VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

15 november 2021

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Kristof Droessaert, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Digitaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Notulen gemeenteraad 18 oktober 2021 - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 oktober 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Schepenmandaat vanaf 1 januari 2022 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 17 december 2018 werd naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 de voordrachtsakte voor de kandidaat-schepenen overhandigd aan de algemeen directeur.

 

Feiten en context

Het mandaat van de vierde schepen wordt ingevuld door dhr. Peter Mendonck tot en met 31 december 2021.  De voordrachtsakte maakt geen melding van eventuele opvolgers.

De gemeenteraad moet een beslissing nemen of het mandaat al dan wordt ingevuld voor de rest van de zittingsperiode.

 

Juridische gronden

          Artikel 49, §1 van het decreet lokaal bestuur

          Als een schepen zijn schepenmandaat niet aanvaardt, als zijn mandaat vervallen wordt verklaard, als verhinderd wordt beschouwd, afgezet of geschorst is, ontslag heeft genomen of verleden is, beslist de gemeenteraad met behoud van artikel 42, §3, eerste lid, of het opengevallen schepenmandaat wordt ingevuld.  Als de gemeenteraad beslist heeft om het mandaat niet in te vullen, kan het mandaat voor de rest van de zittingsperiode niet meer ingevuld worden.  Als de gemeenteraad beslist het schepenmandaat in te vullen, wordt tot een nieuwe verkiezing van schepen overgegaan binnen twee maanden na het openvallen van het schepenmandaat.  De schepen wordt verkozen op basis van een akte van voordracht van de kandidaat-schepen, ondertekend door meer dan de helft van de verkozen gemeenteraadsleden.  Om ontvankelijk te zijn moet die akte van voordracht voor de kandidaat-schepenen ook ondertekend zijn door een meerderheid van de personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat zijn verkozen.  (...) Met behoud van de toepassing van artikel 43 kan elk gemeenteraadslid maar één akte van voordracht ondertekenen per schepenmandaat.

          De akte van voordracht kan ook de einddatum van het mandaat van de kandidaat-schepen vermelden.  In dat geval kan op de akte van voordracht de naam van een of meer personen vermeld worden die hem zullen opvolgen voor de resterende duurtijd van het mandaat. (...) Als de persoon die als laatste opvolger is vermeld, het mandaat niet kan opnemen of als er geen opvolger is vermeld, wordt tot vervanging overgegaan overeenkomstig dit artikel. 

          De voorzitter van de gemeenteraad gaat na of de akte van voordracht ontvankelijk is.  In voorkomend geval wordt de voorgedragen kandidaat-schepen verkozen verklaard op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

          In de gevallen, vermeld in het eerste en het derde lid, kan op de akte van voordracht worden bepaald, in afwijking van artikel 43, §1 en §2, dat een of meer nieuw verkozen schepenen de rang innemen van degenen die ze vervangen.

          Artikel 42, §3, eerste lid van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bestaat uit personen van verschillende geslacht.

 

Inspraak en advies

Advies van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur omtrent de termijn waarbinnen de procedure mag opgestart worden: Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur ziet er geen probleem in dat de beslissing om het schepenmandaat al dan niet terug in te vullen om praktische, operationele redenen één of twee raadszittingen voor het aangekondigde einde van dat mandaat wordt genomen.  Het getuigt volgens hen zelfs van goed bestuur om dit al in november te agenderen, vermits zo een vlotte overgang kan worden verzekerd, maar vroeger dus niet.

 

Argumentatie

          Het decreet lokaal bestuur bepaalt in artikel 42 het maximum aantal schepenen waaruit het college van burgemeester en schepenen mag bestaan.  Dit maximum aantal is afhankelijk van het inwonersaantal.  Voor een gemeente tot en met 19.999 inwoners zijn er maximum 4 schepenen voorzien.  Schilde telt iets meer dan 20.000 inwoners.  Vanaf 20.000 inwoners zijn er - vanaf de volgende legislatuur - maximum 5 schepenen mogelijk.

          Dhr. Peter Mendonck kreeg bij aanvang van de legislatuur drie bevoegdheden toegewezen: patrimonium, juridische zaken en openbare werken.  Dit bevoegdheidspakket zou moeten herverdeeld worden onder de andere schepenen, wat tot een verhoging van de werkbelasting zou leiden.

          De bevoegdheid van sport wordt vanaf 1 januari 2022 opgenomen door dhr. Olivier Verhulst.

          De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt van rechtswege vanaf de eedaflegging toegevoegd aan het college van burgemeester en schepenen.  Vanaf 1 januari 2022 neemt mevr. Pascale Gielen de volgende bevoegdheden op: voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en werk.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het opengevallen schepenmandaat vanaf 1 januari 2022 in te vullen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Schilde - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van het AGB Schilde zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. 

          De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

          de wijzigingen van de strategische nota (in voorkomend geval): de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de aangepaste toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde documentatie bij de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

          Artikel 242 van het decreet lokaal bestuur
De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

          Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Artikel 39, §1 en §3 van de statuten van AGB, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van 17 juni 2019

Het AGB maakt een meerjarenplan op overeenkomstig de regels die krachtens de artikelen 252, 254, 255, 256, 257 en 258 van het decreet lokaal bestuur gelden voor het meerjarenplan van de gemeente.

De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de volgende voorwaarde vervuld is: het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul.

          De voorwaarde die geldt voor het financieel evenwicht van de gemeente en het OCMW dat de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) groter dan of gelijk is aan nul, is niet van toepassing voor het AGB (artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen).

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2020) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad van bestuur (21 juni 2021) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van bestuur AGB Schilde van 15 november 2021 van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van AGB Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 - deel gemeente - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 bestaat uit:

          de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen aan de strategische nota

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2020) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (21 juni 2021 door de gemeenteraad - 21 juni 2021 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het gemeentelijk deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 - integraal - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 bestaat uit:

          de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
Een aanpassing van het meerjarenpaln omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2020) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (21 juni 2021 door de gemeenteraad - 21 juni 2021 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van maatschappelijk welzijn van 14 december 2020 van het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. 

Artikel 3. Door die goedkeuring van de gemeenteraad wordt de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Budgetwijziging Kerkfabriek Sint-Catharina - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Catharina goed.

 

Feiten en context

          Op 14 oktober 2021 dient kerkfabriek Sint-Catharina een vraag voor een budgetwijziging 2021 in.  De budgetwijziging voorziet in een investeringstoelage vanwege het lokaal bestuur van 64.980 euro.  Deze investeringstoelage is voor dak- en schilderwerken. 

          In het meerjarenplan van Sint-Catharina is in 2022 een investeringstoelage van 30.000 euro voorzien. 

