VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

16 december 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Valerie Michel, raadslid;

Uur

20.30 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Verslag gemeenteraad van 18 november 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 november 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Data gemeenteraadscommissies 2020

 

 

Juridische gronden

          Artikel 37 § 1 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

          Artikel 56 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals goedgekeurd op 21 januari 2019
Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van elk kalenderjaar wordt door de voorzitter van de gemeenteraad aan de raadsleden een overzicht van de geplande raadscommissies meegedeeld.

 

Argumentatie

De gemeenteraadscommissies vinden enkel plaats als er een agenda is.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de data van de gemeenteraadscommissies voor 2020:

          maandag 6 januari 2020

          maandag 3 februari 2020

          maandag 2 maart 2020

          maandag 6 april 2020

          maandag 4 mei 2020

          dinsdag 2 juni 2020 (wegens pinkstermaandag)

          maandag 7 september 2020

          maandag 5 oktober 2020

          dinsdag 3 november 2020 (wegens Allerzielen)

          maandag 7 december 2020.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Schilde

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van het AGB Schilde zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. 

          Het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

          de strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 242 van het decreet lokaal bestuur
De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.
De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

          Artikel 39 van de statuten van AGB, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur van 17 juni 2019

          §1. Het AGB maakt een meerjarenplan op overeenkomstig de regels die krachtens de artikelen 252, 254, 255, 256, 257 en 258 van het decreet lokaal bestuur gelden voor het meerjarenplan van de gemeente.

          §3. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

          Artikel 254 van het decreet lokaal bestuur
Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen wordt een meerjarenplan vastgesteld. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.
Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

          Artikel 256 van het decreet lokaal bestuur
De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor de gemeente en de kredieten voor het OCMW voor dat boekjaar.

          Artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul.

          De voorwaarde die geldt voor het financieel evenwicht van de gemeente en het OCMW dat de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) groter dan of gelijk is aan nul, is niet van toepassing voor het AGB (artikel 16 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen).

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2018) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad van bestuur (17 juni 2019) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van bestuur AGB Schilde van 16 december 2019 van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van AGB Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Gemeentelijke dotatie in het politiebudget 2020

 

 

Feiten en context

De bedragen van de gemeentelijke dotaties in het budget van de Lokale Politie Voorkempen voor 2020 werden als volgt vastgesteld:

GEMEENTE

DOTATIE 2020

Brecht

2.923.162 euro

Malle

1.965.574 euro

Schilde

2.914.091 euro

Zoersel

2.277.042 euro

TOTAAL

10.079.869 euro

 

Juridische gronden

Artikel 40 van de wet van 7 december 1998 op de politiehervorming
Elke gemeente van een meergemeentenzone dient de dotatie aan het lokaal politiekorps goed te keuren.

 

Inspraak en advies

Politieraad

 

Argumentatie

De dotatie van de gemeente Schilde aan de politiezone Voorkempen voor het meerjarenplan 2020-2025 in het jaar 2020 bedraagt 2.914.091 euro.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

92

Algemene rekening

6494000000

Beleidsveld

0400

Bedrag

Visum financieel directeur

2.914.091 euro

/

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De dotatie van de gemeente Schilde aan de politiezone Voorkempen in meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2020 ten bedrage van 2.914.091 euro wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

Artikel 2. Deze beslissing zal aan de politiezone en aan het arrondissementscommissariaat worden meegedeeld.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Gemeentelijke dotatie in het budget 2020 van de hulpverleningszone Rand

 

 

Feiten en context

Het jaarlijks te financieren saldo van de hulpverleningszone moet gefinancierd worden door de gemeenten van de zone.
Voor Schilde bedraagt de dotatie voor 2020: 253.567 euro investeringstoelage en 793.933 euro werkingstoelage na verrekening clearing.

 

Juridische gronden

Artikel 68 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid

De gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting.

 

Inspraak en advies

Zoneraad van 29 november 2019

 

Argumentatie

De dotatie van de gemeente Schilde voor het budget 2020 van de hulpverleningszone Rand bedraagt 253.567 euro investeringstoelage en 793.933 euro werkingstoelage.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

93

Algemene rekening

6494000000

Beleidsveld

0410

Bedrag

Visum financieel directeur

253.567 euro investeringstoelage en 793.933 euro werkingstoelage

/

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De dotatie van de gemeente Schilde in het budget 2020 van de hulpverleningszone Rand ten bedrage van 253.567 euro investeringstoelage en 793.933 euro werkingstoelage wordt door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Nominatieve subsidies 2020

 

 

Feiten en context

Door de nieuwe regelgeving is de lijst met nominatieve toelagen niet meer opgenomen in het meerjarenplan. 

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen door de gemeenteraad niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Argumentatie

          Er zijn geen wijzigingen aan de lijst van nominatieve toelagen ten opzichte van de voorgaande jaren.

          Er zijn nominatieve toelagen voorzien voor twee verenigingen die hun jubileum vieren.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de onderstaande lijst van nominatieve toelagen voor het jaar 2020 goed:

 

Actie A.R.       B.V.  BEGUNSTIGDE                   BEDRAG EURO

9564930000000480BIN Bergen500 euro

95649300000480BIN Gouwberg500 euro

9564930000000480BIN-Z370 euro

9564930000000480BIN Schils Veld370 euro

9564930000000480BIN Schilde Centrum500 euro

9564930000000480BIN Steynhoeve620 euro

9564930000000480BIN Picardië500 euro

9564930000000480BIN Hertebos370 euro

9564930000000480BIN Zonnebos370 euro

2864930000000500Schilde Feest5.000 euro

2864930000000500Dorpsdag 's-Gravenwezel5.000 euro

17564930000000521Toerisme Voorkempen2.500 euro

18864930000000800Oudervereniging GLS De Wingerd500 euro

18864930000000800Ouderraad H.H. van Maria500 euro

18864930000000800Oudervereniging Sint-Ludgardis (SLOC)500 euro

18864930000000800Oudervereniging Vennebos500 euro

18864930000000800Oudervereniging Wonderwijzer500 euro

18864930000000800Vriendenkring MPI Zonnebos500 euro

19364930000000820Centen voor instrumenten v.z.w.3.000 euro

20164930000000709Hoge Gildenraad der Kempen25 euro

20164930000000709Festival der Voorkempen5.000 euro

20164930000000709Internationaal Europeade Comité75 euro

20164930000000709Ons Erfdeel100 euro

20164930000000709Cultuurraad Voor- en Noorderkempen50 euro

20264930000000719Toelage Winterdorp15.000 euro

20364930000000719Vonak vzw9.800 euro

20364930000000719Give a day3.450 euro

20164930000000709Davidsfonds Schilde - 100 jaar620 euro

20264930000000719Carrousel v.z.w. 16.000 euro

20264930000000719Wezel Culinair10.000 euro

13964930000000710Nationale Strijdersbond Schilde550 euro

13964930000000710Bedevaart naar de graven aan de Ijzer375 euro

20164930000000740Koninklijke WAC Wezel Sportief 10.000 euro

20164930000000740De Zonnebaars v.z.w. - 50 jaar500 euro

20164930000000740K.S.K. 's-Gravenwezel- Schilde 11.000 euro

20164930000000740Rugby Schilde Diabolos 11.000 euro

20164930000000740F.C. Alberta Schilde 11.000 euro

4264930000000989Samana - Ziekenzorg125 euro

20164930000000911De Witte Mol250 euro

20164930000000911Dennenhof500 euro

20164930000000911Ontspanningskosten mindervaliden 1.700 euro

20164930000000911Brailleliga50 euro

17464930000000959Reis- en ontspanningskosten senioren 10.000 euro

17464930000000959Zorgcentrum Sint-Lodewijk v.z.w.50.000 euro

1956494000000016011.11.11-actiecomité1.250 euro

19564940000000160door G.R.O.S. te verdelen subsidies101.251 euro

17864940000000900Realisatie Huis vh Kind, DOMO-project5.000 euro

17964930000000944Tele-Onthaal v.z.w.250 euro

17964930000000944Kiosk v.z.w. (De Twee Gezusters)250 euro

17964930000000944CKG Het Open Poortje250 euro

17964930000000944Think out-of-the-box v.z.w.250 euro

20264930000000985Onthaalcentrum Naboram vzw1.240 euro

20264930000000985Kind en preventie Schilde750 euro

20264930000000985Rode Kruis - afdeling Schilde650 euro

20264930000000985Vlaams Kruis25 euro

20264930000000985Wit-Gele Kruis250 euro

14464930000000390Bond Beter Leefmilieu500 euro

14464930000000390Regionaal Landschap De Voorkempen5.100 euro

14464930000000390Stichting Kempens Landschap v.z.w.4.000 euro

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Meerjarenplan 2020-2025 - deel gemeente

