VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

20 augustus 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marijke Dillen, Hendrik Bellens, Philippe Verschueren, Tara Godts, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Verslag gemeenteraad van 17 juni 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

1 onthouding: Lynn Cuppens

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 17 juni 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Statuten AGB - aanpassing

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet. Tijdens diezelfde gemeenteraad werden de statuten van het AGB goedgekeurd.

          In zitting van 21 december 2017 beslist het college van de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om een voorafgaande beslissing of ruling te verlenen over de btw-aspecten van de vestiging van een zakelijk recht en uitbating van een gemeenschapscentrum en een sportcomplex.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

          De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Schilde werd goedgekeurd op 17 december 2018.

          De raad van bestuur van het AGB Schilde verleende op 17 juni 2019 positief advies over aanpassing van de statuten van het AGB Schilde.

 

Feiten en context

Ingevolge de inwerkingtreding van het decreet lokaal bestuur is het noodzakelijk de statuten van het AGB in overeenstemming te brengen met de nieuwe decretale bepalingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 232 van het decreet lokaal bestuur
De statuten vermelden ten minste:

          de naam en eventuele afkorting;

          het maatschappelijk doel, inzonderheid een omschrijving van de beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang waarmee het AGB belast is;

          de maatschappelijke zetel, gevestigd in de oprichtende gemeente;

          de samenstelling, de vergaderwijze, de werkingsvoorwaarden en de bevoegdheden van de organen;

          de wijze van ontbinding en vereffening van het AGB.

          Artikel 233 van het decreet lokaal bestuur
De wijzigingen in de statuten worden aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de raad van bestuur van het AGB in kwestie.
De statutenwijzigingen worden op dezelfde wijze als de oprichtingsbeslissing en de statuten bekendgemaakt. Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt gepubliceerd via de webtoepassing van de gemeente.

 

Argumentatie

          Verwijzigingen in de statuten naar decretale bepalingen uit het gemeentedecreet zijn omgezet naar het decreet lokaal bestuur.

          Indien er verwijzingen zijn naar decretale bepalingen, dan wordt de tekst niet meer telkens volledig overgenomen. Hierdoor zijn de statuten beknopter.

          De rol van de ondervoorzitter is specifieker bepaald.

          De commissarissen hebben geen verplichte rol meer.

          De wijzigingen in het kader van de beleids- en beheerscyclus zijn opgenomen.

          De goedkeuringsprocedure voor de jaarrekening werd aangepast.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de aanpassing van de statuten van het AGB Schilde goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Beheersovereenkomst AGB - aanpassing

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

          In zitting van 21 december 2017 beslist het College van de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om een voorafgaande beslissing of ruling te verlenen over de btw-aspecten van de vestiging van een zakelijk recht en uitbating van een gemeenschapscentrum en een sportcomplex.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

          De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Schilde werd goedgekeurd op 17 december 2018.

          De gemeenteraad van 17 juni 2019 heeft een evaluatie van de beheersovereenkomst opgemaakt.  De raad van bestuur van het AGB Schilde heeft op 17 juni 2019 kennisgenomen van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

          De aangepaste beheersovereenkomst werd goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB Schilde van 17 juni 2019.

 

Feiten en context

Ingevolge de inwerkingtreding van het decreet lokaal bestuur is het noodzakelijk de statuten van het AGB in overeenstemming te brengen met de nieuwe decretale bepalingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 234 §3 van het  decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad.

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.

Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na de verlenging, vermeld in het derde lid, of als een beheersovereenkomst is ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen voor aangelegenheden, vermeld in de beheersovereenkomst.  Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

          Artikel 10 §1 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017 waarin bepaald is dat minstens de volgende aangelegenheden in de beheersovereenkomst moeten geregeld worden:

          1° de concretisering van de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

          2° de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB;

          3° binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB worden toegekend;

          4° de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financiering mogen worden aangeworven en aangewend;

          5° de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

          6° de gedragsregels inzake de dienstverlening door het AGB;

          7° de voorwaarden waaronder het AGB andere personen kan oprichten, erin deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

          8° de informatieverstrekking door het AGB aan de gemeente;

          9° de wijze waarop het AGB zal voorzien in een systeem van interne controle;

          10° de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

          11° de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

          Artikel 10 §4 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan wordt jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal de raad van bestuur rapporteren aan, dan wel een toelichting verzorgen voor de gemeenteraad omtrent de beheersovereenkomst.

Het AGB legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie (3) maanden uitspreekt.

 

Argumentatie

          Verwijzigingen in de statuten naar decretale bepalingen uit het gemeentedecreet zijn omgezet naar het decreet lokaal bestuur.

          De wijzigingen in het kader van interne controle zijn opgenomen. Deze zijn omgezet naar de bepalingen inzake organisatiebeheersing en audit.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de aangepaste beheersovereenkomst met AGB Schilde goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Klacht Agentschap Binnenlands Bestuur - dhr. Roland Doclo

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 23 april 2019 besliste de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen om de nominatieve toelage van Carrousel vzw te verhogen van 11.500 euro naar 16.000 euro voor vier avonden.  De gemeenteraad besliste de overeenkomst met vzw Carrousel voor de zomerconcerten in 2019 goed te keuren.