 

Juridische gronden

          Artikel 47 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De budgetten worden na het advies van het erkend representatief orgaan jaarlijks voor 1 oktober gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren. Als er geen centraal kerkbestuur werd opgericht, dient de kerkfabriek het budget in. De Vlaamse regering bepaalt het model voor het opmaken van het budget door de kerkraad en voor het gecoördineerd indienen van de budgetten door het centraal kerkbestuur.

          Artikel 50 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De budgetwijzigingen worden na het advies van het erkend representatief orgaan voor 15 september van het lopende jaar gecoördineerd bij de gemeenteoverheid ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          Er is geen overleg geweest met het gemeentebestuur over de verdubbeling van de investeringstoelage in 2022.

          De budgetwijziging voor 2021 past niet in het goedgekeurde meerjarenplan.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

Algemene rekening

Beleidsveld

Bedrag

Visum financieel directeur

MJP000357

AC000100

6494000000

BV0790

uitgaven 2020 tot en met 2025

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist negatief advies te geven over de budgetwijziging 2021 voor de kerkfabriek van Sint-Catharina.  De gemeenteraad adviseert de kerkfabriek van Sint-Catharina een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 in te dienen en vraagt hierbij bijzondere aandacht voor de wettelijke termijnen en voorwaarden waaraan moet voldaan worden.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Budget 2022 van de Kerkfabriek Sint-Guibertus - kennisgenomen

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

Op 22 oktober 2021 maakte het centraal kerkbestuur het budget 2022  van de kerkfabriek Sint-Guibertus over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          Uit het budget 2022 blijkt geen exploitatietekort en ook geen investeringstekort.

          Op 28 juni 2021 keurde de kerkraad het budget 2022 goed.

          De documenten werden gecoördineerd ingestuurd door het centraal kerkbestuur.

          Het budget 2022 werd niet tijdig ingestuurd.

          Er is geen voorafgaand overleg geweest met het gemeentebestuur.

          Het budget is volledig en bevat alle vereiste documenten.

          Het budget is financieel in evenwicht.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Budget 2022 van de Kerkfabriek Sint-Catharina - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Catharina goed.

 

Feiten en context

Op 22 oktober 2021 maakte het centraal kerkbestuur het budget 2022  van de kerkfabriek Sint-Catharina over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          In het meerjarenplan van de kerkfabriek Sint-Catharina wordt in 2022 een exploitatietoelage van het gemeentebestuur voorzien van 15.853 euro.  In het meerjarenplan van de kerkfabriek Sint-Catharina wordt in 2022 een investeringstoelage van het gemeentebestuur voorzien van 30.000 euro.

          Uit het budget 2022 blijkt een exploitatieoverschot na betaling van de gemeentelijke toelage van 5.510,71 euro.  Er is een investeringstekort in het budget van 2022 van 120,25 euro.  Er wordt geen investeringstoelage voorzien in het budget 2022.

          Op 21 juni 2021 keurde de kerkraad het budget 2022 goed.

          De documenten werden gecoördineerd ingestuurd door het centraal kerkbestuur.

          Het budget 2022 werd niet tijdig ingestuurd.

          Er is geen voorafgaand overleg geweest met het gemeentebestuur.

          Het budget is niet volledig want bevat geen beleidsnota.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het budget 2022 van de kerkfabriek Sint-Catharina mits voldaan aan de voorwaarden zoals opgenomen in artikel 2 goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de gemeentelijke toelage op te splitsen in twee schrijven:

          een eerste schijf van 10.342,29 euro wordt uitbetaald;

          de tweede schijf van 5.510,71 euro wordt uitbetaald na overleg met het gemeentebestuur en na motivering voor de reële kosten, zoals deze in de beleidsnota zouden moeten opgenomen zijn.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Budget 2022 van de Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen goed.

 

Feiten en context

Op 22 oktober 2021 maakte het centraal kerkbestuur het budget 2022  van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          In het meerjarenplan van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen wordt in 2022 een exploitatietoelage van het gemeentebestuur voorzien van 35.520 euro, waarvan 28.416 euro het deel van Schilde is. 

          Uit het budget 2022 blijkt dat een exploitatietoelage van 26.429,41 euro, waarvan 80% voor de gemeente Schilde.

          De parochie Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen zal eindigen op 30 juni 2022.  Het budget 2022 is voor een volledig jaar voorzien. 

          Op 10 augustus 2021 keurde de kerkraad het budget 2022 goed.

          De documenten werden gecoördineerd ingestuurd door het centraal kerkbestuur.

          Het budget 2022 werd niet tijdig ingestuurd.

          Er is geen voorafgaand overleg geweest met het gemeentebestuur.

          Het budget is volledig en bevat alle vereisten documenten.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het budget 2022 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen mits voldaan aan de voorwaarden zoals opgenomen in artikel 2 goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de gemeentelijke toelage van Schilde op te splitsen in twee schrijven:

          een eerste schijf bevat de helft van de gemeentelijke toelage, dus 10.571,76 euro;

          de tweede schijf zal enkel en pro rata worden uitbetaald als de parochie na 1 juli 2022 nog bestaat en mits de kerkfabriek de tweede schijf gedocumenteerd zelf opvraagt.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van het invoeren van snelheidsbeperking tot 15km/uur op terrein KSK/Scouts en gidsen 's-Gravenwezel - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 2 augustus 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen een zone 30 in te voeren op het terrein van KSK/Scouts en gidsen 's-Gravenwezel aan de Gillès de Pélichylei.

          Op 18 oktober 2021 besliste de gemeenteraad de toegelaten snelheid te herleiden tot 15km/uur in plaats van een zone 30 in te richten. Het punt werd verdaagd.

 

Juridische gronden

          Artikel 130 bis van de Nieuwe Gemeentewet
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het invoeren van een snelheidsbeperking tot 15km/uur.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad beslist een snelheidsbeperking tot 15km/uur in te voeren op het terrein van KSK/Scouts en gidsen 's-Gravenwezel aan de Gillès de Pélichylei.