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          Het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

          de strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249 §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 254 van het decreet lokaal bestuur
Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen wordt een meerjarenplan vastgesteld. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.
Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

          Artikel 256 van het decreet lokaal bestuur
De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor de gemeente en de kredieten voor het OCMW voor dat boekjaar.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2018) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (17 juni 2019 door de gemeenteraad - 20 augustus 2019 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. In uitvoering van artikel 8 van het besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen beslist de gemeenteraad om in de strategische nota de prioritaire acties op te nemen. De acties die zijn opgenomen in de strategische nota worden als prioritair beschouwd.

Artikel 2. In uitvoering van artikel 4 van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus beslist de gemeenteraad de samenstelling van de beleidsdomeinen zoals opgenomen in deel 4 van de documentatie goed te keuren.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het gemeentelijk deel van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Meerjarenplan 2020-2025 - integraal

 

 

Feiten en context

          De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening. De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.

          Het meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit:

          de strategische nota: de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid worden geïntegreerd weergegeven;

          de financiële nota: de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota worden weergegeven en er wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd;

          de toelichting van het meerjarenplan: alle informatie over de verrichtingen in het meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

 

Juridische gronden

          Artikel 249 §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

          Artikel 249 §4 van het decreet lokaal bestuur
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 254 van het decreet lokaal bestuur
Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen wordt een meerjarenplan vastgesteld. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.
Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

          Artikel 256 van het decreet lokaal bestuur
De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor de gemeente en de kredieten voor het OCMW voor dat boekjaar.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.

 

Argumentatie

          Het meerjarenplan is in evenwicht omdat de onderstaande voorwaarden vervuld zijn:

          het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is per boekjaar groter dan of gelijk aan nul;

          de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste boekjaar van de periode van het meerjarenplan (2025) is groter dan of gelijk aan nul.

          Het financieel evenwicht kan alleen aangetoond worden als de jaarrekening van het voorlaatste boekjaar (2018) dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de kredieten worden vastgesteld, vastgesteld is door de raad (17 juni 2019 door de gemeenteraad - 20 augustus 2019 door de raad voor maatschappelijk welzijn) en verwerkt in het meerjarenplan.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

5 onthoudingen: Marijke Dillen, Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring door de raad van maatschappelijk welzijn van 16 december 2019 van het gedeelte OCMW van het meerjarenplan 2020-2025.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt het deel van het meerjarenplan 2020-2025 zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. 

Artikel 3. Door die goedkeuring van de gemeenteraad wordt het meerjarenplan 2020-2025 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Retributiereglement op het gebruik van het gemeentelijk kopieertoestel

 

 

Feiten en context

          De erkende verenigingen, BIN’s, scholen en parochies van de gemeente Schilde kunnen gebruik maken van het gemeentelijk kopieertoestel. Dit gebruikt brengt kosten met zich mee, waarvan het verantwoord is om deze ten laste te leggen van de gebruiker.

          De gemeente vindt het gepast om de retributie aan scholen en parochies slechts aan te rekenen vanaf een bepaald aantal kopieën, gelet op hun specifiek maatschappelijk belang.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement op het gebruik van het gemeentelijk kopieertoestel goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Belastingreglement aanvullende belasting op de personenbelasting 2020 tot en met 2025

 

 

Feiten en context

Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-288 en 326-335

          Artikelen 465-470bis van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het belastingreglement aanvullende belasting op de personenbelasting 2020 tot en met 2025 goed dat geldig is van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Belastingreglement op het aanleggen van riolen

 

 

Feiten en context

          Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

          De aanleg van nieuwe riolen komt de eigenaars van de aangelande eigendommen ten goede, zodat het verantwoord is om een gedeelte van deze kosten op hen te verhalen.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-287 en 326-335

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/02 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het belastingreglement op het aanleggen van riolen goed voor de termijn van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Belastingreglement opcentiemen op de onroerende

voorheffing 2020 tot en met 2025

 

 

Feiten en context

Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4, van de Grondwet

          Artikel 464/1, 1°, van het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992

          Artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4 van het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit

          Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en meer specifiek de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-288 en 326-335

          Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het belastingreglement opcentiemen op de onroerende

voorheffing 2020 tot en met 2025 goed voor de termijn van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijke openbaar domein 2020 tot en met 2022

 

 

Feiten en context

          De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied.

          Deze nutsvoorzieningen en werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen hebben een impact op het openbaar domein.

          De goedkeuring door de gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden.

          Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten.

          Het onderhoud en de herstellingen dienen ook geregeld dringend te worden uitgevoerd als deze verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en daarnaast zijn er een aantal werken zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

          De actualisatie van de code naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaalconcept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten zoals GIPOD, KLIP, enzoverder.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en meer specifiek de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijke openbaar domein 2020 tot en met 2022 goed voor de termijn van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Belastingen op masten en pylonen 2020 tot en met 2025

 

 

Feiten en context

          De aanwezigheid van masten, pylonen en andere draagconstructies op het grondgebied van de gemeente betekenen een ernstige vorm van visuele vervuiling wegens het doorbreken van de vrije open ruimte en zij brengen hinder mee voor de plaatselijke gemeenschap. Het is derhalve rechtmatig om een compensatie voor de plaatselijke gemeenschap te voorzien.

          Daarenboven heeft de aanwezigheid van masten, pylonen en andere draagconstructies op het grondgebied van de gemeente een substantiële invloed op de aantrekkingskracht van de gemeente Schilde als woonomgeving.

          Een belasting op masten, pylonen en andere draagconstructies kan een stimulans zijn om deze te beperken, wat noodzakelijk is voor de vrijwaring van de goede ruimtelijke ordening en de landschappelijke kwaliteit van de gemeente Schilde.

          De bedragen zijn redelijk en, gelet op de financiële behoeften van de gemeente Schilde, zeker verantwoord.

          Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en meer specifiek de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-287 en 326-335

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement belastingen op masten en pylonen 2020 tot en met 2025 goed voor de termijn van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Belastingreglement op het bouwen, herbouwen, regulariseren en verbouwen van woningen en gebouwen 2020 tot en met 2025

 

 

Feiten en context

          Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

          Het (her)bouwen en verbouwen van gebouwen veroorzaakt hinder voor de omgeving waardoor het dienvolgens gerechtvaardigd is om een financiële bijdrage te vragen voor deze werken.

          De vrijstelling voor het (her)bouwen of verbouwen van gebouwen is door bepaalde instellingen verantwoord omwille van het maatschappelijk en/of sociaal doel dat zij verwezenlijken.

          Naar aanleiding van de invoering van de omgevingsvergunning ter vervanging van de stedenbouwkundige vergunning, de milieuvergunning en de verkavelingsvergunning vanaf 1 juni 2017, worden de term "de stedenbouwkundige vergunning" en de term "de omgevingsvergunning" voorlopig naast elkaar gebruikt omdat de stedenbouwkundige vergunningen die werden afgeleverd voor de inwerkingtreding van het belastingreglement nog kunnen leiden tot een belasting onder dit reglement.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-287 en 326-335

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/02 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

          Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

          Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en haar bijlagen

          Besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, met als bijlage 1 de Vlaamse lijst en als bijlage 2 de provinciale lijst

          Titel IV en V van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II)

          Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor GPBV-installaties (VLAREM II)

          Besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het belastingreglement op het bouwen, herbouwen, regulariseren en verbouwen van woningen en gebouwen 2020 tot en met 2025 goed voor de termijn van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Retributiereglement op opruimen van sluikstorten

 

 

Feiten en context

          Gemeenten hebben onder andere de bevoegdheid de openbare netheid te verzekeren en te herstellen.

