VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

17 juni 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marijke Dillen, Mats Geismar, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Verslag gemeenteraad 20 mei 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 20 mei 2019, mits aanpassingen, goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Evaluatie beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

          In zitting van 21 december 2017 beslist het college van de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om een voorafgaande beslissing of ruling te verlenen over de btw-aspecten van de vestiging van een zakelijk recht en uitbating van een gemeenschapscentrum en een sportcomplex.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

          De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Schilde werd goedgekeurd op 17 december 2018.

 

Feiten en context

          Per legislatuur sluiten het AGB en de oprichtende gemeente een beheersovereenkomst, waarin de taken en doelstellingen van het AGB concreter worden omschreven en de gemeente daarvoor een aantal middelen (financiën, personeel, logistiek, …) toekent.  De beheersovereenkomst eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

          Het decreet lokaal bestuur verplicht om minstens te voorzien in een jaarlijks rapport betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

Juridische gronden

          Artikel 234 §3 van het  decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.
De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad.
Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.
Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na de verlenging, vermeld in het derde lid, of als een beheersovereenkomst is ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen voor aangelegenheden, vermeld in de beheersovereenkomst.  Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

          Artikel 10 §1 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017 waarin bepaald is minstens de volgende aangelegenheden in de beheersovereenkomst moeten geregeld worden:

          1° De concretisering van de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

          2° De toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB;

          3° Binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB worden toegekend;

          4° De voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financiering mogen worden aangeworven en aangewend;

          5° De wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

          6° De gedragsregels inzake de dienstverlening door het AGB;

          7° De voorwaarden waaronder het AGB andere personen kan oprichten, erin deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

          8° De informatieverstrekking door het AGB aan de gemeente;

          9° De wijze waarop het AGB zal voorzien in een systeem van interne controle;

          10° De maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

          11° De omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

          Artikel 10 §4 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017
De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan wordt jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal de raad van bestuur rapporteren aan, dan wel een toelichting verzorgen voor de gemeenteraad omtrent de beheersovereenkomst.

Het AGB legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie (3) maanden uitspreekt.

 

Argumentatie

          Op dit ogenblik is enkel de exploitatie- en beheersopdracht van het AGB Schilde beperkt  tot Werf 44.  Omwille van waterschade en de daaruit voortvloeiende herstellingswerken was Werf 44 op 1 februari 2019 volledig operationeel.  De korte termijn van volledige exploitatie heeft een invloed op het evaluatieverslag dat voorgelegd.

          Het is te vroeg om de beheersovereenkomst te evalueren aangezien deze pas in december 2018 werd goedgekeurd. 

          Het is belangrijk een nieuwe evenwichtssituatie in de klantrelatie te bereiken.

          De administratieve impact op de gemeentelijke diensten is zeer groot.  De beheersbaarheid met het huidige personeelsaantal botst tegen zijn grenzen aan. Een evaluatie van de personeelsbezetting dringt zich op.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de evaluatie van de beheersovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Jaarrekening 2018

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad stelde in zitting van 18 juni 2018 de jaarrekening 2017 vast

 

Feiten en context

          De rekening 2018 is ingebracht in het meerjarenplan 2014-2021.

          Er zijn geen extra leningen opgenomen in 2018.

          Het budgettair resultaat van de rekening 2018: 1.364.600 euro. Het gecumuleerd budgettair financieel resultaat bedraagt 9.585.201 euro. (zie schema J5).

          Exploitatie-uitgaven: (zie schema J5)

          Rekening: 19.838.256 euro

          Inititieel budget: 21.591.734 euro

          Eindbudget (na budgetwijjzigingen): 22.439.829 euro

          Conclusie: de gemeente Schilde engageert zich om zich als doel te stellen om voor het meerjarenplan 2020-2026 met een zo realistisch mogelijk raming te komen.

 

Juridische gronden

          Artikel 19 van het decreet lokaal bestuur
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 21° het goedkeuren van het meerjarenplan en de aanpassingen ervan van een autonoom gemeentebedrijf;

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 18° de bevoegdheden van de gemeenteraad, vermeld in artikel 263, 265, 266, 267, 269 en 304, § 6;

          Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

          Artikel 596 van het decreet lokaal bestuur
Op het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn zijn de volgende artikelen van toepassing, ook als dat meerjarenplan al vóór 1 januari 2020 wordt vastgesteld: 1° artikel 249; 2° artikel 251; 3° artikel 253; 4° artikel 254; 5° artikel 255.
Op het budget voor 2019 en de budgetwijzigingen voor datzelfde jaar is artikel 259 van toepassing, met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:
1° "het meerjarenplan of de aanpassing ervan" als "het budget of de budgetwijziging";
2° "het meerjarenplan" als "het budget".
In 2019 worden voor de toepassing van artikel 265 de woorden "binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan" gelezen als "binnen de limitatieve kredieten van het budget".

          Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur

          Nadat de rekeningen van de boekhouding, vermeld in artikel 253, in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.

          De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

          De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening en beslist deze goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

BBC 2014 - 2021 - Aanpassing en toelichting van het meerjarenplan 2014-2021

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 17 december 2018 keurde het meerjarenplan 2014-2021 en het daaruit voortvloeiende budget 2019 goed

 

Feiten en context

          De rekening 2018 is ingebracht in het meerjarenplan 2014-2021.

          De rekeninguitslag is 1.364.600 euro.

          In eerste jaar van een nieuwe legislatuur is het in Schilde de tendens om de eerste budgetwijziging aan te wenden om nieuwe accenten te leggen. Dit resulteert in:

          hoge exploitatie-uitgaven;

          hoge investeringsuitgaven.

          Dit leidt tot een negatieve autofinancieringsmarge in 2019 (zie schema M2 - financieel evenwicht).

          Om het financieel evenwicht te bereiken zijn de quick wins voor de aanpassingen van gemeentehuis tijdelijk uit het budget gehaald. Deze kredieten zullen er vermoedelijk terug inkomen met de opmaak van BBC 2020.

          Opmerkingen:

          Er wordt vastgesteld dat de gebugetteerde exploitatie-uitgaven na deze budgetwijziging ongeveer 4.000.000 euro hoger liggen dan in de rekening van 2018.

          De investeringen blijven zeer hoog. De quick wins van het gemeentehuis zijn uit het budget gehaald. Deze kredieten worden besproken voor de opmaak van het nieuwe meerjarenplan.

 

Juridische gronden

          Artikel 19 van het decreet lokaal bestuur
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 21° het goedkeuren van het meerjarenplan en de aanpassingen ervan van een autonoom gemeentebedrijf;

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 18° de bevoegdheden van de gemeenteraad, vermeld in artikel 263, 265, 266, 267, 269 en 304, § 6;

          Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

          Artikel 596 van het decreet lokaal bestuur
Op het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn zijn de volgende artikelen van toepassing, ook als dat meerjarenplan al vóór 1 januari 2020 wordt vastgesteld: 1° artikel 249; 2° artikel 251; 3° artikel 253; 4° artikel 254; 5° artikel 255.
Op het budget voor 2019 en de budgetwijzigingen voor datzelfde jaar is artikel 259 van toepassing, met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:
1° "het meerjarenplan of de aanpassing ervan" als "het budget of de budgetwijziging";
2° "het meerjarenplan" als "het budget".
In 2019 worden voor de toepassing van artikel 265 de woorden "binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan" gelezen als "binnen de limitatieve kredieten van het budget".

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de aanpassing en toelichting van het meerjarenplan 2014-2021 en beslist deze goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

BBC BW-1-GEM-2019

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 17 december 2018 keurde het meerjarenplan 2014-2021 en het daaruit voortvloeiende budget 2019 goed

 

Feiten en context

          De rekening 2018 is ingebracht in het meerjarenplan 2014-2021.

          De rekeninguitslag is 1.364.600 euro.

          In het eerste jaar van een nieuwe legislatuur is het in Schilde de tendens om de eerste budgetwijziging aan te wenden om nieuwe accenten te leggen. Dit resulteert in:

          hoge exploitatie-uitgaven;

          hoge investeringsuitgaven.

Dit leidt tot een negatieve autofinancieringsmarge in 2019 (zie schema M2 - financieel evenwicht).

          Om het financieel evenwicht te bereiken zijn de quick wins voor de aanpassingen van gemeentehuis tijdelijk uit het budget gehaald. Deze kredieten zullen er vermoedelijk terug inkomen met de opmaak van BBC 2020.

