VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

21 oktober 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, Stefan Ruwisch, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 september 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Publiek vakantiestelsel

 

 

Voorgeschiedenis

        Voor de statutaire medewerkers wordt voor de vakantieberekening gewerkt met één vakantiestelsel, het publiek stelsel.

        Voor de contractuele medewerkers wordt tot op heden gewerkt met twee vakantiestelsels (privé en publiek). Meer specifiek wordt de wettelijke vakantie (20 dagen) berekend op het voorbije jaar, de bijkomende vakantie vanuit de werkgever (13 dagen) op het huidige werkjaar.

 

Feiten en context

        Uit opleiding, contacten met andere besturen en VVSG blijkt dat heel wat besturen beslissen om volledig over te stappen naar het publiek vakantiestelsel voor alle medewerkers.

        De verschillende werkwijzen zorgen voor onduidelijkheid, ongelijkheid en administratieve overlast.

        Door het vergelijken van de twee vakantiestelsels (privé en publiek) worden op heel wat vlakken de verschillen duidelijk:

 

Privé

 

Publiek

de berekening van het vakantiegeld gebeurt op basis van wedde, haard- of standplaatsvergoeding en andere toelagen

 

de berekening van het vakantiegeld gebeurt op basis van wedde en haard- of standplaatsvergoeding

==> nieuwe RPR: raad kan beslissen om bepaalde toelagen mee op te nemen

wijzigingen in de prestatiebreuk zijn op te volgen omdat het aantal vakantiedagen in verhouding met de prestatiebreuk moet zijn, de wijzigingen hebben een effect op de berekening van het vakantierecht voor het volgende jaar

 

wijzigingen in de prestatiebreuk zijn op te volgen omdat het aantal vakantiedagen in verhouding met de prestatiebreuk moet zijn en hebben enkel een effect op de berekening voor het huidige jaar

 

afwezigheid door ouderschapsverlof vraagt telkens een nieuwe berekening en geeft eveneens een verschil in bedrag van vakantiegeld

 

afwezigheid door ouderschapsverlof vraagt telkens een nieuwe berekening maar geeft geen verschil in bedrag van vakantiegeld

 

moeilijke berekening

gemakkelijke berekening

referentie voor het berekenen van het dubbel vakantiegeld:

92% van de geïndexeerde bruto maandwedde van de maand mei

referentie voor het berekenen van het dubbel vakantiegeld:

92% van 1/12de van het geïndexeerd bruto jaarloon van de maand maart

==> nieuwe RPR: raad kan beslissen om 92% van de geïndexeerde bruto maandwedde van de maand maart als berekeningsbasis te nemen

 

 

        De voordelen voor de werkgever van de eenmaking van het vakantiestelsel voor contractuelen en statutairen zijn als volgt:

        het publiek stelsel is goedkoper: Er moet 2,09% minder patronale bijdragen betaald worden.1,69% bijzondere bijdrage werkloosheid valt weg. De verhoging van de 0,40% loonmatigingsbijdrage valt weg;

        één vakantiestelsel voor iedereen geeft meer gelijkheid binnen de organisatie;

        gemakkelijk te berekenen waardoor het minder arbeidsintensief wordt.

        Er zijn ook heel wat voordelen voor de werknemers bij een overstap naar het publiek stelsel:

        voor de berekening van het vakantiegeld wordt het ouderschapsverlof als dienstactiviteit gezien;

        gemakkelijker om te begrijpen: alles geconcentreerd op vakantiejaar;

        startende werknemers krijgen ineens vakantierechten ongeacht hun prestaties in het jaar ervoor;

        De éénmaking van het vakantiestelsel brengt een eenmalige vervroegde uitbetaling van vakantiegeld met zich mee. De contractuele medewerkers ontvangen dit normaal bij uitdiensttreding maar krijgen dit bij de overstap vervroegd uitbetaald. Deze kosten worden hierdoor vervroegd in de tijd.

 

Juridische gronden

        Artikelen 190,  233-235 van de rechtspositieregeling

      Vakantiegeld en jaarlijkse vakantiedagen

        Artikel 18 van het arbeidsreglement
Jaarlijkse vakantiedagen

        Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

        Artikel 17 van de wet houdende sociale en diverse bepalingen van 26 juni 1992
De personeelsleden van de gemeenten, de verenigingen van de gemeente en de instellingen ondergeschikt aan de gemeenten, andere dan de gesubsidieerde contractuele personeelsleden bedoeld in het koninklijk besluit nummer 474 van 28 oktober 1986 tot opzetting van een stelsel van de door de Staat gesubsidieerde contractuelen bij sommige plaatselijke besturen, die niet in vast verband benoemd zijn, worden onderworpen ofwel aan het stelsel van de jaarlijkse vakantie bedoeld in het koninklijk besluit van 30 januari 1979 betreffende de toekenning van een vakantiegeld aan het personeel van 's lands algemeen bestuur ofwel aan het stelsel van de jaarlijkse vakantie bedoeld in titel III van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie der loonarbeiders. Het komt de gemeenteraad toe te bepalen welk stelsel van de jaarlijkse vakantie van toepassing is.

 

Inspraak en advies

        Op 12 augustus 2024 en 5 september 2024 gingen respectievelijk het college van burgemeester en schepenen en het managementteam akkoord om de berekening voor het vakantierecht en het vakantiegeld voor contractuele medewerkers vanaf 2025 op dezelfde manier te berekenen als bij de statutaire medewerkers, namelijk enkel via het publiek vakantiestelsel.

        Op 28 augustus 2024 werden de vakbonden geïnformeerd over de omschakeling van het privaat vakantiestelsel naar het publiek vakantiestelsel voor de contractuele medewerkers.

        ACV, VSOA en ACOD hebben laten weten dat ze geen bezwaar hebben tegen de omschakeling.

        Tijdens de raadscommissie van 2 september 2024 werd een toelichting gegeven.

 

Argumentatie

        De voorbije maanden werden er meerdere problemen vastgesteld door het gebruik van het privaat vakantiestelsel voor contractuelen bij herberekening van vakantie bij:

        loopbaanonderbreking;

        uitdiensttreding;

        deeltijdse werkhervatting.

