Pieter-Jan Fraussen Kristof Droessaert Annemie Laforce-Vergote Hendrik Bellens Marian Van Alphen Peter Mendonck Olivier Verhulst Tara Godts Lynn Cuppens Tine Vervisch Dirk Bauwens Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Patrick Lievens Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Marleen Struyf Hans Hanssen Margot Van Overtveldt Pascale Gielen Yolande Avontroodt Kathleen Krekels Valerie Michel Pieter-Jan Fraussen Kristof Droessaert Annemie Laforce-Vergote Hendrik Bellens Marian Van Alphen Peter Mendonck Olivier Verhulst Tara Godts Lynn Cuppens Dirk Bauwens Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Patrick Lievens Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Marleen Struyf Hans Hanssen Margot Van Overtveldt Pascale Gielen Yolande Avontroodt Kathleen Krekels Valerie Michel Pascale Gielen Hendrik Bellens Valérie Van Genechten Marian Van Alphen Olivier Verhulst Yolande Avontroodt Lynn Cuppens Tara Godts Micheline Duysens Annemie Laforce-Vergote Margot Van Overtveldt Philippe Verschueren Kristof Droessaert Valerie Michel Hans Hanssen Laurenz Van Ginneken Peter Mendonck Kathleen Krekels Marleen Struyf Pieter-Jan Fraussen Patrick Lievens Dirk Bauwens aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Verslag OCMW-raad van 21 januari 2019
Juridische grond
• Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
• Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:
1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";
2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";
3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";
4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";
5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";
6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";
7° "schepen" als "lid van het vast bureau";
8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";
BESLUIT
Stemming: 22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt |
Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het zittingsverslag en de notulen van de vergadering van 21 januari 2019 goed.
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Mededelingen vanuit het vast bureau
Juridische gronden
Artikel 1 - §1 uit het huishoudelijk reglement
De raad voor maatschappelijk welzijn vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.
Kennisname
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Erkenningsaanvraag dienst logistieke hulp
Voorgeschiedenis
De OCMW-raad nam in de zitting van 22 november 2018 de beslissing een aanvraag erkenning voor logistieke hulp in te dienen.
Feiten en context
• Begin 2019 wordt een nieuw woonzorgdecreet van kracht. De Vlaamse sociale bescherming met het luik persoonsvolgende financiering binnen de thuiszorg, wordt in 2023 verwacht. De decreten brengen veranderingen mee die een effect zullen hebben op de organisatie van de reguliere poetsdienst van het OCMW.
• Minister Vandeurzen wil de hulp voor de zorgbehoevenden organiseren via erkende diensten voor gezinszorg. Personen die een zorgbudget ontvangen, zullen dit enkel kunnen gebruiken bij erkende voorzieningen.
• Niet elke oudere zal een persoonsvolgend budget krijgen, dit zal afhangen van de mate van zorgbehoevendheid. Maar voor de oudere met zo een budget zal de hulp toegankelijker zijn.
• Uit de voorlopige uitvoeringsbesluiten van het woonzorgdecreet blijkt dat bij een samenwerking met een erkende dienst gezinszorg, het aantal VTE logistiek personeel dat aan de dienst logistieke hulp werd toegewezen, overgedragen zal worden naar de dienst gezinszorg.
• De aanvraag erkenning voor logistieke hulp werd ingediend maar werd niet ontvankelijk verklaard wegens het ontbreken van een samenwerkingsovereenkomst met een erkende dienst voor gezinszorg.
Juridische gronden
Voorontwerp van decreet betreffende de woonzorg dat op 13 juli 2018, voor de 2de keer principieel, goedgekeurd werd door de Vlaamse Regering
Argumentatie
• Gezien de nieuwe informatie, verkregen uit de voorlopige uitvoeringsbesluiten van het woonzorgdecreet, zou het aanvragen van een aparte erkenning voor logistieke hulp enkel zin hebben indien OCMW Schilde de optie wil houden om met een andere dienst gezinszorg dan KINA een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.
• Gezien het feit dat OCMW Schilde momenteel 0,5 voltijds equivalent gesubsidieerde medewerker heeft overgedragen naar de erkenning van KINA, kan er met deze dienst in overleg gegaan worden om extra, niet gesubsidieerde, poetshulpen onder hun erkenning te zetten als er vragen komen van inwoners met een persoonsvolgend budget.
Kennisname
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de beslissing van het vast bureau om de aanvraag erkenning voor een logistieke dienst stop te zetten en in overleg te gaan met KINA p.v. over de overdracht van extra poetshulpen naar de erkenning van KINA.
