VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

24 augustus 2021

aanwezig

Valérie Van Genechten, wnd voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Yolande Avontroodt, voorzitter; Kristof Droessaert, Pieter-Jan Fraussen, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Digitaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Verslag gemeenteraad 21 juni 2021 - goedgekeurd

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 21 juni 2021 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen - kennisgenomen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

CORONA - Contact- en bronopsporing - Addendum samenwerkingsovereenkomst - kennisgenomen

 

 

Voorgeschiedenis

          Samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken met een looptijd van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021

          Goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst door de gemeenteraad waardoor de subsidieperiode loopt tot 30 juni 2021

          Goedkeuring van het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst door het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021

 

Feiten en context

          De Vlaamse Regering gaf op 7 mei 2021 haar goedkeuring tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Hierdoor wordt de subsidieperiode verlengd tot 31 augustus 2021.

          De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantaine-coaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 september 2021 tot en met 15 oktober 2021.

          De deadline voor het indienen van het addendum met verlenging tot 15 oktober 2021 is 30 september 2021.

 

Juridische gronden

          Artikel 191 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie
Dit artikel verankert het voorzorgsbeginsel in het kader van het beheer van internationale gezondheidscrisissen en van de actieve voorbereiding van zulke potentiële crisissen. Dit beginsel houdt in dat, wanneer een ernstig risico hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid zal worden, het aan de overheid is om dringende en voorlopige maatregelen te nemen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken, aan alle Vlaamse gemeenten om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd

          Besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

          Besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

          In de huidige fase van de COVID-19-crisis is een cruciale rol weggelegd voor de lokale besturen voor contactonderzoek en bronopsporing. 

          Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

          Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

          De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair inzetten op optie 1.

          Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

          De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

 

Kennisname

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van het derde addendum bij de samenwerkingsovereenkomst contact- en bronopsporing.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Kerkfabriek Sint-Antonius - Beleidsnota en budget 2022 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

Op 29 juni 2021 maakte het gemeentebestuur van Zoersel de beleidsnota en het budget voor 2022 van de kerkfabriek Sint-Antonius Abt over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeente.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

In het budget 2022 is er een exploitatietoelage voorzien vanuit het gemeentebestuur van 155,08 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de beleidsnota en het budget 2022 voor de kerkfabriek van Sint-Antonius Abt.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Patrimonium - Notariële akte kosteloze grondafstand - Notaris Van Hove - Den Aard zn - 2021/1 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

In de vergadering van 15 maart 2021 beslist de gemeenteraad dat een gedeelte van de eigendom gelegen aan Den Aard met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 434 V2 met een oppervlakte van 346 m² kosteloos aan de gemeente dient overgedragen te worden zoals opgelegd in de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met de referentie OMV_2020163237

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de kosteloze grondafstand aan de gemeente via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand van een deel van het perceel gelegen aan Den Aard met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 434 V2 goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de algemeen directeur en de burgemeester tot ondertekening van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Patrimonium - Notariële akte kosteloze grondafstand - Notaris Erik Celis - Blijde Inkomst zn - 2021/2 - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

In de vergadering van 16 november 2020 beslist de gemeenteraad dat een gedeelte van de eigendom gelegen aan de Blijde Inkomst zn met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie B, 128 A  met een oppervlakte van 256 m² kosteloos aan de gemeente dient overgedragen te worden zoals opgelegd in de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden met de referentie OMV_2020066150.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de kosteloze grondafstand aan de gemeente via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand van een deel van het perceel gelegen aan de Blijde Inkomst zn met de kadastrale gegevens afdeling 3, sectie B, 128 A goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de algemeen directeur en de burgemeester tot ondertekening van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Patrimonium - Aankoopakte - Karekiet 4 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van de eigendom gelegen aan de Karekiet 4 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 M 16 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 19.000 euro of 33,51 euro per m² wat minder is dan de 35 euro per m² die maximum gegeven wordt per m². Omdat het perceel ontsluiting geeft naar de achterliggende gemeentelijke gronden is deze eigendom bijzonder interessant en is er een bod van 35 euro per m² gedaan. De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 19.845 euro of 35 euro per m².

          De gemeenteraad heeft in de vergadering van 22 februari 2021 de aankoop goedgekeurd.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

19.845 euro

Niet van toepassing

 

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Karekiet 4 goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Opvolgingsovereenkomst legionellabeheersplan - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 1 februari 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om legionellabeheersplannen op te maken.

          Op 14 juni 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om de opvolgingsovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad en een extra budget te voorzien voor deze overeenkomst.

 

Feiten en context

          Pidpa maakte legionellabeheersplannen op en voerde de staalnames in de betrokken gebouwen uit.

          De beheersplannen beschrijven de opgelegde maatregelen en controles die dienen uitgevoerd te worden. Deze resultaten worden bijgehouden in de logboeken.

          Pidpa bezorgde een attest Legionella beheerd per gebouw. Deze attesten zijn 1 jaar geldig en kunnen daarna jaarlijks verlengd worden na het uitvoeren van opvolgingsaudits (opvolgingsovereenkomst voor 5 jaar). Tijdens deze audits worden de logboeken nagekeken, controlemetingen uitgevoerd en stalen genomen. Indien nodig worden de beheersplannen dan aangepast aan de actuele situatie.

          Het OCMW heeft een opvolgingsovereenkomst met Pidpa voor het Molenerf en Hof van Picardiën, welke vervalt eind 2021.

          Naar aanleiding van de opmaak van de legionellabeheersplannen wordt er één overeenkomst opgemaakt voor gemeente en OCMW vanaf 2022.

 

Juridische gronden

Artikel 41, § 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          Voor een goede opvolging van de legionellabeheersplannen dient een jaarlijkse audit en staalname te gebeuren.

          Een gemeenschappelijke overeenkomst voor gemeente en OCMW zorgt voor een eenduidige werking.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000491

Actie

AC000150

Algemene rekening

6103010000

Beleidsveld

0119

Bedrag

Visum financieel directeur

raming van 5.350 euro exlusief btw

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de opvolgingsovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Reglement klimaatpremies - adviezen verwerking - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 18 april 2011 keurde de gemeenteraad het subsidiereglement rationeel energiegebruik (REG) goed.

          Op 16 december 2013 keurde de gemeenteraad de renovatiepremie jonge gezinnen goed.

          Op 16 juni 2014 keurde de gemeenteraad de aanpassing aan het subsidiereglement rationeel energiegebruik (REG) goed.

