VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

16 september 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Philippe Verschueren, raadslid;

 

Uur

20 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

1 onthouding: Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 20 augustus 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Opengevallen mandaat schepen

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 7 januari 2019 legde Peter Mendonck tijdens de installatievergadering de eed af als schepen. In de voordrachtsakte voor kandidaat-schepenen was een einddatum voorzien voor het mandaat, namelijk 31 december 2021.

        Op 15 november 2021 besliste de gemeenteraad om het opengevallen mandaat vanaf 1 januari 2022 terug in te vullen.

        Tijdens de gemeenteraadzitting van 20 december 2021 legt Peter Mendonck de eed af als schepen voor de rest van de legislatuur.

 

Feiten en context

Op 25 augustus 2024 is Peter Mendonck plots overleden.

 

Juridische gronden

Artikel 49 §1 van het decreet lokaal bestuur
Als een schepen zijn schepenmandaat niet aanvaardt, van zijn mandaat vervallen wordt verklaard, als verhinderd wordt beschouwd, afgezet of geschorst is, ontslag heeft genomen of overleden is, kan de gemeenteraad met behoud van de toepassing van artikel 42, §3, eerste lid, beslissen om het opengevallen schepenmandaat niet in te vullen. Deze mogelijkheid bestaat niet als er in de akte van voordracht een opvolger is vermeld overeenkomstig artikel 43 en de opvolger geïnstalleerd wordt. Als de gemeenteraad beslist heeft om het mandaat niet in te vullen, kan het mandaat voor de rest van de zittingsperiode niet meer ingevuld worden. Als de gemeenteraad beslist heeft om het mandaat in te vullen, wordt tot een nieuwe verkiezing van een schepen overgegaan binnen twee maanden na het openvallen van het schepenmandaat. De schepen wordt verkozen op basis van een akte van voordracht van de kandidaat-schepen, ondertekend door meer dan de helft van de verkozen gemeenteraadsleden. Om ontvankelijk te zijn moet die akte van voordracht voor de kandidaat-schepenen ook ondertekend zijn door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat zijn verkozen. Als de lijst waarop een kandidaat-schepen voorkomt maar twee verkozenen telt, volstaat de handtekening van een van hen. Met behoud van de toepassing van artikel 43 kan elk gemeenteraadslid maar één akte van voordracht ondertekenen per schepenmandaat. Overtreding van dat verbod wordt bestraft overeenkomstig artikel 7, § 2. De voorzitter van de gemeenteraad gaat de ontvankelijkheid na van de akte van voordracht op de vergadering van de gemeenteraad waarop de akte geagendeerd is. In voorkomend geval wordt de voorgedragen kandidaat-schepen verkozen verklaard.
De akte van voordracht kan ook de einddatum van het mandaat van de kandidaat-schepen vermelden. In dat geval kan op de akte van voordracht de naam van een of meer personen vermeld worden die hem zullen opvolgen voor de resterende duurtijd van het mandaat. In voorkomend geval is de schepen bij het bereiken van de einddatum van het mandaat van rechtswege ontslagnemend en wordt hij van rechtswege opgevolgd door de persoon die in de akte van voordracht als opvolger is vermeld. Indien het mandaat eindigt voor de einddatum, vermeld in de akte, of indien de persoon die in de akte van voordracht werd vermeld als de persoon die de schepen zou opvolgen, zijn mandaat niet opneemt, neemt de eerstvolgende opvolger vervroegd het mandaat op. Als de persoon die als laatste opvolger is vermeld, het mandaat niet kan opnemen of als er geen opvolger is vermeld, wordt tot vervanging overgegaan overeenkomstig dit artikel.
Als binnen twee maanden na het openvallen van een schepenmandaat en voor de bezorging van de akte van voordracht, genomen met toepassing van het eerste lid, een bijkomend schepenmandaat openvalt, waarvan de gemeenteraad beslist heeft het ook in te vullen, kan voor de vervanging van al die mandaten overgegaan worden tot een verkiezing overeenkomstig artikel 43, § 1 en § 2. De oorspronkelijke termijn van twee maanden voor het mandaat dat het eerst opengevallen is, blijft in dat geval van toepassing. Als evenwel toepassing wordt gemaakt van het eerste lid, blijft voor het tweede opengevallen mandaat de termijn, vermeld in het eerste lid, van toepassing.
In de gevallen, vermeld in het eerste en het derde lid, kan op de akte van voordracht worden bepaald, in afwijking van artikel 43, § 4, dat een of meer nieuw verkozen schepenen de rang innemen van degenen die ze vervangen.
Als twee maanden na het openvallen van het schepenmandaat nog geen nieuwe schepen is benoemd overeenkomstig het eerste en het derde lid, kan de schepen op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad verkozen worden overeenkomstig artikel 43, § 3.
Tot aan de nieuwe verkiezing kan het mandaat worden waargenomen overeenkomstig paragraaf 2.

 

Argumentatie

        De legislatuur duurt nog tot de eerste week van december 2024.

        Het is niet realistisch om binnen de korte tijdspanne een nieuwe schepen in te werken in de materies waarvoor Peter Mendonck bevoegd was.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het opengevallen mandaat van schepen niet in te vullen voor de rest van de legislatuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Verordening Publiciteit

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 mei 2023 heeft de Vlaamse Regering de gewestelijke Publiciteitsverordening 2023 definitief goedgekeurd.

        Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening reclame van 17 juni 2009

 

Feiten en context

Binnen de 24 maanden na de goedgekeurde publiciteitsverordening 2023 moet de bestaande gemeentelijke stedenbouwkundige publiciteitsverordening opgeheven of aangepast worden om in overeenstemming te zijn met de gewestelijke voorschriften.

 

Juridische gronden

        Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

        Artikel 2.3.2. §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)
De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor de materie omschreven in artikel 2.3.1, in artikel 4.2.5 en in artikel 4.4.1, § 3, tweede lid, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse Regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen.

 

Inspraak en advies

        Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 11 juni 2024 tot en met 11 juli 2024. Er werden geen bezwaren ingediend.

        De GECORO gaf op 18 juni 2024 een gunstig advies.

        De Deputatie en het Departement Omgeving gaven geen advies.

 

Argumentatie

        De gewestelijke publiciteitsverordening vervangt verouderde regels uit de jaren '30 en '50.

