VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

26 oktober 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Tine Vervisch, algemeen directeur;

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Verslag gemeenteraad 21 september 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 21 september 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Corona - Bekrachtiging burgemeesterbesluit over dringende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan - uitstel fysieke gemeenteraad - Hoogdringend punt

 

 

Voorgeschiedenis

Burgemeesterbesluit van 19 oktober 2020 over dringende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan - uitstel fysieke gemeenteraad.

 

Juridische gronden

Artikel 134, §1 van de nieuwe gemeentewet

In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Argumentatie

In het kader van het voorkomen van de verdere verspreiding van COVID-19 is het belangrijk dat er dringende maatregelen worden genomen.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit over dringende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan - uitstel fysieke gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

BBC 2020 - Aanpassing en toelichting van het meerjarenplan 2020-2025

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 16 december 2019 keurde het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          De aanpassing van het meerjarenplan omvat:

          de aangepaste financiële nota: het aangepast financieel doelstellingenplan (schema M1), de aangepaste staat van het financieel evenwicht (schema M2), het aangepast overzicht van kredieten (M3);

          de aangepaste toelichting:

          aangepast overzicht ontvangsten en uitgaven - functioneel (T1);

          aangepast overzicht ontvangsten en uitgaven - economisch (T2);

          investeringsprojecten - per prioritaire actie/actieplan (T3);

          evolutie van de financiële schulden (T4);

          financiële risico's;

          beschrijving grondslagen en assumpties;

          verwijzing naar de plaats waar documentatie beschikbaar is;

          de wijzigingen van de strategische nota;

          motivering van de wijzigingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

3° het vaststellen van de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, vermeld in artikel 249

          Artikel 249 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249 §4 van het decreet lokaal bestuur

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 257 van het decreet lokaal bestuur

          § 1. Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast. Daarnaast kan het meerjarenplan, als dat nodig is, ook worden aangepast om alleen de kredieten voor het lopende boekjaar aan te passen.
Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.

          § 2. Een aanpassing van het meerjarenplan omvat minstens een aangepaste financiële nota, een toelichting en de eventuele wijzigingen van de strategische nota.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KBBJ/ABB-2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Inspraak en advies

Het managementteam van 30 september 2020 formuleerde een positief advies.

 

Motivering

          De gemeenteraad heeft de voorbije maanden volgende informatie gekregen die maakt dat geactualiseerde omgevingsanalyse op dit ogenblik niet aan de orde is:

          20 april 2020: monitoringsrapport Corona (externe omgevingsanalyse);

          15 juni 2020: het rapport van de organisatie-audit met begeleide zelfevaluatie (interne omgevingsanalyse);

          21 september 2020: de bottom-up zelfevaluatie is een integraal onderdeel van het meerjarenplan organisatiebeheersing (interne omgevingsanalyse).

          Er zal opnieuw een aanpassing van het meerjarenplan gebeuren voor het jaar 2021. 

          De rekening 2019 is ingebracht in het meerjarenplan 2020-2025.

          Er wordt - volgens de decretale bepalingen - een financieel evenwicht bereikt, zowel bij het resultaat op kasbasis als bij de autofinancieringsmarge (schema M2).

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de vaststelling door de raad van maatschappelijk welzijn van 19 oktober 2020 van het gedeelte OCMW van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad stelt het deel van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente vast.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het deel van het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. 

Artikel 4. Door die goedkeuring van de gemeenteraad wordt het meerjarenplan 2020-2025 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

BBC - Opvolgingsrapportering

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 30 september 2020

 

Argumentatie

          Omwille van de coronacrisis konden een aantal geplande acties niet gerealiseerd worden of moeten ze een jaar later ingepland worden, bijvoorbeeld omdat fysieke vergaderingen of overlegmomenten niet konden doorgaan.

          De opvolgingsrapportering geeft een inzicht in de acties die omwille van de coronacrisis een andere invulling kregen waardoor kon ingespeeld worden op de gewijzigde omstandigheden.

          In de opvolgingsrapportering zijn tevens de aanpassingen van het meerjarenplan op een overzichtelijke manier weergegeven.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Klacht Agentschap Binnenlands Bestuur - anoniem - Vogelenzang

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 16 juni 2020 bezorgde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de klacht van 'Hier niemand' in verband met de Vogelenzang.

          Op 29 juni 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen de uitgebreide toelichting over het voorwerp van de klacht goed te keuren.

          Op 30 juni 2020 werd de uitgebreide toelichting over het voorwerp van de klacht overgemaakt aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

          Op 3 augustus 2020 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het verstrijken van de termijn voor het formuleren van een antwoord door het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

 

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur maakte op 30 september 2020 haar standpunt over het voorwerp van de klacht over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 331 van het decreet lokaal bestuur

De toezichthoudende overheid kan besluiten van een gemeenteoverheid ambtshalve opvragen.  Bij ontvangst van een klacht vraagt de toezichthoudende overheid het besluit en het bijbehorende dossier op.

          Artikel 332 §1 van het decreet lokaal bestuur

De toezichthoudende overheid beschikt over een termijn van dertig dagen om een besluit van de gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.

Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

          Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur

Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

          de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd;

          het verzoek  van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen binnen tien dagen na dat verzoek;

          het besluit  van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

 

Argumentatie

In de klacht formuleert betrokkene verschillende aantijgingen:

          ambtelijk plichtsverzuim qua handhaving, wat kan weerlegd worden op basis van het feitenverslag, bevoegdheidsverdeling en scheiding der machten;

          onbehoorlijk bestuur, wat kan weerlegd worden op basis van het vertrouwensbeginsel en het gelijkheidsbeginsel;

          bedrog, wat kan weerlegd worden op basis van de discretionaire bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen;

          actieve en/of passieve corruptie, wat kan weerlegd worden op basis van artikel 29 van het decreet op de omgevingsvergunningen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid inzake de Vogelenzang.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Inzet bodycams door politiezone Schoten en politiezone Brasschaat op grondgebied politiezone Voorkempen

 

 

Feiten en context

          De lokale politiezones Brasschaat en Schoten wensen ter ondersteuning van de politieopdrachten bodycams in te zetten om de veiligheid van personen en goederen te verhogen. Deze werkwijze bevordert de openbare ordehandhaving en de openbare veiligheid. De opnames kunnen nadien worden gebruikt voor het onderzoek van incidenten of het onderzoek van klachten.

          Het is mogelijk dat medewerkers van de politiezones Brasschaat en/of Schoten op het grondgebied van de gemeente Schilde opdrachten uitvoeren en dit in het kader van:

          grensoverschrijdende bijstand;

          grensoverschrijdende acties ZVP (bv Etoile) of ordediensten;

          de bovenzonale samenwerking voor de bewaking van aangehouden personen waarbij het arrestantencomplex van de politiezone Voorkempen (gelegen in Vaartdijk 15 te Brecht) gezamenlijk gebruikt wordt.

          Gezien het hier gaat om de inzet van mobiele camera’s en dit op het grondgebied van de gemeente Schilde door zowel operationele personeelsleden van de lokale politie Schoten als door operationele personeelsleden van de lokale politie Brasschaat, richten beide korpschefs zich middels hun schrijven van 4 september 2020 met referentie BU/000533/2020 tot de gemeenteraad om toestemming hiervoor te bekomen.

