VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

16 november 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

 

Rita Tutelaars, verlaat de zitting vanaf agendapunt 19, artikel 27

Rita Tutelaars, vervoegt de zitting vanaf agendapunt 20

Margot Van Overtveldt, verlaat de zitting vanaf agendapunt 28, artikel 27

Margot Van Overtveldt, vervoegt de zitting vanaf agendapunt 29

 

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Verslag gemeenteraad 26 oktober 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Data gemeenteraden 2021

 

 

Juridische gronden

Artikel 18 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraden van 2021:

          maandag 18 januari 2021;

          maandag 22 februari 2021;

          maandag 15 maart 2021;

          maandag 19 april 2021;

          maandag 17 mei 2021;

          maandag 21 juni 2021;

          dinsdag 24 augustus 2021;

          maandag 20 september 2021;

          maandag 18 oktober 2021;

          maandag 15 november 2021;

          maandag 20 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Personeelsformatie en organogram gemeente en OCMW

 

 

Voorgeschiedenis

          De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 13 december 2018 de huidige personeelsformaties en het organogram voor gemeente en OCMW goed.

          De gemeenteraad keurde op 17 december 2018 de huidige personeelsformaties en het organogram voor gemeente en OCMW goed.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 februari 2019 om de herorganisatie van dienst grondgebiedzaken goed te keuren.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 15 april 2019 de functie van themaconsulent financiën B1-B3 voltijds open te verklaren.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 24 juni 2019 om een onthaalbediende C1-C3 voor het sociaal huis aan te werven.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 7 oktober 2019 de functie van 0,5 VTE D1-D3 assistent onthaal bij het evenementenloket in te vullen op niveau C1-C3 medewerker.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 27 januari 2020 om een voltijdse centrummanager (themaconsulent lokale economie B1-B3) aan te werven.

          Het college van burgemeester en schepenen keurde op 17 februari 2020 de functieherweging goed van medewerker C1-C3 naar themaconsulent B1-B3 bij dienst personeel en organisatie.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 16 maart 2020 een medewerker C1-C3 aan te werven voor bijstand bij de financiële administratie van de OCMW diensten, binnen de afdeling interne zaken.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 22 juni 2020 om een extra medewerker C1-C3 aan te werven voor dienst personeel en organisatie.

          Het college van burgemeester en schepenen nam op 7 juni 2020 kennis van de aanbevelingen van BDO over het personeelskader voor dienst financiën.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 10 augustus 2020 de functie van expert A1-A3 bij dienst financiën open te verklaren.

          Het vast bureau besliste op 3 februari 2020 om voor 't Appeltje, 't Wezelke en het sociaal huis telkens een halftijdse arbeider schoonmaak E1-E3 te voorzien uit het personeelskader van de reguliere poetsdienst.

 

Feiten en context

          De personeelsformatie van de gemeente zoals vastgesteld in 2018 omvat 128,71 VTE, waarvan 48,5 VTE statutaire functies en 80,21 VTE contractuele functies.

          De personeelsformatie van het OCMW zoals vastgesteld in 2018 omvat 58,25 VTE, waarvan 15 VTE statutaire en 43,25 contractuele functies.

          Het managementteam stelt op 25 augustus 2020 een aanpassing van personeelsformatie en het organogram voor, om de verdere stappen te kunnen zetten in de integratie van gemeente en OCMW, gevolg te geven aan de beslissingen en ontwikkelingen in de organisatie en om aan de personeelsbehoeften van gemeente en OCMW te kunnen voldoen.

          Het managementteam adviseert op 1 september 2020 volgende aanpassingen in de personeelsformatie van de gemeente op te nemen:

          het bestendigen van de functies waarover het college van burgemeester en schepenen reeds een beslissing nam:

          dienst communicatie en onthaal: aanwerving centrummanager en aanwerving medewerker onthaal sociaal huis;

          dienst personeel en organisatie: aanwerving medewerker en functiewijziging van medewerker naar themaconsulent personeel en organisatie;

          evenementenloket: omzetting van een halftijdse functie van assistent naar medewerker voor het onthaal;

          afdeling grondgebiedzaken: herorganisatie;

          afdeling financiën: aanwerving voltijdse themaconsulent boekhouding.

          het herschikken van het personeelskader van dienst financiën conform het advies van BDO:

          het uitdoven van de niet ingevulde functie van 1VTE beleidscoördinator A4a-A4b en het voorzien van de functie van 1VTE expert A1-A3;

          het uitdoven van de niet ingevulde functie van 1VTE beleidsverantwoordelijke B4-B5 en het voorzien in de functie van 1VTE themaconsulent B1-B3;

          het afsplitsen van de dienst aankopen en verzekeringen.

          het oprichten van een nieuwe dienst aankopen en verzekeringen binnen de afdeling interne zaken, samengesteld uit volgende functies: 1VTE themaconsulent en 0,5 VTE medewerker via volgende bewegingen:

          uit dienst financiën: functieherweging administratief verantwoordelijke C4-C5 naar themaconsulent B1-B3;

          uit secretariaat: 0,5 VTE medewerker C1-C3.

          het herwegen van volgende functies:

          evenementenloket: 1 VTE administratief verantwoordelijke C4-C5 naar 1 VTE themaconsulent B1-B3;

          dienst omgeving: 1 VTE themaconsulent omgeving B1-B3 naar 1 VTE medewerker C1-C3.

          het invullen van nieuwe personeelsbehoeften:

          dienst communicatie: 1 VTE contractueel doelgroepconsulent communicatie B1-B3;

          dienst omgeving: 1 VTE contractueel medewerker C1-C3;

          dienst der werken: 1 VTE statutair assistent ploegverantwoordelijke schoonmaak D4-D5.