        De verordening heeft als doel een goede ruimtelijke ordening en verkeersveiligheid.

        De gewestelijke publiciteitsverordening is uitgebreid en introduceert uniforme regels in heel Vlaanderen. Dit zal de administratie en burgers ten goede komen.

        Dit leidt tot het voorstel om het huidige gemeentelijke reglement inzake publiciteit, reglement reclameverordening, op te heffen.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek en het advies van de GECORO.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om de opheffing van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake reclame van 17 juni 2009 definitief goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aanvullende verordening - Circulatie Aldi

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 maart 2023 keurde de gemeenteraad de zaak der wegen voor het heraanleggen en verbreden van de ventweg (Turnhoutsebaan, N12) ter hoogte van het perceel van de aanvraag goed.

        Op 20 maart 2023 besliste de gemeenteraad dat ter hoogte van het perceel van de aanvraag tweerichtingsverkeer toegestaan is.

        Op 20 maart 2023 besliste de gemeenteraad om op het kruispunt van de Louis Mariënlaan met de Turnhoutsebaan (N12) een verplichte rechtsaf te voorzien voor verkeer komende vanuit de Louis Mariënlaan.

        Aanvraag via mail op 12 juni 2024.

        Op 1 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de tijdelijke verordening naar aanleiding van de nieuwe circulatie ter hoogte van de Turnhoutsebaan 427 vanaf 1 juli 2024 tot en met 1 september 2024 goed te keuren.

        Op 26 augustus 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de tijdelijke verordening naar aanleiding van de nieuwe circulatie ter hoogte van de Turnhoutsebaan 427 vanaf 1 juli 2024 tot en met 16 september 2024 goed te keuren en de bestendiging van de situatie voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

 

Feiten en context

De verkeerscirculatie werd tijdelijk aangepast in het kader van de nieuwe circulatie naar aanleiding van de verbouwing van de Aldi.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

        De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van de nieuwe circulatie ter hoogte van de Aldi.

        De definitieve situatie wordt aangepast naar aanleiding van onduidelijkheden:

        er moet een verkeersbord B15f geplaatst worden aan de inrit van de Turnhoutsebaan (N12) richting de Louis Mariënlaan;

        aan de parallelweg van de Turnhoutsebaan richting de Louis Mariënlaan moet aan het bord D1e, het onderbord GIV "plaatselijk verkeer" worden toegevoegd.

        Het is niet opportuun om een bord GIV "plaatselijk verkeer" bij te plaatsen bij het bord D1e ter hoogte van de uitrit voor het vrachtverkeer en het personeel omdat dit ervoor kan zorgen dat er vrachtverkeer langs de Louis Mariënlaan zal rijden richting Antwerpen.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om volgende maatregelen in te voeren op de parallelweg Turnhoutsebaan 472- 476 ter hoogte van de Aldi:

        de parallelweg wordt gedeeltelijk tweerichtingsverkeer ter hoogte van de in-en uitrit van de Aldi;

        het verkeer op de parallelweg komende van de Aldi richting Zoersel moet verplicht links afslaan en heeft geen voorrang op het verkeer komende van de Louis Mariënlaan. Dit wordt aangeduid door het verkeersbord D1e en onderbord GIV "plaatselijk verkeer" en B1;

        het verkeer op de Louis Mariënlaan komende van de Aldi moet verplicht rechts afslaan richting Zoersel en heeft geen voorrang op het verkeer op de Turnhoutsebaan N12. Dit wordt aangeduid door het verkeersbord D1f en B1;

        het vrachtverkeer dat levert aan de Aldi mag bij het uitrijden van de Aldi op de Louis Mariënlaan enkel links afslaan. Dit wordt aangeduid door het verkeersbord D1e en B5;

        de C3 op het kruispunt van de Louis Mariënlaan met de parallelweg Turnhoutsebaan staat, wordt verplaatst tot ter hoogte van de Turnhoutsebaan 470;

        het verkeer in de Louis Mariënlaan komende van de Turnhoutsebaan (N12) heeft voorrang op het verkeer op de parallelweg van de Turnhoutsebaan. Dit wordt ter hoogte van het kruispunt aangeduid met het verkeersbord B15f.

Artikel 2. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aanvullende verordening - Ingang Scouts Wezel

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 6 mei 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het voorstel voor het plaatsen van een parkeerverbod aan de ingang van het terrein van de Scouts Wezel en besliste hiermee akkoord te gaan.

        Op 6 mei 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om een aanvullende politieverordening op te maken voor het plaatsen van een parkeerverbod aan de ingang van het terrein van de Scouts Wezel.

        Op 5 augustus 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de invoering van een parkeerverbod aan de Scouts Wezel ter hoogte van de Gillès de Pélichylei 30A voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

 

Feiten en context

Op de jeugdraad werd de melding gemaakt dat er bij de bareel aan de inkom van de Scouts

Wezel geparkeerd wordt.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

Om de ingang van het terrein van de Scouts Wezel vrij te houden is het aangeraden om een

parkeerverbod te plaatsen aan de bareel.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om een parkeerverbod in te voeren aan de ingang van de Scouts Wezel in het Brakkenwegske ter hoogte van de Gillès de Pélichylei 30A.

Artikel 2. Deze maatregel wordt aangeduid door de verkeerstekens E3, GXa en GXb.

Artikel 3. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aanvullende verordening - Korte Lindenstraat

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 18 februari 2019 besliste de gemeenteraad om over te gaan tot de aankoop van het perceel gelegen aan de Liersebaan 42.

        Op 21 oktober 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen de projectfiche goed voor het indienden van het project bij GruunRant Onthardt!

        Op 18 november 2019 werd de gemeente schriftelijk op de hoogte gebracht door GruunRant Onthardt! dat het project niet ondersteund wordt omwille van te kleinschalig.

        Op 25 november 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen om een participatie te organiseren voor de omwonenden en keurde de randvoorwaarden goed.

        Op 16 december 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan goed, waarin het onthardingsproject "Eilandje" Liersebaan als prioritaire doelstelling werd opgenomen.

        Op 6 juli 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de projectfiche goed waarin ook de resultaten van de participatie in verwerkt zijn.

        Op 14 februari 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor de weg- en rioleringswerken in de Liersebaan.

        Op 16 augustus 2022 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa goed voor de weg- en rioleringswerken in de Liersebaan.

