VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

18 maart 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Annemie Laforce-Vergote, Stefan Van den Heuvel, raadsleden;

 

Uur

21 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 18 03 2024

Notulen en zittingsverslag RMW-raad februari 2024

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 19 februari 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 08/05/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

RMW-raad zitting van 18 03 2024

Ondersteuningsreglement zelfstandige kinderopvang

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 31 augustus 2020 om Mondea aan te stellen voor de opdracht van de uitwerking van een langetermijnvisie voor kinderopvang Schilde.

        Toelichting van de eindnota 'Ontwikkeling van een langetermijnvisie op de kinderopvang' aan het college van burgemeester en schepenen en het managementteam op 1 maart 2021.

        Voorstelling van de resultaten van de externe studie kinderopvang omtrent de toekomstvisie van de kinderopvang in Schilde aan de raadscommissie van 6 april 2021.

        Kennisname door het vast bureau op 20 november 2023 van het ontwerp van het ondersteuningsreglement.

        Akkoord van het vast bureau op 20 november 2023 met het principe van een ondersteuningsreglement.

        Beslissing van het vast bureau op 20 november 2023 om het ondersteuningsreglement voor zelfstandige kinderdagverblijven ter advies op het lokaal overleg kinderopvang te agenderen.

        Beslissing van het vast bureau op 20 november 2023 om 10.000 euro van het voorziene krediet van 2023 op MJP1604 over te dragen naar MJP2133 (2024) bij de aanpassing van het meerjarenplan.

        Kennisname door het vast bureau op 4 maart 2024 van het advies van het lokaal overleg kinderopvang.

 

Feiten en context

        In de eindnota 'Ontwikkeling van een langetermijnvisie op de kinderopvang' werd het uitwerken van een ondersteuningsreglement aanbevolen.

        In het meerjarenplan wordt vanaf 2021 18.000 euro voorzien om bijkomende panden voor kinderopvang te huren.

        Sinds 2021 is het krediet op MJP1604 voor de huur van bijkomende panden voor kinderopvang nog niet gebruikt. Voor 2023 is er nog 17.030 euro beschikbaar.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

.

Inspraak en advies

Positief advies van het lokaal overleg kinderopvang Schilde op 24 januari 2024.

 

Argumentatie

        Er is nood aan bijkomende kinderopvang in Schilde.

        Het lokaal bestuur wil zijn actorrol niet uitbreiden, maar wil wel zelfstandige organisatoren aantrekken om het aantal opvangplaatsen uit te breiden.

        Financiële, pedagogische en materiële ondersteuning kan mogelijke zelfstandige organisatoren in Schilde aantrekken.

        Door zelfstandige initiatieven uit te nodigen op vormingen krijgen ze pedagogische ondersteuning en wordt het contact met de dienst kinderopvang versterkt.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP002133

Actie

AC000192

Algemene rekening

6496000000

Beleidsveld

0945

Bedrag

Visum financieel directeur

Eenmalig 10.000 euro voor de bestaande initiatieven

18.000 euro vanaf 2024 (=7.200 euro per locatie met 18 kinderopvangplaatsen + 70 euro/3 jaar voor vormingen)

 

Lot van het agendapunt

Het ondersteuningsreglement is een fundamentele eerste stap om het kinderopvanglandschap in de juiste richting te laten evolueren.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het ondersteuningsreglement goed en beslist dit reglement toe te passen vanaf 1 april 2024.

 

 

Publicatiedatum: 08/05/2024
Punt bijlagen/links Ondersteuningsbeleid_kinderopvang_def.pdf Download
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 18 03 2024

Beslissingskader opportuniteitsadvies

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van het vast bureau van 20 juni 2022 om geen gegrond advies te geven over de verhuis van het Venneke omwille van het ontbreken van een beslissingskader.

        Beslissing van het vast bureau van 18 juli 2022 om geen gegrond advies te geven over het openen van kinderopvang het Venneke 2 omwille van het ontbreken van een beslissingskader.

        Beslissing van het vast bureau van 22 augustus 2022 om geen gegrond advies te geven over de overname van Uk en puk omwille van het ontbreken van een beslissingskader.

        Kennisname van het opportuniteitsadvies door het vast bureau van 4 maart 2024.

        Beslissing van het vast bureau van 4 maart 2024 om het opportuniteitsadvies te agenderen op de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2024.

 

Feiten en context

        Sinds 1 januari 2022 is een organisator kinderopvang verplicht een opportuniteitsadvies aan het lokaal bestuur te vragen voor een nieuwe vergunning locatie groepsopvang na een weigering of opheffing vergunning, een uitbreiding van een bestaande locatie groepsopvang met minstens negen plaatsen, indien de opvanglocatie wil verhuizen binnen of buiten de gemeente en bij een uitbreiding van gezinsopvang naar groepsopvang.

