VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

17 april 2023

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Kathleen Krekels, schepen; Pieter-Jan Fraussen, Rita Tutelaars, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

1 onthouding: Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 20 maart 2023 goed mits 2 technische aanpassingen aan punt 24.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Samenwerkingsovereenkomst 's-Gravenwezel

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 4 oktober 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de overeenkomst traject identiteit handelskernen en besliste deze goed te keuren.

        Op 21 maart 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de intentie om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen om de verdere samenwerking tussen handelaars, winkelverenigingen en de gemeente vast te leggen.

        Op 5 september 2022 gaf het college van burgemeester en schepenen een principieel akkoord voor de samenwerkingsovereenkomsten met financiële toelage met de winkelvereniging Schilde en winkelvereniging ’s-Gravenwezel mits toevoeging van het verplicht overmaken van de ledenlijst.

        Op 30 maart 2023 ondertekenden voorzitter Anke Fierens en penningmeester Hendrik Bellens van de Middenstand 's-Gravenwezel vzw de samenwerkingsovereenkomst.

 

Feiten en context

        De startnota 'lokale economie - naar een nieuwe identiteit voor de handelskernen in Schilde' bevat de indicator:

        Er is meer sociale cohesie en samenwerking tussen de lokale ondernemers.

        Het rapport ‘Straat in het vizier – Schilde: Opzoek naar het DNA van het winkelgebied’ bevat de aanbeveling:

        Samenwerking zal cruciaal zijn voor het verder uitbouwen van de verstandhouding tussen de handelaren onderling, de winkelgebieden onderling en de samenwerking met het gemeentebestuur. Het is aangewezen om deze samenwerking niet alleen in gestructureerde overlegmomenten te gieten, maar deze nieuwe start ook te bestendigen in een samenwerkingsovereenkomst tussen de handelaren en het gemeentebestuur. Hierin kunnen afspraken gemaakt worden over de verdeling van de budgetten en criteria worden opgesteld waaraan deze verdeling wordt afgetoetst, zoals rapportage, boekhouding, etc.

        Er zijn twee ontwerpen voor samenwerkingsovereenkomsten opgemaakt, één met de winkelvereniging van Schilde en één met de winkelvereniging van 's-Gravenwezel. Deze overeenkomsten bevatten de toekenning van een jaarlijkse toelage waarmee de winkelverenigingen minstens volgende handelsversterkende acties organiseert:

        Kerstmis;

        Sinterklaas;

        en jaarlijks wederkerende acties in het kader van afwijkingen van de wettelijk verplichte rustdag.

        De jaarlijkse toelage voor Middenstand ’s-Gravenwezel vzw bedraagt 7.500 euro, dit bedrag wordt verhoogd met 100 euro per betalend lid dat aangesloten is bij de vereniging.

        De samenwerkingsovereenkomst met Middenstand 's-Gravenwezel vzw treedt in werking op 1 mei 2023 en blijft van kracht tot en met 30 april 2024. De overeenkomst kan éénmalig verlengd worden met een vaste periode van 1 jaar, op vraag van Middenstand ’s-Gravenwezel.

        Een geactualiseerd ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw werd op 21 maart overgemaakt aan de vereniging.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

Het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

        Artikel 57, §3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financieel beheer, onverminderd de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en aanwending van toelagen

 

Inspraak en advies

        Op 4 oktober 2022  lagen twee ontwerpversies van de samenwerkingsovereenkomsten met de winkelverenigingen ter advies voor op de Gemeentelijke KMO- en vrije beroepenraad. Er werd geen schriftelijke advies geformuleerd. Op basis van het mondelinge advies geformuleerd op de raad werden de ontwerpen aangepast. 

        De overeenkomst tussen gemeentebestuur Schilde en Middenstand ’s-Gravenwezel werd opgesteld in samenwerking met de voorzitter van de organisatie, Anke Fierens.

 

Argumentatie

De samenwerkingsovereenkomst met bijhorende financiële afspraken met de winkelverenigingen zal de sociale cohesie en de samenwerking tussen de lokale ondernemers ten goede komen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000708

Actie

AC000028

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0500

Bedrag

Visum financieel directeur

32.625 euro (2023), 32.625 euro (2024)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Middenstand 's-Gravenwezel goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Aanvullende verordening - Veldvenne

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Aanvullende verordening - Lemmekensbaan

 

 

Voorgeschiedenis

        14 november 2022: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de verkeersproblematiek in de Lemmekensbaan en beslist:

        een knip of tractorsluis aan te brengen ter hoogte van de Drijhoekdreef/grens met Zoersel;

        contact op te nemen met de gemeenten Zoersel en Ranst en met de aangelanden over het gebruik van de Lemmekensbaan en de gevolgen van het aanbrengen van een knip of tractorsluis op voormelde locatie.

        16 november 2022: de gemeenten Zoersel en Ranst worden bevraagd over de intentie van het bestuur om een knip of tractorsluis aan te brengen ter hoogte van de Drijhoekdreef/grens met Zoersel.