        Op 23 januari 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om het voorontwerp "aanleg van het bufferbekken aan de Liersebaan" goed te keuren. Er werd ook goedkeuring gegeven om een infomoment voor de omwonenden te organiseren over het huidig ontwerp.

        Op 27 februari 2023 werd het voorontwerp aan de omwonenden voorgesteld.

        Op 4 december 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de omgevingsvergunning af te geven voor de heraanleg van een publieke groene ruimte ter hoogte van Liersebaan 40 en 42 (OMG 2023/487).

        Op 27 december 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de opdracht "Weg- en rioleringswerken Liersebaan Project nummer K-21-143" en maakte het dossier over aan de gemeenteraad van januari 2024 om een beslissing hierover te maken.

        Op 22 januari 2024 besliste de gemeenteraad om het bestek en de raming voor de opdracht "Weg- en rioleringswerken Liersebaan Project nummer K-21-143", opgesteld door de ontwerper goed te keuren.

 

Feiten en context

Op dit moment is het kruispunt van de Liersebaan met de Korte Lindenstraat en de Veldvenne een complex kruispunt.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het project aanleg bufferbekken Liersebaan. Het is opportuun om de Korte Lindenstraat om te vormen tot een enkelrichtingsstraat (inrijden zijde Liersebaan) omdat:

        er een beperkte straatbreedte is;

        het kruispunt met de Liersebaan op deze manier veiliger wordt.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de Korte Lindenstraat om te vormen tot een enkelrichtingsstraat (inrijden zijde Liersebaan).

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door verkeersborden F19 met onderbord M18 en C1 met onderbord M18.

Artikel 3. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aanvullende verordening - zone 30 - aanpassing

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 23 augustus 2004 besliste de gemeenteraad om het aanvullend politiereglement - zone 30 - schoolomgevingen goed te keuren.

        Op 20 juni 2005 besliste de gemeenteraad om een aanpassing aan het politiereglement zone 30 goed te keuren.

        Op 15 juni 2020 besliste de gemeenteraad om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van een wijziging van de zone 30 in de Schoolstraat en omgeving goed te keuren.

        Op 31 juli 2023 besliste de gemeenteraad om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van het uitbreiden van de zone 30 in de Kasteeldreef tot aan de Hoevedreef goed te keuren.

        Op 7 november 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om fiets - en schoolstraten te realiseren.

        Op 12 maart 2023 wijzigde de wegcode en werd een fietsstraat een fietszone. Een fietszone geldt per definitie over één of meer openbare wegen van het beginbord (F111) tot het eindebord (F113).

        Op 20 maart 2023 besliste de gemeenteraad om goedkeuring te verlenen aan het realiseren van fiets- of schoolstraten in volgende straten:

        de Hoevedreef;

        Den Heuvel vanaf de Oelegemsteenweg tot aan het Groot Schijn;

        de Lijsterbeslaan;

        de Hagedoornlaan tussen de Hoevedreef en De Loock;

        de Oudaen;

        de Turnhoutsebaan tussen de Vloeyenbergdreef en Wijnegem (ventweg);

        de Termaelenbaan tussen de Hoevedreef en de Bremboslaan;

        de Heidedreef tussen de Pater Nuyenslaan en het kruispunt van de Lijsterbesdreef en gedeelte vanaf de Seringenlaan tot halverwege de Heidedreef richting de Kluisdreef;

        de Kerkelei;

        de Heidedreef voor de school (schoolstraat/fietsstraat)

        de Oudebaan vanaf De Rest tot de grens met Zoersel;

        de Frans Pauwelslei;

        de Kleinveldweg tussen de Kerkelei en de Kwekerijstraat.

        Op 12 juni 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om bijkomend volgende straten in te richten als fietsstraat:

        de Eugeen Dierckxlaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei;

        de Petrus Bogaertslaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei.

        Op 19 februari 2024 besliste de gemeenteraad om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van de verkeerssituatie in de schoolomgeving Sint-Ludgardis goed te keuren. Volgende straten werden opgenomen als fietszones in de aanvullende verordening:

        de Seringenlaan vanaf het kruispunt met de Rozenlaan tot aan het kruispunt met de Gouwberg;

        de Heidedreef vanaf de Pater Nuyenslaan tot aan het rijbaankussen ter hoogte van huisnummer 56;

        de Lijsterbeslaan.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met de schrapping van zone 30 op onderstaande locaties:

        in de Kerkelei;

        in de Eugeen Dierckxlaan;

        in de Petrus Bogaertslaan;

        in de Leopold Gabriëlslaan;

        in de Kleinveldweg;

        in de Oudaen;

        in de Hoevedreef;

        in de Frans Pauwelslei;

        in de Oudebaan ter hoogte van de Verbindingsstraat.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de nieuwe aanvullende verordening zone 30 voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met de invoering van een fietszone in de Leopold Gabriëlslaan en om een aanvullende politieverordening voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om akkoord te gaan met de plaatsing van 5 informatieborden over de fietszones geraamd op 1496,98 euro en de budgetverschuiving voor te leggen aan het eerste volgende managementteam.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord te gaan met de plaatsing van 7 informatieve stickers over de fietszone geraamd op 3459,50 euro en de budgetverschuiving voor te leggen aan het eerstvolgende managementteam.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om het bord dat het begin van de fietszone aangeeft in de Oudaen meer naar achteren te plaatsen.

 

Feiten en context

Er werden 15 opmerkingen ingestuurd door inwoners in het kader van de invoering van de fietszones. Deze opmerkingen werden verwerkt in een evaluatie van de fietszones.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

