VERGADERING

VAST BUREAU

 

 

datum Vast Bureau

14 december 2020

aanwezig

Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Kathleen Krekels, schepen;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 14 12 2020

Verslag vergadering vast bureau van 7 december 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 50 van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen. De voorzitter kan in spoedeisende gevallen buitengewone vergaderingen bijeenroepen, op de dag en het uur die hij bepaalt.
Het vast bureau kan alleen beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de leden aanwezig is.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau keurt het verslag van de vergadering van het vast bureau van 7 december 2020 zonder opmerkingen goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 14 12 2020

Lijst bestelbonnen en betaalloten

 

 

Juridische gronden

Artikel 83 § 3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor:

het financieel beheer, onder voorbehoud van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau verleent goedkeuring aan:

          de bestelbonnen van 4.224 tot en met 4.342;

          de betaalloten van 451 tot en met 457.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 14 12 2020

Corona - bijdrage boodschappen

 

 

Voorgeschiedenis

Om inwoners, die getroffen worden door Covid-19, te helpen met boodschappen zal er gewerkt worden met vrijwilligers en personeel van de thuiszorg diensten.

 

Feiten en context

          Voor verzorgenden is er in de wetgeving voorzien dat er bij acute zorg ( = gezinszorg die gedurende maximaal 14 dagen wordt geboden in geval van een noodsituatie die niet vooraf kan worden ingeschat en waarin onmiddellijk zorg vereist is), waar er geen sociaal onderzoek mogelijk is, een vaste bijdrage van 7,58 euro per uur wordt gevraagd.

          Poetsmedewerkers mogen normaal geen boodschappen doen voor cliënten, maar de vraag is om dit in deze uitzonderlijke omstandigheden toch toe te staan. Wel enkel bij inwoners die Covid-19 positief getest zijn en die ondersteuning vragen met boodschappen.

 

Juridische gronden

          Artikel 84 § 3 3° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor het financiële beheer, onder voorbehoud van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

          Woonzorgdecreet van 15 februari 2019

 

Argumentatie

          Met een vaste bijdrage van 7,58 euro per uur, voor boodschappen gedaan door een medewerker van de thuiszorg diensten, is het voor de Covid-19 inwoners die een beroep doen op deze hulpverlening direct duidelijk hoeveel de hulpverlening zal kosten.

          Het niet voeren van een sociaal onderzoek bij acute zorg is voorzien bij de dienst gezinszorg en kan in deze situatie ook voorzien worden bij zorg verleend door een poetsmedewerker.

          Het opstarten van een dossier gezinszorg of poetsdienst, noodzakelijk voor het kunnen factureren van de hulpverlening, heeft een administratieve kost van ongeveer 23,00 euro bruto per uur. Daarbij komen dan ook nog de port kosten van 0,86 euro per brief.

          De ondersteuning, voor boodschappen, van inwoners getroffen door Covid-19 is meestal een eenmalig gebeuren.

          Er zijn veel alternatieven zoals winkels die de boodschappen aan huis leveren.

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau beslist om, enkel in de situatie van boodschappen doen voor Covid- 19 positieve inwoners, geen bijdrage te vragen voor de geleverde prestaties van verzorgenden of poetsmedewerkers van de dienst thuiszorg.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 14 12 2020

Aanvraag omschakeling subsidie inkomenstarief

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2020 om Mondea aan te stellen voor de opdracht van de uitwerking van een langetermijnvisie voor kinderopvang in Schilde.

          Oproep van Agentschap Opgroeien van 15 oktober 2020 over de omschakeling van bestaande subsidieplaatsen naar plaatsen met subsidie voor inkomenstarief (trap 2B).

          Beslissing van het vast bureau van 23 november 2020 om inzake de aanvraag van de subsidie inkomenstarief een regierol op te nemen en een overleg te organiseren met alle kinderdagverblijven die in aanmerking kunnen komen voor de subsidie inkomenstarief om te bepalen waar de gesubsidieerde plaatsen best ingezet kunnen worden.

