VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

17 mei 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Notulen gemeenteraad 19 april 2021 - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 19 april 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Notulen gemeenteraad 19 april 2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Mededelingen CBS
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

IKA - algemene vergadering tevens jaarvergadering - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat - 15 juni 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Kristof Droessaert aan als afgevaardigde en Yolande Avontroodt als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De gemeente werd per aangetekend schrijven van 26 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 15 juni 2021 plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

          Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 26 maart 2021 overgemaakt.

          Omwille van het coronavirus staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

          Omwille van de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

          De Raad van Bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de 100% van het kapitaal Storm Retie.

          De kapitaalverhoging wordt georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen.

          Deze kapitaalverhoging kan gefinancierd worden met middelen beschikbaar in de schoot van IKA.

          De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

          De gemeenteraad neemt kennis van de balans, resultatenrekening en winstverdeling.

 

Juridische gronden

          Artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd op 18 januari 2013
De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

          Artikel 432, §3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021:

          kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020;

          goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels);

          vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV;

          kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020;

          kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie);

          statutaire benoemingen en mededelingen: actualiseren van het register van de deelnemers.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist in te tekenen op de kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (STORM Retie) van IKA voor 19 aandelen met nominale waarde per aandeel van 500,00 euro voor een totale waarde 9.500 euro; te volstorten met 9.500 euro beschikbaar op rekening courant en 0 euro uitkering van reserves IKA.

De gemeente stelt zich ten behoeve van deze operatie borg voor haar niet-volstort aandeel voor een bedrag van 0 euro.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 15 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - IKA - algemene vergadering tevens jaarvergadering
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Pidpa - algemene vergadering - 18 juni 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 17 februari 2020 duidt voor de algemene vergadering Peter Mendonck aan als afgevaardigde en Kathleen Krekels als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

          De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Feiten en context

          Op vrijdag 18 juni 2021 om 11.30u organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

          Brief van Pidpa van 26 april 2021 met agenda en bijlagen:

          verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020 en het duurzaamheidsverslag 2020;

          de jaarrekening over het boekjaar 2020;

          het verslag van de commissaris over 2020;

          toelichting toetredingen/uitbreidingen;

          toelichting benoemingen;

          model als raadsbeslissing.

          De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

          nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

          verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020;

          verslag van de commissaris over het jaar 2020;

          goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020;

          decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris;

          toetredingen/uitbreidingen van opdracht;

          benoemingen;

          varia:

          Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering;

          vragen van vennoten;

          goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Juridische gronden

          De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2020. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris goed.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

Artikel 4. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

Artikel 5. Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

Artikel 6. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Pidpa - algemene vergadering
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Kerkfabriek Sint-Guibertus - Jaarrekening 2020 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

Op 12 april 2021 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Sint-Guibertus over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2020 blijkt een overschot van 147.933,86 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Kerkfabriek Sint-Guibertus - Jaarrekening 2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Kerkfabriek Sint-Catharina - Jaarrekening 2020 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Catharina goed.

 

Feiten en context

Op 12 april 2021 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Sint-Catharina over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2020 blijkt een overschot van 6.202,32 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Sint-Catharina.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Kerkfabriek Sint-Catharina - Jaarrekening 2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Kerkfabriek OLVTen Hemel Opgenomen - Jaarrekening 2020 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen goed.

 

Feiten en context

Op 12 april 2021 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2020 blijkt een overschot van 21.476,42 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Kerkfabriek OLVTen Hemel Opgen - Jaarrekening 2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Beheersovereenkomst gemeente en OCMW - actualisatie - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

          Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

          Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

          Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

          De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

          De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

          De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

          Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

 

Feiten en context

          Het decreet lokaal bestuur beoogt een vergaande integratie van gemeenten en OCMW’s op politiek en ambtelijk vlak wat de aansturing betreft.  Het bepaalt verder dat de besturen vrij zijn om al dan niet met gemeenschappelijke diensten te werken, maar werkt de modaliteiten van een eventuele samenwerking niet verder uit. Gemeente en OCMW kunnen een beheersovereenkomst sluiten over het gebruik van elkaars diensten.

          Schilde kiest voor een maximale integratie van gemeente en OCMW. De integratie werd hiertoe op ambtelijk vlak zo ver mogelijk doorgevoerd. Dit kreeg onder meer gestalte in een geïntegreerd organogram, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2018 en de raad voor maatschappelijk welzijn van 13 december 2018. 

 

Juridische gronden

Artikel 196, §2 Van het decreet lokaal bestuur

Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

 

Inspraak en advies

Positief advies van het managementteam van 15 april 2021

 

Argumentatie

          De beheersovereenkomst moet afgestemd worden op de huidige situatie.

          Het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst is reeds uitgevoerd.

          Per domein van samenwerking werden specifieke beheersovereenkomsten gesloten waarin de modaliteiten van samenwerking zijn vastgelegd. Deze kunnen geïntegreerd worden in één beheersovereenkomst.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Leen Scholiers en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Beheersovereenkomst GEM en OCMW - actualisatie
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Brandweer - politiereglement publiek toegankelijke inrichtingen en kennisname adviesverlening bij evenementen - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 19 november 1987 paste de gemeenteraad het bestaande politiereglement van Schilde van 29 april 1980 aan met nieuwe maatregelen inzake preventie van brand, ontploffing en wateroverlast.

          Sinds 1 januari 2015 is de Brandweer Zone Rand actief. De gemeente Schilde maakt deel uit van deze brandweerzone.

          Binnen Brandweer Zone Rand hebben een aantal gemeente geen of een verouderd politiereglement met betrekking tot Publiek Toegankelijke Inrichtingen (PTI) en evenementen. Soms is er één, maar is het toepassingsgebied beperkt. Alle reglementen zijn allemaal verschillend.