        16 januari 2023: de gemeente Ranst verleent gunstig advies.

        14 februari 2023: de gemeente Zoersel bevestigt haar akkoord.

        De aangelanden hebben ofwel geen hinder van een knip of tractorsluis ofwel bereiken ze hun percelen via een andere weg.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het aanbrengen van een tractorsluis in de Lemmekensbaan.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist een tractorsluis aan te brengen in de Lemmekensbaan.

Artikel 2. Deze maatregel wordt te kennis gebracht door verkeersborden F45 aangevuld met F99c en verkeersborden F101c.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Kosteloze grondafstand - Dennenlaan

 

 

Voorgeschiedenis

        24 oktober 2022 - De raad voor maatschappelijk welzijn Antwerpen beslist om een kosteloze overdracht naar het openbaar domein van de gemeente Schilde te doen van de wegenis Dennenlaan met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 280b (deel) voor een oppervlakte van 4798 m².

        27 maart 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is akkoord om de grondafstand van het kadastraal perceel afdeling 1, sectie D, 280b (deel) te aanvaarden en maakt het dossier over aan de gemeenteraad ter beslissing.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Deze eigendom met een oppervlakte van 4798 m² wordt gebruikt als openbare weg en onderhouden door de gemeente.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad is akkoord om de grondafstand van het kadastraal perceel afdeling 1, sectie D, 280b (deel) kosteloos te aanvaarden op voorwaarde dat de kosten voor de opmaak van de notariële akte gedragen worden door de raad voor maatschappelijk welzijn Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Fiberklaar - Recht van opstal - Kapelstraat

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een technisch lokaal voor glasvezel door Fiberklaar op voorwaarde dat deze op minimum 1,5 meter uit de rooilijn wordt geplaatst en mits naleving van de voorwaarden opgelegd in de aan te vragen omgevingsvergunning.

        3 april 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        3 april 2023 -  Het college van burgemeester beslist , na goedkeuring door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Fiberklaar vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, nummer 164 s6 met een oppervlakte van 11,32 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens voor zover de verrichting nominatief in het budget is opgenomen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, nummer 164 s6 en een oppervlakte van 11,32 m² goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Fiberklaar - Recht van opstal - Moerstraat

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een technisch lokaal voor glasvezel door Fiberklaar mits naleving van de voorwaarden opgelegd in de verleende omgevingsvergunning.

        3 april 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        3 april 2023 -  Het college van burgemeester beslist , na goedkeuring door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Fiberklaar vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Moerstraat met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie A, nummer 512e (deel) met een oppervlakte van 11,32 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens voor zover de verrichting nominatief in het budget is opgenomen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal voor een deel van het perceel aan de Moerstraat met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie A, nummer 512e (deel) en een oppervlakte van 11,32 m² goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Fiberklaar - Recht van opstal - Speelhofdreef

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een technisch lokaal voor glasvezel door Fiberklaar op voorwaarde dat deze op minimum 1,5 meter uit de rooilijn wordt geplaatst en mits naleving van de voorwaarden opgelegd in de aan te vragen omgevingsvergunning.

        3 april 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        3 april 2023 -  Het college van burgemeester beslist , na goedkeuring door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Fiberklaar vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Speelhofdreef met de kadastrale gegevens afdeling 2, sectie C, nummer 101a (deel) met een oppervlaket van 14,49 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens voor zover de verrichting nominatief in het budget is opgenomen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal voor een deel van het perceel aan de Speelhofdreef met de kadastrale gegevens afdeling 2, sectie C, nummer 101a (deel) met een oppervlakte van 14,49 m² goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Patrimonium - Aankoop - Picardiebos

 

 

Voorgeschiedenis

        31 januari 2022 - het college van burgemeester en schepenen gaat  principieel akkoord met het voorstel van Natuurpunt om gezamenlijk over te gaan tot de aankoop van het parkgedeelte van het Picardiëbos met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 276a (deel), 278b en 279. Het betreft lot 2A op het bijgevoegde splitsingsplan.

        24 oktober 2022 - de raad voor maatschappelijk welzijn Antwerpen is akkoord met het bod van 2 euro per m² wat een totale prijs van 28.504 euro betekent.

        27 maart 2023 - het college van burgemeester en schepenen beslist het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        27 maart 2023 - het college van burgemeester en schepenen beslist na goedkeuring tot aankoop door de gemeenteraad, notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        De waarde van deze eigendom die een oppervlakte heeft van 14252 m² is geschat tussen de 25.000 euro en de 29.000 euro.

