VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

20 november 2023

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Olivier Verhulst, schepen; Pieter-Jan Fraussen, raadslid;

Uur

21 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Notulen en zittingsverslag RMW-raad oktober 2023

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Franky Cools

3 onthoudingen: Peter Mendonck, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 16 oktober 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Evaluatie en aanpassing beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

        De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

        De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

        Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

        Op 17 mei 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed.

        Op 16 september 2022 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

 

Feiten en context

        De beheersovereenkomst voorziet een jaarlijkse evaluatie.

        Op 22 februari 2023 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de klokkenluidersregeling. Er werd voorzien dat bij de eerstvolgende aanpassing van de beheersovereenkomst de samenwerking op dit vlak zou opgenomen worden, zoals wettelijk verplicht is.

 

Juridische gronden

        Artikel 196, §2 van het decreet lokaal bestuur
Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.
In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

        Afdeling 6 van het bestuursdecreet over de klokkenluidersregeling

 

 

Inspraak en advies

Managementteam van 7 september 2023

 

Argumentatie

        De implementatie van het postregistratiesysteem voor de gemeente en het OCMW is opgestart.

        Het onthaal van het gemeentehuis en het sociaal huis is ondergebracht bij het secretariaat met het oog op het versterken van de onthaal- en secretariaatsfunctie.

        De aansturing van het personeel dat instaat voor het gebouwenbeheer en -onderhoud gebeurt door de gemeente.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist de aangepaste beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Minimale levering aardgas

 

 

Voorgeschiedenis

Op 4 oktober 2023 bezorgde het Vlaams Energieagentschap de instructies rond de nieuwe richtlijnen minimale levering aardgas voor 2023-2024.

 

Feiten en context

        Om te vermijden dat mensen die in de winter de middelen niet hebben om hun aardgasbudgetmeter voldoende op te laden zonder verwarming vallen, kunnen OCMW’s beroep doen op de ‘minimale levering aardgas via de budgetmeter’ in de periode van november tot en met maart.

        Van 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023 had OCMW Schilde slechts 3 dossiers.

        De toegekende bedragen kunnen voor 70% worden gerecupereerd bij de aardgasnetbeheerder. Het resterende percentage (30%) recupereert het OCMW bij de hulpverlener in kwestie of neemt het zelf ten laste.

 

Juridische gronden

Artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het energiebesluit van 19 november 2010
Dit heeft betrekking op de minimale levering van aardgas via de aardgasbudgetmeter.

 

Argumentatie

        De Vlaamse regering wil de OCMW’s middelen aanreiken om gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter aardgas op te laden, en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas ter beschikking te stellen via periodieke opladingen van de budgetmeterkaart.

        Het OCMW helpt hiermee energiearmoede binnen de gemeente Schilde te beperken.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het systeem van minimale levering aardgas tijdens de periode 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024 toe te passen.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om 70% van het verleende bedrag terug te vorderen van de netwerkbeheerder en 30% ten laste te nemen van het OCMW.

Artikel 3. Elke individuele aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Aanpassing reglement onderwijstoelage

 

 

Voorgeschiedenis

        Naar aanleiding van de coronacrisis werden de onderwijscheques in het leven geroepen.

        De raad voor maatschappelijk welzijn van 26 oktober 2020 keurde het reglement met betrekking tot de onderwijscheques goed.

        Vervolgens werd er overgeschakeld naar een onderwijstoelage.

        Het reglement van de onderwijscheques werd gebruikt als basis voor het reglement van de onderwijstoelage.

 

Feiten en context

        Binnen het thema kinderarmoede werd het systeem van onderwijstoelage gelanceerd.

        De onderwijstoelage werd ingevoerd ter vervanging van de onderwijscheque met als doel laagdrempeliger naar de aanvrager toe te zijn en de administratieve last voor de maatschappelijk werker te verlagen.

