VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

20 november 2023

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Olivier Verhulst, schepen; Pieter-Jan Fraussen, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Motie: Regenboogzebrapad - Toegevoegd punt

 

 

Dit punt werd niet behandeld.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Franky Cools

3 onthoudingen: Peter Mendonck, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 oktober 2023 mits volgende opmerking goed:

In het zittingsverslag de quote toevoegen waarnaar verwezen wordt tijdens agendapunt 25 - Regenboogzebrapad in onze gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Data gemeenteraadscommissies 2024

 

 

Juridische gronden

Artikel 37 § 1 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraadscommissies voor 2024:

        Maandag 8 januari 2024

        Maandag 5 februari 2024

        Maandag 4 maart 2024

        Maandag 8 april 2024

        Maandag 13 mei 2024

        Maandag 10 juni 2024

        Maandag 5 augustus 2024

        Maandag 2 september 2024

        Maandag 7 oktober 2024

        Maandag 4 november 2024

        Maandag 2 december 2024

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Data gemeenteraad 2024

 

 

Juridische gronden

Artikel 18 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraden voor 2024:

        maandag 22 januari 2024

        maandag 19 februari 2024

        maandag 18 maart 2024

        maandag 22 april 2024

        maandag 27 mei 2024

        maandag 24 juni 2024

        dinsdag 20 augustus 2024

        maandag 16 september 2024

        maandag 21 oktober 2024

        maandag 18 november 2024

        maandag 16 december 2024

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Evaluatie en aanpassing beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

        De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

        De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

        Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

        Op 17 mei 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed.

        Op 16 september 2022 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

 

Feiten en context

        De beheersovereenkomst voorziet een jaarlijkse evaluatie.

        Op 22 februari 2023 namen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de klokkenluidersregeling. Er werd voorzien dat bij de eerstvolgende aanpassing van de beheersovereenkomst de samenwerking op dit vlak zou opgenomen worden, zoals wettelijk verplicht is.

 

Juridische gronden

        Artikel 196, §2 Van het decreet lokaal bestuur
Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.
In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

        Afdeling 6 van het bestuursdecreet over de klokkenluidersregeling

 

 

Inspraak en advies

Managementteam van 7 september 2023

 

Argumentatie

        De implementatie van het postregistratiesysteem voor de gemeente en het OCMW is opgestart.

        Het onthaal van het gemeentehuis en het sociaal huis is ondergebracht bij het secretariaat met het oog op het versterken van de onthaal- en secretariaatsfunctie.

        De aansturing van het personeel dat instaat voor het gebouwenbeheer en -onderhoud gebeurt door de gemeente.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de aangepaste beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Werkingssubsidie DEAB

 

 

Voorgeschiedenis

Brief van Dienst Sociale Economie van 5 juni 2023 over de werkingssubsidie aanvullende lokaal dienstenaanbod 2023

 

Feiten en context

        Vanaf 1 juli 2023 wordt de maatregel lokale diensteneconomie (LDE) ingekanteld in het kader van individueel maatwerk.

        De Vlaamse Regering heeft het engagement genomen dat de lokale diensteneconomie zich verder kan ontplooien binnen individueel maatwerk.

        Schilde heeft twee LDE-ondernemingen belast met de uitvoering van een aanvullende lokale dienst van economisch belang: KINA en Familiehulp.

        KINA voorziet volgende diensten: Food Futuur, Karweidienst en Crisisopvang.

        Familiehulp voorziet volgende diensten: energiescans, karweien en woningaanpassing.

        Tijdens de overgangsfase (2023-2025) - in afwachting van structurele verankering in de Vlaamse regelgeving - kan de gemeente beroep doen op een jaarlijkse werkingssubsidie.

        Deze subsidie vervangt voor de huidige LDE-ondernemingen de vroegere SINE-middelen en compenseert het tekort tussen de huidige gesubsidieerde (loon)kost en de totale kostprijs van de niet-commerciële dienstverlening/lokale dienst.

        De werkingssubsidie moet toegekend worden aan de bestaande samenwerkingsverbanden met de LDE-ondernemingen.

        Voor werkingsjaar 2023 (periode 1 juli 2023 tot 31 december 2023) ontving de gemeente 2.081,88 euro werkingssubsidie.

 

Juridische gronden

        Het decreet van 22 november 2013 houdende de lokale diensteneconomie (LDE)

        Besluit van De Vlaamse Regering van 19 december 2014 betreffende het decreet op de lokale diensteneconomie

        Uitvoeringsbesluit Vlaamse Regering van 26 mei 2023
In totaal werd 4,24 miljoen euro toegekend aan lokale besturen voor de organisatie van het “aanvullende lokaal dienstenaanbod” om lokale besturen aan te moedigen om verder in te zetten op de diensten van algemeen economisch belang (DAEB) waar de LDE-ondernemingen vandaag op geënt zijn.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 15 juli 2022 tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling

 

Argumentatie

        De werkingssubsidie is geoormerkt en kan uitsluitend gebruikt worden voor het opzetten en organiseren van aanvullende lokale diensten.

        Alleen de bestaande LDE-initiatieven, met name KINA en Familiehulp, kunnen beroep doen op de werkingssubsidie.

        De werkingssubsidie geeft bestaande LDE-ondernemingen de mogelijkheid om hun dienstverlening verder te zetten.

        Het hanteren van het aantal toegekende VTE per LDE-initiatief is een objectieve parameter om de subsidies te verdelen.

        Volgens de voorgestelde verdeelsleutel ontvangt Familiehulp 1.062,18 euro en KINA 1.019,70 euro in 2023.

        Om de middelen te kunnen verdelen moet een nieuwe DAEB-opdrachtverklaring worden gemaakt met de twee LDE-organisaties, verwijzend naar de Europese regelgeving rond staatsteun.

        Er moet ook een samenwerkingsovereenkomst worden opgemaakt om de specifieke modaliteiten rond toekenning van de subsidie af te spreken.

        Ook in 2024 en 2025 zal de gemeente nog werkingssubsidie ontvangen. Het is momenteel onduidelijk hoeveel deze subsidie zal bedragen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP002017 (ontvangst)

Actie

AC000240

Algemene rekening

7404999900

Beleidsveld

0900

Bedrag

Visum financieel directeur

2.081,88 euro

Niet van toepassing

 

MJP

MJP002018 (uitgave)

Actie

AC000240

Algemene rekening

7404999900

Beleidsveld

0900

Bedrag

Visum financieel directeur

2.081,88 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het opdrachtbesluit en de afsprakennota met KINA en Familiehulp Goed Wonen goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Samenwerkingsovereenkomst Winkelcentrum Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

        Op maandag 30 augustus 2021 overhandigde Winkelcentrum Schilde vzw haar strategisch actieplan aan schepen Marian Van Alphen.

        Op maandag 4 oktober 2021 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de overeenkomst project ‘Straat in het vizier’, en besliste deze goed te keuren.

        Op maandag 22 november 2021 diende de Winkelcentrum Schilde vzw een aanvraag tot toekenning van een jaarlijks wederkerende werkingstoelage in. Met deze toelage willen zij het actieplan uitwerken.

        Op donderdag 6 januari 2022 stuurt Winkelcentrum Schilde vzw een herinnering om een beslissing vanwege het gemeentebestuur te ontvangen op hun aanvraag.

        Op vrijdag 14 januari 2022 bezorgt het gemeentebestuur Winkelcentrum Schilde vzw een antwoord op de aanvraag voor financiële steun voor het actieplan. Hierin wordt aangegeven dat er op basis van de resultaten van project ‘Straat in het vizier’ aan een samenwerkingsplan tussen gemeente en winkeliersverenigingen van Schilde en ’s-Gravenwezel gewerkt kan worden.