          Opmerkingen:

          Er wordt vastgesteld dat de gebudgetteerde exploitatie-uitgaven na deze budgetwijziging ongeveer 4.000.000 euro hoger liggen dan in de rekening van 2018.

          De investeringen blijven zeer hoog. De quick wins van het gemeentehuis zijn uit het budget gehaald. Deze kredieten worden besproken voor de opmaak van het nieuwe meerjarenplan.

 

Juridische gronden

          Artikel 19 van het decreet lokaal bestuur
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 18° de bevoegdheden van de gemeenteraad, vermeld in artikel 263, 265, 266, 267, 269 en 304, § 6;

          Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

          Artikel 596 van het decreet lokaal bestuur
Op het meerjarenplan 2020-2025 van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn zijn de volgende artikelen van toepassing, ook als dat meerjarenplan al vóór 1 januari 2020 wordt vastgesteld: 1° artikel 249; 2° artikel 251; 3° artikel 253; 4° artikel 254; 5° artikel 255.

Op het budget voor 2019 en de budgetwijzigingen voor datzelfde jaar is artikel 259 van toepassing, met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "het meerjarenplan of de aanpassing ervan" als "het budget of de budgetwijziging";

2° "het meerjarenplan" als "het budget".

In 2019 worden voor de toepassing van artikel 265 de woorden "binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan" gelezen als "binnen de limitatieve kredieten van het budget".

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de eerste budgetwijziging 2019 en beslist deze goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van uitbreiding bebouwde kom Wijnegem - intrekken beslissing gemeenteraad 23 april 2019

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente Wijnegem breidt haar bebouwde kom uit. Deze maatregel grenst aan volgende straten in Schilde: Rerum Novarumlaan, Ruitersdreef en Rodedreef.

          Op 23 april 2019 werd een gemeenteraadsbesluit opgemaakt voor het aanpassen van de wegsignalisatie.

          E-mail van 21 mei 2019 van de verkeersdeskundige aangesteld door de gemeente Wijnegem.

 

Feiten en context

          De zonale snelheidsbeperkingen in Schilde worden geregeld via een beslissing van de gemeenteraad van 17 februari 2000. Dit reglement is heel algemeen opgesteld en bevat geen grensbepalingen.

          De uitbreiding van de bebouwde kom van Wijnegem heeft hierdoor geen administratieve gevolgen voor Schilde. De beslissing van 17 februari 2000 kan behouden blijven, de beslissing van 23 april 2019 moet ingetrokken worden.

 

Juridische gronden

Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

 

Inspraak en advies

De verkeerscel adviseert de beslissing van de gemeenteraad van 23 april 2019 in te trekken.

 

Argumentatie

Het behoud van een correcte regelgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van uitbreiding bebouwde kom Wijnegem, goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 april 2019, in te trekken.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Voorgeschiedenis

          Principieel akkoord van het college van burgemeester en schepenen van 13 september 2010 tot deelname door de gemeente Schilde aan de uitwerking van een gezamenlijke visie op de ruimtelijke beleidsterm ‘Bebouwd perifeer landschap’

          Goedkeuring door de gemeenteraad van 21 november 2011 van de samenwerkingsovereenkomst ‘Bebouwd perifeer landschap’

          Goedkeuring van het strategisch project ‘Ambities Bebouwd Perifeer Landschap’ door de minister op 20 december 2011

          Tweede goedkeuring van het strategisch project ‘Bebouwd Perifeer Landschap Antwerpen’ voor de periode 2015 – 2018

          Besluit college van burgemeester en schepenen van 29 januari 2018 - goedkeuring opstart intergemeentelijk RUP Woonparken

          Besluit college van burgemeester en schepenen van 10 december 2018 - stopzetten plaatsingsprocedure Intergemeentelijk RUP Woonparken

 

Feiten en context

          De opdracht betreft zowel het opstellen van een intergemeentelijk RUP Woonparken voor de gemeenten Schilde, Brasschaat, Brecht en Schoten als de detachering van een medewerker ter ondersteuning van de gemeentelijke administraties tijdens het proces. De detachering zal zich voornamelijk in de belangrijke fases van het proces manifesteren. Bedoeling is dat een projectmedewerker de gemeentelijke administraties mee zal ondersteunen om de administratieve verwerking vlot te laten verlopen. De ondersteuning is flexibel, afhankelijk van de work load in het hele proces.

          Voor de opmaak van het intergemeentelijke RUP wordt een onderzoek uitgeschreven. Voor de vier gemeenten Brasschaat, Brecht, Schoten en Schilde dient een intergemeentelijk RUP opgemaakt te worden rond woonparken. De uitgangspunten van dit RUP zijn terug te vinden in de toolkit ‘Woonparken’ die eerder werd ontwikkeld binnen ‘de groene zes’.

          Het intergemeentelijk RUP moet de bestemming woonpark differentiëren. Nu worden alle woonparken gevat door dezelfde gewestplanbestemmingen (behoudens bestaande RUP’s of BPA’s). De toolkit voorziet verdere differentiatie in de bestemming, met vier categorieën woonparken. Het RUP moet de gedifferentieerde visie op woonparken verankeren. Aangezien het een intergemeentelijk RUP betreft, is het nodig om per gemeente de randvoorwaarden voldoende af te toetsen. Het intergemeentelijk RUP zal uitmonden in vier afzonderlijke documenten, elk op maat van de gemeenten. De overkoepelende visie op de woonparken, zoals uitgewerkt in de toolkit, is de rode draad door alle vier de RUP’s.

          In het kader van de opdracht “Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering” werd een bestek met nummer 2019-033 opgesteld door Grondgebiedzaken - Openbare Werken.

          De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 240.000,00 euro inclusief btw voor de vier gemeenten samen of 60.000,00 euro inclusief btw / gemeente.

          Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van openbare procedure met Europese bekendmaking.

 

Juridische gronden

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

          In het kader van de opdracht "Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering" werd een bestek met nummer 2019-33 opgesteld.

          De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 240.000,00 euro incusief btw voor de vier gemeenten samen of 60.000,00 euro inclusief btw / gemeente.

          Het bedrag overschrijdt het drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure met Europese bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

5.1.11.6

Algemene rekening

21400007

Beleidsveld

610

Bedrag

60.000 inclusief 21% btw verdeeld over 2019-2020

Visum financieel beheerder

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-033 en de raming voor de opdracht “Intergemeentelijk RUP Woonparken - 'De Groene Zes' - Plannen en studies - in uitvoering” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 240.000,00 euro inclusief btw .

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3. De opdracht zal Europees bekend gemaakt worden.

Artikel 4. De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

Artikel 5. De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2019, op budgetcode GEM/21400007/0610 (actie 1419/005/001/011/006).

Artikel 6. Het krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Patrimonium - Aankoop - Caterskapeldreef zn

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 5 november 2018 beslist om het perceel gelegen aan de Caterskapeldreef met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 89X te laten schatten door een beëdigd schatter omdat de gemeente interesse heeft het perceel aan te kopen.

 

Feiten en context

De waarde van deze eigendom die een oppervlakte van 21.359 m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 56.000 euro of 2,621 euro per m². De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 56.000 euro of 2,621 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het perceel ligt in natuurgebied tegen drie aaneengeschakelde percelen die reeds in bezit zijn van de gemeente.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/2/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0680

Bedrag

Visum financieel directeur

56.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Caterskapeldreef zn met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 89X. 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Patrimonium - Aankoop - Friedadreef 86

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de  problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de  onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m2, dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van het perceel gelegen aan de Friedadreef 86 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 X15 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. De eigendom is geschat aan de totaalprijs van 15.645 euro of 35 euro per m².

 

Feiten en context

De waarde van deze eigendom die een oppervlakte van 447 m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 15.645 euro of 35 euro per m² wat minder is dan de 35 euro per m² die maximium gegeven wordt per m². De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 15.645 euro of 35 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

De problematiek op Schildestrand.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel directeur

15.645 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 86 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 X15. 