          Kennisname van het vast bureau van 30 november 2020 van de beslissing van opvanginitiatieven Bambino, Nannie en Het venneke om geen aanvraag in te dienen voor de subsidie inkomenstarief en de beslissing om te bekijken wat de concrete implicaties zijn omtrent het indienen van een aanvraag subsidie inkomenstarief voor OCMW Schilde zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

 

Feiten en context

          De oproep van Agentschap Opgroeien (voorheen Kind en Gezin) biedt de mogelijkheid om de subsidie inkomenstarief (trap 2B) te ontvangen voor bestaande locaties groepsopvang baby's en peuters met alle plaatsen aan vrije prijs.

          Het budget is voorbehouden voor gemeenten waar er nu verhoudingsgewijs weinig plaatsen aan inkomenstarief zijn.

          In de oproep wordt gewerkt met een rangschikking. Hoe hoger de gemeente op de rangschikking komt, hoe groter de kans dat de subsidies effectief worden toegewezen. 

          Als in alle hoogst gerangschikte gemeenten het maximum aantal plaatsen zou toegekend worden, volstaat het voorziene budget voor 12 gemeenten. De lijst is echter langer omdat mogelijks niet alle 12 gemeenten een aanvraag zullen indienen.

          Schilde komt in de rangschikking op de 14de plaats.

          De Vlaamse Regering wil met de huidige oproep voor omschakeling naar plaatsen met subsidie inkomenstarief de subsidies vooral toekennen aan organisatoren die werken met kinderbegeleiders in het werknemersstatuut en aan de langst bestaande initiatieven.

          Als organisator van groepsopvang komt het lokaal bestuur in aanmerking met de groepsopvang Het Appeltje (vergund voor 35 kinderen) en 't Wezelke (vergund voor 18 kinderen).

          Het maximum aantal plaatsen dat in een bepaalde gemeente toegekend wordt, is het aantal plaatsen dat nodig is om voor 75 % van de plaatsen inkomenstarief mogelijk te maken met een maximum van 27 plaatsen.

          Schilde kan aanspraak maken op maximum 27 plaatsen.

          In het aanvraagformulier subsidie inkomenstarief dient de organisator een minimum en een maximum aantal plaatsen inkomenstarief aan te vragen. Als er een te hoog aantal minimum plaatsen opgegeven werd, dan loopt de organisator het risico dat hij niet in aanmerking komt als er te weinig plaatsen beschikbaar zijn. 

          Als organisator van de gemeentelijke groepsopvang heeft het lokaal bestuur Schilde twee locaties en kan gekozen worden voor welke locatie de omschakeling naar trap 2B-plaatsen gevraagd wordt. De trap 2B-subsidie bestaat uit een basissubsidie, een subsidie inkomenstarief component gemiddelde leeftijd kinderbegeleider en een subsidie inkomenstarief component prestatie.

          De plaatsen kunnen ingezet worden in 't Wezelke waar maximaal 18 plaatsen gesubsidieerd worden. De simulatie met de gegevens over de gemiddelde leeftijd van de kindbegeleiders (33,8 jaar) en de opvangprestaties (3.649) tonen aan dat het potentieel te ontvangen subsidiebedrag lager is dan wat met hetzelfde aantal aan gesubsidieerde kindplaatsen ontvangen zou worden in Het Appeltje. Dit is enerzijds het gevolg van het aantal vergunde plaatsen dat het maximum is dat gesubsidieerd kan worden, anderzijds de gemiddelde leeftijd van de kinderbegeleiders die hoger is in het Appeltje.

          De plaatsen kunnen ingezet worden in Het Appeltje waarbij met deze oproep maximaal 27 van de 35 plaatsen gesubsidieerd worden.  Op basis van de gemiddelde leeftijd van de kinderbegeleiders (44 jaar) en de opvangprestaties voor 2019 (6.122), blijkt uit de simulatie dat bij het maximum aantal toegekende plaatsen (27) een subsidie van 343.979 euro per jaar wordt toegekend (verrekend met de ouderbijdragen). Ook als er minder plaatsen (tot 10) gesubsidieerd worden ontvangt het lokaal bestuur een subsidiebedrag dat hoger is dan wat vandaag aan subsidies (= 0 euro) en/of aan ouderbijdragen (in 2019: +/- 90.000 euro) ontvangen wordt.

