VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

19 december 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 19 12 2022

Goedkeuring verslag RMW-raad 21 november 2022

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Kristof Droessaert en Micheline Duysens

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 21 november 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 19 12 2022

Mededelingen vanuit het vast bureau

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het vast bureau aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het vast bureau, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het vast bureau.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 19 12 2022

Kinderdagverblijf 't Zandmannetje - huur

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 17 oktober 2022 heeft de raad voor maatschappelijk welzijn het overnamebod voor kinderdagverblijf Uk & Puk goedgekeurd.

        Op 21 oktober 2022 is de overname van het handelsfonds, inclusief de bestaande handelshuur voor het pand aan 1.350 euro per maand betekend met de curator en werd de sleutel van het pand overhandigd aan het bestuur.

 

Feiten en context

        De eigenaar van het pand wenst een nieuwe overeenkomst af te sluiten met het OCMW voor de huur van het pand in de vorm van een handelshuurovereenkomst en met een maandelijkse huurprijs van 1.500 euro.

        Wanneer het bestuur hierop niet wenst in te gaan, kan de eigenaar de ontbinding vragen via de vrederechter of een opzeg geven van 18 maanden.

 

Juridische gronden

        Artikel 10 van de handelshuurwet
Het verbod om de huur aan anderen over te dragen of om een onroerend goed of een gedeelte van een onroerend goed in onderhuur te geven, kan geen beletsel zijn voor een overdracht of een onderverhuring die samen geschiedt met de overdracht of de verhuring van de handelszaak en slaat op de gezamenlijke rechten van de hoofdhuurder.

        Artikel 3 van de handelshuurwet
De duur van de huur mag niet korter zijn dan negen jaren.

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor de daden van beschikking over het vaststellen van de contractvoorwaarden van meer dan 9 jaar.

 

Argumentatie

        Aangezien het lokaal bestuur uitbater is van het kinderdagverblijf valt dit niet automatisch onder de handelshuurwet. In de gevallen waar de handelshuurwet niet automatisch van toepassing is, kan er wel voor gekozen worden om de handelshuurwet toch van toepassing te verklaren (zolang er geen andere dwingende huurregeling van toepassing is zoals het decreet op de woninghuur of de landpacht).  Dat veronderstelt natuurlijk dat zowel huurder als verhuurder ermee akkoord gaan en de handelshuurovereenkomst moet ook uitdrukkelijk vermelden dat de handelshuurwet van toepassing zal zijn op het contract. Het bestuur kan dus beslissen om een handelshuur toe te staan. 

        Door een nieuwe overeenkomst te sluiten met de eigenaar kan het bestuur een einde maken aan de tijdelijke situatie waarbij de handelshuur nog via de curator verloopt.

        Het bestuur wenst een goede samenwerking en een langdurig engagement voor de kinderopvang.

        Gezien de oppervlakte en inrichting van het pand en de bijhorende achterbouw is deze huurprijs aanvaardbaar.

        De uitbating van een kinderdagverblijf genereert inkomsten en is een handelsactiviteit.

        Een handelshuur geeft de mogelijkheid op termijn de uitbating over te dragen aan een extern kinderopvanginitiatief.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001604

Actie

AC00145

Algemene rekening

6100200000

Beleidsveld

0945

Bedrag

Visum financieel directeur

1500 euro per maand

22/027 van datum 31 oktober 2022

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de vraag van de eigenaar voor een handelshuurovereenkomst aan 1.500 euro per maand voor het pand aan de Alfons Van den Sandelaan 29, vestiging 't Zandmannetje, en gaat hiermee akkoord.                           

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de handelshuurovereenkomst goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

RMW-raad zitting van 19 12 2022

Huishoudelijk reglement 't Zandmannetje

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 17 oktober 2022 heeft de raad voor maatschappelijk welzijn het overnamebod voor kinderdagverblijf Uk en Puk goedgekeurd.

        Beslissing van het vast bureau van 17 oktober 2022 om zelfstandig kinderdagverblijf Uk en Puk na faling over te nemen.

        Op 14 november 2022 keurde het vast bureau de handelshuurovereenkomst voor de Alfons van de Sandelaan 29, Schilde goed.

        Op 17 mei 2021 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het huishoudelijk reglement van het Appeltje en 't Wezelke goed.

        Op 7 november 2022 opende kinderdagverblijf 't Zandmannetje de deuren in de Alfons van de Sandelaan 29, Schilde.

        Goedkeuring door het vast bureau van 21 november 2022 van het kwaliteitshandboek van 't Zandmannetje.

        Beslissing van het vast bureau van 21 november 2022 om het huishoudelijk reglement te laten goedkeuren door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Feiten en context

        Het huishoudelijk reglement is een verplichte bijlage van het kwaliteitshandboek.

        Aan het huidige huishoudelijke reglement werd een addendum toegevoegd. Hierin wordt 't Zandmannetje als locatie toegevoegd. Alle bepalingen in het huidige reglement van het Appeltje en 't Wezelke zijn onverminderd van toepassing op het kinderdagverblijf 't Zandmannetje.

