VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

21 maart 2022

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Notulen gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

5 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Margot Van Overtveldt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 21 februari 2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Organisatiebeheersing - Rapportering 2021

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur moet jaarlijks voor eind juni over de organisatiebeheersing rapporteren. Een goede rapportering vertrekt vanuit een goed onderbouwde aanpak van de organisatiebeheersing, namelijk een algemeen kader. Op 21 februari 2022 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de aanpassing aan het kader van organisatiebeheersing volgend uit de aanbevelingen van Audit Vlaanderen goed.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Argumentatie

In het kader voor organisatiebeheersing, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 15 juni 2020 is bepaald hoe het managementteam moet rapporteren:

        de rapportering gebeurt vanuit een overkoepelend strategisch standpunt en niet vanuit een operationeel standpunt; eventuele bijlagen kunnen meer detailinformatie bevatten;

        de jaarrapportering sluit aan bij interne overzichts- en opvolgingsinstrumenten, namelijk het meerjarenplan organisatiebeheersing;

        de rapportering omvat het volledige bestuur;

        de rapportering moet behapbaar zijn voor alle raadsleden.

Daarnaast bepaalt het kader dat de jaarlijkse rapportering minstens de volgende onderdelen bevat:

        situering van de aanpak van de organisatiebeheersing door het bestuur;

        een terugblik op het afgelopen jaar en de stand van zaken op basis van het meerjarenplan organisatiebeheersing;

        de lopende/toekomstige projecten voor de volgende periode.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering organisatiebeheersing van 2021.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Jaarverslag klachtenmanagement 2021

 

 

Voorgeschiedenis

Op 23 april 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijke welzijn het klachtenreglement goed.

 

Feiten en context

In 2021 zijn er 5 meldingen van inwoners beoordeeld als formele klacht. Via de website zijn er in totaal 360 meldingen ingediend vorig jaar.

 

Juridische gronden

        Hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018
Dit hoofdstuk handelt over de taken van het lokaal bestuur en de voorgeschreven termijnen in de behandeling van klachten, meldingen en voorstellen.

        Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stel de gemeentelijke reglementen vast.

        Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

        Artikel 303, §1 en 3 van het decreet lokaal bestuur
Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd op ambtelijk niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

        Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag aangaande klachtenmanagement.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Aanvullende verordening - Oudaen

 

 

Feiten en context

        De tijdelijke werfweg aan de Oudaen wordt vanaf 4 april 2022 verwijderd. Het verwijderen van de werfweg zou de verkeerssituatie in de Oudaen terug naar het oude brengen. Het is echter ook de ideale gelegenheid om enkele ingrepen te verwezenlijken ten behoeve van de veiligheid van de schoolgaande kinderen.

        Het invoeren van een zone 30 en tegelijkertijd een circulatie die over de bestaande parking loopt, zorgt voor een verhoging van de verkeersveiligheid in de straat. Het invoeren van een fietsstraat in de toekomst zou geen onlogische keuze zijn en er wordt op dit moment gepeild naar de mening van de inwoners hierover via het participatietraject fiets- en schoolstraten op het particpatieplatform Schilde Schittert.

        Amendement ingediend door fractie CD&V: "Onze fractie dient een amendement in voor punt 5, aanvullende vordering Oudaen, 30 Km/u. Volgens onze fractie is 30 Km/u. nog te snel. Dit is een smalle straat en tijdens de schoolspits is het hier heel druk door leerlingen die te voet of met de fiets van en naar school gaan. De mobiliteit van wagens is op deze momenten ook aanzienlijk. Daarom pleiten wij  voor maximum van 15 Km/u. Volgens ons kan men dit vergelijken met de site Molenakker waar de gemeenteraad ook 15 Km/u. goedkeurde i.p.v. zone 30. Met het oog op veilige schoolomgevingen lijkt ons dit dan ook evident om deze maatregel te nemen. Hierbij vragen wij de stemming voor een maximum toegelaten snelheid van 15 Km/u."

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

        Artikel 40,§3 van het decreet lokaal bestuur

 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de federale                wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen                             vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer brtrekking hebben op het gemeentelijk                             beleid (...)

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van de implementatie van circulatie en het invoeren van een zone 30 in de Oudaen.

 

BESLUIT

Stemming:  (Amendement)  5 stemmen voor: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

20 stemmen tegen: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. Het amendement ingediend door de fractie van CD&V wordt afgekeurd.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van onderstaand voorstel van het college van burgemeester en schepenen en beslist dit goed te keuren:

        Omwille van implementeren van een circulatie over de parking en een zone 30 moet de signalisatie in de Oudaen aangepast worden.

        Verkeersmaatregelen

        Gemotoriseerde voertuigen kunnen via de Kerkstraat de Oudaen in beide richtingen in- en uitrijden. Ter hoogte van in- en uitrit van het klooster moeten gemotoriseerde voertuigen links afbuigen richting parking, waar een enkelrichtingsregime geldt. Deze maatregel wordt aangeduid op start van de rijweg van de parking met verkeersbord F19 met onderbord M5. Een C1 met onderbord M5 wordt geplaatst op de Oudaen net voorbij de in- en uitrit van het klooster.

        De zone 30 telt vanaf het inrijden van de Oudaen en wordt aangeduid met verkeersbord F4a.

        Ter hoogte van de toegang voor leveringen van de school wordt een bord D1b voorzien gezien deze frequent gebruikt wordt.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Hemelwaterplan Schilde - goedgekeurd

 

 

Feiten en context

        Pidpa heeft als rioolbeheerder van de gemeente Schilde het initiatief genomen om voor het grondgebied een basishemelwaterplan op te maken en liet zich hierin ondersteunen door studiebureau IMDC.

        Door de klimaatverandering krijgen we te maken met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer.

 Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en   intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes.

 Om hiermee om te gaan zal het belangrijk zijn om ruimte te geven aan water. De    bestaande riolen zijn nog grotendeels van het gemengde type en ook het afvalwater en                             regenwater van de bestaande gebouwen wordt nog grotendeels gemengd afgevoerd.                              Deze buizen zijn echter niet voorzien op de gewijzigde neerslaghoeveelheden.  Het                                           risico op wateroverlast, ook vanuit het rioleringsstelsel, zal daarom in de volgende jaren                             toenemen.

 Het is duidelijk dat vermenging van vervuild afvalwater met niet-verontreinigd water (niet   verontreinigd = hemelwater, drainagewater, bemalingswater, enz...) niet gewenst is.

Waar deze vermenging vandaag de dag wel optreedt, moet aan de verdere scheiding van de stromen worden gewerkt.  Dit “ontvlechten” van de beide waterstromen dient zowel op particulier als openbaar domein te gebeuren.

 Dit alles vraagt een gebiedsdekkende visie op het omgaan met hemelwater.

 Elk gebied is echter uniek: het heeft zijn eigen ondergrond, bestaand stelsel, reliëf,    verstedelijking, type bebouwing, mogelijkheden, noden en knelpunten.

 Zo werd de gemeente Schilde in 19 deelzones onderverdeeld.

        Het basishemelwaterplan biedt in eerste instantie een antwoord op de vraag: waar gaan we vandaag en morgen met het hemelwater naar toe?

Het hemelwaterplan schept het kader voor een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken moet opgevangen, ter plaatse gehouden of vertraagd afgevoerd worden               zonder daarbij een negatieve impact op het watersysteem en de omgeving teweeg te brengen.

        Bij de opmaak van het basishemelwaterplan werd ook aandacht gegeven aan het beperken van risico’s op wateroverlast in de meest ruime zin van het woord. Er werd ingezet op bronmaatregelen om het water ter plaatse te houden en afvoer te

 vermijden, het creëren van ruimte voor water, het beperken van interactie tussen    afvalwater enerzijds en hemel- en oppervlaktewater anderzijds, aanvullen van het                                           grondwater door infiltratie,… Inzetten op al deze sporen was echter niet altijd op elke                             locatie mogelijk.

        Een periodieke herziening van het plan in functie van een gewijzigd klimaat, wijzigend waterverbruik en variabele doelstellingen zal nodig zijn.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (Waterwetboek)

        Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

        Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals gewijzigd

        Europese kaderrichtlijn Water

        Besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen

 

Argumentatie

        Door de opmaak van een basishemelwaterplan kunnen de economische, maatschappelijke en ecologische kosten van het veranderende weerpatroon ingedijkt worden. Het basishemelwaterplan voor de gemeente Schilde werd opgemaakt door IMDC in opdracht van Pidpa. Eerst werd er een volledige inventarisatie gemaakt van alle mogelijke aspecten rond hemelwater, zoals infiltratie, buffering en afvoer vandaag de dag. De bestaande toestand van het watersysteem werd bekeken over het volledige grondgebied. In het basishemelwaterplan worden maatregelen voorgesteld om de hydraulische problemen op te lossen. De verschillende voorstellen werden opgelijst.

        De bevindingen die worden opgesomd in het hemelwaterplan zijn belangrijk om de nodige maatregelen te kunnen voorzien bij het ontwerpen van rioleringswerken, en het basishemelwaterplan moet dan ook als leidraad meegegeven worden aan studiebureaus bij de opmaak van rioleringsontwerpen voor de gemeente Schilde.

        Bij opmaak van een basishemelwaterplan worden volgende maatregelen voorgesteld om de hydraulische problemen op te lossen : openleggen van de beken (buffercapaciteit verhogen) - schotten plaatsen in grachten (vertraagde lozing) – ontharden van pleinen - scheiden van vuilwater en hemelwater riolering

        Voor de opmaak van dit basishemelwaterplan is de methodologie opgemaakt door CIW voor het opstellen van een hemelwaterplan (Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid, 2017) toegepast. Samenvattend kan de doelstelling van het opstellen van een hemelwaterplan als volgt omschreven worden: Het uitwerken van een integrale ruimtelijke visie over waar en hoe het hemelwater afkomstig van bestaande en geplande wegenis, woningen en (on)verharde oppervlakken kan worden ter plaatse gehouden, opgevangen en hergebruikt, geïnfiltreerd en vertraagd afgevoerd en waar ruimte voor water moet gecreëerd worden.

        Pidpa zal de principes en bevindingen van het basishemelwaterplan hanteren bij de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

        IMDC, het studiebureau dat het basishemelwaterplan voor Schilde heeft opgemaakt, heeft toelichting gegeven ter zitting van de raadscommissie op 7 maart 2022. Het plan is het resultaat van overleg tussen verschillende instanties.