          De aanvraag behelst het zichtbaar gebruik door politiemedewerkers die identificeerbaar zijn als politiepersoneel en enkel tijdens de duur van de interventie, tenzij op een niet-besloten plaats of een besloten plaats waarvan de politiediensten beheerder zijn. De plaatsen bevinden zich allemaal op het grondgebied van de gemeente Schilde en de inzet van bodycams verloopt als volgt:

Niet-besloten plaats

Inzet permanent mogelijk

Besloten plaats waarvan de politiediensten de beheerder zijn

Inzet permanent mogelijk

Voor publiek toegankelijke besloten plaats waarvan de politiediensten niet de beheerder is

Inzet mogelijk, enkel tijdens de duur van de interventie

Niet voor het publiek toegankelijke besloten plaats waarvan de politiediensten niet de beheerder zijn.

Inzet mogelijk, enkel tijdens de duur van de interventie

          Visuele en audiogegevens zijn de enige categorieën van persoonsgegevens die nodig zijn voor het uitvoeren van deze opdracht. Verder zijn er geen bijzondere categorieën van persoonsgegevens vereist.

          Enkel zichtbaar gebruik van de bodycam is toegelaten. Enkel politiemedewerkers in uniform of politieagenten met een interventiearmband mogen een bodycam dragen.

          De interveniërende politieambtenaar beslist zelf om de camera in werking te stellen conform artikel 25/5 §1 van de Wet van 5 augustus 1992 op het politieambt: het gebruik van camera’s vindt plaats op beslissing en onder de verantwoordelijkheid van de officier van bestuurlijke politie die waakt over de naleving van de proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginselen bij de inzet van de bodycam.

          Met het oog op een proportionele uitvoering van de opdracht zullen de bodycams enkel ingezet worden wanneer de veiligheid van de personeelsleden of van de goederen in gevaar dreigt te komen en enkel gedurende de duur van de interventie. Zodoende trachten zij de vooropgestelde doelstelling ordehandhaving en het bewaren van de openbare orde te verwezenlijken. Het dragen van een bodycam vormt zeker geen vrijgeleide om deze camera systematisch te gaan gebruiken bij alle interventies. Het gebruik dient steeds gerechtvaardigd te kunnen worden gelet op de verschillende principes: finaliteit, proportionaliteit, subsidiariteit en doelmatigheid.

          De opnames zullen bewaard worden conform de wettelijke bepalingen op een server onder de verantwoordelijkheid van de politiezone Schoten en de politiezone Brasschaat. De toegang tot de opnames is beperkt tot 30 dagen. Nadien is een aparte procedure nodig om toegang tot de opnames te bekomen en dit enkel voor personeelsleden van gerechtelijke politie.

          Noch de politiezone Voorkempen, noch het gemeentebestuur van Schilde kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld  voor het gebruik van deze bodycams. De politiezones Brasschaat en Schoten zijn de eindverantwoordelijken voor wat betreft het correct gebruik van de bodycams en het correct verwerken van de persoonsgegevens nadien. Het komt hen toe om de wettelijke bepalingen in verband met gegevensbescherming correct toe te passen.

          Er zijn momenteel bij de politiezone Voorkempen geen intenties om bodycams aan te schaffen. De evaluatie van de inzet van bodycams door de politiezones Brasschaat en Schoten zal afgewacht worden alvorens een eventuele aankoop/inzet overwogen zal worden. Momenteel zijn er hiervoor in de ontwerpbegroting 2021 geen middelen voorzien.

 

Juridische gronden

          Artikel 25/1 en volgende van de wet op het politieambt van 5 augustus 1992

          Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen m.b.t. de verwerking van persoonsgegevens

          Europese richtlijn 2016/680 en de Raad van 27.04.2016 specifiek voor politie en andere autoriteiten bevoegd voor voorkoming, onderzoek, opsporing en vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen

          Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

          Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s

 

Inspraak en advies

          Advies van 1 oktober 2020 met referentie 2020/100/PZ VK van de functionaris voor gegevensbescherming (DPO) van de politiezone Voorkempen, betreffende de inzet van bodycams door medewerkers van politiezone Brasschaat en politiezone Schoten op het grondgebied van de lokale politiezone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde en Zoersel).

          Advies van 5 oktober 2020 met referentie HC/KC-BU 00225/20 van de korpschef van de politiezone Voorkempen, betreffende de inzet van bodycams door politiezone Brasschaat en politiezone Schoten op het grondgebied van de politiezone Voorkempen.

 

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de politiezones Schoten en Brasschaat voor het gebruik van bodycams op het grondgebied van de gemeente Schilde op volgende plaatsen:

Niet-besloten plaats

Inzet permanent mogelijk

 

Besloten plaats waarvan de politiediensten de beheerder zijn

Inzet permanent mogelijk

 

Voor publiek toegankelijke besloten plaats waarvan de politiediensten niet de beheerder is

Inzet mogelijk, enkel tijdens de duur van de interventie

Niet voor het publiek toegankelijke besloten plaats waarvan de politiediensten niet de beheerder zijn.

Inzet mogelijk, enkel tijdens de duur van de interventie

Artikel 2. De korpschefs van de lokale politiezones Brasschaat, Schoten en Voorkempen krijgen een afschrift van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Wijziging nominatieve subsidies 2020

 

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad van 16 december 2019: goedkeuring van de nominatieve subsidies 2020

 

Feiten en context

Door de nieuwe regelgeving is de lijst met nominatieve toelagen niet meer opgenomen in het meerjarenplan.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

          Er wordt een nominatieve toelage gevraagd voor de vereniging Toneelkring kunst Adelt, die zijn jubileum viert.

          Er is een wijziging van de nominatieve toelage voor het Davidsfonds. Er werd een subsidie van 620 euro gegeven, dit moest 1.000 euro zijn.

          De nominatieve toelage van de Nationale Strijdersbond mag geschrapt worden.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000021

Actie

201

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0709

Bedrag

1130 euro

Visum financieel directeur

nvt

 

 

MJP

001146

Actie

139

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0710

Bedrag

-550 euro

Visum financieel directeur

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt volgende wijzigingen van de nominatieve subsidies voor het jaar 2020 goed:

          een nominatieve toelage voor de vereniging Toneelkring kunst Adelt van 750 euro;

          een bijpassing van de nominatieve toelage voor het Davidsfonds van 380 euro;

          een schrapping van de nominatieve toelage voor de Nationale Strijdersbond.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Aanpassing retributiereglement op de levering van administratieve stukken

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 16 december 2019 heeft de gemeenteraad het retributiereglement op de aflevering van administratieve stukken goedgekeurd.

          Op 14 september 2020 heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur opmerkingen overgemaakt op reglementen die zijn goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Feiten en context

          De gemeente levert diverse administratieve stukken af aan de burgers en zorgt tevens voor de nodige administratieve opzoekingen en vastgoedinformatie. De aanmaak en aflevering van dergelijke administratieve stukken en informatie veroorzaken kosten voor de gemeente en het past derhalve dat de gebruiker deze kosten vergoedt.

          In bepaalde gevallen is het aangewezen om een gematigd tarief te voorzien of een vrijstelling van onderhavige retributie te verlenen, omwille van maatschappelijke of sociale redenen.

 

Juridische gronden

          Artikel 170, §4 van de grondwet van 1831 en latere wijzigingen
De machtiging voor de belasting ligt in de gemeentelijke fiscale autonomie

          Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverorderingen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

          Het Agentschap Binnenlands Bestuur merkte op dat de retributie voor transgenders niet meer dan 10% mag bedragen van het door de gemeente vastgestelde gewone tarief.

          De gemeente stelt transgenders vrij van enige retributie.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de aanpassing van het retributiereglement op administratieve stukken goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Aanpassing retributiereglement op het opruimen van sluikstorten

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 16 december 2019 heeft de gemeenteraad het retributiereglement op de aflevering van administratieve stukken goedgekeurd.

          Op 14 september 2020 heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur opmerkingen overgemaakt op reglementen die zijn goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2019.