        De overeengekomen prijs met de raad voor maatschappelijk welzijn Antwerpen voldoet aan dit schattingsverslag.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het behoud van het bos waar een buurtbos kan ingericht worden met een grote betrokkenheid in beheer en beleving naar de lokale buurtbewoners.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001845

AC000129

Algemene rekening

2600000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 28.504 euro

notariskost raming 1.500 euro

in aanvraag

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad besluit over te gaan tot de aankoop van het parkgedeelte van het Picardiëbos met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 276a (deel), 278b en 279. Het betreft lot 2 A op het bijgevoegde splitsingsplan.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Omgeving - Vraagheideweg 62B - OMG 2023/24

 

 

Voorgeschiedenis

Verkavelingsvergunning(en)

        nieuwe verkaveling - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 7 juli 1998 - 1998/9

 

Feiten en context

        Op 15 januari 2023 werd een dossier ingediend voor het afbreken van de bestaande constructies en het bouwen van een ééngezinswoning.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 7 februari 2023. De uiterste beslissingsdatum is 22 juli 2023.

        Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden geen adviezen ontvangen, met betrekking tot de zaak der gemeentewegen.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 17 februari 2023 tot 18 maart 2023.
Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
 

Argumentatie

        Het perceel is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg (BPA) Kotsbos Wijziging, goedgekeurd op 19 juni 2006. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van openbare wegenis.

        Het gedeelte van het perceel van circa 100m², gelegen in het artikel 3 BPA Kotsbos Wijziging, dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 100m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Omgeving - Zandhovensebaan 55 - OMG 2022/695

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning(en)

        bouwen van een woning - vergunning door de deputatie - 7 augustus 2014 - 2013/285

Omgevingsvergunning(en) - stedenbouwkundige handelingen en/of exploitaties

        het bouwen van een eengezinswoning - weigering door college van burgemeester en schepenen - 22 oktober 2018 - OMG 2018/377

        het bouwen van een vrijstaande ééngezinswoning - weigering door college van burgemeester en schepenen - 17 december 2018 - OMG 2018/509

 

Feiten en context

        Op 20 december 2022 werd een dossier ingediend voor het regulariseren van een chalet, een gastank en verhardingen, het afbreken van de garage en berghok.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 7 februari 2023. De uiterste beslissingsdatum is 22 juli 2023.

        Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden geen adviezen ontvangen, met betrekking tot de zaak der gemeentewegen.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 17 februari 2023 tot 18 maart 2023.

Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Argumentatie

        Het perceel is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg (BPA) Putse Heide Wijziging, goedgekeurd op 19 juni 2006. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van openbare wegenis.

        Het gedeelte van het perceel van circa 139m², gelegen in het artikel 3 BPA Putse Heide Wijziging, dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 139m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Klimaatreglement - aanpassingen

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 10 februari 2020 besliste het college van burgemeester en schepen om akkoord te gaan met de uitwerking van een gemeentelijke renovatiepremie.

        Op 24 augustus 2021 keurde de gemeenteraad het klimaatreglement goed.

        Op 20 december 2021 keurde de gemeenteraad een aanpassing van het klimaatreglement goed.

        Op 2 december 2022 besliste de Vlaamse regering om de premie voor aankoop of leasing van een thuisbatterij versneld stop te zetten.

        Op 19 december 2022 keurde de gemeenteraad een aanpassing van het klimaatreglement voor de onderdelen:

        subsidiereglement Mijn verbouwpremie;

        subsidiereglement voor zonnepanelen;

        subsidiereglement voor thuisbatterijen.

 

Feiten en context

        Premies van de Vlaamse overheid voor thuisbatterijen worden gecontroleerd en uitbetaald door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

        Premies voor thuisbatterijen kunnen bij VEKA nog enkel toegekend worden voor thuisbatterijen met een AREI-keuringsdatum tot en met 31 maart 2023.

        De procedure van premieaanvraag van VEKA blijft werkzaam tot 31 december 2023, nadien kunnen geen premies meer aangevraagd worden via VEKA.

        Thuisbatterijen moeten steeds aangemeld worden bij Fluvius, inwoners kunnen  op die manier nog wel bewijzen dat hun installatie aan de technische vereisten van Fluvius voldoet.

        In het huidige reglement moet een bewijs van de premieuitbetaling van VEKA voorgelegd worden om recht te hebben op de gemeentelijke premie.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, § 23 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt subsidiereglementen vast en kent nominatieve subsidies toe.

        Burgemeesterconvenant 2030

        Klimaatactieplan Schilde 2030

        LEKP 1.0 en 2.0

 

Argumentatie

        Als het subsidiereglement voor thuisbatterijen niet wordt aangepast, kunnen installaties met AREI-keuringsdatum na 31 maart 2023 geen aanspraak meer maken op de gemeentelijke premie omdat er geen aanspraak meer gemaakt kan worden op de premie van VEKA.

        Met dit reglement worden de inwoners gestimuleerd tot:

        duurzaam bouwen en renoveren;

        het nemen van duurzame natuur- en klimaatmaatregelen te nemen door aanmoediging tot aanleggen van een groen dak, een hemelwaterput of een infiltratievoorziening;

        het nemen van duurzame energiemaatregelen te nemen.