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

subsidiedossier wonen IVLW Midden 2020 - 2025 - ontwerpvoorstel

 

 

Voorgeschiedenis

          18 april 2011 - de gemeenteraad beslist om toe te treden tot de interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden, IVLW Midden

          15 december 2014 - de gemeenteraad keurt de verlengingsaanvraag van IVLW Midden goed (periode 2015 - 2018) en beslist hiermee verder deel te nemen aan de vereniging

          11 september 2017 - het college van burgemeester en schepenen keurt de engagementsverklaring verlenging subsidiedossier (1 werkingsjaar 2018/2019) goed

          18 december 2017 - de gemeenteraad keurt de verlening subsidieaanvraag
(1 werkingsjaar 2018/2019) goed

          4 maart 2019 - het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord met het verderzetten van de werking van de IVLW voor de periode 2020 - 2025, en het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018

          15 april 2019 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de voorgestelde aanvullende activiteiten en beslist deze over te maken aan IGEAN

          20 mei 2019 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van het verkennend vooroverleg met Wonen Vlaanderen van 7 mei 2019

          3 juni 2019 - het college van burgemeester en schepenen beslist om het definitief voorstel subsidiedossier voor te leggen aan de gemeenteraad van 17 juni 2019.

 

 

Feiten en context

          Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van de taken in het kader van de subsidieregeling.

          Gemeente Schilde maakt deel uit van van de Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid IVLW Midden zoals opgericht door IGEAN. Het huidig project loopt ten einde op 31 december 2019.

          Op 16 november 2018 werd het besluit van de Vlaamse regering (BVR) inzake lokaal woonbeleid goedgekeurd. Dit nieuw wettelijk kader bepaalt de opdrachten op vlak van wonen voor de lokale besturen vanaf 1 januari 2020.

          De opdrachten kaderen in 3 grote beleidsprioriteiten:

◦ zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod;

◦ bewaken van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

◦ informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen over wonen.

          In het BVR zijn verplichte en aanvullende activiteiten opgenomen. De gemeenten kunnen individueel aangeven aan welke aanvullende activiteiten wordt deelgenomen en eventueel eigen voorstellen aan toevoegen.

          Op 7 mei 2019 vond het verkennend overleg plaats met Wonen Vlaanderen. De aanvullende activiteiten en de eigen voorstellen werden besproken. Wonen Vlaanderen heeft haar opmerkingen gegeven, waarna het voorstel werd herwerkt.

          De uiterste indieningsdatum voor het subsidiedossier bij Wonen Vlaanderen is 30 juni 2019.

 

Juridische gronden

          Artikel 4, §3 van de Vlaamse Wooncode van 15 juni 1997
De gemeente is aangesteld als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid.

          Besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018
Bepalingen over het lokaal woonbeleid.

 

 

Argumentatie

          IGEAN streeft naar een gebiedsdekkende werking, gekoppeld aan een maximalisering van de subsidiemogelijkheden. Daarom worden vanaf 2020 volgende Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid IVLW’s voorzien:

          IVLW Midden: Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel

          IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Zwijndrecht

          IVLW SKS: Schoten, Kalmthout en Stabroek

          IVLW Webb: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel

          IVLW Zuidrand 1: Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich en Lint

          IVLW Zuidrand 2: Boechout, Borsbeek en Mortsel.

          De oprichting en organisatie van deze Interlokale Vereniging voor het Lokaal Woonbeleid is opgenomen in de statuten.

          Het financieel schema werd tijdens de stuurgroep toegelicht met de optie om het wooninfopunt te behouden met de wekelijkse permanentie.

          Om het subsidiedossier te kunnen indienen bij Wonen Vlaanderen moet de gemeenteraad goedkeuring geven aan het definitief dossier.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

3.2.2.1.

Algemene rekening

0620

Beleidsveld

740999999

Bedrag

Visum financieel beheerder

zie financieel overzicht

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de (verdere) deelname aan Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Midden, voor de periode 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad gaat akkoord met het uitvoeren van de verplichte activiteiten, zoals beschreven in art. 6, 7 en 8 van het besluit van de Vlaamse Regering van16 november 2018:

zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden;

werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met woonvragen;

en de daarbij horende taakverdeling.

Artikel 3. De gemeenteraad gaat akkoord met de organisatie van minstens 2 bijeenkomsten van het lokaal woonoverleg per werkingsjaar.

Artikel 4. De gemeenteraad gaat akkoord met de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, zoals beschreven in art. 13, 14 en 15 van het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16.11.2018 en opgenomen in de ontwerp subsidieaanvraag van IVLW Midden en keurt het ontwerp subsidiedossier goed.

Artikel 5. De gemeenteraad keurt de statuten goed van de Interlokale Vereniging Lokaal Woonbeleid Midden

Artikel 6. De gemeenteraad neemt kennis van de ontwerp begroting 2020 en keurt deze goed.

Artikel 7. Twee ondertekende exemplaren van gemeenteraadsbeslissing en van de statuten worden aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Asfalteringswerken Vraagheideweg en Vijverlaan - 2019-036/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

Bestek voor het asfalteren van het wegdek in de Vraagheideweg en Vijverlaan na veelvoudige vraag van de inwoners naar een duurzame oplossing voor de toestand van de onverharde wegen.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018.

          Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet).

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

005/001/013/003

Algemene rekening

22500500

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel beheerder

169.977,78 incl. btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-036/TDU en de raming voor de opdracht “asfalteringswerken Vraagheideweg en Vijverlaan” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 169.977,78 incl. btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Verslag Algemene Vergadering Sportregio Midden Provincie - jaarrekening en jaarverslag 2018

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing college van burgemeester en schepenen van 12 maart 2018

De gemeente Schilde participeert aan de actieve werking van de interlokale vereniging, sportregio Midden-Provincie.

 

Feiten en context

Sportregio Midden Provincie is een sportieve samenwerking tussen Sport Vlaanderen en 13-tal gemeenten uit de provincie Antwerpen.

 

Juridische gronden

Artikel 41 § 2,14° uit het decreet lokaal bestuur
Het inrichten van adviesraden en overlegstructuren is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

De gemeenteraad moet jaarlijks het jaarverslag en de jaarrekening goedkeuren.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de jaarrekening en jaarverslag 2018 van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Interlokale vereniging Academie Wijnegem Schilde Zoersel

 

 

Feiten en context

          Met het decreet deeltijds kunstonderwijs van 28 februari 2018 verviel de expliciete formulering dat er vestigingsplaatsen voor deeltijds kunstonderwijs kunnen worden opgericht op het grondgebied van andere gemeenten.

          Waar vroeger verschillende gemeenten samen het deeltijds kunstonderwijs konden inrichten met filialen op basis van een samenwerkingsovereenkomst is sinds het nieuwe deeltijds kunstonderwijsdecreet niet meer bepaald hoe die samenwerking organisatorisch moet verlopen.

          De regels die nu gevolgd worden zijn deze van het decreet lokaal bestuur.

          Een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid geniet de voorkeur van het intergemeentelijk overleg van de muziek- en woordacademie.

          In de samenwerkingsovereenkomst wordt bepaald dat een beherende gemeente kan aangeduid worden en een beheerscomité moet opgericht worden met een vertegenwoordiger van elke deelnemer.

          De beherende gemeente blijft het lokaal bestuur van Wijnegem.

 

Juridische gronden

          Artikelen 40,41 en 386 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur.

Verschillende vormen waaruit lokale besturen kunnen kiezen om hun intergemeentelijke samenwerkingen te regelen.

          Het decreet betreffende het onderwijs van 31 juli 1990

          Het decreet deeltijds kunstonderwijs van 28 februari 2018

          Artikel 41 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuring van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247

 

Argumentatie

          De lokale besturen van Wijnegem, Schilde en Zoersel hebben een langdurige partnerschap opgebouwd om samen deeltijds kunstonderwijs op een kwalitatieve wijze samen aan te bieden.

          De samenwerkingsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en met samenwerkingsovereenkomst vermijdt zware overheadkosten.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst van de interlokale vereniging Academie Wijnegem Schilde Zoersel goed.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist schepen Krekels af te vaardigen als vertegenwoordiger van lokaal bestuur Schilde in het beheerscomité van de interlokale vereniging Academie Wijnegem Schilde Zoersel.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Overeenkomst Derny 19 augustus 2019 - KWAC sportief

 

 

Feiten en context

Op 8 januari 2019 dient KWAC Wezel sportief de aanvraag in voor het jaarlijks weerkerend dernyspektakel dat dit jaar doorgaat op 19 augustus 2019.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Inspraak en advies

          Positief advies politie

          Positief advies mobiliteit

          Positief advies milieu

          Positief advies burgemeester

          Positief advies brandweer

 

Argumentatie

          De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

          De afspraken tussen de gemeente en de organisatoren werden in 2017 en 2018 ook vastgelegd via overeenkomst.