          Op 10 februari 2020 besliste het college van burgemeester en schepen om akkoord te gaan met de uitwerking van een gemeentelijke renovatiepremie.

          Op 29 maart 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de startnota 'Reglement klimaatpremies' goed.

          Op 12 april 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen het reglement klimaatpremies voor te leggen aan de milieuraad en de raadscommissie.

          Op 7 juni 2021 werd het reglement klimaatpremies voorgesteld aan de raadscommissie.

          Op 28 juni 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om het klimaatreglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Het reglement werd voorgelegd aan de raadscommissie van 7 juni 2021. Tijdens de raadscommissie werden geen opmerkingen geformuleerd.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, § 23 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt subsidiereglementen vast en kent nominatieve subsidies toe.

          Klimaatactieplan goedgekeurd in de gemeenteraadzitting van 25 april 2016

          Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend op 3 december 2020

 

Inspraak en advies

          De milieuraad werd bevraagd en besliste om geen advies te geven.

          Het woonoverleg werd bevraagd en gaf een gunstig advies.

          Igean gaf gunstig advies over het reglement klimaatpremies.

 

Argumentatie

          Met dit reglement worden de inwoners gestimuleerd tot:

          duurzaam bouwen en renoveren;

          duurzame natuur en klimaat maatregelen te nemen door aanmoediging tot aanleggen van een groen dak, een hemelwaterput of een infiltratievoorziening;

          duurzame energiemaatregelen te nemen.

          Met dit reglement kan samen met de inwoners gewerkt worden aan de klimaatacties die voorvloeien uit het klimaatactieplan naar aanleiding van de ondertekening van het burgemeesterconvenant 2030 en kan de gemeentelijke CO-uitstoot verminderd worden.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000694

Actie

AC000019

Algemene rekening

6491000000

Beleidsveld

0949

Bedrag

Visum financieel directeur

 

MJP

Actie

Algemene rekening

Beleidsveld

Bedrag

Visum financieel directeur

30.000 euro

21/049

 

MJP000421

AC000133

6491000000

0629

50.000 euro

21/049

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het klimaatreglement goed.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om het subsidiereglement voor rationeel energieverbruik, reglement hemelwaterinstallaties en premie energieaudit uit te doven vanaf het nieuwe klimaatreglement in voege treedt, met uitzondering van de subsidie voor condensatieketels die uitdooft op 31 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Gebruiksovereenkomst Zonnebaars vzw - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 2 juli 1981 besliste de gemeenteraad dat de vissersclub 'De Zonnebaars' mag beschikken over de visvijver van de Schans gelegen aan de rechterzijde van de brug en kantine en bergplaats van het aanpalende gebouw.

          Op 20 juni 2016 besliste de gemeenteraad om een overeenkomst met vissersclub 'De Zonnebaars' goed te keuren voor de aanpalende woning.

          Op 20 maart 2017 besliste het college van burgemeester en schepen dat de constructies aan de Schanslaan 32 afgebroken moeten worden.

          Op 10 mei 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om in gesprek te gaan met de Zonnebaars vzw en een nieuwe langdurige overeenkomst op te maken voor het gebruik van het gebouw en de visvijver te Schanslaan 32.

          Op 18 juni 2021 vond een overleg plaats tussen Peter Mendonck, de patrimoniumbeheerder, de voorzitter en de secretaris van de Zonnebaars vzw.

 

Feiten en context

          Er zijn twee overeenkomsten met de vereniging vissersclub 'De Zonnebaars' voor de huur en gedeeltelijk verbruik van een deel van de visvijver en de kantine en aanpalende berging van het gebouw.

          Naar aanleiding van de vraag van de vissersclub voor een langdurige overeenkomst, worden de twee bestaande overeenkomsten bekeken.

          Er wordt voorgesteld om een langdurige gebruiksovereenkomst op te maken voor een periode van onbepaalde duur met een wederzijdse opzegtermijn van 3 maanden.

          Het reglement werd voorgelegd aan de vereniging. Er werden geen opmerkingen geformuleerd.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° en 56, §3, 8°, b) van het decreet lokaal bestuur.
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen en het vaststellen van de contractvoorwaarden.

 

Argumentatie

          De gemeente biedt de vissersclub 'De Zonnebaars' meer zekerheid door een langdurig contract met hen aan te gaan.

          De opmaak van een nieuw langdurige, eenduidige overeenkomst zal de facturatie vergemakkelijken.

          Op dit moment verloopt het gebruik van de gebouwen en visvijver door de Zonnebaars vzw zonder problemen.

          Er zijn op dit moment geen andere noden in te vullen op deze site.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist deze overeenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Klimaatpact - ondertekening - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          In 1992 werd er een internationale conferentie gehouden inzake milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro.

          In 1997 ontstond het internationaal verdrag van Kyoto met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

          In 2015 ondertekende de federale overheid de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in New York aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken.

          Op 3 december 2020 ondertekende gemeente Schilde het Burgemeesterconvenant 2030.

 

Feiten en context

          Vlaanderen en de lokale besturen slaan door middel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan werk te maken van concrete engagementen.

          Lokale besturen engageren zich om:

          Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

          Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

          Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

          Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

          Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

          Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

          Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

          Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente aan actie te ondernemen om de doelstellingen vermeldt in de onderstaande werven waar te maken tegen 2030:

          Laten we een boom opzetten:

          Eén boom extra per Vlaming;

          1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming;

          Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners.

          Verrijk je wijk:

          50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1.000 wooneenheden;

          1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners.

          Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar:

          per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem;

          per 100 inwoners 1 laadpunt;

          1m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner.

          Water het nieuwe goud:

          1m2  ontharding per inwoner;

          per inwoner 1m3 extra opvang van hemelwater voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater.

 

Juridische gronden

          Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

          Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024
Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

          Artikel 2, § 2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

 

Argumentatie

          Het is belangrijk dat de gemeente maatregelen neemt om de negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen tegen te gaan.

          Dit pact wil een partnerschap tussen het Vlaamse en lokale niveau opzetten. Een partnerschap dat in dienst staat van het realiseren van de reeds bestaande doelstellingen binnen de diverse Vlaamse beleidsplannen. De gemeente vult zelf in hoe hiermee aan de slag wordt gegaan. Dit kan zowel vanuit de eigen voorbeeldfunctie als vanuit de participatieve functie die de gemeente ten aanzien van haar burgers en bedrijven kan ontwikkelen.

