VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

20 april 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Verslag gemeenteraad 16 maart 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere en Stefan Van den Heuvel

3 onthoudingen: Leen Scholiers, Pieter-Jan Fraussen en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 16 maart 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Corona - Bekrachtiging burgemeesterbesluit over zittingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad van bestuur van het AGB via Microsoft Teams en zonder publiek

 

 

Voorgeschiedenis

Burgemeesterbesluit van 8 april 2020 over zittingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad van bestuur van het AGB via Microsoft Teams en zonder publiek.

 

Juridische gronden

Artikel 134, §1 van de nieuwe gemeentewet

In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Argumentatie

In het kader van het voorkomen van de verspreiding van COVID-19 is het belangrijk dat er dringende maatregelen worden genomen.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 stem tegen: Pieter-Jan Fraussen

1 onthouding: Philippe Verschueren

Artikel 1. De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit over de zittingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad van bestuur van het AGB via Microsoft Teams en zonder publiek.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Corona - Business Continuity Plan

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van COVID-19 af te remmen en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.  De maatregelen hebben vooral als doel om contacten te vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen.

 

Feiten en context

          De werking van de gemeente moet tijdens de Coronacrisis gegarandeerd blijven.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste op 23 maart 2020 het Business Continuity Plan goed te keuren.

 

Juridische gronden

          Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 met federale maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2020 met Vlaamse maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Artikel 40 §2 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 20 maart 2020

 

Argumentatie

          Het Business Continuity Plan beoogt een totaalvisie te bieden op essentiële punten waarmee rekening moet worden gehouden om alle sectoren van het socio-economische leven voor te bereiden op de uitbraak van een pandemie.

          Het opstellen van een plan voor de continuïteit van de dienstverlening zal in het bijzonder toelaten:

          te bepalen wat de nood is aan personeels- en materiële middelen om het hoofd te bieden aan een pandemie;

          de socio-economische gevolgen op de werkplaats en bij het personeel te beperken;

          een zo hoog mogelijke activiteitsgraad te handhaven en tegelijk het blootgestelde personeel te beschermen;

          de essentiële operaties en functies te handhaven (vooral dankzij een gepland beheer van de personeels- en materiële middelen).

          De uitwerking van een Business Continuity Plan zet de pro-activiteit van de organisatie in de verf. Het laat toe het personeel en de partners een signaal te geven dat die zich bewust is van de problemen die een pandemie kan meebrengen. Het op punt stellen van dergelijk plan zal de organisatie ook toelaten een stand van zaken op te maken van de hulpmiddelen en de informatie die nodig is om het hoofd te bieden aan een pandemie. Bovendien kan dit plan dan ook gehanteerd worden bij andere situaties die de continuïteit in het gedrang brengen.

          Het was niet mogelijk te wachten tot de volgende gemeenteraad alvorens het Business Continuity Plan wordt goedgekeurd en uitgerold.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het Business Continuity Plan (BCP) goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Corona - Toelage ter ondersteuning van de lokale economie

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van COVID-19 af te remmen en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.  De maatregelen hebben vooral als doel om contacten te vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen.

 

Feiten en context

          Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona hinderpremie in het leven geroepen. De corona hinderpremie bedraagt 4.000 euro voor bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht volledig moeten sluiten.  Door de extra federale maatregelen wordt de sluitingsperiode na 5 april 2020 verlengd. De onderneming ontvangt voor elke bijkomende sluitingsdag van haar locatie een bijkomende sluitingspremie. Deze bedraagt 160 euro per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag.

          De kinderopvang van baby's en peuters krijgt een Vlaamse financiële compensatie voor de periode van 14 maart tot minstens 5 april.  Een organisator moet daarvoor aan volgende voorwaarden voldoen:

          de ouders betalen niet als hun kind niet naar de opvang kwam, de afwezigheden worden niet meegeteld als respijtdag;

          de kinderopvang is open of beschikbaar voor ouders die nood aan opvang hebben. Of zijn gesloten door overmacht;

          medewerkers blijven in dienst en beschikbaar en worden niet in het stelsel van tijdelijke werkloosheid gebracht of doen geen beroep op andere tegemoetkomingen.

Er is voor elke organisator - ongeacht welke subsidietrap - een compensatiebedrag per afwezigheidsdag, een dag waarvoor het gezin opvang had besteld en waarop het kind afwezig was.  Het bedrag is per type opvang verschillend en hangt af de duur.

 

Juridische gronden

          Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 met federale maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2020 met Vlaamse maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

          Het gemeentebestuur van Schilde wil maatregelen nemen ter ondersteuning van de lokale economie.

          Het belang van kinderopvang is groot in de gemeente Schilde.  Het bestuur wil de opvanginitiatieven financieel ondersteunen.  Er worden immers minder kinderen opgevangen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

nog te creëren

Actie

176

Algemene rekening

nog te creëren

Beleidsveld

0989

Bedrag

Visum financieel directeur

raming van 131.000 euro

20/028 van 08/04/2020

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het reglement voor toelagen ter ondersteuning van de lokale economie en de kinderopvanginitiatieven goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Corona - #shoplokaal_bon ter ondersteuning van de lokale economie

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van COVID-19 af te remmen en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.  De maatregelen hebben vooral als doel om contacten te vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de coronacrisis wil het gemeentebestuur van Schilde ter ondersteuning van de lokale economie een #shoplokaal_bon uitgeven.

 

Juridische gronden

          Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 met federale maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2020 met Vlaamse maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

Het gemeentebestuur van Schilde wil maatregelen nemen ter ondersteuning van de lokale economie als alle winkels terug mogen openen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

nog te creëren

Actie

176

Algemene rekening

nog te creëren

Beleidsveld

0989

Bedrag

Visum financieel directeur

200.000 euro

20/027 van 08/04/2020

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het reglement voor de invoering van een #shoplokaal_bon goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Corona -  dienstverlening en monitoring

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van COVID-19 af te remmen en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.  De maatregelen hebben vooral als doel om contacten te vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen.

 

Feiten en context

          Om de vinger aan de pols te houden en tijdig gepaste maatregelen te kunnen nemen, wordt een overzicht gemaakt van de (gewijzigde) dienstverlening en is er een monitoring van de belangrijkste cijfers.

          Informatie over de gemeentelijke evenementen en de beslissing van het college van burgemeester en schepenen hieromtrent is terug te vinden via: https://www.schilde.be/vrije-tijd/evenementenloket/geen-evenementen-en-activiteiten-tot-30-juni.

 

Juridische gronden

          Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 met federale maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2020 met Vlaamse maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen vindt het belangrijk een overzicht te geven van de huidige stand van zaken. 

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het monitoringsrapport waarin ook de (gewijzigde) dienstverlening is opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Kerkfabriek Sint-Catharina - Jaarrekening 2019

 

 

Voorgeschiedenis

Op 21 oktober 2013 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Catharina goed.

 

Feiten en context

Op 31 maart 2020 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Catharina over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2019 blijkt een overschot van 63 582,69 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Catharina.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Kerkfabriek OLVTen Hemel Opgenomen - Jaarrekening 2019

 

 

Voorgeschiedenis

Op 26 augustus 2013 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen goed.