 

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4681

Algemene rekening

6493000

Beleidsveld

0740

Bedrag

Visum financieel directeur

10.000 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de overeenkomst met KWAC Wezel Sportief voor de organisatie van het Dernyspektakel op 19 augustus 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Kruispunt tijdelijke overeenkomst bureauruimte

 

 

Voorgeschiedenis

          Het vast bureau van 14 januari 2019 gaat principieel akkoord met de inrichting van eerstelijns psychologische hulpverlening.

          Het vast bureau van 18 februari 2019 gaat akkoord met de inrichting van eerstelijns psychologosche hulpverlening in het oude gemeentehuis en stelt 4 lokalen ter beschikking.

          Het college van burgemeester en schepenen van 25 maart 2019 gaat akkoord met de opfrissingswerken in de 4 lokalen die Kruispunt ter beschikking krijgen.

          Het college van burgemeester en schepenen van 13 mei 2019 keurt de tijdelijke overeenkomst terbeschikkingstelling lokalen Kruispunt goed.

 

Feiten en context

          Op 1 juni 2019 zal gestart worden met Kruispunt in de eerstelijnszone Voorkempen.

          Dit zal gevestigd zijn in het oude gemeentehuis van Schilde.

          De gemeente Schilde stelt deze bureauruimte gratis ter beschikking, in ruil hiervoor dient Schilde geen werkingskosten te betalen aan Kruispunt, wat geraamd is op 16.000 euro per jaar.

          De bureauruimte bestaat uit 25 procent van het volledige gebouw. De lokalen staan aangeduid op het plan in bijlage.

 

Juridische gronden

Artikel 47 ° 5 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad staat in voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247. 

 

Argumentatie

De overeenkomst werd opgemaakt conform de overeenkomst die eerder werd aangegaan met de Landelijke Kinderopvang.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de tijdelijke overeenkomst terbeschikkingstelling van de lokalen voor Kruispunt.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Igean dienstverlening - algemene vergadering van 28 juni 2019 -  vaststelling van het mandaat van vertegenwoordiger over de agendapunten van de jaarvergadering

 

 

Voorgeschiedenis

          Met het Koninklijk Besluit van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Feiten en context

          Statutenwijziging

          In uitvoering van artikel 605 van het nieuwe decreet lokaal bestuur werd eind 2018 een eerste statutenwijziging ter goedkeuring voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

          Deze statutenwijziging had betrekking op volgende elementen:

          samenstelling raad van bestuur;

          wijze van voordracht en benoeming van de leden van de raad van bestuur.

          De overige bepalingen van het decreet lokaal bestuur zijn in werking getreden op 1 januari 2019.

          Ook deze bepalingen vereisen een aanpassing van de statuten van IGEAN dienstverlening.

          Het gaat hier ondermeer om het volgende:

          het schrappen van het directiecomité;

          de oprichting van een algemeen comité mogelijk maken;

          de oprichting van adviescomités bij IGEAN dienstverlening mogelijk maken;

          de duurtijd van het mandaat van de leden van de verschillende organen;

          het vervangen van de leden van de verschillende organen;

         

          Van deze gelegenheid wordt eveneens gebruik gemaakt om de tekst van de statuten in overeenstemming te brengen met het decreet lokaal bestuur. Tenslotte worden eveneens een aantal taalkundige correcties en actualiseringen gedaan.

          In een uitgebreide nota die IGEAN aan al haar deelnemers heeft bezorgd, wordt verder toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 28 juni 2019. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

          Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming en timing.

          Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging.

          Timing.

          In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

          Aandelenstructuur – actualisatie register

          De statuten van IGEAN dienstverlening bepalen het volgende:
Artikel 11: te plaatsen kapitaal
De basis van de toetreding door de gemeenten wordt vastgesteld op 1,55 euro per inwoner met een maximum van 62.500 euro.
Bij latere toetreding wordt voormelde basis van 1,55 euro door de algemene vergadering aangepast, rekening houdende met de werkelijke waarden van het netto-actief en van de uitgaven die tot dan werden toegestaan voor het algemeen belang.
Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de meest recente officiële bevolkingscijfers van het jaar, dat de toetreding voorafgaat.
Ingeval van aangroei van de bevolking met aangesneden schijven van 5%, past de jaarvergadering opnieuw het bedrag van het maatschappelijk kapitaal aan dat de gemeente plaatste.
De bedragen die moeten geplaatst worden door de andere deelnemers worden bepaald door de algemene vergadering, rekening houdende met de boekhoudkundige resultaten die bekend zijn op het ogenblik van het besluit.
De algemene vergadering bepaalt het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

          Om de aandelenstructuur in overeenstemming te brengen met de bevolkingsgroei is een actualisatie van de aandelen noodzakelijk.

          Op de bijgevoegde tabel wordt per deelnemer-gemeente een overzicht gegeven van het huidig aantal aandelen en bijhorend kapitaal evenals van de actualisatie van de aandelen in functie van de meest recente officiële bevolkingscijfers en het daarbij horende kapitaal. Het verschil tussen beide wordt eveneens vermeld en dient te worden volstort door de betrokken gemeente.

          Voor alle andere deelnemers blijft het aantal aandelen ongewijzigd.

          De raad van bestuur van 15 mei 2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan de actualisatie van het register met de aandelenstructuur.

          Code goed bestuur
De ontwerptekst van de code van goed bestuur werd toegelicht en besproken op de raad van bestuur van 24 april 2019 en goedgekeurd door de raad van bestuur van 15 mei 2019.

          Jaarverslag en jaarrekening

          Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

          De raad van bestuur van 15 mei 2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2018 evenals aan de jaarrekening 2018. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

          Besluitvorming algemene vergadering

          De raad van bestuur van 27 maart 2019 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden de daarbij horende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet. Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

          De raad van bestuur van 15 mei 2019 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28 juni 2019 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de jaarrekening 2018;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          aandelenstructuur – actualisatie van het register;

          vaststellen van de code van goed bestuur.

          Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 16 mei 2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 28 juni 2019 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 15 mei 2019;

          het jaarverslag 2018 met de jaarrekening 2018;

          de code van goed bestuur;

          aandelenstructuur – geactualiseerd register.

          De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33 §1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN dienstverlening

          Artikel 434 §5 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering de code van goed bestuur vaststelt

 

Inspraak en advies

          Toelichting en bespreking bij de ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 27 maart 2019.

          Toelichting en bespreking van de code goed bestuur op de raad van bestuur van 24 april 2019 en 15 mei 2019.

          Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2018 en de jaarrekening 2018 evenals van de actualisatie van de aandelenstructuur op de raad van bestuur van 15 mei 2019.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28 juni 2019 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de jaarrekening 2018;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          aandelenstructuur – actualisatie van het register;

          vaststellen van de code van goed bestuur.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 28 juni 2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Igean milieu & veiligheid - algemene vergadering van 28 juni 2019 - vaststelling van het mandaat van vertegenwoordiger over de agendapunten van de jaarvergadering

 

 

Voorgeschiedenis

          Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

          Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

          Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

          De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Feiten en context

          Statutenwijziging

          In uitvoering van artikel 605 van het nieuwe decreet lokaal bestuur werd einde 2018 een eerste statutenwijziging ter goedkeuring voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

          Deze statutenwijziging had betrekking op volgende elementen:

          samenstelling raad van bestuur;

          wijze van voordracht en benoeming van de leden van de raad van bestuur.

          De overige bepalingen van het decreet lokaal bestuur zijn in werking getreden op 1 januari 2019.

          Ook deze bepalingen vereisen een aanpassing van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

          Het gaat hier ondermeer om het volgende:

          het schrappen van het directiecomité;

          de oprichting van een algemeen comité mogelijk maken;

          de duurtijd van het mandaat van de leden van de verschillende organen;

          het vervangen van de leden van de verschillende organen;

         

          Van deze gelegenheid wordt eveneens gebruik gemaakt om de tekst van de statuten in overeenstemming te brengen met het decreet lokaal bestuur. Tenslotte worden eveneens een aantal taalkundige correcties en actualiseringen gedaan.

