VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

16 augustus 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Dirk Bauwens, burgemeester; Peter Mendonck, schepen; Valérie Van Genechten, Hans Hanssen, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 16 08 2022

Goedkeuring notulen RMW-raad 20 juni 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Kristof Droessaert en Marleen Struyf

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 20 juni 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 16 08 2022

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het vast bureau, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 16 08 2022

Voorwaarden toekenning eretitels

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 21 april 2008 besliste de gemeenteraad volgende voorwaarden vast te leggen voor het toekennen van een eretitel aan gemeenteraadsleden:

        gedurende ten minste 18 jaar in de gemeenteraad zitting gehad hebben;

        onberispelijk gedrag dat moet aangetoond worden aan de hand van een uittreksel uit het strafregister.

        Op 17 juni 2019 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn volgens dezelfde voorwaarden als deze gelden voor de gemeenteraad de toekenning van een titel van ereraadslid toe.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de integratie van de gemeente en het OCMW is het noodzakelijk de voorwaarden voor de toekenning van eretitels aan te passen.

 

Juridische gronden

        Artikel 17, §4 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de eretitels toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt.

        Artikel 73 van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat artikel 17, §4 ook van toepassing is op de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

        De door de gemeenteraad vastgestelde voorwaarden zijn van voor de integratie van de gemeente en het OCMW waardoor deze niet meer afgestemd op de huidige context.

        Door de invoering van het decreet lokaal bestuur sinds 21 december 2017 is de rol van het bijzonder comité voor de sociale dienst versterkt waardoor het logisch is dat deze jaren meegenomen worden voor de berekening van de zittingstermijn.

        Zowel de jaren als gemeenteraadslid als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn tellen voor de berekening van de zittingstermijn.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist volgende voorwaarden voor te stellen voor de toekenning van de titel van ereraadslid:

        ten minste 18 jaar gezeteld hebben in de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn; de jaren van lidmaatschap van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden meegenomen indien deze aansluitend zijn (vooraf of achteraf) aan een zetel in de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn;

        het gedrag moet onberispelijk geweest zijn, wat wordt aangetoond op basis van een uittreksel uit het strafregister;

        de aanvraag wordt ingediend door ten minste drie zetelende raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 16 08 2022

Dienstencheques

 

 

Voorgeschiedenis

Rationaliseringsopdracht met betrekking tot subsidies.

 

Feiten en context

        Lokaal bestuur Schilde biedt binnen de dienst thuiszorg poetshulp met dienstencheques aan, alsook reguliere poetsdienst.

        De reguliere poetsdienst houdt in dat mensen op basis van hun inkomen een bepaald uurtarief dienen te betalen voor hun poetshulp.

        Sinds 1 september 2005 is OCMW Schilde een erkende dienstenchequeonderneming voor:

        poetsdienst;

        boodschappendienst;

        vervoer van personen met een beperking;

        strijken.

        In het kader van de rationaliseringsopdracht werd er bekeken welke subsidies lokaal bestuur Schilde nog meer zou kunnen benutten.

        De reguliere poetsdienst is een dienst dewelke niet gesubsidieerd is, de poetsdienst met dienstencheques is wel gesubsidieerd.

        Door de reguliere poetsdienst om te zetten naar een poetsdienst met dienstencheques zal lokaal bestuur Schilde op meer subsidies kunnen rekenen.

        Voor de cliënten die minder dan 9 euro betalen zal er opnieuw een sociaal onderzoek gebeuren om na te gaan of alle financiële gegevens nog kloppen. Indien er cliënten zijn die de kost van een dienstencheque niet zouden kunnen betalen zal daar individueel bekeken worden in samenspraak met de sociale dienst wat mogelijk is. Dit dossier komt altijd ter goedkeuring op het bijzonder comité voor de sociale dienst.

        De randvoorwaarde is dat, op de moment van de omschakeling, er een foto zal genomen worden van het aantal personeelsleden in dienst op dat moment. De convenant dienstencheques stelt dat je in de volgende 4 kwartalen een x-aantal nieuwe medewerkers in dienst moet nemen bijkomend op het aantal personen voorzien in de personeelsformatie. Voor Schilde betekent dit 5,5 VTE op de moment van overzetting, wat wil zeggen dat er +/- 3,5 VTE extra dient aangeworven te worden binnen OCMW Schilde, gelijk welk profiel.

        Daarnaast zijn er nog mogelijkheden die verder onderzocht zullen worden:

        administratieve kost per maand per cliënt in lijn zoals andere dienstenchequebedrijven;

        dienstverlening uitbreiden naar ook boodschappendienst, strijken en vervoer personen met een beperking.

        Het is een administratieve ingreep waarbij zowel voor het personeel als de cliënten niet veel zal veranderen.

        Via een uitgewerkt stappenplan zal deze omzetting in fases aangepakt worden waardoor er voldoende aandacht kan gaan naar zowel de het personeel als de cliënten.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendige bestuur ervan.

 

Argumentatie

Door de overstap te maken van de reguliere poetsdienst naar de poetsdienst met dienstencheques kan het lokaal bestuur een subsidie van 24,88 euro per cheque krijgen en zal de poetsdienst budgetneutraal kunnen werken.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP 000903 toelage federale overheid dienstencheques

Actie

AC000225

Algemene rekening

7408302000

Beleidsveld

0948

Bedrag

Visum financieel directeur

Gesimuleerd bedrag van 100 000 euro extra subsidies

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  (Amendement besluit artikel 2)  19 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Stemming:  17 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de reguliere poetsdienst om te zetten naar poetsdienst met dienstencheques.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn geeft een principieel akkoord om te voldoen aan de voorwaarden.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022