VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

21 november 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Kristof Droessaert, Micheline Duysens, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Goedkeuring notulen RMW-raad 17 oktober 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 17 oktober 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het vast bureau.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025 OCMW

 

 

Feiten en context

        De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

        De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

        de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

        de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

        de motivering van de wijzigingen;

        de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

        Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

        Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur

Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.

Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

        Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

        het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

        de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

        Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2021) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (2 mei 2022 door de gemeenteraad - 2 mei 2022 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het deel OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Aanpassing huishoudelijk reglement gezinsopvang

 

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 december 2019 van het kwaliteitshandboek gezinsopvang.

 

Feiten en context

        Het huishoudelijk reglement is een verplichte bijlage van het kwaliteitshandboek.

        Op 23 april 2021 voerde Zorginspectie een controle uit op het financiële beleid, de schriftelijke overeenkomst, inlichtingenfiche en het huishoudelijke reglement van de dienst gezinsopvang.

        Het huidige huishoudelijke reglement werd aan een interne evaluatie onderworpen. Hieruit bleek dat een aantal aanpassingen nodig zijn:

        2.3.4. Afspraken bij ziekte
De regels van het Agentschap Opgroeien werden integraal overgenomen in het huishoudelijk reglement.

        2.2.6. Afspraken over veiligheid
De afspraken over veiligheid werden uitgebreid naar analogie met het voorbeeld van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en opgesplitst in verschillende onderdelen (verplaatsingen, crisissituaties, veilige toegang en slapen).

        3.1. Tarief
De procedure om inkomenstarief aan te vragen werd aangepast.

        3.3.1. Regeling afwezigheden
Het aantal gerechtsvaardigde afwezigheidsdagen per jaar (respijtdagen) werd naar analogie met de groepsopvang verminderd naar 25 in plaats van 30. Volgende afwezigheden worden niet van de respijtdagen afgetrokken:

        Ziekte met medisch attest;

        De dag waarop het kind van de opvang naar huis gaat omwille van ziekte en de dag hierop volgend.

        3.4. Extra kosten
De extra kosten in het kader van afvalverwerking werd naar analogie met de groepsopvang opgetrokken van 0,15 cent naar 0,30 cent per volledige aanwezigheidsdag. Per halve aanwezigheidsdag bedraagt de afvalbijdrage 0,20 cent. De inningskosten bij wanbetaling werden geschrapt.

        3.5. Betaling en verzekering
Het polisnummer van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering werd toegevoegd. De werkwijze van het innen van gefactureerde bedragen, werd aangepast naar analogie met de procedure van het lokaal bestuur.

        4.3. U mag een klacht uiten
De contactgegevens van de klachtendienst van Kind en Gezin werden expliciet vermeld.

        4.4. Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Er wordt verwezen naar de GDPR. Er werd melding van doorgave van fiscale attesten aan Belcotax-on-web gemaakt.

        4.6. Inlichtingenfiche en aanwezigheidsregister
De regels ‘Door het betalen van de factuur gaat u akkoord met de geregistreerde aanwezigheden. Gaat u niet akkoord dan kunt u dit melden aan de dienst kinderopvang.’ werden toegevoegd.

        5.2.2. Opzegmodaliteiten voor de organisator
Ook bij een schorsing van de vergunning, wordt de bepaling inzake opzegtermijn niet gerespecteerd (niet enkel bij opheffing van de vergunning).De bepalingen inzake opzegtermijnen dienen niet gerespecteerd te worden in geval van overmacht (brand, overstroming epidemie, tekort aan personeel…) waardoor (gedeeltelijke) sluiting onafwendbaar is.

 

Juridische gronden

        Decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van de kinderopvang van baby’s en peuters en het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en kwaliteitsbeleid voor de gezinsopvang en de groepsopvang voor baby’s en peuters.

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

        Uit de inspectie van 23 april 2021 bleek dat er aanpassingen aan het huishoudelijk reglement nodig waren.

        De schriftelijke overeenkomst tussen de ouders en de dienst kinderopvang werd aangepast naar aanleiding van de aanpassingen in het huishoudelijk reglement.