        De onderwijstoelage is een jaarlijkse tussenkomst waarmee ouders de schoolkosten kunnen betalen.

        De toekenningsvoorwaarden werden aangepast in het reglement en het aanvraagformulier.

        De aanvrager mag maximum 1 eigendom in zijn of haar bezit hebben.

        De toelage wordt toegekend na sociaal en financieel onderzoek door een maatschappelijk werker van de sociale dienst die de financiële nood vaststelt.

        Voor elke leerling die voldoet aan de voorwaarden wordt per kalenderjaar maximaal volgend bedrag toegekend:

        per leerling in het kleuteronderwijs: 40 euro;

        per leerling in het lager onderwijs: 60 euro;

        per leerling in het secundair onderwijs: 80 euro.

        De scholen van Schilde zullen geïnformeerd worden over de schooltoelage zodat zij dit ook kenbaar kunnen maken aan ouders die hier mogelijks recht op hebben.

        Er zal daarnaast extra aandacht worden besteed aan de bekendmaking van de onderwijstoelage aan alle inwoners van Schilde via de communicatiedienst.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid, de retributies en het inwendige bestuur van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

        De basisrechten van alle inwoners van de gemeente moeten worden gewaarborgd.

        Het lokaal bestuur van Schilde wil met deze onderwijstoelage de betaalbaarheid van het onderwijs garanderen en gelijke schoolkansen vrijwaren.

        Door deze vorm van laagdrempelige hulpverlening worden er meer mensen bereikt.

        Dit initiatief kadert binnen SDG geen armoede en kwalitatief onderwijs.

        Een deel van de gemaakte kosten kan gerecupereerd worden via subsidies socioculturele participatie/kinderarmoede.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn gaat principieel akkoord met de aangepaste toelatingsvoorwaarden in het aangepaste reglement en het aanvraagformulier van de onderwijstoelage.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Punt bijlagen/links Reglement onderwijstoelage_versie_oktober_2023_definitief.pdf Download
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

RDGAT KINA nieuwe samenwerkingsovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

De dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg (DGAT) Schilde, maakt sinds 1 januari 2018 deel uit van de regionale dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg (RDGAT) KINA p.v.. Deze stap was noodzakelijk omdat de DGAT niet voldoende erkende uren had om als een alleenstaande dienst verder te werken. De RDGAT bestaat uit zes lokale besturen: Wijnegem, Wommelgem, Nijlen, Schelle, Hove en Schilde.

 

Feiten en context

        KINA heeft naar aanloop van het tienjarig bestaan van de RDGAT KINA het huidige samenwerkingsmodel intern geëvalueerd.

        KINA stelt vast dat omwille van het groeiend contingent RDGAT-personeelsleden in dienst van de vereniging het niet langer haalbaar is om binnen het huidige werkingskader, met de voorziene omkadering door de personeels- en stafdiensten van KINA, alle personeelszaken en coördinatietaken voor de RDGAT KINA op te nemen.

        KINA wil een nieuw samenwerkingsmodel uittekenen, met start vanaf 1 januari 2024 en een mogelijke overgangstermijn tot 1 juli 2024 waarbij het concept gebaseerd is op volgende principes:

        de lokale autonomie van de deelnemende OCMW’s blijft verzekerd;

        er wordt gestreefd naar een meer efficiënt en effectief personeelsbeleid waarbij het voltallige personeel, werkzaam binnen dezelfde sectie, kan genieten van de gelijke bepalingen van de rechtspositieregeling van het betrokken deelnemend OCMW. Definitieve vervangingen en nieuwe aanwervingen gebeuren niet langer door KINA, maar door het betrokken deelnemend OCMW op wiens grondgebied het personeelslid werkzaam zal zijn. RDGAT-personeelsleden die momenteel tewerkgesteld zijn bij KINA zullen aan het betrokken deelnemend OCMW op wiens grondgebied het personeelslid werkzaam is worden overgedragen;