 

Feiten en context

Op 31 maart 2020 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2019 blijkt een overschot van 27 476,30 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Kerkfabriek Sint-Guibertus - Jaarrekening 2019

 

 

Voorgeschiedenis

Op 15 april 2013 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

Op 31 maart 2019 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Guibertus over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

          Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

          Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

          De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

          De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

          een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

          een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

          de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

          de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

          een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

          de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

          de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

          de andere waarderingsregels.

          Uit de jaarrekening 2019 blijkt een overschot van 134 344,45 euro.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Corona - vrijstelling 2020 retributie markt

 

 

Voorgeschiedenis

          Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er maatregelen van kracht om de verspreiding van COVID-19 af te remmen en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen. De maatregelen hebben vooral als doel om contacten te vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen.

          De gemeenteraad keurde in vergadering van 16 december 2019 het retributiereglement op het plaatsrecht op de markt en het verbruik van elektriciteit door de marktkramers voor onbepaalde duur met ingang van 1 januari 2020 goed.

          Het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2020 stelt aan de gemeenteraad voor om, naar aanleiding van de Coronacrisis, een tijdelijke vrijstelling van het retributiereglement op het plaatsrecht op de markt en het verbruik van elektriciteit door de marktkramers goed te keuren. De voorgestelde vrijstelling is onderworpen aan bepaalde voorwaarden en is van toepassing voor het kalenderjaar 2020.

 

Feiten en context

Tijdens de Coronacrisis zijn ook de openbare markten verboden. De duur van dit verbod kan momenteel niet worden ingeschat.

 

Juridische gronden

          Artikelen 41, 162, 170, §4 en 173 van de Grondwet

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald de artikelen 40, §3, 41, 177, 279, 286-288 en 326 en volgende

          Ministerieel Besluit van 18 maart 2020 met federale maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Besluit van de Vlaamse Regering van 18 maart 2020 met Vlaamse maatregelen ingevolge de Coronacrisis

          Artikel 40, §2 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Argumentatie

          De Vlaamse Regering riep de lokale besturen op om hun belasting- en retributiereglementen in het kader van de Coronacrisis te herzien.

          Alle marktkramers moeten ten gevolge van de Coronacrisis financieel zwaar inleveren.

          Basis: een vrijstelling van alle tarieven, zowel het plaatsrecht als de retributie voor het verbruik van de elektriciteitskasten, voor alle marktkramers met een abonnement voor het volledige kalenderjaar 2020.

          Voor wat betreft de berekening van de aanwezigheidspremie voor het volgende jaar (2021) worden alle marktkramers met abonnement geacht aanwezig geweest te zijn op alle marktdagen die bij toepassing van de Coronamaatregelen afgelast of verboden werden/worden.

          De dagontvangsten voor wat betreft plaatsrecht en verbruik elektriciteit die in de periode van 1 januari 2020 tot en met de laatste marktdag vóór de Coronamaatregelen aan de gemeentekas betaald werden door marktkramers zonder abonnement blijven verworven en zullen niet worden terugbetaald. Motivering: de omvang van deze ontvangsten zijn zeer beperkt (in totaal 29 euro). Bovendien kunnen slechts moeizaam de betrokken marktkramers zonder abonnement gecontacteerd worden en zou een eventuele terugbetaling niet structureel en onproductief zijn.

          Voor de periode vanaf de laatste marktdag vóór de Coronamaatregelen tot en met 31 december 2020 hebben de marktkramers zonder abonnement, conform de regeling voor de marktkramers met abonnement, eveneens recht op een vrijstelling voor zowel plaatsrecht als verbruik van elektriciteit.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000656

Actie

AC000066

Algemene rekening

7360000000

Beleidsveld

0500

Bedrag

Visum financieel directeur

3.500 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om, naar aanleiding van de Coronacrisis, een tijdelijke vrijstelling van het retributiereglement op het plaatsrecht op de markt en het verbruik van elektriciteit door de marktkramers (zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in vergadering van 16 december 2019 - onbepaalde duur vanaf 2020) goed te keuren.

Artikel 2. De vrijstelling is onderworpen aan volgende voorwaarden en is van toepassing voor het kalenderjaar 2020:

          Basis: een vrijstelling van alle tarieven, zowel het plaatsrecht als de retributie voor het verbruik van de elektriciteitskasten, voor alle marktkramers met een abonnement voor het volledige kalenderjaar 2020.

          Voor wat betreft de berekening van de aanwezigheidspremie voor het volgende jaar (2021) worden alle marktkramers met abonnement geacht aanwezig geweest te zijn op alle marktdagen die bij toepassing van de Coronamaatregelen afgelast of verboden werden/worden.

          De dagontvangsten voor wat betreft plaatsrecht en verbruik elektriciteit die in de periode van 1 januari 2020 tot en met de laatste marktdag vóór de Coronamaatregelen aan de gemeentekas betaald werden door marktkramers zonder abonnement blijven verworven en zullen niet worden terugbetaald.

          Voor de periode vanaf de laatste marktdag vóór de Coronamaatregelen tot en met 31 december 2020 hebben de marktkramers zonder abonnement, conform de regeling voor de marktkramers met abonnement, eveneens recht op een vrijstelling voor zowel plaatsrecht als verbruik van elektriciteit.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van invoeren blauwe zone langs de N12 - correctie

 

 

Voorgeschiedenis

          E-mail van 19 september 2019 van ondernemers handelszone Schilde-Bergen met de vraag om een blauwe zone in te richten op:

          openbare parkeerzone N12 aan de handelszone;

          openbare parkeerplaatsen aan de Pater Nuyenslaan;

          parkeerplaatsen langs de laterale weg

op de dagen dat de meeste winkels open zijn.

          18 november 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist de blauwe zone te beperken tot Turnhoutsebaan 28 t/m 52.

          E-mail van 12 december 2019 van ondernemers handelszone Schilde-Bergen:

          akkoord met de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 november 2019;

          voorstel de parkeerduur te beperken tot 30 minuten.

          3 januari 2020: een enquêteformulier wordt bedeeld bij de bewoners van Turnhoutsebaan 28 t/m 52.

 

Feiten en context

          Er werden 7 enquêteformulieren ingediend met volgend resultaat:

          positief voor het invoeren van een blauwe zone: 5

opmerkingen: 2 uur is te lang, beter 30 minuten conform Wijnegem

          negatief : 2

opmerkingen: bewonerskaart mogelijk bij invoering blauwe zone?

          16 maart 2020: de gemeenteraad beslist een blauwe zone in te voeren vanaf Turnhoutsebaan 28 tot en met Turnhoutsebaan 52. In de beslissing wordt naar een fout verkeersbord verwezen om deze maatregel aan te duiden.

 

Inspraak en advies

De verkeerscel adviseert:

          de gebruikelijke parkeerduur in de blauwe zone te behouden, dit wil zeggen 2 uur;

          geen bewonerskaarten toe te kennen omdat dit een precedent schept naar alle andere blauwe zones.

 

Juridische gronden

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

          Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid (...)

