VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

16 september 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Olivier Verhulst, schepen; Mats Geismar, Micheline Duysens, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Verslag gemeenteraad van 20 augustus 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  20 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 20 augustus 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Ontslag gemeenteraadslid Patrick Lievens

 

 

Voorgeschiedenis

Dhr. Patrick Lievens is op 7 januari 2019 geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de gemeente Schilde.  Diezelfde dag legde hij ook de eed af als gemeenteraadslid.

 

Feiten en context

Op 10 september 2019 deelde dhr. Patrick Lievens schriftelijk aan de voorzitter van de gemeenteraad mee ontslag te willen nemen als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur

Het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad.  Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

 

Argumentatie

Het ontslag is geen gevolg van een onverenigbaarheid.

 

Kennisname

De gemeenteraad kennis van het ontslag van dhr. Patrick Lievens als gemeenteraadslid.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Aanstelling nieuw gemeenteraadslid Frederik Goemaere

 

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 door Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 11 december 2018

 

Feiten en context

Op 10 september 2019 diende dhr. Patrick Lievens zijn ontslag in als gemeenteraadslid.

 

Juridische gronden

          Artikel 14 van het decreet lokaal bestuur

Het gemeenteraadslid dat afstand doet van zijn mandaat, dat van mandaat vervallen wordt verklaard, dat als verhinderd wordt beschouwd, dat ontslag heeft genomen, wordt vervangen door zijn opvolger, die wordt aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het lokaal en provinciaal kiesdecreet.

          Artikel 6 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad onderzoekt de geloofsbrieven van de verkozen gemeenteraadsleden.  De verkozen gemeenteraadsleden van wie de geloofsbrieven zijn goedgekeurd, leggen, voor ze hun mandaat aanvaarden, in openbare zitting de volgende eed af in handen van de voorzitter van de gemeenteraad: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

 

Argumentatie

          Dhr. Frederik Goemaere is de eerste opvolger op de lijst van N-VA.

          De geloofsbrief van dhr. Frederik Goemaere is behoorlijk en tijdig ingediend.  De geloofsbrief werd ter inzage gelegd.

          Uit onderzoek van de geloofsbrief blijkt dat dhr. Frederik Goemaere voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden.

          Dhr. Frederik Goemaere bevindt zich niet in een situatie van onverenigbaarheid.

 

Kennisname

          Dhr. Frederik Goemaere wordt onmiddellijk ter zitting uitgenodigd en verzocht, in openbare vergadering en in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan hij voldoet als volgt: 'Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen'.

          Dhr. Frederik Goemaere wordt tot gemeenteraadslid-titularis aangesteld.  Hij zal het mandaat van dhr. Patrick Lievens voleindigen.  Hij zal laatst voorkomen op de ranglijst van gemeenteraadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Pidpa - Buitengewone algemene vergadering - 18 oktober 2019

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van de gemeenteraad van 20 mei 2019: goedkeuring van het Evaluatiedocument 2013-2018 en het Beleidsplan 2019-2024.

          Oproepingsbrief van Pidpa van 15 juli 2019 voor deelname aan de algemene vergadering van 18 oktober 2019 met het voorstel tot verlenging van de bestaansduur van de vereniging, met als bijlage het verlengingsdossier op basis waarvan de gemeente kan besluiten om de deelneming in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen.
Daarnaast werd er ook een voorstel van statutenwijziging overgemaakt betreffende de samenstelling van de adviescomités.

          In de oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld:

          nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

          verlenging Pidpa;

          statutenwijziging - goedkeuring;

          benoemingen;

          goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

          Beslissing van de gemeenteraad van 18 maart 2019:

          aanduiding van de heer Hendrik Bellens als effectief lid voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa;

          de heer Peter Mendonck is plaatsvervangend lid;

          de heer Dirk Bauwens maakt deel uit van de raad van bestuur;

          de heer Hendrick Bellens maakt deel uit van adviescomité A.

 

Feiten en context

          De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 DLB, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.
Artikel 5 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019.

          De laatste Algemene Vergadering voor het verstrijken van de duur dient over de verlenging te beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging.

          Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

          kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

          te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

          te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

          te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

          Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd betreffende de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

Juridische gronden

          Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

          Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur

          Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (verder decreet Integraal Waterbeleid)

 

Argumentatie wat betreft de verlenging van Pidpa

          Algemene context

          Pidpa werd ruim 106 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Pidpa heeft daarvoor 11 waterproductiecentra en een indrukwekkende infrastructuur in eigendom, om zo continu hoog kwalitatief drinkwater te leveren. Sinds iets meer dan 10 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler geworden op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 35 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in de gemeente. Pidpa beschikt over een breed pallet aan waterdiensten.

          Als integraal waterbedrijf biedt Pidpa een circulair waterbeheer aan, waarmee zij onder meer snel en efficiënt kan inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen,..) en de waterhuishouding van de gemeente beter kan afstemmen in een groter geheel.

          Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Pidpa wil haar aanbod inzake circulaire waterhuishouding en proceswater verder uitbreiden door een marktgerichte aanpak van watergerelateerde projecten voor haar klanten (huishoudens, industrie en landbouw). Daarnaast voorziet zij voor haar klanten, de burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

          Bij Pidpa vormt ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen een rode draad in haar werking. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in het waterproductieproces.

