VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

18 augustus 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Verslag gemeenteraad 15 juni 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Marijke Dillen

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 15 juni 2020 mits onderstaande opmerkingen goed:

          aan agendapunt 2 wordt toegevoegd: "Mevr. M. Struyf (CD&V) leest in een verslag van het college van burgemeester en schepenen van begin deze maand dat de organisatoren van het Winterdorp geconfronteerd werden met een extra kost waarmee ze geen rekening hadden gehouden. Ze wil hier graag een aantal vragen over stellen.

Mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) verwijst naar het huishoudelijk reglement dat voorschrijft dat inhoudelijke materie moet worden aangebracht als een vraag om toelichting."

          agendapunt 13 wordt als volgt verduidelijkt: "Dhr. O. Verhulst (Open VLD) hoort de roep van de oppositie om de zone 30 in de Schoolstraat te behouden. Groen en CD&V lijken van mening dat zoveel te meer zone 30 er komt, zoveel te beter het is. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) vindt dit echter een onvoldragen standpunt. Wat bijvoorbeeld wel een interessant debat zou kunnen opleveren, is de puur hypothetische discussie om van gans de dorpskern een zone 30 te maken in plaats van de huidige discussie over enkele meters zone 30. Maar voor dergelijk debat is visie, technische adviezen en een onderzoek in de verkeerscel nodig."

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Corona - Bekrachtiging burgemeesterbesluit over zittingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad van bestuur van het AGB via Microsoft Teams en zonder publiek

 

 

Voorgeschiedenis

Burgemeesterbesluit van 5 augustus 2020 over zittingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad van bestuur van het AGB via Microsoft Teams en zonder publiek.

 

Juridische gronden

Artikel 134, §1 van de nieuwe gemeentewet
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

 

Argumentatie

In het kader van het voorkomen van de verdere verspreiding van COVID-19 is het belangrijk dat er dringende maatregelen worden genomen.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit over de zittingen van de gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad van bestuur van het AGB via Microsoft Teams en zonder publiek.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Klacht Agentschap Binnenlands Bestuur - Roland Doclo - werking lokaal bestuur (project "Shoplokaal")

 

 

Voorgeschiedenis

          Op 18 mei 2020 besliste de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen om het reglement voor de #shoplokaal_bon goed te keuren.

          Op 17 juni 2020 bezorgde het Agentschap voor Binnenlands Bestuur de klacht van Roland Doclo in verband met de werking van het lokaal bestuur (project "Shoplokaal").

          Op 29 juni 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen de uitgebreide toelichting over het voorwerp van de klacht goed te keuren.

          Op 30 juni 2020 werd de uitgebreide toelichting over het voorwerp van de klacht overgemaakt aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

 

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur maakte op 3 augustus 2020 haar standpunt over het voorwerp van de klacht over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

          Artikel 332 §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid beschikt over een termijn van dertig dagen om een besluit van de gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.

Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

          Artikel 333 van het decreet lokaal bestuur
Als een klacht wordt ingediend tegen een besluit van de gemeenteoverheid brengt de toezichthoudende overheid de indiener van de klacht op de hoogte van:

          de ontvangst van de klacht, binnen tien dagen nadat ze ontvangen werd;

          het verzoek van de toezichthoudende overheid aan de gemeenteoverheid om het besluit en het bijbehorende dossier te bezorgen binnen tien dagen na dat verzoek;

          het besluit van de toezichthoudende overheid over de ingediende klacht met vermelding van de motieven waarop het besluit is gebaseerd.

 

Argumentatie

In de klacht formuleert de heer Roland Doclo verschillende feiten/onregelmatigheden bij de selectie en toewijzing van de opdracht voor de #shoplokaal_bon:

          gebrek aan transparantie, wat kan weerlegd worden op basis van de wet op de overheidsopdrachten;

          het niet betrekken van de lokale adviesraad, wat kan weerlegd worden omdat het geen verplichting is de lokale adviesraad te betrekken bij elke beleidsbeslissing noch om het advies van de lokale adviesraad te volgen;

          favoritisme ten voordele van de leverancier aan wie de opdracht is toegewezen, wat kan weerlegd worden op basis van de vergelijkingstabel van de ingediende offertes;

          het gebruik van magneetstripkaarten, waarop het bestuur niet wenst in gaan;

          onvoldoende bescherming van de persoonsgegevens, wat kan weerlegd worden op basis van hoofdstuk 24 van de overeenkomst;

          financiële status van de leverancier, wat kan weerlegd worden op basis van de wet op de overheidsopdrachten;

          verzaken van de meldingsplicht door het lokaal bestuur, wat kan weerlegd worden op basis van het feitenverslag.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid inzake de werking van het lokaal bestuur (project "Shoplokaal").

