VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

19 april 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Pieter-Jan Fraussen, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 21 maart 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Helikopterraad intern reglement

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 18 februari 2021 formuleerde het managementteam een advies over de startnota 'Optimalisatie van de adviesraden'.

        Op 8 maart 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen de startnota 'Optimalisatie van de adviesraden' goed te keuren.

        Op 6 april 2021 gaf de raadscommissie feedback over de startnota 'Optimalisatie van de adviesraden'.

        Er werd een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de adviesraden samengesteld.  Deze kwam samen op 7 april 2021, 15 april 2021, 22 april 2021 en 29 april 2021.

        Op 30 april 2021 is het advies van de werkgroep over het ontwerp van participatiereglement overgemaakt aan het bestuur.

        Op 31 mei 2021 formuleerde het college van burgemeester en schepenen een antwoord op het advies van de werkgroep en werd een aangepast ontwerp van participatiereglement goedgekeurd.

        Op 8, 22 en 27 september 2021 kwam de werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de adviesraden opnieuw samen om advies te formuleren op het aangepast ontwerp participatiereglement.

        Op 7 oktober 2021 is het advies van de werkgroep over het aangepast ontwerp van participatiereglement overgemaakt aan het bestuur.

        4 november 2021 werd het antwoord van het college van burgemeester en schepenen op het advies gegeven aan de werkgroep door burgemeester Dirk Bauwens.

        Toelichting van het participatiereglement aan de raadscommissie van 6 december 2021

        Op 20 december 2021 werden het participatiereglement en het reglement burgerbegroting goedgekeurd door de gemeenteraad.

        Op 7 februari 2022 werd het participatietraject voor de helikopterraad verder opgestart met een werkgroep van afgevaardigden van de adviesraden.

 

Feiten en context

        Het participatiereglement goedgekeurd op 20 december 2021 introduceert de helikopterraad. De helikopterraad faciliteert samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de verschillende adviesraden en overlegstructuren. De helikopterraad ondersteunt het lokaal bestuur voor de realisatie van de visie op het vlak van burgerparticipatie. De helikopterraad is het aanspreekpunt voor het lokaal bestuur voor projecten waarvoor een overkoepelend advies vanuit verschillende adviesraden en/of overlegstructuren noodzakelijk is.

        De helikopterraad organiseert zich via een intern reglement.

        Een werkgroep werd opgericht met afgevaardigden van de adviesraden en beheersorganen met als doel het opstellen van een intern reglement voor de helikopterraad en het vormgeven van onderdeel 4 van Schilde Schittert.

        De reglementen en de werking die hieruit volgen zullen in een dossier beschreven worden dat ingediend zal worden voor subsidies via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis. TreeCompany ondersteunt in het opmaken van dit dossier.

        Via het relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis ondersteunt Vlaanderen steden en gemeenten die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening en interne werking klantgerichter te maken.

 

Juridische gronden

        Artikel 304, §1 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Het eerste lid is van toepassing op het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, met dien verstande dat "gemeenteraad" wordt gelezen als "raad voor maatschappelijk welzijn".

        Artikel 304, §3 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.

        Artikel 304, §4 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.

        Artikel 304, §5 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1, 2 en 4, voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en zijn organen.

 

Inspraak en advies

De werkgroep van afgevaardigden uit de adviesraden stelde het intern reglement van de helikopterraad en het reglement van onderdeel 4 van het digitaal participatieplatform Schilde Schittert op.

 

Argumentatie

        De helikopterraad moet uitgroeien tot een open, flexibel, dynamisch en vlot toegankelijk orgaan waar iedereen bij terecht kan met ideeën voor het bestuur van Schilde. De helikopterraad ondersteunt de werking van de adviesraden en overlegstructuren zodat deze evolueren richting een toekomstgerichte structuur.

        De adviesraden en burgerparticipatie moeten elkaar versterken zodat het bestuur gericht en gedragen de projecten van het meerjarenplan kan uitvoeren, burgerinitiatieven kan ondersteunen en een bredere betrokkenheid van verenigingen en burgers bekomt. Hiervoor wil het bestuur naast de adviesraden van de toekomst inzetten op meer burgerparticipatie. De adviesraden nemen eveneens initiatief om geïnteresseerde burgers te betrekken.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 stemmen tegen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het intern reglement van de helikopterraad en het reglement voor het participatieplatform van de helikopterraad goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Tweede pensioenpijler

 

 

Voorgeschiedenis

        Sinds 1 januari 2011 is de tweede pensioenpijler voor contractuele medewerkers vastgelegd op 1%. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een contract afgesloten met Ethias die deze pensioenfondsen beheert.

        Gsd-v (Gemeenschappelijke sociale dienst lokale besturen in Vlaanderen) stelt jaarlijks middelen (VIA4 reguliere middelen) ter beschikking van de lokale besturen om de koopkracht van de werknemers te verhogen. Deze middelen kunnen enkel ingezet worden voor contractuele medewerkers bij de VIA diensten (vrijetijdsdiensten en aanverwanten). Het bestuur besliste om deze te gebruiken voor de verhoging van de tweede pensioenpijler. Daardoor is er sinds 1 januari 2014 een verhoging van 1,5% van de tweede pensioenpijler voor de contractuele VIA medewerkers. Voor hen bedraagt het totaal van de tweede pensioenpijler 2,5%.

        De gemeenteraad besliste op 17 december 2017 om de tweede pensioenpijler vast te leggen op 2,5% voor alle contractuele medewerkers (vanaf 1 januari 2018).