        Voor medewerkers die tijdens een werkjaar veranderen van statuut en bijgevolg een nieuwe berekening krijgen, is de berekening moeilijk te begrijpen mede omdat deze effect heeft op het huidige én het volgende jaar.

        Sinds 1 januari 2024 is er voor medewerkers die onder het privaat stelsel vallen nieuwe vakantiewetgeving waardoor wettelijke vakantiedagen die niet werden opgenomen wegens overmacht door ziekte, tot twee jaar na het vakantiejaar overgedragen kunnen worden. Hierdoor is er een nieuwe ongelijkheid tussen contractuelen en statutairen waarvoor de regeling niet geldt.

        De decemberafrekening, wat een arbeidsintensieve eindejaarsverrichting is, is een gevolg van de privaat vakantieregeling van de contractuelen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP - diversen

Actie

AC - diversen

Algemene rekening

diversen - vakantiegeld

Beleidsveld

diversen - alle diensten

Bedrag

 

 

 

 

 

Visum financieel directeur

Eenmalige vervroegde uitbetaling enkelvoudig vakantiegeld contractuelen

369.167,20 euro (raming) - gemeente

214.110,99 euro (raming) - OCMW

recurrente jaarlijkse vermindering van de patronale bijdragen

70.338,47 euro (raming) - gemeente

44.416,87 euro (raming) - OCMW

24/049 gemeente van datum 9 augustus 2024 24/12 ocmw van datum 9 augustus 2024 beiden voorwaardelijk op voorwaarde dat bij de volgende AMJP het financieel evenwicht kan bereikt worden

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het vakantierecht en het vakantiegeld voor contractuele medewerkers vanaf 2025 op dezelfde manier te berekenen als bij de statutaire medewerkers, namelijk enkel via het publiek vakantiestelsel.

Artikel 2. Het arbeidsreglement, artikel 18 - 4e lid wordt aangepast naar: "Het dienstjaar dat in aanmerking genomen wordt als referentiejaar is het lopende dienstjaar."

Volgende tekst werd hier verwijderd: "...voor wat betreft de statutaire personeelsleden. Dit is het vorige dienstjaar voor de contractuele personeelsleden voor wat betreft hun wettelijke vakantiedagen, en het lopende dienstjaar voor wat betreft hun bijkomende vakantiedagen."

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Klacht Agentschap Binnenlands Bestuur - antwoord

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 9 augustus 2024 bezorgde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de klacht van dhr. Raoul Dirckx betreffende de Vogelenzang - opgestapelde bouwmisdrijven Brasserie Vogelenzang te Schilde. In de klacht stelt dhr. Raoul Dirckx dat het lokaal bestuur burgers op een ongelijke manier behandelt, corrupt is, verzuimt om aan handhaving te doen en subjectief is. Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur verzocht het college van burgemeester en schepenen om alle betrokken besluiten, het dossier, een uitgebreide toelichting en standpunt over het voorwerp van de klacht te zorgen (artikel 331 van het decreet over het lokaal bestuur).

        Op 26 augustus 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen de uitgebreide toelichting goed.

 

Feiten en context

Op 2 oktober 2024 maakt het Agentschap voor Binnenlands Bestuur het antwoord op de klacht over aan het lokaal bestuur.

 

Juridische gronden

        Artikel 331 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid ambtshalve opvragen. Bij ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

        Artikel 332 §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid beschikt over een termijn van dertig dagen om een besluit van de gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.
Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

        Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur
Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

        de ontvangst van de klacht, binnen de tien dagen nadat ze werd ontvangen;

        het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen binnen de dertig dagen na dat verzoek;

        het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

 

Argumentatie

        Voor zover de klacht betrekking heeft op bouwaanvragen, (milieu)vergunningen, de ruimtelijke ordening en het milieuvergunningendecreet is het Agentschap voor Binnenlands Bestuur niet bevoegd.

        Uit de uitgebreide toelichting blijkt dat het lokaal bestuur heeft gehandeld volgens een vaste gedragslijn, waarbij er telkens een oplossing wordt gezocht in overleg met alle betrokken partijen.

        Het lokaal bestuur wil bij de vaststelling van het nieuwe RUP een objectief kader creëren waarbinnen alle partners en omwonenden worden gerespecteerd. Het opstarten van een geluidstudie is daarbij in het belang van dhr. Raoul Dirckx en de andere buurtbewoners, om aan te tonen waar de problemen zich juist bevinden. Er wordt aangeraden om hieraan mee te werken.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur op de klacht van dhr. Raoul Dirckx.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Evaluatie beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

        De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

        De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

        Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

        Op 17 mei 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed.

        Op 16 september 2022 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

        Op 20 november 2023 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

 

Feiten en context

De beheersovereenkomst voorziet een jaarlijkse evaluatie.

 

Juridische gronden

Artikel 196, §2 van het decreet lokaal bestuur

Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 5 september 2024: advies om de beheersovereenkomst niet aan te passen.

 

Argumentatie

        De implementatie van het postregistratiesysteem voor de gemeente en het OCMW is lopend.

        De nieuwe rechtspositieregeling is in opmaak waardoor het verlofstelsel van gemeente en OCMW op elkaar wordt afgestemd.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Ontbinding en vereffening vaccinatiecentrum

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 februari 2021 openden in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra in het licht van de bestrijding van de corona-pandemie. Voor de eerstelijnszone Voorkempen richten de betrokken gemeenten (Brecht, Malle, Zoersel, Schilde, Zandhoven, Wijnegem) en de eerstelijnszone Voorkempen een Interbestuurlijk Samenwerkingsverband op, op grond van artikel 392, vierde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, genaamd ‘Vaccinatiecentrum Voorkempen’.

        Op 19 april 2021 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst 'Vaccinatiecentrum Voorkempen' goed.

 

Feiten en context

De activiteiten van het interbestuurlijk samenwerkingsverband ‘Vaccinatiecentrum Voorkempen’ zijn stopgezet.

