VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

22 januari 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Peter Mendonck, Marian Van Alphen, schepenen; Kristof Droessaert, raadslid;

afwezig

Stefan Van den Heuvel, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars en Franky Cools

1 onthouding: Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 december 2023 goed mits aanpassing van de volgende opmerkingen:

        Agendapunt 28 - Regenboogzebrapad: De stem van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) en dhr. O. Verhulst (Open VLD) moeten omgewisseld worden;

        Agendapunt 28 - Regenboogzebrapad: toevoegen van “anders zou een neen-stem pas echt gewicht krijgen” aan de tussenkomst van dhr. K. Droessaert (Open VLD);

        Agendapunt 13 - Gemeentelijke dotatie in het politiebudget: “ongeveer” toevoegen aan de cijfers in de tussenkomst van mevr. V. Van Genechten (Open VLD);

        Agendapunt 13 - Gemeentelijke dotatie in het politiebudget: “Open VLD” aanpassen naar “N-VA”;

        Agendapunt 13 - Gemeentelijke dotatie in het politiebudget: dt-fout verbeteren.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Kerkfabriek Sint-Guibertus - Budgetwijziging 2023

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

        Op 3 januari 2024 krijgt het gemeentebestuur een melding in Religiopoint over de budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

        Op 8 januari 2024 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de budgetwijziging 2023.

 

Juridische gronden

        Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

        Uit de budgetwijziging 2023 blijkt geen exploitatietekort en ook geen investeringstekort.

        De documenten werden gecoördineerd ingestuurd door het centraal kerkbestuur.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Guibertus 2023.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Rapportering decreet regiovorming

 

 

Feiten en context

        Het decreet regiovorming is vanaf 12 maart 2023 van toepassing. In het decreet is voorzien dat de regiowerking maandelijks moeten ingeschreven worden op de agenda van het college van burgemeester en schepenen. Daarnaast moet de voorzitter van de gemeenteraad de regiowerking minstens twee keer per jaar op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.

        Het decreet lokaal bestuur voorziet reeds de verplichting om de jaarlijks te rapporteren aan de gemeenteraad over de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

 

Juridische gronden

        Artikel 8 van het decreet regiovorming
De regiovorming wordt maandelijks ingeschreven op de agenda van het college van burgemeester en schepenen.
De voorzitter van de gemeenteraad schrijft de regiowerking minstens twee keer per jaar in op de agenda van de gemeenteraad.
Met behoud van de toepassing van artikel 389, tweede lid, van het decreet van 22 december 2017 waakt de gemeenteraad of diezelfde gemeenteraadscommissie over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking.

        Artikel 389, tweede lid van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

        Artikel 56 §6 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen houdt een volledig en geactualiseerd overzicht bij van:

        alle extern verzelfstandigde agentschappen van de gemeente, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben afgesloten met de gemeente;

        alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin de gemeente deelneemt; alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben afgesloten met de gemeente.

Minstens eenmaal per jaar wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van het geactualiseerd overzicht met een toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.

 

Inspraak en advies

        Advies van VVSG over de rapportering: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/regiowerking-op-het-college-en-de-gemeenteraad

        Managementteam van 1 juni 2023

 

Argumentatie

        Door maandelijks een rapport te agenderen voor het college van burgemeester en schepenen, worden de leden van het college eraan herinnert terug te koppelen over de besproken items. Als er informatie beschikbaar is, wordt het rapport aangevuld.

        De gemeenteraad krijgt halfjaarlijks het volledige rapport van de voorbije periode.

        Deze aanpak leidt tot een minimale toename van de werklast voor de diensten.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van het decreet regiovorming.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Directeur GBS - openverklaring

 

 

Voorgeschiedenis

De directeur van de gemeentelijke basisschool De Wingerd gaat op pensioen en legt zijn ambt neer op 31 augustus 2024. Het college van burgemeester en schepenen ging hiermee akkoord in de zitting van 27 november 2023.

 

Feiten en context

        De functie van directeur van de gemeentelijke basisschool is vacant vanaf 1 september 2024.

        Er is een functiebeschrijving opgesteld voor de nieuwe directeur, op basis van het lokale schoolprofiel, het kaderprofiel en de aanstellingsbrochure directeur basisonderwijs in het Vlaams Gewest (OVSG).