          De basissubsidie en de subsidie inkomenstarief component gemiddelde leeftijd worden per plaats gegeven, dus zullen voor de 27 plaatsen ontvangen worden. De subsidie inkomenstarief component prestatie wordt per prestatie gegeven. Zolang de maximumbezetting onder de 120% blijft (in 2019: 103%), wordt deze subsidie voor elke prestatie ontvangen, ondanks dat er slechts 27 plaatsen gesubsidieerd worden. Tot 7.128 prestatiedagen per jaar zal de prestatiesubsidie ontvangen worden. De prestaties daarboven worden niet meer gesubsidieeerd, maar ontvangen wel nog de ouderbijdrage.

          Wanneer een organisator trap 2B-subsidie ontvangt, moet de locatie voldoen aan de trap 1 en trap 2-voorwaarden. Eén daarvan is dat de ouders een bijdrage betalen voor de opvang gerelateerd aan hun inkomen. Gezinnen met een hoger inkomen betalen een hoger bedrag dan gezinnen met een lager inkomen.

          Het maximaal IKT-bedrag is 29,81 euro per dag en het standaard minimumtarief is 5,37 euro per dag.  De ouderbijdrage (het bedrag dat ouders volgens hun inkomen betalen voor de kinderopvang) wordt verrekend met de subsidie die ontvangen wordt. Als organisator maakt het bijgevolg geen verschil dat er veel gezinnen zijn met een lagere bijdrage, of juist veel gezinnen met een hogere bijdrage. 

          De cijfers van Kind & Gezin (2019) tonen aan dat het gemiddelde IKT-bedrag dat een ouder betaalt voor een volle opvangdag in de gemeente Schilde 16,91 euro per kind bedraagt. Ter vergelijking bedraagt het gemiddelde IKT-bedrag voor het Vlaams Gewest 14,24 euro per kind. Momenteel betaalt men in Het Appeltje voor het eerste kind 2,4 euro per uur of 19,2 euro per volle opvangdag van 8 uur. Gemiddeld gezien zullen ouders dus door de omschakeling naar het IK-tarief minder betalen voor de opvang.

          Andere voorwaarden waar aan de opvang moet voldoen zijn: minimaal 220 dagen per jaar geopend tijdens minstens 11 openingsuren per dag, elke kindbegeleider heeft een attest van actieve kennis van het Nederlands, het toepassen van het inkomenstarief en het betalen voor gereserveerde opvangdagen, een toewijzigingsbeleid uitwerken in functie van bereiken van voorrangsgroepen, wijziging huishoudelijk reglement en opmaken van overeenkomst met de ouder, vaste opvangplannen, wijzigen van de  boekhouding met verschillende beleidsvelden voor ontvangsten en uitgaven per opvanglocatie, maaltijdvoorziening organiseren, werkwijze uitwerken voor aanvragen attesten kindcode.

 

Juridische gronden

          Artikel 84 §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau is bevoegd voor de daden van beheer over de inrichtingen en eigendommen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, in voorkomend geval binnen de door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgestelde algemene regels.

          Decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters

          Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters

          Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters

 

Inspraak en advies

Advies VVSG Steunpunt Kinderopvang en Mondea omtrent voorbereiding en opmaak van de subsidieaanvraag

 

Argumentatie

          De gemeente wil zuurstof geven aan de kinderopvang in Schilde.

          In Schilde zijn er verhoudingsgewijs weinig plaatsen aan inkomenstarief.

          Het aanvragen van een subsidie inkomenstarief is een buitenkans aangezien Agentschap Opgroeien in de toekomst vooral wil inzetten op het creëren van nieuwe plaatsen.

          Er is een kans dat de subsidie voor inkomenstarief aan kinderopvanginitiatieven in Schilde wordt toegewezen aangezien Schilde op de 14de plaats staat. 