 

Argumentatie

          De verkeerssituatie moet aangepast worden om tegemoet te komen aan de wens van de ondernemers handelszone Schilde-Bergen gecombineerd met maximaal behoud van parkeerplaatsen voor langparkeerders.

          In de beslissing van de gemeenteraad van 16 maart 2020 werd verwezen naar een fout verkeersbord.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de aanvullende verordening over het invoeren van een blauwe zone langs de N12, goedgekeurd op 16 maart 2020, in te trekken.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist een blauwe zone in te voeren vanaf Turnhoutsebaan 28 tot en met Turnhoutsebaan 52.

Artikel 3. Deze maatregel wordt aangeduid met verkeersborden ZEGaGS.

Artikel 4. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd via de gemeentelijke website en ingestuurd bij het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Patrimonium - Notariële akte grondruil - Kerkstraat 34

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurt een grondruil van circa 105,7 m² grond in eigendom van de aanvrager voor 16,3 m² grond in eigendom van de gemeente goed.

 

Feiten en context

De notariële akte is opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de grondruil via een notariële akte. 

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 stem tegen: Pieter-Jan Fraussen

3 onthoudingen: Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de algemeen directeur en de burgemeester tot ondertekening van deze notariële akte.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Patrimonium - Aankoop - Brasschaatsebaan 36 (deel)

 

 

Voorgeschiedenis

Principieel akkoord met aankoop door college van burgemeester en schepenen op 30 september 2019.

 

Feiten en context

De waarde van deze eigendom die volgens het opmetingsplan een oppervlakte van 512m² heeft, is geschat aan de totaalprijs van 42.000 euro of 82,03 euro per m². De eigenaar heeft zijn akkoord gegeven met de totaalprijs van 42.000 euro of 82,03 euro per m².

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen

 

Argumentatie

Deze plek kan gebruikt worden als uitbreiding voor de site van het gemeentehuis.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000776

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000700

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

42.000 euro

20/029 van 08/04/2020

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad besluit over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Brasschaatsebaan zn met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie D, 164 G6.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Gecoro - huishoudelijk reglement

 

 

Voorgeschiedenis

21 oktober 2019: de gemeenteraad keurt de nieuwe samenstelling voor de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) goed

 

Juridische gronden

Artikel 1.3.3., §8 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening stelt haar huishoudelijke reglement op. Dit reglement en zijn wijzigingen worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Argumentatie

Op 21 januari 2020 keurde de Gecoro het huishoudelijk reglement goed.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement voor de Gecoro goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Aanvraag nominatieve toelage Parel der Voorkempen

 

 

Voorgeschiedenis

          Het college van burgemeester en schepenen heeft op 23 maart 2020 een principiële toestemming verleend voor het toekennen van een nominatieve toelage van maximum 2.000 euro aan de feitelijke vereniging Parel der Voorkempen voor de organisatie van Parel der Voorkempen oldtimerrit 2020.

          De Hobbyboerkes deden in 2016 een projectiesubsidieaanvraag met een verlies in de begroting van 2.153 euro. Ze kregen een projectsubsidie van 1.000 euro

          De Hobbyboerkes deden in 2017 een projectiesubsidieaanvraag met een verlies in de begroting van 2.058 euro. Ze kregen een projectsubsidie van 1.000 euro

          De Hobbyboerkes deden in 2018 een projectiesubsidieaanvraag met een verlies in de begroting van 2.228 euro. Ze kregen een projectsubsidie van 1.000 euro

          De Hobbyboerkes kregen in 2019 een nominatieve toelage van 2.000 euro voor de organisatie van de Oldtimerrit Parel der Voorkempen

 

Feiten en context

          De Hobbyboerkes hebben voor de organisatie van de oldtimerrit van 2011-2018 telkens een projectsubsidie toegekend gekregen.

          De begroting voor de editie van 2019 werd geraamd op een verlies van 2.830 euro.

          Sinds 2020 hebben de Hobbyboerkes besloten om voor de organisatie van de Parel der Voorkempen oldtimerrit een feitelijke vereniging op te richten onder de naam Parel der Voorkempen met een eigen bestuur en een nieuw bankrekeningnummer.

          Voor de toekomstige werking en de organisatie van de oldtimerrit Parel der Voorkempen vraagt de Parel der Voorkempen een nominatieve toelage van 2.000 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal  bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

          De vereniging kreeg voor de vorige 8 edities reeds toelating voor het organiseren van het evenement.

          De vereniging kreeg voor de editie van 2019 een nominatieve toelage van 2.000 euro.

          De organisatoren willen extra inzetten op toeristische trekpleisters van Schilde door deelnemers en bezoekers informatie te verstrekken.

          De organisatoren gaan elk jaar samen met de werkgroep erfgoed en de heemkundige kringen een informatie folder maken van de gebouwen en speciale locaties op hun route.

          De inbreng van de gemeente voor de opmaak van de folder is aanleveren van informatie en ondersteuning van de dienst cultuur.

          Het is een uniek evenement waaraan enkel oldtimers van vóór 1940 deelnemen.

          De oldtimers trekken veel deelnemers en bezoekers van binnen- en buitenland.

          Uit de evaluatie van 2019 is gebleken dat het evenement elk jaar groeit qua aantallen in deelnemers met een oldtimer en ook de bezoekers op het Lodewijk de Vochtplein. Er is tevens meer aandacht vanuit de pers gezien de aanwezigheid van de journalisten en fotografen en ATV heeft interesse getoond om in 2020 te komen filmen tijdens het evenement en de rondrit.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP 000509

Actie

000176

Algemene rekening

6131006000

Beleidsveld

0719

Bedrag

 

2.000 euro

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1.  De gemeenteraad verleent principiële toestemming, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, voor het toekennen van een nominatieve toelage van maximum 2.000 euro aan de feitelijke vereniging Parel der Voorkempen voor de organisatie van Parel der Voorkempen oldtimerrit 2020.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Uitbreiden en statutenwijziging BisCuit en UIT-pas

 

 

Voorgeschiedenis

          Gemeente Schilde is sinds 30 januari 2017 lid van de intergemeentelijke projectvereniging BisCuit.

          Goedkeuring gemeenteraad van 19 november 2018 om een financieel engagement aan te gaan met betrekking tot BisCuit. Dit conform met artikel 14 §2 van de statuten van BisCuit.

          Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 dat Schilde als BisCuit-gemeente mee instapt in een UiTPAS-systeem binnen minimum de BisCuit-regio.

          Goedkeuring college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 met het onderzoek naar het aanstellen van een voltijds projectmedewerker voor BisCuit.

          Overleg Raad van Bestuur van BisCuit waar onder andere het UiTPAS-project en toetreding nieuwe gemeenten tot BisCuit werden besproken.

 

Feiten en context

          Momenteel maken zes gemeenten deel uit van BisCuit, namelijk Schilde, Brasschaat, Schoten, Kapellen, Brecht en Stabroek.

          BisCuit heeft tot doel om meer service en kwaliteit te bieden op vlak van cultuur en bibliotheken en de samenwerking te bevorderen. 

          De raad van bestuur van Biscuit is samengesteld uit twee vertegenwoordigers per deelnemende vereniging, waarvan één lid met stemrecht en één lid met raadgevende stem.

