VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

15 november 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Kristof Droessaert, raadslid;

afwezig

Rita Tutelaars, raadslid;

Uur

21 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Goedkeuring notulen RMW-raad van 18 oktober 2021 - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 18 oktober 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Mededelingen vanuit het vast bureau - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het vast bureau.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 - deel OCMW - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 bestaat uit:

          de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2020) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (21 juni 2021 door de gemeenteraad - 21 juni 2021 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het deel OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Contract dienstencheques - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

In september 2005 werd de poetsdienst met dienstencheques opgericht.

 

Feiten en context

          Er wordt een contract opgesteld tussen het OCMW Schilde en de gebruikers van de poetsdienst met dienstencheques.

          Met ingang van 1 september 2021 wordt de subsidie, die het OCMW Schilde krijgt per gepresteerd uur poetsdienst met dienstencheques bij een cliënt, verhoogt naar 23,82 euro per ingeleverde cheque.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendige bestuur ervan.

 

Argumentatie

          Als cliënten te laat verwittigen dat zij niet aanwezig zijn wanneer de poetsmedewerker komt, dan worden er geen uren gepresteerd en ontvangt het OCMW Schilde noch cheques noch subsidies.

          In het contract staat dat bij een laattijdige verwittiging de cliënt een factuur zal krijgen van het aantal uren die niet gepresteerd kunnen worden vermenigvuldigd met het bedrag van de subsidie

          Het vorige bedrag van de subsidie staat nu nog in het contract (23,02 euro per uur) en een aanpassing van het contract is noodzakelijk. Dit om de gebruikers steeds de correcte informatie te kunnen geven. De wijziging naar het nieuwe bedrag, 23,82 euro, gaat in vanaf 1 december 2021.

          Voor de huidige gebruikers kan er gewerkt worden met een schrijven waarin zij op de hoogte worden gesteld van de wijziging van het bedrag en het moment waarop deze wijziging in gaat.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de aanpassing van het bedrag, 23,82 euro, in het contract van de dienstencheques goed te keuren.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om de aanpassing van het contract te laten ingaan op 1 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Nieuwe richtlijn logistieke hulp RDGAT KINA - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

De Regionale Dienst voor Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg (RDGAT) KINA p.v. werd op 1 januari 2013 opgericht. Sinds 1 januari 2018 maken OCMW Hove, Schelle, Wijnegem, Wommelgem, Nijlen en Schilde er deel van uit.

 

Feiten en context

VVSG heeft in een schriftelijk advies, op 30 januari 2019, aan KINA p.v. aangegeven dat er tot een gemeenschappelijke richtlijn voor de bijdrage berekening van de logistieke hulp binnen de RDGAT KINA moet gekomen worden, om zo te kunnen voldoen aan de wettelijke voorwaarden.

 

Juridische gronden

          Het woonzorgdecreet van 15 februari 2019

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers, bijlage 2, artikel 17 § 1 rond de gebruikersbijdrage voor gezinszorg en § 2 rond de gebruikersbijdrage voor logistieke hulp

          Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendig bestuur ervan.

 

Argumentatie

          Tijdens de beleidsoverleggen RDGAT van 25 februari 2021 en 15 juni 2021 heeft een meerderheid van de besturen een consensus bereikt over een gemeenschappelijke richtlijn voor de gebruikers bijdrage voor logistieke hulp binnen de RDGAT KINA p.v.

          De gemeenschappelijke richtlijn voor de gebruikers bijdrage voor logistieke hulp wordt, binnen de RDGAT KINA p.v. op volgende wijze vastgelegd: de bijdrage per gepresteerd uur logistieke hulp is gelijk aan de bijdrage voor gezinszorg + 50%, met een maximum bijdrage die gelijk is aan het nettobedrag van de dienstencheque na fiscale aftrek (huidige bedrag = 7,20 euro).

          Er wordt bij de bijdrage berekening geen maximum grens qua inkomsten gehanteerd.

          De nieuwe gemeenschappelijke richtlijn voor de gebruikers bijdrage logistieke hulp wordt vanaf 1 januari 2022 toegepast binnen de zes secties van de RDGAT KINA p.v.

          De logistieke hulp (aanvullende thuiszorg) helpt op dit moment zeven cliënten, waarvan er vier meer dan 7,20 euro per uur betalen. Per maand zal het verschil van inkomsten, op basis van de huidige cliënten, 118,56 euro bedragen.