          Door de ondertekening van het Pact zullen de lokale besturen de globale doelstellingen helpen verwezenlijken zoals opgenomen in het Burgemeestersconvenant 2030, het Vlaams Regeerakkoord, de Lange Termijn Renovatiestrategie 2050 en de doelstellingen uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan.

          Het is wenselijk dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Bijgevolg heeft de gemeente recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid door middel van trekkingsrecht. De financiële ondersteuning omvat 50% van de kosten per actie.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 stemmen tegen: Hans Hanssen en Marleen Struyf

1 onthouding: Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Carrousel 2021 - overeenkomst - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Aanvraag van Carrousel vzw ontvangen op 7 mei 2021 via de evenementenapplicatie.

 

Feiten en context

          Carrousel vzw wenst naar jaarlijkse traditie opnieuw de carrousel-avonden te organiseren. In 2021 zijn er vijf dinsdagen in augustus. De carrousel-avonden zouden dan plaatsvinden in het Parkske te Schilde op dinsdag 3, 10,17, 24 en 31 augustus 2021. De inwoners van Schilde kunnen gratis naar deze openluchtconcerten komen kijken.

          Het evenement zelf wordt georganiseerd volgens de geldende richtlijnen ter preventie van de verspreiding van COVID-19.

          De organisatie ontvangt een nominatieve toelage van 16.000 euro ter ondersteuning van het evenement. De organisatie vraagt toelating aan de gemeente Schilde voor de organisatie van dit evenement en een uitbetaling van de nominatieve toelage van 16.000 euro.

 

Juridische gronden

          Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over gemeentelijke eigendommen en inrichtingen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels;

          Artikel 56, §3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Inspraak en advies

          Positief advies politie

          Positief advies mobiliteit

          Positief advies noodplanning

 

Argumentatie

          Het evenement heeft een positief resultaat ontvangen via het COVID event risk model.

          Het evenement bevordert de sociale cohesie tussen de inwoners.

          Een bedrag van 16.000 euro is opgenomen in de jaarlijkse nominatieve toelage voor de organisatie van Carrousel.

          De nominatieve toelage van Carrousel staat in de lijst van nominatieve toelage die reeds is goedgekeurd door de gemeenteraad.

          Een uitbetaling van de nominatieve toelage voor aanvang van het evenement is noodzakelijk voor de goede organisatie van het evenement.

          Omwille van de huidige coronacrisis is de aanvraag pas laat aangevraagd kunnen worden.

          De eerstvolgende gemeenteraad ter goedkeuring en uitbetaling van de overeenkomst is pas 24 augustus 2021.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000067

Actie

AC000202

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

16.000 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de overeenkomst met vzw Carrousel voor de zomerconcerten in augustus 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Overeenkomst Derny 23 augustus 2021 - KWAC sportief - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Aanvraag evenement ontvangen in januari 2021 via invulformulier Cycling Vlaanderen.

 

Feiten en context

          Naar jaarlijkse gewoonte wenst KWAC Wezel Sportief in 2021 opnieuw de wielerwedstrijd Dernyspektakel op maandag 23 augustus 2021 te organiseren.

          Het evenement zelf wordt georganiseerd volgens de geldende richtlijnen ter preventie van de verspreiding van COVID-19.

          De organisatie ontvangt jaarlijks een nominatieve toelage van 10.000 euro ter ondersteuning van de organisatie van het Dernyspektakel. De organisatie vraagt toelating aan de gemeente Schilde voor de organisatie van dit evenement en een uitbetaling van de nominatieve toelage van 10.000 euro.

 

Juridische gronden

          Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over gemeentelijke eigendommen en inrichtingen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

          Artikel 56, §3, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Inspraak en advies

          Positief advies politie

          Positief advies mobiliteit

 

Argumentatie

          De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

          De afspraken tussen de gemeente en de organisatoren werden vorige jaren ook vastgelegd via overeenkomst.

          Een bedrag van 10.000 euro is opgenomen in de jaarlijkse nominatieve toelage voor de organisatie van het Dernyspektakel

          De nominatieve toelage van het Dernyspektakel staat in de lijst van nominatieve toelage die reeds is goedgekeurd door de gemeenteraad.

          Een uitbetaling van de nominatieve toelage voor aanvang van het evenement is noodzakelijk voor de goede organisatie van het evenement.

          Omwille van de huidige coronacrisis is de aanvraag pas laat aangevraagd kunnen worden.

          De eerstvolgende gemeenteraad ter goedkeuring en uitbetaling van de overeenkomst is pas 24 augustus 2021.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000067

Actie

AC000202

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

10.000 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de overeenkomst met KWAC Wezel Sportief voor de organisatie van het Dernyspektakel op 23 augustus 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

UiTPAS - overeenkomst KSZ - kennisgenomen

 

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring gemeenteraad van 26 oktober 2020 betreffende de vooropgestelde raming en het aanvraagformulier met betrekking tot de realisatie van een UiTPAS binnen de regio van projectvereniging BisCuit.

 

Feiten en context

          Op 1 oktober 2021 lanceert Schilde samen met Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schoten,Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel de UiTPAS Van Polder tot Kempen.

          De UiTPAS fungeert onder andere als een kansenpas voor mensen in armoede. Het kansentarief wordt verleend aan mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming, mensen in schuldbemiddeling, en mensen die na sociaal onderzoek van de sociale dienst worden doorverwezen. Met de UiTPAS met kansentarief besparen pashouders 80% bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten van deelnemende partners.

          De regionale werkgroep toeleiding UiTPAS heeft een brief opgesteld om in september te versturen naar eenieder die in aanmerking komt voor een UiTPAS met kansentarief.

          In praktijk dient een overeenkomst te worden ondertekend om Schilde eenmalig in mogelijkheid te stellen om de gegevens van alle inwoners met recht op verhoogde tegemoetkoming aan de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ) op te vragen.

          In het kader van de bescherming van persoonsgegevens, dient de aanvraag per deelnemende gemeente apart te gebeuren. Ook het versturen van de brieven gebeurt in elke gemeente apart voor de inwoners van die gemeente.

          De overeenkomst met de KSZ in het kader van de gegevensuitwisseling in het project 'geharmoniseerde sociale statuten - afgeleide rechten’ (GSS) moet per gemeente ondertekend worden door de burgemeester en algemene directeur. De gemeenteraad moet daarna in kennis gesteld worden van de overeenkomst.