          In 2018 organiseerde de Brandweer Zone Rand de eerste overlegmomenten waarop medewerkers van verschillende diensten werden uitgenodigd.

          Op 3 juli 2020 werd op de zoneraad een eerste keer het voorstel voor de invoering van een nieuw politiereglement toegelicht. De presentatie hierover kunnen geïnteresseerden terug bekijken via de website van de zone.

          Op 28 augustus 2020 werd het agendapunt nog eens herhaald om daarna de gemeentebesturen formeel om hun advies te vragen.

          Op 14 oktober 2020 stuurde de Brandweer Zone Rand een formele adviesvraag uit naar al de aangesloten gemeenten. De adviesvraag handelt over de politieverordening die door de zoneraad op 3 juli werd voorgesteld. Deze politieverordening omvat de maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen. Degelijke verordening is noodzakelijk om in de ganse zone een uniform en efficiënt brandpreventiebeleid te voeren in deze inrichtingen alsook voor evenementen.

          De Brandweer Zone Rand vroeg om tegen 1 december 2020 de opmerkingen op de verordening en de bijlagen te bezorgen. De zoneraad zal op basis daarvan de finale verordening en bijlagen vaststellen.

          Het gemeentelijke veiligheidsoverleg nam op 12 november 2020 kennis van het ontwerp en formuleerde een aantal vragen en verbetervoorstellen.

          Op 23 november 2020 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het ontwerp van de politieverordening en de bijlage en beslist de vragen en suggesties tot aanpassing zoals geformuleerd in het veiligheidsoverleg over te maken aan de Brandweer Zone Rand.

          Op 26 februari 2021 werd het politiereglement door de zoneraad principieel goedgekeurd.

          Op 19 april 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van het reglement en een positief advies gegeven.

          Op 3 mei 2021 werd het reglement toegelicht op de raadscommissie.

 

Feiten en context

          Op 2 maart 2021 stuurt Brandweer Zone Rand een mail naar de besturen met als bijlage het ontwerp zonaal politiereglement.

          De instellingen opgenomen in het reglement zijn ingedeeld in drie categorieën in functie van het risico:

          categorie 1 - aantal personen ≤ 9

          categorie 2 - 10 ≤ aantal personen ≤ 49

          categorie 3 - aantal personen ≥50 personen

De haalbaarheid van het reglement wordt zo voor elke categorie gegarandeerd. De categorie 1 inrichtingen zijn vrijgesteld van een attest. Ze krijgen met dit reglement wel duidelijkheid over de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen.

          Indien er geen wijzigingen plaatsvinden in de exploitatie of bij de exploitanten is er een termijn van 10 jaar voorzien om zich in orde te stellen met deze voorwaarden.

          Voor de aanvragen voor evenementen zijn de voorwaarden niet opgenomen in een politieverordening maar in een richtlijn ‘Zonaal brandweeradvies voor evenementen’ en een bijhorende matrix die de diensten kan ondersteunen in het nemen van de beslissing of ze advies van de brandweer moeten maken of een overleg moeten organiseren naar aanleiding van aspecten van brandveiligheid.

          Om de communicatie betreffende dit nieuwe reglement te begeleiden werd door Brandweer Zone Rand een communicatiebureau aangesteld.

          Het bureau voorziet een checklist, voor de uitbaters makkelijk bereikbaar via een QR code, en een platform met alle informatie.

          Op 30 april 2021 bezorgde de brandweer een aangepaste versie van het ontwerp politiereglement waarin een aantal kleine fouten werden rechtgezet.

 

Juridische gronden

          Artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 over de preventie van brand en ontploffing en over de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen

          Artikel 5, §1 t.e.m. 3 van het Koninklijk besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones

          Artikel 119 en 135, §2 Nieuwe gemeentewet, waarbij de bevoegdheid voor het nemen van politieverordeningen wordt toegewezen aan de gemeenten

          Gemeentelijke politiereglement van 29 april 1980, aangepast 19 november 1987  houdende maatregelen voor publiek toegankelijke instellingen

          Besluit zoneraad Brandweer Zone Rand van 26 februari 2021 - Politiereglement - principiële goedkeuring van de politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen

 

Argumentatie

          Het huidige geldende politiereglement van Schilde inzake brandpreventie dateert van 1987 en is toe aan actualisatie.

          Omdat de brandweer zonaal gestructureerd is, is een gezamenlijk preventiebeleid ook opportuun. En in die zin is ook één gezamenlijke politieverordening aangewezen.

          Brandweer Zone Rand wil inzetten op:

          een gelijke bescherming voor alle inwoners;

          gelijke regelgeving voor alle exploitanten van een PTI;

          een duidelijk kader waarmee we de veiligheid verhogen;

          een realistisch kader waaraan iedere exploitant van een PTI kan voldoen;

          pop-up’s worden op dezelfde manier beoordeeld zodat er geen bevoordeling ten opzicht van een langdurige exploitatie ontstaat;

          een redelijk kader wat aanvaardbaar is voor iedere exploitant van een PTI;

          een redelijke overgangstermijn (5j tot 10j).

          De publiek toegankelijke inrichtingen hebben een duidelijk reglement nodig om hen op lange termijn rechtszekerheid te bieden.

          Om de communicatie rond dit reglement op een uniform en gelijktijdige manier te laten verlopen is het aangewezen om de datum voor de start van het reglement zo veel mogelijk in alle gemeenten gelijk te stellen. Brandweer Zone Rand stelt 1 september 2021 voor als startdatum.

          Brandweer Zone Rand is gestart met het opleiden van extra personeel om de controles vlot te laten verlopen. Om deze mensen flexibel te kunnen inzetten, is het noodzakelijk om te kunnen beschikken over een uniform reglement.

