VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

18 februari 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Leen Scholiers, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Verslag gemeenteraad 21 januari 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 21 januari 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Gedeeltelijke geldigverklaring verkiezing van de leden van de politieraad

 

 

Voorgeschiedenis

Proces-verbaal van de gemeenteraad van 7 januari 2019 betreffende de verkiezing van de leden van de politieraad

 

Feiten en context

Schrijven van de Federale Diensten van de Gouverneur, Dienst Toezicht Lokale Politie van 1 februari 2019 over de gedeeltelijke geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad

 

Juridische gronden

          Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst (WGP), gestructureerd op twee niveaus, gewijzigd bij wet van 21 mei 2018 (Belgisch Staatsblad van 20 juni 2018)

          Koninklijk besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad, gewijzigd bij koninklijk besluit van 7 november 2018

          Ministeriële omzendbrief van 13 november 2018 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentezone

 

Argumentatie

          De Dienst Toezicht Lokale Politie stelde een onnauwkeurigheid vast waardoor één van de 75 stembiljetten ongeldig moet verklaard worden.  Op het stembiljet werden twee kandidaten aangeduid terwijl dit niet is toegelaten.

          De effectief verkozene Hendrik Bellens heeft ten gevolge van die ongeldige stem 12 stemmen in plaats van 13 waardoor bij staking van stemmen overeenkomstig artikel 17 van de WGP Mats Geismar dient verkozen te worden tot effectief lid.

          Voor het overige blijkt uit het dossier dat de kiesverrichtingen zijn verlopen overeenkomstig de geldende voorschriften. 

 

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van de Dienst Toezicht Lokale Politie van 1 februari 2019 over de gedeeltelijke geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Vervanging voorzitter van de gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

          Artikel 7 §5 van het decreet lokaal bestuur
Als de voorzitter om een andere reden dan de redenen, vermeld in het eerste lid, tijdelijk afwezig is, of als hij bij een welbepaalde aangelegenheid betrokken partij is als vermeld in artikel 27, wordt hij met behoud van de toepassing van de nationaliteitsvereiste, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, als volgt vervangen:

          1° als de voorzitter zijn bevoegdheid schriftelijk heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid, neemt dat gemeenteraadslid het voorzitterschap waar;

          2° als de voorzitter zijn bevoegdheid niet schriftelijk heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid, overeenkomstig 1°, neemt het gemeenteraadslid met de hoogste rang het voorzitterschap waar.  Als dat gemeenteraadslid de voorzitter niet kan vervangen, wordt het voorzitterschap waargenomen door een ander gemeenteraadslid in volgorde van rang.

          Artikel 15 §2 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd op 21 januari 2019
Als de voorzitter tijdelijk afwezig is, worden de bepalingen van artikel 7 §5 van het decreet lokaal bestuur toegepast. Indien de voorzitter zijn bevoegdheid niet schriftelijk heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid, neemt het gemeenteraadslid met de meeste anciënniteit het voorzitterschap waar.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de schriftelijke opdracht van de voorzitter van de gemeenteraad in geval van tijdelijke afwezigheid of betrokkenheid bij een welbepaalde aangelegenheid als vermeld in artikel 27 van het decreet lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Aanduiding voorzitter en ondervoorzitters gemeenteraadscommissie

 

 

Juridische gronden

          Artikel 37 §4 van het decreet lokaal bestuur
De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie

          Artikel 59 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd op 21 januari 2019

          §1. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid van de fracties die de meerderheid vormen van de gemeenteraad. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De voorzitter van elke commissie wordt aangeduid door de gemeenteraad.

          §2. Als de voorzitter van een raadscommissie tijdelijk afwezig of verhinderd is, worden de bepalingen van artikel 7 §4, tweede lid van het decreet lokaal bestuur toegepast. Indien de voorzitter zijn bevoegdheid niet schriftelijk heeft opgedragen aan een gemeenteraadslid, neemt het gemeenteraadslid met de meeste anciënniteit het voorzitterschap waar.

 

BESLUIT

Geheime stemming: (Aanduiding voorzitter Hendrik Bellens) 19 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (Aanduiding ondervoorzitter Valérie Van Genechten) 19 stemmen voor, 3 stemmen tegen, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (Aanduiding ondervoorzitter Lynn Cuppens) 21 stemmen voor, 1 stem tegen, 2 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist na geheime stemming Hendrik Bellens aan te duiden als voorzitter van de gemeenteraadscommissie.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist na geheime stemming aan te duiden als ondervoorzitters van de gemeenteraadscommissie:

          Valérie Van Genechten;

          Lynn Cuppens.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Data gemeenteraadscommissies 2019

 

 

Juridische gronden

          Artikel 37 §1 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

          Artikel 56 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals goedgekeurd op 21 januari 2019
Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van elk kalenderjaar wordt door de voorzitter van de gemeenteraad aan de raadsleden een overzicht van de geplande raadscommissies meegedeeld.

 

Argumentatie

De gemeenteraadscommissies vinden enkel plaats als er een agenda is.

 

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraadscommissies voor 2019:

          maandag 4 maart 2019

          maandag 1 april 2019

          maandag 6 mei 2019

          maandag 3 juni 2019

          maandag 2 september 2019

          maandag 7 oktober 2019

          maandag 4 november 2019

          maandag 2 december 2019.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

BBC - OCMW - Jaarrekening 2017

 

 

Voorgeschiedenis

De OCMW-raad van 13 december 2018 keurde de jaarrekening 2017 van het OCMW goed.

