VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

22 april 2024

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marijke Dillen, Annemie Laforce-Vergote, raadsleden;

 

Uur

20 uur

plaats

 

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 maart 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 23 januari 2023

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

BBC - Opvolgingsrapportering 2023

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

        Managementteam van 22 februari 2024

        Raadscommissie van 8 april 2024

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het vierde kwartaal van 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Organisatiebeheersing

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 juni 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het geïntegreerd kader voor organisatiebeheersing goed.

        Op 21 september 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan organisatiebeheersing goed.

        Op 21 februari 2022 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het aangepaste kader voor organisatiebeheersing goed.

 

Feiten en context

        Monitoring is het systematisch en continu verzamelen van relevante gegevens om gericht op te volgen of de (beleids)doelstellingen gerealiseerd worden en de dienstverlening goed verloopt. Dit stelt het bestuur in staat om te weten of het op koers zit om de doelstellingen te bereiken.

        Een adequaat en effectief monitoringsysteem voor lokale besturen voldoet onder andere aan volgende doelstellingen rond organisatiebeheersing:

        de organisatie weet over welke informatie en rapporten ze wil beschikken om de realisatie van haar doelstellingen en haar dienstverlening op te volgen;

        de organisatie gebruikt de gerapporteerde informatie als sturingsinstrument.

        Een goed functionerende organisatie realiseert drie doelstellingen met haar aanpak van organisatiebeheersing:

        de organisatie hanteert een kader voor organisatiebeheersing;

        de organisatie kent haar belangrijkste verbeterpunten en risico's voor de management- en de ondersteunende processen, ze hanteert een strategie om deze te beheersen en volgt deze strategie op;

        de organisatie evalueert regelmatig de manier waarop ze werkt aan haar organisatiebeheersing en stuurt die bij.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Inspraak en advies

        Managementteam van 22 februari 2024

        Raadscommissie van 8 april 2024

 

Argumentatie

        De organisatie beschikt over rapporten waarmee ze een duidelijk zicht heeft op de interne werking en de dienstverlening.

        Leidinggevenden krijgen periodieke rapportages met betrouwbare gegevens die belangrijk zijn om de werking en de output van hun dienst op te volgen.

        De organisatie stuurt bij op basis van de evaluatie van de rapportagegegevens.

        De tussentijdse rapporten organisatiebeheersing worden besproken in het managementteam.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing van het vierde kwartaal van 2023.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Deontologische code

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 31 mei 2021 vond een workshop voor de raadsleden plaats over de deontologische code. De workshop werd begeleid door Governance & Integrity. 

        Op 28 juni 2021 is het bureau van de gemeenteraad samengekomen om de verdere aanpak te bespreken. Dit project zou worden verdergezet na de goedkeuring van het nieuw huishoudelijk reglement van de raden. De goedkeuring vond plaats op 20 juni 2022. 

        Een dialoog over deontologie met het managementteam vond plaats op 1 december 2022.

        Op 27 februari 2023 heeft een workshop plaatsgevonden met de leden van het college van burgemeester en schepenen.

        Op 21 juni 2023 vond een workshop plaats met de leden van de deontologische commissie onder begeleiding van Governance & Integrity.

        Op 18 december 2023 werd de samenstelling van de deontologische commissie goedgekeurd op de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten en context

De oprichting van een deontologische commissie werd verplicht door een wijziging aan het decreet lokaal bestuur. Lokaal bestuur Schilde heeft deze wijziging aangegrepen om de volledige deontologische code te actualiseren en optimaliseren. 

 

Juridische gronden

Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad neemt een deontologische code aan en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

 

Inspraak en advies

Deontologische commissie van 18 januari 2024 en 4 maart 2024

 

Argumentatie

        De deontologische code geeft mandatarissen een houvast. 

        De code schept een duidelijk kader waarbinnen ze hun mandaat kunnen opnemen en creëert een veilige omgeving. Openheid en transparantie zijn de sleutelwoorden.  

        Naast de decretale verplichting, geeft deze code een overzicht van wet- en regelgeving.  Ze gaat uit van een gedeelde norm en ondergrens voor integer handelen. Op deze manier draagt de code ook bij aan het bevorderen van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de politiek.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de deontologische code goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Kapitaalvermindering AGB

 

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de finalisatie van de jaarrekening 2023 van het AGB werd op 6 en 7 maart 2024 het advies van Moore Public en GD&A advocaten ontvangen om een kapitaalsvermindering voor het AGB door te voeren.

