VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

22 februari 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Notulen gemeenteraad 18 januari 2021 - goedgekeurd

 

 

Feiten en Context

Amendement ingediend door H. Hanssen
"Vooraf schriftelijke weergegeven tussenkomsten of commentaren aan de agendapunten dienen bij de notulen te worden bijgevoegd, alsook de vooraf schriftelijke ingediende toe gevoegde agendapunten aan de agenda van de gemeenteraad (niet enkel de titels van de toegevoegde punten)."

De behandeling van het amendement werd in afwachting van het advies van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur met toestemming van de indiener verdaagd.

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 18 januari 2021 goed mits aanpassing van het stemgedrag van M. Van Overtveldt omtrent de verdaging van agendapunt 7.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Notulen gemeenteraad 18 januari 2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Mededelingen CBS
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Zorgparkeren - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Zorgverleners vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt waardoor tijd voor verzorging verloren gaat aan het zoeken naar een geschikte parkeerplaats.

          Om hierop een antwoord te bieden, werd reeds in verschillende gemeenten het systeem van 'zorgparkeren' ingevoerd.

          Bij zorgparkeren biedt de bewoner vrijwillig de beschikbare ruimte voor de garage of oprit aan, waardoor de zorgverstrekkers deze parkeerplaats kunnen gebruiken voor de uitvoering van de zorg, zonder dat deze op dezelfde locatie moet plaatsvinden.

          Deze vrijwillig aangeboden parkeerplaats wordt door de bewoner aangeduid met een sticker aan zijn garage of oprit. Indien de zorgverstrekker beschikt over een zorgparkeerkaart, kan de zorgverstrekker voor de duur van de verzorging gebruik maken van de beschikbare parkeerruimte met een maximum van 45 minuten.

          Bewoners die de parkeerplaats voor hun oprit of garage ter beschikking willen stellen, kunnen zich aanmelden via de gemeentelijke website. Ze ontvangen dan een zorgparkeer-sticker. Door deze sticker op hun garage te hangen, tonen ze dat zorgstrekkers er tijdens de huisbezoeken mogen parkeren.

          Zorgverstrekkers melden zich eveneens aan via de gemeentelijke website. Zij ontvangen dan een zorgparkeerkaart en plaatsen deze met hun contact gegevens achter de vooruit van hun auto.

 

Juridische gronden

Artikel 40 § 3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

De mogelijkheid tot zorgparkeren vergemakkelijkt het werk en de mobiliteit van zorgverstrekkers, hieraan wil het lokaal bestuur Schilde zijn bijdrage leveren.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement voor zorgparkeren in de gemeente Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Reglement zorgparkeren Schilde.pdf Download
Video - Zorgparkeren
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Organisatiebeheersing - Rapportering 2020 - kennisgenomen

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur moet jaarlijks voor eind juni over de organisatiebeheersing rapporteren.  Een goede rapportering vertrekt vanuit een goed onderbouwde aanpak van de organisatiebeheersing, namelijk een algemeen kader.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur
Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Argumentatie

In het kader voor organisatiebeheersing, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 juni 2020 is bepaald hoe het managementteam moet rapporteren:

          de rapportering gebeurt vanuit een overkoepelend strategisch standpunt en niet vanuit een operationeel standpunt; eventuele bijlagen kunnen meer detailinformatie bevatten;

          de jaarrapportering sluit aan bij interne overzichts- en opvolgingsinstrumenten, namelijk het meerjarenplan organisatiebeheersing;

          de rapportering omvat het volledige bestuur;

          de rapportering moet behapbaar zijn voor alle raadsleden.

Daarnaast bepaalt het kader dat de jaarlijkse rapportering minstens de volgende onderdelen bevat:

          situering van de aanpak van de organisatiebeheersing door het bestuur;

          een terugblik op het afgelopen jaar en de stand van zaken op basis van het meerjarenplan organisatiebeheersing;

          de lopende/toekomstige projecten voor de volgende periode.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering organisatiebeheersing van 2020.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Organisatiebeheersing - Rapportering 2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

BBC - aanpassing meerjarenplan 2021 - 2025 M3 - kennisgenomen

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 16 december 2019 keurde het meerjarenplan 2020-2025 goed.

          De gemeenteraad van 26 oktober 2020 keurde de aanpassing meerjarenplan 2020 goed.

          De gemeenteraad van 14 december 2020 keurde de aanpassing meerjarenplan 2021-2025 goed.

 

Feiten en context

          Op 13 januari 2021 heeft het gemeentebestuur feedback gekregen van het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent de aanpassing van het meerjarenplan.

          Het Agentschap Binnenlands Bestuur vraagt een aanpassing te doen van het schema M3 (het aangepast overzicht van de kredieten).

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

3° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249.

 

Argumentatie

Het financieel evenwicht blijft na aanpassing van de M3 behouden.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de technische aanpassing aan het schema M3 dat onderdeel uitmaakte van de aanpassing meerjarenplan 2021-2025 (goedgekeurd op de gemeenteraad van 14 december 2020), dit na advies van toezicht.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - BBC - aanpassing meerjarenplan 2021 - 2025 M3
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Specifieke beheersovereenkomst facilitaire diensten - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Goedkeuring van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW door de OCMW-raad van 12 maart en de gemeenteraad van 20 april 2015.

