VERGADERING

RMW-RAAD

 

 

datum RMW-raad

21 oktober 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, Stefan Ruwisch, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

afwezig

Marijke Dillen, raadslid;

Uur

21 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Notulen en zittingsverslag RMW-raad

 

 

Juridische gronden

          Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

          Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 18 tot en met 39, met uitzondering van artikel 29, § 1 en § 5, artikel 36, 37 en 38, eerste lid, 7°, zijn van toepassing op de raad voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat in die bepalingen de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn";

2° "gemeenteraad" als "raad voor maatschappelijk welzijn";

3° "gemeenteraadslid" als "lid van de raad voor maatschappelijk welzijn";

4° "gemeenteraadsleden" als "leden van de raad voor maatschappelijk welzijn";

5° "college van burgemeester en schepenen" als "vast bureau";

6° "burgemeester" als "voorzitter van het vast bureau";

7° "schepen" als "lid van het vast bureau";

8° "gemeentelijke bestuursorganen" als "bestuursorganen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn".

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van 16 september 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Publiek vakantiestelsel

 

 

Voorgeschiedenis

        Voor de statutaire medewerkers wordt voor de vakantieberekening gewerkt met één vakantiestelsel, het publieke stelsel.

        Voor de contractuele medewerkers wordt tot op heden gewerkt met twee vakantiestelsels (privé en publiek). Meer specifiek wordt de wettelijke vakantie (20 dagen) berekend op het voorbije jaar, de bijkomende vakantie vanuit de werkgever (13 dagen) op het huidige werkjaar.

 

Feiten en context

        Uit opleiding, contacten met andere besturen en VVSG blijkt dat heel wat besturen beslissen om volledig over te stappen naar het publieke vakantiestelsel voor alle medewerkers.

        De verschillende werkwijzen zorgen voor onduidelijkheid, ongelijkheid en administratieve overlast.

        Door het vergelijken van de twee vakantiestelsels (privé en publiek) worden op heel wat vlakken de verschillen duidelijk:

 

Privé

 

Publiek

de berekening van het vakantiegeld gebeurt op basis van wedde, haard- of standplaatsvergoeding en andere toelagen

 

de berekening van het vakantiegeld gebeurt op basis van wedde en haard- of standplaatsvergoeding

==> nieuwe RPR: raad kan beslissen om bepaalde toelagen mee op te nemen

wijzigingen in de prestatiebreuk zijn op te volgen omdat het aantal vakantiedagen in verhouding met de prestatiebreuk moet zijn, de wijzigingen hebben een effect op de berekening van het vakantierecht voor het volgende jaar

 

wijzigingen in de prestatiebreuk zijn op te volgen omdat het aantal vakantiedagen in verhouding met de prestatiebreuk moet zijn en hebben enkel een effect op de berekening voor het huidige jaar

 

afwezigheid door ouderschapsverlof vraagt telkens een nieuwe berekening en geeft eveneens een verschil in bedrag van vakantiegeld

 

afwezigheid door ouderschapsverlof vraagt telkens een nieuwe berekening maar geeft geen verschil in bedrag van vakantiegeld

 

moeilijke berekening

gemakkelijke berekening

referentie voor het berekenen van het dubbel vakantiegeld:

92% van de geïndexeerde bruto maandwedde van de maand mei

referentie voor het berekenen van het dubbel vakantiegeld:

92% van 1/12de van het geïndexeerd bruto jaarloon van de maand maart

==> nieuwe RPR: raad kan beslissen om 92% van de geïndexeerde bruto maandwedde van de maand maart als berekeningsbasis te nemen

 

 

        De voordelen voor de werkgever van de eenmaking van het vakantiestelsel voor contractuelen en statutairen zijn als volgt:

        het publiek stelsel is goedkoper: Er moet 2,09% minder patronale bijdragen betaald worden.1,69% bijzondere bijdrage werkloosheid valt weg. De verhoging van de 0,40% loonmatigingsbijdrage valt weg;

        één vakantiestelsel voor iedereen geeft meer gelijkheid binnen de organisatie;

        gemakkelijk te berekenen waardoor het minder arbeidsintensief wordt.

        Er zijn ook heel wat voordelen voor de werknemers bij een overstap naar het publiek stelsel:

        voor de berekening van het vakantiegeld wordt het ouderschapsverlof als dienstactiviteit gezien;

        gemakkelijker om te begrijpen: alles geconcentreerd op vakantiejaar;

        startende werknemers krijgen ineens vakantierechten ongeacht hun prestaties in het jaar ervoor;

        De éénmaking van het vakantiestelsel brengt een eenmalige vervroegde uitbetaling van vakantiegeld met zich mee. De contractuele medewerkers ontvangen dit normaal bij uitdiensttreding maar krijgen dit bij de overstap vervroegd uitbetaald. Deze kosten worden hierdoor vervroegd in de tijd.