 

Juridische gronden

        Artikel 182 van het decreet lokaal bestuur
Voor het personeel dat ingezet wordt in de gemeentelijke onderwijsinstellingen of centra voor leerlingenbegeleiding, en dat geheel of gedeeltelijk buiten het toepassingsgebied valt, vermeld in artikel 4, § 1, a), van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991, bepaalt de gemeenteraad de eventuele afwijkingen van de rechtspositieregeling, vermeld in artikel 186, § 1, van dit decreet, rekening houdend met hun opdracht in de onderwijsinstellingen of centra voor leerlingenbegeleiding. Die afwijkingen moeten in overeenstemming zijn met de decreten en besluiten betreffende het onderwijs.

        Artikel 5 en 6 van de rechtspositieregeling
De algemene toelatingsvoorwaarden en de algemene aanwervingsvoorwaarden.

        De wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.
Syndicale onderhandelingen zijn een substantiële vormvereiste in een selectieprocedure. Zowel bij het vaststellen van het algemeen kader voor werving en selectie (bevoegdheid gemeenteraad als wetgevend orgaan) als bij het vaststellen van de concrete, individuele selectieprocedure (bevoegdheid college als aanstellende overheid) zijn daarom vakbondsonderhandelingen vereist.

 

Inspraak en advies

Voor deze functie zijn syndicale onderhandelingen vereist.

 

Argumentatie

        De nieuwe schooldirecteur start bij voorkeur op 15 augustus 2024 om een vlotte overdracht mogelijk te maken.

        Het bestuur kan aanvullende voorwaarden opleggen voor de toelating tot het examen en de benoeming, zoals anciënniteit en het deelnemen aan een opleiding.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de functiebeschrijving voor de directeur van de gemeentelijke basisschool de Wingerd goed onder voorbehoud van het resultaat van het syndicaal overleg.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Bufferbekken Liersebaan - bestek werken

 

 

Voorgeschiedenis

        18 februari 2019 - de gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van het perceel gelegen aan de Liersebaan 42.

        25 november 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist om een participatie te organiseren voor de omwonenden en keurt de randvoorwaarden goed.

        16 december 2019 - de gemeenteraad keurt het meerjarenplan goed, waarin het onthardingsproject "Eilandje" Liersebaan als prioritaire doelstelling werd opgenomen.

        6 juli 2020 - het college van burgemeester en schepenen keurt de projectfiche goed waarin ook de resultaten van de participatie verwerkt zijn.

        14 februari 2022 - kennisname door het college van burgemeester en schepenen van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor de weg- en rioleringswerken in de Liersebaan.

        16 augustus 2022 - goedkeuring door de gemeenteraad van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor de weg- en rioleringswerken in de Liersebaan.

        22 januari 2023 - het college van burgemeester en schepenen beslist het voorontwerp "aanleg van het bufferbekken aan de Liersebaan" goed te keuren. Er wordt ook goedkeuring gegeven om een infomoment voor de omwonenden te organiseren over het huidig ontwerp.

        Op 27 februari 2023 werd het voorontwerp aan de omwonenden voorgesteld.

        Op 4 december 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de omgevingsvergunning af te geven voor de heraanleg van een publieke groene ruimte ter hoogte van Liersebaan 40 en 42 (OMG 2023/487).

        Op 27 december 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de lastvoorwaarden en gunningswijze voor de opdracht "Weg- en rioleringswerken Liersebaan Project nr. K-21-143" en maakt het dossier over aan de gemeenteraad van januari 2024 om een beslissing hierover te nemen.

 

Feiten en context

In het kader van de opdracht "Weg- en rioleringswerken Liersebaan Project nr. K-21-143" werd in opdracht van Hidrosan en lokaal bestuur Schilde een bestek opgesteld door Landmeters- en Studiebureau Van Opstal.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet)

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Argumentatie

        Het project voorziet de aanleg van een bufferbekken voor regenwater in combinatie met de aanleg van een aantrekkelijke groene ruimte.

        In het project worden 15 nieuwe lange parkeerplaatsen in de Korte Lindenstraat voorzien om de overlast van wild parkeren ter hoogte van de elektriciteitscabine op te lossen. Hiervoor is een kleine inname van het parkje nodig omdat de straat een minimale doorgang van 4 meter moet behouden in functie van doorgang voor de brandweer. De parkeerplaatsen worden aangelegd in grasbetontegels.

        Gelet op de beperkte straatbreedte, zal de Korte Lindenstraat omgevormd worden tot een enkelrichtingsstraat (inrijden zijde Liersebaan). Een bijkomend voordeel is dat het kruispunt met de Liersebaan op deze manier veiliger wordt gemaakt.