        Er is geen opportuniteitsadvies nodig bij een overname of wijziging van de rechtsvorm van de kinderopvanglocatie.

 

Juridische gronden

        Artikel 2, 3° van het besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters van 22 november 2013

        Artikel 8.1f en artikel 9,3°C, artikel 10.1b en artikel 12.4/1 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters

        Artikel 7 van het besluit van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang
Het lokaal bestuur kan Kind en Gezin advies geven over de uitbreiding van de kinderopvang op het eigen grondgebied.

 

Inspraak en advies

Positief advies van het lokaal overleg kinderopvang op 9 januari 2024

 

Argumentatie

Het uitwerken van een beslissingskader 'opportuniteitsadvies' zorgt voor een objectief advies voor nieuwe opvanglocaties, locaties die willen uitbreiden en locaties die wensen te verhuizen.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het beslissingskader 'opportuniteitsadvies' goed en beslist het toe te passen vanaf 1 april 2024.

 

 

Publicatiedatum: 08/05/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 18 03 2024

Eengemaakt vrijwilligersbeleid

 

 

Voorgeschiedenis

        Het college van burgemeester en schepenen ging op 18 november 2016 akkoord met de uitgebreide visietekst als basis voor een uniform vrijwilligersbeleid voor gemeente en OCMW.

        Het college van burgemeester van schepenen nam op 12 juni 2017 kennis van het verslag van de werkgroep vrijwilligersbeleid van 18 april 2017 en het ontwerp intakedocument voor vrijwilligers.

        Het college van burgemeester en schepenen ging op 26 maart 2018 akkoord met de offerte van VONAK en Give a day en besliste om met de eerste budgetwijziging de nodige kredieten te voorzien.

        Het college van burgemeester en schepenen op 4 juni 2018 besliste dat een uniform vrijwilligersbeleid mag uitgewerkt worden en om de werkgroep uit te breiden met medewerkers van OCMW, VONAK/Give a day.

 

Feiten en context

        Sinds 2018 is er een vrijwilligerspunt voor het lokaal bestuur Schilde, bemand door een medewerker van VONAK.

        In het vrijwilligerspunt kunnen inwoners informatie krijgen over vrijwilligerswerk en kunnen ze een overeenkomst krijgen om vrijwilligerswerk te doen bij Werf44, OCMW en gemeente Schilde.

        Er is geen eengemaakt vrijwilligersbeleid voor het lokaal bestuur.

        Een interne werkgroep, aangevuld met VONAK, nam de vrijwilligerswerking onder de loep en herwerkte dit tot een eengemaakt vrijwilligersbeleid.

        Het eengemaakt vrijwilligersbeleid vermeldt de visie over vrijwilligerswerk, de werking van het vrijwilligerspunt, de administratieve procedure en de vergoeding/bedanking.

        De vuistregel rond forfaitaire vrijwilligersvergoeding van 20 euro voor een halve dag en 40 euro voor een hele dag werd opgenomen.

 

Juridische gronden

        Artikel 10 van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers
Vrijwilligers geven uit vrije wil, onbetaald een stuk van hun tijd aan een organisatie. Vrijwilligers mogen wel een kostenvergoeding ontvangen, volgens strikte regels.

        Artikel 78, 1° van het decreet lokaal bestuur
De bevoegdheden die aan de raad voor maatschappelijk welzijn zijn toegewezen, vermeld in artikel 1 en 2, kunnen niet aan het vast bureau worden toegewezen.

 

Inspraak en advies

        Vonak werd betrokken in het herwerken van het vrijwilligersbeleid.

        Het managementteam gaf op 1 februari 2024 positief advies mits het toevoegen van voordelen in natura en informele vrijwilligersbijeenkomsten.

 

Argumentatie

        De gemeente, het AGB en het OCMW zetten vrijwilligers in voor verschillende taken.

        De gemeente stimuleert vrijwilligerswerk.

        Een eengemaakt vrijwilligersbeleid AGB-OCMW-gemeente met een overzicht van rechten en plichten biedt duidelijkheid voor vrijwilligers, het vrijwilligerspunt en de interne diensten.

        Een vrijwilligersbeleid is een document waarmee het lokaal bestuur open communiceert over welke engagementen de organisatie opneemt ten aanzien van vrijwilligers.

        Het vrijwilligersbeleid is uniform voor het OCMW, de gemeente en het AGB.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het vrijwilligersbeleid goed.

 

 

Publicatiedatum: 08/05/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.