        Op woensdag 9 maart 2022 loopt het traject ‘Straat in het vizier’ ten einde.

        Op maandag 21 maart 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de intentie om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen om de verdere samenwerking tussen handelaars, winkelverenigingen en de gemeente vast te leggen.

        Op vrijdag 3 juni 2022 kwam de stuurgroep, die na het project ‘Straat in het vizier’ verdergezet werd, een eerste keer samen om onder andere een eerste voorstel van de samenwerkingsovereenkomst te bespreken.

        Op dinsdag 16 augustus 2022 werd een herwerkte versie van de samenwerkingsovereenkomst besproken met de provinciale detailhandelscoach.

        Op maandag 5 september 2022 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord voor de samenwerkingsovereenkomsten met financiële toelage met de winkelvereniging Schilde en winkelvereniging ’s-Gravenwezel mits toevoeging van het verplicht overmaken van de ledenlijst. De basistoelage van het ontwerp met Winkelcentrum Schilde vzw is 11.000 euro.

        Op donderdag 8 september 2022 wordt de voorzitter van de Gemeentelijke KMO-en vrije beroepenraad per mail gevraagd om de beide ontwerpen van de samenwerkingsovereenkomsten ter financiering van de winkelverenigingen ter advies voor te leggen op de vergadering van woensdag 5 oktober 2022. De beide ontwerpversies worden op vrijdag 9 september 2022 aan de voorzitter van de Gemeentelijke KMO- en vrije beroepenraad bezorgd.

        Op vrijdag 28 oktober 2022 bezorgt het gemeentebestuur Winkelcentrum Schilde vzw de ontwerpversies van de samenwerkingsovereenkomsten. Deze werden aangepast op basis van de opmerkingen die gegeven werden op de gemeentelijke KMO- en vrije beroepenraad. De basistoelage van het ontwerp met Winkelcentrum Schilde vzw wordt in het ontwerp, op voorstel van de gemeentelijke KMO- en vrije beroepenraad, verhoogd naar 15.000 euro.

        Op woensdag 15 maart 2023 vraagt Winkelcentrum Schilde vzw voor vrijdag 31 maart 2023 een antwoord en standpunt omtrent hun aanvraag van maandag 22 november 2021.

        Op dinsdag 21 maart werd een geactualiseerd ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw overgemaakt aan de vereniging. De aanpassingen gebeurden naar aanleiding van de publicatie van aanpassingen aan statuten van de winkelvereniging en de nieuwe evenementensubsidie. De basistoelage van het ontwerp met Winkelcentrum Schilde vzw is 10.000 euro, de 5.000 euro voorzien voor Schilde feest! moet worden aangevraagd via de evenementensubsidie.

        Op woensdag 29 maart 2023 vraagt de Winkelcentrum Schilde vzw een antwoord op hun vraag van woensdag 15 maart 2023.

        Op maandag 3 april 2023 beslist het college van burgemeester en schepenen de samenwerkingsovereenkomst met Middenstand 's-Gravenwezel ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. De basistoelage van deze overeenkomst bedraagt 7.500 euro. Er sluiten 27 leden aan wat een verhoging van de toelage tot in totaal 10.200 euro zorgt. 

        Op dinsdag 11 april 2023 geeft Yves Van Creanenbroeck, voor Winkelcentrum Schilde vzw, aan dat zij wachten op een overleg en akkoord gaan met het voorstel voor de promotie van de winkeliers in Schilde.

        Op maandag 17 april 2023 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Middenstand 's-Gravenwezel goed. De basistoelage van deze overeenkomst bedraagt 7.500 euro.

        Op maandag 17 april 2023 besluit het college van burgemeester en schepenen een antwoordbrief, op de vraag van maandag 22 november 2021 en woensdag 15 maart 2023, over te maken aan Winkelcentrum Schilde vzw. In deze brief wordt de vereniging uitgenodigd op het gemeentehuis voor overleg op maandag 24 april 2023. Als bijlage bij de brief wordt een het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst toegevoegd.

        Op dinsdag 12 september 2023 en donderdag 14 september 2023 werden, op hun vraag, geactualiseerde ontwerpen van de samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw bezorgd. De aanpassingen gebeurden omdat de opgenomen data intussen in het verleden lagen. Schilde feest!, met bijhorende budget dat verhoogd werd tot 10.000 euro, werd terug opgenomen in de overeenkomst. De bijhorende clausules uit de overeenkomst Schilde feest! werden ook mee overgenomen. De basistoelage van het ontwerp met Winkelcentrum Schilde vzw is daardoor 20.000 euro.

        Op dinsdag 24 oktober 2023 vergaderen burgemeester Dirk Bauwens en schepen Marian Van Alphen met een delegatie van het bestuur van Winkelcentrum Schilde vzw. Er wordt een jaarlijkse basistoelage van 25.000 euro afgesproken. De winkelvereniging geeft aan dat het geen beroep zal doen op de toelage per lid.

        Op donderdag 26 oktober 2023 werd het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw overgemaakt aan de vereniging, zodat zij, zoals afgesproken op het overleg van dinsdag 24 oktober 2023, zelf aanpassingen kunnen maken aan de overeenkomst.

        Op zondag 29 oktober 2023 ontvangt het lokaal bestuur Schilde het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst met de Winkelcentrum Schilde vzw, zoals aangepast door de vereniging.

        Op maandag 6 november 2023 gaat het college van burgemeester en schepenen akkoord met de samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw mits bemerkingen:

        artikel 7.7: de oorspronkelijke aanpak voor de kerstbomen wordt behouden;

        artikel 9: de oorspronkelijke tekst blijft behouden om conform te blijven met de werking van ’s-Gravenwezel (laatste paragraaf).

 

Feiten en context

        De startnota 'lokale economie - naar een nieuwe identiteit voor de handelskernen in Schilde' bevat de indicator: Er is meer sociale cohesie en samenwerking tussen de lokale ondernemers.

        Het rapport ‘Straat in het vizier – Schilde: Op zoek naar het DNA van het winkelgebied’ bevat de aanbeveling: Samenwerking zal cruciaal zijn voor het verder uitbouwen van de verstandhouding tussen de handelaren onderling, de winkelgebieden onderling en de samenwerking met het gemeentebestuur. Het is aangewezen om deze samenwerking niet alleen in gestructureerde overlegmomenten te gieten, maar deze nieuwe start ook te bestendigen in een samenwerkingsovereenkomst tussen de handelaren en het gemeentebestuur. Hierin kunnen afspraken gemaakt worden over de verdeling van de budgetten en criteria worden opgesteld waaraan deze verdeling wordt afgetoetst, zoals rapportage, boekhouding, etc.

        Er zijn twee ontwerpen voor samenwerkingsovereenkomsten opgemaakt, één met de winkelvereniging van Schilde en één met de winkelvereniging van 's-Gravenwezel. Deze overeenkomsten bevatten de toekenning van een jaarlijkse toelage waarmee de winkelverenigingen minstens volgende handelsversterkende acties organiseert:

        Kerstmis;

        Sinterklaas;

        en jaarlijks wederkerende acties in het kader van afwijkingen van de wettelijk verplichte rustdag.

        De jaarlijkse toelage voor Winkelcentrum Schilde vzw bedraagt 25.000 euro in het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst, dit bedrag wordt verhoogd met 100 euro per betalend lid dat aangesloten is bij de vereniging.

        Met deze toelage organiseert Winkelcentrum Schilde vzw ook Schilde feest! naast de hierboven vermelde handelsversterkende acties. De toelage voor Schilde feest! zal niet meer via de evenementensubsidie worden toegekend. Om dezelfde afspraken te bewaren, werden de bepalingen uit de overeenkomst "Schilde Feest 2023" van 24 mei 2023 overgenomen in de samenwerkingsovereenkomst.