        Het ontwerp van het project werd nog verder op punt gesteld naar aanleiding van de feedback die in het kader van het openbaar onderzoek werd ingediend:

        aanpassen vorm bufferbekken, aanpassen ligging gracht en aanpassen tracé wandelpaden zodat de aanwezige bomen, onder meer het bestaande 'bosje', zoveel als mogelijk bewaard kunnen blijven;

        er wordt ter hoogte van de heuvel een aanplant met heesters voorzien die de afscherming vormt met de Liersebaan;

        er worden meer zones als bloemenweide voorzien in plaats van grasvlakte.

Het bestek voor de werken gaat uit van het meest recente, aangepaste ontwerp voor het project.

        De totale bouwkost voor dit project wordt geraamd op ca. 242.000 euro inclusief 21% btw.

        Het merendeel van de bouwkosten zijn ten laste van Hidrosan.

        De uitgaven voor het aandeel ten laste van het lokaal bestuur Schilde, met name het straatmeubilair, worden geraamd op 9.750 euro excl. btw of 11.797,5. euro inclusief 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van een openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

MJP

000661 en 001784 (onthardingsfonds)

Actie

00009 en 00008

Algemene rekening

2240050000 en 2140000007

Beleidsveld

0200 en 0680

Bedrag

Visum financieel directeur

aandeel Schilde geraamd op 9.750 euro excl. btw of 11.797,5 euro incl. 21% btw

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. Het bestek en de raming voor de opdracht “Weg- en rioleringswerken Liersbaan Project nr. K-21-143", opgesteld door de ontwerper worden goedgekeurd.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Aankoop - Friedadreef 51

 

 

Voorgeschiedenis

        28 augustus 2023 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 51 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_C_007_00 met een oppervlakte van 202 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        27 november 2023 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 7.070 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 28 november 2023 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 7.070 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 7.070 euro

notariskost raming 2.500 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 51 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_C_007_00.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Samenwerkingsovereenkomst Blenders

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 14 december 2015: goedkeuring aangaande de samenwerkingsovereenkomst 2016-2019 tussen Schilde en Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw (SPK vzw) aangaande het project Digidak.

        Beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2019: goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Schilde en Blenders vzw betreffende het project Digidak

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 november 2021 om onder leiding van KINA mee in te stappen in het Voortraject Digibanken naar aanleiding van de projectoproep van het Departement Werk en Sociale Economie en om de intentieverklaring voor het Voortraject Digibanken te ondertekenen.

        De gemeenteraad van 21 november 2023 keurde de samenwerkingsovereenkomst voor het implementatietraject e-inclusiebeleid goed.

        Op 17april 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de goedkeuring van het implementatietraject Digibanken.

        Het college van burgemeester en schepenen ging op 18 december 2023 akkoord met het voorstel samenwerkingsovereenkomst 2024 tussen Schilde en Blenders vzw betreffende het project Digidak.

 

Feiten en context

        SPK vzw werkte een concept uit, namelijk 'Digidak', dat gericht is om senioren en andere kansengroepen de kans te geven om bij te leren aangaande het gebruik van computers en computertoepassingen.

        SPK vzw gaf gemeenten een kans om zelf een digidakgroep te starten met ondersteuning vanuit haar organisatie.

        In 2010 werd Digidak Schilde opgericht.

        Digidak Schilde organiseert zowel computerinitiaties (lessen) als vrije inloopmomenten waarbij personen op een locatie met hun ICT-vragen geholpen worden.

        SPK vzw veranderde in 2018 zijn naam naar Blenders vzw.

        Er zijn twee locaties in Schilde waar Digidak actief is: de bovenzaal van JoS en het Dorpshuis.

        De bibliotheek zorgt voor aanvullende administratieve ondersteuning van de lokale Digidakwerking.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

        Digidak Schilde is een actieve voortrekker om inwoners van Schilde laagdrempelige computerinitiaties te geven.

        De vzw Blenders ondersteunt de Digidakwerking met software en vormingen voor de vrijwilligers.

        De Digidakwerking maakt deel uit van het project Digibank.

        De subsidie voor het project Digibank dekt de uitgaven voor de ondersteuning van Blenders volledig.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000050

Actie

AC000180 Digidak

Algemene rekening

61310060

Beleidsveld

0959

Bedrag

Visum financieel directeur

5.275,69 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst 2024 tussen Schilde en Blenders vzw betreffende het project Digidak goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Het Tribunaal - stopzetting gebruiker

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2021
Het college van burgemeester en schepenen beslist in het schooljaar 2021-2022 nog geen graad jeugd in te richten op het grondgebied Schilde.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om vanaf het schooljaar 2022-2023 te bekijken of de organisatie van de derde graad jeugd mogelijk is op het grondgebied van Schilde.