 

Feiten en context

          De gemeente en haar burgers worden regelmatig geconfronteerd met afvalstoffen die worden achtergelaten op niet-reglementaire wijze.

          Het is noodzakelijk dat sluikstort zo vlug mogelijk verwijderd wordt, omdat dit past in een algemeen streven naar een nette en leefbare gemeente.

          Het verwijderen en verwerken van deze achtergelaten afvalstoffen vergt extra inspanningen van de gemeentelijke diensten en/of het inzetten van een externe firma en gaat gepaard met extra kosten voor de gemeente.

          Deze kosten worden berekend en verhaald op de sluikstorter, tegen en louter kostendekkend tarief.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 279, 286 tot en met 288 en 326 en volgende

          Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzingen

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

Argumentatie

          Het Agentschap Binnenlands Bestuur merkte op dat het belangrijk is dat de vergoeding voor het opruimen van het sluikstort louter kostendekkend is. Bij het bepalen van het tarief kan rekening gehouden worden met de aard en de hoeveelheid van de achtergelaten afvalstoffen, met het ingezette materiaal en personeel en met de afstand die afgelegd wordt om het afval op te halen en/of weg te brengen.

          Een vergoeding voor het sluikstort die niet louter kostendekkend is, is niet aanvaardbaar.

          Het retributiereglement werd aangepast en uitgebreid met concrete tarieven.

          Er kan overwogen worden om de tariefstelling uit het vorige retributiereglement te actualiseren door deze op te trekken naar volgende bedragen met aanpassing nog naar weekendwerk:

          loonkost arbeider van 30,00 naar 35,00 euro;

          loonkost administratief medewerker van 25,00 naar 35,00 euro per uur;

          inzet voertuig met chauffeur van 45,00 naar 50,00 euro per uur.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de aanpassing van het retributiereglement op opruimen van sluikstorten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Gemeentelijke prioriteitenlijst - Handhaving ruimtelijke ordening

 

 

Voorgeschiedenis

          1 maart 2018: decreet betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning.

          4 mei 2020: het college van burgemeester en schepenen keurt het voorstel principieel goed om beroep te doen op IGEAN voor intergemeentelijke samenwerking en besluit om voor het ondersteuningsniveau 2 en 3 te kiezen waarbij:

          niveau 2: opmaak PV of verslag van vaststelling: het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente van zodra de vaststellingen van stedenbouwkundige overtredingen dienen te worden geformaliseerd in een proces-verbaal of in een verslag van vaststelling, al dan niet met stakingsbevel

          niveau 3: bestuurlijke en (straf)rechtelijke handhaving: het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het uitwerken en opleggen van herstelgerichte maatregelen, zoals het opmaken van herstelvorderingen, minnelijke schikking, en dit zowel in het bestuurlijke als in het strafrechtelijke traject

          14 september 2020: het beleidsplan handhaving ruimtelijke ordening wordt voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen.

          5 oktober 2020: het college van burgemeester en schepenen beslist om de gemeentelijke prioriteiten nota goed te keuren en kiest twee prioriteiten:

          aanmerkelijke reliëfwijziging die een significante invloed invloed hebben op de waterimpact.

          schendingen met betrekking tot groenvoorzieningen, specifiek het onvergund rooien van bomen of (niet) aanplanten van bomen indien dit als voorwaarde in de vergunning werd opgelegd.

 

Feiten en context

          De handhaving van de stedenbouwkundige regelgeving is, naast plannen en vergunnen, voor een lokaal bestuur het sluitstuk van de ketting in een degelijk ruimtelijk beleid.

          Zonder een spreekwoordelijke stok achter de deur blijft de toepasselijke regelgeving dode letter.

          Vanuit het handhavingsbeleid wordt voor de verdere afhandeling van bouwmisdrijven en inbreuken voortaan gekeken of deze al dan niet behoren tot de prioriteit van het parket, een gewestelijke of gemeentelijke prioriteit. 

          De gemeente Schilde legt in dit kader prioriteiten vast die dit handhavingsbeleid steunen.

 

Juridische gronden

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

          Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning

          Handhavingsbesluit ruimtelijke ordening van 9 februari 2018

 

Argumentatie

          In uitvoering van de VCRO worden de gemeentelijke prioriteiten inzake ruimtelijke ordening bepaald.

          De bepaling van prioriteiten betekent geenszins dat alle andere misdrijven en inbreuken niet langer zullen worden opgevolgd of vervolgd.

          In eerste instantie zal getracht worden een zachte handhaving toe te passen waarbij zowel preventief als adviserend wordt opgetreden. Hierbij worden inwoners door bemiddeling en sensibilisering aangespoord om zich in regel te stellen.

          Na uitputting van voormelde zachte handhavingsinstrumenten rest een curatief optreden langs gerechtelijke of bestuurlijke weg.

          Schendingen die niet vallen onder de vastgestelde prioriteiten zullen in principe niet worden beboet.

          Door het opnemen van prioriteiten in de prioriteitennota wordt verzekerd dat het dossier voor deze schendingen niet geseponeerd wordt door de Gewestelijke beboetingsentiteit.  De Gewestelijke beboetingsentiteit geeft immers zelf aan dat schendingen die niet vallen onder de vastgestelde prioriteiten in principe niet worden opgevolgd.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor twee prioriteiten op te nemen in de prioriteitennota.

          De gekozen gemeentelijke prioriteiten zijn variabel en kunnen na evaluatie steeds gewijzigd worden na goedkeuring door de gemeenteraad.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het beleidsplan handhaving ruimtelijke ordening - prioriteitennota goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Burgemeestersconvenant 2030 in samenspraak met het EnergieK huis van IGEAN

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 27 mei 2013 besliste de gemeenteraad om deel te nemen aan de campagne Klimaatneutrale Organisatie 2020.

          Op 15 juni 2015 werd het burgemeestersconvenant 2020 door de gemeente Schilde ondertekend. De gemeente ging hierbij het engagement aan om de uitstoot op het grondgebied tegen 2020 terug te dringen met 20% ten opzichte van referentiejaar 2012.

          Op 25 april 2016 werd het energie- en klimaatactieplan goedgekeurd. De afgelopen vier jaar werd uitvoering gegeven aan het plan.

          In 2018, het meest recente beschikbare inventarisjaar, werd er 7,8% minder CO2 uitgestoten als in 2012, het referentiejaar van onze mitigatie-doelstelling.

          Op 5 december 2019 was er het startevent EnergieK huis met burgemeesters, schepenen en ambtenaren bevoegd voor wonen, energie en klimaat.

          Op 9 juni 2020 vond het adviescomité van het EnergieK huis met de schepenen bevoegd voor energie en klimaat plaats.

          Op 28 september 2020 gaf het college van burgemeester en schepen de goedkeuring om het Burgemeesterconvenant te ondertekenen.

 

Feiten en context

          De klimaatverandering is een feit en vormt een van de grootste wereldwijde uitdagingen van onze tijd. Onmiddellijke actie en samenwerking tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld zijn noodzakelijk.

          Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 door de Europese Commissie gelanceerd met de ambitie om lokale besturen te engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen. Intussen telt het initiatief meer dan 10.000 lokale en regionale overheden verspreid over 59 landen, die stuk voor stuk meegenieten van de troeven van een internationale gemeenschap en de technische en methodologische ondersteuning die geboden wordt door het EU-secretariaat. Meer dan 80% van alle steden en gemeenten in Vlaanderen doen mee met het Burgemeestersconvenant.

