VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

17 oktober 2022

aanwezig

Valérie Van Genechten, wnd voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Yolande Avontroodt, voorzitter; Pieter-Jan Fraussen, raadslid; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

Goedkeuring notulen RMW-raad 19 september 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Leen Scholiers, Micheline Duysens en Tara Godts

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 19 september 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het vast bureau.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

Beheersovereenkomst gemeente en OCMW - evaluatie

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

        De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

        De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

        Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

        Op 17 mei 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed.

 

Feiten en context

De beheersovereenkomst voorziet een jaarlijkse evaluatie voor 30 juni.

 

Juridische gronden

Artikel 196, §2 van het decreet lokaal bestuur

Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

 

Inspraak en advies

Advies van het managementteam van 8 september 2022: het is niet nodig om de beheersovereenkomst aan te passen.

 

Argumentatie

        De beheersovereenkomst voorziet dat de sociale dienstverlening enkel kan uitgevoerd worden door maatschappelijk werkers die personeelslid van het OCMW zijn.  Naar aanleiding van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne werden ook personeelsleden van de gemeente ingeschakeld.  Bij de eerstvolgende aanpassing van de beheersovereenkomst kan hieromtrent een bepaling opgenomen worden.

        Er werd een project opgestart omtrent de inkomende en uitgaande briefwisseling.  De registratie van de briefwisseling blijkt in de praktijk nog onvoldoende afgestemd te zijn.

        De secretariaatsfunctie voor het OCMW moet mogelijk versterkt worden. 

        Op het vlak van gebouwenbeheer zal een nog meer doorgedreven integratie opgezet worden.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW. 

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

BBC - Opvolgingsrapportering tweede kwartaal 2022

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijk heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam 8 september 2022

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het tweede kwartaal van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

Jaarrekening 2021 OCMW - goedkeuring

 

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van het OCMW werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

        Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

        Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

        Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

        De jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn Schilde werd goedgekeurd door de gouverneur.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2021 van het OCMW door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

Maaltijdcheque - jaarlijkse vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 december 2021 werd door de raad voor maatschappelijk welzijn het bedrag van de maaltijdcheque voor 2022 vastgesteld op 8 euro.

        Op 3 oktober 2022 werd op het vast bureau voorgesteld om het bedrag van de maaltijdcheque voor 2023 te behouden op 8 euro.

 

Juridische gronden

        Koninklijk besluit van 26 mei 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders
Dit koninklijk besluit brengt het maximumbedrag van de maaltijdcheque op 8 euro.

        Artikel 218 van de rechtspositieregeling
De waarde van de maaltijdcheque wordt jaarlijks door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgesteld.

 

Inspraak en advies

Op 3 oktober 2022 werd het voorstel om het bedrag van de maaltijdcheque vast te leggen op 8 euro besproken tijdens het syndicaal overleg. Het bijzonder onderhandelingscomité gaat akkoord met dit voorstel.

 

Argumentatie

De waarde van de maaltijdcheque dient jaarlijks door de raad voor maatschappelijk welzijn vastgesteld te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om voor dienstjaar 2023 het bedrag van de maaltijdcheque vast te stellen op 8 euro (werkgeversbijdrage 6,91 euro en werknemersbijdrage 1,09 euro).

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 17 10 2022

Faillissement Kinderdagverblijf Uk & Puk -overname

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 26 augustus 2022 besliste de waarnemend burgemeester om het kinderdagverblijf Uk & Puk, Alfons Van de Sandelaan 29 te Schilde, met onmiddellijke ingang te sluiten tot en met maandag 29 augustus 2022. Dit in afwachting van de hoorzitting die zou doorgaan op maandag 29 augustus 2022.

        Op maandag 29 augustus 2022 vond de hoorzitting plaats.  Het Agentschap Opgroeien was aanwezig tijdens de hoorzitting.

        Op maandag 29 augustus 2022 besliste het Agentschap Opgroeien de vergunning van het kinderverblijf Uk & Puk te schorsen voor drie maanden.

        Het lokaal bestuur voorziet noodopvang voor de kinderen in 't Appeltje en Wezelke.

        Op 3 oktober 2022 besliste het vast bureau principieel een bod uit te brengen van 78.000 euro voor de overname van het kinderdagverblijf Uk & Puk en dit bod ter goedkeuring voor te leggen aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 17 oktober 2022.

 

Feiten en context

        Op 27 september 2022 werd het kinderdagverblijf Uk & Puk failliet verklaard.  De curator, dhr. Vercraeye Peter, heeft tot 25 november 2022 om zijn dossier in te dienen.

        Het Agentschap Opgroeien heeft bevestigd dat het lokaal bestuur de locatie kan overnemen met overdracht van subsidie.  De werking kan nadien - indien gewenst - door het lokaal bestuur geïntegreerd worden in het Wezelke.

        Op 30 september 2022 was er een plaatsbezoek aan het kinderdagverblijf Uk & Puk.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 

Argumentatie

        De noodopvang die leidt tot tijdelijk overtal in 't Appeltje en Wezelke is onhoudbaar voor het personeel.  De omstandigheden laten niet toe voldoende kwalitatieve opvang te kunnen bieden.

        Voor de uitbreiding van het Wezelke zal ten vroegste op 1 november 2022 het kader duidelijk zijn.  Dit is conform de beslissing van het vast bureau van 5 september 2022.

        Sinds 1 januari 2022 is er een wachtlijst voor kinderopvang van 111 tot 120 plaatsen.

        Er is nog geen taxatierapport beschikbaar.

        De huurovereenkomst met de eigenaar van het pand loopt nog zes jaar.

        Uk & Puk had 14 gesubsidieerde plaatsen (trap 2B) en basissubsidies voor 25 plaatsen.

 

Financiële gevolgen

MJP

1812

Actie

40

Algemene rekening

2120000000

Beleidsveld

945

Bedrag

 

 

Visum financieel directeur

78.000 euro - eenmalig

1.350 euro huur per maand

ontvangst: 14 gesubsidieerde plaatsen trap 2B en basissubsidies voor 25 plaatsen

nummer 22019

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist een bod uit te brengen van 78.000 euro voor de overname van het kinderdagverblijf Uk & Puk.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022