VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

16 augustus 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Dirk Bauwens, burgemeester; Peter Mendonck, schepen; Valérie Van Genechten, Hans Hanssen, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Notulen gemeenteraad 20 juni 2022

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Kristof Droessaert en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 20 juni 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisgenomen

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Kerkfabriek Sint-Antonius

 

 

Feiten en context

Op 28 juni 2022 maakte het gemeentebestuur van Zoersel het budget voor 2023 van de kerkfabriek Sint-Antonius Abt over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

        Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

In het budget 2023 is er een exploitatietoelage voorzien vanuit het gemeentebestuur van 1016,08 euro.

 

Financiële gevolgen

MJP

000357

Actie

000100

Algemene rekening

6494000000

Beleidsveld

0790

Bedrag

Visum financieel directeur

1.016,08 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over het budget 2023 voor de kerkfabriek van Sint-Antonius Abt.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Klacht Agentschap Binnenlands Bestuur

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 2 maart 2021 bezorgde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de klacht van Gerald Van Acker wegens aanhoudende onprofessionele benadering.

        Op 4 mei 2021 concludeerde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur aangaande deze klacht: "Tot slot stelt u dat de gemeente u in verschillende gevallen viseerde en onprofessioneel behandelde. Uit het administratief dossier waarover ik beschik kan ik niet afleiden dat het gemeentebestuur in strijd handelde met de beginselen van behoorlijk bestuur".

        Op 13 mei 2022 bezorgde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de klacht van Gerald Van Acker betreffende de schending van de beginselen van behoorlijk bestuur.

        Op 23 mei 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen het antwoord aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur goed.

 

Feiten en context

Op 25 juli 2022 deelde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur haar standpunt mee inzake de klacht.

 

Juridische gronden

        Artikel 331 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid ambtshalve opvragen.  Bij ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

        Artikel 332, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid beschikt over een termijn van dertig dagen om een besluit van de gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.
Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

        Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur
Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

        de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd;

        het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen binnen tien dagen na dat verzoek;

        het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

De toezichthoudende overheid brengt de betrokken gemeenteoverheid of OCMW op de hoogte van het definitief antwoord aan de indiener van de klacht.  De mededeling wordt ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

        Zowel de klacht over de teruggave van een iPad als deze over de terugbetaling van een renovatiepremie handelen over een privaatrechtelijk geschil.

        De gouverneur stelt vanuit de taakstelling in het raam van het bestuurlijk toezicht niet bevoegd te zijn om te oordelen over privaatrechtelijke geschillen. Dit behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de burgerlijke rechtbank.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur op de klacht van dhr. Gerald Van Acker over de schending van de beginselen van behoorlijk bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Voorwaarden toekenning eretitels

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 21 april 2008 besliste de gemeenteraad volgende voorwaarden vast te leggen voor het toekennen van een eretitel aan gemeenteraadsleden:

        gedurende ten minste 18 jaar in de gemeenteraad zitting gehad hebben;

        onberispelijk gedrag dat moet aangetoond worden aan de hand van een uittreksel uit het strafregister.

        Op 17 juni 2019 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn volgens dezelfde voorwaarden als deze gelden voor de gemeenteraad de toekenning van een titel van ereraadslid toe.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de integratie van de gemeente en het OCMW wordt vastgesteld dat het noodzakelijk is de voorwaarden voor de toekenning van eretitels aan te passen.

 

Juridische gronden

        Artikel 17, §4 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de eretitels toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt.

        Artikel 73 van het decreet lokaal bestuur dat stelt dat artikel 17, §4 ook van toepassing is op de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

        De door de gemeenteraad vastgestelde voorwaarden zijn van voor de integratie van de gemeente en het OCMW waardoor deze niet meer afgestemd op de huidige context.

        Door de invoering van het decreet lokaal bestuur sinds 21 december 2017 is de rol van het bijzonder comité voor de sociale dienst versterkt waardoor het logisch is dat deze jaren meegenomen worden voor de berekening van de zittingstermijn.

        Zowel de jaren als gemeenteraadslid als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn tellen voor de berekening van de zittingstermijn.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist volgende voorwaarden voor te stellen voor de toekenning van de titel van ereraadslid:

        ten minste 18 jaar gezeteld hebben in de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn; de jaren van lidmaatschap van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden meegenomen indien deze aansluitend zijn (vooraf of achteraf) aan een zetel in de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn;

        het gedrag moet onberispelijk geweest zijn, wat wordt aangetoond op basis van een uittreksel uit het strafregister;

        de aanvraag wordt ingediend door ten minste drie zetelende raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

De Wingerd - nieuw arbeidsreglement

 

 

Voorgeschiedenis

Het arbeidsreglement van gemeentelijke lagere school De Wingerd werd goedgekeurd op 21 november 2011.

 

Feiten en context

        Elke academie moet sinds 1 juli 2003 een arbeidsreglement hebben voor haar personeelsleden. Het arbeidsreglement is zowel van toepassing op de statutaire als op de contractuele personeelsleden.

        Het arbeidsreglement heeft een afdwingbaar karakter, aangezien het om een formele beslissing van de werkgever (inrichtende macht) gaat waarbij wederzijdse rechten en plichten worden vastgelegd.

        Er wordt voorgesteld voor om het arbeidsreglement voor het personeel van gemeentelijke school De Wingerd aan te passen.

        De aanpassingen zijn gemaakt op basis van het gepubliceerd reglement dat ter beschikking gesteld wordt door de juridische dienst van OVSG op extranet (29 maart 2022).