          De overeenkomst KSZ is besproken met de Raad van Bestuur BisCuit met afgevaardigden uit elke betrokken gemeente en VZW Publiq.


Juridische gronden

          Artikel 401 tot en met 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Bepaalt de regelingen met betrekking tot een projectvereniging.

          Overeenkomst nummer 21/067 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de

Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de gemeente Schilde voor de automatische

toekenning van aanvullende rechten, met toepassing van beraadslaging nummer 16/008 van het sectoraal comité van de sociale zekerheid en van de gezondheid, overeenkomstig artikel 11bis van de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid

 

Argumentatie

          Om van de UiTPAS met kansentarief een succes te maken, moet er sterk ingezet worden op toeleiding van de doelgroep ‘Mensen in armoede’ naar de UiTPAS.

          Een gerichte toeleidingsactie door het versturen van een aanmeldingsbrief voor de UiTPAS naar iedereen met recht op verhoogde tegemoetkoming, is noodzakelijk om de beoogde doelgroep op een laagdrempelige manier te bereiken.

          Met deze aanmeldingsbrief kan de aanvrager zijn/haar UiTPAS bekomen zonder extra bewijsstukken te moeten voorleggen. Dit vergroot de discretie en verlaagt bijgevolg de drempel om een UiTPAS met kansentarief aan te kopen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP1278

Actie

AC000038

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0750

Bedrag

Visum financieel directeur

346,00 euro

Niet van toepassing

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de overeenkomst nummer 21/067 inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid aan de gemeente Schilde. Aan de hand van de opgevraagde gegevens zullen die inwoners met recht op een verhoogde tegemoetkoming worden aangeschreven in functie van het UiTPAS-project.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

IGEAN Dienstverlening - Zelfstandige groepering - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 17 juni 2019 besliste om de intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid te verlengen tot en met 2025.

          De gemeenteraad van 20 augustus 2019 besliste tot intergemeentelijke samenwerking voor het EnergieK huis. De samenwerking loopt tot 2027 voor de energieleningen en tot 2029 voor de andere taken.

          Het college van burgemeester en schepenen beslist op 24 februari 2020 om niet intergemeentelijk samen te werken voor het project 'aanwijzend schatter' van IGEAN.

          De gemeenteraad van 14 december 2020 besliste tot intergemeentelijke samenwerking voor handhaving ruimtelijke ordening voor niveau 2 en 3.

 

Feiten en context

          IGEAN Dienstverlening wil voor een aantal activiteiten optreden als zelfstandige groepering. Dit heeft als voordeel dat de betrokken activiteiten binnen bepaalde krijtlijnen vrijgesteld zijn van btw. Bovendien wordt deze samenwerking vermoed niet concurrentieverstorend te zijn, waardoor niet elk lokaal bestuur op zich de wetgeving overheidsopdrachten moet toepassen. Tenslotte gaat het volgens IGEAN om een duurzame, preferentiële samenwerking die de continuïteit van de dienstverlening moet garanderen.

          IGEAN wenst volgende activiteiten onder te brengen in een zelfstandige groepering:

          intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening;

          intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid;

          intergemeentelijke werking EnegieK huis (energie en klimaat);

          intergemeentelijke werking aanwijzend schatter.

          Om de intergemeentelijke samenwerking in het juiste juridische kader te brengen, is het aangewezen de eerdere beslissingen van de gemeenteraden te bevestigen, rekening houdend met de inhoud van de projectfiches. Als er over een bepaalde activiteit nog geen gemeenteraadsbeslissing genomen is, dan is dit een mogelijkheid om alsnog aan te sluiten.

 

Juridische gronden

          Artikel 44, §2bis van het btw-wetboek
Dit artikel werd ingevoegd bij de wet van 26 mei 2016 tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde met betrekking tot de vrijstelling van de diensten verricht aan hun leden door zelfstandige groeperingen van personen.

          Circulaire nummer 127.540 van 12 december 2016
Deze circulaire heeft tot doel de draagwijdte toe te lichten van de vrijstelling van diensten verricht door zelfstandige groeperingen voor hun leden waarin het nieuwe artikel 44, § 2bis van het btw-wetboek voorziet.

          Deel III van decreet lokaal bestuur dat de deelname in rechtspersonen vastlegt

          Statuten van IGEAN Dienstverlening

          Inwendig reglement van de zelfstandige groepering

 

Inspraak en advies

Overleg met de burgemeesters van 7 mei 2021

 

Argumentatie

          Daar waar het voor IGEAN Dienstverlening initieel niet mogelijk was te functioneren als een kostendelende vereniging, omdat niet voldaan werd aan alle gestelde voorwaarden, heeft het nieuwe artikel 44, §2bis van het btw-wetboek hierin verandering gebracht. Door de goedkeuring van de statutenwijziging door de raad van bestuur van IGEAN Dienstverlening van 19 juni 2020 is het principe van zelfstandige groepering statutair verankerd.

          De spelregels die gelden voor de intergemeentelijke samenwerking werden vastgelegd in een inwendig reglement van de zelfstandige groepering.

          Per activiteit zijn er projectfiches die telkens één activiteit van IGEAN Dienstverlening beschrijven.

          De dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering is steeds kostendelend. De kostprijselementen van de intergemeentelijke samenwerking en de wijze van verdeling zijn opgenomen in de projectfiches. De parameters die hierbij gelden evenals het aandeel hierin van elke deelnemer, kunnen per activiteit verschillen.

          Per activiteit wordt een intergemeentelijk team samengesteld dat ingezet wordt in alle deelnemende gemeenten. De kostprijs van dit intergemeentelijk team bestaat uit de personeelskosten, algemene kosten, werkingskosten en verplaatsingskosten.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het inwendig reglement van IGEAN Dienstverlening die optreedt als zelfstandige groepering en keurt deze goed.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de in bijlage 1 bij het inwendig reglement opgenomen projectfiches die, per activiteit van IGEAN Dienstverlening (die optreedt als zelfstandige groepering) opgemaakt werden en bestaan uit:

          voorwerp van de opdracht;

          concreet aanbod van IGEAN;

          kostprijselementen en de wijze van verdeling (parameters);

          de raming (2021).

Artikel 3. Rekening houdend met de eerder genomen gemeenteraadsbeslissingen over de vermelde activiteiten, bevestigt de gemeenteraad de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN Dienstverlening, overeenkomstig de in artikel 2 bedoelde projectfiches voor:

          intergemeentelijke handhaving ruimtelijke ordening;

          intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid;

          intergemeentelijke werking EnergieK huis.