Het is opportuun om bovenstaande aanpassingen uit te voeren omdat:

        een gedeeltelijke overlap tussen een zone 30 en een fietszone zorgt voor verwarrende verkeerssituaties en een gevoel van verkeersonveiligheid;

        een fietszone heeft ook een snelheidsregime van 30 km/uur;

        de zichtbaarheid van de fietszone op bovenstaande locaties verbeterd kan worden;

        het is logischer dat de Leopold Gabriëlslaan mee deel uitmaakt van de fietszones. Deze verbinding maakt deel uit van de fietsverbinding tussen de Kerkelei en de Schoolstraat.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het aanvullend politiereglement - zone 30 - Schoolomgevingen van 23 augustus 2004 en de aanpassing goedgekeurd op 20 juni 2005 in te trekken en te vervangen door de maatregelen in artikel 4.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van wijziging zone 30 Schoolstraat en omgeving in te trekken en te vervangen door de maatregelen in artikel 4.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist om de zone 30 te schrappen in:

        in de Kerkelei;

        in de Eugeen Dierckxlaan;

        in de Petrus Bogaertslaan;

        in de Leopold Gabriëlslaan;

        in de Kleinveldweg;

        in de Oudaen;

        in de Hoevedreef;

        in de Frans Pauwelslei;

        in de Oudebaan ter hoogte van de Verbindingsstraat.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist om volgende zone 30's te behouden:

        in de schoolomgeving Dennenhof De Rentfort 9: De Pont tussen pand nummer 4 en pand nummer 15 en De Rentfort tussen pand nummer 7 en pand nummer 13;

        in de Hindelaan vanaf de Damhertenlaan tot aan pand nummer 19;

        in de schoolomgeving Sint-Ludgardis openluchtschool Heidedreef 82: Heidedreef vanaf de Seringenlaan tot aan pand nummer 67 en Lijsterbeslaan vanaf Heidedreef tot pand nummer 8;

        in de schoolomgeving Vennebos Kasteeldreef z/n: Kasteeldreef vanaf de verkeersdrempel ter hoogte Speelhofdreef tot aan pand nummer 31;

        in de Verbindingsstraat;

        in de schoolomgeving Zonnebos Moerstraat 50: Moerstraat vanaf Ijzermaalsteenweg tot pand nummer 48.

Artikel 5. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door verkeersborden F4a en F4b.

Artikel 6. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aanvullende verordening - Leopold Gabriëlslaan

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 23 augustus 2004 besliste de gemeenteraad om het aanvullend politiereglement - zone 30 - schoolomgevingen goed te keuren.

        Op 20 juni 2005 besliste de gemeenteraad om een aanpassing aan het politiereglement zone 30 goed te keuren.

        Op 15 juni 2020 besliste de gemeenteraad om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van een wijziging van de zone 30 in de Schoolstraat en omgeving goed te keuren.

        Op 7 november 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om fiets- en schoolstraten te realiseren.

        Op 12 maart 2023 wijzigde de wegcode en werd een fietsstraat een fietszone. Een fietszone geldt per definitie over één of meer openbare wegen van het beginbord (F111) tot het eindebord (F113).

        Op 20 maart 2023 besliste de gemeenteraad om goedkeuring te verlenen aan het realiseren van fiets- of schoolstraten in volgende straten:

        de Hoevedreef;

        Den Heuvel vanaf de Oelegemsteenweg tot aan het Groot Schijn;

        de Lijsterbeslaan;

        de Hagedoornlaan tussen de Hoevedreef en De Loock;

        de Oudaen;

        de Turnhoutsebaan tussen de Vloeyenbergdreef en Wijnegem (ventweg);

        de Termaelenbaan tussen de Hoevedreef en de Bremboslaan;

        de Heidedreef tussen de Pater Nuyenslaan en het kruispunt van de Lijsterbesdreef en gedeelte vanaf de Seringenlaan tot halverwege de Heidedreef richting de Kluisdreef;

        de Kerkelei;

        de Heidedreef voor de school (schoolstraat/fietsstraat);

        de Oudebaan vanaf De Rest tot de grens met Zoersel;

        de Frans Pauwelslei;

        de Kleinveldweg tussen de Kerkelei en de Kwekerijstraat.

        Op 12 juni 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om bijkomend volgende straten in te richten als fietsstraat:

        de Eugeen Dierckxlaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei;

        de Petrus Bogaertslaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei.

        Op 19 februari 2024 besliste de gemeenteraad om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van de verkeerssituatie in de schoolomgeving Sint-Ludgardis goed te keuren. Volgende straten werden opgenomen als fietszones in de aanvullende verordening:

        de Seringenlaan vanaf het kruispunt met de Rozenlaan tot aan het kruispunt met de Gouwberg;

        de Heidedreef vanaf de Pater Nuyenslaan tot aan het rijbaankussen ter hoogte van huisnummer 56;

        de Lijsterbeslaan.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met de schrapping van zone 30 op onderstaande locaties:

        in de Kerkelei;

        in de Eugeen Dierckxlaan;

        in de Petrus Bogaertslaan;

        in de Leopold Gabriëlslaan;

        in de Kleinveldweg;

        in de Oudaen;

        in de Hoevedreef;

        in de Frans Pauwelslei;

        in de Oudebaan ter hoogte van de Verbindingsstraat.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de nieuwe aanvullende verordening zone 30 voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om principieel akkoord te gaan met de invoering van een fietszone in de Leopold Gabriëlslaan en om een aanvullende politieverordening voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om akkoord te gaan met de plaatsing van 5 informatieborden over de fietszones geraamd op 1496,98 euro en de budgetverschuiving voor te leggen aan het eerste volgende managementteam.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord te gaan met de plaatsing van 7 informatieve stickers over de fietszone geraamd op 3459,50 euro en de budgetverschuiving voor te leggen aan het eerstvolgende managementteam.

        Op 22 juli 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om het bord dat het begin van de fietszone aangeeft in de Oudaen meer naar achteren te plaatsen.

 

Feiten en context

Op dit moment is er een zone 30 van toepassing in de Leopold Gabriëlslaan.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omdat het logischer is dat de Leopold Gabriëlslaan mee deel uitmaakt van de fietszones. Deze verbinding maakt deel uit van de fietsverbinding tussen de Kerkelei en de Schoolstraat.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om een fietszone in te voeren in de Leopold Gabriëlslaan.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door de verkeersborden F111 en F113.

Artikel 3. Het afschrift van het huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Huurovereenkomst - Proximus - Witte Kerk

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 november 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen aan de Paters Dominicanen voor te stellen om de volledige site van Schilde-Bergen aan te kopen in functie van het opnemen van een regisseursrol.

        Op 16 december 2021 ontving de gemeente Schilde het akkoord van de Paters Dominicanen met de prijs die het schattingsverslag van 25 maart 2020 vermeldt, namelijk 1.910.000 euro.

        Op 10 januari 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het akkoord van de eigenaar met het bod voor de aankoop van de volledige site van Schilde-Bergen en agendeerde het dossier op de gemeenteraad van februari 2022 om een beslissing te nemen over de aankoop.