          Evenementen hebben een wisselend karakter. Hier opteert de zone voor een richtlijn en flexibiliteit waarbij men elk jaar kan evalueren en aanpassen aan gewijzigde inzichten en maatschappelijke evoluties waar nodig.

          Door te werken met een richtlijn voor evenementen, kan de zone ook sensibiliseren en sturen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de richtlijn evenementen en de bijhorende matrix, om het evenementenloket en de dienst noodplanning te ondersteunen in het nemen van de beslissing of ze advies moeten vragen of een overleg moeten organiseren naar aanleiding van aspecten met betrekking tot de brandveiligheid.

Artikel 2. De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het reglement "Politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen".

Artikel 3. Het politiereglement zal ingaan op 1 september 2021 en vervangt het bestaande politiereglement dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 april 1980 en aangepast op 19 november 1987.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Brandweer - politiereglement PTI
20210501_v6_PREV_Ontwerp Zonaal Politiereglement.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Omgeving - kosteloze grondafstand - het verkavelen in 2 loten - Picardiëlaan 69 - OVK 2021/1 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Op 8 februari 2021 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het verkavelen in 2 loten.

          Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 7 april 2021. De uiterste beslissingsdatum is 19 september 2021.

          Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt tot de as van de weg.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de kosteloze grondafstand vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

          Het gedeelte van het perceel van circa 76m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

          Het perceel loopt tot de as van de weg. Een gedeelte van het perceel behoort reeds tot het openbaar domein en is ingericht als berm en verharde weg. Dit zal in de toekomst ook zo blijven.

          Met het indienen van een rooilijnplan met aanduiding van het over te dragen gedeelte grond verklaart de aanvrager zich akkoord met de grondafstand.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 76 m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Omgeving - Picardiëlaan 69 - OVK 2021 1
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Omgeving - kosteloze grondafstand - de functiewijziging van een weekendwoning naar permanente bewoning - Renier Sniederspad 53 - OMG 2021/134 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Op 19 februari 2021 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de functiewijziging van een weekendwoning naar permanente bewoning.

          Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 11 maart 2021. De uiterste beslissingsdatum is 23 augustus 2021.

          Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt tot de as van de weg.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de kosteloze grondafstand vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

          Het perceel loopt tot de as van de weg. Een gedeelte van het perceel behoort reeds tot het openbaar domein en is ingericht als berm en weg. Dit zal in de toekomst ook zo blijven.

          Met het indienen van een rooilijnplan met aanduiding van het over te dragen gedeelte grond verklaart de aanvrager zich akkoord met de grondafstand.

          Het gedeelte van het perceel van circa 120m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel B264G van circa 120m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Omgeving - Renier sniederspad 53 - OMG 2021 134
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Reglement subsidie specifieke vakantieopvang - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 3 juni 2019 om akkoord te gaan met de vraag van vzw Mekanders om de vakantieopvang voor de zomer 2019 financieel te ondersteunen voor 50 euro per deelgenomen dag en beslissing om voor toekomstige aanvragen een reglement te maken.

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 15 juni 2020 om een reglement uit te werken en dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 om het reglement voor te leggen op de gemeenteraad van 17 mei 2021.

 

Feiten en context

          Zowel de speelpleinen van Schilde als 's-Gravenwezel staan geregistreerd als

inclusief speelplein waardoor kinderen met een specifieke zorgbehoefte (bijvoorbeeld

autismespectrumstoornis, ADHD) kunnen deelnemen. Echter, niet alle kinderen en jongeren met een specifieke zorgbehoefte kunnen, door hun zorgvraag of nood aan 1-op-1-begeleiding, opgenomen worden in het reguliere (gemeentelijke) vakantieaanbod.

          In 2019 en 2020 kreeg de gemeente de vraag van een ouder uit Schilde om 14 dagen deel te mogen nemen aan de vakantieopvang van VZW Mekanders.

          VZW Mekanders biedt vakantieopvang voor kinderen en jongeren met een mentale beperking van 3 tot 21 jaar.

          In 2020 werd per kind een financiële bijdrage van 55 euro per kind per dag gevraagd zodat de effectieve kost voor het gezin beperkt blijft tot 10,10 euro per dag.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, § 3 van het decreet over het lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

          Artikel 41, 23° van het decreet over het lokaal bestuur 

Het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Inspraak en advies

Het lokaal overleg kinderopvang van 13 april 2021 besprak het reglement en keurde dit goed.

 

Argumentatie

          De gemeente wil inzetten op een vrijetijdsbesteding voor alle kinderen en jongeren.

          De speelpleinen van de gemeente Schilde staan geregistreerd als inclusief speelplein maar zijn niet in de mogelijkheid om een 1-op-1-werking te voorzien voor jongeren of kinderen met een ernstige beperking.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000717

Actie

AC000038

Algemene rekening

AR7409999900

Beleidsveld

0719

Bedrag

 

2.500 euro

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het reglement subsidie specifieke vakantieopvang van kinderen en jongeren met een beperking die niet in het reguliere opvangcircuit terecht kunnen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Reglement subsidie specifieke vakantieopvang
Reglement_subsidie_specifieke_vakantieopvang_van_kinderen.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Nieuw concept Speelpleinwerking - Aangepast reglement en gebruiksovereenkomst - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 4 februari 2021 nam het managementteam kennis van de startnota omtrent het vernieuwde concept speelpleinwerking en besliste om de startnota te herwerken op basis van het advies en nadien terug voor te leggen aan het managementteam op 4 maart 2021.

          Het managementteam adviseerde op 4 maart 2021 positief over de startnota.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 15 maart 2021 de startnota goed te keuren en te agenderen op de raadscommissie van 6 april 2021.