Artikel 4. De intergemeentelijke samenwerking met IGEAN Dienstverlening - die optreedt als zelfstandige groepering - nam aanvang op 1 januari 2021.

Artikel 5. IGEAN Dienstverlening zal jaarlijks per activiteit aan alle deelnemers het bedragen van de raming opvragen bij wijze van voorschot. 

Gaat het om een subsidieproject, dan zal het bedrag van de raming verrekend worden met deze subsidies en zal enkel het eventueel saldo nog opgevraagd worden.

Een eerste voorschot zal opgevraagd worden tegen uiterlijk 31 oktober 2021. Daarna zal het voorschot opgevraagd worden nadat de jaarlijkse afrekening voorgelegd werd.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Omgeving – zaak van de wegen - het verkavelen in 34 loten - Den Aard 10 - OVK 2020/26 - goedgekeurd

 

 

Voorgeschiedenis

Verkavelingsvergunning: het verkavelen in 34 loten - weigering door de deputatie - 29 maart 2018 - VV 2017/5

 

Feiten en context

  • Op 22 december 2020 diende Rovee Management BV een aanvraag tot verkavelingsvergunning in. Deze aanvraag beoogt de verkaveling van een binnengebied ter hoogte van Den Aard 10 in 34 loten. Er wordt tevens een nieuwe centrale ontsluitingsweg aangelegd, die zowel uitgeeft op Den Aard als op de Catersdreef en derhalve beide bestaande gemeentewegen met elkaar verbindt.
  • Deze aanvraag wordt op 26 maart 2021 ontvankelijk en volledig verklaard. De beslissingstermijn loopt hierdoor principieel af op 29 juni 2021 (zij het dat deze termijn van rechtswege verlengd is tot 28 augustus 2021: zie infra).
  • Het oorspronkelijke verkavelingsontwerp voorzag in de plaatsing van hekwerk ter hoogte van de aantakking van de centrale ontsluitingsweg op Den Aard en de Catersdreef. Dit hekwerk draagt volgens de vergunningsaanvrager bij aan het private karakter van de nieuw aan te leggen wegenis.
  • Op 16 april 2021 brengt Brandweerzone Rand een negatief advies uit over de oorspronkelijke vergunningsaanvraag, onder meer omwille van het beoogde hekwerk ter hoogte van de aantakking op Den Aard en de Catersdreef. In het advies wordt duidelijk gesteld dat nooit positief advies kan worden verleend voor een project dat voorziet in een afsluiting van de openbare weg. Tevens weerhoudt de brandweer een inbreuk op de minimaal vereiste draaistraal van 11 meter aan de binnenkant en van 15 meter aan de buitenkant van de openbare wegenis.
  • Op 9 juni 2021 wordt een gewijzigd verkavelingsproject ingediend. Het hekwerk ter hoogte van Den Aard en de Catersdreef blijkt uit de aanvraag te zijn geschrapt.
  • De gewijzigde projectinhoud wordt 14 juni 2021 aanvaard; de uiterste beslissingstermijn wordt met zestig dagen verlengd tot 28 augustus 2021.
  • Op 5 augustus 2021 brengt Brandweerzone Rand andermaal een negatief advies uit. De aanvraag voldoet nog steeds niet aan de minimaal vereiste draaistraal van 11 meter aan de binnenkant en van 15 meter aan de buitenkant van de openbare wegenis.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31, §1 Decreet betreffende de Omgevingsvergunning (OVD)
    Indien een aanvraag tot omgevingsvergunning de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, spreekt de gemeenteraad zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein.
  • Artikel 41 Decreet Lokaal Bestuur
    Beslissing die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
  • Artikel 8 Decreet houdende de Gemeentewegen (Gemeentewegendecreet)
    Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.
  • Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 16 december 2020
    Artikel 17. Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel besloten worden door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Argumentatie

