VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

21 maart 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Goedkeuring notulen RMW-raad 21 februari 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Margot Van Overtveldt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van de vergadering van 21 februari 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het vast bureau.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Organisatiebeheersing - Rapportering 2021

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur moet jaarlijks voor eind juni over de organisatiebeheersing rapporteren. Een goede rapportering vertrekt vanuit een goed onderbouwde aanpak van de organisatiebeheersing, namelijk een algemeen kader. Op 21 februari 2022 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de aanpassing aan het kader van organisatiebeheersing volgend uit de aanbevelingen van Audit Vlaanderen goed.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Argumentatie

In het kader voor organisatiebeheersing, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 juni 2020 is bepaald hoe het managementteam moet rapporteren:

        de rapportering gebeurt vanuit een overkoepelend strategisch standpunt en niet vanuit een operationeel standpunt; eventuele bijlagen kunnen meer detailinformatie bevatten;

        de jaarrapportering sluit aan bij interne overzichts- en opvolgingsinstrumenten, namelijk het meerjarenplan organisatiebeheersing;

        de rapportering omvat het volledige bestuur;

        de rapportering moet behapbaar zijn voor alle raadsleden.

Daarnaast bepaalt het kader dat de jaarlijkse rapportering minstens de volgende onderdelen bevat:

        situering van de aanpak van de organisatiebeheersing door het bestuur;

        een terugblik op het afgelopen jaar en de stand van zaken op basis van het meerjarenplan organisatiebeheersing;

        de lopende/toekomstige projecten voor de volgende periode.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapportering organisatiebeheersing van 2021.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Reglement ontlenen spelboxen

 

 

Voorgeschiedenis

        De dienst kinderopvang stelt zich open om studenten van de richting 'Pedagogie van het jonge kind' van de Karel de Grote Hogeschool zich verder te laten bekwamen op de werkvloer. Zij dienen hiervoor een gekozen project uit te werken.

        Het project van een student van dit academiejaar bestond erin om spelboxen over verschillende thema's te ontwikkelen en te introduceren bij de onthaalouders en de kinderdagverblijven.

        Dit project impliceert tevens het opstellen van een uitleenreglement.

 

Feiten en context

        Het project van de student werd afgetoetst bij de dienst kinderopvang.

        De student stelde 10 verschillende spelboxen samen over verschillende onderwerpen.

        Elke spelbox bevat duurzaam spelmateriaal, met bijgevoegde spelfiches, die betrekking hebben tot het gekozen thema en de leeftijd van de kinderen.

        Deze spelboxen zullen in een doorschuifsysteem aangeboden worden aan de kinderbegeleiders.

        De spelboxen werden op een werkvergadering met de onthaalouders voorgesteld.

        De spelboxen zullen voor de eerste keer door de student zelf bij alle kinderbegeleiders worden geïntroduceerd.

        Er werd ook een uitleenreglement opgesteld dat nageleefd dient te worden door de gebruikers.

 

Juridische gronden

        Artikel 33 van het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters.

        De organisator van de gezinsopvang en groepsopvang dient te zorgen voor betrokkenheid en participatie van de kinderbegeleiders.

        Artikel 77 van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

        De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendige bestuur ervan.

        Artikel 78 van de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        De raad voor maatschappelijk welzijn kan bij reglement zijn bevoegdheden overdragen aan het vast bureau.

        De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
3° het vaststellen van andere reglementen dan die over personeelsaangelegenheden. 

 

Argumentatie

        Deze spelboxen dienen om de kinderbegeleiders te ondersteunen en te prikkelen om spelmateriaal ook op een andere manier te bekijken en te gebruiken. 

        Kinderen leren hierdoor ook andere, nieuwe materialen te ontdekken wat hun ontwikkeling bevordert.

        De kinderbegeleiders dienen dan ook niet steeds zelf nieuw speelgoed, ter variatie, aan te kopen.

