VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

16 maart 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen, Tara Godts, Valerie Michel, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Verslag gemeenteraad 17 februari 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  15 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

3 stemmen tegen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 17 februari 2020 mits onderstaande opmerking goed:

de laatste alinea van agendapunt 20 wordt gewijzigd naar:

"Dhr. P-J. Fraussen (Groen) antwoordt dat dhr. D. Bauwens (N-VA) hem onderschat: hij bereidt de agendapunten mee voor. Verder concludeert hij op basis van de reacties van N-VA dat de partij iets te verbergen heeft. Hij wil het gebruikelijke niveau van Groen echter handhaven en rond het agendapunt hier dan ook af."

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Bekrachtiging burgemeesterbesluit over de politieverordening in verband met maatregelen in het kader van COVID-19 - Hoogdringend punt

 

 

Voorgeschiedenis

Burgemeesterbesluit van 12 maart 2020 over de politieverordening in verband met de maatregelen in het kader van COVID-19.

 

Feiten en context

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft op 13 maart 2020 een ministerieel besluit genomen over dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

 

Juridische gronden

Artikel 134, §1 van de nieuwe gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Argumentatie

In het kader van het voorkomen van de verspreiding van COVID-19 is het belangrijk dat er dringende maatregelen worden genomen.

 

BESLUIT

Stemming:  (Intrekking burgemeesterbesluit naar aanleiding van ministerieel besluit)  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Stemming:  (Bekrachtiging burgemeesterbesluit)  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit over de politieverordening in verband met de maatregelen in het kader van COVID-19 zoals het werd uitgevaardigd op 12 maart 2020.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het burgemeesterbesluit in te trekken omwille van de federale maatregelen die genomen werden op 13 maart 2020.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Noodplanning - PSH netwerk - engagementsverklaring

 

 

Voorgeschiedenis

          Sinds 2015 engageert het OCMW zich om het voortouw te nemen in het opzetten van het netwerk voor psychosociale hulpverlening (PSH).

          De gemeenteraad keurde op 21 augustus 2018 de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de gemeenten Schilde, Ranst, Schoten en Zandhoven voor een intergemeentelijke noodplancoördinator.

          Op 10 december 2019 vond een eerste kennismaking plaats voor de verantwoordelijken voor psychosociale hulpverlening (PSH) in het kader van noodplanning van deze vier gemeenten.

 

Feiten en context

Het voorstel om een engagementsverklaring psychosociaal hulpverleningsnetwerk af te sluiten tussen de gemeenten Ranst, Schoten, Schilde en Zandhoven omvat samenwerking voor onder meer oefeningen, extra capaciteit tijdens een acute fase van noodplanning en back-up voor de PSH-coördinatoren.

 

Juridische gronden

          Artikel 135, §5 van de Nieuwe Gemeentewet
Het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.

          Artikel 5, §1 uit het koninklijk besluit van 22 mei 2019 over de noodplanning
Dit artikel geeft de minimale inhoud aan van de nood- en interventieplannen, waaronder de modaliteiten en middelen met betrekking tot de maatregelen ter bescherming van de bevolking en goederen, onder meer het vervoer en de onthaal- en huisvestingscentra.

          Artikel 8 uit het koninklijk besluit van 22 mei 2019 over de noodplanning
Elke discipline stelt een monodisciplinair interventieplan op.

          Artikel 10 uit het koninklijk besluit van 22 mei 2019 over de noodplanning
Discipline 2 heeft betrekking op de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening.

          Artikel 41 uit het koninklijk besluit van 22 mei 2019 over de noodplanning
De bevoegde overheden kunnen samenwerken, zowel voor de noodplanning als voor het beheer van noodsituaties.

          Punt 4.1. van de ministeriële omzendbrief van 25 juli 2017- DGH/2017/D2/psychosociaal interventieplan (PSIP)
Hierin worden de taken en verantwoordelijkheden van de lokale actoren (gemeente) beschreven, alsook de mogelijke samenwerkingsverbanden (clustering).

          Artikel 392 en volgenden van het decreet lokaal bestuur
Deze artikelen handelen over samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid (hoofdstuk 2).

          Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

 

Argumentatie

          Het organiseren van een psychosociaal hulpverleningsnetwerk maakt deel uit van de taak van het lokaal bestuur bij de noodplanning.

          Dit netwerk bestaat uit medewerkers van het lokaal bestuur die zich bijkomend engageren om in geval van een noodsituatie het onthaal, registratie en logistieke ondersteuning op te nemen in het gemeentelijke opvangcentrum voor niet-gewonden.

          Deze personen moeten hiervoor opleiding volgen.

