VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

27 februari 2023

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 onthoudingen: Marian Van Alphen, Kristof Droessaert en Philippe Verschueren

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 23 januari 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Klokkenluidersregeling

 

 

Feiten en context

        Op 18 november 2022 bekrachtigde de Vlaamse Regering een wijziging aan het Bestuursdecreet, die een aangescherpte klokkenluidersregeling invoert.

        Klokkenluiders zijn personen die in het kader van een werkrelatie inbreuken vaststellen en die inbreuken melden. 

        Voor de lokale besturen zijn het enkel de eigen personeelsleden die een melding kunnen maken bij het interne meldkanaal. 

        Andere personeelsleden die een werkrelatie hebben met het bestuur (bijvoorbeeld consultants, sollicitanten, leveranciers) kunnen alleen melding maken bij Audit Vlaanderen.

        Burgers kunnen de klachtenregeling volgen, waarbij een klacht kan gaan over een handeling of de werking van een overheidsinstantie.

        Een inbreuk zijn alle handelingen op wetgeving of regelgeving die in Vlaanderen van toepassing is. Het gaat om een handeling of nalatigheid die onrechtmatig is, of het doel of de toepassing van regelgeving ondermijnt.

 

Juridische gronden

        Klokkenluidersrichtlijn 2019/1937 van het Europees Parlement

        Afdeling 6 van het Bestuursdecreet
Deze afdeling bevat de bepalingen over klokkenluiden die zijn ingevoerd door het decreet van 18 november 2022.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 12 januari 2023 - Positief advies

 

Argumentatie

        De procedures en systemen die gebruikt worden om meldingen te ontvangen en op te volgen, moeten de nodige garanties bieden inzake vertrouwelijkheid, anonimiteit en kwaliteit van behandeling.

        Er moet een onbeperkte bescherming tegen represailles zijn (bijvoorbeeld negatieve beoordelingen of ontslag, financiële sancties of reputatieschade).

        Klokkenluiders kunnen informatie ook openbaar maken.

        Personeelsleden doen bij voorkeur een interne melding als de inbreuk doeltreffend intern kan worden behandeld en de melder van mening is dat er geen risico op represailles bestaat.

        Elk meldingskanaal moet toelaten dat meldingen over inbreuken anoniem gebeuren.

        Een melding kan ook mondeling plaatsvinden, via een telefoongesprek of een fysieke ontmoeting.

        Elk bestuur moet op haar website duidelijk opnemen hoe een interne melding kan worden gemaakt.

        Voor het inschattingsformulier van meldingen wordt het sjabloon van Audit Vlaanderen gebruikt.

 

Kennisname

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de procedure meldingen klokkenluiden.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de noodzaak om

        bij de eerstvolgende aanpassing van de beheersovereenkomst met het OCMW de samenwerking op het vlak van het intern meldpunt mee op te nemen;

        bij de eerstvolgende aanpassing van de beheersovereenkomst met het AGB de samenwerking op het vlak van het intern meldpunt mee op te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Jaarverslag klachtenmanagement 2022

 

 

Voorgeschiedenis

Op 23 april 2019 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijke welzijn het klachtenreglement goed.

 

Feiten en context

In 2022 is er één melding van een inwoner beoordeeld als formele klacht. Via de website zijn er in totaal 443 meldingen ingediend vorig jaar.

 

Juridische gronden

        Hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018
Dit hoofdstuk handelt over de taken van het lokaal bestuur en de voorgeschreven termijnen in de behandeling van klachten, meldingen en voorstellen.

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stel de gemeentelijke reglementen vast.

        Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur
Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

        Artikel 303 §1 en 3 van het decreet lokaal bestuur
Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd op ambtelijk niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het organisatiebeheersingssysteem. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

 

Kennisname

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag aangaande klachtenmanagement.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Aankoopakte - Friedadreef 9

 

 

Voorgeschiedenis

        16 augustus 2022 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 9 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 E 005 met een oppervlakte van 183m2.

        11 april 2022 - het college van burgemeester en schepenen stelt notaris Cootjans en Haagdorens aan voor de opmaak van de akte.

 

Feiten en context

De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001243

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 6.405 euro

notariskosten 2000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendommen aan de prijs van 6.405 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 9  goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Huurovereenkomst Frituur Schoolstraat 42

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 17 februari 2020 keurde de gemeenteraad de huurovereenkomst met de heer Erik Karsenty goed.