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Corona - Taxiretributies en -belastingen

 

 

Feiten en context

          Schilde telt twee vergunde exploitanten van diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder die op 1 januari 2020 samen over een wagenpark van zeven voertuigen beschikken.

          Het exploiteren van diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder geeft aanleiding tot het innen van een jaarlijkse belasting. De belasting wordt geïnd door het gemeentebestuur.

          Voor aanslagjaar 2020 werd de belasting nog niet ingekohierd.

          Elke bestuurder die diensten voor individueel bezoldigd personenvervoer aanbiedt of uitvoert, heeft vanaf 1 juli 2020 een bestuurderspas nodig.

          De bestuurderspas wordt afgegeven en aangerekend door de gemeente waar de aanvrager gedomicilieerd is.

          Op datum van 22 juli 2020 heeft het gemeentebestuur van Schilde tien bestuurderspassen afgeleverd en aangerekend.

          Op 11 maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 erkend als een pandemie.

 

Juridische gronden

          Artikel 49, § 1-2 en 5 van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg zoals gewijzigd door het decreet van 8 mei 2009
De vergunningen die uitgereikt zijn geven aanleiding tot een jaarlijkse gemeentebelasting ten laste van de natuurlijke persoon of rechtspersoon die houder is van de vergunning.
Het bedrag van de belasting voor vergunningen bedraagt 250 euro per jaar en per in de akte van de vergunning vermeld voertuig.
De bedragen worden aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan.

          Artikel 8, §3 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer
De vergunninghouder is de eerste jaarlijkse retributie verschuldigd op het ogenblik van de afgifte van de vergunning en nadien telkens op 1 januari van het kalenderjaar.

          Artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer
De houders van vergunningen voor een taxidienst of voor een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder, die afgegeven zijn krachtens het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals van kracht vóór de inwerkingtreding van dit decreet, worden ertoe gemachtigd hun diensten te blijven exploiteren conform de voorwaarden en gedurende de resterende duurtijd van de lopende vergunning.

          Artikel 20 van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2019 betreffende de exploitatievoorwaarden voor het individueel bezoldigd personenvervoer
Conform artikel 17 van het decreet van 29 maart 2019 betaalt de aanvrager een retributie van 20 euro voordat de bestuurderspas wordt uitgereikt.

 

Argumentatie

          De COVID-19-pandemie heeft ingrijpende gevolgen voor de samenleving.

          Tijdens de zogenaamde lockdown werd er thuis gewerkt, niet gevlogen en was de horeca dicht. Als gevolg hiervan zit de taxisector in moeilijke papieren.

          De exploitanten van de diensten voor individueel bezoldigd personenvervoer betalen de bestuurderspassen van de bestuurders die ze tewerkstellen.

          De inning van taxiretributies en -belastingen zal naar aanleiding van de COVID-19-pandemie via een nooddecreet geschorst worden voor 2020.

          Het nooddecreet van de Vlaamse regering is nog in voorbereiding, maar gemeenten kunnen er alvast op anticiperen.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000688

Algemene rekening

7341400000

Beleidsveld

0020

Bedrag

Visum financieel directeur

min 2.500 euro

niet van toepassing

 

MJP

000716

Algemene rekening

7020000000

Beleidsveld

0290

Bedrag

min 300 euro

Visum financieel directeur

niet van toepassing

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om in 2020 geen belasting te heffen voor het exploiteren van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (decreet van 20 april 2001) en om geen retributie aan te rekenen voor de exploitatie van een dienst voor individueel bezoldigd personenvervoer (decreet van 29 maart 2019).

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om geen retributie aan te rekenen voor de bestuurderspassen die aangevraagd worden in 2020. De reeds gefactureerde bestuurderspassen worden gecrediteerd.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Jaarrekening 2019, schema's TJ4 en TJ6

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde in vergadering van 15 juni 2020 de jaarrekening 2019 van de gemeente Schilde goed.

 

Feiten en context

          De afdeling lokale financiën van het Agentschap Binnenlands Bestuur, Vlaamse overheid, stelde bij de controle van de jaarrekening 2019 van de gemeente Schilde vast dat de verplichte schema's TJ4 en TJ6 ontbraken.

          Vaststelling door de gemeenteraad is noodzakelijk.

 

Juridische gronden

          Artikel 56, §1 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.