        Op 21 februari 2022 besliste de gemeenteraad over te gaan tot de aankoop van de site Schilde-Bergen gelegen aan de Pater Nuyenslaan.

        Op 28 maart 2022 stelde het college van burgemeester en schepenen notaris Caroline Haagdorens aan om notariële akte op te maken.

        Op 16 augustus 2022 besliste de gemeenteraad om de aankoopakte goed te keuren.

        Op 8 september 2022 werd de aankoopakte getekend door de burgemeester en de algemeen directeur.

        Op 20 november 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een nieuwe overeenkomst met Proximus nv over de antennes op de site voor te leggen aan de gemeenteraad van 18 december 2023.

        Op 18 december 2023 besliste de gemeenteraad om de huurovereenkomst met Proximus goed te keuren.

        Op 25 maart 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen om de bestaande overeenkomst met Belgian Tower Partners met referentie_AN0403A te verlengen voor een periode van 6 jaar.

        Op 22 april 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om een beëdigd schatter aan te stellen.

        Op 26 augustus 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen het contract voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

 

Feiten en context

        De bestaande huurovereenkomst is ingegaan op 1 januari 2024 en werd aangegaan voor een termijn van 9 jaar met en automatische verlening van 6 jaar, tenzij er een aangetekend schrijven wordt bezorgd voor stopzetting ten minste 6 maanden voor het einde van het huurcontract.

        Op 11 april 2024 werd een e-mail ontvangen van MWingz met de vraag voor een uitbreiding van het huurcontract. Proximus zou graag 4 kleine antennes bijplaatsen op de plaats waar voorheen Orange 4 kleine antennes plaatste. Er werd een verhoging van de huursom voorgesteld van 1.000 euro per jaar.

        Landmeter Alessandro Heylen maakte een schattingsverslag op waardoor niet ingegaan kon worden op de voorgestelde som.

        Op 6 juni 2024 liet Proximus weten dat er een verhoging mogelijk is van 2.500 euro per jaar.

        Op 20 augustus 2024 bezorgde MWingz een nieuw voorstel tot bijvoegsel van het contract met referentie 03GBS.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 11° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56 §3 8°, b.

        Artikel 56 §3 8°, b van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beschikking over verhuring van meer dan negen jaar, behalve het vaststellen van de contractvoorwaarden, waarvoor de gemeenteraad bevoegd blijft.

 

Argumentatie

        Het gaat om de plaatsing van 4 antennes waar voorheen antennes van Orange hingen.

        De binnenruimte wordt niet benut en er worden geen nieuwe cabines bijgeplaatst.

        De binnenruimte kan bijgevolg nog steeds verhuurd worden indien een andere provider hiernaar vraagt.

        Het eerste bedrag lag lager dan de schatting, waardoor niet op het aanbod ingegaan kon worden, het nieuwe voorgestelde bedrag ligt hoger dan de schatting.

        Proximus nv zal zelf instaan voor de registratie van het huurcontract.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001480

Actie

AC000151

Algemene rekening

7050001000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

jaarlijks 2.500 euro (indexeerbaar)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de uitbreiding van het huurcontract met Proximus met een indexeerbare huurprijs van 2.500 euro per jaar goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aankoop - Friedadreef 65

 

 

Voorgeschiedenis

        22 juli 2024 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 65 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471W01100 met een oppervlakte van 296 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        19 augustus 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 10.360 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 28 augustus 2024 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaars, waarin het bod van 10.360 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001845

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 10.360 euro

notariskost raming 2.500 euro

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 65 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471W01100.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het perceel gelegen aan Friedadreef 65 met kadastrale gegevens afdeling 1 sectie A, 0471W01100 na sloop van de bestaande constructie/na aankoop, te affecteren tot het openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aankoopakte- Karekiet ZN

 

 

Voorgeschiedenis

        11 december 2023 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Karekiet ZN met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00 met een oppervlakte van 653 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken.

        11 maart 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist:

        een bod van 22.855 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad;

        wanneer het bod goedgekeurd wordt door de gemeenteraad, notariskantoor Cootjans en Haagdorens aan te stellen om de ontwerpakte op te maken.

        22 april 2024 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Karekiet ZN met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00 en het perceel na aankoop te affecteren tot het openbaar domein.

        2 september 2024 - het college van burgemeester en schepenen beslist om de ontwerpakte voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

        Artikel 3.45 van Wet houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek
Goederen behorend tot het openbaar domein zijn niet voor verkrijgende verjaring door een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon vatbaar en kunnen evenmin het voorwerp van natrekking of van enige andere wijze van oorspronkelijke verkrijging zijn ten gunste van een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon.

 

Argumentatie

        Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

        Door het perceel te affecteren tot het openbaar domein kan er geen beroep meer gedaan worden op verkrijgende verjaring.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001845

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 22.855 euro

notariskosten 2.500 euro

verleend 24/017 van datum 25 maart 2024

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Karekiet ZN met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00 aan de prijs van 22.855 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan Karekiet ZN met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist het aangekochte perceel gelegen aan Karekiet ZN met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00, na sloop van de bestaande contstructie/ na aankoop te affecteren tot het openbaar domein.

Artikel 4. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Aankoopakte- Friedadreef 15

 

 

Voorgeschiedenis

        11 maart 2024 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 15 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471_L_005_00  met een oppervlakte van 310 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken.

        8 april 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist:

        een bod van 10.850 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad;

        wanneer het bod goedgekeurd wordt door de gemeenteraad, notariskantoor Cootjans en Haagdorens aan te stellen om de ontwerpakte op te maken.

        27 mei 2024 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Friedadreef 15 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471_L_005_00 en het perceel na aankoop te affecteren tot het openbaar domein.

        2 september 2024 - het college van burgemeester en schepenen beslist om de ontwerpakte voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2024.

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

        Artikel 3.45 van Wet houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek
Goederen behorend tot het openbaar domein zijn niet voor verkrijgende verjaring door een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon vatbaar en kunnen evenmin het voorwerp van natrekking of van enige andere wijze van oorspronkelijke verkrijging zijn ten gunste van een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon.

