VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

21 januari 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Verslag gemeenteraad 7 januari 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 7 januari 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Data gemeenteraden 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 18 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data voor de gemeenteraden voor 2019:

          Maandag 18 februari 2019

          Maandag 18 maart 2019

          Dinsdag 23 april 2019

          Maandag 20 mei 2019

          Maandag 17 juni 2019

          Dinsdag 20 augustus 2019

          Maandag 16 september 2019

          Maandag 21 oktober 2019

          Maandag 18 november 2019

          Maandag 16 december 2019

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Huishoudelijk reglement

 

 

Feiten en context

Sinds 1 januari 2019 zijn de meeste bepalingen over het decreet lokaal bestuur van kracht.  De nieuw geïnstalleerde gemeenteraadsleden zijn dan ook van rechtswege OCMW-raadsleden en moeten een nieuw huishoudelijk reglement vaststellen in zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn. 

 

Juridische gronden

Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende bepalingen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

          de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

          de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de gemeenteraadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

          de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar gemaakt worden;

          de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor gemeenteraadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

          de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

          de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden;

          de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;

          de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

          de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

          de wijze  van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

Argumentatie

          Om alles werkbaar en overzichtelijk te houden, is het belangrijk dat er zoveel als mogelijk gelijkaardige bepalingen gelden in de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

          De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

AGB - Aanduiding Raad van Bestuur

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Schilde, KBO 0693 894 844, een extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

 

Feiten en context

Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad hen vervangt. Het Decreet Lokaal Bestuur en de goedgekeurde statuten van het AGB voorzien twee mogelijkheden voor de aanduiding van de raad van bestuur van het AGB:

          Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt ten hoogste de helft van het aantal gemeenteraadsleden met een absoluut maximum van twaalf. Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur zijn van hetzelfde geslacht. 
Elke fractie in de gemeenteraad kan minstens één lid van de raad van bestuur aanduiden en dit recht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur.

          De gemeenteraad kan ervoor opteren alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur. Het maximum aantal leden is in dat geval niet van toepassing.

 

Juridische gronden

          Artikel 235 van het Decreet Lokaal Bestuur

          §1. Het autonoom gemeentebedrijf beschikt over een raad van bestuur. De raad van bestuur is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet, in de statuten of in de beheersovereenkomst aan de gemeenteraad is voorbehouden. 
De raad van bestuur vertegenwoordigt het autonoom gemeentebedrijf in rechte als eiser of als verweerder.

          §2. (...) De leden van de raad van bestuur worden benoemd door de gemeenteraad. De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter die deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen van de oprichtende gemeente.

          Artikel 16 van de goedgekeurde statuten van het AGB Schilde
De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, die deel moet uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente. 
De raad van bestuur kiest onder zijn leden eveneens een ondervoorzitter.
Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de raad van bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter.  In geval van afwezigheid van de voorzitter en de ondervoorzitter zal de oudste aanwezige bestuurder de raad van bestuur voorzitten.

          Artikel 22 §1 van de goedgekeurde statuten van het AGB Schilde
De raad van bestuur duidt, onder het personeel van de gemeente of het personeel van het AGB, een secretaris aan die instaat voor het secretariaat van de raad van bestuur. De secretaris heeft geen stemrecht.

 

Argumentatie

          De samenstelling van de raad van bestuur tijdens de vorige legislatuur, namelijk alle gemeenteraadsleden zijn ook lid van de raad van bestuur, werd als efficiënt ervaren.

          De verdeling van de functies van voorzitter, ondervoorzitter en secretaris tijdens de vorige legislatuur, namelijk de burgemeester als voorzitter, de eerste schepen als ondervoorzitter en de algemeen directeur als secretaris, werd als efficiënt ervaren.

 

BESLUIT

Stemming:  (Artikel 1)  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Geheime stemming: (Dirk Bauwens - voorzitter) 25 stemmen voor

Geheime stemming: (Olivier Verhulst - ondervoorzitter) 25 stemmen voor

Geheime stemming: (Tine Vervisch - secretaris) 25 stemmen voor

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist na geheime stemming:

          Dirk Bauwens aan te duiden als voorzitter van de raad van bestuur;

          Olivier Verhulst aan te duiden als ondervoorzitter van de raad van bestuur;

          Tine Vervisch aan te duiden als secretaris van de raad van bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Ondersteuning dierendag (Micheline Duysens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Graag zou ik aan de burgemeester, bevoegd voor ‘dierenwelzijn’, de vraag willen stellen of de dierendag, die ik wens te organiseren in september, mede door de gemeente ondersteund wordt.

