VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

27 mei 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Rita Tutelaars, Els Heip, raadsleden;

 

Uur

20 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 22 april 2024 mits volgende opmerking goed:

Toevoegen van artikel 4 aan het besluit van agendapunt 24 - Fluvius - Algemene vergadering - 12 juni 2024:

"Artikel 4. De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV door Fluvius Antwerpen.

De Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening te willen bekrachtigen."

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Verzoekschrift

 

 

Voorgeschiedenis

Mail van Jos Vanderhoven van 26 april 2024

 

Juridische gronden

        Artikel 304, §2 en §5 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020
Overeenkomstig 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

        Artikel 76 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

Het gemeentelijk bestuursorgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het verzoekschrift van Jos Vanderhoven over de vergaderingen van de Raad van cultuurbeleid.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het verzoekschrift te verwijzen naar het college van burgemeester en schepenen voor het formuleren van een voorstel van antwoord.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Kerkfabriek Sint-Guibertus - Jaarrekening 2023

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

Op 3 mei 2024 maakte het Agentschap Binnenlands Bestuur de goedkeuring van de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Guibertus over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

        Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

        Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

        Uit de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2023 blijkt dat het boekjaar 2023 werd afgesloten met een batig saldo van 84.551.99 euro.

        Het saldo van de rekening over het boekjaar 2023 is daarmee in overeenstemming.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2023 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Jaarrekening 2023 gemeente en OCMW

 

 

Feiten en context

        Het budgettair resultaat van de jaarrekening 2023 bedraagt 811.303 euro. Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt 9.187.279 euro (schema J2).

        De exploitatieuitgaven bedragen (schema J3):

  voor de gemeente

  jaarrekening : 24.094.070 euro

  initieel krediet: 26.958.697 euro

  eindkrediet: 25.685.128 euro

  voor het OCMW

  jaarrekening : 6.026.304 euro

  initieel krediet: 8.095.976 euro

  eindkrediet: 6.770.670 euro

        Het totaal actief en passief bedraagt 117.481.255 euro (schema J4).

        Het algemeen resultaat bedraagt 567.916 euro (schema J5).

        Er zijn geen extra leningen opgenomen in 2023.

        Conclusie: De gemeente en het OCMW Schilde engageren zich om verder in te zetten op maximale efficiëntieverhoging en ook een zo accuraat mogelijke raming te doen van kosten en opbrengsten.

 

Juridische gronden

        Artikel 249 van het decreet lokaal bestuur
§1. De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.

§2. Elk ontwerp van beleidsrapport wordt op zijn minst veertien dagen voor de vergadering waarop het wordt besproken aan ieder lid van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn bezorgd.

        Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur
Nadat de rekeningen van de boekhouding, vermeld in artikel 253, in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.

De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

        Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen
Elk beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam, het ondernemingsnummer en het adres van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode;

4° de volgnummers van de laatste inschrijvingen in de dagboeken, vermeld in artikel 84, 86 of 88, die verwerkt zijn in het rapport.

        Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen
Elke pagina van een beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode.

        Hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen waarin de inhoud van de jaarrekening wordt vastgelegd.

 

Argumentatie

De gemeente en het OCMW Schilde engageren zich om verder in te zetten op maximale efficiëntieverhoging en ook een zo accuraat mogelijke raming te doen van kosten en opbrengsten.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling door de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 mei 2024 van het gedeelte OCMW van de jaarrekening 2023.

Artikel 2. De gemeenteraad stelt het gemeentelijk deel van de jaarrekening 2023 vast.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening 2023 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 mei 2024 goed.

Artikel 4. Door de goedkeuring van de gemeenteraad wordt de jaarrekening 2023 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Jaarrekening 2023 AGB

 

 

 

Feiten en context

        Het budgettair resultaat van de rekening 2023 bedraagt -267.492 euro. Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt 497.247 euro (schema J2).

        De exploitatieuitgaven bedragen (schema J3):
jaarrekening: 309.693 euro
initieel krediet: 422.837 euro
eindkrediet: 400.801 euro

        Het totaal actief en passief bedraagt 8.542.579 euro (schema J4).

        Het algemeen resultaat bedraagt 391.259 euro (schema J5).

        Er werden extra leningen opgenomen voor de investeringen van 2023 en voor de boekwaarde van de investeringen tot en met 2021.

        Conclusie: het AGB engageert zich om verder in te zetten op maximale efficiëntieverhoging en ook een zo accuraat mogelijke raming te doen van kosten en opbrengsten.

 

Juridische gronden

        Artikel 38 van de statuten van AGB, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van 17 juni 2019
§1. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld in overeenstemming met de regels die krachtens de artikelen 253 en 260 van het Decreet Lokaal Bestuur worden gesteld voor de gemeente.

§2. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

        Artikel 243 van het decreet lokaal bestuur

§1. De raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

§2. De gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, tenzij de gemeenteraad ervoor gekozen heeft om alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur.

        Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur

Nadat de rekeningen van de boekhouding, vermeld in artikel 253, in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

        Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

Elk beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam, het ondernemingsnummer en het adres van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode;

4° de volgnummers van de laatste inschrijvingen in de dagboeken, vermeld in artikel 84, 86 of 88, die verwerkt zijn in het rapport.

        Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

Elke pagina van een beleidsrapport vermeldt al de volgende gegevens:

1° het type van het beleidsrapport;

2° de naam van het bestuur, of, voor de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, van beide;

3° de rapporteringsperiode.

        Hoofdstuk 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen waarin de inhoud van de jaarrekening wordt vastgelegd.

 

Argumentatie

Het AGB engageert zich om verder in te zetten op maximale efficiëntieverhoging en ook een zo accuraat mogelijke raming te doen van kosten en opbrengsten.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling van de jaarrekening 2023 van het AGB.

Artikel 2. De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het AGB, na goedkeuring van de rekeningen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Aanpassing prijssubsidiereglement 2024

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 november 2017 besliste de gemeenteraad tot oprichting van het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, kortweg AGB Schilde.

        De statuten van het AGB Schilde werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017.

        De beheersovereenkomst die na onderhandeling op 19 november 2018 tussen de gemeente Schilde en het AGB Schilde werd afgesloten, bevat bepalingen aangaande de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB Schilde.

        De gemeenteraad keurde op 22 augustus 2023 de aanpassing van het prijssubsidiereglement goed voor het kalenderjaar 2023.

        De raad van bestuur van het AGB van 22 augustus 2023 keurde de aanpassing van het prijssubsidiereglement 2023 goed.

 

Feiten en context

        Jaarlijks worden de prijssubsidiereglementen ten gunste van het AGB geëvalueerd en goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB en de gemeenteraad.

        Voor 2023 werd op 22 augustus 2024 de prijssubsidie met betrekking tot de culturele infrastructuur, geëxploiteerd door het AGB op nul gezet omdat uit de tussentijdse budgetcontrole bleek dat de gerealiseerde omzetten inclusief prijssubsidies en de prognose van de omzetten voor de maanden september tot en met december 2023 (zonder prijssubsidies) aan het AGB toelieten om rendabel te werken in het boekjaar 2023.

        Voor 2024 werd nog geen prijssubsidiecoëfficiënt bepaald.

        Op basis van de tussentijdse budgetcontrole wordt een prijssubsidie bepaald die het AGB toelaat rendabel te werken voor het boekjaar 2024.

 

Juridische gronden

        Circulaire 2022/C/100 van 13 oktober 2022 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven

        Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

        Artikelen 231 tot 244 van het decreet lokaal bestuur

        Artikelen met betrekking op autonome gemeentebedrijven.

        De beheersovereenkomst tussen gemeente Schilde en AGB Schilde voor de periode 2019-2025

 

Argumentatie

        Om economisch leefbaar te zijn was het nodig dat het autonoom gemeentebedrijf Schilde vanwege de gemeente Schilde prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor het recht van toegang tot de culturele infrastructuur.