          In de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering is de lokale overheid de belangrijkste drijfveer op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat. De lokale overheid is bereid te handelen en deelt de verantwoordelijkheid voor klimaatactie met de regionale en nationale niveaus. De lokale overheid neemt eveneens een sleutelpositie in om de kwetsbaarheid van het grondgebied tegen de verschillende gevolgen van de klimaatverandering te beschermen. Daarnaast kunnen lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen helpen om veilige, duurzame, concurrerende en betaalbare energie aan te bieden burgers.

          Sinds 2014 ondersteunt IGEAN gemeenten bij de opmaak van klimaatplannen in het kader van het Burgemeestersconvenant 2020. Aansluitend organiseert IGEAN verschillende acties (groepsaankopen isolatie, infomomenten, EnergieKe krant, zonnedelen, …) die uitvoering geven aan de doelstellingen van de klimaatplannen. Vanaf 2020 verlegt IGEAN de focus naar 2030.

          Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 verbindt de gemeente zich er toe volgende engagementen na te komen:

          de uitstoot van CO2 op het grondgebied van de gemeente tegen 2030 met tenminste 40% terug te dringen ten opzichte van referentiejaar 2012, met name door een betere energie-efficiëntie en een ruimer gebruik van hernieuwbare energiebronnen;

          de veerkracht van het grondgebied te verhogen door aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering;

          een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan (SECAP) op te maken en binnen twee jaar na de formele ondertekening van het burgemeestersconvenant in te dienen bij het Europese secretariaat;

          alle relevante belanghebbenden binnen het grondgebied van de gemeente te betrekken bij de opmaak van het SECAP;

          passende personele, technische en financiële middelen te voorzien voor de uitvoering van het gemeentelijke energie- en klimaatactieplan;

          de visie, resultaten, ervaringen en kennis delen met andere lokale en regionale overheden binnen de EU en daarbuiten;

          minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP te rapporteren over de geboekte vooruitgang met het oog op monitoring en evaluatie.

          IGEAN wenst samen met provincie Antwerpen de lokale besturen te begeleiden en te ondersteunen in de opstap naar het Burgemeestersconvenant 2030. De provincie Antwerpen stelt een sjabloon ter beschikking aan gemeenten in samenwerking met IGEAN. De provincie levert dit sjabloon op met gemeentegebonden cijfers voor alle IGEAN-gemeenten. Dit sjabloon laat toe om op een efficiënte en eenvormige manier het lokaal klimaatbeleid op te volgen. Dit sjabloon omvat steeds de volgende onderdelen:

          Strategie. Dit deel omvat de visie, de beleidscontext en de wijze waarop het lokaal klimaatbeleid overlegd, gefinancierd en geëvalueerd wordt.

          Zeven speerpunten met een toekomstbeeld, lokale indicatoren, operationele doelstellingen, en sleutelacties voor het lokaal klimaatbeleid, zowel op vlak van mitigatie als adaptatie.

          Klimaatimpactanalyse. Dit onderdeel omvat de volgende elementen: de nulmeting van de uitstoot van de gemeente in het referentiejaar, een analyse van de bronnen van CO2-uitstoot in de gemeente in het meest recente inventarisjaar, de evolutie van de uitstoot doorheen de jaren, en het beleidsscenario dat aantoont wat er nodig is om de lokale uitstoot in 2030 met 40% te verminderen.

          Risico- en kwetsbaarheidsanalyse (RKA). De RKA beschrijft de gevolgen van klimaatopwarming voor de gemeente. De provincie zorgt voor een lokale RKA op maat van de gemeente.

          IGEAN zal samen met de provincie instaan voor het voorbereiden en uitwerken van gemeentelijke klimaatactieplannen (SECAP) bestaande uit volgende elementen:

          Event met de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 (najaar 2020);

          Startoverleg met betrokken schepenen en ambtenaren;

          Toelichting voor de adviesraden;

          Workshop mitigatie voor betrokken schepenen en ambtenaren;

          Regionale workshop adaptatie i.s.m. provincie Antwerpen;

          Opstart stuurgroep klimaat met stakeholders;

          Opmaak klimaatimpactanalyse i.s.m. provincie Antwerpen;

          Opmaak risico- en kwetsbaarheidsanalyse i.s.m. provincie Antwerpen;

          Burgerparticipatie aan de hand van een enquête;

          Uitwerken van klimaatactieplannen op gemeentelijk niveau.

 

Juridische gronden

          Akkoord van Parijs 2015

          Europese Green Deal 2050

          Burgemeestersconvenant 2030

          Nationaal klimaat- en energieplan 2021 - 2030

          Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013 - 2020

          Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          De komende jaren zal het weer en het uitzicht van de gemeente veranderen. Enerzijds moet de gemeente zich voorbereiden op de impact van stijgende risico’s zoals hittestress, droogte en wateroverlast. Anderzijds moet de gemeente om deze risico’s te verminderen uiterlijk tegen de tweede helft van de eeuw klimaatneutraal worden. Hierdoor zouden de broeikasgasemissies weer in evenwicht gebracht worden met de natuurlijke opname van deze broeikasgassen.

          Een sterk klimaatbeleid start bij de eigen werking van het bestuur. Handelen op de gebieden waarop de gemeente directe impact heeft zal CO2-besparing opleveren, en geeft een signaal van betrokkenheid naar de burgers.

          In 2020 staat de gemeente opnieuw voor de keuze om de klimaattransitie te versnellen en te verdiepen door haar engagement te verlengen tot 2030. Naast de blijvende ondersteuning van het klimaatbeleid, biedt IGEAN met het EnergieK huis acties aan die echt werken. Om dit alles vorm te geven, ontwerpt Igean samen met de gemeente een nieuw klimaatactieplan op maat van de doelstellingen van het burgemeestersconvenant 2030.

          Met de ondertekening van het burgemeestersconvenant 2030 kiest de gemeente voluit om de strijd tegen de klimaatverandering verder te zetten en weerbaar te zijn tegen de onvermijdelijke gevolgen ervan.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000692

Actie

AC000019

Algemene rekening

6139999900 Andere erelonen en vergoedingen voor prestaties van derden

Beleidsveld

0350 - Klimaat en energie

Bedrag

Ingeschatte bedrag voor de volledige ondersteuning geraamd op 5.000 - 7.500 euro.

Visum financieel directeur

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van het burgemeestersconvenant 2030 en verbindt zich ertoe om:

          de uitstoot van CO2 (en eventueel van andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40 % terug te dringen ten opzichte van referentiejaar 2012, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen;

          haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Artikel 2. De gemeenteraad geeft aan IGEAN de opdracht om de verbintenissen uit artikel 1 om te zetten in praktische maatregelen en daarvoor volgende stappen te nemen:

          een “inventarisatie uitgangswaarden emissies” en een beoordeling van de risico’s van de kwetsbaarheid voor klimaatverandering uit te voeren in samenwerking met provincie Antwerpen; - een klimaatactieplan (SECAP) voor duurzame energie en klimaat op te maken in samenwerking met de gemeente;

          minstens elke twee jaar na de indiening van het actieplan voor duurzame energie en klimaat te rapporteren over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Kennisneming beslissing Fluvius Antwerpen en te verrichten formaliteiten naar aanleiding van de toetreding voor de activiteit openbare verlichting

 

 

Voorgeschiedenis

          26 juni 2017: eerste voorstel van Eandis voor de verledding van de openbare verlichting

          27 mei 2019: presentatie Fluvius over het nieuwe voorstel voor het college van burgemeester en schepenen

          2 september 2019: presentatie Fluvius over het nieuwe voorstel voor de raadscommissie

          4 september 2019: Fluvius bezorgt de gemeente een alternatief financieel voorstel