Artikel 2. Voormelde maatregel wordt aangeduid met verkeersbord A01-15.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Patrimonium - Notariële akte kosteloze grondafstand - De Nachtegaal - De Goudvink - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

In de vergadering van 18 juni 2018 besliste de gemeenteraad om de grondafstand van de eigendom met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie C, 107 C2 en 107 S te aanvaarden.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de kosteloze grondafstand aan de gemeente via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand van de eigendom met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie C, 107 C2 en 107 S.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de secretaris en de burgemeester tot ondertekening van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Patrimonium - Aankoop 2021_01 - Salamander 3 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          31 mei 2021 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Salamander 3 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z12 met een oppervlakte van 541m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

          18 oktober 2021 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist:

          een bod van 18.935,00 euro voor te leggen aan de eigenaar;

          wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 20 oktober 2021 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 18.935,00 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001243
AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag
 

Visum financieel directeur

aankoop 18 935 euro

notariskost raming 2 000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

Artikel 1. De gemeenteraad besluit over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Salamander 3 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z12.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

RUP De Vogelenzang - definitieve vaststelling - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          4 september 2017 - goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van de lijst van uit te nodigen firma's voor het bestek 2017-039 tot opmaak van het RUP De Vogelenzang

          18 september 2017 - goedkeuring van het bestek 2017-039 door de gemeenteraad tot opmaak van het RUP De Vogelenzang

          29 november 2017 - gunning van de opdracht opmaak Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) De Vogelenzang aan studiebureau Antea

          12 november 2018 - goedkeuring start- en procesnota

          25 februari 2019 - start publieke raadplegingsperiode

          13 maart 2019 - participatiemoment Dorpshuis 's-Gravenwezel

          27 maart 2019 - Gecoro - vergadering

          26 april 2019 - einde publieke raadplegingsperiode

          13 januari 2020 - het college van burgemeester en schepenen keurt de scopingnota goed

          10 februari 2020 - vergadering planteam

          17 augustus 2020 - het college van burgemeester en schepenen keurt het voorontwerp-RUP goed en beslist om het voor te leggen aan een schriftelijke adviesronde.

          15 september 2020 - start schriftelijke adviesronde

          29 september 2020 - Gecoro - vergadering

          9 oktober 2020 - einde schriftelijke adviesronde

          23 november 2020 - het college van burgemeester en schepenen beslist het ontwerp-RUP De Vogelenzang over te maken aan de gemeenteraad tot voorlopige vaststelling en het dossier voor te leggen aan de raadscommissie

          7 december 2020 - raadscommissie

          18 januari 2021 - de gemeenteraad stelt het ontwerp-RUP De Vogelenzang voorlopig vast.

          1 februari 2021 - start openbaar onderzoek

          1 april 2021 - einde openbaar onderzoek

          22 juni 2021 - Gecoro - vergadering

          29 juni 2021 - de Gecoro bezorgt het advies aan de gemeente

          12 juli 2021 - het college van burgemeester en schepenen beslist om een beoordeling te laten uitvoeren en uitschrijven over de mobiliteitsstudie in het bedrijfsvervoersplan en de geluidsstudie waarbij de onderzoeksmethode van deze studies alsook de resultaten worden beoordeeld en naar aanleiding waarvan studiebureau Antea al dan niet bijkomende milderende maatregelen formuleert.

          20 september 2021 - de gemeenteraad beslist om de termijn waarbinnen het RUP De Vogelenzang definitief moet worden vastgesteld, te verlengen met zestig dagen.

          18 oktober 2021 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het RUP De Vogelenzang voor te leggen aan de raadscommissie.

          25 oktober 2021 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het RUP De Vogelenzang over te maken aan de gemeenteraad tot definitieve vaststelling.

          3 november 2021 - raadscommissie

 

Feiten en context

          De Gecoro heeft de adviezen, opmerkingen en bezwaren, uitgebracht tijdens het openbaar onderzoek, gebundeld en gemotiveerd advies uitgebracht binnen de wettelijke termijn.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste om, in navolging van advies van de Gecoro, een beoordeling te laten uitvoeren door een erkend MER-deskundige van aanpak en methodologie van de twee bestaande studies:

          akoestisch onderzoek - De Vogelenzang opgemaakt door Alpha Engineering van april 2017;

          ontwerp bedrijfsvervoersplan opgemaakt door Witteveen en Bos en Buro Move van 6 juli 2020.

          Acoustical Engineering NV heeft, in opdracht van studiebureau Antea, volgend advies gegeven met betrekking tot de geluidsstudie: de studie is uitgevoerd door een erkend geluidsdeskundige. De erkenning staat borg voor een objectieve en onafhankelijk advies. De studie is een professionele studie.

          Een erkend Mer-deskundige van Antea heeft volgend advies gegeven met betrekking tot het bedrijfsvervoersplan. De deskundige concludeert dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de analyse omtrent de noodzakelijke parkeerbehoefte niet klopt. Volgende toevoegingen ten aanzien van het oorspronkelijk bedrijfsvervoersplan worden aangereikt:

          Bereikbaarheidsprofiel: de Wijnegemsteenweg is binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk geselecteerd als functionele fietsroute.

          Knelpunten: de geparkeerde voertuigen op de parking van de Vogelenzang laten meer plaats tussen twee voertuigen dan oorspronkelijk voorzien. Dit heeft een negatief effect op de totale capaciteit van de parking.

          Potentie:

          indien uitgegaan wordt van een parkeernorm die de maximale parkeerbehoefte (110 plaatsen) dekt is er sprake van een parkeernorm van 13 parkeerplaatsen per 100 m² bruto vloeroppervlakte (bvo) (afgerond van 12,2 per 100 m² bvo);

          Indien er bovenop de maximaal berekende parkeerbehoefte ook rekening dient gehouden te worden met een comfortfactor van 80% (138 parkeerplaatsen), is er sprake van een parkeernorm van 16 parkeerplaatsen per 100 m² bvo (afgerond van 15,3 per 100 m² bvo).

          Het advies van de Gecoro en de beoordeling van de geluidsstudie en mobiliteitsstudie uit het bedrijfsvervoersplan door een onafhankelijk en erkend Mer-deskundige werden verwerkt in de definitieve versie van het RUP De Vogelenzang.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en latere wijzigingen betreffende de regelgeving rondom ruimtelijke ordening

          Besluit van de Vlaamse regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en inhoud van ruimtelijke uitvoeringsplannen

          Decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM) van 5 april 1995 en latere wijzigingen

          Decreet van 27 april 2007 inzake milieueffectenrapportage (m.e.r.) over plannen en programma's plan-m.e.r.-decreet

          Besluit van de Vlaamse regering van 12 oktober 2007 betreffende de milieueffectenrapportage over plannen en programma's

          Decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten van 1 juli 2016

          Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerd planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectenbeoordelingen

          Decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen

 

Inspraak en advies

De adviezen en bezwaren werden gebundeld door de Gecoro. Een gemotiveerd advies werd uitgebracht op 22 juni 2021 en overgemaakt op 29 juni 2021.

Er werden 16 bezwaarschriften ingediend en één advies uitgebracht door de deputatie van de provincie Antwerpen. De bezwaren en het advies van de deputatie maken integraal deel uit van het advies.

De Gecoro adviseert gunstig onder de volgende voorwaarden:

          Verenigbaarheid met het beleidskader: een omstandigere motivatie en onderbouwing van de noodzaak en de conformiteit van het RUP met het GRS.

          Verwijzing naar planologisch attest: het planologisch attest vormt niet de (rechts)basis van het RUP. Hoofdstuk 1.5 ‘Planvoornemen’ in de toelichtingsnota schrappen en verplaatsen naar een nieuw hoofdstuk 2.6 ‘planologische historiek: planologisch attest’.