          Het managementteam adviseert volgende aanpassingen in de personeelsformatie van het OCMW op te nemen:

          het opstarten van een nieuwe afdeling sociale zaken waarin de sociale dienst en de dienst thuiszorg worden opgenomen:

          aanwerving van 1 VTE statutair beleidscoördinator sociale zaken A4a-A4b;

          overdracht of terbeschikkingstelling van de medewerker bijstand financiële taken vanuit interne zaken.

          de interne herverdeling van de functies arbeider reguliere schoonmaak binnen de dienst thuiszorg naar 1,5 VTE schoonmaak gebouwen en 1 VTE bijkomend in te zetten op de site Molenerf.

          Het college van burgemeester en schepenen gaat op 7 september 2020 principieel akkoord met het advies van het managementteam en beslist de aanpassing van de personeelsformaties en het gemeenschappelijk organogram van gemeente en OCMW voor te leggen aan de vakorganisaties en door te rekenen in de aanpassing van het meerjarenplan. Het college van burgemeester en schepenen beslist dat in functie van de financiële haalbaarheid een definitieve beslissing zal genomen worden.

          Het college van burgemeester en schepenen neemt op 26 oktober 2020 kennis van de financiële toelichting en beslist het ontwerp van de nieuwe personeelsformatie en het nieuwe organogram te agenderen op de raadscommissie en voor te leggen aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

          Artikel 171, §4 van het decreet lokaal bestuur
De algemeen directeur zorgt in overleg met het managementteam voor de opmaak van het voorontwerp van het organogram.

          Artikel 181 van het decreet lokaal bestuur
Het managementteam ondersteunt de coördinatie van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bij de beleidsvoorbereiding, de beleidsuitvoering en de beleidsevaluatie. Het managementteam bewaakt de eenheid in de werking, de kwaliteit van de organisatie en de werking van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

          Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van de inwerkingtreding van artikel 37 van het decreet van 3 juni 2016 tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, het Provinciedecreet van 9 december 2005 en het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 februari 2019 tot afschaffing van de personeelsformatie als verplicht instrument.

          Artikel 161 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen het gezamenlijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Het organogram geeft de organisatiestructuur van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn weer, duidt de gezagsverhoudingen en de functies aan waaraan het lidmaatschap van het managementteam is verbonden.

 

Inspraak en advies

Op 1 oktober 2020 adviseerde de vertegenwoordiger van het ACV positief.

 

Argumentatie

          Het bestuur wenst een performant personeelskader dat kan instaan voor een kwaliteitsvolle dienstverlening aan de inwoners en dat de uitvoering van de ambities van het bestuur zoals beschreven in het meerjarenplan kan realiseren.

          Het bestuur wenst de lijndiensten in de uitvoering van deze opdrachten beter te omkaderen door de ondersteunende diensten te versterken.

          Het bestuur wenst eerder genomen beslissingen te bestendigen.

          Het voorstel brengt de personeelsformatie van de gemeente van 128,71 VTE naar 135,21 VTE of een netto stijging van 6,5 VTE.

          Het voorstel brengt de personeelsformatie van het OCMW van 58,25 naar 60,05 of een netto stijging van 1,8 VTE

 

Financiële gevolgen

 

MJP

diverse sleutels personeel

Actie

diverse acties personeel

Algemene rekening

diverse rekeningen

Beleidsveld

diverse beleidsvelden

Bedrag

 

Visum financieel directeur

110.107,29 euro jaarlijks (raming) - gemeente

126.440,41 euro jaarlijks (raming) - OCMW

20/086 dd 03 11 2020

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Hans Hanssen, Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Stemming:  (amendement)  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Hans Hanssen, Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de aanpassing van de personeelsformaties van gemeente en OCMW en het gemeenschappelijk organogram goed.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist dat in 2021 een aangepaste personeelsformatie met ten minste volgende aanpassing moet voorgelegd worden:

          de resultaten van het kerntakendebat;

          de resultaten van de externe studie kinderopvang;

          de resultaten van de studie omtrent thuiszorg;

          de resultaten van de studie omtrent de bibliotheek.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist dat de nieuwe functies gefaseerd moeten ingevuld worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van invoeren parkeer- en stationeerverbod gedeelte Moerstraat - Goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

          13 mei 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist parkeerverbod in te stellen in de Moerstraat van 20 mei 2019 tot en met 30 juni 2019.

          16 september 2019: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de resultaten van de enquête bij de proefopstelling in de Moerstraat.

          21 oktober 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist parkeerverbod in te stellen in de Moerstraat van 1 november 2019 tot en met 30 april 2020.

          21 september 2020: overleg verkeerscel met MPI Zonnebos, Heilig Hart van Maria-instituut en buurtvereniging Moerstraat/Zonnebos.

          19 oktober 2020: het college van burgemeester en schepenen beslist parkeer- en stationeerverbod in te stellen in een gedeelte van de Moerstraat.

 

Juridische gronden

          Artikel 130 bis van de Nieuwe Gemeentewet
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

          Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het invoeren van parkeer- en stationeerverbod in een gedeelte van de Moerstraat.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist parkeer- en stationeerverbod in te voeren in de Moerstraat:

          vanaf de Kerkstraat tot en met Moerstraat 12A, aan beide zijden (uitgezonderd de parkeerstrook buiten de rijbaan ter hoogte van Delhaize);

          van maandag tot en met vrijdag;

          van 8 uur tot 16 uur.