          9 september 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist om het punt op de gemeenteraad van 16 september 2019 te verdagen om de twee voorstellen voor te leggen aan de gemeenteraad van 21 oktober 2019

          21 oktober 2019: de gemeenteraad verleent de goedkeuring aan het aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting' en de toetreding tot Fluvius Antwerpen voor de activiteit openbare verlichting. De gemeenteraad gaat akkoord om de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen tegen een inbrengwaarde van 0 euro in cash (zijnde 0% van de inbrengwaarde) en 259.197 euro in OV-aandelen (zijnde 100% van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen

          19 december 2019: de raad van bestuur van Fluvius Antwerpen beslist tot kapitaalverhoging per 1 juli 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 273.425,00 euro door middel van 10.937 Aov-aandelen en de kapitaalverhoging per 19 december 2019 van het variabel kapitaal ten bedragen van 5.334.175,00 euro door middel van 213.367 Aov-aandelen

          19 december 2019: de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen beslist dat de gemeente Schilde als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting wordt aanvaard met ingang 19 december 2019

          Het inbrengverslag van de raad van bestuur van Fluvius Antwerpen en het inbrengverslag van de commissaris en notulen (onderhands en notarieel) van de buitengewone algemene vergadering werden opgemaakt. De inbreng voor de gemeente bestaat uit een definitieve inbrengwaarde van 265.865,43 euro, vertegenwoordigd door 10.634 aantal aandelen Aov en een terug te storten afrondingsverschil van 15,43 euro

          14 februari 2020: Fluvius Antwerpen stort het afrondingsverschil op de rekening van de gemeente Schilde

          5 oktober 2020: het college van burgemeester neemt schepenen kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 december 2019

 

Feiten en context

          In de loop van 2019 is gemeente Schilde toegetreden voor de activiteit openbare verlichting bij de distributienetbeheerder Fluvius Antwerpen. Hiervoor moeten nog enkele administratieve formaliteiten in orde gebracht worden.

          Fluvius Antwerpen heeft op 17 september 2020 een ontwerp opgemaakt van de notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

 

Argumentatie

Deze administratieve formaliteiten zijn nodig bij het uitwerken van de activiteit openbare verlichting van Fluvius Antwerpen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000687

Actie

AC000016

Algemene rekening

2281000000 Openbare verlichting

Beleidsveld

0670 - Straatverlichting

Bedrag

Visum financieel directeur

 

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 december 2019 houdende de aanvaarding van de toetreding per 19 december 2019 van de gemeente voor de activiteit openbare verlichting tot Fluvius Antwerpen en van de ermee gepaard gaande kapitaalverhoging ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2019.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het ontwerp van notariële akte houdende formalisering van hogervermelde inbreng in natura goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist om de burgemeester en algemeen directeur te mandateren om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Reglement Boxen met binnenspeelgoed

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 juli 2014 met betrekking tot de erkenning van het "Huis van het kind Schilde"

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 augustus 2020 om negen gevulde boxen met binnenspeelgoed aan te kopen

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 21 september 2020 om het "reglement - boxen binnenspeelgoed" goed te keuren

 

Feiten en context

          Huis van het kind Voorkempen is een samenwerking tussen Zoersel, Brecht, Zandhoven, Wijnegem, Schilde.

          Huis van het kind zet in op het welbevinden van kinderen, jongeren en hun ouders.

          Huis van het kind is een feitelijke vereniging van partnerorganisaties en de erkenning van het huis van het kind toegekend aan dit samenwerkingsverband.

          Alle subsidies en middelen zijn toegekend aan dit samenwerkingsverband.

          Het Huis van het kind Voorkempen krijgt 6.012,16 euro vanuit het actieplan maatschappelijk kwetsbare gezinnen per gemeente. De subsidie werd als volgt toegewezen:

          Brecht: 1.883,45 euro

          Schilde: 930,64 euro

          Wijnegem: 952,80 euro

          Zandhoven: 672,13 euro

          Zoersel: 1.573,23 euro

          De middelen moeten aangewend worden voor de aankoop van materiaal ter ondersteuning van gezinnen.

          In november 2020 moet aan Kind & Gezin gerapporteerd worden hoe deze middelen werden besteed.

          Vanuit de werkgroep kinderarmoede van het Huis van het Kind Voorkempen is beslist om de subsidie in te zetten om spelmateriaal aan te kopen dat gemeenschappelijk gebruikt kan worden per gemeente.

 

Juridische gronden

Artikel 41 2° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen
 

Argumentatie

          Schilde heeft een uitleendienst met een groot assortiment van sport- en spelmateriaal.

          Schilde heeft geen binnenspeelgoed voor kinderen tussen nul en twaalf jaar om te ontlenen.

          De ontlening van het project boxen met binnenspeelgoed dient opgenomen te worden in een specifiek reglement.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het reglement - boxen binnenspeelgoed goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Aanvraagformulier UiTPAS BisCuit

 

 

Voorgeschiedenis

          Gemeente Schilde is sinds 30 januari 2017 lid van de intergemeentelijke projectvereniging BisCuit.

          Goedkeuring gemeenteraad van 19 november 2018 om een financieel engagement aan te gaan met betrekking tot BisCuit. Dit conform met artikel 14 §2 van de statuten van BisCuit.

          Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 dat Schilde als BisCuit-gemeente mee instapt in een UiTPAS-systeem binnen minimum de BisCuit-regio.

          Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 met het onderzoek naar het aanstellen van een voltijds projectmedewerker voor BisCuit.

          Goedkeuring gemeenteraad van 20 april 2020 met betrekking tot de oprichting van een UiTPAS-regio en het uitbreiden van projectvereniging BisCuit.

          Goedkeuring Raad van Bestuur van BisCuit op woensdag 16 september 2020 van het gezamenlijk aanvraagformulier tot implementatie van de UiTPAS.

 

Feiten en context

          VZW Publiq is de beheerder van de UiT-databank en de UiTPAS op Vlaams niveau.

          Een UiTPAS is een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen die deelnemen aan een UiTPAS-activiteit, sparen punten welke omgeruild kunnen worden voor extra voordelen. Er is ook een regeling voorzien voor mensen met een kansenstatuut.

          Hoewel de UiTPAS een initiatief is vanuit Vlaanderen, wordt het gehele gebied opgedeeld in "UiTPAS-regio's". Elke regio staat autonoom in voor de praktische organisatie, onderlinge samenwerking, kortingstarief en voordelen.

          Er werden gesprekken opgestart met diverse gemeenten uit de regio om de bereidheid na te gaan of er in deze gemeenten draagvlak is om gezamenlijk van start te gaan met een UiTPAS.

          Momenteel wensen negen lokale besturen deel te maken van een UiTPAS-regio, namelijk Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel.

 

Juridische gronden

          Artikel 401 tot en met 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bepaalt de regelingen met betrekking tot een projectvereniging.

          Oprichtingsakte van Biscuit zoals gepubliceerd in het staatsblad van 8 juni 2017

 

Inspraak en advies

          Intergemeentelijke werkgroep UiTPAS

          Raad van Bestuur BisCuit

          VZW Publiq

 

Argumentatie

          VZW Publiq is voorstander van één gezamenlijke structuur als aanspreekpunt voor de UiTPAS.

          Het is efficiënt om een reeds bestaande intergemeentelijke projectvereniging in te zetten voor de coördinatie van de regionale UiTPAS.

          Het oprichten van een UiTPAS-regio maakt het mogelijk om met negen gemeenten samen van start gaan met het implementeren van een UiTPAS-systeem, de kosten hiervan te delen en samen te streven naar een gelijkgestemd vrijetijdsbeleid met gelijkgestemde kortingen, voordelen en tarieven.