        De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn beslisten op 14 december 2020 om de tweede pensioenpijler te verhogen naar 3% vanaf 1 januari 2021 om aanspraak te kunnen maken op de korting op de responsabiliseringsbijdrage.

 

Feiten en context

        Op 8 juni 2021 meldt VVSG dat een onderzoek is gevoerd naar de toekomst van de aanvullende pensioenen van de contractanten van de lokale besturen. Op basis van deze studie wil VVSG stappen zetten richting een consolidatie van de sector om op die manier met een maximale kostenefficiëntie te voorzien in een aanbod voor dit aanvullend pensioen. In de mededeling staat dat de lokale besturen op dat moment nog niets moeten doen.

        Op 23 juni 2021 brengt Ethias het bestuur per brief op de hoogte dat Belfius Insurance en Ethias er gezamenlijk voor gekozen hebben om de overheidsopdracht tot de groepsverzekering regeling nummer 8535 voor de tweede pensioenpijler op te zeggen met ingang van 1 januari 2022.

        Sinds die datum zijn geen nieuwe aansluitingen mogelijk en worden geen nieuwe premies aanvaard.

        Deze opzegging wijzigt niets aan de verbintenis met betrekking tot de reserves opgebouwd tot en met 31 december 2021.

        Op 9 december 2021 ontvangt het bestuur een bericht van Belfius dat de pensioentoezegging met het nummer 8535 als kapitaalsplan beschouwd moet worden en dat de verworven prestaties uitgedrukt zullen worden in kapitaal in plaats van rente.

        Op 21 februari 2022 krijgt het bestuur een bericht over het aanbod van OFP Prolocus, met een nieuwe tweede pensioenpijler voor de contractuele medewerkers van Vlaamse lokale besturen, als volwaardig alternatief voor de groepsverzekering bij Belfius Insurance en Ethias die op 31 december 2021 ten einde liep.

        VVSG en Prolocus vragen om voor 30 april 2022 hierover een beslissing te nemen. Zo kan OFP Prolocus de noodzakelijke gegevens tijdig doorgeven aan de RSZ voor de verwerking in de aangifte via de DmfA met betrekking tot het tweede kwartaal van 2022.

        Op 21 maart 2022 bezorgt Prolocus informatie over de aansluiting, meer specifiek dat er een kaderreglement is waarover een akkoord is met alle sociale partners. 

        Op 23 maart 2022 ontvangt het bestuur een brief van de federale pensioendienst dat zij zullen starten met een overheidsopdracht via een mededingingsprocedures met onderhandeling voor een multi-werkgeverspensioenfonds met afzonderlijk vermogen voor de provinciale en lokale besturen. In het voorgestelde tijdspad zal de opdracht in september 2022 starten.

 

Juridische gronden

        Artikel 20 van de wet van 24 oktober 2011 Wet tot vrijwaring van een duurzame financiering van de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten, over de responsabiliseringsbijdrage

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd tot het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instel­lingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Inspraak en advies

Over het kaderreglement voor de tweede pijler via Prolocus bestaat een akkoord op Vlaams niveau tussen VVSG en de vakorganisaties.

 

Argumentatie

        Het bestuur wenst het engagement van 3% voor het aanvullend pensioen voor de contractuele medewerkers na te komen.

        Het bestuur wil een zelfde regeling voor gemeente en OCMW medewerkers om de interne mobiliteit tussen de entiteiten te bevorderen en kiest daarom voor een multi-instellingsformule.

        Uit een rondvraag in de regio blijkt dat de meeste lokale besturen bij Prolocus aansluiten.

        Door de toetreding bij een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) is het bestuur meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering door een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Deze krijgt naast controlebevoegdheid ook de mogelijkheid om punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten.

        In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Geheime stemming: (Afvaardiging van de heer Philippe Verschueren als vertegenwoordiger) 24 stemmen voor

Geheime stemming: (Afvaardiging van de heer Kristof Droessaert als plaatsvervangend vertegenwoordiger) 24 stemmen voor

Artikel 1. De gemeentereraad neemt kennis van het ontbreken van een pensioenfonds voor de tweede pensioenpijler.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist toe te treden tot het groepsaanbod via VVSG bij OFP Prolocus en

        beslist tot goedkeuring van de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte van OFP Prolocus;

        beslist tot goedkeuring van het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement;

        neemt kennis van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten;

        beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP Procolus;

        stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP Prolocus zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP Prolocus;

        bevestigt dat de pensioentoezegging 3% van het pensioengevend loon bedraagt;

        beslist dat OCMW Schilde en Gemeentebestuur Schilde een zogenaamde MIPS-groep vormen;

        omdat Philippe Verschueren de gemeentelijke afgevaardigde is voor Ethias, dat de heer Philippe Verschueren wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus;

        omdat Kristof Droessaert de plaatsvervanger van de gemeentelijke afgevaardigde is voor Ethias, dat de heer Kristof Droessaert wordt aangeduid als vervanger van voorgaande indien hij niet aanwezig kan zijn;

        machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

Artikel 3. De gemeenteraad verklaart op eer dat het bestuur zal aansluiten bij een conform pensioenstelsel voor het aanvullend pensioen voor 30 april 2022 en beslist deze verklaring te bezorgen aan de federale pensioendienst om de vermindering van de responsabiliseringsbijdrage voor het jaar 2021 te kunnen vrijwaren.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Noodplanning - samenwerkingsovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 21 augustus 2018 keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijk noodplanningscoördinator goed, die werd afgesloten tussen Schilde, Ranst, Schoten en Zandhoven.