          VZW Publiq is de beheerder van de UiT-databank en de UiTPAS op Vlaams niveau.

          Een UiTPAS is een voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen die deelnemen aan een UiTPAS-activiteit, sparen punten welke omgeruild kunnen worden voor extra voordelen. Er is ook een regeling voorzien voor mensen met een kansenstatuut.

          Hoewel de UiTPAS een initiatief is vanuit Vlaanderen, wordt het gehele gebied opgedeeld in "UiTPAS-regio's". Elke regio staat autonoom in voor de praktische organisatie, onderlinge samenwerking, kortingstarief en voordelen.

          Er werden gesprekken opgestart met diverse gemeenten uit de regio om de bereidheid na te gaan of er in deze gemeenten draagvlak is om gezamenlijk van start te gaan met een UiTPAS.

          Naast de gemeenten die vandaag lid zijn van Biscuit, blijkt er ook interesse vanuit Essen, Kalmthout, Wijnegem en Wuustwezel om in het project te stappen.

          Om andere gemeenten toe te laten binnen BisCuit, moeten de statuten van deze projectvereniging gewijzigd worden en voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

          Artikel 401 tot en met 412 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Bepaalt de regelingen met betrekking tot een projectvereniging.

          Artikel 403 van het decreet lokaal bestuur
De wijzigingen in de statuten en de aanvaarding van toetreding behoeven de instemming van de deelnemende gemeenten, overeenkomstig de procedure die in de statuten is bepaald.

          Oprichtingsakte van Biscuit zoals gepubliceerd in het staatsblad van 8 juni 2017

          Artikel 16 van de statuten van BisCuit betreffende wijziging van de statuten
Wijziging van de financiële bijdrage en de aanvaarding van de toetreding van nieuwe leden welke instemming behoeven van alle deelnemende gemeenten op basis van een gemeenteraadsbeslissing.

 

Inspraak en advies

          Raad van Bestuur BisCuit

          VZW Publiq

 

Argumentatie

          VZW Publiq is voorstander van één gezamenlijke structuur als aanspreekpunt voor de UiTPAS.

          Het is efficiënt om een reeds bestaande intergemeentelijke projectvereniging in te zetten voor de coördinatie van de regionale UiTPAS.

          Het toetreden van Essen, Kalmthout, Wijnegem en Wuustwezel tot BisCuit maakt het mogelijk om met 10 gemeenten samen van start gaan met een nieuwe UiTPAS-regio, wat met ongeveer 214.000 inwoners potentieel een van de grootste Uit-pas regio's van Vlaanderen kan worden.

          Volgende wijzigingen worden voorgesteld:

          artikel 3, namelijk het toevoegen van de nieuwe leden;

          artikel 4, namelijk het verlagen van participatiedrempels als doelstelling toe te voegen en ook het gezamenlijk opstarten en aanbieden van een regionale UiTPAS;

          de artikelen die verwijzen naar het gemeentedecreet moeten gewijzigd worden met verwijzing naar het huidige decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000059

Actie

AC000187 BisCuit

Algemene rekening

6499999900

Beleidsveld

0703

Bedrag

Visum financieel directeur

24.300,00 euro (raming UiTPAS voor 5 jaar)

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van en gaat akkoord met de oprichting van een UiTPAS-regio en het uitbreiden van projectvereniging BisCuit, bestaande uit de stichtende BisCuit-gemeenten, en gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel en Wijnegem.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van de wijzigingen binnen de statuten van BisCuit en keurt deze goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Scholengemeenschap De Voorkempen

 

 

Voorgeschiedenis

Principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 maart 2020 om de huidige scholengemeenschap De Voorkempen voor de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2026 te verlengen.

 

Feiten en context

          De gemeentelijke lagere school De Wingerd maakt deel uit van de scholengemeenschap De Voorkempen onder de vorm van een interlokale vereniging.

          De interlokale vereniging legde haar werking vast in een overeenkomst die afloopt na een periode van zes schooljaren op 21 augustus 2020.

          Het beheerscomité van de scholengemeenschap keurde op 20 maart 2020 de verlenging van de scholengemeenschap goed.

 

Juridische gronden

          Artikel 125, §2 tot en met §14 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 zoals gewijzigd door het decreet van 5 april 2019 betreffende het onderwijs XXIX

          Artikelen 392-395 van het decreet lokaal bestuur
Bepalingen omtrent samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid.

 

Argumentatie

          Een schoolbestuur kan in het kader van de organisatie van zijn basisonderwijs een scholengemeenschap vormen met onderwijsinstellingen van andere schoolbesturen.

          Een scholengemeenschap moet zowel kleuter- als lager onderwijs bevatten, op de eerste schooldag van februari 2020 minstens 900 gewogen leerlingen tellen en mag zich hoogstens over vijf aangrenzende onderwijszones uitstrekken.

          Alle deelnemers van de interlokale verenigingen wensen de samenwerking te verlengen voor een periode van zes schooljaren, zoals afgesproken in de vergadering van het beheerscomité van de scholengemeenschap van 20 maart 2020.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de huidige scholengemeenschap De Voorkempen voor de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2026 in de vorm van een interlokale vereniging te verlengen.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Fluvius - algemene vergadering tevens jaarvergadering van 17 juni 2020 - goedkeuring agenda en vaststelling mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Hendrik Bellens aan als afgevaardigde en Peter Mendonck als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De gemeente werd per aangetekend schrijven van 25 maart 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 17 juni 2020 plaats heeft in het Kasteel van Brasschaat, Hemelhoevedreef 1, 2930 Brasschaat.

          Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 25 maart 2020 overgemaakt werd.

          Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het momenteel niet vast onder welke vorm de algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

          Omwille van de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

Juridische gronden

          Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk tot einde 2024.

          De decretale (artikel 432 van het decreet lokaal bestuur) en statutaire (artikel 12.4 en 24.1) onverenigbaarheden gelden ook voor vertegenwoordigers op de algemene vergadering
Een lid van het regionaal bestuurscomité (RBC) of van de raad van bestuur van Fluvius Antwerpen kan geen vertegenwoordiger of plaatsvervangend vertegenwoordiger zijn voor de algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 17 juni 2020 goed te keuren:

          kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2019;

          goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels);

          vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV – netto-actieftest (artikel 6:115 WVV);

          kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2019;

          financiering van de verkrijging van aandelen van de vennootschap door derden;

          desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten;

          statutaire benoemingen;

          benoeming van een commissaris;

          statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om in geval van een schriftelijke algemene vergadering zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist om in geval van een fysieke algemene vergadering de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 17 juni 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

Artikel 4. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Toegankelijkheid Werf 44 voor personen met een beperking (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De toegankelijkheid van Werf 44 - een openbaar gebouw - is voor personen met een beperking problematisch.  Zo is het o.a. voor een rolstoelgebruiker nog steeds onmogelijk om zelfstandig en op autonome wijze het gebouw te betreden.