Artikel 2. Deze maatregel wordt aangeduid met verkeersborden E3 met onderbord "van maandag tot en met vrijdag, van 8 uur tot 16 uur". Deze bepaling is niet van toepassing voor voertuigen van hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politievoertuigen.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Patrimonium - Aankoop - Brasschaatsebaan 36

 

 

Voorgeschiedenis

          20 april 2020: de gemeenteraad gaat akkoord met de aankoop aan de totaalprijs van 42.000 euro of 82,03 euro per m².

          26 oktober 2020: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de notariële akte.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000776

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

42.000 euro

Visum financieel directeur

20/029 van 08/04/2020

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Brasschaatsebaan 36 (deel) met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 164 G  6 (deel) goed.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Brasschaatsebaan 36 (deel) goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Omgeving - Blijde Inkomst 33 - het verkavelen in 5 loten - zaak van de wegen - OVK 2020/8

 

 

Feiten en context

          Op 27 mei 2020 werd een dossier ingediend voor het verkavelen in 5 loten.

          Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 22 juli 2020. De uiterste beslissingsdatum is 3 januari 2021.

          Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

          Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen
Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het goedgekeurde BPA Willecom, goedgekeurd op 1 september 1961. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van artikel 3 Openbare Wegenis.

          Het gedeelte van het perceel van circa 256m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

          De pijpenkop dient aangelegd te worden in betonklinkers door de vrager. Alle kosten verbonden aan de aanleg van de weg, vallen ten laste van de aanvrager.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunning.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 stem tegen: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 256m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist dat de pijpenkop dient aangelegd te worden in betonklinkers door de aanvrager.

Artikel 3. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

Artikel 4. De kosten van de (her)aanleg van de gemeenteweg, studiekosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Omgeving - Oudebaan 32, 34, Turnhoutsebaan 209 en 211 - het afbreken van een woning en het bouwen van een meergezinswoning met 31 woonunits, een kantoorruimte en een publieke parkeerzone - zaak van de wegen - OMG 2020/153

 

 

Voorgeschiedenis

          Stedenbouwkundige vergunning(en)

          10 autobergplaatsen - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 27 juli 1956 - 1956/107

          garage - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 1 juli 1965 - 1965/79

          premiewoning - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 12 december 1963 - 1963/143

          scheimuur - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 2 december 1966 - 1966/138

          erkplaats - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 16 mei 1969 - 1969/52

          uitbreiden van de woning en bouwen garage - weigering door college van burgemeester en schepenen - 9 augustus 1993 - 1993/77

          winkel met appartement - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 25 april 1978 - 1978/36

          uitbreiden van de woning - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 18 januari 1994 - 1993/234

          Verkavelingsvergunning(en)

          nieuwe verkaveling - vergunning door stedenbouw - 19 april 1968 - 1968/4

 

Feiten en context

          Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag op 23 maart 2020 ontvangen.

          De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres Oudebaan 32, 34, Turnhoutsebaan 209 en 211.

          De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.

          Het betreft een aanvraag voor het afbreken van een woning en het bouwen van een meergezinswoning met 31 woonunits, een kantoorruimte en een publieke parkeerzone.

          Na controle werd het ingediende dossier ontvankelijk en volledig verklaard op 29 mei 2020. De uiterste beslissingsdatum is 9 januari 2021.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

          Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen
Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          De aanvraag voorziet een publieke parking met 20 parkeerplaatsen.

          De aanvraag voorziet het overdragen van de parking en toegangsweg met een totale oppervlakte van 1.191,78m² aan de gemeente.

          De toegangsweg, parking en omgevingsaanleg dient aangelegd te worden door de aanvrager. Alle kosten verbonden aan de aanleg vallen ten laste van de aanvrager.

          Het gedeelte van het perceel van circa 1.191,78m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunning.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 stemmen tegen: Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 1.191,78m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist dat de toegangsweg, de parking en de omgevingsaanleg dient aangelegd te worden door de aanvrager.

Artikel 3. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

Artikel 4. De kosten van aanleg van de toegangsweg, de parking en de omgevingsaanleg, studiekosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Samenwerkingsovereenkomst energiepremies 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 21 maart 2011 keurde het college van burgemeester en schepenen het overkoepelend subsidiereglement goed.

          Op 21 maart 2011 keurde het college van burgemeester en schepenen het samenwerkingsprotocol met Eandis goed.

          Op 18 april 2011 keurde de gemeenteraad het samenwerkingsprotocol met Eandis goed.

          Op 27 mei 2013 besliste de gemeenteraad om deel te nemen aan de campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020.

          Op 15 juni 2015 werd het burgemeestersconvenant 2020 door de gemeente Schilde ondertekend. De gemeente ging hierbij het engagement aan om de uitstoot op het grondgebied tegen 2020 terug te dringen met 20% ten opzichte van referentiejaar 2012.

          Op 1 juli 2018 smolten de netbeheerders Eandis en Infrax samen tot Fluvius.

          Op 12 oktober 2020 nam het college van burgemeester kennis van de "Samenwerkingsovereenkomst voor het toekennen van premies voor rationeel energiegebruik" en van "het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van Fluvius cvba naar gemeente Schilde".

 

Feiten en context

          Fluvius vraagt om de nieuwe "Samenwerkingsovereenkomst voor het toekennen van premies voor rationeel energiegebruik" te ondertekenen.

          De oude overeenkomst is bijna identiek aan de nieuwe overeenkomst. Het grote verschil is een bijgaand protocol waarbij melding wordt gemaakt van de te respecteren GDPR-maatregelen door de beide partijen.

 

Juridische gronden

          Wet van 24 mei 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens

          Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          Het huidige samenwerkingsprotocol tussen de gemeente Schilde en Eandis voor het toekennen van premies in het kader van Rationeel Energieverbruik verloopt goed.