        Schilde werd ingedeeld in 19 deelzones die in grote lijnen de stroomgebieden volgen. De knelpunten werden in kaart gebracht, evenals de individuele en collectieve oplossingen, de quick wins en de lange termijn oplossingen.

        De deelzones krijgen een prioriteitscategorie. Het is belangrijk om op te merken dat het hemelwaterplan geen statisch gegeven is.

 

Financiële gevolgen

        Dit plan op zich heeft geen financiële gevolgen.

        Bij de uitwerking van wegenisprojecten dient er rekening te worden gehouden met het basishemelwaterplan. Dit kan wel financiële gevolgen hebben voor riolerings- en wegenisprojecten. Dit basishemelwaterplan kan in de toekomst een essentiële voorwaarde zijn voor het bekomen van watergebonden subsidies.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het basishemelwaterplan voor Schilde, opgemaakt in opdracht van Pidpa, wordt goedgekeurd.

Artikel 2. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitwerking van het basishemelwaterplan en om de maatregelen te realiseren ter gelegenheid van de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Weg- en rioleringswerken Schoolstraat e.a. - Pidpa

 

 

Voorgeschiedenis

        De opmaak van een weg- en rioleringsontwerp voor de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg in samenwerking met Pidpa - riolering.

        Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst Pidpa door de gemeenteraad op 22 februari 2021.

 

Feiten en context

De Oelegemsteenweg loopt zowel door de gemeente Schilde als de gemeente Ranst. Het maken van duidelijke afspraken tussen de gemeente Schilde, gemeente Ranst en Pidpa en deze vastleggen in een addendum bij de overeenkomst is aangewezen.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking van onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het garanderen van een goede samenwerking tussen de gemeente Schilde, gemeente Ranst en Pidpa.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst voor de weg- en rioleringswerken aan de Schoolstraat, Puttenhoflaan en Oelegemsteenweg met de gemeente Ranst goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Bouwen van een chirolokaal

 

 

Voorgeschiedenis

        In het kader van de opdracht "bouwen van een chirolokaal" werden er door Cuypers en Q architecten, Bogaardestraat 10-12 te 2000 Antwerpen plannen opgemaakt.

        Op 28 mei 2018 werd een inspraaksessie georganiseerd bij de buurtbewoners.

        Door het college van burgermeester en schepenen van 17 september 2018 werd het voorontwerp goedgekeurd en de voorlopige raming dewelke het beschikbaar budget overschrijdt.

        Op een vergadering van de projectgroep van 23 november 2018 werd het voorstel van definitief ontwerp en raming voorgesteld.

        Door het architectenbureau werd op 27 november 2018 een verantwoording geschreven voor de hoge budgettering.

        Door het college van burgermeester en schepenen van 25 februari 2019 werd beslist om de projectgroep terug samen te roepen om oplossingen te zoeken voor het budgettair probleem.

        Door het college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 werd kennisgenomen van het verslag van de projectgroep en de raming van ontwerpoptie 2,

        Door het college van burgemeester en schepenen van 21 december 2020 werd het finale ontwerp goedgekeurd.

        Op het college van burgemeester en schepenen van 19 juli 2021 werd de startnota goedgekeurd.

        Doorlopend overleg met Chiro Giedo, het gemeentebestuur en Cuypers en Q met speciale aandacht voor het overleg van 23 april 2020 met positief advies van Chiro Giedo voor het finale ontwerp.

        Overleg van 22 maart 2021 met de Early Riders om te bekijken waar zij in de toekomst hun clublokaal kunnen organiseren.

        Infosessie voor buurtbewoners van 9 juni 2021 over de Lindensite.

 

Feiten en context

        In een tweede ontwerp dat werd goedgekeurd door college van burgemeester en schepenen van 21 december 2020 werd het dossier geraamd op 1.395.909,95 euro (btw inclusief)

        Dit was ruim binnen de vooropgestelde raming en budget dat beschikbaar is van 1.500.000 euro.

        In 2021 werd het dossier technisch verder uitgewerkt en werden alle benodigde studie en details verder uitgewerkt.

        Op 19 oktober 2021 was er overleg met de projectgroep. Tijdens dit overleg werden de gevolgen van de  coronacrisis en de stijgende indexcijfers (+17%) en de moeilijke aanbestedingsmarkt besproken.

        Op 7 februari 2022 was er overleg met de projectgroep waarbij gans het aanbestedingsdossier en omgevingsvergunningsdossier werd overgemaakt met een totale raming van 1.651.528,13 euro btw inclusief.

        Op de gemeenteraadscommissie van 7 maart 2022 werden de plannen toegelicht door het architectenbureau Cuypers en Q.

 

Juridische gronden

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

     Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

     Bestuursdecreet van 7 december 2018

     Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

     Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

     Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

     Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

     Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Argumentatie

In het kader van de opdracht “Bouwen van een chirolokaal” werd een bestek, plannen en raming opgesteld door het architectenbureau Cuypers en Q.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.364.899,28 euro exclusief btw of 1.651.528,13 euro inclusief 21% btw.

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

001469

Actie

AC000051

Algemene rekening

2210000007

Beleidsveld

0750

Bedrag

Visum financieel directeur

1.596.237 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek, plannen en de raming voor de opdracht “Bouwen van een chirolokaal”, opgesteld door het architectenbureau Cuypers en Q  worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1.364.899,28 euro exclusief btw of 1.651.528,13 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

Artikel 4. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Patrimonium - Aankoop - Friedadreef 61

 

 

Voorgeschiedenis

        30 november 2020 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 61 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 V 011 met een oppervlakte van 293m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        31 mei 2021 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist een bod van 10 255 euro voor te leggen aan de eigenaar.

 

Feiten en context

        Het dossier werd tijdelijk on hold gezet omdat de nodige middelen pas na budgetwijziging terug beschikbaar zouden zijn.

        Op 1 december 2021 ontvangt de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 10.255 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Actie

MJP001243

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

Aankoop 10.255 euro

Notariskost raming 1 500 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 61 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie  A, 471 V 011 met een oppervlakte van 293m².

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Patrimonium - Aankoopakte - Friedadreef 49

 

 

Voorgeschiedenis

        20 december 2021 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot aankoop van de eigendom gelegen aan Friedadreef 49 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 B7

        21 februari 2022 - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Karine Poelemans aan voor de opmaak van de akte

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

Aankoop 7.070 euro

Raming notariskost 1.500 euro

Niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1.De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 7.070 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 49 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Zonnepanelen De Wingerd - concessie

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 6 oktober 2021 werd het project zonnepanelen De Wingerd via een burgerparticipatie voorgesteld door Zonnewind.

        Op 18 oktober 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om het project zonnepanelen op het dak van De Wingerd via burgerparticipatie met een looptijd van 15 jaar principieel goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad.

        Op 3 november 2021 werd het project Zonnepanelen op het dak van De Wingerd toegelicht door Zonnewind aan de raadscommissie.

        Op 15 november 2021 besliste de gemeenteraad om het project zonnepanelen op het dak van De Wingerd met een looptijd van 15 jaar via een burgercoöperatie goed te keuren.

 

Feiten en context

        Zonnewind werkte een projectvoorstel uit voor de zonnepanelen voor de school De Wingerd. Het voorstel omvat een installatie op het dak van de vernieuwde turnzaal van GLS De Wingerd.

        Zonnewind is reeds gestart met de installatie van de zonnepanelen.

        De laatste (administratieve) stappen bevatten:

        een goedkeuring van de concessieovereenkomst;

        een goedkeuring van de stroomafnameovereenkomst;

        voorlopige oplevering met een As Build dossier;

        een laatste plaatsbezoek;

        een keuring van Fluvius.

        De elektriciteitsprijzen die gemeente Schilde zal betalen voor de installatie gedurende de terugverdientijd van 15 jaar, voorgesteld in de stroomafnameovereenkomst:

        zijn volgens een vast tarief;

        werden berekend op basis van de verbruiksfacturen van 2020 en zijn lager dan de facturen van 2020;

        staan los van de huidige energietarieven;

        omvatten de installatie, onderhoud en garantie van de panelen;

        werden afgebakend door VEB (Vlaams Energiebedrijf). VEB bepaalt de maximum en minimum tarieven die Zonnewind mag doorrekenen aan de eigenaar van de installatie. De prijzen in het voorstel van Zonnewind bevinden zich tussen dit maximum en minimum.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247

        Burgemeestersconvenant 2030

        Nationaal klimaat- en energieplan 2021 - 2030

 

Argumentatie

Nadat de keuring van Fluvius is ontvangen start het definitieve contract. Dit is gepland binnen enkele weken.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de stroomafnameovereenkomst en de consessieovereenkomst voor de zonnepanelen op GLS De Wingerd goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Transitie Vrijetijdspas naar UiTPAS

 

 

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring gemeenteraad van 20 augustus 2018 van het reglement Vrijetijdspas Schilde - 's-Gravenwezel

        Gemeente Schilde is sinds 30 januari 2017 lid van de intergemeentelijke projectvereniging BisCuit

        Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 dat Schilde als BisCuit-gemeente mee instapt in een UiTPAS-systeem binnen minimum de BisCuit-regio

        Goedkeuring gemeenteraad van 20 april 2020 van de oprichting van een UiTPAS-regio en het uitbreiden van projectvereniging BisCuit

        Goedkeuring gemeenteraad van 21 juni 2021 van de samenwerkingsovereenkomst UiTPAS Van Polder tot Kempen, de basisovereenkomst tussen Publiq vzw en BisCuit, en het retributiereglement met betrekking tot de UiTPAS

 

Feiten en context

        Het uiteindelijke doel van de UiTPAS is het uitbouwen van een regionaal laagdrempelig vrijetijdsbeleid.

        Momenteel maken negen lokale besturen deel uit van UiTPAS-regio van Polder tot Kempen: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel.

        Vrijetijdspas Schilde is er voor alle inwoners die verschillende kortingen genieten bij gemeentelijke vrijetijdsactiviteiten. De Vrijetijdspas kost 5 euro per jaar.

        Een UiTPAS is een voordeelkaart met betrekking tot alle UiTPAS-activiteiten op Vlaams niveau. Door deelname aan UiTPAS-activiteiten spaart de pashouder punten op, welke omgeruild kunnen worden voor extra voordelen. De UiTPAS kost eenmalig 5 euro.