        Met dit reglement kan samen met de inwoners gewekt worden aan de klimaatacties die voortvloeien uit het klimaatactieplan naar aanleiding van de ondertekening van het burgemeesterconvenant 2030 en zal de gemeentelijke CO2-uitstoot dalen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001790

Actie

AC000019

Algemene rekening

61491000000

Beleidsveld

0350

Bedrag

Visum financieel directeur

Voor alle premies van het klimaatreglement: 100.000 euro jaarlijks

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de aanpassing van het gemeentelijk klimaatreglement goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Wijziging gemeentelijke aanpassingspremie

 

 

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring door de gemeenteraad van 23 augustus 2016 van het aangepaste reglement gemeentelijke aanpassingspremie ter bevordering van het levenslang en aanpasbaar wonen

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 september 2016 om naar aanleiding van de discussie tijdens de gemeenteraad binnen het jaar een evaluatie van het reglement op te starten op basis van de ingediende en toegekende subsidieaanvragen

        Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van 4 september 2017 van de evaluatie van de gemeentelijke aanpassingspremie van 31 augustus 2017

 

Feiten en context

        Op 15 februari 2023 ging een interne evaluatie van het reglement gemeentelijke aanpassingspremie door.

        In 2021 werden 4 premies toegekend; er was nog 13.060 euro beschikbaar. In 2022 waren dat er 5 (14.850 euro beschikbaar).

        De huidige premie bedraagt sinds 2016 50% van de kostprijs van de werken, met een maximum van 1.000 euro per adres.

        De Vlaamse premie heeft een maximum van 1.250 euro.

        Vanaf 2023 is er jaarlijks 15.000 euro voorzien voor de gemeentelijke aanpassingspremie.

        In 2022 konden een aantal aanvragen niet uitbetaald worden omwille van de vastgestelde maximale inkomensgrens.

        Voorstel om het reglement aan te passen aan de Vlaamse aanpassingspremie voor de maximale inkomensgrens en het subsidiebedrag.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

        Het reglement gemeentelijke aanpassingspremie dateert van 2016 en is verouderd.

        Het drempelbedrag en de maximale inkomensgrens zijn niet meer actueel en onderwerp van diverse vragen van inwoners.

        Het afstemmen van de gemeentelijke premie op de Vlaamse aanpassingspremie zorgt voor duidelijkheid bij de aanvragers.

        Het beperken van het reglement tot 31 december 2025 biedt mogelijkheden om in de nieuwe legislatuur te bekijken om de premie aan te passen aan de nieuwe inzichten over wonen en ouder worden zoals onder andere modulair (ver)bouwen. 

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het gewijzigde reglement Gemeentelijke aanpassingspremie ter bevordering van het levenslang en aanpasbaar wonen goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Overeenkomst Centen voor Instrumenten

 

 

Voorgeschiedenis

        Het college van burgemeester en schepenen keurde op 6 december 2021 de startnota 'kader nominatieve toelage en projectsubsidie' goed en besliste om het te agenderen op de raadscommissie van januari 2022.

        De startnota 'kader nominatieve toelage en projectsubsidie' werd besproken op de raadscommissie van januari 2022.

        Het college van burgemeester en schepenen van 28 maart 2022 beslist een samenwerkingsovereenkomst op te maken als basis voor de toekenning van de nominatieve toelage voor: Toerisme Voorkempen, Centen voor instrumenten vzw, ontspanningskosten mindervaliden, reis- en ontspanningskosten senioren, Kind en preventie.

 

Feiten en context

        Jaarlijks ontvangt Centen voor Instrumenten vzw een nominatieve toelage van 500 euro.

        De toelage wordt gebruikt voor het ter beschikking stellen van instrumenten, partituren en boeken.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Inspraak en advies

Overleg met directeur van Academie Wijnegem-Schilde-Zoersel voor het opmaak van de overeenkomst.

 

Argumentatie

        Enkel organisaties met een unieke werking, die niet passen binnen een reglement, krijgen een toelage op naam.

        De gemeente wil maximaal inzetten op het afsluiten van een convenant of samenwerkingsovereenkomst met organisaties die een nominatieve toelage ontvangen.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen gemeente Schilde en vzw Centen voor Instrumenten goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Overeenkomst Toerisme Voorkempen vzw

 

 

Voorgeschiedenis

        Het college van burgemeester en schepenen keurde op 6 december 2021 de startnota 'kader nominatieve toelage en projectsubsidie' goed en besliste om het te agenderen op de raadscommissie van januari 2022.

        De startnota 'kader nominatieve toelage en projectsubsidie' werd besproken op de raadscommissie van januari 2022.

        Het college van burgemeester en schepenen van 28 maart 2022 beslist een samenwerkingsovereenkomst op te maken als basis voor de toekenning van de nominatieve toelage voor: Toerisme Voorkempen, Centen voor instrumenten vzw, ontspanningskosten mindervaliden, reis- en ontspanningskosten senioren, Kind en preventie.

 

Feiten en context

        Jaarlijks ontvangt Toerisme Voorkempen vzw een nominatieve toelage van 2.500 euro.