        Deze toelage betekent geen automatische goedkeuring voor het organiseren van Schilde feest!. Hiervoor moet nog steeds een evenementenaanvraag worden ingediend.

        De samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw treedt in werking op 1 december 2023 en blijft van kracht tot en met 30 november 2024. De overeenkomst kan éénmalig verlengd worden met een vaste periode van 1 jaar, op vraag van Winkelcentrum Schilde vzw.

 

Juridische gronden

        Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

        Wet van 14 november 1983 over de controle op de toekenning en aanwending van toelagen.

 

Inspraak en advies

Volgende inhoudelijke aanpassingen, gemaakt door de Winkelcentrum Schilde vzw, met gevolgen voor de verantwoordelijkheden van de beide partijen, werden behouden in het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst:

        artikel 3: bij de acties die georganiseerd moeten worden met de toelage werd 'jaarlijks wederkerende acties in het kader van afwijkingen van wettelijke rustdagen zoals goedgekeurd door het college en terug te vinden via www.schilde.be' vervangen door 'Marketing- en handelsversterkende acties';

        artikel 3: de omschrijving van de toelage als volgt 'De handelsvereniging verkrijgt een vaste basistoelage van 20.000 euro. De toelage wordt niet geïndexeerd' werd vervangen door 'De handelsvereniging verkrijgt een vaste basistoelage van 15.000 euro voor de diverse activiteiten en 10.000 euro voor de inrichting van Schilde feest!';

        artikel 7.4: volgende tekst 'het logo "Schilde/'s-Gravenwezel natuurlijk" te gebruiken voor promotionele campagnes voor activiteiten en evenementen die in Schilde plaatsvinden conform artikel 8' werd aangepast naar 'het logo "Schilde natuurlijk" te gebruiken naar eigen inzichten voor promotionele campagnes voor activiteiten en evenementen die in Schilde plaatsvinden conform artikel 8';

        artikel 7.6 volgende verantwoordelijkheid voor lokaal bestuur Schilde, specifiek voor Schilde feest! werd toegevoegd: 'een mobiele hulppost te organiseren via het Vlaams Kruis of het Rode Kruis';

        artikel 7.7: volgende tekst 'een ‘Stuurgroep Detailhandel’ te organiseren waarin de handelaars worden vertegenwoordigd in samenwerking met de dienst lokale economie. Deze stuurgroep zal minstens 2 keer per jaar samenkomen.' werd aangepast naar 'een ‘Stuurgroep Detailhandel’ te organiseren in het kader van de Gem. KMO- en vrije beroepenraad, waarin de handelaars worden vertegenwoordigd, in samenwerking met de dienst lokale economie. Deze stuurgroep in het kader van de Gem. KMO- en vrije beroepenraad zal minstens 2 keer per jaar samenkomen.';

        artikel 7.8: volgende tekst 'De focus van de gemeente ligt op een handelskernversterkend beleid. Bovenstaande verbintenissen hebben bijgevolg in hoofdzaak betrekking op de handelskern van Schilde.' werd aangepast naar 'De focus van de gemeente ligt op een handelskernversterkend beleid. Bovenstaande verbintenissen hebben bijgevolg in hoofdzaak betrekking op de handelskern Turnhoutsebaan Schilde-centrum, Schilde-bergen en SchilMart.';

        artikel 8: volgende tekst 'De handelsvereniging dient bij het voeren van promotionele campagnes voor activiteiten en evenementen in Schilde steeds gebruik te maken van het logo “Schilde/’s-Gravenwezel natuurlijk” en bijhorende huisstijl (hierna tezamen: “het logo”)' werd aangepast naar 'De handelsvereniging dient bij het voeren van promotionele campagnes voor activiteiten en evenementen in Schilde naar eigen inzicht gebruik te maken van het logo “Schilde natuurlijk” en bijhorende huisstijl (hierna tezamen: “het logo”)';

        artikel 9: 'controles ter plekke' word geschrapt in volgende tekst: 'De gemeente kan, mede in het licht van de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen, steeds:

        verantwoording vragen over de besteding van middelen;

        controle uit te oefenen op de besteding van de middelen, door middel van het opvragen van gegevens of documenten, controles ter plekke, etc.

 

Argumentatie

        De samenwerkingsovereenkomst met bijhorende financiële afspraken met de winkelverenigingen moet de sociale cohesie en de samenwerking tussen de lokale ondernemers ten goede komen.

        De Winkelcentrum Schilde vzw geeft in het overleg van 24 oktober 2023 aan geen toelage per aangesloten lid te zullen vragen omdat leden werven en lidgeld vragen niet vanzelfsprekend blijkt. 

        Het is verplicht een ledenlijst over te maken bij de aanvraag voor de toelage horende bij deze samenwerkingsovereenkomst, zoals besloten door het college van burgemeester en schepenen op maandag 5 september 2022.

        Zoals bepaalt in de overeenkomst: "(...) De gemeente dient steeds het algemeen belang na te streven bij het verstrekken van financiële middelen of toelagen (...);"

        Het oorspronkelijke goedgekeurd bedrag van de jaarlijkse toelage was 11.000 euro. Dit bedrag is verhoogd tot 25.000 euro.

        Het totaal voorziene bedrag voor de samenwerkingsovereenkomsten met de beide winkelverenigingen was 32.625 euro, zoals goedgekeurd tijdens het college van burgemeester en schepenen van 5 september 2022. Door de verhoging van de vaste toelage voor Winkelcentrum Schilde vzw is een bedrag van 35.200 euro nodig voor de uitbetaling van de toelages aan beide winkelverenigingen. Hiermee wordt bedoeld: de basistoelage voor Winkelcentrum Schilde vzw en de basistoelage met bijkomende toelage per aangesloten lid voor Middenstand 's-Gravenwezel.

        Wanneer Winkelcentrum Schilde vzw besluit beroep te doen op de bijkomende toelage per aangesloten lid, is het mogelijk dat het totale budget voorzien onder MJP000708 niet zal volstaan.

        Door de aanpassingen, gemaakt door Winkelcentrum Schilde vzw, die behouden werden in het ontwerp van de overeenkomst:

        is er geen garantie dat de stijl "Schilde natuurlijk" zal gehanteerd worden bij promotie door Winkelcentrum Schilde vzw;

        is lokaal bestuur Schilde verantwoordelijk voor het organiseren van een mobiele hulppost via het Vlaams Kruis of het Rode Kruis op Schilde feest!;

        zal de stuurgroep detailhandel georganiseerd moeten worden in het kader van de gemeentelijke KMO- en vrije beroepenraad;

        zullen de verbintenissen die lokaal bestuur Schilde maakt in kader van handelskernversterkend beleid in de overeenkomst in hoofdzaak betrekking hebben op de handelskern Turnhoutsebaan Schilde-centrum, Schilde-bergen en SchilMart. Enkel die eerste, Turnhoutsebaan Schilde-centrum, is aangeduid als kernwinkelgebied in 'Bijlage 2: kernwinkelgebied' van de 'Beleidsnota dorpskernen' en heeft tot nu toe de focus bij het handelskernversterkend beleid;

        kan er geen controle ter plekke worden uitgevoerd op de toekenning en aanwending van sommige toelage door lokaal bestuur Schilde.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000705

Actie

AC000028

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0500

Bedrag

Visum financieel directeur

25.000 euro (2023), 25.000 euro (2024)

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Winkelcentrum Schilde vzw goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Toelage 2023 - vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van de gemeenteraad van 18 juni 1998 betreffende  de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Schilde en vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk.

        Beslissing van de gemeenteraad van 19 december 2022 met betrekking tot de verdeling van de toelagen opgenomen in het budget 2023, meer bepaald de verdeling van registratiesleutel MJP000023.