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen
Naargelang de sector, privé of publiek, en de betrokken materie, zal het arbeidsreglement de algemene arbeidsvoorwaarden vaststellen en/of aan de werknemers informatie geven over de werking en de organisatie van het werk binnen de onderneming of binnen de instelling die hen tewerkstelt. De inhoud van het reglement, de draagwijdte ervan, de procedure voor het opstellen en het wijzigen worden vastgesteld door deze wet.

        Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding

 

Inspraak en advies

Tijdens het afzonderlijk bijzonder onderhandelings- en overlegcomité (ABOC) op 9 mei 2022 verwees, de afgevaardigde van de vakbond voor het gesubsidieerd basisonderwijs koepel ACV naar het model arbeidsreglement dat OVSG ter beschikking stelt op het extranet. Ze vraagt om rekening te houden met de laatste aanpassingen aan de artikelen 19 en 100 bis. Er wordt positief geadviseerd.

 

Argumentatie

        Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.

        Alle personen die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het  bestaande arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke school De Wingerd wordt opgeheven.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het nieuwe arbeidsreglement van gemeentelijke school De Wingerd goed. Het reglement treedt in werking op 1 september 2022 en vervangt alle voorgaande.

Artikel 3. Een afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement zal ter kennisgeving bezorgd worden aan de personen die onder gezag arbeid verrichten in gemeentelijke school De Wingerd.

Artikel 4. Er wordt binnen de acht dagen vanaf de datum van inwerkingtreding van het arbeidsreglement een afschrift bezorgd aan de regionale directie van de arbeidsinspectie, toezicht op de sociale wetten.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

De Wingerd - bijkomende lestijden

 

 

Feiten en context

Om het goede niveau van de schoolwerking te behouden en de steeds grotere vraag naar extra zorg op te vangen, vraagt de directie aan het gemeentebestuur om als inrichtende macht, net zoals voorgaande jaren, ook voor schooljaar 2022-2023 bijkomende lestijden te voorzien.

 

Juridische gronden

Besluiten van de Vlaamse regering

De organisatie van het gewoon kleuter- en lager onderwijs op basis van een lestijdenpakket.

 

Argumentatie

Het gemeentebestuur wenst voor schooljaar 2022-2023 in te staan voor de organisatie van maximum 33 extra lestijden die zinvol ingezet worden voor de leerlingen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001499

Actie

AC000188

Algemene rekening

6479999900

Beleidsveld

0800

Bedrag

Visum financieel directeur

71.500 euro (raming) - derde betalers regeling via ministerie van onderwijs en vorming

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gemeentebestuur als inrichtende macht van de gemeentelijke school gedurende schooljaar 2022-2023 zal instaan voor de organisatie van 33 bijkomende lestijden.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aanpassing schoolreglement De Wingerd

 

 

Feiten en context

        Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

        Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure.

        Het schoolreglement gewoon basisonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

        Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving.

        Het model schoolreglement van de Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten dient als basis voor het schoolreglement gewoon basisonderwijs.

 

Juridische gronden

        Artikel 3, °25 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Omschrijving en bevoegdheid van klassenraad

        Artikel 14 en artikel 14/0 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 Toelatingsvoorwaarden tot het lager onderwijs en bijzondere voorwaarden vanaf schooljaar 2021-2022.

        Artikel 20 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Omschrijving van een regelmatige leerling in het lager onderwijs

        Artikel 27, bis §1.3 en §4 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Bepaling van de ouderbijdragen en maximumbedrag

        Artikel 37, §2, 12° en artikel 37, §3,17° van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Verplichtingen inzake schoolreglement en een beschrijving van het beleid op leerlingenbegeleiding, waarmee de school haar visie en werking in verband met leerlingenbegeleiding verduidelijkt.

        Artikel 37/29 en 37 bis van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Bepalingen omtrent de weigering van leerlingen in het basisonderwijs en de beroepsmogelijkheden

        Artikel 62, §2 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Modaliteiten omtrent erkenning van basisscholen

        Artikel 26ter van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Controle en inspectie in het basisonderwijs

        Artikel 47 bis van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997
Omschrijving van leerlingbegeleiding in de lagere school.

 

Inspraak en advies

Positief advies van de schoolraad GLS De Wingerd van 9 juni 2022.

 

Argumentatie

        De Wingerd informeert de gemeente over de schoolraad.

        Er zijn een aantal wettelijke aanpassingen van het huidige schoolreglement noodzakelijk.

        Mits goedkeuring van de gemeenteraad kunnen de wijzigingen retroactief ingaan vanaf 1 september 2022.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de schoolraad van GLS De Wingerd van 9 juni 2022.

Artikel 2. Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 20 september 2021, wordt opgeheven.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt de aanpassing van het schoolreglement van de De Wingerd goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Punt bijlagen/links Aanpassingen schoolreglement 2022- 2.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Samenwerkingsovereenkomst VDAB

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 1 december 2016 keurde de OCMW-raad de samenwerkingsovereenkomst 2016-2019 voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt-, werkgelegenheids- en welzijnsbeleid goed.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 november 2016 om de samenwerkingsovereenkomst niet te ondertekenen omdat in de samenwerkingsovereenkomst de rol van de gemeente vaag omschreven staat en het engagement dat de gemeente moet opnemen ook zonder ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst mogelijk is.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021 om akkoord te gaan met de feedback op de eerste draft van de samenwerkingsovereenkomst met VDAB en om het advies van het managementteam te vragen over de impact van deze overeenkomst op verschillende beleidsdomeinen.

 

Feiten en context

        Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen.

        Vanuit de doelstelling om te streven naar een werkzaamheidsgraad van 80%, wil het Departement Werk & Sociale Economie en VDAB sterker samenwerken met de lokale besturen.