        Gemeente Schoten organiseerde de selectieprocedure en het college van burgemeester en schepenen stelde tijdens de zitting van 28 mei 2019 de intergemeentelijke  noodplanningscoördinator aan.

        De noodplanningscoördinator is gestart vanaf 1 september 2019 en besteedt gemiddeld één dag per week specifiek voor gemeente Schilde.

 

Feiten en context

        Gemeente Wommelgem vraagt om ook te kunnen deelnemen aan deze samenwerking.

        Om dit mogelijk te maken wordt door gemeente Zandhoven 0.2 VTE van een medewerker die ervaring heeft met noodplanning op niveau B1-B3 ingebracht in de samenwerking.

        Ter compensatie zal gemeente Zandhoven een korting krijgen op de factuur voor de ter beschikkingstelling van de intergemeentelijke noodplanningscoördinator door Schoten. Op deze manier blijft de bestaande kwaliteit van dienstverlening gegarandeerd tussen de huidige 4 gemeenten en uitgebreid naar Wommelgem.

 

Juridische gronden

        Artikelen 41, 56, 279 en 281 van het decreet lokaal bestuur 
De gemeenteraad is bevoegd voor het afsluiten van overeenkomsten.

        Artikel 135, §2 van de nieuwe gemeentewet
De gemeenten hebben tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

        Artikel 41 van het Koninklijk Besluit van 22 mei 2019 betreffende de nood- en interventieplannen
Voor het gemeentelijk niveau is de burgemeester de bevoegde instantie voor noodplanning samen met de ambtenaar verantwoordelijk voor de noodplanning. In dit artikel wordt de intergemeentelijke samenwerking geregeld.

        Artikel 4 van het Koninklijk besluit over de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk niveau

§3. De functie van noodplanningscoördinator moet worden gegarandeerd voor elke   provincie en voor elke gemeente, door een of meerdere personen.

§4. De noodplanningscoördinator staat de bevoegde overheid bij voor de noodplanning. Hij voert deze opdrachten uit onder de verantwoordelijkheid van de betrokken bevoegde overheid en in overeenstemming met haar instructies. In deze hoedanigheid:

        coördineert hij de noodplanningsopdrachten;

        stuurt hij de werkzaamheden van de veiligheidscel aan en coördineert hij het secretariaat ervan;

        adviseert hij de bevoegde overheid op het vlak van de noodplanning;

        ziet hij toe op de oprichting van de noodzakelijke samenwerkingsverbanden met de verschillen de diensten, overheden en andere partners.

 

Argumentatie

        De functie van noodplanningscoördinator kan door een of meerdere personen worden gegarandeerd.

        Voor de continuïteit van de dienstverlening is het belangrijk dat meerdere personen kunnen ingezet worden voor deze taken.

        Bij een samenwerking tussen gemeenten blijft een aanspreekpunt voor elk deelnemend bestuur aangewezen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de vraag tot uitbreiding van de samenwerking voor de intergemeentelijk noodplanningscoördinator met de gemeente Wommelgem.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het addendum goed van de samenwerkingsovereenkomst intergemeentelijke noodplanningscoördinator tussen de gemeenten Ranst, Schilde, Schoten en Zandhoven en Wommelgem - waarbij een voltijdse intergemeentelijke noodplanningscoördinator (1.0 VTE op A-niveau) door Schoten ter beschikking gesteld wordt en een deeltijdse ondersteunende coördinator (0.2 VTE op B-niveau) door Zandhoven.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Samenwerkingsoverkomsten doortocht N121

 

 

Voorgeschiedenis

E-mail van 18 maart 2022 van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

 

Feiten en context

AWV bezorgt de gemeente samenwerkingsovereenkomsten voor gezamenlijke opdrachten van diensten en van werken betreffende de doortocht N121 en het kruispunt N121/De Kaak.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking van onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het garanderen van een goede samenwerking tussen de gemeente Schilde, het Vlaamse Gewest en Pidpa.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomsten voor gezamenlijke opdrachten van diensten en van werken tussen de gemeente Schilde, het Vlaamse Gewest en Pidpa bij de doortocht N121 en heraanleg kruispunt N121/De Kaak goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Aanvraag nominatieve toelage Parel der Voorkempen

 

 

Voorgeschiedenis

        De Hobbyboerkes deden in 2016 een projectsubsidieaanvraag met een verlies in de begroting van 2.153 euro. Ze kregen een projectsubsidie toegewezen van 1.000 euro.

        De Hobbyboerkes deden in 2017 een projectsubsidieaanvraag met een verlies in de begroting van 2.058 euro. Ze kregen een projectsubsidie toegewezen van 1.000 euro.

        De Hobbyboerkes deden in 2018 een projectsubsidieaanvraag met een verlies in de begroting van 2.228 euro. Ze kregen een projectsubsidie toegewezen van 1.000 euro.

        De Hobbyboerkes kregen in 2019 een nominatieve toelage van 2.000 euro voor de organisatie van Oldtimerrit Parel der Voorkempen.

        De Hobbyboerkes kregen in 2020 een nominatieve toelage van 2.000 euro voor de organisatie van de Oldtimerrit Parel der Voorkempen.

        De Hobbyboerkes kregen in 2021 een nominatieve toelage van 2.000 euro voor de organisatie van de oldtimerrit Parel der Voorkempen. 