 

Feiten en context

          De jaarrekening is één van de beleidsrapporten voor algemene doeleinden in het kader van de Beleids- en Beheerscyclus.

          De jaarrekening geeft de werkelijke situatie op 31 december van het betrokken financieel boekjaar weer.

 

Juridische gronden

Artikel 174 van het OCMW-decreet

          §1. De OCMW-raad spreekt zich in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft uit over de vaststelling van de jaarrekening. (...)
Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de provinciegouverneur.

          §2.  Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt bezorgd aan de gemeenteraad, die binnen vijftig dagen na overzending, zijn opmerkingen ter kennis kan brengen van de provinciegouverneur.

          §3. De provinciegouverneur keurt de jaarrekening goed als ze juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van het OCMW.

 

Argumentatie

Omdat de OCMW-raad de jaarrekening 2017 goedkeurde op 13 december 2018 is het OCMW-decreet nog van toepassing.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2017 van het OCMW.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

BBC 2019 - OCMW - Aanpassing en toelichting meerjarenplan

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 3 december 2018 gaf het college van burgemeester en schepenen positief advies over het meerjarenplan 2014-2021.

          Op 5 december 2018 gaf het managementteam positief advies over het meerjarenplan 2014-2021.

          Op 13 december 2018 keurde de OCMW-raad het meerjarenplan van het OCMW goed.

 

Feiten en context

          Het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota en een financiële nota. 

          In de strategische nota worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op elkaar afgestemd en geïntegreerd weergegeven. De beleidsdoelstellingen en beleidsopties worden afgestemd op het lokaal sociaal beleidsplan overeenkomstig het decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid.

          In de financiële nota wordt de vermoedelijke gemeentelijke bijdrage opgenomen, wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd en worden de financiële consequenties van de beleidsopties van de strategische nota weergegeven.

 

Juridische gronden

Artikel 148 §1 van het OCMW-decreet

Het meerjarenplan en de aanpassingen ervan worden aan de gemeente bezorgd.  De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn licht het meerjarenplan of de aanpassingen ervan toe op de vergadering van de gemeenteraad waarop het geagendeerd is. (...)

Het meerjarenplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad, die een van de volgende beslissingen kan nemen:

          1° goedkeuring van het meerjarenplan;

          2° niet-goedkeuring van het meerjarenplan;

          3° aanpassing van het meerjarenplan.

De gemeenteraad neemt de beslissing binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag nadat de beslissing van de OCMW-raad bij de gemeente is ingekomen.  De gemeente bezorgt haar beslissing aan het OCMW uiterlijk de laatste dag van die termijn.  Als binnen die termijn geen beslissing aan het OCMW is bezorgd, wordt de gemeenteraad geacht aan het meerjarenplan of de aanpassingen ervan zijn goedkeuring te hebben verleend.

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan werd, zoals bij de gemeente, uitgebreid naar 2021.

          De meerjarenplanning blijft binnen de voorziene marges wat betreft de gemeentelijke bijdrage. 

          De autofinancieringsmarge is positief over de hele periode.

          Het resultaat op kasbasis is groter dan nul over de gehele periode.

          Omdat het meerjarenplan van het OCMW werd goedgekeurd op 13 december 2018 is het gemeentedecreet nog van toepassing.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het meerjarenplan 2014-2021 van het OCMW goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

BBC 2019 - OCMW - Budget 2019

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 3 december 2018 gaf het college van burgemeester en schepenen positief advies over het budget 2019.

          Op 5 december 2018 gaf het managementteam positief advies over het budget 2019.

          Op 13 december 2018 keurde de OCMW-raad het budget 2019 van het OCMW goed.

 

Feiten en context

          Het budget van het OCMW omvat een beleidsnota en een financiële nota.

          De beleidsnota verwoordt het beleid dat het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het financiële boekjaar zal voeren en concretiseert de beleidsdoelstellingen. De beleidsnota omvat een toelichting omtrent de financiële toestand van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en verwoordt de aansluiting bij de financiële nota.

          De financiële nota bevat minstens het exploitatiebudget, het investeringsbudget, het liquiditeitenbudget en de gebudgetteerde gemeentelijke bijdrage.

 

Juridische gronden

Artikel 150 van het OCMW-decreet

Het budget wordt aan de gemeente bezorgd.  De voorzitter van de OCMW-raad licht het budget toe op de vergadering van de gemeenteraad. (...)

Als het budget past in het meerjarenplan, neemt de gemeenteraad er kennis van.  Als het budget niet past binnen het meerjarenplan, spreekt de gemeenteraad zich uit over de goedkeuring van het budget.  De gemeenteraad kan evenwel in dat geval het budget in overeenstemming brengen met het meerjarenplan.  Als de OCMW-raad  geen meerjarenplan of budget heeft vastgesteld, stelt de gemeenteraad eenzijdig het budget vast.

De gemeenteraad neemt de beslissingen, vermeld in het tweede lid, binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag nadat de beslissing van de OCMW-raad bij de gemeente is ingekomen.  De gemeente verstuurt haar besluit naar het OCMW uiterlijk de laatste dag van die termijn.  Als binnen die termijn geen beslissing naar het OCMW is verstuurd, wordt de gemeenteraad geacht te hebben kennisgenomen van het budget, vermeld in het tweede lid, of er zijn goedkeuring aan te hebben verleend.

 

Argumentatie

          Het budget blijft binnen de voorziene marge wat betreft de gemeentelijke bijdrage.

          Het budget bevat geen nieuwe beleidsopties, deze zullen vastgelegd worden bij de opmaak van een nieuw meerjarenplan.