        VDAB wil een samenwerkingsovereenkomst uitwerken met de lokale besturen waarbij ieders expertise gevaloriseerd wordt en om te bepalen waar VDAB en de lokale besturen samen op willen inzetten.

        Omdat het voor VDAB onmogelijk is om met alle 300 gemeenten apart een overeenkomst op te maken wordt er gekeken naar de clusters sociale economie (en de bijhorende regisseur) om op dat niveau lokale overeenkomsten af te sluiten.

        KINA nam vanuit de regierol sociale economie voor de lokale besturen die deel uitmaken van de regieregio van KINA het initiatief om te zoeken naar uniformiteit in de afspraken van lokale besturen met VDAB.

        Er werden bijeenkomsten op strategisch niveau georganiseerd waarbij 3 gemeenschappelijke strategische doelstellingen vastgelegd werden: meer mensen aan de slag/elk talent telt, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt, sterke loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse regering van 26 oktober 2012 houdende de regierol van de gemeenten op het vlak van de sociale economie

        Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Inspraak en advies

Op 14 oktober 2021 gaf het managementteam advies op de samenwerkingsovereenkomst. Dit advies werd doorgegeven aan KINA.

 

Argumentatie

        Samenwerken met VDAB is belangrijk in functie van een sterke arbeidsmarkt.

        Eenduidige afspraken met een duidelijke taakverdeling tussen VDAB en lokale besturen zijn cruciaal om de samenwerking in de praktijk zo vlot mogelijk te laten verlopen

        De regierol sociale economie wordt binnenkort verbreed tot een lokale regierol 'sociale economie en werk' waarbij regisseurs sociale economie een coördinerende, netwerkende en beleidsvoorbereidende rol toebedeeld krijgen voor het domein werk en sociale economie.

        De uitvoering van de acties in de samenwerkingsovereenkomst heeft een impact op de diensten van de gemeente en OCMW.

        De samenwerkingsovereenkomst loopt tot 31 mei 2025.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen van Kalmthout, Ranst, Schelle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven, Zoersel en VDAB goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Brandweerbijdragen - Afrekening 2015

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad besliste in de zitting van 20 januari 2014 om negatief advies te geven over de aangerekende achterstallige brandweerbijdragen voor de periode 2007-2011.

        De gemeenteraad bracht eveneens negatief advies uit voor de afrekeningen 2012, 2013 en 2014.

        Het bestuur heeft samen met andere besturen een juridische procedure lopende aangaande de achterstallige brandweerbijdragen.

 

Feiten en context

        Op 25 juli 2022 ontvangt het bestuur een brief van de gouverneur over de afrekening 2015 waarin gemeld wordt dat de gemeente Schilde nog 250.835,07 euro moet bijleggen bovenop het voorschot van 448.940,15 euro. Dit brengt het totaal voor Schilde op 699.775,22 euro, goed voor 13,88% aandeel.

        De gouverneur vraagt de gemeenteraad om voor 19 september 2022 advies uit te brengen over deze aangelegenheid. Bij ontsteltenis van advies wordt dit geacht gunstig te zijn. Bij ongunstig advies wordt de aangelegenheid opnieuw onderzocht en neemt de gouverneur een definitieve beslissing. Dit besluit wordt aan de minister overgemaakt die over een termijn van 40 dagen beschikt om al dan niet goed te keuren.
 

Juridische gronden

Artikel 10 van de wet betreffende de civiele bescherming van 31 december 1963 regelt de verdeling van de kosten voor de gemeentelijke brandweerdiensten

 

Argumentatie

        De gemeenteraad gaf reeds vier maal negatief advies in deze materie.

        De berekeningswijze blijft onveranderd en dus ook de argumentatie van de gemeente Schilde.

        De bijdrage die van Schilde gevraagd wordt, is opnieuw disproportioneel hoog in verhouding tot de gemiddelde bijdragen in de regio en de beschermde risico's.

        De berekeningswijze miskent de inspanningen die het bestuur levert door een lokale kazerne / voorpost te voorzien.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000342

Actie

AC000090

Algemene rekening

6494000000

Beleidsveld

0410

Bedrag

250.835,07 euro

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad geeft negatief advies over de vaststelling van de brandweerkosten afrekening 2015.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Weg- en rioleringswerken Liersebaan - Samenwerking

 

 

Voorgeschiedenis

        Het verwerven van de open ruimte ter hoogte van de Liersebaan

        Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor de weg- en rioleringswerken in de Liersebaan

 

Feiten en context

        Aanleg van een open ruimte ter hoogte van de Liersebaan 40-42 die de kwaliteit van de omgeving dient te verhogen.

        Pidpa wenst via de Hidrosan rekening een bufferbekken aan te leggen ter hoogte van de Liersebaan 40-42.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking van onroerende goederen.

 

Argumentatie

Hidrosan neemt het deel van de waterhuishouding voor zijn rekening en de gemeente neemt de aanleg van de omgeving voor haar rekening waardoor samenwerking is aangewezen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP 000661

Actie

AC00009

Algemene rekening

2240050000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

30.000 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Pidpa voor de weg- en rioleringswerken in de Liersebaan goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Verzoekschrift de heer Vanderhoven

 

 

Voorgeschiedenis

        Mail van de heer Jos Vanderhoven van 20 juli 2022

        Op 1 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een ontwerp van antwoord aan de gemeenteraad van 16 augustus 2022 voor te leggen.

 

Juridische gronden

        Artikel 304, §2 en §5 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020
Overeenkomstig 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

        Artikel 69, §2 en §4 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 14 december 2020
De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de  inhoud ervan uitleg te verstrekken. Het gemeentelijk bestuursorgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

 

Argumentatie

        Het verzoekschrift van de inwoner geeft blijk van betrokkenheid en bezorgdheid aangaande het beheer van gemeentelijke domeinen en verdient aldus een onderbouwd antwoord.