        Op 13 februari 2023 ging een overleg met de voorzitter en penningsmeester van Toerisme Voorkempen vzw door voor het opmaken van de overeenkomst.

        Na de bestuursvergadering van Toerisme Voorkempen vzw kwam de vraag om de overeenkomst voor onbepaalde duur op te stellen, alsook om het jaarlijks bedrag vanaf 2024 te indexeren.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Inspraak en advies

Overleg met voorzitter en penningmeester van Toerisme Voorkempen vzw voor het opmaken van de overeenkomst op 13 februari 2023.

 

Argumentatie

        Enkel organisaties met een unieke werking, die niet passen binnen een reglement, krijgen een toelage op naam.

        De gemeente wil maximaal inzetten op het afsluiten van een convenant of samenwerkingsovereenkomst met organisaties die een nominatieve toelage ontvangen.

        Het indexeren van de nominatieve toelage aan Toerisme Voorkempen schept een precedent naar nominatieve toelagen aan andere organisaties.

        De overeenkomsten voor het toekennen van nominatieve toelagen worden vastgesteld voor de duur van de legislatuur en kunnen in de nieuwe legislatuur herbekeken worden.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen gemeente Schilde en Toerisme Voorkempen vzw goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Scouts Schilde - Infrastructuursubsidies

 

 

Voorgeschiedenis

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2023
Beslissing om het bedrag voor Scouts Schilde dat in 2025 klaar staat ten bedrage van 30.000 euro te vervroegen naar 2023 en om via een budgetverschuiving de nodige budgetten te voorzien om in 2023 deze subsidie te kunnen uitbetalen.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2023
Beslissing om het bedrag voor Scouts Schilde dat in 2025 klaar staat ten bedrage van 30.000 euro te vervroegen naar 2023 en om via een budgetverschuiving de nodige budgetten te voorzien om in 2023 deze subsidie te kunnen uitbetalen.

        Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023
Kennisname van het aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie van scouts SchildeBergen en besluit om het dossier en de toekenning van het subsidiebedrag van maximaal 30.000 euro te agenderen op de gemeenteraad.
 

Feiten en context

        Scouts SchildeBergen diende een aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie in met een oplijsting van de geplande renovatiewerken en een raming van de kosten. Elk jaar wordt binnen het budget van jeugd 10.000 euro opgespaard voor aanpassingswerken aan de scoutslokalen van Scouts Schilde aan de Pater Nuyenslaan.

        Driejaarlijks worden deze gelden uitgekeerd aan de scouts zodat de geplande werken kunnen uitgevoerd en gefinancierd worden. Op deze manier werden in het verleden een nieuw sanitair blok, nieuwe ramen en deuren en de renovatie van het dak, het vervangen van enkele verwarmingstoestellen en een aantal kleinere werken gerealiseerd.

        Door de aankoop van site SchildeBergen zijn de scoutslokalen momenteel deel van het gemeentelijke patrimonium.

        Scouts Schilde en de ouderwerking Mastworp vzw geven aan dat zij graag de regeling van subsidiëring en eigen beheer van de werken behouden.

        Momenteel is het niet mogelijk om Scouts Schilde dit beheer te geven, omdat alle werken aan gebouwen van het gemeentelijk patrimonium verbonden zijn aan de wet op overheidsopdrachten alsook mogen jeugdverenigingen geen werken uitvoeren aan gemeentelijke gebouwen.

        Er moet een juridische overeenkomst worden opgesteld tussen het gemeentebestuur en Scouts Schilde om de subsidiëring te kunnen continueren.

        Scouts Schilde wenst bij twee gebouwen de gevels te vernieuwen. Dit zou op een kost komen van 21.300 euro inclusief btw.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur

Het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

 

Argumentatie

        Door de aankoop van site SchildeBergen en dus ook de lokalen van Scouts Schilde, moet er een legaal kader gecreëerd worden om structurele subsidiëring juridisch vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld via een recht van opstal.

        Het beheer van de werken aan de lokalen van Scouts Schilde werd in het verleden steeds positief geëvalueerd door zowel het gemeentebestuur als subsidiërende overheid alsook de Scouts Schilde als uitvoerder van de werken.

        Deze regeling met Scouts Schilde is sinds 2006 van kracht en heeft steeds gezorgd voor een efficiënte dienstverlening.

        Door deze werken in het beheer van Scout Schilde te geven, is er geen personeelsinzet van het gemeentebestuur nodig.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000778 - investeringssubsidie infrastructuur Scouts

Actie

AC000145 - Exploitatie: aankoop en huur materiaal, werkkledij, ...

Algemene rekening

6640000000 - Toegestane investeringssubsidies

Beleidsveld

0752 - Infrastructuur en faciliteiten ten behoeve van kinderen en jongeren   

Bedrag

 

Visum financieel directeur

30.000,00 euro te voorzien via van een budgetverschuiving in 2023 en schrappen van 30.000,00 euro voorzien in 2025. Goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2023.