        Zowel met een Vrijetijdspas Schilde, als met een UiTPAS kan dezelfde korting gekregen worden bij bezoek aan een aantal provinciale musea, domeinen en cultuurhuizen.

        De Vrijetijdspas+ is een kansenpas voor alle inwoners van Schilde die in aanmerking komen voor een kansenstatuut. De Vrijetijdspas+ is gratis, men geniet een korting van 50%.

        De UiTPAS sociaal tarief is ook een kansenpas. Binnen de UiTPAS-regio is een onderlinge regeling voorzien voor personen die in aanmerking komen voor een kansenstatuut om tegemoet te komen in de kosten en hen zo te activeren en stimuleren tot deelname aan vrijetijdsactiviteiten. De UiTPAS met kansentarief kost eenmalig 1 euro en men geniet een korting van 80%.

        Vanaf september 2022 kan ook het verenigingsleven van Schilde zich aansluiten bij de UiTPAS. Als UiTPAS-vereniging kan men korting geven op lidgelden voor mensen die in aanmerking komen voor een UiTPAS met kansentarief.

 

Juridische gronden

Artikel 40, § 3 uit het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Inspraak en advies

        Intergemeentelijke werkgroep UiTPAS met afgevaardigden uit elke betrokken gemeente

        Raad van Bestuur BisCuit met afgevaardigden uit elke betrokken gemeente

 

Argumentatie

        De gemeente wil meebouwen aan een regionaal vrijetijdsbeleid dat voor iedereen laagdrempelig is.

        De gemeente wil al haar inwoners aanzetten tot vrijetijdsparticipatie zowel binnen als buiten het eigen grondgebied.

        De gemeente wil de ticketverkoop met betrekking tot activiteiten stimuleren door haar activiteitenaanbod een regionale uitstraling te geven via het UiTPAS-systeem.

        De gemeente wil de aankoop en het gebruik van een regionale UiTPAS stimuleren, mede door gelijkaardige systemen van lokale aard, waaronder de Vrijetijdspas, af te bouwen en stop te zetten.

        Het werken met één systeem om gelijkaardige doelstellingen te realiseren, brengt een administratieve vereenvoudiging, een verhoogde transparantie en duidelijkheid naar gebruikers toe.

        Gemeentelijke activiteiten die enkel toegankelijk zijn voor eigen inwoners komen niet in aanmerking als UiTPAS-activiteit.

        De gemeente wil het activiteitenaanbod voor eigen inwoners met een kansenstatuut laagdrempelig houden.

        Gemeente Schilde wil verenigingen stimuleren om zich aan te sluiten bij de UITPAS

        De volledige transitie van de Vrijetijdspas naar de UiTPAS heeft tot gevolg dat de 10% korting voor Vrijetijdspashouders niet langer geldt. Dit ligt in lijn van de financiële rationalisatieoefening van het vrijetijdsbeleid.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het reglement met betrekking tot de Vrijetijdspas en de Vrijetijdspas+ definitief op te heffen vanaf 1 september 2022 en te vervangen door het UiTPAS-reglement.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Brief namens ouders Hertebos - Toegevoegd punt

 

 

Extra bevraging van de ouders naar alle stakeholders en hun voorstellen.

Het College heeft een voorstel gedaan aan de zusters voor de korte en de lange termijn. Kan het College dat voorstel toelichten? Hoe hebben de zusters hierop gereageerd?

 

Lot van het agendapunt

Dit agendapunt werd samen met de agendapunten 15, 21 en 27 besproken.

 

Het plan op lange termijn is de aankoop van de site. Het plan op korte termijn is de huur van de site. De intentie is een doorstart van de kleuterschool vanaf 1 september 2022.

 

Bespreking 

Dit agendapunt werd samen met de agendapunten 15, 21 en 27 besproken.

 

Dhr. D. Bauwens (N-VA) schetst de chronologie van de situatie. Het lokaal bestuur heeft de vraag gesteld aan de zusters omdat er twee schattingsverslagen waren met uiteenlopende bedragen: enerzijds het schattingsverslag van het gemeentebestuur, anderzijds het schattingsverslag van de zusters. Op basis daarvan kon er toen niet duidelijk gegarandeerd worden dat er een oplossing uit de bus zou komen. Ondertussen hebben de zusters geantwoord op de vraag van het lokaal bestuur. Er is een substantiële toenadering gekomen van de zusters naar de gemeente toe om tot een oplossing te komen. Enerzijds is er een voorstel op korte termijn, en anderzijds is er een voorstel tot aankoop van de site. Het college van burgemeester en schepenen heeft de intentie uitgesproken om kleuteronderwijs in te richten op de site tegen september 2022. Anderzijds is er ook het infrastructuurluik. Ook al is er een toegeving van de zusters ten aanzien van de bedragen die opgenomen zijn in het schattingsverslag, kan er vandaag nog altijd geen akkoord geven op de aankoop omdat er nog geen wettelijke basis is om tot die beslissing over te gaan. Daarvoor dient het lokaal bestuur een nieuw voorstel in te dienen om tot een gezamenlijk schattingsverslag te komen. Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat hij ervan overtuigd is dat dit zal lukken aangezien beide partijen de bereidheid hebben om tot een oplossing te komen. Vanuit het college van burgemeester en schepenen zijn er een aantal randvoorwaarden gesteld omdat het over een substantieel bedrag gaat, dat ook niet in het meerjarenplan is opgenomen. Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat er gezocht zal worden naar cofinanciering. Zo kan de gemeente overgaan tot aankoop, maar wordt er gezocht naar partners die de site mee vorm kunnen geven om zo de financiële impact laag te kunnen houden. De boodschap die Dhr. D. Bauwens (N-VA) wil brengen, en met de vraag aan alle fracties of ze dit mee willen ondersteunen, is dat er de intentie is om kleuteronderwijs in te richten op de site Hertebos vanaf 1 september 2022. Anderzijds wordt de steun gevraagd aan de fracties om de site aan te kopen wanneer het moment daar is.

Dhr. P. Fraussen (Groen) vindt het evident dat deze beslissing gesteund wordt. Hij merkt wel op dat het nog niet duidelijk is als ouder of je je kind nu al dan niet in een andere school moet inschrijven. Er is geen 100 procent zekerheid dat de school zal opengaan. Verder vragen de ouders zich af wat zij kunnen doen om er mee voor te zorgen dat dit in orde komt. Dhr. P. Fraussen (Groen) is van mening dat het belangrijk is dat de ouders vanaf nu heel nauw bij het proces betrokken worden, want ze zijn heel bereid om mee te werken. Er wordt in de goede richting gewerkt, maar er is nog steeds onzekerheid.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft aan dat wanneer het niet 100% zeker is, hij niets zal beloven. Het kan nog niet worden ingericht vandaag, er kan nog niet worden overgegaan tot aankoop. Het engagement is er langs beide kanten, zowel van de zusters als van het lokaal bestuur, en dat is het enige wat er vandaag kan worden meegegeven.

Op de vraag van wat kunnen ouders doen om te helpen antwoordt dhr. D. Bauwens (N-VA) dat er twee maanden tijd is om de school in te richten tussen eind juni en 1 september, tijdens deze periode is hun hulp zeker welkom. Zeker omdat er momenteel veel tijd en werk van de administratie gaat naar de hulp en opvang voor vluchtelingen van Oekraïne.

Vandaag kan er nog geen inschrijving gedaan worden, maar er kan wel een aanmelding gebeuren. Het college van burgemeester en schepenen zal er voor 100% aan werken om het kleuteronderwijs te laten opstarten op 1 september 2022.

Mevr. K. Krekels (N-VA) vult aan dat de gesprekken met de zusters inderdaad nog lopend zijn. Eerst wordt er beslist over de huur, en dan over de aankoop omdat dit sneller gaat. Morgen wordt er gestart aan het verhaal om de gemeenteschool op de site te organiseren. Klusjesdagen kunnen georganiseerd worden in de zomervakantie, maar nu moet er ook al veel gebeuren. Gesprekken met de school Heilig Hart zijn opgestart, gesprekken met AGODI (Agentschap voor Onderwijsdiensten) voor ondersteuning bij de aankoop en de aanvraag van subsidies worden opgestart. Er zal worden gestart met alle procedures die nodig zijn, op het niveau van de school, op het niveau van het leerkrachtenteam, en ook de ouders en de leerlingen om hen hierbij te betrekken. Er wordt geprobeerd om dit tot een goede realisatie te brengen.

Ondertussen is er nog een beetje onzekerheid, maar op 1 mei 2022 moet er bij AGODI worden neergelegd dat de intentie bestaat om de school te organiseren op 1 september 2022. De onzekerheid zal dus nog even blijven duren tot 1 mei 2022.

Mevr. M. Struyf (CD&V) besluit dat ze nog weinig zekerheid hoort. Het voorstel dat er ligt is positief, de intentie is er. Spijtig genoeg is er veel tijd verloren. Mevr. M. Struyf (CD&V) merkt op dat dhr. D. Bauwens (NV-A) een akkoord vraagt over een dossier dat nog niet voorligt rond partners in cofinanciering. Ze geeft aan dat CD&V er alles aan zal doen om de school te behouden, maar als er partners worden voorgesteld waarmee ze niet akkoord mee zijn, ze dit ook zullen zeggen. Mevr. M. Struyf (CD&V) vraagt in welke richting er gedacht wordt met betrekking tot deze andere partners. Ze vraagt ook een antwoord op waarom er zoveel tijd verloren is gegaan.