          In een uitgebreide nota die IGEAN aan al haar deelnemers heeft bezorgd, wordt verder toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 28 juni 2019. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

          Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming en timing.

          Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging.

          Timing.

          In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

          Aandelenstructuur – actualisatie register

          De statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepalen het volgende:
Artikel 11: te plaatsen kapitaal
De basis van de toetreding door de gemeenten wordt vastgesteld op 1,55 euro per inwoner met een maximum van 62.500 euro.
Bij latere toetreding wordt voormelde basis van 1,55 euro door de algemene vergadering aangepast, rekening houdende met de werkelijke waarden van het netto-actief en van de uitgaven die tot dan werden toegestaan voor het algemeen belang.
Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de meest recente officiële bevolkingscijfers van het jaar, dat de toetreding voorafgaat.
Ingeval van aangroei van de bevolking met aangesneden schijven van 5%, past de jaarvergadering opnieuw het bedrag van het maatschappelijk kapitaal aan dat de gemeente plaatste.
De bedragen die moeten geplaatst worden door de andere deelnemers worden bepaald door de algemene vergadering, rekening houdende met de boekhoudkundige resultaten die bekend zijn op het ogenblik van het besluit.
De algemene vergadering bepaalt het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

          Om de aandelenstructuur in overeenstemming te brengen met de bevolkingsgroei is een actualisatie van de aandelen noodzakelijk.

          Op de bijgevoegde tabel wordt per deelnemer-gemeente een overzicht gegeven van het huidig aantal aandelen en bijhorend kapitaal evenals van de actualisatie van de aandelen in functie van de meest recente officiële bevolkingscijfers en het daarbij horende kapitaal. Het verschil tussen beide wordt eveneens vermeld en dient te worden volstort door de betrokken gemeente.

          Voor alle andere deelnemers blijft het aantal aandelen ongewijzigd.

          De raad van bestuur van 15 mei 2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan de actualisatie van het register met de aandelenstructuur.

          Code goed bestuur
De ontwerptekst van de code van goed bestuur werd toegelicht en besproken op de raad van bestuur van 24 april 2019 en goedgekeurd door de raad van bestuur van 15 mei 2019.

          Jaarverslag en jaarrekening

          Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

          De raad van bestuur van 15 mei 2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2018 evenals aan de jaarrekening 2018. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

          Benoemen leden adviescomités

          Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “veiligheid” wordt opgericht, dat bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité. Daarnaast is er het adviescomité “milieu”, dat bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

          De aangestelde vertegenwoordigers worden benoemd door de algemene vergadering.

          Besluitvorming algemene vergadering

          De raad van bestuur van 27 maart 2019 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden de daarbij horende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet. Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

          De raad van bestuur van 15 mei 2019 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28 juni 2019 om 19 uur met volgende dagorde:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de jaarrekening 2018;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          aandelenstructuur – actualisatie van het register;

          vaststellen van de code van goed bestuur;

          benoemen van de leden van de adviescomités.

          Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 16 mei 2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 28 juni 2019 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

          uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 15 mei 2019;

          het jaarverslag 2018 met de jaarrekening 2018;

          de code van goed bestuur;

          aandelenstructuur – geactualiseerd register.

          De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Laurenz Van Ginneken aan als afgevaardigde en Philippe Verschueren als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Juridische gronden

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

          Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

          Artikel 434§5 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering de code van goed bestuur vaststelt

 

Inspraak en advies

          Toelichting en bespreking bij de ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 27 maart 2019.

          Toelichting en bespreking van de code goed bestuur op de raad van bestuur van 24 april 2019 en 15 mei 2019.

          Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2018 en de jaarrekening 2018 evenals van de actualisatie van de aandelenstructuur op de raad van bestuur van 15 mei 2019.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28 juni 2019 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

          goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de jaarrekening 2018;

          kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018;

          goedkeuren van de statutenwijziging;

          aandelenstructuur – actualisatie van het register;

          vaststellen van de code van goed bestuur;

          benoemen van de leden van de adviescomités.

Artikel 2. De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 28 juni 2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Cipal - algemene vergadering van 27 juni 2019 - vaststelling van het mandaat van vertegenwoordiger over de agendapunten van de algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          Rekening wordt gehouden met de statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 27 juni 2019 omvat volgende agendapunten:

          toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers;

          jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018;

          goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018;

          jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018;

          goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018;

          kwijting te verlenen afzonderlijk aan de Bestuurders en aan de Commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2018;

          benoeming Commissaris en vaststelling van vergoeding;

          bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de Raad van Bestuur;

          goedkeuring van het evaluatierapport 2013-2018 met inbegrip van het ondernemingsplan 2019-2024;

          aanpassing van de rangorde van de aangeduide leden van de Raad van Bestuur met Raadgevende Stem in afdalende volgorde;

          goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

          De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

          De voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal.

          Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bepaalt de bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de Algemene Vergadering van Cipal van 27 juni 2019, zoals overgemaakt per e-mail van 13 mei 2019, goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente om op de Algemene Vergadering van Cipal van 27 juni 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Aanduiding gemeentelijk afgevaardigde voor Gemeentelijke Holding NV in vereffening

 

 

Feiten en context

Op 17 mei 2019 maakte de Gemeentelijke Holding NV in vereffening de oproeping voor de algemene vergadering van 26 juni 2019 over.  Er is nog geen afgevaardigde aangeduid vanuit de gemeente Schilde.

 

Juridische gronden

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad kan de volgende bevoegdheid niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen: 4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

          Artikel 35 van het decreet lokaal bestuur

Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt een afzonderlijke stemming gehouden.

Als de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.

Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Geheime stemming: (Olivier Verhulst - afgevaardigde) 23 stemmen voor

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om Olivier Verhulst aan te stellen als afgevaardigde voor de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist volgende steminstructie te geven aan de afgevaardigde voor de benoeming van de commissaris: voor.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Afgevaardigde Sokrema, Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen cvba, vennootschap met sociaal oogmerk in vereffening

 

 

Voorgeschiedenis

Besluit college van burgemeester en schepenen van 3 juni 2019

 

Feiten en context

Op 8 mei 2019 maakte Sokrema de uitnodiging over voor de algemene vergadering van de aandeelhouders. Sokrema is de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen cvba, vennootschap met sociaal oogmerk in vereffening.

 

Juridische gronden

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de volgende bevoegdheid niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen: 4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

          Artikel 35 van het decreet lokaal bestuur
Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt een afzonderlijke stemming gehouden.

Als de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.

Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Argumentatie

In de oproepingsbrief is opgenomen dat de vergadering een wettelijke verplichting is.  De gemeente als aandeelhouder is geenszins verplicht aanwezig te zijn.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist geen afgevaardigde aan te duiden voor de algemene vergadering van de aandeelhouders van Sokrema op 11 juni 2019.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Stand van zaken Picardiëbos (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Opvolging lopende dossiers : Stand van zaken Picardiëbos

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen inderdaad beroep heeft ingediend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen met als doel het bos zo goed mogelijk te bewaren. Het gemeentebestuur heeft vernomen dat de buurtbewoners dit ook hebben gedaan wat uiteraard positief is. Dit beroep is niet schorsend. Het OCMW van Antwerpen heeft echter toegezegd om de verkavelingsvergunning niet uit te voeren tot er een uitspraak valt. Dit betekent dat er anderhalf jaar tijd werd bekomen om het overleg met het OCMW van Antwerpen verder te zetten en, zoals beloofd, overleg met de buurtbewoners te organiseren.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Herstellen C.V. huidige sporthal - Hans Hanssen (CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Tijdens de vorige raden hebben we toelichting gekregen over de stand van zaken van de nieuwe sporthal. Wegens budgettaire redenen heeft deze planning wat achterstand opgelopen. Enkele posten zouden herbekeken moeten worden. Uiteraard verwachten wij van het bestuur dat het nodige wordt gedaan om de sporthal tijdig in gebruik te kunnen nemen. Wij beseffen dat dit niet mogelijk is op enkele weken. Ondertussen moeten onze sportclubs de kans krijgen om zo confortabel mogelijk te sporten in de huidige sporthal. Dit lijkt nu niet altijd evident. Zo zou de verwarming niet werken en er regelmatig geen warmwater zijn om te douchen. Tevens zijn er klachten over schimmel in de kleedkamers. Daarom vragen wij aan de gemeente om de nodige maatregelen te nemen om deze ongemakken te herstellen. Onze sportclubs mogen zeker niet het slachtoffer worden van het wanbeheer van de huidige sporthal.