 

Feiten en context

        Sinds 2020 hebben de Hobbyboerkes besloten om voor de organisatie van de Parel der Voorkempen Oldtimerrit een feitelijke vereniging op te richten onder de naam Parel der Voorkempen met een eigen bestuur en een nieuw bankrekeningnummer.

        Voor de toekomstige werking en de organisatie van de Oldtimerrit Parel der Voorkempen vraagt de organisatie opnieuw een nominatieve toelage van 2.000 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

        De gemeente ondersteunt initiatieven die de sociale cohesie tussen de inwoners bevorderen.

        De vereniging kreeg voor de vorige 9 edities reeds toelating voor het organiseren van het evenement.

        De vereniging krijgt sinds de editie van 2019 een nominatieve toelage uitgekeerd.

        De organisatoren willen extra inzetten op toeristische trekpleisters van Schilde door deelnemers en bezoekers informatie te verstrekken.

        De organisatoren maken elk jaar in samenwerking met de werkgroep erfgoed en de heemkundige kringen een informatiefolder van de gebouwen en speciale locaties op hun route.

        Het is een uniek evenement voor de gemeente Schilde waar enkel oldtimers van voor 1940 aan kunnen deelnemen.

        De oldtimers trekken veel deelnemers en bezoekers van binnen- en buitenland.

        Uit evaluaties van de edities van 2019 en 2020 is gebleken dat het evenement elk jaar groeit qua aantallen van deelnemers met een oldtimer en ook de bezoekers op het Lodewijk de Vochtplein. Er is tevens meer aandacht vanuit de pers gezien de aanwezigheid van de journalisten en fotografen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000067

Actie

AC00202

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

2.000 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de overeenkomst en bijhorende toekenning van een nominatieve toelage van maximum 2.000 euro aan de feitelijke vereniging Parel der Voorkempen voor de organisatie van Parel der Voorkempen Oldtimerrit 2022.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Glasvezel is het datanetwerk van de toekomst - Toegevoegd punt

 

 

Omliggende gemeentes Schoten, Deurne, Wilrijk, Edegem starten via fiberklaar  de uitrol op van deze technologie  voor hun inwoners.

Is dit iets waar Schilde ook mee zal instappen?  Graag een toelichting a.u.b.?

 

Lot van het agendapunt

Er wordt bekeken of de nodige werken betreffende glasvezel gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd.

 

Bespreking

Dhr. P. Mendonck (N-VA) informeert dat zes weken geleden Proximus een toelichting is komen geven over het glasvezelnetwerk. Er is aan Proximus de opdracht gegeven om afspraken te maken met Telenet om gelijktijdig de werken uit te voeren om te vermijden dat het hele grondgebied twee keer omgewoeld moet worden voor de kabels. Vorige legislatuur is een draaiboek goedgekeurd met de openbare maatschappijen en de gemeente om werken op elkaar af te stemmen. Proximus zal een antwoord van Telenet over de samenwerking aan het bestuur terugbezorgen. Het is niet de bedoeling glasvezel te vertragen, want het is inderdaad het datanetwerk van de toekomst, maar wel om de werken op elkaar af te stemmen.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Bevraging sportclubs - Toegevoegd punt

 

 

In de raadscommissie van januari werd er gemeld dat er een bevraging ging zijn bij alle sportclubs van onze gemeente. Is deze reeds afgesloten?

 Graag een stand van zaken

 

Lot van het agendapunt

De bevraging is opgestart en loopt tot het begin van de zomer.

 

Bespreking

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat de bevraging is opgestart en dat er al enkele reacties binnen zijn. Er wordt gewacht op de verdere reacties tot het begin van de zomer.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Inleefhuis - Toegevoegd punt

 

 

Vorige legislatuur werd er vanuit de gemeente de mogelijkheid aangeboden naar de scholen toe, om in te stappen in het project van het inleefhuis.  Dit werd toen heel positief onthaald zowel door school als door de jongeren.

Wordt dit door Schilde nog altijd georganiseerd in samenwerking met de scholen?

Graag een toelichting 

 

Lot van het agendapunt

De samenwerking met Schoten voor het inleefhuis zal in het najaar verder opgestart worden.

 

Bespreking

Mevr. P. Gielen (N-VA) licht toe dat het inleefhuis jongeren leert wat het leven echt kost. Er wordt getoond wat een eigen huishouden financieel met zich meebrengt. Er werd een samenwerking met het inleefhuis van Schoten opgestart, maar dit werd opgeschort omwille van corona. Er is nu besloten hier nog mee te wachten tot in het najaar. Er wordt verwacht dat verschillende scholen hierop zullen intekenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Opvang vluchtelingen Oekraïne - Toegevoegd punt

 

 

Door de oorlog in Oekraïne zijn er al meer dan twee miljoen mensen op de vlucht.  Ook onze gemeente levert een bijdrage in de opvang van deze vluchtelingen. Een gemeentelijk crisisteam pakt dit gestructureerd aan.  Voorafgaand aan de gemeenteraad van maart werd er een uitgebreide en interessante toelichting gegeven betreffende deze opvang en de inspanningen van onze gemeente om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen en hulp te bieden.
Graag een nieuwe toelichting betreffende de huidige stand van zaken tijdens of voorafgaandelijk aan de gemeenteraad. 

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat ze een geactualiseerd overzicht zullen ontvangen. de toestroom neemt af. De meeste dossiers zijn al behandeld en de mensen krijgen de steun waarop ze recht hebben.