        De visie van de gemeentelijke milieuadviesraad op het beheer van het park kan een meerwaarde betekenen.

        Het recent goedgekeurd geïntegreerd beheerplan van het Schildehof is de leidraad voor het beheer van zowel het natuurtechnische, landschappelijke als erfgoedkundige beheer van het Schildehof.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het verzoekschrift van de heer Jos Vanderhoven over het onderhoud van de inkom Schildehof.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van het college van burgemeester en schepenen van 1 augustus 2022 en beslist dit antwoord aan de heer Jos Vanderhoven over te maken.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Hervorming woonmaatschappijen-verlenging erkenning

 

 

Voorgeschiedenis

16 november 2020 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de nota van de Vlaamse Maatschappij voor sociaal wonen, over de hervorming van de woonmaatschappijen.

 

Feiten en context

        De decreetgever heeft beslist dat de erkenning van alle sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) van rechtswege eindigt op 31 december 2022 met de bedoeling om vanaf 1 januari 2023 enkel nog woonmaatschappijen te hebben die de activiteiten van SHM’s en sociale verhuurkantoren bundelen en de unieke speler worden per werkingsgebied dat door de Vlaamse Regering werd afgebakend.

        Tegelijkertijd voorziet de Vlaamse Regering in een overgangsregeling, waarbij SHM’s een tijdelijke verlenging van hun erkenning kunnen krijgen op voorwaarde dat ze aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 kunnen omvormen tot woonmaatschappij of tegen die datum via een herstructurering deel zullen uitmaken van een woonmaatschappij.

        Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen in het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij in het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, enkel slagen:

        door aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel;

        door zichzelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel;

        door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij  of met een sociale huisvestingsmaatschappij.

        Sociale Huisvestingsmaatschappij De Voorkempen bevindt zich in een situatie waarbij een omvorming tot woonmaatschappij in 2022 technisch/organisatorisch niet meer haalbaar is waardoor men aan de lokale besturen vraagt een advies te formuleren tot een tijdelijke verlenging van hun erkenning gedurende een half jaar zodat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 kunnen omvormen tot een eengemaakte woonmaatschappij.

        Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (artikel 223, §2, 2de lid van het besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).

        Bij de aanvraag tot uitstel wordt opgelegd om een advies van de gemeenten van het toekomstige werkingsgebied toe te voegen.

        In de brief van 3 juni 2022, die het bestuur van Schilde ontving van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen wordt gevraagd om tegen uiterlijk 26 september 2022 een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar gemeente Schilde deel van uitmaakt, zal worden gevormd.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §1 decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

        Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021
Wijziging van verschillende besluiten over wonen.

        Vlaamse Codex Wonen van 2021

        Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Argumentatie

De toewijzingen van de sociale woningen staan los van het al dan niet tijdig beschikken over een centraal inschrijvingsbestand. Hiermee kan de vorming van een ééngemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023 gehaald worden.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad geeft negatief advies op de vraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen tot en met 30 juni 2023.

Artikel 2. De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.

Artikel 3. De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

IVLW Midden - vrijstelling adviesverplichting

 

 

Voorgeschiedenis

        25 juni 2018 - het college van burgemeester en schepenen beslist de woningcontroleurs van IGEAN aan te stellen om vanaf 1 juli 2018 om woningonderzoeken uit te voeren in het kader van de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid en de afgifte conformiteitsattest

        17 juni 2019 - de gemeenteraad gaat akkoord met het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals beschreven in artikel 6, 7 en 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018:

        zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden;

        werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

        informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met woonvragen en de daarbij horende taakverdelingen.

        20 juni 2022 - de gemeenteraad gaat akkoord met de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, opgenomen in het ontwerp voor de herzieningsaanvraag 2023-2025 van IVLW Midden en keurt het ontwerp goed

        1 augustus 2022 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de vraag en procedure over de vrijstelling van adviesverplichting voor besluiten ongeschikte, onbewoonbare en overbewoonde woningen en beslist deze voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 augustus 2022

 

Feiten en context

        De aanvullende activiteit 2_5 "aanvraag ontvoogding adviesverplichting bij Wonen-Vlaanderen werd goedgekeurd in het subsidiedossier van IVLW Midden.

        Op 4 oktober 2021 werd een informatievergadering gehouden in aanwezigheid van de  schepenen van wonen, de huisvestingsambtenaren en het Agentschap Wonen-Vlaanderen. Er werd een toelichting gegeven bij de afbakening, de voorwaarden en de cijfers van de woningcontroles. IGEAN voorziet woningcontroleurs die werkzaam zijn in alle aangesloten lokale besturen en heeft reeds ruime ervaring in het uitvoeren van deze controles.

        In de procedure van het (verplicht) conformiteitsattest beoordeelt de woningcontroleur van IGEAN of de betrokken huurwoning voldoet aan de minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen en vraagt na een positieve beoordeling in het technisch verslag aan de burgemeester het conformiteitsattest af te leveren.

        In de huidige procedure "ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning" heeft de woningcontroleur van IGEAN momenteel enkel de bevoegdheid om een vooronderzoek uit te voeren. Het vooronderzoek in het kader van de procedure ongeschikt en onbewoonbaar wordt binnen 1 maand na aanvraag uitgevoerd door de woningcontroleur van IGEAN. Wordt de woning, na het vooronderzoek (wat een volledige controle is), negatief beoordeeld en vertoont de eigenaar geen initiatief om de woning te verbeteren, dan dient er nog een advies gevraagd te worden bij Wonen-Vlaanderen. Wonen-Vlaanderen gaat opnieuw een volledige woningcontrole uitvoeren, binnen de 75 dagen na aanvraag van het advies. 