        Het college van burgemeester en schepenen ging op 12 augustus 2024 principieel akkoord om de berekening voor het vakantierecht en het vakantiegeld voor contractuele medewerkers vanaf 2025 op dezelfde manier te berekenen als bij de statutaire medewerkers, namelijk enkel via het publiek vakantiestelsel.

        Het college van burgemeester en schepenen beslist om de middelen voor deze beweging en de eenmalige uitbetaling voor de omschakeling van het vakantiestelsel voor contractuele medewerkers op te nemen in het AMJP op het boekjaar 2025.

        Het managementteam adviseerde op 5 september 2024 positief om het vakantierecht en het vakantiegeld voor contractuele medewerkers vanaf 2025 op dezelfde manier te berekenen als bij de statutaire medewerkers, namelijk enkel via het publiek vakantiestelsel.

 

Juridische gronden

        Artikelen 190,  233-235 van de rechtspositieregeling

      Vakantiegeld en jaarlijkse vakantiedagen

        Artikel 18 van het arbeidsreglement
Jaarlijkse vakantiedagen

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

        Artikel 17 van de wet houdende sociale en diverse bepalingen van 26 juni 1992
De personeelsleden van de gemeenten, de verenigingen van gemeenten en de instellingen ondergeschikt aan de gemeenten, andere dan de gesubsidieerde contractuele personeelseden bedoeld in het koninklijk besluit nummer 474 van 28 oktober 1986 tot opzetting van een stelsel van de door de Staat gesubsidieerde contractuelen bij sommige plaatselijke besturen, die niet in vast verband benoemd zijn, worden onderworpen ofwel aan het stelsel van de jaarlijkse vakantie bedoeld in het koninklijk besluit van 30 januari 1979 betreffende de toekenning van een vakantiegeld aan het personeel van 's lands algemeen bestuur ofwel aan het stelsel van de jaarlijkse vakantie bedoeld in titel III van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie der loonarbeiders. Het komt de gemeenteraad toe te bepalen welk stelsel van de jaarlijkse vakantie van toepassing is.

 

Inspraak en advies

        Op 12 augustus 2024 en 5 september 2024 gingen respectievelijk het college van burgemeester en schepenen en het managementteam akkoord om de berekening voor het vakantierecht en het vakantiegeld voor contractuele medewerkers vanaf 2025 op dezelfde manier te berekenen als bij de statutaire medewerkers, namelijk enkel via het publiek vakantiestelsel.

        Op 28 augustus 2024 werden de vakbonden geïnformeerd over de omschakeling van het privaat vakantiestelsel naar het publiek vakantiestelsel voor de contractuele medewerkers.

        ACV, VSOA en ACOD hebben laten weten dat ze geen bezwaar hebben tegen de omschakeling.

 

Argumentatie

        De voorbije maanden werden er meerdere problemen vastgesteld door het gebruik van het privaat vakantiestelsel voor contractuelen bij herberekening van vakantie bij:

        loopbaanonderbreking;

        uitdiensttreding;

        deeltijdse werkhervatting.

        Voor medewerkers die tijdens een werkjaar veranderen van statuut en bijgevolg een nieuwe berekening krijgen, is de berekening moeilijk te begrijpen mede omdat deze effect heeft op het huidige én het volgende jaar.

        Sinds 1 januari 2024 is er voor medewerkers die onder het privaat stelsel vallen nieuwe vakantiewetgeving waardoor wettelijke vakantiedagen die niet werden opgenomen wegens overmacht door ziekte, tot twee jaar na het vakantiejaar overgedragen kunnen worden. Hierdoor is er een nieuwe ongelijkheid tussen contractuelen en statutairen waarvoor de regeling niet geldt.

        De decemberafrekening, wat een arbeidsintensieve eindejaarsverrichting is, is een gevolg van de privaat vakantieregeling van de contractuelen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP - diversen

Actie

AC - diversen

Algemene rekening

diversen - vakantiegeld

Beleidsveld

diversen - alle diensten

Bedrag

 

 

 

 

 

Visum financieel directeur

Eenmalige vervroegde uitbetaling enkelvoudig vakantiegeld contractuelen

369.167,20 euro (raming) - gemeente

214.110,99 euro (raming) - OCMW

recurrente jaarlijkse vermindering van de patronale bijdragen

70.338,47 euro (raming) - gemeente

44.416,87 euro (raming) - OCMW

24/049 gemeente van datum 9 augustus 2024 24/12 ocmw van datum 9 augustus 2024 beiden voorwaardelijk op voorwaarde dat bij de volgende AMJP het financieel evenwicht kan bereikt worden

 

BESLUIT

Stemming:  (Publiek vakantiestelsel voor contractuele medewerkers)  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om het vakantierecht en het vakantiegeld voor contractuele medewerkers vanaf 2025 op dezelfde manier te berekenen als bij de statutaire medewerkers, namelijk enkel via het publiek vakantiestelsel.

