VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

23 april 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Mats Geismar, raadslid;

 

 

Rita Tutelaars, vervoegt de zitting vanaf agendapunt 5

Kristof Droessaert, verlaat de zitting vanaf agendapunt 25, artikel 27

Kristof Droessaert, vervoegt de zitting vanaf agendapunt 26

 

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Verslag gemeenteraad 18 maart 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 maart 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Verhindering raadslid mevr. Lynn Cuppens (Open VLD)

 

 

Voorgeschiedenis

Mevr. Lynn Cuppens is op 7 januari 2019 geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de gemeente Schilde. Diezelfde dag legde zij ook de eed af als gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

Op 8 maart 2019 verzocht mevr. Lynn Cuppens schriftelijk aan de voorzitter van de gemeenteraad, om de gemeenteraad akte te willen laten nemen van haar verhindering als gemeenteraadslid wegens ouderschapsverlof, en haar te laten vervangen tijdens de maanden april, mei en juni 2019.

 

Juridische gronden

          Artikel 12 van het decreet lokaal bestuur
Het raadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte richt een schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad om een vervanging te voorzien.  De vervanging kan ten vroegste  vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van geboorte tot het einde van de negende week na de geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid het mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte voorafgaat.

          Artikel 15 van het decreet lokaal bestuur
De verhindering van het mandaat van lid van de gemeenteraad houdt van rechtswege de verhindering van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn in.

          Artikel 235 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan er ook voor kiezen alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de verhindering van mevr. Lynn Cuppens als gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Aanstelling vervangend raadslid mevr. Rita Tutelaars (Open VLD)

 

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 10 december 2018.

 

Feiten en context

Op 8 maart 2019 verzocht mevr. Lynn Cuppens de gemeenteraad akte te laten nemen van haar verhindering als gemeenteraadslid wegens ouderschapsverlof en haar te laten vervangen.

 

Juridische gronden

          Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur
Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juni 2011.  De geloofsbrieven worden onderzocht overeenkomstig artikel 6 §3. De vervanger legt vervolgens de eed af in openbare vergadering in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.
Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering.

          Artikel 6 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden.  De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare zitting de volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

Argumentatie

          De gemeenteraad heeft akte genomen van de verhindering van mevr. Lynn Cuppens.

          De geloofsbrief van mevr. Rita Tutelaars is behoorlijk en tijdig ingediend. De geloofsbrief werd ter inzage gelegd.

          Uit het onderzoek van de geloofsbrief blijkt dat mevr. Rita Tutelaars voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

          Mevr. Rita Tutelaars bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

 

Kennisname

          Mevr. Rita Tutelaars wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan zij voldoet als volgt: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

          Mevr. Rita Tutelaars wordt tot vervangend gemeenteraadslid-titularis aangesteld. Zij zal het mandaat van mevr. Lynn Cuppens opnemen tot 30 juni 2019. Zij zal laatst voorkomen op de ranglijst van gemeenteraadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Kerkfabriek Sint-Guibertus - Jaarrekening 2018

 

 

Voorgeschiedenis

Op 15 april 2013 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Sint-Guibertus over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dienst ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55 § 1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening worden jaarlijks voor 1 mei samen bij de gemeenteoverheid en tegelijkertijd bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2018 blijkt een overschot van 114.562,08 euro voor de exploitatie en een overschot van 26.296,77 euro voor de investeringen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen - Jaarrekening 2018

 

 

Voorgeschiedenis

Op 26 augustus 2013 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen goed.

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dienst ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55 § 1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening worden jaarlijks voor 1 mei samen bij de gemeenteoverheid en tegelijkertijd bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2018 blijkt een overschot van 29.180,63 euro voor de exploitatie en een overschot van 122,67 euro voor de investeringen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Kerkfabriek Sint-Catharina - Jaarrekening 2018

 

 

Voorgeschiedenis

Op 21 oktober 2013 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Catharina goed.

 

Feiten en context

Op 18 maart 2019 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Sint-Catharina over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dienst ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55 § 1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening worden jaarlijks voor 1 mei samen bij de gemeenteoverheid en tegelijkertijd bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2018 blijkt een overschot van 10.816,70 euro voor de exploitatie en een overschot van 2.039,86 euro voor de investeringen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Sint-Catharina.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Klachtenreglement - Aanpassing

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 19 februari 2018 het nieuwe klachtenreglement goed.

 

Feiten en context

          Door de invoering van het bestuursdecreet is een aanpassing van het huidige klachtenreglement noodzakelijk.

          Binnen het OCMW bestaan diverse klachtenprocedures die specifiek zijn opgemaakt voor de dienstverlening.