          Tijdens de raadscommissie van 6 april 2021 werd input gevraagd voor de startnota.

          Het college van burgemeester en schepenen keurde het nieuwe concept speelpleinwerking goed op 19 april 2021 en beslist dat binnen de afdeling vrijetijd en welzijn de nodige middelen moeten gezocht worden om deze nieuwe werkwijze in te voeren.

          Het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021 keurt een budgetverschuiving ten bedrage van 15.000,00 euro van MJP1495 naar MJP000077 goed, zodat er voldoende middelen zijn om enkel de loonkost van speelpleinbegeleiding te financieren. Bij de aanpassing van het meerjarenplan moet 5.000 euro gecompenseerd worden én de financiële neerslag van de vakantiewerking moet gemonitord worden.

          Het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021 neemt kennis van de gebruiksovereenkomst met Basisschool Vennebos en agendeert deze ter goedkeuring op de gemeenteraad van 17 mei 2021.

          Het college van burgemeester en schepenen van 3 mei 2021 neemt kennis van het nieuwe vakantiereglement en agendeert deze ter goedkeuring op de gemeenteraad van 17 mei 2021.

 

Feiten en context

          Er werd met Basisschool Vennebos onderhandeld om de huurprijs van 375,00 euro per week terug te schroeven naar 300,00 euro per week. Basisschool Vennebos ging hiermee akkoord.

          Het bestaande reglement voor de vakantiewerking werd aangepast aan de nieuwe context en wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. 

 

Juridische gronden

          Artikel 40, § 2 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 40, § 3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Inspraak en advies

          De startnota werd positief geadviseerd door het Lokaal Overleg Kinderopvang op 13 april 2021.

          De nieuwe speelpleinwerking werd op 26 april 2021 besproken met de directie van Basisschool Vennebos.

 

Argumentatie

          Er werd een gebruiksovereenkomst opgemaakt met Basisschool Vennebos. Er wordt voorzien in één locatie voor de vakantiewerking. Hiervoor is een gebruiksovereenkomst met Basisschool Vennebos noodzakelijk.

          Het nieuwe concept van de vakantiewerking moet vertaald worden in het reglement.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de gebruiksovereenkomst met Vennebos goed.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aanpassing aan het vakantiereglement goed. 

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Nieuw concept Speelpleinwerking
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Stand van zaken – Picardiebos (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

In de wijk Picardie is het Actiecomité “Red het Bos” zeer actief bezig om de problematiek met betrekking tot de bouwplannen van het OCMW van Antwerpen op een gedeelte van het bos opnieuw aan te kaarten aan de omwonenden.

Er zou door het bestuur worden onderhandeld met het OCMW om na te gaan of de gemeente niet (een deel) van het bos kan kopen.

Wat is de stand van zaken? Is deze bespreking met het OCMW er reeds geweest?

Kan er een buurtoverleg worden ingepland om iedereen correct te informeren?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het de betrachting is om het bos te vrijwaren.  Vandaag is er nog overleg met enkele inwoners geweest. Een vervolgoverleg is gepland in september. De buurt zal op zoek gaan naar private investeerders. De gemeente zal opnieuw overleggen met het OCMW van Antwerpen.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 17.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=1608) van tijdstip 26:48 tot tijdstip 36:35.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Stand van zaken – Picardiebos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Snelheidsmetingen in verschillende wijken – stappenplan? (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Er zijn sinds het begin van deze legislatuur in verschillende wijken snelheidsmetingen uitgevoerd op basis van smileys.

Wat zijn de volgende stappen? Wordt er gewerkt aan structurele oplossingen in de wijken waar de vermoedens van een echte snelheidsproblematiek bevestigd worden?

En meer specifiek voor de wijk Picardie, kan de smiley daar verplaatst worden van de Pater Kenislaan  (alwaar er sinds enige tijd metingen gebeuren) naar de Dennenlaan of de Picardielaan zodat kan worden aangetoond dat het probleem zich in de gehele wijk voordoet en niet alleen in de Pater Kenislaan?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de manier waarop de gemeente omgaat met meldingen omtrent overdreven snelheid. De focus wordt vandaag gelegd op één wijk.  Daarna zijn andere wijken aan de beurt.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 29.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=2195) van tijdstip 36:35 tot tijdstip 52:03.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Snelheidsmetingen in verschillende wijken
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Evaluatie info- en inspraakmoment bewoners Schoolstraat, Puttenhoflaan, Oelegemsteenweg mbt de geplande werken aan deze straten (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Met betrekking tot de geplande werken in deze straten waaronder aanleg van riolering, aanleg dubbel fietspad ea.zijn er in april twee info- en inspraakmomenten geweest voor de omwonenden.

Wordt er bij de verdere uitvoering van de werken rekening gehouden met de opmerkingen van de mensen? Is er een verslag waarin de opmerkingen werden opgelijst?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de visie van het college van burgemeester en schepenen. 

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 21, 26, en 30.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=3123) van tijdstip 52:03 tot tijdstip 01:48:19.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Evaluatie info- en inspraakmoment bewoners
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Picardiëbos (Micheline Duysens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Zoals U wellicht gemerkt heeft, hebben de omwonenden van het Picardiëbos een groot spandoek gehesen in ‘HUN’ bos.

De dreigende verkaveling van de strook vooraan in het Picardiëbos van 4.003 vierkante meter, zou wel eens de aanzet kunnen zijn tot volledige vernietiging van deze ‘groene long’.

De buurtbewoners zouden zich graag gesteund zien door het gemeentebestuur.

Er zou onderhandeld worden met het OCMW van Antwerpen, doch tot nu toe hebben ze nog niets vernomen.