          Op 7 mei 2019 bezorgde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de klacht van Roland Doclo in verband met het besluit van de gemeenteraad van Schilde van 23 april 2019 betreffende het toekennen van een toelage aan Carrousel vzw.

          Het Agentschap Binnenlands Bestuur verzoekt het college van burgemeester en schepenen om alle besluiten te bezorgen met betrekking tot het dossier samen met een uitgebreide toelichting over het voorwerp van de klacht binnen een termijn van tien dagen na ontvangst van de melding.

          Het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2019 besliste de uitgebreide toelichting over het voorwerp van de klacht goed te keuren

 

Feiten en context

Op 11 juni 2019 maakte het Agentschap voor Binnenlands Bestuur een kopie van het antwoord aan de heer Roland Doclo over.

 

Juridische gronden

          Artikel 331 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid ambtshalve opvragen. Bij ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

          Artikel 332 §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid beschikt over een termijn van dertig dagen om een besluit van de gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.

Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

          Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur
Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

          de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd;

          het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen binnen tien dagen na dat verzoek;

          het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

 

Argumentatie

De gouverneur heeft beslist niet op te treden als toezichthoudende overheid tegen de door de heer Roland Doclo bestreden gemeenteraadsbeslissing.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de gouverneur inzake de klacht bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur van de heer Roland Doclo.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Einde verhindering raadslid mevr. Lynn Cuppens

 

 

Voorgeschiedenis

          Mevr. Lynn Cuppens is op 7 januari 2019 geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de gemeente Schilde. Diezelfde dag legde zij ook de eed af als gemeenteraadslid.

          Op 8 maart 2019 verzocht mevr. Lynn Cuppens schriftelijk aan de voorzitter van de gemeenteraad, om de gemeenteraad akte te willen laten nemen van haar verhindering als gemeenteraadslid wegens ouderschapsverlof, en haar te laten vervangen tijdens de maanden april, mei en juni 2019.

          Op 23 april 2019 legde mevr. Rita Tutelaars de eed af als gemeenteraadslid voor de periode van verhindering van mevr. Lynn Cuppens.

 

Feiten en context

De verhindering van mevr. Lynn Cuppens wegens ouderschapsverlof liep van april tot en met juni 2019.

 

Juridische gronden

          Artikel 12 van het decreet lokaal bestuur

Het raadslid dat ouderschapsverlof wil nemen voor de geboorte richt een schriftelijk verzoek aan de voorzitter van de gemeenteraad om een vervanging te voorzien. De vervanging kan ten vroegste  vanaf de zesde week voor de vermoedelijke datum van geboorte tot het einde van de negende week na de geboorte. Op schriftelijk verzoek wordt de onderbreking van de uitoefening van het mandaat na de negende week verlengd met een duur die gelijk is aan de termijn waarin het raadslid het mandaat heeft uitgeoefend tijdens de periode van zes weken die aan de dag van de geboorte voorafgaat.

          Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur
Het gemeenteraadslid dat als verhinderd wordt beschouwd, wordt vervangen zolang de toestand van de verhindering duurt. De gemeenteraad neemt akte van de beëindiging van de periode van verhindering.

          Artikel 15 van het decreet lokaal bestuur

De verhindering van het mandaat van lid van de gemeenteraad houdt van rechtswege de verhindering van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn in.

          Artikel 235 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad kan er ook voor kiezen alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf.

 

Kennisname

De gemeenteraad kennis van het einde van de verhindering van mevr. Lynn Cuppens als gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Verwerkersovereenkomsten in het kader van GDPR - delegatie

 

 

Feiten en context

De gemeente wordt regelmatig geconfronteerd met situaties waarbij er verwerkersovereenkomsten in het kader van de GDPR (General Data Protection Regulation) moeten opgemaakt worden. De goedkeuring van deze overeenkomsten is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

          Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG.

          Artikel 28, derde lid van de GDPR
De verwerking van persoonsgegevens door een verwerker wordt geregeld in een overeenkomst of andere rechtshandeling krachtens het Unierecht of het lidstatelijk recht die de verwerker ten aanzien van de verwerkingsverantwoordelijke bindt, en waarin het onderwerp en de duur van de verwerking, de aard en het doel van de verwerking, het soort persoonsgegevens en de categorieën van betrokkenen, en de rechten en verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke worden omschreven.

          Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, §2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De goedkeuringsprocedure vertraagt nodeloos daar er meestal gewerkt wordt vanuit het basismodel voor verwerkersovereenkomsten zoals opgesteld door VVSG.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de bevoegdheid met betrekking tot de goedkeuring, afkeuring of wijziging van verwerkersovereenkomsten te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen - Meerjarenplan 2020-2025 en budget 2020

 

 

Feiten en context

          Op 24 juli 2019 diende de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen haar meerjarenplanning 2020-2025 in.

          Op 26 juli 2019 diende de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen haar budget 2020 in.

 

Juridische gronden

          Artikel 49 §1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55 §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei samen bij de gemeenteoverheid en tegelijkertijd bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst
De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan bestaat uit een financieel gedeelte en een strategische nota.