          Omdat het budget werd goedgekeurd door de OCMW-raad van 13 december 2018 is het OCMW-decreet nog van toepassing.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2019 van het OCMW.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

AGB Schilde - Budget 2019

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 20 november 2017 besliste om een Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) op te richten voor het beheer van sport, culturele en ontspanningsinfrastructuur.

          De gemeenteraad van 20 november 2017 besliste om de statuten van het AGB vast te stellen.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

          De raad van bestuur van het AGB keurde op 17 december 2018 het budget 2019 van het AGB goed.

 

Feiten en context

          Het is het eerste volwaardige budget van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) voor het dienstjaar 2019. Omdat er volgend jaar in de BBC 2020 ook een volwaardig meerjarenplan voor het AGB moet komen, stelde toezicht het bestuur vrij om nu nog een meerjarenplan te maken.

          Het budget van het AGB Schilde is een onderdeel van het gemeentebudget. Er is wel een nieuwe beleidsstructuur opgesteld volgens de regels van de beleids- en beheerscyclus, maar het zijn wel dezelfde kredieten die beschikbaar zijn voor het AGB.

          Een AGB is een bedrijf dat winst moet maken en onderhevig is aan de vennootschapsbelasting. Het zal ook elk kwartaal een BTW-aangifte moeten indienen.

          Om het AGB winstgevend te maken geeft de gemeente prijssubsidies aan het AGB. Kenmerkend is dat een prijssubsidie verband houdt met de prijs van de geleverde goederen en diensten, waardoor ze eigenlijk mee moeten worden opgenomen in de maatstaf van heffing van de gesubsidieerde handelingen. Door een dergelijke subsidie toe te kennen, wil de overheid de consument immers een lagere prijs doen genieten.

          Het is moeilijk in te schatten of de prijssubsidies ontoereikend zullen zijn of te hoog ingeschat werden. Er mag twee keer per jaar een aanpassing van de prijssubsidie gebeuren. Ideaal is dat het AGB juist winst maakt. Het wordt de volgende jaren gemakkelijker om de prijssubsidies in te schatten omdat je  je dan kan baseren op reële cijfers van de voorbije jaren.

          Het AGB ontvangt van de gemeente prijssubsidies. Het gaat om een bedrag van 643.000 euro exclusief BTW. In het budget staat een prijssubsidie ingeschreven van 681.580 euro, inclusief 6% BTW, toegepast op de prijzen van de inkomtickets. Het tarief van de prijssubsidie is gebaseerd op de voorstellingen die in het eerste half jaar van 2019 in Werf 44 zullen plaatsvinden. Voor de tweede helft van het jaar is er dan aangenomen dat er ongeveer dezelfde omzet zal gedraaid worden, maar dat is uiteraard een raming.

 

Juridische gronden

Artikel 243 van het gemeentedecreet

De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en het budget vast en legt ze ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor.

 

Argumentatie

Omdat het budget in december 2018 werd goedgekeurd door de raad van bestuur is het gemeentedecreet nog van toepassing.

 

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het budget 2019 van het AGB Schilde goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Brechtseheideweg 13 - Zaak van de wegen - SA 2018/9

 

 

Feiten en context

          Op 3 december 2018 werd een aanvraag tot stedenbouwkundig attest ingediend voor het perceel Brechtseheideweg 13.

          Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt tot de as van de weg.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

De gemeenteraad is bevoegd over de zaak der wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

          Het perceel is gelegen in het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Kotsbos - herziening van 2006. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van artikel 3 openbare wegenis.

          Het gedeelte van het perceel (helft van de weg) van circa 183m², gelegen in artikel 3 van het BPA, dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de verkavelaar.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak der wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over het stedenbouwkundig attest.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 183m² gelegen in artikel 3 openbare wegenis van BPA Kotsbos - herziening kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Sint-Jobsteenweg 72 - Zaak van de wegen - SA 2018/7

 

 

Voorgeschiedenis

          21 mei 1963 - omvormingspost - vergunning - sgr 1963/22

          29 november 1994 - terreinafsluiting - vergunning - SV 1994/237

          28 februari 1995 - uitbreiden woning - vergunning - SV 1994/227

          18 juni 1996 - paardenstal - vergunning - SV 1996/28

          9 januari 2001 - het bouwen van een tuinberging en drie overdekte autostaanplaatsen - weigering - SV 2000/128

          18 maart 2003 - het bouwen van een tuinberging en drie overdekte autostaanplaatsen - vergunning Vlaamse Regering - SV 2001/366

          31 maart 2003 - de regularisatie van een bestaande serre - vergunning Vlaamse Regering - SV 2002/22

 

Feiten en context

          Op 5 september 2018 werd een aanvraag tot stedenbouwkundig attest ingediend voor het afsplitsen van een bouwkavel aan het perceel Sint - Jobsteenweg 72.

          Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt tot de as van de weg.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning

De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

          Het gedeelte van het perceel (helft van de weg) van circa 375m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over het stedenbouwkundig attest.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 375m² kostenloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Patrimonium - Aankoopakte - Zilverreiger 2

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar wenst de eigendom gelegen aan de Zilverreiger 2 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 R17 en 480 L beschikt, te verkopen aan de gemeente. Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 16.000 euro of 14,034 euro per m². De gemeenteraad heeft in de vergadering van 17 september 2018 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 16.000 euro.

 

Feiten en context

Het verlijden van de notariële akte.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

16.000 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 16.000 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Zilverreiger 2 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Patrimonium - Aankoopakte - Driepikkel 2

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaars van de Driepikkel 2 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 460 W, wensen deze eigendom te verkopen aan de gemeente. Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 12.000 euro of 33,614 euro per m². De gemeenteraad heeft in de vergadering van 17 september 2018 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 12.000 euro.