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) stelt vast dat er nog onduidelijkheden zijn, maar dat er ook gesprekken gaande zijn met de zusters. Uit de voorstellen kan er afgeleid worden dat er hard wordt gewerkt om het te doen slagen. Er is echt de intentie om kleuteronderwijs op te starten. Er wordt nu ja gezegd op de oplossingen, en dan zal er verder worden gezien hoe het loopt. Open VLD steunt dit zodat er in september kan worden gestart.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bedankt voor de positieve en nodige ondersteuning. Op de andere bedenkingen reageert hij dat de bestemming een blauwe zone is, dus een zone van openbaar nut, en dit zal ook zo blijven. De kinderopvang zal blijven, omdat er net voor deze site wordt gekozen voor de combinatie van school en kinderopvang. Op de vraag waarom dit niet sneller gerealiseerd kon worden, verduidelijkt dhr. D. Bauwens (N-VA) dat er eerst een studie is gevraagd, om in eerste instantie te objectiveren of er nood is aan uitbreiding van kleuteronderwijs. Als er uit de studie was gebleken dat er geen nood was aan kleuteronderwijs in de komende jaren, dan was er potentieel een andere beslissing genomen. Pas na deze beslissing kon er worden gestart.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Bronbemalingen - Toegevoegd punt

 

 

Kan u duidelijk toelichten welke voorwaarden worden opgelegd aan projectontwikkelaars om een bronbemaling te doen? Wat doet de gemeente om dit te handhaven?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de bijkomende bijzondere milieuvoorwaarden die gemeente Schilde oplegt in verband met bronbemalingen.

 

Bespreking 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) informeert Dhr. P. Fraussen (Groen) dat hij de voorwaarden indien gewenst kan doorsturen. Hij legt uit dat een bronbemaling betekent het uit de grond halen van water in functie van realisaties zoals bouwwerken. Een kleine bronbemaling wordt gemeld, een grote bronbemaling moet aangevraagd worden. Wanneer een aanvraag wordt ingediend legt de gemeente bijzondere milieuvoorwaarden op. Enerzijds zijn er algemene en sectorale voorwaarden die VLAREM II oplegt. Bijkomend worden in Schilde ook volgende bijzondere voorwaardenopgelegd:

        Het bronbemalingssysteem dient uitgerust te worden met een vergaarbak met zandvang. De vergaarbak moet de mogelijkheid bieden voor het aftappen van water door een dompelpomp of ander systeem. De exploitant dient zelf te voorzien in een dompelpomp of ander systeem en voldoende afvoerslangen om het opgepompte water maximaal op het perceel zelf te infiltreren.

        De bewoners/eigenaars van percelen die liggen in de invloedssfeer van de bronbemaling, moeten op eenvoudig verzoek en kosteloos ook gebruik kunnen maken van dit systeem.

        De exploitant dient het water dat niet kan infiltreren in de bodem te lozen in een baangracht of oppervlaktewater. Hij dient hiervoor voorafgaandelijk advies en desgevallend ook toelating aan te vragen bij de beheerder van de gracht of waterloop.

        De exploitant waakt er gedurende de ganse exploitatie over dat de infiltratie of lozing geen wateroverlast of schade veroorzaakt bij derden. Hij neemt  voor eigen rekening de nodige wettelijke maatregelen om wateroverlast of schade ten gevolge van de bronbemaling te vermijden.

        Enkel wanneer de lozing in baangracht of waterloop met toepassing van de best beschikbare technieken niet mogelijk is mag de waterafvoer aangesloten worden op de riolering.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vult aan dat er vooral gezorgd moet worden dat de infiltratie eerst in een vergaarbak komt waarvan kan worden afgetapt en dat er zo weinig mogelijk in het riool gaat en liefst zo veel mogelijk opnieuw in de bodem kan infiltreren.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) ligt verder toe:

        De cascade voor lozen is het volgende:

       Eerst infiltratie – dan lozen in gracht of oppervlaktewater – dan pas lozen in riool.

       Lozing in de riool mag enkel als het minder dan 10 m³/uur is én in de directe omgeving (200 meter) er geen gracht of oppervlaktewater is.

       Debiet van meer dan 10 meter lozen in de riool is enkel niet mogelijk

        Er wordt nagekeken of er geen grondwaterverontreiniging is in de buurt, zodat dit niet elders verspreid kan worden.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) licht de handhaving toe. Er worden preventieve controles voorzien op werven van aanzienlijke omvang, aanvragen die net onder de limiet liggen, en bij klachten.

Dhr. P. Fraussen (Groen) vraagt waarom dergelijke constructies niet kunnen worden gedaan op kleinere sites, gezien het grondwater even belangrijk is.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) licht toe dat het gaat over het debiet dat je onttrekt en ergens anders inpompt. Gemeente Schilde werkt samen met Aquafin die hierin adviseert. Los daarvan zijn er wettelijke normen waarin je in sommige gevallen niet mag lozen in het riool. Gemeente Schilde volgt het advies van Aquafin op basis van aanvragen die worden ingediend.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Wijkschooltje Hertebos - Toegevoegd punt

 

 

We ontvingen allemaal op 25/2/2022 een schrijven vanwege de vertegenwoordiging van de ouders van de Wijkschool Hertebos met de resultaten van een eigen bevraging.
Samengevat komt hun vraag hier op neer:
- men vraagt een infomoment van zodra de gesprekken met de zusters gefinaliseerd zijn
- men vraagt om op een creatieve manier mee te mogen denken over de toekomst van het schooltje
- men vraagt een vlotte en open communicatie van het bestuur
De ouders geven ook aan dat ze akkoord gaan met de tussentijdse oplossing van de containerklassen.
En - hartverwarmend - ze zijn zelfs bereid om effectief mee de handen uit de mouwen te steken op praktisch en financieel gebied.

Mijn vraag:
- welke resultaten zijn er inmiddels geboekt wat betreft de gesprekken met de zusters?
- wat voorziet het bestuur concreet naar een oplossing toe?

 

Lot van het agendapunt

Dit agendapunt werd samen met agendapunten 21 en 27 besproken tijdens agendapunt 13.

 

Bespreking

Dit agendapunt werd samen met agendapunten 21 en 27 besproken tijdens agendapunt 13.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Fietsleaseplan voor het OCMW/gemeentepersoneel - Toegevoegd punt

 

 

Ik kom terug op mijn agendapunt van vorige maand in verband met het fietslease-aanbod van Igean voor het personeel van gemeente/OCMW. In het CBS van 31/5/2021 werd beslist akkoord te gaan met een fietsleaseplan en om inlichtingen in te winnen bij Igean voor een eventuele groepsaankoop voor het personeel.
Tegen 16/2/2022 moesten de besturen hun interesse aan Igean kenbaar maken, zodat men het plan verder kan uitrollen.

 

Mijn vraag:
Heeft het bestuur ondertussen zijn interesse om hier mee in te stappen bekend gemaakt aan Igean?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er momenteel wordt gefocust op de opvang van Oekraïense vluchtelingen, en het fietsleaseplan daardoor geen prioriteit is.

 

Bespreking

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat er door IGEAN gevraagd was om tegen 16 februari 2022 mogelijks al een antwoord te bezorgen om een inzicht te hebben op de omvang van het aantal besturen die hierop aanspraak willen maken. Ondertussen zijn er verschillende zaken gebeurd in de wereld: corona, de vluchtelingen uit Oekraïne die toekomen en bovendien is er een groot aantal vacatures die moeten worden ingevuld. Het voorstel dat hier voorligt vraagt werk, er moet een overleg met de vakbond gebeuren, de rechtspositieregeling moet worden aangepast. Dit staat momenteel niet op de prioriteitenlijst, en er is dus inderdaad niet op geantwoord. Dit maakt niet dat het potentieel uit de vraag niet wordt overwogen. Het gaat over een raamcontract van vier jaar, en dus kan de gemeente Schilde de komende vier jaar toetreden wanneer het uitkomt. Vandaag ligt de tijd en focus van de administratie ergens anders.

Mevr. M. Struyf (CD&V)  reageert teleurgesteld. Vanuit het college van burgemeester en schepenen is er zelf aan IGEAN gevraagd geweest om een plan rond mobiliteit en fiets voor het personeel uit te werken. IGEAN werkt het plan uit, en nu antwoordt gemeente Schilde niet meer. Mevr. M. Struyf (CD&V) begrijpt dat de situatie van Oekraïne momenteel belangrijker is, maar vindt dat dit haaks staat op wat zelf is aangevraagd.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) benadrukt dat de situatie volledig gewijzigd is. Hij besluit dat hij in de raad van bestuur van IGEAN zit, en hen een antwoord zal bezorgen. 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Presentiegelden afstaan aan oorlogsslachtoffers - Toegevoegd punt

 

 

Op 24 februari jl. viel Rusland Oekraïne binnen.  Dit gebeurde kort na de Russische erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk in de Donbasregio.  Russisch president Poetin startte daarmee een militaire invasie tegen een soeverein land.
De gevolgen daarvan voor de inwoners van Oekraïne zijn werkelijk dramatisch.  De televisiebeelden, krantenartikelen en sociale media tonen ons dit dagelijks.
De gemeenteraadsleden van Schilde zeggen hun steun toe aan het Oekraïense volk, in het bijzonder aan de oorlogsslachtoffers in Oekraïne, en keuren volgens raadsbesluit goed :

 

Voorstel van beslissing :

 

  1. De gemeenteraadsleden van Schilde besluiten het presentiegeld van de zitting van de gemeenteraad / RMW van 21 maart 2022 af te staan ten voordele van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne via een organisatie die de Gemeenteraad zal vastleggen.
  2. Zij zullen het bedrag van het presentiegeld overmaken op het aangeduide rekeningnummer van voormelde organisatie.

 

Lot van het agendapunt

Het agendapunt werd samen behandeld met agendapunt 20. Het voorstel van beslissing wordt ingetrokken.

 

Bespreking

Het agendapunt werd samen behandeld met agendapunt 20.

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht toe dat de fractie Open VLD zich aansluit bij het initiatief van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang). Ze is van mening dat los van alle initiatieven die er al zijn, de gemeenteraadsleden een voorbeeldfunctie hebben en een signaal moeten kunnen geven. Open VLD stelt voor om voor deze vergadering het presentiegeld te doneren aan de oorlogsslachtoffers. Er wordt voorgesteld om dit als één gift vanuit de gemeente als een volledig pakket door te sturen via de financiële dienst.

Dhr. H. Bellens (N-VA) licht toe dat ook de fractie N-VA veel sympathie heeft voor het voorstel. Elk initiatief voor Oekraïne wordt toegejuicht. De fractie N-VA zou aan het initiatief hebben deelgenomen, moest de fractie afgelopen weken zelf niet al initiatieven hebben ondernomen. De fractie heeft de steun verleend aan de inzamelacties van jong N-VA. Niet alleen de fractieleden, maar ook de bestuursleden hebben mee de handen uit de mouwen gestoken. Er werden goederen ingezameld, en er werd voor financiële ondersteuning gezorgd. Een eerste storting van 1000 euro voor medicijnen en hulpmiddelen werd reeds uitgevoerd. Dhr. H. Bellens (N-VA) geeft het woord aan de voorzitter van jong N-VA, mevr. T. Godts, die deze acties gestuurd heeft.