        Het college van burgemeester en schepenen deed een voorstel van prijssubsidiereglement.

        De noodzakelijke kredieten zijn voorzien in het meerjarenplan van het gemeentebestuur.

        De Circulaire 2022/C/100 van 13 oktober 2022 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven stelt dat de administratie er in ieder geval van uit gaat dat subsidies die door een gemeente aan het AGB worden betaald, kunnen worden beschouwd als prijssubsidies, rekening houdend met de specifieke context, indien aan de volgende voorwaarden is voldaan:
1. Vóór de aanvang van de activiteiten of vóór het begin van een nieuw boekjaar bepaalt het AGB de prijs van elk van de diensten die het zal verrichten (in voorkomend geval wordt voor elk van deze diensten een andere prijs vastgesteld naar gelang van de aard van de afnemer van deze diensten (al dan niet inwoner van de gemeente, lid van een club, school, ...));
2. Op dezelfde manier, zal de gemeente vóór de aanvang van de activiteiten van het AGB of vóór het begin van een nieuw boekjaar van het AGB het bedrag van de prijssubsidie bepalen die zij voornemens is toe te wijzen aan elke door het AGB verleende dienst (in voorkomend geval met onderscheid naar gelang de aard van de ontvanger van de diensten); het is dus vereist dat het bedrag van de prijssubsidies bepaald is voordat het AGB enige dienst verricht;
3. De overeenkomstig punt 2 geïndividualiseerde bedragen van de prijssubsidies kunnen slechts tweemaal per jaar worden herzien (er wordt nogmaals op gewezen dat de prijssubsidies uitsluitend voor toekomstige diensten worden aangepast); de bewijslast voor de datum van inwerkingtreding van deze nieuwe bedragen en voor het feit dat zij niet met terugwerkende kracht worden gehanteerd, ligt bij het AGB;
4. De overeenkomstig punten 2. en 3. geïndividualiseerde bedragen van de prijssubsidies worden berekend op basis van het werkelijke aantal door het AGB verrichte diensten en niet op basis van een geraamd aantal aan het begin van de activiteit of aan het begin van het boekjaar;
5. De btw op de prijssubsidies wordt opeisbaar volgens de regels die van toepassing zijn op de inkomsten waarmee zij verband houden; deze regels verschillen naar gelang de hoedanigheid van de ontvanger van deze diensten (belastingplichtige, al dan niet vrijgesteld (art. 22 en 22bis, § 1, van het Btw-Wetboek), particulier (art. 22bis, § 3, van het Btw-Wetboek) of publiekrechtelijk lichaam bedoel in artikel 6 van het Btw-Wetboek (art. 22bis, § 4, van het Btw-Wetboek)); de over deze subsidies verschuldigde belasting dient opgenomen te worden in de btw-aangifte van het tijdvak waarin de btw opeisbaar is geworden.

        Op het moment dat blijkt dat opnieuw prijssubsidies noodzakelijk zijn om de rendabiliteit van het AGB Schilde te ondersteunen, wordt een nieuw prijssubsidiereglement aan de gemeenteraad voorgelegd, dat voldoet aan de voorwaarden geformuleerd in de Circulaire 2022/C/100 van 13 oktober 2022 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement, vermeldt in artikel 2 van de huidige beslissing, ten voordelen van het  autonoom gemeentebedrijf Schilde, goed.

Artikel 2. PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT CULTURELE INFRASTRUCTUUR SCHILDE

Om economisch rendabel te zijn wenst het autonoom gemeentebedrijf Schilde vanaf 01 juni 2024 de voorziene toegangsprijzen (exclusief 6 % btw) voor de toegangsgelden voor de culturele infrastructuur te Schilde te vermenigvuldigen met een factor 20,57.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Dakwerken dorpshuis - MJOP 2023

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 21 juni 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opdracht 'Aanstellen ontwerper voor opmaak en begeleiding bestek voor werken die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan voor 2022' te gunnen aan de firma Freestone NV.

        Op 31 januari 2022 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de stand van zaken van de meerjarenonderhoudsplanning - Masterplan gemeentelijke gebouwen.

        Op 29 januari 2024 nam het college van burgemeester schepenen kennis van de stand van zaken van het meerjarenonderhoudsplan 2021-2022-2023.

 

Feiten en context

        Het dorpshuis werd gerenoveerd in 2012. De dakbedekking van de feestzaal werd toen niet vervangen.

        In 2022 werden schilderwerken uitgevoerd aan het dorpshuis via de meerjarenonderhoudsplanning. Het dak van de feestzaal werd hierbij niet mee geschilderd omdat de houtbeschadigingen te groot waren om met schilderwerken te verhelpen.

        Het is nodig om grote herstellingen aan de houten bakgoten te doen alvorens deze herschilderd kunnen worden.

        De isolatie die aan de binnenzijde van het dak zit is volledig losgekomen.

        Bijkomende isolatie is nodig om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 2° (het geraamde bedrag exclusief btw overschrijdt de drempel van 750.000,00 euro niet)

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

Inspraak en advies

        Regionaal Landschap de Voorkempen gaf voorwaardelijk gunstig advies

        Igean gaf gunstig advies

 

Argumentatie

        In het kader van de opdracht “Dakwerken dorpshuis - MJOP 2023” werd op 8 mei 2024 een bestek met nummer 2023-056 opgesteld door de ontwerper, FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 200.754,25 euro exclusief btw of 242.912,64 euro inclusief 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

        Het dorpshuis heeft erfgoedwaarde. Regionaal Landschap de Voorkempen werd bevraagd en hun advies werd opgenomen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001844

Actie

AC000056

Algemene rekening

26100000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

200 754,25 euro exclusief btw of 242 912,64 inclusief btw

Bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het bestek met nummer 2023-056 van 8 mei 2024 en de raming voor de opdracht “Dakwerken dorpshuis - MJOP 2023”, opgesteld door de ontwerper, FREESTONE NV, De Hene 10 te 1780 Wemmel goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 200.754,25 euro exclusief btw of 242.912,64 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2610000000/00/0050 (actie/raming AC000056/MJP001844).

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Aanstellen aannemer heraanleg voetpaden

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 30 januari 2023 gunde het college van burgemeester en schepenen in het kader van de opdracht "Aanstellen studiebureau heraanleg voet- en fietspaden en herinrichten schoolomgevingen" de opdracht met bestek met nummer 2021-008 aan de firma met de enige offerte, zijnde Gowaco bvba, Sint-Gummarusstraat 7 te 2520 Ranst tegen een ereloonpercentage van 9,27 procent.

        Op 4 december 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorbereiden van het ontwerp en de aanbesteding van de heraanleg voetpaden in de volgende straten goed (voor een geraamd bedrag van circa 570.000 euro inclusief BTW):

        Frans Pauwelslei;

        Eikenlei;

        Veldlei.

        Op 4 december 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen goed dat binnen het meerjarenprogramma wordt gezocht naar een bijkomend budget van 70.000 euro voor het project "heraanleg voet- en fietspaden en herinrichten schoolomgevingen" (MJP001285).

        Op 8 maart 2024 adviseerde de verkeerscel om een set van maatregelen te voorzien om de verkeersveiligheid op de Frans Pauwelslei ter hoogte van de ingang naar de basisschool De Wingerd te verhogen. Er wordt geadviseerd om een Kiss and Ride in te richten, om twee octopuspalen te plaatsen en om indien nodig tussen het voetpad en de berm ter hoogte van de Kiss and Ride octopus anti-parkeerpalen te plaatsen.

        Op 24 april 2024 vond een coördinatieoverleg over dit project plaats met de verschillende nutsmaatschappijen.

        Het managementteam adviseerde in de vergadering van 16 mei 2024 gunstig over de verschuiving van 270.000 euro van MJP001180 naar MJP001285 om te kunnen voorzien in de geraamde kosten.