          Goedkeuring van het stappenplan uitvoering beheersovereenkomst door de OCMW-raad van 29 oktober en de gemeenteraad van 10 november 2015.

          Goedkeuring taakverdeling door de OCMW-raad van 21 april 2016 en de gemeenteraad van 25 april 2016.

          Goedkeuring door het managementteam van de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten voor een onbepaalde periode.

          Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen op 1 februari 2021 van de specifieke beheersovereenkomst facilitaire diensten.

 

Feiten en context

          De beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde voorziet een stapsgewijze samenvoeging van de diensten en de gemeenschappelijke ondersteuning van de werking van het OCMW en de gemeente Schilde.

          De feitelijke samenwerking vertaalt zich in volgende zaken:

          uniform beleid;

          gemeenschappelijke interne communicatie;

          gedeelde support en samenwerking;

          vervanging tijdens afwezigheden;

          gezamenlijke verdeling en organisatie van de taken;

          gemeenschappelijke richtlijnen en procedures;

          gemeenschappelijk aankoopbeleid en contractenbeheer;

          gedeelde rechten en toegangen voor toepassingen die nodig zijn om de taken uit te voeren.

 

Juridische gronden

          Artikel 196, § 2 van het decreet lokaal bestuur

          Tussen de gemeente en het OCMW dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

          In de beheerovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het OCMW voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen van het decreet.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

 

Argumentatie

Het op elkaar afstemmen van de facilitaire diensten in het kader van de globale beheersovereenkomst.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de specifieke beheersovereenkomst facilitaire diensten goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Specifieke beheersovereenkomst facilitaire dienst
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Lindenpark - Verlenging erfpachtovereenkomst - Notariële akte - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          23 augustus 2004 - goedkeuring van de erfpachtovereenkomst tussen de Kerkfabriek en de parochie Sint-Guibertus en de gemeente Schilde met ingang 1 januari 2005 voor de gronden en gebouwen van het Lindencentrum

          10 augustus 2020 - goedkeuring van de verlenging van de erfpachtovereenkomst met 10 jaar onder dezelfde voorwaarden

          25 januari 2021 - kennisname door het college van burgemeester en schepenen van de notariële akte voor de verlenging van de erfpachtovereenkomst

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de erfpachtovereenkomst definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de verlenging van de erfpachtovereenkomst goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de notariële akte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Lindenpark - Verlenging erfpachtovereenkomst
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Weg- en rioleringswerken in Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg - Samenwerkingsovereenkomst Pidpa - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

De opmaak van een weg- en rioleringsontwerp voor de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg in samenwerking met Pidpa - Riolering.

 

Feiten en context

Het maken van duidelijke afspraken tussen de gemeente en Pidpa en deze vastleggen in een overeenkomst.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het garanderen van de goede samenwerking tussen de gemeente en Pidpa.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor de weg- en rioleringswerken aan de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg met Pidpa goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Heraanleg Schoolstraat - Samenwerkingsovereenkomst
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Aanleg riolering Cirkellaan, De Singel, Den Aard en Baron Delbekelaan - Goedkeuring principe - Samenwerkingsakkoord - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

De opmaak van een weg- en rioleringsontwerp voor de Cirkellaan, De Singel, Den Aard en Baron Delbekelaan in samenwerking met Pidpa - Riolering.

 

Feiten en context

Het maken van duidelijke afspraken tussen de gemeente en Pidpa en deze vastleggen in een overeenkomst.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het garanderen van de goede samenwerking tussen de gemeente en Pidpa.

 

Voorgeschiedenis

De opmaak van een weg- en rioleringsontwerp voor deCirkellaan, De Singel, Den Aard en Baron Delbekelaan in samenwerking met Pidpa - Riolering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van de riolering aan de Cirkellaan, De Singel, Den Aard en de Baron Delbekelaan met Pidpa goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Aanleg riolering Cirkellaan
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Patrimonium - Aankoop - Karekiet 4 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van het perceel gelegen aan de Karekiet 4 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 M 16 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente.

 

Feiten en context

De waarde van deze eigendom die een oppervlakte van 567 m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 19.000 euro of 33,51 euro per m² wat minder is dan de 35 euro per m² die maximium gegeven wordt per m² . Omdat het perceel ontsluiting biedt naar de achterliggende gemeentelijke gronden is deze eigendom bijzonder interessant en is er een bod van 35 euro per m³ gedaan. De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 19.845 euro of 35 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

De problematiek op het Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

01243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000007

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

19.845 euro

21-013

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1  De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Karekiet 4 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 M16. 