          Als producent van een voedingsmiddel, blinkt Pidpa uit in haar activiteiten.  De kwaliteit van de door haar geleverde producten en diensten staat steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over en zorgt voor een doorgedreven opvolging via een uitgebreid gamma aan staalnames en heeft de kwaliteit in haar dagelijkse bedrijfsvoering verankerd via een brede ISO-certificering.

          Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goede huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Zo wil Pidpa ook uitblinken op het vlak van haar productieapparaat door steeds opnieuw te zoeken naar betere, meer duurzame productiemethoden, waardoor niet alleen het watercomfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogt, maar ook aandacht wordt gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

          Door dit professioneel assetmanagement behoort Pidpa, niet alleen in België maar ook op Europees vlak, tot de top wanneer het gaat over het beheersen van lekverliezen (NRW).
Bovendien draagt dit ook bij tot een vermindering van het aantal mogelijke incidenten waardoor de leveringszekerheid gegarandeerd blijft.

          Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van haar werking.

          Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

          Concreet

          De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor de gemeente concreet als volgt:

          Pidpa hanteert de laagste drinkwatertarieven van Vlaanderen, wat niet alleen ten goede komt aan de inwoners en bedrijven van de gemeente maar ook aan de gemeente zelf, als klant;

          de gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf;

          via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per leiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven planning op te maken met betrekking tot onderhoud, renovaties en vervangingsinvesteringen. Tevens kan er gezocht worden naar een maximale synergie met gemeentelijke of andere projecten;

          door het professioneel assetmanagement blijft het aantal lekken en incidenten in de gemeente beperkt;

          indien zich toch een probleem voordoet, stelt Pidpa alles in het werk om de onderbreking tot een minimum te beperken en een oplossing aan te bieden. Hiervoor biedt zij een 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 service aan waarbij er steeds naar gestreefd wordt om het probleem daadwerkelijk te verhelpen;

          door de inzet van eigen personeel kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken;

          Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft;

          met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z;

          ook in periodes van extreme droogte, bijvoorbeeld zoals de zomer van 2018, kon de leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd blijven;

          Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat de gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat de gemeente met vragen en problemen steeds op een correcte wijze wordt verder geholpen;

          in het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van de gemeente;

          via de opmaak van hemelwaterplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van de gemeente;

          Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is;

          in het kader van het rioleringsbeheer dient de gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven;

          de BTW-ruling met betrekking tot de drinkwatermaatschappijen houdt in dat - wat betreft nieuwe huisaansluitingen - enkel voor prestaties door de drinkwaterleverancier de aanrekening kan gebeuren aan een BTW-tarief van 6% (in plaats van 21% BTW);

          via Pidpa worden schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van:

          watergebonden activiteiten zoals de controle en het onderhoud van brandkranen, legionellabeheer, keuringen van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer;

          GIS-ondersteuning - KLIP-KLIM behandeling: behandelen van planaanvragen zowel voor Pidpa-leidingen als voor gemeentelijke kabels en leidingen;

          de exploitatie van het rioleringsstelsel: onder andere met betrekking tot ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations;

          Pidpa vervult een beleidsondersteunende rol door middel van de participatie in verschillende werkgroepen onder andere:

          Commissie Integraal Waterbeleid;

          VMM;

          Aquaflanders;

          VLARIO.

          Rekening houdende met:

          de elementen zoals aangebracht in het Evaluatierapport 2013-2018 en het Beleidsplan 2019-2024;

          de elementen zoals aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier;

          het feit dat de raad van bestuur van Pidpa besloten heeft om een studie op te starten om te onderzoeken hoe maximale synergiewinsten kunnen gehaald worden ten bate van de klanten en de vennoten om de dienstverlening inzake drinkwater en riolering in een multi-utility context aan te bieden;

          bovenstaande argumenten, met in het bijzonder het feit dat Pidpa de drinkwaterleverancier is met het laagste drinkwatertarief;

          de voordelen om minstens voor deze periode en tot zolang onderzoek eventueel anders heeft uitgewezen, zowel de drinkwateropdracht als de rioleringsopdracht bij dezelfde partner te houden;

verzoekt de gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor een termijn die loopt tot 1 januari 2024, gaat de gemeente akkoord met een verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdrachten voor zowel de drinkwateractiviteit als de rioleringsactiviteit.

 

Argumentatie wat betreft de statutenwijziging

          Pidpa wil de goede relatie met haar gemeentelijke vennoten verder uitbouwen en tevens de betrokkenheid van haar gemeentelijke vennoten verhogen. Om deze doelstelling te bereiken draagt het op dit moment de voorkeur weg om de bestaande organen waarvan de werking als positief wordt ervaren, uit te breiden, eerder dan tot de oprichting van nieuwe organen over te gaan (regionaal bestuurscomité dan wel een algemeen comité).

          Bijgevolg is het aangewezen dat de samenstelling van het A-adviescomité wordt herbekeken waarbij het aantal leden wordt vastgesteld op één lid per gemeente die bij het compartiment watervoorziening aangesloten is.