        De woningonderzoeken in kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning vallen onder het contingent van de gemeente. Er wordt geen verschil gemaakt tussen dossiers waar enkel een vooronderzoek plaatsvindt en dossiers waarbij ook een advies aan de burgemeester wordt verleend.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

        Artikel 2.2. §1 van de Vlaamse Codex Wonen van 1 januari 2021
De gemeenten hebben de regierol voor het woonbeleid op hun grondgebied. Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel zorgen voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het lokale woonbeleid.

        Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Argumentatie

        De huidige procedure werkt vertragend en de communicatie met betrekking tot het woningkwaliteitsdossier verloopt via verschillende kanalen. Om deze knelpunten weg te werken en tijdswinst te realiseren in de behandeling van woningkwaliteitsdossiers, wordt voorgesteld om de vrijstelling van adviesverplichting voor het nemen van besluiten ongeschikte en onbewoonbare woningen aan te vragen bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

        Tijdens het verkennend overleg van 4 oktober 2021 bevestigde het Agentschap Wonen Vlaanderen dat de lokale besturen en IGEAN voldoen aan de voorwaarden om de vrijstelling van adviesverplichting aan te vragen.

        Elk lokaal bestuur dient hiervoor het voorstel te laten goedkeuren door de gemeenteraad. IVLW Midden dient de goedkeuringen van alle deelnemende gemeenten voor te leggen aan de minister van Wonen. De betrachting is om op 1 januari 2023 van start te kunnen gaan.

        Afbakening

        Het lokaal bestuur en IGEAN vragen de vrijstelling van adviesverplichting aan voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

        Het lokaal bestuur en IGEAN wensen blijvend beroep te doen op de expertise van Wonen-Vlaanderen in specifieke situaties, zoals:

        aanvragen huursubsidie;

        huisvesting voor seizoenarbeiders;

        woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;

        woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad vraagt bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen een vrijstelling voor adviesverplichting voor het nemen van besluiten tot ongeschikt-, onbewoonbaar- en overbewoondverklaringen van woningen.

De vrijstelling van adviesverplichting wordt gevraagd voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

Artikel 2. De vrijstelling wordt niet aangevraagd voor specifieke situaties, zoals:

        aanvragen huursubsidie;

        huisvesting voor seizoenarbeiders;

        woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;

        complexe woningkwaliteitsdossiers;

        woningkwaliteitsdossiers met vraag naar onafhankelijk advies;

        woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

Artikel 3. Het lokaal bestuur engageert zich tot het naleven van de voorwaarden na de erkenning, zoals bepaald in Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Wederkerige koop-verkoopbelofte Hertebos

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 8 maart 2022 maakten de Zusters van het Heilig Hart van Maria een schrijven over. Hierin is opgenomen:

        dat de site wordt aangeboden aan een gereduceerde prijs van 1 miljoen euro;

        dat de contouren voor de huurovereenkomst in afwachting van de aankoop zijn:

        een huurprijs van 1.500 euro per maand;

        een looptijd van 1 jaar;

        alle lasten en kosten zijn voor de huurder;

        de opname van een wederkerige koop-verkoopoptie, waarbij de gemeente zich engageert om de site voor onderwijs aan te kopen voor 1 miljoen euro;

        indien de gemeente de grond toch niet zou aankopen na dit jaar, is een schadevergoeding verschuldigd van 10% van de verkoopprijs.

        Op 16 mei 2022 besliste de gemeenteraad een bod te doen van 1 miljoen euro voor de aankoop van de site Hertebos onder de gestelde voorwaarden en rekening houdend met de argumentatie.

        Op 27 juni 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een huurcontract van 1 jaar goed te keuren gekoppeld aan wederkerige koop-verkoopbelofte en deze laatste voor te brengen op de gemeenteraad van 16 augustus 2022.

 

Feiten en context

De wederkerige koop-verkoopbelofte dient definitief goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

        De huurovereenkomst werd reeds getekend.

        Er is een akkoord over de aankoopprijs en wederzijdse voorwaarden.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001777

Actie

AC000188

Algemene rekening

2210000000

Beleidsveld

0800 - Gewoon basisonderwijs

Bedrag

Visum financieel directeur

aankoop 1.000.000 euro

 

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de wederkerige koop-verkoopbelofte goed te keuren. 

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de wederkerige koop-verkoopbelofte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aankoopakte-Karekiet ZN en Friedadreef ZN

 

 

Voorgeschiedenis

        20 december 2021 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot aankoop van de eigendom gelegen aan:

        Karekiet ZN ( ter hoogte van 7) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 N24 met een oppervlakte van 2015m²;

        Friedadreef ZN (ter hoogte van 45+) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z6 met een oppervlakte van 27m².

        10 januari 2022 - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Cootajans en Haagdorens aan voor de opmaak van de akte.

 

Feiten en context

        Gezien privéomstandigheden is tijdens de aankoopprocedure was er een beslissing nodig van de Vrederechter.

        Op 17 juni 2022 ontvangt de gemeente het akkoord van de Vrederechter voor verkoop aan de gemeente. Hierin wordt gevraagd om de gelden voor datum van het verlijden van de notariële akte over te schrijven op een rekening van de instrumenterend notaris.