          Mobiliteit: de huidige parkeerbehoefte en de visie op mobiliteit en parkeren verder onderzoeken, aanvullen en verduidelijken. Daarbij wordt aangeraden om de resultaten van de mobiliteitsstudie uit het bedrijfsvervoersplan, na verificatie, te verwerken en de studie als bijlage op te nemen in de toelichtingsnota.

          Parkeren:

          Het opleggen van een maximaal aantal parkeerplaatsen. Het aandeel parkeren dient verder onderbouwd te worden, zowel voor De Vogelenzang als The Old Birdy aan de hand van de (geverifieerde) mobiliteitsstudie.

          De parkeernood verder onderzoeken van The Old Birdy aan de hand van de resultaten van de mobiliteitsstudie en het aandeel dat kan worden opgevangen door De Vogelenzang.

          Het verder specifiëren van de fietsenstalling in de stedenbouwkundige voorschriften.

          Geluid: de geverifieerde, geobjectiveerde en geactualiseerde geluidsstudie toevoegen als bijlage aan de toelichtingsnota, de conclusies op nemen in de toelichtingsnota en aanvullende voorschriften hieromtrent opnemen.

          Opnemen van een landschappelijke overgangszone / groenbuffer in de stedenbouwkundige voorschriften / grafisch plan.

          Het schrappen van vloerarmaturen uit de stedenbouwkundige voorschriften.

          De stedenbouwkundige voorschriften aanpassen met betrekking tot het autochtoon plantgoed.

          Watertoets:

          Omstandiger motiveren van de watertoets / waterhuishouding in de toelichtingsnota.

          Een omstandige en zorgvuldige motivering van de watertoets in het besluit tot definitieve vaststelling (waterparagraaf).

 

Argumentatie

          De gemeenteraad gaat akkoord met het standpunt en de argumentatie van de Gecoro en sluit zich aan bij het advies.

          De opmerkingen werden verwerkt in het RUP De Vogelenzang.

          De bestaande studies met betrekking tot geluid en mobiliteit werden bijkomend beoordeeld door een erkend en onafhankelijk MER-deskundige:

          de studies werden als bijlage toegevoegd aan de toelichtingsnota;

          de bijkomende opmerkingen met betrekking tot de mobiliteit werden verwerkt in de toelichtingsnota.

          De deputatie heeft in zitting van 25 maart 2021 een voorwaardelijk gunstig advies gegeven: De provincie gaat akkoord met het voorliggend ontwerp-RUP, onder voorwaarden vanuit de ambitie om de horecazaak in te passen in haar omgeving:

          De provincie adviseert om voor De Vogelenzang te werken met een maximumnorm voor parkeren: maximum 10 parkeerplaatsen per 100m² bruto vloeroppervlakte te leggen in de stedenbouwkundige voorschriften.

          De provincie adviseert om akoestisch onderzoek uit te voeren om, voor wat betreft de discipline geluid, ten gronde een uitspraak te kunnen doen over afstemming op de draagkracht van de (residentiële) omgeving.

Verder verwijst de provincie naar de aanbevelingen geformuleerd in hoofdstuk 2.2. 'Inhoudelijke bespreking'.

De Gecoro heeft volgend advies uitgebracht met betrekking tot het maximaal aantal parkeerplaatsen: de Gecoro stelt voor om in de stedenbouwkundige voorschriften een maximaal aantal parkeerplaatsen op te leggen. Indien de gemeente oordeelt dat 10 parkeerplaatsen per 100m² bvo niet wordt opgenomen aangezien zulks onvoldoende wordt geacht, dient dit bijkomend concreet te worden onderbouwd in de toelichtingsnota.

Het aandeel parkeren dient hoe dan ook verder onderbouwd te worden zowel voor De Vogelenzang als The Old Birdy aan de hand van de (geverifieerde) mobiliteitsstudie.

Daarbij vraagt de Gecoro om de overlast naar de buurt, in deze woonparkomgeving, te vermijden. Het aanbieden van voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein doch met respect voor de groen- en open ruimtestructuur vormt hierbij voor de Gecoro het belangrijkste uitgangspunt.

Op basis van de resultaten van de geverifieerde mobiliteitsstudie werden de stedenbouwkundige voorschriften onder 1.2. als volgt aangepast: De opvang van de parkeerbehoefte moet worden voorzien op de eigen bedrijfskavels. Hiertoe moet de aanvraag tot omgevingsvergunning aantonen dat de nodige parkeerplaatsen voorzien worden om in de opvang van de parkeerbehoefte van de activiteiten te voorzien, waarbij het maximum aantal parkeerplaatsen 110 bedraagt. Van dit maximum kan slechts worden afgeweken voor zover een hogere parkeerbehoefte wordt aangetoond door middel van een mobiliteitsstudie. De parkeeplaatsen moeten voorzien worden in deelzone B.

Er wordt een maximaal aantal parkeerplaatsen opgelegd in de voorschriften. Het maximale cijfer van 110 parkeerplaatsen komt neer op circa 13 parkeerplaatsen per 100 m² brutovloeroppervlakte en wijkt hiermee af van het advies van de deputatie. Het maximale cijfer en de afwijkingsmogelijkheid worden onderbouwd in het bedrijfsvervoersplan opgemaakt door Witteveen en Bos en Buro Move van 6 juli 2020 en het aanvullende advies van de erkende Mer-deskundige van Antea.

          Relatie met het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan: het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Vogelenzang wordt conform artikel 2.2.18, §1, tweede lid VCRO opgemaakt op grond van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Het plangebied is overeenkomstig het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan gelegen in de hoofdruimte 'Groengordel - deel I'. Het plangebied maakt deel uit van het woonlint langs de Wijnegemsteenweg en op zijn beurt sluit het zo aan bij het woonpark ten noorden van het kasteeldomein Pulhof. In het richtinggevend gedeelte van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt als algemeen beginsel het volgende bepaald: “Binnen woonparken moet er een maximale verwevenheid zijn met andere – met wonen aanvaardbare –bestaande functies mits deze zodanig ingeplant en uitgewerkt zijn dat ze niet storen in het residentiële karakter: het gaat hier over bestaande (lokale) scholen, tennisbanen, restaurants, … Deze bestaande elementen worden beschouwd als een meerwaarde, verrijking van de woonparken en zullen optimale (indien het wonen aanvaardbare) kansen krijgen.” Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan De Vogelenzang wordt opgemaakt op grond van bovenstaande algemene opzet uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De horecazaken De Vogelenzang en The Old Birdy betreffen beiden bestaande functies. Er is op het kruispunt Wijnegemsteenweg - Broekstraat reeds sinds de 19e eeuw horeca aanwezig. De ontwikkelingsmogelijkheden van de bestaande horecazaken worden met dit RUP bekeken. Om tegemoet te komen aan de vraag naar bezoekers dient een voldoende capaciteit en (parkeer)voorzieningen te worden ingericht. Onderhavig ruimtelijk uitvoeringsplan, strekt tot het instandhouden van twee bestaande horecazaken, op een manier die voor de omgeving geen, minstens geen onaanvaardbare, hinder teweeg brengt.