        Op 13 mei 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het bestek met nummer 2024-068 en de raming voor de opdracht "aanstellen aannemer voor de opdracht heraanleg voet- en fietspaden en herinrichting schoolomgeving", opgesteld door het studiebureau Gowaco bvba.

 

Feiten en context

In het kader van de opdracht “aanstellen aannemer voor de opdracht heraanleg voet- en fietspaden en herinrichting schoolomgeving” werd een bestek met nummer 2024-068 opgesteld door Gowaco bvba.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

Argumentatie

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 635.011,75 euro exclusief btw zijnde 768.364,22 euro inclusief btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het bestek met nummer 2024-068 en de raming voor de opdracht “aanstellen aannemer voor de opdracht heraanleg voet- en fietspaden en herinrichting schoolomgeving”, opgesteld door het studiebureau Gowaco bvba, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 635.011,75 euro exclusief btw zijnde 768.364,22 euro inclusief btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2240000007/02/0200 (actie/raming AC000011/MJP001285).

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Weg- en rioleringswerken Elzendreef-Samenwerking

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 19 juli 2023 werd het subsidieprogramma 2023 deel 1 voor de aanleg en verbetering van gemeentelijke rioleringen en KWZI's door de Vlaamse minister van Omgeving goedgekeurd.

        Het project wegen- en rioleringswerken, Elzendreef en Dwarsdreef werd onder voorwaarden voor het subsidieprogramma geselecteerd.

        Het college van burgemeester en schepenen neemt in de vergadering van 13 mei 2024 kennis van de samenwerkingsovereenkomst voor het project K-18-046 over de weg- en rioleringswerken Elzendreef en Dwarsdreef en beslist deze ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De samenwerkingsovereenkomst zal duidelijke afspraken tussen de gemeente en Pidpa vastleggen.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het garanderen van de goede samenwerking tussen de gemeente en Pidpa

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor het project K-18-046 over de weg- en rioleringswerken Elzendreef en Dwarsdreef goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Affectatie tot openbaar domein

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 31 juli 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de affectaties tot het openbaar domein van Schildestrand te agenderen op de gemeenteraad.

        Op 22 augustus 2023 besliste de gemeenteraad om een lijst van gronden van Schildestrand te affecteren tot het openbaar domein.

        Op 6 mei 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om de affectaties tot het openbaar domein van Schildestrand te agenderen op de gemeenteraad van 27 mei 2024.

 

Feiten en context

        In de loop der jaren zijn er heel wat gronden aangekocht op Schildestrand die geen nieuwe bestemming hebben gekregen.

        In het nieuw goederenrecht dat in werking is getreden op 1 september 2022 is de termijn voor verkrijgende verjaring van privé gronden teruggebracht naar 10 jaar bij bezetting ter goede trouw. Wanneer de bezitter echter ter kwade trouw is bij de aanvang van zijn bezit, bedraagt de termijn voor verkrijgende verjaring dertig jaar.

        Verkrijgende verjaring is niet van toepassing op het openbaar domein.

        Er is een overzicht beschikbaar op de e-service van de federale overheid van de onroerende gegevens van alle gemeentelijke eigendommen.

        In augustus 2023 werd gevraagd aan de federale overheidsdienst om de affectaties beslist door de gemeenteraad op 22 augustus 2023 door te voeren.

        Op 21 maart 2024 werd een schrijven ontvangen van de federale overheidsdienst dat bij een affectatie de percelen opgenomen moeten worden in het gemeenteraadsbesluit.

 

Juridische gronden

        Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

        Het nieuwe goederenrecht van 1 september 2022, te vinden in het nieuwe Boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek van 4 februari 2020

        Artikel 3.27, Wet houdende Boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek van 4 februari 2020
Duurtijd voor de verkrijgende verjaring. De termijn voor verkrijgende verjaring bedraagt tien jaar. Indien de bezitter echter te kwader trouw is bij de aanvang van zijn bezit, bedraagt de termijn voor verkrijgende verjaring dertig jaar.

        Artikel 3.45, Wet houdende Boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek van 4 februari 2020
Publieke en private goederen: Publieke goederen behoren tot het privaat domein, behalve indien ze tot het openbaar domein zijn bestemd.
Goederen behorend tot het openbaar domein zijn niet voor verkrijgende verjaring door een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon vatbaar en kunnen evenmin het voorwerp van natrekking of van enige andere wijze van oorspronkelijke verkrijging zijn ten gunste van een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon. Evenwel kan een persoonlijk of zakelijk gebruiksrecht op een openbaar domeingoed bestaan in de mate dat het aan de openbare bestemming van dat goed niet in de weg staat.

 

Argumentatie

        Op verschillende momenten en op verschillende locaties wordt vastgesteld dat er onterechte innames zijn van privé-percelen van de gemeente. De meeste situaties doen zich voor in de zone Schildestrand.

        Vanuit de Vlaamse overheid is er een uitdoofbeleid voor alle weekendzones dat ook lokaal bestuur Schilde op het grondgebied moet realiseren. Op korte termijn worden er tijdelijke invullingen gegeven aan de gemeentelijke percelen. Op langere termijn zal de zone een openbare recreatieve invulling krijgen.

        Om mogelijke dossiers over verjaring te voorkomen, kunnen percelen in privé-eigendom van de gemeente geaffecteerd worden bij het openbaar domein. De procedure bestaat uit een goedgekeurde gemeenteraadsbeslissing door te sturen naar het kadaster met de motivering van de opname.

        Er wordt voorgesteld om te starten met de percelen gelegen in de zone Schildestrand te affecteren tot het openbaar domein. Bij aankoop van nieuwe percelen in de toekomst kan hierover standaard mee beslist worden door de gemeenteraad.

        Wanneer de gemeente wenst te verkopen of een andere invulling wenst te geven aan een perceel is er vooraf een gemeenteraadsbeslissing nodig van desaffectatie.

        Een nieuwe beslissing van de gemeenteraad is nodig voor de federale overheidsdiensten om de affectaties tot het openbaar domein te kunnen doorvoeren.

        Sinds de gemeenteraadbeslissing van 22 augustus 2023 werden er nog een paar gronden aangekocht, welke mee opgenomen werden. Bij nieuwe aankopen kan de affectatie tot het openbaar domein mee in de aankoopbeslissing opgenomen worden.

 

Filip De Clercq

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

1 stem tegen: Marijke Dillen

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad beslist volgende percelen te affecteren tot het openbaar domein:

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_E_17 met een oppervlakte van 427m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_F_17 met een oppervlakte van 493m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_A_18 met een oppervlakte van 408m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_B_18 met een oppervlakte van 401m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_C_18 met een oppervlakte van 202m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_R_16 met een oppervlakte van 406m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 480_L met een oppervlakte van 858m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_A_5 met een oppervlakte van 235m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_W_9 met een oppervlakte van 188m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_A_10 met een oppervlakte van 218m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_G_3 met een oppervlakte van 238m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_M_16 met een oppervlakte van 567m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_2 met een oppervlakte van 196m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_3 met een oppervlakte van 196m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_Z_6 met een oppervlakte van 27m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_S_23 met een oppervlakte van 13690m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_V_23 met een oppervlakte van 20m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_W_23 met een oppervlakte van 638m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_N_24 met een oppervlakte van 2015m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_S_24 met een oppervlakte van 3236m².