          Uit het meerjarenplan blijkt dat de exploitatie-uitgaven blijven stijgen. Met uitzondering van enkele speciale aanpassingen zal de stijging ongeveer de inflatie volgen.

          Er zijn geen investeringsuitgaven voorzien in deze meerjarenplanning aangezien het kerkgebouw nog in goede staat is en hier, zonder uitzonderlijke omstandigheden, geen kosten aan zullen zijn.

          Het budget 2020 past binnen het opgemaakte meerjarenplan 2020-2025.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

5.1.1.4

Algemene rekening

64940000

Beleidsveld

0790

Bedrag

uitgaven 2020 tot en met 2025

Visum financieel beheerder

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad verleent positief advies over het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

Artikel 2. De gemeenteraad verleent positief advies over het budget 2020 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Kerkfabriek Sint-Catharina-Meerjarenplan 2020 - 2025 en budget 2020

 

 

Feiten en context

          Op 24 juli 2019 diende de kerkfabriek Sint-Catharina haar meerjarenplanning 2020-2025 in.

          Op 26 juli 2019 diende de kerkfabriek  Sint-Catharina haar budget 2020 in.

 

Juridische gronden

          Artikel 49 §1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55 §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei samen bij de gemeenteoverheid en tegelijkertijd bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan bestaat enkel uit het financieel gedeelte.

          Uit het meerjarenplan blijkt dat de exploitatie-uitgaven blijven stijgen. Met uitzondering van enkele speciale aanpassingen zal de stijging ongeveer de inflatie volgen.

          Het budget 2020 past binnen het opgemaakte meerjarenplan 2020-2025.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

5.1.1.4

Algemene rekening

64940000

Beleidsveld

0790

Bedrag

uitgaven 2020 tot en met 2025

Visum financieel beheerder

NVT

 

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad verleent positief advies over het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Catharina.

Artikel 2. De gemeenteraad verleent positief advies over het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Catharina.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Kerkfabriek Sint-Guibertus-Meerjarenplan 2020-2025 en budget 2020

 

 

Feiten en context

          Op 24 juli 2019 diende de kerkfabriek Sint-Guibertus haar meerjarenplanning 2020-2025 in.

          Op 26 juli 2019 diende de kerkfabriek Sint-Guibertus haar budget 2020 in.

 

Juridische gronden

          Artikel 49 §1 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55 §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei samen bij de gemeenteoverheid en tegelijkertijd bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan bestaat uit het financieel gedeelte en een strategische nota.

          Uit het meerjarenplan blijkt dat er vanaf 2021 tot 2025 jaarlijks meer uitgaven zijn dan inkomsten, oplopende van 2497 tot 11.037 euro. Dit kan en mag geen probleem zijn om de volgende redenen:

          er is nog een kasvoorraad van 140.858,85 euro op 31 december 2018

          in de toekomst zijn er opnieuw huurinkomsten van het pand Kasteeldreef 4.

          Het budget 2020 sluit met een saldo inkomsten - uitgaven van 59 euro. Er worden geen merkelijke meeruitgaven verwacht voor het jaar 2020.

          De kerkfabriek Sint-Guibertus blijft zelfbedruipend.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over het budget 2020 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

BBC 2018 - Jaarrekening OCMW 2018

 

 

Feiten en context

          De jaarrekening is één van de beleidsrapporten voor algemene doeleinden in het kader van de beleids- en beheerscyclus.

          De jaarrekening geeft de werkelijke situatie op 31 december van het betrokken boekjaar weer.

 

Juridische gronden

          Artikel 78 4° van het decreet lokaal bestuur

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het vaststellen van de beleidsrapporten van het OCMW.

          Artikel 250 van het decreet lokaal bestuur

Onmiddellijk na de definitieve vaststelling  van een beleidsrapport bezorgt de gemeente de gegevens over het vastgestelde beleidsrapport in digitale vorm aan de Vlaamse Regering.

          Het besluit van 25 juni 2010 van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's en het wijzigingsbesluit van 23 november 2012.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2018 van het OCMW vast en keurt deze goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Patrimonium - Aankoopakte - Liersebaan 42

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 oktober 2018 om een schattingsverslag te laten opmaken voor het perceel aan de Liersebaan 42, kadastraal perceel 11922_B_0524_B en om de afbraak van de woning Liersebaan 40 uit te stellen tot er duidelijkheid is over het aanpalend perceel.

          Kennisname van het schattingsverslag door het college van burgemeester en schepenen van 21 januari 2019.

          Het college van burgemeester en schepenen van 4 februari 2019 beslist het voorstel tot aankoop van het perceel aan de Liersebaan 42 voor te leggen aan de gemeenteraad en bij goedkeuring aankoop notaris Caroline Cootjans aan te stellen voor de begeleiding en opmaak van de akte.

          De gemeenteraad van 18 februari 2019 beslist om over te gaan tot de aankoop van het perceel gelegen aan de Liersebaan 42.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

135.000 euro

19/004 van 1 februari 2019

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 135.000 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Liersebaan 42 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Patrimonium - Aankoop - Karekiet 47/59

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de  problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van het perceel gelegen aan de Karekiet 47/59 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 F17,E17, A18, B18, C18, O3 en O2 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. De eigendom is geschat aan de totaalprijs van 66.000 euro of 28,41 euro per m².