  • Openbare weg
    In de vaststaande rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen wordt bevestigd dat het privaat karakter van een wegenis niet kan worden afgeleid uit het feit dat deze wegenis middels een hek kan worden afgesloten en/of het private karakter zal worden aangegeven met een verkeersteken/-bord, zeker niet wanneer blijkt dat het vuilnisophaalkanaal en/of de brievenbussen een stuk achter de grens met het openbaar domein worden ingeplant. De locatie van de brievenbussen en huisvuilophaling, de mogelijke toegang van derden, de aanleg van nutsleidingen en het verband tussen de met de bestreden beslissing vergunde weg met de inrichting van het binnengebied zijn essentiële gegevens om te beoordelen of de voorzien weg effectief een private weg is.  Zodra de kans bestaat dat niet-bewoners worden aangetrokken, is er volgens de Raad voor Vergunningsbetwistingen sprake van een openbare weg, ook als alle collectieve ruimtes en gemeenschapsvoorzieningen in privaat gemeenschappelijk beheer zijn.
  • Het gewijzigde verkavelingsontwerp voorziet niet langer in een afsluitbaar hek ter hoogte van de aantakking van de nieuw aan te leggen wegenis op Den Aard en de Catersdreef. De wijze waarop de wegenis werd opgevat, namelijk een ontsluiting tussen twee bestaande gemeentewegen in plaats van een doodlopende of lusvormige ontsluiting van een nieuw ontwikkeld binnengebied, creëert bovendien een zeer reële kans op de aantrekking van niet-bewonersgerelateerd autoverkeer tussen de thans doodlopende Den Aard en de Catersdreef.
  • Op basis van de feitelijke gegevens van het aanvraagdossier (waaronder geen afsluitbaar hek, verbinding tussen twee bestaande straten, aantrekkingskracht voor niet-bewoners…) blijkt dat de verkavelingsaanvraag wel degelijk de aanleg van een nieuwe gemeenteweg in de zin van art. 2, 6° Gemeentewegendecreet inhoudt. Deze openbare wegenis zal onder het rechtstreeks en onmiddellijk beheer staan van de gemeente die op die manier kan en dient te waken over het correcte onderhoud, de toegankelijkheid en de correcte inschakeling in het gemeentelijk wegennet. De gemeenteraad dient cfr. 31, §1 OVD dan ook een beslissing over de zaak van de wegen te nemen.
  • De gemeenteraad kan/moet zich uitspreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, alsook over de eventuele opname in het openbaar domein. De gemeenteraad beslist niet alleen over het tracé, maar ook over de keuze van de wegverharding en de bestrating, de weguitrusting en de nutsleidingen, de aanleg van trottoirs en wegboorden of nog over de ligging en de breedte van de ontworpen weg, de breedte van de verharding, de ontsluitingsgraad en het aantal publieke parkeerplaatsen, de riolering en de waterhuishouding op het openbaar domein.
  • Ontbreken rooilijnplan
    Het aanvraagdossier bevat geen ontwerp van rooilijnplan, laat staan dat de gemeenteraad kan aftoetsen of dit ontwerp voldoet aan de bij en krachtens het Gemeentewegendecreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen. Het rooilijnplan is een essentieel onderdeel om het tracé van de wegenis te kunnen beoordelen. Het ontbreken hiervan maakt geen zorgvuldige beoordeling mogelijk. Alleen reeds om deze reden keurt de gemeenteraad het ontwerp van wegenis niet goed.
  • Uitrusting van de weg op het vlak van garanties inzake brandveiligheid
    In lijn het met advies van Brandweerzone Rand stelt de gemeenteraad vast dat het voorgestelde wegenisontwerp de minimale draaicirkels voor brandweerwagens op meerdere plaatsen niet respecteert. Eén van de voorgestelde draaicirkels voor brandweerwagens (tussen lot 15 en lot 25) doorkruist het bebost centraal lot 35, dewelke – volgens de eigen plannen van de vergunningsaanvrager – wordt ingekleurd als “groenzone – te behouden bomen”. Uit het verkavelingsplan van  9 juni 2021 blijkt dat de voorgestelde draaicirkel over lot 35 inderdaad in conflict komt met de te behouden bomen. Ter hoogte van lot 8 wordt enkel een draaicirkel naar links weergegeven; dezelfde draaibeweging naar rechts kan niet worden gerealiseerd zonder door de private voortuin van lot 8 te rijden. De veiligheid van de toekomstige bewoners van de verkaveling wordt niet gegarandeerd door het thans voorliggende wegenisontwerp. De aanvraag strijdt met de in art. 4, 2° Gemeentewegendecreet voorgeschreven veiligheidsdoelstelling.
  • Strijdigheden tussen verkavelingsplan en wegenisontwerp
    De gemeenteraad stelt meerdere interne strijdigheden vast tussen het verkavelingsplan van 9 juni 2021 en het wegenisontwerp van 16 december 2020. Op het verkavelingsplan van 9 juni 2021 blijkt lot 20 niet ontsloten te worden door de aan te leggen wegenis; de ingetekende wegenis stopt exact op de erfgrens tussen lot 19 en lot 20. Op het wegenisontwerp van 16 december 2020 wordt wel een ontsluiting naar lot 20 voorzien. Ook de breedte van de aan te leggen wegenis blijkt niet consistent wanneer het verkavelingsplan van 9 juni 2021 naast het wegenisontwerp van 16 december 2020 word gelegd. Op het wegenisontwerp wordt op meerdere plaatsen een “wegdek in waterdoorlatende betonstraatstenen” met een breedte van 3,90 meter ingetekend, waarop een “wegdek in boskiezel” van 0,90 meter wordt aangesloten. Op het meest recente verkavelingsplan wordt de wegenis 4 meter breed weergegeven; de aansluitende zone (“wegdek in boskiezel” volgens het wegenisontwerp) krijgt volgens de legende bij het verkavelingsplan de bestemming “voetpad” en maakt dus geen deel uit van de rijbaan.
  • Ontoereikende breedte van de ontworpen weg
    Op basis van het aanvraagdossier moet besloten worden dat de voorgestelde wegenis slechts 4 meter breed is. De breedte van het aansluitende voetpad kan en mag niet worden aangewend om de illusie van een bredere rijbaan te creëren. Uit het aanvraagdossier blijkt geenszins dat de wegenis een enkelrichtingskarakter zal krijgen; er dient dus wel degelijk rekening gehouden te worden met kruisende voertuigbewegingen. De aangevraagde wegbreedte (= 4 meter) zal in de praktijk onvoldoende blijken om kruisende voertuigbewegingen toe te laten. Het beoogde wegenisontwerp strijdt ook op dit punt met de in art. 4, 2° Gemeentewegendecreet voorgeschreven veiligheidsdoelstelling en kan vanuit veiligheidsoogpunt niet worden aanvaard.
  • Onvoldoende publieke parkeerplaatsen
    Niettegenstaande er een verkaveling met 34 loten wordt aangevraagd, blijkt het wegenisontwerp in geen enkele publieke parkeerplaats te voorzien. Dit wordt ook bevestigd door de beschrijvende nota namens de vergunningsaanvrager. De aangevraagde wegenis kan evenmin worden aanvaard vanuit het oogpunt van het algemeen belang (artikel 4, 1° Gemeentewegendecreet) en het voorzien van afdoende publieke parkeerplaatsen.
  • Onwenselijkheid van de creatie van een sluipweg
    De ontworpen wegenis zal een ongewenste verbinding creëren tussen Den Aard en de Catersdreef. Middels het voorziene wegenisontwerp worden immers beide gemeentewegen met elkaar verbonden. Deze verbinding is onwenselijk aangezien daarmee sluipverkeer tussen beide straten ontstaat langs een rustig gelegen binnengebied. Alleszins ontstaat hierdoor een gewijzigde en verhoogde trafiek welke onwenselijk is in dit binnengebied. Dit past alleszins niet binnen het duurzaam mobiliteitsbeleid dat de gemeente op deze locatie wenst na te streven.
  • Op basis van de plannen ingediend op 9 juni 2021 blijkt dat de verkavelingsaanvraag wel degelijk de aanleg van een nieuwe gemeenteweg in de zin van art. 2, 6° Gemeentewegendecreet inhoudt. Artikel 32 § 7 OVD bepaalt dat indien het college van burgemeester en schepenen geen beslissing kan nemen binnen de verlengde termijn doordat de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg, is de gemeente aan de aanvrager van de vergunning een eenmalige vergoeding van 5.000 euro verschuldigd.

 

BESLUIT

Stemming:  (Akkoord om te weigeren (behoud van het voorstel van beslissing))  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Stemming:  (Acceptatie hoogdringend punt)  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de op 22 december 2020 door Rovee Management BV ingediende verkavelingsvergunning, van het daarbij gevoegde wegenisontwerp en van de later bijgebrachte wijzigingen.

Artikel 2. De gemeenteraad stelt vast dat de ontworpen wegenis het karakter heeft van een gemeenteweg.