 

Juridische gronden

        Artikel 392-395 van het decreet lokaal bestuur over interbestuurlijk samenwerkingsverband (zonder rechtspersoonlijkheid)

        Artikel 6 van de samenwerkingsovereenkomst
De ontbinding van het IBSV gebeurt slechts na schriftelijk akkoord van een drie-vierde meerderheid van de bevoegde organen van de deelnemers.

        Artikel 19 van de samenwerkingsovereenkomst
Wanneer aan het bestaan van de vereniging een einde komt, worden door de deelnemers in gezamenlijk akkoord één of meerdere vereffenaars aangesteld. De in de vereniging aanwezige middelen worden in voorkomend geval verdeeld over de deelnemers a rato van dezelfde verdeelsleutel als vermeld in artikel 17. Ook eventuele tekorten worden op deze basis evenredig verdeeld over de deelnemers.

 

Argumentatie

De deelnemers aan de samenwerkingsovereenkomst met statutaire draagkracht willen het vaccinatiecentrum ontbinden en vereffenen.

 

BESLUIT

Stemming:  (De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de ontbinding van het interbestuurlijk samenwerkingsverband “Vaccinatiecentrum Voorkempen”.)  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist na geheime stemming om volgende vereffenaar aan te stellen:  Joni Terreur, financieel directeur Brecht.) 23 stemmen voor, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist na geheime stemming om volgende vereffenaar aan te stellen: Hilde Teirlinck, financieel directeur Schilde.) 24 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist na geheime stemming om volgende vereffenaar aan te stellen: Hans Suykens, financieel directeur Malle.) 23 stemmen voor, 2 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de ontbinding van het interbestuurlijk samenwerkingsverband “Vaccinatiecentrum Voorkempen”.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist na geheime stemming om volgende vereffenaars aan te stellen:

        Joni Terreur, financieel directeur Brecht,

        Hilde Teirlinck, financieel directeur Schilde,

        Hans Suykens, financieel directeur Malle.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Jaarrekening 2023 gemeente en ocmw - goedkeuring

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van de gemeente en het OCMW werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

        Artikel 260, derde lid van het decreet lokaal bestuur
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

        Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

        Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

        Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

        De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 van de gemeente en het OCMW Schilde werd goedgekeurd door de gouverneur.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2023 van de gemeente en het OCMW door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

BBC - Opvolgingsrapportering tweede kwartaal 2024

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 5 september 2024

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het tweede kwartaal van 2024.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Aanpassing meerjarenplan 2020 - 2025 deel AGB

 

 

Feiten en context

        De beleidsrapporten van het AGB Schilde zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. 

        De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

        de wijzigingen van de strategische nota (in voorkomend geval): de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

        de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

        de aangepaste toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen;

        de motivering van de wijzigingen;

        de geactualiseerde documentatie bij de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

        Artikel 242 van het decreet lokaal bestuur

De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

        Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

        Artikel 39, §1 en §3 van de statuten van AGB, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van 17 juni 2019

Het AGB maakt een meerjarenplan op overeenkomstig de regels die krachtens de artikelen 252, 254, 255, 256, 257 en 258 van het decreet lokaal bestuur gelden voor het meerjarenplan van de gemeente.

De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Argumentatie

        Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de volgende voorwaarde vervuld is: het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul.

        De voorwaarde die geldt voor het financieel evenwicht van de gemeente en het OCMW dat de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2027) groter dan of gelijk is aan nul, is niet van toepassing voor het AGB (artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen).

        Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2023) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad van bestuur (27 mei 2024) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van bestuur AGB Schilde van 21 oktober 2024 van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van AGB Schilde goed.

Artikel 3. De kredieten van het (lopend) jaar 2024 werden gewijzigd en deze voor 2025 werden vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - deel gemeente

 

 

Feiten en context

        De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

        De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

        de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

        de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

        de motivering van de wijzigingen;

        de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

        Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

        Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur

Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.

Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen aan de strategische nota

        Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

        Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

        het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

        de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van

  het meerjarenplan (2027) is groter dan of gelijk aan nul.

        Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2023) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (27 mei 2024 door de gemeenteraad - 27 mei 2024 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het gemeentelijk deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Artikel 2. De kredieten van het (lopend) jaar 2024 werden gewijzigd en deze voor 2025 werden vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025

 

 

Feiten en context

        De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

        De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

        de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

        de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

        de motivering van de wijzigingen;

        de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

        Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

        Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
Een aanpassing van het meerjarenpaln omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

        Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

        het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

        de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2027) is groter dan of gelijk aan nul.

        Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2023) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (27 mei 2024 door de gemeenteraad - 27 mei 2024 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van maatschappelijk welzijn van 21 oktober 2024 van het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. 

Artikel 3. Door die goedkeuring van de gemeenteraad wordt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

Artikel 4. De kredieten van het (lopend) jaar 2024 werden gewijzigd en deze voor 2025 werden vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Aanvullende verordening-mindervalideparking

 

 

Voorgeschiedenis

        Het college van burgemeester en schepenen besliste op 23 september 2024 om de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van de invoering van een parkeerplaats voor mindervaliden aan de overzijde van de Veldlei 31 voor te leggen aan de gemeenteraad van 21 oktober 2024.

        Het college van burgemeester en schepenen besliste op 23 september 2024 om een tijdelijke politieverordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van een parkeerplaats voor mindervaliden aan de overzijde van de Veldlei nummer 31 in te voeren tot en met 22 oktober 2024.

        Het college van burgemeester en schepenen besliste op 23 september 2024 om de mindervaliden parkeerplaats aan de overzijde van de Veldlei huisnummer 31 conform in te richten bij de heraanleg van de voetpaden in de Veldlei.