 

Juridische gronden

Artikel 14 van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB
Een vermindering van het kapitaal is enkel mogelijk om exploitatieverliezen, minderwaarden of (duurzame) waardeverminderingen te compenseren.

 

Argumentatie

        Het kapitaal van het AGB bedraagt 1.500.000 euro. Het AGB streeft sinds haar oprichting een winstoogmerk na.

        In de jaarrekening 2022 staan voor een bedrag van 448.887,26 euro aan overgedragen verliezen vermeld. Winstuitkeringen zijn niet mogelijk gelet de aanwezigheid van verliezen op het passief van de balans. Het is aangewezen deze verliezen aan te zuiveren middels een kapitaalvermindering.Daarnaast wordt voorzien in de uitkering van 676.784,19 euro kapitaal aan de gemeente en de omzetting van 224.328,55 euro in een renteloze lening.

        De totale kapitaalvermindering bedraagt derhalve 1.350.000 euro.

        Het statutaire kapitaal zal derhalve na aanzuivering van verliezen, uitkering en omzetting in renteloze lening 150.000 euro bedragen.

        De aanzuivering van verliezen door een kapitaalvermindering wordt fiscaal geneutraliseerd door een verhoging van de begintoestand van de reserves.

        Vermits de autonome gemeentebedrijven, uitgezonderd de opmaak en bekendmaking van de jaarrekening in NBB-vorm niet onderworpen zijn aan het WVV (Wetboek vennootschappen en verenigingen) dienen de voorwaarden tot kapitaalvermindering voorzien in het WVV (Wetboek vennootschappen en verenigingen) niet te worden getoetst.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de vermindering van het kapitaal met 1.350.000,00 euro door

        aanzuivering van de verliezen voor 448.887,26 euro;

        omzetting in een renteloze lening voor 224.328,55 euro en

        uitkering voor 676.784,19 euro aan de gemeente

te brengen tot 150.000,00 euro.

Artikel 2. Artikel 6 van de statuten inzake maatschappelijk kapitaal wordt in navolging van artikel 1 van dit besluit gewijzigd als volgt:

Artikel 6 - Maatschappelijk kapitaal

§1. De gemeente kan inbrengen doen ten titel van maatschappelijk kapitaal middels inbrengen in speciën of middels de inbreng van onroerende en roerende goederen.

§2. Het geplaatste maatschappelijke en statutaire kapitaal van het bedrijf bedraagt honderdvijftig duizend euro.

§3. Behoudens in geval van ontbinding van het AGB kan dit maatschappelijk kapitaal niet worden vervreemd, uitgekeerd of overgedragen, noch geheel noch gedeeltelijk, op welke wijze dan ook.

§4. Een vermindering van het kapitaal is slechts mogelijk om exploitatieverliezen, minderwaarden of (duurzame) waardeverminderingen te compenseren; onverminderd hetgeen is bepaald in artikel 41 van deze statuten.”

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Renteloze lening AGB

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad besliste op 20 november 2017 om de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, afgekort AGB Schilde goed te keuren.

        De Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand keurde de gemeenteraadsbeslissing van 20 november 2017 goed die gepubliceerd werden in het Belgisch Staatsblad van 13 april 2018.

 

Feiten en context

        De liquiditeitspositie van het AGB laat geen integrale en onmiddellijke financiering van de transactiekredieten toe.

        GD&A advocaten en Moore adviseren om jaarlijks een renteloze lening te geven vanuit de gemeente aan het AGB om de middelen te voorzien om de investeringen te kunnen uitvoeren.

 

Juridische gronden

        Prijssubsidiereglement zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2018

        Artikelen 231-244 van het decreet lokaal bestuur betreffende het autonoom gemeentebedrijf

        Beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van datum 17 december 2018

 

Argumentatie

        Voorafgaand aan deze beslissing heeft de gemeenteraad besloten tot vermindering van het kapitaal van het AGB. Naast een incorporatie van vorige verliezen dient de kapitaalvermindering te worden gefinancierd door het AGB, die hiervoor over onvoldoende liquiditeiten beschikt.