        De notaris heeft het ontwerp van de akte, hiermee rekening houdend, overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 22 700 euro

notariskosten 1858,71 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendommen aan de prijs van 22.700 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Karekiet ZN (ter hoogte van 7) en Friedadreef ZN (ter hoogte van 45+) goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aankoop - Zilverreiger 8

 

 

Voorgeschiedenis

        31 januari 2022 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Zilverreiger 8 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A_471 H 5 met een oppervlakte van 161m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        11 april 2022 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 5.635 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 5 juli 2022 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 5.635 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 5.635,00 euro

notariskost raming 2.000

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Ziilverreiger 8 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 H 5.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aankoop - Zilverreiger 5

 

 

Voorgeschiedenis

        27 juni 2022 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Zilverreiger 5 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 D 13 met een oppervlakte van 311 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        1 augustus 2022 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Het pand Zilverreiger 5 werd in 2021 opgenomen in het register verwaarlozing. De eigenaars werden aangeschreven, maar zijn overleden.

        Het dossier wordt behandeld door notaris Wellens Paul uit Merksem. Er zijn meerdere erfgenamen. De verkoop werd aan hen voorgesteld voor een maximum van 35 euro/m2, zijnde 10.885 euro en hebben hun akkoord hiervoor gegeven.

        Notaris Wellens heeft een volmacht om dit verder af te handelen.

        Bij de dienst financiën zijn er twee onbetaalde aanslagbiljetten voor tweede verblijfsbelasting. Hiervoor is een akkoord om dit mee op te nemen in de akte.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 10.885 (min 1000 euro verrekening belasting 2e verblijf 2020 en 2021)

notariskost raming  2000

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Zilverreiger 5 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 D 13.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aankoop -Friedadreef 9 - 2022_03

 

 

Voorgeschiedenis

        11 april 2022 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 9 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 E 005 met een oppervlakte van 183 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        1 augustus 2022 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 6 405 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 2 augustus 2022 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 6.405 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 6 405 euro

notariskost raming 2000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 9 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 E 005.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aankoopakte- Friedadreef 39

 

 

Voorgeschiedenis

        16 mei 2022 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot aankoop van de eigendom gelegen aan Friedadreef 39 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 D 8 met een oppervlakte van 244

        27 april - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Cootjans en Haagdorens aan voor de opmaak van de akte - bestelbon 2022002479.

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 8540 euro

notariskosten 2000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1.De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 8.540 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 39 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Patrimonium – Aankoopakte – Site Schildebergen

 

 

Voorgeschiedenis

        15 november 2021 - het college van burgemeester en schepenen beslist aan de Paters Dominicanen voor te stellen om de volledige site van Schildebergen aan te kopen in functie van het opnemen van een regisseursrol

        16 december 2021 - de gemeente Schilde ontvangt het akkoord van de Paters Dominicanen met de prijs die het schattingsverslag van 25 maart 2020 vermeldt namelijk 1.910.000 euro 

        10 januari 2022 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het akkoord van de eigenaar met het bod voor de aankoop van de volledige site van Schildebergen en agendeert het dossier op de gemeenteraad van februari 2022 om een beslissing te nemen over de aankoop

        21 februari 2022 - de gemeenteraad besluit over te gaan tot de aankoop van de site Schildebergen gelegen aan de Pater Nuyenslaan

        28 maart 2022 - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Caroline Haagdorens aan om notariële akte op te maken

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001778

Actie

AC000058

Algemene rekening

2210000000

Beleidsveld

0090 - Overige algemene financiering

Bedrag

1.910.000 euro aankoop + 6.978,29 euro notariskosten

Visum financieel directeur

 

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de notariële akte goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de akte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Organiseren schoolzwemmen schooljaar 2022 - 2023 - Toegevoegd punt

 

 

We hebben tijdens de Raadscommissie een interessante gedachtewisseling gehad betreffende de niet- haalbaarheid van een openbaar zwembad voor onze gemeente, dit samen met enkele andere gemeentes. Ik heb toen de vraag gesteld naar de toekomst volgende schooljaar voor het schoolzwemmen nu het zwembad van Wijnegem definitief sluit. Er waren besprekingen met de gemeente Brasschaat lopende.   Gezien deze gemeenteraad de laatste is voor de grote vakantie had ik graag volgende vraag gesteld teneinde voor de scholen in onze gemeente zekerheid en duidelijkheid te krijgen :

  1. Wat is de stand van zaken betreffende de besprekingen met de gemeente Brasschaat ?
  2. Kan u waarborgen dat vanaf het begin van volgend schooljaar alle scholen van onze gemeente gebruik kunnen maken van een locatie voor het schoolzwemmen ?
    Kunnen er hierbij ook zekerheden worden geboden dat de verplaatsing voor de kinderen beperkt zal zijn ?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) betwijfelt ten zeerste de beslissing dat een zwembad financieel niet haalbaar zou zijn. Zij vraagt ook wat de concrete afspraken zijn voor het schoolzwemmen tijdens het schooljaar 2022-2023.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) heeft begrip voor de bezorgdheid van Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang). Er is een aanzienlijk pakket aan zwemuren in Sportoase waarop Schilde aanspraak kan maken. De puzzel wordt gelegd om alle scholen hierin in te passen.  Daarnaast wordt ook de financiële kant bekeken.