 

Juridische gronden

          Hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018
Dit hoofdstuk handelt over de taken van het lokaal bestuur en de voorgeschreven termijnen in de behandeling van klachten, meldingen en voorstellen.

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stel de gemeentelijke reglementen vast.

          Artikel 181 van het decreet lokaal bestuur
Het managementteam bewaakt de eenheid in de werking, de kwaliteit van de organisatie en de werking van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, alsook de interne communicatie, overeenkomstig het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 217 tot en met 220.

          Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

          Artikel 303 van het decreet lokaal bestuur

Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd op ambtelijk niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem.

Het lokaal bestuur kan een ombudsdienst oprichten of via een overeenkomst aansluiten bij de Vlaamse Ombudsdienst.

 

Inspraak en advies

Het managementteam adviseert op 3 april 2019 positief over het voorgestelde klachtenreglement en stelt voor enkel de wettelijk verplichte beroepsinstanties op te nemen.

 

Argumentatie

          Het is belangrijk in de communicatie naar de inwoners en in de opvolging van klachten om een eenduidige klachtenprocedure te hebben voor gemeente en OCMW Schilde.

          De aanpassingen liggen in lijn met de bestaande klachtenreglementen binnen OCMW en gemeentebestuur en voldoen aan de wettelijke vereisten voor de verschillende diensten.

          Het komt het lokaal bestuur zelf toe klachten te behandelen over het gedrag of de handelingen van de lokale ambtenaren.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het klachtenreglement goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Aanvullend politiereglement op het wegverkeer met betrekking tot tonnagebeperking Prins Boudewijnlaan

 

 

Voorgeschiedenis

          Tussen 14 juni en 9 juli 2018 werden snelheidsmetingen uitgevoerd in de Prins Boudewijnlaan. De metingen werden hier uitgevoerd om het vrachtverkeer op te sporen. Bewoners meldden namelijk dat regelmatig vrachtwagens via GPS onnodig de straat ingestuurd worden en moeten manoeuvreren in de bermen om terug te keren richting N12 (Turnhoutsebaan). Zij vragen een tonnagebeperking tot 3,5 ton.

          De cijfers van de metingen bevestigen dat 7,5% van het verkeer bestaat uit vrachtwagens.

          Een tonnagebeperking tot 3,5 ton biedt een oplossing voor dit probleem.

          Aangezien de Prins Boudewijnlaan een zijstraat is van de N12 werd akkoord gevraagd aan Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Tijdens een overleg op 10 oktober 2018 verleent AWV haar akkoord.

          17 mei 2010: De gemeenteraad beslist een tonnagebeperking tot 5,5 ton in te voeren in de bebouwde kom met uitzondering van de N12, N121, Schoolstraat - Puttenhoflaan - Oelegemsteenweg, Liersebaan, Wijnegemsteenweg en Sint-Jobsteenweg.

          24 september 2018: Het college van burgemeester en schepenen beslist een tonnagebeperking tot 3,5 ton - uitgezonderd laden en lossen - in te voeren in de Prins Boudewijnlaan.

 

Feiten en context

          Op 17 december 2018 beslist de gemeenteraad tonnagebeperking tot 3,5 ton in te voeren in de Prins Boudewijnlaan. In de beslissing ontbreekt de signalisatie die door AWV moet voorzien worden op de N12.

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2018 moet ingetrokken worden.

          Een aangepast politiereglement moet voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

          Wet betreffende politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

          Het betreft een gemeenteweg.

          De signalisatie moet aangepast worden.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het aanvullend politiereglement op het wegverkeer met betrekking tot tonnagebeperking in de Prins Boudewijnlaan, goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2018, wordt ingetrokken.

Artikel 2. In de Prins Boudewijnlaan wordt een tonnagebeperking tot 3,5 ton ingevoerd tussen de N12 en de Sint-Willebrorduslaan.

Artikel 3. Deze maatregel wordt in de Prins Boudewijnlaan ter kennis gebracht met verkeersborden C21 (3,5 ton) met onderbord "uitgezonderd laden en lossen".

Artikel 4. Deze maatregel wordt langs de N12 ter kennis gebracht met verkeersborden C31a en C31b (3,5 ton) met onderbord "uitgezonderd laden en lossen".

Artikel 5. De bepalingen van artikel 2 zijn niet van toepassing voor de voertuigen van de hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politievoertuigen.