          De privé-kinderdagverblijven die mogelijks in aanmerking komen voor de subsidie inkomenstarief beslisten om geen aanvraag in te dienen.

          OCMW Schilde als organisator komt in aanmerking voor omschakeling van niet-gesubsidieerde plaatsen (trap 0) naar maximum 27 plaatsen met trap 2B-subsidies (inkomensgerelateerd).

          In functie van de optimalisatie van de kindplaatsen met subsidie trap 2B is het beter om de plaatsen aan te vragen voor locatie Het Appeltje dan voor locatie 't Wezelke.

          Niet alle plaatsen van Het Appeltje zullen gesubsidieerd kunnen worden.

          Door de omschakeling naar het inkomenstarief zullen ouders gemiddeld gezien minder betalen voor de opvang.

          Het OCMW moet een beslissing nemen omtrent het aantal minimumplaatsen in de aanvraag subsidie inkomenstarief.

          De aanvraag subsidie inkomenstarief moet uiterlijk op dinsdag 15 december 2020 ingediend worden. Agentschap Opgroeien neemt uiterlijk 15 maart 2021 een beslissing over de aanvraag.

          De voorziene realisatiedatum van de voorwaarden voor de trap 1 en trap 2B-subsidies is 1 juni 2021.

          De omschakeling naar IKT-plaatsen kadert in het traject visieontwikkeling kinderopvang.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

geen MJP voor ontvangst IKT

Actie

 

Algemene rekening

 

Beleidsveld

945

Bedrag

ontvangst: 343.979 euro per jaar ( 27 IKT-plaatsen) - 136.875 euro per jaar (10 IKT-plaatsen)

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau beslist een aanvraag in te dienen voor de omschakeling van minimum 10 en maximum 27 plaatsen inkomenstarief bij het Agentschap Opgroeien voor de kinderopvanglocatie Het Appeltje.

Artikel 2. Het vast bureau beslist voor alle vergunde plaatsen in de locatie groepsopvang Het Appeltje en 't Wezelke te werken met prijzen aan inkomenstarief.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Overzicht punten

 

Vast Bureau zitting van 14 12 2020

Individuele kerstmaaltijd voor de bewoners van de GAW Molenerf en de serviceflats Hof van Picardiën

 

 

Voorgeschiedenis

Er werd, door het lokaal bestuur, aan de bewoners van de GAW Molenerf en de serviceflats Hof van Picardiën altijd een kerstmaaltijd aangeboden.

 

Feiten en context

Dit jaar is er, wegens covid-19, geen mogelijkheid om de kerstmaaltijd in de cafetaria te laten doorgaan. Het voorstel is om de bewoners toch een maaltijd in kerstsfeer aan te bieden, maar deze individueel aan de flat van de bewoner aan te bieden op 18 december.

 

Juridische gronden

Artikel 84 van het decreet lokaal bestuur
§ 2. het vast bureau oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 78 van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen
§ 3. Het vast bureau is bevoegd voor:
3° het financiële beheer, onder voorbehoud van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

          Vanwege covid-19 zijn er verschillende, gezamenlijke, activiteiten voor de bewoners van de GAW Molenerf en de serviceflats Hof van Picardiën niet kunnen doorgaan. Als alternatief voor een gezamenlijke kerstmaaltijd wordt er nu een individuele kerstmaaltijd aangeboden.

          Een kerstmaaltijd, ook al moet ze individueel genuttigd worden, is voor sommige bewoners het doorbreken van eenzaamheid en kan een klein lichtpunt zijn in de donkere dagen aan het eind van het jaar.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000813

Actie

AC000205

Algemene rekening

600100000

Beleidsveld

0952

Bedrag

Visum financieel directeur

1.300,00 euro excl. BTW

niet van toepassing

 

BESLUIT

Artikel 1. Het vast bureau beslist om op 18 december 2020 een individuele kerstmaaltijd aan te bieden aan de bewoners van de GAW Molenerf en de serviceflats Hof van Picardiën.

 

 

Publicatiedatum: 22/12/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.