VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

14 december 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Verslag gemeenteraad 16 november 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 november 2020 goed mits onderstaande opmerking:

punt 4: dhr. K. Droessaert (Open VLD) wil graag toegevoegd zien dat er werd gevraagd om raadsleden te betrekken bij wijzigingen aan de personeelsformatie.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Punt bijlagen/links Video - Verslag gemeenteraad
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Data gemeenteraadscommissies 2021

 

 

Juridische gronden

          Artikel 37, §1 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

          Artikel 56 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals goedgekeurd op 21 januari 2019

Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van elk kalenderjaar wordt door de voorzitter van de gemeenteraad aan de raadsleden een overzicht van de geplande raadscommissies meegedeeld.

 

Argumentatie

De gemeenteraadscommissies vinden enkel plaats als er een agenda is.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraadscommissies voor 2021:

          maandag 4 januari 2021;

          maandag 1 februari 2021;

          maandag 1 maart 2021;

          dinsdag 6 april 2021 (wegens paasmaandag);

          maandag 3 mei 2021;

          maandag 7 juni 2021;

          maandag 6 september 2021;

          maandag 4 oktober 2021;

          woensdag 3 november 2021 (wegens Allerheiligen en -zielen);

          maandag 6 december 2021.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Jaarrekening 2019 - gemeente

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van de gemeente werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

          Artikel 260, derde lid van het decreet lokaal bestuur
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

          Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

          Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

          Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

          De jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 van de gemeente Schilde wordt goedgekeurd.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2019 van de gemeente door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Wijziging nominatieve subsidies 2020

 

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad van 16 december 2019: goedkeuring van de nominatieve subsidies 2020

 

Feiten en context

Door de nieuwe regelgeving is de lijst met nominatieve toelagen niet meer opgenomen in het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De volgende bevoegdheden kunnen door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

          De reglementen en de toelagen van de gemeentelijke adviesraden zouden in 2020 herbekeken worden. Door de coronacrisis is dit echter niet gelukt.

          Dit houdt in dat het huidige reglement nog steeds van toepassing is en dat de 12 adviesraden recht hebben op een gemeentelijke toelage van 1.000 euro.

          Dit is niet voorzien in het budget van 2020 maar doordat er meerdere nominatieve toelagen niet zijn uitgekeerd, omwille van evenementen die geannuleerd zijn door de coronacrisis (bijvoorbeeld Carrousel, Winterdorp, Schilde Feest, enzoverder), is er wel budget om te verschuiven.

          De adviesraden werden op 16 november 2020 aangeschreven met de vraag welke adviesraden afstand wensen te doen van deze subsidie omdat ze deze subsidie niet nodig hebben.

          Volgende adviesraden wensen de toelage voor 2020 toch te ontvangen: het inwonerspanel, GKVR, het beheersorgaan gemeenschapscentrum, de jeugdraad, de raad voor cultuurbeleid, de seniorenraad en de GECORO.

          Volgende adviesraden doen afstand van de toelage voor 2020: het beheersorgaan van de plaatselijke bibliotheek, de sportraad, de gemeentelijke adviesraad voor personen met een handicap en de GROS.

          Enkel de milieuraad heeft niet geantwoord noch een aanvraag voor deze toelage ingediend.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

Diverse MJP's (van MJP001323 t.e.m. MJP001334)

Actie

AC000024

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

Diverse beleidsvelden

Bedrag

Visum financieel directeur

8.000 euro

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt onderstaande lijst van nominatieve subsidies voor de adviesraden goed:

MJP       Actie A.R.       B.V.  BEGUNSTIGDE            BEDRAG (EUR)

MJP0013232464930000000110Inwonerspanel, adviesraad         1.000

MJP0013242464930000000500GKVR         1.000

MJP0013262464930000000705Beheersorgaan gemeenschapscentrum     1.000

MJP0013272464930000000750Gemeentelijke Jeugdraad         1.000

MJP0013282464930000000709Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid     1.000

MJP0013312464930000000959Gemeentelijke Seniorenraad         1.000

MJP0013332464930000000390Milieuraad         1.000

MJP0013342464930000000600GECORO         1.000

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Schilde

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van het AGB Schilde zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. 

          De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

          de wijzigingen van de strategische nota (in voorkomend geval): de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de aangepaste toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde documentatie bij de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

          Artikel 242 van het decreet lokaal bestuur
De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

          Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Artikel 39, §1 en §3 van de statuten van AGB, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van 17 juni 2019

Het AGB maakt een meerjarenplan op overeenkomstig de regels die krachtens de artikelen 252, 254, 255, 256, 257 en 258 van het decreet lokaal bestuur gelden voor het meerjarenplan van de gemeente.

De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de volgende voorwaarde vervuld is: het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul.

          De voorwaarde die geldt voor het financieel evenwicht van de gemeente en het OCMW dat de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) groter dan of gelijk is aan nul, is niet van toepassing voor het AGB (artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen).

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2019) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad van bestuur (15 juni 2020) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van bestuur AGB Schilde van 14 december 2020 van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van AGB Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Gemeentelijke dotatie in het politiebudget 2021

 

 

Feiten en context

De bedragen van de gemeentelijke dotaties in het budget van de Lokale Politie Voorkempen voor 2021 werden als volgt vastgesteld:

GEMEENTE

DOTATIE 2021

Brecht

2.994.524 euro

Malle

2.013.559 euro

Schilde

2.985.231 euro

Zoersel

2.332.631 euro

TOTAAL

10.325.945 euro

 

Juridische gronden

Artikel 40 van de wet van 7 december 1998 op de politiehervorming

Elke gemeente van een meergemeentenzone dient de dotatie aan het lokaal politiekorps goed te keuren.

 

Inspraak en advies

Politieraad

 

Argumentatie

De dotatie van de gemeente Schilde aan de politiezone Voorkempen voor het meerjarenplan 2020-2025 in het jaar 2021 bedraagt 2.985.231 euro.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

92

Algemene rekening

6494000000

Beleidsveld

0400

Bedrag

Visum financieel directeur

2.985.231 euro

/

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Marijke Dillen en Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De dotatie van de gemeente Schilde aan de politiezone Voorkempen in meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2021 ten bedrage van 2.985.231 euro wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

Artikel 2. Deze beslissing zal aan de politiezone en aan het arrondissementscommissariaat worden meegedeeld.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Gemeentelijke dotatie in het budget 2021 van de hulpverleningszone Rand

 

 

Feiten en context

Het jaarlijks te financieren saldo van de hulpverleningszone moet gefinancierd worden door de gemeenten van de zone.
Voor Schilde bedraagt de dotatie voor 2021: 264.261 euro investeringstoelage en 852.403 euro werkingstoelage.

 

Juridische gronden

Artikel 68 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid

De gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting.

 

Inspraak en advies

Zoneraad van 30 oktober 2020

 

Argumentatie

De dotatie van de gemeente Schilde voor het budget 2021 van de hulpverleningszone Rand bedraagt 264.261 euro investeringstoelage en 852.403 euro werkingstoelage.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

93

Algemene rekening

6640000000 en 6494000000

Beleidsveld

0410

Bedrag

Visum financieel directeur

264.261 euro investeringstoelage en 852.403 euro werkingstoelage

/

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De dotatie van de gemeente Schilde in het budget 2021 van de hulpverleningszone Rand ten bedrage van 264.261 euro investeringstoelage en 852.403 euro werkingstoelage wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 - deel gemeente

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 bestaat uit:

          de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen aan de strategische nota

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2019) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (15 juni 2020 door de gemeenteraad - 15 juni 2020 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

6 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het gemeentelijk deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 - integraal

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 bestaat uit:

          de aangepaste strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de aangepaste financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de motivering van de wijzigingen;

          de geactualiseerde toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249, §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur
Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld.
Een aanpassing van het meerjarenpaln omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

          Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en de provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2019) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (15 juni 2020 door de gemeenteraad - 15 juni 2020 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

6 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van maatschappelijk welzijn van 14 december 2020 van het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het deel van de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. 

Artikel 3. Door die goedkeuring van de gemeenteraad wordt de aanpassing van het meerjarenplan 2021-2025 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Nominatieve subsidies 2021

 

 

Feiten en context

Door de nieuwe regelgeving is de lijst met nominatieve toelagen niet meer opgenomen in het meerjarenplan. 