          Het samenwerkingsprotocol tussen de gemeente Schilde en Fluvius ondertekenen is aangewezen omwille van verschillende redenen:

          de inwoners moeten slechts één aanvraag indienen om een subsidie te bekomen;

          er wordt efficiënt, eenduidig en transparant gewerkt;

          indien de subsidieaanvraag goedgekeurd werd door Fluvius kan de gemeente aannemen dat aan alle nodige technische voorwaarden voldaan is;

          deze overeenkomst bespaart de gemeente heel wat administratief werk;

          de samenwerking met Fluvius verloopt kosteloos voor de gemeente;

          de overeenkomst kan te allen tijde opgezegd worden mits twee maanden opzeg.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de "Samenwerkingsovereenkomst voor het toekennen van premies voor rationeel energiegebruik" en van "het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van Fluvius cvba naar gemeente Schilde".

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de burgemeester en de algemeen directeur te mandateren om de overeenkomst en het protocol te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Natuurplan - procesnota - opmaak bestek - overeenkomst Regionaal Landschap de Voorkempen

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen keurde op 20 mei 2019 de startnota goed voor de opmaak van een natuurplan.

          Het project in verband met de opmaak van een natuurplan werd op 3 juni 2019 besproken in de raadscommissie.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 18 november 2019 om eerst een procesnota te laten opstellen om tot een kwaliteitsvol natuurplan te komen.

          De firma United Experts werd op 16 december 2019 via bestelbon aangesteld voor de opmaak van de procesnota.

          Op 7 september 2020 werd op de raadscommissie de procesnota toegelicht door de firma United Experts.

          Het college van burgemeester en schepenen keurde op 21 september 2020 de procesnota tot aanpak van de opmaak van een natuurplan voorwaardelijk goed.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 oktober 2020 om principieel akkoord te gaan om voor de opmaak van het bestek en de coördinatie bij de opmaak van het natuurplan een samenwerkingsovereenkomst met het Regionaal Landschap de Voorkempen te onderschrijven.

          De gemeentelijke milieuadviesraad verleende op 26 oktober 2020 voorwaardelijk gunstig advies omtrent de procesnota.

 

Feiten en context

          In het proces tot de opmaak van een natuurplan is de volgende stap het aanstellen van een studiebureau. Hiervoor dient een bestek opgemaakt te worden en een gunningsprocedure doorlopen te worden.

          Het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW kan aangeduid worden voor de opmaak van het bestek, het voeren van de gunningsprocedure en voor de coördinatie tijdens de opmaak. Alsook voor het creëren van een draagvlaktraject en communicatietraject naar de bevolking. Deze aanstelling is mogelijk via de overeenkomst 31/2020 tot coördinatie opmaak natuurplan gemeente Schilde.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          De opmaak van een natuurplan is een zeer technisch gegeven wat maakt dat het aangewezen is om hiervoor een studiebureau aan te stellen.

          Omdat de kosten voor de opmaak van het natuurplan geraamd worden rond de 50.000 euro dient een bestek opgesteld te worden in het kader van de wet op de overheidsopdrachten.

          Het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW heeft expertise opgebouwd in de opmaak van dergelijke bestekken alsook in de coördinatie van dergelijke processen.

          Het aanstellen van het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW ontzorgt de gemeentelijke diensten in het verdere procesverloop en bespoedigt het procesverloop.

          Via een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Schilde en het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW kan de VZW aangesteld worden om deze opdracht uit te voeren.

          Het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW rekent voor de uitvoering van de overeenkomst zelf een bedrag aan van 700,00 euro voor de participatie en 1.500,00 euro voor de bestekopmaak, de gunningsprocedure en de opvolging van de opmaak.

 

Financiële gevolgen

 

MJP actie

MJP001190

Algemene rekening

2140000007

Beleidsveld

680

Bedrag

 

Visum financieel beheerder

2.200 euro incl. btw voor de coördinatie van de opdracht

50.000 euro incl. btw voor de opmaak van het natuurplan

 

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst met het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW 31/2020 voor de coördinatie opmaak natuurplan gemeente Schilde goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Retributiereglement turnzaal de Wingerd

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 21 oktober 2019: goedkeuring 'Retributiereglement turnzaal De Wingerd'.

 

Feiten en context

Het 'Retributiereglement turnzaal De Wingerd' loopt tot 31 december 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Argumentatie

          Het retributiereglement verstrijkt in 2020.

          Het is wenselijk een nieuw reglement op te maken.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het 'Retributiereglement turnzaal De Wingerd' goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Pidpa - buitengewone algemene vergadering - 18 december 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 17 februari 2020 duidt voor de algemene vergadering Peter Mendonck aan als afgevaardigde en Kathleen Krekels als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

          De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Feiten en context

          Brief van Pidpa van 23 oktober 2020:

          begroting 2021;

          toetredingen/uitbreidingen van opdracht;

          model als basis voor raadsbeslissing.

          Op vrijdag 18 december 2020 (reservedatum 21 december 2020) om 11 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering op afstand.

          De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

          nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

          begroting 2021;

          toetredingen;

          benoemingen;

          varia:

          synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting;

          vragen van vennoten;

          goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

Juridische gronden

          De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

          Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2021.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt akte van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa met betrekking tot het boekjaar 2021.

Artikel 2. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2021 en het toelichtend verslag.

Artikel 3. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding van de gemeente Retie bij HidrIBA en de gemeente Westerlo bij HidroSan.

Artikel 4. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de benoemingen.

