VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

17 januari 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Peter Mendonck, Pascale Gielen, schepenen; Pieter-Jan Fraussen, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Digitaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Notulen gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  17 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Olivier Verhulst, Kristof Droessaert, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 20 december 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Notulen gemeenteraad
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Mededelingen CBS
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Cadeaubon - reglement

 

 

Voorgeschiedenis

          In 2008 lanceerde Schilde een papieren cadeaucheque die op verschillende fysieke verkooppunten aangekocht kon worden. Gezien de plannen voor de nieuwe cadeaubon, die wordt opgevolgd door het gemeentebestuur, werd dit initiatief definitief stopgezet.

          Op 27 april 2020 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de vergelijking van het aanbod van de verschillende leveranciers voor de uitwerking van de #shoplokaal_bon die naar aanleiding van de coronacrisis verspreid zouden worden onder de bewoners. Het bestuur wenste ook te bekijken of deze #shoplokaal_bon duurzaam verder kan gebruikt worden.

          Op 10 mei 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de startnota 'lokale economie - naar een nieuwe identiteit voor de handelskernen in Schilde' goed te keuren.

          Op 7 juni 2021 werd de startnota voorgesteld aan de raadscommissie. Een actie op korte termijn in deze startnota is 'Koop lokaal bon vervolg'.

          Op 6 december 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen Gift2Give goed als leverancier van de cadeaubonnen.

 

Feiten en context

          In opvolging van de #shoplokaal_bon wil het gemeentebestuur een cadeaubon uitgeven om de lokale handel blijvend te ondersteunen.

          De nodige regels en afspraken met aangesloten handelaars worden opgenomen in het 'reglement Cadeaubon'.

 

Juridische gronden

Artikel 41, van het decreet lokaal bestuur:

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

2° het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen;

 

Argumentatie

Het gemeentebestuur wil de lokale economie ondersteunen en de bestaande de koopkracht in de gemeente houden.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001646

Actie

AC000028

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0500

Bedrag

Visum financieel directeur

Eenmalige opstartkost: 2.500 euro, jaarlijkse vaste kost: 3.000 euro.

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement cadeaubon goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Cadeaubon - reglement
Reglement - ter goedkeuring.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Patrimonium - Akte aankoop - Sint Willibrordushof

 

 

Feiten en context

          Op 15 juni 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opportuniteit tot aankoop van het Sint-Willibrordushof samen met andere partners te onderzoeken.

          Op 15 februari 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om samen met VZW Natuurpunt een bod te doen voor aankoop van de grond van de site Sint-Willibrordushof en te onderhandelen over de waarde van de gebouwen na de opmaak van een destructief verslag en schattingsverslag.

          Op 13 september 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om akkoord te gaan met het onderhandelde totaalbedrag van 66.500 euro voor de aankoop van de gronden met gebouwen en de volledige inboedel aan de Sint-Willibrorduslaan 29 in Schilde en kadastraal gekend als afdeling I sectie D nummer 381 A, 382 A; 381 B, 382 B.

          Op 18 oktober 2021 besliste de gemeenteraad over te gaan tot de aankoop van de gronden met gebouwen en de volledige inboedel aan de Sint-Willebrorduslaan 29 in Schilde en kadastraal gekend als afdeling I sectie D nummer 381 A, 382 A, 381 B en 382 B. Hierbij werd de voorwaarde van onlosmakelijke verkoop gesteld samen met Natuurpunt Schijnbeemden VZW waarbij deze instaat voor de aankoop van het kadastraal perceel afdeling I sectie D nummer 252 A.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de aankoopakte via een notariële akte na de ondertekening op 15 december 2021 tussen Natuurpunt Schijnbeemden VZW en het vicariaat Antwerpen.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de aankoop van het Sint Willebrordushof gelegen aan de Sint-Willibrorduslaan 29 met de kadastrale gegevens afdeling I sectie D nummer 381 A, 382 A; 381 B, 382 B.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de algemeen directeur en de burgemeester tot ondertekening van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Patrimonium - Akte aankoop - Sint Willibrordushof
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Bestek MJOP 2021-010/2 - heraanbesteding

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 2 mei 2016 besliste het college van burgemeester en schepenen om conditiemetingen uit te voeren en een meerjarenonderhoudsplanning op te maken voor het gemeentelijk patrimonium.