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

Er zijn geen wijzigingen aan de lijst van nominatieve toelagen ten opzichte van de voorgaande jaren.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Marijke Dillen en Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de onderstaande lijst van nominatieve toelagen voor het jaar 2021 goed:

MJP       Actie A.R.       B.V.  BEGUNSTIGDE            BEDRAG (EUR)

MJP0003439564930000000480BIN Bergen500

MJP0003439564930000000480BIN Drijhoek370

MJP0003439564930000000480BIN Gouwberg500

MJP0003439564930000000480BIN-Z370

MJP0003439564930000000480BIN Schils Veld370

MJP0003439564930000000480BIN Schilde Centrum500

MJP0003439564930000000480BIN Steynhoeve620

MJP0003439564930000000480BIN Picardië500

MJP0003439564930000000480BIN Hertebos370

MJP0003439564930000000480BIN Zonnebos370

MJP0007082864930000000500Schilde Feest         5.000

MJP0007082864930000000500Dorpsdag 's-Gravenwezel         5.000

MJP00000817564930000000521Toerisme Voorkempen         2.500

MJP00078718864930000000800Oudervereniging GLS De Wingerd500

MJP00078718864930000000800Ouderraad H.H.van Maria500

MJP00078718864930000000800Oudervereniging Sint-Ludgardis (SLOC)500

MJP00078718864930000000800Oudervereniging Vennebos500

MJP00078718864930000000800Oudervereniging Wonderwijzer500

MJP00078718864930000000800Oudervereniging Dennenhof500

MJP00078718864930000000800Vriendenkring MPI Zonnebos500

MJP00001619364930000000820Centen voor instrumenten v.z.w.         3.000

MJP00002120164930000000709Hoge Gildenraad der Kempen  25

MJP00002120164930000000709Festival der Voorkempen         5.000

MJP00002120164930000000709Internationaal Europeade Comité  75

MJP00002120164930000000709Ons Erfdeel100

MJP00002120164930000000709Cultuurraad Voor- en Noorderkempen  50

MJP00006720264930000000719Toelage Winterdorp       15.000

MJP00006720264930000000719Carrousel v.z.w.       16.000

MJP00006720264930000000719Wezel Culinair       10.000

MJP00006920364930000000719Vonak vzw         9.800

MJP00006920364930000000719Give a day         3.450

MJP00002020164930000000740Koninklijke WAC Wezel Sportief        10.000

MJP00079520164930000000740K.S.K. 's-Gravenwezel- Schilde        11.000

MJP00079520164930000000740Rugby Schilde Diabolos        11.000

MJP00079520164930000000740F.C. Alberta Schilde        11.000

MJP0007844264930000000989Samana - Ziekenzorg125

MJP00002220164930000000911De Witte Mol250

MJP00002220164930000000911Ontspanningskosten mindervaliden          1.700

MJP00002220164930000000911Brailleliga  50

MJP00002317464930000000959Reis- en ontspanningskosten senioren     10.000

MJP00002317464930000000959Zorgcentrum Sint-Lodewijk v.z.w.       50.000

MJP0000171956494000000016011.11.11-actiecomité         1.250

MJP00001719564940000000160Door de G.R.O.S. te verdelen subsidies 101.251

MJP00078317864940000000900Realisatie Huis van het Kind         5.000

MJP00033517964930000000944Tele-Onthaal v.z.w.250

MJP00033517964930000000944Kiosk v.z.w. (De Twee Gezusters)250

MJP00033517964930000000944CKG Het Open Poortje250

MJP00033517964930000000944Think out-of-the-box v.z.w.250

MJP00006820264930000000985Onthaalcentrum Naboram vzw         1.240

MJP00006820264930000000985Kind en preventie Schilde750

MJP00006820264930000000985Rode Kruis - afdeling Schilde650

MJP00006820264930000000985Vlaams Kruis  25

MJP00006820264930000000985Wit-Gele Kruis250

MJP00046314464930000000390Bond Beter Leefmilieu500

MJP00046314464930000000390Regionaal Landschap De Voorkempen      5.100

MJP00046314464930000000390Stichting Kempens Landschap v.z.w.         4.000

MJP0013232464930000000110Inwonerspanel, adviesraad         1.000

MJP0013242464930000000500GKVR         1.000

MJP0013252464930000000703Beheersorgaan van de plaatselijke bib       1.000

MJP0013262464930000000705Beheersorgaan gemeenschapscentrum     1.000

MJP0013272464930000000750Gemeentelijke Jeugdraad         1.000

MJP0013282464930000000709Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid     1.000

MJP0013292464930000000740Sportraad Schilde         1.000

MJP0013302464930000000911Raad voor personen met een handicap      1.000

MJP0013312464930000000959Gemeentelijke Seniorenraad         1.000

MJP0013322464930000000160G.R.O.S         1.000

MJP0013332464930000000390Milieuraad         1.000

MJP0013342464930000000600GECORO         1.000

MJP00006720264930000000719Ummagumma (Zomer in 't park)         9.000

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Maaltijdcheque - jaarlijkse vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 16 december 2019 werd in de gemeenteraad het bedrag van de maaltijdcheque voor 2020 vastgesteld op acht euro.

          Op 16 november 2020 werd in het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om het bedrag van de maaltijdcheque voor 2021 te behouden op acht euro.

 

Juridische gronden

          Koninklijk besluit van 26 mei 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders
Dit koninklijk besluit brengt het maximumbedrag van de maaltijdcheque op acht euro.

          Artikel 218 van de rechtspositieregeling
De waarde van de maaltijdcheque wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld.

 

Inspraak en advies

Op 30 november 2020 werd het voorstel om het bedrag van de maaltijdcheque vast te leggen op acht euro besproken tijdens het syndicaal overleg. Het bijzonder onderhandelingscomité gaat akkoord met dit voorstel.

 

Argumentatie

De waarde van de maaltijdcheque dient jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om voor dienstjaar 2021 het bedrag van de maaltijdcheque vast te stellen op acht euro (werkgeversbijdrage 6,91 euro en  werknemersbijdrage 1,09 euro).

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Uitvoering sectoraal akkoord - koopkrachtverhoging en verhoging tweede pensioenpijler

 

 

Voorgeschiedenis

          Sinds 1 januari 2011 is de tweede pensioenpijler voor alle contractuele medewerkers vastgelegd op 1%. Het gemeentebestuur heeft hiervoor een contract afgesloten met Ethias die deze pensioenfondsen beheert.

          De gemeenteraad besliste op 18 december 2017 om de tweede pensioenpijler voor alle contractuele medewerkers op te trekken tot 2,5%.

          Gsd-v (Gemeenschappelijke sociale dienst lokale besturen in Vlaanderen) stelt jaarlijks middelen (VIA-middelen) ter beschikking van de lokale besturen om de koopkracht van de werknemers te verhogen. Schilde zette deze middelen tot op heden in voor de tweede pensioenpijler voor contractuele (VIA) medewerkers.

 

Feiten en context

          Aan gemeente en OCMW Schilde zijn voor 2020 respectievelijk 62.744,87 euro en 27.759 euro VIA5 middelen toegekend. Voor 2021 worden gelijkaardige bedragen verwacht.

          Aan gemeente en OCMW Schilde zijn respectievelijk 6.794,46 euro en 4.087,75 euro VIA4-restmiddelen toegekend voor een verhoging van de tweede pensioenpijler.

          De jaarlijkse bijdrage aan de tweede pensioenpijler voor de contractuele medewerkers aan 3% wordt voor 2021 geraamd op 87.000,00 euro voor het gemeentebestuur en 37.000,00 euro voor het OCMW. De verhoging van 2,5% naar 3% komt dus neer op ongeveer 14.500 euro voor de gemeente en 6.150,00 euro voor het OCMW. Dit bedrag is voorzien in de ramingen voor BBC 2021-2025.

          Het sectoraal akkoord moet door alle lokale besturen uitgevoerd worden. Specifiek voor Schilde is dit beperkt tot een verplichte recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro.  Elk personeelslid krijgt vanaf 1 januari 2020 jaarlijks een recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE. Dat bedrag wordt toegekend via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques, via de invoering of verhoging van een ecocheque, via de invoering van cultuur- of sportcheques, via de invoering van lokale handelaarsbonnen (cadeaucheques of geschenkcheques), of door een combinatie van die cheques.

          Voor de gemeente voorziet de personeelsformatie 135,21 VTE en voor het OCMW 60,05 VTE  medewerkers in dienst in 2021. Het bedrag om 200 euro jaarlijks per VTE uit te keren is voorzien in de ramingen voor BBC 2021-2025.

          De federale pensioendienst voorziet een korting op de responsabiliseringsbijdrage wanneer het bestuur de tweede pensioenpijler tot 3% verhoogt vanaf 2021. Dit opent het recht op een korting tot 50% voor de bijdrage die het bestuur betaalt voor deze tweede pensioenpijler. Besturen die niet aan deze voorwaarde voldoen, worden bovendien gesanctioneerd door een verhoging van de responsabiliseringsbijdrage. De korting die het ene lokaal bestuur in voorkomend geval geniet wordt gefinancierd door de verhoging van de responsabiliseringsbijdrage van de andere besturen die niet aan de wettelijke voorwaarden voor een tweede pensioenpijler voldoen. Deze vermindering is daarom onder voorbehoud: ze kan maar effectief toegepast worden als er voldoende andere lokale besturen zijn die een responsabiliseringsbijdrage verschuldigd zijn en niét aan de voorwaarden van de Wet Bacquelaine voldoen. Dit zal pas eind 2022 definitief afgerekend worden.

 

Juridische gronden

          Vlaams sectoraal akkoord VIA middelen
In de Vlaamse Intersectorale Akkoorden (kortweg VIA) leggen de werkgevers- en werknemersorganisaties samen met de Vlaamse overheid afspraken vast om de arbeidsvoorwaarden in de non-profitsector te verbeteren. Om die afspraken te kunnen uitvoeren, ondersteunt de Vlaamse overheid de werkgevers financieel.
Op 8 juni 2018 werd het vijfde Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA 5) voor de non-profitsector gesloten. Door dat akkoord trekt de Vlaamse overheid vanaf 2018 extra geld uit (de zogenaamde VIA-middelen). De sociale partners hebben afgesproken om ook het niet-VIA-personeel dezelfde voordelen toe te kennen.

          Omzendbrief sectoraal akkoord voor de lokale en provinciale besturen van 28 mei 2020
Het sectoraal akkoord werd afgesloten voor het kalenderjaar 2020 en kreeg de goedkeuring van de Vlaamse Regering op 10 april 2020. Alle lokale en provinciale besturen die onder het toepassingsgebied van het sectoraal akkoord vallen, moeten het globaal uitvoeren.

          Wet 30 maart 2018 met betrekking tot wijziging van de individuele responsabilisering van de provinciale en lokale overheden binnen het gesolidariseerde pensioenfonds, tot aanpassing van de reglementering inzake aanvullende pensioenen, tot wijziging van de modaliteiten van de financiering van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen en tot bijkomende financiering van het gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen.