          Artikel 249, §1 en §3 van het decreet lokaal bestuur
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar bestuur voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad stelt de verplichte schema's TJ4 en TJ6 bij de jaarrekening 2019 van de gemeente Schilde vast.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van invoeren blauwe zone langs de N12 - correctie 2

 

 

Voorgeschiedenis

          E-mail van 19 september 2019 van ondernemers handelszone Schilde-Bergen met de vraag een blauwe zone in te richten op:

          openbare parkeerzone N12 aan de handelszone;

          openbare parkeerplaatsen aan de Pater Nuyenslaan;

          parkeerplaatsen langs de laterale weg

op de dagen dat de meeste winkels open zijn.

          18 november 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist de blauwe zone te beperken tot Turnhoutsebaan 28 t/m 52.

          E-mail van 12 december 2019 van ondernemers handelszone Schilde-bergen:

          akkoord met de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 november 2019;

          voorstel de parkeerduur te beperken tot 30 minuten.

          3 januari 2020: een enquêteformulier wordt bedeeld bij de bewoners van Turnhoutsebaan 28 t/m 52.

          16 maart 2020: de gemeenteraad beslist een blauwe zone in te voeren vanaf Turnhoutsebaan 28 tot en met Turnhoutsebaan 52 en dit aan te duiden met verkeersborden E9a met afbeelding parkeerschijf.

          20 april 2020: de gemeenteraad trekt de beslissing van 16 maart 2020 in en beslist voormelde blauwe zone aan te duiden met verkeersborden ZEGaGS.

 

Feiten en context

          Er werden 7 enquêteformulieren ingediend met volgend resultaat:

          positief voor het invoeren van een blauwe zone: 5

opmerkingen: 2 uur is te lang, beter 30' conform Wijnegem

          negatief: 2

opmerkingen: bewonerskaart mogelijk bij invoering blauwe zone?

          10 juni 2020: de secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken keurt de beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2020 af. De beslissing van de gemeenteraad van 16 maart 2020 was correct en hoefde niet ingetrokken en hernomen te worden.

 

Juridische gronden

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Inspraak en advies

De verkeerscel adviseert:

          de gebruikelijke parkeerduur in de blauwe zone te behouden, dit wil zeggen 2 uur;

          geen bewonerskaarten toe te kennen omdat dit een precedent schept naar alle andere blauwe zones.

 

Argumentatie

          De verkeerssituatie moet aangepast worden om tegemoet te komen aan de wens van de ondernemers handelszone Schilde-Bergen gecombineerd met maximaal behoud van parkeerplaatsen voor langparkeerders.

          In de beslissing van de gemeenteraad van 20 april 2020 wordt verwezen naar een fout verkeersbord.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de aanvullende verordening over het invoeren van een blauwe zone langs de N12, goedgekeurd op 20 april 2020, in te trekken.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist een blauwe zone in te voeren vanaf Turnhoutsebaan 28 tot en met Turnhoutsebaan 52.

Artikel 3. Deze maatregel wordt aangeduid met verkeersborden E9a met afbeelding parkeerschijf.

Artikel 4. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd via de gemeentelijke website en ingestuurd bij het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van inrichting gedeelte van de Kerkelei als Schoolstraat en het verplaatsen van twee parkeerplaatsen - Goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis:

          1 juli 2019: het college van burgemeester en schepenen verleent principiële goedkeuring om een gedeelte van de Kerkelei in te richten als schoolstraat

          9 september 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist een gedeelte van de Kerkelei in te richten als schoolstraat

          16 september 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist de Kerkelei tussen de Waterlaatstraat en Kleinveldweg in te richten als schoolstraat gedurende een proefperiode van 6 maanden, ingaand op 1 oktober 2019

          13 juli 2020: het college van burgemeester en schepenen beslist:

          de inrichting van de Kerkelei tussen de Waterlaatstraat en Kleinveldweg als schoolstraat te bestendigen via aanvullend politiereglement;

          de twee parkeerplaatsen met parkeertijd beperkt tot 15 minuten ter hoogte van kinderopvang 't Appeltje te verplaatsen naar de Waterlaatstraat ter hoogte van bakker Peeters zodat deze permanent bereikbaar zijn;

          de 15 minuten parkeertijd in te stellen van 7.45 uur tot 18.15 uur.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast en heeft de bevoegdheid om politieverordeningen op te stellen.

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van:

          de inrichting van een gedeelte van de Kerkelei als schoolstraat;

          de verplaatsing van twee parkeerplaatsen met parkeertijd beperkt tot 15 minuten.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de Kerkelei tussen de Waterlaatstraat en Kleinveldweg in te richten als schoolstraat.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met een octopusbareel gecombineerd met verkeersbord C3 en bord met vermelding "Kerkelei = schoolstraat op schooldagen van 08.05 tot 08.40 uur, van 15.15 tot 15.50 uur, woensdag van 11.25 tot 12 uur".