 

Feiten en context

De waarde van deze eigendom die een oppervlakte van 2323 m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 66.000 euro of 28,41 euro per m² wat minder is dan de 35 euro per m² die maximum gegeven wordt per m². De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 66.000 euro of 28,41 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

De problematiek op Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

66.000 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad besluit over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Karekiet 47-59 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 F17, E17, A18, B18, C18, O3 en O2. 

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Heraanleg Turnhoutsebaan van Wisselstraat tot grens Zoersel, N12 - module 13 - Goedkeuring verrekening 3

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 december 2012 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Heraanleg Turnhoutsebaan van Wisselstraat tot grens Zoersel, N12 - module 13” aan VBG NV, Dellestraat 25 te 3550 Heusden-Zolder tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 3.115.481,24 euro exclusief btw of 3.633.475,11 euro inclusief btw.

 

Feiten en context

          De uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nummer 2012-088 (dossiernummer 184180 Grontmij).

          Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 19 juni 2017 goedkeuring aan verrekening 1 voor een bedrag in meer van 16.820,17 euro exclusief btw of 20.352,41 euro inclusief 21% btw.

          Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 9 oktober 2017 goedkeuring aan verrekening 2 voor een bedrag in meer van 516,85 euro inclusief btw.

 

Juridische gronden

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Artikelen 326-341 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Artikel 15 van de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 8 januari 1996 betreffende de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten en de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

          Artikel 38/1 van het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen (Aanvullende Werken/Leveringen/Diensten).

          Artikel 42 van de algemene aannemingsvoorwaarden, opgenomen in de bijlage bij voormeld besluit van 26 september 1996.

 

Argumentatie

Tijdens de uitvoering van de opdracht bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:

HV in meer

 

€ 230.319,99

HV in min

-

€ 21.544,16

Totaal exclusief btw

=

€ 208.775,83

Btw

+

€ 17.677,66

TOTAAL

=

€ 226.453,49

 

          Deze verrekening en de vorige reeds goedgekeurde verrekeningen overschrijden het bestelbedrag met 7,26%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 3.341.594,09 euro exclusief btw of 3.880.797,86 euro inclusief btw bedraagt.

          Motivering voor deze verrekening:

          rendementsverlies van fase 3 die wordt opgesplitst in twee deelfases: 3A en 3B;

          aanpassingen diverse verhardingen;

          veiligheidsmaaibeurten;

          voorbereidende werken nutsleidingen;

          grondwerken;

          heraanleg in functie van het plaatsen van diverse bushokjes;
afvoer grondoverschotten.

          Voor deze verrekening wordt geen termijnsverlenging toegekend.

          De leidend ambtenaar de heer Filip De Clercq verleende gunstig advies.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/003/004/003/008

Algemene rekening

22400007

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel beheerder

226.453,49 incl. BTW

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. Goedkeuring wordt verleend aan verrekening 3 van de opdracht “Heraanleg Turnhoutsebaan van Wisselstraat tot grens Zoersel, N12 - module 13” voor het totaal bedrag van 322.074,45 excl. 21% btw in meer waarvan het aandeel van de gemeente 208.775,83 euro exclusief btw of 226.453,49 euro inclusief 21% btw bedraagt voor:

          module 13 AWV: 124.595,48 euro exclusief 21% btw;

          module 13 gemeente: 76.328,74 euro exclusief 21% btw;

          TV31227: 684,05 euro exclusief 21% btw;

          TV31308: -396,72 euro exclusief 21 % btw;

          riolering: 11906,54 euro exclusief 21% btw;

          riolering: - 4343,28 euro exclusief 21% btw.

Artikel 2. De facturatie dient te gebeuren inclusief btw. Via het contract module 13 AWV kan de gemeente het bedrag van 124.595,48 euro exclusief 21% btw terugvorderen van het Agentschap van Wegen en Verkeer.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

EnergieK huis IGEAN: omvorming en uitbreiding van de werking van het energiehuis IGEAN in het kader van de BVR energie en klimaatwerking

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 20 januari 2014 keurt de samenwerkingsovereenkomst FRGE (Fonds Ter Reductie van de Globale Energiekost, dat in 2015 werd opgedoopt tot energielening) met IGEAN en het OCMW goed.

          De gemeenteraad van 15 juni 2015 keurt het burgemeestersconvenant 2020 goed.

          Het college van burgemeester en schepenen van 18 februari 2019 neemt kennis van de mail van IGEAN van 8 februari 2019.

          Het college van burgemeester en schepenen van 4 maart 2019 gaat principieel akkoord met het omvormen en uitbreiden van de werking van het Energiehuis tot het EnergieK huis met een EnergieK loket en geeft IGEAN de opdracht een bijakte af te sluiten bij de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Energieagentschap (VEA) en het energiehuis van IGEAN.

          Het college van burgemeester en schepenen van 5 augustus 2019 beslist om het voorstel addendum samenwerkingsovereenkomst en het voorstel voor de omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis tot EnergieK huis voor te leggen aan de gemeenteraad van 20 augustus 2019.

