VERGADERING

VAST BUREAU

 

 

datum Vast Bureau

11 mei 2020

aanwezig

Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 11 05 2020

Verslag vergadering vast bureau van 4 mei 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 50 van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen. De voorzitter kan in spoedeisende gevallen buitengewone vergaderingen bijeenroepen, op de dag en het uur die hij bepaalt.
Het vast bureau kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de leden aanwezig is.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau keurt het verslag van de vergadering van het vast bureau van 4 mei 2020 zonder opmerkingen goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 11 05 2020

Lijst bestelbonnen en betaalloten

 

 

Juridische gronden

Artikel 83 § 3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor:

het financieel beheer, onder voorbehoud van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau verleent goedkeuring aan:

          de bestelbonnen van 1.571 tot 1.625;

          de betaalloten van 168 tot 178.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 11 05 2020

Ondersteuning noodkoopwoningen

 

 

Voorgeschiedenis

Mail ontvangen op 27 maart 2020

 

Feiten en context

          Eind 2018 besliste de Vlaamse regering het zogenaamde "noodkoopfonds" te creëren.

          Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkopere woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden.

          Vaak scoren die woningen slecht op het gebied van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid, maar ontbreekt het de nieuwe eigenaar aan financiële middelen om die problemen aan te pakken.

          Met de middelen uit het Noodkoopfonds kunnen eigenaars deze woningen structureel verbeteren en energiezuinig maken.

          De Vlaamse overheid lanceert daartoe periodiek oproepen naar OCMW's voor energetische renovatieprojecten van dergelijke noodkoopwoningen.

          OCMW's kunnen een renteloze lening van maximaal 25.000 euro aan noodkopers aanbieden voor de renovatie van hun woning.

          De OCMW's treden in dit verband op als promotor.

          Het OCMW is de initiatiefnemer die de concrete projecten detecteert, lokale samenwerkingsverbanden opzet en verantwoordelijk is voor de concrete uitvoering van de weerhouden projecten.

          Het Vlaams Energieagentschap vraagt om een eventueel project in te dienen voor 26 juni 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 84.§ 2. van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 78 van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen.

 

Argumentatie

          Gemeente en OCMW dienen potentiële woningen en noodkopers zelf te detecteren. Wij hebben geen kandidaten.

          Illegale bewoning valt niet onder de benaming noodkopers.

          Zowel het OCMW als de gemeente Schilde hebben de nood van deze oproep nog niet ervaren.

          In de toekomst zullen er nog gelijkaardige oproepen gebeuren, waardoor het OCMW en de gemeente mogelijke kandidaten in het oog gaan houden. Op deze manier kan er in de toekomst eventueel wel een projectaanvraag ingediend worden.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau beslist om geen projectaanvraag in te dienen bij het Vlaams Energieagentschap in het kader van de ondersteuning voor noodkoopwoningen.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 11 05 2020

Corona - huur kinderopvang

 

 

Voorgeschiedenis

          Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van COVID-19 af te remmen en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.  De maatregelen hebben vooral als doel om contacten te vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen

          Goedkeuring door de gemeenteraad van 20 april 2020 van het reglement voor toelagen ter ondersteuning van de lokale economie en de kinderopvanginitiatieven

          Kinderopvang (samenwerkende onthaalouders) Philou en De Vriendekes stellen de vraag of de huur tijdens de coronamaatregelen kan verminderd worden

 

Feiten en context

          De kinderopvang van baby's en peuters krijgt een Vlaamse financiële compensatie voor de periode van 14 maart tot minstens 5 april. Een organisator moet daarvoor aan volgende voorwaarden voldoen:

          de ouders betalen niet als hun kind niet naar de opvang kwam, de afwezigheden worden niet meegeteld als respijtdag;

          de kinderopvang is open of beschikbaar voor ouders die nood aan opvang hebben. Of zijn gesloten door overmacht;

          medewerkers blijven in dienst en beschikbaar en worden niet in het stelsel van tijdelijke werkloosheid gebracht of doen geen beroep op andere tegemoetkomingen.

Er is voor elke organisator - ongeacht welke subsidietrap - een compensatiebedrag per afwezigheidsdag, een dag waarvoor het gezin opvang had besteld en waarop het kind afwezig was. Het bedrag is per type opvang verschillend en hangt af de duur.

          Voor Philou en De Vriendekes is deze compensatiepremie 17,50 euro per kind dat gepland stond en niet opgevangen werd. Dit is 2,5 euro lager dat hetgeen ze ontvangen voor een effectief opgevangen kind.

          De Vriendekes komen enkel voor 16 en 17 maart 2020 in aanmerking voor de Vlaamse compensatiepremie (402,5 euro); de andere dagen waren ze niet beschikbaar en hebben ze geen recht op de maatregel.

          Philou komt voor 16, 17 en 18 maart 2020 in aanmerking voor de Vlaamse compensatiepremie (595 euro). Aangezien Philou ook terug opende op 4 april 2020, krijgen ze ook voor de geopende dagen in april een compensatiepremie.

          Philou betaalt een maandelijkse vergoeding van 700 euro. De Vriendekes betalen per maand 400 euro. Deze bedragen zijn inclusief de kosten voor de nutsvoorzieningen.

          De locatie van De Vriendekes werd tijdens de coronacrisis 12 dagen gebruikt voor de opvang van kinderen die niet door de vaste opvang opgevangen konden worden. De opvang gebeurde door kinderbegeleidsters van Het Appeltje en 't Wezelke.

 

Juridische gronden

          Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 met federale maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2020 met Vlaamse maatregelen ingevolge de Coronacrisis

 

Argumentatie

          Kinderopvang Philou en De Vriendekes kunnen voor hun openingsdagen aanspraak maken op de Vlaamse compensatiepremie en hebben tevens recht op de gemeentelijke premie van 500 euro.

          Kinderopvang Philou en De Vriendekes beslisten zelf om de opvang tijdelijk stop te zetten omwille van het lage aantal kinderen, het risico op besmetting op Covid-19 aangezien zieke kindjes naar de opvang bleven komen en de moeilijke combinatie met de thuissituatie.

          De informatie over de compensatiepremie van de Vlaamse Overheid werd pas bekend gemaakt begin april, dus nadat de opvanginitiatieven beslist hadden om te sluiten. Na de bekendmaking van de compensatiepremie besliste Philou om op 4 april opnieuw te openen. De Vriendekes zijn terug geopend op maandag 4 mei 2020.

          De maandelijkse vergoeding voor De Vriendekes en Philou omvat ook kosten voor de nutsvoorzieningen.

          De gebruiksovereenkomst tussen De Vriendekes/Philou en OCMW vermeldt geen bepalingen omtrent het onderbreken van activiteiten, opschorting van betaling of ter beschikking stellen van het gebouw aan derden.

          De gemeente maakte 12 dagen gebruik van de ruimte van De Vriendekes. Op een maandelijkse vergoeding van 400 euro voor het aantal kalenderdagen.

          De gemeente en OCMW willen kinderopvanginitiatieven ondersteunen.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau beslist geen vermindering in de vergoeding toe te kennen aan kinderopvang Philou.

Artikel 2. Het vast bureau beslist om aan De Vriendekes een vermindering van 160 euro toe te kennen in de vergoeding van maart 2020.

 

 

Publicatiedatum: 19/05/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.