Artikel 3. Enkel voertuigen met een vergunning afgeleverd door het gemeentebestuur mogen de schoolstraat inrijden.

Artikel 4. De bepalingen van artikel 2 en 3 zijn niet van toepassing voor de voertuigen van de hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politievoertuigen.

Artikel 5. De gemeenteraad beslist de twee parkeerplaatsen met parkeertijd beperkt tot 15 minuten ter hoogte van kinderopvang 't Appeltje te verplaatsen naar de Waterlaatstraat ter hoogte van bakker Peeters.

Artikel 6. De gemeenteraad beslist de 15 minuten parkeertijd in te stellen van 7.45 uur tot 18.15 uur.

Artikel 7. De bepalingen van artikel 5 en 6 worden ter kennis gebracht met verkeersborden E9a met afbeelding parkeerschijf en onderbord met vermelding "parking 15 minuten van 7.45 uur tot 18.15 uur".

Artikel 8. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd via de gemeentelijke website en ingestuurd bij het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Patrimonium - Notariële akte kosteloze grondafstand - Konijnenbosweg 6 - Afdeling 2, sectie B, 259 D (deel)

 

 

Feiten en context

In de vergadering van 17 december 2018 beslist de gemeenteraad dat een gedeelte van de eigendom gelegen aan de Konijnenbosweg 6 kosteloos aan de gemeente dient overgedragen te worden zoals opgelegd in de omgevingsvergunning 2018/480.

In de vergadering van 3 augustus 2020 neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van de notariële akte en maakt deze over aan de gemeenteraad ter beslissing.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Bekrachtiging van de kosteloze grondafstand aan de gemeente via een notariële akte.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notariële akte voor de kosteloze grondafstand van een deel van de eigendom gelegen aan de Konijnenbosweg 6 goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de algemeen directeur en de burgemeester tot ondertekening van de akte.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Brandweerkazerne - gebruiksovereenkomst - goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 januari 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen de plaatsbeschrijving van de brandweerkazerne van 4 december 2019 goedgekeurd.

 

Feiten en context

          Op 15 juli 2020 ontvangt het bestuur een bericht van de brandweerzone rand met de gebruiksovereenkomst inclusief de plaatsbeschrijving. De zone vraagt voor 7 augustus 2020 te laten weten of er nog vragen of opmerkingen zijn. Als dat niet zo is, zullen zij de gehandtekende versies bezorgen zodat ook het bestuur kan tekenen. Op die manier kan de zone ook overgaan tot de correcte betaling van de jaarlijkse gebruiksvergoeding van 13.208,30 euro aan de gemeente.

          Op 3 augustus 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van deze documenten en beslist geen opmerkingen te formuleren. 

 

Juridische gronden

Artikel 41 11° en 56 §3 8° b) van het decreet lokaal bestuur.

De gemeenteraad is bevoegd over de daden van beschikking over onroerende goederen en het vaststellen van de contractvoorwaarden.

 

Argumentatie

          Het pand gelegen aan de Eugeen Dierckxlaan 24 te Schilde is eigendom van de gemeente.

          Met de gebruiksovereenkomst ontstaat een engagement tot 31 december 2024, welk automatisch verlengbaar is.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP000706

Actie

AC0000151

Algemene rekening

7050001000

Beleidsveld

0050

Bedrag

Visum financieel directeur

13.208,30 euro jaarlijkse ontvangst

nvt

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de gebruiksovereenkomst en bijhorende plaatsbeschrijving voor de brandweerkazerne Schilde, Eugeen Dierckxlaan 24 te Schilde, goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Geïntegreerd beheerplan Schildehof

 

 

Voorgeschiedenis

          In 2012 werd door het studiebureau Stramien een masterplan opgemaakt voor het Schildehof.

          Op 28 augustus 2017 gaf het college van burgemeester en schepenen de opdracht aan het Regionaal Landschap de Voorkempen voor het schrijven van een bestek voor de opmaak van een geïntegreerd beheerplan voor Schildehof.

          Op 23 juli 2018 gunde het college van burgemeester de opdracht tot de opmaak van een geïntegreerd beheerplan voor Schildehof aan de firma Landmax voor een bedrag van 25.117,23 euro exclusief BTW.

          De gemeenteraad keurt op 21 augustus 2018 een overeenkomst goed met Regionaal landschap de Voorkempen.

          Op 11 juni 2018 werd door het Agentschap Onroerend Erfgoed een onderzoekspremie van 20.000 euro toegekend aan het Regionaal Landschap de Voorkempen voor het opmaken van een geïntegreerd beheerplan voor het Schildehof.