 

Bespreking

Mevr. P. Gielen (N-VA) laat weten dat de PowerPoint van vorige maand geactualiseerd is en per mail bezorgd zal worden. Ze vult aan dat de toestroom stilaan mindert. De meeste dossiers zijn al behandeld en de mensen krijgen de steun waarop ze recht hebben. Een centraal loket waar de Oekraïners terecht kunnen met al hun vragen zal in het gemeentehuis opengaan zodat alles gecentraliseerd is.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat vorige maand de urgentie zeer hoog was, en dat alles in gang was gebracht om zoveel mogelijk plaatsen te kunnen aanbieden. In de realiteit kan er worden gezien dat de toestroom aan het afnemen is en dat er aan de plaatsen die voorzien zijn geen mensen worden toegewezen. De urgentie is afgenomen, maar er kan in de toekomst nog een stijging komen. Het aantal plaatsen die voorzien moeten zijn door de gemeente is van 400 veranderd naar 100, en daar voldoet Schilde ruimschoots aan.

Mevr. K. Krekels (N-VA) informeert dat er voor de paasvakantie met de scholen is samengezeten over de organisatie van de opvang. Alle toewijzingen van kinderen die naar school moeten gaan gebeuren via de gemeente, er wordt dan bekeken in welke school ze terecht kunnen en er wordt eventueel ook ondersteund bij de intake. De scholen hebben ervoor gekozen de kinderen verspreid op te vangen, en elke school heeft aangegeven hoeveel kinderen zij kunnen opvangen. Een buddy-systeem wordt gebruikt in de scholen. De scholen kiezen ervoor zichzelf te organiseren en stellen hiervoor binnen de school iemand voor aan.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) vraagt of het mogelijk is de PowerPoint elke maand voor de gemeenteraad geactualiseerd te ontvangen. Ze hoopt ook dat dit geen invloed heeft op plaatsen in de scholen voor de kinderen in Schilde, omdat er reeds wachtlijsten bestaan.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

In ere herstellen van historisch kerkhof - Toegevoegd punt

 

 

In de dorpskern van Schilde is er een uniek historisch kerkhof met vele waardevolle graven.  Wat dit kerkhof uniek maakt is dat er een (kunst)historisch overzicht is van de manier van begraven van vroeger tot vandaag. Het beheersplan waarin het funerair erfgoed wordt opgenomen is inmiddels goedgekeurd door het agentschap onroerend erfgoed.  Het beheersplan voorziet dat een aantal herstelprojecten zullen worden uitgevoerd.

  1. Wat is de stand van zaken betreffende de voorbereiding en uitvoering hiervan ?  Zal de voorziene planning worden nageleefd ?  Welke budgetten staan er hiervoor ter beschikking ?

Alle graven op het oude gedeelte van het kerkhof dienen één keer per vijf jaar te worden geïnspecteerd door Monumentenwacht;  Wat is hiervan de stand van zaken ?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de aanstellingen van de coördinatoren. Er is een inspectie gebeurd in samenwerking met de gemeentewacht van het kerkhof en per graf is de staat van het zerk bekeken.

 

Bespreking

Mevr. K. Krekels (N-VA) laat weten dat ze blij zijn met het beheersplan funerair erfgoed. Schilde beschikt over een historisch kerkhof dat de aandacht van het bestuur verdient. Door de druk op de ambtenaren omwille corona en de Oekraïense vluchtelingen heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om samen met het regionaal landschap De Voorkempen coördinatoren aan te stellen. Er is een coördinator aangesteld voor Schildehof om dit mee op te starten, en een coördinator voor het funerair erfgoed die zal starten in juli 2022. In eerste instantie zal er gekeken worden naar herstellingen en onderhoud van de graven. Maar het gaat evengoed over het inspecteren van de oude kerkmuur en waar een plan van aanpak over opgemaakt zal worden. Dit gaat ook over de pastorie en over reguliere onderhoudswerken. Een deel gebeurt nu al, maar er zal bekeken worden waar er eventueel een tandje kan worden bijgestoken en waarvoor er premies verkregen kunnen worden. Er is 100.000 euro voorzien in het meerjarenplan, en dit zal aangevuld moeten worden met premies. Er is een inspectie gebeurd in samenwerking met de gemeentewacht van het kerkhof en per graf is de staat van het zerk bekeken.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Opstellen inventaris klein waardevol erfgoed - Toegevoegd punt

 

 

Erfgoed is een vlag die een rijke lading dekt, kunnen we lezen op de website van de gemeente.  Al enkele jaren werkt de werkgroep ‘erfgoed’ aan een monumentenbeleid, en dit in samenwerking met Heemkundige Kring Scilla en heemkring De Drie Rozen.  Er werd een inventaris opgemaakt van klein waardevol erfgoed in onze gemeente.  Dit heeft geresulteerd in een mooi naslagwerk vol kleine waardevolle landschapselementen.

  1. Op welke wijze wordt deze werkgroep door de gemeente bijzonder ondersteund ?
  2. Welke initiatieven heeft de gemeente genomen om het naslagwerk te promoten en bekend te maken bij de inwoners van onze gemeente ? 

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de activiteiten van de werkgroep voor klein waardevol erfgoed. De communicatie over het naslagwerk zal gekoppeld worden aan de communicatie van de plaatsing van de monumentenborden.