          Nieuwe cliënten, die minder dan 7,20 euro per uur moeten betalen, zullen in de toekomst, als er een plaats is, bij de logistieke hulp opgestart worden.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000880

Actie

AC000224

Algemene rekening

7020000000

Beleidsveld

0948

Bedrag

Visum financieel directeur

1.422,72 euro per jaar

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de vastlegging van de gebruikers bijdrage voor logistieke hulp binnen de RDGAT KINA goed. Het bedrag van de bijdrage wordt vastgelegd op het bedrag van de bijdrage voor gezinszorg, vermeerderd met 50%, met een maximum bijdrage die gelijk is aan het nettobedrag van de dienstencheque na fiscale aftrek (huidig bedrag = 7,20 euro) met ingang van 1 januari 2022.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat er bij de berekening van de bijdrage geen maximum grens qua inkomsten wordt gehanteerd.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Igean DV - buitengewone algemene vergadering - 22 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

          Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken.

          Het OCMW is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

          Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

          De raad van bestuur van 13 oktober 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022 evenals aan de begroting 2022. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Benoemen bestuurder - raad van bestuur

          Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 werden de leden van de raad van bestuur benoemd.

          Artikel 18 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat bij ontslag van een bestuurder de deelnemer die hem voorgedragen heeft, een nieuwe kandidaat-bestuurder voordraagt, die vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bijwoont en waarvan de benoeming in het kader van een definitieve vervanging voorgelegd wordt aan de eerstvolgende algemene vergadering.

          De gemeenteraad van Niel heeft het ontslag van de heer Bart Van der Velde aanvaard en de heer Steven Mattheus voorgedragen als kandidaat-bestuurder. De buitengewone algemene vergadering benoemt deze bestuurder, die het mandaat van de bestuurder die hij vervangt beëindigt.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 13 oktober 2021 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 22 december 2021 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          benoemen van een bestuurder.

          In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 20 oktober 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

          de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 13 oktober 2021;

          de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2022.

          De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN dienstverlening

          Artikel 432 van het decreet en artikel 33, §1 van de statuten
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 22 december 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          goedkeuren van de benoeming van een bestuurder.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 22 december 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Igean MV - buitengewone algemene vergadering - 22 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

          Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

          Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken.

          Het OCMW is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

          Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

          De raad van bestuur van 20 oktober 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022 evenals aan de begroting 2022. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

          Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

          Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

          Beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020, die luidt als volgt:

Besluit de buitengewone algemene vergadering unaniem
Enig artikel. De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed om in 2021 de bijdrage in het innovatiefonds te koppelen aan de omzet en aan alle deelnemers een bijdrage te vragen van 0,5%.

          Om de continuïteit van deze projecten te garanderen, wordt voorgesteld om ook in 2022 een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

          Een korte nota over het innovatiefonds bevat eveneens een overzicht van de geraamde bedragen per bestuur.

          De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

          Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

          Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

          Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

          Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

          Gelet op de vervanging van de heer René Lauwers als schepen van leefmilieu in het adviescomité milieu voor de gemeente Aartselaar door de heer Hans Cops, en op het aanvaarden van het ontslag van de heer Bart Van der Velde van de gemeente Niel en de voordracht van Steven Mattheus als lid van het adviescomité veiligheid.

          De benoeming van beide leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 20 oktober 2021 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 22 december 2021 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          innovatiefonds – bepalen bijdrage;

          benoemen van een lid van het adviescomité.

          In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

          Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 20 oktober 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

          de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 20 oktober 2021;

          de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2022;

          de nota over het innovatiefonds.

          De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

          Artikel 432 van het decreet en artikel 34, §1 van de statuten
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 22 december 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          innovatiefonds - bepalen bijdrage;

          benoemen van een lid van het adviescomité.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 december 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Cipal - algemene vergadering - 16 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De raad voor maatschappelijk welzijn is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 met de volgende agendapunten:

          Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

          Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022

          Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur

          Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

          De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

          De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

          Er zijn geen redenen voorhanden zin om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

          Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn inzake de intergemeentelijke samenwerking.

          De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 15 11 2021

Jaarrekening 2020 - OCMW - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van het OCMW werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

          Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

          Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

          Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

          De jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn Schilde werd goedgekeurd door de gouverneur.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van het OCMW door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021