VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

22 april 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marijke Dillen, Annemie Laforce-Vergote, raadsleden;

 

Uur

21 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 22 04 2024

Notulen en zittingsverslag RMW-raad

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 18 maart 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 22 04 2024

BBC - Opvolgingsrapportering vierde kwartaal 2023

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

        Managementteam van 22 februari 2024

        Raadscommissie van 8 april 2024

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het vierde kwartaal van 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 22 04 2024

Organisatiebeheersing

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 juni 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het geïntegreerd kader voor organisatiebeheersing goed.

        Op 21 september 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan organisatiebeheersing goed.

        Op 21 februari 2022 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het aangepaste kader voor organisatiebeheersing goed.

 

Feiten en context

        Monitoring is het systematisch en continu verzamelen van relevante gegevens om gericht op te volgen of de (beleids)doelstellingen gerealiseerd worden en de dienstverlening goed verloopt. Dit stelt het bestuur in staat om te weten of het op koers zit om de doelstellingen te bereiken.

        Een adequaat en effectief monitoringsysteem voor lokale besturen voldoet onder andere aan volgende doelstellingen rond organisatiebeheersing:

        de organisatie weet over welke informatie en rapporten ze wil beschikken om de realisatie van haar doelstellingen en haar dienstverlening op te volgen;

        de organisatie gebruikt de gerapporteerde informatie als sturingsinstrument.

        Een goed functionerende organisatie realiseert drie doelstellingen met haar aanpak van organisatiebeheersing:

        de organisatie hanteert een kader voor organisatiebeheersing;

        de organisatie kent haar belangrijkste verbeterpunten en risico's voor de management- en de ondersteunende processen, ze hanteert een strategie om deze te beheersen en volgt deze strategie op;

        de organisatie evalueert regelmatig de manier waarop ze werkt aan haar organisatiebeheersing en stuurt die bij.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Inspraak en advies

        Managementteam van 22 februari 2024

        Raadscommissie van 8 april 2024

 

Argumentatie

        De organisatie beschikt over rapporten waarmee ze een duidelijk zicht heeft op de interne werking en de dienstverlening.

        Leidinggevenden krijgen periodieke rapportages met betrouwbare gegevens die belangrijk zijn om de werking en de output van hun dienst op te volgen.

        De organisatie stuurt bij op basis van de evaluatie van de rapportagegegevens.

        De tussentijdse rapporten organisatiebeheersing worden besproken in het managementteam.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing van het vierde kwartaal van 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 22 04 2024

Deontologische code

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 31 mei 2021 vond een workshop voor de raadsleden plaats over de deontologische code. De workshop werd begeleid door Governance & Integrity. 

        Op 28 juni 2021 is het bureau van de gemeenteraad samengekomen om de verdere aanpak te bespreken. Dit project zou worden verdergezet na de goedkeuring van het nieuw huishoudelijk reglement van de raden. De goedkeuring vond plaats op 20 juni 2022. 

        Een dialoog over deontologie met het managementteam vond plaats op 1 december 2022.

        Op 27 februari 2023 heeft een workshop plaatsgevonden met de leden van het college van burgemeester en schepenen.

        Op 21 juni 2023 vond een workshop plaats met de leden van de deontologische commissie onder begeleiding van Governance & Integrity.

        Op 18 december 2023 werd de samenstelling van de deontologische commissie goedgekeurd op de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten en context

De oprichting van een deontologische commissie werd verplicht door een wijziging aan het decreet lokaal bestuur. Lokaal bestuur Schilde heeft deze wijziging aangegrepen om de volledige deontologische code te actualiseren en optimaliseren. 

 

Juridische gronden

        Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad neemt een deontologische code aan en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

        Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 39 is van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Inspraak en advies

Deontologische commissie van 18 januari 2024 en 4 maart 2024

 

Argumentatie

        De deontologische code geeft mandatarissen een houvast. 

        De code schept een duidelijk kader waarbinnen ze hun mandaat kunnen opnemen en creëert een veilige omgeving. Openheid en transparantie zijn de sleutelwoorden.  

        Naast de decretale verplichting, geeft deze code een overzicht van wet- en regelgeving. Ze gaat uit van een gedeelde norm en ondergrens voor integer handelen. Op deze manier draagt de code ook bij aan het bevorderen van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de politiek.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist de deontologische code goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.