Mevr. T. Godts (N-VA) is van mening dat het geweldig is dat alle raadsleden zich zo willen inzetten. Ze licht toe dat N-VA al langer bezig is met concrete acties. Er werd met jong N-VA een inzamelactie ondernomen. Deze goederen gaan rechtstreeks naar de ambassade zodat ze meteen op de plek komen waar ze nodig zijn. Vorige week werden verschillende dozen babyvoeding, pampers, medicijnen, dekens, … ingezameld. De N-VA fractie doneerde hiervoor 1000 euro om medicijnen, verbanden, … aan te kopen. De actie is nog lopende en goederen zoals dekens of medicijnen kunnen worden binnengebracht in de Nerviërslei 12 te Schoten.

Dhr. H. Hansen (CD&V) licht toe: "Dat we initiatieven moeten steunen ten voordele van Oekraïne vinden wij als CD&V heel belangrijk. Echter, wij zijn van mening dat iedereen vrij is te kiezen welk initiatief men wilt steunen. Op dit moment zijn er tal van initiatieven op til die geld inzamelen voor  Oekraïne.  Wat mij persoonlijk betreft, er organiseren verschillende scholen en jeugdverenigingen van mijn kinderen projecten die tot doel hebben om Oekraïne te steunen. Deze wil ik dan ook financieel steunen. Ik veronderstel dat ieder van ons, via jullie netwerken zullen aangesproken worden om een financiële bijdrage te leveren aan zulke initiatieven.  Uiteraard vinden wij dit een nobel voorstel, maar volgens ons moeten wij als raadsleden de vrijheid hebben om een initiatief te steunen. Daarom pleiten wij voor de vrijheid van steun."

Dhr. P. Fraussen (Groen) laat weten dat de fractie Groen, naast de initiatieven die ze reeds ondernemen, ook hun presentiegeld wenst te doneren.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) licht toe dat Vlaams Belang-jongeren identiek hetzelfde ondernemen als de jongeren van N-VA. Ze drukt uit dat ze los van de andere initiatieven een eensgezind signaal wou geven en initiatief wou ondernemen.

Mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) richt zich tot alle collega’s en fractieleiders. Fracties Groen, Vlaams belang en Open VLD doneren hun presentiegeld. Dit behoort tot de vrijheid van elk gemeenteraadslid.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) trekt het voorstel van beslissing in.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Opvang vluchtelingen Oekraïne - Toegevoegd punt

 

 

Ten gevolge van de inval van Rusland in Oekraïne vlucht de Oekraïense bevolking massaal naar het Westen, ook naar ons land. De opvang van deze Oekraïense vluchtelingen is ook een verantwoordelijkheid van de lokale besturen.

  1. Kan de Burgemeester mededelen of er zich reeds Oekraïense vluchtelingen hebben aangemeld in Schilde ?  Zo ja, hoeveel ?
  2. Welke initiatieven heeft het gemeentebestuur genomen om deze mensen op te vangen ?  Worden er extra opvangplaatsen voorzien ?
  3. Er heerst veel solidariteit bij de bevolking, ook in Schilde. Heel veel Vlamingen zijn bereid Oekraïense vluchtelingen tijdelijk in huis op te nemen.  Dit is echter geen vanzelfsprekendheid en verdient ondersteuning door de lokale overheid.  Heeft de gemeente reeds een plan om deze ondersteuning te bieden ? Hoeveel kandidaten hebben zich al aangemeld ? Graag hierover toelichting.

 

Lot van het agendapunt

Agendapunt 18 werd samen met agendapunten 25, 30 en 32 besproken. De gemeenteraad werd geïnformeerd door de toelichting van de algemeen directeur die voor de gemeenteraad plaatsvond.

 

Bespreking 

Agendapunt 18 werd samen met agendapunten 25, 30 en 32 besproken.

 

Een deel van de vragen is reeds beantwoordt door de toelichting van de algemeen directeur die voor de gemeenteraad plaatsvond.

 

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) bevestigt dat haar vragen reeds beantwoord waren door de toelichting van de algemeen directeur.

Mevr. M. Struyf (CD&V) geeft een compliment over de informatie en snelle communicatie op de website. Hiernaast heeft ze nog vraag. De kringloopwinkel van Brecht had een aanbod gedaan aan zes gemeenten en OCMW’s om meubels te komen halen indien deze nodig zijn voor de inrichting van de huisvestigingen. Gemeente Schilde zou als enige niet gereageerd hebben.

Mevr. P. Gielen (N-VA) reageert verrast op deze opmerking omdat er toch gereageerd zou zijn geweest.

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) neemt aan dat haar vraag tijdens het infomoment werd beantwoord en zal dit in het verslag lezen.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) raadt aan om een regisseursrol ten opzichte van het vrijwilligerswerk op te nemen. Het is duidelijk dat gemeente Schilde een enorm sociale gemeente is met veel mensen die echt de handen uit de mouwen willen steken om te helpen. Doordat de gemeente een regisseursrol zou opnemen kan er over alle partijen heen samengewerkt worden zoals destijds bij Rochefort is gebeurd. Hij merkt ook op dat een van de initiatieven een buddywerking is, en stelt voor om sommigen van de werkingen die nu worden ingeroepen, te behouden in het sociaal beleid. Zo kunnen er buddy’s gevormd worden tussen jongeren en ouderen. Er kunnen lessen getrokken worden uit deze crisis over hoe het sociaal beleid nog verbeterd kan worden.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft een gecoördineerd antwoord. Hij verwijst naar de interessante toelichting die werd gegeven door de algemeen directeur voorafgaand aan de gemeenteraad. Hij benadrukt dat er niet vergeten mag worden hoeveel energie en tijd er wordt ingestoken van de verschillende diensten. De presentatie wordt doorgegeven, maar de situatie verandert elk half uur. Er werd gekozen om de logistieke steun intergemeentelijk te coördineren via de consul van Oekraïne, omdat dit vorige keer ging over concrete acties van Schilde naar Rochefort, en het nu gaat om mensen die naar Schilde komen. Deze organisatie, en de enorme hoeveelheid van vragen die naar de gemeente komt vergt reeds een enorme inspanning van de administratie. In Zandhoven is er een intergemeentelijke actie waarbij een bedrijf goederen naar Oekraïne zal vervoeren en waar er een winkel is gecreëerd waar vluchtelingen naartoe kunnen gaan om op te halen wat ze nodig hebben. Via alle kanalen komen er vandaag al 60 mensen in Schilde terecht. Hier worden vandaag de inspanningen aan gegeven. Schilde pakt dit gestructureerd aan.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Stijgende energieprijzen – Toename hulpvragen - Toegevoegd punt

 

 

De prijzen voor gas, elektriciteit en olie zijn reeds enige tijd aanzienlijk gestegen.  Maar ten gevolge van de oorlog in Oekraïne blijven deze prijzen steeds meer de hoogte ingaan en de vrees is reëel dat het einde van die stijging nog niet in zicht is. Gevreesd wordt dat voor vele gezinnen er een heel hoge factuur aankomt voor olie, gas en elektriciteit. Krantenkoppen als ‘Gasprijzen blijven exploderen : gemiddeld gezin betaalt aan huidig niveau 8000 € voor een jaar stroom en gas’ (HLN 7 maart 2022) stellen niemand gerust. Er moet dan ook mee rekening worden gehouden dat de aanhoudend hoge energie- en brandstofprijzen inwoners richting OCMW zullen duwen eens de afrekeningen van gas en elektriciteit in de bus zullen vallen.
 

Volgende vragen dringen zich dan ook op :

  1. Het is belangrijk dat het OCMW zich voorbereidt op de algemeen verwachte stijging van armoede.  Welke initiatieven worden er ter zake genomen ?
  2. Kent het OCMW reeds een toename van hulpvragen nu de prijzen van brandstof, gas en elektriciteit zeer hoog blijven ?
  3. Indien niet, dan nog valt niet uit te sluiten dat een aantal inwoners het nu al erg moeilijk heeft.  Welke initiatieven heeft het OCMW  reeds genomen of zal het OCMW nemen, desgevallend in samenwerking met de gemeente, opdat de inwoners worden gestimuleerd om tijdig hulp te zoeken ?
  4. Via welke kanalen verspreidt het OCMW van Schilde momenteel informatie die belangrijk kan zijn voor inwoners die dreigen in (energie)armoede te geraken ?

 

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er communicatiecampagnes worden opgestart, en dat inwoners terecht kunnen bij de sociale dienst voor vragen en ondersteuning.

 

Bespreking

Mevr. P. Gielen (N-VA) antwoordt op de terechte bezorgdheid. Er is uitgebreide communicatiecampagne opgestart via sociale media en info2970. Op deze manier proberen de gemeente en het OCMW op alle manieren te informeren en helpen. Er wordt informatie gegeven hoe inwoners hun energiefactuur kunnen drukken, hoe energieleningen en klimaatpremies kunnen worden aangevraagd. Wanneer het gaat om mensen die hun factuur moeilijk, of niet meer kunnen betalen, wordt er verwezen naar de sociale dienst. Maatschappelijk werkers geven advies in verband met energiecontracten en bieden hulp zoals bijvoorbeeld door te onderhandelen met leveranciers over een afbetalingsplan. Er zijn sinds februari 2022 13 nieuwe dossiers in verband met energiefacturen. De maatschappelijk werkers doen hun uiterste best om de inwoners te ondersteunen. Via de Vlaamse overheid en Federale overheid zijn er ook initiatieven.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vult aan dat sinds enkele maanden de klimaatpremies goedgekeurd zijn. Dit wordt enorm bevraagd de laatste maanden. Inwoners vinden hun weg naar dit reglement.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Afstand presentiegelden voor oorlogsslachtoffers - Toegevoegd punt

 

 

De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne laat niemand van ons onberoerd.

De beelden die we dagdagelijks te zien krijgen, zijn hartverscheurend.

Ondertussen zijn er verschillende prachtige, hartverwarmende initiatieven opgestart door mensen in onze gemeente zoals inzamelacties, het creëren van een thuis voor gevluchte moeders en hun kinderen, en dergelijke meer.