Artikel 3. De gemeenteraad  beslist op basis van de hoger weergegeven argumentatie/motivatie (waarvan volgens de gemeenteraad elk element op zich reeds volstaat om de beslissing te verantwoorden), om het tracé van de weg niet goed te keuren.

Artikel 4. Van deze beslissing wordt onverwijld kennis gegeven aan het college van burgemeester en schepenen dat verder belast is met de beoordeling van de vergunningsaanvraag.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Deelfietsen voor mensen met een beperking (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Enkele gemeenteraden geleden keurden we het systeem voor elektrische deelwagens goed. Er werd ook bevestigd dat er ook een systeem voor deelfietsen zou komen. Dat moedigen wij uiteraard aan. Het uiteindelijke doel van dit bestuur is mensen motiveren om meer de fiets te nemen. Ook mensen met een beperking horen hierbij. Daarom vragen aan het bestuur om de mogelijkheden te onderzoeken voor het delen van elektrische fietsen voor mensen met een beperking binnen onze gemeente, (of inwoners met familie of vrienden met een beperking die in Schilde op bezoek komen). Ik denk hierbij aan elektrische duofietsen, plateaufietsen, elektrische driewielers enz. Deze fietsen zijn  heel duur om ze aan te schaffen en ze nemen ook veel plaats in om ze te bergen. We vragen om dit voorstel voor te leggen aan de seniorenraad en de gehandicaptenraad en indien dit resulteert in een gunstig advies, vragen wij het bestuur te onderzoeken of deze dienstverlening mogelijk is binnen onze gemeente. We hebben een mooie groene gemeente, mensen met een beperking moeten hiervan ook kunnen genieten!

 

Het college van burgemeester en schepenen engageert zich om te informeren of de vervoersregio hieromtrent initiatieven plant.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=3644) van tijdstip 1:00:44 tot tijdstip 1:03:23.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Projectoproep: Vlaamse investering in infrastructuur voor jeugdverenigingen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Zoals jullie wellicht hebben vernomen gaat de Vlaamse regering investeren in jeugdinfrastructuur, zoals jeugdlokalen, jeugdverblijven, jeugdhuizen en alle plaatsen waar jongeren samenkomen. Met de middelen kunnen jeugdorganisaties, maar ook jeugdverblijven in steden en gemeenten hun bestaande jeugdinfrastructuur moderniseren of extra infrastructuur creëren.

De projectoproep focust op verschillende vormen van jeugdinfrastructuur:

          Investeren in een goede basisinfrastructuur: bvb. installeren van ventilatiesystemen, aankoop van digitale apparatuur, uitbreiden van sanitair, ingrepen om gebouwen met meerdere groepen te kunnen gebruiken, …

          Investeren in veilige en toegankelijke infrastructuur: bvb. investeren in verlichting, speelbestendige bekleding en materialen, het akoestisch comfort verhogen, …

          Investeren in jeugdvriendelijke buurten en speelgebieden: bvb. inrichten van publieke ruimte, veilige buitenruimte, …

We vragen aan het bestuur te onderzoeken of de jeugdverenigingen van onze gemeente in aanmerking komen voor deze projectoproep. We denken hierbij in de eerste plaats aan de Chirolokalen, maar ongetwijfeld biedt deze projectoproep meer mogelijkheden zoals speeltuinen, sportveldjes e.a.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat bovenlokaal gebruik van de lokalen een voorwaarde zijn voor het bekomen van deze subsidies.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=3808) van tijdstip 1:03:24 tot tijdstip 1:06:51.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Fietsinfrastructuur aan gemeentewegen, subsidies Vlaamse overheid (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Ongetwijfeld is het bestuur op de hoogte van deze subsidie?

De Vlaams regering inverteert fors in fietsinfrastructuur aan gemeentewegen. Voor elke 2 euro die lokale besturen investeren legt Vlaanderen 1 euro bij. Sinds de coronacrisis zijn Vlamingen versneld overgestapt naar de fiets als vervoersmiddel. Dat is goed voor het klimaat, onze gezondheid en de economie. De Vlaamse regering ondersteunt dus deze overstap. Gemeenten kunnen deze  subsidie gebruiken om fietsinfrastructuur aan te leggen te verbeteren of te onderhouden. Ook kunnen lokale besturen een subsidie aanvragen voor studie of het ontwerp voor bijvoorbeeld fietstunnels of bruggen…

Onze vraag, is dit dezelfde subsidie die onze gemeente krijgt voor de aanleg van de Schoolstraat/Terputtenlaan/Oelegemsesteenweg of gaat dit over een andere subsidie?

Als dit over een andere subsidie gaat vragen wij aan het bestuur te onderzoeken of onze gemeente hiervan gebruik kan maken. Uiteindelijk komt het fietsen ook ten goede aan de vorige punten in de agenda i.v.m. duurzaamheid en klimaat.

 

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 20.

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat deze subsidiemogelijkheden besproken worden met de verkeerscel op basis van een monitoring. Het resultaat wordt meegenomen in het overleg met het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

Er wordt in kaart gebracht hoe de subsidies het best worden ingezet voor lopende en/of nieuwe projecten.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=4012) van tijdstip 1:06:52 tot tijdstip 1:13:17.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

RUP Vogelsanck: impact arrest Raad van State ivm de weigering van de cassatieaanvraag (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Het RUP Vogelsanck werd

uitgewerkt om grotendeels tegemoet te komen aan de wensen van de uitbater van de Brasserie De Vogelenzang. Recent ontvingen we het arrest van de Raad van State in verband met de weigering van het cassatieberoep waarbij de buren gelijk krijgen wat betreft hun verontwaardiging over de vele bouwovertredingen.

 

Mijn vraag:

Wat is de impact van dit arrest op de verdere uitvoering van het RUP Vogelsanck? 

 

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 28.

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over het verschil tussen het beroep tegen een vergunning en het beroep tegen een planologisch attest. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) staat hier los van. Het openbaar onderzoek over het RUP Vogelzang loopt nu.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=4398) van tijdstip 1:13:18 tot tijdstip 1:24:09.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

RUP Woonparken: publieke raadpleging (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De publieke raadpleging over het RUP ‘Woonparken’ liep van 17 mei ‘21 tot 15 juli ‘21.

 

Mijn vraag:

Is er al zicht op de resultaten van de bevraging? Zoja: wat zijn de grote lijnen/resultaten?

 

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 29.

