VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

26 oktober 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

Goedkeuring verslag RMW-raad van 21 september 2020

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het verslag van de vergadering van 21 september 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter van de raad beslist tot bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het vast bureau.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

BBC - Aanpassing meerjarenplan 2020-2025

 

 

Voorgeschiedenis

De raad voor maatschappelijk welzijn van 16 december 2019 keurde het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan omvat:

          de aangepaste financiële nota: het aangepast financieel doelstellingenplan (schema M1), de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2), het aangepast overzicht van kredieten (M3);

          de aangepaste toelichting:

          aangepast overzicht ontvangsten en uitgaven - functioneel (T1);

          aangepast overzicht ontvangsten en uitgaven - economisch (T2);

          investeringsprojecten - per prioritaire actie/actieplan (T3);

          evolutie van de financiële schulden (T4);

          financiële risico's;

          beschrijving grondslagen en assumpties;

          verwijzing naar de plaats waar documentatie beschikbaar is;

          de wijzigingen van de strategische nota;

          motivering van de wijzigingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan vast bureau worden toevertrouwd:

4° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249

          Artikel 249 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249 §4 van het decreet lokaal bestuur

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur

          § 1. Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.
Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.

          § 2. Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KBBJ/ABB-2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Inspraak en advies

Het managementteam van 30 september 2020 formuleerde een positief advies.

 

Motivering

          De raad voor maatschappelijk welzijn heeft de voorbije maanden volgende informatie gekregen die maakt dat geactualiseerde omgevingsanalyse op dit ogenblik niet aan de orde is:

          20 april 2020: monitoringsrapport Corona (externe omgevingsanalyse);

          15 juni 2020: het rapport van de organisatie-audit met begeleide zelfevaluatie (interne omgevingsanalyse);

          21 september 2020: de bottom-up zelfevaluatie is een integraal onderdeel van het meerjarenplan organisatiebeheersing (interne omgevingsanalyse).

          Er zal opnieuw een aanpassing van het meerjarenplan gebeuren voor het jaar 2021. 

          De rekening 2019 is ingebracht in het meerjarenplan 2020-2025.

          Er wordt - volgens de decretale bepalingen - een financieel evenwicht bereikt, zowel bij het resultaat op kasbasis als bij de autofinancieringsmarge (schema M2).

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 vast.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

BBC - Opvolgingsrapportering

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Het managementteam van 30 september 2020 formuleerde een positief advies.

 

Argumentatie

          Omwille van de coronacrisis konden een aantal geplande acties niet gerealiseerd worden of moeten ze een jaar later ingepland worden, bijvoorbeeld omdat fysieke vergaderingen of overlegmomenten niet konden doorgaan.

          De opvolgingsrapportering geeft een inzicht in de acties die omwille van de coronacrisis een andere invulling kregen waardoor kon ingespeeld worden op de gewijzigde omstandigheden.

          In de opvolgingsrapportering zijn tevens de aanpassingen van het meerjarenplan op een overzichtelijke manier weergegeven.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

Minimale levering aardgas 2020 - 2021

 

 

Voorgeschiedenis

Jaarlijks bezorgt het Vlaams Energieagentschap in instructies rond de nieuwe richtlijnen minimale levering aardgas.

 

Feiten en context

          Op 21 september 2020 bezorgde het Vlaams Energieagentschap de instructies rond de nieuwe richtlijnen minimale levering aardgas voor 2020 -2021.

          Om te vermijden dat mensen die in de winter de middelen niet hebben om hun aardgasbudgetmeter voldoende op te laden, zonder verwarming vallen, kunnen OCMW’s beroep doen op de ‘minimale levering aardgas via de budgetmeter’.

          In de periode van november tot en met maart kunnen de OCMW’s halfmaandelijks tussenkomsten voor een minimale levering van aardgas toekennen aan mensen waarvan na een sociaal onderzoek blijkt dat ze hun budgetmeter onvoldoende kunnen opladen en daardoor zonder verwarming dreigen te vallen.

          In 2019 - 2020 had OCMW Schilde slechts1 dossier. Dit ondanks het feit dat alle personen met een budgetmeter aardgas binnen de gemeente Schilde werden aangeschreven.

          De toegekende bedragen kunnen voor 70% worden gerecupereerd bij de aardgasnetbeheerder. Het resterende percentage (30%) recupereert het OCMW bij de hulpverlener in kwestie of neemt het zelf ten laste.

 

Juridische gronden

Artikel 5.4.6 tot en met 5.4.10 van het energiebesluit van 19 november 2010
Dit heeft betrekking op de minimale levering via de aardgasbudgetmeter.

 

Argumentatie

          De Vlaamse regering wil de OCMW’s middelen aanreiken om gezinnen die de middelen ontberen om de budgetmeter aardgas op te laden en die dus het risico lopen zonder verwarming te vallen in de winterperiode, te ondersteunen door hen een ‘minimale hoeveelheid’ aardgas ter beschikking te stellen via periodieke opladingen van de budgetmeterkaart.

          Het OCMW helpt hiermee de strijd tegen energiearmoede binnen de gemeente Schilde te beperken.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000924

Actie

Algemene rekening

000112

6481010000

Beleidsveld

Bedrag

0900 sociale bijstand minimale levering aardgas via budgetmeter

/

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist het systeem van minimale levering aardgas tijdens de periode 1 november 2020 - 31 maart 2021 toe te passen.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om 70% van het verleende bedrag terug te vorderen van de netwerkbeheerder en 30% ten laste te nemen van het OCMW.