          Wanneer elk van de vier gemeenten een beperkt aantal vrijwilligers engageert en opleidt, kunnen deze mensen ook voor de andere gemeenten in de cluster ingezet worden in het zeldzame geval dat dit netwerk geactiveerd moet worden.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist deel te nemen aan het intergemeentelijke netwerk voor psychosociale hulpverlening (PSH) in het kader van noodplanning en keurt de engagementverklaring psychosociaal hulpverleningsnetwerk Ranst, Schoten, Zandhoven en Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Noodplanning - samenwerkingsovereenkomst D5

 

 

Voorgeschiedenis

          In 2014 sloten de gemeenten uit de politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel) een samenwerkingsovereenkomst uit om samen te werken en elkaar te ondersteunen aangaande discipline 5 (communicatie) bij noodsituaties.

          Het college van burgemeester en schepenen heeft op 2 december 2019 de samenwerkingsovereenkomst voor discipline 5 (communicatie) bij noodsituaties opnieuw goedgekeurd.

 

Feiten en context

          De Politie Voorkempen heeft deze overeenkomst ook ondertekend.

          De overeenkomst haalt aan dat er tijdens een noodsituatie beroep mag worden gedaan op communicatiemedewerkers van deze vier gemeenten en van politie Voorkempen.

          De overeenkomst bepaalt eveneens de afspraken tussen de verschillende gemeenten.

 

Juridische gronden

          Artikel 13 en 41 uit het koninklijk besluit van 22 mei 2019 over de noodplanning
Discipline 5 heeft betrekking op de alarmering van en de informatie aan de bevolking.
De bevoegde overheden kunnen samenwerken, zowel voor de noodplanning als voor het beheer van noodsituaties.

          Artikel 392 en volgenden van het decreet lokaal bestuur
Deze artikelen handelen over samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid (hoofdstuk 2).

          Artikel 56, §6 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen houdt een volledig en geactualiseerd overzicht bij van: 3° alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben gesloten met de gemeente.

 

Argumentatie

          Bij de start van een nieuwe legislatuur dient dit samenwerkingsverband opnieuw bekrachtigd te worden.

          Wanneer zich een noodsituatie voordoet in de gemeente en de gemeentelijke fase wordt afgekondigd, is een efficiënte, correcte en transparante communicatie naar alle doelgroepen essentieel. Zowel de inwoners, de pers, de betrokkenen als andere disciplines moeten correct en snel geïnformeerd worden.

          De vier gemeenten bezitten een gezamenlijk monodisciplinair noodplan. Dit komt de efficiëntie bij noodsituaties alleen maar ten goede.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de samenwerkingsovereenkomst voor discipline 5 (communicatie) tussen de gemeenten van de politiezone Voorkempen, zijnde Brecht, Malle, Schilde en Zoersel en politie Voorkempen zelf.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Dagelijks bestuur gemeente

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 21 januari 2013 keurde het begrip 'dagelijks bestuur' goed.

 

Feiten en context

          Met de inwerkingtreding van het decreet lokaal bestuur, moet de definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' opnieuw vastgelegd worden.

          Met ingang van 1 januari 2019 wordt het begrip 'dagelijks bestuur' niet meer gekoppeld aan het visum en het budgethouderschap, doch blijft dit bepalend voor de bevoegdheidsverdeling met betrekking tot de overheidsopdrachten.

          Volgende definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' wordt voorgesteld: de overheidsopdrachten waarvoor krediet is goedgekeurd in het meerjarenplan en waarvan het geraamde bedrag niet hoger ligt dan het bedrag bedoeld in artikel 42, §1, 1°, a) van de wet overheidsopdrachten en artikel 90, 1° van het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten (of latere vervangingen / wijzigingen aan deze wet of dit koninklijk besluit).

          Het gaat in de praktijk om opdrachten die gevoerd kunnen worden middels de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op basis van het drempelbedrag, dat in januari 2020 139.000 euro exclusief BTW bedraagt. Er wordt geen onderscheid (meer) gemaakt tussen exploitatie- en investeringsuitgaven.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, §2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vastleggen.

          Artikel 41, 8° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van wat onder het begrip 'dagelijks bestuur' moet worden verstaan.

          Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten tenzij de opdracht past binnen het begrip 'dagelijks bestuur', vermeld in punt 8°, waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is.

          Artikel 56, §3, 5° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip 'dagelijks bestuur', vermeld in artikel 41, tweede lid, 8°.

          Artikel 42, §1, 1°, a) van de wet overheidsopdrachten
Overheidsopdrachten mogen enkel worden geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking doch, indien mogelijk, na raadpleging van meerdere ondernemers in geval van een overheidsopdracht voor werken, leveringen of diensten wanneer de goed te keuren uitgave zonder belasting over de toegevoegde waarde, lager is dan de bedragen bepaald door de Koning.