 

Feiten en context

In het kader van de samenwerking tussen het gemeentebestuur van Schilde en vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk kan aan de gemeenteraad worden voorgesteld om de gemeentelijke toelage 2023 ten bedrage van 50.000 euro goed te keuren.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de volgende bevoegdheden niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

        Wet van 14 november 1983
Betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

 

Argumentatie

        Het aantal senioren in de gemeente neemt voortdurend toe.

        De inwoners van Schilde krijgen voorrang in het Zorgcentrum Sint-Lodewijk.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000023

Actie

Algemene rekening

AC000174

6493000000

Beleidsveld

0959

Bedrag

50.000 euro

Visum financieel directeur

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de jaarlijkse gemeentelijke toelage 2023 ten bedrage van 50.000 euro aan vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk, Kerkstraat 61 te Schilde, goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Parking Lindenpark - Samenwerkingsovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        SHM De Voorkempen stelde via een openbare procedure een ontwerper aan voor het ontwerp van sociale woningen met ondergrondse parkeerplaatsen voor de bewoners alsook een publieke parking op de Lindenparksite.

        Het bestek voor deze studieopdracht werd zo opgemaakt dat in het ontwerp de publieke parking meegenomen wordt. Het is echter niet verplicht om nadien met dit ontwerp of met deze ontwerper verder te gaan.

        Op 29 augustus 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de beoordeling van de puntentelling volgens de gunningscriteria door SHM De Voorkempen en beslist om positief advies te geven op het gunningsverslag.

        Op 29 augustus 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om de samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van de publieke parking voor te bereiden.

        Op 7 september 2023 besliste de raad van bestuur van de bv, “De Voorkempen - H.E.” (vroeger SHM De Voorkempen) om akkoord te gaan met de samenwerkingsovereenkomst Lindenpark Schilde.

        Het college van burgemeester en schepenen neemt in de vergadering van 23 oktober 2023  kennis van de samenwerkingsovereenkomst met de Voorkempen en beslist deze over te maken ter beslissing aan de gemeenteraad van 20 november 2023.

 

Feiten en context

        De bouw van de nieuwe chirolokalen is in mei 2023 van start gegaan. De oplevering is gepland in juni 2024.

        De Voorkempen plant de aanvang van de bouw van de sociale woningen momenteel in januari 2025.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        De bouw van de chirolokalen zorgt voor (zwaar) werfverkeer op de site Lindenpark. Het is wenselijk om de aanleg van de parking pas te starten na afronding van de bouwwerken aan het nieuwe chirolokaal. Op die manier wordt schade aan het nieuwe parkeerterrein vermeden.

        Het is echter ook wenselijk om zo snel mogelijk na de realisatie van de nieuwe chirolokalen te starten met de aanleg van de parking, zodat de nieuwe en ruimere centrumparking op korte termijn in gebruik kan worden genomen.

        Het is wenselijk dat de gemeente optreedt als opdrachtgever voor het ontwerp van de parking aangezien deze werken in opdracht van, en op kosten van, de gemeente zullen gebeuren.

        Het is wenselijk dat het totale project van sociale woningen en publieke parking als één geheel wordt ontworpen, door dezelfde ontwerper.

        Beide projecten kunnen met het oog op de realisatie, duidelijk ruimtelijk afgebakend worden.

        Gezien de langere doorlooptijd van het dossier sociale woningen, is het wenselijk om een afzonderlijke omgevingsvergunning aan te vragen voor de parking en niet afhankelijk te zijn van de timing en de proceduretermijnen voor de omgevingsvergunning van de sociale woningen. 

 

Financiële gevolgen

MJP

001492

Actie

000051

Algemene rekening

2140000007

Beleidsveld

0750

Bedrag

Visum financieel directeur

175.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met de Voorkempen goed.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Fluvius - Recht van opstal - Rozenhoek

 

 

Voorgeschiedenis

        6 februari 2023 - Het college van burgemeester en schepenen is principieel akkoord met de inplanting van een distributiecabine op voorwaarde dat deze wordt ingeplant achter de minimum bouwlijn en op voorwaarde dat de voorwaarden opgelegd in de aan te vragen omgevingsvergunning worden nageleefd.

        23 oktober 2023 - Het college van burgemeester en schepenen beslist de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal te agenderen op de gemeenteraad om hierover een beslissing te nemen.

        23 oktober 2023 -  Het college van burgemeester en schepenen beslist na goedkeuring  door de gemeenteraad van de overeenkomst recht van opstal notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte.

 

Feiten en context

        Fluvius vraagt om een recht van opstal te krijgen mits voorwaarden voor een deel van het perceel aan de Kapelstraat met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, nummer 164 s6 met een oppervlakte van 11,32 m².

        Fiberklaar vraagt om dit recht van opstal te bekrachtingen via een notariële akte en zal de éénmalige vergoeding betalen.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van het nieuw te vestigen recht van opstal via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal voor een deel van het perceel gelegen aan de Oelegemsteenweg met de kadastrale gegevens afdeling 2, sectie C, 256l en een oppervlakte van 70,82 m² goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Patrimonium - Kosteloze grondafstand

 

 

Feiten en context

        In de vergadering van 17 april 2023 besliste de gemeenteraad om over te gaan tot de aankoop van het parkgedeelte van het Picardiëbos met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 276a (deel), 278b en 279.

        In de vergadering van 17 april 2023 besliste de gemeenteraad om akkoord te gaan met de grondafstand van het kadastraal perceel afdeling 1, sectie D, 280b (deel).

        In de vergadering van 19 juni 2023 besliste de gemeenteraad om akkoord te gaan met de grondafstand van de kadastrale percelen afdeling 1, sectie A, 479c en afdeling 1, sectie D, 253e.

        In de vergadering van 19 juni 2023 besliste de gemeenteraad om akkoord te gaan om de grondafstand van de kadastrale percelen  afdeling 2, sectie B, 185a,188, 187 02 aan de Leeuwkensweg, het kadastraal perceel afdeling 2, sectie B, 302h aan de Goorstraatsevelden en het kadastraal perceel afdeling 2, sectie B, 322a aan de Putseheide te aanvaarden.

        In de vergadering van 23 oktober 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de notariële akte voor de kosteloze grondafstand en de aankoop van de eigendommen van het OCMW over te maken aan de gemeenteraad ter beslissing.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de kosteloze grondafstand aan de gemeente en de aankoop via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand van  de kadastrale percelen afdeling 1, sectie D, 280b (deel) ,afdeling 1, sectie A, 479c en afdeling 1, sectie D, 253e goed.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand van de kadastrale percelen afdeling 2, sectie B, 185a, 188, 187 02 aan de Leeuwkensweg, het kadastrale perceel afdeling 2, sectie B, 302h aan de Goorstraatsevelden en het kadastraal perceel afdeling 2, sectie B, 322a aan de Putseheide goed.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de aankoop van het parkgedeelte van het Picardiëbos met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 276a (deel), 278b en 279 goed.

Artikel 4. De gemeenteraad mandateert de algemeen directeur en de burgemeester tot ondertekening van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Hervorming woonmaatschappij - Lid toewijzingsraad

 

 

Voorgeschiedenis

        15 mei 2023 - de gemeenteraad beslist om de omvorming van de huidige SHM De Voorkempen-H.E. tot de nieuwe woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. onder de vorm van een besloten vennootschap goed te keuren. Verder beslist de gemeenteraad om dhr. Hendrik Bellens af te vaardigen als lid van de raad van bestuur van De Voorkempen - H.E. en de kandidatuur onmiddellijk na de gemeenteraadsbeslissing in te dienen

        9 oktober 2023 - het college van burgemeester en schepenen legt het voorstel om Dana Wouters als vertegenwoordiger en Jannick Exteens als plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden voor aan de gemeenteraad van 20 november 2023

        30 oktober 2023 - het college van burgemeester en schepenen trekt het voorstel van 9 oktober 2023 in en legt het voorstel om Olivier Verhulst als vertegenwoordiger en Jannick Exteens als plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden voor aan de gemeenteraad van 20 november 2023

 

Feiten en context

        Woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. heeft beslist conform het decreet een toewijzingsraad op te richten in functie van het maken van afspraken over de versnelde toewijzingen en de opmaak van een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied.