Pieter-Jan Fraussen Kristof Droessaert Annemie Laforce-Vergote Hendrik Bellens Marian Van Alphen Peter Mendonck Mats Geismar Olivier Verhulst Tara Godts Lynn Cuppens Tine Vervisch Dirk Bauwens Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Marijke Dillen Patrick Lievens Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Marleen Struyf Hans Hanssen Margot Van Overtveldt Pascale Gielen Yolande Avontroodt Kathleen Krekels Valerie Michel Pieter-Jan Fraussen Kristof Droessaert Annemie Laforce-Vergote Hendrik Bellens Marian Van Alphen Peter Mendonck Mats Geismar Olivier Verhulst Tara Godts Lynn Cuppens Dirk Bauwens Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Marijke Dillen Patrick Lievens Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Marleen Struyf Hans Hanssen Margot Van Overtveldt Pascale Gielen Yolande Avontroodt Kathleen Krekels Valerie Michel Kathleen Krekels Kristof Droessaert Yolande Avontroodt Peter Mendonck Pieter-Jan Fraussen Lynn Cuppens Pascale Gielen Mats Geismar Hans Hanssen Philippe Verschueren Marian Van Alphen Dirk Bauwens Patrick Lievens Micheline Duysens Olivier Verhulst Valérie Van Genechten Margot Van Overtveldt Laurenz Van Ginneken Hendrik Bellens Valerie Michel Marleen Struyf Annemie Laforce-Vergote Tara Godts Marijke Dillen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Reglement betaling kinderbegeleiders gezins- en groepsopvang
Voorgeschiedenis
Beslissing van het vast bureau van 28 januari 2019 om voor de betalingen vanaf maart 2019 een reglement op te maken dat als wettelijke basis geldt voor de uitbetaling van de onkostenvergoeding aan kinderbegeleiders in de gezins- en groepsopvang.
Feiten en context
• De onkostenvergoeding is binnen het sui generis-statuut van de kinderbegeleiders het maandelijks inkomen.
• De onkostenvergoeding is afhankelijk van het aantal opgevangen kinderen en varieert
• maandelijks.
• De uitbetaling van de onkostenvergoeding gebeurt momenteel op basis van een mondelinge afspraak tussen OCMW en de kinderbegeleiders.
Juridische gronden
Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.
Argumentatie
• Het bestuur wil een wettelijke basis voor het uitbetalen van onkostenvergoedingen.
• Het bestuur wil kinderbegeleiders van de gezins- en groepsopvang ondersteunen door dezelfde betaaltermijnen aan te houden.
Financiële gevolgen
Actie |
|
Algemene rekening |
|
Beleidsveld |
|
Bedrag Visum financieel beheerder |
nummer 19/003 van 30 januari 2019 |
BESLUIT
Stemming: 24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt |
Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het reglement onkostenvergoeding kinderbegeleider in de gezins- en groepsopvang goed te keuren.
Pieter-Jan Fraussen Kristof Droessaert Annemie Laforce-Vergote Hendrik Bellens Marian Van Alphen Peter Mendonck Mats Geismar Olivier Verhulst Tara Godts Lynn Cuppens Tine Vervisch Dirk Bauwens Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Marijke Dillen Patrick Lievens Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Marleen Struyf Hans Hanssen Margot Van Overtveldt Pascale Gielen Yolande Avontroodt Kathleen Krekels Valerie Michel Pieter-Jan Fraussen Kristof Droessaert Annemie Laforce-Vergote Hendrik Bellens Marian Van Alphen Peter Mendonck Mats Geismar Olivier Verhulst Tara Godts Lynn Cuppens Dirk Bauwens Philippe Verschueren Valérie Van Genechten Marijke Dillen Patrick Lievens Laurenz Van Ginneken Micheline Duysens Marleen Struyf Hans Hanssen Margot Van Overtveldt Pascale Gielen Yolande Avontroodt Kathleen Krekels Valerie Michel Hans Hanssen Marijke Dillen Laurenz Van Ginneken Annemie Laforce-Vergote Dirk Bauwens Philippe Verschueren Kathleen Krekels Olivier Verhulst Pascale Gielen Peter Mendonck Tara Godts Yolande Avontroodt Marleen Struyf Mats Geismar Hendrik Bellens Kristof Droessaert Micheline Duysens Lynn Cuppens Marian Van Alphen Patrick Lievens Pieter-Jan Fraussen Margot Van Overtveldt Valérie Van Genechten Valerie Michel aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Huishoudelijk reglement groepsopvang Schilde
Voorgeschiedenis
Goedkeuring door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van maart 2017 van het geactualiseerde kwaliteitshandboek van de groepsopvang Het Appeltje en 't Wezelke
Feiten en context
• Het huishoudelijk reglement is een verplichte bijlage van het kwaliteitshandboek.