          Opruimen van gesluikstort afval veroorzaakt kosten voor de gemeente en het past derhalve dat diegene die verantwoordelijk is voor het achterlaten van zwerfvuil deze kosten vergoedt.

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 bepaalt dat de gemeente de opruimingskosten van het sluikstorten kan verhalen op de sluikstorter via een retributie.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzingen

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement op opruimen van sluikstorten goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Retributiereglement op het plaatsrecht op de kermis en het verbruik van elektriciteit door foorkramers, circusuitbaters en evenementen op openbaar domein

 

 

Feiten en context

          De inrichting van kermissen op het grondgebied van de gemeente zorgt voor kosten, waarvan het verantwoord is om deze ten laste te leggen van de betrokken foorkramers.

          Foorkramers, circusuitbaters en organisatoren van evenementen op openbaar domein (indien in overeenstemming met het gemeentebestuur) mogen gebruik maken van de gemeentelijke verdeelkasten voor elektriciteit. Het is verantwoord om de kost van het verbruik van elektriciteit ten laste te leggen van de betrokken foorkramers, circusuitbaters en organisatoren van evenementen op openbaar domein (indien in overeenstemming met het gemeentebestuur).

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement op het plaatsrecht op de kermis en het verbruik van elektriciteit door foorkramers, circusuitbaters en evenementen op openbaar domein goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Retributiereglement op het plaatsrecht op de markt en het verbruik van elektriciteit door de marktkramers

 

 

Feiten en context

          De inrichting van wekelijkse markten op het grondgebied van de gemeente zorgt voor kosten, waarvan het verantwoord is om deze ten laste te leggen van de betrokken marktkramers.

          Om de wekelijkse markten een stimulans te geven, acht de gemeenteraad het evenwel gepast om in een gedifferentieerd tarief te voorzien op basis van de aanwezigheid van de betrokken marktkramer gedurende het voorgaande kalenderjaar.

          Gedurende de markt mogen de marktkramers gebruik maken van de gemeentelijke verdeelkasten voor elektriciteit. Het is verantwoord om de kost van het verbruik van de elektriciteit ten laste te leggen van de betrokken marktkramer.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement op het plaatsrecht op de markt en het verbruik van elektriciteit door de marktkramers goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Belastingreglement op tweede verblijven

 

 

Feiten en context

          Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

          De gemeente hecht groot belang aan de sociale samenhang in de gemeente en wenst door het invoeren van een belasting op tweede verblijven het residentieel wonen binnen de gemeente te beschermen. Met deze belasting wenst de gemeente de sociale samenhang in de gemeente te versterken, alsook de minderontvangsten in de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting te compenseren.

          De belasting op tweede verblijven is bovendien een forfaitaire weeldebelasting op het gebruik van een luxegoed, dit ongeacht het inkomen van de belastingplichtige. Het criterium voor de bepaling van de tarieven is de oppervlakte van het tweede verblijf. De belasting op tweede verblijven maakt een objectief onderscheid naargelang de verblijfseenheid maximaal of groter dan 80 m² is. De verblijfsmogelijkheden zijn beperkter voor verblijfsgelegenheden met een maximale oppervlakte van 80 m². De graad van comfort zal over het algemeen ook minder zijn bij een kleinere verblijfseenheid. Het is in die zin dan ook te verantwoorden dat een eigenaar van een meer bescheiden woning een lager tarief betaalt.

          De gemeente wil daarenboven vermijden dat de belasting op tweede verblijven wordt gebruikt als een ontsnappingsroute voor de leegstandsheffing.

          Soms doen er zich omstandigheden voor waardoor een verblijfsgelegenheid op 1 januari van het aanslagjaar kwalificeert als tweede verblijf (bijvoorbeeld in het geval van verkoop of verhuur), maar waar op korte termijn dan toch opnieuw iemand wordt ingeschreven in het bevolkingsregister. Het is verantwoord om in dergelijke uitzonderlijke gevallen een vrijstelling te voorzien. Teneinde misbruik tegen te gaan wordt deze vrijstelling evenwel slechts één keer per belastingplichtige per verblijfsgelegenheid toegekend.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-287 en 326-335;

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/02 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het belastingreglement op tweede verblijven goed voor de termijn van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Retributiereglement op de huis-aan-huis ophaling van grofvuil en snoeihout

 

 

Feiten en context

Op verzoek van de inwoners wordt het grofvuil aan huis opgehaald. Deze ophaling brengt kosten met zich mee, waarvan het verantwoord is om deze ten laste te leggen van de gebruiker.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

          Politiereglement van 16 september 1993

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement op de huis-aan-huis ophaling van grofvuil en snoeihout goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Reglement inzake registratie en belasting op leegstand van gebouwen en woningen

 

 

Feiten en context

          Het verwerven van inkomsten via belastingen is noodzakelijk om de algemene uitgaven van de gemeente Schilde te financieren.

          In het Grond- en Pandendecreet en de Vlaamse Wooncode wordt de gemeente naar voren geschoven als coördinator van het woonbeleid, als actor die het dichtst bij haar inwoners staat.

          Op basis van het Grond- en Pandendecreet kunnen gemeenten een register van leegstaande woningen en gebouwen bijhouden.

          Een gemeentelijk reglement dient aangenomen te worden waarin de indicaties van leegstand en de procedure tot vaststelling van de leegstand worden vastgesteld.

          De gemeente wenst het langdurige leegstaan van gebouwen en woningen te vermijden door het invoeren van een leegstandsheffing.

          De langdurige leegstand van woningen en gebouwen heeft een negatieve impact op het straatbeeld en veiligheidsgevoel.

          In dat opzicht is een effectieve bestrijding van leegstand noodzakelijk.

          Het is dan ook wenselijk dat het beschikbaar patrimonium voor wonen optimaal benut wordt.

          De strijd tegen de leegstaande woningen en gebouwen zal onder meer een effect hebben als de opname van dergelijke gebouwen en woningen in een leegstandsregister ook daadwerkelijk leidt tot een belasting.

          De leegstandsheffing heeft tot doel dat er zoveel mogelijk woongelegenheid van goede kwaliteit effectief voor huisvesting gebruikt wordt.

          De vrijstellingen van registratie en/of belasting die in dit reglement zijn opgenomen, sluiten het best aan bij de noden en het beleid van de gemeente.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 2, 40, 41, 252, 286-287 en 326-335

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen

          Omzendbrief KB ABB 2019/02 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

          Decreet van 27 maart 2009 betreffende het Grond- en Pandenbeleid, met latere wijzigingen

          Decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, en latere wijzigingen

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het reglement inzake registratie en belasting op leegstand van gebouwen en woningen goed voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Gemeentelijke toelage 2019 aan vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk

 

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad van 18 juni 1998: samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Schilde en vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk

 

Feiten en context

In het kader van de samenwerking tussen het gemeentebestuur van Schilde en vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk kan aan de gemeenteraad worden voorgesteld om de gemeentelijke toelage 2019 ten bedrage van 50.000 euro goed te keuren (zoals ingeschreven in het budget 2019 onderdeel van registratiesleutel 4.3.7.4/64930000/0959).

 

Juridische gronden

          Artikel 19 van het decreet lokaal bestuur
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

          Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          Beslissing van de gemeenteraad van 19 juni 1998 inzake de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Schilde en vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk, Kerkstraat 61, Schilde

          Beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2018 met betrekking tot de verdeling van de toelagen opgenomen in het budget 2019, meer bepaald de verdeling van registratiesleutel 4.3.7.4/64930000/0959

 

Argumentatie

          Het aantal senioren in de gemeente neemt voortdurend toe.

          De inwoners van Schilde krijgen voorrang in het Zorgcentrum Sint-Lodewijk.