Volledigheidshalve wordt vermeld dat de gemeenteraad op 23 augustus 2016 een planologisch attest afleverde voor de horecazaak De Vogelenzang. Bij arrest van 25 augustus 2020 oordeelde de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat voormeld planologisch attest onwettig is. Voormeld planologisch attest, hoewel niet vernietigd, dient dan ook niet (langer) als rechtsgrond voor de opmaak van onderhavig gemeentelijk RUP. De redenen op basis waarvan de Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft geoordeeld dat het planologisch attest onwettig is, werden ter harte genomen bij de opmaak van het RUP (zie ook §2.7.). Overeenkomstig de rechtspraak van de Raad van State is de gebeurlijke onwettigheid van een planologisch attest niet van aard om een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan te vitiëren, voor zover de rechtsgrond hiervan evenzeer genomen kan worden uit de toepassing van artikel 2.2.18, §1 VCRO zoals in casu: “Een gemeentelijk RUP kan, gelet op art. 4.4.24 VCRO e.v., rechtsgrond vinden in een positief planologisch attest. Evenzeer kan het evenwel genomen worden in toepassing van de artikel 2.1.19 en 2.2.18, §1, tweede lid VCRO, ter uitvoering van het GRS. Uit het dossier blijkt dat het GRS de enige rechtsgrond is. Hieraan wordt geen afbreuk gedaan door het feit dat in de toelichtingsnota melding wordt gemaakt van het kwestieuze planologisch attest. Een zorgvuldig plannende overheid was daartoe ook gehouden. De gebeurlijke onwettigheid van het kwestieuze planologisch attest is dan ook niet van aard om het gemeentelijk RUP te vitiëren.

          Waterparagraaf: het plangebied is deels aangeduid als infiltratiegevoelig gebied. het plangebied is gedeeltelijk matig (type 2) en gedeeltelijk zeer (type 1) gevoelig voor grondwaterstroming. Het plangebied is volledig gelegen binnen een zone die zeer kwetsbaar is (Ca1) op de grondwaterkwetsbaarheidskaart. Er zijn geen waterlopen binnen of in de nabije omgeving van het plangebied aanwezig. Het plangebied is voor een groot gedeelte gelegen in mogelijks overstromingsgevoelig gebied. Het plangebied is wat betreft de bebouwing langs de Wijnegemsteenweg gelegen in centraal gebied (oranje arcering). De achterliggende zone ter hoogte van de parking, landbouwzone en tuinzone is niet aangeduid. Enkel beperkt ondergrondse constructies/ruimtes worden verwacht.

Gezien de mogelijke overstromingsproblematiek in het plangebied, kan ervan uit gegaan worden dat het extra verharden in functie van parking in deze zone een effect kan hebben op de overstromingsgevoeligheid van het gebied. Gezien het gebied ter hoogte van de parkinguitbreiding niet infiltratiegevoelig is, zal het effect op de infiltratiegevoeligheid van de bodem eerder beperkt zijn. Dit houdt in dat de maatregelen die moeten worden genomen eerder zullen kaderen in het opvangen en bufferen van afvloeiend hemelwater. Hierbij dient te worden gefocust op zowel hergebruik als op een vertraagde afvoer van overtollig hemelwater.

In het plan/RUP wordt ervan uitgegaan dat elke omgevingsvergunning dient te voldoen aan de randvoorwaarden zoals opgenomen in de gewestelijke verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (5 juli 2013, B.S. 8 oktober 2013 en wijziging) en technisch achtergronddocumenten (en wijzigingen).

Volgende aanbevelingen werden meegenomen binnen het RUP:

          oppervlakte verharding wordt strikt beperkt;

          het plangebied is gelegen in ‘potentieel’ overstromingsgevoelig gebied. In het plan zal hier mee rekening worden gehouden door ‘het vrijwaren van voldoende ruimte dewelke ‘mag’ overstromen' door beperken van oppervlakte verharding en beperken oppervlakte bebouwing;

          de parkeervakken moeten in het kerngedeelte in grasdallen worden uitgevoerd;

          de circulatiezones in het eerste deel van de parking moet voorzien worden in waterdoorlatend materiaal;

          het tweede deel (overloopgedeelte) van de parking moet geheel in waterdoorlatend materiaal worden uitgevoerd, zowel de parkeervakken als de circulatiezones;

          Verkavelingen: binnen de plangrenzen van het RUP De Vogelenzang bevinden zich geen verkavelingen die volledig of gedeeltelijk dienen te worden opgeheven.

          Het RUP De Vogelenzang is in overeenstemming met de geldende structuurplannen en de relevante regelgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 stemmen tegen: Kathleen Krekels, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad stelt het RUP De Vogelenzang definitief vast.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Zonnepanelen De Wingerd - projectvoorstel - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 6 april 2021 werd de startnota zonnepanelen Werf 44 voorgesteld aan de raadscommissie.

          Op 1 oktober 2021 stelde Fluvius een herwerkt project voor om zonnepanelen te plaatsen op het dak van Werf 44 met eigen middelen.

          Op 6 oktober 2021 werd het project zonnepanelen De Wingerd via een burgerparticipatie voorgesteld door Zonnewind.

          Op 18 oktober 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om het project zonnepanelen op het dak van de Wingerd via burgerparticipatie met een looptijd van 15 jaar principieel goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad.

          Op 3 november 2021 werd het project Zonnepanelen op het dak van de Wingerd toegelicht door Zonnewind aan de raadscommissie.

 

Feiten en context

          Zonnewind werkte een projectvoorstel uit voor de zonnepanelen op het dak van de school de Wingerd.

          Zonnewind is een coöperatieve vereniging die gemeenten, organisaties, … helpt om CO2-reductie te realiseren en inwoners te sensibiliseren en betrekken om meer duurzaam te denken. Zij stellen participatietrajecten op waarbij burgers zelf investeren in het verduurzamen van hun gemeente door bijvoorbeeld te investeren in de gemeentelijke zonnepanelen. Op deze manier heeft een gemeente geen financiële middelen nodig, de burgers kunnen vennoten worden die deel uitmaken van de financiering van de zonnepanelen.

          Zonnewind ontzorgt de gemeente door het volledige project op te volgen: (haalbaarheids)studies, uitvoering, aansluiting, onderhoud gedurende de overeenkomst, informeren burgers, opstarten communicatietraject samen met gemeentelijke communicatiedienst, ...