          Op 24 oktober 2018 vond het startoverleg van de stuurgroep plaats, gevolgd door een tweede overleg op 17 december 2018 en twee plaatsbezoeken op 10 en 16 januari 2019 in het onderzoeksgebied. Op 20 maart 2019 vond in opdracht van het college van burgemeester en schepenen een bijkomende stuurgroepvergadering plaats.

          Op 13 mei 2019 gaf het college van burgemeester en schepenen haar akkoord aan de inhoud van de kennisgevingsnota OV 2 voor het geïntegreerd beheerplan Schildehof.

          Op 3 juni 2019 keurt het college van burgemeester en schepenen het communicatietraject voor het geïntegreerd beheerplan goed en werd de kennisgevingsnota besproken op de raadscommissie.

          Op 6 juni 2019, 18 november en 13 september 2019 vergadert de stuurgroep respectievelijk over de visienota, de beheersmaatregelen en de sociale functie in het domein.

          Er vond een inspraakmoment plaats voor de buurtbewoners op 29 september 2019 en een inspraakmoment voor de verenigingen actief in Schildehof op 2 oktober 2019. De geïnteresseerde inwoners kregen op 1 december 2019 een rondleiding.

          Op 13 januari 2020 gaf het Regionaal Landschap een toelichting aan het college van burgemeester en schepenen over de ontwerpversie van het geïntegreerd beheerplan.

          Op 22 juni 2020 gaf het college van burgemeester en schepenen haar goedkeuring aan het geïntegreerd beheersplan Schildehof.

 

Feiten en context

          Het Schildehof is een 42 ha groot gebied, eigendom van de gemeente Schilde. Het centrale gedeelte van het park is samen met de Bellevuedreef en de Grote Hoeve (hoeve op het kruispunt Kasteeldreef en Bellevuedreef) beschermd als stads- en dorpsgezicht. Het domein is gekenmerkt door de hoge natuur- en erfgoedwaarden.

          Om dit gebied met haar belangrijke waarden de komende 24 jaar grondig te kunnen beheren, conserveren en te ontwikkelen is er nood aan de geïntegreerd beheersplan voor erfgoed en natuur. Dit geïntegreerd beheersplan werd na een uitgebreid traject met overleg en inspraakmomenten door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd.

          Belangrijke punten in het document zijn het herstel van de pijlenbrug, de venustempel en aanlegsteiger en de conservering van Bobine-les-Bains. Ook het vrijstellen van clumbs (boomgroepen) en zichtassen, het herstel van de dreven, het ruimen van de grachten en vijver en de ontwikkeling van de fauna zijn belangrijke acties.

          Volgende fase in de definitieve goedkeuring van het beheersplan is het indienen bij de Agentschappen voor Onroerend Erfgoed en Natuur en Bos. Na de de ontvankelijkheidsverklaring zal een publieke consultatie volgen.
Bedoeling is om nog voor het einde van het jaar van start te kunnen gaan met de inplanning en de realisatie van de geplande werken.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen houdt eraan de gemeenteraad in kennis te stellen van het goedgekeurde geïntegreerde beheersplan Schildehof alsook het verdere verloop van het dossier.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het geïntegreerd beheersplan Schildehof goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Plaatsen betongoten ter bescherming van de bermen - 2020-039/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

Weerkerend bestek voor het plaatsen van betongoten ter bescherming van de bermen.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, §1-2 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
De goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet.

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001242

Actie

AC000134

Algemene rekening

2240000000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

78.293,05 euro incl. btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het bestek met nr. 2020-039/TDU en de raming voor de opdracht “plaatsen betongoten ter bescherming van de bermen” goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 78.293,05 euro incl. btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Plaatselijk vernieuwen van betonplaten - 2020-024/TDU - contract over 2 jaar - 2020-2021 - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

Weerkerend bestek voor plaatselijk vernieuwen van betonplaten.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, §1-2 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
De goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet.

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MJP001242

Actie

AC000134

Algemene rekening

2240000000

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel directeur

93.497,91 euro incl. 21% btw.

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Pieter-Jan Fraussen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het bestek met nr. 2020-024/TDU en de raming voor de opdracht “plaatselijk vernieuwen van betonplaten” goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 93.497,91 euro incl. 21% btw..

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Verkoop oude voertuigen en materialen

 

 

Voorgeschiedenis

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 3 augustus 2020: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het voorstel tot verkoop van de oude voertuigen en materialen aan de enige bieder en beslist dit ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 18 augustus 2020.

 

Feiten en context

De voorbije jaren werden verschillende machines en materialen vernieuwd waardoor de oude exemplaren uit dienst zijn. Het gaat om een nadarwagen met nadar, een grasmaaier, een bezander en een tractor en graafkraan voor opbouw op tractor. Volgende firma's werden aangeschreven waarvan slechts één een bod uitbracht:

          Luyckx nv: 5.380 euro;

          Timtech BVBA;

          Bredi BV;

          Auto M & M.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 § 1 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van de toepassing van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, bepaald in artikel 2.