Artikel 2. De gemeenteraad beslist volgende percelen bij aangifte van sloop te affecteren tot het openbaar domein:

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_Y_14 met een oppervlakte van 358m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_C_19 met een oppervlakte van 183m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_E_22 met een oppervlakte van 175m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 460_W met een oppervlakte van 357m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 460_X met een oppervlakte van 309m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_F_3 met een oppervlakte van 197m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_V_4 met een oppervlakte van 191m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_D_6 met een oppervlakte van 402m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_E_6 met een oppervlakte van 247m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_S_7 met een oppervlakte van 218m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_S_9 met een oppervlakte van 231m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_Z_11 met een oppervlakte van 262m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_E_12 met een oppervlakte van 261m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_P_15 met een oppervlakte van 453m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_G_19 met een oppervlakte van 541m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_L_19 met een oppervlakte van 409m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_T_19 met een oppervlakte van 454m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_B_5 met een oppervlakte van 179m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_M_18 met een oppervlakte van 242m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_C_9 met een oppervlakte van 242m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_H_12 met een oppervlakte van 243m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_F_10 met een oppervlakte van 164m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_A_3 met een oppervlakte van 316m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_G_5 met een oppervlakte van 180m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_V_18 met een oppervlakte van 369m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_T_24 met een oppervlakte van 481m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_R_17 met een oppervlakte van 282m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_X_7 met een oppervlakte van 130m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_G_23 met een oppervlakte van 255m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_E_13 met een oppervlakte van 614m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_R_11 met een oppervlakte van 810m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_X_15 met een oppervlakte van 447m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_K_10 met een oppervlakte van 255m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_B_7 met een oppervlakte van 202m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_A_6 met een oppervlakte van 195m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_V_11 met een oppervlakte van 293m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_D_8 met een oppervlakte van 244m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_E_5 met een oppervlakte van 183m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_Z_12 met een oppervlakte van 541m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_Y_15 met een oppervlakte van 224m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_H_5 met een oppervlakte van 311m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_D_13 met een oppervlakte van 161m².

Artikel 3. De gemeenteraad beslist volgende percelen na aankoop en bij aangifte van sloop te affecteren tot het openbaar domein.

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_00_B_20 met een oppervlakte van 245m²;

        het perceel gekend met kadastrale gegevens Schilde afdeling 1, Sectie A, 471_00_C_7 met een oppervlakte van 202m².

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Aankoop - Friedadreef 15

 

 

Voorgeschiedenis

        11 maart 2024 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan het adres Friedadreef 15 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A_0471_L_005_00,  met een oppervlakte van 310 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        8 april 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 10.850 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad;

        na goedkeuring tot aankoop door de gemeenteraad, notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen voor de opmaak van de ontwerpakte en deze voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 26 april 2024 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de notaris van de verkopers, waarin het bod van 10.850 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

        Door de affectatie tot het openbaar domein kan verkrijgende verjaring niet meer ingeroepen worden.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001845

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 10 850 euro

notariskost raming 2 500 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 15 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, met nummer 0471_L_005_00.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist na aankoop de grond gelegen aan Friedadreef 15 met kadastrale gegevens afdeling 1 sectie A, met nummer 0471_L_005_00, na sloop van de bestaande constructie/na aankoop, te affecteren tot het openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Aankoop - Friedadreef 70

 

 

Voorgeschiedenis

        11 maart 2024 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan het adres Friedadreef 70 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_R_007_00, met een oppervlakte van 243 m² en van het perceel gelegen aan de Friedadreef met de kadastrale gegevens, afdeling 1, sectie A, 471_N_015_00, met een oppervlakte van 648 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        8 april 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 31.185 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 8 mei 2024 ontvangt de gemeente Schilde een tegengetekende brief van de eigenaar, waarin het bod van 31.185 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001845

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 31 185 euro

notariskost raming 2 500 euro

verleend 24/029 van datum 8 mei 2024

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendommen gelegen aan Friedadreef 70 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_R_007_00, met een oppervlakte van 243 m² en het perceel gelegen aan de Friedadreef met de kadastrale gegevens, afdeling 1, sectie A, 471_N_015_00, met een oppervlakte van 648 m²

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het perceel gelegen aan Friedadreef 70 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_R_007_00, met een oppervlakte van 243 m² en het perceel gelegen aan de Friedadreef met de kadastrale gegevens, afdeling 1, sectie A, 471_N_015_00, met een oppervlakte van 648 m², na sloop van de bestaande constructie/na aankoop, te affecteren tot het openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Omgeving - De Rest 36 - OMG 2023/666

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning(en)

        landhuis - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 28 april 1953 - 1953/37

        het uitbreiden van een bestaande woning - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 6 mei 2002 - 2002/112

 

Feiten en context

        Op 21 november 2023 werd een dossier ingediend voor het slopen van de bestaande constructies en verhardingen, het bouwen van een nieuwe ééngezinswoning met verhardingen en het rooien van bomen.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 15 januari 2024. De uiterste beslissingsdatum is 28 juni 2024.

        Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft, loopt tot de as van de weg.

        De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, waarbij de bevoegdheid bij de gemeenteraad ligt.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden geen adviezen ontvangen met betrekking tot de zaak der gemeentewegen.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 25 januari 2024 tot 23 februari 2024.

        Er werden geen bezwaarschriften ingediend.

 

Argumentatie

        Het perceel is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.Voor het wijzigen van verkeerssituaties dient een politiereglement opgemaakt te worden.

        De bestaande toestand van de betrokken voetweg stemt niet overeen met de realiteit. Het is in het algemeen belang dat het buurtwegennet wordt weergegeven overeenkomstig de bestaande realiteit. Het is dan ook aangewezen om de voetweg af te schaffen conform de bestaande toestand.

        Het gedeelte van het perceel van circa 113,38m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 113,38m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Evaluatie beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

        In zitting van 21 december 2017 besliste het College van de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om een voorafgaande beslissing of ruling te verlenen over de btw-aspecten van de vestiging van een zakelijk recht en uitbating van een gemeenschapscentrum en een sportcomplex.

        De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

        De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Schilde werd goedgekeurd op 17 december 2018.

        De gemeenteraad van 17 juni 2019 heeft een evaluatie van de beheersovereenkomst opgemaakt. De raad van bestuur van het AGB Schilde heeft op 17 juni 2019 kennisgenomen van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

        De aangepaste beheersovereenkomst werd goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB Schilde van 17 juni 2019.

        Op 20 augustus 2019 besliste de gemeenteraad de aangepaste beheersovereenkomst met AGB Schilde goed te keuren.

        Op 18 augustus 2020 keurde de gemeenteraad de evaluatie van de beheersovereenkomst goed.

        Op 20 september 2021 keurde de gemeenteraad de evaluatie van de beheersovereenkomst goed.

        Op 20 november 2022 keurde de gemeenteraad de evaluatie van de beheerovereenkomst goed.

        Op 17 oktober 2023 keurde de gemeenteraad de evaluatie van de beheersovereenkomst goed.

        Op 26 september 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een actieplan op te maken om de bezettingsgraad te verhogen.

 

Feiten en context

        Per legislatuur sluiten het AGB en de oprichtende gemeente een beheersovereenkomst, waarin de taken en doelstellingen van het AGB concreter worden omschreven en waarvoor de gemeente een aantal middelen (financiën, personeel, logistiek, …) toekent. De beheersovereenkomst eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

        Het decreet lokaal bestuur verplicht om minstens te voorzien in een jaarlijks rapport betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

Juridische gronden

        Artikel 234, §3 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd. Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na de verlenging, vermeld in het derde lid, of als een beheersovereenkomst is ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen voor aangelegenheden, vermeld in de beheersovereenkomst. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

        Artikel 10, §1 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017 waarin bepaald is dat minstens de volgende aangelegenheden in de beheersovereenkomst moeten geregeld worden:

        de concretisering van de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

        de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB;

        binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB worden toegekend;

        de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financiering mogen;

        de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

        de gedragsregels inzake de dienstverlening door het AGB;

        de voorwaarden waaronder het AGB andere personen kan oprichten, erin deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

        de informatieverstrekking door het AGB aan de gemeente;

        de wijze waarop het AGB zal voorzien in een systeem van interne controle;

        de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

        de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

        Artikel 10, §4 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017
De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan wordt jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal de raad van bestuur rapporteren aan, dan wel een toelichting verzorgen voor de gemeenteraad omtrent de beheersovereenkomst. Het AGB legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie (3) maanden uitspreekt.