• Sinds maart 2017 worden de goedgekeurde documenten van het kwaliteitshandboek (inlichtingenfiche, klachtenkaart, huishoudelijk reglement, …) gebruikt.
• De groepsopvang moet aan een reeks kwaliteitsverplichtingen voldoen zoals onder andere een systematische evaluatie van de tevredenheid van ouders en kinderbegeleiders, een evaluatie en actualisatie van de risicoanalyse, het doorlopen van een zelfevaluatie.
Juridische gronden
• Decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van de kinderopvang van baby’s en peuters en het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en kwaliteitsbeleid voor de gezinsopvang en de groepsopvang voor baby’s en peuters
• Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Argumentatie
• Uit de evaluatie van de werkgroep kwaliteit bleek dat niet alle informatie in het huishoudelijk reglement actueel is (bijvoorbeeld informatie GDPR, e-mailadressen) en dat informatie dient toegevoegd te worden om de ouders beter te informeren (bijvoorbeeld occasioneel beleid, reservering, pedagogisch beleid).
• Eind 2018 waren er enkele klachten over het reservatiesysteem van 't Wezelke en over de uitzonderingen die toegelaten werden binnen de groepsopvang.
BESLUIT
Stemming: 24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt |
Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement groepsopvang Schilde goed.
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Stand van zaken oprichting van een collectief autonome dagopvang (afgekort: CADO) (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt
Toelichting:
Op de OCMW-raad van 22 november 2018 werd unaniem beslist om een voorafgaande vergunning voor een collectief autonome dagopvang (afgekort: CADO) aan te vragen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Omdat er in de programmatie slechts één CADO voorzien is voor gans Schilde moest de vergunningsaanvraag ASAP ingediend worden.
In onze gemeente met zijn vergrijzende bevolking is een CADO een belangrijk instrument om mantelzorgers te ontlasten, om senioren de kans te geven langer thuis te kunnen blijven. Een opname in een woonzorgcentrum kan hierdoor uitgesteld en/of vermeden worden.
Mijn vraag:
-Is het dossier voor de aanvraag van de voorafgaandelijke vergunning ondertussen ingediend?
-Welk concreet tijdspad zal gevolgd worden om dit mooie project spoedig te realiseren?
Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) antwoordt dat ze in de loop van de eerste week van maart een overleg heeft met de procesbegeleider van Kina. Het dossier kan worden opgevolgd via de agenda van het vast bureau.
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Mankementen patrimonium - serviceflats (Valerie Van Genechten - Open Vld) - Toegevoegd punt
De meest recent gebouwde serviceflats zijn steeds behept geweest met een aantal gebreken, oa. Problemen met de verwarming. Kunnen deze mankementen / gebreken nog eens worden opgelijst? Kan er tevens een plan van aanpak worden uitgewerkt?
Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat dienst der werken momenteel onderzoekt of er gewerkt kan worden met een externe partij. Dit omdat er vastgesteld wordt dat niet de klusjesmannen van het OCMW, maar wel de medewerkers van dienst der werken worden opgetrommeld om herstellingen uit te voeren. Al te vaak gaat het daarbij om herstellingen die niet behoren tot de kerntaken van het gemeentebestuur, zoals het herstellen van kapotte tv’s. Daarnaast is zowel het vorige als het huidige gemeentebestuur altijd een voorstander geweest om het beheer van de serviceflats over te dragen aan De Voorkempen. Op die manier kunnen de serviceflats meetellen voor het behalen van het Bindend Sociaal Objectief (BSO). Maar op korte termijn zullen de noden van de inwoners dus worden gelenigd door een externe partij in te schakelen.
Mevr. M. Struyf (CD&V) merkt op dat, door de serviceflats op te nemen in het BSO, de flats moeten opengesteld worden voor alle inwoners zoals eerder al gebeurde bij het Molenerf. Op die manier wordt er geen prioriteit meer gegeven aan de doelgroep senioren.
Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat dit een terechte opmerking is die onderzocht zal worden wanneer het probleem zich stelt.
RMW-raad zitting van 18 02 2019
Actualiteitsvragen
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.