Mijn verzoek dus aan het Gemeentebestuur : interactie met de buurtbewoners en concrete antwoorden op hun vragen.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 14.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=1608) van tijdstip 26:48 tot tijdstip 36:35.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Picardiëbos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Coronasteun/mentaal welbevinden jongeren (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Ongetwijfeld hebben jullie vernomen over de projectsubsidie die de Vlaamse regering voorstelt om het mentaal welbevinden van jongeren te bevorderen. De coronacrisis duurt al een jaar. Dat valt veel mensen zwaar, ook mentaal. Vooral jongeren hebben het extra moeilijk. De Vlaamse regering lanceert daarom een projectoproep voor lokale besturen. Steden en gemeenten kunnen projecten indienen die het mentale welzijn van jongeren versterken.

 

Elk project kan tot maximaal 40.000 euro ondersteuning van de Vlaamse overheid krijgen. Drie miljoen euro is hiervoor vrijgemaakt. Het lokaal bestuur moet wel mee financieren.

Uit de communicatie met gemeente vernemen wij dat jongeren via het OCMW financiële steun kunnen aanvragen. Steun die zij nodig hebben omdat zij omwille van Corona het financieel moeilijk hebben. Uiteraard vinden wij dat positief.

Deze subsidie gaat om steunmaatregelen die het mentale welzijn bevorderen.

 

Onze vraag: neemt: Schilde initiatieven i.v.m. deze projectoproep of gaat het bestuur onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een project op te starten. 

 

Als CD&V steunen wij initiatieven rond mentaal welzijn.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat deze subsidie zal onderzocht worden.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=1457) van tijdstip 24:17 tot tijdstip 26:48.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Coronasteun - mentaal welbevinden jongeren
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Zwembad, selectieleidraad (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het bestuur heeft de selectieleidraad ontvangen voor de intergemeentelijke samenwerking voor het zwembad. Ik lees in het verslag van CBS van 26 april dat  beslist wordt  om een concreet voorstel aftewachten om op basis daarvan de haalbaarheid en betaalbaarheid voor Schilde te kunnen afwegen.  In de leidraad lees ik dat men kan intekenen tot 6 mei.

Graag toelichting hierover

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over het standpunt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=6499) van tijdstip 01:48:19 tot tijdstip 01:50:47.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Zwembad, selectieleidraad
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Slimme rattenvallen (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

De Europese Unie werkt momenteel aan een verbod op rattengif en ratten worden steeds resistenter aan gif. Gemeente Zoersel werkte daarom al aan de aankoop van slimme rattenvallen.  Hierbij worden de ratten met voedsel gelokt, er wordt gewacht tot de ratten geen angst meer hebben om een valklep te activeren waarna ze vervolgens vallen in een container met conserveringsalcohol waardoor ze pijnloos dood gaan. In Zoersel werd dit door de gemeenteraad aangenomen. In Schilde hebben wij veel open grachten en mogelijks dus ook problemen met ratten. Mijn vraag is dan ook of we hier in Schilde ook mee bezig zijn en indien niet of we deze slimme vallen ook in Schilde kunnen gebruiken?

Meer informatie: https://www.zoersel.be/nieuws/slimme-rattenvallen-op-komst-voorlopig-nog-huidige-werkwijze

 

Het college van burgemeester en schepenen zal overgaan tot de aankoop van slimme rattenvallen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=6647) van tijdstip 01:50:47 tot tijdstip 01:52:13.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Slimme rattenvallen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Dossier heraanleg Oelegemsteenweg-Puttenhoflaan-Schoolstraat: ontbreken van inspraak door de bewoners (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het dossier van de heraanleg van de Oelegemsteenweg - Puttenhoflaan - Schoolstraat heeft een grote impact op de leefomgeving van vele inwoners op vlak van mobiliteit, comfort, verkeersveiligheid, natuur en welzijn.  Opnieuw zorgt een groot en ingrijpend project voor grote commotie in een buurt. Voor de zoveelste keer wordt een buurt in snelheid gepakt, en kijkt het bestuur de andere kant uit. We zagen dit al in verschillende dossiers:  Van de Wervelaan 8-20 en 74-76, Site St. Wijbrecht, Wijnegemsteenweg 87-89, Spreeuwenberg, Audaen, Den Aard,....

 

Het gebrek aan voorafgaandelijke inspraak zorgt voor bijkomende frustraties. Opnieuw verzamelen mensen zich om hun ongenoegen over deze gang van zaken te uiten.

Nochtans heeft dit bestuur de mond vol over inspraak en participatie van de burgers.

 

Ik citeer uit de nota met bezwaren van de omwonenden:

“Volgens uw coalitieakkoord 2019-2024  … zijn inspraak en participatie van de inwoners belangrijk voor het voeren van een beleid met grote draagkracht. ‘We willen onze inwoners maximaal betrekken, in het bijzonder bij grote projecten’. Wij vinden het dan ook onaanvaardbaar dat de gemeente Schilde, zonder enige inbreng van de bewoners, zo’n belangrijk project op zo’n korte tijd tracht af te ronden, om niet te zeggen: door te duwen!”

Helaas blijkt de beloofde inspraak en participatie ook deze keer weer een lege doos.  In het beste geval organiseert het bestuur een infosessie of mag men eens naar de plannen komen kijken, maar dat is iets anders dan mensen echt te laten participeren en inspraak te geven in wat voor hun buurt belangrijk is.

De uitvoering van dit project heeft bovendien ook een belangrijke effect op lange termijn en belast niet alleen de huidige maar ook de toekomstige bewoners. Ook daarom is inspraak en participatie nu van groot belang zodat een zo goed mogelijk beslissing genomen kan worden. Participatie gaat over luisteren naar de bezorgdheden van de buurten, hun voorstellen en suggesties naar waarde schatten, er - in de mate het mogelijke - ook rekening mee houden en de rug te rechten naar de indieners van al deze ingrijpende plannen.