        Beslissing van de gemeenteraad van 15 november 2021
Goedkeuring om de overeenkomsten tussen de gebruikers van Het Tribunaal en de gemeente Schilde te verlengen.

        Kennisname en besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 december 2023
Kennisname van de beëindiging van de overeenkomst en beslissing om de beëindiging van het project "Het Tribunaal" met ingang van schooljaar 2024-2025 te agenderen op de gemeenteraad van januari 2024.

 

Feiten en context

        Er werden in 2020 drie kandidaten weerhouden door de jury.

        Op 2 november 2020 deden deze kandidaten hun intrede in het gebouw.

        De Dorpsbrouwers hebben hun activiteiten stopgezet in oktober 2023. Zij gebruikten de zaal "Hoofdgriffier".

        Momenteel zijn er twee gebruikers in het gebouw:

        Place Designs;

        Academie.

        De academie gebruikt momenteel de zalen "Rechtbank", "De Zuil", "Griffie" en de "Mini Expo" en geeft aan dat zij hun werking willen uitbreiden naar het volledige gebouw in schooljaar 2024-2025.

        Place Designs is actief in zaal "Vrederechter".

 

Juridische gronden

        Artikel 56, §3, 1° van het decreet over het lokaal bestuur.
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

        Artikel 41, 5° van het decreet over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Inspraak en advies

        De directeur van de academie heeft aangegeven dat de vrijgekomen ruimte perfect is voor de uitbreiding van de werking en dat de andere gebruiker de eigen ruimtes kunnen blijven gebruiken tot schooljaar 2024-2025.

        Place Designs geeft aan dat het zijn werking nog wil organiseren in het gebouw maar dat het, indien het nodig is, de werking op een andere locatie kan organiseren.

 

Argumentatie

        Zowel de gebruiker die zal blijven als de academie geven aan dat de nieuwe verdeling van de ruimtes ervoor zal zorgen dat beide hun werking kunnen verzekeren.

        De academie wil in het nieuwe schooljaar 2024-2025 uitbreiden en het volledige gebouw gebruiken.

        Alternatieve pistes voor gebruik van de vrijgekomen ruimtes kunnen eveneens onderzocht worden.

        Door de uitbreiding van de werking van de academie naar het volledige gebouw, dient het tijdelijke leegstandsproject "het Tribunaal" beëindigt te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de beëindiging van de overeenkomst tussen Dorpsbrouwers en het lokaal bestuur Schilde.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het project "Het Tribunaal" te beëindigen met ingang van schooljaar 2024-2025 en de enige resterende gebruiker binnen dit project, Place Designs, op de hoogte te stellen van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Buurtbos Zonnebos - toegankelijkheidsregeling

 

 

Voorgeschiedenis

        Raadscommissie van 9 januari 2023:
toelichting van de vernieuwde startnota Buurtterrein Zonnebos.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 november 2022:
goedkeuring van de startnota Buurtterrein Zonnebos onder voorwaarden.

        Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2023:
het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het syntheseverslag van de inspraak van buurt Zonnebos aangaande buurtterrein Zonnebos.

        Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023: standpunt van Stichting Kempens Landschap aangaande de locatie van het buurtterrein.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023:
beslissing om het project buurtterrein Zonnebos te hernoemen naar buurtbos Zonnebos. Het college van burgemeester en schepenen beslist ook om het project buurtbos Zonnebos op de nieuw voorgestelde zone te realiseren waarbij de afstand met de wijk verdubbeld zal worden en hierover terug te koppelen naar de buurtbewoners tijdens een terugkoppelingsmoment.

        Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 17 juli 2023:
verslag van het overleg op 19 juni 2023 met Zonnebos aangaande toegankelijkheid en functies Catersbos en Buurtbos Zonnebos.

        Kennisname college 16 oktober 2023
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de nieuwe beheersovereenkomst en toegankelijkheidsregeling voor het Catersbos in samenwerking met Stichting Kempens Landschap.
Het college van burgemeester en schepenen beslist om een aanvraag te doen bij Agentschap Natuur en Bos om de toegankelijkheidsregeling van het Catersbos aan te passen en zo een buurtbos te kunnen realiseren.