Het standpunt van Mevr. M. Struyf (CD&V) verbaast dhr. O. Verhulst (Open VLD) omdat het dikwijls besproken werd in de raadscommissie en de gemeenteraad. Geen enkele fractie was – gezien de financiële impact - vragende partij om een nieuw zwembad te bouwen. Los daarvan kan er wel een oplossing geboden worden aan de schoolgaande jeugd.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) dankt voor dit positieve nieuws. Ze is van mening dat als er een groot pakket uren wordt aangeboden, het toch niet moeilijk zijn om deze puzzel met de scholen in te vullen. Ze vraagt ook meer toelichting over de financiële puzzel en hoe de gemeente hierin zal bijdragen.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) licht toe dat het 53 klassen zijn die elk een half uur zwemmen. Er is een bevraging gedaan wanneer het voor de scholen past. Het aanbod is 18 banen op maandag, 6 banen op dinsdag, 14 banen op donderdag en 16 banen op vrijdag. De scholen worden geïnformeerd dat de uren eraan komen. Het kost nu 2,5 euro per leerling dus vermoedelijk moet er geen sterke verhoging worden voorzien in het budget. Er is wel een maximumfactuur voor de ouders en de gemeente ondersteunt hier dus telkens een deel.

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) geeft aan dat haar partijgenoot dhr. H. Hanssen (CD&V) wel zeker vijf keer een pleidooi heeft gehouden om mee in een intergemeentelijke zwembad te stappen. Een raadscommissie is een informatieve vergadering.  Er worden dan geen standpunten ingenomen. Ze vraagt om een volledige overzicht te krijgen van de uren en de financiële bijdragen per kind als de puzzel klaar is. Ze hoopt dat de kinderen niet teveel moeten inboeten aan middagpauze.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) stelt dat er inderdaad een pleidooi werd gehouden tijdens de raadscommissie. Niemand heeft hier toen op gereageerd. Hij hoopt dat er tijdens de raadscommissie wel een mogelijkheid is tot een debat.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Vraag betreffende de verkaveling in het Beukenbos - Toegevoegd punt

 

 

Het is duidelijk dat er meer en meer verschillende grote bouwprojecten en verkavelingen hangende zijn in onze gemeente Schilde en ’s Gravenwezel.   Zo zijn er plannen tot een verkaveling Beukenbos – Kapellekensweg in ’s Gravenwezel, dit achter de Sint Jobsteenweg 1 – 13 met als doel de bouw van assistentiewoningen en dergelijke  en een parking.  Terecht komt er veel kritiek betreffende dit project.  Het betreft hier immers een perceel in een biologisch waardevol bosgebied.  Ook onze fractie ondersteunt het pleidooi voor het behoud van het groene karakter van Schilde en ’s Gravenwezel. Dergelijk grootschalig bouwproject hoort hier niet thuis. 
Mijn vraag is kort en duidelijk : wat is het standpunt van de gemeente en zal de gemeente de nodige initiatieven nemen om ervoor te zorgen dat dit project niet zal doorgaan  en dat het groene karakter in deze buurt zal worden behouden ?

 

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) geeft ook mee dat er ondertussen een 200-tal bezwaren zijn binnengekomen en ze vraagt of er naar geluisterd zal worden.

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) is blij te horen dat mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) mee aan de zijde van de fractie van CD&V staat tegen wat er staat te gebeuren met alle bouwplannen in beide deelgemeenten. De bouwheer plant 42 assistentiewoningen, 21 ondergrondse en 13 bovengrondse parkeergelegenheden, een brasserie eneen fit/wellness.  Hiervoor moeten 34 bomen worden gerooid. Er zijn 197 bezwaarschriften ingediend waaruit een gebrek aan draagvlakbij de buurbewoners blijkt. Het bos is een ideale speelplaats in het centrum van ‘s-Gravenwezel. Ook de stijgende verkeersdrukte is een bezorgdheid. Mevr. M. Struyf (CD&V) vraagt hoe deze bezwaarschriften worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen. Zal het college van burgemeester en schepenen haar eigen visie qua leefbaarheid en ontwikkeling van de dorpskernen nakomen?

 

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geeft mee dat het bestuur het niet in de hand heeft of er al dan niet een aanvraag wordt gedaan. Ze wil dan ook geen voorafname doen op de beslissing. Deze moet genomen worden nadat het dossier de volledige looptijd heeft doorlopen. Alle bezwaren zullen gelezen en beantwoord worden door de omgevingsambtenaar. Alle adviezen tot betrekking de stedenbouwkundige aanvraag zullen ook ingewonnen worden onder andere bij het Agentschap Natuur en Bos alsook bij de GECORO.

 

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) geeft mee dat dit geen klein dossier betreft. Het dossier moet zijn doorloop kennen maar vanaf het begin gaat het al over een principieel dossier waar in van het begin heel veel ophef voor is gemaakt. Ze vraagt om de adviezen te volgen van de minister, die ook van N-VA is. Er kan nu eigenlijk al principieel gezegd worden dat dit project niet gesteund wordt omdat het niet thuishoort in de gemeente. En er kan een pleidooi gehouden worden voor het behoud van het groen. Eigenlijk wordt nu de paraplu getrokken in verband met dat advies. Ze vraagt wanneer er een beslissing verwacht wordt?

 

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geeft mee dat de eindbeslissing in november moet genomen worden.

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) is teleurgesteld omdat enkel de procedure wordt meegegeven die door iedereen intussen wel gekend is. Zij hoopte te horen dat er conform de uitgewerkte visie rond de dorpskernen het bestuur zeker een probleem zou hebben met deze aanvraag.