Als gemeenteraadsleden hebben we een voorbeeldfunctie. Laat ons daarom ook onze steun toezeggen aan het Oekraïense volk en de oorlogsslachtoffers door het presentiegeld van de zitting van de GR / RMW van 21/03/2022 af te staan ten voordele van de oorlogsslachtoffers. 

 

Lot van het agendapunt

Dit punt werd samen met agendapunt 17 besproken.

 

Bespreking 

Dit punt werd samen met agendapunt 17 besproken.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Hertebos – stand van zaken - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van de vorige gemeenteraad heeft een vertegenwoordiging van de ouders van het wijkschooltje de raadsleden aangeschreven met de resultaten van een nieuwe eigen enquête.

De ouders hebben in dit schrijven van 25/02/2022 te kennen gegeven dat ze graag correct geïnformeerd wensen te worden én willen meedenken en zelfs mee bouwen aan een oplossing.

Kan het bestuur ons een stand van zaken geven in dit dossier?

Welke onderhandelingen hebben er reeds plaatsgevonden? Welke pistes worden er bewandeld om de toekomst van het schooltje en de doorstart ervan te kunnen garanderen?

 

Lot van het agendapunt

Dit agendapunt werd samen met agendapunten 15 en 27 besproken tijdens agendapunt 13.

 

Bespreking

Dit agendapunt werd samen met agendapunten 15 en 27 besproken tijdens agendapunt 13. 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

De resultaten van het fietsrapport 2022 - Toegevoegd punt

 

 

Het fietsrapport 2022 is naar goede jaarlijkse gewoonte verschenen.  Dit levert helaas voor onze gemeente opnieuw bijzonder droevige resultaten op.  Schilde haalt een globale score van 5 / 10 wat ook de vorige score was. Ook in de deelaspecten beleving, infrastructuur en communicatie haalt onze gemeente eveneens de trieste score van 5/ 10.

  1. Wat is het standpunt van de gemeente ter zake ?
  2. De gemeente mag dan ook aankondigen dat het de bedoeling is om ‘koploper’ te worden wat betreft de aanleg van fietsstraten, dit alleen is absoluut onvoldoende.  Er dient dringend een globaal plan te komen om wat betreft de infrastructuur van de fietspaden in onze gemeente betere resultaten te boeken.
    Gaat de gemeente hier nu eindelijk werk van maken om er zo voor te zorgen dat Schilde  tegen oktober 2024 beschikt over een degelijk onderhouden fietspadeninfrastructuur waar de gemeente trots op mag zijn ?  Maakt de gemeente werk van een globaal en doordacht ‘fietspadenplan’ ?  Is de gemeente bereid hiervoor de nodige financiële middelen vrij te maken ?

 

Lot van het agendapunt

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 23.

 

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de stand van zaken van de acties en participatie betreffende fietspaden en veilige schoolomgevingen.

 

Bespreking 

Dit agendapunt wordt samen behandeld met agendapunt 23.

 

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat het cijfer betreffende fietsveiligheid slecht is. Sinds het begin van de legislatuur is er beslist dat er voor de fietsinfrastructuur wel een versnelling hoger geschakeld mag worden. Om die redenen zijn er investeringen voorzien voor fietspaden die zijn opgenomen in het meerjarenplan. Dit zijn enerzijds fietspaden waar de gemeente voor afhankelijk is aan externen zoals bijvoorbeeld het Agentschap Wegen en Verkeer: Brasschaatsebaan, Turnhoutsebaan-west, vanuit de dorpskern richting Antwerpen, doortocht Schilde, doortocht ’s- Gravenwezel. Er zijn ook een aantal gemeentelijke investeringen voorzien: mogelijks een fietsstraat in de Victor Frislei, heraanleg Schoolstraat – Oelegemsteenweg, heraanleg voet-en fietspaden in schoolomgevingen, fietspad Noorderlaan en Sint-Jobsteenweg. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft aan dat er realistisch moet worden gekeken naar de planning, en hoopt  deze legislatuur een groot deel van de fietspaden reeds gerealiseerd te hebben. Aan de start van de legislatuur zijn ‘quick wins’ bepaald. Er is toen besloten te focussen op schoolomgevingen en fietsende jeugd. Er is vanuit deze focus reeds gestart aan route2school, waarbij er inmiddels een bevraging is gebeurd om in kaart te brengen hoe er met de fiets en de auto naar school wordt gegaan om van daaruit veilige en gevaarlijke routes in kaart te brengen. De schoolroutekaart zal nu worden afgestemd met de scholen en nadien zal dit online gepubliceerd worden zodat kinderen op een veilige manier de school kunnen bereiken. Op deze manier kunnen knelpunten en gevaarlijke situaties ook op een eenvoudige manier gemeld worden.

Fietsstraten zijn een belangrijk element, maar niet de enige actie in het plan naar veilige schoolomgevingen. Er is bewust een bevraging gelanceerd over schoolroutes, routes naar het werk en toeristische routes. Zo wordt de bevolking, de experts ter plaatse, geraadpleegd. Het realiseren van deze fietsstraten is niet het enige of de laatste stap naar het verhogen van de fietsveiligheid, maar het is wel een belangrijke eerste stap.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) sluit af door toe te lichten dat er ook op wijkniveau gewerkt wordt. Dit is zo gebeurd voor de Moerstraat, hier zijn beleidsmatige beslissingen betreffende fietsveiligheid genomen op wijkniveau. Andere wijken zullen volgen. Via de verschillende acties die ondernomen worden wil het college van burgemeester en schepenen het cijfer van fietsveiligheid sterk omhoog krijgen. Er is niet gestart met lukrake maatregelen, maar wel beleidsmatig beslissingen.  De ambities zijn er en de implementaties op terrein zijn er en zijn lopend.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) stelt vast dat er aan het begin van de legislatuur in het meerjarenplan grote ambities zijn opgenomen, er zou 3000 meter fietspad heraangelegd worden en 5000 meter fietspad aangelegd worden. De helft van de legislatuur is verstreken. Ze vraagt hoe ver dit project staat. Ze vraagt ook of ze juist had begrepen dat de wijk Zonnebos al aangepakt zou zijn.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) verduidelijkt dat de beleidsmatige beslissingen voor wijk Zonnebos genomen zijn, en dat ze nu worden geïmplementeerd.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) reageert tevreden op het antwoord dat de wijk Zonnebos zal worden aangepakt. Er is veel gepland, maar ze dringt aan op meer concretisering. Hiernaast vraagt mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) of naast de bevraging van de scholen, de bevraging ook kan worden opengetrokken naar de scholen van de buurtgemeenten aangezien veel kinderen boven de 12 jaar in buurtgemeenten naar school gaan.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) geeft mee dat de Vlaamse Overheid subsidies voorziet voor het voorzien van veilige schoolomgevingen.

Mevr. R. Tutelaars (Open VLD) geeft aan dat ze voor de voorstellen is van fietsstraten en het gebruik van de fiets, maar hoopt dat er ook wordt nagedacht over de doorstroom van verkeer door Schilde. Het kan niet de bedoeling zijn dat er elke ochtend een file is door de fietsers. Stilstaand verkeer is niet goed voor het milieu.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) besluit dat de investeringen gepland staan, en dat de opvolging geraadpleegd kan worden op Schilde Schittert. Het beleid wordt nu vertaald op het terrein, vandaag wordt er uitgerold wat begin de legislatuur beslist is geweest. Alle suggesties die binnenkomen betreffende de fietsstraten zullen, op een technische manier geanalyseerd worden en voorgelegd aan de gemeenteraad om dit jaar de beslissing te kunnen afkloppen en aan de uitrol te beginnen. De schoolroutekaart zal een open app zijn, waardoor niet alleen leerlingen van Schilde, maar ook van buurtgemeenten en ouders deze app kunnen gebruiken, al is het alleen om meldingen te doen. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) is positief dat er een hoger cijfer van fietsveiligheid gerealiseerd kan worden dan waarmee er is gestart.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Mobiliteit/verkeersveiligheid/fietsstraten - Toegevoegd punt

 

 

Via diverse gemeentelijke informatiekanalen vernemen we de intentie van het bestuur om binnen onze gemeente fietsstraten en schoolstraten te integreren. Op deze informatiekanalen worden de straten die volgens het bestuur in aanmerking komen gecommuniceerd. Onze inwoner krijgen de kans in het kader van burgerparticipatie hun mening hierover te ventileren en andere straten te nomineren om fietsstraat te worden. Uiteraard vinden wij het positief dat er advies wordt gevraagd aan onze inwoners. Ook ik vulde de enquête in, helaas, als gemeenteraadsleden is het blijkbaar niet de bedoeling dat wij op dit forum onze bekommernissen weergeven. De reden hiervan ontgaat mij, ik veronderstel dat politieke inmenging niet de bedoeling is? Vandaar mijn oproep om via de gemeenteraad de volgende straten toe te voegen aan de lijst van de straten die in aanmerking komen voor fietsstraten.

 

Vanuit CD&V pleiten wij om de volgende straten toe te voegen.

Waterlaatstraat, Petrus Bogaertslaan tussen (tussen Schoolstraat en Kerkelei), Eugeen Dierckslaan (tussen Schoolstraat en Kerkelei), Klein Veldweg, Kwekerijstraat (vanaf ’t Schoemeken).  Deze straten zijn gelegen nabij de schoolomgeving en deze straten zijn eveneens zeer smal.

Verder stellen wij de volgende straten voor als fietsstraat, Wisselstraat en Frans De Beckeleerlaan, deze straten zijn ook smal, zeer druk en nabij een bushalte gelegen waar veel leerlingen passeren met de fiets om daar de bus te nemen.

Hierbij adviseren wij ook om De Veldvenne, De Koeputten en Louis Marienlaan als fietsstraat in te richten. Deze straten worden als sluipweg gebruikt, maar zijn ook heel smal. Het is niet de bedoeling om wagens te verbannen uit deze straten, maar in fietsstraten zijn auto’s te gast en moeten ze zich aanpassen aan de fietser. Misschien wordt hierdoor het sluikverkeer ontmoedigd?

Tot slot stellen wij fietsstraten voor Lindestraat (voor de Chiro), Schoolstraat (van Werf44 tot kerk) en Kerkplein ook voor. 