        Op 13 februari 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om de huurovereenkomst ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 februari 2023.

 

Feiten en context

        De huidige huurovereenkomst loopt af op 28 februari 2023.

        De huurprijs van 400 euro werd in het verleden nooit geïndexeerd.

        Het huurcontract werd in 2020 voor het eerst met de heer Erik Karsenty afgesloten, aangezien hij de daar gevestigde handelzaak overnam op 15 oktober 2018.

        Aangezien de betalingen gebeuren door de vennootschap KaGiKi, waarvan de heer Erik Karsenty de zaakvoerder is, is het aangewezen het huurcontract met de vennootschap af te sluiten.

 

Juridische gronden

        Artikel 1728bis van het Burgerlijk Wetboek
Indien een aanpassing van de huurprijs aan de kosten van levensonderhoud is bedongen, is deze slechts éénmaal per huurjaar toegelaten en ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.

        Artikel 56, § 3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

 

Argumentatie

        Het vorige huurbedrag bedroeg 400 euro per maand en werd niet geïndexeerd.

        Er wordt gekozen om bij nieuwe huurcontracten een indexering toe te passen op basis van de gezondheidsindex.

        Een huurindexering over de duurtijd van het lopende contract zou, indien lopend van 1 januari 2020 tot 1 januari 2023 in een huurindexering naar 468,55 euro geresulteerd hebben. Een inschatting van 1 maart 2020 tot 1 maart 2023 is nog niet beschikbaar aangezien dit gezondheidsindexcijfer nog niet beschikbaar is.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001480

Actie

AC000151

Algemene rekening

7050001000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

inkomend: maandelijks 460 euro huur + indexering vanaf 2024

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de huurovereenkomst met KaGiKi goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 16 oktober 2020 besliste de gemeenteraad om het burgemeestersconvenant 2030 goed te keuren.

        Op 24 augustus 2021 besliste de gemeenteraad om het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0) goed te keuren.

        Op 19 september 2022 besliste de gemeenteraad om het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 2.0) goed te keuren.

        Op 17 oktober 2022 besliste de gemeenteraad om het gemeentelijk klimaatplan goed te keuren.

 

Feiten en context

        De rapportering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact gebeurt in het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

        De inhoudelijke rapportering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact met betrekking tot de voortgang moet jaarlijks worden opgemaakt en na het voorleggen aan de gemeenteraad ingediend worden bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten houdt een engagement in voor 16 specifieke doelstellingen in vier werven.

 

Juridische gronden

        Artikel 2 § 2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

        Burgemeestersconvenant 2030

        Gemeentelijk klimaatplan

        Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024
Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

 

Argumentatie

        Door het ondertekenen van het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 en 2.0 heeft gemeente Schilde zich geëngageerd om de daarin opgenomen doelstellingen te verwezenlijken tegen 2030.

        Dit pact wil een partnerschap tussen het Vlaamse en lokale niveau extra (financieel) ondersteunen en bevorderen om sneller resultaten te verkrijgen. Projecten die dienen om de doelstellingen te behalen kunnen door de subsidie van het LEKP 1.0 en 2.0 ondersteund worden.

        Om de subsidie te ontvangen moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportage gebeuren op de gemeenteraad voor 1 maart. De financiële rapportage gebeurt via de jaarrekening.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Protocol voor delen persoonsgegevens energiepremie

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 16 november 2020 besliste de gemeenteraad om de samenwerkingsovereenkomst voor het toekennen van premies voor rationeel energieverbruik en het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van Fluvius cvba naar gemeente Schilde goed te keuren.

        Op 17 oktober 2022 besliste de gemeenteraad het gemeentelijk klimaatactieplan goed te keuren.

        Op 19 december 2022 besliste de gemeenteraad om het nieuwe klimaatreglement goed te keuren.

        Op 13 februari 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om het protocol voor het delen van persoonsgegevens ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 27 februari 2023.

 

Feiten en context

        Voor de premies die via Fluvius toegekend worden, is er al een protocol actief.

        Sinds 1 oktober 2022 kunnen een groot deel verbouwpremies die voordien via Fluvius liepen, aangevraagd worden via 'Mijn VerbouwPremie' van de Vlaamse overheid.