 

Feiten en context

        Project Buurtbos Zonnebos is inhoudelijk voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 als prioritaire actie.

        Er werd een gebied gevonden met de mogelijkheid tot het inrichten van een buurtterrein op de percelen binnen het Catersbos. Deze percelen zijn eigendom zijn van Stichting Kempisch Landschap.

        Er werd zowel fysieke als digitale inspraak georganiseerd voor de buurtbewoners van wijk Zonnebos.

        De fysieke inspraak vond plaats in sportpunt De Caters op 13 februari 2023.

        De online inspraak gebeurde via een Google form dat actief was van 2 februari tot en met 17 februari 2023.

        De beide vormen van inspraak stonden duidelijk vermeld op een schrijven dat verdeeld werd in wijk Zonnebos.

        Wijk Zonnebos bestaat uit de volgende straten:

        De Dreef van Zonnebos;

        Moerstraat (gedeeltelijk);

        Dageraad;

        Zonneweelde;

        Zonnedauw;

        Maretak;

        Morgenrood;

        Sint Jobsteenweg (gedeeltelijk).

        Om een deel van het Catersbos toegankelijk te maken voor kinderen, jongeren, ouders en grootouders, moet er een nieuwe toegankelijkheidsregeling opgesteld worden en goedgekeurd worden door Agentschap Natuur en Bos.

        Binnen het besluit van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten staat de te volgen procedure om deze toegankelijkheid aan te passen.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 5° van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

        Artikel 56 § 3 1° van het decreet over het lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

        Artikel 1 14° van het besluit van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten
Een speelzone is een zone die bestemd is voor spel door jongeren onder de achttien jaar en hun begeleiders of door het jeugdwerk zoals omschreven in artikel 2, 3°, van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

        Artikel 1 16° van het besluit van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten
Een vrij toegankelijke zone is een zone die vrij toegankelijk is voor voetgangers zoals een ligweide, een picknickweide en struinnatuur.

 

Argumentatie

        Voor de realisering van een buurtbos moet er een nieuwe toegankelijkheidsregeling en nieuwe beheersovereenkomst gemaakt worden.

        De procedure van de toegankelijkheidsregeling verloopt via het Agentschap Natuur en Bos.

        Het afsluiten van een nieuwe beheersovereenkomst met Stichting Kempens Landschap is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001987 - Buurtbos Zonnebos

Actie

AC000055 - Het investeren in ontmoetingsplaatsen

Algemene rekening

2200000007 Terreinen - gemeenschapsgoederen - in uitvoering

Beleidsveld

0711 - Openluchtrecreatie

Bedrag

Visum financieel directeur

30.250,00 euro

nog niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de nieuwe beheersovereenkomst en toegankelijkheidsregeling voor het Catersbos in samenwerking met Stichting Kempens Landschap goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Nieuw vervoersplan De Lijn - Impact - Toegevoegd punt

 

 

Sinds 6 januari jl. is het nieuw vervoersplan van De Lijn in werking getreden dat is opgesteld o.m. in samenwerking met de gemeenten. Werd onze gemeente hierbij betrokken? Zo ja, welk advies werd er gegeven ? Een aantal bushaltes worden afgeschaft. Wat is de weerslag van dit nieuwe vervoersplan voor Schilde en 's Gravenwezel ? Werden er bushaltes afgeschaft ? Zo ja, welke en werd dit gecommuniceerd naar onze bewoners ?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Bouwen in watergevoelig openruimtegebied - Toegevoegd punt

 

 

Minister van omgeving Zudal Demir kondigt voor 2971.1 hectare watergevoelig gebied een bouwstop aan in de provincie Antwerpen. Hoewel de betreffende gronden ingekleurd zijn als woon-of recreatiegebied, zal hierop bouwen niet meer mogelijk zijn. De Vlaamse overheid kan de bestemming wijzigen als de eventuele beroepsprocedures zijn doorlopen. Wie hierdoor schade lijdt kan aanspraak maken op een schadevergoeding.
Ook onze gemeente kreeg een schrijven hierover van de Vlaams overheid. Voor Schilde gaat het om 3 zones die liggen in deze gebieden, De Zetten Zwanebeek woonpark 17,5 ha, het Kosbos woonpark 1,5 ha en Schildestrand verblijfsrecreatie 1,2 ha.
Ter herinnering, de wateroverlast na de felle regenval rond de jaarwisseling. Een signaal hoe belangrijk het is niet te bouwen in watergevoelige gebieden.
Graag vernemen wij hierover toelichting.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Strengere GFT-regels - Toegevoegd punt