        Het kwaliteitshandboek vormt de leidraad voor de medewerkers van de gezinsopvang om uitvoering te geven aan het kwaliteitsbeleid en kwaliteitsmanagementsysteem.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het nieuwe huishoudelijk reglement gezinsopvang en de schriftelijke overeenkomst tussen OCMW en de ouders goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Punt bijlagen/links F4_Huishoudelijk_reglement_gezinsopvang - aanpassingen september 2022.pdf Download
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Fluvius overeenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

Brief Fluvius over de nieuwe overeenkomst vergoeding beheer betaalterminals en ondersteunende activiteiten aan OCMW's.

 

Feiten en context

        De vergoeding voor de oplaadpunten is historisch ontstaan bij de start van de werking met budgetmeters.

        In de regelgeving wordt immers aan de netbeheerders opgelegd dat er per gemeente minstens één oplaadpunt ter beschikking moet zijn. Om dit te kunnen realiseren is er een samenwerking uitgewerkt met de OCMW's.

        Doorheen de jaren is er veel veranderd, gemiddeld 85% van de klanten met een digitale meter gebruikt het online betalen en doet dus geen verplaatsing naar een oplaadterminal meer.

        Er werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgemaakt die ondersteund is door de VVSG.

        De nieuwe overeenkomst gaat in voegen op 1 januari 2023.

        Elk OCMW krijgt per werkingsjaar een vaste vergoeding van 2000 euro.

        Per OCMW is er per werkingsjaar een bijkomende vergoeding pro rata het aantal prepaid-klanten bepaald op 31 december van het werkingsjaar voorzien.

        Voor het werkingsjaar 2025 werd er een simulatie gedaan op basis van het aantal prepaid klanten gekend op 1 september 2022.

        Concreet betekent dit voor Schilde 3168 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur
6° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196

 

Argumentatie

De grondslagen voor de betaling van de vergoeding zijn enerzijds het beheer door het OCMW van minstens één oplaad/betaal-terminal en anderzijds de ondersteuning van de OCMW's aan de netbeheerders op diverse aspecten.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangaande vergoeding beheer betaalterminals en ondersteunende activiteiten aan OCMW's

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn geeft de volmacht aan de burgemeester en de algemeen directeur om de overeenkomst met Fluvius te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Minimale levering aardgas

 

 

Voorgeschiedenis

Jaarlijks bezorgt het Vlaams Energieagentschap instructies rond de nieuwe richtlijnen minimale levering aardgas.

 

Feiten en context

        Op 5 oktober 2022 bezorgde het Vlaams Energieagentschap de instructies rond de nieuwe richtlijnen minimale levering aardgas en exclusief nachttarief voor 2022-2023.

      Op 19 oktober 2022 zijn de wijzigingen definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering.

        Om te vermijden dat mensen die in de winter de middelen niet hebben om hun budgetmeter voldoende op te laden, zonder verwarming vallen, kunnen OCMW’s beroep doen op de ‘minimale levering aardgas via de budgetmeter’.

        Omwille van de hoge energieprijzen, nam de Vlaamse regering een principiële goedkeuring tot uitbreiding naar klanten die elektrisch verwarmen via het exclusief nachttarief.

        In de periode van november tot en met maart kunnen de OCMW’s halfmaandelijks tussenkomsten voor een minimale levering van aardgas en exclusief nachttarief toekennen aan mensen waarvan na een sociaal onderzoek blijkt dat ze hun budgetmeter onvoldoende kunnen opladen en daardoor zonder verwarming dreigen te vallen.

        Van 1 november 2021 tot en met 31 maart 2022 had OCMW Schilde slechts 4 dossiers.

        De toegekende bedragen kunnen voor 90% worden gerecupereerd bij de aardgasnetbeheerder. Het resterende percentage (10%) recupereert het OCMW bij de hulpverlener in kwestie of neemt het zelf ten laste.

 

Juridische gronden

Artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het energiebesluit van 19 november 2010
Dit heeft betrekking op de minimale levering via de budgetmeter.

 

Argumentatie

        De Vlaamse regering wil de OCMW’s middelen aanreiken om gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter op te laden en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas of elektriciteit ter beschikking te stellen via periodieke opladingen van de budgetmeterkaart.

        Het OCMW helpt hiermee de strijd tegen energiearmoede binnen de gemeente Schilde te beperken.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het systeem van minimale levering aardgas en exclusief nachttarief tijdens de periode 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023 toe te passen.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om 90% van het verleende bedrag terug te vorderen van de netwerkbeheerder en 10% ten laste te nemen van het OCMW.