          Artikel 2 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenten beogen om op het lokale niveau bij te dragen tot het welzijn van de burgers en tot de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied. Overeenkomstig artikel 41 van de grondwet zijn ze bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang voor de verwezenlijking waarvan ze alle initiatieven kunnen nemen.

 

Argumentatie

Er werden vier firma's aangeschreven om een bod uit te brengen voor de uit dienst genomen voertuigen en materialen waarvan slechts één een bod heeft uitgebracht. Voorstel is dan ook om te verkopen aan de enige bieder.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Leen Scholiers

Artikel 1. De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de verkoop van de oude voertuigen en materialen aan de enige bieder, zijnde Luyckx nv tegen de som van 5.380 euro excl. btw.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Aankoop multifunctionele kleine tractor met toebehoren - 2020-041/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Feiten en context

In het meerjarenplan is budget voorzien voor de aankoop van een multifunctionele kleine tractor met toebehoren.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, §1-2 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Artikels 326 tot en met 341 decreet lokaal bestuur betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Artikel 42, § 1, 1° a van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
De goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet.

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Artikel 90, 1° van het koninklijk besluit van 18 april 2017 en latere wijzigingen, betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren

 

Financiële gevolgen

 

MJP

MPJ000772

Actie

AC000153

Algemene rekening

2480000000

Beleidsveld

0119

Bedrag

Visum financieel directeur

100.000 euro incl. btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het bestek met nr. 2020-041/TDU en de raming voor de opdracht “aankoop multifunctionele kleine tractor met toebehoren” goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 100.000 euro incl. btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Evaluatie beheersovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

          Het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

          In zitting van 21 december 2017 beslist het College van de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om een voorafgaande beslissing of ruling te verlenen over de btw-aspecten van de vestiging van een zakelijk recht en uitbating van een gemeenschapscentrum en een sportcomplex.

          De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

          De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Schilde werd goedgekeurd op 17 december 2018.

          De gemeenteraad van 17 juni 2019 heeft een evaluatie van de beheersovereenkomst opgemaakt. De raad van bestuur van het AGB Schilde heeft op 17 juni 2019 kennisgenomen van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

          De aangepaste beheersovereenkomst werd goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB Schilde van 17 juni 2019.

          Op 20 augustus 2019 besliste de gemeenteraad de aangepaste beheersovereenkomst met AGB Schilde goed te keuren.

 

Feiten en context

          Per legislatuur sluiten het AGB en de oprichtende gemeente een beheersovereenkomst, waarin de taken en doelstellingen van het AGB concreter worden omschreven en de gemeente daarvoor een aantal middelen (financiën, personeel, logistiek, …) toekent. De beheersovereenkomst eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

          Het decreet lokaal bestuur verplicht om minstens te voorzien in een jaarlijks rapport betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

Juridische gronden

          Artikel 234 §3 van het  decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad.

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.

Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na de verlenging, vermeld in het derde lid, of als een beheersovereenkomst is ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen voor aangelegenheden, vermeld in de beheersovereenkomst. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

          Artikel 10 §1 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017 waarin bepaald is dat minstens de volgende aangelegenheden in de beheersovereenkomst moeten geregeld worden:

          1° De concretisering van de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

          2° De toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB;

          3° Binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB worden toegekend;

          4° De voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financiering mogen worden aangeworven en aangewend;

          5° De wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

          6° De gedragsregels inzake de dienstverlening door het AGB;

          7° De voorwaarden waaronder het AGB andere personen kan oprichten, erin deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

          8° De informatieverstrekking door het AGB aan de gemeente;

          9° De wijze waarop het AGB zal voorzien in een systeem van interne controle;

          10° De maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

          11° De omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

          Artikel 10 §4 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan wordt jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal de raad van bestuur rapporteren aan, dan wel een toelichting verzorgen voor de gemeenteraad omtrent de beheersovereenkomst. Het AGB legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie (3) maanden uitspreekt

 

Argumentatie

          Op dit ogenblik is de exploitatie- en beheersopdracht van het AGB Schilde beperkt  tot Werf 44. 

          Het cultureel programma startte na de wateroverlast terug op in februari 2019. Omwille van Covid-19 ligt de programmatie en verhuur reeds stil van half maart 2020.