Artikel 2. Het arbeidsreglement, artikel 18 - 4e lid wordt aangepast naar: "Het dienstjaar dat in aanmerking genomen wordt als referentiejaar is het lopende dienstjaar."

Volgende tekst werd hier verwijderd: "...voor wat betreft de statutaire personeelsleden. Dit is het vorige dienstjaar voor de contractuele personeelsleden voor wat betreft hun wettelijke vakantiedagen, en het lopende dienstjaar voor wat betreft hun bijkomende vakantiedagen."

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Evaluatie beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

        De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

        De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

        Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

        Op 17 mei 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed.

        Op 16 september 2022 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

        Op 20 november 2023 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

 

Feiten en context

De beheersovereenkomst voorziet een jaarlijkse evaluatie.

 

Juridische gronden

Artikel 196, §2 van het decreet lokaal bestuur

Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 5 september 2024: advies om de beheersovereenkomst niet aan te passen.

 

Argumentatie

        De implementatie van het postregistratiesysteem voor de gemeente en het OCMW is lopend.

        De nieuwe rechtspositieregeling is in opmaak waardoor het verlofstelsel van gemeente en OCMW op elkaar wordt afgestemd.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

BBC - Opvolgingsrapportering tweede kwartaal 2024

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam 5 september 2024

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het tweede kwartaal 2024.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Aanpassing meerjarenplan 2020 - 2025 OCMW

 

 

Feiten en context

        De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

        De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

        de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

        de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

        de motivering van de wijzigingen;

        de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

        Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

        Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur

Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.

Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

        Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

        het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

        de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van

het meerjarenplan (2027) is groter dan of gelijk aan nul.

        Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2023) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (27 mei 2024 door de gemeenteraad - 27 mei 2024 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het deel OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Artikel 2. De kredieten van het (lopend) jaar 2024 werden gewijzigd en deze voor 2025 werden vastgesteld.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Jaarrekening 2023 OCMW - goedkeuring

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van het OCMW werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

        Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

        Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

        Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

        De jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn Schilde werd goedgekeurd door de gouverneur.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2023 van het OCMW door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Goods to Give samenwerkingsovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds 1 mei 2023 is lokaal bestuur Schilde gestart met 't VerSchil, de sociale kruidenier in buurthuis De 4 Wieken.

 

Feiten en context

        Goods to Give (G2G) is een vereniging die de link legt tussen de bedrijfswereld en een netwerk van sociale organisaties die strijden tegen de bestaansonzekerheid in België.

        G2G verzamelt gratis donaties in natura van bedrijven en verdeelt deze nieuwe niet-voedingsmiddelen via een solidaire webshop naar armoedeorganisaties.

        Lokaal bestuur Schilde kan een samenwerkingsovereenkomst aangaan met G2G en verbindt zich ertoe de producten kostenloos of tegen een kleine bijdrage te verdelen aan de behoeftige personen.

        De producten worden gratis door G2G verdeeld. De begunstigde verbindt zich ertoe bij te dragen in de kosten van verwerking, opslag en het logistiek beheer.

        Deze onkostenvergoeding omvat twee elementen: een kost voor ophaling of levering en een solidaire bijdrage van gemiddeld 10% van de marktwaarde van de producten.

 

Juridische gronden

Artikel 78, 6° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
Het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196.

 

Argumentatie

        De sociale kruidenier 't Verschil is een vaste waarde en biedt steun aan +/- 65 gezinnen in Schilde.

        Lokaal bestuur Schilde kan een nuttige invulling geven aan de producten en de waardigheid van mensen in precaire omstandigheden wezenlijk verhogen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP002127

Actie

AC000176

Algemene rekening

ARK6143001000

Beleidsveld

BV0900 sociale bijstand

Bedrag

 

Visum financieel directeur

15 euro voor 1 pallet, 25 euro voor 2 palletten en vanaf 3 palletten 30 euro

10% solidaire bijdrage van de oorspronkelijke consumentenprijs.

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met Goods to Give goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Overzicht punten

 

RMW-raad zitting van 21 10 2024

Cipal - algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De raad voor maatschappelijk welzijn is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 met de volgende agendapunten:

        uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen;

        bespreking en goedkeuring van de begroting 2025;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

        De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

        Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

        Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn inzake de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Pascale Gielen, Marian Van Alphen, Kathleen Krekels, Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Stefan Ruwisch

Artikel 1. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 7 november  2024 goed:

        uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen;

        bespreking en goedkeuring van de begroting 2025;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van het OCMW gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

 

Publicatiedatum: 20/11/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.