Artikel 6. Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de Vlaamse Overheid - afdeling beleid, mobiliteit en verkeersveiligheid, de heer Procureur des Konings te Antwerpen, de rechtbank van eerste aanleg, de politierechtbank en AWV - dienst aanvullende reglementen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van uitbreiding bebouwde kom Wijnegem (Rerum Novarumlaan, Ruitersdreef, Rodedreef)

 

 

Voorgeschiedenis

E-mail van 7 mei 2018 van de verkeersdeskundige aangesteld door de gemeente Wijnegem.

 

Feiten en context

          De gemeente Wijnegem wil haar bebouwde kom uitbreiden. Het gebied tussen de Turnhoutsebaan en het jaagpad langs het Albertkanaal wijzigt van zone 50 naar bebouwde kom.

          Deze zone 50 is gemeentegrensoverschrijdend en loopt op grondgebied Schilde door in de Rerum Novarumlaan, Ruitersdreef en Rodedreef.

          Door de wijziging op grondgebied Wijnegem moet de signalisatie op grondgebied Schilde in voormelde straten aangepast worden. De zone 50 blijft behouden maar eindigt op de grens met Wijnegem.

          De gemeente Wijnegem zorgt voor de (ver)plaatsing van de verkeerstekens.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

          Wet betreffende politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

De grens van een zone 50 moet afgebakend worden bij elke toegang en uitgang.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. Omwille van de uitbreiding van de bebouwde kom op grondgebied Wijnegem wordt de signalisatie aangepast in volgende straten:

          Rerum Novarumlaan:

          ter hoogte van nummer 5: weghalen onderbord "herhaling";

          ter hoogte van nummer 10: bord F4b plaatsen;

          Ruitersdreef:

          ter hoogte van nummer 35: bord F4b plaatsen;

          ter hoogte van nummer 29: weghalen onderbord "herhaling";

          Rodedreef:

          ter hoogte van nummer 48: weghalen onderbord "herhaling";

          ter hoogte van nummer 54: bord F4B plaatsen.

Artikel 2. Dit aanvullend politiereglement vervangt eventuele voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de signalisatie voor de zone 50 in voornoemde straten.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de Vlaamse Overheid - afdeling beleid, mobiliteit en verkeersveiligheid, de Heer Procureur des Konings te Antwerpen, de rechtbank van eerste aanleg, de politierechtbank en de gemeente Wijnegem.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Integan - Uitbreiding gemeentelijk glasvezelnetwerk Brasschaatsebaan

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van de gemeenteraad van 19 december 2005 om principieel goedkeuring te verlenen aan de intentie voor de aanleg van een gemeentelijk glasvezelnetwerk.

          Schrijven van Integan van 26 maart 2019.

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen op 1 april 2019 van de offerte van Integan (nu: Fluvius).

 

Feiten en context

Offerte van Integan om voor de prijs van 75.672,15 euro exclusief  21% BTW een glasvezelbeschermbuis te plaatsen om de verdere opbouw van het gemeentelijk glasvezelnet tussen Schilde en 's-Gravenwezel te realiseren. Als gevolg van een sleufdeling met Fluvius Kempen wordt na de uitvoering van de werken een korting van ongeveer 30.000 euro verwacht.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 10° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, tenzij:

          de opdracht past binnen het begrip 'dagelijks bestuur', vermeld in punt 8°, waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is;

          de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd.

 

Argumentatie

          Uitbreiding van het gemeentelijk glasvezelnetwerk is goed voor de gemeente.

          Om dit te realiseren is een kredietverschuiving noodzakelijk.  Het budget wordt via budgetwijziging aangezuiverd.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/16/5

Algemene rekening

22890007

Beleidsveld

0660

Bedrag

Visum financieel directeur

75.672,15 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de offerte van Integan (nu: Fluvius) goed voor het plaatsen van een glasvezelbeschermbuis tussen Schilde en 's-Gravenwezel.

Artikel 2. Deze uitgave zal worden gegund door het college van burgemeester en schepenen en zal aangerekend worden op actie 1419/5/1/16/5 onder de algemene rekening 22890007 en het beleidsveld 0660 van de begroting dienstjaar 2019.

Artikel 3. De gemeenteraad geeft Fluvius de volmacht om projecten ingediend door andere nutsbedrijven te controleren op opportuniteiten voor uitbreiding van het glasvezelnetwerk.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Gecoro - Voorstel samenstelling

 

 

Voorgeschiedenis

De huidige Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) werd samengesteld door de gemeenteraad op 27 mei 2013.

 

Feiten en context

          De Gecoro heeft als voornaamste taak het geven van advies tijdens de ontwerpfase van gemeentelijke plannen van aanleg (structuurplan, uitvoeringsplannen, …). Naast deze opdrachten ingevolge de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) kan ze ook advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

          De huidige Gecoro telt 13 effectieve leden (en 12 plaatsvervangende leden) waarvan 8 deskundigen (voorzitter inbegrepen) en 5 afgevaardigden van de maatschappelijke geledingen. Deze 5 afgevaardigden zijn afkomstig uit de cultuurraad, sportraad, jeugdraad, milieuraad en KMO- en vrije beroepenraad.

          Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad wordt er van start gegaan met de samenstelling van een nieuwe Gecoro.

          Mogelijke maatschappelijke geledingen waaruit afgevaardigden kunnen worden gekozen:

          Milieu- en natuurverenigingen

          Zelfstandigen

          Handelaars

          Landbouwers

          Werknemers

          Toeristische sector

          Weekendzones

          Jeugd

          Senioren

          Gehandicapten

          Vrouwenverenigingen

          Mogelijke deskundigen zijn landmeters, architecten, verkeersdeskundigen, ruimtelijk planners, advocaten, immobiliënmakelaars, …

 

Juridische gronden

          Artikel 1.3.3. en 1.3.4. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)
De taken en de samenstelling van de Gecoro.

          Het uitvoeringsbesluit over de organisatie en de werking van de Gecoro

 

Argumentatie

          Het aantal leden is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente:

          voor een gemeente van meer dan 10.000 en niet meer dan 30.000 inwoners is het aantal leden minimum 9 en maximum 13.

          minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, zijn deskundigen inzake ruimtelijke ordening.

          minstens 4 verschillende maatschappelijke geledingen moeten opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen.

          De Gecoro is bij voorkeur zoveel mogelijk een afspiegeling van de lokale samenleving.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat de Gecoro zal bestaan uit minimaal 11 en maximaal 13 leden waarvan minimaal 4 deskundigen (voorzitter inbegrepen) en minimaal 4 afgevaardigden van maatschappelijke geledingen. Er wordt gestreefd naar een maximale bezetting van 13 leden.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist dat de werving van de deskundigen en afgevaardigden van maatschappelijke geledingen zal gebeuren via een zo ruim mogelijke bekendmaking.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist dat de omgevingsambtenaar zal optreden als vaste secretaris.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Herasfalteren van wegen - 2019-024/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

Jaarlijks weerkerend bestek voor herasfalteren van wegen op diverse locaties.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

005/001/013/003

Algemene rekening

22500500

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

92.887,47 euro incl. 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-024/TDU en de raming voor de opdracht “herasfalteren van wegen” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 92.887,47 euro incl. 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Overeenkomst Parel der Voorkempen oldtimerrit

 

 

Voorgeschiedenis

Aanvraag via evenementenapplicatie op 19 februari 2019

 

Feiten en context

          Op 19 februari 2019 diende de Hobbyboerkes de aanvraag in voor een jaarlijks wederkerend evenement Parel der Voorkempen Oldtimerrit in augustus 2019.

          Op 18 maart 2019 verleende het college van burgemeester en schepenen een principiële goedkeuring.

 

Juridische gronden

Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Inspraak en advies

Positief advies cultuurraad van 22 maart 2019

 

Argumentatie

De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4683

Algemene rekening

64930000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

2.000 euro

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de overeenkomst met de Hobbyboerkes voor Parel der Voorkempen Oldtimerrit in augustus 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Aanpassing verdeelsleutel voor de besteding van toelage voor ontwikkelingssamenwerking

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad beslist op 28 april 2014 om de aanpassing van de verdeelsleutel voor 2014 goed te keuren.

 

Feiten en context

          De millenniumdoelstellingen zoals vermeld in de verdeelsleutel van 2014, die gelden voor de periode van 2000-2015, zijn vervangen door de SDG'S (sustainable development goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen). Deze werden door de Verenigde Naties opgesteld en werden door België onderschreven.

          In totaal zijn er 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

          De zeven beoordelingscriteria opgenomen in de verdeelsleutel van 2014 werden in de nieuwe versie herleid naar vier.

 

Juridische gronden

Artikel 40 § 2 uit het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 

Inspraak en advies

Dagelijks bestuur GROS

 

Argumentatie

          Schilde is als eerstelijnsoverheid een doorslaggevende actor voor het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

          De GROS wil als onafhankelijke en moderne gemeentelijke adviesraad de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen promoten en stimuleren.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4.7.1.2.

Algemene rekening

649300000

Beleidsveld

0160

Bedrag

100 248,000 euro

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassing van de verdeelsleutel van de GROS voor de besteding van de toelage voor ontwikkelingssamenwerking.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Hernieuwing charter gezonde gemeente

 

 

Voorgeschiedenis

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 november 2013

Toestemming om de schepen voor gezondheid het charter te laten ondertekenen in naam van de gemeente op het officieel gezamenlijk ondertekenmoment op 5 december 2013, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van16 december 2013.