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Mevr. P. Gielen (N-VA) bevestigt dat de centrale verwarming in de oude sporthal een oud zeer is. Het dossier is al een aantal maal geagendeerd op de sportraad waarna er telkens contact werd opgenomen met de school om de centrale verwarming na te kijken en iets te ondernemen. Tijdens de eerste maanden van dit jaar kwam er echter niet onmiddellijk een oplossing waarna het gemeentebestuur het initiatief heeft genomen om een overleg in te plannen met de school en Invento, de beheerder van het gebouw. Tijdens dit overleg heeft het gemeentebestuur de toestemming gekregen om zelf actie te ondernemen. De opdracht werd daarop uitbesteed waarna er een voorstel werd gedaan. In de loop van de komende weken verneemt mevr. P. Gielen (N-VA) een stand van zaken.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) is blij dit te horen, maar het dossier is uiteraard urgent: kan het gemeentebestuur de herstelling niet zelf uitvoeren?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat het gemeentebestuur de nodige technische kennis niet in huis heeft.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) wijst erop dat de sportclubs hier geen boodschap aan hebben.

Mevr. P. Gielen (N-VA) sluit af: de sportclubs worden via de sportraad op de hoogte gehouden en de centrale verwarming wordt zo snel mogelijk hersteld.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Creatie van bos en natuur aan Moerhoflaan - Hans Hanssen (CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De problematiek over het Picardiëbos  is ons wel gekend.  We verwachten van het bestuur dat deze het nodige zal doen om dit stukje groen te behouden.

Hoe dan ook, vorige legislatuur heeft het toenmalige OCMW een stuk grond gekocht van de kerkfabriek. Beide waren eigenaar van de grond.

Deze grond is gelegen aan de Moerhoflaan / Dennenlaan, achter het Picardiëbos.

Ons voorstel is om te onderzoeken naar de mogelijkheid om op dit stuk grond een bos te creëren. Dit zou ook mooi kaderen in de startnota natuurplan dat ons op 3 juni is voorgesteld op de raadscommissie.

 

Ter info: SDG15: Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) verwijst naar het aangehaalde natuurplan dat op de raadscommissie van 3 juni werd voorgesteld. Het gemeentebestuur wil met dit plan de aanwezige natuur in kaart brengen en uiteindelijk versterken en verbinden. Dit is een oefening die met heel veel actoren zal gebeuren waaronder de raadsleden en mensen uit het veld. Het idee van dhr. H. Hanssen (CD&V) wordt niet per definitie meegenomen in dit plan, temeer omdat de gemeenteraad recent heeft beslist om op de voorgestelde locatie een hondenlosloopzone te voorzien. Los van deze suggestie nodigt dhr. O. Verhulst (Open VLD) iedereen uit om mee na te denken over waar er bos en open ruimte kan gecreëerd en verbonden worden.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Kindergemeenteraad - Tara Godts (N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Ik zou graag deze gemeenteraad een stand van zaken van de kindergemeenteraad vragen.

Dit geweldige initiatief is momenteel wat onderbelicht, ik vraag me dan ook af welke plannen zij momenteel hebben?

De kindergemeenteraad ligt me nauw aan het hart aangezien ik hierdoor ook zelf de eerste keer heb kunnen proeven van de lokale politiek.

 

Mevr. T. Godts (N-VA) licht het agendapunt toe.

Mevr. K. Krekels (N-VA) bevestigt dat de werking van de jongerengemeenteraad inderdaad wat is stilgevallen naar het einde van de vorige legislatuur toe. Er wordt gekeken naar de start van het nieuwe schooljaar om de jongerengemeenteraad nieuw leven in te blazen. Er wordt in september bijvoorbeeld een oproep tot deelname gelanceerd onder de middelbare scholen en de laatstejaars van de lagere scholen. De jongerengemeenteraad zal ook inspraak krijgen in het meerjarenplan en zelf ideeën kunnen aanbrengen.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) vraagt zich af of er momenteel concrete plannen zijn voor de jeugdraad, een raad die jarenlang fantastisch heeft gefunctioneerd al loopt de werking de laatste tijd wat stroef. Kan de jeugdraad bijvoorbeeld gekoppeld worden aan de jongerengemeenteraad?

Mevr. K. Krekels (N-VA) antwoordt dat de jeugdraad sowieso wordt betrokken bij de werking van de jongerengemeenteraad. Het klopt dat de jeugdraad het de laatste tijd moeilijk heeft gehad, maar momenteel is een nieuwe synergie aan het groeien. De raad zal ook worden betrokken in het nieuwe participatieverhaal.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Voordracht Voordracht gewezen gemeenteraadslid / gewezen fractieleider Dirk Mariën tot Ereraadslid - Kristof Droessaert (Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Juridische gronden

          Artikel 17 §4 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad de eretitels kan toekennen aan de gemeenteraadsleden onder de voorwaarden die hij bepaalt

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 april 2008 dat bepaalt dat “een gemeenteraadslid dat gedurende tenminste achttien jaar in de gemeenteraad zitting heeft gehad en wiens gedrag onberispelijk is geweest kan op zijn/haar verzoek door de gemeenteraad gemachtigd worden tot het voeren van de titel van ereraadslid van de gemeente Schilde. Het onberispelijk gedrag moet aangetoond worden aan de hand van een uittreksel uit het strafregister.”

 

Argumentatie

          Dirk Mariën is gemeenteraadslid geweest van 2 januari 1995 tot en met 31 december 2018.  Hij beschikt bijgevolg over een anciënniteit van meer dan 18 jaren als gemeenteraadslid.

          Uit het uittreksel uit het strafregister blijkt dat Dirk Mariën van goed zedelijk gedrag is.

          De fractie van Open VLD draagt Dirk Mariën voor voor de titel van ereraadslid.

 

BESLUIT

Geheime stemming: 23 stemmen voor

Artikel 1. De gemeenteraad beslist aan de heer Dirk Mariën de titel van eregemeenteraadslid toe te kennen.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Aanpak van zwerfvuil - Marleen Struyf (CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Onderzoek toont aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, dat ruim de helft van de Vlamingen zich wil inzetten voor acties die hen nauw aan het hart liggen en dat 70% van de Vlamingen zich zorgen maakt over het leefmilieu en de vervuiling.

Mooimakers ondersteunt lokale besturen in de strijd tegen zwerfvuil. Een lokaal bestuur kan materiële ondersteuning (fluovestjes, handschoenen, zakken en grijpstokken) aanvragen en aan haar inwoners aanbieden om makkelijk en veilig op te ruimen.

Voor sommige projecten kan het lokaal bestuur zelfs financiële ondersteuning krijgen.

Meer info: https://mooimakers.be/wat-kan-jij-doen/lokaal-bestuur

 

Vraag:

Welke initiatieven neemt de gemeente reeds ter voorkoming van zwerfvuil?

Zal onze gemeente intekenen op het aanbod van Mooimakers?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het gemeentebestuur al heel wat doet op het vlak van zwerfvuil: er lopen sensibiliseringscampagnes in samenwerking met Igean, er worden acties op poten gezet (denk aan de nieuwe vuilnisbakken die binnenkort over heel de gemeente worden geplaatst) en zwerfvuil wordt onmiddellijk na de melding ervan opgeruimd. De gemeentelijke diensten proberen vervolgens te achterhalen wie het zwerfvuil heeft achtergelaten en gaan eventueel over tot sanctionering. Mooimakers is overigens geen nieuw initiatief: het gemeentebestuur heeft al meerdere malen meegewerkt aan acties, denk aan de handhavingsweek. Ook maakt het gemeentebestuur gebruik van en communiceert het over de webwinkel van Mooimakers. Wat de toekomst betreft, werd er in het coalitieakkoord een duidelijk engagement opgenomen om een zwerfvuilbeleid uit te rollen. Er wordt dan uiteraard gedacht aan de acties die vandaag al gebeuren, maar ook aan een lenteschoonmaak en een najaarsopkuis. Verder zal er worden samengewerkt met bermmeesters en zal er handhavend worden opgetreden. Samengevat treedt dhr. O. Verhulst (Open VLD) de oproep van mevr. M. Struyf (CD&V) bij, maar wil hij er ook op wijzen dat het gemeentebestuur al heel wat doet en dat er in het meerjarenplan zal worden ingezet op het vermijden van zwerfvuil. Het vermijden van zwerfvuil is natuurlijk een zaak van velen, maar hij maakt zich sterk dat het gemeentebestuur samen met de inwoners mooie acties zal kunnen realiseren om de gemeente proper te houden.