 

Mevr. M. Duysens (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bedankt voor het engagement en initiatief. Hij deelt mee dat dit punt vanmiddag op het college van burgemeester en schepenen werd besproken. Het bestuur zal deze organisatie op zich nemen. Alle zaken die werden gezegd zullen zeker worden meegenomen.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) vult aan dat ze dit initiatief volledig steunt maar ze vraagt wel dat alle dierenartsen uit de gemeente hierbij worden betrokken.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) maakt een gelijkaardige opmerking. Hij is van mening dat een breed draagvlak meer kans heeft op slagen.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Stand van zaken dossier gevaarlijke verkeerspunten (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Stand van zaken dossier gevaarlijke verkeerspunten thv Hubo en Drijhoek. – Vraag aan de schepen van Mobiliteit

 

Ik verwijs naar verschillende tussenkomsten terzake uit de gemeenteraden van vorige legislatuur.

Is er inmiddels reeds bijkomend overleg  geweest of gepland of uitsluitsel over het verwijderen van de gevaarlijke verkeerseilanden?

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat dit dossier tijdens de eerste werkdag van de nieuwe ploeg al ter harte werd genomen. Aan het Agentschap Wegen en Verkeer is gevraagd een overleg te hebben om alle belangrijke dossiers te overlopen. De metingen die waren gevraagd tijdens de vorige legislatuur zullen worden uitgevoerd in april of mei.  Hierdoor kan er ook rekening gehouden worden met de zwakke weggebruikers. De situatie is zeer gevaarlijk dus dhr. O. Verhulst (Open VLD) wil graag snelle oplossing.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Huidige toestand langs de Gilles de Pelichylei (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Er hebben vele Schildenaren hun verontwaardiging over de huidige toestand langs de Gilles de Pelichylei geuit.

 

Spijtig genoeg is de ravage al aangebracht. We weten dat we daar geen verandering meer in kunnen brengen, maar we zouden wel graag een suggestie doen. Ik heb al onderdelen van de plannen gezien op de site van de gemeente en daar staat nergens een materiaal aangeduid voor de voetpaden of fietspaden (alleen dat ze geel & rood gaan zijn). Daarom vraagt Groen om waterdoorlatend asfalt of andere doorlatende materialen te gebruiken.

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat hij blij is dat er tijdens de vorige legislatuur eindelijk voortgang is gemaakt in een dossier dat al 40 jaar aansleept. Er werd bij het opstellen van het bestek al gedebatteerd over het behoud van zoveel mogelijk bomen. In eerste rij zijn er 41 zieke bomen. In tweede en derde rij moesten er een 180-tal bomen gerooid worden. Dit brengt het totaal op een 220-tal bomen. Het boombeheersplan werd altijd gerespecteerd. Bomen kan je niet behouden als je een fietspad wilt aanleggen. De essentie van de vraag was om waterdoorlatend materiaal te gebruiken. Er werd gekozen om beton te leggen. Dat gaat langer mee dan asfalt. Het water kan afvloeien naar de grachten door laterale aanleg. Er zal daardoor geen wateroverlast zijn op het fietspad en het water wordt opgevangen door de grachten. De natuur kan zijn werk doen. Er werd tijdens een werfoverleg gemeld dat inwoners 2 à 3 weken hun oprit niet zullen kunnen betreden met hun wagens. Dit omdat beton veel langer moet uitharden dan asfalt. In het kader daarvan is aan het Agentschap Wegen en Verkeer gevraagd om toch asfalt te voorzien. Omdat het bestek gegund is voor aanleg van het fietspad in beton, is het niet mogelijk om dit nog te wijzigen. Een wijziging zou kunnen leiden tot juridische procedures. 

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) vraagt wat er met het afval van de gekapte bomen gebeurd is.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat dit werd opgehaald en verhakseld door een gespecialiseerde firma.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) vult aan dat dit dossier inderdaad al een hele historiek heeft en dat de fractie van Open VLD het behoud van de natuur ook altijd hoog in het vaandel heeft gedragen.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) geeft nog mee dat er 88 bomen terug worden aangeplant.

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 01 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 19/02/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.