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Patrimonium - Aankoop - Karekiet 4
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Aanstellen studiebureau heraanleg voet- en fietspaden en herinrichten schoolomgevingen - agenda gemeenteraad lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Aanstellen studiebureau heraanleg voet- en fietspaden en herinrichten schoolomgevingen” werd een bestek met nr. 2021-008 opgesteld door Grondgebiedzaken - Openbare Werken.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 49.500,00 euro inclusief btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de lastvoorwaarden en wijze van gunning van het bestek met nummer 2021-008 en de raming voor de opdracht “Aanstellen studiebureau heraanleg voet- en fietspaden en herinrichten schoolomgevingen”, opgesteld door Grondgebiedzaken - Openbare Werken goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 49.500,00 euro inclusief btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2021, op budgetcode 2140000007/20/0200 (actie/raming AC000011/MJP001284).

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Aanstellen studiebureau heraanleg voet-en fietspad
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Omgeving - zaak van de wegen - het wijzigen van buurtweg nummer 7 en het uitbreiden van de parking met waterdoorlatende verharding - Wijnegemsteenweg 193 - OMG 2020/403 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Op 29 juli 2020 werd een dossier ingediend voor het wijzigen van de buurtweg nummer 7 en het uitbreiden van de parking met waterdoorlatende verharding.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 2 oktober 2020. De uiterste beslissingsdatum is 16 maart 2021.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

          Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen
Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          Buurtweg nummer 7 heeft een totale breedte van circa 22,5 meter. Circa 13 meter is gelegen op privaat terrein en is nooit ingericht geweest als weg.

          Het wijzigen van buurtweg nummer 7 zal geen negatief gevolg hebben voor de verkeersveiligheid en de ontsluiting van het aanpalende percelen.

          Tijdens de gemeenteraad van 23 augustus 2016 werd het planologisch attest voor De Vogelenzang BVBA (PA 2016/1) goedgekeurd onder voorwaarden. De gemeenteraad ging hierbij akkoord met de uitbreiding van de parking van de horecazaak. Gezien de opmaak van het RUP De Vogelenzang blijft deze visie ongewijzigd.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 stemmen tegen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde wijziging van buurtweg nummer 7.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Omgeving - Wijnegemsteenweg 193 - OMG 2020-403
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Onderhoud sportvelden - 2021-006/TDU - contract over 3 jaar - Lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Wederkerend bestek voor onderhoud van sportvelden.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1 Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2 De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000035

Actie

AC000168

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0742

Bedrag

Visum financieel directeur

94.924,50 euro incl. btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nr. 2021-006/TDU en de raming voor de opdracht “Onderhoud sportvelden” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 94.924,50 euro incl. btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Onderhoud sportvelden
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Onderhoud groenvoorziening begraafplaats Schilde - contract over 4 jaar - 2021-005/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Wederkerend bestek voor onderhoud groenvoorziening begraafplaats Schilde.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1 Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2 De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000460

Actie

AC000144

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel directeur

115.869,60 euro incl. 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nummer 2021-005/TDU en de raming voor de opdracht “Onderhoud groenvoorziening op begraafplaats Schilde - contract over 4 jaar” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 115.869,60 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Onderhoud groenvoorziening begraafplaats Schilde
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Onderhoud groenvoorziening - 2021-009/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Wederkerend bestek voor onderhoud groenvoorziening.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1 Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2 De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000654

Actie

AC000020

Algemene rekening

6103510000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

98.312,50 euro incl. 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nummer 2021-009/TDU en de raming voor de opdracht “Onderhoud groenvoorziening” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 98.312,50 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Onderhoud groenvoorziening
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Herasfalteren van wegen - 2021-004/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Wederkerend bestek voor herasfalteren van wegen.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1 Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2  De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001242

Actie

AC000134

Algemene rekening

2240000000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

102.282,87 euro incl. 21% btw.

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nummer 2021-004/TDU en de raming voor de opdracht “herasfalteren van wegen” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 102.282,87 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Herasfalteren van wegen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Diverse herstellingen aan wegen, voet- en fietspaden - contract over 2 jaar - 2021-002/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Wederkerend bestek voor diverse herstellingen aan wegen, voet- en fietspaden

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1 Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2 De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 139.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000457

Actie

AC000143

Algemene rekening

6103510000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

96.800 euro incl. 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nummer 2021-002/TDU en de raming voor de opdracht “Diverse herstellingen aan wegen, voet- en fietspaden” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 96.800 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Diverse herstellingen aan wegen, voet- en fietspad
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Projectsubsidie voor de noodopvang van schoolkinderen vanaf 9 november 2020 (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De Vlaamse Regering besliste op 20 november 2020 om een subsidie toe te kennen aan lokale besturen voor de financiering van initiatieven die instaan voor het creëren van bijkomend opvangaanbod voor de noodopvang van schoolkinderen. Zowel tijdens een schoolperiode als tijdens een vakantieperiode kan het nodig zijn om noodopvang voor schoolkinderen te organiseren. Onder bepaalde voorwaarden kan het lokaal bestuur beroep doen op een subsidie om deze noodopvang te bekostigen. De subsidie loopt tot aan de paasvakantie.

Is Schilde in aanmerking gekomen voor deze projectsubsidie?