          Artikel 40, §2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 

Inspraak en advies

          Het ACV-openbare diensten  stelde op 17 februari 2020 de vraag om de tweede pensioenpijler te verhogen.

          Dit voorstel werd voorgelegd aan het bijzonder onderhandelingscomité (BOC) op 30 november 2020. Het comité sprak zich positief uit over het voorstel.

 

Argumentatie

          Zowel de Vlaamse als de federale overheid geven financiële stimulansen om de lokale besturen aan te moedigen de tweede pensioenpijler te verhogen.

          Het bestuur werkt van bij aanvang mee aan de koopkrachtverhoging van medewerkers via de VIA-middelen en komt daardoor in aanmerking voor verdere financiële ondersteuning voor de huidige koopkrachtverhogingen.

          De medewerkers van gemeente en OCMW Schilde ontvangen het maximumbedrag van 8 euro per dag voor de maaltijdcheques, waardoor hiervoor geen koopkrachtverhoging moet uitgevoerd worden.

          De koopkrachtverhoging van 200 euro per medewerker (aangepast aan prestatiebreuk en tewerkstellingsduur) via eco-cheques is operationeel en fiscaal de meest eenvoudige werkwijze en ondersteunt de milieudoelstellingen van het bestuur.

          Het bestuur hanteert reeds de afgesproken minimale bijdragevoet tweede pensioenpijler van 2,5% waardoor er voor 2020 geen verhoging verplicht wordt binnen het sectoraal akkoord.

          Door de tweede pensioenpijler vanaf 2021 te verhogen naar 3% krijgt het bestuur de kans een korting van 50% te ontvangen voor deze kosten. Samen met de VIA-middelen kan deze korting er voor zorgen dat de volledige kost van de tweede pensioenpijler en de koopkrachtverhoging vergoed wordt door de hogere overheid.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

diverse

Actie

AC000105 t.e.m. AC000118

Algemene rekening

6223000000 - bijkomende werkgeversbijdragen tweede pensioenpijler bij 3% ipv 2,5%

Beleidsveld

diverse

Bedrag

 

Visum financieel directeur

14.500,00 euro gemeente

6.150,00 euro OCMW

nvt

 

 

MJP

diverse

Actie

AC000105 t.e.m. AC000118

Algemene rekening

6223000000 - federale korting 50% tweede pensioenpijler

Beleidsveld

diverse

Bedrag

 

Visum financieel directeur

-47.350,00 euro gemeente

-20.140,00 euro OCMW

nvt

 

 

MJP

MJP000219 en MJP000319

Actie

AC000115

Algemene rekening

6230099900 - koopkrachtverhoging 200 euro per VTE

Beleidsveld

diverse

Bedrag

 

Visum financieel directeur

27.042,00 euro gemeente

12.010,00 euro OCMW

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de verplichte recurrente jaarlijkse 200 euro koopkrachtverhoging per VTE, conform het sectoraal akkoord 2020, uit te keren in ecocheques.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de tweede pensioenpijler voor de contractuelen vanaf 2021 te verhogen van 2,5% naar 3%.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist dat deze verhoging van de tweede pensioenpijler opnieuw onderhandeld wordt als de VIA-toelage van de Vlaamse overheid of de federale mogelijkheid tot korting op de responsabiliseringsbijdrage wegvallen.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 26 april 2018 is een training morele oordeelsvorming gegeven in het gemeentehuis, specifiek gericht op personeelsmedewerkers. Deze opleiding is gegeven door een lesgever van governance & integrity België, dat samenwerkt met VVSG en Diverscity.

          De lesgever heeft een tool voorgesteld waarmee managementteams, leidinggevenden en besturen op basis van 10 vragen een quickscan integriteit kunnen doen voor hun organisatie. Op basis daarvan krijgen zij advies op maat dat kan inspireren voor de vervolgstappen van het integriteitsbeleid.

          Het managementteam heeft op 2 mei 2018 beslist in te gaan op de uitnodiging om de quickscan integriteit in te vullen ter voorbereiding van de opmaak van de deontologische code. Het rapport is op 21 juni 2018 opgemaakt

          Het managementteam besliste op 7 november 2018 de werkgroep deontologie samen te stellen om onder begeleiding van governance & integrity België te werken aan de opmaak van de deontologische code voor gemeente- en OCMW-personeel.

          De werkgroep kwam vier maal samen tussen 16 januari 2019 en 29 maart 2019 om de samenstelling van het document voor te bereiden.

          Het managementteam nam op kennis 30 september 2020 kennis van het ontwerpdocument en besliste dit voor te leggen aan de interne leesgroep met vrijwillige leden. De leden van het managementteam gaven feedback over het document.

          De leesgroep gaf op 28 oktober 2020 feedback over het document. 

 

Feiten en context

Het ontwerpdocument werd aangevuld met de feedback en wordt voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische gronden

Artikel 193 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen een gezamenlijke deontologische code vast voor het personeel.

 

Inspraak en advies

De deontologische code werd op 30 november 2020 voorgelegd op het syndicaal overleg.

 

Argumentatie

          De organisatie wil ondersteuning bieden aan medewerkers in deontologisch gevoelige situaties.

          Een deontologische code moet gedragen zijn en helder gecommuniceerd worden binnen de organisatie.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de deontologische code voor het personeel van gemeente en OCMW goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Agressieprotocol

 

 

Voorgeschiedenis

In het kader van de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en de Codex over het Welzijn op het Werk stelt het bestuur in overleg met de leden van de hiërarchische lijn, de interne en externe diensten preventie en bescherming op het werk en het bevoegd overlegorgaan een globaal preventieplan (GPP) op voor een termijn van vijf jaar.

 

Feiten en context

          In het GPP 2020-2025 staat onder het luik psychosociale belasting veroorzaakt door het werk volgende doelstelling: een uitgeschreven agressiebeleid opmaken met stappenplan per doelgroep.

          Er werd gewerkt aan een agressieprotocol voor heel de organisatie.

          Aan de hand van dit agressieprotocol wil het bestuur een maximale ondersteuning bieden aan medewerkers die slachtoffer zijn geworden van agressie.

          Het doel van dit agressieprotocol is:

          agressie en geweld voorkomen door het nemen van preventieve maatregelen;

          duidelijk laten merken dat geweld ten opzichte van medewerkers niet geaccepteerd wordt;

          het slachtoffer zo goed mogelijk ondersteunen in het geval van geweld en nazorg verlenen;

          de belangen van het bestuur veilig stellen en de schade verhalen;

          de medewerkers handvaten geven.

 

Juridische gronden

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk
De wet vormt de basis van een grondige hervorming van de wetgeving over veiligheid en gezondheid op het werk: de regeling betreffende de preventie van psychosociale risico's op het werk, waaronder stress, geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk.

 

Inspraak en advies

          Besproken met de werkgroep jaar actieplan

          Besproken met de psycholoog en preventieadviseur van Igean

 

Argumentatie

Lokaal bestuur Schilde wil een hoog veiligheidsniveau bereiken en handhaven.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het agressieprotocol en beslist dit goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Intergemeentelijke samenwerking IGEAN - samenwerking en afsprakennota IGEAN - handhaving ruimtelijke ordening

 

 

Voorgeschiedenis

          2 oktober 2019 en 16 januari 2020: IGEAN licht een voorstel toe voor een intergemeentelijke samenwerking ter ondersteuning van de lokale besturen voor de handhaving ruimtelijke ordening. Er kan gekozen worden uit 3 niveau's:

          niveau 1: zachte handhaving;

          niveau 2: opmaak PV of verslag van vaststelling;

          niveau 3: bestuurlijke en (straf)rechtelijke handhaving.

          4 mei 2020: het college van burgemeester en schepenen keurt het voorstel principieel goed om beroep te doen op IGEAN voor intergemeentelijke samenwerking en besluit om voor het ondersteuningsniveau 2 en 3 te kiezen.

          28 september 2020: het college van burgemeester en schepenen beslist het beleidsplan handhaving ruimtelijke ordening - prioriteitennota goed te keuren en legt deze voor ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

          26 oktober 2020 : de gemeenteraad beslist het beleidsplan handhaving ruimtelijke ordening - prioriteitennota goed te keuren.

          30 november 2020: het college van burgemeester en schepenen beslist de afsprakennota handhaving ruimtelijke ordening goed te keuren en legt deze voor ter goedkeuring aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

          Om te kunnen voorzien in een gepaste woon- en leefkwaliteit voor alle inwoners, rekening houdend met de daar tegenoverstaande schaarse ruimte in Vlaanderen, is een goede ruimtelijke ordening van bijzonder belang. Ruimtelijke ordening is dan ook een belangrijke bevoegdheid van de gemeenten. De (lokale) besturen beschikken bij de uitoefening van deze bevoegdheid over heel wat instrumenten, gesteund op drie pijlers:

          planning;

          vergunningverlening;

          handhaving. 

          Zonder een doordachte en effectieve handhaving verliezen de eerste twee pijlers hun belang en wordt aan hun doelen voorbijgegaan.

          Sinds de inwerkingtreding op 1 maart 2018 van het decreet betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning en het daarbij horende handhavingsbesluit, hebben de gemeenten een aantal mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden, gekregen voor de organisatie en uitoefening van een effectief en doortastend (bestuurlijk) handhavingsbeleid inzake ruimtelijke ordening. Dit kan gemeentelijk, maar ook intergemeentelijk ingevuld worden.

          IGEAN voorziet een intergemeentelijk team bestaande uit Intergemeentelijke Verbalisant(en) (IGV) en Intergemeentelijke Stedenbouwkundige Inspecteur(s) (IGSI) die kunnen optreden in alle deelnemende gemeenten.