Mijn vraag: welke stappen zal het bestuur op korte termijn zetten om de toegankelijkheid te vergroten?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat er sinds dit jaar hiervoor geld voorzien is in het budget. In navolging hiervan is een medewerker op 13 maart 2020 met Igean en de aannemer ter plaatse geweest om de dingen praktisch te bekijken. De dienst zal verslag uitbrengen van de bevindingen van de aannemer en de aangepaste offerte ter goedkeuring agenderen op het college van burgemeester en schepenen. Een timing is momenteel moeilijk mee te geven gezien de huidige situatie.

Mevr. M. Struyf (CD&V) vraagt om dit agendapunt op te nemen op de opvolgingslijst.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) reageert positief.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Aanleggen regenboog-zebrapad als symbool voor verdraagzaamheid en gelijkheid (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van een recent incident op een scoutsfeestje te Schilde kwam op pijnlijke manier naar voor dat er helaas ook in Schilde nog werk is wat betreft de tolerantie naar holebi’s en transgenders toe.

Steeds meer gemeenten leggen vooral in schoolomgevingen een regenboogzebrapad aan als symbool voor verdraagzaamheid en gelijkheid.

In navolging van een gelijkaardig agendapunt van een collega-gemeenteraadslid op de GR van januari 2020, wensen wij dit punt opnieuw op de agenda te zetten.

Mijn vraag:

- Is het bestuur bereid om in beide dorpskernen - als symbolisch gebaar - een regenboogzebrapad aan te leggen voor meer tolerantie tegenover holebi’s en transgenders, en tegen discriminatie in het algemeen?

 

Mevr. M. Struyf (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) vraagt om dit agendapunt te verdagen. Hij ziet de regenboogzebrapaden als het sluitstuk van een brede aanpak rond de problematieken van de LGBTI-gemeenschap. De regenboogvlaggen waar hij een jaar geleden om gevraagd heeft, waren in dat opzicht een ander verhaal. Het gemeentebestuur was reeds een engagement met het Vlaamse niveau aangegaan om deze uit te hangen. Daadwerkelijk een vlag meer uithangen, was dus snel gebeurd. Wat de regenboogzebrapaden betreft, wil hij gaan naar een breed gedragen aanpak waar diepgaand over gesproken wordt. Een digitale gemeenteraad leent zich hier niet toe. (Tine, zal ik Laurenz en Marleen laten weten dat ze dit agendapunt zelf terug op de bijkomende dagorde moeten plaatsen?)

Mevr. M. Struyf (CD&V) is bang dat van uitstel afstel komt, maar wil natuurlijk ook dat de regenboogzebrapaden passen in een breed project en is dus akkoord om het agendapunt te verdagen.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het als een paal boven water staat dat het college van burgemeester en schepenen een boodschap van verdraagzaamheid wil geven. Wat de schoolomgevingen betreft, wil hij echter voorrang geven aan verkeersveiligheid. Verder treedt hij dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) bij dat regenboogzebrapaden onderdeel moeten zijn van een breed debat omtrent verdraagzaamheid.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Opnemen lichte snelheidsovertredingen in gasreglement (Micheline Duyssens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

De Vlaamse regering geeft binnenkort de mogelijkheid aan steden en gemeenten om gasboetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen op plaatsen waar maar 30 of 50 km per uur mag gereden worden. Dit zou een mentaliteitsverandering tot stand kunnen brengen door het plaatsen van mobiele camera’s bv. aan scholen.

Mijn vraag is of wij als gemeente of politiezone gebruik gaan maken van deze maatregel en opnemen in ons gasreglement?

 

Mevr. M. Duysens (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) wijst bovendien op het belang van handhaving. Ouders worden namelijk vanuit de scholen gewezen op overdreven snelheid, foutparkeren, enzoverder, maar geven er niet altijd evenveel gevolg aan. Handhaving zorgt er bovendien voor dat er extra middelen zijn om te investeren in veiligere schoolomgevingen.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) vraagt zich af of dergelijke bevoegdheden tot de kerntaken van een lokaal bestuur behoren. Toch vindt hij dat het gemeentebestuur de maatregel moet implementeren en hoopt hij op steun vanuit de politiezone.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat de politiezone momenteel het GAS-reglement herbekijkt. Hij neemt de bekommernissen en de vragen van de raadsleden mee naar het overleg. Wel plaatst hij twee kanttekeningen bij dit agendapunt. Enerzijds worden er inderdaad steeds meer bevoegdheden afgeschoven op de lokale besturen waardoor hij zich steeds meer een sheriff begint te voelen die op eigen houtje beslist wat wel en niet mag. Anderzijds vraagt het plaatsen van camera’s uiteraard eerst om een investering. De verhouding tussen investeringen en mogelijke opbrengsten mag niet uit het oog worden verloren. Dit wil niet zeggen dat er niet aan handhaving moet worden gedaan. Handhaving aan de schoolomgevingen wordt ook vandaag al aan de politiediensten gevraagd én uitgevoerd.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Grondruil tussen Van Gastel en de gemeente (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

De heer Jozef Van Gastel, die opnieuw naar Schoten zou zijn verhuisd volgens de akte, zou volgende stukken grond inbrengen als ruil:

1) een stuk grond van 32,03 m², met gereserveerd perceelnummer 593 A P0000, lot 1

2) Een stuk grond van 15,56 m², met gereserveerd perceelnummer 593 C P0000, lot 3

Van de grondruil met de heer Van Gastel is reeds sprake geweest  op de gemeenteraad van 17 september 2018. In het verslag van de gemeenteraad van 17 september 2018 kunnen wij lezen: “Grondruil: het volume met meergezinswoningen wordt gedeeltelijk ingeplant op het Lodewijk DE Vochtplein, eigendom van de gemeente Schilde. De ingenomen oppervlakte bedraagt circa 40,50 m² (gele markering op bijgevoegd plan). Deze grond wordt geruild voor circa 47,50 m² grond (groene markering op bijgevoegd plan) in eigendom van de aanvrager [= de heer Jozef Van Gastel].”

Wij hebben een aantal ernstige bedenkingen bij de gang van zaken en koppelen hier dan ook een aantal vragen aan:

Vraag 1: In het verslag van de gemeenteraad van 17 september 2018 wordt verwezen naar de goedkeuring die de gemeenteraad gaf aan de overeenkomst voor de verkoop door de gemeente van grond (27,50 m²) met erfdienstbaarheid (83,13 m²) voor de plaatsing van een cabine van Iveka op het Lodewijk De Vochtplein aan een prijs van 16500 euro volgens het opmetingsplan van 7 januari 2013. In datzelfde verslag van 17 september 2018 staat te lezen: “om opnieuw een aaneengesloten plein in eigendom te bekomen, dient de aanvrager de volledige grond waarop de cabine zich momenteel bevindt over te dragen aan de gemeente.” Evenwel, stellen wij ons de vraag of de heer Van Gaste überhaupt wel eigenaar is van de grond waarop de cabine van IVEKA staat. Is het niet zo dat deze grond, ingevolge de goedkeuring verleend door de gemeenteraad op 26 augustus 2013, gewoonweg eigendom is van IVEKA en niet van de heer Van Gastel? Kan de ruilakte wel plaatsvinden nu de heer Van Gastel geen beschikkingsrechten lijkt te hebben over “lot 3” waarvan sprake in de ontwerpakte van notaris Bracke (gereserveerd perceelnummer 593 C P0000) (IVEKA is de eigenaar en niet de heer Van Gastel)?