 

De gemeenteraad werd geïnformeerd dat deze subsidie werd aangevraagd, maar dat er nog geen bevestiging is ontvangen.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 37:57.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Projectsubsidie voor noodopvang van schoolkinderen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Subsidies verenigingen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Elk jaar keurt de gemeenteraad diverse subsidies goed voor onze lokale verenigingen. Als CD&V kunnen we dit alleen maar toejuichen, uiteindelijk vormen deze verenigingen het sociale weefsel binnen onze gemeente. Ook keurt de gemeente elk jaar subsidies goed en-of ondersteunt het organisaties die commerciële activiteiten organiseren waar inwoners elkaar ontmoeten. Ook zulke initiatieven steunen wij. Mensen samenbrengen stimuleert het sociale DNA dat nodig is voor een bruisende leefbare gemeente.

Tijdens de gemeenteraad van december 2019 keurden we tal van subsidies goed voor verenigingen voor hun werking in 2020, maar ook voor organisaties die commerciële activiteiten organiseren. Ook tijdens de gemeenteraad van december 2020 keurden we dit goed voor de werking van 2021. De vraag die wij ons stellen, wat gaat er gebeuren of is er gebeurd met de reeds toegekende subsidies voor deze organisaties die omwille van Corona hun activiteiten niet konden doorgaan? Heeft het bestuur hierover al beslissingen genomen? Graag vernemen wij toelichting hierover.

Voor alle duidelijkheid, wij zijn zeker niet tegen deze organisaties.

 

De gemeenteraad werd geïnformeerd dat subsidies enkel verleend worden voor evenementen die effectief zijn doorgegaan. Via het noodfonds kan een tussenkomst gevraagd worden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 40:22.

 

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Subsidies verenigingen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Verkeersveilige gemeente/veilige schoolomgevingen/Route2School (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Wij vernemen in het verslag CBS van 8.02.21 dat er een aantal zebraplaatsen worden voorzien aan de Liersebaan. Toeval of niet, ook wij als CD&V wilde deze problematiek op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.  De Liersebaan is één van de drukste straten binnen onze gemeente, zeker tijdens de spitsuren. Ondanks een snelheidsbeperking van 50 Km/u en een visuele snelheidscontrole wordt hier helaas vaak sneller gereden. Het is dan niet altijd evident om als voetganger of fietser over te steken. Deze oversteekplaatsen worden vaak gebruikt door schoolgaande kinderen en jeugd.  Daarom zijn wij zeer tevreden met het initiatief om hier zebraplaatsen aan te leggen. Verder willen we graag de aandacht vestigen op het zebrapad  aan de bocht in de Puttenhoflaan, dit is hier zeer gevaarlijk gelegen.

Van dit zebrapad maken ook veel schoolgaande kinderen gebruik en mensen die vanuit de dorpskern willen gaan wandelen of fietsen in onze bosrijke gemeente.

 

Al onze opmerkingen betreffende verkeersveilige gemeente en veilige schoolomgeving zullen wij ook overmaken aan het project Route2School (R2S). Dit is een project met als doel het verbeteren en optimaliseren van de verkeersveiligheid voor de kinderen en alle inwoners. Zowel scholen als de gemeente Schilde nemen deel aan dit project. Samen met de deelnemende scholen wordt er een onderzoek gedaan naar het verplaatsingsgedrag van de leerlingen en de knelpunten op deze route. Het resultaat wordt een “digitale schoolroutekaart”, maar ook acties om de route van en naar school te optimaliseren.

Via de app Route2School of de website www.route2school.be kan je problemen melden.  Hierbij lanceer ik dan ook een oproep aan de raadsleden om via deze kanalen eventuele knelpunten te melden. Ik neem aan dat het bestuur via diverse communicatiekanalen deze informatie aan onze inwoners zal overmaken. Uiteraard steunen wij als CD&V dit project voor de volle 100% en zullen hier constructief aan meewerken. Ik neem aan dat de bevoegde schepen dit project nog kan toelichten?

In de rand van dit project verwijzen wij graag naar de fietsbarometer Schilde. Hier vindt men een aantal aanbevelingen terug die de gemeente kan meenemen in haar beleid voor verkeersveilige gemeente/veilige schoolomgeving.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de aanpak voor de verhoging van de verkeersveiligheid voor schoolkinderen.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 42:32.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Verkeersveilige gemeente veilige schoolomgevingen
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Deelwagens (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