 

Feiten en context

          Met het nieuwe besluit van de Vlaamse regering (BVR) voor energie van 14 december 2018 wordt vanaf 2019 het takenpakket van de Energiehuizen verruimd en gekoppeld aan subsidiemogelijkheden. Naast het verstrekken van de energielening gaat het om de volgende verplichte taken:

          een laagdrempelig energieloket aanbieden;

          instaan voor het aanbieden van gestructureerde basisinformatie inzake energie;

          particulieren begeleiden en ondersteunen bij allerlei vragen inzake energie;

          instaan voor algemene coördinatie van uitvoerende lokale diensten.

          In een bijakte bij de samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse gewest en het energiehuis van IGEAN dienstverlening werd de erkenning als energiehuis bevestigd en werd de samenwerkingsovereenkomst aangepast aan het nieuwe BVR energie.

          De wijze waarop het EnergieK huis van IGEAN dienstverlening uitvoering zal geven aan het verruimde takenpakket is opgenomen in een voorstel van addendum bij de vermelde samenwerkingsovereenkomst. Dit voorstel van addendum werd op 20 maart 2019 aan VEA bezorgd en intussen goedgekeurd.

 

Juridische gronden

          Besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2018 over energie.

          Burgemeestersconvenant ondertekend op 19 mei 2015 en bekrachtigd tijdens de gemeenteraadzitting van 15 juni 2015.

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 

Argumentatie

          Rekening houdend met het gewijzigd wettelijk kader is een aanpassing van deze samenwerkingsovereenkomsten noodzakelijk.

          Het team klimaat ondersteunt de lokale besturen bij het uitvoeren van taken en opdrachten inzake klimaat, onder meer in het kader van het Burgemeestersconvenant.

          In het voorstel van addendum wordt een overzicht gegeven van de verschillende activiteiten en de wijze waarop hieraan uitvoering zal gegeven worden.

          Er wordt ingezet op het voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van concrete acties inzake klimaat en dit eveneens in overleg met de lokale besturen.

          Voor het dekken van de kosten zal de werking van het EnergieK huis met het EnergieK loket in de eerste plaats gebruik maken van de subsidiemogelijkheden die voorzien zijn voor de energiehuizen in het BVR energie.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

 

Algemene rekening

 

Beleidsveld

 

Bedrag

Visum financieel beheerder

Verdeelsleutel voor de kosten: 60 procent (3218,92 euro) in gelijke mate verdeeld en 40 procent (2317,04 euro) in functie van het aantal huishoudens per gemeente is jaarlijks 5.535,96 euro

 

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de omvorming en uitbreiding van de werking van het Energiehuis tot energieK huis met een EnergieK loket, en dit tot uiterlijk 2027 voor het verstrekken van de energieleningen en tot uiteindelijk 2029 voor de andere taken.

Artikel 2. De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van addendum zoals overgemaakt aan VEA en intussen goedgekeurd en de daarin opgenomen activiteiten en de wijze waarop de uitvoering zal gegeven worden aan het BVR energie.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN dienstverlening en de deelnemende lokale besturen goed.

Artikel 4. De gemeenteraad neemt kennis van de kostenraming en de verdeling van het saldo over alle deelnemende gemeenten en keurt dit goed.

Artikel 5. Twee ondertekende exemplaren van de gemeenteraadsbeslissing en van de samenwerkingsovereenkomst worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Beheersoverdracht controle speeltuigen en speelterreinen aan IGEAN

 

 

Voorgeschiedenis

In zitting van 23 mei 2016 heeft de gemeenteraad de verlenging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en beslist om het lidmaatschap bij IGEAN milieu & veiligheid verder te zetten. De daarbij horende beheersoverdracht voor diverse taken en opdrachten werd eveneens bevestigd.

 

Feiten en context

          Het bestuur doet op dit ogenblik reeds beroep op de gemeenschappelijke dienst PBW van IGEAN voor volgende taken:

          arbeidsveiligheid algemeen;

          veiligheidscoördinatie;

          vertrouwenspersoon.

          De gemeenschappelijke dienst PBW kan echter ook instaan voor de controle op de speeltuigen en de speelterreinen.

          In uitvoering hiervan staat de gemeenschappelijke dienst PBW in voor het uitvoeren van een risicoanalyse van de betrokken speelterreinen en de hierin opgestelde speeltoestellen en dit op basis van visueel onderzoek van de bereikbare componenten, zonder voorafgaand demonteren en zonder last.

          Als basis voor het onderzoek wordt uitgegaan van het handboek “Veiligheid en Speelterreinen - Een praktische leidraad voor uitbaters van speelterreinen” uitgegeven door FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, Kwaliteit en Veiligheid, Reglementering en Controlebeleid, Consumentenveiligheid.

          De kosten van de verschillende taken en opdrachten van de gemeenschappelijke dienst PBW worden verrekend in de eindafrekening die jaarlijks opgemaakt wordt.

          De kosten voor de controle van de speeltuigen en de speelterreinen worden afgerekend volgens de werkelijk gepresteerde uren.

 

Juridische gronden

          Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

          Wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van de consumenten.
De wetgeving betreffende de veiligheid van speeltoestellen en de uitbating van speelterreinen (KB 28.03.2001, BS 09.05.2001) kadert in een groter geheel, namelijk de wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van de consumenten. Deze wet heeft als doel de consument te beschermen tegen onveilige producten of onveilige dienstverlening.