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten in klassieke sectoren van 18 april 2017
De aanbestedende overheid kan gebruik maken van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wanneer de goed te keuren uitgave bedoeld in artikel 42, § 1, 1°, a), van de wet, lager ligt dan het in artikel 11, eerste lid, 2°, bedoelde bedrag.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het begrip 'dagelijks bestuur' als volgt toe te passen: "de overheidsopdrachten waarvoor krediet is goedgekeurd in het meerjarenplan en waarvan het geraamde bedrag niet hoger ligt dan het bedrag bedoeld in artikel 42, §1, 1°, a) van de wet overheidsopdrachten en artikel 90, 1° van het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten (of latere vervangingen/wijzigingen aan deze wet of dit koninklijk besluit)."

Artikel 2. Deze beslissing vervangt alle voorgaande beslissingen inzake 'dagelijks bestuur' .

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Visumverplichtingen gemeente Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad keurde op 21 januari 2013 het begrip 'dagelijks bestuur' goed en besliste op 21 januari 2013 dat de verrichtingen waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag van de verrichtingen die in het kader van de overheidsopdrachten gegund worden op basis van artikel 122, 1° van het koninklijk besluit van 8 januari 1996 betreffende de overheidsopdrachten van werken, leveringen en diensten en de concessie voor openbare werken, namelijk verbintenissen waarvan het bedrag momenteel niet hoger ligt dan 5.500 euro exclusief BTW, worden vrijgesteld van de visumverplichting

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 15 januari 2018 nieuwe interne afspraken in te voeren in het kader van de wet op de overheidsopdrachten, met name dat de procedure 'aanvaarde factuur' niet mag gebruikt worden voor overheidsopdrachten vanaf 15.000 euro en besliste dat er vanaf een bedrag van 15.000 euro exclusief BTW een visum vereist is.

 

Feiten en context

Audit Vlaanderen formuleert de aanbeveling om de nodige maatregelen te nemen om het aankoopproces te versterken door waar nodig voorafgaandelijk aan aankopen een visum te voorzien.

 

Juridische gronden

          Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur
De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor: de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het OCMW met budgettaire en financiële impact, volgens de voorwaarden die vermeld staan in artikel 266 en 267 van het decreet lokaal bestuur.

          Artikel 265 van het decreet lokaal bestuur
Een verbintenis mag alleen worden aangegaan als de financiële gevolgen ervan tijdens de periode van het meerjarenplan passen binnen de ramingen van het meerjarenplan en als de financiële gevolgen voor het lopende boekjaar passen binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan. Als de gemeente nog niet over uitvoerbare kredieten beschikt voor het lopende boekjaar, is het aangaan of het wijzigen van verbintenissen onderworpen aan de voorafgaande goedkeuring door de gemeenteraad. De gemeente kan dan alleen verbintenissen aangaan of wijzigen die behoren tot de exploitatie en die verband houden met de courante werking en de bestaande dienstverlening. Iedereen die in strijd met het tweede lid verbintenissen heeft aangegaan, is daarvoor persoonlijk verantwoordelijk, behalve in de gevallen die door of krachtens dit decreet worden bepaald en met behoud van de eventuele medeverantwoordelijkheid van andere organen of personeelsleden.

          Artikel 266 van het decreet lokaal bestuur
De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan. De financieel directeur onderzoekt de wettigheid en regelmatigheid van die voorgenomen verbintenissen in het kader van zijn opdracht vermeld in artikel 177, eerste lid, 1°. Hij verleent zijn visum, als uit dat onderzoek de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt. Hij kan voorwaarden koppelen aan zijn visum. Als de financieel directeur weigert zijn visum te verlenen, of als hij er voorwaarden aan koppelt, motiveert hij dat.
De gemeenteraad bepaalt, na advies van de financieel directeur, de nadere voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle, vermeld in het tweede lid, uitoefent. De gemeenteraad kan binnen de perken die vastgelegd zijn door de Vlaamse Regering, en na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.
Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt de voorwaarden die gelden om advies te kunnen vragen aan de financieel directeur over de wettigheid en regelmatigheid van verrichtingen die van visumverplichting zijn uitgesloten.

          Artikel 267 van het decreet lokaal bestuur
Als de financieel directeur weigert een visum te verlenen aan een voorgenomen verbintenis, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid viseren. In dat geval brengt het college van burgemeester en schepenen de gemotiveerde beslissing van de financieel directeur, samen met zijn eigen beslissing, ter kennis van de gemeenteraad.

De verbintenis kan pas worden aangegaan nadat de gemeenteraad heeft kunnen kennisnemen van die beslissing van het college van burgemeester en schepenen.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 12 februari 2020

 

Argumentatie

          Het visum omvat een drieledige controle die van toepassing is op alle voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande kasstroom:

          kredietcontrole;

          wettigheid;

          regelmatigheid.