 

Bespreking

Mevr. K. Krekels (N-VA) licht toe dat er maandelijks wordt samengezeten met een werkgroep over het klein waardevol erfgoed. De erfgoedconsulent en zijzelf zijn ook in de werkgroep aanwezig. Alles rond erfgoed wordt met deze werkgroep besproken. In het kader van het klein waardevol erfgoed zijn er verschillende fiches gemaakt en op de website gezet. Er zijn nog veel fiches in aanmaak. De erfgoedconsulent verzamelt de informatie, de communicatiedienst publiceert deze op de website en indien er kosten zijn worden deze door de gemeente gedragen. De gemeente Schilde zit samen met nog andere gemeentes in een IOED (De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst). Het is belangrijk dat de monumentenborden in orde worden gebracht. Wanneer deze geplaatst worden, zal er ook opnieuw communicatie over volgen. Er wordt ook gewerkt aan het uitstippelen van een fietstocht om langs het waardevol klein erfgoed te kunnen fietsen. Dit is een grote variëteit van erfgoed, met onder andere ook militair erfgoed. Door de monumentenborden en de fietstocht kan de aandacht gevestigd worden op het erfgoed. De communicatie over het naslagwerk zal gekoppeld worden aan de communicatie van de plaatsing van de monumentenborden. Niet bij elk klein waardevol erfgoed zal een bord staan, bijvoorbeeld een afgebroken zuil, omdat dit tot visuele vervuiling zou leiden. Er zal dan wel aan de inkom van bijvoorbeeld het Schildehof een QR-code worden geplaatst zodat de mensen kunnen zien waarop ze moeten letten en wat er te zien valt.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) vraagt om naast de QR-codes ook aandacht te hebben voor de traditionele manier om informatie te lezen.

Mevr. M. Struyf (CD&V) verklaart dat collega mevr. V. Van Genechten (Open VLD) tijdens een van de eerste gemeenteraden van de legislatuur het voorstel heeft gedaan om de elektriciteitskasten aan te kleden met onder andere antieke foto’s of foto’s van erfgoed. Mevr. M. Struyf (CD&V) is van mening dat dit het ideale moment is om dit voorstel nog eens onder de aandacht te brengen.

Mevr. K. Krekels (N-VA) bevestigt dat hier aan wordt gewerkt en dat er hier en daar al wat kunst is aangebracht op de elektriciteitskasten.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Bezoek koningin aan sbso zonnebos - Toegevoegd punt

 

 

Op donderdag 24 februari jl. heeft de koningin een bezoek gebracht aan SBSO Zonnebos ter gelegenheid van de week tegen pesten en de zilveren ‘Pesten, dat kan niet’-prijs.  De koningin werd hierbij vergezeld door gouverneur Berx. Uit de beelden in de media bleek dat niemand van het gemeentebestuur aanwezig was.  
Was het gemeentebestuur op de hoogte van dit bezoek ? Zo ja, waarom was er niemand aanwezig ?  Welke bijzondere veiligheidsmaatregelen werden er genomen ? 

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de reden van afwezigheid van het bestuur.

 

Bespreking

Dhr. D. Bauwens (N-VA) licht toe dat de gemeente heel laat op de hoogte is gesteld van het bezoek omwille van veiligheidsmaatregelen. Het ging om een verrassingsbezoek omdat de school de prijs heeft gewonnen. Daags voor het bezoek is het bezoek kenbaar gemaakt en toen waren de agenda’s al volzet. Er is toen contact opgenomen met het paleis, en het paleis was verheugd met het contact omdat dit niet door alle besturen gebeurt. Er werd geantwoord dat het niet verwacht werd dat er een afgevaardigde van het bestuur aanwezig zou zijn.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) geeft aan dat het voor haar draait om het feit dat het knap is dat de school een prijs heeft gewonnen. Het feit dat de prijs twee jongens aanzette tot het geven van hun getuigenis en dat dit thema zoveel aandacht heeft gekregen is al belangrijk genoeg om iemand van het bestuur aanwezig te laten zijn.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Sluikstorten en zwerfvuil - Toegevoegd punt

 

 

Op regelmatige tijdstippen duiken berichten en foto’s van zwerfvuil en sluikstorten op in de pers of op sociale media.  Het blijft ook in onze gemeente een sluipend probleem. Sluikstorten en zwerfvuil zijn een doorn in het oog van de inwoners.  Bovendien trekt zulk afval bijkomend afval aan.  Deze problematiek vraagt dus een kordaat ingrijpen van de lokale overheid. Enerzijds door het afval zo snel mogelijk op te ruimen.  Anderzijds door wie afval illegaal stort of achteloos wegwerpt, te beboeten. Net daar blijkt er een negatieve evolutie te zijn : het aantal meldingen van sluikstorten neemt toe terwijl het aantal uitgeschreven boetes aan de lage kant blijft.
Graag had ik hierover meer informatie gekregen wat Schilde betreft.

  1. Welke initiatieven heeft de gemeente genomen sinds het begin van deze legislatuur om sluikstorten tegen te gaan ?  Werden er ter zake sensibiliseringsacties gevoerd ?
  2. Zwerfvuil en sluikstorten zo snel mogelijk opruimen.  Ik stel vast dat de gemeentelijke diensten hier behoorlijke inspanningen leveren. Dit vraagt inzet van personeel en materiaal en dus van financiële middelen.  Wat is de totale geraamde kostprijs van deze opruimacties op jaarbasis. ?
  3. Hoeveel meldingen van sluikstorten kwamen er binnen sinds het begin van deze legislatuur ?
  4. Hoeveel boetes werden er hiervoor uitgeschreven sinds het begin van deze legislatuur ?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over sensibiliseringsacties, de werkwijze en procedures achter zwerfvuil en over cijfermateriaal betreffende sluikstorten en zwerfvuil. Het is de bedoeling om tijdens deze legislatuur een ruimer zwerfvuilbeleid uit te rollen dan er vandaag gevoerd wordt.

