VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

21 september 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Valérie Van Genechten, raadslid;

Uur

21 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 09 2020

Goedkeuring verslag RMW-raad van 18 augustus 2020

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het verslag van de vergadering van 18 augustus 2020 goed mits volgende opmerking:

punt 5: mevr. L. Scholiers (N-VA) merkt op dat de medewerkers van groepsopvang 't Wezelke niet het statuut van onthaalouder hebben, maar deel uitmaken van het gemeentepersoneel.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 09 2020

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het vast bureau.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 09 2020

Organisatiebeheersing - Meerjarenplan

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 27 mei 2020 werd het kader voor organisatiebeheersing vastgesteld door het managementteam.

          Op 15 juni 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het kader voor organisatiebeheersing goed.

 

Feiten en context

          Stap 3 van het goedgekeurde kader van organisatiebeheersing bepaalt dat de aanbevelingen uit de organisatie-audit en resultaten van de bottom-up zelfevaluatie worden opgenomen in een meerjarenplan organisatiebeheersing. Het managementteam bepaalt – in overleg met het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau - de prioriteiten op basis van:

          de risicobeoordeling;

          het meerjarenplan van gemeente en OCMW Schilde;

          de impact op de belanghebbenden;

          de benodigde middelen;

          de realisatietermijn.

Het meerjarenplan organisatiebeheersing zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

          In de managementreactie (aanbevelingentabel) in het rapport van de organisatieaudit met begeleide zelfevaluatie door Audit Vlaanderen is voorzien dat het meerjarenplan gefinaliseerd wordt voor 30 september 2020.

 

Juridische gronden

Titel II, hoofdstuk 5 van het decreet lokaal bestuur dat bepalingen vastlegt inzake organisatiebeheersing en audit

          Artikel 218. Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het OCMW wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten.

          Artikel 219. Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam.

 

Inspraak en advies

          Managementteam van 25 augustus en 1 september 2020

          Vast bureau van 7 september 2020

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan organisatiebeheersing bestaat uit twee onderdelen:

          de thema's die onderworpen werden aan een organisatie-audit en de aanbevelingen die daaruit voortvloeiden;

          de verwerking van de resultaten van de bottum-up zelfevaluatie naar de verschillende onderdelen van het meerjarenplan.

          Waar mogelijk, is een link gelegd met het meerjarenplan van de gemeente en het OCMW.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het meerjarenplan organisatiebeheersing goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 09 2020

Subsidies consumptiebudget kwetsbare doelgroepen - reglement

 

 

Voorgeschiedenis

De Vlaamse Regering besliste op 10 juli om aan de gemeenten en OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in 2020 een subsidie van 15 miljoen euro toe te kennen ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.

 

Feiten en context

          Met deze extra financiële aanmoediging wil de Vlaamse Regering:

          de koopkracht verhogen van huishoudens die omwille van de coronacrisis ernstig inkomensverlies leden en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden;

          de lokale economie, die evenzeer sterk is getroffen door de coronacrisis, via een krachtige lokale impuls versterken.

          Voorwaarden voor deze subsidie

          het lokaal bestuur dient tijdig een correcte en volledige aanvraag in;

          het lokaal bestuur beschikt over een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem:

          in dat systeem wordt in een extra consumptiebudget voorzien voor kwetsbare doelgroepen, die verkeren in financiële armoede of die ten gevolge van COVID-19 in financiële armoede dreigen terecht te komen. Bestaande systemen van waardebonnen of voordeelpassen zoals de Uitpas en Paspartoe (VGC) komen ook in aanmerking;

          het waardebonnensysteem kan een samenwerking zijn tussen gemeenten en OCMW’s, al dan niet in een specifiek samenwerkingsverband, zoals intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, welzijnsverenigingen, autonome gemeentebedrijven, enz.

          De Vlaamse gemeenten of OCMW’s definiëren en motiveren de afbakening van de kwetsbare doelgroepen en lokale handelszaken op basis van de plaatselijke noden.

          Dit consumptiebudget kan gebruikt worden in lokale handelszaken of organisaties, zoals kledingwinkels, voedingswinkels, horeca, winkels voor educatief schoolmateriaal, en bij organisaties voor bijvoorbeeld culturele evenementen, vrijetijdsbesteding, enz.

          Naast een aantal uitkeringsgerechtigde categorieën zoals personen met een leefloon of gelijkgestelde steun, personen met een handicap (IVT) of met een inkomensgarantie voor ouderen of een gewaarborgd inkomen voor ouderen, kunnen ook mensen met een laag loon of een laag pensioen of personen die nu al aanvullende steun krijgen, in aanmerking komen.

          Het lokaal bestuur bepaalt de waarde van de bonnen, de geldigheidsduur, de wijze van toekenning en het gebruik en de validering van de bonnen. De bonnen moeten wel worden ingewisseld bij het lokale bestuur tussen 1 juni 2020 en 31 december 2021.

 

Juridische gronden

          Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn kan bij reglement zijn bevoegdheden overdragen aan het vast bureau. De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
17° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

          Het ministerieel besluit van 30 juni 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.

 

Argumentatie

Lokaal bestuur Schilde wenst aan elke inwoner die behoort tot een kwetsbare doelgroep een (of meerdere) waardebon(nen) te geven, om:

          de koopkracht te versterken van huishoudens die omwille van de coronacrisis serieus inkomensverlies leden of die al met een laag inkomen moesten rondkomen en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden

          lokale handelszaken en organisaties, die evenzeer door de coronacrisis sterk zijn getroffen, te steunen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

 

Actie

 

Algemene rekening

AR; 7405/9 Specifieke werkingssubsidies

Beleidsveld

BV: 0900 Sociale bijstand

Bedrag

Visum financieel directeur

 

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement voor de besteding van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.