          Op 5 oktober 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen goedkeuring om de opdracht "Aanstellen ontwerper voor opmaak en begeleiding bestek voor werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan” te gunnen aan Freestone NV.

          Op 23 november 2020 verleende het college van burgemeester en schepenen goedkeuring aan de lijst voor 2021 voor de werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan.

          Op 15 maart 2021 verleende de gemeenteraad goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure voor het bestek: 'Restauratie buitenschil Pastorie - MJOP 2021', met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

          Op 4 oktober 2021 werd de procedure voor het bestek: 'Restauratie buitenschil Pastorie - MJOP 2021' stopgezet.

          Op 20 december 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de lastvoorwaarden en gunningswijze voor het bestek 'Restauratie buitenschil Pastorie - heraanbesteding - MJOP 2021' goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad van 17 januari 2022.

 

Feiten en context

          De ontwerpopdracht voor het bestek “Restauratie buitenschil Pastorie - heraanbesteding - MJOP 2021” werd gegund aan FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel.

          Om de werken die gepland staan voor 2021-2022 uit te voeren, is er nood aan een aannemer die de restauratiewerken Pastorij realiseert.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

          In het kader van de opdracht “Restauratie buitenschil Pastorie - heraanbesteding - MJOP 2021” werd een bestek met nr. 2021-010/2 opgesteld door de ontwerper, FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel.

          De uitgave voor de opdracht “Restauratie buitenschil Pastorie - heraanbesteding - MJOP 2021” wordt geraamd op 234.414,10 euro excl. btw.

          Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000755

Actie

AC000056

Algemene rekening

2210150000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

Geraamde kosten 234.414,10 euro exclusief BTW

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nummer 2021-010/2 en de raming voor de opdracht “Restauratie buitenschil Pastorie - heraanbesteding - MJOP 2021”, opgesteld door de ontwerper, FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 234.414,10 euro excl. btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Bestek MJOP 2021-010/2 - heraanbesteding
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Omgeving - Haksellaan 23 - OMG 2021/545

 

 

Voorgeschiedenis

Er zijn geen relevante voorgaande vergunningen gekend voor het perceel.

 

Feiten en context

  • Op 24 augustus 2021 werd een dossier ingediend voor het bouwen van een ééngezinswoning en rooien van 2 dode bomen.
    Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 6 september 2021. De uiterste beslissingsdatum is 18 februari 2022.
  • Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft, loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis.
  • De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
    De gemeenteraad is bevoegd voor de kosteloze grondafstand
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
    Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

  • Het perceel is gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg (BPA) Kotsbos Wijziging, goedgekeurd op 19 juni 2006. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van openbare wegenis.
  • Het gedeelte van het perceel van circa 55,95m², gelegen in het artikel 3 van het BPA Kotsbos Wijziging, dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 55,95m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Omgeving - Haksellaan 23 - OMG 2021/545
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Veilige schoolomgeving, fietsstraten,schoolstraten - Toegevoegd punt

 

 

Ik lees in het verslag van CBS van 22.11 dat het college een principiële goedkeuring geeft aan de verkeercel  voor een participatietraject voor het inrichten van fietsstraten en schoolstraten. Uiteraard moedigen wij dit voorstel aan. Echter, het valt mij op dat er in de lijst nog enkele straten ontbreken die naar mijn mening ook moeten worden ingericht als fietsstraten rond de schoolomgevingen.

Ik denk hierbij aan de Waterlaatstraat,  Kleinveldweg, Petrus Bogaertslaan (vanaf Schoolstraat tot kerkelei), Eugeen Dierckxlaan (ook vanaf Schoolstraat tot Kerkelei) en kerkplein.