        Om die reden is het aangewezen dat de gemeente een renteloze lening verstrekt aan het AGB. Op die manier kan de kapitaalvermindering gespreid in de tijd worden afgelost.

        De financiering is renteloos teneinde de financiële situatie van het AGB niet nodeloos te belasten.

        Het WVV (wetboek van vennootschappen en verenigingen) is niet van toepassing op AGB’s, uitgezonderd wat betreft het opstellen en bekendmaken van de jaarrekening volgens NBB-model, waardoor de voorwaarden vervat in het WVV (wetboek van vennootschappen en verenigingen) niet moeten worden getoetst.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de leningsovereenkomst financiering kapitaalvermindering tussen de gemeente Schilde en het AGB Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Aansluiten Brecht samenwerkingsovereenkomst VDAB

 

 

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring van de OCMW-raad op 1 december 2016 van de samenwerkingsovereenkomst 2016-2019 voor een inclusief lokaal arbeidsmarkt-, werkgelegenheids- en welzijnsbeleid.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 november 2016 om de samenwerkingsovereenkomst niet te ondertekenen omdat in de samenwerkingsovereenkomst de rol van de gemeente vaag omschreven staat en het engagement dat de gemeente moet opnemen ook zonder ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst mogelijk is.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 augustus 2021 om akkoord te gaan met de feedback op de eerste draft van de samenwerkingsovereenkomst met VDAB en om het advies van het managementteam te vragen over de impact van deze overeenkomst op verschillende beleidsdomeinen.

        Goedkeuring van de gemeenteraad van 16 augustus 2022 van de samenwerkingsovereenkomst met VDAB.

 

Feiten en context

        Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen.

        Vanuit de doelstelling om te streven naar een werkzaamheidsgraad van 80%, wil het Departement Werk & Sociale Economie en VDAB sterker samenwerken met de lokale besturen.

        VDAB wil een samenwerkingsovereenkomst uitwerken met de lokale besturen waarbij ieders expertise gevaloriseerd wordt en om te bepalen waar VDAB en de lokale besturen samen op willen inzetten.

        Omdat het voor VDAB onmogelijk is om met alle 300 gemeenten apart een overeenkomst op te maken wordt er gekeken naar de clusters sociale economie (en de bijhorende regisseur) om op dat niveau lokale overeenkomsten af te sluiten.

        KINA heeft de regierol sociale economie voor periode 2020-2025 voor acht lokale besturen: Essen, Ranst, Kalmthout, Wijnegem, Schilde, Schelle, Zandhoven en Zoersel.

        KINA nam vanuit de regierol sociale economie voor de lokale besturen die deel uitmaken van de regieregio van KINA het initiatief om te zoeken naar uniformiteit in de afspraken van lokale besturen met VDAB.

        Er werden bijeenkomsten op strategisch niveau georganiseerd waarbij drie gemeenschappelijke strategische doelstellingen vastgelegd werden: meer mensen aan de slag/elk talent telt, veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt en sterke loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat.

        Lokaal bestuur Brecht wenst toe te treden tot het regieverband.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse regering van 26 oktober 2012 houdende de regierol van de gemeenten op het vlak van de sociale economie

        Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

 

Inspraak en advies

Advies van het managementteam van 14 oktober 2021

 

 

Argumentatie

        Samenwerken met VDAB is belangrijk in functie van een sterke arbeidsmarkt.

        Eenduidige afspraken met een duidelijke taakverdeling tussen VDAB en lokale besturen zijn cruciaal om de samenwerking in de praktijk zo vlot mogelijk te laten verlopen

        De regierol sociale economie wordt binnenkort verbreed tot een lokale regierol 'sociale economie en werk' waarbij regisseurs sociale economie een coördinerende, netwerkende en beleidsvoorbereidende rol toebedeeld krijgen voor het domein werk en sociale economie.

        De uitvoering van de acties in de samenwerkingsovereenkomst heeft een impact op de diensten van de gemeente en OCMW.