Vraag 2: In het verslag van de gemeenteraad van 17 september 2018 wordt gesproken over een grondruil van 47,50 m² grond van de heer Van Gastel voor 40,50 m² van de gemeente Schilde. In de ontwerpakte van notaris Bracke is er een zekere – kleine – afwijking van deze oppervlakten. Wat verklaart het verschil?

Vraag 3: In het gemeenteraadsverslag van 17 september 2018 is sprake van “gele markering op plan” en van “groene markering op plan”. In de ontwerpakte van notaris Bracke is sprake van een opmetingsplan opgesteld door een landmeter-expert uit Puurs, de heer Marc Van Opstal. Is dit het eerste opmetingsplan dat is opgesteld? Of waren er eerdere opmetingsplannen? Zo ja, waarom zijn er meerdere opmetingsplannen opgesteld (zie vermelding opmetingsplan van 7 januari 2013 in verslag gemeenteraad van 17 september 2018)? Mag onze fractie een kopie ontvangen van het opmetingsplan van 7 januari 2013?

Vraag 4 (verband houdende met vraag 1): Indien de heer Van Gastel wel eigenaar zou zijn van het perceel grond waar de cabine van Iveka op staat, dan zou dit, mogelijks, het gevolg kunnen zijn van de notariële akte ruil verleden voor – opnieuw – notaris Bracke, hebbende als partijen de heer Van Gastel en Fluvius (akte dd. 18 oktober 2019). Er is sprake van deze akte in de ontwerpakte die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Mag onze fractie een kopie ontvangen van deze ruilakte van 18 oktober 2019 (hebbende als partijen de heer Van Gastel en Fluvius)? Met name wenst onze fractie te weten welke venale waarden opgenomen zijn in deze akte (aangezien de gemeente destijds de grond aan IVEKA heeft verkocht voor 16500 euro).

Vraag 5: In het ontwerp van notaris Bracke zijn de “venale waarden” open gelaten. Dit maakt het juridisch o.i. onmogelijk voor de gemeenteraad om in te stemmen met de te verlijden akte. Het zou gaan om een blanco-cheque. Kan het college onze meedelen wat de venale waarde zijn? Zie pagina 10 ontwerp van notaris Bracke onder titel “FISCALE VERKLARINGEN”.

Vraag 6: Wanneer zou de burgemeester / algemeen directeur de akte gaan ondertekenen?

Vraag 7: Verschillende van de voor het plein kenmerkende lindebomen stonden en zullen blijven staan op het Lodewijk De Vochtplein. Worden deze nu gekapt of niet? Zo ja, waarom?

 

Dhr. P. Mendonck (N-VA) beantwoordt de vragen van dhr. P-J. Fraussen (Groen) in chronologische volgorde.

Vragen 1 en 4: in 2013 heeft de gemeenteraad het stuk grond waarvan sprake verkocht aan Iveka, het huidige Fluvius, voor 16 500 euro wat neerkomt op 600 euro per m² wat een mooie prijs is voor bouwgrond binnenin de dorpskern. Op dat moment werd Fluvius dus de eigenaar van het stuk grond en de cabine die erop staat. Daarop verkoopt Fluvius in 2019 het stuk grond voor 16 500 euro aan dhr. Van Gastel op voorwaarde dat dhr. Van Gastel de cabine in de ondergrondse garage van het bouwproject plaatst alwaar de gemeentelijke diensten indien nodig stroom kunnen aftappen. Op dat moment werd dhr. Van Gastel dus eigenaar van het stuk grond van 27,5 m².  Dhr. P. Mendonck (N-VA) bezorgt de raadsleden een kopie van deze laatste notariële akte.

Vraag 2: in eerste instantie gebeurt er een opmeting door een architect die zich daarvoor baseert op kadastrale gegevens. In een latere fase wordt een landmeter aangesteld die de puntjes op de i zet (zie opmetingsplan van 2018). Dit verklaart de kleine afwijking van twee à drie vierkante meter.

Vraag 3: bij de verkoop in 2013 van het gemeentebestuur aan Fluvius werd ook reeds een opmetingsplan opgemaakt. Ook hiervan wordt een kopie overgemaakt.

Vraag 5: dit is eigen aan een grondruil. Op het einde van de rit heeft het gemeentebestuur een stuk grond verkocht en gratis teruggekregen met een surplus van zevenenhalve vierkante meter wat toch wel een mooie onderhandeling genoemd mag worden.

Vraag 6: zie agendapunt 13 dat zonet werd goedgekeurd. In een volgende stap zal er een afspraak gemaakt worden bij een notaris. De datum is afhankelijk van de agenda’s van de notaris, burgemeester en algemeen directeur, maar de ervaring leert dat dit snel kan worden ingepland.

Vraag 7: in de vergunning die werd afgeleverd aan dhr. Van Gastel is er sprake van twintig lindebomen. Het gemeentebestuur heeft altijd meegegeven dat het er uiteraard ook minder mogen zijn. Maar bouwen zonder bomen te kappen, is uiteraard een utopie.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Amendement voor komende GR van 16/03 (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

we dienen een amendement in, zie bijlage document.

Het gaat over het verslag van afgelopen GR van 17/02, punt 20 - Grondgebiedszaken, Raad voor Vergunningsbetwistingen.

 

Mijn volledige tekst ontbreekt waarmee ik mijn interpellatie ben begonnen.

In bijlage kan je de volledige tekst vinden.

Gelieve deze in het verslag mee op te nemen.

 

Ook wordt de repliek van voornamelijk Peter Mendonck zwaar gecensureerd. Ik vroeg me dan ook af in hoeverre het verslag een correcte weergave is van wat er gezegd wordt tijdens de gemeenteraad? Wordt de gemeenteraad niet integraal opgenomen en dus normaliter letterlijk overgenomen in het verslag?

 

Artikel 36 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad schrijft het volgende voor: "Het zittingsverslag vermeldt de diverse standpunten van de raadsleden. Niet-relevante of beledigende opmerkingen en tussenkomsten worden niet vermeld in de notulen. Een gemeenteraadslid kan vragen om een voorgelezen tekst met betrekking tot een agendapunt of een verklaring van zijn/haar stemgedrag integraal in de notulen op te nemen. Het raadslid stelt zijn vraag hiertoe vóór de interventie en overhandigt de tekst aan de algemeen directeur. De notulen van de vorige vergadering worden ten minste acht dagen voor de dag van de gemeenteraadszitting ter beschikking gesteld van de raadsleden. Hiervan kan afgeweken worden in uitzonderlijke omstandigheden."

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Stand van zaken Reiniging grachten Steynhoeve (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Naar aanleiding van het stormweer gedurende de voorbije weekenden en de aanhoudende regen werden opnieuw meldingen gemaakt van verstropte grachten in Wijk Steynhoeve.  Hebben we inmiddels zicht dat het onderhoud door Pidpa conform de gemaakte afspraken en timing wordt uitgevoerd?