 

Financiële gevolgen

 

BBC actie

4.6.8.12

Bedrag

50.000 euro

Registratiesleutel

64930000/0959

Visum financieel beheerder

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de jaarlijkse gemeentelijke toelage 2019 ten bedrage van 50.000 euro aan vzw Zorgcentrum Sint-Lodewijk, Kerkstraat 61, 2970 Schilde (budget 2019, onderdeel van registratiesleutel 4.7.7.4/64930000/0959), goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Maaltijdcheque - jaarlijkse vaststelling - 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 17 december 2018 werd in de gemeenteraad het bedrag van de maaltijdcheque voor 2019 vastgesteld op acht euro.

          Op 4 november 2019 werd in het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om het bedrag van de maaltijdcheque voor 2020 te behouden op acht euro.

 

Juridische gronden

Koninklijk besluit van 26 mei 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

Dit koninklijk besluit brengt het maximumbedrag van de maaltijdcheque op acht euro.

 

Inspraak en advies

Op 14 oktober 2019 werd het voorstel om het bedrag van de maaltijdcheque vast te leggen op acht euro besproken tijdens het syndicaal overleg. Het bijzonder onderhandelingscomité gaat akkoord met dit voorstel.

 

Argumentatie

De waarde van de maaltijdcheque dient jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om voor dienstjaar 2020 het bedrag van de maaltijdcheque vast te stellen op acht euro (werkgeversbijdrage 6,91 euro en  werknemersbijdrage 1,09 euro).

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Jaarverslag klachtenmanagement 2018

 

 

Feiten en context

In 2018 zijn er zeven meldingen van inwoners beoordeeld als formele klacht.

 

Juridische gronden

          Hoofdstuk 5 van het bestuursdecreet van 7 december 2018

Dit hoofdstuk handelt over de taken van het lokaal bestuur en de voorgeschreven termijnen in de behandeling van klachten, meldingen en voorstellen.

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

          Artikel 302 van het decreet lokaal bestuur

Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn organiseert bij reglement een systeem van klachtenbehandeling.

          Artikel 303 §1 en §3 van het decreet lokaal bestuur

Het systeem van klachtenbehandeling wordt zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd op ambtelijk niveau en is maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben. De algemeen directeur neemt dat op in het

organisatiebeheersingssysteem.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente.

 

Besluit

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag 2018 aangaande klachtenmanagement.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Patrimonium - Notariële akte kosteloze grondafstand - Rinkvenlaan 9 - afdeling 1, sectie A, 151 Z (deel)

 

 

Feiten en context

          De nieuwe eigenaar van de Rinkvenlaan 9 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 151Z wenst een kosteloze grondafstand van 137m² aan de gemeente conform het BPA Kotsbos te doen.

          Deze grondafstand kan gebeuren samen met de notariële akte van de aankoop van betrokken perceel.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de kosteloze grondafstand aan de gemeente via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad is akkoord om de grondafstand van een deel van het kadastraal perceel volgens het opmetingsplan van landmeter Meekers met de gegevens afdeling 1, sectie A, 151 Z met een oppervlakte van 137 m² te aanvaarden.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Omgeving - Zaak van de Wegen - Oudaen 9 - OMG 2019/264

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning(en)

          verbouwing hoeve - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 4 november 1980 - 1980/100

          uitbreiden van parking - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 5 februari 1991 - 1990/254

          uitbreiding fietsenparking (660 m\ verharding met dolomiet) - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 12 februari 2001 - 2000/310

 

Feiten en context

          Dossiergegevens
Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag, ingediend door COSTERMANS PROJECTEN NV gevestigd Turnhoutsebaan 400, 2110 Wijnegem op 20 mei 2019 ontvangen.
De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als adres Oudaen 9.
De aanvraag omvat stedenbouwkundige handelingen.
Het betreft een aanvraag voor het ontwikkelen van een woonuitbreidingsgebied met een groepswoningbouwproject met de aanleg van een park en het verleggen van een gemeenteweg en parking en het bestendigen van een groene ruimte.
Na controle werd het ingediende dossier ontvankelijk en volledig verklaard op 15 juli 2019. De uiterste beslissingsdatum is 27 december 2019.

 

          Planologische context
Het goed ligt in woongebieden, woongebied met cultureel, historische en/of esthetische waarde en woonuitbreidingsgebieden volgens gewestplan Antwerpen, goedgekeurd op 3 oktober 1979.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving, de gebieden en plaatsen van culturele, historische en/of esthetische waarde. In deze gebieden wordt de wijziging van de bestaande toestand onderworpen aan bijzondere voorwaarden, gegrond op de wenselijkheid van het behoud.
De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

          Bestaande toestand
Het betreft onbebouwd woonuitbreidingsgebied van circa 36.854m² groot.
Het perceel is gelegen in de dorpskern.
In het straatbeeld komen volgende bestemmingen voor: ééngezinswoningen, meergezinswoningen en een school.
Het perceel is gelegen langsheen 2 gemeentewegen: Oudaen en Moerstraat. Beiden zijn voldoende uitgerust en worden weinig gebruikt als doorgangsweg.
De directe omgeving wordt gekenmerkt door halfopen en open bebouwing. Het karakter en de stijl in de omliggende omgeving zijn een mix van verschillende stijlen.
Het perceel is gelegen in een beschermd dorpsgezicht.
Het perceel is gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied.

 

          Nieuwe toestand
De aanvraag gaat over het ontwikkelen van een woonuitbreidingsgebied met een groepswoningbouwproject met de aanleg van een park en het verleggen van een gemeenteweg en parking (projectzone: 23.483m²) en het bestendigen van circa 13.371m² als groene ruimte op een perceel van 36.854m². Er worden geen bomen gerooid.

          Het groepswoningbouwproject
De aanvraag voorziet 3 bouwvolumes die ondergronds verbonden zijn door middel van een parkeergarage. Er worden 42 woonunits en 84 autostaanplaatsen voorzien.

          Blok 1 wordt ingeplant tot op 21,98m van de Oudaen, op 20,9m van de perceelsgrens met Oudaen 7 perceelsgrens en op 19,4m voor blok 3. Blok 1 is 39,3m breed en 18,50m diep.

          Blok 2 wordt ingeplant tot op 21,98m van de Oudaen, op 135m van de nieuwe perceelsgrens aan de Moerstraat en op 15,80m rechts van blok 1. Blok 2 is 41,2m breed en 18,50m diep.

          Blok 3 wordt ingeplant tot op 8,32m van de Moerstraat, op 16,6m van de perceelsgrens met Moerstraat 12A, op 26,2m van de perceelsgrens met Moerstraat 14 en op 19,4m voor blok 3. Blok 1 is 60,4m breed en 18,50m diep.

Alle gebouwen hebben 4 bouwlagen en zijn afgewerkt met een platdak. De maximum hoogte bedraagt 13,60m. De gevels worden opgetrokken in beige/grijze natuursteen. De daken worden deels voorzien als intensieve groendaken.
De totale bebouwde oppervlakte op het perceel, inclusief oversteken groter dan 1m, bedraagt 2.452,36m².
De toegang tot het perceel bevindt zich lang de Oudaen. De oprit is 6,00m breed. Op 5,07m van de rooilijn wordt de inrit naar de ondergrondse parkeergarage ingeplant.

          Een park
Er wordt een open groen park aangelegd. Het park wordt aangelegd tussen de publieke parking en het groepswoningbouwproject. Centraal in het park wordt een wadi voorzien als infiltratiebekken voor het volledige bouwproject. Het park zal geheel publiek toegankelijk zijn.

          De gemeenteweg en publieke parking
De rijweg wordt verlegd zodat het gemotoriseerd verkeer gescheiden wordt van de zwakke weggebruikers ter hoogte van het einde van de pastorij. De nieuwe rijweg sluit achteraan terug aan op de bestaande rotonde. Er wordt een groenbuffer met “kiss and ride-strook” voorzien tussen de rijweg en het fiets- en voetpad.
Aan de andere zijde van de rotonde wordt de publieke parking ingeplant. De publieke parking bevat 78 parkeerplaatsen, waarvan 5 voorbehouden plaatsen voor andersvaliden. De parking wordt aangelegd in waterdoorlatende verharding.
De bestaande wandelpaden, het Kloosterpad en de Hoefkensweg, worden niet gewijzigd.