We vernemen dat schilde gaat werken met duurzame milieubewuste deelwagens. Op zich geen probleem, maar we blijven op onze honger zitten wat betreft de deelfietsen. Deelwagens blijven wagens. Het uiteindelijke doel is mensen aanzetten om meer de fiets te nemen binnen onze gemeente. Als CD&V willen we de wagen zeker niet verbannen, maar de fiets moet meer de norm worden binnen ons straatbeeld. Daarom vragen wij om binnen onze vervoersregio te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het toepassen van een deelfietsensysteem.  We beseffen dat, gezien het residentiële karakter in Schilde en de woonparkgebieden ver van de dorpskernen zijn gelegen het niet altijd evident is om de fiets te nemen. Daarom pleiten wij voor parkeermogelijkheden in de periferie van de dorpskernen en daar de mogelijkheid aan te bieden om met deelfietsen naar de dorpskern te fietsen. In de gemeente Brasschaat kent men het deelfietssysteem al. Graag vernemen wij de stand van zaken over het deelfietssysteem.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de aanpak voor de invoering van een deelfietssysteem, de plaatsing en financiering van de laadpalen en de stand van zaken van de aanwerving van een mobiliteitsambtenaar.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 48:26.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Deelwagens
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Goedkeuring tot verkaveling Catharinadreef 6 (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De meeste van ons hebben de mail gekregen van een bezorgde buur. Uit het verslag van CBS van 18 januari geeft het college een positief advies voor het verkavelen van een perceel gelegen in de Catharinadreef 6. Echter in 2011 en 2012 weigerde de gemeente deze vraag tot verkaveling. Is er ondertussen iets fundamenteel gewijzigd in dit dossier waardoor er nu wel een goedkeuring wordt gegeven?

Graag vernemen wij toelichting over dit dossier.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting dat de omvang van de kavel is gewijzigd en dat de aanvraag tot omgevingsvergunning is ingetrokken.

De gemeenteraad werd geïnformeerd over de ‘verkavelingsstop’.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 32.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 58:47.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Goedkeuring tot verkaveling Catharinadreef 6
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Zwerfkattenbeleid (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Een vorige gemeenteraad (december 2019) agendeerde collega Mevrouw Duysens de problematiek over het zwerfkattenbeleid.

 

De burgemeester interpelleerde dat er wel degelijk een zwerfkattenbeleid is. Echter, over het zwerfkattenbeleid in Schilde is niets van communicatie terug te vinden op de website onder dierenwelzijn? Omdat er geen informatie en communicatie vanuit de gemeente te vinden is, melden burgers deze dan ook niet.

 

Ik geef bij deze mee dat iedere gemeente in Vlaanderen verplicht is om een zwerfkattenbeleid op te zetten. Gemeentelijk zwerfkattenplan - Dierenwelzijn (vlaanderen.be)

Dit houdt in dat zwerfkatten op kosten van de gemeente gesteriliseerd/gecastreerd dienen te worden en bij voorkeur opnieuw uitgezet worden op locatie. Sommige gemeenten werken intussen ook met erkende opvangen samen om dit verder te organiseren. Soms probeert men katjes te socialiseren om zo ter adoptie te kunnen aanbieden.

Ook wordt vaak een zwerfkatje getest op leucose en aids. Indien positief wordt deze ingeslapen.

De gemeente dient verder ook te voorzien in een voederplaats voor deze zwerfkatjes. En erop toe te zien dat de dieren gecontroleerd gevoederd worden.

 

Een zwerfkat ontstaat niet zomaar, dit komt omdat burgers met huiskatten deze niet (tijdig) laten steriliseren en hierdoor nestjes veroorzaken. Vanaf 5/6 maanden is een kat vruchtbaar. De draagtijd is 60-65 dagen, gemiddeld heeft een niet gesteriliseerde poes 3 nestjes (12 kitten) per jaar. Het kan dus vrij snel gaan.

 

Sinds enkele jaren is er in Vlaanderen ook een verstrengde wetgeving ivm castratie, sterilisatie en chippen van katten. Castratie, identificatie en registratie van katten | Vlaanderen.be

Het is dus uiterst belangrijk om tijdig, duidelijk en regelmatig te communiceren naar burgers toe om zo zwerfkatten te voorkomen en ziektes zoals kattenaids in te tomen.

 

Alles start bij het steriel laten maken van eigen huiskatten, katten van inwoners dus. Voornamelijk bij burgers - welke het financieel zwaar hebben - hebben baat bij deze communicatie en eventueel tussenkomst bij de kost om een eigen huiskat te steriliseren en chippen (preventie). Dit naar het voorbeeld van bv Antwerpen en de districten Subsidie: onvruchtbaar maken, chippen en registreren huiskat | Antwerpen.be .

 

Onze vraag:

 

1.Heeft de gemeente de intentie om te communiceren en de inwoners te informeren               over deze problematiek? 

2.Heeft de gemeente de intentie om zelf actie te ondernemen, Ik denk hierbij aan               samenwerking met een erkende kattenopvang en of een bijdrage voor sterilisatie of                             castratie te voorzien?  Het lokaal bestuur kan  het zwerfkattenbeleid uitbesteden aan                             een asiel of andere organisatie. Dit heeft als voordeel dat men in een  netwerk                                           terecht komt dat door de schaalgrootte en deskundigheid adequater en sneller kan                             reageren.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het zwerfkattenbeleid van de gemeente. Op de nieuwe website zal het zwerfkattenbeleid opgenomen worden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:02:33.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Zwerfkattenbeleid
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