Artikel 5. Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 6. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Cipal - algemene vergadering 10 december 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 met de volgende agendapunten:

          toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers;

          bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021;

          goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

          De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

          De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

          Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

          De statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Dit artikel bepaalt de bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente om op de algemene vergadering van Cipal van 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist dat het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

IKA - algemene vergadering 18 december 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Kristof Droessaert aan als afgevaardigde en Yolande Avontroodt als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

          De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

Feiten en context

          De gemeente werd per aangetekend schrijven van 28 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 18 december 2020 plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

          Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 28 oktober 2020 overgemaakt.

          Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

          Omwille van de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

          De agenda van de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 bevat volgende agendapunten:

          bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021;

          kapitaalverhoging aandelen 5f – vaststelling intekening en volstorting;

          statutaire benoemingen;

          statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd op 18 januari 2013
De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

          Artikel 432, §3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, hecht zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op vrijdag 18 december 2020 om 18 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee:

          bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021;

          kapitaalverhoging aandelen 5f – vaststelling intekening en volstorting;

          statutaire benoemingen;

          statutaire mededelingen.

Artikel 2. (in geval van schriftelijke algemene vergadering) De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

Artikel 3. (in geval van een fysieke algemene vergadering) De gemeenteraad beslist om de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 18 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist om het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Igean milieu & veiligheid - algemene vergadering - 16 december 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

          Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021;

          goedkeuren van de begroting 2021;

          innovatiefonds - bepalen bijdrage.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 16 december 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Igean dienstverlening- algemene vergadering - 16 december 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

          Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering.

          De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Feiten en context

          De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021;

          goedkeuren van de begroting 2021.

          In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 26 oktober 2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

          Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal;

          de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21 oktober 2020;

          de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021;

          de begroting 2021.

          De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN dienstverlening

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021;

          goedkeuren van de begroting 2021.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 16 december 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3. Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Inrichten fietsstraat Den Heuvel (vanaf Kempisch Veldweg tot Bredabaan) (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van de verkeerssituatie in de Oude Baan waar omwille van het drukke fietsverkeer in combinatie met sluipverkeer overwogen wordt om een officiële ‘fietsstraat’ in te richten (cfr. gemeenteraadscommissie dd.5/10/2020), wens ik de aandacht van het bestuur te vestigen op een analoge situatie op Den Heuvel (Schilde)/Bredabaan (Oelegem).

Den Heuvel( Schilde)/Bredabaan (Oelegem) is een veelgebruikte fietsroute (knooppunten) maar is tegelijk helaas ook een straat met veel sluipverkeer. Via de Bredabaan/Den Heuvel/Kempisch Veldweg trachten automobilisten het centrum van Oelegem en Schilde te ontwijken, alsook de drukke Oelegemsteenweg. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke verkeerssituatie, die nog versterkt wordt door een bocht in de weg en het ontbreken van verkeersremmers.

Mijn vraag:

Kan het bestuur daar op korte termijn verkeersremmende maatregelen nemen?

Kan het bestuur in overleg gaan met de gemeente Ranst om deze drukke (fiets-)as in te richten als fietsstraat?

Bij uitbreiding: wellicht zijn er in onze gemeente nog straten die in aanmerking komen als fietsstraat. Is het bestuur (dat claimt dat verkeersveiligheid een prioriteit is) bereid hier snel werk van te maken?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Opvragen overzicht van de handelaars die de gemeentelijke (corona-)toelage van 500 euro ontvangen hebben (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vorige gemeenteraadszitting vroeg ik naar een overzicht van alle handelaars die de gemeentelijke (corona-)ondersteuning van 500 euro ontvangen hebben. Tot op heden kreeg ik deze lijst nog niet.

Mijn vraag:

Werd mijn vraag per vergissing over het hoofd gezien? Wanneer kan ik het overzicht van de handelaars verwachten?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Den Aard (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Samen met heel wat inwoners delen wij de bekommernis over het project in Den Aard.

Deze plannen liggen reeds langer op tafel, maar blijkbaar is er de laatste tijd wel wat beweging in dit dossier op te merken. Zo is er de kap van bomen, al dan niet met vergunning. De communicatie met de gemeente en andere openbare instanties, juridische interventies, actiegroepen worden opgericht, enz.

 

Voor ons als CD&V gaat dit project in tegen elke vorm van de huidige visie over R.O.

Dit project is gelegen buiten de dorpskernen en gaat in tegen elke vorm van kernversterken.

Dit project heeft een enorme inpakt op het milieu en de biodiversiteit, fauna en flora in dit waardevol natuurgebied.

Dit project zal een enorme toegenomen mobiliteit kennen in deze woonwijk.

Dit gebied is watergevoelig, signaalgebied (zie waterstudies).  Om dit te bebouwen zal er grond moeten worden aangevoerd om op te hogen. Dit zal invloed hebben in de aangrenzende gebieden wat betreft wateroverlast. 

 

Als CD&V vragen wij dan ook aan het bestuur om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en om al het mogelijke te doen om dit project niet te laten doorgaan. Het bestuur wil inzetten op behouden van groen en zelfs uitbreiden. Dit project is een aanslag op onze groene gemeente.

 

Graag vernemen wij de stand van zaken over dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

De Zetten (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Juridische gronden

Artikel 28, §1, 2° van het decreet lokaal bestuur
De vergaderingen van de gemeenteraad zijn openbaar, behalve als de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

Argumentatie

Wegens het juridisch karakter van het dossier is het opportuun om dit agendapunt te behandelen in besloten zitting.