 

Juridische gronden

        Decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van de kinderopvang van baby’s en peuters en het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de vergunningsvoorwaarden en kwaliteitsbeleid voor de gezinsopvang en de groepsopvang voor baby’s en peuters

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

        De schriftelijke overeenkomst tussen de ouders en de dienst kinderopvang werd aangepast naar aanleiding van de nieuwe locatie kinderopvang.

        Het kwaliteitshandboek vormt de leidraad voor de medewerkers van de gezinsopvang om uitvoering te geven aan het kwaliteitsbeleid en kwaliteitsmanagementsysteem.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het addendum aan huishoudelijk reglement groepsopvang en de schriftelijke overeenkomst tussen OCMW en de ouders goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023
Punt bijlagen/links F5_Huishoudelijk_reglement_Kinderdagverblijf_AWZ.pdf Download
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 19 12 2022

Kwaliteitshandboek LDC buurthuis de vier wieken

 

 

Voorgeschiedenis

        29 augustus 2022: Voorafgaande vergunning verkregen van Zorg en Gezondheid voor een erkend lokaal dienstencentrum in Schilde.

        26 oktober 2022: Aanvraag ingediend bij Zorg en Gezondheid voor een erkend lokaal dienstencentrum.

 

Feiten en context

        Vanaf januari 2023 wil het huidige dienstencentrum fungeren als LDC buurthuis de vier wieken.

        Als lokaal dienstencentrum gelden volgende doelstellingen:

        de gebruikers, met prioritaire aandacht voor ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen, te ondersteunen om hun zelfzorgvermogen en hun sociale netwerk te versterken;

        de sociale cohesie in de buurt te versterken;

        de gebruiker te ondersteunen om zo lang mogelijk in goede omstandigheden thuis in zijn vertrouwde buurt te blijven wonen;

        bij te dragen tot het ontwikkelen en uitvoeren van het lokaal sociaal beleid, als onderdeel van het meerjarenplan van het lokaal bestuur, door hiervoor, in overleg met lokaal actieve verenigingen en organisaties, laagdrempelige en toegankelijke activiteiten te organiseren.

        Eén van de zaken die bij een erkend LDC horen is een kwaliteitshandboek.

        Het kwaliteitshandboek van elk centrum omvat minstens een beschrijving van de volgende elementen:

        een inleiding, met daarin de inhoudsopgave, een aantal algemene inlichtingen over het centrum, de vermelding van de verantwoordelijke die met het kwaliteitsbeleid is belast, en een document dat toelating geeft aan de gemachtigden van de Vlaamse Regering om ter plaatse alle activiteiten te verrichten die nodig zijn om de uitvoering van de bepalingen van het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen in het centrum te verifiëren en te evalueren;

        een weergave van het kwaliteitsbeleid waarin de opdrachtsverklaring en het zorg- en ondersteuningsaanbod vervat is;

        een weergave van het kwaliteitsmanagementsysteem, vermeld in artikel 4 en 5 van het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, met conditionele, operationele en garantie-elementen.

 

Juridische gronden

        Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, artikel 5 § 4
Het kwaliteitsbeleid, het kwaliteitsmanagementsysteem en de zelfevaluatie krijgen gestalte in een kwaliteitshandboek, dat bekrachtigd wordt door de hoogste leiding binnen de voorziening.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 9 mei 2014 betreffende het beleid inzake preventie van en omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de gezondheids- en woonzorgvoorzieningen.

        Decreet van 15 februari 2019 betreffende de woonzorg

 

Argumentatie

        De oprichting van een erkend lokaal dienstencentrum past binnen het sociaal beleid van lokaal bestuur Schilde en draagt bij tot de realisatie ervan.

        In de meerjarenplanning 2020-2025 werden volgende doelstellingen opgenomen met betrekking tot ouderen en vormen een tandem met het lokaal dienstencentrum:

        A2.3.1 - het doorvoeren van de sociale toets bij elke beslissing met een kostenimpact;

        A2.3.2 - het ondersteunen van (aangepast) wonen voor alle gezins- en woonvormen;

        A2.5.1 - het stimuleren van een netwerkaanpak tegen vereenzaming;

        A2.5.2 - het ondersteunen van mantelzorgers, gezinshulp en thuiszorg - oprichten van een CADO;

        A2.5.4 - het opnemen van een voortrekkersrol in het geïntegreerd breed onthaal;

        AC 000025 - ouderen behoefteonderzoek, dit zal plaatsvinden in 2022-2023.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1.De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het kwaliteitshandboek voor LDC buurthuis de vier wieken goed.

Artikel 2. De raad voor maatschappelijk welzijn geeft de toestemming aan de gemachtigde ambtenaren van de Vlaamse overheid om ter plaatse alle activiteiten te verrichten die nodig zijn om de uitvoering van de bepalingen in het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen in het centrum te verifiëren en te evalueren.

 

 

Publicatiedatum: 24/01/2023