 

Bespreking

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat dit inderdaad een belangrijk thema is. Het is de bedoeling om tijdens deze legislatuur een ruimer zwerfvuilbeleid uit te rollen dan er vandaag gevoerd wordt. De inventarisatie van het cijfermateriaal blijkt zeer gefragmenteerd te zijn. Een goede start voor een ruimer zwerfvuilbeleid is dus een goede inventarisatie van het cijfermateriaal van de huidige situatie. Er worden regelmatig sensibiliseringscampagnes gevoerd. Er zijn ook verschillende opruimacties waar enkele gemeenteraadsleden ook actief aan deelnemen en die heel succesvol zijn. Het project bermmeesters is ook deze legislatuur opgestart. In 2019 werden drie opruimacties georganiseerd, in 2020 twee opruimacties, in 2021 1 opruimactie en in 2022 2 opruimacties tot op vandaag.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) geeft een antwoord op de volgende vragen. In Schilde en ’s-Gravenwezel houden twee medewerkers van de dienst der werken zich bezig met het opkuisen van de voetpaden en plantsoenen in de dorpskernen. In september 2022 zal er opnieuw iemand voltijds in dienst komen om de dorpskern van Schilde netjes te houden. Daarnaast is er nog een medewerker die specifiek waakt voor zwerfvuil op het hele grondgebied en meldingen maakt wanneer hij zwerfvuil vindt, en ook meldingen die binnenkomen gaat nakijken om zoveel mogelijk zwerfvuil te vermijden. Ook de medewerker die de vuilbakken leegt neemt ook meldingen van zwerfvuil mee om het zwerfvuil te verwijderen. Deze persoon controleert ook actief en systematisch op zwerfvuil en of er een identiteit kan gekoppeld worden aan het zwerfvuil. De specifieke kost is moeilijk in te schatten. Ruwweg ingeschat gaat het dus over één voltijdse persoon die zich hiermee bezighoudt en komt dit op een kost van ongeveer 25.000 euro op jaarbasis plus de verwerkingskost van de containers. Er zijn een aantal hotspots die de dienst der werken in het oog houdt, zoals de Schans in Schilde en aan de glasbollen. In verband met de glasbollen roept Dhr. P. Mendonck (N-VA) op dat wanneer de glasbollen verzadigd zijn tijdens de feestdagen, om het glas dan zelf even op te bergen tot twee weken na de feestdagen om een opstapeling naast de glasbollen te vermijden.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) vervolgt dat sinds 2018 tot op de dag van de gemeenteraad 402 meldingen van zwerfvuil zijn binnengekomen. De tendens die geldt op het hele Vlaams grondgebied, ziet men ook in Schilde, dat jammer genoeg het aantal meldingen licht stijgt.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft het antwoord op de laatste vraag van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) betreffende de boetes. Hij licht toe dat er vier boetes werden uitgeschreven sinds het begin van de huidige legislatuur. Deze vier boetes werden vorig jaar uitgeschreven: één voor afvalverbranding, één voor sluikstort en twee voor het bevuilen van eigendom. Voor sluikstort moet de persoon vaak op heterdaad betrapt worden, of het adres moet toegewezen kunnen worden aan het afval.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) geeft de suggestie om zwerfvuilmeters te plaatsen op hotspots.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) geeft de suggestie om de boodschap over de feestdagen in het infoblad Info2970 op te nemen rond de betreffende periode. Ze geeft ook een compliment aan het personeel voor het goede en snelle werk.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Bijtincident wijk Steynhoeve - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van het bijtincident door 2 honden in wijk Steynhoeve , had ik willen informeren naar de procedure die bij dergelijke incidenten door de gemeente gevolgd wordt.

 

Lot van het agendapunt

Het uitwerken van een procedure had de genomen beslissingen en maatregelen kunnen versnellen. Het uitwerken van een procedure wordt nu als opdracht aan het college van burgemeester en schepenen gegeven.

 

Bespreking

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat de procedure werd toegelicht in het vragenmoment voorafgaand aan de gemeenteraad. Er is geen vaste procedure, er wordt gewerkt met een hoorzitting volgens de situatie die zich voordoet. Uit dit incident blijkt dat er toch naar een procedure moet gewerkt worden om dergelijke situaties aan te pakken. Dhr. D. Bauwens (N-VA) benadrukt dat voorafgaand aan dit incident, er geen andere incidenten gemeld zijn geweest met deze honden. Hij roept op om elk incident te melden aan de politie, deze kunnen bijbrengen aan de opbouw van een dossier, maar kunnen ook een indicatie zijn dat er ergens problemen zijn. Achteraf zijn er mensen meldingen gaan maken van incidenten die vroeger zijn voorgevallen, maar voorafgaand aan het incident zijn er geen meldingen geweest.