          Het voorstel omvat een installatie op het dak van de vernieuwde turnzaal van de Wingerd. De betonnen welfsels, dakbedekking, isolatie, stabiliteit, netvermogen en elektrische installatie volstaan volgens de haalbaarheidsstudie van Zonnewind, voor de plaatsing van zonnepanelen. Zonnewind stelt een project van ongeveer 40 panelen voor.

          Dit project kan worden uitgevoerd via het raamcontract van Vlaams Energiebedrijf (VEB). Dit stelt de gemeente vrij van een zelf uit te voeren openbare aanbesteding.

          Zonnewind dient twee voorstellen in:

          Een voorstel met looptijd van het contract van 20 jaar. De ontzorging duurt 20 jaar, financieel voordeel op 25 jaar wordt geraamd op 24.149 euro.

          Een voorstel met looptijd van het contract van 15 jaar. De ontzorging duurt 15 jaar, financieel voordeel op 25 jaar wordt geraamd op 28.150 euro. De ontzorging na 15 jaar kan verder gezet worden mits een vergoeding.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, §11 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b).

          Burgemeestersconvenant 2030

          Nationaal klimaat- en energieplan 2021 - 2030

 

Argumentatie

          Door uitvoering van zonnepanelen op het dak van de Wingerd via burgerpaticipatie worden inwoners betrokken bij de uitvoering van de klimaatactieplannen die voortvloeien uit het Burgemeesterconvenant 2030 en de reductie van de gemeentelijke CO2-uitstoot.

          De opstart van dit eerste project via burgerparticipatie is een aanzet en proeftraject voor de verdere uitrol van zonnepanelen en duurzame toepassingen via burgerparticipatie voor de gemeentelijke gebouwen.

          Via het traject burgerparticipatie zijn er geen financiële middelen nodig voor de uitvoering van zonnepanelen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000608

Actie

AC000231

Algemene rekening

2210350000

Beleidsveld

0705

Bedrag

Visum financieel directeur

niet van toepassing

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het project zonnepanelen op het dak van de Wingerd met een looptijd van 15 jaar via een burgercoöperatie goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Schenking bijzondere tekeningen van Albert Van Dyck - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

          Bezoek van de heer Carlo Evers aan Museum Albert Van Dyck op dinsdag 5 oktober 2021 met tekeningen van Albert Van Dyck.

          De heer Evers informeerde in eerste instantie of de gemeente of het museum tekeningen van Albert Van Dyck wil aankopen.

          Na overleg met de themaconsulent cultuur beslist de heer Evers om de tekeningen te schenken aan het Museum Albert Van Dyck omdat hij dan zeker is dat de tekeningen op een goede plek terecht komen waar ze aan een breder publiek tentoongesteld worden.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 12° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het definitief aanvaarden van schenkingen en het

aanvaarden van legaten.

 

Argumentatie

          De schenking van de heer Evers aan de gemeente Schilde is een meerwaarde voor het Museum Albert Van Dyck omdat de tekeningen een bijzondere aanvulling zijn op de collectie van de Vlaamse Gemeenschap die de gemeente beheert.

          In de schenking van de heer Evers zitten enkele interessante tekeningen die voorstudies zijn van schilderijen die tot de collectie van de Vlaamse Gemeenschap en het Albert Van Dyckgenootschap behoren.

          De schenking van de kunstwerken van de heer Evers aan de gemeente Schilde is de meest logische handelswijze vermits het Museum Albert Van Dyck een onderdeel is van het cultureel patrimonium en de figuur en kunst van Albert Van Dyck cultureel roerend erfgoed is van de gemeente Schilde.

          Indien het college van burgemeester en schepenen beslist om de schenking niet te aanvaarden dan bestaat het gevaar dat deze tekeningen door verkoop bij verschillende privé-eigenaars terecht komen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de schenking van de tekeningen van Albert Van Dyck van de heer Evers te aanvaarden.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Subsidiereglement sportinfrastructuur voor sportverenigingen (uitzondering) - Schilde Atletiekclub - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 april 2019
Goedkeuring om een subsidiereglement voor ondersteuning van sportinfrastructuur uit te werken voor sportverenigingen van Schilde.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 november 2020
Voorleggen van het ontwerpreglement aan de gemeentelijke sportraad.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 januari 2021
Goedkeuring subsidiereglement sportinfrastructuur en agendering op gemeenteraad.

          Beslissing van de gemeenteraad van 18 januari 2021
Goedkeuring subsidiereglement sportinfrastructuur.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 oktober 2021
Goedkeuring agendering op gemeenteraad voor uitzondering.
 

Feiten en context

          Een aantal sportverenigingen hebben nood aan vernieuwing of uitbreiding van de sportinfrastructuur van de gemeente Schilde.

          Ook sportverenigingen met eigen infrastructuur stellen regelmatig de vraag naar mogelijkheden omtrent subsidiëring van de sportinfrastructuur.

          Per jaar voorziet de gemeente een totaal budget van 50.000 euro voor deze infrastructuursubsidies.

          In 2021 diende TC Brabo al een aanvraag in dat is goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen op 12 april 2021. In september 2021 diende Schilde Atletiekclub een aanvraag in.

 

Juridische gronden

          Besluit gemeenteraad van 18 januari 2021
Subsidiereglement sportinfrastructuur verenigingen.

          Artikel 40, §3 uit het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Inspraak en advies

          Positief advies sportraad subsidiereglement sportinfrastructuur 21 januari 2020

          Positief advies dienst ruimtelijke ordening

 

Argumentatie

          De gemeente kampt met een tekort aan sportinfrastructuur en sportclubs hebben nood aan vernieuwende of uitgebreide sportinfrastructuur.

          Met behulp van een subsidiereglement voor sportinfrastructuur kan een sportvereniging enkele werken in eigen beheer doen. Werken in beheer van de sportclubs vergroten de verantwoordelijkheid van de verenigingen.

          De gemeente Schilde wil met dit subsidiereglement financiële steun bieden aan sportverenigingen om hun werking te verbeteren.

          De toelage is vastgesteld op maximum 50% van de gemaakte kosten, met een maximum van 12.500 euro per sportvereniging.

          Met de toekenning van subsidies voor sportinfrastructuur wordt rekening gehouden met de meerjarenplanning en conditiemeting.

          Schilde Atletiek Club kampt al een geruime tijd met plaatsgebrek op Sportpunt de Caters voor het opbergen van materiaal en gebruik fitness (kracht) toestellen (overdekt in winter).

          De aanvraag van Schilde Atletiek Club voldoet aan de voorwaarden opgenomen in het subsidiereglement sportinfrastructuur. Positief advies van dienst ruimtelijke ordening om dergelijke (tijdelijke) constructie daar te plaatsen.