          De toepassing van de visumcontrole moet aangepast worden om te voldoen aan de opmerkingen van Audit Vlaanderen.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het voorstel goed te keuren dat er een visumaanvraag moet ingediend worden voor elk punt dat één van de volgende financiële gevolgen heeft:

1) de aanstelling van statutaire personeelsleden;

2) de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur;

3) de aanstelling van contractuele personeelsleden voor de duur van één jaar of meer;

4) de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan 25.000 euro exclusief BTW;

5) de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijks bedrag hoger is dan 25.000 euro exclusief BTW;

6) de investeringssubsidies waarvan het bedrag hoger is dan 10.000 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist dat conform de decretale bepalingen een termijn voor het afleveren van visum bepaald wordt na advies van de financieel directeur na aanwerving.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Subsidie Natuurpunt aankoop gronden

 

 

Voorgeschiedenis

          In 2013 heeft het OCMW van Antwerpen aan het gemeentebestuur van Schilde gevraagd of er interesse was in de aankoop van eigendommen van het OCMW op het grondgebied van Schilde.

          Na onderzoek suggereerde het college van burgemeester en schepenen aan het OCMW van Antwerpen om contact op te nemen met VZW Natuurpunt Schijnbeemden en het Agentschap voor Natuur en Bos.

          Op 20 augustus 2018 besliste het college van burgemeester en schepenen in overleg te gaan met Natuurpunt en het OCMW van Antwerpen over de gronden aan de Moerhoflaan en de Putseheide. Het college van burgemeester en schepenen besliste een nominatieve toelage van 75.000 euro te voorzien, indien Natuurpunt alle gronden kan verwerven. Het college van burgemeester en schepenen besliste in samenspraak met Natuurpunt een intentieverklaring op te maken aangaande de Zetten.

          Op 23 augustus 2018 kocht Natuurpunt VZW het Gravinnenbos van het OCMW van Antwerpen.

          Op 5 februari 2019 bezorgde Natuurpunt VZW een ontwerpovereenkomst aan het gemeentebestuur van Schilde.

          Op 8 mei 2019 bezorgde Natuurpunt VZW na overleg met de gemeente een ontwerp van intentieverklaring.

          Op 3 juni 2019 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met de verdere uitwerking van een overeenkomst met VZW Natuurpunt en gaf ze opdracht om de intentieverklaring verder te finaliseren.

 

Feiten en context

          Op 1 juli 2019 gaf het college van burgemeester en schepenen haar akkoord over de intentieverklaring mits de nodige aanpassingen.

          Op 2 december 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen principieel het subsidiereglement goed voor het verlenen van subsidies aan erkende milieu- en natuurverenigingen voor de aankoop van (potentieel) ecologisch waardevolle gronden op het grondgebied van de gemeente Schilde, met de bedoeling deze in te richten en te beheren als natuur/groengebied.  Het subsidiereglement is voor advies overgemaakt aan de milieuraad.  Nadat het advies is ontvangen, zal het ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepen worden toevertrouwd: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

          Op de lijst van nomitatieve subsidies goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2019 ontbrak de toelage aan Natuurpunt Beheer VZW, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen.

          In het meerjarenplan is het vereiste krediet voor een investeringssubsidie voorzien op de actie tot het uitwerken van een natuurplan voor verbinden en versterken van de natuur.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP 0660

Actie

AC 000008

Algemene rekening

6640000000

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel directeur

75.000 euro

visumnr. 20/018

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de nominatieve toelage ten bedrage van 75.000 euro aan Natuurpunt Beheer VZW, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen goed voor de aankoop van de gronden van het OCMW Antwerpen waarvan de aankoop reeds gerealiseerd werd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van wijziging zone 30 Schoolstraat en omgeving

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van invoeren blauwe zone langs de N12

 

 

Voorgeschiedenis

          E-mail van 19 september 2019 van ondernemers handelszone Schilde-Bergen met de vraag om een blauwe zone in te richten op:

          openbare parkeerzone N12 aan de handelszone;

          openbare parkeerplaatsen aan de Pater Nuyenslaan;

          parkeerplaatsen langs de laterale weg

op de dagen dat de meeste winkels open zijn.

          18 november 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist de blauwe zone te beperken tot Turnhoutsebaan 28 t/m 52.

          E-mail van 12 december 2019 van ondernemers handelszone Schilde-Bergen:

          akkoord met de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 november 2019;

          voorstel de parkeerduur te beperken tot 30 minuten;

          3 januari 2020: een enquêteformulier wordt bedeeld bij de bewoners van Turnhoutsebaan 28 t/m 52.

 

Feiten en context

Er werden 7 enquêteformulieren ingediend met volgend resultaat:

          positief voor het invoeren van een blauwe zone: 5

opmerkingen: 2 uur is te lang, beter 30 minuten conform Wijnegem

          negatief : 2

opmerkingen: bewonerskaart mogelijk bij invoering blauwe zone?