          Verder is het daarbij eveneens aangewezen om ook voor wat betreft het B-adviescomité en het D-adviescomité, het principe van de mogelijkheid tot het afvaardigen van één lid per gemeente dat aangesloten is bij respectievelijk het compartiment ‘afvalwater en hemelwater’ (HidroRio) dan wel het compartiment ‘gemeentelijke collectieve sanering’ (HidroGem), te verankeren in de statuten. Deze aanpassing komt de duidelijkheid en uniformiteit van de statuten ten goede, en wijzigt niets aan de werkwijze die nu reeds wordt toegepast.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen. De in het verlengingsdossier en in de verslaggeving opgenomen motivering wordt bijgetreden.

Artikel 2. De gemeenteraad verzoekt om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode vanaf 10 november 2019 tot 1 januari 2024.

Artikel 3. De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode tot 1 januari 2024, om deelnemer te blijven aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit (HidroRio – HidroGem – HidroSan – HidrIba) en om de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

Artikel 4. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa betreffende de samenstelling van de adviescomités.

Artikel 5. Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de Algemene Vergadering van 18 oktober 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 6. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Stopzetting bezetting ter bede - rijkswachtkazerne

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 18 december 2017 besliste om:

          principieel akkoord te gaan met het verlenen van een erfpacht aan de Wonderwijzer voor de site van de rijkswachtkazerne; de gemeenteraad mandateert het college van burgemeester en schepenen om hieromtrent onderhandelingen op te starten;

          akkoord te gaan met het uitbrengen van een bod, conform het bedrag zoals opgenomen in het schattingsverslag, op de site van Sint Wijbrecht.

          Op 21 december 2017 vond een overleg plaats met het schoolbestuur van de Wonderwijzer. Er werd afgesproken dat:

          het schoolbestuur zou onderzoeken of de nieuwe turnzaal kan geïntegreerd worden in het gebouw van de rijkswachtkazerne;

          de gemeente een raming zou maken voor de afbraak van het gebouw;

          de gemeente de voorwaarden van de bezetting ter bede zou nakijken;

          indien gewenst, de gemeente een schattingsverslag zou laten opmaken.

          Op 10 januari 2018 maakt het Ingenieur- en Architectenbureau Yskout-Gielis een geschiktheidsonderzoek over met betrekking tot de mogelijkheid om de nieuwe turnzaal te integreren in het gebouw van de rijkswachtkazerne.

          Op 18 januari 2018 maakt de omgevingsambtenaar haar advies over het geschiktheidsonderzoek over.

          Op 29 januari 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen:

          om aan te dringen op het behoud van tenminste de zichtbare gevels van de rijkswachtkazerne;

          dat de opmaak van een schattingsverslag niet aan de orde is, zolang er geen duidelijkheid is over het vervullen van de voorwaarde en de mogelijke aankoop van de site van Sint Wijbrecht;

          om de burgemeester en de gemeentesecretaris te mandateren om de onderhandelingen met het schoolbestuur te voeren.

          Op 31 januari 2018 vindt opnieuw een overleg met het schoolbestuur plaats. Er wordt afgesproken dat de architect van de turnzaal een overleg zal hebben met de omgevingsambtenaar. Het overleg vindt plaats op 19 februari 2018.

          Op 6 maart 2018 ontvangt het gemeentebestuur het asbestonderzoek van de rijkswachtkazerne.

          Op 8 maart 2018 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur.

          Op 19 maart 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen advies te vragen aan de werkgroep erfgoed en de GECORO over het al dan niet behouden van de rijkswachtkazerne.

          Op 7 mei 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen aan het schoolbestuur van de Wonderwijzer te vragen op welke manier ze willen en kunnen omgaan met de suggesties van de GECORO en de werkgroep erfgoed.

          Op 10 augustus 2018 is de asbestinventaris bezorgd aan het schoolbestuur.

          Op 1 oktober 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen om landmeter De Rop aan te stellen voor het opmaken van het schattingsverslag.

          Op 16 november 2018 werd de site samen met de landmeter bezocht voor de opmaak van het schattingsverslag.

          Op 11 februari 2019 ontvangt de gemeente het schattingsverslag van landmeter De Rop.

          Op 4 maart 2019 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de landmeter en beslist om dit niet te bezorgen aan het schoolbestuur om de onderhandelingspositie van de gemeente te vrijwaren.

          Op 15 maart 2019 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur over het schattingsverslag van de gemeente.

          Op 22 maart 2019 vindt het plaatsbezoek plaats voor de opmaak van het tweede schattingsverslag van de school.

          Op 16 mei 2019 vindt een overleg plaats met het schoolbestuur over het schattingsverslag dat de school heeft laten opmaken.

          Op 27 mei beslist gaat het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met het ontwerp van de architect.

          Op 1 juli 2019 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de verslagen en beslist om deze aan de school te bezorgen en een nieuw overleg te organiseren.

          Op 2 september 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen om de stopzetting van de bezetting ter bede te agenderen op de gemeenteraad van 16 september 2019.

 

Feiten en context

          Op donderdag 22 augustus 2019 vond een overleg plaats met de school en het gemeentebestuur over de erfpachtovereenkomst van de oude rijkswachtkazerne en de gebruiksovereenkomst van de turnzaal.