          De op te richten UiTPAS-regio zal één van de grootste UiTPAS-regio's zijn van Vlaanderen. Dit heeft zijn voordelen bij het verder optimaliseren van een overkoepelend vrijetijdsbeleid op Vlaams niveau.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000059

Actie

AC000187 BisCuit

Algemene rekening

6499999900

Beleidsveld

0703

Bedrag

 

 

 

 

Visum financieel directeur

2021: 8.219,00 euro

2022: 5.862,00 euro

2023: 8.248,00 euro

2024: 10.401,00 euro

2025: 10.657,00 euro

 

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van en geeft haar goedkeuring over het aanvraagformulier met betrekking tot de realisatie van een UiTPAS binnen de regio van projectvereniging BisCuit met volgende deelnemende gemeenten: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wuustwezel.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de financiële weerslag van het UiTPAS-project en beslist de nodige budgetten te voorzien in de meerjarenplanning zodat een visum kan verkregen worden.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Overeenkomst Velotheek

 

 

Voorgeschiedenis

          Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst kinderfietsuitleendienst door de gemeenteraad van 20 augustus 2019

          Goedkeuring door de gemeenteraad van 18 mei 2020 van het addendum aan de overeenkomst tussen IGEAN, de gemeente Malle, de gemeente Schilde, de gemeente Zoersel, de projectvereniging Sociaal Economisch Laboratorium, KINA PV, PC Bethanië en de Enter met betrekking tot Samenwerkingsovereenkomst Kinderfietsuitleendienst

          Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van 21 september 2020 van de verlenging van de projectduur impulssubsidie velotheek tot 31 oktober 2020

 

Feiten en context

          Op 31 oktober 2020 loopt de huidige samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN, de gemeente Malle, de gemeente Schilde, de gemeente Zoersel, de projectvereniging Sociaal Economisch Laboratorium, KINA PV, PC Bethanië en de Enter met betrekking tot Kinderfietsuitleendienst af.

          Tijdens de coronacrisis was de velotheek drie maanden gesloten: van maart tot en met mei 2020.

          Op een termijn van 11 maanden (inclusief sluitingsperiode) leenden 40 verschillende gezinnen 56 fietsen uit: 22 gezinnen van Zoersel leenden 33 fietsen, 8 gezinnen van Malle leenden 8 fietsen en 11 gezinnen van Schilde leenden 14 fietsen.

          Vanaf oktober 2020 zal de velotheek, in plaats van één keer, twee keer per maand openen.

          De voorziene bijdrage per gemeente van 2.917 euro tijdens het projectjaar werd niet gefactureerd aangezien de impulsssubsidie voor innovatieve projecten de kosten van het project dekte.

          Gemeente Zandhoven wil aansluiten bij de velotheek.

          De coördinatie van het initiatief zal niet meer gebeuren door IGEAN, aangezien de link met de impulssubsidie wegvalt, maar door KINA.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Inspraak en advies

Positief advies van het coördinatieteam velotheek op het ontwerp samenwerkingsovereenkomst op 29 september 2020

 

Argumentatie

          De uitleencijfers van de velotheek zijn sterk beïnvloed door de coronacrisis.

          Vanaf oktober 2020 zal het aantal openingsuren van de velotheek verdubbelen.

          Een hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst is nodig aangezien de huidige samenwerking stopt op 31 oktober 2020.

          De impulssubsidie voor innovatieve projecten werd stopgezet vanaf 31 oktober 2020.

          Het werkingsgebied van de velotheek zal uitbreiden naar de gemeente Zandhoven.

          De financiële imput van de vier gemeenten is licht gestegen in vergelijking met de financiële imput die voorzien werd tijdens het projectjaar.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000493

Actie

AC000042

Algemene rekening

6494000000

Beleidsveld

0985

Bedrag

 

3.375 euro (vanaf 2021)

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst aangaande de velotheek goed.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Overeenkomst eengemaakt bibliotheeksysteem

 

 

Feiten en context

          Op 17 december 2016 startte Cultuurconnect met een procedure voor een overheidsopdracht voor diensten voor de uitbouw en de implementatie van een bibliotheeksysteem voor openbare bibliotheken voor Vlaanderen.

          In 2017 gunde Cultuurconnect de opdracht aan OCLC-HKA met de bibliotheeksoftware Wise.

          De implementatie van het proces loopt over drie jaar en in zeven fasen.

          In fase 7 migreren 23 niet-PBS bibliotheken naar Wise.

          PBS staat voor Provinciaal Bibliotheeksysteem.

          Schilde is één van deze niet-PBS bibliotheken.

          De migratie voor de bibliotheek van Schilde staat gepland vanaf oktober 2021.

 

Juridische gronden

Artikel 41 5° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

Als voorbereiding voor de omschakeling zou de Overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek in tweevoud getekend moeten worden.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000747

Actie

AC000052

Algemene rekening

2300000000

Beleidsveld

0703

Bedrag

Visum financieel directeur

5000,00 (raming)

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Huishoudelijk reglement Lokaal Overleg Kinderopvang

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 20 augustus 2019 de statuten van het lokaal overleg kinderopvang goed.

 

Feiten en context

De afspraken over de dagelijkse werking van het LOK worden uitgewerkt in een huishoudelijk reglement.

 

Juridische gronden

          Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013  houdende het lokaal beleid kinderopvang.

          Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur

Inspraak, voorstellen van burgers en verzoekschriften aan de organen van het lokaal bestuur.

          Artikel 2 §4 van de statuten LOK Schilde

Voor de eigen organisatie van de werkzaamheden werkt het LOK een huishoudelijk reglement uit. Dit reglement wordt goedgekeurd door de algemene vergadering bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen en mits minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.

 

Inspraak en advies

Goedkeuring van het huishoudelijk reglement door het LOK met eenparigheid van stemming  op 23 september 2020.

 

Argumentatie

Het huishoudelijk reglement regelt de praktische werking van de adviesraad LOK.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het huishoudelijk reglement lokaal overleg kinderopvang.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Fluvius - buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Hendrik Bellens aan als afgevaardigde en Peter Mendonck als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

          De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

Feiten en context

          De gemeente werd per aangetekend schrijven van 16 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 16 december 2020 plaatsheeft in de Royal Yacht Club België, Thonetlaan 133 te 2020 Antwerpen.

          Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 16 september 2020 overgemaakt.

          De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

          verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV;

          vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging;

          terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening;

          afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering;

          in overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

          Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

          vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel;

          invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

          toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

          overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

          Aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) worden enkele wijzigingen aangebracht.

          Door het coronavirus COVID-19 staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

          Omdat er mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 16 december 2020:

          Aanpassen van de statuten als volgt:

          Wijziging van het doel/voorwerp

          Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II
Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4
Toevoegen van een artikel 29ter

          Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

          Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021

          Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

          Statutaire benoemingen

          a. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020
b. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

          Statutaire mededelingen

Artikel 2. De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Fluvius Antwerpen.

Artikel 3. - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

Artikel 3. – in geval van schriftelijke algemene vergadering

De gemeenteraad verleent zijn akkoord over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Buitengewone Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

Artikel 4. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Stand van zaken intergemeentelijk zwembad (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Op 03.10.2019 besliste de gemeenteraad van Wijnegem om hun zwembad definitief te sluiten op 31.12.2022. Dat is dus binnen 2 jaar!  De kosten voor dit zwembad zijn als kleine gemeente te hoog volgens het gemeentebestuur van Wijnegem.

Hierop besliste Schilde, Ranst, Zoersel en Zandhoven om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor een intergemeentelijk zwembad. Een optie was om dit te voorzien achter Carrefour in Schilde.