 

Inspraak en advies

De verkeerscel adviseert:

          de gebruikelijke parkeerduur in de blauwe zone te behouden, dit wil zeggen 2 uur;

          geen bewonerskaarten toe te kennen omdat dit een precedent schept naar alle andere blauwe zones.

 

Juridische gronden

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I, hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgenden over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

          Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid (...)

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden om tegemoet te komen aan de wens van de ondernemers handelszone Schilde-Bergen gecombineerd met maximaal behoud van parkeerplaatsen voor langparkeerders.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist een blauwe zone in te voeren vanaf Turnhoutsebaan 28 tot en met Turnhoutsebaan 52.

Artikel 2. Deze maatregel wordt aangeduid met verkeersborden E9a met afbeelding parkeerschijf.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd via de gemeentelijke website en ingestuurd bij het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Patrimonium - Aankoopakte - Caterskapeldreef zn

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft op 5 november 2018 beslist om het perceel gelegen aan de Caterskapeldreef met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 89X te laten schatten door een beëdigd schatter omdat de gemeente interesse heeft het perceel aan te kopen.

          De gemeenteraad heeft op 17 juni 2019 beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom voor de prijs van 56.000 euro of 2,621 euro per m² die overeengekomen is met de eigenaar.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het perceel ligt in natuurgebied tegen drie aaneengeschakelde percelen die reeds in bezit zijn van de gemeente.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

000777
AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

56.000 euro

20/015 van 25/02/2020

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Caterskapeldreef zn met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 89X aan de prijs van 56.000 euro. 

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Caterskapeldreef zn met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 89X goed.

Artikel 3 De gemeenteraad mandateert de burgemeester en algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Patrimonium - Aankoop - Driepikkel 4

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximumprijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter.

          De eigenaar van het perceel gelegen aan de Driepikkel 4 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 460X wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente.

          De eigendom is geschat aan de totaalprijs van 23.000 euro of 74,43 euro per m².

 

Feiten en context

          De waarde van deze eigendom die een oppervlakte van 309 m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 23.000 euro of 74,43 euro per m² wat meer is dan de 35 euro per m² die maximum gegeven wordt per m².

          De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 10.815 euro of 35 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

De problematiek op het Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000776

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

10.815 euro

20/012 van 25/02/2020

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad besluit over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Driepikkel 4 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 460 X.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Patrimonium - Aankoopakte - Friedadreef 17

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximumprijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter.

          De eigenaar van het perceel gelegen aan de Friedadreef 17 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471M18 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente.

          Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 8.150 euro of 33,67 euro per m².

          De gemeenteraad heeft in de vergadering van 18 maart 2019 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 8.150 euro.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000777

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

8150 euro

20/016 van 25/02/2020

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 8.150 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 17 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Patrimonium - Aankoopakte - Friedadreef 86

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximumprijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter.

          De eigenaar van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 86 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471X15 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente.

          Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 15.645 euro of 35 euro per m².

          De gemeenteraad heeft in de vergadering van 17 juni 2019 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 15.645 euro welke overeengekomen is met de eigenaar.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000777

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

15.645 euro

20/014 van 25/02/2020

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 15.645 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 86 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Patrimonium - Aankoopakte - Karekiet 47-59

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter.

          De eigenaar van de eigendom gelegen aan de Karekiet 47-59 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471F 17, E17, A18, B18, C18, O3 en O2 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente.

          Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 66.000 euro of 28,41 euro per m².

          De gemeenteraad heeft in de vergadering van 20 augustus 2019 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 66.000 euro.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000777

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

66.000 euro

20/013 van 25/02/2020

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 66.000 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Karekiet 47-59 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Patrimonium - Kosteloze grondafstand - Philippedreef 23

 

 

Feiten en context

De eigenaars van de eigendom gelegen aan de Philippedreef 23 met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie B, 110 M2 zijn akkoord om een deel van het perceel, namelijk 815 m² gratis af te staan aan de gemeente ter uitbreiding van het openbaar domein. 

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

Dit deel van het betrokken perceel is reeds aangelegd als openbaar domein. Kadastraal behoort dit echter nog toe aan de eigenaar van de Philippedreef 23. Het is logisch en nuttig dat de gemeente de gratis grondafstand aanvaardt.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad beslist akkoord te gaan met de kosteloze grondafstand van 815 m² aan de gemeente ten voordele van het openbaar domein op voorwaarde dat de kosten voor het opmaken van de notariële akte door de eigenaars van de betrokken grond gedragen worden.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Kaderovereenkomst naamsverandering van Eandis naar Fluvius

 

 

Voorgeschiedenis

          30 augustus 2010: de gemeenteraad keurde de Kaderovereenkomst met Eandis goed waarbij zij een aantal energiediensten voor lokale besturen aanbieden. Dit voor het organiseren van ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparing.