          Momenteel is de bezetting ter bede voor de rijkswachtkazerne nog lopende. In de overeenkomst van de bezetting ter bede staat vermeld dat beide partijen recht hebben om elk ogenblik een einde te maken aan de overeenkomst na inachtneming van een opzegperiode van 6 maanden, die per aangetekende brief dient te worden medegedeeld aan de andere partij.

 

Juridische gronden

Artikel 41, §2,12° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd tot het stellen van de daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

 

Argumentatie

          Er is tijdens de vergadering van 22 augustus 2019 een consensus gevormd over de modaliteiten van de erfpachtovereenkomst en de gebruiksovereenkomst.

          De notaris heeft al de opdracht gekregen om te starten met de opmaak van de erfpachtovereenkomst.

          Omdat de erfpacht kan worden opgemaakt, is het noodzakelijk de lopende bezetting ter bede op te zeggen en de vastgelegde termijnen te respecteren.

          De bewoner is telefonisch al op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om een einde te maken aan de overeenkomst en een opzegperiode van 6 maanden in acht te nemen. De bewoner wordt via aangetekend schrijven op de hoogte gebracht.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Omgeving - Kerkstraat 36 - ORGANO BVBA - het renoveren van een vrijstaande villa en het bouwen van twee meergezinswoningen met in totaal 20 appartementen en 2 handelspanden - zaak van de wegen & GECORO - OMG 2019/212

 

 

Feiten en context

  • Op 30 april 2019 werd een dossier ingediend voor het renoveren van een vrijstaande villa en het bouwen van twee meergezinswoning met in totaal 20 appartementen en 2 handelspanden.
    De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres Kerkstraat 36.
    De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.
    Het betreft een aanvraag voor het renoveren van een vrijstaande villa en het bouwen van twee meergezinswoningen met in totaal 20 appartementen en 2 handelspanden.
    Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 20 mei 2019. De uiterste beslissingsdatum is 1 november 2019.

 

  • Planologische context
    Het goed ligt in woongebied volgens gewestplan Antwerpen, goedgekeurd op 3 oktober 1979.
    De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
    Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan.
    Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
    Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

  • Bestaande toestand
    Op het perceel is een woning aanwezig sinds 1933 volgens de gegevens van het kadaster .
    Op het perceel is een bijgebouw aanwezig. De totale bebouwde oppervlakte bedraagt +/- 221m² op een perceel van circa 2.949,6m².
    Het perceel is gelegen in de dorpskern.
    Het links aanpalende perceel wordt gebruikt als horeca.
    Het rechts aanpalende perceel wordt gebruikt als een ééngezinswoning.
    In het straatbeeld komen volgende bestemmingen voor: horeca, handel, eengezinswoningen en meergezinswoningen.
    De straat is een voldoende uitgeruste gewestweg. Deze wordt gebruikt als doorgangsweg.
    De directe omgeving wordt gekenmerkt door half open en gesloten bebouwing. Het karakter en de stijl in de omliggende omgeving is een mix van verschillende stijlen.
    Het pand is niet als monument geklasseerd en is niet opgenomen op de inventaris van onroerend erfgoed.
    Het perceel is niet gelegen in overstromingsgevoelig gebied.

 

  • Nieuwe toestand
    De aanvraag gaat over het renoveren van een vrijstaande villa en het bouwen van twee meergezinswoningen met in totaal 20 appartementen en 2 handelspanden op een perceel van 2.949,6m².

o        Blok A bevat 5 woonunits en 143,4m² handelsruimte. Blok A wordt ingeplant tot op 3,8m uit de rooilijn, op de rechter perceelsgrens. De voorgevel van blok A heeft een breedte van 11,0m, gemeten op de voorgevelbouwlijn. De bouwdiepte tussen voor- en achtergevel bedraagt 29,95m. De kroonlijsthoogte bedraagt 10,47m, gemeten vanaf de nulpas, afgewerkt met een plat dak. De gevels worden opgetrokken in lichte natuursteen en donker gebeitste houten latwerk. Het dak wordt afgewerkt als groendak.

o        Blok B bevat 2 woonunits en 329,1m² handelsruimte en herdenkingsplaats van Lodewijk De Vocht. De woning van Lodewijk De Vocht blijft behouden. De woning wordt intern verbouwd en uitgebreid aan de linkerzijde. De inplanting blijft behouden, de woning wordt ingeplant tot op 5,3m uit de rooilijn, op 15,2m de rechter perceelsgrens en op 18,1m van de linker perceelsgrens. De voorgevelbreedte van blok A van 14,30m wordt uitgebreid tot 21,4m, gemeten op de voorgevelbouwlijn. De bouwdiepte tussen voor- en achtergevel van 14,5m wordt uitgebreid tot 22,7m. De kroonlijsthoogte van de uitbreiding bedraagt 3,06m, gemeten vanaf de nulpas, afgewerkt met een plat dak. De gevels van de uitbreiding worden opgetrokken in donker gebeitste houten latwerk. Het dak wordt afgewerkt als terrassen en groendak.

o        Blok C bevat 13 woonunits. Blok C wordt ingeplant tot op 28,0m uit de rooilijn, en op de linker perceelsgrens. Blok C heeft een breedte van 27,1m. De bouwdiepte tussen voor- en achtergevel bedraagt 30,9m. De kroonlijsthoogte bedraagt 10,91m, gemeten vanaf de nulpas, afgewerkt met een plat dak. De gevels worden opgetrokken in lichte natuursteen en donker gebeitste houten latwerk. Het dak wordt afgewerkt als groendak.