        Voor een langere gebruiksduur werd bewust gekozen voor duurzaam materiaal.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

1631

Actie

AC000145

Algemene rekening

61500010000

Beleidsveld

0945

Bedrag

1058,96

Visum financieel directeur

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het uitleenreglement spelboxen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Indexatie tarieven Handicar

 

 

Voorgeschiedenis

Lokaal bestuur Schilde heeft een samenwerkingsovereenkomst met DAC Handicar Zoersel. Het bedrag dat door een gebruiker betaald wordt voor een rit met de Handicar is al jaren hetzelfde.

 

Feiten en context

        Tijdens de beleidsronde van 6 oktober 2021 werd de beslissing genomen om de prijs per rit te verhogen. De prijs voor een rolstoelgebruiker zal stijgen van 0,70 euro naar 0,75 euro per kilometer voor de eerste 50 kilometer en van 1,00 euro naar 1,15 euro vanaf kilometer 51. Voor een stapper gaat de prijs per kilometer van 0,90 euro naar 1,00 euro voor de eerste 50 kilometer en van 1,00 euro naar 1,15 euro vanaf kilometer 51.

        Gebruikers moeten een instap kost betalen per rit en ook dit bedrag zal verhogen van 2,00 euro naar 2,30 euro.

        Begin februari 2022 werd het lokaal bestuur Schilde op de hoogte gebracht van deze prijsstijging. De gebruikers van Handicar van het lokaal bestuur Schilde zijn nog niet op de hoogte gesteld.

 

Juridische gronden

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur

 De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de

 aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of

 krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor

 maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum                voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het

 openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendige bestuur ervan.

        Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur

      De raad voor maatschappelijk welzijn kan bij reglement zijn bevoegdheden overdragen

      aan het vast bureau.

      De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:

      3° het vaststellen van andere reglementen dan die over personeelsaangelegenheden

 

Argumentatie

        De verhogingen die worden doorgevoerd zijn niet hoog en de inwoners die nood hebben aan vervoer zijn heel tevreden met de mogelijkheid om gebruik te maken van de Handicar.

        Er wordt voorgesteld om de verhoging van de prijs, pas na de goedkeuring van de raad voor maatschappelijk welzijn, te laten ingaan. Dit betekent met ingang van 1 april 2022.

        Tot 1 april 2022 zullen de oude tarieven, voor de ritten met de Handicar, behouden blijven.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de indexatie van de tarieven, van Handicar, goed te keuren en deze toe te passen vanaf 1 april 2022.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Jaarverslag klachtenmanagement 2021

 

 

Voorgeschiedenis

Op 23 april 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijke welzijn het klachtenreglement goed.

 

Feiten en context

In 2021 zijn er 5 meldingen van inwoners beoordeeld als formele klacht. Via de website zijn er in totaal 360 meldingen ingediend vorig jaar.

 

Juridische gronden

        Hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018
Dit hoofdstuk handelt over de taken van het lokaal bestuur en de voorgeschreven termijnen in de behandeling van klachten, meldingen en voorstellen.

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stel de gemeentelijke reglementen vast.

        Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

        Artikel 303, §1 en 3 van het decreet lokaal bestuur
Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd op ambtelijk niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

        Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

 

Kennisname

De raad van maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag 2021 aangaande klachtenmanagement.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Fietsleaseplan voor het OCMW/gemeentepersoneel - Toegevoegd punt

 

 

Ik kom terug op mijn agendapunt van vorige maand in verband met het fietslease-aanbod van Igean voor het personeel van gemeente/OCMW. In het CBS van 31/5/2021 werd beslist akkoord te gaan met een fietsleaseplan en om inlichtingen in te winnen bij Igean voor een eventuele groepsaankoop voor het personeel.
Tegen 16/2/2022 moesten de besturen hun interesse aan Igean kenbaar maken, zodat men het plan verder kan uitrollen.

 

Mijn vraag:
Heeft het bestuur ondertussen zijn interesse om hier mee in te stappen bekend gemaakt aan Igean?

 

Lot van het agendapunt

Dit agendapunt werd behandeld tijdens de gemeenteraad van 21 maart 2022.  

 

Bespreking

Dit agendapunt werd behandeld tijdens de gemeenteraad van 21 maart 2022.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 03 2022

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.