 

Argumentatie

        Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

        Door het perceel te affecteren tot het openbaar domein kan er geen beroep meer gedaan worden op verkrijgende verjaring.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001845

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 10.850 euro

notariskosten 2.500 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Friedadreef 15 met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471_L_005_00 aan de prijs van 10.850 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan Friedadreef 15 met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471_L_005_00 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist het aangekochte perceel gelegen aan Friedadreef 15 met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 0471_L_005_00, na sloop van de bestaande contstructie/ na aankoop te affecteren tot het openbaar domein.

Artikel 4. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Verordening - lasten - onthardingsfonds

 

 

Voorgeschiedenis

        15 juni 2020 - de gemeenteraad keurt de beleidsnota dorpskernen goed.

        21 februari 2022 - de gemeenteraad keurt de aangepaste beleidsnota dorpskernen goed.

        27 juni 2022 - het college van burgemeester en schepenen beslist om de beleidsnota dorpskernen tegen einde 2023 om te zetten naar een stedenbouwkundige basis-verordening.

        23 januari 2023 - het college van burgemeester en schepenen keurt de startnota verordening bouwcode dorpskernen goed.

        6 februari 2023 -  de startnota "bouwcode dorpskernen" wordt besproken in de raadscommissie.

        11 september 2023 - het college van burgemeester en schepenen beslist om prioritair werk te laten maken van de goedkeuring van een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten. Voor de opmaak van de verordening zal gebruik gemaakt worden van het modelreglement en besluit dat door de Vlaamse overheid ter beschikking is gesteld.

        9 oktober 2023 -  het college van burgemeester en schepenen beslist om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten principieel goed te keuren.

 

Feiten en context

        Op 23 mei 2023 keurde het Vlaams Parlement het instrumentendecreet goed. Dit heeft onder andere gevolgen voor gemeenten die een financiële last opleggen bij een omgevingsvergunning. Vanaf 1 januari 2024 dienen deze gemeenten namelijk te beschikken over een financiële verordening om nog rechtsgeldig een financiële last op te leggen.

        Lokaal bestuur Schilde legt dergelijke last op bij de bouw van meergezinswoningen en dit op basis van de beleidsnota dorpskernen.

 

Juridische gronden

        Artikel 75 § 3,4° van het instrumentendecreet van 26 mei 2023
Financiële lasten kunnen slechts worden opgelegd als dit geregeld wordt in een stedenbouwkundige verordening.

        Artikel 2.3.2. §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)
De gemeenteraad kan stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor de materie omschreven in artikel 2.3.1, in artikel 4.2.5 en in artikel 4.4.1 § 3, tweede lid, voor het gehele grondgebied van de gemeente of voor een deel waarvan hij de grenzen bepaalt met naleving van de door de Vlaamse Regering en de provincieraad vastgestelde stedenbouwkundige verordeningen.

        Artikel 4.3.1. §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)
Het vergunningverlenende bestuursorgaan houdt bij de beoordeling van de aangevraagde rekening met de in de omgeving bestaande toestand, doch het kan ook beleidsmatig gewenste ontwikkelingen in rekening brengen.

 

Inspraak en advies

        Een openbaar onderzoek van minstens 30 dagen werd gehouden van 11 juli 2024 tot en met 9 augustus 2024. Dit openbaar onderzoek werd bekend gemaakt via:

        het Belgisch Staatsblad, op 5 juli 2024;

        een bericht op de website van de gemeente, en;

        een bericht in lokaal drukwerk, Bode van Schoten, dat minstens in alle brievenbussen van de gemeente wordt verspreid. Als het lokaal drukwerk als publiciteit wordt beschouwd, hoeft het niet te worden verspreid in de brievenbussen waarop een aanduiding is aangebracht dat de bewoners geen publiciteit wensen te ontvangen.

Tijdens dit openbaar onderzoek werden geen standpunten, opmerkingen en bezwaren  geformuleerd.

        Op 6 augustus 2024 werd door de GECORO volgend advies uitgebracht: de Gecoro geeft gunstig advies met voorwaarde op de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten:

        De Gecoro stelt voor om vernieuwbouw met behoud van aantal wooneenheden in de vrijstellingen op te nemen voor deze last.

        De Gecoro stelt voor om voor artikel 5.1 niet enkel het college bevoegd te maken, maar het te verwoorden als “de bevoegde overheid”.

        Op 2 juli 2024 werd het advies van het departement Omgeving ingewonnen. Er werd geen advies uitgebracht door het departement Omgeving.

        Op 1 augustus 2024 werd door de Deputatie volgend advies uitgebracht: er wordt voorwaardelijk gunstig advies gegeven over voorliggend ontwerp van stedenbouwkundige verordening. Artikel 5 moet aangepast worden zodat elke vergunningverlenende overheid gebruik kan maken van betreffend artikel.

        Artikel 63 Omgevingsvergunningsdecreet bepaalt dat de deputatie in graad van beroep bevoegd is om, op grond van de zogenaamde ‘devolutieve werking’ van een bestuurlijk beroep, een omgevingsvergunningsaanvraag in haar totaliteit te onderzoeken en beoordelen. Artikel 5 van de ontwerpverordening hypothekeert de uitvoering van deze decretale bepaling.

        Er kan in bepaalde gevallen ook afzonderlijk tegen een last bij een omgevingsvergunning administratief beroep worden aangetekend. Dit wordt verstoord door het louter benoemen van het college van burgemeester en schepenen in Artikel 5 van de ontwerpverordening.

 

Argumentatie

        Sommige gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen moeten onderworpen worden aan een plan-m.e.r.-screening; dat stedenbouwkundige verordeningen in bepaalde gevallen geen kader vormen voor de vergunningverlening; dat voorliggende verordening inzake lasten geen randvoorwaarden voor de toekenning van vergunningen omvat; dat deze verordening weliswaar zal toegepast worden bij de afgifte van omgevingsvergunningen, maar geen beoordelings- of toetsingskader vormt bij de vraag of een vergunning al dan niet kan verleend worden; dat er immers een duidelijk juridisch onderscheid in de wetgeving wordt gemaakt tussen enerzijds voorwaarden, die wel dienen om een aanvraag vergunbaar te maken, en anderzijds lasten, die dat oogmerk niet hebben; dat de vraag of een ontwerp voor vergunning in aanmerking komt en bijvoorbeeld voldoende openbaar domein of andere infrastructuur voorziet in de vergunningverlening (en de milieueffectbeoordeling (project-MER, ontheffing of project-m.e.r.-screening) van de vergunningsaanvraag) wordt bekeken en niet in deze verordening wordt vastgelegd; dat de getallen inzake de last in natura een louter mathematische doelstelling van kostenafweging tussen natura en financiële last hebben; dat een plan-m.e.r.screening aldus niet vereist is omdat deze verordening zich louter beperkt tot het onderwerp “lasten”.