 

Feiten en context

Het verlijden van de notariële akte.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

12.000 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 12.000 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Driepikkel 2 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Eandis - Dringende vervanging gascabine - Overdracht perceel naar het openbaar domein

 

 

Feiten en context

Om de omliggende wijken te kunnen voeden, dient de gascabine in de Kasteeldreef vervangen te worden door een groter exemplaar. Het perceel dat eigendom is van de gemeente Schilde is volgens het gewestplan gelegen in woonparkgebied en behoort tot het privaat domein. Als dit perceel kan worden overgedragen naar het openbaar domein, hoeft er geen zakelijk recht te worden afgesloten tussen de gemeente Schilde en Eandis. Er wordt voorgesteld om dit perceel uit het patrimonium van de gemeente Schilde te halen. Eandis is immers gemandateerd om werken uit te voeren op het openbaar domein.  Voor werken op het privaat domein moeten zij een omgevingsvergunning aanvragen. 

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

          Door de overdracht van het privaat naar het openbaar domein moet Eandis geen omgevingsvergunning aanvragen.

          De vervanging van de gascabine kan sneller gebeuren.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het perceel, volgens het opmetingsplan van landmeter Koyen, over te dragen naar het openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Heraanleg plein Kasteeldreef - 2019-001/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Voorgeschiedenis

Op 8 mei 2018 werd Carlier bvba (bestek 2018-040/TDU) aangeduid om een ontwerp op te maken voor de heraanleg van het plein aan de Kasteeldreef.

Op vraag van de omwonenden en handelaars voor meer parkeergelegenheid werd de optie bekeken om een ontwerp op te stellen voor een volledige herinrichting waarin zowel het aspect van de parkeergelegenheid als openbaar groen aan bod komt.

 

Feiten en context

Het bestek voorziet in de opdracht voor uitvoering van het opgestelde ontwerp.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 144.000 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

005/001/013/004

Algemene rekening

22000007

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel beheerder

93.716,62 euro inclusief btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. Het bestek met nummer 2019-001/TDU en de raming voor de opdracht "Heraanleg plein Kasteeldreef" worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 93.716,62 euro inclusief btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Vervangen betongoten - 2019-005/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

          Wederkerend bestek voor vervangen van betongoten.

          Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

005/001/013/003

Algemene rekening

22400007/

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel beheerder

48.566,38 euro incl. 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-005/TDU en de raming voor de opdracht “Vervangen betongoten”, opgesteld door de Technische dienst Uitvoeringen worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 48.566,38 euro incl. 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

De Brouwerij - Overeenkomst Boxs

 

 

Voorgeschiedenis

          Goedkeuring van de overeenkomst met Boxs aangaande zaal De Brouwerij door de gemeenteraad van 15 december 2014

          Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 6 juli 2015 van de evaluatie van de samenwerking met Boxs

          Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2016 van de evaluatie van de samenwerking met Boxs

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 februari 2018 om de samenwerking met Boxs inzake De Brouwerij te herzien

 

Feiten en context

          Op 20 april 2018 en op 3 december 2018 vond een overleg plaats met Boxs om de huidige overeenkomst te herbekijken.

          Het geïnstalleerde alarm kan eenvoudig ontdubbeld worden in de Brouwerij versus de rest van het gebouw.

          Het beheer van de Brouwerij kan overgenomen worden door het evenementenloket, inclusief controle en opvolging door de conciërge van het dorpshuis.

          Het onderhoud van de Brouwerij kan opgenomen worden door de poetsdienst.

          De kasten in de Brouwerij worden volledig voor de werking van de Brouwerij gebruikt en kan geen opslagruimte meer bieden voor Boxs.

          Boxs kan de Brouwerij aan dezelfde voorwaarde huren als inwoners van de gemeente Schilde.

          Boxs staat in voor het onderhoud van de toiletten en gemeenschappelijke gang.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

          Beide partijen vragen om een herwerking van de overeenkomst.

          Het beheer van de Brouwerij door het evenementenloket verhoogt de controle en kan nieuwe impulsen geven voor verhuring.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Mats Geismar, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de aangepaste overeenkomst met Boxs aangaande de Brouwerij goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Stand van zaken zwembad (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vorige legislatuur besliste de gemeenteraad in Wijnegem om het zwembad te sluiten. Hierop besliste enkele besturen van de buurgemeenten, waaronder ook Schilde een principeakkoord te ondertekenen voor een intergemeentelijke samenwerking voor de bouw en uitbating van een zwembad.  

 

Als CD&V onderstrepen wij het belang van een zwembad in of in de nabijheid onze gemeente, zowel voor de scholen als alle inwoners.

 

Graag vernemen wij de stand van zaken over dit dossier en welke gemeenten zijn bereid om toe te treden?

 

Mevr. P. Gielen (N-VA) antwoordt dat er reeds een overleg gepland staat op 27 maart 2019. Zowel de gemeentebesturen van Wijnegem, Wommelgem, Zoersel en Schilde zullen op dit overleg aanwezig zijn. Ook andere gemeentebesturen zullen worden uitgenodigd. Ondertussen zijn er nieuwe besturen met nieuwe visies geïnstalleerd. Eén en ander zal dus opnieuw besproken moeten worden. Maar Schilde gaat in ieder geval het engagement tot een intergemeentelijk zwembad aan. Verder is het uiteraard een goede zaak dat het bestuur van Wijnegem heeft beslist om het zwembad drie jaar langer open te houden. De vraag om mee te investeren wordt volgende week behandeld in het college van burgemeester en schepenen.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) vraagt mevr. P. Gielen (N-VA) om op de hoogte te worden gehouden van de stand van zaken in dit dossier.