Op 5,70m van de rechter perceelsgens en op 6,36m van de achterste perceelsgrens is een bestaand tuinpaviljoen ingeplant. Het tuinpaviljoen is 3,79m diep, 3,51m breed.
De totale bebouwde oppervlakte op het perceel bedraagt 1.268,8m². Inclusief oversteken groter dan 1m bedraagt de bebouwde oppervlakte op het perceel 1348,0m².
De oprit tot het perceel is 8,3m breed. De oprit wordt aangelegd in klinkers en ligt op minimum 0,8m van de linker perceelsgrens De totale verharde oppervlakte op het perceel bedraagt 533,8m².
Er worden bomen gerooid.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
    De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
    Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.
  • Artikel 1.3.3. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009
    Naast de opdrachten die de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) heeft ingevolge de VCRO, kan ze advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening, op eigen initiatief of op verzoek van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad.

 

Inspraak en advies

Het openbaar onderzoek werd gehouden van 30 mei 2019 tot 28 juni 2019. Er werd een schriftelijk bezwaar ingediend. Het bezwaar wordt als ongegrond beoordeeld.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet zich uitspreken over volgende principes: de aanvraag voorziet een gebouw aan het Lodewijk De Vochtplein in het verlengde van de voorgevelbouwlijn van het project aan de Kerstraat 34 (OMG 2018/127, goedgekeurd op 28 oktober 2018). De aanvrager wenst 105,7m² grond (rood gemarkeerd op plan) in eigendom van de aanvrager te ruilen met 16,3m² grond (groen gemarkeerd op plan) in eigendom van de gemeente.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

Artikel 1. De gemeenteraad keurt een grondruil van circa 105,7m² grond (rood gemarkeerd op plan) in eigendom van de aanvrager voor 16,3m² grond (groen gemarkeerd op plan) in eigendom van de gemeente goed.

Artikel 2. De kosten van de grondruil, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Omgeving - Haksellaan 24 - het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning - zaak van de wegen - OMG 2019/358

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige attest(en)

het bouwen van een ééngezinswoning - positief door college van burgemeester en schepenen - 10 september 2018 - SA 2018/2

 

Feiten en context

  • Op 10 juli 2019 werd een dossier ingediend voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning.
    Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 18 juli 2019. De uiterste beslissingsdatum is 30 december 2019.
  • Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis.

 

Juridische gronden

  • Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
    De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
    Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

  • Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het goedgekeurde BPA Kotsbos Wijziging, goedgekeurd op 19 juni 2006. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van artikel 3 Openbare Wegenis .
  • Het gedeelte van het perceel van circa 56,3m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.
  • De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

1 onthouding: Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 56,3m² kosteloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Verledding openbare verlichting Fluvius - overdracht openbare verlichting

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Verhoging nominatieve toelage Wezel Culinair

 

 

Voorgeschiedenis

          Sedert verschillende jaren is Wezel Culinair/Calibri een vaste waarde als evenement in 's Gravenwezel. Het evenement wordt dit jaar georganiseerd door parelfeesten vzw in samenwerking met het evenementenbureau Recodin bvba.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 augustus 2019 om een verhoging van 5000 euro van de nominatieve toelage vanaf 2019 ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 16 september 2019.

 

Feiten en context

          Op 5, 6, 7 en 8 september 2019 vindt op het terrein van de kaak in 's-Gravenwezel Wezel Culinair en Calibri plaats.

          De organisatie heeft dit jaar omwille van veiligheids- en logistieke redenen een nieuwe locatie uitgekozen in plaats van het Lodewijk de Vochtplein zoals de voorbije edities.

          Door een verplaatsing van het evenemententerrein komen er ook heel wat bijkomende kosten kijken.

          De organisatie ontvangt een nominatieve toelage van 5000 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 23° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4.6.8.9

Algemene rekening

64930000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel beheerder

10 000 euro

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt en Frederik Goemaere

2 stemmen tegen: Pieter-Jan Fraussen en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de nominatieve toelage van Wezel Culinair met 5000 euro te verhogen vanaf 2019 en dit mee op te nemen in de eerstvolgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Resultaten veiligheidsbevraging mbt fietsen (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Op de politieraad van 26/06/2019 stelden we vast dat de fietsgraveeracties die gehouden worden in de zone bij onze inwoner slecht gekend zijn.

 

Nochtans is deze maatregel nuttig nu het een preventiemaatregel betreft in het kader van het voorkomen van fietsendiefstallen.

 

Hoe kunnen we -met het oog op de start van het nieuwe schooljaar- naar de inwoners communiceren dat ze best hun fietsen laten graveren?