T.T.C ’s-Gravenwezel (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

We vernamen vorige week het nieuws dat het wijkschooltje van H.H. op 30 juni de deuren zou sluiten. De school kwam gelukkig tegemoet aan de verzuchtingen van de ouders en besliste om het schooltje 1 jaar langer open te houden. TTC ’s-Gravenwezel gebruikt deze school ook voor hun activiteiten. De 50-jarige vereniging zou dus volgend jaar zonder lokaal komen te vallen. Is er al contact geweest met de vereniging om samen een oplossing te zoeken voor dit probleem? Het zou zeer jammer zijn dat na 50 jaar de club zou moeten ophouden met bestaan. Bestaat er de mogelijkheid dat de gemeente zou overwegen om deze site te kopen? Voor ons is dit een mooie locatie met vele mogelijkheden.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de verschillende opties zullen onderzocht worden.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 26 en 31.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:08:41.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - T.T.C ’s-Gravenwezel
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Pidpa / aanhoudende klachten reiniging grachten wijk Steynhoeve (Kristof Droessaert - Open VLD & Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Gelet op de diverse tussenkomsten in voorbije gemeenteraden over de voorbije jaren en de legislatuur, blijken er toch opnieuw en dus nog steeds klachten te zijn aangaande het onderhoud van de grachten door Pidpa, in de wijk Steynhoeve. Doordat bladeren tijdens de herfst niet of onvoldoende geruimd worden, geven ze aanleiding tot verstopping van de beken in de hoeken aan de Cirkellaan. Bij het aangaan van dit servicecontract werd nochtans eenzelfde wijze van onderhoud en servicegarantie beloofd, zoals onze eigen gemeentelijke diensten dit vroeger keurig verzorgden. Doordat de problematiek jaarlijks terugkeert geraken mensen in de buurt het vertrouwen in Pidpa volledig kwijt.

 

Wat is de feedback uit het overleg dat dienaangaande gepland werd met Pidpa?

Hoe reageert pidpa op deze klachten en het repetitief karakter ervan?

Welk voorstel tot structurele oplossing kan geformuleerd worden?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het overleg komende vrijdag zal plaatsvinden en de vergelijking van de cijfers van voor en na de overdracht aan Pidpa. Er zal een monitoring gebeuren.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:22:13.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Pidpa - aanhoudende klachten reiniging grachten
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Toekomst occasionele kinderopvang Wezelke - Hindelaan (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het nieuws van de sluiting van het wijkschooltje Hertenbos van basisschool H. Hart te 's Gravenwezel kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dit nieuws verontrust niet alleen de ouders van de (toekomstige) schoolgaande kindjes, maar ook de gebruikers van de occassionele kinderopvang Wezelke, en bij uitbreiding ook de verenigingen die gebruik maken van de lokalen van het schooltje. Inmiddels werd de beslissing met 1 jaar uitgesteld maar dat is geen reden om als bestuur stil te zitten.

 

Mijn vraag:

Zal het bestuur een actieve rol opnemen om te onderhandelen met het               schoolbestuur om de gevolgen van deze beslissing zoveel mogelijk te beperken?

Heeft het bestuur al een plan B voor het Wezeltje indien er geen               onderhandelingsruimte zou zijn ? Zo niet: kan hier op zeer korte termijn werk van                             gemaakt worden om te vermijden dat vele ouders in de problemen komen?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de verschillende opties zullen onderzocht worden.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 24 en 31.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:08:41.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Toekomst occasionele kinderopvang
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Wachtlijsten occasionele kinderopvang 't Appeltje en Wezelke (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

We lezen in het seizoenskompas 2020 (jaarverslag) dat er in de gemeentelijke occasionele kinderopvang 't Appeltje en Wezeltje ook kindjes van buiten de gemeente opgevangen worden. Wellicht strookt dat met het huidige reglement, en zijn er tal van redenen dat mensen buiten de gemeente hun kindje in Schilde onderbrengen, maar tegelijk lezen we dat er een wachtlijst bestaat voor kindjes binnen de gemeente.

Deze mensen moeten noodgedwongen hun kindje naar naburige gemeenten brengen, of beroep doen op duurdere alternatieven.

 

Mijn vraag:

Kan er een oplossing gezocht worden voor deze problematiek door een aanpassing               van het reglement dat er voorrang gegeven wordt aan de kindjes van inwoners van                             Schilde?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken van de studie kinderopvang. Daarnaast neemt de gemeenteraad kennis van de modaliteiten van de occasionele kinderopvang.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:31:46.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Wachtlijsten occasionele kinderopvang
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Vraag van Projectontwikkelaar DCA naar de koppeling van het project Site Sint Wijbrecht (brandweerkazerne/Zorgbedrijf Antwerpen) en de realisatie van een residentiële projectontwikkeling hoek Kerkplein/Schoolstraat/ Puttenhoflaan te Schilde (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

We lezen in het verslag van het CBS dd. 1/2/2021 dat de projectontwikkelaar DCA een extra vraag koppelt aan het bouwdossier brandweerkazerne/Zorgbedrijf op de site St. Wijbrecht, nl. de realisatie van een 'kwaliteitsvolle residentiële ontwikkeling' op de hoek Kerkplein/Schoolstraat/ Puttenhoflaan te Schilde.