 

Argumentatie

        Op dit ogenblik is de exploitatie- en beheersopdracht van het AGB Schilde beperkt tot Werf 44.

        De administratieve impact op de gemeentelijke diensten blijft zeer groot.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de evaluatie van de beheersovereenkomst AGB Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Reglement kunstwedstrijd

 

 

Voorgeschiedenis

        Op de gemeenteraad van 20 april 2020 werd de vraag gesteld om in beide dorpskernen - als symbolisch gebaar - een regenboogzebrapad aan te leggen voor meer tolerantie tegenover holebi's en transgenders, en tegen discriminatie in het algemeen. De gemeenteraad besliste om het agendapunt te verdagen en te bespreken in een breed debat over verdraagzaamheid.

        Op de gemeenteraad van 24 augustus 2021 werd de vraag naar de aanleg van regenboogzebrapaden en anti-discriminatiedebat opnieuw gesteld.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 november 2021 om een debat met teasers over verdraagzaamheid en anti-discriminatie te organiseren in de gemeenteraadscommissie en dit debat te laten leiden door The art of deep democracy.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 maart 2022 om het anti-discriminatiedebat te organiseren op de raadscommissie van 2 mei 2022.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen om in 2023 een globale campagne uit te werken omtrent anti-discriminatie en om de campagne verder intern uit te werken en nadien terug te agenderen ter goedkeuring.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 februari 2023 om akkoord te gaan met de anti-discriminatiecampagne in editie mei/juni van 2970 Info en een oproep te doen om deel uit te maken van de fotocollage op de back-cover.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 februari 2023 om de zitbank aan het gemeentehuis, opgedragen aan het eerste homohuwelijk in Schilde, in de regenboogkleuren te wrappen, onder voorbehoud van opleveren van de zitbanken.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 april 2023 om de regenboogplaat jaarlijks te verhuizen naar een andere bank tijdens de IDAHOT-week.

        Op de gemeenteraad van 18 december 2023 werd een motie voor het aanleggen van een regenboogzebrapad verworpen.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 april 2024 om:

        een wedstrijd te organiseren voor een kunstwerk tegen discriminatie;

        de wedstrijd open te verklaren voor alle professionele kunstenaars van Schilde;

        de eerste quoteringsronde te laten doen door de adviesraden en bewonerspanel;

        de definitieve keuze uit de top drie van de eerste quoteringsronde te laten maken door het college van burgemeester en schepenen en om hiervoor een reglement uit te werken.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 april 2024 om de beslissing van 8 april 2024 om alleen professionele kunstenaars aan te spreken op te heffen en de wedstrijd te verruimen naar alle lokale kunstenaars in Schilde.

 

Feiten en context

        De interne werkgroep maakte een ontwerp van wedstrijdreglement op.

        Voorstel om een kunstwerk te monteren aan de muur van het gemeentehuis.

        Dit kan op een paneel dat bevestigd wordt aan de voorzijde van de noodtrap.

        Het paneel kan een maximale grootte hebben van 5,20 meter hoog en 2,75 meter breed; de minimale grootte is 2 meter op 2 meter.

        Lokale kunstenaars uit Schilde kunnen een ontwerpnota indienen waarin ze met beelden en eerder werk motiveren hoe ze het kunstwerk zullen vormgeven, het kleurgebruik, de techniek, de raming van het kunstwerk..., inclusief hoe het werk het thema anti-discriminatie en inclusie zal weergeven.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

        Door de organisatie van een wedstrijd kunnen alle geïnteresseerde lokale kunstenaars deelnemen.

        Door de ontwerpnota's te laten quoteren door de adviesraden wordt de betrokkenheid bevorderd en krijgt het kunstwerk draagvlak.

        Het gemeentehuis is een plek voor alle inwoners en een ideale plaats voor een kunstwerk tegen discriminatie.

        Het is belangrijk dat de kunstenaars ruim de tijd krijgen voor het creatieve proces om een ontwerp van een kunstwerk te kunnen maken.

        Inspraak van de adviesraden gebeurt bij voorkeur buiten de zomervakantie.

        De wedstrijd moet zo breed als mogelijk gecommuniceerd worden om alle geïnteresseerde kandidaten aan te spreken.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000779

Actie

AC000181

Algemene rekening

2700050000

Beleidsveld

0729

Bedrag

Visum financieel directeur

15.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1.  De gemeenteraad keurt het reglement creatie kunstwerk anti-discriminatie goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Naamsverandering 'gehandicaptenraad'

 

 

Voorgeschiedenis

        Vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 26 juni 2001 -
25-jarig bestaan gemeentelijke gehandicaptenraad

        Vergadering van de gemeenteraad van 21 april 2008 - Goedkeuring statuten gemeentelijke adviesraad voor personen met een handicap.

        Vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 23 april 2023 - Beslissing om het agendapunt op de gemeenteraad van 27 mei 2024 te agenderen

 

Feiten en context

        De gehandicaptenraad bestaat sinds 1976.

        In 2019 was er een bestuurswissel.

        In 2023 vielen er nog maar twee verenigingen onder de gehandicaptenraad.

        In 2020 ontstond er een samenwerkingsproject 'De Buurt'. 'De Buurt' is een samenwerkingsproject tussen Pegode, Het vriendenhuis, Het Open Poortje, Het Wereldpoortje, DOMO, Basisschool Wonderwijzer, BuBao Dennenhof.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren;

 

Argumentatie

        De gemeente wil werken aan nog meer inclusie.

        De naam 'gehandicaptenraad' is te beperkt.

        De gehandicaptenraad wil werken rond het thema 'welzijn' in de breedste zin van het woord voor alle inwoners van de gemeente Schilde.

        De naam 'gehandicaptenraad' past niet meer in de tijdsgeest van 2023.

        De raad moet de stem worden van een grotere groep inwoners met een bepaalde kwetsbaarheid.

        De raad kan onder meer volgende groepen vertegenwoordigen:

        mensen in armoede;

        mensen die leven in eenzaamheid;

        mensen met een beperking;

        kinderen uit jeugdzorg, kinderen binnen kwetsbare gezinscontexten;

        mensen met een mentale, sociale en psychiatrische kwetsbaarheid.

        De gehandicaptenraad wil meer leden aantrekken.

        'De Buurt' wil zich mee engageren voor de nieuwe raad.

        Er zijn reeds mensen die zich willen inzetten voor een bestuursfunctie binnen deze raad.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat de naam 'gehandicaptenraad' gewijzigd wordt naar 'welzijnsraad'.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Bouw nieuwe sporthal: stand van zaken

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 juni 2016 keurde de gemeenteraad een aankoop-verkoopbelofte voor de aankoop van een grond van het GO! voor de realisatie van een nieuwe gemeentelijke sporthal op de site Vennebos goed.

        Op 16 april 2018 keurde de gemeenteraad de selectieleidraad voor de bouw van een nieuwe sporthal goed.

        Op 21 augustus 2018 keurde de gemeenteraad de gunningsleidraad voor de bouw van een nieuwe sporthal goed.

        Op 3 mei 2021 besloot het college van burgemeester en schepenen om niet in te gaan op het voorstel van INVENTO en GO! en een nieuwe procedure op te starten.

        Op 19 mei 2021 besprak de werkgroep sporthal de doorstart van de procedure voor het bouwen van een sporthal op een nieuwe locatie.

        Op 9 juni 2021 besprak de werkgroep sporthal de programma-aanpassingen voor de nieuwe sporthal in functie van een nieuwe locatie en de oorspronkelijke biedingen.