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) schetst de verschillende mogelijkheden die inwoners hebben om hun fiets te laten graveren. Inwoners kunnen hiervoor bijvoorbeeld elke werkdag terecht bij dienst der werken. Daarnaast gaat dienst der werken tweejaarlijks langs bij de scholen om zowel de fietsen van de leerlingen als die van de ouders te graveren. Ook de politie organiseert maandelijkse graveeracties. Wel is dhr. P. Mendonck (N-VA) het erover eens dat de verschillende acties nog eens onder de aandacht gebracht moeten worden. Dit wordt doorgegeven aan de gemeentelijke diensten.

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) was niet op de hoogte van de verschillende mogelijkheden. De communicatie hierover kan dus inderdaad beter.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Stand van zaken aanleg van veilige fietsostrades (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Ook met de start van het nieuwe schooljaar in gedachten… wat met onze fietsostrades?

 

Wordt er gewerkt aan veilige fietsroutes? Wat zijn de plannen van onze coalitie inzake de aanleg ervan en/of het onderhoud van de bestaande routes?

 

Op vraag van mevr. V. Van Genechten (Open VLD) wordt dit agendapunt niet behandeld: de betrokken schepen is niet aanwezig om toelichting te geven bij de plannen.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Veiligheid - ken uw wijkagent (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Uit het jaarverslag van de politie blijkt dat vele inwoners hun wijkagent niet kennen.

 

Worden er initiatieven genomen om de bekendheid van wijkagenten te verbeteren?

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) merkt op dat uit het aangehaalde onderzoek eveneens blijkt dat inwoners geen behoefte hebben om hun wijkagent te kennen. Toch werd er in de 2970 info van september-oktober een artikel gepubliceerd dat meer informatie geeft over de wijkpolitie. Diezelfde informatie wordt ook gedeeld via andere communicatiekanalen en wordt bij het onthaal van nieuwe inwoners telkens ter sprake gebracht.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Stand van zaken Schildestrand (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

In de afgelopen maanden zijn we volop bezig geweest met de aankoop van percelen aan Schilde Strand. We vragen ons nu wel af wat het plan is voor deze locatie. Gaat dit bebouwd worden? Heraangelegd? Worden hier misschien sociale woningen geplaats? Of rekening gehouden met groene doorstromen voor wilde dieren? Is er een plan of staat dit nog volledig open tot suggestie?

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) stelt dat mevr. M. Van Overtveldt (Groen) de vinger op één van de meest complexe dossiers van de gemeente legt. Tijdens de vorige legislatuur werd er beslist om het gebied te ontwikkelen voor sociale woningbouw. Zowel vanuit het Vlaams Gewest als op politiek niveau had het gemeentebestuur daartoe groen licht gekregen. Het expertisebureau dat werd aangesteld om grondboringen naar water te doen, stelde echter vast dat het gebied waterziek is. Het is dus uitgesloten dat de sociale woningmaatschappijen zouden investeren in Schildestrand. De piste van sociale woningbouw werd dan ook niet verder bewandeld. Vandaag staat er in het coalitieakkoord dat er een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) wordt uitgewerkt. Op de inhoud van dit plan kan niet worden vooruitgelopen. Het college van burgemeester en schepenen zal eerst zelf op zoek gaan naar een consensus voor het gebied.

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) vraagt zich af of er een mogelijkheid bestaat om suggesties te doen in dit dossier?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) herhaalt dat het RUP eerst intern wordt besproken en dat hij dus niet kan vooruitlopen op de inhoud ervan.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Eugeen Van De Vellaan - High Stars Company NV (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

In het dossier van de Eugeen Van De Vellaan - High Stars Company NV heeft het schepencollege ondertussen een besluit genomen. Er zijn nog enkele vragen hier rond:

 

Het college sluit zich niet aan bij het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en geeft een weigering af aan de aanvrager. Op zich is dit, althans voorlopig, goed nieuws voor de buurtbewoners. Maar tot HIGH STARS NV een nieuwe stedenbouwkundige aanvraag indient of tegen deze beslissing in beroep gaat, wat is er nu wel en niet toegelaten? Want dit is niet duidelijk. Mogen er ondertussen nog voertuigen van 3,5 ton parkeren, laden en lossen op het perceel? Want dit is nog steeds het geval. En wat met de bijgebouwen? Worden deze sowieso verwijderd?

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) bevestigt dat het college van burgemeester en schepenen de bouwaanvraag voor bijgebouwen en verharding geweigerd heeft omdat bijgebouwen enkel kunnen worden aangevraagd in functie van een hoofdgebouw. Aangezien het hier een weigering betreft, kunnen er geen voorwaarden worden opgelegd. Uitzonderlijk vervoer is in deze straat ook niet verboden. Wel is het zo dat er een GAS-reglement van toepassing is dat zegt dat laden en lossen verboden is tussen 22 en 7 uur. Inbreuken op dit reglement kunnen worden gemeld bij de politie zodat er alsnog via die weg kan worden opgetreden.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Veiligheid: recreatief gebruik van Drone in wijk Steyhoeve: veiligheidsrisico? (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Via gewezen raadslid Rita Tutelaars kwam ik te weten dat in de wijk Stijnhoeve regelmatig een drone rondvliegt. Dit soms laat op de avond (rond 22u). Het toestel blijft regelmatig lang stationair hangen boven privaat gebied.