        De effectieve gegevensoverdracht na goedkeuring van het protocol kan ten vroegste van start gaan in het tweede kwartaal van 2023.

 

Juridische gronden

        Burgemeestersconvenant 2030

        Gemeentelijk klimaatplan

        Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Inspraak en advies

De Data Protection Officer (DPO) gaf op 31 januari 2023 een positief advies over het protocol.

 

Argumentatie

        Om de aanvullende premies van het klimaatreglement eenvoudig te kunnen verwerken is het noodzakelijk om de gegevens te kunnen ontvangen van Vlaanderen. Dit kan via het voorgestelde protocol.

        Een gelijkaardig protocol met Fluvius verloopt goed.

        Van het voorgestelde protocol gebruik maken is aangewezen omwille van verschillende redenen:

        de inwoners moeten slechts één aanvraag indienen om een premie te bekomen;

        er wordt efficiënt, eenduidig en transparant gewerkt;

        wanneer een subsidieaanvraag via Mijn VerbouwPremie goedgekeurd werd, kan de gemeente aannemen dat aan alle voorwaarden voldaan is;

        de overeenkomst bespaart de gemeente heel wat administratief werk;

        de overeenkomst verloopt kosteloos voor de gemeente;

        de overeenkomst kan ten allen tijden opgezegd worden mits inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het protocol voor gegevensuitwisseling met Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid voor toekenning van de gemeentelijke klimaatpremies goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Onderhoud van bloembakken, hagen, groenvoorziening

 

 

Feiten en context

        In het kader van de opdracht “Onderhoud van bloembakken, hagen, plantsoenen, speelpleinen en groenvoorziening ” werd een bestek met nummer 2023-014/TDU opgesteld.

        Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Gemeente Schilde de procedure zal voeren en in naam van OCMW Schilde bij de gunning van de opdracht zal optreden.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

        Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

        Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 15 (toegang voorbehouden aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben) en artikel 36, en meer bepaald  artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat

        Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

        Koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Argumentatie

Het bestuur wil inzetten op een groene gemeente door onder andere in te zetten op de prioritaire acties bloemengemeente en groenonderhoud.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000460

Actie

000144

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel directeur

161.098,17 euro inclusief 21% btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het bestek met nummer 2023-014/TDU en de raming voor de opdracht “Onderhoud van bloembakken, hagen, plantsoenen, speelpleinen en groenvoorziening” goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 133.138,98 exclusief btw of 161.098,17 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist in toepassing van artikel 15 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, dat de opdracht voorbehouden is aan sociale werkplaatsen en ondernemers die de sociale en professionele integratie van kansarmen of personen met een handicap tot doel hebben.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist de aankondiging van de opdracht in te vullen, goed te keuren en bekend te maken op nationaal niveau.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Reglement tegemoetkoming zwemmen doelgroep 55plus

 

 

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring door de gemeenteraad van 15 juni 2015 van het subsidiereglement tegemoetkoming zwemmen, doelgroep senioren

        Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van 23 januari 2023 van het subsidiereglement tegemoetkoming zwemmen, doelgroep 55plus

 

Feiten en context

        Gemeente Schilde voorziet een tegemoetkoming voor 55-plussers op de betaalde kostprijs bij de aankoop van een abonnement of beurtenkaart:

        15 euro per aankoop bij zwembad Wijnegem (tot 2022);

        20% per aankoop bij Sportoase Brasschaat.

        Sinds augustus 2022 sloot zwembad Wijnegem de deuren.

        Jaarlijks worden er tussen de 38 en 144 aanvragen voor tegemoetkoming ingediend. Sinds corona en de sluiting van het zwembad Wijnegem is er een daling.

        Van 2017 tot en met 2022, werd er jaarlijks in totaal maximum 1.934,20 euro gesubsidieerd voor zwemmende senioren.

        In het meerjarenplan werd 2.850 euro per jaar voorzien.

 

Juridische gronden

        Artikel 56 §3 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de gemeenteraad.

        Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

        De gemeente Schilde wil met dit subsidiereglement financiële steun bieden aan 55 plussers en hen aanmoedigen tot bewegen.

        Zwembad Wijnegem sloot de deuren vanaf augustus 2022. Als alternatief kunnen zwemmende senioren ook terecht bij Sportoase Groot Schijn in Deurne.