 

Ik merk op dat er op verschillende plaatsen binnen onze gemeente zebrapaden zijn aangelegd. Dat is positief. Wij hoopten ook dat er op de Liersebaan op 2 kruispunten zebrapaden kwamen. Echter, blijkbaar is er gekozen voor een fietsoversteekstrook? Ondanks de borden zijn de blokjes op de straat niet goed zichtbaar, slechte markering, visualisatie bijna NIHIL. Onze vraag, waarom is er geen zebrapad en is het bestuur zich ervan bewust van deze slechte signalisatie?

 

Met het fietsrapport in ons achterhoofd, pleit CD&V voor een fietsveilige gemeente en wil hier dan ook constructief aan meewerken.

 

Lot van het agendapunt

Agendapunt 23 werd samen met agendapunt 22 besproken.

 

Bespreking 

Agendapunt 23 werd samen met agendapunt 22 besproken.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Ruimtelijke ordening/milieu/stavaza Den Aard - Toegevoegd punt

 

 

Uit het verslag van het CBS van 21.02 vernemen wij dat de Vlaamse Minister van openbare werken de beslissing van de gemeenteraad van augustus omtrent dit dossier vernietigd. Als CD&V zijn wij tegen dit grootschalige project dat een aanslag is op deze groene en milieu waardevolle omgeving. Tal van organisaties nemen initiatieven om het behoud van groen  en milieu binnen onze gemeente te handhaven en zelfs te versterken. Verder wijzen wij erop dat dit gebied signaalgebied is en bijgevolg zeer belangrijk voor de waterhuishouding in deze omgeving. Hierbij verwijs ik naar het goedgekeurde hemelwaterplan.  Ophogen van dit gebied om het te bebouwen zou een ramp zijn. Tenslotte vrezen wij voor een enorme toename van de mobiliteit dat dit project met zich zal meebrengen. Dit project staat mijlenver van de huidige visie op R.O. namelijk uitbreiden tot ontwikkeling voor bewoning ver van de dorpskernen.

Wat is de visie van het bestuur hierover en welke stappen gaat het bestuur ondernemen? Ik kan mij niet voorstellen dat dit project kan kaderen binnen de ambitie dat het bestuur heeft met oog op het natuurplan!

 

Hierbij verwijs ik ook naar het bouwshiftfonds dat door de Vlaamse regering is goedgekeurd en waarbij elk jaar 100 miljoen euro wordt voorzien tot 2040. Dit om de kosten voor lokale besturen binnen de perken te houden, als grondeigenaars moeten worden gecompenseerd. Lokale besturen die woonuitbreidingsgebieden omzetten naar bos krijgen 2/3 vergoed door de Vlaamse regering.  Misschien is dit ook interessant voor andere woonuitbreidingsgebieden binnen onze gemeente?  Ik denk hierbij aan Het Picardiëbos, De zetten, Oudaen en andere…

De betonstop of bouwshift moet ervoor zorgen dat er tegen 2040 geen openruimte meer wordt aangesneden.

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over het ingediende beroep.

 

Bespreking

Dhr. H. Hanssen (CD&V): "Gelieve te noteren, niet de deputatie heeft de beslissing van de gemeenteraad van augustus vernietigde, maar de Vlaamse Minister van openbare werken."

 

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) gaat niet in op het inhoudelijk aspect, maar is het eens met het standpunt en bevestigt dat de gemeenteraad niet zit te wachten op het dossier omdat het omgeving-technisch niet op de locatie toepasbaar is. Tegen de vernietiging heeft het college van burgemeester en schepenen beslist beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geeft voor het milieutechnische aspect het woord door aan dhr. O. Verhulst (Open VLD) en vult aan dat het gebied niet is ingetekend als signaalgebied.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft mee dat het inderdaad niet is opgenomen als signaalgebied. De aspecten waterhuishouding en mobiliteit zijn belangrijke items die worden meegenomen in de beoordeling van deze aanvragen. Wat betreft de link naar het bouwschiftfonds is het nog wachten op de decretale teksten. Er is een fonds voorzien, maar de vraag is waarvoor je dit juist kan inzetten. Het lijkt erop dat het fonds in eerste instantie van toepassing zal zijn op woonuitbreidingsgebied. In dit dossier gaat het om een park, een woonparkgebied, waardoor er geen aanspraak zou kunnen gemaakt worden op het fonds. In het begin van de zomer zullen de decretale teksten er zijn, die voor meer duidelijkheid zullen zorgen.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Lokale coördinatie steun Oekraïense vluchtelingen - Toegevoegd punt

 

 

Toelichting:

De oorlog in Oekraïne beroert iedereen. Ook de inwoners van Schilde nemen allerlei initiatieven om het leed te verzachten zoals het aanbieden van huisvesting en kledij. Zowel de inwoners als de hogere overheden verwachten naar coördinatie toe een groot engagement van de lokale besturen. 

 

Mijn vraag:

Graag verneem ik welke initiatieven er door de gemeente reeds genomen zijn (naast de snelle communicatie op de website), en hoe het lokaal bestuur Schilde deze coördinatierol verder zal invullen en opnemen.  

 

Lot van het agendapunt

Agendapunt 25 werd samen met de agendapunten 30 en 32 besproken tijdens agendapunt 18.

 

Bespreking

Agendapunt 25 werd samen met de agendapunten 30 en 32 besproken tijdens agendapunt 18.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Stopzetting BuurtInformatieNetwerk Schilde Centrum - Toegevoegd punt

 

 

Toelichting:

Recent heeft het voltallige bestuur van BIN Schilde Centrum ontslag genomen.

Wij vernemen dat de samenwerking tussen de politiezone en de vrijwilligers van verschillende BIN- netwerken binnen onze gemeente al langer stroef zou lopen. In 3 maanden tijd zouden er 3 BIN- coördinatoren ontslag genomen hebben (BIN Dryhoek, BIN Bergen en Bin Schilde-Centrum).

Ons politiekorps heeft veel werk, en levert prachtig en nuttig werk - dat lezen we ook in de jaarrapportering - maar een vlot draaiende BIN-werking is een meerwaarde, ook op politioneel gebied. Het is dan ook jammer dat de werking niet optimaal is.

Mijn vraag:

- Is men zich binnen de politiezone bewust van dit probleem?

- Kan de gemeente Schilde een bemiddelende rol opnemen wat betreft de huidige problemen binnen de BIN-werking en de politiezone?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de redenen van ontslag van de BIN-coördinatoren.

 

Bespreking

Dhr. D. Bauwens (N-VA) stelt dat een aantal BIN-coördinatoren ontslag hebben gegeven omdat ze te weinig tijd hebben, ze begeven zich meer in het buitenland, dan dat ze hier aanwezig zijn. Recent hebben de laatste bestuursleden van Schilde Centrum ontslag ingediend.   Het ontslag had te maken met het addendum dat toegevoegd moest worden aan het BIN charter dat ondertekend is en dat specifiek gaat over publicaties in sociale media die conform de GDPR-regeling aangepast moest worden. Hierover was bij de leden onenigheid, en ze wensten het addendum niet te ondertekenen. Inmiddels is er voor Schilde Centrum een andere BIN coördinator gevonden. Dhr. D. Bauwens (N-VA) verklaart dat de visie van de geëngageerde mensen van Schilde Centrum en de regelgeving niet compatibel was. Als gemeentebestuur wordt er geprobeerd te bemiddelen, de mensen samen te brengen en informatie-avonden te organiseren. Het gemeentebestuur neemt het engagement om de werking van BINS te ondersteunen.

Mevr. M. Struyf (CD&V) bevestigt dat dit ook de reden van agendering was. Indien er op korte tijd in drie verschillende netwerken problemen zijn, moet er een alarmbel afgaan en moet de werking onder de loep genomen worden om verbeteringen te implementeren.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Wijkschooltje Hertebos: bespreking resultaten - Toegevoegd punt

 

 

We ontvingen allemaal op  25/2/2022 een schrijven vanwege de vertegenwoordiging van de ouders van de  Wijkschool Hertebos met de resultaten van een eigen bevraging.

Samengevat komt hun vraag hier op neer:

- men vraagt een infomoment van zodra de gesprekken met de zusters gefinaliseerd zijn

- men vraagt om op een creatieve manier mee te mogen denken over de toekomst van het schooltje

- men vraagt een vlotte en open communicatie van het bestuur

De ouders geven ook aan dat ze akkoord gaan met de tussentijdse oplossing van de containerklassen.

En - hartverwarmend - ze zijn zelfs bereid om effectief mee de handen uit de mouwen te steken op praktisch en financieel gebied.


Mijn vraag:
- welke resultaten zijn er inmiddels geboekt wat betreft de gesprekken met de zusters?

- wat voorziet het bestuur concreet naar een oplossing toe?

 

Lot van het agendapunt

Dit agendapunt werd samen met de agendapunten 15 en 21 besproken tijdens agendapunt 13.

 

Bespreking

Dit agendapunt werd samen met de agendapunten 15 en 21 besproken tijdens agendapunt 13. 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Dienstverlening zonder afspraak - Toegevoegd punt

 

 

Sinds Covid19 werken de gemeentediensten enkel op afspraak en werd er ook werk gemaakt van een doorgedreven digitale dienstverlening. Dat biedt een heel aantal voordelen: geen wachttijden en eenvoudige online attesten kunnen worden gedownload.
Niet meer zomaar kunnen binnenspringen op het gemeentehuis of in het sociaal huis creëert wel een extra barrière en daardoor ook een grotere afstand tussen de gemeentediensten en de burger. Dat is zeker ook het geval voor oudere en hulpbehoevende mensen in onze gemeente die digitaal niet altijd mee zijn.
Daarom vind ik dat naast de digitale dienstverlening èn een dienstverlening op afspraak ook de mogelijkheid moet bestaan om zonder afspraak beroep te kunnen doen op de gemeentediensten burgerzaken, grondgebiedzaken en het sociaal huis.
Ik zou vandaag ter beslissing willen voorleggen om dienstverlening zonder afspraak vanaf volgende maand opnieuw mogelijk te maken en dat ook duidelijk te communiceren naar alle burgers. Ik vind dit een belangrijk positief signaal naar de burger dat de wereld opnieuw normaal wordt en de gemeente Schilde ten dienste staat van haar burgers.

 

Lot van het agendapunt

Het voorstel van beslissing wordt ingetrokken.

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat er nog verder zal worden gewerkt op afspraak om de werklast in balans te houden.