Het is volgens mij aangewezen om te onderzoeken of er nog straten zijn waar veel schoolgaande kinderen met de fiets passeren. Ik denk hierbij aan straten in de buurt van een bushalte zoals de Frans De Beuckeleerlaan en De Wisselstraat, maar ook aan sites waar jeugdactiviteiten worden georganiseerd, zoals De Rozenhoek en Lindestraat. Ongetwijfeld zijn er nog straten die in aanmerking komen?

Hierbij vragen wij dan ook aan het bestuur te onderzoeken om deze straten toe te voegen aan de lijst. Vanuit CD&V willen wij actief en constructief mee werken aan een fietsveilige gemeente.

Ter info: in 2020 waren in 24% van de ongevallen binnen onze gemeente fietsers betrokken.

Verder wil ik wijzen op het belang van een doordacht parkeerbeleid rond de schoolomgevingen, misschien is het opportuun om ook dit mee op te nemen. Tot slot wil ik het belang van handhaving onderstrepen!

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de aanpak en principes die zijn toegepast voor het voorstel van mogelijke fietsstraten. Er wordt een participatietraject opgestart.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=265) van tijdstip 4:25 tot tijdstip 10:56.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Veilige schoolomgeving, fietsstraten,schoolstraten
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Duurzaamheid/Milieu: Onthardingspremie - Toegevoegd punt

 

 

Dat er ook binnen onze gemeente, maar ook in andere Vlaamse gemeenten nog veel wordt verhard is geen geheim. Vlaanderen is binnen Europa één van de meest verharde gebieden. Gibraltar hoort hier ook bij , maar dat is vooral een rots.

Ontharding van onze steden en gemeenten is belangrijk voor infiltratie van hemelwater, maar ook als preventie van wateroverlast en overstromingen. Ongetwijfeld weten jullie dat Minister van Omgeving Zuhal Demir via de Blue Deal 15 miljoen euro uittrekt om lokale besturen te overtuigen om bestaande verhardingen in het openbaardomein uit te breken.

We weten ook dat de visienota dorpskernen een financiële bijdrage voorziet door projectontwikkelaars voor het onthardingsfonds. Dit is positief voor het versterken van groen binnen onze gemeente. Maar de gemeente kan ook hun inwoners stimuleren om te ontharden op privéterrein door subsidies via een onthardingspremie te geven. Ik denk hierbij aan een premie voor een aantal M2 ontharding. Het uitbreken, maar vooral het verwerken van puin kost geld. Het zou een slok op de borrel schelen als de gemeente hierin tussenkomt. In augustus werd door de gemeenteraad klimaatpremies goedgekeurd en zonet een aanpassing hiervan. Hierbij kan een onthardingspremie worden toegevoegd. Dit alles kan kaderen in het project “Schilde breekt uit”

Het bestuur wil inzetten op het versterken van groen, daarom vragen wij aan het bestuur dit voorstel voor advies voor te leggen aan de milieuraad en de GECORO en bij positief advies te onderzoeken naar de mogelijkheden om subsidies toe te kennen voor onthardingsinitiatieven van onze inwoners.

Er zijn reeds steden en gemeenten die deze premie toekennen.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat dergelijke initiatieven zullen opgenomen worden in het kader van het natuurplan en het lopende participatieproces hieromtrent.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=656) van tijdstip 10:56 tot tijdstip 17:26.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Duurzaamheid/Milieu: Onthardingspremie
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Milieu/duurzaamheid: Natuurbuur - Toegevoegd punt

 

 

Is de gemeente bezig met het project Natuurbuur? Dit is een project om zo veel mogelijk inwoners een groene oplossing te laten toepassen in hun (voor)tuin, gevel of dak. Dit is een kant-en-klare interactieve catalogus met 20 groene oplossingen in het kader van vergroening en ontharding. De gemeente schilde keurde het lokale energie-en klimaatpact goed, hiervoor kunnen besturen financiële steun krijgen van de Vlaamse regering. De catalogus Natuurbuur past binnen de doelstellingen van dit pact.  Is het mogelijk om het project Natuurbuur op te nemen in het natuurplan?