          De kostprijs van de intergemeentelijke samenwerking ter ondersteuning van de handhaving van de regelgeving op de Ruimtelijke Ordening bestaat uit de kostprijs van het intergemeentelijk team (personeelskosten en werkingskosten).

          De totale kosten van het intergemeentelijk team worden verdeeld over alle deelnemende gemeenten, rekening houdend met volgende parameters en de daarbij horende weging:

          30% gelijk over alle deelnemende gemeenten;

          15% volgens aantal inwoners;

          15% volgens oppervlakte;

          40% volgens gekozen ondersteuningsniveau, waarbij:

                      niveau 1 telt voor 35%;

                      niveau 2 telt voor 35%;

                      niveau 3 telt voor 30%.

          Bij de aanvang van de samenwerking wordt aan elke deelnemende gemeente een bedrag opgevraagd, rekening houdend met de kostenraming van het intergemeentelijk team.

          Jaarlijks wordt de werkelijke kost van het intergemeentelijk team bepaald en verrekend met het reeds opgevraagde bedrag.

 

Juridische gronden

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

          Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning

          Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

          Het handhavingsbesluit ruimtelijke ordening van 9 februari 2018

 

Argumentatie

          De gemeente Schilde neemt haar verantwoordelijkheid om de regelgeving inzake de ruimtelijke ordening op haar grondgebied te handhaven conform de voorschriften van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en uitvoeringsbesluiten.

          De gemeente heeft ervoor gekozen om binnen haar eigen werking geen verbalisant aan te stellen. 

          De intergemeentelijke samenwerking voorziet in intergemeentelijke verbalisanten en intergemeentelijke inspecteurs waardoor een volwaardig handhavingsbeleid kan gevoerd worden.

          De intergemeentelijke samenwerking zal buiten kennis en juridische know-how zorgen voor een effectief en daadkrachtige ondersteuning van het handhavingsbeleid van de gemeente Schilde.

          Naast de prioriteiten van het parket en het gewest zullen de prioriteiten van de gemeente Schilde worden gehandhaafd.

          De kostprijs wordt omlaag gebracht door enkel te kiezen voor niveau 2 en niveau 3. Niveau 1, de zachte handhaving, wordt door de gemeente Schilde zelf georganiseerd.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000424

Actie

AC00130

Algemene rekening

6139999900

Beleidsveld

0300

Bedrag

Visum financieel directeur

15.824,46 euro

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1.  De gemeenteraad neemt kennis van de toelichting bij de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN voor de ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening evenals van de concrete inhoud van de verschillende ondersteuningsniveaus zoals opgenomen in de powerpoint van juni 2020. De gemeente Schilde tekent in op niveau 2 en 3.

Artikel 2. De gemeenteraad tekent in op de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN voor de ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening en keurt de daarbij horende afsprakennota goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist de burgemeester en de algemeen directeur te mandateren om de overeenkomst en de afsprakennota te ondertekenen.

Artikel 4. De gemeente Schilde zal beroep doen op het intergemeentelijk team van IGEAN in het kader van de handhaving voor de ruimtelijke ordening voor volgende ondersteuningsniveaus:

          niveau 2: opmaak PV of verslag van vaststelling:

het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente van zodra de vaststellingen van stedenbouwkundige overtredingen dienen te worden geformaliseerd in een proces-verbaal of in een verslag van vaststelling, al dan niet met stakingsbevel;

          niveau 3: bestuurlijke en (straf)rechtelijke handhaving:

het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het uitwerken en opleggen van herstelgerichte maatregelen en herstelvorderingen, minnelijke schikkingen, enzoverder en dit zowel in het bestuurlijke als in het strafrechtelijke traject.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Gemeentelijk reglement inzake registratie en heffing op verwaarloosde woningen en gebouwen

 

 

Voorgeschiedenis

          17 mei 2010: goedkeuring gemeenteraad ontwerp-reglement voor de belasting op gebouwen en/of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, onveilig, verwaarloosd, bouwvallig of leegstaand

          30 augustus 2010: goedkeuring gemeenteraad aanpassing/correctie belasting op gebouwen en/of woningen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, onveilig, verwaarloosd, bouwvallig of leegstaand

          16 december 2013: goedkeuring gemeenteraad aanpassing ter voorkoming van opnemen op verschillende inventarissen tegelijkertijd en de berekening heffing leegstand

          18 mei 2015: goedkeuring gemeenteraad opsplitsing reglement in leegstandsregister en leegstandbelasting, waarbij de andere regelingen van onbewoonbaar, ongeschikt, onveilig, verwaarloosd, bouwvallig niet meer zijn opgenomen

          4 december 2017: het college van burgemeester en schepenen beslist om een reglement verwaarlozing, zowel registratie als heffing, verder uit te werken en voor te leggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring (punt verdaagd)

          8 januari 2018: het college van burgemeester en schepenen beslist om eerst cijfermateriaal te verzamelen alvorens een reglement uit te werken

          17 juni 2019: de gemeenteraad beslist om deel te nemen aan de interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Midden, voor de periode 2020-2025 en gaat akkoord met het uitvoeren van de verplichte en aanvullende activiteiten

          27 april 2020: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de voorgestelde randmaatregelen in het dossier Schildestrand en een reglement verwaarlozing voor te bereiden

          9 november 2020: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het ontwerpreglement verwaarlozing en beslist om deze voor te leggen aan de gemeenteraad van 14 december 2020

 

Feiten en context

          Met de wijziging in het reglement leegstandsregister en leegstandbelasting in 2015 werden de andere aspecten van woonkwaliteitsbewaking (onbewoonbaar, ongeschikt, onveilig, verwaarloosd, bouwvallig) weggelaten. Bijgevolg heeft de gemeente sindsdien geen reglement verwaarlozing (register en heffing).

          Op 22 december 2016 besliste het Vlaams parlement om het beleid rond de bestrijding van verwaarlozing volledig toe te vertrouwen aan de gemeenten. Dit decreet trad in werking op 1 januari 2017. Het gewest bepaalt alleen nog de hoofdlijnen en geeft de gemeenten verder volledige beleidsvrijheid in het registreren en belasten van verwaarloosde panden. Deze beslissing is gebaseerd op de vaststelling dat verwaarlozing, net als leegstand, bij uitstek een lokale aangelegenheid is. Het register van verwaarloosde woningen en gebouwen wordt jaarlijks geactualiseerd.

          Het reglement verwaarlozing, zowel registratie als belasting, is een verplichte activiteit (VA 2_4) in het subsidiedossier IVLW Midden.

 

Juridische gronden

          Artikel 170, §4 van de Grondwet van 1831 en latere wijzigingen
De fiscale autonomie van gemeenten

          Artikel 25 van het decreet van 22 december 1995
Machtiging aan de gemeenten om een register bij te houden, definities over verwaarlozing en verhouding van het register van verwaarloosde woningen en gebouwen met het gemeentelijk leegstandsregister en met de Vlaamse inventarissen.

          Besluit van de Vlaamse regering van 2 april 1996
Bepalingen betreffende de heffing ter bestrijding van verkrotting van gebouwen en/of woningen

          Besluit van de Vlaamse Regering van 21 september 2007
Subsidiëring van de intergemeentelijke samenwerking IVWL Midden ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid, waarin de optimale benutting van het beschikbare patrimonium voor wonen in de gemeente werd opgenomen.

          Artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

          Artikel 2 van het besluit van de Vlaamse regering over het lokaal woonbeleid van 16 november 2018
De gemeenten hebben conform artikel 28, § 1 van de Vlaamse Wooncode de regierol voor het woonbeleid op hun grondgebied. Dat betekent dat ze binnen de grenzen van het subsidiariteitsbeginsel zorgen voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het lokale woonbeleid.

 

Inspraak en advies

Op 3 juni 2020 werd het ontwerpreglement voorgelegd op het het lokaal woonoverleg. Er werden geen opmerkingen geformuleerd.

 

Argumentatie

          Leegstand en verwaarlozing leunen dicht bij elkaar aan. Door het opheffen van registratie en heffing verwaarlozing woningen en gebouwen door het Vlaams gewest is het wenselijk om minimaal terug hetzelfde in te voeren bij de gemeente.

          Het doel van het reglement is hetzelfde als voor leegstand, namelijk verwaarloosde woningen en gebouwen voorkomen en bestrijden. Ook kan de gemeente mee helpen sturen om woningen en gebouwen terug bruikbaar en beschikbaar te maken alsook de kwaliteit van de woningen en gebouwen te verhogen.

          Verwaarlozing van woningen en gebouwen heeft een negatieve impact op het straatbeeld en veiligheidsgevoel. In dat opzicht is een effectieve bestrijding van verwaarlozing noodzakelijk.

          De strijd tegen de verwaarloosde woningen en gebouwen zal onder meer een effect hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een register ook daadwerkelijk leidt tot een belasting.

          Een gemeentelijk reglement dient aangenomen te worden waarin de indicaties van verwaarlozing en de procedure tot vaststelling van de verwaarlozing worden vastgesteld.

          De vrijstellingen van registratie en/of belasting die in dit reglement zijn opgenomen, sluiten zoveel mogelijk aan bij die van het reglement leegstand en zo ook bij de noden en het beleid van de gemeente.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement inzake registratie en belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen goed voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

recyclagepark - retributie - IGEAN - retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement.

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad besliste op 19 oktober 2015 over te gaan tot een uitbreiding van de beheeroverdracht van de gemeente Schilde aan IGEAN voor de uitvoering van diftar op het recyclagepark.