        Op 2 augustus 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de optimalisatie zoals besproken in de werkgroep principieel goed te keuren en de aangepaste raming van 6.401.647,88 euro mee te nemen in de aanpassing van het meerjarenplan.

        Op 22 november 2021 ontving de gemeente de vastgoedschatting van de recreatiegrond Waterstraat 15 door landmeter-expert Alessandro Heylen.

        Op 29 maart 2023 bezorgde SWECO Belgium zijn advies over het aantal benodigde parkeerplaatsen voor de beoogde sporthal op de site Waterstraat 15.

        Op 5 april 2023 verschafte de heer De Bie (De Biekorf nv) via e-mail meer duidelijkheid over de gewenste prijs (canon) voor de erfpacht van de grond en het aantal te verhuren parkeerplaatsen, over de gewenste duur van een eventuele overeenkomst en over een aantal opschortende voorwaarden.

        Op 21 april 2023 besprak de werkgroep sporthal de e-mail van de heer De Bie van 5 april 2023.

        Op 8 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om op basis van het schattingsverslag van 22 november 2021, het advies van SWECO Belgium van 29 maart 2023, de e-mail van de heer De Bie van 5 april 2023 en de berekeningen van de werkgroep Sporthal in overleg te treden met de vertegenwoordiger(s) van De Biekorf nv.

        Op 8 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen tevens om eventuele kansen voor het dossier sporthal op de site Rozenhoek verder te onderzoeken.

        Op 6 november 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het ontwerp van principeovereenkomst tussen de gemeente Schilde en De Biekorf nv en besliste om hierover verder in overleg te gaan.

        Op 6 november 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen tevens om de haalbaarheid van de site Rozenhoek als locatie voor de nieuwe sporthal te laten onderzoeken.

        Op 20 november 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de geraamde meerwerken van het langere voortraject voor de begeleiding van de bouw van een sporthal ten bedrage van 12.316,75 euro exclusief 21% BTW goed te keuren.

        Op 27 november 2023 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de e-mail van Bimmo nv van 15 november 2023 en besloot hierover verder in overleg te gaan.

        Op 22 april 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het locatieonderzoek Rozenhoek door SWECO Belgium, van de high-level kostenramingen door SWECO Belgium voor de bouw van een sporthal op de site Waterstraat enerzijds en de site Rozenhoek (scenario’s 1, 2 en 4) anderzijds en van het voorstel van optieovereenkomst vanwege De Biekorf nv van 12 april 2024 voor het afsluiten van een erfpachtovereenkomst (grond) en een huurovereenkomst (parking) in functie van de realisatie van een sporthal op de site Waterstraat.

        Op 22 april 2024 besliste het college van burgemeester en schepenen om juridisch advies in te winnen aangaande het voorstel van optieovereenkomst bij het notariskantoor Cootjans & Haagdorens en besliste om de resultaten van het locatieonderzoek Rozenhoek, de high-level kostenramingen voor de bouw van een sporthal op de sites Waterstraat en Rozenhoek (scenario’s 1, 2 en 4) en het voorstel van optieovereenkomst vanwege De Biekorf nv voor bespreking te agenderen op de raadscommissie van 13 mei 2024 en de gemeenteraad van 27 mei 2024.

        Op 13 mei 2024 nam de raadscommissie kennis van de resultaten van het locatieonderzoek Rozenhoek, van de high-level kostenramingen voor de bouw van een sporthal op de sites Waterstraat en Rozenhoek (scenario’s 1, 2 en 4) en van het voorstel van optieovereenkomst vanwege De Biekorf nv.   

 

Feiten en context

        Op 18 december 2023 vond een overleg plaats tussen de heer De Bie, zijn advocaat en de werkgroep sporthal waarin de formule van een optieovereenkomst werd besproken met het oog op het sluiten van een erfpachtovereenkomst voor de realisatie van een sporthal met aanhorigheden en skateterrein en het sluiten van een huurovereenkomst voor de huur van 131 parkeerplaatsen op de locatie Waterstraat.

        Op 29 januari en 2 februari 2024 bezorgde SWECO Belgium de eerste twee draftversies van het haalbaarheidsonderzoek voor de inplanting van een sporthal (met skatepark) op de site Rozenhoek (locatieonderzoek Rozenhoek). In dit locatieonderzoek worden vier scenario's onderscheiden:

        scenario 1: de huidige gebouweninfrastructuur van KSK en de Duivenbond blijven behouden (geen integratie in de sporthal);

        scenario 2: de huidige gebouweninfrastructuur van KSK wordt afgebroken en nieuwe voetbalinfrastructuur (kleedkamers en kantine) wordt mee voorzien in/aan de nieuwe sporthal (integratie voetbal). Het huidig lokaal van de Duivenbond blijft behouden;

        scenario 3: het huidige lokaal van de Duivenbond wordt afgebroken en een nieuw lokaal wordt mee voorzien aan de nieuwe sporthal (integratie Duivenbond). De bestaande voetbalinfrastructuur (kleedkamers en kantine) blijft behouden;

        scenario 4: de huidige gebouweninfrastructuur van KSK én de Duivenbond worden afgebroken en nieuw voorzien in/aan de nieuwe sporthal (integratie voetbal en duivenbond).

        Op 12 februari 2024 besprak de werkgroep sporthal de draftversie van het locatieonderzoek Rozenhoek en verzocht SWECO Belgium om enerzijds het mobiliteitsaspect en de ontsluiting van de sporthal (door middel van opmetingen) verder te onderzoeken en anderzijds actuele high-level kostenramingen te berekenen voor de bouw van de sporthal op de locatie Waterstraat en op de locatie Rozenhoek.

        Op 16 februari 2024 bezorgde SWECO Belgium de resultaten van het locatieonderzoek Rozenhoek aangevuld met een screening van de mobiliteitsaspecten.

        Op 28 februari 2024 werden de resultaten van het locatieonderzoek toegelicht aan de gebruikers van de site: KSK ’s-Gravenwezel-Schilde en Duivenbond Eendracht Schilde.

        Op 28 maart en 12 april 2024 bezorgde SWECO Belgium de high-levelramingen van de kosten voor de bouw van een sporthal op de locatie Waterstraat enerzijds en op de locatie Rozenhoek anderzijds. Voor de locatie Rozenhoek werden daarbij de high-level kosten van de scenario's 1 (geen integratie voetbal en Duivenbond), 2 (integratie voetbal) en 4 (integratie voetbal én Duivenbond) berekend. Vermits scenario 3 (enkel integratie Duivenbond) op basis van de gesprekken met de voetbal en Duivenbond voorlopig de minst plausibele piste is, werd hiervan voorlopig geen kostenraming opgemaakt.

        Op 12 april 2024 bezorgde de heer De Bie namens De Biekorf nv een voorstel van optieovereenkomst in functie van het afsluiten van een erfpachtovereenkomst voor het realiseren van een sporthal en het afsluiten van een huurovereenkomst voor het gemengd gebruik van parkeerplaatsen op de locatie Waterstraat.

        Op 17 april 2024 bezorgde SWECO Belgium op basis van de resultaten van de opmetingen op Rozenhoek aanvullende informatie bij het locatieonderzoek Rozenhoek betreffende de ontsluiting van de sporthal in het geval het huidige lokaal van de duivenclub zou blijven staan.

        Op 17 april 2024 besprak de werkgroep sporthal het voorstel van optieovereenkomst vanwege De Biekorf nv en de high-level kostenramingen van SWECO Belgium en besliste om beiden ter kennisgeving voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen.

        Op 23 april 2024 ontving de gemeente juridisch advies vanwege notaris Caroline Haagdorens aangaande het voorstel van optieovereenkomst van De Biekorf nv van 12 april 2024.

        Op 29 april 2024 maakte de werkgroep sporthal een aantal praktische vragen en voorstellen over aan De Biekorf nv aangaande het voorstel van optieovereenkomst.