 

Mee mogen beslissen over een extra bloembak of zitbank is leuk, maar waar de mensen momenteel echt van wakker liggen is hun leefomgeving die drastisch wijzigt, en dat ze daar op geen enkele manier voorafgaandelijk bij betrokken worden.  Men mag de ideeën en adviezen van de inwoners, die ervaringsdeskundige zijn wat hun buurt betreft, niet zomaar negeren.

 

Mijn vraag:

In dit dossier is er enkel een informatieronde geweest. Op welke manier denkt het bestuur de betrokken inwoners alsnog bij de plannen te betrekken?

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 16, 26, en 30.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=3123) van tijdstip 52:03 tot tijdstip 01:48:19.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Dossier heraanleg Oelegemsteenweg-Puttenhoflaan-..
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Speeltuin - Masterplan Schildehof (Pieter-Jan Fraussen - Groen!) - Toegevoegd punt

 

 

Er zijn 4 speeltuinen in Schilde.

Maar er is geen enkel park in Schilde met een speeltuin.

Vele jonge ouders die én willen wandelen of ontspannen in het groen én tegelijk hun kinderen willen laten spelen in een speeltuin, wijken daarvoor uit naar het park van Wijnegem, Schoten of Brasschaat.

Is er in het masterplan van het Schildehof een ruimte voor een speeltuin opgenomen? Indien niet is het aangeraden om dit zeker mee op te nemen in het plan, zodat jonge gezinnen er met hun kinderen terecht kunnen, en niet meer moeten uitwijken naar andere gemeentes. De speeltuin hoeft niet megalomaan te zijn, ergens in een hoek in het park, met een aantal speeltuigen is voldoende, desnoods met alternatieve speeltuigen die mooi blenden met het park.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de kleine gefractioneerde speelelementen die voorzien zullen worden in het Schildepark.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=6731) van tijdstip 01:52:13 tot tijdstip 02:00:43.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Speeltuin - Masterplan Schildehof
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Zwerfafval actie - Statiegeld Alliantie (Pieter-Jan Fraussen - Groen!) - Toegevoegd punt

 

 

Afgelopen weekend was er weer een zwerfafval actie aan het Antitankkanaal.

Er zijn ongeveer een 15-tal vuilniszakken met afval verzameld.

Waarvan het overgrote meerendeel blikjes en petflessen.

Ondertussen wordt dit een afgezaagd liedje.

Elke keer doen we deze actie, elke keer ook een interpellatie en elke keer hetzelfde antwoord.

Laten we het dan nog maar eens herhalen:

In de landen waar het statiegeld op blikjes (en petflessen) is ingevoerd is het zwerfafval met 90% afgenomen! Plus de kosten voor het opruimen en inzamelen van dit afval dalen fors!

Wanneer gaat onze gemeente zich nu eindelijk eens aansluiten bij de statiegeldalliantie om zo druk uit te oefenen op onze regering? Er zijn ondertussen meer dan 200 Vlaamse gemeentes en verenigingen aangesloten. En uit een marktonderzoek van 2019 van Recycling Netwerk blijkt dat 8 op 10 Vlamingen statiegeld wil! Ik denk dat Schilde ondertussen één van de enige gemeentes is die zich niet heeft aangesloten.

Hoelang gaat ze dit nog rekken? En waarom eigenlijk?

PS: Heel jammer ook dat er (weeral) geen drankbonnetje werd voorzien voor de talloze vrijwilligers. Dat is toch een kleine moeite niet?

 

Het standpunt van het college van burgemeester en schepenen hieromtrent wordt herhaald.  Er wordt aangesloten bij de initiatieven van de Vlaamse overheid.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=7243) van tijdstip 02:00:43 tot tijdstip 02:06:22.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Zwerfafval actie - Statiegeld Alliantie
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Bouw van een nieuwe sporthal (Marijke Dillen - Vlaams Belang) - Toegevoegd punt

 

 

Volgens de media heeft de gemeente de onderhandelingen met het gemeenschapsonderwijs GO! stopgezet over de aankoop van het terrein  voor de bouw van een nieuwe sporthal.  Volgens de bevoegde Schepen voor sport zou het dossier hierdoor geen nieuwe vertragingen oplopen maar wordt er gerekend op een snelle doorstart en een betere aankoopprijs.

 

Deze redenering doet toch wel enkele vragen rijzen :

 

1. Kan de Schepen meer toelichting geven betreffende de huidige stand van zaken ?  Waarom werden de onderhandelingen stopgezet ?

2. Welke harde garanties kan de gemeente geven dat dit dossier geen nieuwe vertragingen zal oplopen ?

3. Waarom werden de onderhandelingen stopgezet ?

4. Op basis van welke elementen hoopt de gemeente op een snelle doorstart en een betere aankoopprijs ?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de onderhandelingen met Invento worden stopgezet omwille van hoge kostprijs en dat een doorstart door een nieuwe procedure wordt geïnitieerd.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=7582) van tijdstip 02:06:22 tot tijdstip 02:12:00.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Bouw van een nieuwe sporthal
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Oplaadpalen voor elektrische wagens (Marijke Dillen - Vlaams Belang) - Toegevoegd punt

 

 

Op verschillende plaatsen in Schilde en ’s Gravenwezel verschijnen er oplaadpalen voor elektrische wagens. Dit is goed nieuws gezien de aanzienlijke stijging van het aantal elektrische wagens en is uiteraard ook een positieve bijdrage aan een beter milieu.

 

Graag wil ik volgende vragen stellen :

 

1. Kan er een overzicht worde gegeven van het aantal plaatsen waar er vandaag in onze gemeente reeds oplaadpalen voor elektrische wagens zijn geplaatst ?