 

BESLUIT

Stemming:  (behandeling in besloten zitting)  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 niet gestemd: Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om dit agendapunt te behandelen in besloten zitting omwille van het juridisch karakter van het dossier.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Noodfonds verenigingen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Eerder dit jaar besliste de Vlaamse regering om een noodfonds te voorzien voor lokale verenigingen ter compensatie voor het financiële verlies door de Coronacrisis.  Door dit fonds kunnen steden en gemeenten zo een eigen invulling geven aan de heropleving van verenigingen en vrijetijdsbesteding.

Voor Schilde voorziet de Vlaamse regering een noodfonds van ongeveer 200.000 euro voor lokale sport-jeugd en cultuurverenigingen.

Lokale besturen vormen voor ons als CD&V de frontlinie in ondersteuning van lokale sportverenigingen, jeugdverenigingen en cultuurverenigingen. Lokale besturen staan in principe dicht bij hun inwoners en verenigingen en kennen hun noden het best.

Door de Coronacrisis hebben verenigingen vaak inkomsten verloren omdat sporttornooien, optredens, concerten quizzen en andere activiteiten om hun kas te spijzen niet konden doorgaan. Deze inkomsten zijn echter noodzakelijk om hun dagelijkse werking te blijven garanderen. Ten slotte vormen deze verenigingen het sociale bindmiddel binnen onze gemeente.  Als CD&V vinden wij het dan ook noodzakelijk dat het gemeentebestuur deze verenigingen maximaal blijft ondersteunen.

Dit werd al besproken tijdens één van afgelopen gemeenteraadcommissies. Unaniem werd besloten dat alle verenigingen in Schilde een dossier kunnen indienen om een financiële compensatie uit dit noodfonds te krijgen.  Ook het CBS heeft beslissingen genomen over dit noodfonds en wint advies in over een reglement voor een “corona noodfonds aan verenigingen”. Dit advies wordt voorgelegd aan diverse raden.

 

Als CD&V vinden wij dat commerciële verenigingen niet in aanmerking komen voor deze subsidie.

 

Verder hebben wij nog enkele vragen:

Verenigingen die een jaarlijkse subsidie ontvangen, komen deze nog in aanmerking voor een subsidie uit het noodfonds? Of wordt de jaarlijkse subsidie ingehouden omdat een activiteit omwille van Corona niet kan doorgaan? Ik denk hierbij o.a. aan Wezel culinair (niet doorgegaan?) en Winterdorp, ook beide commerciële organisaties.  Ik vermoed dat winterdorp dit jaar niet doorgaat. Zie maatregelen van onze gouverneur.

 

Verenigingen die al subsidies hebben ontvangen van de gemeente als ondersteuning, komen deze nog in aanmerking?  Ik denk aan KSK die al 60.000 euro hebben ontvangen als renteloze lening. Krijgen deze nog extra steun uit het noodfonds?

 

Graag vernemen wij hier een toelichting over.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Antitankgracht - Strategisch Pact (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Een groot aantal partners verzamelen zich rond de Antitankgracht en gaan samen aan de slag om de gracht als waterloop en ecologische hotspot te versterken. De samenwerking heeft als doel conflicten en missing links in het wandel-, fiets- en ruiternetwerk weg te werken en de aantrekkingskracht van de Antitankgracht en de omliggende natuur- en bosgebieden te vergroten.

 

Regionaal Landschap de Voorkempen staat in voor de coördinatie van dit ambitieuze project. Provincie Antwerpen trekt een bedrag van 67.000 euro uit om te investeren in het project 'Antitankgracht naar een robuuste ruggengraat in de Voorkempen'. Naast de provincie en het Regionaal Landschap zijn de gemeenten Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Brecht, Schilde en Ranst, de Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap Natuur en Bos, Agentschap Onroerend Erfgoed, Natuurpunt, Groenrand betrokken partij. Het is de bedoeling om het netwerk nog uit te breiden.

 

https://www.rldevoorkempen.be/nieuws/strategische-samenwerking-rond-de-antitankgracht

 

VRAAG

 

Kan ons college toelichting geven over dit pact en haar rol?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Bladblazers - Geluidsoverlast (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Bladblazers en andere machines die bij het groenonderhoud gebruikt worden, maken vaak een hels lawaai.

 

In Schilde is dit één van de grootste ergernissen bij onze bewoners, je moet maar eens lezen wat er allemaal over gezegd wordt op social media en Hoplr.

 

Nochtans kan het ook stiller. In Mortsel hebben ze het initiatief genomen om in de toekomst te kiezen voor aannemers die werken met geluidsarme bladblazers, heggenscharen, enzoverder.

 

Men kiest daar dus voor een geluidsarme aanpak voor aannemers van groenonderhoud, maw wordt het in Morstel binnenkort een pak stiller, tot groot jolijt van de bewoners.

 

Ondertussen hebben een aantal Schildese buurtbewoners zich verenigd en affiches opgehangen om de geluidsoverlast in hun buurt aan te kaarten en te stoppen. Wij kunnen dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. (zie bijlage)

 

VRAGEN

 

Heeft onze gemeente onderaannemers in dienst die werken met geluidsarm apparatuur?

Als Schilde de maatregel zoals die in Morstel werd genomen invoert, kan ze het voorbeeld geven aan onze bewoners die op den duur wel zullen volgen.

Kan onze gemeente ook extra initiatieven op touw zetten zoals het voorbeeld van de buurtbewoners?