 

Feiten en context

In april 2024 werd door een inwoner in de Veldlei een mindervaliden parkeerplaats aangevraagd ter hoogte van huisnummer 31.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

        De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Decreet van de Vlaamse regering van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van de noodzaak van een mindervaliden parkeerplaats aan de overzijde van Veldlei 31.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om een mindervaliden parkeerplaats in te richten aan de overzijde van Veldlei 31.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door het verkeersbord E9a mindervaliden.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Uitvoeringsovereenkomst Victor Frislei

 

 

Voorgeschiedenis

        In het verleden zijn er gesprekken geweest met de gemeente Schoten waarbij men tot de conclusie is gekomen om dit project gezamenlijk uit te voeren.

        Op de gemeentelijke verkeerscel in het najaar van 2022 is beslist om het dossier op te starten.

        Er zijn subsidies via het Kopenhagenplan voor fietsinfrastructuur van toepassing voor dit project welke één derde van de investering bedragen.

        Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de "projectgebonden uitvoeringsovereenkomst Victor Frislei" tussen de gemeente Schoten en Schilde en beslist deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 21 oktober 2024.

 

Feiten en context

Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken gemaakt worden.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        De Victor Frislei vormt een belangrijke route voor onder meer schoolgaande fietsers vanuit Schilde naar enkele (middelbare) scholen op grondgebied Schoten. Op dit moment is er in de Victor Frislei op het grondgebied Schilde géén fietspad aanwezig. Op het grondgebied Schoten is aan de westelijke zijde van de weg een smal dubbelrichtingsfietspad, aangelegd in betontegels, aanwezig.

        De gemeente Schilde wenst over te gaan tot volgend project: het realiseren van een dubbelrichtingsfietspad op de Victor Frislei dat de verbinding maakt tussen het dubbelrichtingsfietspad op grondgebied Schoten en het fietspad langs de Wijnegemsteenweg.  

        De gemeente Schoten wenst over te gaan tot volgend project: het vernieuwen en verbreden van het huidige fietspad vanaf de grens met de gemeente Schilde tot aan het kruispunt met de Sint-Benedictusdreef.

        Beide gemeentebesturen zijn van mening dat beide projecten in het algemeen belang moeten worden samengevoegd.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de "projectgebonden uitvoeringsovereenkomst Victor Frislei" tussen de gemeente Schoten en lokaal bestuur Schilde goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Fiberklaar - Recht van opstal - Kapelstraat

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een technisch lokaal voor glasvezel door Fiberklaar op voorwaarde dat deze op minimum 1,5 meter uit de rooilijn wordt geplaatst en mits naleving van de voorwaarden opgelegd in de aan te vragen omgevingsvergunning.

        3 april 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        3 april 2023 -  Het college van burgemeester en schepenen beslist, na goedkeuring door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

        23 september 2024 - Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de akte "Vestiging opstalrecht" voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, nummer 164 s6 met een oppervlakte van 11,32 m² om deze te bekrachtigen met een notariële akte en maakt het dossier over aan de gemeenteraad van 21 oktober 2024 om de akte goed te keuren.

 

Feiten en context

        Fiberklaar vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, nummer 164 s6 met een oppervlaket van 11,32 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de akte "Vestiging opstalrecht" voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, nummer 164 s6 en een oppervlakte van 11,32 m² goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de akte "Vestiging opstalrecht" te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Fiberklaar - Recht van opstal - Moerstraat

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een technisch lokaal voor glasvezel door Fiberklaar op voorwaarde dat deze op minimum 1,5 meter uit de rooilijn wordt geplaatst en mits naleving van de voorwaarden opgelegd in de aan te vragen omgevingsvergunning.

        3 april 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        3 april 2023 -  Het college van burgemeester en schepenen beslist, na goedkeuring door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

        23 september 2024 - Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de akte "Vestiging opstalrecht" voor een deel van het perceel aan de Moerstraat met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie a, nummer 512e (deel) voor een oppervlakte van 11,32 m² en maakt deze akte over aan de gemeenteraad van 21 oktober 2024 om goed te keuren.

 

Feiten en context

        Fiberklaar vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Moerstraat met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie a, nummer 512e (deel) met een oppervlakte van 11,32 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de akte "Vestiging opstalrecht" voor een deel van het perceel aan de Moerstraat met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie a, nummer 512e (deel) met een oppervlakte van 11,32 m² goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de akte "Vestiging opstalrecht" te tekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Fiberklaar - Recht van opstal - Speelhofdreef

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een technisch lokaal voor glasvezel door Fiberklaar op voorwaarde dat deze op minimum 1,5 meter uit de rooilijn wordt geplaatst en mits naleving van de voorwaarden opgelegd in de aan te vragen omgevingsvergunning.

        3 april 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        3 april 2023 -  Het college van burgemeester en schepenen beslist, na goedkeuring door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

        23 september 2024 - Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de akte "Vestiging opstalrecht" voor een deel van het perceel gelegen aan de Speelhofdreef met de kadastrale gegevens afdeling 2, sectie C,  nummer 101a (deel) met een oppervlakte van 14,49 m² om deze te bekrachtigen met een notariële akte en maakt het dossier over aan de gemeenteraad van 21 oktober 2024 om de akte goed te keuren.

 

Feiten en context

        Fiberklaar vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 2, sectie C, nummer 101a (deel)  met een oppervlakte van 14,49 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de akte "Vestiging opstalrecht" voor een deel van het perceel aan de Speelhofdreef met de kadastrale gegevens afdeling 2, sectie C, nummer 101a (deel) met een oppervlakte van 14,49 m² goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de akte "Vestiging opstalrecht" te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Aankoopakte- Noorderlaan 0741B24

 

 

Voorgeschiedenis

        11 december 2023 - Het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Noorderlaan met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_B_024_00 met een oppervlakte van 828 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken.

        11 maart 2024 - Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist:

        een bod van 28 980 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad;

        wanneer het bod goedgekeurd wordt door de gemeenteraad, notarissen Cootjans en Haagdorens aan te stellen om de ontwerpakte op te maken.

        22 april 2024 - De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Noorderlaan met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_B_024_00.

        7 oktober 2024 - Het college van burgemeester en schepenen beslist om de ontwerpakte voor te leggen aan de gemeenteraad van 21 oktober 2024.