 

Juridische gronden

          Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

          De gemeenteraad moet zich uitspreken over voorgelegde principes: de aanvraag voorziet de heraanleg van de gemeenteweg Oudaen op een andere plaats. De aanvragers wensen de publieke parking en het park over te dragen aan de gemeente (zoals in groen gearceerd op het plan BA_I_eigendomsafbakening-onderhoud grond). Het onderhoud van het park, de parking en de wegenis wordt voorzien door de gemeente.

          Het park wordt aangelegd als gecultiveerd groen. Bij gecultiveerd groen is het onderhoud intensiever dan natuurlijk groen en vraagt meer kennis.

          Het is onduidelijk hoeveel de onderhoudskosten van het park zullen bedragen.

          Op 18 november 2019 werd de aanvraag door de aanvrager ingetrokken naar aanleiding van de resultaten van het openbaar onderzoek en de uitgebrachte adviezen. De aanvrager wenste de plannen voor het project aan te passen zodat voldaan kan worden aan de opmerkingen van het advies van Onroerend Erfgoed. Om procedurefouten te vermijden leek het de aanvrager aangewezen de lopende procedure in te trekken en een nieuwe gewijzigde aanvraag in te dienen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de intrekking van de aanvraag.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

IGEAN - recyclagepark - aanpassing retributiereglement

 

 

Feiten en context

          IGEAN milieu & veiligheid staat via een beheersoverdracht in voor de exploitatie van het recyclagepark. Het recyclagepark in Schilde wordt interregionaal uitgebaat.

          IGEAN milieu & veiligheid heeft een voorstel ingediend voor de aanpassing van het retributiereglement voor de interregionale recyclageparken.

          Het retributiereglement is uniform voor de ganse cluster Noord waarvan Schilde deel uitmaakt.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzingen

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzigingen

          Het uitvoeringsplan van de Vlaamse Regering van 16 september 2016 voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor het recyclagepark goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

IGEAN - huisvuil en gft -aanpassing retributiereglement - huis aan huisophaling

 

 

Feiten en context

          IGEAN milieu & veiligheid staat via een beheersoverdracht in voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar.

          IGEAN milieu & veiligheid heeft een voorstel ingediend voor de aanpassing van het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar.

          Het retributiereglement is uniform voor de cluster Noord waarvan Schilde deel uitmaakt.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

          Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzingen

          Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, met latere wijzigingen

          Het uitvoeringsplan van de Vlaamse Regering van 16 september 2016 voor het huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

          Omzendbrief KB ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor de selectieve inzameling van huisvuil en gft met diftar goed dat ingaat vanaf 1 januari 2020 en geldig is voor onbepaalde duur.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Verlenging en uitbreiding IOED en erfgoedcel

 

 

Voorgeschiedenis

          E-mail van Regionaal Landschap der Voorkempen van 28 oktober 2019

          Op 21 oktober 2019 heeft de gemeenteraad beslist om de werking van de

intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) te verlengen met 6 jaar en om mee in te stappen in de oprichting van een cultureel- erfgoedconvenant of erfgoedcel (EGC).

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 november 2019 om

het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Projectvereniging Erfgoed Voorkempen te verlengen en uit te breiden.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 november 2019 om

de verlenging van de duur van de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen voor een periode van 6 jaar vanaf 1 januari 2020 goed te keuren. De huidige gemeenten (Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Zoersel, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Schilde) blijven lid.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 november 2019 om

de toetreding van nieuwe gemeenten (Brasschaat, Schoten, Zandhoven, Brecht, Malle) tot de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen in functie van oprichting erfgoedcel goed te keuren.

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 november 2019 om

de wijziging van de statuten met toevoeging van de nieuwe gemeenten goed te keuren.

 

Feiten en context

          Regionaal Landschap de Voorkempen neemt de coördinatie en uitvoering van een

erfgoedwerking in de regio op zich sinds 2015.

          Schilde is sinds 1 januari 2016 lid van Erfgoedcel Voorkempen (IOED) samen met de

gemeenten Essen, Kalmthout, Kapellen, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zoersel en de provincie Antwerpen voor een periode van vier jaar.

          De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn van

zes jaar, na een gunstige beslissing door de deelnemende gemeenten en provincie. Bij

het uitblijven van één of meer beslissingen, wordt de projectvereniging ontbonden.

          De reeds betrokken gemeenten (Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Zoersel,

Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Schilde) hebben zich allemaal geëngageerd om het erfgoedtraject in de regio verder uit te bouwen in de komende legislatuur 2020-2026.

 

Juridische gronden

          Artikel 389 van het decreet lokaal bestuur

Met het oog op de gemeenschappelijke behartiging van doelstellingen van gemeentelijk belang kunnen twee of meer gemeenten, onder de voorwaarden, vermeld in deze titel, samenwerkingsverbanden tot stand brengen met of zonder rechtspersoonlijkheid, met of zonder beheersoverdracht. De gemeenteraad of een gemeenteraadscommissie waakt over de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gemeentelijk beleid.

          Artikel 401 van het decreet lokaal bestuur

De projectvereniging wordt opgericht voor een periode van ten hoogste zes jaar op grond van gemeenteraadsbeslissingen die daarover genomen zijn binnen een tijdsbestek van twee maanden. Tijdens de duur die is vastgesteld bij de oprichting van een projectvereniging, is geen uittreding mogelijk. De projectvereniging kan opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan zes jaar, overeenkomstig de beslissingen die de deelnemende gemeenten ten gunste van de verlenging hebben genomen voor het verstrijken van de termijn. Bij gebrek aan instemming van alle betrokken gemeenten of bij het uitblijven van een of meer beslissingen wordt de projectvereniging ontbonden. De statuten bepalen de wijze van vereffening. Projectverenigingen kunnen niet worden opgericht in de loop van het jaar waarin verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd. In afwijking van het tweede lid kan een samengevoegde gemeente waarin dezelfde activiteit van gemeentelijk belang als vermeld in artikel 389 aan verschillende projectverenigingen is toevertrouwd, beslissen om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan een daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt. De gemeente die uittreedt, vergoedt de schade die haar uittreding berokkent aan de projectvereniging en aan de andere vennoten.

 

Argumentatie

          Bijkomend zijn er 5 nieuwe gemeenten (Brasschaat, Brecht, Schoten, Malle, Zandhoven)

die zich geëngageerd hebben om voor de periode 2020-2026 aan te sluiten op de erfgoedwerking.

          Binnen de erfgoedwerking is er een deelwerking Onroerend Erfgoed (IOED) en een

deelwerking cultureel erfgoed (Erfgoedcel). Alle gemeenten hebben de keuze gemaakt aan welke deelwerking ze deelnemen.

          De huidige IOED werking (Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Zoersel, Ranst,

Wommelgem, Wijnegem, Schilde) wordt verdergezet en uitgebreid met de gemeenten Brasschaat, Brecht, Malle.

          De opstart van een werking rond cultureel erfgoed (erfgoedcel) wordt opgestart.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

5.6.5.2.

Algemene rekening

61399999

Beleidsveld

729

Bedrag

 

1519 euro

 

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Projectvereniging Erfgoed Voorkempen te verlengen en uit te breiden.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om de verlenging van de duur van de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen voor een periode van 6 jaar vanaf 1 januari 2020 goed te keuren. De huidige gemeenten (Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Zoersel, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Schilde) blijven lid.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist om de toetreding van nieuwe gemeenten (Brasschaat, Schoten, Zandhoven, Brecht, Malle) tot de Projectvereniging Erfgoed Voorkempen in functie van de oprichting van een erfgoedcel goed te keuren.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist om de wijziging van de statuten met toevoeging van de nieuwe gemeenten goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Digidak - samenwerkingsovereenkomst Blenders vzw

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2015

Goedkeuring aangaande de overeenkomst tussen gemeentebestuur Schilde en SPK vzw aangaande digidak.