          18 juni 2018: de gemeenteraad beslist om de Kaderovereenkomst met Eandis, met het addendum, te verlengen tot 1 juni 2019.

 

Feiten en context

          Eandis veranderde op 7 februari 2019 van naam. Voortaan heet het bedrijf Fluvius.

          Hierdoor dient ook de Kaderovereenkomst van Eandis aangepast te worden naar Fluvius.

 

Juridische gronden

          Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde regels.

          Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Argumentatie

          De huidige werking verloopt goed.

          De gemeente kan hierdoor over extra middelen beschikken om haar verplichtingen na te komen.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de naamsverandering van Eandis naar Fluvius en beslist de Kaderovereenkomst met Fluvius goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Erfpachtovereenkomst Oude Rijkswachtkazerne - Wonderwijzer

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 18 december 2017 besliste om:

          principieel akkoord te gaan met het verlenen van een erfpacht aan de Wonderwijzer voor de site van de rijkswachtkazerne; de gemeenteraad mandateert het college van burgemeester en schepenen om hieromtrent onderhandelingen op te starten;

          akkoord te gaan met het uitbrengen van een bod, conform het bedrag zoals opgenomen in het schattingsverslag, op de site van Sint Wijbrecht.

          Op 21 december 2017 vond een overleg plaats met het schoolbestuur van de Wonderwijzer. Er werd afgesproken dat:

          het schoolbestuur zou onderzoeken of de nieuwe turnzaal kan geïntegreerd worden in het gebouw van de rijkswachtkazerne;

          de gemeente een raming zou maken voor de afbraak van het gebouw;

          de gemeente de voorwaarden van de bezetting ter bede zou nakijken;

          indien gewenst, de gemeente een schattingsverslag zou laten opmaken.

          Op 10 januari 2018 maakt het Ingenieur- en Architectenbureau Yskout-Gielis een geschiktheidsonderzoek over met betrekking tot de mogelijkheid om de nieuwe turnzaal te integreren in het gebouw van de rijkswachtkazerne.

          Op 18 januari 2018 maakt de omgevingsambtenaar haar advies over het geschiktheidsonderzoek over.

          Op 29 januari 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen:

          om aan te dringen op het behoud van tenminste de zichtbare gevels van de rijkswachtkazerne;

          dat de opmaak van een schattingsverslag niet aan de orde is, zolang er geen duidelijkheid is over het vervullen van de voorwaarde en de mogelijke aankoop van de site van Sint Wijbrecht.

          om de burgemeester en de algemeen directeur te mandateren om de onderhandelingen met het schoolbestuur te voeren.

          Op 31 januari 2018 vindt opnieuw een overleg met het schoolbestuur plaats. Er wordt afgesproken dat de architect van de turnzaal een overleg zal hebben met de omgevingsambtenaar. Het overleg vindt plaats op 19 februari 2018.

          Op 6 maart 2018 ontvangt het gemeentebestuur het asbestonderzoek van de rijkswachtkazerne.

          Op 8 maart 2018 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur.

          Op 19 maart 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen advies te vragen aan de werkgroep erfgoed en de GECORO over het al dan niet behouden van de rijkswachtkazerne.

          Op 7 mei 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen aan het schoolbestuur van de Wonderwijzer te vragen op welke manier ze willen en kunnen omgaan met de suggesties van de GECORO en de werkgroep erfgoed.

          Op 10 augustus 2018 is de asbestinventaris bezorgd aan het schoolbestuur.

          Op 1 oktober 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen om landmeter De Rop aan te stellen voor het opmaken van het schattingsverslag.

          Op 16 november 2018 werd de site samen met de landmeter bezocht voor de opmaak van het schattingsverslag.

          Op 11 februari 2019 ontvangt de gemeente het schattingsverslag van landmeter De Rop.

          Op 4 maart 2019 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de landmeter en beslist om dit niet te bezorgen aan het schoolbestuur om de onderhandelingspositie van de gemeente te vrijwaren.

          Op 15 maart 2019 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur over het schattingsverslag van de gemeente.

          Op 22 maart 2019 vindt het plaatsbezoek plaats voor de opmaak van het tweede schattingsverslag van de school.

          Op 16 mei 2019 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur over het schattingsverslag dat de school heeft laten opmaken.

          Op 27 mei 2019 gaat het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met het ontwerp van de architect.

          Op 1 juli 2019 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de verslagen en beslist om deze aan de school te bezorgen en een nieuw overleg te organiseren.

          Op 2 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen om de stopzetting van de bezetting ter bede te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2019.

          Op 16 september 2019 beslist de gemeenteraad om een einde te maken aan de overeenkomst en een opzegperiode van zes maanden in acht te nemen. De bewoner wordt via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht.