          Voor 2021 is er nog 87.500 euro van het totale budget over voor subsidies sportinfrastructuur. Schilde Atletiek Club dient een subsidieaanvraag in voor 3.954,50 euro.

          De deadline voor het indienen van een aanvraag voor het lopende kalenderjaar is 31 maart. Schilde Atletiek Club diende een dringende aanvraag in september 2021 om de winter te overbruggen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001299

AC000054

Algemene rekening

6640000000

Beleidsveld

0742

Bedrag

Visum financieel directeur

3.954,50 euro

20/083 van 28 oktober 2020

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met een uitzondering op het subsidiereglement sportinfrastructuur voor de aanvraag van Schilde Atletiek Club.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Fluvius - buitengewone algemene vergadering - 22 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Hendrik Bellens aan als afgevaardigde en Peter Mendonck als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De gemeente werd per aangetekend schrijven van 23 september 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 22 december 2021 plaatsheeft in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat.

          Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 23 september 2021 overgemaakt.

          We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze Buitengewone Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

          Omwille van de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk tot einde 2024.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 22 december 2021 goed te keuren:

          bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022;

          vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV;

          (neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap;

          statutaire benoemingen;

          statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 22 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

IKA - Buitengewone Algemene Vergadering - 14 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Kristof Droessaert aan als afgevaardigde en Yolande Avontroodt als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De gemeente werd per aangetekend schrijven opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 14 december 2021 plaats heeft.

          Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 19 oktober 2021 overgemaakt.

          Omwille van het coronavirus staat het op heden niet vast onder welke vorm deze Buitengewone Algemene Vergadering zal kunnen plaatsvinden.

          Omwille van de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Buitengewone Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

          De agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van IKA van 14 december 2021 bevat volgende agendapunten:

          bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022;

          statutaire benoemingen;

          statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd op 18 januari 2013
De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

          Artikel 432, §3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 14 december 2021:

          bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2022;

          statutaire benoemingen;

          statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 14 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Pidpa - buitengewone vergadering - 17 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

          De gemeenteraad van 17 februari 2020 duidt voor de algemene vergadering Peter Mendonck aan als afgevaardigde en Kathleen Krekels als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          Op vrijdag 17 december 2021 om 11.30 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering op afstand.

          Brief van Pidpa van 22 oktober 2021 met agenda en bijlagen:

          begroting 2022;

          toelichting toetredingen/uitbreidingen;

          toelichting benoemingen;

          toelichting code van goed bestuur;

          model als raadsbeslissing.

          De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

          nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

          begroting 2022;

          toetredingen;

          benoemingen;

          code van goed bestuur;

          varia:

          synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting;

          vragen van vennoten;

          goedkeuring van het verslag van de vergadering.

          Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Juridische gronden

          De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2022 en het toelichtend verslag.

Artikel 2. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding/uitbreiding van opdracht.

Artikel 3. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

Artikel 4. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de ‘Code van goed bestuur’.

Artikel 5. Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

Artikel 6. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Igean DV - buitengewone algemene vergadering - 22 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

          Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken.

          De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

          Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

          De raad van bestuur van 13 oktober 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022 evenals aan de begroting 2022. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Benoemen bestuurder - raad van bestuur

          Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 werden de leden van de raad van bestuur benoemd.

          Artikel 18 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat bij ontslag van een bestuurder de deelnemer die hem voorgedragen heeft, een nieuwe kandidaat-bestuurder voordraagt, die vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bijwoont en waarvan de benoeming in het kader van een definitieve vervanging voorgelegd wordt aan de eerstvolgende algemene vergadering.

          De gemeenteraad van Niel heeft het ontslag van de heer Bart Van der Velde aanvaard en de heer Steven Mattheus voorgedragen als kandidaat-bestuurder. De buitengewone algemene vergadering benoemt deze bestuurder, die het mandaat van de bestuurder die hij vervangt beëindigt.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 13 oktober 2021 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 22 december 2021 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          benoemen van een bestuurder.

          In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 20 oktober 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

          de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

          de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 13 oktober 2021;

          de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2022.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN dienstverlening

          Artikel 432 van het decreet en artikel 33, §1 van de statuten
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 22 december 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          goedkeuren van de benoeming van een bestuurder.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 22 december 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Igean MV - buitengewone algemene vergadering - 22 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

          Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

          Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken.

          De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

          Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

          De raad van bestuur van 20 oktober 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022 evenals aan de begroting 2022. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

          Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

          Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

          Beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020, die luidt als volgt:

Besluit de buitengewone algemene vergadering unaniem
Enig artikel. De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed om in 2021 de bijdrage in het innovatiefonds te koppelen aan de omzet en aan alle deelnemers een bijdrage te vragen van 0,5%.

          Om de continuïteit van deze projecten te garanderen, wordt voorgesteld om ook in 2022 een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

          Een korte nota over het innovatiefonds bevat eveneens een overzicht van de geraamde bedragen per bestuur.

          De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

          Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

          Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

          Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

          Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

          Gelet op de vervanging van de heer René Lauwers als schepen van leefmilieu in het adviescomité milieu voor de gemeente Aartselaar door de heer Hans Cops, en op het aanvaarden van het ontslag van de heer Bart Van der Velde van de gemeente Niel en de voordracht van Steven Mattheus als lid van het adviescomité veiligheid.

          De benoeming van beide leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 20 oktober 2021 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 22 december 2021 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          innovatiefonds – bepalen bijdrage;

          benoemen van een lid van het adviescomité.

          In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

          Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 20 oktober 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

          de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 20 oktober 2021;

          de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2022;

          de nota over het innovatiefonds.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

          Artikel 432 van het decreet en artikel 34, §1 van de statuten
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 22 december 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2022;

          goedkeuren van de begroting 2022;

          innovatiefonds - bepalen bijdrage;

          benoemen van een lid van het adviescomité.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 december 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Cipal - Algemene vergadering - 16 december 2021 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De raad voor maatschappelijk welzijn is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De raad voor maatschappelijk welzijn van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 met de volgende agendapunten:

          Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

          Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2022

          Toekenning dubbel presentiegeld aan voorzitter raad van bestuur

          Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

          De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

          De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

          Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

          De statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 16 december 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Jaarrekening 2020 - gemeente en ocmw - kennisgenomen

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van de gemeente en het ocmw werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

          Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en in het bijzonder artikel 172.

          Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en in het bijzonder de artikelen 260 derde lid en 262.

          Artikel 260 derde lid : de jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

          Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

          Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

          Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

          De jaarrekening over het financiële boekjaar 2020 van de gemeente en het OCMW Schilde werd goedgekeurd door de gouverneur.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2020 van de gemeente en het OCMW door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Milieu, zwerfvuil, Zwerfvuilmeter (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Zwerfvuil blijft een probleem, ook binnen onze gemeente. Het bestuur stelde wel dat het inzet op sensibilisering. Vandaar mijn voorstel om op regelmatige tijdstippen een zwerfvuilmeter te plaatsen op plaatsen waar er veel zwerfvuil voorkomt, op de zogenaamde hotspots.

