VERGADERING

VAST BUREAU

 

 

datum Vast Bureau

23 november 2020

aanwezig

Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 23 11 2020

Verslag vergadering vast bureau van 16 november 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 50 van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen. De voorzitter kan in spoedeisende gevallen buitengewone vergaderingen bijeenroepen, op de dag en het uur die hij bepaalt.
Het vast bureau kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de leden aanwezig is.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau keurt het verslag van de vergadering van het vast bureau van 16 november 2020 zonder opmerkingen goed.

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 23 11 2020

Lijst bestelbonnen en betaalloten

 

 

Juridische gronden

Artikel 83 § 3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor:

het financieel beheer, onder voorbehoud van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau verleent goedkeuring aan:

          de bestelbonnen van 3.899 tot en met 4.047;

          de betaalloten van 417 tot en met 425.

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 23 11 2020

Seizoenskompas

 

 

Feiten en context

          Monitoring is het systematisch en continu verzamelen van relevante gegevens om gericht op te volgen of de (beleids)doelstellingen gerealiseerd worden en de dienstverlening goed verloopt.  Dit stelt het bestuur in staat om te weten of het op koers zit om de doelstellingen te bereiken.

          Een adequaat en effectief monitoringsysteem voor lokale besturen voldoet onder andere aan volgende doelstellingen rond organisatiebeheersing:

          de organisatie weet over welke informatie en rapporten ze wil beschikken om de realisatie van haar doelstellingen en haar dienstverlening op te volgen;

          de organisatie gebruikt de gerapporteerde informatie als sturingsinstrument.

 

Juridische gronden

          Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur
De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau over:

          de vervulling van de volgende opdrachten: de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact en het debiteurenbeheer;

          de thesaurietoestand, de liquiteitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten;

          de financiële risico's.

          Artikel 181 van het decreet lokaal bestuur
Het managementteam ondersteunt de coördinatie van de werking van de diensten van de gemeente en het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn bij de beleidsvoorbereiding, de beleidsuitvoering en de beleidsevaluatie.  Het managementteam bewaakt de eenheid in de werking, de kwaliteit van de organisatie en de werking van de diensten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, alsook de interne communicatie, overeenkomstig het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 217 tot en met 220.

          Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur
Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgelegd door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam.  Het algemeen kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing.  De rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Argumentatie

          De organisatie beschikt over rapporten waarmee ze een duidelijk zicht heeft op de interne werking en de dienstverlening.

          Leidinggevenden krijgen periodieke rapportages met betrouwbare gegevens die belangrijk zijn om de werking en de output van hun dienst op te volgen.

          De organisatie stuurt de dienstverlening bij op basis van de evaluatie van de rapportagegegevens.

          De rapporten worden besproken in het managementteam en voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau.

 

Kennisname

Het vast bureua neemt kennis van het seizoenskompas van het derde trimester van 2020.

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 23 11 2020

Omschakeling subsidie inkomenstarief

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2020 om Mondea aan te stellen voor de opdracht van de uitwerking van een langetermijnvisie voor kinderopvang in Schilde.

          Oproep van Kind en Gezin van 15 oktober 2020 voor de omschakeling van bestaande subsidieplaatsen naar plaatsen met subsidie voor inkomenstarief.

 

Feiten en context

          De oproep van Kind en Gezin biedt de mogelijkheid om de subsidie inkomenstarief (trap 2B) te ontvangen voor de locaties groepsopvang baby's en peuters met vrije prijs.

          Het budget is voorbehouden voor gemeenten waar er nu verhoudingsgewijs weinig plaatsen aan inkomenstarief zijn.

          Een gemeente kan maximum 27 gesubsidieerde plaatsen (voor alle opvanginitiatieven samen, inclusief privé-initiatieven) krijgen zodat het aantal beschikbare plaatsen over verschillende gemeenten kan worden verdeeld.

          In de oproep wordt gewerkt met een rangschikking. Hoe hoger de gemeente op de rangschikking komt, hoe groter de kans dat de subsidies effectief worden toegewezen.

          Als in alle hoogst gerangschikte gemeenten het maximum aantal plaatsen zou toegekend worden, volstaat het voorziene budget voor 12 gemeenten. De lijst is echter langer omdat mogelijks niet alle 12 gemeenten een aanvraag zullen indienen.

          Schilde komt in de rangschikking op de 14de plaats.

          Er zijn diverse voorwaarden waaraan een groepsopvang baby's en peuters moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie inkomenstarief: onder andere minimaal 220 openingsdagen, 11 openingsuren per dag.

          De Vlaamse Regering wil subsidies toekennen aan organisaties die werken met kinderbegeleiders in het werknemersstatuut en aan de langst bestaande initiatieven.

          In Schilde zijn er 91 niet-inkomensgerateerde plaatsen, waaronder alle 53 plaatsen van 't Wezelke en Het Appeltje.  Daarnaast komen ook twee privé-kinderdagverblijven in aanmerking voor de subsidie: Bambino en Uk&Puk.

          Elke organisator moet het lokaal bestuur op de hoogte brengen van een aanvraag subsidie inkomenstarief.

          Momenteel ontvangt 't Wezelke jaarlijks een basissubsidie van 14.547,7 euro. Indien 18 plaatsen worden omgezet naar plaatsen inkomenstarief komt dit overeen met een subsidie van 201.405,1 euro.

          Het Appeltje ontvangt jaarlijks een basissubsidie van 21.821,6 euro. Indien 27 plaatsen zouden omgezet worden naar inkomensgerelateerde plaatsen, komt dit overeen met een subsidie van 339.654,2 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 84 §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor de daden van beheer over de inrichtingen en eigendommen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, in voorkomend geval binnen de door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde algemene regels.

 

Argumentatie

          In Schilde zijn er verhoudingsgewijs weinig plaatsen aan inkomenstarief.

          Het aanvragen van een subsidie inkomenstarief is een buitenkans aangezien Kind en Gezin in de toekomst vooral wil inzetten op het creëren van nieuwe plaatsen.

          De aanvraag voor de subsidie moet ingediend worden voor 15 december 2020.

          Er is een kans dat de subsidie voor inkomenstarief aan kinderopvanginitiatieven in Schilde wordt toegewezen.

          OCMW Schilde heeft als organisator geen alleenrecht op de plaatsen inkomenstarief; ook de andere organisatoren kunnen een aanvraag indienen.

          Het is momenteel niet duidelijk of de privé-kinderdagverblijven een aanvraag zullen indienen.

          Het lokaal bestuur heeft als regisseur een belangrijke inbreng bij het ontwikkelen van het kinderopvangaanbod.

          Om in aanmerking te kunnen komen voor de plaatsen in Het Appeltje of 't Wezelke zal een aanpassing aan de openingsuren nodig zijn.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau beslist inzake de aanvraag van de subsidie inkomenstarief een regierol op te nemen en een overleg te organiseren met alle kinderdagverblijven die in aanmerking kunnen komen voor de subsidie inkomenstarief om te bepalen waar de gesubsidieerde plaatsen best ingezet kunnen worden.

 

 

Publicatiedatum: 01/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.