Dhr. P-J Fraussen (Groen) wil graag weten of de toekomstplannen van het gemeentebestuur ook een toetreding bevatten tot de Statiegeldalliantie. Via statiegeld op plastic drankflessen en blikjes kan een deel van het probleem namelijk bij de basis worden aangepakt.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat hier geen concrete plannen toe zijn. Hij nodigt dhr. P-J Fraussen (Groen) uit om deze tussenkomst als actiepunt te agenderen op een volgende gemeenteraad.

Mevr. M. Duysens (N-VA) wijst mevr. M. Struyf (CD&V) erop dat er in de gemeenteraad van mei een oproep werd gelanceerd om deel te nemen aan de voorjaarsopruimactie. Het gemeentebestuur zet ook zijn schouders onder de World Cleanup Day die dit jaar plaatsvindt op 21 september. Daarnaast werken de gemeentelijke diensten inderdaad geregeld samen met Mooimakers. Er wordt dus zeker ingezet op de strijd tegen zwerfvuil.

Mevr. M. Struyf (CD&V) antwoordt dat ze de oproep voor de voorjaarsopruimactie niet gemist heeft. Integendeel, de oproep heeft haar tot nadenken gestemd en heeft geleid tot dit agendapunt. Elk initiatief is voor haar waardevol, zowel initiatieven getrokken door burgers als door de lokale overheid.

Mevr. M. Duysens (N-VA) vult nog aan: zoals dhr. O. Verhulst (Open VLD) al heeft aangehaald, worden er eventueel bermmeesters in het leven geroepen. Veel inwoners zijn alvast opgelucht dat dit project ook in Schilde misschien vaste voet aan de grond krijgt.

Mevr. K. Krekels (N-VA) verduidelijkt verder dat de voorjaarsopruimactie waarvan sprake in samenwerking met Mooimakers was. Al het gebruikte materiaal was afkomstig van de webwinkel. Mooimakers is dus, zoals gezegd, een gekend initiatief bij het gemeentebestuur.

Mevr. M. Struyf (CD&V) was zich hier niet van bewust. Bij het bekijken van de website van Mooimakers was ze onder de indruk van wat er aan lokale besturen wordt aangeboden en ze wilde dit onder de aandacht brengen van het gemeentebestuur.

Mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) oppert tenslotte om in het kader van de World Cleanup Day ook de fietsroutes op te nemen aangezien de bermen en grachten het wat zwerfvuil betreft soms zwaar te verduren hebben.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

stand van zaken RUP en Masterplan Lindepark en Chirolokalen - Hans Hanssen (CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Wij hebben vernomen dat het college heeft beslist om de bouw van de Chirolokalen te integreren in het project Lindecentrum. Wij hopen dat de bouw van de Chirolokalen hiermee niet op de langebaan wordt geschoven. 

 

Er is een RUP en een Masterplan dat éénparig door de voltallige GR is goedgekeurd, m.a.w. het wettelijk kader en de ruimtelijk visie is 100% aanwezig om de lokalen te realiseren.

 

Er is ook een informatieavond geweest in oktober, daarin waren zowel alle politiek partijen als de buurt het er over eens dat de bouw van de Chirolokalen prioritair is.

 

Graag stand van zaken i.v.m. het RUP en Masterplan Lindepark en de Chirolokalen in het bijzonder.

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) schetst de historiek van dit dossier: aanvankelijk bedroeg het begroot bedrag voor de bouw van de nieuwe chirolokalen 800 000 euro. In de loop van 2018 steeg dit bedrag naar 1 200 000  euro om na een finale herberekening van het architectenbureau te landen op 1 791 000 euro exclusief btw. Met dit bedrag heeft het gemeentebestuur niet onmiddellijk ingestemd omdat de bouw van twee nieuwe lokalen (voor de chiro én een polyvalent lokaal) de budgettaire middelen ruimschoots zou overschrijden. Begin 2019 heeft er een overleg plaatsgevonden tussen het gemeentebestuur en de chiro om te kijken of er sprake kan zijn van een geïntegreerd project. Op die manier kan de investering gespreid worden over verschillende doelgroepen en valt ze te verantwoorden. Binnenkort wordt er op een overleg bekeken hoe het nu verder moet. Samengevat heeft het kostenplaatje van dit dossier, zoals zo vaak, voor vertraging gezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Eugeen Van De Vellaan: Plannen garages en bijgebouw parking Milles Vaches - Pieter-Jan Fraussen (Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Sinds 23 mei hangt er een bekendmaking uit in de Eugeen Van de Vellaan waarin Milles Vaches een vergunning aanvraag voor een aantal werken op haar terrein. Verschillende buurtbewoners hebben ondertussen de vergunningsaanvraag geraadpleegd en er heerst algemene ongerustheid over de plannen. Verschillende bewoners hebben dan ook een bezwaarschrift ingediend.

 

De bezwaren luiden als volgt:

          De werken werden deels al uitgevoerd en zijn duidelijk groter van omvang (hoogte) dan wat er origineel op de locatie aanwezig was.

          De uitvoering van de reeds gedane installaties maakt duidelijk dat dit niet om gewone garages gaat, maar over ruimtes voor opslag en/of stalling van bestel- of vrachtwagens.

          Alles wijst erop dat er koeling of airco zal komen, wat voor de omwonenden extra geluids- en omgevingshinder zal geven.

          Dit maakt de weg vrij om deze ruimtes te gebruiken voor opslag bestemd voor de winkels Milles Vaches en Delafaille,  die ook gebruikt kunnen worden om andere vestigingen van deze winkels te bevoorraden.

          De verkeershinder van af- en aanrijdende vrachtwagens is nu al aanzienlijk en zal hierdoor enkel nog toenemen.

          De huidige situatie zorgt vandaag al voor veel overlast voor de omwonenden.

          Het aan- en afrijden gebeurt vanaf 5u ’s morgens!

          De vrachtwagens moeten in de vrij smalle eenrichtingsstraat dikwijls manoeuvres uitvoeren om het terrein op te raken. Daarbij rijden ze op de voetpaden. Dit beschadigt de voetpaden, is niet veilig en zorgt voor lawaai overlast.

          De oprit van het terrein is volledig kapotgereden en ook de poort werkt al niet meer, wegens verzakking/beschadiging door de af- en aanrijdende vrachtwagens.

          Er zijn ook regelmatig leveranciers die tegen de richting rijden naar de Turnhoutse baan wanneer ze het terrein verlaten.

          De parking wordt dag en nacht gebruikt, je hoort de voertuigen die op de kiezels rijden tot wel 10 huizen verder.

 

Met andere woorden, een dergelijke activiteit hoort absoluut niet thuis in een woonwijk in het centrum van de gemeente. Alle winkels worden bevoorraad langs de Turnhoutsebaan, waarom zou Milles Vaches een uitzondering zijn?

 

Vraag:

Eerst en vooral vragen we om de nieuwe omgevingsvergunning niet toe te staan.

Ten tweede vragen we ook dat de eigenaars zo snel mogelijk de oprit en poort in orde brengen en dat er mede toegezien wordt op het respecteren van het eenrichtingsverkeer in de Eugeen Van de Vellaan.

 

Dhr. P-J Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) kan geen inhoudelijk antwoord formuleren op deze vraag omdat de omgevingsvergunningsaanvraag lopende is en de termijn van het openbaar onderzoek nog loopt tot 21 juni 2019. Vervolgens beslist het college van burgemeester en schepenen of er een vergunning wordt afgeleverd. Het gemeentebestuur is in ieder geval op de hoogte van de bezwaren en zal deze bestuderen, rekening houden met de opmerkingen en bekijken of er oplossingen zijn wat betreft de aanlevering. Ook over de oprit, de poort en het bijgebouw kan mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geen uitspraken doen aangezien deze deel uitmaken van de vergunning waarvoor het onderzoek nog lopende is.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Wonderwijzer: Verkeerssituatie en veiligheid - Pieter-Jan Fraussen (Groen) - Toegevoegd punt

 

 

De laatste tijd lopen er (weederom) verschillende klachten binnen van ongeruste ouders, omtrent de verkeerssituatie en veiligheid rond het gemeenteschooltje de Wonderijzer. En absoluut terecht, want er wordt o.a. veel te snel gereden en vaak fout geparkeerd. Helaas ook vaak door ouders van kinderen, maar zeker ook door passanten die zich niet aan de verkeersregels houden.