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat Schilde, naar aanleiding van de aanhoudende regen van de afgelopen maanden, te maken heeft gehad met een kritisch hoge waterstand van de waterlopen en bij uitbreiding van de gemeentelijke grachten. Regenwater dient in eerste instantie zoveel mogelijk ter plaatse te bezinken om de uitdroging en verlaging van de grondwatertafel tegen te gaan. Daarom worden er tegenwoordig zelfs schotten geplaatst in grachten om het water te beletten af te stromen naar lager gelegen gebieden. Waterstagnatie in grachten is daarom verre van slecht uiteraard zonder te zorgen voor overstromingen. Specifiek voor de wijk Steynhoeve werd er in die periode een extra beurt uitgevoerd door Pidpa naar aanleiding van een melding die aan hen werd doorgegeven.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) merkt op dat er inhoudelijk niet geheel op zijn vraag wordt geantwoord. Vorige legislatuur werd gemeld dat Pidpa dezelfde service zou geven als de gemeentelijke diensten. Concreet heeft hij twee vragen. Ten eerste wil hij weten of het onderhoud door Pidpa conform de gemaakte afspraken en timing gebeurt. Ten tweede heeft hij vastgesteld dat er bermen werden stukgereden bij het onderhoud dat inmiddels heeft plaatsgevonden in de wijk Steynhoeve. Kan Pidpa erop gewezen worden om bij een volgende gelegenheid respectvoller met de omgeving om te gaan?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) deelt de bekommernis van bepaalde buurten. De kletsnatte winter heeft gezorgd voor hoge waterstanden en verontruste burgers. Inwoners die zich niet rechtstreeks tot Pidpa richtten, konden hun ei kwijt via de gemeentelijke diensten. Deze laatste kunnen via een platform ook opvolgen wat er met de vragen en opmerkingen van de inwoners gebeurt. Dit gezegd zijnde, is het net de bedoeling van grachten dat ze water opvangen en stilaan laten insijpelen in de bodem zodat er in de toekomst grond- en drinkwater ter beschikking is. Al is het natuurlijk niet de bedoeling dat de grachten overstromen. Om op de vraag van dhr. K. Droessaert (Open VLD) te antwoorden: Pidpa doet jaarlijks en over het hele grondgebied aan kruidruiming, namelijk aan ruiming van onkruid, gras en bladeren. Slibruiming, wat vroeger nauwelijks werd gedaan, gebeurt nu om de vier à vijf jaar. Daartoe werd een plan opgemaakt waaruit perfect af te lezen valt wanneer welke wijk aan bod zal komen.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) hoort een aantal nieuwe elementen die nog niet eerder werden toegelicht. Hij vindt het positief dat er wordt gemonitord en hoopt dat dit dossier goed wordt opgevolgd.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) geeft mee dat hij nog deze week, samen met het diensthoofd van de technische dienst, een digitale vergadering heeft met Pidpa.

Dhr. H. Bellens (N-VA) meldt dat de grachten langsheen de Turnhoutsebaan lokaal enorm vervuild en verstopt zijn. Als gevolg hiervan werd er een rattenplaag vastgesteld. Dit zou doorgegeven zijn aan de gemeentelijke diensten. Kan hier extra aandacht aan geschonken worden?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) laat weten dat de rattenvanger hiermee bezig is. De vraag tot reiniging van de grachten werd doorgegeven aan het Agentschap Wegen en Verkeer aangezien het hier een gewestweg betreft.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Gemeenten kunnen Verkeersovertredingen bestraffen via GAS-boetes (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Via de media - beslissing van VlaReg / Minister Bart Somers - vernam ik dat de gemeenten binnenkort verkeersovertredingen kunnen bestraffen via GAS-Boetes. De opbrengst hiervan zou rechtstreeks naar de gemeente toevloeien. Dit om bijvoorbeeld bijkomend te investeren in veilige schoolomgevingen.

 

Gaat het bestuur deze maatregel opnemen in haar beleid?

 

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) wijst bovendien op het belang van handhaving. Ouders worden namelijk vanuit de scholen gewezen op overdreven snelheid, foutparkeren, enzoverder, maar geven er niet altijd evenveel gevolg aan. Handhaving zorgt er bovendien voor dat er extra middelen zijn om te investeren in veiligere schoolomgevingen.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) vraagt zich af of dergelijke bevoegdheden tot de kerntaken van een lokaal bestuur behoren. Toch vindt hij dat het gemeentebestuur de maatregel moet implementeren en hoopt hij op steun vanuit de politiezone.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat de politiezone momenteel het GAS-reglement herbekijkt. Hij neemt de bekommernissen en de vragen van de raadsleden mee naar het overleg. Wel plaatst hij twee kanttekeningen bij dit agendapunt. Enerzijds worden er inderdaad steeds meer bevoegdheden afgeschoven op de lokale besturen waardoor hij zich steeds meer een sheriff begint te voelen die op eigen houtje beslist wat wel en niet mag. Anderzijds vraagt het plaatsen van camera’s uiteraard eerst om een investering. De verhouding tussen investeringen en mogelijke opbrengsten mag niet uit het oog worden verloren. Dit wil niet zeggen dat er niet aan handhaving moet worden gedaan. Handhaving aan de schoolomgevingen wordt ook vandaag al aan de politiediensten gevraagd én uitgevoerd.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Welke maatregelen neemt onze gemeente om kwetsbare groepen te beschermen en om verspreiding van het coronavirus in te perken en te vertragen? (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Welke maatregelen neemt onze gemeente om kwetsbare groepen te beschermen en om verspreiding van het coronavirus in te perken en te vertragen?

 

Mevr. V. Michel (N-VA) licht het agendapunt toe.

 

Kinderopvang:

          opvang voor kinderen in problematische opvoedingssituaties

          kinderverzorgsters en vrijwilligers naaien mondmaskers

          organiseren van kinderopvang voor 0 tot 3-jarigen waarvan kinderdagverblijf gesloten werd

Gemeentelijke basisschool:

          systemen van e-learning uitgetest en op poten gezet om in contact te blijven met leerlingen en ouders (bijvoorbeeld Microsoft Teams, ouderplatform)

          opvang voorzien (ook tijdens paasvakantie)

Muziek- en woordacademie:

          volledige verschuiving van de pedagogische werking naar digitale leerplatformen aangepast aan elke doelgroep, leeftijd, mogelijkheden en lesinhoud

Financiën:

          uitstel facturen met betrekking tot markten

          uitstel facturen en belastingen met betrekking tot taxivergunningen en bestuurderspassen

          relancemaatregelen

ICT:

          uitbreiding van service management software Topdesk om de dienstverlening te verbeteren

          vervroegde overschakeling naar nieuwe telefooncentrale in het kader van thuiswerk

          inzetten op thuiswerk

Grondgebiedszaken:

          promoten van kringlooptuinieren met cadeaucheque als incentive

Communicatie:

          opzetten van vrijwilligersplatform voor matching hulpvraag en -aanbod: www.schilde.be/hulpvraag

          alle inwoners kregen een brief met info en praktische afspraken betreffende gemeente en OCMW

          via de website wordt opgeroepen om zoveel mogelijk lokaal te winkelen met een overzicht van op welke manier en waar dit nog kan: www.schilde.be/shoplokaal