          De gemeenteraad keurde op 22 februari 2016 het retributiereglement goed voor het recyclagepark.

          De gemeenteraad gaf op 21 maart 2016 haar goedkeuring aan een uitbreiding van de bestaande beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid waardoor IGEAN milieu & veiligheid vanaf 1 april 2016 de exploitatie van het recyclagepark overneemt en verbouwt tot een intergemeentelijk recyclagepark.

          Op 2 mei 2017 opende het intergemeentelijk recyclagepark in Schilde.

          De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 het nieuwe retributiereglement voor het recyclagepark goed.

          Het college van burgemeester en schepenen gaf op 30 november 2020 haar principieel akkoord aan het retributiereglement voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken.

 

Feiten en context

          IGEAN laat weten dat de raad van bestuur op 9 september 2020 beslist heeft om enkel nog verpakte asbestcementhoudende afvalstoffen te aanvaarden. Deze regeling is het gevolg van een nieuwe omzendbrief en zal vanaf 1 januari 2021 worden toegepast.

          Inwoners dienen het asbestcement te verpakken in speciaal hiervoor beschikbaar verpakkingsmateriaal.

          IGEAN stelt voor om dit materiaal op het reclagepark te koop aan te bieden a rato van één euro per stuk.

          Om de verkoop mogelijk te maken dient er een retributiereglement goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. IGEAN heeft voorzien in een ontwerp van reglement.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. De reglementen kunnen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

          Asbestcementhoudend afval is een afvalfractie die omwille van de gezondheidsrisico's met de nodige voorzorgsmaatregelen moet behandeld worden.

          IGEAN voorziet in het juiste verpakkingsmateriaal zodat de aanvoer en afvoer wettelijk correct kan verlopen.

          Om te vermijden dat het verpakkingsmateriaal voor andere doeleinden wordt afgehaald, wordt een retributie gevraagd van één euro per verpakkingsitem. De retributie dekt louter de kosten voor aankoop van de verpakkingen.

          De gemeente zal hier geen inkomsten in genereren.

          Een uniform reglement over alle intergemeentelijke recylageparken is noodzakelijk om te vermijden dat bepaalde parken extra bevraagd gaan worden bij een lagere prijs.

          IGEAN zal instaan voor de communicatie naar de bevolking.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken goed. Het gaat in vanaf 1 januari 2021 en is geldig voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

werkingssubsidies erkende verenigingen VTW 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          Goedkeuring van het reglement erkenning verenigingen door de gemeenteraad van 24 augustus 2015

          Goedkeuring van de aanpassing aan het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten door de gemeenteraad van 25 april 2016

          Goedkeuring van de aanpassing van het reglement erkenning verenigingen door de gemeenteraad van 24 oktober 2016

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 23 december 2019: subsidieverdeling erkende socio-culturele verenigingen

          Beslissing van de gemeenteraad van 20 juni 2016: goedkeuring aanpassing subsidiereglement jeugdverenigingen

          Beslissing college van burgemeester en schepenen van 16 december 2019: subsidieverdeling erkende jeugdverenigingen

          Goedkeuring van het subsidiereglement voor erkende sportverenigingen door de gemeenteraad van 25 augustus 2014

          Goedkeuring van de aanpassing van het erkenningsreglement voor erkende sportverenigingen door de gemeenteraad van 20 juni 2016

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 december 2019: subsidieverdeling erkende sportverenigingen 2019

          Subsidiereglement seniorenverenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014

          Beslissing van college van burgemeester en schepenen van 9 december 2019: subsidieverdeling erkende seniorenverenigingen

          Subsidiereglement gehandicaptenverenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 augustus 2014

          Aanpassing subsidiereglement gehandicaptenverenigingen goedgekeurd door gemeenteraad van 25 april 2016

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 december 2019: subsidieverdeling erkende gehandicaptenverenigingen

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 november 2020: agenderen uitzondering reglementen werkingsubsidies erkende verenigingen VTW 2020

 

Feiten en context

          Er dienden 39 erkende socio-culturele verenigingen hun subsidiedossier in voor 2020.

          Er dienden 5 erkende  jeugdverenigingen hun subsidiedossier in voor 2020.

Er dienden 26 erkende sportverenigingen hun subsidiedossier in voor 2020.

          25 erkende sportverenigingen ontvangen hetzelfde subsidiebedrag als in 2019. TC Brabo ontvangt hetzelfde subsidiebedrag als in 2018, dit was het laatst ingediend dossier exclusief coronajaar 2020.

          Er dienden 4 erkende seniorenverenigingen hun subsidiedossier in voor 2020.

          Er dienden 3 erkende gehandicaptenverenigingen hun subsidiedossier in voor 2020.

 

Juridische gronden

          Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid
Het decreet bepaalt de voorwaarden waaronder gemeenten subsidies kunnen krijgen voor het uitvoeren van een cultuurbeleidsplan voor een bibliotheek of een cultuurcentrum.

          Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de teopeassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

          Artikel 56, §3, 3° van het decreet lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financieel beheer, met behoud van de toepassingen van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          De gemeente wil erkende verenigingen ondersteunen door het uitkeren van subsidies.

          Door de berekening van de subsidies niet te baseren op de dossiers van 2020 maar op het laatst ingediende dossier (2019 of vroeger) wil de gemeente de verenigingen ondersteunen in wat een moeilijk jaar was omwille van de coronacrisis.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000021

Actie

AC000201

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0709

Bedrag

Visum financieel directeur

17.495,03 euro

 

 

 

MJP

MJP000019

Actie

AC000201

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0750

Bedrag

Visum financieel directeur

70.000 euro

20/098 dd 19/11/2020

 

 

MJP

MJP000020

Actie

AC000201

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0740

Bedrag

Visum financieel directeur

51.218,33 euro

20/098 dd 19/11/2020

 

 

MJP

MJP000023

Actie

AC000174

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0959

Bedrag

Visum financieel directeur

3.900 euro

 

 

 

MJP

MJP000022

Actie

AC000201

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0911

Bedrag

Visum financieel directeur

3.900,00 euro

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de uitzonderlijke verdeling van de werkingssubsidies voor de erkende socio-culturele verenigingen op basis van de subsidiebedragen van 2019 en/of het laatst ingediend subsidiedossier:
Vlaamse volksbeweging (dossier 2018)168,45 euro
Koor probaat 284,31 euro
Gezinsbond 's Gravenwezel507,66 euro
Markant566,22 euro
Neos671,11 euro
Davidsfonds Schilde680,73 euro
Argus Bridge Schilde690,34 euro
El Ritmo Enciende vzw105,46 euro
Heemkundige Kring Scilla vzw: 1.619,74 euro
Heemkring De Drie Rozen1.398,61 euro
Vrije Verenigde Vrienden332,36 euro
Jubilateekoor320,18 euro
K.V.L.V.901,68 euro
Harmonie Takjes worden Boomen386,84 euro
Kon. Handbooggilde St.-Sebastiaan906,05 euro
Femma Schilde812.65 euro
Parochiale Vrouwenbeweging 's-Gravenwezel513,01 euro
Schaakkring Boris Spassky308,34 euro
Toneelkring "Kunst Adelt"378,82 euro
Uyt Jonsten Versaemt250,24 euro
V.V.K.B. Mieke Stout399,77 euro
Amnesty International301,95 euro
Dansclub 2000818,53 euro
St.-Catharinakoor 's-Gravenwezel280,93 euro
Vrienden van de Fotografie365,44 euro
De Hobbyboerkes170,43 euro
De Vlijtige Liesjes73,82 euro
Bloemsierkunst Schilde114,05 euro
Vokem koor239,24 euro
Atelier Schilde(rs)hof301,27 euro
Landelijke Gilde Schilde-'s-Gravenwezel331,49 euro
Wijnclub Chardonnay106,23 euro
Early Riders TVMC578,17 euro
Videoclub Cycloop196,58 euro
Pasar377,31 euro
KWAC- Wezel Sportief80,82 euro
Buurtvereniging Moerstraat219,23 euro
Buurtvereniging Steynhoeve219,26 euro
Krommenaas512.71 euro

Artikel 2.De gemeenteraad neemt kennis van de uitzonderlijke verdeling van de werkingssubsidies voor de erkende jeugdverenigingen op basis van de subsidiebedragen van 2019 en/of het laatst ingediend subsidiedossier:
Chiro Giedo8.097,87 euro
Jeugdmuziekatelier Guido van Arezzo6.420,55 euro
VVKSM St. Dominicus & St. Godelieve Schilde13.433,99 euro
VVKSM St. Catharina Wezel10.787,49 euro

Artikel 3. De gemeenteraad neemt kennis van de uitzonderlijke verdeling van de toelage van het kampvervoer voor de erkende jeugdverenigingen op basis van de bedragen van 2019 en/of het laatst ingediend subsidiedossier:
Chiro Giedo3.745,00 euro
VVKSM St. Dominicus & Sit. Godelieve Schilde7.200,00 euro
VVKSM St. Catharina Wezel4.095,00 euro

Artikel 4. De gemeenteraad neemt kennis van de uitzonderlijke verdeling van de werkingsubsidies, op basis van de bedragen van 2019 en het toegepaste watervalsysteem binnen het subsidiereglement, voor de Uitleendienst van 14.874,10 euro.