Mevr. P. Gielen (N-VA) stemt daarmee in.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Stand van zaken nieuwe sporthal (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Tijdens de vorige legislatuur werd unaniem de bouw van een nieuwe sporthal goedgekeurd.  Ook plaatsten de meeste partijen dit prioritair op hun verkiezingsprogramma. De vorige bestuursploeg zette reeds de eerste stappen en stelde een stappenplan op. Transparantie, communicatie  en feedback met de sportverenigingen zou zeer belangrijk zijn.

Graag zou onze fractie de stand van zaken hierover vernemen en in hoeverre zijn de verenigingen reeds betrokken geweest in dit project?

 

Agendapunt 21 en 24 worden samen behandeld.

 

Mevr. P. Gielen (N-VA) bevestigt dat er nood is aan een sporthal en dat de grote delegatie van de volleybal op de gemeenteraad dit nogmaals bewijst. Over de ontwerpen die inmiddels werden voorgesteld, is geen communicatie mogelijk. De gemeente is gebonden aan geheimhouding om de procedure niet te schenden en zijn onderhandelingspositie niet te verzwakken. Een vertegenwoordiger van de sportraad is betrokken in de jury. Wat de buurt betreft, is in het bestek opgenomen dat er op geregelde tijdstippen moet worden gecommuniceerd.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) merkt op dat er vorige legislatuur een stappenplan werd afgesproken. Is daar nog sprake van?

Mevr. P. Gielen (N-VA) geeft aan dat ze geen juiste timing kan voorleggen, maar dat alles op schema zit.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) vraagt zich af hoe dit schema eruit ziet.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) wijst erop dat de prioriteit van de bouw van de sporthal buiten kijf staat. Naar timing toe was de oplevering voorzien voor medio 2020, maar met de overgang naar de nieuwe legislatuur werd er een beetje vertraging opgelopen. Op zich is dit geen slechte zaak, aangezien alle stakeholders moeten worden meegenomen in het verhaal. Er moet een breed draagvlak gecreëerd worden zodat bezwaren kunnen worden vermeden en de bouw op een efficiënte manier kan worden gerealiseerd. Het traject loopt: de onderhandelingen zijn bezig.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) begrijpt dat de bouw van de sporthal niet voor morgen zal zijn. Hij wijst er echter op dat de verenigingen ondertussen zijn aangewezen op de huidige sportaccommodatie die zich in slechte staat bevindt. Kunnen er geen afspraken gemaakt worden met het gemeenschapsonderwijs om de accommodatie in orde te houden?

Mevr. P. Gielen (N-VA) merkt op dat er voortdurend overleg plaatsvindt met Invento.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) geeft aan dat Open VLD het dossier steeds nauwgezet opgevolgd heeft.  Hij moet met spijt vaststellen dat het tijdens de vorige legislatuur gedurende twee à drie jaar in de ijskast is beland. Aangezien er toch heel wat noden zijn, roept hij op om nu snel werk te maken van de sporthal.

Mevr. M. Struyf (CD&V) heeft begrip voor de geheimhouding waar de gemeente in deze fase aan gebonden is, maar vraagt zich toch af of er werkelijk geen enkele communicatie mogelijk is naar de verenigingen toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) verduidelijkt dat de verenigingen in de jury zijn vertegenwoordigd door een lid van de sportraad en benadrukt dat er in de ontwerpen rekening werd gehouden met de verwachtingen van de clubs en de bezorgdheden van de buurt. Zowel de clubs als de buurt zullen als eerste op de hoogte worden gebracht van beslissingen.

Mevr. M. Struyf (CD&V) is aangenaam verrast dat dhr. D. Bauwens (N-VA) de mening van de clubs en de buurt ter harte neemt. De adviesraden zijn dan ook duidelijk een meerwaarde.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) wijst erop dat dit altijd zo geweest is.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) vraagt waarom er geen vertegenwoordiging vanuit de buurt in de jury zetelt.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) licht toe dat men deze optie heeft overwogen, maar niet behouden wegens eventuele tegenstrijdige belangen die er kunnen spelen. Hij benadrukt nogmaals dat er in de ontwerpen rekening werd gehouden met de bezorgdheden van de buurt en dat de buurt onmiddellijk zal worden geïnformeerd wanneer er beslissingen genomen worden.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Infocampagne met betrekking tot speed pedelecs (Philippe Verschueren - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE:

De speed pedelecs, snelle elektrische fietsen (45km/u) staan in het verkeersreglement gecatalogeerd als “bromfiets”. Dit is zo bepaald in de Europese regelgeving. In België werd een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de “bromfiets klasse P” (voor “Pedelec”).

Speed Pedelecs mogen op het fietspad rijden behalve bij wegen waarop de maximum snelheid meer is dan 50, dan is het fietspad verplicht. MAAR gemengde fiets en voetpaden (borden D9 en D10) zoals op de Turnhoutsebaan zijn verboden terrein voor pedelecs. Niemand houdt zich daaraan, men hoort ze niet aankomen en ze rijden snel! Dat is gevaarlijk.