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het aanvraagdossier voor infrastructuursubsidie van scouts Schilde.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het dossier goed te keuren en geeft akkoord tot toekenning van een subsidiebedrag van maximaal 30.000 euro. Na controle zal de subsidie worden verleend op basis van de reële kosten, met een maximum van 30.000 euro.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Huurovereenkomst nieuwe turnzaal Wonderwijzer

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 april 2023 over de huurovereenkomst van de turnzaal van de Wonderwijzer.

 

Feiten en context

        De enige overdekte sportinfrastructuur waarvan de gemeente eigenaar is, is de turnzaal De Wingerd. Deze wordt naschools volledig ter beschikking gesteld aan verenigingen.

        Daarnaast huurt het lokaal bestuur permanent sporthal Vennebos. Een andere overdekte sportinfrastructuur in de gemeente, waar verenigingen naschools gebruik van kunnen maken is de turnzaal van de Wonderwijzer.

        De huurovereenkomst met maandelijkse betaling van 833,97 euro voor gebruik van de sporthal voor de tafeltennisclub (TTK) Schilde in MPI Zonnebos werd opgezegd, ingaand vanaf april 2023.

        TTK wenst vanaf april 2023 te verhuizen van Sporthal MPI Zonnebos naar de nieuwe turnzaal van de Wonderwijzer.

        TTK speelt een heel jaar door (gemiddeld 48 weken per jaar). De uren per week variëren in hoog- en laagseizoen. In totaal zijn dit ongeveer 668,5 uren per jaar; verspreid over maandag-, dinsdag-, donderdag-, vrijdagavond en zaterdagvoormiddag.

        Op woensdagnamiddag en -avond en zaterdagnamiddag of zondagvoormiddag van 37 lesweken per schooljaar willen andere verenigingen (yoga, babyballers, turnen) de turnzaal huren.

        Wonderwijzer en VZW KOBAVK (Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen Voorkempen) gingen akkoord met het voorstel van gemeente Schilde om een huurprijs van 15 euro per uur te hanteren.

        Voor het huidige sportseizoen (april tot en met juli) zal TTK beperkt gebruik maken van de turnzaal.

        De huurprijs voor de vakantiewerking (sportkampen) wordt jaarlijks apart gefactureerd en bedraagt 500 euro per week of 100 euro per dag.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwd worden: de daden van beschikking over onroerende goederen.

        Artikel 56, §3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de gemeenteraad.
 

Inspraak en advies

VZW Koba en directie Wonderwijzer

 

Argumentatie

        Er is in de gemeente een tekort aan binnensportinfrastructuur. Het huren van turnzaal Wonderwijzer biedt de mogelijkheid om als gemeente het sportinfrastructuuraanbod uit te breiden en een nieuwe turnzaal ter beschikking te stellen aan verenigingen of externen.

        De gemeente staat in voor alle aanvragen voor het gebruik van deze turnzaal.

        De gemeente wil wat betreft het sportinfrastructuurbeleid streven naar een zo efficiënt mogelijke gebruik van alle sportinfrastructuur, dus ook verhuur aan niet-erkende verenigingen of organisaties. Er is, naast TTK, interesse van andere organisaties en verenigingen om turnzaal Wonderwijzer te huren.

        Wonderwijzer en VZW KOBAVK is akkoord met het principe om voor het huidig sportseizoen van TTK te differentiëren in de huurprijs.

        Er dient een nieuw retributiereglement voor turnzaal Wonderwijzer opgemaakt te worden. Hiervoor werd marktonderzoek gedaan om geactualiseerde retributies voor het gebruik van de turnzaal door verenigingen op te stellen.

        Het lokaal bestuur wil erkende verenigingen ondersteunen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000018

Actie

61008000

Algemene rekening

AC000167

Beleidsveld

0740

Bedrag

12.803 euro per jaar

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de huurovereenkomst van turnzaal Wonderwijzer tussen gemeente Schilde en VZW KOBAVK.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Pidpa - BAV 16 juni 2023 - water entiteit

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Pidpa - BAV 16 juni 2023 - activiteit riolering

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Bronbemaling werken Oelegemsesteenweg - Toegevoegd punt

 

 

We lezen in het verslag van CBS dat de provincie de vergunning weigert aan PIDPA voor de bronbemaling aan de werken. Deze weigering komt er na ongunstig advies door de POA. De hinder en risico’s voor mens, dier en milieu kunnen niet tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt. Zo zijn er geen maatregelen voorzien tegen de vermoedelijke verdroging van de nabijgelegen natuurgebieden. Ook het Agentschap van Natuur en Bos heeft nooit een advies afgeleverd. Ook het ontbreken van een milieueffectenrapport in dit dossier is niet gunstig.
Onze vraag:
Hoe komt het dat het ANB nooit een advies heeft afgeleverd?
Hoe komt het dat er een MER ontbreekt?
Wat zijn de stappen dat het bestuur gaat ondernemen tegen deze weigering?
Ongetwijfeld zal dit dossier de nodige vertragingen oplopen. Misschien is dit dan ook een kans om met alle betrokkenen nogmaals aan tafel te gaan, de ingediende bezwaren nogmaals te bestuderen, en zo tot een gedragen visie te komen?
Voor alle duidelijkheid, tijdens vorige gemeenteraden hebben wij van ons democratisch recht gebruikgemaakt om onze stem te motiveren. Hetgeen hier voorlegt is een objectieve stand van zaken van het huidige dossier.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Petitie handelaren Turnhoutsebaan - Toegevoegd punt