Artikel 5. De gemeenteraad neemt kennis van de uitzonderlijke verdeling van de werkingssubsidies voor de erkende sportverenigingen op basis van de subsidiebedragen van 2019 en/of het laatst ingediend subsidiedossier:
BOT vzw452.19 euro
Bosgeuzen-Voorkempen vzw488,92 euro
TK Rust Roest5.413.25 euro
LRV St. Guibertus289,56 euro
KSK 's-Gravenwezel-Schilde10.267.11 euro
TTK Schilde vzw2.052,99 euro
TTK 's-Gravenwezel624.90 euro
TW BlijfJong vzw555,85 euro
Turnkring Streven vzw757,87 euro
De Zonnebaars vzw347,62 euro
VOS2.929,39 euro
WC De Schilde523,12 euro
WC De Spildoren322,13 euro
Taekwondo Chon Ji vzw4.121,76 euro
Schilde Diabolos Rugbyclub vzw7.916,73 euro
ZVC Schilde120,19 euro
SAC vzw2.944,62 euro
Gladiators883,49 euro
Tai Chi Qigong625,66 euro
De Bosklappers503,11 euro
Schermkring Lafayette1.307,55 euro
Pagode United530,10 euro
Turning Point Balletschool1.286,09 euro
Venneputvissers100,00 euro
Alberta FC Schilde3.084,83 euro
TC Brabo2.769,28 euro

Artikel 6. De gemeenteraad neemt kennis van de uitzonderlijke verdeling van de werkingssubsidies voor de erkende seniorenverenigingen op basis van de subsidiebedragen van 2019 en/of het laatst ingediend subsidiedossier:
Okra 's-Gravenwezel387,77 euro
Okra Schilde641,68 euro
Vlas1.025,45 euro
Ummagumma1.845,09 euro

Artikel 7. De gemeenteraad beslist om de uitzondering op de subsidiereglementen, waarvan kennis genomen voor de erkende socio-culturele verenigingen, jeugdverenigingen, sportverenigingen en seniorenverenigingen voor de uitbetaling van de werkingsubsidies 2020 waarbij rekening gehouden wordt met de subsidiebedragen van 2019 en/of het laatst ingediend subsidiedossier, goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

CORONA - Noodfonds verenigingen

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 augustus 2020:

          het college van burgemeester en schepenen beslist om de vragenlijst noodfonds verenigingen te bezorgen aan de gemeenteraadsleden en de leden van de verschillende adviesraden, met uitzondering van de GECORO en de milieuraad;

          het college van burgemeester en schepenen beslist om de resultaten van de vragenlijsten te agenderen op de raadscommissie van 7 september 2020.

          Raadscommissie van 7 september 2020: voorstelling resultaten vragenlijst en debat

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van 26 oktober 2020: vraag om herwerking van de opgenomen verhoudingen van de toelagen en vraag om de adviesraden jeugd, cultuur, sport, senioren en gehandicaptenraad te bevragen.

 

Feiten en context

          De Vlaamse Regering besliste om een eenmalige subsidie ter beschikking te stellen om de impact voor het lokale verenigingsleven op te vangen.

          De besteding van deze middelen zal worden gemonitord op basis van de reguliere digitale rapportering van de BBC jaarrekeningen over 2020 en 2021. De middelen zijn echter niet geoormerkt, de besteding moet niet verantwoord worden en er moet niet specifiek over gerapporteerd worden.

          De resultaten van de vragenlijst noodfonds verenigingen werden besproken op de gemeenteraadscommissie van 7 september 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

          De lokale besturen krijgen veel vrijheid voor de besteding van de subsidie, er moet dus een lokale invulling op maat voorzien worden.

          Om het debat op gang te brengen met zo'n breed mogelijk draagvlak werd de vragenlijst noodfonds verenigingen verstuurd naar de gemeenteraadsleden en de leden van de verschillende adviesraden.

          Door de resultaten van de vragenlijst alsook het debat op de raadscommissie werden vier belangrijke aandachtspunten naar voor geschoven:

          verenigingen dagelijkse werking;

          verenigingen lange termijn (+ eventuele ondersteuning door externe coach);

          bestaande evenementen;

          nieuwe initiatieven en evenementen.

          Er werd een ontwerp tot reglement opgemaakt door de leden van de coronawerkgroep verenigingen en de coronawerkgroep evenementen.

          In het ontwerp van het reglement corona noodfonds verenigingen zitten 'ondersteunen verenigingen dagelijkse werking, ondersteunen bestaande evenementen en ondersteunen nieuwe initiatieven en evenementen' vervat.

          Er werd advies gevraagd aan de jeugdraad, de sportraad, de seniorenraad, de cultuurraad en de gehandicaptenraad.

          De opmerkingen uit de verschillende adviezen werden voor zover als mogelijk en wenselijk herwerkt in de nieuwe versie van het reglement.

 

Inspraak en advies

De jeugdraad, sportraad, cultuurraad en seniorenraad hebben de versie van het reglement van 26 oktober negatief geadviseerd.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001259

Actie

AC000176

Algemene rekening

7401/4

Beleidsveld

0010

Bedrag

Visum financieel directeur

198.401,25 euro

20/099 dd 25/11/2020

 

BESLUIT

Stemming:  (artikel 1)  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 stemmen tegen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

2 onthoudingen: Hendrik Bellens en Margot Van Overtveldt

Stemming:  (verdaging)  4 stemmen voor: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

20 stemmen tegen: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 niet gestemd: Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement corona noodfonds verenigingen en organisaties goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Toekomst beeldende kunsten

 

 

Voorgeschiedenis

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van 3 februari 2020 van de vraag van Wijnegem om aan te sluiten voor het structuuronderdeel beeldende en audiovisuele kunsten en van de voor- en nadelen van een overschakeling.

          Bespreking van de toekomst van beeldende en audiovisuele kunsten in de raadscommissie van september 2020.

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van 14 september 2020 van de standpunten van de directeur van Academie Noord en de directeur van de Academie Wijnegem-Zoersel-Schilde omtrent de toekomst van beeldende en audiovisuele kunsten in Schilde.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 september 2020 om een SWOT-analyse op te maken omtrent beide opties zodat de beslissing kan geagendeerd worden op de gemeenteraad van oktober 2020.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 oktober 2020 om de toekomst van beeldende en audiovisuele kunsten in Schilde te agenderen op de raadscommissie van november 2020.

          In de raadscommissie van november 2020 werd de toekomst van beeldende en audiovisuele kunsten in Schilde besproken.

          Principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2020 om de overeenkomst met Academie Noord voor de beeldende en de audiovisuele kunsten te beëindigen en te gaan samenwerken met de academie van Wijnegem-Schilde-Zoersel voor het schooljaar dat start in september 2021.

 

Feiten en context

          Deeltijds Kunstonderwijs in Schilde omvat woord, muziek en beeld.

          Voor het aanbod van woord en muziek, heeft de gemeente een samenwerking met de academie van Wijnegem. Voor het aanbod van beeldende en audiovisuele kunsten, is er een samenwerking met Academie Noord uit Brasschaat.

          De academie van Wijnegem heeft sinds het schooljaar 2018-2019 ook beeldende en audiovisuele kunsten (BAK) opgenomen in haar programma en stelt de vraag aan Schilde of er interesse is om ook voor dit structuuronderdeel aan te sluiten.

 

Juridische gronden

          Hoofdstuk 3 van het decreet deeltijds kunstonderwijs van 28 februari 2018

Structuur van het deeltijds kunstonderwijs

          Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          De gemeente wil duidelijkheid bieden aan beide academies omtrent de toekomst van beeldende en audiovisuele kunsten in Schilde.

          De gemeente wil een weloverwogen keuze maken omtrent de toekomst van beeldende en audiovisuele kunsten in Schilde.

          Ten laatste op 31 december 2020 moet de eventuele opzeg gebeuren aan Academie Noord.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst met Academie Noord voor de beeldende en de audiovisuele kunsten te beëindigen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om voor de beeldende en audiovisuele kunsten te gaan samenwerken met de academie van Wijnegem-Schilde-Zoersel voor het schooljaar dat start in september 2021.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Retributiereglement Sportpunt De Caters

 

 

Voorgeschiedenis

          College van burgemeester en schepenen van 3 maart 2008: goedkeuring gebruikersreglement Sportpunt De Caters

          Gemeenteraad van 17 maart 2008: goedkeuring gebruikersreglement Sportpunt De Caters

 

Feiten en context

          Het gebruik van sportaccommodaties die de gemeente ter beschikking stelt aan onder andere sportverenigingen en scholen wordt in reglementen geregeld. Een gebruikersreglement wijst een gebruiker op rechten en plichten die aan het gebruik van de sportaccommodatie verbonden zijn.

          Voor de buitensportterreinen gelegen aan de Moerstraat (Sportpunt De Caters) werd in het verleden nog geen retributiereglement opgemaakt.

          Schilde atletiek club (SAC) en Diabolos Rugby betalen geen huur of financiële bijdrage voor gebruik  van de velden, pistes, sanitair, kleedkamers en cafetaria. SAC traint 12 uur per week en Diabolos Rugby 9 uur per week op De Caters. Andere sportclubs betalen wél een financiële bijdrage of huur voor gebruik van sportvelden of sportzalen.

          De looppiste is openbaar voor iedereen. Individuele lopers komen af en toe sporten op hetzelfde moment dat de SAC training heeft, hetgeen discussies veroorzaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Inspraak en advies

          Positief advies sportraad opmaak retributiereglement op 4 september 2019 in verband met Sportpunt De Caters

          Positief advies sportraad retributiereglement op 17 januari 2020 in verband met Sportpunt De Caters

          Positief advies betrokken sportclubs (SAC en Diabolos) op 4 november 2020

 

Argumentatie

          De retributiereglementen voor de huur van de sportinfrastructuur moet gelijk getrokken worden voor de verschillende sportverenigingen.

          In het nieuw retributiereglement is het voorstel dat de gebruikers (SAC en Diabolos Rugby) 1,5 euro per uur betalen voor gebruik cafetaria en 1,5 euro voor gebruik sanitair.