Artikel 3. Elke individuele aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Igean DV - buitengewone algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

        Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25 januari 2021.

        Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

        Het OCMW is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

        Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

        De raad van bestuur van 26 oktober 2022 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023 evenals aan de begroting 2023. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Aanvaarden toetreding welzijnsvereniging KINA

        Met het besluit van de algemene vergadering van de welzijnsvereniging KINA van 30 maart 2022 drukt KINA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

        In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

        Artikel 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de welzijnsvereniging. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

        Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan de welzijnsvereniging 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

        De raad van bestuur van 26 oktober 2022 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 21 december 2022 om 19 u met volgende dagorde:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023;

        goedkeuren van de begroting 2022;

        aanvaarden van toetreding welzijnsvereniging KINA.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

        Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 26 oktober 2022 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 26.10.2022;

        de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2023.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

        De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

        Artikel 432 van het decreet en artikel 33 §1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

        De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridisch gronden

     Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

     Statuten van IGEAN dienstverlening

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 21 december 2022 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023;

        goedkeuren van de begroting 2023;

        aanvaarden van de toetreding van welzijnsvereniging KINA tot IGEAN dienstverlening.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 21 december 2022 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Igean MV - buitengewone algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

        Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

        Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

        Het OCMW is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

        Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

        De raad van bestuur van 26 oktober 2022 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023 evenals aan de begroting 2023. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

        Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

        Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

        Om de continuïteit van innovatieve projecten te garanderen, werd in eerste instantie gepland om ook in 2023 een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

        Gelet evenwel op de precaire financiële situatie waarin vele lokale besturen zich bevinden, onder meer ten gevolge van de energiecrisis en de kostenbesparingen die op alle bestuurlijke niveaus wordt gezocht, stelt de raad van bestuur voor om in 2023 uitzonderlijk geen bijdrage te vragen aan de deelnemers.

        De overbrugging van één kalenderjaar (2023) is enkel mogelijk mits een tijdelijk sterk verminderde activiteit in het kader van innovatieve projecten en omdat het innovatiefonds een rollend fonds is en recurrente inkomsten worden toegevoegd uit de innovatieve projecten die in de reguliere werking werden opgenomen.

        Een korte nota over de activiteiten 2022 in het kader van het innovatiefonds is als bijlage gevoegd.

        De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Aanvaarden toetreding welzijnsvereniging KINA

        Met het besluit van de algemene vergadering van de welzijnsvereniging KINA van 30 maart 2022 drukt KINA de wens uit om toe te treden tot IGEAN milieu & veiligheid.

        In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

        Artikel 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de welzijnsvereniging. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

        Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan de welzijnsvereniging 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

        Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

        Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

        Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

        Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

        De heer Sven Van Gysel werd als schepen van leefmilieu in de gemeente Niel vervangen door mevrouw Kelly Breugelmans en maakt in die functie deel uit van het adviescomité milieu.

        De heer Karl Van Hoofstat werd als lid voor de gemeente Schelle in het adviescomité veiligheid vervangen door de heer Pieter Smits.

        De heer Erwin Callens (OCMW Brasschaat) wordt voor de welzijnsvereniging KINA voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid.

        De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

        De raad van bestuur van 26 oktober 2022 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 21 december 2022 om 19 u met volgende dagorde:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023;

        goedkeuren van de begroting 2023;

        innovatiefonds – bepalen bijdrage;

        aanvaarden van toetreding welzijnsvereniging KINA;

        benoemen leden adviescomités.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

        Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 26 oktober 2022 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2022 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 26 oktober 2022;

        de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2023;

        de nota over het innovatiefonds.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

        De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

        Artikel 432 van het decreet en artikel 34 §1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

        De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn inzake de intergemeentelijke samenwerking

        Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

        Artikel 432 van het decreet en artikel 34, §1 van de statuten
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 21 december 2022 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2023;

        goedkeuren van de begroting 2023;

        innovatiefonds – bepalen bijdrage;

        aanvaarden van toetreding welzijnsvereniging KINA;

        benoemen leden adviescomités.

Artikel 2.De vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 21 december 2022 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 11 2022

Cipal - algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De raad voor maatschappelijk welzijn is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 met de volgende agendapunten:

        Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s);

        Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2023;

        Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

        De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

        Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn inzake de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 15 december 2022 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 20/12/2022