Mevr. M. Struyf (CD&V) geeft aan dat de getuigenissen haar erg hebben getroffen. Ze heeft het moeilijk met alle kosten die worden gemaakt vanuit de gemeente voor deze honden, verwijzend naar de therapie die betaald wordt. Ze geeft de opmerking of de gemeente ook de therapie voor de angsten van de slachtoffers gaat betalen, en vraagt zich af of de verhoudingen niet zijn scheefgetrokken. Ze geeft aan dat het duidelijk een gevaarlijke situatie is en dat de honden daar, al is het tijdelijk, weg moeten.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) geeft aan dat ze veel respect heeft voor honden en dierenwelzijn, maar dat er toch ook grenzen zijn. Het verslag van de gedragstherapeut was blijkbaar niet voldoende, nu gaat de gemeente een eigen onafhankelijke therapeut aanstellen, terwijl ondertussen de dieren daar blijven rondlopen, ze vindt dit de wereld op zijn kop. De buurt is getraumatiseerd. Ze verwacht dat hier ook een rechtszaak over zal plaatsvinden. Een les die hier getrokken kan worden is dat de gemeente in deze gevallen van hoogdringendheid veel sneller moet handelen. De getuigenissen werden te laat afgenomen. Ze geeft aan dat er met het college moet gewerkt worden aan een protocol waarin veel korter op de bal gespeeld kan worden. Ze hoopt ook dat de kosten van de onafhankelijke gedragstherapeut voor de eigenaars van de honden zijn en dat de gemeente zich burgerlijke partij zal stellen wanneer de zaak naar de rechtbank zou gaan. Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) merkt op dat het niet gaat over een gevoel van onveiligheid, maar over onveiligheid in de letterlijke betekenis van het woord.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bevestigt dat de gemaakte kosten ten laste vallen van de eigenaars van de honden. De honden moeten in hun eigen omgeving geobserveerd worden door de gedragstherapeuten omdat  ze anders kunnen reageren in een andere omgeving. Stel dat de honden worden weggenomen, kunnen er ook nieuwe honden komen en wordt de oorzaak, moest daar het probleem liggen, niet weggenomen. Hij geeft aan dat de focus niet zozeer de honden zijn, maar vooral de eigenaars die de verantwoordelijk hebben. Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat als er een protocol was geweest, ze onmiddellijk een eigen therapeut hadden kunnen aanstellen en dat dan sneller de nodige beslissingen en maatregelen genomen waren geweest. De honden worden niet alleen geëvalueerd maar ook hoe de eigenaars met hun honden omgaan.

Mevr. R. Tutelaars (Open VLD) is blij met de beslissing dat het uitwerken van een procedure een opdracht wordt voor het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Brandweerkazerne ‘Post Schilde’ - Toegevoegd punt

 

 

Afgelopen gemeenteraadscommissie kregen we een sterke uiteenzetting door brandweercommandant Katrien De Maeyer. We zien dat Schilde een belangrijke geografische schakel is binnen de regio voor brand-, en rampbestrijding. Tegelijk zien we de noden van ons eigen Brandweerkorps, en het is een onderwerp dat al vele jaren op de politieke agenda staat.

Wat is vanuit de gemeente momenteel de stand van zaken, en wat zijn de volgende stappen? 

Zijn de voorgestelde locaties voor een kazerne al doorgegeven aan het gemeentebestuur?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de lijst van locaties, ingeschreven op 29 maart 2022.

 

Bespreking

Mevr. M. Struyf (CD&V): “Ook onze fractie erkent de noodzaak aan een aangepaste brandweerkazerne op een functionele en bereikbare locatie, weliswaar met respect voor de rust van de buurtbewoners en voor de mobiliteit en verkeersveiligheid van de weggebruikers.  

Zoals wij reeds aangaven tijdens interessante uiteenzetting op de raadscommissie zijn ook wij zeer geïnteresseerd naar de lijst met mogelijke locaties die door het korps zelf naar voor gebracht worden.

Wij hebben er het volste vertrouwen in dat het korps - met hun expertise en kennis - bij het opstellen van deze lijst rekening gehouden heeft met alle bezorgdheden en gevoeligheden van de belanghebbenden, vandaar onze grote interesse.”

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat de lijst van locaties op 29 maart 2022 ingeschreven is in de inkomende post en dat deze opgevraagd en ingekeken kan worden. De brandweerkazerne van Schilde speelt een cruciale rol in de brandweerzone Ranst. Hij wijst op het probleem dat de gemeente Schilde niet over zodanig veel grond beschikt om snel een andere locatie aan te duiden. Er zijn verschillende pistes onderzocht om in samenspraak met privé-initiatieven de brandweerkazerne te voorzien. Uit een studie blijkt dat de huidige locatie van de brandweerkazerne nog steeds van de voorkeur geniet van de brandweermensen. Het college zal bekijken of het mogelijk is om op de huidige locatie een nieuwe kazerne te voorzien, samen met de andere aangegeven mogelijkheden.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) stelt voor om de lijst van mogelijkheden met de volgende nieuwsbrief voor de raadsleden mee te sturen.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 19 04 2022

Verzoekschrift de heer Lagaune - Hoogdringend punt

 

 

Voorgeschiedenis

Mail van de heer Lagaune van 13 april 2022

 

Juridische gronden

        Artikel 304, §2 en §5 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020
Overeenkomstig 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

        Artikel 69, §2 en §4 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 14 december 2020
De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
Het gemeentelijk bestuursorgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het verzoekschrift van de heer Lagaune over het bijtincident van 24 maart 2022.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het verzoekschrift te verwijzen naar het college van burgemeester en schepenen voor het formuleren van een voorstel van antwoord.

 

 

Publicatiedatum: 17/05/2022