          Een aangepast gebruikersreglement, nieuw retributiereglement en financiële bijdrage voor gebruik van de cafetaria en het sanitair geeft SAC de mogelijkheid tot exclusief gebruik van de buitensportterreinen tijdens hun trainingsuren.

          Sportclubs SAC en Diabolos Rugby werden op de hoogte gebracht van het nieuwe retributiereglement.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de opmaak van een retributiereglement en aanpassing van het gebruikersreglement voor sportinfrastructuur Sportpunt De Caters.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Voor- en naschoolse opvang Dennenhof

 

 

Voorgeschiedenis

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen op 4 mei 2020 van het pilootproject leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 juli 2020 om principieel goedkeuring te geven aan de opstart van een opvanglocatie in Dennenhof binnen het project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs en om na afloop van dit project te evalueren of de opvanglocatie kan verder gezet worden in de gemeente

 

Feiten en context

          Dennenhof engageerde zich met FERM Kinderopvang om een opvanglocatie te starten vanaf schooljaar 2020-2021.

          FERM Kinderopvang diende een concreet voorstel in bij het pilootproject om in aanmerking te komen voor de subsidies.

          FERM Kinderopvang maakte een voorstel tot overeenkomst op met de gemeente omdat het voorzien van opvang in Dennenhof niet voorzien is in de reguliere werking van FERM Kinderopvang.

 

Juridische gronden

          Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 betreffende het tijdelijk project ‘Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs'

 

Argumentatie

          De organisatie van voor- en naschoolse opvang in Dennenhof wordt gefinancierd door de projectsubsidie die het proefproject vanuit Vlaanderen kreeg toegekend.

          De subsidies worden ingezet worden voor kindbegeleiding, coördinatie en logistieke ondersteuning.

          Na afloop van het pilootproject en positieve evaluatie zou opvanglocatie Dennenhof binnen de organisatie van de buitenschoolse opvang door de gemeente kunnen vallen.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen FERM Kinderopvang en de gemeente Schilde omtrent de opvang in Dennenhof goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Stand van zaken zwembad (Marijke Dillen - Vlaams Belang) - Toegevoegd punt

 

 

Uit informatie blijkt dat er in Zoersel en Zandhoven heel wat discussie wordt gevoerd rond het nieuw te bouwen zwembad.  Onze gemeente zou zich uit het overleg hebben teruggetrokken ne zou definitief voor de optie Brasschaat hebben gekozen.  Anderzijds stelt een schepen in Zoersel dat Schilde toch nog een mogelijke partner kan zijn.

Kan het bestuur duidelijkheid geven ?  Werd er reeds gewerkt aan een structurele oplossing en heeft het bestuur zicht op een definitieve keuze ?  Blijft de piste Zandhoven – Zoersel een optie ?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Verdeling gelden Vlaams Noodfonds Corona (Marijke Dillen - Vlaams Belang) - Toegevoegd punt

 

 

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) trekt dit agendapunt in.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Studeerruimten binnen onze gemeente (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Reeds vele jaren biedt de gemeente de kans aan studenten om in de bibliotheek te studeren. Wegens Corona was dit niet mogelijk. De Vlaamse regering maakte hiervoor een kader op. Als CD&V vragen wij aan het bestuur om hiermee aan de slag te gaan en studeerruimten te voorzien voor studenten die thuis de kans niet hebben om te studeren. Ook zitten veel studenten wegens Corona al een hele tijd thuis, afwisseling van ruimte doet soms studeren.  Voor studenten is dit een welgekomen hulp tijdens de blokperiode. Verder vragen we ook om ruimtes met voldoende stabiel internet te voorzien voor de studenten die online-examens moeten afleggen.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Buitenspelen tijdens Corona (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Veel kinderen en jongeren hebben het extra moeilijk tijdens de coronatijd. Heel wat activiteiten kunnen niet meer doorgaan of staan on-hold. Nu de dagen steeds korter worden en het steeds kouder wordt, blijft het belangrijk om te blijven buiten komen.

 

In tegenstelling tot de eerste lock-down gaat de openbare ruimte niet op slot: speeltuinen en openbare sportterreinen worden niet afgesloten. Met respect voor de regels kan er nog heel veel.

CD&V roept dan ook alle ouders, maar ook de jongeren op om creatief te zijn en buiten te blijven komen. Misschien is het nuttig dat de gemeente via alle mogelijke informatiekanalen aan onze inwoners kan communiceren dat er binnen onze gemeente vele mooie speeltuinen en sportveldjes zijn, dat er parken en bossen zijn. Dat het belangrijk is om ondanks alles toch buiten te komen en te blijven bewegen en sporten, mits het respecteren van de regels.

Er zijn inwoners die ook reeds initiatieven genomen om kinderen en ouders aan te zetten om buiten te blijven komen. Ik denk hierbij aan het initiatief van een juf van Sint Ludgardis die een zoektocht organiseerde in het park van Schilde of het initiatief van leerkrachten van Wonderwijzer om een zoektocht te organiseren naar het “spiekpietje”. Dit was rond sinterklaastijd.

Ook Chiro en Scouts motiveren hun leden door online opdrachten te geven om buiten te komen.

Ik heb vernomen dat de gemeente een zoektocht organiseert rond de winkels tijdens de kerstperiode, leuk initiatief.

Is het een idee om vanuit de jeugddienst of sportdienst soortgelijke initiatieven te organiseren? Het organiseren van een zoektocht of doe-tocht. Ik denk hierbij aan het Picardiëbos, Drijhoekbos of aan de Schans. Misschien zijn er nog wel andere leuke plekjes binnen onze gemeente om dit te organiseren? Eventueel met een app die is gekoppeld aan een zoektocht, eventueel een prijs hieraan koppelen?   

De aanzet moet zijn om jongeren, kinderen en hun ouders te blijven stimuleren om buiten te komen.

Als CD&V werken we dan ook graag mee aan de ondersteuning waarbij we onze inwoners aanmoedigen om buiten te komen en te blijven sporten.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Verkeersveilige gemeenten  (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Enkele weken geleden reageerde op radio 2, onze gouverneur Cathy Berx op het stijgende aantal verkeersdoden.   Zij stelde voor om in heel de bebouwde 30 Km/u te handhaven waar het niet mogelijk is om fietsers en auto’s te scheiden. Ook minister Peeters treedt haar hierin bij, maar stelde voor dat lokale besturen zelf hierin initiatief nemen.  We vernemen ook van onze gouverneur dat 3 jaar geleden het project “verkeersveilige gemeenten” werd gelanceerd.

Het project Verkeersveilige Gemeente

Met het project Verkeersveilige Gemeente begeleidt de provincie lokale besturen. Gemeenten werken aan de hand van vijf pijlers aan verkeersveiligheid: Beleid, organisatie, educatie, communicatie en infrastructuur. Verder zorgen zij ook voor handhaving, monitoring en evaluatie. Al 56 van de 69 Antwerpse gemeenten stelden zich kandidaat voor deelname aan dit project.

Zou het niet fantastisch zijn dat Schilde hier zich ook kan bijrekenen? Ook Schilde wil een prioriteit maken van verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers?

 

Het rapport van de fietsersbond was allesbehalve positief voor onze gemeente, maar hierin ligt een enorme uitdaging voor ons bestuur. Het uiteindelijke doel is om onze inwoners te sensibiliseren om meer de fiets te nemen en dit in een veilige omgeving. Onze inwoners ervan overtuigen dat voor kleine verplaatsingen en verplaatsing binnen onze dorpskern de fiets het meest geschikte vervoermiddel is.

Er zijn zeker enkele initiatieven genomen wat betreft verkeersveiligheid en ongetwijfeld staan er nog een aantal op til.

Onze vraag:

1.Graag vernemen wij of de gemeente in de nabije toekomst nog een uitbreiding plant van de zone 30 Km/u. of fietsstraat? Dat van de Oude Baan als fietsstraat is reeds bekend en dat juichen we toe, maar zijn er nog andere initiatieven?

2.Is Schilde toegetreden tot het project verkeersveilige gemeenten of zal het zich kandidaat stellen?

Ter informatie:

Verkeersministers en verkeersdeskundigen uit 140 landen hebben in februari in Stocholm de Stockholm Declaration ondertekend. Daarmee tekenden zij voor de invoering van een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in bebouwde gebieden.

Uit onderzoek blijkt dat een verlaging van 50 naar 30 het aantal verkeersdoden en -gewonden tot een derde doet dalen. Twee kilometer in zone 30 rijden kost de automobilist 1.5 minuten tijd.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Parkeerbeleid (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vorige gemeenteraad keurden we een parkeerverbod goed aan de Moerstraat. 

Een weldoordacht parkeerbeleid of parkeerverbod komt niet allen ten goede van een vlottere mobiliteit, maar ook van meer verkeersveiligheid. Parkeersituaties kunnen onveilige situaties veroorzaken voor zwakke weggebruikers. Daarom vragen wij aan het bestuur om werk te maken van een doordacht parkeerbeleid.

 

Ik denk hier vooral rond de schoolomgevingen. Meer specifiek denk ik hier aan omgeving rond Wonderwijzer. Deze school is gelegen pal in de dorpskern met smalle straten.

In de straten Kwekerijstraat, Petrus Bogaertslaan, Eugeen Dierckxlaan en kerkelei is het tijdens de schoolspits chaotisch. Hier mag men parkeren aan beide zijden van de baan, dit is reglementair zolang er een afstand is van 3 meter. Toch geeft dit onveilige verkeerssituaties, zeker voor kinderen. Daarom vragen wij hier om aanpassingen van het parkeren. Dit kan met een parkeerverbod aan één zijde of met parkeervakken (zie Waterlaatstraat).