Graag vernemen wij de visie van het bestuur hierover.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat dergelijke initiatieven zullen opgenomen worden in het kader van het natuurplan en het lopende participatieproces hieromtrent.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=1046) van tijdstip 17:26 tot tijdstip 18:40.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Milieu/duurzaamheid: Natuurbuur
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Sluiting van het wijkschooltje Hertebos - Toegevoegd punt

 

 

Zoals we allen weten zal het wijkschooltje Hertebos in 2022 onherroepelijk sluiten. We waren zeer onder de indruk van het uitgebreide en goed onderbouwde dossier dat aan alle gemeenteraadsleden bezorgd werd en van de grote betrokkenheid van de ouders die terecht met man en macht proberen ‘hun’ wijkschooltje open te houden. 

Op zaterdag 15/1 /2022 organiseert het Comité Hartebos trouwens nog een lichtjesactie om het belang van het wijkschooltje voor de buurt nogmaals in de verf te zetten. 

Tijdens de gemeenteraad van 20/12/2021 brachten wij het probleem van deze sluiting reeds ter sprake, alsook het bijkomend probleem dat ook de occasionele kinderopvang Wezelke, en de verenigingen die gebruik maken van de lokalen van het schooltje door de sluiting mee gedupeerd zijn.

Vorige gemeenteraad werd afgesproken dat de bevraging van de stakeholders (die nog diezelfde avond breed verspreid zou worden) ook aan de gemeenteraadsleden bezorgd zou worden, en ook via Hoplr bekend gemaakt zou worden. 

Tot op heden ontving ik als gemeenteraadslid deze bevraging niet, en ook op Hoplr vond ik niets terug. 

 

Mijn vraag:

        Wanneer werd de bevraging naar de stakeholders en de gemeenteraadsleden verstuurd?

        Zijn de resultaten van deze bevraging al gekend, en zoja: wat zijn de resultaten?

        Is er al meer zicht op de resultaten van het studiebureau Mondea?

        Zal de timing van februari 2022 gehaald worden?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken en timing van het onderzoek.

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 13 en 22.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=1120) van tijdstip 18:40 tot tijdstip 36:34.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Sluiting van het wijkschooltje Hertebos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Inkomende briefwisseling - Toegevoegd punt

 

 

Als gemeenteraadslid krijgen wij in de nieuwsbrief op regelmatige basis een overzicht van de inkomende poststukken. Ik stel sinds enige tijd vast dat de naam van de indiener van een poststuk vaak ontbreekt. Het onderwerp van het poststuk wordt wel weergegeven, zij het zeer summier. Het lijkt me vreemd dat de GDPR-wetgeving de reden zou zijn, vermits deze informatie voordien wel bezorgd werd, de nieuwsbrief enkel voor de raadsleden bestemd is, en we de gegevens toch zouden bekomen bij opvraging van het poststuk.

 

Mijn vraag:

Wat is de reden dat de naam van de indiener van het poststuk niet meer vermeld wordt?

Kan dit in de toekomst opnieuw vermeld worden? 

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over het advies van de DPO (data protection officer) en het compromis dat hieromtrent gezocht werd.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=2194) van tijdstip 36:34 tot tijdstip 41:56.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Inkomende briefwisseling
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Wijkschool Hertebos, stand van zaken? - Toegevoegd punt

 

 

Alle betrokkenen rond het wijkschooltje Hertebos leven sinds februari 2021 - i.c. toen hoofdschool Heilig Hart van Maria Instituut plots aankondigde de wijkschool te sluiten vanaf september 2021 - in onzekerheid.

In maart 2022 - zeer binnenkort m.a.w. - openen in alle scholen van onze gemeente de inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar 2022 – 2023.

De ouders, hun kindjes, de betrokken juffen en andere betrokken partijen hopen terecht te weten waar ze staan.

Hetzelfde geldt voor ouders die hun kinderen naar de opvang ’ t Wezelke brengen én voor de verenigingen die gebruik maken van de lokalen.

Momenteel loopt er nog een studie van onderzoeksbureau Mondea. De stakeholders zouden in de loop van de eindejaarsperiode bevraagd geweest zijn.