        Alle 15 gemeenten van het werkingsgebied hebben een vertegenwoordiging in de toewijzingsraad.

        Op 25 september 2023 ontvangt de gemeente een mail van woonmaatschappij De Voorkempen met de vraag om een vertegenwoordiger en plaatsvervangende vertegenwoordiger voor de toewijzingsraad aan te duiden en dit vóór de inwerkingtreding van het centraal inschrijvingsregister op 1 januari 2024.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 4° van het decreet lokaal bestuur
Het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

        Artikel 2.2. §1 van de Vlaamse Codex Wonen van 1 januari 2021
De gemeenten hebben de regierol voor het woonbeleid op hun grondgebied.
Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel zorgen voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het lokale woonbeleid.

        Artikel 6.23 van de Vlaamse Codex Wonen
De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht.

        Artikel 170 van de Vlaamse Codex Wonen
Bepalingen rond het oprichten van een toewijzingsraad.

 

Argumentatie

        Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

        In het Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW) van 2021 wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

        Het Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW) bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen. De opmaak van een  toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

        Alle gemeenten in het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het (deel)werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

        De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht.

        Beleidsmatige opdracht

        De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.

        Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het (deel)werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het (deel)werkingsgebied vereist.

        Operationele opdracht

        De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders.

        Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad

        Er wordt voorgesteld om zowel een politieke als ambtelijke vertegenwoordiger aan te stellen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist om Olivier Verhulst als vertegenwoordiger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist om Jannick Exsteens als plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.) 22 stemmen voor, 1 onthouding

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om Olivier Verhulst als vertegenwoordiger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om Jannick Exsteens als plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij binnen het werkingsgebied.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

DPO - gemeente

 

 

Voorgeschiedenis

        De OCMW-raad besloot op 11 september 2008 om de Raad van Beheer van KINA p.v. te machtigen een veiligheidsconsulent voor het OCMW aan te stellen. Hiervoor is een projectplan goedgekeurd. KINA voorziet vier uur per week voor de functie van informatieveiligheidsconsulent / functionaris voor de gegevensbescherming (DPO) voor het OCMW.

        Op 19 maart 2018 stelde het college van burgemeester en schepenen de themaconsulent archief en GIS (B1-B3) en informatieveiligheidsconsulent aan als functionaris voor de gegevensbescherming (DPO) van de gemeente Schilde.

        De gemeente en het OCMW sloten een specifieke beheersovereenkomst ICT en informatieveiligheid af die werd goedgekeurd op 14 juni 2018.

        De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn keurden op 17 mei 2021 de samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en OCMW goed. De feitelijke samenwerking tussen beide besturen op de verschillende domeinen uit zich onder meer door gedeelde support en samenwerking. Beide besturen voorzien elk de nodige budgetten voor aankopen, onderhoudscontracten en dergelijke in het kader van de domeinen van samenwerking. Deze budgetten worden evenwel als één budget beheerd.

 

Feiten en context

        De huidige DPO van het gemeentebestuur is uit dienst sinds 1 oktober 2023.

        De Vlaamse Toezichtscommissie (VTC) vraagt standaard een minimale tijdsbesteding van vier uur per week per organisatie aan de taak van DPO. De vier uur per week wordt dus ook als minimum gevraagd aan de lokale besturen. Als gemeente en OCMW dezelfde infrastructuur gebruiken en samen een informatieveiligheidsconsulent aanstellen, wordt zes uur per week aanvaard.

        KINA kan voorzien in een uitbreiding van twee uur per week van het takenpakket van de huidige DPO van het OCMW. KINA levert hiervoor een addendum aan.

        Het college van burgemeester en schepenen beslist op 18 september 2023 het addendum voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

        Artikel 37.1 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is op 24 mei 2016 in werking getreden en van toepassing vanaf 25 mei 2018
De overheidsinstantie moet een functionaris voor gegevensbescherming aanduiden.

 

Argumentatie

        Het is mogelijk om als externe DPO voor een organisatie een rechtspersoon aan te duiden.

        Een externe DPO heeft een meer onafhankelijke positie om de taken uit te voeren.

        Door een externe DPO aan te stellen die reeds de nodige expertise heeft opgebouwd, kan het bestuur ervoor zorgen dat de continuïteit gewaarborgd is.

        Een gezamenlijke DPO voor gemeente en OCMW verhoogt de uniformiteit van de dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000873 (OCMW)

Actie

AC000022

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0119

Bedrag

Visum financieel directeur

raming 5400 euro per jaar extra (2 u per week)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met het addendum als aanvullend deel van het projectplan ‘Ondersteuning Informatieveiligheidsconsulent Schilde’ dat werd afgesloten tussen OCMW Schilde en KINA en dat tot doel heeft ondersteuning te bieden aan lokaal bestuur Schilde. In dit addendum worden voor één jaar aangepaste afspraken gemaakt omtrent de beheersaspecten binnen het project. De overige zaken opgenomen in het oorspronkelijke projectplan blijven onverminderd van toepassing.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vergoeding voor de twee bijkomende uren per week aan KINA als één opdracht te beschouwen in het kader van de beheersovereenkomst en de middelen hiervoor te voorzien op het budget van het OCMW.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Cipal - Algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 met de volgende agendapunten:

        toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers;

        bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

        De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

        Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Igean DV - BAV - 20 december 2023

 

 

Voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

        Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25 januari 2021.

        Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

        De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Feiten en context

        De raad van bestuur van 18 oktober 2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 om 19 uur digitaal te organiseren.

        De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        benoemen bestuurder;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA.

        Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 24 oktober 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

        Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18 oktober 2023;

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Statuten van IGEAN dienstverlening

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34, §1 van de statuten

      Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor

      elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20 december 2023 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        benoemen bestuurder;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeenteraad, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. De uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Igean MV - BAV - 20 december 2023

 

 

Voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

        Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

        Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

        De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Feiten en context

        De raad van bestuur van 18 oktober 2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 om 19 uur digitaal te organiseren.

        De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        innovatiefonds - bepalen bijdrage 2024;

        aanduiden bestuurder met raadgevende stem;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA;

        benoemen leden adviescomités.

        Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 24 oktober 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

        Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18 oktober 2023;

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024;

        de nota over het innovatiefonds.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

        Artikel  432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34, §1 van de statuten

      Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor

      elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20 december 2023 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

        goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024;

        goedkeuren van de begroting 2024;

        innovatiefonds - bepalen bijdrage 2024;

        aanduiden bestuurder met raadgevende stem;

        toetreding aanvaarden van IVEBICA;

        benoemen leden adviescomités.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 december 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. De uittreksels van onderhavige raadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Pidpa - BAV - 15 december 2023

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad van 17 februari 2020 duidt voor de algemene vergadering Peter Mendonck aan als afgevaardigde en Kathleen Krekels als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Feiten en context

Voorafgaandelijk

        Pidpa en water-link zijn opdrachthoudende verenigingen in de zin van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur. Als opdrachthoudende verenigingen hebben zij beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de Schilde) opdrachten gekregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en voeren zij meer in het algemeen taken uit die kaderen in het integraal waterbeleid.