Maar ook aan andere schoolomgevingen of straten ontstaan soms onveilige parkeersituaties.

 

Het bestuur wil inzetten op veilige schoolomgevingen, als CD&V steunen wij initiatieven ter bevordering van de verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers. Een weldoordacht parkeerbeleid is hier één van.

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Intergemeentelijk zwembad (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vorige gemeenteraad interpelleerde ik over de stand van zaken over de bouw van het intergemeentelijk zwembad. Het dossier leek vast te zitten, er waren geen contacten geweest tussen de gemeenten.

 

Tot mijn grote verbazing heb ik in de pers moeten vernemen dat er toch een intentie is tussen de gemeenten Zoersel en Zandhoven om op zoek te gaan naar een geschikte locatie samen met privé-investeerders om een intergemeentelijk zwembad te bouwen. De geanimeerde gemeenteraad in Zoersel keurde dit goeden ook Zandhoven. Uiteraard is het voor deze gemeenten hun goed recht dit te doen. Uiteindelijk runnen zij al jaren samen het zwembad in Pulderbos. 

 

Is het mogelijk dat Schilde toch nog zijn karretje aanpikt, om samen met deze gemeenten een zwembad te bouwen? Ik dacht begrepen te hebben dat hierin een opening wordt gelaten.

Of is er een mogelijkheid dat Schilde alsnog solo gaat voor een gemeentelijkzwembad, eventueel met privépartners.

 

Er is ooit sprake geweest om een zwembad te bouwen achter de site Hubo/Carrefour.

Een heel ambitieus plan zou zijn om op die locatie een zwembad en sporthal te bouwen (we vernemen dat de investering volgens de aanpassingen MJP voor de bouw van de sporthal naar 2023 worden verplaatst).

Dat zou onze gemeente zeker sieren!

 

Voor ons als CD&V lijkt dit dan ook een toplocatie. Een fietsstraat via Oude Baan om er veilig naar toe te fietsen, nabij een bushalte, voldoende en ruime parking. Een droom voor vele inwoners zou uitkomen. Sporthal en zwembad op 1 site.

Laat dit nu echt een uitdaging zijn voor dit bestuur!

 

Als CD&V benadrukken wij nogmaals het belang van een zwembad (en sporthal). We zullen hier dan ook constructief aan meewerken en wensen het bestuur veel succes met de zoektocht naar een nieuw zwembad (en sporthal).

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Akkoord betonstop m.b.t. woonuitbreidingsgebieden (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Wat zal het ruimtelijk beleid van het schepencollege zijn nu de Vlaamse regering een nieuw akkoord heeft bereikt over de betonstop?

 

https://www.gva.be/cnt/dmf20201209_96801436

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201209_95652773

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Dringende ingrepen autobussen in de Moerstraat (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Nog elke dag staan ruim een uur op voorhand de schoolbussen geparkeerd vanaf de bocht vóór het MPI in de Moerstraat. Dat is niet alleen gevaarlijk en storend, ze rijden ook nog eens in deze regenperiode de ganse berm aan flarden met diepe putten vlak naast het betonvlak van de straat tot gevolg.

Ook de twee stootblokken die op één rijstrook als verkeersremmer fungeren halverwege de Moerstraat zijn al een paar keer aangereden door voertuigen. Qua veiligheid voor de zwakke weggebruiker stellen die dus niks voor.

 

Wanneer gaat het schepencollege hier ingrijpen?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Rustige studeerplekken (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

De blok periode komt er wederom aan. Jongeren hebben nood aan een rustige studeeromgeving, echter niet alle studenten hebben thuis deze opportuniteit. Ik vroeg me dan ook af, of de gemeente in deze moeilijke periode studenten een plek biedt om te studeren. De focus moet liggen op rustige studeerplekken, waar de maatregelen in verband met afstand bewaren gewaarborgd kunnen worden. Mijn vraag is bij deze dan ook: worden er plaatsen voorzien in de gemeente voor studenten?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Inzagerecht bezwaarschriften (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Blijkbaar stellen projectontwikkelaars vragen over de ingediende bezwaarschriften tegen hun projecten. Wat vragen zij juist? Krijgen zij de namen te zien van de indieners?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Statuut leden GECORO en andere adviesraden (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Aan welke voorwaarden moet iemand voldoen om lid te zijn van de GECORO? Bestaat er een deontologische code voor deze en andere adviesraden?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Vraag naar meer transparantie inzake het beleid ro (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Op de GR van 16 oktober 2020 liet de schepen van ruimtelijke ordening ons weten dat er geen verslagen beschikbaar zijn van de bouwkamer, maar zij liet zich wel ontvallen dat er werkverslagen bestaan van die bouwkamer-meetings. Het zou ook maar bizar zijn dat er van die belangrijke overlegmomenten met de projectontwikkelaars geen schriftelijke neerslag wordt gemaakt en er alleen maar gerekend wordt op het geheugen van de betrokken partijen. Als die werkverslagen bestaan, mag men er redelijkerwijs van uitgaan dat het om bestuurlijke documenten gaat die dus vallen onder de openbaarheid van bestuur, en al minstens onder het inzagerecht van de bestuurders, zijnde de gemeenteraadsleden.

 

Waarom worden die verslagen dan eigenlijk geheim gehouden?

 

Ik stel deze vraag met een voorbeeld: als de verslagen van de bouwkamer toegankelijk zouden zijn, dan hadden we vanaf dag 1 geweten dat bij de aanvraag van Park D’Oudaen van Costermans, de inrit via de Moerstraat al op tafel lag. Hoe weten we dat? Omdat de voorzitter van de Buurtvereniging dat onthuld heeft via zijn recente brief aan de leden. Ik citeer: “Er is door de gemeente vanaf het begin gesteld dat er een permanente verbinding zou moeten komen tussen Oudaen en Moerstraat, een zogenaamde U-turn. Dus alle ingaand verkeer (school, buurtbewoners, bezoekers, …) via de Oudaen en uitgaand verkeer via de Moerstraat of vice versa.” M.a.w. één geprivilegieerde burger was hiervan al van dag 1 op de hoogte, maar de andere bewoners wisten van niets. Erger nog, er werd al die tijd hen voorgespiegeld dat er nooit een doorsteek zou komen via de Moerstraat, en dat zowel door het schepencollege als door de projectontwikkelaar, én ook nog eens door de voorzitter van de buurtvereniging.

 

Het punt is: als het verslag van de bouwkamer openbaar was geweest, hadden zowel gemeenteraadsleden als buurtbewoners kunnen reageren. Nu dus niet. En daardoor belemmert het college eigenlijk bewust de openbaarheid en transparantie van het bestuur waarop de burgers en gemeenteraadsleden in een democratisch bestel recht hebben.

De voorzitter die een jaar geleden nog zei dat “het creëren van een ingang voor autoverkeer via onze straat een absolute no go” was, verdedigt in zijn bewonersbrief nu diezelfde inrit. En in zijn recentste brief lanceert hij een verkeersenquête omtrent de mobiliteitsproblemen in de Moerstraat. Met welke legitimiteit kan hij dat trouwens doen, gezien de contradicties in zijn verhaal naar de buurtbewoners toe? Of is hij op de hoogte van zaken die alleen in de bouwkamer besproken worden?

 

Want opnieuw, zonder verslagen van die bouwkamer is het voor burgers en raadsleden raden en gissen, of voortgaan op geruchten. Zoals bv. het gerucht dat er plannen bestaan om de Moerstraat door te trekken naar de Sint-Jobsteenweg waar die uitkomt tegenover golfclub Rinkven. Of het gerucht dat de nieuwe eigenaar van de Moerstraat nr 5 en nr 7 daar ook al een appartementsblok wil zetten. Als we die geruchten mogen geloven, kunnen we alleen maar concluderen dat het college verder wil gaan met de verstedelijking en verstikking van de dorpskern van ’s-Gravenwezel.

 

Onze vragen zijn de volgende:

- Wil het college in het kader van de openbaar van bestuur de werkverslagen toegankelijk maken voor de gemeenteraadsleden en de burgers?

- Waarom bevraagt het schepencollege niet zelf en rechtstreeks de bewoners van de Moerstraat en de wijk Zonnebos over de mobiliteitsproblemen?

- Ligt er een plan voor een verlenging van de Moerstraat naar de Sint-Jobsteenweg op tafel?

- Ligt er een plan voor nog eens een appartementsblok in de Moerstraat op de tafel van de bouwkamer?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Slimme ondergrondse glascontainers, laat de oude glasbollen uitbollen (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

We hebben reeds enkele ondergrondse glascontainers in onze gemeente. Maar op sommige plaatsen staan nog de oude groene glasbollen, zoals aan de N121 ter hoogte van de Philippedreef te ‘s-Gravenwezel. Enkele inwoners van de gemeente vragen of het mogelijk is om deze te vervangen met ondergrondse exemplaren. Zeker nu de grote werkzaamheden achter de rug zijn, is het de uitgelezen moment op een goede locatie. Ze zorgen tenslotte voor minder geluidsoverlast, en het oog wilt ook wat.

 

Aansluitend is het een idee om na te denken over ‘slimme’ glascontainers. Deze zijn voorzien met sensoren om het afvalvolume te meten.

Dan voorkomen we overvolle glascontainers, en kunnen ophaalrondes efficiënter verlopen. Een ‘smart city’ toepassing op dorpsniveau voor een glashelder afvalbeleid.

 

Wat is het standpunt hierover van ons gemeentebestuur? En kan hierover contact worden opgenomen met IGEAN?

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 14 12 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 16/12/2020