De buurt is bezorgd dat dergelijk toestel door criminelen kan gebruikt worden om beeldmateriaal te maken van bepaalde huizen, beveiliging, aanwezigheid van honden en inwoners. Zo zou men inbraken kunnen voorbereiden of in de lucht op de uitkijk ‘staan’ tijdens een inbraak.

 

          Is de politie op de hoogte van dit fenomeen in de wijk?

          Welke acties worden bij meldingen ondernomen?

          Wat mag hier wettelijk wel en niet? Mag men zomaar vliegen over privaat terrein van anderen?

          Kunnen dergelijke meldingen onderzocht worden in relatie tot inbraken die in dezelfde wijken gebeurd zijn?

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat het in eerste instantie de bedoeling is om dergelijke activiteiten te melden bij de politie. Tot hiertoe gebeurde dat in 2019 slechts een keer. Vervolgens wordt de melding geregistreerd en komt er een interventieploeg ter plaatse. Deze interventieploeg stelt enerzijds de feiten vast en zal anderzijds proberen om de piloot te identificeren. Ten slotte zal er, afhankelijk van het soort toestel en de aard van de vlucht, een proces-verbaal worden opgesteld. Wat de wettelijke kant van de zaak betreft, mogen er boven het grootste deel van het grondgebied van Schilde geen commerciële drones vliegen aangezien Schilde in een gebied ligt dat behoort bij het gecontroleerde luchtruim rond de luchthaven van Antwerpen. Privégebruik is wel toegestaan, maar is onderhevig aan een aantal voorwaarden: de drone mag maximum een kilo wegen en mag zich maximum tien meter boven privéterrein bevinden én in het zicht van de piloot. De melding die in 2019 werd geregistreerd, kon overigens niet in verband worden gebracht met een inbraak. Dhr. D. Bauwens (N-VA) besluit dat het raadzaam is om drones die zich boven privéterrein bevinden steeds te melden bij de politie zodat een eventuele overtreding minstens wordt geregistreerd en de politie de nodige acties kan ondernemen.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) wil nog weten of een melding ook wordt geregistreerd als er geen interventieploeg ter plaatse komt?

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat meldingen sowieso worden geregistreerd.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Stand van zaken adviesraden (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Op 18 februari 2013 besliste de gemeenteraad volgende adviesraden en werkgroepen te vernieuwen.

• jeugdraad;

• seniorenraad;

• gehandicaptenraad;

• raad voor ontwikkelingssamenwerking;

• milieuraad;

• sportraad;

• raad voor cultuurbeleid;

• KMO en vrije beroepenraad;

• beheersorgaan openbare bibliotheek;

• beheersorgaan gemeenschapscentrum;

• inwonerspanel gemeentelijke dienstverlening.

 

Op 17 december 2018 besliste het nieuwe bestuur, zoals opgenomen in het coalitieakkoord - inzetten op participatie. Om het bestuur de kans te geven een visie uit te werken en deze te vertalen in een reglement, werd voorgesteld de werking van de adviesraden met een half jaar te verlengen, tot eind juni.

 

Ondertussen zijn we september, de vakantie is voorbij en de verenigingen zijn opgestart met hun activiteiten.

 

Wat is op dit moment de stand van zaken van de adviesraden? En heeft het nieuwe bestuur al een visie uitgewerkt betreffende de adviesraden?

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Mevr. K. Krekels (N-VA) verbaast zich over de timing van de vraag aangezien het participatieproces, zoals dhr. H. Hanssen (CD&V) zelf aangeeft, momenteel in volle gang is. Zo werd op 5 september jongstleden de mening van de adviesraden gevraagd in verband met het meerjarenplan. Op 26 september legt het college van burgemeester en schepenen zijn oor te luisteren over hoe de adviesraden het participatieproces verder willen invullen. Vervolgens zal het college van burgemeester en schepenen zijn visie naast die van de adviesraden leggen en een voorstel over de toekomst van de adviesraden formuleren.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) verbaast er zich op zijn beurt over dat er pas een visieontwikkeling mag worden verwacht vanaf oktober: de werking van de adviesraden werd slechts verlengd tot eind juni.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) duidt dat het de bedoeling was om de participatieavonden voor de adviesraden te laten doorgaan in juni. Wegens het lage aantal inschrijvingen werd er echter beslist om deze uit te stellen naar september. Hij merkt ook op dat de werking van de adviesraden ondertussen gewoon doorgaat. Daarnaast is het de bedoeling van het participatietraject om met een open vizier te kijken naar hoe de huidige werking kan worden verbeterd. Vandaag leidt een advies namelijk geregeld tot frustratie doordat het college van burgemeester en schepenen een synthese moet maken van verschillende adviezen. Dhr. D. Bauwens (N-VA) wil zich dus niet blindstaren op timing, maar wil dit traject tijd geven zodat er kan worden geland bij een goed onderbouwd en gedragen participatiereglement.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Opvolging planning grachten (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Ik wil graag een stand van zaken i.v.m de planning van de reiniging van de grachten van PIDPA.