        Op 16 juni 2023 respectievelijk 5 september 2023 hebben de algemene vergaderingen van Pidpa respectievelijk water-link hun principiële goedkeuring gegeven aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa. Daarnaast hebben zij de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, goedgekeurd. In het kader daarvan werd ook een nieuwe tekst van de statuten aangenomen.

        Met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie heeft ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, goedgekeurd.

Naamswijziging

        In aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, stelt de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voor.

        Het gaat met name om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”. De raad van bestuur van Pidpa heeft besloten om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming. Op die manier kan de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start onder haar nieuwe identiteit.

        De betrokken wijziging vereist een wijziging van de statuten van de vereniging, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.

        Beschikbaar maken van balansposten voor uitkering.

        Daarnaast wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van Pidpa om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering.

        In het kader van de voorgenomen transactie zal de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf gebeuren. Pidpa zal aandelen in water-link ontvangen. Vervolgens zal Pidpa deze aandelen in natura uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link.

        De uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn. Bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn. Bijgevolg zullen nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ moeten gemaakt voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.

        Meer concreet zullen aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring worden voorgelegd:

        Overboeking van de in het verleden gedane inbrengen in kapitaal met betrekking tot het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van 99.997,50 euro naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves met betrekking tot het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van 9.999,75 euro naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde overige onbeschikbare reserves met betrekking tot het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van 204.479.962,47 euro naar een beschikbare eigenvermogensrekening.

        Elk van deze overboekingen heeft slechts betrekking op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.

Ontslag en benoeming van bestuurders

        In de huidige vooropgestelde timing zouden de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking treden. Dat geldt ook voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (inclusief de bindende voordrachtrechten) regelen.

        Als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link zullen de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten.

        Bijgevolg zal aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen worden voorgelegd. Tevens zullen de buitengewone algemene vergaderingen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 respectievelijk 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen. Deze besluiten dienen in werking te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.

        Met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders zullen de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio.

        Ook het bestuursorgaan van water-link/Adelta dient als gevolg van de Transactie opnieuw te worden samengesteld. Daarbij dienen dezelfde principes te worden gehanteerd. Als toekomstig deelnemer van water-link/Adelta, is de gemeente Schilde eveneens gerechtigd om een voordracht te doen voor een bestuursmandaat overeenkomstig hetgeen voorzien in de nieuwe statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van water-link.

Begroting 2024

Overeenkomstig artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur dienen opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

Naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, zal eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa worden besproken.

Buitengewone algemene vergadering

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 15 december 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

        nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

        algemene toelichting stand van zaken transactie;

        wijziging van de benaming naar “Adelta.Rio”;

        beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare eigenvermogenspost die overeenstemt met het voormalige vaste gedeelte van het kapitaal verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 99.997,50 euro;

        beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare reservepost die overeenstemt met de voormalige wettelijke reserve verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 9.999,75 euro;

        beschikbaar maken van de onbeschikbare reserve die betrekking heeft op de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 204.479.962,47 euro;

        kennisname van het ontslag van alle bestuurders met ingang van 1 januari 2024;

        benoeming van nieuwe bestuurders met ingang van 1 januari 2024;

        begroting 2024;

        varia;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        Op 14 september 2023 heeft Pidpa aan de gemeente Schilde een schrijven bezorgd van de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen.

        Samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, ontving de gemeente Schilde eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden.

 

Juridische grond

        De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur
Wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

        Artikel 432, eerste lid van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Artikel 432, laatste lid van het decreet lokaal bestuur
Opdrachthoudende verenigingen dienen minstens één buitengewone algemene vergadering te beleggen in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

        Regelgeving: bevoegdheid

        Artikel 41, tweede lid, 4° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist de heer Dirk Bauwens voor te dragen met het oog op benoeming tot bestuurder van Pidpa/Adelta.Rio.) 22 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (De gemeenteraad keurt goed om Peter Mendonck, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa.) 20 stemmen voor, 3 onthoudingen

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene

vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en

stukken.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist de heer Dirk Bauwens voor te dragen met het oog op benoeming tot bestuurder van Pidpa/Adelta.Rio.

Artikel 4. De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd

integraal goed.

Artikel 5. De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

Artikel 6. Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone

algemene vergadering van 15 december 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen

evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de

agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

Artikel 7. De gemeenteraad keurt goed om Peter Mendonck, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

Artikel 8. De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

Artikel 9. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit

besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246

te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Punt bijlagen/links Video - Pidpa - algemene vergadering
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Fluvius - BAV - 13 december 2023

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Hendrik Bellens aan als afgevaardigde en Peter Mendonck als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De gemeente werd per aangetekend schrijven van 10 oktober 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 13 december 2023 plaatsheeft in het Lindner Hotel, Lange Kievitstraat 125 te Antwerpen.

        Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 10 oktober 2023 overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk tot einde 2024.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars en Franky Cools

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 13 december 2023 goed te keuren:

  1. bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2024 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2024;
  2. vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV;
  3. aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten;
  4. statutaire benoemingen;
  5. statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 13 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Water-Link - BAV 14 december  2023

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad van 17 februari 2020 duidt voor de algemene vergadering van Pidpa Peter Mendonck aan als afgevaardigde en Kathleen Krekels als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        De gemeenteraad van 15 mei 2023 keurde de deelname aan de transactie bestaande uit:

        de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;

        de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

        de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

        de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;

        de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

        de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

        de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

        de gehele respectievelijk gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

        de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

        de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;

        het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link (hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie goedgekeurd is.

        De gemeenteraad stemde in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van 2,50 euro per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

        De gemeenteraad keurde de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

        De gemeenteraad besliste toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, keurde de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering goed en besloot akkoord te gaan met de beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

        Tevens keurde de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

        Tevens keurde de gemeenteraad de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed.

 

Feiten en context

        Er wordt verwezen naar de besluiten van de gemeenteraad 15 mei 2023 waarbij goedkeuring wordt gehecht aan de Transactie tussen Pidpa en Water-link, inbegrepen de nieuwe statuten van Water-link/Adelta.

        Op de algemene vergadering van Water-link/Adelta 14 december 2023 staat in het kader van deze Transactie de wedersamenstelling van de raad van bestuur geagendeerd.

        Aangezien de Gemeente per 1 januari 2024 deelnemer wordt in Adelta, evenzeer ten gevolge van de Transactie, heeft zij van Water-link/Adelta per brief van 8 november 2023 de uitnodiging ontvangen om een bestuurder voor te dragen om per 1 januari 2024 te zetelen in de raad van bestuur van Adelta. Daarnaast wordt de gemeente uitgenodigd om een waarnemer te laten deelnemen aan de algemene vergadering van 14 december 2023.

        Op donderdag 14 december 2023 organiseert Water-link een buitengewone algemene vergadering met het oog op:

        de goedkeuring van enkele bijkomende besluiten in het kader van de fusie tussen Water-link en Pidpa. Een van deze besluiten betreft de hernieuwing van de raden van bestuur met ingang van 1 januari 2024. ln totaal zullen er 15 nieuwe bestuurders worden benoemd. Daarnaast wordt Water-link hernoemd in Adelta, eveneens per 1 januari 2024. De voordrachten met het oog op de benoemingen van de nieuwe bestuurders dienen te gebeuren overeenkomstig de nieuwe statuten van Water-link/Adelta, zoals die op 5 september 2023 door de algemene vergadering van Waterlink werden goedgekeurd.

        Het nieuwe artikel 15 voorziet in dat verband het volgende:

        "De Raad van Bestuur bestaat uit vijftien (15) leden, waarvan maximum twee derden (2/3) van hetzelfde geslacht is. De samenstelling ervan is als volgt:

        7 bestuurders worden benoemd op voordracht van de Stad Antwerpen;

        1 bestuurder wordt benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Antwerpen (uitgezonderd de Stad Antwerpen);

        2 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Mechelen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Turnhout.