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de bezwaarschriften zijn overgemaakt aan het studiebureau, die deze verwerkt. De verdere wettelijke procedure is toegelicht.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=4398) van tijdstip 1:13:18 tot tijdstip 1:24:09.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Aanleg regenboogzebrapaden als symbolisch gebaar voor meer tolerantie en verdraagzaamheid (Marleen Struyf) - Toegevoegd punt

 

 

Op de gemeenteraad van april 2020 stelde ik de vraag of het bestuur bereid om in beide dorpskernen - als symbolisch gebaar - een regenboogzebrapad aan te leggen voor meer tolerantie tegenover holebi’s en transgenders, en tegen discriminatie in het algemeen. Er werd toen beslist om het punt te verdagen en te bespreken binnen een breed debat omtrent verdraagzaamheid.

 

Mijn vraag:

We zijn nu meer dan een jaar later, en bij mijn weten werd het beloofde debat nog steeds niet gevoerd. Daarom herhaal ik mijn vraag van vorig jaar, nl. of het bestuur bereid om in beide dorpskernen - als symbolisch gebaar - een regenboogzebrapad aan te leggen. De realisatie van deze regenboogzebrapaden kan de perfecte start zijn van het beloofde debat en van een brede sensibiliseringscampagne.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat een dergelijk debat in de schoot van de raadscommissie kan gevoerd worden.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=5050) van tijdstip 1:24:10 tot tijdstip 1:32:29.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Plaatsaanduiding jaagpad Albertkanaal (Laurenz Van Ginneken - Open vld) - Toegevoegd punt

 

 

Langs het jaagpad aan het kanaal staan geen plaatsaanduidingen. Kan de gemeente samenzitten met buurgemeenten en de hogere overheid om te kijken of er eventueel nummeringen kunnen worden aangebracht aan bruggen, of afstandspaaltjes/locatieaanduidingen kunnen worden voorzien op het jaagpad?

In geval van nood bij fietsers en voetgangers, is het dan makkelijker voor hulpdiensten om een eventueel slachtoffer te lokaliseren op basis van een zo specifiek mogelijke plaatsaanduiding. (In een acuute situatie telt elke minuut)

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de suggesties wordt overgemaakt aan de Waterwegen.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=5550) van tijdstip 1:32:30 tot tijdstip 1:34:59.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Stand van zaken zwembad/sporthal (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Via de lokale pers hebben we vernomen dat Carrefour op de site van Schilmarkt het huurcontract opzegt en in oktober de deuren sluit. Jammer dat deze zaak stopt, langs de andere kant biedt dit voor de gemeente mogelijkheden tot het bouwen van een sporthal en of zwembad. Wat het zwembad betreft heeft de gemeente Zoersel ook interesse om een intergemeentelijk zwembad op deze site te bouwen. Hierbij vragen we dan ook aan het bestuur de mogelijkheden te blijven onderzoeken om op deze site een sporthal en of zwembad te bouwen. Wat het zwembad betreft vernemen we uit het verslag van CBS dat het akkoord gaat met de krijtlijnen van het bestek voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie voor intergemeentelijke zweminfrastructuur. 

Wat de sporthal betreft vernemen we uit de verslagen van het CBS dat de leidraad voor de bouw van de sporthal wordt verder gezet en dat het CBS principieel akkoord gaat met de bijkomende optimalisatie besproken in de werkgroep van 6 juli 2021.

Graag vernemen wij de stand van zaken over de bouw van de sporthal en het zwembad.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de lopende werkzaamheden aan beide dossiers.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=5701) van tijdstip 1:35:00 tot tijdstip 1:39:23.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Toekomst wijkschooltje Hertebos (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Het college besliste enkele maanden geleden een externe studie uit te schrijven naar de nood van gemeentelijk kleuteronderwijs in onze gemeente, naar aanleiding van het stopzetten van de activiteiten van het wijkschooltje van het Heilig Hart.

 

Met het oog op het ‘laatste schooljaar’ dat eerstdaags van start gaat, tikt de klok in het geven van zekerheid aan de ouders van de schoolgaande kleutertjes. Ook voor de kinderopvang Wezelke die zich op deze site bevindt, is de toekomst onduidelijk.

 

Ik zou graag eens polsen naar de stand van zaken in dit dossier.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de inhoud van de studie die wordt uitgevoerd vanaf 15 oktober 2021. De oplevering van het rapport is voorzien eind januari 2022.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=5963) van tijdstip 1:39:24 tot tijdstip 1:44:32.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Graag een stand van zaken ivm dossier Vogelenzang (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Wat gaat de gemeente doen nu de Raad van State het cassatieberoep van de Vogelenzang heeft verworpen?

 

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 22.

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over het verschil tussen het beroep tegen een vergunning en het beroep tegen een planologisch attest. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) staat hier los van. Het openbaar onderzoek over het RUP Vogelzang loopt nu.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=4398) van tijdstip 1:13:18 tot tijdstip 1:24:09.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

RUP Woonparken (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Recentelijk konden alle bewoners het RUP Woonparken inkijken en opmerkingen geven. Wat gaat er gebeuren met alle opmerkingen en wat zijn de volgende stappen?

 

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 23.

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat de bezwaarschriften zijn overgemaakt aan het studiebureau, die deze verwerkt. De verdere wettelijke procedure is toegelicht.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=4398) van tijdstip 1:13:18 tot tijdstip 1:24:09.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Windmolens (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Er werd door Minister Demir een voorwaardelijke omgevinsgvergunning afgeleverd aan Ecopower voor de bouw en exploitatie van 3 windmolens aan het Albertkanaal. Wat is de gemeente nu van plan? Toch geen beroep aantekenen tegen deze beslissing mogen we hopen?

 

De antwoorden op de vragen zijn reeds behandeld tijdens het debat over het klimaatpact.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=4398) van tijdstip 1:13:18 tot tijdstip 1:24:09.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 24 08 2021

Mobiliteitsambtenaar (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Vorig jaar werd ons meegedeeld dat alle toenmalige plannen voor een mobiliteitsambtenaar aan te werven niet doorgingen. Wat zijn sindsdien de stappen en beslissingen die ondernomen zijn. Welke nieuwe pistes worden bewandeld?

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de tweede oproep die reeds moest gelanceerd worden.

Dit punt wordt besproken in de opname van de gemeenteraad (https://youtu.be/u1dJbthnAec?t=6340) van tijdstip 1:45:41 tot tijdstip 1:49:20.

 

 

Publicatiedatum: 21/09/2021