        de verdere modaliteiten van het nieuwe samenwerkingsmodel zullen door KINA, in goed overleg en afstemming met het beleidsoverleg, worden omschreven in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen KINA en de deelnemende OCMW’s;

        de verdere modaliteiten met betrekking tot de overdracht van het personeel zullen, in goed overleg en afstemming met het beleidsoverleg, worden omschreven in een overeenkomst tussen KINA en de deelnemende OCMW’s; er wordt een tijdspad opgemaakt met de acties die daarin ondernomen dienen te worden;

        een deelnemend OCMW kan nog steeds, in overleg met KINA, een proeftuin of project opzetten met het oog op het verder uitdiepen van bepaalde aspecten van de samenwerking binnen de RDGAT KINA;

        volgende wijzigingen in de samenwerkingsovereenkomst betekenen dit concreet voor lokaal bestuur Schilde:

        juridische context: verwijzing naar geactualiseerde wetgeving 2019 en kwaliteitsdecreet;

        aanpassing ondersteuningskader KINA: coordinatie KINA en kwaliteitsondersteuning samen met de andere besturen betalen een forfait van één dag per week;

        toevoeging mogelijkheid tot het opzetten (proef)project;

        modaliteiten omschreven in artikel 1 en 5 van de overeenkomst van 2013 worden volledig vervangen door een artikel met daarin de nieuwe principes rond personeel namelijk, OCMW's als werkgever en het schrappen van de overheadkost KINA;

        overlegorganen: werking van de werkgroep, kwaliteitskring en beleidsoverleg wordt in detail omschreven;

        Financieel kader: omschrijving principes doorstorten en verdeling subsidies, toevoeging rond gebruiksbijdrages, toevoeging rond financieel verslag;

        Toevoeging procedure nieuwe aansluitingsvraag;

        Toevoeging procedure uittreding bestuur, stopzetting KINA;

        Toevoeging verantwoordelijkheid continuaties zorg gebruikers bij uittreding/ontbinding.

 

Juridische gronden

Artikel 78, 6° van het decreet lokaal bestuur
Het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196.

 

Argumentatie

Bij de oprichting van de RDGAT werd door de besturen gekozen om de werking van de DGAT zoveel mogelijk lokaal te behouden. Dit maakt het niet makkelijk om al de besturen in dezelfde richting te laten kijken.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met KINA in het kader van de regionale dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg goed.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn geeft de toestemming aan de algemeen directeur en de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Cipal - algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De raad voor maatschappelijk welzijn is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 met de volgende agendapunten:

        toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers;

        bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

        De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

        Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn inzake de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Igean MV - BAV 20 december 2023

 

 

Voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

        Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

        Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

        Het OCMW is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Feiten en context

        De raad van bestuur van 18 oktober 2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 om 19 uur digitaal te organiseren.

        De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        innovatiefonds - bepalen bijdrage 2024;

        aanduiden bestuurder met raadgevende stem;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA;

        benoemen leden adviescomités.

        Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 24 oktober 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

        Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18 oktober 2023;

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024;

        de nota over het innovatiefonds.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34, §1 van de statuten

      Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor

      elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20 december 2023 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        innovatiefonds - bepalen bijdrage 2024;

        aanduiden bestuurder met raadgevende stem;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA;

        benoemen leden adviescomités.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de raad voor maatschappelijk welzijn, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. De uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 20 11 2023

Igean DV - BAV - 20 december 2023

 

 

Voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

        Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25 januari 2021.

        Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

        Het OCMW is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Feiten en context

        De raad van bestuur van 18 oktober 2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 om 19 uur digitaal te organiseren.

        De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        benoemen bestuurder;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA.

        Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 24 oktober 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

        Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18 oktober 2023;

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Statuten van IGEAN dienstverlening

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34, §1 van de statuten

      Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor

      elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden op woensdag 20 december 2023 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        benoemen bestuurder;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de raad voor maatschappelijk welzijn, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. De uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023