 

VRAAG:

Kan voor de lente en het nieuwe fietsseizoen via de gemeentelijke communicatiekanalen een duidelijk infocampagne worden opgezet? Er is momenteel veel onwetendheid i.v.m. het actuele fietsreglement, zeker voor speed pedelecs.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vindt de vraag waardevol en antwoordt dat de dienst mobiliteit samen met de politie een informatiecampagne zal uitwerken. Hij wijst er tegelijkertijd op dat het thema ook breder moet worden bekeken en dat ook de infrastructuur moeten worden aangepast. Hij geeft nog mee dat er in de vervoerregio stemmen opgaan om de snelheid van speed pedelecs in de dorpskern te beperken tot 25 kilometer per uur. Op die manier kunnen speed pedelecs, ook in de dorpskernen, gebruikmaken van de fietspaden.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Kruispunt Lierse- en Turnhoutsebaan: file (Philippe Verschueren - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE:

Het verkeerslicht op de Turnhoutsebaan met de Liersebaan zorgt dikwijls voor lange files. Hierdoor gebruiken meer en meer automobilisten de zijbaan van de Turnhoutsebaan (ALDI, Kiekepot,..) om  af te slaan in de Liersebaan.  Zo hebben ze voorrang op de wagens die vanuit de Liersebaan de Turnhoutsebaan willen oprijden.

Dit levert bij momenten gevaarlijke verkeerssituaties op. Automobilisten die voor het verkeerslicht staan moeten voorrang verlenen, maar beseffen dit niet en 2) is er minder goede zichtbaarheid voor de auto’s die gelijktijdig van de Turnhoutsebaan de Liersebaan opdraaien en dus wel voorrang hebben.

De toestand zal niet verbeteren gezien er mogelijks nog meer appartementen zullen komen en dus meer verkeer.

 

VRAAG:

Kan bekeken worden wat er aan deze situatie kan verbeteren? Zijn er oplossingen voor een betere afstelling van de verkeerslichten? Kan er een duidelijke waarschuwingsbord komen aan de Liersebaan, waarom is het huidige verkeersbord afgedekt met plastiek zak.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft aan dat het probleem niet bekend is bij de gemeentelijke diensten. Het zal er in eerste instantie dan ook op aankomen om te bekijken in welke mate er effectief een probleem is. De verkeerscel neemt dit verder op. Wat het verkeersbord betreft, kan hij meedelen dat dit werd geplaatst door het Agentschap Wegen en Verkeer om het automobilisten onmogelijk te maken om naar links te draaien op de Liersebaan.

Mevr. M. Struyf (CD&V) merkt verder op dat de signalisatie op het kruispunt voor automobilisten die van Zoersel komen en links de Liersebaan oprijden, ondermaats is.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vraagt om dergelijke meldingen in de toekomst aan papier toe te vertrouwen zodat ze terdege kunnen opgevolgd worden.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Stand van zaken nieuwe sporthal (Philippe Verschueren - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE:

De bouw van een nieuwe sporthal is een van topprioriteiten van deze legislatuur.

 

VRAAG:

Graag een gedetailleerde stand van zaken: Liggen er voorstellen van ontwerpbureaus op tafel? Wat is de kostraming voor de bouw van de sporthal? Is dat in lijn met de begroting? Worden er nog steeds vergoedingen betaald aan het Gemeenschapsonderwijs. Hoeveel werd er reeds betaald? Zal er rekening worden gehouden met de bezwaren van de buurt. Wat is de planning voor de bouw en feedback naar de omwoners?

 

Agendapunt 21 en 24 worden samen behandeld.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Oelegemsteenweg: verkeersveiligheid (Philippe Verschueren - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE:

Sinds enkele legislaturen vragen de inwoners van de Oelegemsesteenweg naar ingrepen die van de Oelegemsesteenweg een veiligere straat moeten maken. Hoge snelheden, gevaarlijke kruispunten bijv. de Goorstraat/Den Heuvel, gebrek aan ‘veilige’ oversteekplaatsen, overvloed aan vrachtwagens vanwege het fileleed op de E313… Wat met ANPR camera’s? Trajectcontrole? Fluisterbeton? Zebrapaden? Snelheidsbeperking?...

 

VRAAG:

Graag een overzicht van de plannen en wanneer deze concreet worden uitgevoerd?

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vraagt aandacht voor de ingrepen die in 2018 beslist werden, namelijk een uitbreiding van de zone 50 aan Rozenhoek en het schilderen van een zebrapad. De verkeerscel van 6 februari 2019 besliste een aantal bijkomende maatregelen te nemen, zoals een uitbreiding van de zone 50 tot aan de Goorstraat. Deze zone 50 zal worden gesignaleerd met onder andere een sensibiliseringsbord. De maatregel zal ook worden gehandhaafd en geëvalueerd. Op lange termijn zijn er echter structurele werken nodig om de zone 50 te laten “beleven”. Ook een vrachtwagensluis behoort tot de mogelijkheden. Op korte termijn werden er in ieder geval al acties ondernomen die tegemoetkomen aan de vraag van de omwonenden.

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) brengt een vraag van bewoners die in 2018 al aan bod is gekomen, opnieuw te berde: kan er worden voorzien in een volle lijn om zo een inhaalverbod te creëren? Ook uit ze haar twijfels bij de doeltreffendheid van de uitbreiding van de zone 50 tot aan de Goorstraat als niet ook Oelegem de zone 50 uitbreidt tot aan haar dorpskern.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) vraagt om het sluipverkeer in zijn totaliteit te bekijken, want ook op andere plaatsen is dit een probleem. Wat de situatie op de Sint Jobsteenweg bijvoorbeeld nog extra gevaarlijk maakt, zijn de verkeersdrempels die hier werden opgeworpen waardoor vrachtwagens constant moeten accelereren en remmen.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) stelt zich tenslotte vragen bij de timing: wat wordt er concreet bedoeld met korte en lange termijn?