          Beslissing van de gemeenteraad van 14 december 2015

Goedkeuring aangaande de samenwerkingsovereenkomst 2016-2019 tussen Schilde en Strategische Projectenorganisatie Kempen vzw (SPK vzw) aangaande het project digidak.

 

Feiten en context

          SPK vzw werkte een concept uit, namelijk "digidak", dat gericht is om senioren en andere kansengroepen de kans te geven om bij te leren aangaande het gebruik van computers en computertoepassingen.

          SPK vzw gaf gemeenten een kans om zelf een digidakgroep te starten met ondersteuning vanuit haar organisatie.

          In 2010 werd digidak Schilde opgericht.

          Digidak Schilde organiseert zowel computerinitiaties (lessen) als vrije inloopmomenten waarbij personen op een locatie met hun ICT-vragen geholpen worden.

          SPK vzw veranderde in 2018 zijn naam naar Blenders vzw.

          Er zijn twee locaties in Schilde waar digidak actief is: de bovenzaal van JoS en het Dorpshuis.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten.

 

Argumentatie

          De prijs van de overeenkomst is voordeliger dan de vorige overeenkomst met dezelfde ondersteuning vanuit Blenders vzw.

          Digidak Schilde is een actieve voortrekker om inwoners van Schilde goedkope computerinitiaties te geven.

          De vrijwilligersgroep van digidak is vragende partij om de overeenkomst met Blenders vzw verder te zetten.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4.6.6.5

Algemene rekening

61310060

Beleidsveld

0959

Bedrag

 

5445 euro jaarlijks (met bijkomende indexering)

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst Schilde en Blenders vzw betreffende het project digidak goed.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Huurovereenkomst sportinfrastructuur Vennebos

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing van de gemeenteraad van 25 augustus 2014: overeenkomst sporthal en mediatheek Vennebos.

 

Feiten en context

          De vorige overeenkomst liep tot 1 september 2019.

          De nieuwe overeenkomst loopt van 1 september 2019 voor een periode van 3 jaar.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwd worden: de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

          De periode van 3 jaar werd onderhandeld met Invento met het oog op de bouw van de nieuwe sporthal.

          De prijs voor de huur voor sporthal Vennebos werd niet geïndexeerd door de staat van de huidige sportinfrastructuur.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

5.1.20.3

Algemene rekening

61008000

Beleidsveld

0740

Bedrag

Visum financieel beheerder

66.770,04 euro (jaarlijks)

 

 

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de huurovereenkomst sportinfrastructuur Vennebos goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Sluikstorten naast Aldi op de Turnhoutsebaan (Micheline Duysens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Dit punt is reeds ter sprake gekomen op een vorige gemeenteraad, doch aangezien het naast de Aldi meer op een vuilnisbelt trekt, was mijn vraag aan Schepen Verhulst hoe we dit in de toekomst gaan aanpakken. Voor mij is er wel een degelijk verschil tussen sluikstorten en zwerfvuil aanpakken.

Sluikstorten is namelijk het werk van burgers die bewust afval dumpen omdat ze niet willen betalen voor de ophaling of de verwerking hiervan.

Zwerfvuil daarentegen ontstaat door consumptie buitenshuis. Het is klein afval dat we (al dan niet bewust) achterlaten op een plaats die daarvoor niet bestemd is:  sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes en flesjes ...

Hier gaat het wel degelijk over sluikstorten. Het laten liggen is geen optie, want dan komen we bij de sociale impact, nl. Vuil trekt vuil aan. Om nog maar niet te spreken over de ecologische impact.

De beleidskosten voor sluikstorten in 2017 wordt geschat op Euro 53.736.316,-

Dat komt neer op een kost van Euro 8,25 per persoon in Vlaanderen.

(Uit Samen maken we morgen mooier van OVAM)

Is het geen overweging om camera’s te plaatsen?

 

Mevr. M. Duysens (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) spreekt over geen alleenstaand geval: het gemeentebestuur werd al meermaals geconfronteerd met sluikstort, zowel op openbaar als – zoals hier – op privédomein. Het is een bewuste keuze van het gemeentebestuur om sluikstort op privédomein niet actief te ruimen. Dit om te voorkomen dat eigenaars zich een lakse houding aanmeten. Wat wel gebeurt: de eigenaar wordt aangemaand om zijn terrein proper te maken en in voorkomend geval, zijn braakliggend terrein veilig af te sluiten. Deze werkwijze bleek tijdens de voorbije legislatuur twee keer succesvol in ’s-Gravenwezel. In dit geval liggen de kaarten enigszins moeilijker omdat de eigenaar in het buitenland verblijft. Alles wordt in het werk gezet om de eigenaar te bereiken. Wanneer dit niet lukt, zal er worden bekeken welke maatregelen genomen moeten worden. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) herhaalt echter zijn engagement om een algemeen beleid rond sluikstort op te maken waar hij graag samen met de andere raadsleden zijn schouders onder zet.

Mevr. M. Duysens (N-VA) gelooft niet dat het gemeentebestuur de eigenaar op korte termijn kan bereiken. Het kan toch niet zijn dat het sluikstort inmiddels gewoon blijft liggen?

Aangezien het hier over persoonsgegevens gaat, kan dhr. O. Verhulst (Open VLD) in deze openbare zitting niet verder ingaan op dit punt, maar er wordt alles aan gedaan om de betrokken eigenaar te traceren.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Financiële toelage aan inwoners voor onvruchtbaar maken katten (Micheline Duysens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Naar het voorbeeld van de Stad Antwerpen zou ik graag bespreekbaar maken om een subsidie toe te kennen, nadat inwoners hun kat hebben laten onvruchtbaar maken, chippen en registreren.

De subsidie bedraagt in Antwerpen 30 euro voor een kattin en 10 euro voor een kater.

Voor het chippen en registreren van kattin of kater bedraagt de subsidie 12 euro.

De voorwaarde is uiteraard dat de ingrepen uitgevoerd worden door een erkende dierenarts en dat de persoon die het laat uitvoeren gedomicilieerd is in Schilde /

‘s - Gravenwezel . En in Antwerpen mag men per jaar voor maximaal 2 katten subsidies aanvragen.

Naar mijn inziens kan dit het probleem van de zwerfkatten ten goede komen.                 

 

Mevr. M. Duysens (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat er tijdens de voorbije legislatuur al enorm werd ingezet op een zwerfkattenbeleid. Vanuit het gemeentebestuur werden katten bijvoorbeeld getraceerd en gecastreerd dan wel gesteriliseerd. In deze tussenkomst doelt mevr. M. Duysens (N-VA) echter op huiskatten in gezinnen die het financieel moeilijk hebben en waar meestal een groot aantal dieren aanwezig zijn. Deze problematiek is niet voorzien in het meerjarenplan, maar is wel gekend en zal dus worden bekeken. Dhr. D. Bauwens (N-VA) dankt mevr. M. Duysens (N-VA) voor de suggestie.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Beveiliging schoolomgeving MPI Zonnebos (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Een paar jaar geleden werden nieuwe gebouwen opgetrokken op de site van het MPI Zonnebos. Daarbij was het de bedoeling dat er voor de autobussen een parking werd voorzien op de site zelf. Dat is ook gebeurd.

 

Desondanks staan er elke dag lange rijen autobussen al vanaf ruim vóor 15u00 aan te schuiven in de Moerstraat ter hoogte van het MPI Zonnebos, en dat veroorzaakt behoorlijk wat hinder voor het doorgaand verkeer van en naar de wijk Zonnebos.

 

De bussen staan al van vóór de bocht richting ‘s-Gravenhof (Bouwfirma Vlassak-Verhulst) aan te schuiven. Het creëert ernstige hinder en onveiligheid. Bovendien worden de bermen zwaar beschadigd door tegenliggend verkeer dat de bussen moet zien te passeren. Ook dat creëert gevaar.

 

Kan het gemeentebestuur de directie van het MPI opdracht geven om de bussen voortaan te laten stationeren op de voorziene parking en kunnen de bermen tegenover de school voorzien worden van grastegels?

 

Zie bijlage een aantal foto's ter illustratie.