          Artikel 40 §1 en 2 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

          De KB’s die werden gebaseerd op Europese normen over veiligheid van speeltoestellen en speelterreinen, leggen een aantal verplichtingen op aan de uitbater, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn speelterrein(en) en de daar aanwezige speeltoestellen.

          De controle van de speeltoestellen sluit perfect aan bij de huidige taken van IGEAN inzake veiligheid.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De beheersoverdracht van de gemeente Schilde aan IGEAN milieu & veiligheid wordt uitgebreid met de controle op de speeltuigen en de speelterreinen, zoals opgenomen in het takenpakket van de gemeenschappelijke dienst PBW.

Artikel 2. Twee uittreksels van onderhavige beslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Overeenkomst Boxs - Brouwerij (3)

 

 

Voorgeschiedenis

          Goedkeuring van de overeenkomst met Boxs aangaande zaal De Brouwerij door de gemeenteraad van 15 december 2014

          Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 6 juli 2015 van de evaluatie van de samenwerking met Boxs

          Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2016 van de evaluatie van de samenwerking met Boxs

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 februari 2018 om de samenwerking met Boxs inzake De Brouwerij te herzien

          Goedkeuring van de overeenkomst met Boxs aangaande zaal De Brouwerij door de gemeenteraad van 18 februari 2019

 

Feiten en context

          In de huidige overeenkomst staat opgenomen dat de gemeente 50 procent van de onderhoudskosten voor het alarm betaalt aan Boxs.

          Het alarm werd ontdubbeld in functie van beheer van De Brouwerij.

          Onderhoudskosten aan het alarm in De Brouwerij kosten maandelijks 25 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 41 § 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

De huidige overeenkomst met Boxs is niet meer actueel aangezien de gemeente een rechtstreekse overeenkomst met Alarmsystemen Van Loon heeft voor het onderhoud van de alarminstallatie in De Brouwerij.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de gewijzigde overeenkomst met Boxs aangaande De Brouwerij goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Samenwerkingsovereenkomst fietsbib

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 11 februari 2019 om zich te engageren om in een intergemeentelijke werkgroep verder na te denken over de vormgeving van het project fietsbib.

          Akkoord college van burgemeester en schepenen van 29 juli 2019 met het voorstel samenwerkingsovereenkomst kinderfietsuitleendienst.

 

Feiten en context

          Het streekplatform Voorkempen, Selab en KINA dienden een subsidieaanvraag in voor het project 'oprichting fietsbibliotheek Antwerpse Voorkempen' bij de provincie Antwerpen in het kader van innovatieve projecten.

          De fietsbib is een uitleendienst voor kinderfietsen voor kinderen tussen twee en twaalf jaar waarbij elk kind voor 40 euro per jaar een fiets op maat kan ontlenen. Via de vrijetijdspas+ kunnen kansengroepen 50 procent korting krijgen.

          De volgende partners willen zich engageren om een kinderfietsuitleendienst op te starten: IGEAN, gemeente Malle, gemeente Schilde, gemeente Zoersel, de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden SELAB en KINA, De Enter vzw en PC Bethanië.

          De uitleendienst in Zoersel zal één keer per maand open zijn, maar er is ook de mogelijkheid om fietsen te ontlenen in de deelnemende gemeenten.

          De intergemeentelijke werkgroep fietsbib had een overleg op 29 april en 28 mei 2019.

          Op basis van het overleg en op basis van een financiële prognose werd een voorstel samenwerkingsovereenkomst gemaakt.

          De participerende gemeenten zorgen voor een financiële input en voor promotie van het project.

          De kosten van het project bedragen in totaal 34.052 euro.

          Provincie Antwerpen ondersteunt het project met een eenmalige subsidie van 9.150 euro.

          Het resterende bedrag van 24.902 euro wordt verdeeld onder de deelnemende partijen waarvan gemeente Schilde het eerste jaar 2.917 euro betaalt.

          Het aandeel van de gemeenten zal stijgen vanaf het tweede jaar van het project; de eerste raming is 4.100 euro per jaar.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

          De fietsbib is een innovatief project dat welzijn, gezondheid, deelname van kwetsbare doelgroepen en sociale economie combineert.

          De fietsbib heeft een verbindend effect op de regio.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4.6.6.3

Algemene rekening

61599999

Beleidsveld

740

Bedrag

2.917 euro

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst kinderfietsuitleendienst goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

GLS De Wingerd - Wijziging schoolreglement

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2018
Goedkeuring van de wijzigingen in het schoolreglement van GLS De Wingerd.

          Beslissing van de gemeenteraad van 21 augustus 2018
Goedkeuring van de wijzigingen in het schoolreglement van GLS De Wingerd.

 

Feiten en context

          Directeur Wilfried Maes heeft enkele wettelijke wijzigingen aangebracht aan het goedgekeurd schoolreglement volgens formuleringen gebruikt in model van het OVSG.