        De toetreding van verandert niets aan de bestaande werking of financiering van het project.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad gaat akkoord met de toetreding van lokaal bestuur Brecht aan het regieverband KINA sociale economie.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Aankoop - Noorderlaan

 

 

Voorgeschiedenis

        11 december 2024 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan het adres Noorderlaan met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_B_024_00 met een oppervlakte van 828 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        11 maart 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 28 980 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 22 maart 2024 ontving de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 28.980 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

        Door de affectatie tot het openbaar domein kan verkrijgende verjaring niet meer ingeroepen worden.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001845

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 28 980 euro

notariskost raming 2 500 euro

verleend 24/016 van datum 25 maart 2024

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Noorderlaan met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A,471_B_024_00.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist na aankoop de grond aan de Noorderlaan met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A,471_B_024_00 te affecteren tot het openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Aankoop - Karekiet ZN

 

 

Voorgeschiedenis

        11 december 2023 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Karekiet ZN met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00 met een oppervlakte van 653 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken

        11 maart 2024 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het
schattingsverslag en beslist:

        een bod van 22 855 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Op 21 maart 2024 ontving de gemeente Schilde een mail van de eigenaar, waarin het bod van 22.855 euro aanvaard wordt.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        Verderzetting van het aankoopbeleid in het dossier Schildestrand.

        Door de affectatie tot het openbaar domein kan verkrijgende verjaring niet meer ingeroepen worden.

 

Financiële gevolgen

MJP

Actie

MJP001845

AC000129

Algemene rekening

22200000000

Beleidsveld

050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 22 855 euro

notariskost raming 2 500 euro

verleend 24/017 van datum 25 maart 2024

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Karekiet ZN te Schilde met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist na aankoop de grond aan de Karekiet ZN te Schilde met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_N_016_00 te affecteren tot het openbaar domein.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Aankoopakte- adres Friedadreef 80

 

 

Voorgeschiedenis

        3 april 2023 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 80 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471Z met een oppervlakte van 222m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken.

        4 september 2023 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist:

        een bod van 7 770 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad;

        wanneer het bod goedgekeurd wordt door de gemeenteraad, notaris Cootjans & Haagdorens aan te stellen om de ontwerpakte op te maken.

        16 oktober 2023 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan Friedadreef 80 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 Z.

        8 april 2024 - het college van burgemeester en schepenen beslist om de ontwerpakte voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 april 2024.

 

Feiten en context

        Notaris Cootjans & Haagdorens heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

        De verkopende partij vraagt om het saldo te ontvangen bij akte en niet binnen de zestig dagen na akte zoals gewoonlijk.

 

Juridische gronden

        Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

        Artikel 3.45 van Wet houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek
Goederen behorend tot het openbaar domein zijn niet voor verkrijgende verjaring door een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon vatbaar en kunnen evenmin het voorwerp van natrekking of van enige andere wijze van oorspronkelijke verkrijging zijn ten gunste van een andere privaatrechtelijke of publiekrechtelijke persoon.

 

Argumentatie

        Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

        Door het perceel te affecteren tot het openbaar domein kan er geen beroep meer gedaan worden op verkrijgende verjaring.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001845

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 7 770 euro

notariskosten 2 700,31 euro

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 80, met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A_471 Z, aan de prijs van 7.770 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 80 met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471Z goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist het aangekochte perceel met kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471Z  na aankoop te affecteren tot het openbaar domein.

Artikel 4. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Aankoopakte- adres Friedadreef 51

 

 

Voorgeschiedenis

        28 augustus 2023 - het college van burgemeester en schepenen heeft interesse in de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 51 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_C_007_00 met een oppervlakte van 202 m² en beslist om een beëdigd schatter aan te stellen om het schattingsverslag op te maken.

        27 november 2023 - het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het schattingsverslag en beslist:

        een bod van 7 070 euro voor te leggen aan de eigenaar;

        wanneer het bod aanvaard wordt door de eigenaar het voorstel tot aankoop te agenderen op de gemeenteraad;

        wanneer het bod goedgekeurd wordt door de gemeenteraad, notaris Cootjans en Haagdorens aan te stellen om de ontwerpakte op te maken.

        22 januari 2024 - de gemeenteraad beslist over te gaan tot de aankoop van de eigendom gelegen aan de Friedadreef 51 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471_C_007_00.

        8 april 2024 - het college van burgemeester en schepenen beslist om de ontwerpakte voor te leggen aan de gemeenteraad van 22 april 2023.

 

Feiten en context

        De notaris heeft het ontwerp van de akte overgemaakt.

        Er werd een verzoekschrift bij de vrederechter ingediend op 2 april 2024.