2. Op basis van welke criteria werden de verschillende locaties gekozen ?

3. Kan er een overzicht worden gegeven van de verdere planning ?  Wat zal er dit jaar worden gerealiseerd ?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er momenteel een zevental oplaadplaatsen zijn.  Deze plaatsen zijn gekozen in samenspraak met Fluvius volgens bepaalde criteria. Er is een kaart opgemaakt met de oplaadplaatsen. De huidige palen zijn niet winstgevend. De Vlaamse overheid zal waarschijnlijk een tweede ronde organiseren. Ook in het meerjarenplan zijn er middelen voorzien voor bijkomende oplaadplaatsen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=7920) van tijdstip 02:12:00 tot tijdstip 02:20:51.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Oplaadpalen voor elektrische wagens
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Aanleg Oelegemsesteenweg/Puttenhoflaan/Schoolstraat, verkeersveiligheid, fietspaden (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vorige raad hebben we vernomen dat het bestuur ingaat op de subsidies van de Vlaamse regering en dit voor infrastructurele maatregelen ter bevordering van de verkeersveiligheid en veilige schoolomgevingen.  Uiteraard stemt ons dat tevreden.

In de voorgestelde plannen lees ik dat in de Schoolstraat een niet afgescheiden fietspad komt (tussen Van de Wervelaan en Kerk). Is er een mogelijkheid om toch een afgescheiden fietspad te voorzien en dit tussen de geparkeerde wagens en het voetpad?  Nu zouden er parkeerplaatsen verdwijnen.  Indien dit structureel niet mogelijk is pleiten wij voor zone 30 Km/u of een fietsstraat en dit er bevordering van de veiligheid voor de fietser. Uiteindelijk ligt de Schoolstraat in de nabijheid van verschillende scholen en een muziekacademie. Veel schoolgaande fietsende kinderen komen door de Schoolstraat of moeten deze oversteken.

Hierbij herhaal ik de gevaarlijke verkeerssituatie aan de post en kom ik terug op mijn eerder voorstel om 30 Km/u aan Werf44/Schoolstraat te herinvoeren en bij uitbreiding over heel de Schoolstraat.

Op de Oelegemsesteenweg  komen er 2 fietspaden, echter betreuren wij de kap van zoveel bomen. Aan de grens met Ranst, wordt dit terug 1 fietspad. De fietsers zullen op een heel gevaarlijk punt de baan terug moeten oversteken. Is er een mogelijkheid om 1 breed fietspad te voorzien? Dat lijkt ons minder gevaarlijk aan de grens met Ranst en er moeten ook minder bomen worden gekapt.

Onze vraag, is hier overleg geweest met een verkeersdeskundige die ter plaatse is komen kijken?

Ik neem aan dat ook de resultaten van R2S hierin worden opgenomen?

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 16, 21, en 30.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=3123) van tijdstip 52:03 tot tijdstip 01:48:19.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Aanleg Oelegemsesteenweg,Puttenhoflaan,...
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Extra terrasruimte op publieke domein = extra ademruimte voor onze lokale horeca (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

De meer dan 200 dagen verplichte sluiting waren een donkere tijd voor de vele horecazaken in onze gemeente. Het enorm belangrijk dat we onze lokale horecaondernemers maximaal steunen.

Nu heeft onze horeca heeft opnieuw haar deuren mogen openen, op voorwaarde dat het alleen de buitenterrassen zijn. Ook in de volgende fases van het hernemen van ons normale leven tijdens de pandemie, zullen deze terrassen van groot belang zijn in de strijd tegen het virus.

Helaas hebben niet alle horecazaken voldoende terrasruimte ter beschikking. Daarnaast is het gewoon veiliger om meer buitenruimte te voorzien voor klanten en uitbater(s).

Vandaar deze oproep om openbare ruimte gratis ter beschikking te stellen van onze horecazaken en zo extra terrasruimte te voorzien. We kunnen hier uitzonderlijk toestemming voor geven deze zomer gezien de pandemie. Al kan het interessant zijn om een proefproject op te stellen zodat het geëvalueerd kan worden voor de komende jaren. Wilt het gemeentebestuur zich hiertoe engageren?

 

Het college van burgemeester en schepenen zal aanvragen die ingediend worden onderzoeken en indien mogelijk ondersteunen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=8451) van tijdstip 02:20:51 tot tijdstip 02:25:40.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Extra terrasruimte op publieke domein
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Ecovator: Map a tree (Margot Van Overtveldt - Groen!) - Toegevoegd punt

 

 

Nogmaals een interessant initiatief ter verbetering van onze openbare leefruimten en behoud van groen in onze omgeving. Ecovator is een burger participatie programma waar, indien de gemeente deelneemt, de inwoners suggesties kunnen doen voor plaatsen en locaties waar zij vinden dat te weinig groen aanwezig is. Dit zou in onze opinie, naast bestaande burger participatie initiatieven een meerwaarde creëren voor zowel de inwoners als de gemeente zelf.

 

Het college van burgemeester en schepenen zal het platform onderzoeken.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=8740) van tijdstip 02:25:40 tot tijdstip 02:27:42.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Ecovator Map a tree
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Torfhoeken - Verkeersveiligheid (Margot Van Overtveldt - Groen!) - Toegevoegd punt

 

 

Recentelijk ontvingen we een mail van een ongeruste bewoner van Torfhoeken in de wijk Steynhoeve. Ze hekelt de verkeersveiligheid in haar straat en buurt.

De bewoner vraagt al verscheidene jaren tevergeefs dat er een oplossing wordt gezocht om de verkeershoeveelheid en de snelheid van het verkeer in de Torfhoeken te verlagen en aansluitend in de Schildedreef/Noorderlaan.