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

        Artikel 3.45 van Wet houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek
Goederen behorend tot het openbaar domein zijn niet voor verkrijgende verjaring door een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon vatbaar en kunnen evenmin het voorwerp van natrekking of van enige andere wijze van oorspronkelijke verkrijging zijn ten gunste van een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon.

 

Argumentatie

        Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

        Door het perceel te affecteren tot het openbaar domein kan er geen beroep meer gedaan worden op verkrijgende verjaring.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001845

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 29.980 euro

notariskosten 2.500 euro

24/057 van datum 03 oktober 2024

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1.De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Noorderlaan met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_B_024_00 aan de prijs van 29.980 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan Noorderlaan met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_B_024_00 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist het aangekochte perceel gelegen aan Noorderlaan met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_B_024_00, na aankoop te affecteren tot het openbaar domein.

Artikel 4. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Project Klein Schijn - intentieverklaring

 

 

Voorgeschiedenis

        Het college van burgemeester en schepenen besliste op 2 mei 2016 om haar steun te betuigen aan het project GruunRant.

        Op 17 oktober 2022 keurde de gemeenteraad het natuurplan goed.

        E-mail van 21 april 2023 van GruunRant met de vraag naar steun - een geloofsbrief - voor hun project Klein Schijn.

        Op 8 mei 2023 gaf het college van burgemeester en schepenen haar steun aan het project "Klein Schijn" ingediend door de burgerbeweging "GruunRant" en keurde de "geloofsbrief" goed.

        Op 5 september 2024 ontving de gemeente de definitieve intentieverklaring opgesteld door de gemeente Schoten.

        Op 16 september 2024 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord met de voorgestelde intentieverklaring en besliste deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        GruunRant is een burgerbeweging die zich tot doel hebben gesteld om de groene rand rond Antwerpen te verbinden, te versterken en de beleving te verhogen.

        Samen met een aantal verenigingen, de lokale besturen van Wijnegem, Schilde en Schoten en met de aangelanden wil GruunRant de vallei van Klein Schijn zijn oude kwaliteiten teruggeven.

        GruunRant verkreeg de steun van de verschillende partners voor het project, met name de provincie Antwerpen via het gebiedsgericht beleid Groen Kruis en de Dienst Integraal Waterbeleid (DIW), de gemeenten Schilde, Schoten, Wijnegem, enkele aangelanden en de landbouwers die nog actief zijn in het gebied.

        GruunRant heeft de afgelopen maanden met de verschillende partners overlegd en een voorstel van programma uitgewerkt. Hiertoe werden verschillende werkgroepen opgericht van voornamelijk vrijwilligers die telkens rond een bepaald thema - trage wegen, waterkwaliteit, rivierbedding - hebben gewerkt.

        Het breder gebied waar de partners mee aan de slag gaan, bestaat uit het afstroomgebied van het Klein Schijn, tussen Antitankgracht en Albertkanaal, met inbegrip van een deel van het afstroomgebied van de Zwanebeek. De werking start rond het waterwingebied van PIDPA, vanuit een brede scope rond waterkwantiteit, waterkwaliteit, natuur en relatie met de omgeving.

 

Juridische gronden

Artikel 56 §3 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor: 1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels

 

Argumentatie

        Het voorgestelde project past binnen de klimaatbossengordel van "De Nieuwe Rand".

        Dit project past ook in volgende acties uit het Natuurplan:

        4.7: "Structuurherstel van waterlopen - maatregelen integreren in de acties rond vernatuurlijken van waterlopen en beekvalleiherstel - Klein Schijn";

        4.12: "Actieve deelname van de gemeente aan verschillende projecten rond beek- en valleiherstel van waterlopen die door Schilde stromen - actieve deelname en het aangaan van een engagement in deze projecten".

        Het project sluit nauw aan bij de betrachtingen van het gemeentebestuur om dit valleigebied beter te beheren zodat de woonwijken droog blijven, en de natte natuur zich (opnieuw) kan ontwikkelen.

        GruunRant heeft veel voorbereidend werk verricht en wenst de trekkersrol voor het project nu over te dragen aan de gemeenten. GruunRant wil wel een betrokken partner blijven.

        De gemeente Schoten zal de rol van trekker overnemen.

        De gemeente Schoten vraagt aan de andere partners (gemeenten Wijnegem en Schilde, provincie Antwerpen Groen Kruis en DIW, Regionaal landschap De Voorkempen, GruunRant en PIDPA) om een intentie tot samenwerken rond dit project te onderkennen en een gebiedscoalitie op te richten.

        De 3 gemeenten zullen de partners en PIDPA uitnodigen om samen doelgerichte acties te ondernemen om de omgeving van het Klein Schijn te ontwikkelen als een nieuw bovengemeentelijk projectgebied.

        Het Klein Schijn is – naast de Laarse Beek en het Groot Schijn – “de derde beek” in de Voorkempen.

        Er liggen heel wat kansen om het functioneren van deze beekvallei te verbeteren, op het snijvlak van water, natuur en ruimtegebruik.

        Dit is enkel mogelijk als de publieke actoren de krachten bundelen en samenwerken  met de private spelers in het gebied.

        Deze intentieverklaring heeft tot doel om een kern van partners te laten ontstaan, met als ambitie om in eerste instantie hun huidige werking voor dit gebied meer op elkaar af te stemmen en de basis te leggen voor een nog op te maken actieplan en bredere “gebiedscoalitie”.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad onderschrijft de intentieverklaring en onderkent daarmee het grensoverschrijdend belang van de vallei van het Klein Schijn voor de regio, voor de biodiversiteit en de waterveiligheid.

Artikel 2. De gemeenteraad erkent de dienstdoende rol als coördinator van de gemeente Schoten.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Gebruiksovereenkomsten Schildehof

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 30 maart 1974 werd achter de oranjerie een kruidentuin ingericht volgens de filosofie van Dodoens met vrijwilligers in samenwerking met VELT-voorkempen.

        In 1978 - jaar van het dorp - ontstond het idee om een bloemen- en insectentuin (toen bijentuin) aan te leggen.