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) meldt dat beide bemerkingen van mevr. V. Van Genechten (Open VLD) werden overwogen, maar niet weerhouden. De straat kent zoveel opritten dat een volle lijn bij wijze van spreken zou neerkomen op een stippellijn. Daarnaast betreft het stuk waar er 70 kilometer per uur mag worden gereden ongeveer een kilometer, wat vrij lang is. Bovendien zou een uitbreiding van de zone 50 daar moeilijk afdwingbaar zijn. Op lange termijn is er natuurlijk de herinrichting waardoor er minder inhaalbewegingen kunnen gebeuren. Wat de timing betreft, moeten de maatregelen op korte termijn binnen een paar maanden een feit kunnen zijn. Tenslotte wordt de bezorgdheid van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) terecht bevonden al wordt er opgemerkt dat elke straat zijn eigen maatregelen zal nodig hebben.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) komt terug op de situatie in de Sint Jobsteenweg waar er op minder dan drie kilometer vier vluchtheuvels werden geplaatst en er toch 70 kilometer per uur mag worden gereden. Ze stelt voor dat er ofwel vluchtheuvels verdwijnen ofwel een snelheidsbeperking komt van 50 kilometer per uur.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) merkt op dat er reeds werd beslist dat er in de Sint Jobsteenweg een vrachtwagensluis wordt geïnstalleerd.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) antwoordt dat daarmee het probleem van de personenwagens niet is opgelost.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Situatie wegenis in Kotsbos / Wegen Putse Heide (Kristof Droessaert - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

Gelet op het protest van buurtbewoners in vorige legislatuur en enkele klachten die beschikbaar zijn rond reiniging van het wegdek (cfr. inkomende post 7/1/2019) informeert onze fractie naar het plan van aanpak om in dit dossier tot oplossingen te komen?  Welke zijn de stappen die inmiddels genomen worden? Is er een bepaalde timing vooropgesteld?

 

Dhr. P. Mendonck (N-VA) deelt mee dat er een informatievergadering voorzien is met de inwoners van de wijk Kotsbos op 27 maart 2019. Op deze informatievergadering zal een opmetingsplan met schets van de huidige toestand worden voorgelegd dat werd opgesteld door de landmeter van de provincie. Het zal duidelijk worden dat de Kotsbosloop, die nu door de tuinen loopt, wordt verlegd en de straatkant zal volgen zodat afwatering van de asfaltering wordt voorzien. Er zal daarbij een kosteloze grondruil worden voorgesteld aan de inwoners die nu de Kotsbosloop door hun tuin hebben lopen. Op vijf gronden is dit niet het geval. Deze inwoners zullen naakte onteigeningen moeten ondergaan. Er wordt nog besproken of het gemeentebestuur dan wel de provincie de onteigeningsprocedure zal betalen. Verder zal er een modeldocument worden voorgelegd aan de bewoners om over te gaan tot de kosteloze grondruil. Bewoners die akkoord zijn, kunnen dit document op de informatievergadering getekend terugbezorgen. Wanneer iedereen akkoord is, worden de werken in het voorjaar van 2020 opgestart. Zijn er een aantal bewoners niet akkoord, moet er worden overgegaan tot een onteigeningsprocedure wat uiteraard een dure zaak is. Wat de Putse Heide betreft, is het dweilen met de kraan open: twee- à driemaandelijks worden de wegen gladgeschaafd. Een oplossing werd opgenomen in het coalitieakkoord, maar werd nog niet concreet uitgewerkt.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Besluit/vraag Geboortearboretum 2.0 (Laurenz Van Ginneken - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE

Na mijn eerste videoverslag van de gemeenteraad viel er in de commentaren op dat er vraag is om werk te maken van een verderzetting van het geboortearboretum.

We moeten het groene karakter van onze gemeente beschermen en versterken.

Het planten van nieuwe bomen is hier een goed middel voor, zeker om het rooien aan de Brasschaatsebaan en de Gillès de Pélichylei te compenseren.

Tenslotte is het een mooie verwelkoming voor de nieuwgeboren kinderen in de gemeente en kunnen we op deze manier de jonge gezinnen dichter bij elkaar brengen.

 

VRAAG

Is de gemeente bereid om gronden ter beschikking te stellen of te zoeken waar we dit kunnen doen?

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat het geboortearboretum een heel positief verhaal was, maar dat de locatie ondertussen is vol geplant. In het coalitieakkoord werd een engagement tot het opmaken van een natuurplan opgenomen teneinde de natuur in Schilde te verbinden en te versterken. De waardevolle suggestie van dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) kan hier eventueel aan gekoppeld worden.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Stand van zaken nieuwe vrachtwagenloods Rozenhoek (Laurenz Van Ginneken - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE

Voor de nieuwe loods aan de Dienst der Werken loopt nu een openbare aanbesteding.

 

Er komen echter signalen tot bij mij dat deze te ingewikkeld zou zijn waardoor vele aannemers afgeschrikt zijn om zich hiervoor in te schrijven.

 

VRAAG

Wat is de huidige stand van zaken omtrent dit dossier en wat is er al vanuit de gemeente ondernomen om de openbare aanbesteding aantrekkelijker te maken?