        Minstens één bestuurder wordt benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal.

        ln de Raad van Bestuur zetelen geen onafhankelijke bestuurders."

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de uitnodigingsbrief met de agenda van deze buitengewone algemene vergadering, aangevuld met de nodige toelichtingen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: (De gemeenteraad draagt dhr. Peter Mendonck voor als bestuurder in Water-link (Adelta), met ingang van 1 januari 2024.) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (De gemeenteraad draagt mevr. Kathleen Krekels voor als plaatsvervangend bestuurder in Water-link (Adelta), met ingang van 1 januari 2024.) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 2 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad draagt dhr. Peter Mendonck, en mevr. Kathleen Krekels als plaatsvervanger voor als bestuurder in Water-link (Adelta), met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze onverwijld ter kennis aan Water-link.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Zone 50 - uitvalswegen - Toegevoegd punt

 

 

De Oelegemsteenweg is zone 50 vanaf de rotonde t.e.m. de Goorstraat.
Waarom kan er van de St. Jobsteenweg en Wijnegemsteenweg ook geen zone 50 gemaakt worden?
Of de Gilles de Pelichylei? Of waarom geen zone 50 voor alle uitvalswegen? Of toch tenminste de eerste 100 meters vanaf de dorpskern. Het is gewoon niet logisch dat de ene straat wel en de andere niet zone 50 is, nochtans zijn de criteria gelijkaardig.
En waarom kunnen er bv. ook geen trajectcontroles geplaatst worden op alle uitvalswegen net zoals op de Gilles de Pelichylei?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Kruispunt Kerkstraat/Wijnegemsteenweg - Toegevoegd punt

 

 

Uit verschillende bronnen vernemen we dat het kruispunt aan de Kerkstraat en Wijnegemsteenweg in 's-Gravenwezel op korte termijn zou heraangelegd worden.
Klopt dit? Wat is men van plan? Hopelijk wordt dan tegelijkertijd ook het fietspad/voetpad op de Kaak mee onder handen genomen?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Victor Frislei - Fietsstraat en kruispunt - Toegevoegd punt

 

 

De Victor Frislei is tijdens de ochtend- en avondspits zeer verkeersonveilig. Het is één lange rij fietsers die in groepjes worden voorbijgestoken door de auto's, die dan wachten achter de volgende groep fietsers om dan terug voorbij te steken.

Waarom wordt er geen fietsstraat gemaakt van deze straat?

De oversteekplaats aan de Pater Nuyenslaan en de Wijnegemsteenweg is ook rampzalig.
Niet alleen staan er lange files, het duurt zeer lang en is gevaarlijk om in te voegen. Het hele kruispunt is ook slecht geregeld en super verkeersonveilig voor de fietsers.

We vragen om dit kruispunt opnieuw veiliger in te richten.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Vogelenzang: vernietiging RvS RUP Vogelenzang - Toegevoegd punt

 

 

Wij vernemen dat de RvS het RUP Vogelenzang vernietigt. Voor alle duidelijkheid, wij zijn niet tegen deze historische zaak. Echter, waar wij voor vreesden en gedurende diverse gemeenteraden voor waarschuwden, dat het RUP Vogelenzang niet wettig is, is werkelijkheid geworden. De RvS heeft het RUP vernietigd en daarbij zijn alle reeds vergunde constructies nu illegaal. Als men dit wil handhaven betekent dit dus dat alle niet vergunde constructies dienen afgebroken te worden. Hier moet het huidige bestuur hun verantwoordelijkheid in nemen. Het was van in het begin voor ons duidelijk dat het RUP niet ten te dienste staat van de gemeenschap, maar wel van een privézaak. Reeds eerder deze legislatuur vernietigde de RvVB het planologisch attest waarop het RUP is gebaseerd.
Voor ons was het onwettige kader van in het begin duidelijk, blijkbaar voor het bestuur niet!
Het bleef ons verbazen dat ondanks de vernietigingen van beroepsinstanties, rechtbanken en hogere overheden het bestuur bleef volharden om met belastinggeld en gemeentelijke diensten deze illegale constructies te regulariseren. Wij vragen ons af hoeveel dit aan de belastingbetaler van onze gemeente heeft gekost?
Wij adviseren het bestuur om dit dossier opnieuw te bekijken. Leg u neer bij de uitspraken van de beroepsinstanties, begin vanaf nul opnieuw. Ga in overleg met de buurt, handhaaf wat legaal is en vergun wat haalbaar is.. Onze fractie wil de Vogelenzang daar zeker niet weg, maar wil dat deze horecazaak zich qua schaal en uitbating aanpast aan de omgeving en buurt waar zij zich bevindt. En niet andersom.
Graag vernemen wij een toelichting over dit dossier en welke stappen het bestuur gaat ondernemen?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Schrijven bekommernis inwoners Schildestrand - Toegevoegd punt

 

 

Vorige week kregen alle raadsleden een schrijven van de inwoners van het Schildestrand met hun bekommernis over het masterplan. Uit hun schrijven blijkt dat ze niet tegen het plan zijn, maar dat ze het gevoel hebben dat ze onvoldoende worden betrokken bij de plannen van het Schildestrand. Wij delen hun bekommernis. Wij staan voor transparantie en inspraak.
Vandaar onze oproep aan het bestuur, ga in overleg met de inwoners, win hun vertrouwen, wees een klankbord en kom tot een gedragen visie met alle stakeholders om dit ambitieuze plan te finaliseren.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Veiligheid, richtlijnen, veiligheidsplan - Toegevoegd punt

 

 

Op 2 november trok de storm Ciaran over ons land. Ook onze gemeente bleef niet gespaard, maar het had erger gekund, er vielen geen slachtoffers en de materiële schade bleef beperkt. Onze fractie dankt het personeel, de hulpdiensten en de vrijwilligers die zich inzetten tijdens deze storm voor hun hulp.
Echter, zijn er richtlijnen voor zo een storm wat betreft het afsluiten van publieke bossen en parken? Ik veronderstel dat dit met een burgemeestersbesluit dient te gebeuren? Is er een gemeentelijk veiligheidsplan, zonaal veiligheidsplan, provinciale richtlijnen? Is bijvoorbeeld het Schildepark of Hof ter Linden afgesloten (of andere bossen) geweest?
Dit geldt niet enkel bij stormen, maar ook voor perioden van extreme droogte en het risico op brandgevaar.
Graag vernemen wij hierover een toelichting.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Milieu, zwerfvuil, peukenemmers voor horeca - Toegevoegd punt

 

 

Vorige gemeenteraad deelden wij naar aanleiding van de opruimactie onze bekommernis over de hoeveelheid zwerfvuil. In het bijzonder verwezen wij naar het grote aantal sigarettenpeuken dat wordt achtergelaten. Sigarettenpeuken zijn naast blikjes het meest voorkomende zwerfvuilafval in onze straten. Ze zijn dan nog eens heel schadelijk voor het milieu. Wat opvalt is dat er aan horecazaken heel wat peuken te vinden zijn. Niet alle zaken hebben een peukenbak aan hun deur. Is het een idee om elke horecazaak (en bij uitbreiding elke zaak) te voor zien van een peukenemmer? Een emmer waar je zand kan indoen en waar de klanten hun peuk kunnen ingooien. De emmers moeten rokers stimuleren om hun peuk op een verantwoorde manier weg te gooien. Deze emmer kan zijn voorzien van het logo van Schilde en of sensibilisering om geen peuken op de grond te werpen of sensibilisering om niet te roken?
Ook OVAM steunt zulke initiatieven om geen zwerfvuil achter te laten en een schonere leefomgeving voor onze inwoners te bekomen.
Hierbij vragen wij aan het bestuur om de mogelijkheden te onderzoeken naar het nut van zulke peukenemmers.
Dit sluit ook voor een stuk aan voor rookverbod op openbare speeltuintjes en sportvelden (of op plaatsen waar veel kinderen komen), zoals wij reeds eerder voorstelden.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Aanpak van Gladde Fietspaden - Toegevoegd punt

 

 

Met de prachtige herfstkleuren in Schilde en 's-Gravenwezel komen ook de vallende bladeren, die onze fietspaden bedelven en glad maken. Dit biedt een uitgelezen kans voor onze gemeentediensten om een positieve impact te maken op onze inwoners. Door regelmatige en zorgvuldige reiniging van de fietspaden kunnen we niet alleen de veiligheid voor fietsers verbeteren, maar ook bijdragen aan een schone en aantrekkelijke gemeente..