 

Bespreking

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) trekt de gevraagde stemming in omdat hij beseft dat door de crisis in Oekraïne de diensten onder druk staan en er tijd moet worden vrijgemaakt om deze crisis eerst op te lossen. Hij vraagt wel om wanneer het stof is gaan liggen, terug de deuren van het gemeentehuis open te stellen voor de inwoners. Naast de digitalisering moet er worden gedacht aan de mensen die niet helemaal mee zijn, zodat zij ook terecht kunnen bij de diensten burgerzaken, grondgebiedszaken en ook het sociaal huis.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bevestigt dat omwille van corona er een versnelling is opgetreden naar het zoeken van andere manieren van werken. Voordien was het inderdaad vrije inloop. Vooral op dinsdagavond stonden er tientallen mensen aan te schuiven, met de nodige frustratie ook van de inwoners, maar ook bij de medewerkers die onder druk en stress staan. Sinds corona is geweten dat werken op afspraak makkelijk en efficiënt werkt. Inwoners komen naar de afspraak en worden onmiddellijk geholpen, er is een bepaalde tijd voorzien en dit werkt heel goed. Daarnaast is er ook gedacht aan de inwoners die digitaal minder onderlegd zijn. Voor hen is het nog steeds mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Ook in dringende gevallen wordt er altijd een oplossing gezocht. Er moet nog bekeken worden of de combinatie van vrije inloop en afspraken werkbaar is. Er is extra werklast door de Oekraïne-crisis en de energiecrisis, om de balans van de werklast van de administratie nu te bewaren zal er nog worden verdergewerkt met afspraken. Er wordt gekeken of in de toekomst, zeker met de aanpassingen aan het gemeentehuis, op nog meer manieren kan worden ingezet op digitalisering zodat er zoveel mogelijk voor de inwoners van thuis uit kan.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) hoopt dat er openheid in dienstverlening in de toekomst mogelijk blijft, en dat er niet alleen op afspraak zal worden gewerkt.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Kerntakendebat: Stand van zaken - Toegevoegd punt

 

 

In 2019 kwam er een integratie van Gemeente -en OCMW diensten. De geciteerde voordelen daarvan waren toen efficiëntiewinsten, schaalvoordelen en het kunnen inkrimpen van de personeelsbezetting en de werkingskosten.

Er werd toen afgesproken om een kerntakendebat te voeren om ervoor te zorgen dat de focus opnieuw komt te liggen op de echte kerntaken en overige taken kunnen afgestoten worden of worden overgenomen door andere partners.

Op 4 februari 2021 adviseerde het managementteam positief over de startnota van het kerntakendebat. Op 6 april 2021 werd de startnota besproken op de raadscommissie.

Mijn vragen:

        Wat is de stand van zaken van dit kerndebat voor zowel de gemeentediensten als de OCMW-diensten.

        Zal er een onderscheid worden gemaakt tussen de taken die bij wet of decreet verplicht zijn en de niet-wettelijk verplichte taken? Namelijk wat we moeten en wat we willen?

        Hoe gaat de gemeenteraad hierin worden betrokken?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het kerntakendebat een dynamisch gegeven is zoals opgenomen in de startnota die besproken werd tijdens de raadscommissie.

 

Bespreking

Dhr. D. Bauwens (N-VA) licht toe dat er in de startnota ‘Kerntakendebat’ gelezen kan worden dat het kerntakendebat een dynamisch gegeven is en er geen specifiek debat zal plaatsvinden. De lijst van wettelijke taken, en niet-verplichte taken is er. Wat er nu gebeurt, en dit is onderdeel van het kerntakendebat, is bekijken welke zaken er zelf kunnen worden uitgevoerd, en welke taken er worden uitbesteed. Het Zorgbedrijf Antwerpen maakt hier deel van uit. In deze intentieverklaring, en dit is ook opgenomen in het meerjarenplan, is er ook een besparing aan gekoppeld. Dhr. D. Bauwens (N-VA) besluit dat het kerntakendebat een dynamisch gegeven en dat er in de loop van de tijd onderwerpen naar de raadsleden via de raadscommissie worden gebracht om over te discussiëren en debatteren.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) merkt op dat hij dit anders had begrepen. Hij vraagt dat aangezien dit systematisch gebeurd, er een lijst kan worden bezorgd van de zaken die al zijn gebeurd en nog gaan gebeuren.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) verwijst hiervoor naar het kwartaalrapport seizoenskompas. Dit geeft alles weer wat er gebeurd is, en wat er nog zal gebeuren. De wettelijke productcatalogus is het startmoment. Het seizoenskompas geeft weer hoeveel er van een bepaalde dienstverlening gevraagd is geweest en hoeveel werk dit heeft gekost.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Oekraïne - Toegevoegd punt

 

 

Welke inspanningen levert Schilde voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, en wie coördineert dat in onze gemeente?

 

Lot van het agendapunt

Agendapunt 30 werd samen met de agendapunten 25 en 32 besproken tijdens agendapunt 18.

 

Bespreking

Agendapunt 30 werd samen met de agendapunten 25 en 32 besproken tijdens agendapunt 18.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Plakaat Beukendreef Hof Ter Linde - Toegevoegd punt

 

 

Vorig jaar werd er vanuit onze fractie de vraag gesteld om een bord aan de ingang van het domein Hof ter Linde (Beukendreef) te hangen, die aanduidt dat dit publiek terrein is. Ondertussen is het een jaar later en we stellen vast dat deze daar nog steeds niet hangt. Wat is hiervan de status?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd dat het domein Hof Ter Linden toegankelijk is voor publiek.

 

Bespreking

Dhr. P. Mendonck (N-VA) meldt dat de status ongewijzigd is ten opzichte van vorig jaar. Het domein is toegankelijk. Inwoners weten dat het domein toegankelijk is. Uit respect naar de eigenaar die het gebied openstelt, alsook het wild dat op het domein leeft wordt er geen bord uitgehangen, maar het is toegankelijk voor alle inwoners alsook van buiten de gemeente. Dit is zo afgesproken met de eigenaar.

Mevr. M. Struyf (CD&V) vraagt hoe mensen van buiten de gemeente dit kunnen weten.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat vrienden en familie elkaar zullen informeren over het domein. Hij stelt dat er niet gecommuniceerd zal worden naar bijvoorbeeld Schoten of Antwerpen.

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) merkt op dat het gebied toch nog niet erg bekend is onder de inwoners.  

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Coördinatie hulp aan Oekraïne vanuit onze gemeente - Toegevoegd punt

 

 

Sinds enkele weken leven we met de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne na de inval van het Russische leger. De solidariteit in onze gemeente is wederom groot, en daar kunnen we alleen maar blij mee en trots op zijn. Chapeau aan onze inwoners.

We merken echter dat er verscheidene mensen willen helpen, en niet exact weten hoe. Er ontstaan verschillende parallelle initiatieven, en sommige inwoners zien door de bomen het bos niet meer.

Kan onze gemeente helpen met een betere coördinatie van de hulp en acties op ons grondgebied? Eventueel kan de gemeente mensen en initiatieven bij elkaar brengen om zo met vrijwilligers enkele concrete hulpacties te organiseren. Zo kan de gemeente het overzicht zelf beter bewaren en mee sturen hoe de hulp vanuit Schilde en ’s-Gravenwezel georganiseerd wordt.

 

Lot van het agendapunt

Agendapunt 32 werd samen met de agendapunten 25 en 30 besproken tijdens agendapunt 18.

 

Bespreking

Agendapunt 32 werd samen met de agendapunten 25 en 30 besproken tijdens agendapunt 18.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Voetpaden dorpscentra Schilde en ’s-Gravenwezel - Toegevoegd punt

 

 

Hoe kunnen we het systematisch onderhoud van onze voetpaden verbeteren?

Hebben we een overzicht hoeveel meldingen we krijgen om voetpaden te herstellen?

Ik krijg daarnaast mededelingen dat voetpaden slecht worden achtergelaten na werven. Er zijn vele voorbeelden waar het huidige borgsysteem goed werkt, maar er zijn helaas ook enkele stukken waar het minder goed is. Hoe kunnen we dit nazicht verder verbeteren, en hoe verloopt de opvolging van meldingen?

 

Lot van het agendapunt

De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de procedure van werken aan voetpaden en bermen.

 

Bespreking

Dhr. P. Mendonck (N-VA) geeft mee dat er in 2022 een kleine 60-tal meldingen zijn binnengekomen, waarvan er een 20-tal door de eigen diensten gemeld zijn die dit opmerken op hun tour. De gemelde problemen worden opgenomen in een software-programma, en deze problemen worden aangepakt. Voor een structureel probleem is een beslissing van het college en schepenen nodig. Problemen worden aangepakt, met uitzondering van gewestwegen. De dienst der werken rijdt continu rond om wegen, voetpaden en ook trage wegen op te volgen. In vergelijking met andere gemeenten liggen de wegen er behoorlijk goed bij omdat er in Schilde een anticiperend beleid wordt gevoerd. Er wordt alternerend gewerkt in Schilde en ’s-Gravenwezel. Er zijn 4 à 5 straten hernieuwd in centrum Schilde. Dhr. P. Mendonck (N-VA) hoopt hetzelfde te kunnen doen in ’s-Gravenwezel. Corona en de Oekraïne-crisis maken het niet gemakkelijker. Hopelijk kan er deze legislatuur een start gemaakt worden met drie straten in ‘s-Gravenwezel die in een schoolomgeving liggen: Eikenlei, Veldlei en Pauwelslei. Dit moet nog worden besproken in het college van burgemeester en schepenen.

Op de vraag van de waarborg antwoordt dhr. P. Mendonck (N-VA) dat veel mensen die niet zorgvuldig omspringen met gemeentelijke eigendommen, de weg voor 250 euro laten liggen zoals ze ligt. Hij wil deze waarborg substantieel optrekken zodat de voetpaden en bermen sneller hersteld worden.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) voegt toe dat op de gemeenteraad van februari een studiebureau is goedgekeurd voor de heraanleg van voet-en fietspaden en de herstellingen aan voet-en fietspaden.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) stelt voor dat er ook gekeken kan worden naar de grootte van de werf, voor een aangepast beleid voor grote werven.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) reageert dat hij naar een reglement streeft dat duidelijk is voor iedereen.

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 21 03 2022

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022