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) deelt de bezorgdheid van dhr. P-J. Fraussen (Groen) en bevestigt dat het om een bijzonder gevaarlijke situatie gaat. Er werd inderdaad een nieuwe parking gerealiseerd zodat de bussen op het terrein kunnen parkeren. De buschauffeurs doen dit echter niet aangezien ze arriveren op een moment waarop de parking nog in gebruik is als speelplaats. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) geeft een overzicht van de acties die ondertussen ondernomen werden. Het gemeentebestuur heeft onder andere overleg gehad met de lokale schooldirectie waaruit bleek dat deze zelf met de handen in het haar zit: de lokale directie kan namelijk geen sturing geven aan de buschauffeurs aangezien het busvervoer georganiseerd wordt door de koepelorganisatie. Het college van burgemeester en schepenen heeft vervolgens een parkeerverbod opgelegd met als resultaat dat de buschauffeurs aan de overkant van de straat parkeren. De directie werd ook uitgenodigd op de verkeerscel, maar heeft zich voor de laatste vergadering moeten verontschuldigen. Het gemeentebestuur probeert dus een constructief antwoord te bieden op de problematiek, maar vreest dat die zal eindigen in politioneel sanctioneren.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) kent deze problematiek en waarschuwt dat dit een heel ingewikkeld dossier is. Het is zo dat sommige kinderen uren op deze bussen zitten die passeren langs verschillende bestemmingen en de kinderen uiteindelijk thuis afzetten. Het uitvaardigen van een parkeerverbod is dan te simpel. Het lijkt haar nuttiger om overleg te plegen met het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid dat verantwoordelijk is voor het busvervoer.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat de organisatie van het busvervoer in handen is van de koepelorganisatie van het gemeenschapsonderwijs. ’s Morgens stelt er zich overigens geen probleem. Het is in de late namiddag dat de buschauffeurs te vroeg arriveren en zich dan maar in de straat parkeren in plaats van bijvoorbeeld op de parking van de sportsite in de Moerstraat.

Volgens mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) staan de bussen in de straat te wachten om de kinderen zo snel mogelijk op te pikken en naar een volgende bestemming te rijden.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) betwist dit: de bussen staan te wachten om de parking op te rijden. Het parkeren in de straat heeft dus niets te maken met het veilig laten instappen van de kinderen, want dit gebeurt op de parking.

Volgens dhr. D. Bauwens (N-VA) is de waarheid veel banaler: het is zo dat de bus die eerst aanwezig is ook weer eerst kan vertrekken en minder lang moet wachten aan de verkeerslichten om de Moerstraat uit te rijden. Het gemeentebestuur moet aan de directie duidelijk maken dat deze praktijken niet door de beugel kunnen.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) stelt voor dat er een systeem wordt uitgewerkt waarbij de bus die eerst arriveert op de parking van de sportinfrastructuur ook weer eerst kan vertrekken.

Ook dhr. P-J. Fraussen (Groen) denkt dat er andere oplossingen mogelijk moeten zijn. Sanctioneren als enige optie lijkt hem kort door de bocht. Werd er bijvoorbeeld al overleg gepleegd met de chauffeurs zelf?

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat sanctioneren uiteraard de laatste optie is, maar vreest dat dit nodig zal zijn aangezien het gemeentebestuur enkel een politionele impact heeft die door de buschauffeurs flagrant met de voeten wordt getreden. Ook de lokale directie heeft aangegeven dat ze de overtredingen enkel kan melden en geen bevoegdheid heeft om in overleg te gaan met de chauffeurs. Op die manier raken alle middelen uitgeput en blijven er twee opties over: ofwel fungeert de parking niet langer als speelplaats, ofwel arriveren de buschauffeurs op het correcte uur.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) vraagt of er nog met de directie rond de tafel wordt gezeten?

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt: voor de laatste vergadering van de verkeerscel heeft de directie zich verontschuldigd, maar gezien de goede verstandhouding rekent hij erop dat ze de volgende keer terug aanwezig zal zijn.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Herziening voor subsidies energie (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Uit onderzoek naar het energie zuiniger maken van een woning blijkt dat isolatie het meest efficiënt is van alle maatregelen.

 

We hebben eens nagekeken voor welke maatregelen onze gemeente subsidies geeft. In bijlage vindt u een kort overzicht.

 

Daar ziet u o.a. wat de meest populaire energiebesparende maatregelen zijn, wat de kostprijs is, welke subsidies onze gemeente geeft en welke niet, een aantal voorbeelden van gemeenten die subsidies geven (ter vergelijking) en wat de energie-terugverdientijd is.

 

Zo valt het op dat onze gemeente geen subsidies geeft voor isolatie. Maar wel voor een condensatieketel of zonneboiler.

 

Concreet stellen we voor om het subsidiereglement te herzien.

Belangrijkste is dat er subsidies worden gegeven voor isolatie.

Subsidies voor condensatieketel en zonneboiler mogen voor ons part afgeschaft worden. Bij die eerste is het belangrijk om geen gas meer te subsidiëren, dat gaat er op termijn toch uit. Bij die tweede is de kostprijs in verhouding tot de (energie-)terugverdientijd te hoog en dus totaal niet efficiënt.

 

Ook stellen we voor om de subsidies in het algemeen naar boven op te trekken, zelfs op gelijke hoogte met wat Fluvius geeft. Nu is vaak de drempel te hoog om een energiezuinige investering te doen, omdat je ofwel geen subsidie krijgt, ofwel wanneer je een subsidie aanvraagt deze veel te laag is tov de kostprijs.

 

In bijlage de tabel.

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vindt dat dhr. P-J. Fraussen (Groen) heel interessante punten aanbrengt. Dit college van burgemeester en schepenen heeft de herziening van het subsidieplan dan ook op de politieke agenda staan. Het optrekken van het subsidiebudget naar 350 000 euro is beleidsmatig een te grote stap, maar in het meerjarenplan werden wel twee jaarlijkse posten van samen 80 000 euro opgenomen die ondermeer in functie staan van beleid en subsidies inzake energie. Aan deze oefening zal wellicht al in een raadscommissie in 2020 en hopelijk samen met alle raadsleden gewerkt worden.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Voorstel opmaak beeldkwaliteitsplan en instelling tijdelijke bouwpauze (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Dit punt werd verworpen.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Opfrissen wapenschild gemeentehuis (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Bij het binnenkomen in het gemeentehuis merkte ik dat het wapenschild dringend nood heeft aan nieuwe verf of een vervanging. Mijn vraag is dan ook of dit eventueel kan gebeuren?

 

Mevr. T. Godts (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat hij van oordeel is dat het wapenschild zich nog in redelijke staat bevindt. Bij de verbouwingen van het gemeentehuis in het kader van het nieuwe dienstverleningsconcept zal dit opnieuw bekeken worden, maar hij geeft alvast mee dat dit punt niet hoog op de agenda staat.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Stand van zaken participatietraject en werking van de gemeentelijke adviesraden (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

In afwachting van het uitwerken van een visie en traject inzake participatie werd door de huidige coalitiepartners eind december 2018 beslist om de bestaande adviesraden in 2019 niet te vernieuwen. De adviesraden ‘mochten’ hun werking ‘ in lopende zaken’ verderzetten tot mei/juni 2019. Nadien volgende er nog een stilzwijgende verlenging tot het einde van dit jaar.

We zijn nu exact een jaar en 2 interpellaties in de gemeenteraad verder,  en de communicatie vanuit het bestuur naar de adviesraden over hun voortbestaan blijft helaas achterwege. De frustratie hierover bij de talrijke geëngageerde vrijwilligers en leden van de verenigingen en adviesraden is groot, en werkt demotiverend. Velen van hen overwegen helaas om hun engagement op te geven indien er niet op korte termijn duidelijkheid komt.

Mijn vraag:

Heeft het bestuur ondertussen een uitgewerkte visie rond de beleidparticipatie door geëngageerde inwoners, vrijwilligers en verenigingen?

Zoja, welk is die visie en hoe zal deze participatie in concreto gebeuren, m.a.w wat zijn de modaliteiten?