De ouders bezorgden op hun beurt in de loop van december het bestuur hun standpunt middels een lijvig onderbouwd dossier, dat ook werd overgemaakt aan Mondea.

 

Is de studie ondertussen afgerond?

Zal de krappe deadline dewelke vooropgesteld was, i.c. februari 2022 behaald worden?

Kan U ons een stand van zaken bezorgen? 

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken en timing van het onderzoek.

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 11 en 22.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=1120) van tijdstip 18:40 tot tijdstip 36:34.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Wijkschool Hertebos, stand van zaken?
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Corona – Problematiek zelftests - Toegevoegd punt

 

 

Op basis van de nieuwe variant van het coronavirus ‘Omikron’ en de daarbij horende stijgende cijfers, werd er een oproep gelanceerd om kinderen wekelijks te testen met een zelftest. Ook aan de rest van de bevolking werd gevraagd om regelmatig een zelftest te willen uitvoeren.

Zelftesten zijn echter zeer duur. Voor veel gezinnen is de oproep van de regering financieel dan ook géén haalbare kaart.

Diegenen die over lage inkomsten beschikken kunnen aan 1 € een zelftest kopen. Dit geldt evenwel niet voor anderen zoals bv. de grotere gezinnen die ook met financiële tekorten kunnen kampen.

De stad Kortrijk grijpt als eerste in en verdeelt zelftesten bij schoolkinderen. Elk gezin krijgt 4 testen per maand per gezinslid.

Kan er onderzocht worden of dergelijke actie ook in onze gemeente een (financiële) mogelijkheid kan zijn?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de afspraken hieromtrent binnen de eerstelijnszone. Kwetsbare doelgroepen en grote gezinnen kunnen terugbetaling bekomen via het OCMW. Er wordt voorgesteld om dit ook op deze manier in Schilde te organiseren.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=2516) van tijdstip 41:56 tot tijdstip 47:33.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Problematiek zelftests
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Snelheidsbeperkende maatregelen - Toegevoegd punt

 

 

Op de vorige gemeenteraad werden er rijbaankussens goedgekeurd in onder andere de Vloeyenberghdreef. In de motivatie lazen we dat deze beslissing werd genomen op basis van klachten van de buurtbewoners omtrent overdreven snelheid in de straat.

Er zijn andere straten waar buurtbewoners ook al jaren (terecht) klagen over snelheid.

Ik stelde deze vraag ook enkele jaren geleden en toen werd me uitgelegd dat dergelijke beslissingen steeds genomen worden op basis van objectieve metingen.

Wat is net de procedure voor het nemen van snelheidsbeperkende maatregelen? Is er een lijst met prioritair te behandelen straten? Bij welke straten werden de laatste 3 jaar metingen gedaan en in welke gevallen werden er dan snelheidsbeperkende maatregelen genomen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van rijbaankussens. 

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de aanpak om de noodzaak aan snelheidsbeperkende maatregelen te objectiveren.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=2853) van tijdstip 47:33 tot tijdstip 57:48.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Snelheidsbeperkende maatregelen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Betaalbare woningen jongeren - Toegevoegd punt

 

 

Het is voor jongeren steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden in Schilde. Er komen echter telkens nieuwe projecten bij in onze gemeente. Is er hier de mogelijkheid om in overleg te gaan met project ontwikkelaars om betaalbaarder woningen in hun projecten te creëren? Is dit iets dat we op dit moment al doen als gemeente?

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om concrete oplossingen aan te reiken. De oplossingen van het college van burgemeester en schepenen worden overlopen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=3468) van tijdstip 57:48 tot tijdstip 1:24:48.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Betaalbare woningen jongeren
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Kruispunt Turnhoutsebaan - Toegevoegd punt

 

 

Op de gemeenteraad van 15 november 2021 bracht collega Hans Hanssen naar voor dat er enkele onveilige punten zijn in schilde. Het pas aangelegde kruispunt op de Turnhoutsebaan bleek een van de gevaarlijkste punten te zijn. Mijn suggestie om hier verandering in te brengen, is het plaatsen van paaltjes op de witte strepen bij de afslag richting waterstraat. Is het mogelijk om hier met het gewest over samen te zitten? 