 

 

Zoals jullie wellicht weten, ligt er bij tal van handelaren op de Turnhoutsebaan een petitie tegen het verdwijnen van parkeerplaatsen. De middenstand is duidelijk ongerust en vreest voor hun inkomen als deze parkeerplaatsen verdwijnen. We weten dat met de aanleg van de Turnhoutsebaan er parkeerplaatsen verdwijnen. Echter, als ik de resultaten van de enquête van 10/02/21 lees van het actieplan, concludeer ik dat parkeerplaatsen niet de voornaamste bekommernis is van onze middenstand. Een greep uit de conclusies. Groene aankleding, promoten van stappen, aangename winkelomgeving, meer oversteekplaatsen, betere voetpaden, zitbanken, parkeren in de nabijheid, maar niet noodzakelijk op de Turnhoutsebaan, niet de bedoeling om telkens met de wagen van winkel naar winkel te gaan.. dit is een greep uit de resultaten.
Verder: op de GRC van 07/06/2022, Straat in het vizier, werd er een voorstelling gegeven DNA-traject met alle stakeholders. Hierin werden stuurgroepen en actieplannen opgemaakt. Centraal stond de communicatie met middenstand, inwoners en gemeente. Het traject wordt gestart om een positieve flow te bekomen. Één van de conclusies hier is dat parking voor iedere winkel niet noodzakelijk is.
We weten dat het bestuur inzet op pocketparkings om zo de verloren parkeerplaatsen te compenseren en zo tegemoet te komen aan de bekommernis van middenstand en inwoners.
Als de communicatie zo vlot loopt met de handelaren en ik de conclusies lees van diverse trajecten, stuurgroepen, actieplannen, als ik de GRC overloop, dan ben ik verbaasd dat de middenstand nu een enquête is gestart om de parkings op de Turnhoutsebaan te behouden. Verder lees ik dat het college van burgemeester en schepenen besliste op 27 januari 2020 om een voltijdse centrummanager (themaconsulent lokale economie B1-B3) aan te werven en deze is inderdaad op 02/06/2020 aangeworven. Een zogenaamde bruggenbouwer. Men zou toch verwachten dat deze in overleg gaat met de middenstand en naar een gedragen oplossing zoekt?
Samengevat: detailhandel coach, profploeg, centrummanager, stuurgroepen, actieplannen, … en toch is er blijkbaar ongenoegen en ongerustheid bij de middenstand op de Turnhoutsebaan.
Graag verneem ik hierover een toelichting.
Voor alle duidelijkheid, ik neem hier geen standpunt in over het al dan niet schrappen van parkeerplaatsen. Alhoewel, het winkelen in een aangename groene omgeving faciliteert om te voet te gaan, om de wagen iets verder te parkeren. Verder is het doel van dit bestuur om de inwoners te motiveren om een fiets te nemen. Het deelfietssysteem is een mooi initiatief.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Milieu, zwerfvuil, afvalbeleid: camerabewaking - Toegevoegd punt

 

 