        In de meerjarenbegroting 2024-2027 zijn op dit ogenblik volgende budgetten voorzien voor de realisatie van een nieuwe sporthal: 6.402.000 euro voor werken (2024-2026), 79.779,43 studiekosten (inclusief vergoeding wedstrijd) en 134.440 euro voor erfpacht grond en huur parkeerplaatsen (2025-2027).  

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2, §1 en §2.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 11° de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b).

 

Argumentatie

        De realisatie van een nieuwe gemeentelijke sporthal is een prioritaire actie in het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025.

        Het locatieonderzoek Rozenhoek van SWECO Belgium toont aan dat:

        een sporthal (met skateterrein) kan worden gerealiseerd op het huidige C-terrein op Rozenhoek;

        de sporthal zowel kan worden gerealiseerd met behoud van de huidige aparte gebouweninfrastructuur van de voetbalclub en de duivenbond op de site (scenario 1) als met de integratie van de infrastructuur van de voetbalclub (scenario 2), de duivenbond (scenario 3) of beiden (scenario 4);

        dat de integratie van de infrastructuur van de duivenbond geen noodzakelijke voorwaarde is om de ontsluiting (toegangsweg) van de sporthal mogelijk te maken;

        dat de inplanting van een sporthal op Rozenhoek mogelijk een aantal verkeerstechnische ingrepen zal vragen.   

        Uit het overleg met de gebruikers van de site Rozenhoek blijkt dat, in het geval er zou geopteerd worden om de sporthal op die site te realiseren:

        KSK ’s-Gravenwezel-Schilde sterke voorstander is om de eigen gebouweninfrastructuur mee te integreren in de nieuwe sporthal, al zal het verdwijnen van het C-oefenterrein wel (te) veel druk leggen op de twee resterende velden. De omvorming van één van beide resterende velden tot kunstgrasveld kan er voor zorgen dat dit potentieel probleem wordt voorkomen. Dit zal tevens mogelijk maken dat KSK zijn wedstrijden volledig kan overhevelen naar Rozenhoek (wedstrijdsite) en de site Molenakker in de toekomst als trainingscomplex kan benutten, wat de relatie met de buurt op Molenakker aanzienlijk zal verbeteren;

        duivenbond Eendracht Schilde zelf geen vragende partij is om te integreren en daarom een eerder afwachtende houding aanneemt, al geeft de bond wel aan bereid te zijn te praten. De duivenbond beschikt over een recht van opstal voor 50 jaar tegen een symbolische frank per jaar, afgesloten op 6 september 1994 met de gemeente Schilde en dus nog lopende tot 6 september 2044.

        De site Waterstraat biedt als belangrijkste voordelen dat de gemeente geen eigen  recreatiegrond dient in te brengen en dat er geen bijkomende verkeerstechnische ingrepen nodig zijn maar heeft als belangrijkste nadelen dat de gemeente voor een stuk afhankelijk zal zijn van de timing en realisatie van het nieuwe retailpark SCHILMart 2.0 en van de voorwaarden opgenomen in de eventuele af te sluiten optie-, erfpacht- en huurovereenkomsten met de Biekorf nv.

        De site Rozenhoek biedt als belangrijkste voordelen dat gemeente de aanpak, timing, realisatie en voorwaarden grotendeels zelf kan bepalen en dat de voetbalinfrastructuur op de site mee kan worden geïntegreerd in de nieuwe sporthal (wat toekomstige investeringen in de bestaande voetbalinfrastructuur uitspaart) maar heeft als belangrijkste nadelen dat de gemeente hiermee de beschikbare eigen recreatiegrond vermindert en dat er mogelijk nog verkeerstechnische ingrepen nodig zullen zijn.

        In het geval het bestuur zou opteren voor de site Rozenhoek, dan lijkt scenario 2 (integratie voetbal) de meeste voordelen te bieden inzake synergie en kostprijs.

        De high-level kostenraming voor de bouw van een sporthal op de site Waterstraat, opgemaakt in september 2023, bedraagt 9.481.946,75 euro exclusief btw voor ontwerp en bouw. De erfpachtcanon voor de grond en de huurkost voor de parking (beiden over 49 jaar) zijn hier mee inbegrepen maar niet de indexering (gezondheidsindex) van beide vergoedingen over 49 jaar noch de (nog te bepalen) gemeenschappelijke kosten voor onderhoud van parking en groen.

        De high-level kostenraming voor de bouw van een sporthal op de site Rozenhoek bedraagt in het geval van scenario 2 (integratie voetbal) 9.879.952,50 euro exclusief btw voor ontwerp en bouw. De aanleg van een minimaal vereist aantal parkeerplaatsen en de nodige groenbuffers zijn hierbij inbegrepen maar niet de eventuele noodzakelijke verkeerstechnische ingrepen en eventuele extra parkeerplaatsen.

        De door de Biekorf nv voorgestelde optieovereenkomst beoogt het vastleggen van de essentiële en substantiële voorwaarden waaronder de Biekorf een onherroepelijk recht wil verlenen aan de gemeente tot het afsluiten van een erfpachtovereenkomst (voor de realisatie van een sporthal op de site Waterstraat) en een huurovereenkomst (voor het ter beschikking stellen van parking), waarbij de gemeente, vanaf het ogenblik dat de Biekorf nv over een definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning voor de (her)ontwikkeling van het Retailpark zou beschikken, een termijn van 3 maanden krijgt om de optie al dan niet te lichten.

        Het overleg tussen beide partijen over het voorstel van optieovereenkomst van De Biekorf nv is lopende.

 

Financiële gevolgen

MJP

000741 (werken) - 001196 (studiekosten) - 001197 (wedstrijd) - 002008 (erfpacht grond en huur parkeerplaatsen) 

Actie

000048 Bouw nieuwe sporthal

Algemene rekening

2200000000 (werken) - 2140000007 (studiekosten & wedstrijd) - 6100800000 (erfpacht grond en huur parkeerplaatsen)

Beleidsveld

0740

Bedrag

Visum financieel directeur

Op dit ogenblik zijn volgende budgetten voorzien in de meerjarenplanning 2024-2027

-werken: 500.000 euro (2024) - 2.951.000 euro (2025) - 2.951.000 euro (2026);
-studiekosten: 59.779,43 (2024);
-studiekosten wedstrijd: 20.000 euro (2024);
-erfpacht grond en huur parkeerplaatsen: 46.000 euro (2025) - 46.000 euro (2026) - 42.440 (2027).

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het locatieonderzoek Rozenhoek van SWECO Belgium en van de high-level kostenramingen door SWECO Belgium voor de bouw van een sporthal op de site Waterstraat enerzijds en de site Rozenhoek (scenario’s 1, 2 en 4) anderzijds.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van optieovereenkomst vanwege De Biekorf nv van 12 april 2024 voor het afsluiten van een erfpachtovereenkomst (grond) en een huurovereenkomst (parking) in functie van de realisatie van een sporthal op de site Waterstraat.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist om voorkeur te geven voor de bouw op de site van de Rozenhoek (scenario 2) en hiervoor de verdere stappen te ondernemen.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen ook verder te laten werken aan de optieovereenkomst voor de ook valabele site aan de Waterstraat.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Uittreden als aandeelhouder bij Woonhaven

 

 

Voorgeschiedenis

Op 8 april 2024 ontvangt het lokaal bestuur een brief van Woonhaven Antwerpen met de vraag om uit treden als aandeelhouder bij Woonhaven.

 

Feiten en context

        Als gevolg van de fusie van ARRO met Woonhaven per 28 april 2023 en aansluitende de partiële splitising van De Ideale Woning per 28 juni 2023 werden heel wat gemeentes mee vennoot bij Woonhaven voor een zeer beperkt deel in de aandelenstructuur. Op 28 juli 2023 vond een partiële splitsing plaats van Woonhaven waardoor alle aandeelhouders een participatie verkregen in de woonmaatschappijen Thuisrand en Woonkade Rupel.