 

Het is een kwestie van tijd vooraleer alle vervuilende apparatuur die voor lawaaioverlast zorgen verboden zullen worden (door onze regering en/of Europa). Het is aan onze gemeente om zelf te beslissen en initiatief te nemen. Zo kunnen we een stapje voor blijven.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Hof Ter Linde - Toegang (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Op het domein Hof Ter Linde wordt de toegang van de Beukendreef aan de Wijnegemsteenweg bemoeilijkt. Nergens staat er te lezen dat dit een openbare voetweg is. (Aan de toegang van de Boterlaarbaan hangt die er wel. De 'kleine' poort daar voor fietsers en voetgangers moet te allen tijde open blijven staan.)

 

VRAAG

 

Waarom is dit niet het geval bij de inkom aan de Wijnegemsteenweg?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Audiovisuele opnames (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Groen stelt voor om vanaf nu voor alle toekomstige gemeenteraden en raadscommissies een audiovisuele opname te maken, voor zowel de digitale als fysieke raden, om meer transparantie te creëren en de openbaarheid van bestuur te bevorderen. Naast de audiovisuele opnames vragen we ook om de schriftelijke verslagen te behouden.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Park d’Audaen - Rooilijnplan (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Kan het college toelichten waarom het rooilijnplan nu pas aan de orde komt in het dossier van Park D'Audaen terwijl de wegenis al ruim een jaar verlegd is, en dat niet enkel tijdelijk, maar wellicht ook definitief, en dus mogelijk al van in het begin aan de gemeenteraad had moeten worden voorgelegd?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Park d’Audaen - Doorsteek (Derde bouwaanvraag) (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Zowel aan de de buurtvereniging als aan de ganse gemeenschap heeft het schepencollege bezworen dat er geen doorsteek zou komen van het Costermans-project Park D'Audaen naar de Moerstraat. In de nieuwe vergunningsaanvraag staat nu letterlijk: "De toegang tot de (onderaardse) parking bevindt zich aan de Moerstraat."

 

Dit is dus een flagrante leugen geweest.

 

VRAAG

 

Kan het college zich nader verklaren?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Eugeen Van De Vellaan / Overlast Millesvaches (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Sinds de aanleg van de inrit voor Millesvaches en Delafaille is er extra geluids- en verkeershinder in de straat. Dit terwijl we hier toch duidelijk over een woon- en leefstraat spreken die bovendien vrij smal is en enkel eenrichtingverkeer toelaat.

Ik geef hieronder een korte opsomming van de (recente) problemen, die overigens reeds meermaals aangekaart werden bij de dienst mobiliteit, de politie, en de gemeente door verschillende bewoners van de straat:

• Het is een constant aan en af rijden van lichte en zwaardere vrachtwagens, ook in het weekend.

• De straat wordt volledig kapot gereden: putten wegdek, verzakkingen, voetpaden, opritten etc..

• De grotere vrachtwagens kunnen in de smalle straat niet in één keer de inrit op- of afrijden, dit betekent manoeuvres, voor en achteruitrijden, met veel trillingen en lawaai tot gevolg (biep signalen bij het achteruitrijden). Er komen regelmatig vrachtwagens die zwaarder zijn dan de toegelaten 3,5 ton.

• Om de oprit toch op te kunnen draaien wordt over het voetpad voor huisnummers 17 en 19 gereden, wat al tot een verzakking van de rand van het voetpad heeft veroorzaakt

• Om de oprit af te rijden wordt de oprit van het daarnaast gelegen huisnummer 22 gebruikt, wat ook voor schade zorgt

• Naast de poort hebben de eigenaars zelf een bord aangebracht dat aanmaant om niet voor 7u 's ochtends te leveren, dit werd al verschillende keren genegeerd en er komen vaak vrachtwagens leveren tot zelfs voor 6u ’s morgens

• Verschillende leveranciers negeren het eenrichtingsverkeer, vaak rijden ze in de tegenovergestelde richting, dit zorgt voor onveilige situaties.

 

Dit alles schaadt de rust van de buren die voor een woonomgeving kozen in Schilde en niet voor een KMO zone. De schade aan wegdek, voetpaden en opritten zal enkel maar toenemen. Het gevaar voor andere weggebruikers ook.

 

Deze straat is totaal ongeschikt voor een dergelijke faciliteit.

 

In bijlage enkele foto’s.

 

VRAGEN

 

Wat is de stand van zaken ivm het dossier van Millesvaches?

Wat gaat onze gemeente doen om deze problemen op te lossen en de rust te laten weerkeren in de Eugeen Van De Vellaan?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Status doorlichting kinderopvang (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Sinds het begin van deze legislatuur hamer ik op de verstoorde situatie van de kinderopvang in onze gemeente. Ik ga niet alle pijnpunten opnieuw herhalen, maar wel de meest elementaire; zijnde het aantal kindjes op de wachtlijst versus het aantal beschikbare plaatsen en het gebrek aan private initiatieven qua groepsopvang in onze gemeente vergeleken met omliggende gemeenten met eenzelfde demografie.

 

Ik hamer inderdaad om de zoveel maanden op dit punt omdat ik helaas zag en zie dat er ook weinig schot in de zaak kwam.

 

Voor de zomer kreeg ik het antwoord dat de dienst zou doorgelicht worden door een externe auditor. Dit om o.a. tekortkomingen, noden, mogelijkheden beter in kaart te brengen. Er zou in eerste instantie een bevraging komen van alle (interne) stakeholders. Is dit gebeurd? Bij welke stakeholders? Wat is de volgende stap? Wanneer kunnen we de uitkomst van deze doorlichting verwachten om dan knopen door te hakken en aan de slag te kunnen?

Graag verneem ik een concreet actieplan met specifieke tijdslijn.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Stand van zaken burgerbegroting (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

In het kader van participatie ging deze legislatuur werk gemaakt worden van een burgerbegroting, waarbij onze inwoners een budget ter beschikking zouden krijgen om prioritaire behoeften voor een bepaalde wijk of doelgroep aan te kaarten.