        Deze verordening inzake lasten vormt geen kader om te bepalen of een vergunning verleend kan worden, wat de finaliteit is van voorwaarden, maar ertoe strekt om de financiering mogelijk te maken van de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van een vergunning op zich moet nemen; dat deze verordening as such geen significante effecten heeft op beschermde soorten en habitattypes in habitat- en vogelrichtlijngebieden; dat een passende beoordeling aldus niet vereist is omdat deze verordening zich louter beperkt tot het onderwerp “lasten”.

        De redenen waarom bepaalde opties gekozen worden, worden uiteengezet en gemotiveerd in de rechterkolom van de verordening zelf.

        De verdere procedure wordt als volgt geregeld in de VCRO:
“Art. 2.3.2. § 2/1. De deputatie en de Vlaamse Regering beschikken over een termijn van vijfenveertig dagen, die ingaat de dag na de betekening, vermeld in paragraaf 2, achtste lid, om de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te schorsen. Een schorsing kan niet gedeeltelijk zijn. De Vlaamse Regering kan binnen de voormelde termijn een definitief vastgestelde gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ook geheel of gedeeltelijk vernietigen. Een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit wordt binnen een ordetermijn van tien dagen met een beveiligde zending bezorgd aan het college van burgemeester en schepenen.
Binnen de ordetermijn, vermeld in het eerste lid, bezorgt de Vlaamse Regering een afschrift van het schorsings- of vernietigingsbesluit aan de deputatie. Als de deputatie een schorsingsbesluit neemt, bezorgt ze daarvan binnen de voormelde ordetermijn een afschrift aan het departement.
Het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kan alleen worden geschorst:
1° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitvoering geeft aan een optie uit het gemeentelijk beleidsplan ruimte waarbij de Vlaamse Regering of de deputatie voorbehoud heeft gemaakt overeenkomstig artikel 2.1.11, § 2, tweede lid;
2° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening uitvoering geeft aan een beleidskader van het gemeentelijk beleidsplan ruimte dat de Vlaamse Regering niet meer geldig heeft verklaard overeenkomstig artikel 2.1.5, § 2, tweede lid, of dat de provincieraad niet meer geldig heeft verklaard overeenkomstig artikel 2.1.8, § 2, tweede lid;
3° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening kennelijk onverenigbaar is met een beleidskader of, in voorkomend geval, een ontwerp van beleidskader van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen of het provinciaal beleidsplan ruimte;
4° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met een gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige verordening of, in voorkomend geval, een ontwerp van gewestelijke of provinciale stedenbouwkundige verordening;
5° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met artikel 2.3.1 of 4.2.5;
6° als de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening strijdig is met direct werkende normen binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening; 7° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.
De Vlaamse Regering gaat alleen over tot vernietiging als ze van oordeel is dat de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in het derde lid, niet kan worden hersteld, weggewerkt of opgelost door het volgen van de procedure, vermeld in paragraaf 2/2.
§ 2/2. In geval van schorsing beschikt de gemeenteraad over een termijn van negentig dagen die ingaat de dag na de verzending van het schorsingsbesluit aan het college van burgemeester en schepenen, om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening opnieuw definitief vast te stellen. Bij de definitieve vaststelling van de verordening kunnen ten opzichte van de geschorste verordening alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit het schorsingsbesluit.
De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening wordt samen met het nieuwe besluit van de gemeenteraad onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan de deputatie en het departement.
Als de gemeenteraad binnen de voormelde termijn van negentig dagen geen nieuw besluit tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening neemt, vervallen het geschorste gemeenteraadsbesluit en het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.
Als het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening niet tijdig is geschorst of vernietigd, wordt de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.”

        Naar aanleiding van het advies van de GECORO en de Deputatie wordt artikel artikel 5.1 aangepast om te voldoen aan de decretale bepalen naar "De bevoegde overheid kan een volledige of gedeeltelijke afwijking toestaan op deze verordening, als er bijzondere redenen zijn die een afwijking rechtvaardigen...".

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP 1366

Actie

AC 0001

Algemene rekening

214000007

Beleidsveld

600

Bedrag

Visum financieel directeur

0,00 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten definitief vast te stellen.

Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met het verder zetten van de decretaal voorziene goedkeuringsprocedure.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Punt bijlagen/links Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake lasten bij omgevingsvergunningen_DV.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Definitieve aanduiding WORG

 

 

Voorgeschiedenis

        14 januari 2014 - De Vlaamse Regering nam een beslissing over de vervolgstappen (vervolgtraject en beleidsopties) voor het signaalgebied 'De Zetten'.

        31 maart 2017 - De Vlaamse Regering nam een beslissing over de vervolgstappen (vervolgtraject en beleidsopties) voor de signaalgebieden 'Schildestrand' en 'Kotsbos'.

        12 maart 2018 - De coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid gaf goedkeuring aan het ontwerp voor de voorlopige aanduiding van 127 watergevoelige openruimtegebieden.

        24 mei 2018 - De coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid bezorgt een ontwerp afbakening aan het college van burgemeester en schepenen.

        25 juni 2018 - Het college van burgemeester en schepenen beslist om het voorstel van afbakening gunstig te adviseren, mits opmerkingen.

        15 december 2023 - De Vlaamse Regering - voorlopige aanduiding van 44 watergevoelige gebieden in de Provincie Antwerpen.

        31 mei 2024 - De Vlaamse Regering keurt de 139 ontwerpbesluiten houdende de definitieve aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden principieel goed.

        5 juli 2024 - De Raad van State heeft advies uitgebracht over de ontwerpen van besluit. De Raad van State stelt niet bevoegd te zijn om advies te geven, vermits de voorgelegde ontwerpen van besluit niet beschouwd worden als reglementaire besluiten.

 

Feiten en context

Op 1 augustus 2024 ontvangt Lokaal bestuur Schilde een e-mail over de beslissing van de Vlaamse Regering tijdens de ministerraad van 19 juli 2024 waar drie watergevoelige gebieden (WORG) op het grondgebied van de gemeente definitief worden aangeduid.