Bibliotheek:

          de uitleentermijn van de boeken werd automatisch verlengd

          boeken kunnen besteld en afgehaald worden op afspraak

          uitgeleende boeken worden ingeleverd via de boekenschuif

          uitbreiding bib-aan-huis

          online sprookjesplein

          fundels (digitale prentenboeken)

          GoPress krantenarchief

          leestips op de website van de bibliotheek en via facebook

          specifiek voor scholen: bibster met je klas

          specifiek voor scholen: digidoe in je zetel

OCMW:

          bakkersronde: brood aan huis geleverd door vrijwilligers voor oudere en kwetsbare inwoners

          vrijwilligers van de mindermobielencentrale doen boodschappen voor de personen die ze normaal gezien vervoeren

Evenementen:

          kosteloze annulatie van huren van zalen/lokalen

          terugbetaling tickets gemeentelijke evenementen

          uitstel van betaling concessievergoeding brasserie

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) treedt mevr. V. Michel (N-VA) bij. Hij zou bovendien graag zien dat de maatregelen gebundeld en besproken worden op een eventuele digitale raadscommissie met speciale aandacht voor de maatregelen voor kwetsbare groepen.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat de coronamaatregelen dagelijks worden opgevolgd en worden overgemaakt aan de raadsleden en de schepenen. De schepenen krijgen bovendien dagelijks een monitoringrapport waarin onder andere de gegevens met betrekking tot kwetsbare groepen zijn opgenomen zoals het aantal feiten van intrafamiliaal geweld, het aantal processen-verbaal, het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, enzoverder. Tijdens een crisis is een eenheid van communicatie en commando nodig om de communicatielijnen kort te houden en snel te kunnen schakelen. Na de crisis is het zeker nuttig om de genomen maatregelen in een raadscommissie te overlopen, te evalueren en te debatteren over hoe de werking van de gemeente terug geactiveerd kan worden.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Is er al een potentiële mobiliteitsambtenaar? (Margot van Overtveldt - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Is er al meer geweten over een potentiële mobiliteitsambtenaar?

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het gemeentebestuur tot op vandaag altijd gezocht heeft naar een intergemeentelijk verhaal, eerst met de gemeente Zoersel en nu zijn er contacten met Brecht. De visie van het bestuur is helder en wordt bevestigd door onze buurgemeente, samenwerking zou een winwin kunnen opleveren vooral in gemeenteoverschrijdende projecten zoals vervoerregio, Oosterweel, openbaar vervoer en dergelijke. Een ander deel van het takenpakket (parkeerverboden, wegomleggingen en dergelijke) kan op een administratief niveau ingevuld worden. Hopelijk vinden we in Brecht een partner anders zal het bestuur inderdaad deze piste deels moeten verlaten.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Communicatie over Tuinen & Lawaaihinder (Philippe Verschueren - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Vraag voor een dringende “Communicatie over Tuinen & Lawaaihinder” naar alle inwoners van onze gemeente

 

Situatie vandaag:

 

Coronatijd:

 

Corona verplicht ons allen in ons kot te blijven en dat zal waarschijnlijk nog een tijdje duren. Kinderen gaan niet naar school, mensen werken van thuis.

In Schilde hebben we geluk dat vele mensen een tuin hebben zodat het thuisblijven aangenamer is dan zij die in een appartement in de steden wonen.

 

Met de lente in het land, het mooie weer en zomerse temperaturen, zit iedereen dan ook in zijn tuin om te spelen met de kids, te plonsen in het zwembad(je) of simpelweg te genieten van de rust en het groen.

 

Ook deze zomer zullen mensen meer dan waarschijnlijk thuisblijven gezien de ongekende situatie, afgelaste vakanties en reisonzekerheden in alle landen van de wereld.

 

Lawaaioverlast:

 

Vandaag zijn er in onze gemeente reeds een aantal gevallen bekend van lawaaioverlast.

Sommige mensen achten het nodig om buiten muziek op te zetten.

Anderen vinden het nodig om op zondag hun gras te maaien of andere lawaaierige machines te gebruiken.

 

Dit leidt op sociale media en in sommige straten tot frustraties en potentiële burenruzies.

 

Oproep tot respect voor de buren:

 

Ik zou de gemeente willen vragen om een positieve communicatie te willen doen naar alle inwoners van deze gemeente:

 

Met de vraag om in deze tijden extra attent te zijn om de rust van de buren niet te verstoren en lawaaihinder te vermijden:

 

          Door geen geluidsinstallaties op te zetten in de tuin

          Door geen ontploffings -of elektrische motoren te gebruiken op zon -en feestdagen

          Door ’s nachts en op zon -en feestdagen geen glas te storten in de glasbollen

          en door alle andere geluiden die van aard zijn dat de rust van de buren te verstoren te vermijden (zoals ook vermeld in de GAS-reglement van de gemeente)

 

Zo kan iedereen deze dagen en in de zomer optimaal van zijn tuin genieten in onze mooie en groene gemeente.

 

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat er naar aanleiding van deze vraag tot toelichting gecommuniceerd werd over deze materie via de externe nieuwsbrief. Wat de 2970 info betreft, is de druk van de editie mei-juni reeds in opmaak. In een latere editie kan de boodschap evenwel nog worden meegenomen, zeker ook omdat het GAS-reglement kortelings herzien wordt. Dhr. D. Bauwens (N-VA) lanceert bij deze ook een oproep naar alle inwoners om bij overlast in eerste instantie zelf contact op te nemen met de betrokken buurtbewoner. Wanneer dit geen soelaas brengt, is het natuurlijk aangewezen om de politie te bellen.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) begrijpt dat het te laat is om de boodschap via de geprinte mediakanalen te verspreiden, maar verwijst naar het voorstel van mevr. M. Van Overtveldt (Groen). Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) vraagt om een kleine nota voor te bereiden die via de sociale media verspreid kan worden en die eventueel kan worden afgeprint en via de brievenbussen kan worden bezorgd aan inwoners die het GAS-reglement niet naleven.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) neemt dit voorstel mee.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Stand van zaken hondenweide (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Ik heb gehoord van verscheidene mensen dat de hondenweide bijna klaar is en zou openen.

Kan ik een concrete stand van zaken krijgen over dit dossier?

Zal deze opengaan in tijden van Corona, indien ja, hoe worden concrete maatregelen gecommuniceerd en gecontroleerd?

Is er al een reglement voorzien betreffende orde, netheid en veiligheid voor de hondenweide?

 

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat een reglement in opmaak is. Dit geldt ook voor de hondenweide zelf: de aanleg is nog volop aan de gang. In de editie mei-juni van 2970 info zal ook duidelijk worden meegegeven dat de weide pas opent nadat de coronamaatregelen worden afgezwakt en rekening houdend met eventueel geldende afstandsmaatregelen. Mevr. L. Scholiers (N-VA) vraagt zich aansluitend af hoe het zit met de gebruiksovereenkomst tussen het OCMW, dat eigenaar is van de grond, en het gemeentebestuur.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat het reglement ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn waardoor een gebruiksovereenkomst niet nodig is.

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 04 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/05/2020