        De voorbije jaren werden de meeste aanvragen ingediend voor zwembad Wijnegem, met een maximum van 106 aanvragen per jaar.
Voor sportoase Brasschaat werden er maximum 38 aanvragen ingediend per jaar.

        55-plussers uit Schilde kunnen bij de dichtsbijzijnde zwembaden (Sportoase Brasschaat en Sportoase Deurne) een tegemoetkoming van 20% korting aanvragen op hun maandabonnement of beurtenkaart.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP000026 - subsidie zwemmende senior

Actie

AC000199

Algemene rekening

6491000000

Beleidsveld

0740

Bedrag

2.850 euro

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassingen aan het vernieuwd reglement tegemoetkoming zwemmen, doelgroep senioren.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Punt bijlagen/links 20230116 Reglement tegemoetkoming zwemmen.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Noodhulp Turkije en Syrië

 

 

Feiten en context

        Op 6 februari 2023 vonden zware aardbevingen plaats in delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië.

        Het is een van de grootste rampen in de recente geschiedenis.

        Er is nood aan financiële middelen om de slachtoffers te helpen.

        GROS Schilde maakte reeds een bedrag van 2.500 euro over.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

        De materiële schade en de menselijke tol van de aardbevingen is hoog.

        De gemeente Schilde wil samen met andere gemeenten een financiële bijdrage leveren om de slachtoffers te helpen.

        Het ingezamelde geld zal via de nationale verenigingen gebruikt worden voor directe humanitaire hulp aan de mensen die getroffen worden door de aardbevingen.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001884

Actie

AC00239 Steun aan Turkije en Syrië

Algemene rekening

6479999900

Beleidsveld

0160 Steun aan het buitenland

Bedrag

Visum financieel directeur

10.000 euro (bij aanpassing van het meerjarenplan wordt verschuiving recht getrokken)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om 10.000 euro noodhulp voor Turkije en Syrië te doneren aan Rode Kruis Vlaanderen vanuit een samenwerking met de andere gemeenten.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Gratis fiberaansluitingen in Schilde. - Toegevoegd punt

 

 

Sinds enkele weken ontvangen we allemaal informatie in ons bus met de boodschap dat Fiberklaar een gratis Fiberaansluiting belooft aan elke inwoner in Schilde. Fiberklaar organiseert ook informatieavonden met als doel 20% van onze inwoners te overtuigen om mee te doen. Want indien de 20% niet wordt gehaald, zullen de werken ook niet plaatsvinden. Ik verneem dat vele inwoners uit de lucht vallen en niet goed weten hiermee om te gaan.

Fiberklaar is een joint venture van Proximus en EQT dat een open fibernetwerk bouwt en gemeente per gemeente Vlaanderen klaarmaakt voor de toekomst. Ook Telenet heeft in samenwerking met Fluvius Netco opgericht om Coax te vervangen door Fiber.

Hoe staat het gemeentebestuur tegenover het aanleggen van Fibernetwerken in onze gemeente? Wil het bestuur dit mee een duwtje in de rug geven en Schilde klaar maken voor de toekomst? Zijn er graafwerken en het openleggen van voetpaden voorzien om deze Fibernetwerken aan te leggen?

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

De Berlijnse muur in Schilde - Toegevoegd punt

 

 

Sinds enkele maanden staat er een betonnen muur langs de Houtlaan in Schilde. Meterslange betonnen blokken die tegen elkaar zijn gezet om het fietspad af te schermen van de gewestweg tussen Schilde en Wijnegem. U hoort het al… ik ben geen fan. Een vangrail met een mooie groene beukenhaag was misschien even veilig geweest en had het groene karakter van onze gemeente kunnen benadrukken.

Vandaag blijkt ook dat de gleuf aan de onderkant van de ‘Berlijnse muur’ (want zo wordt die door de Schildenaar genoemd) verstopt is door bladeren en slijk waardoor het hemelwater dat de laatste tijd met bakken uit de lucht is gevallen niet altijd weg kan wegvloeien naar de grachten. Hierdoor ligt het wegdek er wel eens gevaarlijk glad bij.

Kan de vraag aan het gewest worden gesteld om dit te verhelpen?
Krijgt de Berlijnse muur binnenkort een broertje aan de andere kant van de Houtlaan?
Kan onze gemeente voorkomen dat dergelijk muren langs gewestwegen worden opgetrokken?
 