Als CD&V benadrukken wij het belang van een zwembad, zowel voor het schoolzwemmen als voor onze inwoners. 

We zij nu ruim een jaar verder na de beslissing van de gemeenteraad van Wijnegem.

Graag vernemen wij de stand van zaken over dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Stand van zaken Chirolokalen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Geschiedenis:

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 september 2018 Goedkeuring van het voorontwerp van Cupers en Q met een voorlopige raming van 1.200.000 euro (inclusief btw).

Op 23 november 2018 werd het voorstel van definitief ontwerp en raming voorgesteld tijdens een overleg binnen de projectgroep.

Op 27 november 2018 werd door het architectenbureau een verantwoording geschreven voor de hoge budgettering van 1.682.074,62 euro inclusief BTW.

Op 8 februari 2019 werd intern overleg gepleegd over de verdere stappen om geen verdere vertraging op te lopen.

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 februari 2019 om de projectgroep terug samen te roepen om oplossingen te zoeken voor het budgettair probleem.

 

Tijdens de overgang vorig jaar in september hing aan de oude Chirolokalen (die ondertussen zijn afgebroken) een banner, september 2020, nieuwe lokalen!  

 

Ondertussen zijn we een jaar verder en is de werking van deze jeugdvereniging terug opgestart.

 

Graag vernemen wij de stand van zaken over dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Stand van zaken sporthal (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Ruim een jaar geleden vernomen wij het opzeggen van de verkoopovereenkomst door INVENTO met de gemeente Schilde wegens het niet nakomen van deze verkoopovereenkomst. Dit sloeg bij sportminnend Schilde in als een bom. Er diende terug onderhandeld te worden.  We zijn nu een jaar verder. Samen met de sportclubs hopen wij op witte rook wat betreft dit dossier. 

 

Graag vernemen wij de stand van zaken over dit dossier. De bouw van de sporthal was voor bijna alle partijen topprioriteit!

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Corona Schilde - lokale cijfers en maatregelen (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Toelichting:

          We zien dat de recente Covid-cijfers voor Schilde een hoge vlucht nemen in vergelijking met de omliggende gemeenten.

          Naast de Vlaamse initiatieven rond contactopsporing, en het COVID-team binnen de eerstelijnszone belooft de gemeente ook een aantal extra lokale initiatieven  (www.schilde.be)

Wat doet gemeente Schilde extra?

We contacteren actief alle Schildense verenigingen, organisaties, horeca, scholen, ... en vragen hen om mogelijke besmettingen te melden. Daarna kunnen - in overleg met het COVID-team en de Vlaamse overheid - de nodige maatregelen genomen worden en kunnen de contacten en risico’s precies in beeld gebracht worden.

We duiden een vertrouwenspersoon in de gemeente aan, die gedetailleerde informatie over besmettingen ontvangt om te bekijken of het om op zichzelf staande besmettingen gaat, dan wel om een mogelijke uitbraak van het virus.

 

Tot slot kunnen huisartsen actief in de zone melding maken van situaties waarbij na een positieve test afzondering wordt opgelegd, maar waar er extra nood is aan hulp of ondersteuning. Onze maatschappelijk assistenten nemen dan met deze mensen contact op.

 

Mijn vragen:

- Heeft men zicht op de mogelijke oorzaken van de relatief hoge cijfers te Schilde?

- Hoe loopt het project ‘boodschappendienst’?

- Hoe verloopt de contactname met de verenigingen, organisaties, horeca, scholen,...en wat is    de respons? Zijn er reeds specifieke maatregelen genomen?

- Graag meer info over de procedure betreffende de vertrouwenspersoon

- Hoe verloopt de samenwerking met en de respons vanuit de huisartsen?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Evaluatie shop lokaal bon (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Toelichting:

Het bestuur besteedt een ruim budget aan de uitgifte van de shop-lokaalbon ter ondersteuning van de lokale handelaars in het kader van Covid-19. Het is dan ook belangrijk om als bestuur na te gaan of dit budget goed besteed werd, en of de doelstelling gerealiseerd werd.

 

Mijn vraag:

Werd deze actie inmiddels geëvalueerd? Welke handelaars tekenden in op deze actie? Werden alle bonnen geconsumeerd? Waren er klachten van inwoners/handelaars, en zoja: welke ?

Kortom: graag ontvang ik de resultaten van de evaluatie.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Toekomst adviesraden (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Toelichting:

Ondertussen zijn we weer zoveel maanden verder en blijft er bij onze inwoners onzekerheid over toekomst van de huidige adviesraden.

 

Mijn vraag:

Graag stand van zaken met tijdspad.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Communicatie rond infoavond borstkanker: evaluatie (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Maandag bleek er weinig volk te zijn afgekomen op een toch wel heel boeiende uiteenzetting rond de preventiecampagne van borstkanker.

Vorige edities van deze infoavonden trokken steeds bijzonder veel volk. Onafgezien van de huidige Corona situatie vragen we ons af via welke kanalen de infoavond werd aangekondigd door de dienst communicatie?

Kan dit naar efficiëntie en doeltreffendheid worden geëvalueerd?

Werd de desbetreffende doelgroep aangeschreven?

Kunnen deze events prominenter op de website geplaatst worden?

Is er op vandaag al een evaluatie gebeurd van alle communicatie middelen en kanalen die kunnen worden ingezet door de gemeente? Dit, gelet op de relatief ‘vernieuwde’ website.

 

De vraag kwam in concreto voort uit volgende infoavond:

 

Maandag 12 oktober

om 19 uur in Werf 44, Schoolstraat 44, Schilde

Infoavond: borstkanker

Tijdens deze avond krijgt u meer uitleg rond opsporing, diagnose, behandeling en revalidatie. Schrijf u in via www.schilde.be/inschrijven.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Sensibilisering – Gevaren van Snapchat / Snapmat (Valérie Van Genechten en Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Tijdens deze moeilijke corona tijden is het voor onze jeugd niet eenvoudig om hun aan te passen aan een leven met minder sociale contacten. Dankzij hun smartphone en meer bepaald de sociale media zoals facebook, instagram, tik tok en snapchat, kunnen ze toch met elkaar contact houden om het gemis wat te kunnen beperken.

Helaas houdt het gebruik van sociale media ook gevaren in. Vooral van snapchat wordt er meer en meer misbruik gemaakt.

Deze app wordt immers veel gebruikt voor criminele doeleinden zoals drugsdeals, inbraken, het loverboy-milieu ea. Snapchat leent zich daar goed toe omdat de posts telkens maar kort verschijnen en nadien verdwijnen. Er is – tenzij men er screenshots van maakt – geen bewijs meer van de communicatie.

Enkele van de spijtige gevolgen zijn: pesterijen via Snapchat, drugsdeals via snapchat én inbraken in huizen in de gemeente op basis van berichten op snapchat gekoppeld aan Snap Map (de locatie-bepaler van Snapchat).

Men staat qua vervolging nog met de rug tegen de muur omdat Snapchat als Amerikaans bedrijf vandaag weigert mee te werken met gerechtelijke onderzoeken.

Om die reden is het van belang dat onze inwoners verwittigd worden voor de gevaren van dit medium. In tijden dat onze jeugd sociale media nodig heeft om sociale contacten te kunnen onderhouden, is het belangrijk dat zij dit veilig kunnen doen. Hoe wilt het gemeentebestuur hier rond sensibiliseren zonder te stigmatiseren?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Draagvlak bouwprojecten (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

In het oktobernummer van het NVA-blad stond volgende tekst m.b.t. de wildgroei van appartementsblokken in Schilde: “Bovendien vragen we aan de ontwikkelaars om – los van de wettelijke procedure – draagvlak te zoeken bij de inwoners door hun project voor te stellen op een informatievergadering.”