 

Feiten en context

          Op 23 september 2019 verstuurt de gemeente een aangetekend schrijven met de opzegging bezetting ter bede van de rijkswachtkazerne.

          Op 29 november 2019 stuurt de bezetter een mail met de vraag om de opzegtermijn van zes maanden te verlengen tot de bouw van zijn nieuwe woning klaar is, vermoedelijk in mei 2020 volgens de aannemer.

          Op 6 december 2019 vraagt de gemeente via een mail aan de Wonderwijzer wat hun mening is over een eventuele verlenging van de opzegtermijn van de bezetting ter bede.

          Op 18 december 2019 stuurt de Wonderwijzer een brief met hun akkoord voor de verlenging van de opzegtermijn, met de clausule dat de bezetter ten laatste op 31 mei 2020 de rijkswachtkazerne verlaten heeft.

          Notaris Caroline Haagdorens maakt een ontwerp van de erfpachtovereenkomst voor de rijkswachtkazerne op.

          Op 24 februari 2020 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de voorgestelde erfpachtovereenkomst, die zal gebruikt worden ter ondertekening door de verschillende partijen. De ondertekening zal plaatsvinden na het vertrek van de bezetter ter bede.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

          Op 22 augustus 2019 werd tussen het gemeentebestuur en de school een consensus gevormd over de modaliteiten van de erfpachtovereenkomst.

          Op 17 februari 2020 wordt een akkoord gevonden in het opstellen van de erfpachtovereenkomst door alle partijen.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de voorgestelde erfpachtovereenkomst voor de rijkswachtkazerne, die zal ondertekend worden door alle partijen op het moment van vertrek van de bezetter ter bede, goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Beleidsnota dorpskernen

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Gecoro - huishoudelijk reglement

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

VMM - Antitankgracht - gebruiksovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 30 december 1993 werd de Antitankgracht beschermd als landschap.

          Op 6 maart 2008 werd het Landschapsbeheerplan Antitankgracht goedgekeurd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het document werd opgesteld door het Regionaal Landschap de Voorkempen. Ook de gemeente Schilde gaf haar ondersteuning en goedkeuring aan het document. Het document werd nadien nog aangevuld met de integraalstudie ‘recreatieve ontsluiting Antitankgracht’.

          De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft op 20 februari 2013 het eigendomsrecht van de Antitankgracht alsook van de oeverzone overgenomen van De Scheepvaart NV.

          Op 6 mei 2019 gaf het college van burgemeester en schepenen haar principieel akkoord aan de ontwerpovereenkomst van de Vlaamse Milieumaatschappij tot het vestigen van een opstalrecht voor recreatieve infrastructuur langsheen de Antitankgracht.

          Op 24 februari 2020 gaf het college van burgemeester en schepenen haar principieel akkoord aan de gebruiksovereenkomst van de Vlaamse Milieumaatschappij ter vervanging van de opstalovereenkomst.

 

Feiten en context

De VMM wenst met de gemeenten die doorkruist worden door de Antitankgracht en met het Regionaal Landschap De Voorkempen VZW (RLV) een gebruiksovereenkomst af te sluiten voor een gezamenlijk beheer van de Antitankgracht.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, §3, 8°, b).

 

Argumentatie

          De gemeente Schilde heeft op haar grondgebied reeds de nodige infrastructuurwerken uitgevoerd en voert het reguliere beheer nu reeds uit zoals voorzien is in de overeenkomst. Dit maakt dat er geen bijkomende werken of kosten zullen zijn.

          Het onderschrijven van de overeenkomst geeft meer juridische zekerheid aan de gemeenten en VMM omtrent investeringen en aansprakelijkheid.

          Het onderschrijven van de overeenkomst maakt dat de deelnemende gemeenten via RLV meer mogelijkheid hebben om infrastructuurfondsen (subsidies) te verwerven en de onderhoudskosten kunnen beperken via gezamenlijke aanbestendigen.

          Een ondertekening door al de betrokken gemeenten maakt dat er ook een globale beheersvisie kan uitgewerkt worden wat het recreatief en ecologisch karakter van de Antitankgracht in totaliteit ten goede komt.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de gebruiksovereenkomst van de Vlaamse Milieumaatschappij aangaande recreatieve infrastructuur op onroerende goederen gelegen langsheen de Antitankgracht.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om deze gebruiksovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Overeenkomst lokaal loket kinderopvang Voorkempen en Leren@vaart

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 juli 2014
Erkenning 'Huis van het kind Schilde'

          Beslissing van de gemeenteraad van 20 augustus 2019
Goedkeuring van de statuten van het lokaal overleg kinderopvang

 

Feiten en context

          Het Huis van het kind Voorkempen is een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen Brecht, Schilde, Zandhoven en Zoersel en andere partnerorganisaties.