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Bouwwerven en toegankelijkheid - Toegevoegd punt

 

 

Met werkzaamheden door de bouwwerven is er meer aandacht nodig voor de toegankelijkheid rond deze werven.
Op het Lodewijk De Vochplein is het nu al een hele tijd moeilijk wandelen en fietsen wanneer er regenval is.
Door een gebrek aan onderhoud is de situatie elke bui verergerd en nu is de slijkpoel problematisch en met de toenemende regen wordt het alleen erger.
Ik heb klachten gekregen van mensen die er niet door kunnen, uitglijden (mezelf inclusief), en voor de marktkramers is dit ook geen werken meer omdat alles gewoon vuil is. Vooral voor inwoners die slechter te been zijn is dit gevaarlijk.

Wat is het huidige beleid rond bouwwerven en het openbaar domein? Is het mogelijk om te vragen aan de aannemers om:
- Platen langs de omheining van de werf te leggen?
- De ruimte op te kuisen/ergste slijk weg te halen van de verharde delen en de platen zodat voetgangers en fietsers erdoor kunnen?
- Niet meer door het gras te rijden met auto's en camionettes.

Mijn collega Valérie Van Genechten heeft een soortgelijke toevoeging over de bouwput aan de Nachtegaal.
 

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Heraanleg voet- en fietspaden - Toegevoegd punt

 

 

Ik lees in het verslag van CBS (30.01.2023) dat de goedkeuring wordt gegeven voor aanstellen van een studiebureau voor heraanleg voet- en fietspaden en herinrichten schoolomgevingen. Uiteraard kunnen wij dit alleen maar toejuichen. We weten dat sommige fietspaden en voetpaden binnen onze gemeente er alles behalve goed bijliggen. Een losse dal, putten in het voetpad, een dorpel, een te smal voetpad, wagens geparkeerd op het voetpad… Voor valide personen is het geen probleem om deze obstakels te nemen. Echter, voor personen met een beperking die zich verplaatsen in een (elektrische)rolstoel is dit vaak minder evident. Daarom lijkt het mij interessant om personen met een beperking te laten participeren voor de heraanleg van de voetpaden. Personen met een beperking die rolstoel gebonden zijn of beroep moeten doen op een rollator worden immers dagelijks geconfronteerd met moeilijkheden of obstakels. Als ervaringsdeskundige kunnen zij het bestuur adviseren. Hierbij vraag ik dat het bestuur onderzoekt om via de gehandicaptenraad of seniorenraad personen met een beperking te betrekken voor de aanleg van voetpaden.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Samenwerking huisartsenposten - Toegevoegd punt

 

 

Sinds april 2021 bezetten huisdokters uit Zandhoven, Zoersel, Malle, Schilde en Wijnegem beurtelings de huisartsenwachtpost Voorkempen vlak aan de spoeddienst van het AZ Voorkempen in Westmalle op de grens met Sint-Antonius Zoersel. Nu zou die binnenkort verplicht gaan samenwerken met de locaties in de Noordrand (Brasschaat) en Antwerpen Noord (Merksem). Door die overheidsbeslissing zullen de drie wachtposten afwisselend geopend zijn.
Patiënten die gebruikmaken van de wachtpost Voorkempen, waartoe Schilde behoort, zullen zich ‘s nachts soms tot in Merksem moeten verplaatsen voor een wachtdienst, terwijl onze inwoners op een boogscheut van de spoeddienst van AZ Voorkempen wonen. Onze inwoners zijn het ondertussen gewoon waar de wachtpost is, nu moet men er zich eerst van vergewissen waar men moet zijn. Vaak toch al in een panieksituatie. Maar ook patiënten van o.a. Merksem zullen een beroep moeten doen op de nu al overbevraagde huisartsen van onze wachtpost. Ook zullen er nog maar 2 voertuigen ter beschikking staan voor huisbezoeken, zo zullen de patiënten nog langer moeten wachten alvorens een dokter bij hen langskomt.
Door deze uitbreiding bestaat ook de kans dat patiënten niet de verplaatsing maken naar een andere wachtpost, maar via de spoed gaan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Ook de onze huisartsen zijn geen vragende partij om wacht te moeten lopen in Merksem of Brasschaat.
Wij weten dat dit niet onmiddellijk onder de bevoegdheid van het lokaalbestuur valt, maar hierbij vragen wij dan ook aan het bestuur dat deze de bevoegde minister contacteert en er op aandringt deze beslissing te herbekijken.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Fietsveiligheid bij nutswerken - Toegevoegd punt