          De administratieve impact op de gemeentelijke diensten blijft zeer groot.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de evaluatie van de beheersovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Laatste versie beheersplan Sint-Guibertuskerk, kerkhof en

omgeving

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van gemeenteraad van 21 augustus 2018 om akkoord te gaan met de overeenkomst voor de coördinatie van de opmaak van het beheersplan funerair erfgoed ‘Pastorie en parochiekerk Sint-Guibertus met omgeving’ tussen Regionaal Landschap de Voorkempen en de gemeente Schilde.

          Beslissing van college en burgemeester en schepenen van 17 december 2018 met goedkeuring van de gunning van de offerte voor de opmaak van het beheersplan funerair erfgoed 'Pastorie en parochiekerk Sint-Guibertus met omgeving, beschermd cultuurhistorisch landschap' van de firma Antea - ARAT.

          Beslissing van college en burgemeester en schepenen van 22 juni 2020 met goedkeuring van de laatste versie van het beheersplan funerair erfgoed voordat dit ingediend zal worden bij de bevoegde instanties.

 

Feiten en context

          De firma Antea - ARAT zit in de laatste fase van de opmaak van het beheersplan voor het funerair erfgoed Schilde en wil het beheersplan ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorleggen alvorens ze dit indienen bij de bevoegde overheidsinstanties. Het beheersplan is toegelicht tijdens de raadscommissie van 2 juni 2020 en ter kennisgeving geagendeerd op de gemeenteraad van 15 juni 2020.

          Regionaal Landschap de Voorkempen heeft een nota opgemaakt met een aantal voorstellen die verder verfijnd en besproken kunnen worden om een traject op maat van de gemeente Schilde uit te werken zoals gevraagd op de raadscommissie van 2 juni 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Argumentatie

Het beheersplan funerair erfgoed zal ingediend worden bij de bevoegde overheidsinstanties zodat deze dit kunnen goedkeuren. Als de goedkeuring definitief is, kan de gemeente Schilde van start gaan met het uitvoeren van het beheersplan en de nodige subsidies aanvragen.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de laatste versie van het beheersplan Sint-Guibertuskerk, kerkhof en omgeving goed.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Aanpassing schoolreglement De Wingerd

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het gewijzigde schoolreglement GLS De Wingerd goed.

 

Feiten en context

          Het schoolbestuur moet voor GLS De Wingerd een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

          Er zijn een aantal wettelijke aanpassingen nodig aan het huidige schoolreglement:

          verklaring van enkele woorden bijvoorbeeld “regelmatige leerling”;

          toelatingsvoorwaarden voor basisonderwijs zijn aangepast;

          maximumfactuur voor meerdaagse uitstappen is gewijzigd;

          bewoording leerlingen die tijdens les buitenschoolse begeleiding volgen is gewijzigd;

          het woord “leerplichtig” wordt geschrapt;

          gemeenteraadsleden krijgen inzagerecht in alle documenten die nodig zijn om de gemeenteschool te controleren. Ze hebben geen inzagerecht in persoonlijke leerlinggegevens.

          Meer specifieke afspraken door het college van burgemeester en schepenen worden, na overleg in de schoolraad, opgenomen in de infobrochure.

 

Juridische gronden

          Artikel 29, 40 en 41 uit decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

          Artikelen 27, 28, 33, 37, 54 en 172 quinquies van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

          Het decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 18 april 2018.

          Aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 21 december 1998 betreffende het uitreiken van het getuigschrift basisonderwijs.

          Ministeriële omzendbrief van 21 juni 2017 betreffende samenstelling ondersteuningsnetwerken in het basis en secundair onderwijs.

          Aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 8 februari 2002 betreffende informatie bij eerste inschrijving en schoolreglement.

          Aanpassingen aan de ministeriële omzendbrief van 22 juni 2007 betreffende kostenbeheersing in het basisonderwijs.

 

Inspraak en advies

Positief advies van de schoolraad GLS De Wingerd van 4 juni 2020

 

Argumentatie

          Het huidige schoolreglement is aan actualisatie toe. 

          Mits goedkeuring van de gemeenteraad kunnen de wijzigingen ingaan vanaf 1 september 2020.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het bestaande schoolreglement GLS De Wingerd, met inbegrip van de infobrochure, goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 augustus 2019, op te heffen.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het gewijzigde schoolreglement goed te keuren.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist de meer specifieke regels en afspraken door het college van burgemeester en schepenen op te nemen in de infobrochure.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist het schoolreglement en de infobrochure bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking te stellen (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Carrousel 2020 - overeenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

          Aanvraag ontvangen op 6 juli 2020 van Carrousel vzw

          Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 juli 2020 om het evenement goed te keuren

 

Feiten en context

          Carrousel vzw wenst op vrijdag 7 augustus 2020 en zaterdag 8 augustus 2020 een coronaproof evenement te organiseren.