        Op 4 april 2024 besloot vrederechter Herbert Verstreken om notaris Caroline Haagdorens te Schilde aan te stellen om het goed uit de hand te verkopen volgens de voorwaarden bepaald in de ontwerpakte.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

        De eigenaar staat onder bewind, de vrederechter moest zijn akkoord geven voor deze verkoop.

        Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001845

Actie

AC000129

Algemene rekening

2200000000

Beleidsveld

0050

Bedrag

 

Visum financieel directeur

aankoop 7 070 euro

notariskosten 2 500 euro (raming)

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendommen aan de prijs van 7.070 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 51 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 26 oktober 2020 besliste de gemeenteraad om het burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen.

        Op 24 augustus 2021 besliste de gemeenteraad om het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) goed te keuren.

        Op 19 september 2022 besliste de gemeenteraad om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) goed te keuren.

        Op 17 oktober 2022 besliste de gemeenteraad om het gemeentelijk klimaatactieplan goed te keuren.

        Op 27 februari 2023 nam de gemeenteraad kennis van de eerste rapportering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

        Op 15 mei 2023 besliste het college van burgemeester en schepenen om niet in te tekenen op het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 (LEKP 2.1).

 

Feiten en context

        De rapportering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact gebeurt in het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

        De inhoudelijke rapportering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact met betrekking tot de voortgang moet jaarlijks worden opgemaakt en na het voorleggen aan de gemeenteraad ingediend worden bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. In 2024 moet de rapportering gebeuren voor 1 mei 2024.

        De financiële rapportering gebeurt via de jaarrekening. Voor 2025 wordt er naar een nieuwe model van financiële rapportering overgeschakeld.

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten houdt een engagement in voor 16 specifieke doelstellingen in vier werven.

        Er wordt gewerkt met een cofinancieringsprincipe, dat wil zeggen dat het lokaal bestuur moet kunnen aantonen dat ze voor iedere LEKP-ronde ten minste het dubbele bedrag hebben uitgegeven van het subsidiebedrag dat zij ontvingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 56 §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

        Artikel 2 § 2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

        Europese Green Deal 2050

        Burgemeestersconvenant 2030

        Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) 2021 - 2030

        Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEPK) 2021 - 2030

        'Fit for 55'- pakket van de Europese Commissie

        LEKP 1.0 en 2.0

        Gemeentelijk Klimaatplan

        Gemeentelijk Natuurplan

        Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024
Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

 

Inspraak en advies

Raadscommissie van 8 april 2024

 

Argumentatie

        Door het ondertekenen van het Lokaal Energie en Klimaatpact 1.0 en 2.0 heeft gemeente Schilde zich geëngageerd om de daarin opgenomen doelstellingen te verwezenlijken tegen 2030.

        Dit pact wil een partnerschap tussen het Vlaamse en lokale niveau extra (financieel) ondersteunen en bevorderen om sneller resultaten te verkrijgen. Projecten die dienen om de doelstellingen te behalen kunnen door de subsidie van het LEKP 1.0 en 2.0 ondersteund worden.

        Om de subsidie te ontvangen moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportage gebeuren op de gemeenteraad. De financiële rapportage gebeurt via de jaarrekening.

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001724

Actie

AC000019

Algemene rekening

7405000000

Beleidsveld

0350

Bedrag

 

 

Visum financieel directeur

Subsidiebedrag ronde 2023 (betaling 2024):
LEKP 1.0: 73 484,47 euro

LEKP 2.0: 25 574,99 euro

niet van toepassing

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

1.650 000 € voor de voetbalclub 's-Gravenwezel - Toegevoegd punt

 

 

Waarom wordt er niet gezocht naar een goedkopere oplossing?
Waarom mee-renoveren aan de totaal verkrotte Kattenberghoeve van Axel Vervoordt, die al 15 jaar leeg staat ?
Zelfs de club is geen vragende partij . Zij vragen , ik citeer : “ liever gewoon een nieuw gebouw met kleedkamers en cantine “

Waarom alles verplaatsen naar de St Jobsteenweg ?
- Om alle activiteiten te verleggen in die richting zodat de gronden van Vervoordt beter gevrijwaard worden ?
-Zodat de bewoners van de huizen aan de St Jobsteenweg letterlijk “alles” in hun achtertuin krijgen.!