          De erkenning, subsidie en middelen van het lokaal loket kinderopvang zijn toegekend aan dit samenwerkingsverband.

          Het lokaal loket kinderopvang Voorkempen is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang.

          Het Huis van het kind Voorkempen stelt 7.500 euro per jaar ter beschikking aan Leren@Vaart vzw voor de tewerkstelling van een coördinator.

          Leren@Vaart treedt op als formele werkgever.

          Het Huis van het kind Voorkempen stelt Leren@Vaart vzw aan als ontvanger en beheerder van de subsidies die toegekend worden aan het lokaal loket kinderopvang Voorkempen.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

          De gemeente stimuleert intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

          De gemeente stimuleert samenwerkingsverbanden tussen partnerorganisaties.

          De gemeente wil inzetten op het welzijn van kinderen, jongeren en hun ouders.

          Door een lokaal loket kinderopvang wordt de zoektocht van ouders eenvoudiger doordat ze zich kunnen richten tot één centraal infopunt en actief toegeleid worden naar een geschikte opvangplaats voor hun kind.

          Regionale samenwerking heeft als voordeel dat de middelen gebundeld en efficiënter ingezet kunnen worden.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Huis van het kind Voorkempen en vzw Leren@Vaart goed.

Artikel 2 . De gemeenteraad mandateert burgemeester Dirk Bauwens en algemeen directeur Tine Vervisch om de overeenkomst te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Samenwerking Huis van het kind en vzw leren@vaart

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 juli 2014
Erkenning 'Huis van het kind Schilde'

 

Feiten en context

          Huis van het kind Voorkempen is een samenwerking tussen Zoersel, Brecht, Zandhoven, Wijnegem, Schilde en heeft voornamelijk een netwerkfunctie.

          Huis van het kind zet in op het welbevinden van kinderen, jongeren en hun ouders.

          Huis van het kind heeft een preventieve en sensibiliserende functie

          Huis van het kind is een feitelijke vereniging van partnerorganisaties en de erkenning van het Huis van het kind toegekend aan dit samenwerkingsverband.

          Alle subsidies en middelen zijn toegekend aan dit samenwerkingsverband.

          Als feitelijke vereniging kan Huis van het kind Voorkempen zelf geen subsidie in ontvangst nemen.

          Leren@vaart wordt door het Huis van het kind Voorkempen aangesteld als ontvanger van de subsidies.

          Leren@vaart volgt deze subsidies op, bewaakt dat ze conform de voorschriften bepaald door de stuurgroep Huis van het kind Voorkempen besteed worden en zorgt voor de verantwoording naar de subsidiërende instanties.

          Leren@vaart ontvangt voor deze diensten per jaar 500 euro van de subsidies van het Huis van het kind Voorkempen.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

          De gemeente stimuleert intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

          De gemeente stimuleert samenwerkingsverbanden tussen partnerorganisaties.

          De gemeente wil inzetten op het welzijn van kinderen, jongeren en hun ouders.

          De gemeente stimuleert een transparante opvolging van de subsidie.

 

BESLUIT

Stemming:  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Huis van het kind Voorkempen en vzw Leren@Vaart goed.

Artikel 2 . De gemeenteraad mandateert burgemeester Dirk Bauwens en algemeen directeur Tine Vervisch om de overeenkomst te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Overeenkomst SchilRun - 29 maart 2020 - K&O Events

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Vervanging gemeentelijke afgevaardigde in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Toegankelijkheid Werf 44 voor personen met een beperking (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Aanleggen regenboog-zebrapad als symbool voor verdraagzaamheid en gelijkheid (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Opnemen lichte snelheidsovertredingen in gasreglement (Micheline Duyssens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Grondruil tussen Van Gastel en de gemeente (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Amendement voor komende GR van 16/03 (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Stand van zaken Reiniging grachten Steynhoeve? (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Gemeenten kunnen Verkeersovertredingen bestraffen via GAS-boetes (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Welke maatregelen neemt onze gemeente om kwetsbare groepen te beschermen en om verspreiding van het coronavirus in te perken en te vertragen? (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Is er al een potentiële mobibiliteitsambtenaar? (Margot van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 03 2020

Bekrachtiging burgemeesterbesluit over het plaatsvinden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zonder publiek - Hoogdringend punt

 

 

Voorgeschiedenis

Burgemeesterbesluit van 16 maart 2020 over het plaatsvinden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zonder publiek.

 

Juridische gronden

Artikel 134, §1 van de nieuwe gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Argumentatie

In het kader van het voorkomen van de verspreiding van COVID-19 is het belangrijk dat er dringende maatregelen worden genomen.

 

BESLUIT

Stemming:  (Bekrachtiging burgemeesterbesluit)  18 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit over het plaatsvinden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zonder publiek zoals het werd uitgevaardigd op 16 maart 2020.

 

 

Publicatiedatum: 25/03/2020