        Woonhaven stelt voor om uit te treden als aandeelhouder bij Woonhaven.

        Als aandeelhouder van een woonmaatschappij heeft het lokaal bestuur recht op de uitbetaling van de venale waarde, reeds gestort gedeelte van het ingeschreven bedrag (107,67 euro). 

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de volgende bevoegdheid niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen: 4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

        Artikel 4.39/2 van de Vlaamse codex wonen 2021
De Vlaamse Regering stelt de verhouding vast van de stemrechten tussen gemeenten en OCMW's die in een bepaald werkingsgebied liggen aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid. 

 

Argumentatie

Gezien het zeer beperkt deel in de aandelenstructuur, kan als aandeelhouder uitgetreden worden.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om uit te treden als aandeelhouder bij Woonhaven.

Artikel 2. De gemeenteraad bevestigt dat de som van honderd-en-zeven euro en zevenenzestig cent (107,67 euro) kan gestort worden op rekeningnummer BE30 0910 0011 4611 met de mededeling 'Uittreden als aandeelhouder Woonhaven - gemeente Schilde'.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Uittreden als aandeelhouder bij Woonkade

 

 

Voorgeschiedenis

Op 30 april 2024 ontvangt het lokaal bestuur een brief van Woonhaven Antwerpen met de vraag om uit treden als aandeelhouder bij Woonhaven.

 

Feiten en context

        Als gevolg van de partiële splitsing van de Ideale Woning per 28 juni 2023 en de partiële splitsing van Woonhaven Antwerpen per 28 juli 2023 verkregen heel wat gemeenten een participatie als aandeelhouder bij Woonkade Rupelstreek.

        Woonkade Rupelstreek stelt voor om uit te treden als aandeelhouder.

        Als aandeelhouder van een woonmaatschappij heeft het lokaal bestuur recht op de uitbetaling van de venale waarde, te weten het reeds gestort gedeelte van het ingeschreven bedrag (0,95 euro).

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de volgende bevoegdheid niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen: 4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

        Artikel 4.39/2 van de Vlaamse codex wonen 2021
Vlaamse Regering stelt de verhouding vast van de stemrechten tussen gemeenten en OCMW's die in een bepaald werkingsgebied liggen aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid. 

 

Argumentatie

Gezien het zeer beperkt deel in de aandelenstructuur, kan als aandeelhouder uitgetreden worden.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om uit te treden als aandeelhouder bij de Woonkade Rupelstreek.

Artikel 2. De gemeenteraad bevestigt dat de som van 95 cent (0,95 euro) kan gestort worden op rekeningnummer BE30 0910 0011 4611 met de mededeling 'Uittreden als aandeelhouder Woonkade Rupelstreek - gemeente Schilde'.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Pidpa - Algemene vergadering - 28 juni 2024

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad van 17 februari 2020 duidt voor de algemene vergadering Peter Mendonck aan als afgevaardigde en Kathleen Krekels als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        De gemeente ontvangt een brief van Pidpa van 22 april 2024 met agenda en bijlagen:

        verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023 en het duurzaamheidsverslag 2023;

        de jaarrekening over het boekjaar 2023;

        het verslag van de commissaris over 2023;

        toelichting toetredingen/uitbreidingen;

        toelichting benoemingen.

 

Feiten en context

        De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

        Op vrijdag 28 juni 2024 om 11.30 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering.

        De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

        nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

        verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023;

        verslag van de commissaris over het jaar 2023;

        goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2023;

        decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris;

        toetredingen/uitbreidingen van opdracht;

        benoemingen;

        varia: vragen van vennoten;

        goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Juridische grond

        Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2023. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad bevestigt de ontvangst van de oproeping voor de buitengewone

algemene vergadering van Pidpa op 28 juni 2024 met bijhorende agenda en

stukken.

Artikel 2. Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 juni 2024 overeenkomstig deze beslissing te stemmen

evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering.

Artikel 3. Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2023, de jaarrekening over het boekjaar 2023 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

Artikel 4. Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2023, wordt goedgekeurd.

Artikel 5. Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

Artikel 6. Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Igean MV - algemene vergadering - 20 juni 2024

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

        Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

        Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN  milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de algemene vergadering van 25 juni 2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarverslag en jaarrekening

        Artikel 35 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

        De raad van bestuur van 8 mei 2024 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2023 evenals aan de jaarrekening 2023. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Feiten en context

        De raad van bestuur van 8 mei 2024 heeft beslist om de jaarvergadering van 20 juni 2024 om 19 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

        De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

        goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2023;

        goedkeuren van de jaarrekening 2023;

        kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2023;

        benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

        benoemen van leden adviescomités.

        Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 10 mei 2024 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 20 juni 2024 aan alle deelnemers bezorgd.

        Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 8 mei 2024;

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        het jaarverslag 2023 met de jaarrekening 2023.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34, §1 van de statuten
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op 20 juni 2024 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

        Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2023;

        Goedkeuren van de jaarrekening 2023;

        Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2023;

        Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

        Benoemen van leden adviescomités.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van het gemeentebestuur, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 juni 2024 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Igean DV - algemene vergadering - 20 juni 2024

 

 

Voorgeschiedenis

Algemeen

        Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

        Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nummer 07120366.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

        Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de algemene vergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        Op de algemene vergadering van 25 juni 2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

        De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarverslag en jaarrekening

        Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

        De raad van bestuur van 8 mei 2024 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2023 evenals aan de jaarrekening 2023. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Feiten en context

        De raad van bestuur van 8 mei 2024 heeft beslist om de jaarvergadering van 20 juni 2024 om 19 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

        De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

        goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2023;

        goedkeuren van de jaarrekening 2023;

        kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2023;

        benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

        benoemen van leden adviescomités.

  • Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 10 mei 2024 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 20 juni 2024 aan alle deelnemers bezorgd.

        Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

        de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 8 mei 2024;

        de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

        het jaarverslag 2023 met de jaarrekening 2023.

 

Juridische gronden

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

        Statuten van IGEAN dienstverlening

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 33, §1 van de statuten van IGEAN dienstverlening
Bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op 20 juni 2024 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

        goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

        goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2023;

        goedkeuren van de jaarrekening 2023;

        kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2023;

        benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding;

        benoemen van leden adviescomités.

Artikel 2.De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 20 juni 2024 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Cipal - Algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 20 juni 2024 met de volgende agendapunten:

        kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023;

        goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023 met bestemming van het resultaat;

        kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023;

        kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2023;

        kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2023;

        vervanging bestuurder;

        goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

        De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

        De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

        Statuten van Cipal

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Franky Cools en Pascale Gielen

4 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 20 juni 2024 goed.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 20 juni 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 05 2024

Bekommernis inwoners verkeersproblematiek - Toegevoegd punt

 

 

Via de inkomende post en uit de verslagen van het CBS vernemen wij dat er bij de inwoners bekommernis heerst over de verkeersveiligheid in hun straat of wijk. Het gaat vooral over overdreven snelheid en onveilige oversteekplaatsen. De inwoners stellen zelf maatregelen voor. Helaas constateren wij dat deze adviezen niet worden gevolgd door het CBS. In het verslag van CBS van 6 mei werden er 6 adviezen niet weerhouden. Ook in voorgaande verslagen vernemen wij hetzelfde.
Onze vraag: Hoe gaat het CBS om met de beoordeling van deze aanvragen?
Wat zijn de criteria voor het al dan niet ingaan op de voorstellen van de inwoners?

 

Lot van het agendapunt

Alle meldingen worden ernstig genomen en in de verkeerscel besproken. De meldingen worden geobjectiveerd en meegenomen wanneer mobiliteit in een wijk wordt aangepakt.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.