          Mits goedkeuring op de gemeenteraad van 21 augustus 2018 zullen deze vanaf 1 september 2018 van kracht zijn.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
 

Inspraak en advies

Besproken op de schoolraad van 6 juni 2019.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de wijzigingen in het schoolreglement van GLS De Wingerd goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Lokaal overleg kinderopvang

 

 

Feiten en context

          Het lokaal overleg kinderopvang is een verplichte gemeentelijke adviesraad en geeft advies aan de gemeente over alle aspecten inzake kinderopvang.

          Iedereen die gebruik maakt van kinder- en vakantieopvang, dit organiseert of een organisatie vertegenwoordigt die representatief is voor de gebruikers van kinderopvang kan lid worden van het lokaal overleg kinderopvang.

          Het lokaal overleg kinderopvang wordt samengesteld voor een periode van zes jaar.

          In april 2019 verspreidde de gemeente een oproep naar kandidaten voor het lokaal overleg Schilde.

          Op 19 juni 2019 ging het eerste overleg met de kandidaten door.

 

Juridische gronden

          Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013  houdende het lokaal beleid kinderopvang.

          Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur

Inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur.

          Artikel 41, °13 van het decreet lokaal bestuur

De bevoegdheid om adviesraden in te richten kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

 

Argumentatie

          Het lokaal overleg kinderopvang brengt iedereen samen die bij de opvang van jonge kinderen betrokken is.

          Het lokaal overleg kinderopvang geeft advies aan het lokaal bestuur over haar beleid en de uitbouw van kinderopvang in de gemeente.

          Het lokaal overleg kinderopvang is het forum dat zich beraadt en afspraken maakt over de oprichting van het lokaal loket kinderopvang.

          Het lokaal overleg kinderopvang is een verplichte adviesraad waarvan de statuten uiterlijk 6 maanden na de start van een nieuwe beleidsperiode door de gemeenteraad moeten goedgekeurd worden.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de statuten van het lokaal overleg kinderopvang goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Oversteek aan Alberta Schilde (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De laatste jaren is het aantal leden en bijgevolg het aantal voetballende ploegen van F.C. Alberta Schilde sterk toegenomen. De huidige parking is soms te klein. De wagens zijn dan genoodzaakt om te parkeren in de tegenoverliggende straten. Ook komen er spelers met de fiets naar wedstrijden of training. Deze steken over ter hoogte van Alberta Schilde.

 

 

Onze vraag is of hier maatregelen kunnen worden genomen voor de veiligheid. Dit zal moeten worden besproken de collega's van Zoersel (R.Delbekestraat).

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat dit dossier, op basis van een eerdere melding door dhr. H. Hanssen (CD&V), besproken werd op de verkeerscel. De verkeerscel adviseerde negatief over een oversteekplaats voor fietsers aangezien auto’s hier 70 kilometer per uur mogen rijden. Wel wordt er bekeken hoe de toegang via de Oudebaan veiliger kan. Hiertoe wordt er overleg gepland met het gemeentebestuur van Zoersel. Er zal waarschijnlijk niet worden beslist tot een oversteekplaats, maar er zal wel worden bekeken welke maatregelen er aan het kruispunt aan de Oudebaan kunnen worden genomen zodat de toegang voor fietsers kan worden verbeterd.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) geeft nog mee dat er ook rekening moet worden gehouden met de vele voetgangers die hun auto aan de overkant van de straat parkeren.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Voordracht gewezen schepen Steven Dietvorst tot ereschepen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Juridische gronden

          Artikel 17 §4 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad de eretitels kan toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 januari 2013 die bepaalt dat "een aftredende schepen die gedurende ten minste tien jaar anciënniteit als schepen heeft ofwel zes jaar anciënniteit als schepen + twaalf jaar als gemeenteraadslid en wiens gedrag onberispelijk is geweest kan door de gemeenteraad gemachtigd worden tot het voeren van de titel van ereschepen van de gemeente Schilde".

 

Argumentatie

          Steven Dietvorst is schepen geweest van 2 januari 2001 tot en met 31 december 2018. Hij beschikt bijgevolg over een anciënniteit van meer dan tien jaar als schepen.

          Uit het uittreksel uit het strafregister blijkt dat Steven Dietvorst van goed zedelijk gedrag is.

          De fractie van CD&V draagt Steven Dietvorst voor voor de titel van ereschepen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: 17 stemmen voor, 1 stem tegen, 3 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist aan de heer Steven Dietvorst de titel van ereschepen toe te kennen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Voordracht gewezen schepen Anke Fierens tot ereschepen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Juridische gronden

          Artikel 17 §4 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad de eretitels kan toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 januari 2013 die bepaalt dat "een aftredende schepen die gedurende ten minste tien jaar anciënniteit als schepen heeft ofwel zes jaar anciënniteit als schepen + 12 jaar als gemeenteraadslid en wiens gedrag onberispelijk is geweest kan door de gemeenteraad gemachtigd worden tot het voeren van de titel van ereschepen van de gemeente Schilde".

 

Argumentatie

          Anke Fierens is schepen geweest van 2 januari 2007 tot en met 31 december 2018. Zij beschikt bijgevolg over een anciënniteit van meer dan tien jaar als schepen.

          Uit het uittreksel uit het strafregister blijkt dat Anke Fierens van goed zedelijk gedrag is.