 

Dhr. P. Mendonck (N-VA) verduidelijkt dat de aannemers moeilijkheden ondervonden bij het digitaal indienen van de aanbestedingsdocumenten waardoor er geen aanbieders werden gevonden om in te tekenen op de aanbesteding. Dit omdat Schilde een voortrekkersrol heeft gespeeld in het werken met de digitale aanbesteding naar Europese wetgeving. Schilde is dan ook zo soepel geweest om de aanbesteding op papier te laten indienen. De gestanddoeningstermijn werd met twee weken werd omdat de hoofdaannemers geen onderaannemers vinden die in de huidige economische conjunctuur voor de gemeente willen werken.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Opvolging - hondenweides (Laurenz Van Ginneken - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

Het is goed dat er op het schepencollege van 4 februari verder werd gewerkt aan de hondenlosloopzones. Eind februari zouden de mogelijke locaties worden overgemaakt aan het schepencollege. Maar is deze zoektocht/oproep voldoende bekend gemaakt bij de inwoners van onze gemeente? Misschien weten inwoners nog goede locaties aanvullend op die van de gemeentelijke diensten.

 

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat de gemeentelijke diensten mogelijke locaties oplijsten en dat ook de inwoners locaties kunnen voorstellen, al kan een hondenweide uiteraard niet op privéterrein worden ingericht. De OCMW-raad heeft vorig jaar toestemming gegeven voor een eerste hondenweide aan de Moerhoflaan. In maart wordt er hieromtrent een informatievergadering georganiseerd. Vervolgens zal er op dit proefproject kunnen worden verder gebouwd.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Bosbeheer / groenbehoud (Valerie Van Genechten - Open Vld) - Toegevoegd punt

 

 

SITUATIE

Deze coalitie heeft de intentie om zijn groen te bewaken. Één mogelijkheid hiertoe is de aankoop van bossen/parkgebieden.

 

VRAAG

Kan er nazicht gedaan worden naar de opties voor aankoop van het Picardiebos zodat deze groene zone in het centrum van Schilde gevrijwaard blijft voor zijn inwoners?

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) wijst erop dat ook dit dossier bij het begin van de legislatuur ter harte werd genomen. Het dossier kadert inderdaad in de intentie die het nieuwe bestuur heeft geuit om het groen te bewaren en over te gaan tot de aankoop van het bos door de gemeente of samen met externe partijen. Concreet heeft de Groene zes, een samenwerkingsverband op het gebied van ruimtelijke ordening tussen Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schoten, Zoersel en Schilde, eind vorige week een dossier ingediend bij het Vlaamse Gewest om een verwervingssubsidie te ontvangen. Het is dus afwachten of Schilde een percentage van het aankoopbedrag gesubsidieerd kan krijgen. Er werden dus zeker al concrete stappen gezet in dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Giles De Pelichylei (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Waarom wordt het voetpad en fietspad niet gescheiden (ene kant voetpad en andere kant fietspad)?

Korte motivatie / suggestie:

1) Consequent doortrekken van het fietspad. Zo kan er één doorlopend fietspad aan dezelfde kant liggen tussen het volledige traject ’s-Gravenwezel en Schilde.

2) Voetgangers zijn ook weggebruikers en worden anders in beide richtingen van het ‘fietspad' verdrongen (in de gracht)

3) Opportuniteit: Gescheiden stroken voor alle weggebruikers dus minder aanvaringen (en minder plekken waar er moet overgestoken worden)

4) Budgettair: Geen meerkost (behalve dan aanpassen verkeersborden)

 

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat een fietspad langsheen een gewestweg wordt gesubsidieerd door het Vlaamse Gewest. Een voetpad langsheen een gewest wordt niet gefinancierd door het Vlaamse Gewest. Het gemeentebestuur en het Vlaamse Gewest hebben destijds dan ook besloten om langs beide kanten van de gewestweg volwaardige fietspaden in te richten. Daarnaast speelt er ook een veiligheidsaspect mee: autobestuurders die van hun oprit rijden, verwachten namelijk dat fietsers van de linkerkant komen. Tenslotte wordt er opgemerkt dat voetgangers al een tijdje gebruik maken van het fietspad en dat er nog geen enkel incident is voorgevallen, noch tussen voetgangers en auto’s, noch tussen voetgangers en fietsers, noch tussen fietsers onderling.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Onkruidverdelger sportterreinen (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

1) Op welke wijze en volgens welke procedures werd de milieuverontreiniging in juli 2018 - door een overdosis onkruidverdelger - op het rugby- en atletiekterrein in ’s-Gravenwezel aangepakt.

2) Welke lessen werden hier uit getrokken naar de toekomst toe op het vlak van milieu- en gezondheid?

 

Dhr. P. Mendonck (N-VA) geeft toe dat er een fout is geslopen in de aanbestedingsdocumenten voor het egaliseren en inplanten van gras van het sportterrein. Er werd namelijk een oud bestek gekopieerd zodat de Europese verplichting om geen onkruidverdelger te gebruiken, niet in het bestek was opgenomen. Het is belangrijk om te vermelden dat deze fout niet meer zal gebeuren naar de toekomst toe. Het gemeentebestuur heeft wel degelijk onderschreven geen onkruidverdelger meer te gebruiken. Het gevolg is natuurlijk wel dat het patrimonium er ietwat slordig bijligt en dat dienst der werken meer om handen heeft, maar het lukt. Ten tweede is tijdens de expertise gebleken dat heel de zaak weinig met onkruidverdelger te maken had: de aannemer heeft namelijk meststoffen gebruikt. En dan krijg je een ongelukkige samenloop van omstandigheden met een droogte- en hitteperiode waarin alles verbrandde en opnieuw moest worden ingezaaid. Samengevat is het gemeentebestuur dus niet in de fout gegaan: het kopiëren van het oud bestek was niet de aanleiding tot het overdadig gebruik van meststoffen.

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 02 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/03/2019