Op 25 maart was er in Schilde 7de WCD, dit in samenwerking met Mooimakers en de gemeente Schilde. Een 15-tal vrijwilligers, waaronder enkele gemeenteraadsleden over verschillende fracties namen deel aan deze actie, waarvoor dank. Dank in het bijzonder voor Micheline Duysens voor de organisatie hiervan.
Ook dit jaar werden er verschillende vuilfracties geraapt en hier blijkt dat ook in Schilde zwerfvuil een probleem is. Jammer om te constateren dat er daags na de actie terug zwerfvuil werd aangetroffen.
Onderzoek van de OVAM naar de samenstelling van zwerfvuil in Vlaanderen toont aan dat sigarettenpeuken met 41% nog steeds het sterkst vertegenwoordigd zijn in het aantal stuks zwerfvuil. Kijken we naar het gewicht en volume dan steken blikjes er bovenuit. Tot in detail kunnen we dit voor deze opruimactie of de voorgaande niet vergelijken, maar het vermoeden is dat dit ongeveer gelijk kan lopen.
De verpakkingsindustrie is ook mee verantwoordelijk voor het zwerfvuilprobleem, maar dat moet worden aangepakt door de hogere overheden.
Wat kunnen we lokaal doen?
Sensibiliseren en communicatie, bij Mooimakers kan er promotiemateriaal worden besteld die in het straatbeeld kan worden aangebracht, één van de vorige raden heb ik het idee van “zwerfvuilmeters” voorgesteld. Een visualisatie en sensibilisatie hoeveel zwerfvuil er wekelijks op een bepaalde plaats wordt geraapt en de kost die dat meebrengt.
Infrastructuur
De inrichting van de publieke ruimte, de plaatsing en proper houden van recipiënten (zoals vuilnisbakken), de organisatie van veegbeurten en opruimen van zwerfvuil. Ik denk dat er in Schilde voldoende vuilbakken staan, maar in de buurt waar men pizza’s kan afhalen vinden we toch nog steeds de lege dozen ervan. Mijn oproep naar pizzadoosvuilbakken werd vorig jaar nog weggelachen, persoonlijker blijf ik hierin geloven.
Participatie
Het is een goed idee om buurtbewoners, vrijwilligers, verenigingen of andere burgerorganisaties aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Verder kan je initiatieven ontwikkelen die de betrokkenheid bij de publieke ruimte verhogen en mensen aansporen tot een actieve medewerking aan het realiseren én behouden van de netheid ervan. De opruimacties zijn er een voorbeeld van en de gemeente moet deze meer dan ooit ondersteunen. Ook de bermmeesters is hiervan een mooi voorbeeld. Het is wel jammer dat als enkelingen zwerfvuilrapen en dit deponeren in hun eigen DIFTAR vuilbak ze zelf voor de kosten instaan, dat kan toch de bedoeling niet zijn?
Handhaving
Het sluitstuk van elk beleid. Zeker ivm zwerfvuil is sociale controle door inwoners of andere betrokkenen zoals bijvoorbeeld gemeenschapswachten zeer belangrijk. Meer formele handhaving kan gebeuren door GAS-ambtenaren en politie en ook door toezicht door andere ambtenaren die betrokken zijn bij het beheer van de openbare ruimte. Toegegeven, op heterdaad betrappen is niet eenvoudig. Hiervoor pleit ik dan ook voor camerabewaking daar waar er hotspots zijn van zwerfvuil of sluikstorten. De gemeenteraad besliste op 26/10/20 om de aanpassing van het retributiereglement op opruimen van sluikstorten goed te keuren en GAS-sancties op te leggen bij overtredingen.
Tot slot roep ik op tot het toetreden van de statiegeldalliantie door de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Cocaïnesporen in afvalwaters: cijfers beschikbaar - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van een recent artikel over het onderzoek naar cocaïnesporen in afvalwater van Europese steden, vraag ik mij af of er vergelijkbaar onderzoek is gedaan op gemeentelijk niveau. Het artikel meldt dat Antwerpen de lijst aanvoert met de hoogste concentraties cocaïnesporen in afvalwater met ruime voorsprong op nummers 2 en 3 Tarragona en Amsterdam.

Het lijkt mij belangrijk om deze informatie te hebben om inzicht te krijgen in eventuele drugsproblematiek in onze gemeente. Daarom wil ik vragen of er binnen onze gemeente vergelijkbaar onderzoek is gedaan naar cocaïnesporen in afvalwater, en zo ja, of deze informatie beschikbaar is voor ons als gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Stand van zaken betonnen veiligheidsmuur Houtlaan - Toegevoegd punt

 

 

Als grote voorstander van dierenwelzijn, wens ik de stand van zaken te vragen over de beruchte Berlijnse muur op de Houtlaan. Naar aanleiding van de Atv reportage van Philippe Verschueren, wens ik me aan te sluiten en mijn ongenoegen te uiten over dit project. Onveilig voor dieren en voor fietsers in moeilijkheden. Is er al meer nieuws van Agentschap wegen en verkeer, aangezien zij aangaven stappen te ondernemen.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Bouwwerven en toegankelijkheid - Toegevoegd punt

 

 

Na mijn laatste interventie op de gemeenteraad, is er een ingreep gebeurd om de toegankelijkheid op het Lodewijk De Vochtplein te verbeteren. Helaas gaat het alleen over de inrit van één van de werven, en niet over de gevraagde maatregelen om de doorgang door het plein te verbeteren. Het water stroomt nu helaas nog harder af naar de zone naast de werf. Bij de minste regenval is de situatie daardoor nog erger.
Kan het gemeentebestuur hier alstublieft actie in ondernemen?
En kan  op toegezien worden dat voertuigen niet meer door het stuk rijden waar voetgangers en fietsers moeten passeren? Dit maakt de situatie daar helaas erger dan het al is.
 

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Actualiteitsvraag

 

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) en Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) doen een oproep voor deelname aan het benefietconcert van komende woensdag.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 04 2023

Actualiteitsvraag

 

 

Dhr. P. Mendonck (N-VA) meldt dat de Wijnegemsteenweg op diverse kruispunten werd afgezet. Hij meldt dat woensdag de werken worden opgeleverd. Met uitzondering van het kruispunt aan de Dianalaan want daar wordt gewerkt met gewone beton die nog 2 à 3 weken moet uitharden.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023