 

Mevr. T. Godts (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat er in augustus 2019 een overleg plaatsvond met Pidpa. Uit dit overleg bleek dat Pidpa niet dezelfde service zou verlenen als het gemeentebestuur: de kleine grachten zouden slechts om de drie à vier jaar gereinigd worden in plaats van om de twee à drie jaar. Het gemeentebestuur ging hier uiteraard niet mee akkoord: het plan moest dan ook herwerkt worden. Het nieuwe plan wordt in de loop van de komende weken verwacht. Daaruit zal blijken dat de wijk Steynhoeve als eerste wordt bediend waarna de overige wijken worden afgewerkt. Ten slotte stelt dhr. P. Mendonck (N-VA) voor om vragen in verband met individuele grachten rechtstreeks aan Pidpa te stellen. Op deze manier wordt Pidpa zelf de nood gewaar en worden de medewerkers van het gemeentebestuur ontlast wat toch de bedoeling was van de beheersovereenkomst.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) brengt in herinnering dat er bij de bespreking van dit punt op de laatste raadscommissie al was gezegd dat het grachtenonderhoudsplan openbaar zou worden gemaakt.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) herhaalt dat hij in blijde verwachting is van de planning en dat de raadsleden ze als eerste zullen kunnen inkijken.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Standpunt duurzame mobiliteit (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Vervoerregio Antwerpen bereidt concreet de uitrol voor van een uniform deelfietssysteem met elektrische fietsen. Het plan beoogt om mettertijd de helft van alle verplaatsingen duurzaam te laten gebeuren en komt er op vraag van enkele randgemeenten waaronder Zandhoven, Mortsel en Brasschaat. Een netwerk van strategische knooppunten voor zo’n 1.100 elektrische deelfietsen en nog eens 270 lokale dropzones met 1.600 deelfietsen zullen ervoor zorgen dat fiets en openbaar vervoer perfect kunnen samengaan.
 

Mijn vraag:

          Welke visie heeft het huidige bestuur rond duurzame mobiliteit?

          Zal ook de gemeente Schilde zich kandidaat stellen om  in onze gemeente een aantal lokale dropzones te realiseren?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) merkt op dat een soortgelijke vraag vorige legislatuur werd voorgelegd op de werkgroep mobiliteit en niet interessant werd bevonden door de toenmalige CD&V-schepen.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) weet vanuit de vervoerregioraad dat zowel het gemeentebestuur van Schilde als een aantal andere gemeentebesturen uit de Antwerpse rand willen meestappen in het deelfietssysteem op voorwaarde dat het een uniform systeem is. Het is bijvoorbeeld niet gezegd dat de systemen waarin Zandhoven, Mortsel en Brasschaat stappen compatibel zijn met het systeem dat Antwerpen zal voorstellen. De Antwerpse schepen van mobiliteit heeft bovengenoemde bedenking meegenomen in het plan.

Mevr. M. Struyf (CD&V) komt terug op de opmerking van dhr. K. Droessaert (Open VLD): wat haar betreft, liggen alle onderwerpen opnieuw op tafel.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Planning vervanging straatmeubilair (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Tevreden zien we in het straatbeeld stilaan het nieuwe straatmeubilair verschijnen.

Wat betreft de openbare vuilbakjes vernemen we van onze inwoners dat een aantal verwijderde vuilbakken (nog) niet vervangen werden, bv aan sommige bushaltes.

 

Mijn vraag:

          Wat is de reden ?

          Wat is de planning?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) kan met genoegen meedelen dat, als alles volgens plan verloopt, het straatmeubilair verwisseld is tegen het einde van 2019. Enkel bij uitzonderlijke weersomstandigheden kan de planning uitlopen tot de lente van 2020. Het tijdelijke ontbreken van banken en vuilnisbakjes is te wijten aan de vervangingen die redelijk wat tijd in beslag nemen: denk aan het gieten en uitharden van beton, het inboren van materiaal, enzoverder. Maar hij herhaalt dat uiterlijk in de lente van 2020 de vervanging van het straatmeubilair een feit zal zijn.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Digitalisering pasfoto’s (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Zou de gemeente de mogelijkheid willen onderzoeken tot het maken van digitale pasfoto’s op het gemeentehuis bij de aanvraag voor paspoorten, identiteitskaarten en kids IDs. Dit zou de efficiëntie van de dienstverlening ten goede komen.

 

Mevr. V. Michel (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) weet dat dit een vraag is die elke legislatuur op de agenda wordt geplaatst. Het antwoord luidt steevast dat het gemeentebestuur niet in concurrentie wil gaan met de lokale fotografen. Het is echter duidelijk dat de technologie evolueert. Vanuit een hogere overheid werd dan ook onderzocht of er gewerkt kan worden met digitale pasfoto’s, maar het systeem blijkt nog niet optimaal. Dhr. D. Bauwens (N-VA) stelt dan ook voor om deze vraag opnieuw te bekijken bij de herinrichting van het gemeentehuis en uiteraard in overleg met de lokale handelaars.

Mevr. V. Michel (N-VA) is volledig akkoord met het feit dat wijzigingen moeten gebeuren in samenspraak met de middenstand. Anderzijds kan de middenstand de pasfoto’s ook digitaal bezorgen, zoals in Brasschaat, wat voordelen zou hebben op het vlak van duurzaamheid.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 09 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019