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het gewest bijkomende metingen wil doen alvorens er maatregelen kunnen genomen worden.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=5088) van tijdstip 1:24:48 tot tijdstip 1:27:38.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Kruispunt Turnhoutsebaan
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Sport: Fietsenteller op MTB-routes, meten is weten - Toegevoegd punt

 

 

Op zondag 12 december reden we met enkele sportievelingen, waaronder onze vorige schepen van sport,  de nieuwe mountainbikeroutes binnen onze gemeente in. Wegens de weersomstandigheden lag het parcours er loodzwaar bij, maar het is toch de moeite waard. Deze initiatieven ondersteunen wij.  Echter, hoe weten wij hoeveel gebruik er  wordt gemaakt van deze routes?

Als lokaal bestuur kan je een fietsenteller winnen om zo het gebruik van je mountainbikeroutes in kaart te brengen en data te verzamelen met betrekking van deze infrastructuur. Ben je een sport-minded lokale overheid  dan kan je de jury van Sport Vlaanderen proberen te overtuigen waarom een slimme fietsenteller relevant is voor het lokale sportbeleid.

Tot 1 maart kan je het dossier indienen om een fietsenteller te winnen.

Meer info:

Project - Win als lokaal bestuur een fietsteller en breng... (sport.vlaanderen)

 

Hierbij vragen wij dan ook aan het bestuur om Sport Vlaanderen te overtuigen om zo een teller te plaatsen, het zou ons een ideegeven hoeveel sportievelingen er gebruikmaken van deze routes.  Meten is weten, altijd interessant naar de toekomst toe om te weten of er misschien nog routes noodzakelijk zijn.  

Eerder deze legislatuur informeerde ik naar de mogelijkheid om een MTB-route voor kinderen binnen onze gemeente in te plannen. Hierbij herhaal ik deze oproep.

 

Het college van burgemeester en schepenen zal deze suggestie bekijken.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=5258) van tijdstip 1:27:38 tot tijdstip 1:30:25.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Fietsenteller op MTB-routes, meten is weten
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Stembureau WZC Sint Lodewijk - Toegevoegd punt

 

 

Ongeveer 4 jaar geleden heb ik reeds de vraag gesteld of het mogelijk zou zijn om een bijkomend stembureau in te richten in het WZC Sint Lodewijk.
Toen was het volgens de verantwoordelijke ambtenaar te laat. Daarom stel ik nu, ruim voor de volgende verkiezingen , de vraag opnieuw.
 

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de voorwaarden en logistieke vereisten waaraan voldaan moet worden. Het college van burgemeester en schepenen zal deze suggestie onderzoeken.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=5425) van tijdstip 1:30:25 tot tijdstip 1:33:52.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Stembureau WZC Sint Lodewijk
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Voedselbos: David tegen Goliath - Toegevoegd punt

 

 

 De familie Van de Mieroop bewerkt al jaar en dag de weilanden aan Hofse Velden en het

Schildewandelpad naast het Kasteel van ’s-Gravenwezel.

Op 23 augustus 2021 werden die gronden “als vergund geacht” in het vergunningenregister opgenomen. Wat ongetwijfeld door de vele wandelaars zal toegejuicht worden. Helaas was dat blijkbaar niet naar de zin van één buurtbewoner. Die stapte intussen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Tijdens het overleg van 1 oktober 2021 met advocate Desair en haar cliënten vroegen zij aan het Schepencollege om het vermoeden van vergunning in te trekken

 

Op 15 november 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen gelukkig om de opname in het vergunningenregister niet in te trekken en het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen af te wachten.

