Marleen Struyf Pascale Gielen Annemie Laforce-Vergote Valerie Michel Philippe Verschueren Marian Van Alphen Margot Van Overtveldt Hans Hanssen Peter Mendonck Kathleen Krekels Marijke Dillen Tara Godts Valérie Van Genechten Hendrik Bellens Olivier Verhulst Dirk Bauwens Yolande Avontroodt Laurenz Van Ginneken Leen Scholiers Stefan Van den Heuvel Pieter-Jan Fraussen Rita Tutelaars Frederik Goemaere Ilse Konings Marleen Struyf Pascale Gielen Annemie Laforce-Vergote Valerie Michel Philippe Verschueren Marian Van Alphen Margot Van Overtveldt Hans Hanssen Peter Mendonck Kathleen Krekels Marijke Dillen Tara Godts Valérie Van Genechten Hendrik Bellens Olivier Verhulst Dirk Bauwens Yolande Avontroodt Laurenz Van Ginneken Leen Scholiers Stefan Van den Heuvel Pieter-Jan Fraussen Rita Tutelaars Frederik Goemaere Valérie Van Genechten Frederik Goemaere Stefan Van den Heuvel Peter Mendonck Margot Van Overtveldt Marijke Dillen Pieter-Jan Fraussen Laurenz Van Ginneken Leen Scholiers Olivier Verhulst Hans Hanssen Pascale Gielen Marleen Struyf Annemie Laforce-Vergote Kathleen Krekels Tara Godts Yolande Avontroodt Philippe Verschueren Marian Van Alphen Rita Tutelaars Hendrik Bellens Valerie Michel Dirk Bauwens aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Voorgeschiedenis
Goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 december 2019 van het kwaliteitshandboek gezinsopvang.
Feiten en context
● Het huishoudelijk reglement is een verplichte bijlage van het kwaliteitshandboek.
● Op 23 april 2021 voerde Zorginspectie een controle uit op het financiële beleid, de schriftelijke overeenkomst, inlichtingenfiche en het huishoudelijke reglement van de dienst gezinsopvang.
● Het huidige huishoudelijke reglement werd aan een interne evaluatie onderworpen. Hieruit bleek dat een aantal aanpassingen nodig zijn:
○ 2.3.4. Afspraken bij ziekte
De regels van het Agentschap Opgroeien werden integraal overgenomen in het huishoudelijk reglement.
○ 2.2.6. Afspraken over veiligheid
De afspraken over veiligheid werden uitgebreid naar analogie met het voorbeeld van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en opgesplitst in verschillende onderdelen (verplaatsingen, crisissituaties, veilige toegang en slapen).
○ 3.1. Tarief
De procedure om inkomenstarief aan te vragen werd aangepast.
○ 3.3.1. Regeling afwezigheden
Het aantal gerechtsvaardigde afwezigheidsdagen per jaar (respijtdagen) werd naar analogie met de groepsopvang verminderd naar 25 in plaats van 30. Volgende afwezigheden worden niet van de respijtdagen afgetrokken:
■ Ziekte met medisch attest;
■ De dag waarop het kind van de opvang naar huis gaat omwille van ziekte en de dag hierop volgend.
○ 3.4. Extra kosten
De extra kosten in het kader van afvalverwerking werd naar analogie met de groepsopvang opgetrokken van 0,15 cent naar 0,30 cent per volledige aanwezigheidsdag. Per halve aanwezigheidsdag bedraagt de afvalbijdrage 0,20 cent. De inningskosten bij wanbetaling werden geschrapt.
○ 3.5. Betaling en verzekering
Het polisnummer van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering werd toegevoegd. De werkwijze van het innen van gefactureerde bedragen, werd aangepast naar analogie met de procedure van het lokaal bestuur.
○ 4.3. U mag een klacht uiten
De contactgegevens van de klachtendienst van Kind en Gezin werden expliciet vermeld.
○ 4.4. Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Er wordt verwezen naar de GDPR. Er werd melding van doorgave van fiscale attesten aan Belcotax-on-web gemaakt.
○ 4.6. Inlichtingenfiche en aanwezigheidsregister
De regels ‘Door het betalen van de factuur gaat u akkoord met de geregistreerde aanwezigheden. Gaat u niet akkoord dan kunt u dit melden aan de dienst kinderopvang.’ werden toegevoegd.
○ 5.2.2. Opzegmodaliteiten voor de organisator
Ook bij een schorsing van de vergunning, wordt de bepaling inzake opzegtermijn niet gerespecteerd (niet enkel bij opheffing van de vergunning).De bepalingen inzake opzegtermijnen dienen niet gerespecteerd te worden in geval van overmacht (brand, overstroming epidemie, tekort aan personeel…) waardoor (gedeeltelijke) sluiting onafwendbaar is.
Juridische gronden
● Decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van de kinderopvang van baby’s en peuters en het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en kwaliteitsbeleid voor de gezinsopvang en de groepsopvang voor baby’s en peuters.
● Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Argumentatie
● Uit de inspectie van 23 april 2021 bleek dat er aanpassingen aan het huishoudelijk reglement nodig waren.
● De schriftelijke overeenkomst tussen de ouders en de dienst kinderopvang werd aangepast naar aanleiding van de aanpassingen in het huishoudelijk reglement.
● Het kwaliteitshandboek vormt de leidraad voor de medewerkers van de gezinsopvang om uitvoering te geven aan het kwaliteitsbeleid en kwaliteitsmanagementsysteem.
BESLUIT
Stemming: 23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars |
Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het nieuwe huishoudelijk reglement gezinsopvang en de schriftelijke overeenkomst tussen OCMW en de ouders goed.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.