Zijn projectontwikkelaar Lions Estate of grondbezitter DDM ooit ontvangen in de bouwkamer om te bespreken hoe er een draagvlak kon gezocht worden voor de 19 woningen op het weiland achter Wijnegemsteenweg 81?

 

Is Costermans ooit ontvangen in de bouwkamer om te bespreken hoe er een draagvlak kon gezocht worden voor de 3 luxeflatgebouwen naast de beschermde Schranshoeve in de Moerstraat?

 

Zijn de uitbaters van de Vogelenzang ooit ontvangen in de bouwkamer om te bespreken hoe er een draagvlak kon gezocht worden voor de uitbreidingswerken?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Park D'Oudaen en Oudaen 7 (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Kan het college toelichting geven bij de zogenaamde stilzwijgende weigering voor het project Park D’Audaen tussen de Moerstraat en de Oudaen? Hoe kan het dat er na meer dan een jaar en twee achtereenvolgende vergunningsaanvragen nu pas is vastgesteld dat de gemeenteraad eerst een beslissing moet nemen over de zaak der wegen en dat er wegens het ontbreken van een rooilijnplan geen beslissing omtrent de zaak der wegen kan voorgelegd worden aan de gemeenteraad? Momenteel kan er tegen deze weigering een beroep aangetekend worden bij de Bestendige Deputatie, maar het is twijfelachtig of dat ook zal gebeuren, althans niet vanuit de buurtbewoners. Vraag is of het college weet of de firma Costermans dat zal doen, dan wel of er een derde, nog maar eens aangepaste vergunningsaanvraag zit aan te komen?

 

En waarom is de beslissing over de vergunningsaanvraag voor het appartementsgebouw van Farris in de Oudaen verdaagd?

 

Ons college pakt graag uit met de bouwkamer.

Maar vermits het zeer vaag blijft wat hier juist besproken en beslist wordt hadden we graag voor elke vergadering in de bouwkamer een verslag gehad en dit binnen de week.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Project van de Wervelaan 74-76 (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

De firma Peeters heeft zijn aanvraag voor de bouw van een appartementsblok van 24 appartementen blijkbaar ingetrokken en een nieuwe zogezegd aangepaste aanvraag ingediend voor een blok van 23 appartementen. Ongeacht de andere wijzigingen, blijft dit nochtans hetzelfde megalomane project. Voor de oorspronkelijke bouwaanvraag heeft de GECORO destijds al een negatief advies gegeven. Heeft het college de protesten van de buurtbewoners niet goed ontvangen? Nu vraagt het college voor deze tweede aanvraag opnieuw advies aan de GECORO. Waarom? Is dat überhaupt nodig? Kan het college niet zelf beslissen aangezien het hier om een copy paste-dossier gaat? Of heeft het college redenen om te denken dat er plots een ander, tegengesteld advies zal gegeven worden? Is er in de bouwkamer overlegd met de bouwfirma?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Stand van zaken sporthal (Frederik Goemaere-N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Graag had ik een stand van zaken rond de sporthal? Is er ondertussen al een voorstel geformuleerd van uit het Go naar de gemeente toe?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Fietspad Gilles de pelichylei (Margot Van Overtveldt  - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

In het septembernummer van het Open VLD-blad stond volgende tekst over de nieuwe fietspaden langs de Gillès de Pélichylei en de Brasschaatsebaan: “Steeds hebben we ervoor geijverd om zoveel mogelijk bomen te sparen. Vaak een moeilijke discussie, want sommige andere partijen wilden maar al te graag alle bomen tegen de grond.”

 

We vroegen ons nu toch af, welke partij er hiermee bedoeld wordt. Voornamelijk gezien er, ondanks jullie "ijver", toch verschillende beuken (bv ter hoogte van de Molenakker) niet/te weinig beschermd werden en nu lijden door schorsbrand. Iets dat de gemeente perfect had kunnen mijden mits regelmatige controle.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Dode Boompjes Turnhoutsebaan (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Op de Turnhoutsebaan op het stuk tussen het centrum en het antitankkanaal valt het op dat langs beide kanten van de weg een heel deel van de nieuw aangeplante jonge boompjes kapot of dood zijn (we hebben er een stuk of 30 geteld maar waarschijnlijk zijn het er nog meer).

 

Zijn er plannen om deze te vervangen? En worden er ook maatregelen genomen om te zorgen dat dit volgend jaar niet gewoon opnieuw gebeurd? (Eventueel in de vorm van een plan om het grondwaterpeil in de gemeente omhoog te helpen)

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Nieuwe sensibilisering: ‘Corona-proof schoolomgevingen’ en ‘jongeren tegen corona’ (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

We zitten volop in een nieuwe golf van coronabesmettingen. Het is een strijd waarvoor alle inwoners van onze gemeente samen hun individuele en collectieve verantwoordelijkheid moeten opnemen om de problematiek beheersbaar te houden.

 

Vele inwoners en bezoekers van onze gemeente doen goed hun best, maar helaas zijn er verschillende voorbeelden waar een kleine groep mensen het niet zo nauw nemen met de voorschriften. Soms door verwarring, vergetelheid of zelfs laksheid.

 

Aan de schoolomgevingen zijn er soms samenscholingen van ouders die begrijpelijk een babbeltje slaan. Maar vaak worden de afstandsregels niet nageleefd, en dat zonder mond- en neusmasker.

Ook jongeren troepen samen voor en na de lesuren aan bushaltes of op straat om een knuffel/kus te geven of een babbeltje te slaan met vrienden.

Na het sluitingsuur van de horeca, troepen jongeren vaak samen op pleintjes om toch met hun vrienden te zijn.

En tenslotte zijn er verschillende feestjes thuis en in de sportclubs zoals we lazen in de krant. De verantwoordelijkheidszin is bij sommigen helaas ver te zoeken.

 

Het is begrijpelijk dat mensen steun, contact en ontspanning met elkaar zoeken.

Maar helaas is deze menselijke warmte ook een goed plek voor het virus om zich te verspreiden.

 

Op deze manier gaan we richting een nieuwe lockdown. We moeten als gemeente hier aan de slag gaan om onze inwoners, handelaars en horeca te vrijwaren van zo’n drastische maatregelen. We moeten als gemeente werken om de kwetsbaren van onze maatschappij te vrijwaren van deze ziekte.

 

Daarom een oproep tot een verbindend project van burgerzin. Hoe kunnen we als gemeente werken aan een sensibiliseringscampagne die niet de nadruk legt op een repressief beleid. Maar net perspectief, hoop en samenhorigheid brengt. In Brussel is er een erg mooi project dat we als voorbeeld kunnen gebruiken.

 

Hoe kunnen we de scholen bijstaan om hun omgevingen veilig te houden en ouders te sensibiliseren? En tenslotte, hoe gaan we de jongeren meer betrekken om dit alles tot een goed einde te brengen.

 

Wat is het gemeentebestuur van plan om deze problemen aan te pakken?

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Sensibilisatie en veiligheid van jongeren (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Aansluitend op vraag van mijn collega’s, Laurenz en Valerie, had ik graag de vraag gesteld of dat we op langere termijn , als gemeente , iets kunnen doen aan de sensibilisatie en veiligheid van onze jongeren.

Ik heb vernomen dat er in onze gemeente problemen geweest zijn met kleine feestjes van jongeren , die via bepaalde onderdelen van sociale media,  in  problemen zijn geraakt.

Ik stel de vraag aan de Burgemeester, of hij op de hoogte is van een melding.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 26 10 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2020