 

 

Vanaf 1 januari moet je in de meeste Vlaamse gemeenten GFT-afval verplicht gescheiden inzamelen. Ook in onze gemeente geldt dit. Wie dit niet doet zou een GAS-boete kunnen krijgen. OVAM wijst op de meer dan 170.000 ton eetbaar afval dat bij het restafval terecht komt. Dit afval word dan verbrand, terwijl het GFT-afval nog voor talrijke zaken kan worde gebruikt zoals de productie van biogas, compost of dierenvoeding.
Mijn vraag: Is de gemeente op de hoogte van deze nieuwe maatregel en is dit reeds gecommuniceerd via de gemeentelijke informatiekanalen?
Heeft de gemeente zicht op inwoners die geen GFT-bak hebben? Deze vormen misschien een risico op het niet sorteren, tenzij ze composteren of kippen hebben.
Gaat de gemeente hierop handhaven?
Graag een toelichting hierover.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Het bouwen van een nieuwe sporthal - Toegevoegd punt

 

 

Ik lees in het verslag van het CBS van 27/11 dat het bestuur ingaat op het voorstel tot overleg met BIMMO in verband met het bouwen van een sporthal op de site Turnhousebaan Oost. Echter, ik lees ook in het verslag van 6/11 dat het bestuur de mogelijkheid laat onderzoeken om een sporthal te bouwen op Rozenhoek. Toevallig ook de twee sites die ik reeds eerder deze legislatuur voorstelde. Sites met potentieel en elk met zijn voordelen ( maar ook nadelen).
Graag verneem ik een toelichting hierover.

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Verkeerssituatie kruispunt Kerkstraat - Toegevoegd punt

 

 

Opnieuw is er zware schade aan het wegdek in de Kerkstraat ter hoogte van de Frans Pauwelslei, met veel verkeershinder tot gevolg. De Frans Pauwelslei mocht vanuit de Kerkstraat niet worden ingereden, maar dit was nergens aangeduid. Met als gevolg dat de automobilist dit niet wist en plots geconfronteerd werd met deze situatie. Kan de Schepen hierover meer toelichting geven ? Waarom ontbrak de bewegwijzering ? Wat was de oorzaak van deze schade ? Werd de vorige schade niet degelijk hersteld ? Zo ja, is de aannemer hierover in gebreke gesteld ?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Bouw windturbines - Toegevoegd punt

 

 

Groene energie is belangrijk. Ook windturbines kunnen hiertoe bijdragen op voorwaarde dat ze op de juiste plaats worden geïmplementeerd en ze aan de juiste normen onderworpen worden bij het vergunningstraject. Dit is niet het geval voor de 3 mega windturbines van Eco Power op het terrein van Waterlink in Oelegem (Ranst) waarvoor NVA-Mionister Demir de vergunning heeft verleend. De werken zijn inmiddels gestart. Deze windmolens met een tiphoogte van elk 150 meter zullen ernstige gevolgen hebben voor een aantal woonwijken in Schilde, o.a. door slagschaduw, geluidshinder en laagfrekwente trillingen. De medische klachten in onze regio gaan beslist stijgen, de rust zal verstoord worden en de waarde van de woningen gaat dalen. Er werd in het verleden bezwaar aangetekend, blijkbaar zonder resultaat. Kan er meer toelichting worden gegeven betreffende dit dossier ? Heeft er overleg plaatsgevonden met de bevoegde Vlaamse Minister ? Welke stappen heeft de gemeente ondernomen om de bouw van deze windturbines te verhinderen, zeker rekening houdende met het aantal bezwaarschriften van inwoners van Schilde dat werd overhandigd aan het gemeentebestuur van Ranst ? Blijkbaar is er vanuit de gemeente geen informatie verstrekt naar de inwoners. Waarom is dit niet gebeurd ?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 01 2024

Nieuw wapen in de strijd tegen fietsdieven - Toegevoegd punt

 

 

We mochten in de media vernemen dat er onder impuls van de nieuwe minister van justitie een wettelijk kader gecreëerd werd waardoor de politie lokfietsen kan inzetten in de strijd tegen fietsdieven.
De eerste lokfietsen werden ondertussen ingezet in Leuven en Gent. Ook bij ons zijn diefstallen van fietsen schering en inslag. Kan ook aan onze politiezone gevraagd worden om lokfietsen in te zetten in onze gemeente?

 

 

Publicatiedatum: 19/03/2024