        Op 9 februari 2002 werd het reglement van inwendige orde goedgekeurd door de algemene vergadering van VELT, afdeling werkgroep Dodoenstuin.

        Eind 2010-2011 viel de werkgroep uit elkaar.

        In 2012 werd via de herboristenvereniging met een ploeg jonge vrijwilligers de werking opnieuw opgestart in samenwerking met de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren (VELT).

        Op 3 augustus 2015 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord om een subsidiedossier volkstuinen voor de Dodoenstuin in Schildehof in te dienen.

        Op 7 oktober 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de ontwerp gebruiksovereenkomsten met de verenigingen actief in Schildehof voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        In de jaren '70 werd er door gemeente Schilde een stuk grond van het gemeentepark Schildehof in beheer gegeven:

        aan een groep vrijwilligers die er een samentuin project op ecologische basis wilden opstarten in samenwerking met VELT, afdeling Voorkempen. De tuin werd ingericht volgens de principes van Dodoens;

        aan vrijwilligers van de Vereniging voor Milieu-educatie van de Provincie Antwerpen (VMPA) om een bloemen- en insectentuin in te richten met het oog op natuureducatie;

        aan de Koninklijke imkervereniging Sint-Ambrosius voor het oprichten van een bijenhal, gekoppeld aan de bloemen- en insectentuin van VMPA.

        Na de overname van de Dodoenstuin in 2012 door de herboristenvereniging werden de eerdere afspraken rond het onderhoud van de tuin opnieuw scherp gesteld. Deze afspraken werden echter nooit in een formele overeenkomst gegoten.

        De vrijwilligers van de herboristenvereniging worden een werkgroep van VELT onder de naam "Vrienden van de Dodoenstuin".

        Er werden tussen de dienst der werken en VMPA mondelinge afspraken gemaakt over het beheer van de bloemen- en insectentuin. Deze afspraken zaten vervat in een beheerplan.

 

Juridische gronden

Artikel 56 § 3.1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

 

Argumentatie

        De dienst der werken/groenploeg kan niet meer voldoen aan alle vragen van de verenigingen in Schildehof tot onderhoud van de Dodoenstuin en uitvoering van het beheerplan Bloemen- en insectentuin.

        De Dodoenstuin en bloemen- en insectentuin vragen een veel intensiever onderhoud dan het openbaar domein.

        De kerntaak van de dienst der werken/groenploeg is het onderhoud van het openbaar domein. Delen van het openbaar domein dat in beheer wordt gegeven zou net minder werk moeten betekenen voor de dienst der werken/groenploeg.

        Door de afspraken vast te leggen in een gebruiksovereenkomst vermijdt de gemeente discussies en krijgt de vereniging meer rechtszekerheid over de aangegane engagementen vanuit de gemeente.

        De gemeente geeft met deze gebruiksovereenkomst volledige zelfstandigheid aan de gebruikers en plaatst er financiële middelen tegenover.

        De gemeente erkent de educatieve en esthetische waarde van deze tuinen en de vrijwilligers die zich hier dagdagelijks voor inspannen om de tuinen te onderhouden. De inspanningen van de vrijwilligers maakt het te verantwoorden dat de gemeente er financiële middelen tegenover plaatst.

        Ook de Imkersgilde Sint-Ambrosius maakt gebruik van Schildehof.
De imkersgilde heeft een bijenhal met enkele bijenkasten. Zij onderhouden enkel de bijenhal.

        Voor de Imkersgilde Sint-Ambrosius werd ook een gebruiksovereenkomst opgemaakt. Zo vermijdt de gemeente discussies en krijgt de vereniging meer rechtszekerheid.

        De imkersgilde doet niet aan beheer van gronden en Schildehof, waardoor er voor hen geen financiële middelen tegenover dienen te staan.

 

Financiële gevolgen

MJP

002220

Actie

AC000045

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0720

Bedrag

Visum financieel directeur

15 000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de gebruiksovereenkomsten voor Dodoenstuin/Bloemen- en insectentuin en voor de Imkersgilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Verharden van onverharde wegen

 

 

Voorgeschiedenis

De ontwerpopdracht voor de opdracht “Verharden van onverharde wegen” werd gegund aan Carlier bvba, Langstraat 65 te 2260 Tongerlo middels opdracht tegen aanvaarde factuur.

 

Feiten en context

        In het kader van de opdracht “Verharden van onverharde wegen” werd een bestek met nummer C2022-12-07A-004 (interne referentie 2024-038/TDU) opgesteld door de ontwerper, Carlier bvba, Langstraat 65 te 2260 Tongerlo.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 550.341,34 euro exclusief btw of 665.913,02 euro inclusief 21% btw.

 

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

MJP

000765

Actie

000134

Algemene rekening

2240000000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

665.913,02 euro inclusief 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. Het bestek met nummer C2022-12-07A-004 (interne referentie 2024-038/TDU)

en de raming voor de opdracht “Verharden van onverharde wegen”, opgesteld door de ontwerper, Carlier bvba, Langstraat 65 te 2260 Tongerlo worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 550.341,34 euro exclusief btw of 665.913,02 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Aanpassing prijssubsidiereglement 2024

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 november 2017 besliste de gemeenteraad tot oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, kortweg AGB Schilde.

        De statuten van het AGB Schilde werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017.

        De beheersovereenkomst die na onderhandeling op 19 november 2018 tussen de gemeente Schilde en het AGB Schilde werd afgesloten, bevat bepalingen aangaande de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB Schilde.

        De gemeenteraad keurde op 27 mei 2024 de aanpassing van het prijssubsidiereglement 2024 goed.

        De raad van bestuur van het AGB van 27 mei 2024 keurde de aanpassing van het prijssubsidiereglement 2024 goed.

 

Feiten en context

        Jaarlijks worden de prijssubsidiereglementen ten gunste van het AGB geëvalueerd en goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB en de gemeenteraad.

        Voor 2024 werd in mei 2024 de prijssubsidiecoëfficiënt bepaald op 20,57.

        Op basis van de tussentijdse budgetcontrole wordt een prijssubsidie aangepast die het AGB toelaat rendabel te werken voor het boekjaar 2024.