Een zwerfvuilmeter is een vuilbak die doorzichtig is met een aanduiding hoeveel afval er in een bepaalde periode is gestort. De groendienst, schoonmakers of bermmeesters deponeren het geraapte afval in zo een bak. Op de meter kan men naast de hoeveelheid zwerfvuil ook de kostprijs meegeven om het afval te ruimen.  Zo wordt er gevisualiseerd hoeveel zwerfvuil er op die plaats wordt geraapt. Deze confrontatie leidt hopelijk tot sensibilisering.  Ook krijgt het bestuur zicht op de hoeveelheid afval op bepaalde plaatsen en kan het hier maatregelen nemen. Je kan het vergelijken met een visuele snelheidsmeter op wegen. Een goede communicatie ter plaatse en via de gemeentelijke communicatiekanalen is hierin essentieel.

Daarom stellen wij voor om dit voorstel voor advies voor te leggen aan de milieuraad en indien een positiefadvies dit uit te werken.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er aan een zwerfvuilbeleid gewerkt wordt. Het debat over dit voorstel kan gevoerd worden tijdens de gemeenteraadscommissie waarin het zwerfvuilbeleid wordt toegelicht.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/z2zeuNVZSX4?t=4969) van tijdstip 01:22:49 tot tijdstip 01:25:24.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Zomerschool (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Uit onderzoek is gebleken dat door de periode van lockdown omwille van Corona onze kinderen en jeugd een leerachterstand hebben opgelopen. Ook wonderwijzer moest noodgedwongen de scholen een week voor de herfstvakantie sluiten. Daarom ondersteunt de provincie het project zomerschool. Spelend leren, een leuke vakantie beleven én groeien om zo volgend schooljaar sterk te kunnen starten. De Zomerschool werkt achterstanden weg en bezorgt kinderen de tijd van hun leven.

Zoveel mogelijk kinderen vrolijke dagen vol sport en spel, creativiteit en speels leren laten beleven, met oog voor de totaalontwikkeling van (kwetsbare) kinderen en jongeren. Dat is de essentie van de zomerschool dat je als gemeente buiten de schoolmuren kan organiseren. Zo krijgen kinderen alle kansen om te groeien en zijn ze in september weer helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar.

De grote vakantie is nog ver, maar misschien is het raadzaam om tijdig te onderzoeken of dit project iets is voor onze gemeente. Daarom vragen wij aan het bestuur en de bevoegde diensten in overleg te gaan met de scholen en hen te bevragen naar de gevolgen van de leerachterstanden omwille van Corona. Indien zij bevestigen dat deze er zijn en positief staan tegenover het project Zomerschool, vragen wij aan het bestuur om dit uit te werken.  De leerkrachten kunnen de achterstanden die bepaalde leerlingen hebben meegeven aan de zomerschoolleerkrachten en zo krijgen de leerlingen de kans om deze achterstanden weg te werken. Op deze wijze stimuleer je ook de samenwerking tussen de scholen en je geeft beginnende of net afgestudeerde  leerkrachten de kans om ervaring op te doen (eventueel studenten). Tijdens de vakantie staan de scholen leeg, dus aan geschikte infrastructuur geen gebrek. 

Voor studenten uit het middelbaar stel ik voor om ergens een locatie te voorzien, waar er op behaalde tijdstippen of dagen specialisten wiskunde/wetenschapen en talen aanwezig zijn. Deze kunnen de leerlingen die achterstanden hebben, herexamens of vakantietaken begeleiden om de achterstanden weg te werken door uitleg of remediering oefeningen te voorzien die deze leerlingen thuis of op locatie kunnen oplossen en waarna er feedback kan worden gegeven.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat dit initiatief reeds is besproken tijdens het scholenoverleg en dat hiervoor voorlopig geen animo is bij de scholen omwille van de druk waaronder de leerkrachten moeten functioneren door Corona. Er wordt bekeken of er andere mogelijkheden zijn om een zomerschool te organiseren.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/z2zeuNVZSX4?t=5124) van tijdstip 01:25:24 tot tijdstip 01:35:34.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Mobiliteit, verkeersveiligheid, zwarte punten kruispunten gewestwegen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vorige maand werd een nieuwe lijst met dynamische zwarte punten gepubliceerd door het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. Hierop staan alle kruispunten op gewestwegen in Vlaanderen waar er op drie jaar tijd meerdere (zware) ongevallen zijn gebeurd. De berekeningsformule en meer informatie over de lijst vind je op deze site: https://wegenenverkeer.be/gevaarlijke-punten. Voor deze lijst gaat het om ongevalscijfers van 2017-2019. Voor Schilde is dit zwarte punt, Turnhoutsebaan Waterstraat.

Onze vraag: Heeft Schilde hier reeds maatregelen genomen of is Schilde in overleg met het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer. Indien er nog niets is gebeurd op dit kruispunt vragen wij dan ook aan het bestuur om maatregelen te nemen. Tijdens de gemeenteraad van augustus interpelleerde ik over het MIA-project. Een project waar lokale besturen de mogelijkheid wordt geboden om infrastructurele maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid op gewestwegen te verhogen.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het college van burgemeester en schepenen aan het  Agentschap Wegen en Verkeer bijkomende informatie heeft opgevraagd over de aard van de ongevallen. Op basis van die informatie kan er dan bijkomende actie ondernomen worden.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/z2zeuNVZSX4?t=5734) van tijdstip 01:35:34 tot tijdstip 01:38:42.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 11 2021

Bomen Gillès de Pélichylei (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Ter hoogte van het huis nr. 60 (vlakbij de Parklaan) is een onbeschermde beuk, die duidelijk al lang aan schorsbrand leed, tijdens de storm van een tweetal weken geleden omvergeblazen en deels op het dak van dat huis terechtgekomen. Deze beuk was, doordat het onbeschermd was na de massale bomenkap van deze baan, ten dode opgeschreven en had al lang moeten gekapt worden. Wie gaat er opdraaien voor de schade? En waarschijnlijk gaat dit nogmaals gebeuren als niet alle bomen nauw geïnspecteerd worden. Verschillende beuken worden momenteel niet beschermd door jute. Uiteindelijk zijn deze beuken het slachtoffer van het verdwijnen van hun natuurlijke beschermers: nl. de bomen die in de voortuinen van de woningen stonden en die ten prooi zijn gevallen aan de talrijke kapvergunningen.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de bomen maximaal zijn behouden onder andere door de opvolging van de werken door een boomdeskundige. Er gebeuren nog steeds periodieke controles van de bomen.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/z2zeuNVZSX4?t=5922) van tijdstip 01:38:42 tot tijdstip 01:44:33.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2021