Artikel 3. Elke individuele aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

Onderwijscheque Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

Omzendbrief betreffende het koninklijk besluit van 3 juli 2020 houdende het invoeren van een subsidie "Covid-19" voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten en context

          De COVID 19 crisis heeft een aanzienlijke financiële impact op vele gezinnen.

          Naar aanleiding daarvan heeft de regering beslist om lokale besturen extra financiële middelen te geven.

          De toelage richt zich tot de gebruikers van het OCMW in de ruime zin.

          Het besluit definieert als 'gebruiker': de persoon die zich in een moeilijke sociale situatie bevindt en een deel van zijn inkomen en/of van zijn koopkracht heeft verloren als gevolg van de COVID-19.

          Het OCMW kan de toelage gebruiken voor tussenkomsten in 8 sectoren. Het OCMW kan vrij kiezen hoe de toelage wordt verdeeld over de verschillende sectoren:

          Hulp bij huisvesting;

          Hulp inzake energie;

          Psychosociale hulp;

          Hulp inzake gezondheid;

          Tussenkomsten in ziekenhuisfacturen, medicijnen, ... en de aankoop van mondmaskers, gels en handschoenen;

          Hulp inzake digitale toegankelijkheid;

          Digitale ondersteuning om meer bepaald de online stappen, de sociale contacten en schoolondersteuning te bevorderen;

          Financiële hulp: voor onbetaalde facturen naar aanleiding van een daling van de inkomsten. Basisbehoeften. Voor onder andere tussenkomsten in transportkosten, de aankoop van kledij, aankoop van brillen, ...

          Hulp voor de families in moeilijkheden. In het kader van de strijd tegen kinderarmoede.

          Binnen het thema kinderarmoede kan het systeem van onderwijscheques gelanceerd worden.

          Onderwijscheques, zijn cheques waarmee ouders de schoolkosten kunnen betalen.

          Elke cheque heeft een waarde van 10 euro.

          Voor elke leerling die voldoet aan de voorwaarden wordt per schooljaar maximaal volgend aantal cheques toegekend:

          Per leerling in het kleuteronderwijs: 4 cheques;

          Per leerling in het lager onderwijs: 6 cheques;

          Per leerling in het secundair onderwijs: 8 cheques.

          Via het scholenoverleg zal afgetoetst worden op welke manier de administratie hierrond zal plaatsvinden.

 

Juridische gronden

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendig bestuur ervan.

 

Argumentatie

          Basisrechten van alle inwoners van de gemeente moeten worden gewaarborgd.

          Het lokaal bestuur van Schilde wil met deze onderwijscheques de betaalbaarheid van het onderwijs garanderen en gelijke schoolkansen vrijwaren.

          Het doel is om meer gezinnen te bereiken dan diegene die momenteel gekend zijn op het OCMW.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

 

Actie

 

Algemene rekening

 

Beleidsveld

 

Bedrag

Visum financieel directeur

33.589 euro (max. te ontvangen subsidie)

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het reglement van de onderwijscheques.

Artikel 2. De toepassingstermijn is beperkt tot de te ontvangen subsidie: als de subsidie is opgebruikt, eindigt de toepassing van het reglement.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

Kinderopvang - Overeenkomst De Vriendekes

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van de groepsopvang samenwerkende onthaalouders de Vriendekes om vanaf 1 september 2020 hun openingsuren te wijzigen.

          Beslissing van het vast bureau van 27 juli 2020 om de huidige overeenkomst met De Vriendekes stop te zetten en een nieuwe overeenkomst op te maken met duidelijke openingsuren van 07u00-18u00.

          Beslissing van het vast bureau van 14 september 2020 om volgende principes vast te leggen voor de nieuwe gebruikersovereenkomst van het pand op de Turnhoutsebaan 200/2, bestemd voor kinderopvang: opvang is open van maandag tot en met vrijdag; dagelijks van 7u00 tot 18u00 en minimaal 220 dagen per jaar open; de huurprijs blijft behouden. Het vast bureau beslist in afwachting van de resultaten van de externe studie te voorzien in vier onthaalouders tot eind januari 2021.

          Beslissing van het vast bureau van 21 september 2020 om akkoord te gaan met het compromis om de openingsuren van 7u00 tot 18u00 en de 220 openingsdagen te behouden, maar de opening op woensdag te laten vallen.

 

Feiten en context

          Op 24 september 2020 ging een overleg door met De Vriendekes om de voorgestelde compromis te bespreken.

          De voorwaarde om 220 opvangdagen te garanderen is niet mogelijk aangezien het een overeenkomst tot eind januari 2021 betreft.

          Twee onthaalouders van De Vriendekes gaan in op de nieuwe gebruiksovereenkomst.

          Een derde nieuwe, voltijdse onthaalouder heeft reeds een samenwerkingsovereenkomst met het OCMW getekend en startte op 2 oktober 2020 in De Vriendekes. 

 

Juridische gronden

Artikel 78, §° van het decreet lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196.

 

Argumentatie

          De gebruiksovereenkomst met De Vriendekes eindigde op 1 oktober 2020.

          Er is een tekort aan kinderopvang in Schilde.

          Het traject omtrent visieontwikkeling kinderopvang in Schilde door Mondea is gestart in september 2020 en wordt afgerond in januari 2021.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aangepaste gebruiksovereenkomst van het pand op Turnhoutsebaan 200, bestemd voor kinderopvang, goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 26 10 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020