          Besluit van de gemeenteraad van 16 december 2013

De gemeenteraad keurt het onderteken van het 'charter gezonde gemeente goed'

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 maar 2019

Akkoord tot het vernieuwen van het charter gezonde gemeente op het gezamenlijk ondertekenmoment op 21 maart 2019, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van 23 april 2019.

 

Feiten en context

          Schilde is aangesloten bij LOGO (lokaal gezondheidsoverleg)

          Schilde heeft sinds 5 december 2013 de titel gezonde gemeente.

          Schilde zit sinds 2007 samen met Brecht, Malle, Schoten, Wijnegem, Zoersel, Zandhoven in de intergemeentelijke samenwerking SIGO.

          SIGO streeft naar een gemeenschappelijk gezondheidsbeleid.

          Het charter werd gezamenlijk ondertekend door al de SIGO gemeenten.

 

Juridische gronden

Artikel 41 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          LOGO heeft het concept gezonde gemeente uitgewerkt.

          Door het vernieuwen van de samenwerkingsovereenkomst engageert de gemeente zich opnieuw voor het implementeren van dit concept dat tot doel heeft het verder ontwikkelen van een performant lokaal gezondheidsbeleid. Dit op basis van de Vlaamse beleidsprioriteiten.

          LOGO zorgt voor inhoudelijke ondersteuning.

          LOGO stelt materiaal ter beschikking.

          Het concept gezonde gemeente is een zeer degelijke basis voor het uitwerken van een gezondheidsbeleid op basis van de Vlaamse beleidsprioriteiten. Dit kan als surplus gezien worden op het eigen gemeentelijk gezondheidsbeleid dat veel ruimer is en andere thema's benadert, zoals gezond gedrag, hygiëne, lichaamsverzorging, geestelijke gezondheid, dementie, en kankerpreventie.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de vernieuwing alsook het ondertekenen van het 'charter gezonde gemeente' goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Nominatieve toelage en overeenkomst Carrousel

 

 

Voorgeschiedenis

Sedert verschillende jaren organiseert Carrousel vzw de Carrousel parkavonden in augustus in 't Parkske van Schilde. Hiervoor hebben zij de voorbije legislatuur telkens een jaarlijkse nominatieve toelage van 11.500 euro ontvangen.

 

Feiten en context

          Carrousel vzw vraagt een verhoging van 4.000 euro per Carrousel avond (16.000 euro per jaar).

          Carrousel vzw biedt in ruil hiervoor het volgende aan:

          een volledige werking die draait op 100% enthousiaste vrijwilligers;

          eventuele winsten worden terug geïnvesteerd in Carrousel;

          een garantie van betaalbare dranken op Carrousel;

          het bedrag voor de nieuwe toelage zou gelden voor 6 jaar. Geen vraag meer naar tussentijdse verhoging;

          kwalitatieve 'bekende' groepen op Carrousel;

          een samenwerking met kwaliteitsvolle leveranciers;

 

Juridische gronden

Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.
 

Inspraak en advies

Positief advies cultuurraad van 22 maart 2019.

 

Argumentatie

          De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

          De afspraken tussen de gemeente en de organisatoren werden in 2018 ook vastgelegd via overeenkomst.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4.6.8.8

Algemene rekening

64930000

Beleidsveld

0712

Bedrag

Visum financieel directeur

16.000 euro

n.v.t

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de nominatieve toelage van Carrousel vzw te verhogen van 11.500 euro naar 16.000 euro voor vier avonden. De middelen worden voorzien bij de eerste budgetwijziging.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de overeenkomst met vzw Carrousel voor de zomerconcerten in 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Verschillende bewoners van straten in de wijk Steynhoeve vragen aandacht voor de verloederde grachten (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Toegankelijkheid Kotsbos (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Stand van zaken restauratie 'pijlenbrug' in het Park van Schilde (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

PARK SCHILDE (Philippe Verschueren - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

VERFRAAING DORPSKERNEN (Philippe Verschueren - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Lokale economie : Aankleden elektriciteitskasten in de dorpskernen (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Een bruisende winkelgemeente / Ondersteuning lokale middenstand (Kristof Droessaert en Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Eugeen Van De Vellaan: ‘Parking’ Milles Vaches / Delafaille (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Doortrekken fietspad Turnhoutsebaan ter hoogte van Kluisberg (overkant Agos) (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 23 04 2019

Noodzaak dringende poets- en opknapbeurt van de gemeentelijke buurtspeelpleintjes (Marleen Struyf - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019