 

Mijn vraag:

- wat is de stand van zaken in dit dossier?

- wat is de visie van het bestuur betreffende de bestemming van de grond Kerkplein/Schoolstraat/ Puttenhoflaan in het centrum van de reeds door verschillende bouwprojecten geteisterde dorpskern van Schilde?

- strookt de vraag van DCA met de wettelijk voorziene procedure wat betreft de Wet op de overheidsopdrachten?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de projecten niet aan elkaar gekoppeld worden.  Er is nog geen visie op de bestemming van de grond.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:37:09.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Vraag van Projectontwikkelaar DCA
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Digitale uitsluiting voorkomen: project digibuddies voor lokale besturen (Beleidsplan Vlaanderen Radicaal Digitaal van de Vl. Regering) (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De coronacrisis heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om digitaal mee te zijn. Volgens een studie van de Koning Boudewijnstichting heeft 10% van de Belgen geen toegang tot het internet, en beschikt 40% over onvoldoende digitale vaardigheden. Het zijn vooral gezinnen met een laag inkomen en alleenstaanden die digitaal uitgesloten zijn, en die vb. zelfs geen e-mailadres hebben.

Om hieraan te verhelpen zet de Vlaamse regering met het programma 'Radicaal Digitaal' in op een verregaande digitalisering.

 

Twee initiatieven voor individuele begeleiding van digibeten springen in het oog:

- De start-up Beego brengt via huisbezoeken IT-studenten in contact met mensen die digitale (basis)vragen hebben. Dit kan door de aankoop van een digicheque (40€/uur). Lokale besturen kunnen de cheques aankopen en (aan een voordeliger tarief) aanbieden aan kwetsbare groepen

- Het project 'digibuddies': vrijwilligers helpen buurtbewoners met digitale vragen.

 

Beide projecten lijken ons zeer zinvol om digitale uitsluiting te voorkomen, en sluiten bovendien mooi aan bij het aanbod van de groepslessen van Digidak waar onze gemeente reeds op inzet.

 

Mijn vraag:

          Zal het bestuur instappen in de projecten Beego en digibuddies?

          Zoja: kan er creatief een brede communicatie gevoerd worden zodat dit aanbod deze groep ook bereikt.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat deze initiatieven worden meegenomen in functie van de actualisatie van Digidak. Er kan ook bekeken worden hoe het Hoplr-netwerk hiervoor kan ingeschakeld worden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:40:05.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Digitale uitsluiting voorkomen - project digibuddies
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Opvolgingspunt – Gevaren van Snapchat (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Op de gemeenteraad van 19/10/2020 besprak ik de gevaren m.b.t. sociale media met in het bijzonder Snapchat voor onze lokale jeugd.

 

Beroepshalve heb ik de laatste maanden opnieuw regelmatig te maken gekregen met de problematiek waarbij onze jongeren worden opgelicht door (volwassen) gebruikers van dit medium of waarbij ze betrokken geraken bij een witwascarrousel of drugverkoop.

 

Het punt werd goed onthaald op de GR van 19/10/2020. Men zou stappen zetten naar sensibilisering, o.a. via de scholen.

 

Kan U mij melden welke stappen er concreet reeds werden gezet?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de ondernomen stappen: de infosessies voor ouders en de campagne van de politiezone Voorkempen.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:48:04.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Opvolgingspunt – Gevaren van Snapchat
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Wijkschool Hertebos (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Veel commotie rond het wijkschooltje Hertebos afgelopen week. Moest dit verdwijnen zou dit veel meer zijn dan alleen maar een school. Deze wijkschool is een instituut, een icoon voor de ganse buurt en gemeenschap. Onze grote vrees is dat het gebouw zal afgebroken worden om plaats te maken voor de projectontwikkelaars. Want is tegenstelling tot de hoofdschool van het H. Hart die in gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut ligt, ligt deze wijkschool in woongebied. Net als onze collega’s van de CD&V denken wij de gemeentelijke verwerving van dit gebouw niet alleen een ultieme bescherming zou betekenen van deze site, het zou ook een welgekomen locatie kunnen worden voor andere sociale en culturele activiteiten.

 

Graag de visie van het college.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de verschillende opties zullen onderzocht worden.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 24 en 26.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:08:41.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Wijkschool Hertebos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Verkaveling Catharinadreef en huidige aantal goedgekeurde verkavelingen (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

De verkavelingsaanvraag in de Catharinadreef is de zoveelste in een lange rij. Sinds het begin van deze legislatuur werden zowat 30 verkavelingsvergunningen goedgekeurd. En dat in een gemeente waar er momenteel geen enkele aanwijsbare behoefte bestaat aan meer bouwgronden. Bovendien heeft minstens één van de meerderheidspartijen in zijn verkiezingscampagne van 2018 de verkavelingsstop uitgeroepen

 

Graag de visie van het college.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting dat de omvang van de kavel is gewijzigd en dat de aanvraag tot omgevingsvergunning is ingetrokken.