 

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geeft mee dat dit een lopend dossier is, dus er kan niet meer informatie over worden gegeven.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Aanvraag tot verkaveling Moerstraatse velden - Toegevoegd punt

 

 

Er is een aanvraag lopende voor het bouwen van een meersgezinswoning in ‘ Gravenwezel, Oudaen 72 B. Het is de bedoeling dat hier een meergezinswoning – versta appartementencomplex - wordt gebouwd.  Dergelijk project past niet in een goede ruimtelijke ordening gezien de onmiddellijke omgeving.  De typologie van de voorgestelde bebouwing wijkt te sterk af van de bestaande bebouwing en druist daarenboven in tegen de karakteristieken van de landschappelijke waarde.  Ook – en dit mag gezien de huidige situatie in de onmiddellijke omgeving zeker niet worden onderschat – is er een bijzonder negatieve impact op de mobiliteit.
Wat is hier het standpunt van de gemeente ?  Zal de gemeente de nodige initiatieven nemen om ervoor te zorgen dat dit project geen doorgang zal vinden ?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) geeft mee dat de fractie benieuwd is naar het standpunt van het bestuur wat betreft het project Park d’Audaen. Aan het aantal bezwaarschriften te zien kan geconcludeerd worden dat het ook hier terecht ontbreekt aan draagvlak bij de buurtbewoners.

 

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geeft mee dat ook dit een lopend dossier is, dus er kan niet meer informatie over worden gegeven. Ook deze beslissing is voor november.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Vraag betreffende dossier De Zetten - Toegevoegd punt

 

 

Het is reeds geruime tijd stil ronde het verkavelingsdossier De Zetten.

Wat is hier de stand van zaken ?  Graag een gedetailleerde toelichting.

 

Dit agendapunt moet behandeld worden in besloten zitting en wordt verdaagd aangezien Dhr. D. Bauwens (N-VA) en Dhr. P. Mendonck (N-VA) afwezig zijn. Hiervoor is een stemming.

 

BESLUIT

Stemming:  (Verdaging)  21 stemmen voor: Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Projectaanvraag Kapellekensweg 's Gravenwezel - Toegevoegd punt

 

 

De projectaanvraag van de Heer Martens situeert zich op de St. Jobsteenweg achter nr 1 tot 13 en omvat de realisatie van 42 assistentiewoningen, een brasserie, een fitwellness, een beautysalon, 21 ondergrondse en 13 bovengrondse parkeergelegenheden. Er zullen ook 34 waardevolle bomen gerooid worden.
Onder impuls van o.a. het actiecomité ‘Red het Beukenbos’ werden 197 bezwaarschriften ingediend: een significant bewijs van gebrek aan draagvlak bij de buurtbewoners voor dit buitenproportioneel project. Het project is niet enkel een aanslag op biologisch en historisch waardevol bosgebied, het is ook de laatste groene long in het centrum van ’s Gravenwezel. Gezien de verhoogde verdichting van de laatste jaren in de dorpskern is het des te belangrijker om de schaarse open groene ruimte te bewaren zodat de leefbaarheid van het dorp gegarandeerd blijft.
Het kappen van het bos is niet in lijn met de ruimtelijke visie van dit bestuur voor de leefbaarheid en ontwikkeling van de dorpskern van ‘s Gravenwezel. De Kapellekensweg is bovendien een ‘trage weg’, veelgebruikt door alle dorpsbewoners, jong en oud, om te gaan spelen, wandelen, lopen en fietsen.
Bijkomend element waar we de aandacht op willen vestigen is dat het project nog meer verkeersdrukte in de dorpskern van ’s Gravenwezel zal veroorzaken.
Tot slot stellen we vast dat er in onze gemeente nauwelijks nood is aan extra assistentiewoningen. Voor de assistentiewoningen die het bestuur in eigen beheer heeft is er nauwelijks een wachtlijst.
Onze vraag:
Treedt het bestuur het standpunt van het actiecomité bij?
Hoe verloopt concreet de beoordeling van dit groot aantal bezwaarschriften verlopen?
Zal men trouw aan de eigen uitgewerkte visie wat betreft de leefbaarheid en ontwikkeling van de dorpskernen deze aanvraag weigeren?

 

Dit punt werd mee beantwoord onder punt 23.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Parking Werf 44 - Toegevoegd punt

 

 

Kan er door het college bekeken worden om zowel stukken op het plein als aan de randen te ontharden en meer bomen en/of groen te voorzien (die ook tegen een stootje kunnen)? Dat hoeft niet te betekenen dat er minder parkeerplaatsen overblijven. Meer groen en schaduw op het plein is welkom.

Het plein oftewel de parking aan Werf 44 is een stenen vlakte, met hier een daar een boompje dat zich weet stand te houden in de hitte.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft mee dat er in toekomst wordt nagedacht over onthardingen van pleinen. Eerder wordt er gedacht aan het gemeenteplein in plaats van Werf 44 want die is vrij nieuw. Maar hij deelt deze mening wel dat er in de toekomst bewust publieke ruimtes moeten worden onthard. Er is al een dossier over Liersebaan opgestart en daar zal dat dus zichtbaar worden. Dit wordt dus zeker vervolgd.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 08 2022

Dode boompjes Turnhoutsebaan - Toegevoegd punt

 

 

Langs de beide kanten van de Turnhoutsebaan, tussen het einde van het dorp en de verkeerslichten aan de Toverfluit, staan vele dode boompjes. Wat is onze gemeente hiermee van plan? Zullen deze vervangen worden? Hoe zal dit in de toekomst kunnen vermeden worden?

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat hij dit antwoord deels schuldig moet blijven. Deze heraanplanting is gebeurd na de heraanleg van de Turnhoutsebaan. Agentschap Wegen en Verkeer is hiervoor verantwoordelijk en dhr. P. Mendonck (N-VA) weet hierover meer. Het zal door zijn afwezigheid schriftelijk worden opgevolgd.

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) vraagt of er ook toekomstgericht kan gekeken worden

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat er bij deze aanplantingen nadien al andere soorten bomen werden opgenomen. Het is belangrijk om bij de intekening voldoende kwalitatieve bomen te voorzien.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2022