 

 

Binnenkort starten nutswerken van Fiberklaar. Hierdoor zullen veel fietspaden opengebroken worden. We hebben recent een demonstratie gezien van hoe het niet moet: bij werken op het fietspad op de Turnhoutsebaan werden de fietsers verplicht om meermaals de Turnhoutsebaan over te steken terwijl er alternatieven mogelijk waren zoals een tijdelijk, afgebakend fietspad naast de versmalde rijstroken.
Vraag:
- Kan het bestuur om er op toe te zien dat de verkeersveiligheid voor de fietsers tijdens deze werker streng opgevolgd wordt?
- Kan een extra meldpunt voorzien worden op de website( naast de andere thema's) en telefonisch waar de inwoners onveilige situaties naar aanleiding van nutswerken kunnen melden zodat er snel opgetreden kan worden?

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Uitrusting gemeentelijk infrastructuur - Toegevoegd punt

 

 

Onze gemeente beschikt over een mooi en uitgebreide infrastructuur die ze ter beschikking stelt aan verenigingen voor de organisatie van allerhande activiteiten.
Helaas ontbreekt op een aantal locaties de nodige keukenuitrusting (koelkast, servies, bestek, glazen, …) of is deze ontoereikend. In de gemeenteraad van september 2021 kwam dit mankement reeds ter sprake en beloofde de bevoegde schepen dat ze er werk van zou maken.
We vernemen ondertussen dat er tot op heden nog niets gewijzigd is. Vooral de situatie is de Orangerie, de Wip en Den Bieshof kan veel beter.
Vraag: wanneer zal de nodige keukenuitrusting in de verschillende locaties voorzien worden?

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Europees netwerk van raadsleden uit de EU - Toegevoegd punt

 

 

Beste raadsleden,
Vanuit de Europese Commissie en het Europees Comité van de Regio's bestaan er de projecten zoals het "Europees netwerk van regionale en lokale raadsleden uit de EU", en "Geef vorm aan Europa in de lokale politiek".. (Dat laatste in kader van het NextGenerationEU programma.)

Doorheen de jaren ben ik professioneel in het Europese netwerk gerold, alwaar ik onder andere deelnam aan evenementen die gesteund werden vanuit het Komiteit van de Regio's, zoals de "European of Summit of Regions and Cities 2022" in Marseille. Door mijn verdere engagement, wil ik me verder inzetten op dit niveau, en kijken welke informatie en projecten we vanuit Europa naar Schilde en 's-Gravenwezel kunnen halen. Het is een opportuniteit voor onze gemeente om het netwerk dat ik heb opgebouwd, nu uit te diepen en te zien wat er mogelijk is op langere termijn.

Daarom vraag ik of de gemeenteraad akkoord gaat dat ik mij aanmeld in mijn hoedanigheid als gemeenteraadslid van Schilde om verder deel te nemen aan deze projecten.

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 27 02 2023

Fusies wachtposten - Toegevoegd punt

 

 

Er zou vanaf 1 april een fusie plaatsvinden van de wachtposten Voorkempen, Noordrand en Antwerpen Noord. Hierbij worden verschillende gemeenten zoals Brasschaat en Ekeren toegevoegd. Mensen van onze gemeente zouden dus s ’nachts wat kilometers moeten rijden om bij een dokter van wacht te geraken. Dit terwijl we vlakbij onze gemeente de spoeddienst hebben van het ziekenhuis AZ Voorkempen. Daarbovenop is het ook zo dat de kwaliteit afneemt, zo zal er minder capaciteit zijn om dringende huisbezoeken aan te vragen. Gemeente Zoersel heeft hierover al een mail gestuurd naar minister Vandenbroucke. Dit is natuurlijk geen beslissing van de gemeente, maat wel een die onze burgers en de dienstverlening naar onze burgers aangaat. Hoe reageren wij hierop?

meer informatie:
https://www.zoersel.be/nieuws/zoersel-bezorgd-over-nieuwe-verplichte-samenwerking-voor-huisartsenwachtposten

 

 

Publicatiedatum: 22/03/2023