Graag vroeg ik een stand van zaken van de praktische uitwerking.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Stand van zaken ‘gemeentehuis van de toekomst’ (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Graag zou ik op de komende gemeenteraad informeren naar de geplande verbouwingen aan ons gemeentehuis om er een ‘gemeentehuis van de toekomst’ van te maken. Wat betekent dit voor ons gemeentebestuur net en is er al iets concreet?

 

Graag een toelichting over het opzet, de geplande werken en eventuele timing.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Dierenvoedselbank het brokkenhuis en huisdierensticker (Micheline Duysens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van het artikel in de krant aangaande het brokkenhuis van Gerthy Van Gaal, wonende te Schilde, heb ik volgende vraag.

Het brokkenhuis is een dierenvoedselbank die eigenaars van huisdieren wekelijks of maandelijks voorziet van voedsel. De eigenaars dienen wel een bewijs van hun lokaal OCMW, voedselbank of schuldbemiddeling, te kunnen voorleggen, om misbruik te vermijden.

Er bieden zich inwoners aan van Schilde, Zoersel, Wijnegem, Schoten tot zelfs Beerse. Nu was mijn vraag of wij als gemeente dit mooie initiatief ook kunnen ondersteunen?

 

Tevens zou ik willen vragen of de gemeente een bestelling wil plaatsen om de nieuwe huisdierenstickers aan te vragen

https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/bestel-je-huisdiersticker

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Mentaal welzijn van jongeren tijdens Corona. Vergeten is het probleem, participatie is de oplossing. (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Dit punt ligt in lijn met mijn oproep vorige maand om jongeren te betrekken in gemeentelijke communicatie rond coronamaatregelen.

We merken en horen dat jongeren het moeilijk hebben met deze nieuwe lockdown. Angstige gevoelens en eenzaamheid steken de kop op. Verschillende jongeren hebben het gevoel dat ze de fleur van hun leven missen.

Om nog maar te zwijgen over het zondebokproces waarbij de schuld van de nieuwe corona-uitbraak door sommigen bij de jeugd wordt gelegd.

Daarnaast ontbreekt voor een stuk een specifieke aanpak voor deze problematiek. Jongeren voelen zich vergeten en in de steek gelaten.

 

Graag wil ik ons gemeentebestuur in Schilde oproepen om een voortrekkersrol op te nemen in Vlaanderen.

We moeten als gemeente actief ons oor te luister leggen bij onze jongeren en kijken hoe we hen kunnen bereiken.

Laat ons jongeren actief bevragen naar hun noden, en laat hen meezoeken naar oplossingen voor hun problemen.

Zo bouwen we tegelijk aan een sterk draagvlak voor de maatregelen die genomen moeten worden.

Participatie en autonomie van jongeren mogen niet ontbreken in onze gemeentelijke strategie.

 

Hoe wilt ons gemeentebestuur een kader uitbouwen dat de nodige aandacht geeft aan:

1) het mentale welzijn van onze jongeren in kader van de Coronapandemie

2) het betrekken van jongeren bij het in kaart brengen van hun noden

3) het betrekken van jongeren in het zoeken naar oplossingen voor problemen die hen aanbelangen tijdens deze lockdown

4) Het betrekken van jongeren in de gemeentelijke communicatie

 

Meer participatie zal het draagvlak van de maatregelen bij jongeren vergroten en perspectief brengen om ze vol te houden.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Loslopende honden Lodewijk De Vochtplein (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Er komen meer klachten over loslopende honden op het Lodewijk De Vochtplein. De borden ‘geen hondenweide’ worden regelmatig omgedraaid, en ze zorgen voor een gevoel dat honden helemaal niet welkom zijn.

Kunnen we deze borden niet vervangen of aanvullen met ‘honden aan de leiband’, wat duidelijkheid schept?

En wat is de stand van zaken betreffende een hondenweide in ’s-Gravenwezel?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

Oversteekplaats fietsers, Gillès de Pélichylei – Veldlei (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Het nieuwe fietspad is klaar voor gebruik en de enthousiaste reacties stromen binnen.

Er is misschien nog een laatste ontbrekende schakel. Namelijk een oversteekplaats voor fietsers ter hoogte van de Veldlei.

Verschillende fietsers die daar moeten oversteken vinden het momenteel onduidelijk.

Kan er aan het Vlaams Gewest gevraagd worden om een oversteekplaats voor fietsers te voorzien, met de nodige signalisatie?

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 11 2020

De Zetten (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Nog een dossier dat al jaren aansleept en dat als zwaard van Damocles al jaren boven het hoofd van de gemeente hangt. Het begin van deze problematiek dateert al van 1981. In september 2017 werd de gemeente veroordeeld voor het hof van beroep. De gemeente ging in 2018 in cassatie tegen de veroordeling in hoger beroep. Dit arrest stelde de gemeente in hun gelijk.  In juli dit jaar besliste CBS een waardebepaling van de grond te laten doen en zijn er gesprekken gestart met de eigenaars. Is het de bedoeling dat de gemeente de gronden gaat overkopen?

Als CD&V pleiten wij dat dit waardevol natuurgebied (overigens ook signaalgebied) wordt overgenomen door de gemeente of een andere overheid. Wij hopen dan ook dat de gemeente ook hierin zijn verantwoordelijkheid neemt en samen met andere overheden en partners voldoende middelen kan voorzien. Het aankopen van dit gebied met doel om te vrijwaren van bebouwing zou het groene karakter in onze gemeente versterken.

 

Graag vernemen wij de stand van zaken over dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 17/11/2020