De gemeenteraad werd geïnformeerd over de ‘verkavelingsstop’.

 

Dit agendapunt is samen behandeld met agendapunt 22.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:08:41.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Verkaveling Catharinadreef
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Voedselbos (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Kan het college ons meedelen hoever het staat met de vraag van de eigenaar van het weiland aan de Hofse Velden om van het huidige voedselbos een voedselveld te maken?

 

De gemeenteraad neemt kennis van het overleg met de eigenaar dat heeft plaatsgevonden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:51:32.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Voedselbos
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Opvolging welzijn bij jongeren (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Bedankt voor het overzicht van maatregelen om het welzijn van onze jongeren te bevorderen. Het doet me deugd om te zien dat er zo vele initiatieven zijn opgestart en uitgewerkt deze legislatuur.

Eventueel valt er nu nog een ‘quick-win’ te realiseren met een Hulpkaartje/crisiskaartje zoals recent gerealiseerd werd in onder andere Zoersel en Sint-Truiden. Daar staan hulp/noodnummers op waar jongeren met moeilijkheden soms nood aan hebben. Het is een handig middel, gezien de juiste nummers vaak niet online worden gevonden. Dit hoeft niet veel te kosten, en kan zelfs samen met externe partners worden ontwikkeld.

Sint-Truiden: https://www.limburgnieuws.be/sttruiden/1612952983-stad-sint-truiden-zet-extra-in-op-welzijn-van-jongeren-10-februari-2021--a.html

Zoersel: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/11/jongeren-in-zoersel-krijgen-kaartjes-met-informatie-over-hulp/

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de campagne per brief die wordt voorbereid en de campagne naar studerende jeugd over het Warme Williamhuis. Het idee zal verder onderzocht worden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:54:00.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Opvolging welzijn bij jongeren
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Vorming over gameverslaving (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Er bestaat een preventietool rond gameverslaving die we nu onder andere zien in de gemeente Maldegem. Gameverslaving is een speciale verslaving waar we vaker mee geconfronteerd worden dan we denken. Alleen weten vele ouders en jongeren niet hoe ze daarmee moeten omgaan, hoe het bespreekbaar te maken, en waar hulp te zoeken.

In de Oost-Vlaamse gemeente organiseren ze een preventiesessie die gegeven wordt door het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Eclips,  in samenwerking met het huis van het Kind Maldegem, en het drugpunt Maldegem.

Kan er vanuit onze gemeente gekeken worden vanuit de dienst Welzijn hoe we deze preventiesessie ook in Schilde kunnen implementeren?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er omtrent gameverslaving preventief en curatief acties worden voorbereid, bijvoorbeeld een webinar.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 1:57:49.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Vorming over gameverslaving
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Sneeuwbeleid in de gemeente: ijzige voetpaden in de winterwonderdorpen (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

De sneeuw bracht pracht en praal mee in onze dorpen. Alleen viel het op dat op sommige stukken voetpad nooit sneeuw werd geruimd. Het is de verantwoordelijkheid van de bewoners (of eigenaars van werven) om de stoep voor hun pand sneeuwvrij te maken. Dit bracht gevaarlijke situaties met zich mee, waarbij mensen zich letterlijk op glad ijs moesten begeven om verder te wandelen. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn, is dit lastig.

Hoe controleert de gemeente hierop? En is er eventueel hulp voorzien voor personen die zelf niet in staat zijn om de sneeuw te ruimen?

 

Een tweede deel: wat is het gemeentelijke draaiboek om sneeuw te ruimen? Welke omgevingen krijgen vanuit de gemeente prioriteit? Uiteraard kan niet alles op één voormiddag sneeuwvrij gemaakt worden. Maar in sommige schoolomgevingen duurde het volgens sommige inwoners nogal lang alvorens er gestrooid werd. En het viel ook op dat de aansluiting tussen voetpaden en zebrapaden niet altijd sneeuwvrij gemaakt werden, zelfs soms aan verkeerslichten. Uiteraard werden meldingen opgevolgd, maar het is een suggestie op deze belangrijke punten als prioritair op te nemen en hier een ‘automatisme’ van te maken.

 

Tenslotte nog een pluim voor vele werklieden van onze gemeente die hun best hebben gedaan om zo veel mogelijk sneeuw te ruimen voor de veiligheid van iedereen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de aanpak omtrent het sneeuwruimen.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 2:03:06.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Sneeuwbeleid in de gemeente - ijzige voetpaden
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 02 2021

Trage wegen (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

De trage wegen in de wijk Steynhoeve en het Kotsbos liggen er momenteel zeer slecht bij. Enkele wegen zoals de Honderdbunderheideweg zijn bijvoorbeeld nog amper te bewandelen door de grote plassen die hier aanwezig zijn. Is het mogelijk hier iets aan te veranderen?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat trage wegen in bossen niet onderhouden worden.

 

Deze bespreking is te bekijken in de opname van de gemeenteraad op tijdstip 2:10:36.

 

 

Publicatiedatum: 16/03/2021
Punt bijlagen/links Video - Trage wegen