Er werd blijkbaar een smiley geplaatst na het indienen van een petitie onder de buurtbewoners. Men zou het effect evalueren en op basis daarvan maatregelen nemen maar dit is nog steeds niet gebeurd.

 

Er wordt met aandrang gevraagd om tot een structurele oplossing te komen rond deze problematiek. Heeft de gemeente contact gehad met de bewoners? Kan zij tegemoet komen aan haar verzuchtingen?

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 15.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=2195) van tijdstip 36:35 tot tijdstip 52:03.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Torfhoeken - Verkeersveiligheid
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 05 2021

Heraanleg Schoolstraat - Puttehoflaan - Oelegemssteenweg (Margot Van Overtveldt - Groen!) - Toegevoegd punt

 

 

In aanloop naar de vorige gemeenteraad hebben we mogen vernemen dat de gemeente in aanmerking komt voor subsidies van de overheid om de weginfrastructuur te verbeteren. Hoewel dit geen goed en nobel initiatief is en onze gemeente zeker broodnodig is, is er van alle kanten kritiek op de wijze waarop dit geld besteed zou worden.

 

Om te beginnen hebben wij geen enkel bezwaar tegen het veiliger en geluidsarmer maken van deze straten. Waar we wel moeite mee hebben is het gebrek aan inspraak en overleg met de buurtbewoners. En met de meedogenloze kapmentaliteit van dit gemeentebestuur. De Vlaamse overheid strooit eventjes met geld, en blijkbaar is dat in de ogen van het schepencollege terecht gekomen. Want plots wordt iedereen stekeblind voor de dramatische gevolgen van de haast-je-rep-je-politiek, zeker als het over fietspaden gaat.

 

Natúúrlijk moet er een veilig fietspad liggen naast de Oelegemsteenweg. Alleen, er ligt al een. Niet dat het er overdreven druk is, ook niet tijdens de spitsuren, maar het wordt goed gebruikt, van Schilde tot in Oelegem en terug. En het grootste deel van het jaar wordt het overschaduwd door loofbomen. Dat het bij de heraanleg van deze steenweg wat breder mag worden, is volstrekt OK. En dat kan ook, mits het niet verbreden van de rijstroken, perfect gerealiseerd worden.

 

Maar neen, het spook van de Brasschaatsebaan-Gillès-de-Pélichylei duikt weer op. Er moeten per se 2 fietspaden komen. Het geld moet blijkbaar op aan verharding, maar de bomen moeten weg. Wie wil weten wat het effect zal zijn op de omgeving, moet maar eens naar de Brasschaatsebaan gaan kijken. Dar sneuvelen nog steeds bomen in de nasleep van de fietswegenwerken. En zeggen dat deze baan op de Michelinkaart ooit het statuut had van een groene weg.

 

Geen wonder dat de buurtbewoners protesteren. Waarom moesten die trouwens weken wachten op het verslag van de firma Krinkels? Ze kregen dat pas te zien op 14 april terwijl het al 5 weken eerder op 8 maart was goedgekeurd door het Schepencollege.

 

Het dossier is ook op zijn zachtst gezegd onsamenhangend. Neem nu die bomeneffectenanalyse van de firma Krinkels. De conclusie is dat er meer dan 130 bomen geveld moeten worden omwille van de impact van de werken in combinatie met de ouderdomen levensverwachting, en de slechte standplaats van de bomen. M.a.w. het is de aanpak en de aard van de werken die ervoor zorgen dat de bomen moeten geveld worden. En wat de ouderdom en levensverwachting betreft: de buren zijn zelf te raden gegaan bij de firma Bergen, gespecialiseerd in boomverzorging, en hun conclusie is dat deze bomen, die nu 60 jaar oud zijn, gemakkelijk honderd jaar kunnen worden. En mits goede verzorging nog een pak ouder. En hun tweede conclusie loopt eigenlijk gelijk met die van Krinkels: de bomen zullen nu alleen maar sterven als de wortelstructuren door de werken beschadigd worden.

 

Hun voorstel, en ook dat van ons: bescherm die wortels maximaal door inkapseling. En hou het bij één fietspad. Zoals dat bv. standaard gebeurt in het Brasschaat van Jan Jambon  bij de heraanleg van straten en rioleringswerken.

 

Nog een reden om geen twee fietspaden aan te leggen: de Oelegemsteenweg is een gemeentelijke weg en een dubbel fietspad dus niet verplicht. Bovendien zal een tweesporenbeleid sowieso stoppen aan de grens met Oelegem-Ranst, dat GEEN heraanleg plant, waardoor men dus een onzinnige situatie crëeert waarbij fietsers plots zullen moeten oversteken

 

En wat de werken zelf betreft: er worden maar rioleringswerken uitgevoerd (door Pidpa) in de Schoolstraat richting Oelegemsteenweg en op de Oelegemsteenweg tot aan het kruispunt met de Rozenhoek. Vanaf de Rozenhoek tot aan Oelegem wordt alleen de baan vernieuwd én een dubbel fietspad gepland. Er worden op dat laatste stuk dus géén rioleringswerken uitgevoerd aangezien vanaf dit gedeelte Aquafin bevoegd is. Er zijn ook geen directe plannen voor rioleringswerken. Met andere woorden, eigenlijk zouden de bomen daar perfect kunnen blijven staan aangezien er niet onder de wortels gegraven moet worden. Het gaat ook om het stuk baan met de meeste majestueuze eiken.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 16, 21, en 26.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/KYPpiMV7gXI?t=3123) van tijdstip 52:03 tot tijdstip 01:48:19.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2021
Punt bijlagen/links Video - Heraanleg Schoolstraat - Puttehoflaan