 

Juridische gronden

Artikel 5.6.8 en 5.6.9 van de VCRO

De procedure om watergevoelige openruimtegebieden (WORG) aan te duiden.

 

Argumentatie

        Het verder bebouwen van gebieden met een waterproblematiek zou leiden tot het vergroten van overstromingsrisico’s op andere plaatsen. In de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) zijn de stedenbouwkundige voorschriften bepaald zodat de vrijwaring als onbebouwde gebieden is gegarandeerd en de gebieden kunnen functioneren als onderdeel van het watersysteem.

        Met de aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden heeft de Vlaamse Regering het bouwvrije ontwikkelingsperspectief van 126 signaalgebieden gerealiseerd. De resterende delen van die 126 signaalgebieden behouden hun bestemming. Dit betekent niet dat de aanduiding van deze signaalgebieden hiermee wordt opgeheven. Bij de beoordeling van omgevingsvergunningen in deze resterende gebieden zal kunnen vastgesteld worden dat het ontwikkelingsperspectief van het signaalgebied werd gerealiseerd en dat er geen bouwvrije opgave meer rust op de betreffende percelen. Daarbij zal voor de toepassing van de watertoets, conform omzendbrief OMG/2022/1 van 16 december 2022, louter een beoordeling moeten gemaakt worden van de impact van het project op het watersysteem op basis van de dan beschikbare informatie over de waterproblematiek.

        Het plan is onderworpen aan een milieubeoordeling. Er worden geen significante negatieve effecten op de leefomgeving verwacht. In het plan-MER worden vanuit de verschillende disciplines geen milderende maatregelen naar voor geschoven of planingrepen als onaanvaardbaar voor het milieu beschouwd. Enkel binnen de discipline Mens-Ruimtelijke aspecten wordt voorgesteld om de bestemming waterweg uit de gebiedsaanduiding te knippen. Dit heeft geen gevolg voor de gemeente.

        Vanwege de ligging van enkele gebieden binnen de afbakening van een speciale beschermingszone werd een voortoets passende beoordeling opgemaakt. Hierin wordt geconcludeerd dat het plan geen risico inhoudt op het veroorzaken van een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van de aanwezige Habitat-en Vogelrichtlijngebieden of Bijlage III soorten van het Natuurdecreet. Voor het voorliggend plan dient geen passende beoordeling te worden opgemaakt.

        Vanwege de ligging van enkele gebieden binnen en nabij de afbakening van een VEN-gebied werd een verscherpte natuurtoets opgemaakt. Hierin wordt geconcludeerd dat ten gevolge van het plan geen onvermijdbare én onherstelbare schade aan de natuur van het VEN optreedt.

        Het geheel van de opmerkingen, adviezen en bezwaren uit de openbare onderzoeken en de wijze waarop deze inspraak reacties al dan niet aanleiding geven tot een aanpassing van het plan wordt besproken in de respectievelijke ontwerpen van het besluit van de Vlaamse Regering houdende de definitieve aanduiding van het betrokken watergevoelig openruimtegebied. De wijzigingen worden informatief op de kaart weergegeven in de toelichtingsfiche van het betreffende gebied en kunnen als volgt samengevat worden:

        de bespreking van de bestaande feitelijke en juridische toestand en de relatie met de bestaande beleidsplannen en beslissingen is in de toelichtingsfiches waar nodig en nuttig geactualiseerd;

        aanpassingen aan de stedenbouwkundige voorschriften zijn niet van toepassing, aangezien de voorschriften decretaal vastgelegd werden in de VCRO;

        een aantal percelen of delen van percelen worden bij definitieve aanduiding niet langer opgenomen in de contour van het watergevoelig openruimtegebied. Het gaat om zones waarvoor gesteld kan worden dat het opnemen in het watergevoelig openruimtegebied niet nodig of nuttig is voor de plandoelstelling, de bezwaren van dien aard zijn dat de voorgenomen aanduiding niet langer gemotiveerd kan worden en/of voorbarig is ten aanzien van een aantal recente beleidsbeslissingen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2024 over de definitieve aanduiding van de watergevoelige openruimtegebieden 'Schildestrand', 'Kotsbos' en 'Zetten Zwanebeek'.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Optieovereenkomst De Biekorf nv

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2024

Masterplan Molenakker - Toegevoegd punt

 

 

Waarom een Masterplan ?  Wie zijn de betrokken partijen :  scouts / voetbal / kasteel / gemeente / de buurt .

 

1° vraag :  ivm scouts : hebben zij meer speelruimte nodig ? Zijn zij vragende partij ?

 

2° vraag :  Heeft de buurt meer ontmoetingsmogelijkheden nodig ?  Wat zijn de conclusies van het buurtcomité ?

 

3° vraag :  Is de parking insufficiënt ? Eventueel op en afrit , en meer fietsenstalling .

 

4° vraag : Is het scoutslokaal slecht ? Hoe oud is het gebouw ? Wie doet onderhoud ? wie betaalt nutsvoorzieningen ?

         Renovatie scoutslokaal zit niet in het bestek .

 

5° vraag : Zijn de bestaande stille wegen zo slecht ?  ( neen )

 

6° vraag : Is er een gebrek aan groen ?  ( neen)

 

7° vraag :  Wat is er dan wel slecht ? " de accommodatie van de voetbalclub " : kleedkamers , kantine , berging.

          Zij zijn vragende partij : liefst zo snel mogelijk. .

 

8° vraag : De gemeente wordt er met een extra pacht , op lange termijn , alleen maar armer van. Is de prijs bepaald van de pacht?

         Is er al een handtekening geplaatst van de burgemeester ?

 

Besluit : Focussen op het oorspronkelijk doel . Het hele Masterplan is een vergiftigd geschenk !

        Na analyse van de win-win situatie ligt de "win" vnl bij het kasteel. Enerzijds de pacht en anderzijds het vrijmaken van de gronden op zijn perceel,

        waar er nog grote plannen voor zijn .... 

 

Lot van het agendapunt

Het dossier Molenakker werd op de raadscommissie toegelicht. Er is overleg geweest met de scouts, de voetbalclub en de buurt waarbij is geprobeerd om aan alle bezorgdheden te beantwoorden. De investering in sportinfrastructuur is broodnodig.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.