 

Juridische gronden

        Circulaire 2022/C/100 van 13 oktober 2022 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven

        Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

        Artikelen 231 tot 244 van het decreet lokaal bestuur
Artikelen met betrekking op autonome gemeentebedrijven.

        De beheersovereenkomst tussen gemeente Schilde en AGB Schilde voor de periode 2019-2025

 

Inspraak en advies

Moore adviseerde in mei 2024 om in oktober 2024 een herrekening van de prijssubsidiefactor te doen.

 

Argumentatie

        Om economisch leefbaar te zijn is het nodig dat het autonoom gemeentebedrijf Schilde vanwege de gemeente Schilde prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor het recht van toegang tot de culturele infrastructuur.

        Op het moment dat blijkt dat opnieuw prijssubsidies noodzakelijk zijn om de rendabiliteit van het AGB Schilde te ondersteunen, wordt een nieuw prijssubsidiereglement aan de gemeenteraad voorgelegd, dat voldoet aan de voorwaarden geformuleerd in de Circulaire 2022/C/100 van 13 oktober 2022 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement, vermeld in artikel 2 van huidige beslissing, ten voordele van het autonoom gemeentebedrijf Schilde, goed.

Artikel 2. PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT CULTURELE INFRASTRUCTUUR SCHILDE

Om economisch rendabel te zijn wenst het autonoom gemeentebedrijf Schilde vanaf 1 november 2024 tot en met 31 december 2024 de voorziene toegangsprijzen (exclusief 6% btw) voor de toegangsgelden voor de culturele infrastructuur te Schilde te vermenigvuldigen met een factor 95,70.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Punt bijlagen/links Prijssubsidiereglement 2024.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Reglement premie ter bevordering toegang internet

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 september 2024 om een reglement ter bevordering van de toegang tot internet in het kader van Iedereen Digitaal van de Vlaamse Regering uit te werken met volgende principes: toekennen van een eenmalige premie van 50 euro aan cliënten van het OCMW met een verplichte screening van het huidig internetgebruik en toeleiding naar het meest gunstige tarief.

 

Feiten en context

        Op 15 juli 2022 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe subsidie goed voor de verdere uitrol van het lokale e-inclusiebeleid door Vlaamse steden en gemeenten. Deze subsidie kadert binnen het actieplan 'Iedereen digitaal' dat onderdeel is van het relanceplan van de Vlaamse Overheid.

        Lokale besturen kunnen met deze subsidie acties opzetten rond individuele toegang tot het internet voor kwetsbare groepen, de verdere uitrol van een overkoepelend e-inclusiebeleid en drempelverlagende acties voor digitaal kwetsbare doelgroepen.

        Het project loopt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2024.

        Aan Schilde werd een subsidie van 35.231 euro toegekend voor acties die worden opgezet in 2023 en 2024. 28.184,80 euro werd uitbetaald in 2023, het saldo van 7.046,20 euro in 2025.

        In de subsidieaanvraag Iedereen Digitaal moest minstens één actie voorzien zijn rond het verbeteren van individuele toegang tot het internet op het thuisadres van kwetsbare burgers.

        In de projectaanvraag staat dit als volgt omschreven: 'Schilde wil naar analogie met de energiesnoeier een 'telecomgroeier en -snoeier' creëren die kwetsbare burgers helpt om hun telecomfactuur te beperken en toegang tot internet thuis te versterken.'

        Acties die hierbij horen zijn:

        inzetten op outreachende acties om toegang tot internet bij kwetsbare inwoners thuis te versterken;

        stimuleren van de overstap naar de meest geschikte tarieven door gepersonaliseerd advies;

        bijkomend voorzien van een toelage voor inwoners die ingaan op dit gepersonaliseerd voorstel.

        Er werd een reglement uitgewerkt om een premie van 50 euro toe te kennen aan kwetsbare inwoners om de toegang tot internet op het thuisadres te verbeteren.

 

Juridische gronden

        Ministerieel besluit tot toekenning van een projectsubsidie aan Vlaamse gemeenten en steden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van de uitrol van een e-inclusiebeleid van 15 juli 2022

        Artikel 41, 1° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden.

 

Argumentatie

        De acties van het lokale e-inclusiebeleid zijn complementair aan het project Digibanken (via KINA).

        Het saldo van de toegekende subsidie Iedereen Digitaal wordt ontvangen in 2025, na controle en goedkeuring van de functionele en financiële verantwoording.

        De subsidieaanvraag Iedereen Digitaal was enkel ontvankelijk als er een actie in zit rond het verbeteren van individuele toegang tot het internet op het thuisadres van kwetsbare burgers.

        Het voorzien van een premie is een voorwaarde voor het ontvangen van het saldo in 2025.

        Er zal extra ingezet worden op het bereiken van de doelgroep zodat minimaal 50% van het OCMW-cliënteel de premie kan ontvangen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP002139

Actie

AC000236

Algemene rekening

6159999900

Beleidsveld

0900

Bedrag

Visum financieel directeur

2.500 euro (raming) in 2024 (eenmalig)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. Het college van burgemeester en schepenen beslist het reglement ter bevordering van toegang tot internet in het kader van actieplan 'Iedereen digitaal' van de Vlaamse Regering goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Punt bijlagen/links Ontwerpreglement premie toegang internet_Schilde.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Schoolreglement De Wingerd 2024-2025

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 22 augustus 2023 keurde de aanpassing van het schoolreglement van De Wingerd goed.

 

Feiten en context

        Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

        Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure.

        Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

        Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

        Het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

 

Juridische gronden

        Artikel 3, 25° van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Omschrijving en bevoegdheid van klassenraad.

        Artikel 14 en artikel 14/0 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 Toelatingsvoorwaarden tot het lager onderwijs en bijzondere voorwaarden vanaf schooljaar 2021-2022.

        Artikel 20 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Omschrijving van een regelmatige leerling in het lager onderwijs.

        Artikel 27, bis §1.3 en §4 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Bepaling van de ouderbijdragen en maximumbedrag.