Waarom 250 000€ aan BUUR/SWECO betalen ? Een mega bedrijf aangesproken door Vervoordt . ( de gemeente zal wel betalen …). Zo zot zijn wij toch niet ?

Groen vraagt bij deze aan alle raadsleden met gezond verstand om de ‘“ princiep overeenkomst “ niet voor akkoord te laten registreren.

Gaat u allemaal eens kijken naar de Kattenberghoeve aub ?

 

Lot van het agendapunt

Er is beleidsmatig voor gekozen om het 15-jaar oude dossier deze legislatuur terug op te nemen. Schilde loopt zeer sterk achter op gebied van sportinfrastructuur ten opzichte van gelijkaardige gemeentes. Het is een uitdrukkelijke keuze van het bestuur om de inhaalbeweging te maken met twee grote investeringen: de sporthal en het masterplan Molenakker. Er is overleg geweest met alle actoren (voetbalclub, buurcomité, scouts,…) en deze geven positieve signalen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Evaluatie opruimactie lenteschoonmaak, zwerfvuil - Toegevoegd punt

 

 

Op 23.3 organiseerden Mevr. Duyssens en ikzelf een opruimactie in onze gemeente. We kregen hierbij de hulp van kring-12, waarvoor dank. Ook enkele collega’s staken hun handen uit het fluoriderende hesje van Mooimakers om te helpen. Ongeveer 35 zakken zwerfvuil werden er geraapt. Zwerfvuil blijft ook in onze gemeente een probleem. De 2-jaarlijkse acties tonen aan dat de hoeveelheid zwerfvuil zeker niet afneemt. Dat betreuren wij.
Met deze actie willen we dan ook druk zetten op het gemeentebestuur om de strijd tegen het zwerfvuil te blijven voeren en in te zetten op een sterk zwerfvuilbeleid. Wij pleiten om elk jaar een maand tegen zwerfvuil ter organiseren “operatie proper”, acties tegen zwerfvuil waar zowel verenigingen, scholen als inwoners worden bij betrokken. Initiatieven kunnen dan een beloning hiervoor krijgen.
Verder vragen wij ook het gemeentebestuur om toe te treden tot de statiegeldalliantie. Blikjes blijven in hoeveelheid de grootse fractie zwerfvuil.
Het uiteindelijke doel is te komen tot een gemeentelijk integraal beleid dat is gestoeld op zes pijlers (participatie - communicatie - infrastructuur - omgeving - handhaving - preventie) Wij gaan dan ook voor een gemeente zonder zwerfvuil en of sluikstort.

 

Lot van het agendapunt

Er wordt deze legislatuur nog gewerkt aan een zwerfvuilbeleid.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Motie: Toetreden tot de statiegeldalliantie - Toegevoegd punt

 

 

Feiten en context

Hans Hanssen (CD&V) diende een motie in om toe te treden tot de statiegeldalliantie.

 

Argumentatie

        40% van het zwerfvuil bestaat uit blik de grote ergernis van burgers omtrent zwerfvuil in hun woonomgeving, in het straatbeeld en de natuur

        de studies uit 2017, 2019, 2021 en 2023 van Testaankoop die de bereidheid bij burgers aantonen om verpakkingen terug naar de winkel te brengen

        de zwerfvuilanalyses van de OVAM die door de jaren heen -sinds 2015- aantonen dat zwerfvuil nog altijd een groot probleem is

        de studie van het studiebureau CE Delft (2017) dat aantoont dat de invoering van statiegeld de hoeveelheid blikjes en flesjes potentieel significant vermindert

        de studie van RDC Environnement (2024) naar het ideaal statiegeldscenario dat geen rekening houdt met de impact van zwerfvuil op het milieu

        de Europese visie om richting een circulaire verpakkingssector te gaan waar bedrijven hun verantwoordelijkheid dragen

        de overvolle agenda’s van lokale besturen en de krappe middelen waar ze mee werken

        de extra kosten voor lokale besturen (personeel, sensibilisatie, materiaal, verwijderingskosten,...) voor de opruiming van zwerfvuil

        het feit dat zwerfvuil voor een groot deel uit drankverpakkingen bestaat ondanks de jarenlange sensibiliseringscampagnes en opruimacties

        het succes van het gekende statiegeld in andere Europese landen zoals Zweden, Denemarken en Finland

        de blauwe zak haar succes heeft bewezen maar niet helpt tegen zwerfvuil

        de schade aan de natuur die zwerfvuil met zich meebrengt

        de schade die zwerfvuil toedient aan de landbouwindustrie

        de schade die zwerfvuil toedient aan de koopkracht van burgers

 