          De fractie van CD&V draagt Anke Fierens voor voor de titel van ereschepen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: 16 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 3 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist aan mevrouw Anke Fierens de titel van ereschepen toe te kennen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Voordracht gewezen schepen Godelieve Struyf tot ereschepen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Juridische gronden

          Artikel 17 §4 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad de eretitels kan toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 januari 2013 die bepaalt dat "een aftredende schepen die gedurende ten minste tien jaar anciënniteit als schepen heeft ofwel zes jaar anciënniteit als schepen + twaalf jaar als gemeenteraadslid en wiens gedrag onberispelijk is geweest kan door de gemeenteraad gemachtigd worden tot het voeren van de titel van ereschepen van de gemeente Schilde".

 

Argumentatie

          Godelieve Struyf is schepen geweest van 2 januari 2007 tot en met 31 december 2018. Zij beschikt bijgevolg over een anciënniteit van meer dan tien jaar als schepen.

          Uit het uittreksel uit het strafregister blijkt dat Godelieve Struyf van goed zedelijk gedrag is.

          De fractie van CD&V draagt Godelieve Struyf voor voor de titel van ereschepen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: 21 stemmen voor

Artikel 1. De gemeenteraad beslist aan mevrouw Godelieve Struyf de titel van ereschepen toe te kennen.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Eugeen Van De Vellaan 8 - Parking Millesvaches (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Nu alle bezwaarschriften zijn ingediend en het dossier bij de desbetreffende instanties zit: Zijn er ondertussen vorderingen in dit dossier? Kan iemand ons meer nieuws geven wat er nu gaat gebeuren?

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) plaatst vraagtekens bij de vergelijking die dhr. P-J. Fraussen (Groen) maakt tussen het dossier Millesvaches en het dossier Costermans in de Oudaen 72. Aan het dossier Costermans is een hele procedure voorafgegaan waarbij er werd samengezeten met de buurtbewoners en waarbij het dossier werd besproken tijdens een raadscommissie. Tijdens deze raadscommissie kwamen de bezwaren die nu geuit worden, niet aan bod.

Ook mevr. M. Van Alphen (Open VLD) ziet geen verband tussen de twee dossiers. Wat het dossier Millesvaches betreft, zijn de bedenkingen goed aangekomen: hier gaat het over de rust van de buurtbewoners die verstoord wordt door het laden en lossen en over de angst dat de bijgebouwen koelinstallaties zouden zijn. Wat het dossier Costermans betreft, treedt mevr. M. Van Alphen (Open VLD) dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) bij: het dossier werd besproken op een raadscommissie waarbij er langs de kant van dhr. P-J. Fraussen (Groen) geen opmerkingen werden geformuleerd. Op de inhoud van het dossier Millesvaches kan er, net als tijdens de vorige gemeenteraad, niet worden ingegaan: de omgevingsaanvraag is nog steeds lopende. De uiterste beslissingsdatum is 26 augustus 2019. Er kan tijdens deze gemeenteraad niet worden vooruitgelopen op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen. Er wordt aandacht besteed aan de bezwaren en wordt er in de grootst mogelijke mate op toegezien dat de omgeving niet overbelast wordt.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 08 2019

Aanleg ontbrekende stukken vrijliggend fietspad N12 - Voorstel dading

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 17 december 2012 goedkeuring aan de gunning van de opdracht “Heraanleg Turnhoutsebaan van Wisselstraat tot grens Zoersel, N12 - module 13” aan VBG NV, Dellestraat 25 te 3550 Heusden-Zolder tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 3.115.481,24 euro excl. btw of 3.633.475,11 euro incl. btw.

 

Feiten en context

          De vorderingsstaten 1 tot en met 15 voor de kosten van het fietspad die ten laste van de gemeente Schilde zijn werden verkeerdelijk gefactureerd aan het Agentschap van Wegen en Verkeer. Volgens de koepelmodule moeten deze kosten gefactureerd worden aan de gemeente Schilde.

          Door deze verkeerde facturatie werd het voorziene krediet bij het Agentschap van Wegen en Verkeer overschreden en was het niet mogelijk om andere terechte facturen te betalen zodat er verwijlinteresten zijn ontstaan voor een bedrag van 67.109,98 euro.

          De verschillende partijen gaan akkoord om dit geschil op een minnelijke wijze te regelen tot slot van alle rekeningen.

 

Juridische gronden

          Artikelen 40-41 van het decreet lokaal bestuur betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          Artikel 41 §3,17° van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het aangaan van andere dadingen dan dadingen met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van het dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van het dienstverband als voorwerp hebben.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Artikelen 326-341 van het decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Argumentatie

          Probleem oplossen door het aangaan van een dading. In deze dading worden de afspraken geregeld tot rechtzetting van de facturen van de vorderingsstaten en de verdeling in de kosten van de verwijlinteresten. Op deze wijze kunnen een eventuele schadeclaim en oplopende interesten vermeden worden.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/003/004/003/008

Algemene rekening

22400007

Beleidsveld

0310

Bedrag

Visum financieel beheerder

te betalen factuur van 916.153,15 euro incl. btw en verwijlinteresten van 25.166,25 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Mats Geismar, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om akkoord te gaan met het voorstel tot dading.

 

 

Publicatiedatum: 17/09/2019