Welke communicatie op korte termijn zal  hieromtrent gebeuren naar de adviesraden?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat alle aandacht dit najaar naar het meerjarenplan is gegaan en dat hij betreurt dat daardoor de visie nog niet gefinaliseerd is. Het was de ambitie om eind 2019 met een visienota naar de gemeenteraad te komen, maar daar zal het bestuur dus niet meer in slagen. Uiteraard is er wel gewerkt aan een visie: de participatieavonden met de leden van de adviesraden hebben interessante ideeën opgeleverd waarmee het bestuur aan de slag is gegaan en die hopelijk snel geïmplementeerd kunnen worden. Meer details kunnen echter pas verstrekt worden nadat de vrijwilligers werden ingelicht. Overigens heeft elke schepen aan de adviesraad waar hij of zij toe behoort een stand van zaken gegeven over de nieuwe visie op participatie. Deze visie zal bovendien nog aan bod komen op een volgende raadscommissie.

Mevr. M. Struyf (CD&V) betreurt dit antwoord. Het is voor haar duidelijk dat het bestuur zijn huiswerk niet heeft gemaakt. Ze maakt de vergelijking met de aankoop van een nieuwe auto: wanneer je een nieuwe auto koopt, zorg je ervoor dat je je oude auto aanhoudt tot je de nieuwe auto in je bezit hebt. In voorliggend geval worden de adviesraden bijna op non-actief gezet zonder dat er een degelijk uitgewerkt alternatief voorhanden is. Het had het bestuur gesierd als ze de boodschap hadden gegeven dat de adviesraden voorlopig kunnen blijven bestaan in hun voormalige vorm.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) repliceert dat er nooit werd beweerd dat de raden op non-actief worden gezet. Bovendien is er wel degelijk al enorm veel werk verzet inzake de hervorming van de adviesraden, denk aan de visienota die overigens al op het college van burgemeester en schepenen besproken werd en in de komende periode vorm zal krijgen. Het gemeentebestuur wil echter niets overhaast doen. Hij herhaalt dat het meerjarenplan tijdelijk een grotere prioriteit had, maar dat uitstel zeker geen afstel is.

Mevr. M. Struyf (CD&V) concludeert dat de adviesraden opnieuw en zonder concrete informatie een verlenging krijgen voor onbepaalde duur. Vanuit haar actieve rol in het verenigingsleven weet ze dat de voorzitter van de raad voor personen met een beperking om voormelde redenen haar ontslag heeft gegeven. En ook de leden van de bibliotheekraad hebben gesignaleerd dat ze zich niet langer kunnen inzetten wanneer er op korte termijn geen duidelijkheid komt. Dit zou betekenen dat er een aantal mooie projecten niet kunnen doorgaan. Mevr. M. Struyf (CD&V) vindt dit dus geen materie om licht over te gaan.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Stand van zaken intergemeentelijk zwembad (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

geschiedenis:

Naar aanleiding van het vervallen van de milieuvergunning op 01.12.2019 besliste de gemeenteraad van Wijnegem op 19.09.2017 het gemeentelijk zwembad op 01.12.2019 te sluiten. De investering die nodig was om een nieuwe milieuvergunning te bekomen werd geraamd op 250.000 euro. Het gemeentebestuur achtte deze kosten te hoog om deze als klein bestuur alleen te dragen, zeker wanneer bleek dat slechts 19% van de individuele zwemmers Wijnegemnaars zijn en slechts 30% van het schoolzwemmen Wijnegemse scholen betreft

 

Verder onderzoek heeft uitgewezen dat een tijdelijke verlenging van de omgevingsvergunning minder ingrijpende investeringen vereisen om het zwembad open te houden dan een nieuwe omgevingsvergunning. Het college van Wijnegem besliste daarom op 03.10.2019 de omgevingsvergunning van het gemeentelijk zwembad te verlengen tot 31.12.2022 zodat in afwachting van een oplossing het schoolzwemmen en het publiekzwemmen gegarandeerd kan blijven.

 

Blijkbaar is Wijnegem nu aan het onderhandelen met Park Grot Schijn (Ruggeveld). Hieruit blijkt dat Wijnegem geen interesse heeft voor intergemeentelijke samenwerking met buurgemeenten en dat ze geen zwembad om hun grondgebied wil.

 

We vernemen dat Schilde intenties heeft voor de bouw van een intergemeentelijk zwembad. Dat is goed nieuws. Zijn er al concrete plannen en zijn er nog buurgemeenten die openstaan voor een intergemeentelijk zwembad en zo ja welke?

Als CD&V wijzen wij op het belang van een zwembad, zowel voor het schoolzwemmen als voor het publiekzwemmen.

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Mevr. P. Gielen (N-VA) herhaalt dat dit dossier loopt. Op de voorlaatste vergadering waren onder andere Wijnegem en Wommelgem aanwezig, maar zoals gezegd gaat de piste waarin Wijnegem het nieuwe zwembad zal uitbaten niet door. Wijnegem kijkt vandaag richting Deurne en heeft andere plannen met de site waar het huidige zwembad gelegen is. Op de laatste vergadering waren Zoersel en Zandhoven aanwezig en ook Ranst blijkt geïnteresseerd om samen een intergemeentelijk zwembad in te richten.

Voor dhr. H. Hanssen (CD&V) klinkt dit als muziek in de oren. Het zwembad is echter niet gebudgetteerd in het meerjarenplan. Leidt dit tot problemen?

Mevr. P. Gielen (N-VA) vindt het nog veel te vroeg om verdere uitspraken te doen in dit dossier. Alles hangt af van op welke manier er een intergemeentelijk zwembad gerealiseerd zal worden.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Mobiliteitsambtenaar (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Vanuit de Vlaamse overheid wordt er steeds meer aangeraden aan gemeenten met minder dan 25000 inwoners om een mobiliteitsambetnaar aan te stellen. Tot 2017 hadden we er nog 1. Zij vertrok en is nooit vervangen geweest.

 

In de voorbije 2,5 jaar zijn er verschillende mobiliteitsproblemen aangeschreven geweest en iedereen wilt een oplossing. Maar door gebrek aan de kennis en vaardigheden van een mobiliteitsexpert is er een grote kans dat deze niet naar behoren zullen zijn.

 

Wij vragen daarom dat de gemeente kijkt om op lange Termijn een mobiliteitsambetnaar aan te stellen.

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) bevestigt dat er in de personeelsformatie een functie is voorzien voor een mobiliteitsambtenaar dewelke vandaag niet wordt waargenomen. Er is wel administratieve ondersteuning inzake mobiliteit wat betekent dat kleine ingrepen, gesignaleerd door inwoners, scholen of het gemeentebestuur zelf, goed worden opgevolgd. Dit neemt niet weg dat het gemeentebestuur het zinvol vindt om de functie ook op beleidsniveau opnieuw in te vullen. Momenteel wordt er bekeken of deze invulling voltijds dan wel deeltijds zal gebeuren. Concreet lopen er gesprekken met Zoersel om eventueel gezamenlijk een mobiliteitsambtenaar aan te nemen.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) dacht dat Zoersel een voltijdse mobiliteitsambtenaar in dienst had?

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) weet dat de functie recent is opengevallen wat dus een opportuniteit creëert.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Subsidieringregeling jeugd en cultuurverenigingen (Margot Van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Is er in onze gemeente een specifiek beleid als het gaat over subsidies voor jeugd- en cultuurverenigingen? Hoe ziet deze regeling er uit? Hoe worden de subsidies verdeeld? Wat zijn de criteria of voorwaarden waaraan men moet voldoen? Welke jeugd- en cultuurverenigingen krijgen welke subsidies van onze gemeente?

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Mevr. K. Krekels (N-VA) vindt het subsidiebeleid van het gemeentebestuur vrij duidelijk. De subsidiereglementen zijn terug te vinden op de gemeentelijke website. Mevr. K. Krekels (N-VA) zal echter de erkende jeugd- en cultuurverenigingen en, indien het openbare gegevens betreft, ook de gesubsidieerde bedragen laten opnemen in de opvolgingslijst. Mochten er vervolgens nog vragen zijn dan hoort ze het graag.

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 16 12 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2020