BESLUIT

Stemming:  (De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de statiegeldalliantie)  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools, Els Heip en Pascale Gielen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de statiegeldalliantie.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Stand van zaken Witte kerk - Toegevoegd punt

 

 

Ik lees in het verslag van het CBS van 18.03 dat de (vooropgestelde) gunning voor de Witte kerk niet wordt gegeven en dat de kosten in kaart worden gebracht om deze zelf te dragen om de Witte kerk conform te maken op het gebied van brandveiligheid en elektriciteit. Deze bedenking heeft onze fractie vanaf het begin toen de voorwaarden van de gunningsopdracht bekend werden. Waarom doet het bestuur de kosten zelf niet? Kostbare tijd is volgens ons verloren gegaan. Maar goed, we zullen dit catalogeren onder voortschrijdend inzicht.
Onze vraag:
-hoe ziet het bestuur de verder gunning en exploitatie van de Witte kerk?
-zijn het dezelfde kandidaten voor de uiteindelijke exploratie of worden er een nieuwe gunningsvoorwaarden opgesteld?

 

Lot van het agendapunt

Een bestek wordt opgemaakt zodat de werken kunnen worden uitgevoerd, en dan zullen er opnieuw kandidaten worden gevraagd om een invulling te geven. Er zal verder worden gewerkt aan het lange termijnplan.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Oplossing Werf 44 - Toegevoegd punt

 

 

Werf 44 heeft veel bezoekers o.w.v. de vele activiteiten die er georganiseerd worden of lessen die er gevolgd kunnen worden. Helaas kunnen deze mensen niet meer terecht in de brasserie voor een hapje of een drankje. Kan er onderzocht worden of er geen koffieautomaat, drankautomaat of automaat met versnaperingen gezet kan worden in de wandelgangen (eventueel in lease of huur?) en dit in afwachting van een toekomstige heropening van de brasserie?

 

Lot van het agendapunt

De optie om een koffieautomaat of frisdrankenautomaat in Werf44 te plaatsen zal worden bekeken, rekening houdend met de huidige problematiek van hangjongeren in Werf44.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Zwembad naar de school, Swimwise Cube - Toegevoegd punt

 

 

Het bestuur besliste eerder deze legislatuur uit de intergemeentelijke samenwerking te stappen voor de bouw en exploratie van het zwembad. Uiteraard betreuren wij dit. Vlaanderen snakt naar zwemwater en onze scholen moesten noodgedwongen op moeilijke uren gaan zwemmen, hun zwemuren meer dan halveren en sommige scholen gaan zelfs niet zwemmen. Ook de privézwemlessen hebben een wachtlijst. Uiteindelijk is kunnen zwemmen van levensbelang.
De Swimwise Cube is een mobielzwembad, het is een ideaal instructiebad om de jongste kinderen te leren zwemmen, de Cube komt naar de scholen of staat op een centrale plaats in de gemeente. Op 1.5 uur kan een hele klas zwemmen. De Cube is ook energievriendelijker dan een klassiek zwembad, ook de kosten voor de bus vallen weg. Misschien is dit de oplossing voor onze gemeente. Hierbij vragen wij aan het bestuur om de mogelijkheden van de Swimwise Cube te onderzoeken.

 

Lot van het agendapunt

Het bestuur heeft voor een oplossing gezorgd zodat schoolgaande kinderen kunnen blijven zwemmen tegen een gunstig tarief in Brasschaat. Er is ook nog ruimte voor groei, om meer klassen te laten zwemmen, afhankelijk van de vraag van de individuele scholen. De SwimWise Cube zal onderzocht worden.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Geluidsmetingen Vogelenzang - Toegevoegd punt

 

 

Waarom wilt het CBS de nieuwe geluidsmetingen op en rond het gebied van de Vogelenzanglaten uitvoeren in mei , en niet in de maanden juli en augustus wanneer de geluidshindervoor de buurtbewoners het hoogst is ?

En ook zij graag op hun terras zitten , maar misschien dan ook gezellig willen praten !