 

Vraag:

          Het gebeurt regelmatig dat de school van een onveilige verkeerssituatie of voorval op de hoogte wordt gebracht. Communiceert de school hierover met de gemeente? Is er regelmatig overleg tussen school en gemeente? Zijn er concrete afspraken? Bv. nu is een deel van de Kerkelei autovrij. Blijft dit zo? Zijn er ook plannen om zone 30 uit te breiden? Meer controles uit te oefenen door politie? Een circulatieplan met eenrichtingsstraten? Fietsstraten? Meer oversteekplaatsen? Enz.

          M.a.w. zijn er eigenlijk concrete plannen op zowel korte als lange termijn, om de verkeerssituatie en veiligheid rond de school te verbeteren? Het is kwestie van tijd dat er een kindje wordt aangereden.

 

Dhr. P-J Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat er op structurele basis scholenoverleg plaatsvindt, maar ook de mobiliteitssituaties worden regelmatig besproken. Zo ook de mobiliteitssituatie in de omgeving van de Wonderwijzer. Het gemeentebestuur werd recent gecontacteerd door het leerkrachtenteam met de vraag om een schoolstraat te installeren in de Kerkelei. Naar aanleiding van de werken in de Kerkelei is de straat namelijk momenteel afgesloten wat minder auto- en meer fietsverkeer tot gevolg heeft. Deze situatie zou het leerkrachtenteam graag bestendigd zien tijdens de ochtend- en avonduren. Het gemeentebestuur heeft positief gereageerd op dit voorstel. In een eerste fase komt er een lightversie met bareel waardoor er in de ochtend- en avonduren geen verkeer mogelijk is in de Kerkelei. Eens de werken aan de sociale woningen en de rijkswachtkazerne zijn afgerond, wordt de situatie op een duurzamere manier aangepakt. Het heeft namelijk geen

zin om nu over te gaan tot een heraanleg en de straat vervolgens te laten stuk rijden door het werfverkeer van de sociale woningen en de rijkswachtkazerne. Samengevat worden de plannen voor een fietsstraat momenteel uitgerold. Binnenkort volgt er echter een nieuwe vergadering met de school waarbij er zal worden aangedrongen om de huidige acties om ouders te sensibiliseren verder te zetten en maatregelen te blijven nemen om ouders op de fiets of aan het stappen te krijgen. Het is namelijk duidelijk dat de veiligheid van de schoolomgevingen permanent geëvalueerd moet worden. Het gemeentebestuur is op dit gebied dus heel actief bezig, niet alleen in de omgeving van de Wonderwijzer, maar bijvoorbeeld ook in de omgeving van Sint-Lutgardis. Daar wordt morgen gestart met de heraanleg van de Heidedreef waarbij er fietssuggestiestroken worden geschilderd. Daarnaast wordt de zone 30 uitgebreid om zo alles in het werk te stellen om de kinderen veilig naar school te kunnen laten gaan.

Dhr. P-J Fraussen (Groen) vindt het positief dat de Kerkstraat een autoluwe of -loze straat zou worden, maar hij vreest dat het probleem op deze manier gedeeltelijk verschoven wordt. Daarom stelt hij voor om op korte termijn nog andere acties te ondernemen, zoals meer controles, een zone 30 of een circulatiepad. Het lijkt hem belangrijk om een algemene veiligheidsperimeter te creëren.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat er momenteel nog geen volledig plan is uitgewerkt. Daarvoor is het nodig om met de mensen uit het veld, namelijk de scholen en de ouders, verder te bekijken welke maatregelen zinvol zijn om de omgeving stap voor stap veiliger te maken. Dit begint echter bij de onmiddellijke schoolomgeving, namelijk de Kerkelei. Zoals gezegd, is permanente evaluatie nodig. Verbeterpunten zijn over een aantal maanden dus zeker welkom.

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) pikt in op de duurzame heraanleg van de Kerkelei waarover dhr. O. Verhulst (Open VLD) zonet sprak: gebeurt er onderzoek naar een ecologische manier van wegenaanleg? Een zoekopdracht in Google geeft bijvoorbeeld onmiddellijk een tiental resultaten.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bedoelde dat hij de Kerkelei permanent wil laten heraanleggen na de grote werven. Het heeft volgens hem weinig zin om nu een heraanleg uit te voeren om er vervolgens gedurende twee jaar werfverkeer over te laten rijden. Verder heeft hij zich nog niet verdiept in een ecologische manier van wegenaanleg. Misschien dhr. P. Mendonck (N-VA), schepen van openbare werken?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) moet zijn collega echter bijtreden: ook hij heeft zich nog niet in de materie verdiept. Wel vraagt hij zich af of Google ook de tien bijbehorende prijsbestekken toont.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) verheugt zich over de veilige vaart die in alle dossiers wordt gehouden, het intensief overleg dat wordt gepleegd en de visies die er zijn op korte én lange termijn.

Ook dhr. H. Hanssen (CD&V) is, naast dhr. P-J Fraussen (Groen), ervaringsdeskundige als vader van kinderen die schoollopen in de Wonderwijzer. Hij verduidelijkt dat zowel de vijfde- als de zesdejaars, samen zo’n 150 leerlingen, sinds afgelopen schooljaar verhuisd zijn van de site Sint-Wijbrecht naar de site Mariadal in de Kerkelei. Dit heeft de mobiliteitsproblematiek natuurlijk verder op de spits gedreven. Daarnaast vindt hij het positief dat de zone 30 in de Schoolstraat gehandhaafd blijft.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat deze zal verdwijnen.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) vindt dit jammer: in de Schoolstraat zijn zowel de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord als de turnzaal, die nog in gebruik is, gelegen. Hij pleit dan ook voor het behoud van de zone 30.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Rekening 2018 AGB

 

 

Feiten en context

De eerste rekening van het AGB is zeer beperkt. Het gaat enerzijds niet over een heel jaar en anderzijds is er de waterschade in Werf 44 geweest waardoor er geen voorstellingen konden plaatsvinden.

 

Juridische gronden

          Artikel 240, §3 van het decreet lokaal bestuur
Het autonoom gemeentebedrijf beslist vrij, binnen de grenzen van zijn doel, over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van zijn goederen, over de vestiging of opheffing van zakelijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissing en over de financiering ervan.

          Artikel 243 van het decreet lokaal bestuur
Het autonoom gemeentebedrijf maakt een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikelen 149, 150, 151 §1, §2 eerste lid, §3, §4 en 179, worden gesteld voor het budget van de gemeente. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 164, 172 en 179 worden gesteld voor de boekhouding en de jaarrekening van de gemeente.

De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de rekening 2018 van het autonoom gemeentebedrijf Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 06 2019

Tweede budgetwijziging 2019 AGB Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

De Raad van Bestuur van 17 december 2018 keurde het budget 2019 goed

De Raad van Bestuur van 18 februari 2019 keurde de eerste budgetwijziging 2019 goed

 

Feiten en context

Het autonoom gemeentebedrijf is opgestart en werkt als een aparte entiteit. Een tweede budgetwijziging is noodzakelijk om verschillende wettelijke en noodzakelijke aanpassingen aan het budget 2019 te doen.

 

Juridische gronden

          Artikel 240, §3 van het decreet lokaal bestuur
Het autonoom gemeentebedrijf beslist vrij, binnen de grenzen van zijn doel, over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van zijn goederen, over de vestiging of opheffing van zakelijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissing en over de financiering ervan.

          Artikel 243 van het decreet lokaal bestuur
Het autonoom gemeentebedrijf maakt een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikelen 149, 150, 151 §1, §2 eerste lid, §3, §4 en 179, worden gesteld voor het budget van de gemeente. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 164, 172 en 179 worden gesteld voor de boekhouding en de jaarrekening van de gemeente.

De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de tweede budgetwijziging 2019 van het autonoom gemeentebedrijf Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/08/2019