        Artikel 37, §2, 12° en artikel 37, §3,17° van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Verplichtingen inzake schoolreglement en een beschrijving van het beleid op leerlingenbegeleiding, waarmee de school haar visie en werking in verband met leerlingenbegeleiding verduidelijkt.

        Artikel 37/29 en 37 bis van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Bepalingen omtrent de weigering van leerlingen in het basisonderwijs en de beroepsmogelijkheden.

        Artikel 62, §2 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Modaliteiten omtrent erkenning van basisscholen.

        Artikel 26ter van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Controle en inspectie in het basisonderwijs.

        Artikel 47 bis van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Omschrijving van leerlingbegeleiding in de lagere school.

 

Inspraak en advies

Positief advies van de schoolraad GBS De Wingerd van 13 juni 2024.

 

Argumentatie

        Er zijn een aantal wettelijke aanpassingen van het huidige schoolreglement noodzakelijk.

        Een vroegere goedkeuring door de gemeenteraad was niet mogelijk omdat de goedkeuring van de regelgeving vertraging opliep.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het bestaande schoolreglement gewoon onderwijs, vastgesteld door de gemeenteraad van 22 augustus 2023 op te heffen.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het gewijzigde schoolreglement GBS De Wingerd 2024-2025 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Punt bijlagen/links schoolreglement 2024-2025.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Cipal - Algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 met de volgende agendapunten:

        uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen;

        bespreking en goedkeuring van de begroting 2025;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

        De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

        Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Stefan Ruwisch

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 goed:

        uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen;

        bespreking en goedkeuring van de begroting 2025;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

IKA - Buitengewone algemene Vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Kristof Droessaert aan als afgevaardigde en Yolande Avontroodt als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De gemeente werd per aangetekend schrijven opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die op 22 november 2024 plaats heeft.

        De agenda van de buitengewone algemene vergadering van IKA op 22 november 2024 werd als volgt samengesteld:

        bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2025;

        statutaire benoemingen;

        statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd op 18 januari 2013
De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

        Artikel 432, §3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Stefan Ruwisch

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, hecht zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 22 november 2024:

        bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2025;

        statutaire benoemingen;

        statutaire mededelingen.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 22 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Fluvius - Buitengewone algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de buitengewone algemene vergadering Hendrik Bellens aan als afgevaardigde tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De gemeente werd per e-mail en aangetekend schrijven van 19 september 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 27 november 2024 plaats vindt in Vestar, Van Diepenbeeckstraat 12 te Antwerpen.

        Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per aangetekende brief van 19 november 2024 overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk tot einde 2024.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Stefan Ruwisch

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 27 november  2024 goed te keuren:

        bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025;

        vaststelling uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 en verder WVV;

        desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten;

        statutaire benoemingen;

        statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale)  buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 27 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Witte Brug verkeerssituatie - Toegevoegd punt

 

 

Het stukje Witte Brug tussen Kasteeldreef en Rodedreef is een smal straatje (1 baanvak breed) dat aanzienlijk wat verkeer te slikken krijgt en gebruikt wordt als sluipweg. De verkeerssnelheid wordt vaak niet gerespecteerd. Kruisend verkeer leidt daar regelmatig tot zeer gevaarlijke situaties. Vooral voor de fietsers en in het bijzonder de kinderen is de situatie bijzonder gevaarlijk. De straat omvormen tot een eenrichtingsstraat waarbij verkeer richting Rodedreef verboden wordt kan de veiligheid en leefbaarheid aanzienlijk verbeteren. Bestaat er bereidheid om dit op zeer korte termijn door te voeren ?

 

Lot van het agendapunt

Water-link zal aangeschreven worden om hun aannemers te vragen deze buurten te vermijden. Verder zal deze situatie in de verkeerscel bekeken worden.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 10 2024

Wegenwerken Moerstraat - Toegevoegd punt

 

 

In de Moerstraat worden er in 2 fasen werken uitgevoerd waarbij vanaf 14 oktober de straat ter hoogte van de werfzone wordt afgesloten voor verkeer omdat het eerder ingestelde eenrichtingsverkeer onvoldoende bleek. In en uitrijden is alleen mogelijk via de Sint Jobsteenweg. Er wordt zone 30 ingesteld. Wat de communicatie betreft is er blijkbaar een intern overleg geweest met enkele personen en werd door de gemeente gevraagd aan de Buurtvereniging de regelingen door te geven aan de buurtbewoners. Niet alle bewoners zijn aangesloten bij deze buurtvereniging. De communicatie was dan ook niet goed en daarenboven onduidelijk. Graag meer toelichting. Waarom gebeurde de communicatie enkel via de vereniging en de sociale media en kregen niet alle inwoners van het Zonnebos een schrijven met een duidelijke uitleg ? Hoe zal de handhaving gebeuren wat de snelheid betreft ? Aanvankelijk mocht het verkeer niet de Dreef van Zonnebos inrijden vanaf de Sint Jobsteenweg maar de overtredingen waren talrijk. en leidden soms tot gevaarlijke situaties. Werd er hier controle uitgeoefend ? Tijdens de 2e fase zullen er verkeerslichten worden geplaatst ter hoogte van de Sint Jobsteenweg. Zal er bij het instellen van de duurtijd van het groene licht rekening worden gehouden met het gegeven dat het verkeer vanaf de Sint Jobsteenweg aanzienlijk groter is dan vanuit de Dreef van Zonnebos gezien enkel de bewoners van het Zonnebos via deze weg in en uit kunnen rijden en dit om de doorstroming te bevorderen en nog meer fileleed te vermijden.

 

Lot van het agendapunt

De maatregel van enkelrichtingsverkeer die in eerste instantie werd ingericht werd niet gevolgd waardoor er werd overgestapt naar een afsluiting vooraan aan de straat. Er werd gevraagd aan de politie om snelheidscontroles uit te voeren. De wijze van communicatie zal geëvalueerd worden. De duurtijd van de werken zal twee maanden zijn omwille van de uithardingsperiode van beton.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.