 

Lot van het agendapunt

Er is bewust gekozen om het onderzoek in mei te laten gebeuren. Tijdens de zomermaanden zijn er veel mensen op vakantie.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Aanstelling afgevaardigde AV Thuisrand

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 6 april 2023 ontvangt het lokaal bestuur een brief van De Voorkempen H.E. met het ministerieel besluit over de erkenning van de besloten vennootschap "De Voorkempen" als woningmaatschappij en de verder te ondernemen stappen.

        Op 15 mei 2023 beslist de gemeenteraad om:

        de omvorming van de huidige SHM De Voorkempen-H.E. tot de nieuwe woonmaatschappij De Voorkempen-H.E. onder de vorm van een besloten vennootschap goed te keuren;

        dhr. Hendrik Bellens af te vaardigen als lid van de raad van bestuur van De Voorkempen - H.E.

 

Feiten en context

        Schilde was aandeelhouder van Arro Antwerpen.  Arro is gefusioneerd met Woonhaven. Na deze fusie is er een opsplitsing gebeurd in Woonkade en Thuisrand.  De aandelen van Schilde van Arro Antwerpen zijn hierdoor bij Thuisrand terecht gekomen. 

        Hierdoor wordt het lokaal bestuur Schilde uitgenodigd voor de algemene vergaderingen van Thuisrand die doorgaan op 14 mei 2024 en 18 juni 2024. 

 

Juridische gronden

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan de volgende bevoegdheid niet delegeren aan het college van burgemeester en schepenen: 4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

        Artikel 35 van het decreet lokaal bestuur
Voor elke benoeming in ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt een afzonderlijke stemming gehouden.
Als de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.
Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Argumentatie

De hervorming van de woonmaatschappijen wordt stap per stap uitgevoerd met als doel tot één woonmaatschappij per werkingsgebied te komen.

 

BESLUIT

Geheime stemming: (De gemeenteraad beslist dhr. Hendrik Bellens aan te duiden als afgevaardigde voor de algemene vergaderingen van Thuisrand.) 21 stemmen voor, 2 stemmen tegen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist na geheime stemming dhr. Hendrik Bellens aan te duiden als afgevaardigde voor de algemene vergaderingen van Thuisrand.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

IKA - Algemene Vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Kristof Droessaert aan als afgevaardigde en Yolande Avontroodt als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De gemeente werd per e-mail en aangetekend schrijven opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 13 juni 2024 plaats heeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

        Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 2 april 2024 overgemaakt.

        De agenda van de algemene vergadering van IKA van 13 juni 2023 bevat volgende agendapunten:

        kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023;

        goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels);

        vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV;

        kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2023;

        statutaire benoemingen;

        statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd op 18 januari 2013
De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

        Artikel 432, §3 van het decreet lokaal bestuur
Bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Pascale Gielen

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA van 13 juni 2024:

        Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023;

        Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels);

        Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV;

        Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2023;

        Statutaire benoemingen;

        Statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 13 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Fluvius - Algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

        De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Hendrik Bellens aan als afgevaardigde en Peter Mendonck als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

        De gemeente werd per e-mail en aangetekend schrijven van 2 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 12 juni 2024 plaatsheeft in het Lindner Hotel te Antwerpen.

        Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per aangetekende brief van 2 april 2024 overgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, namelijk tot einde 2024.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, Franky Cools en Pascale Gielen

4 onthoudingen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Els Heip

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 12 juni 2024 goed te keuren:

        kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023;

        goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels). Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV;

        kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2023;

        voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas;

        desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten;

        statutaire benoemingen;

        verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 5 en desgevallend 6 en 7 bij authentieke akte te doen vaststellen;

        statutaire mededelingen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist de vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 12 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3. De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 22 04 2024

Kerkfabriek OLVTHO - Eindrekening

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen goed.

 

Feiten en context

        Op 27 juni 2022 stopte de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen haar activiteiten.

        Op 3 april 2024 werd de eindrekening van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen bezorgd aan Lokaal bestuur Schilde.

        Op 8 april 2024 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van deze eindafrekening.

 

Juridische gronden

        Artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

De besturen van de eredienst stellen jaarlijks een budget op en bezorgen dat voor 30 juni aan het centraal bestuur, als er een werd opgericht.

 

Argumentatie

Er blijft nog 39.764,89 euro exploitatiebudget over. 

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de eindrekening van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 25/06/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.