 

Vraag: waarom stapt het College niet mee in de procedure om zijn beslissing te laten verdedigen door onze advocaten? Op deze manier staat de eigenaar van de gronden er immers helemaal alleen voor, en is het een gevecht van David tegen Goliath.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over het standpunt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=5632) van tijdstip 1:33:52 tot tijdstip 1:41:17.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Voedselbos: David tegen Goliath
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Bomen Gillès de Pélichylei - Toegevoegd punt

 

 

Op de GR van november werd nog gezegd dat de toestand van de bomen op de Gillès de Pélichylei goed werd gemonitord, maar intussen staan er al maanden nog steeds dode beuken langs de baan. Tussen de Dreef van Duyvendael en de Molenakker staan er liefst 4 waarvan 3 vlakbij de woning waarop eerder al een beuk op het dak terechtkwam. Vraag: wie monitort dat dan wel, en hoelang moet het nog duren voor er weer een incident is? 

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de monitoring die heeft plaatsgevonden in het najaar. Het resultaat van de monitoring in de vorm van een rapport is nog niet beschikbaar.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=6077) van tijdstip 1:41:17 tot tijdstip 1:44:50.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Bomen Gillès de Pélichylei
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Hartebos - Toegevoegd punt

 

 

De Oudergroep Hartebos heeft begin dit jaar de brievenbussen van ’s-Gravenwezel geflyerd met een oproep om de bevraging van het consultancybedrijf Mondea in te vullen. En afgelopen zaterdag hield de Oudergroep een “Lichtjesactie” op het dorpsplein om een duidelijk signaal te geven met als doel het wijkschooltje Hertebos open te houden. 

Wij zijn ervan overtuigd dat er voldoende argumenten zijn én er ook een breed draagvlak is om deze wijkschool en de hele site operationeel te houden. Dat kan alleen als het gemeentebestuur hiervoor gaat? GROEN en CD&V zullen sowieso de overname van deze unieke wijkschool voor de volle 100% steunen.

Vraag: is er al een zicht op de resultaten van de bevraging van Mondea en is er momenteel al een principieel draagvlak binnen de meerderheid van NVA en Open-VLD? Wij vinden dat de Oudergroep Hartebos recht heeft op een duidelijk antwoord.  

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken en timing van het onderzoek.

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 11 en 13.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=1120) van tijdstip 18:40 tot tijdstip 36:34.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Hartebos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Stand van zaken dossier Lodewijk De Vochtplein - Toegevoegd punt

 

 

We hebben als gemeente een mooi aantal ideeën binnengekregen. Na een kijkje op schildeschittert.be valt op dat de voorstellen erg divers en soms zelfs gewaagd zijn. Dus eerst een welgemeende dank u wel, en proficiat aan alle indieners. Ik geloof dat dit de voorbode van iets moois is!

Ook een bijzonder woord van dank aan ons gemeentepersoneel om dit mee te begeleiden, de ideeën te inventariseren, te groeperen en online te zetten, en ook aan schepen Van Alphen om dit mee te trekken.
We zijn nu beland in de bijna laatste fase, het ontwerp van het visieplan. Wat is daar de stand van zaken momenteel, en hoe ziet de timing er momenteel uit?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de timing.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=6290) van tijdstip 1:44:50 tot tijdstip 1:48:49.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Stand van zaken dossier Lodewijk De Vochtplein
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Opvolging Jongerenwelzijn: Hulpkaartje/crisiskaart - Toegevoegd punt

 

 

In de gemeenteraad van Februari 2021 bracht ik het idee van hulpkaartjes/crisiskaartjes voor jongeren in navolging van Zoersel en Sint-Truiden. Dit zijn visitekaartjes met verschillende nood- en hulpnummers specifiek gericht op jongeren. De gemeente was bezig met een initiatief om een brief op te maken die opgestuurd zou worden naar jongeren tussen achttien en vierentwintig jaar, waaraan dat kaartje eventueel gekoppeld kon worden.

Graag verneem ik een stand van zaken over dit idee, en hoe het verder werd onderzocht.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken.

 

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/ov8EMBkxN1Y?t=6529) van tijdstip 1:48:49 tot tijdstip 1:52:19.

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Opvolging Jongerenwelzijn: Hulpkaartje/crisiskaart
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 01 2022

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 22/02/2022
Punt bijlagen/links Video - Actualiteitsvragen
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.