Vraag: Kan hier extra aandacht aan worden besteed want met het slechte weer van de laatste week liggen de fietspaden er een beetje verwaarloosd en onveilig bij.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Dienstverlening zonder afspraak - Toegevoegd punt

 

 

In januari 2023, bijna een jaar geleden, vroeg ik of het mogelijk was om opnieuw zonder afspraak binnen te kunnen lopen op de diensten burgerzaken, grondgebiedzaken en sociale zaken.
Dit om de drempel tussen de gemeentediensten en de inwoners zo laag mogelijk te houden.

Destijds verzekerde de burgemeester mij dat er overwogen zou worden om vrije inloopmomenten opnieuw in te voeren om aan deze behoefte tegemoet te komen. Er werd ook vermeld dat er een nieuw softwarepakket getest zou worden dat flexibelere planning mogelijk zou maken. Zo zou er een balans gevonden kunnen worden tussen afspraken en vrije inloop.

Graag ontvang ik een update over de huidige situatie.

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Slimme rattenvallen - Toegevoegd punt

 

 

We hebben in onze gemeente heel wat grachten en beken, dus de noodzaak aan efficiënte bestrijding is hoog, daarom peilde ik een aantal gemeenteraden geleden naar het gebruik van slimme rattenvallen. Dat zijn rattenvallen die een milieuvriendelijker alternatief zijn voor de huidige bestrijdingswijze met gif. Bij deze komen andere dieren namelijk niet in contact met het gif. Bij de val worden ratten gelokt met voedsel. De ratten vallen in een container met conserverings alcohol, waarop ze een pijnloze dood sterven. Vervolgens kunnen ze hygiënisch en veilig verwijderd worden door de rattenvanger. Ik kreeg tijdens de gemeenteraad van juni 2021 dan ook positief nieuws van de schepen. Waarbij mij gemeld werd dat de gemeente daar toen onderzoek naar deed en al op enkele plekken aan het testen was met deze vallen. Ik vroeg mij daarbij af:
1. Wat zijn de resultaten van de vallen? Werken deze?
2. Waar worden deze getest?
3. Zal de gemeente meer vallen aankopen?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Nieuwe bomenkap G. De Pélichylei - Toegevoegd punt

 

 

Er is een nieuwe kap gepland van een 16 tal beuken en we moeten opniew constateren dat dit waarschijnlijk niet de laatste zal zijn. We zien opnieuw dat door de roekeloze kapacties, en het verdwijnen van de andere 2de&3de laag beschermende bomen, dat er op talloze bomen zwammen groeien. Een verschrikkelijke voorbode.
De gemeente wijst telkens erop dat dit "helaas geweten was". Aangegeven door specialisten. Algemene kennis dus! Tenzij voor de inwoner zelf. Zij moeten er nu op toezien hoe, beetje bij beetje, de dreef verdwijnt.
Gezien deze kaalkap opnieuw kan herleid worden tot een beslissing van de gemeente, wil ik aandringen dat de gemeente dit ook correct compenseert. De kleine boompjes die tot nu toe geplant werden zijn tenslotte NIET evenredig aan het verdwijnen van deze waardevolle bomen. Daarnaast vragen we opnieuw helderheid over wie er nu eigenlijk moet opdraaien voor de kosten van deze bomenkap?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Winterdorp - Toegevoegd punt

 

 

Schilde verwelkomd opnieuw het winterdorp in het parkje. Dit jaar is het ingenomen oppervlak nog groter en staan ze er ook al meer dan 2 weken voor de opening. Gedurende deze volledige periode kunnen de bewoners van schilde geen gebruik maken van het park.

Wat is de reden dat ze er nu al staan?
Kan iemand ons zeggen wat de oppervlakte is van de ruimte die het Winterdorp in beslag neemt en de evolutie hiervan, sinds de start van het initiatief?
We willen graag de evolutie zien, nu palmt het Winterdorp bijna volledig het eerste stuk van het Parkske in.
Welke maatregelen nemen zij om de monumentale beuken en andere bomen te beschermen en schade aan wortel, stam en kruin te vermijden?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

Verlies van een kind - Toegevoegd punt

 

 

Een kind verliezen is het meest ondenkbare wat een ouder kan overkomen. De zwaarste emoties wegen op het hart, waardoor het smartelijke pad doorheen het rouwproces moeilijker is dan iemand zich kan inbeelden. Daarom moeten we als gemeente bekijken wat wij kunnen doen om dit moeilijke proces te steunen. Concreet heb ik hiervoor twee voorstellen;

1) Gemeentelijk sterrenregister
Onze gemeente heeft werk gemaakt van een sterrenweide bij de opwaardering van de begraafplaats, om ouders van een sterrenkindje ook binnen onze gemeente een rouwplaats te geven. Aanvullend kunnen we een vrijblijvend sterrenregister oprichten waar ouders, waarvan het kindje na minder dan 140 dagen zwangerschap overlijdt, hun kindje symbolisch kunnen registreren. Zo geven wij de ouders de erkenning dat ook dat kind deel uitmaakt van hun leven.
Kan onze gemeente Schilde een sterrenregister aanmaken, in navolging van bijvoorbeeld Oostende en Zoersel?

2) Schilde als Koestergemeente 2023
Het Berrefonds organiseert van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 december opnieuw een koesterweek. Dit is een een sensibiliserende actie om aandacht te vragen voor alle gezinnen die een kind missen. Maar liefst 191 gemeenten namen hieraan deel. Helaas maakt onze gemeente hier nog geen deel van uit. Bij registratie ontvangt de gemeente een gratis pakket met affiches, flyers, en een neutrale koestervlag. Deze vlag vragen ze tijdens de koesterweek uit te hangen, een actie die enorm gewaardeerd wordt door de vele gezinnen met verdriet in andere gemeenten.
Kan Schilde zich ook registreren als koestergemeente, en zo al die gezinnen binnen onze eigen gemeente mee een hart onder de riem steken?
Meer informatie kan verkregen worden via deze link: https://koesterweek.be/toonjehart/word-koesterstad-of-gemeente-2023/

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 11 2023

40 jaar markt in Schilde en 's-Gravenwezel - Toegevoegd punt

 

 

In 2024 bestaat de markt 40 jaar in Schilde en 's-Gravenwezel.
De wekelijkse afspraak op dinsdag in Schilde, en woensdag in 's-Gravenwezel, is voor vele inwoners die daar inkopen doen, en vooral genieten van het onderlinge menselijk contact.
Gaat de gemeente initiatieven ondernemen om dit jubileum te vieren? En hoe gaat de gemeente de komende jaren de markten ondersteunen zodat deze verder kunnen groeien voor een nieuwe 40 jaar?

 

 

Publicatiedatum: 19/12/2023