          Dit evenement bestaat uit een muziekquiz op vrijdag 7 augustus 2020 en een jazznamiddag op zaterdag 8 augustus 2020.

          Het evenement zelf wordt georganiseerd volgens de geldende richtlijnen ter preventie van de verspreiding van COVID-19. De organisatie heeft ook een positief groen resultaat ontvangen vanuit het COVID-event-risk-model.

          Om het huidige evenement met de noodzakelijke maatregelen te kunnen organiseren vraagt de organisatie een financiële ondersteuning van 12.500 euro aan de gemeente Schilde.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          Het evenement heeft een positief resultaat ontvangen via het COVID event risk model.

          Het evenement kan de sociale cohesie tussen de inwoners bevorderen in een periode waarin sociale evenementen gelimiteerd zijn.

          Het opvolgen van de bijkomende gestelde voorwaarden door de dienst noodplanning is noodzakelijk.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

000067

Actie

AC000202

Algemene rekening

64930000000

Beleidsveld

0719

Bedrag

Visum financieel directeur

12.500 euro

NVT

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de annulatie van de aangepaste versie van Carrousel 2020.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

IKA kapitaalsverhoging

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Kristof Droessaert aan als afgevaardigde en Yolande Avontroodt als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

          De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

Feiten en context

          De aangetekende brief van 13 mei 2020 van IKA.

          IKA informeerde de gemeenten reeds en vroeg een principieel standpunt in te nemen op de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2019.

          Met de investeringen van Publi-T in Elia worden belangrijke strategische doelstellingen bereikt.

          De Raad van Bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de reeds in opdracht van de gemeenten verworven financieel vaste activa.

          De motiveringsnota die bij de oproepingsbrief is gevoegd.

          Het voorstel van incorporatie van reserves.

          Het voorstel van liquidatie van de rekening courant.

          De bespreking ter zitting van deze agenda en bijhorende stukken.

 

Juridische gronden

Artikel 247 1° van het decreet lokaal bestuur

Tussen de gemeente en de gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de uitvoering van de toevertrouwde taken van gemeentelijke belang. De samenwerkingsovereenkomst regelt de volgende aangelegenheden: in voorkomend geval de  aanwending van de aan het agentschap ter beschikking gestelde gelden of overgedragen personeelsleden, middelen en infrastructuur.

 

Argumentatie

De Raad van Bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de reeds in opdracht van de gemeenten verworven financieel vaste activa.

 

Financiële gevolgen

 

MJP

aan te maken

Actie

AC000076

Algemene rekening

75000000

Beleidsveld

0030

Bedrag

Visum financieel directeur

57.973,02 euro

n.v.t.

 

BESLUIT

Stemming:  25 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan:

          het voorstel van kapitaalverhoging aandelen kengetal 5 f voor een totaalbedrag van 2.579.568,75 euro;

          de aanwending en storting van de rekening courant voor een totaalbedrag van 2.172.707,12 euro;

          het voorstel van incorporatie van reserves voor een totaal bedrag van 406.861,63 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist deze aandelen te volstorten met de middelen ter beschikking op rekening courant zijnde 57.973,02 euro en IKA te verzoeken het saldo van 1.666,77 euro ter beschikking te stellen ter volstorting door middel van incorporatie van reserves.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist IKA te verzoeken, het beschikbare saldo, zijnde 57.973,02 euro op rekening courant na volstorting van de aandelen met kengetal 5f, te storten op rekening van de gemeente.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en er onder meer kennis van te geven aan IKA, p/a Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Stand van zaken GAS-regelement politiezone Voorkempen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Stand van zaken GAS-regelement politiezone Voorkempen, GAS-boetes voor kleine verkeersovertredingen

Dit punt is tijdens de vorige gemeenteraden al een aantal keer besproken.

Verkeersveiligheid is een prioriteit voor CD&V. Na een jarenlange daling van het aantal verkeersdoden merken we de laatste jaren een stagnatie. Vooral voetgangers en fietsers blijken kwetsbaar: er is een stijging van het aantal verkeersdoden bij voetgangers van 28 procent in 2019 ten opzichte van 2018. Blijvende aandacht en bijkomende inspanningen zijn nodig. In het Vlaams parlement werd de regeling goedgekeurd die het voor lokale besturen mogelijk maakt om GAS-boetes te geven bij lichte snelheidsovertredingen. Het gaat om een nieuw art. 29quater dat in de Wegverkeerswet zal worden toegevoegd.

De nieuwe regeling maakt het voor lokale besturen mogelijk om voor meer veiligheid te zorgen op plaatsen waar weinig wordt gecontroleerd. In veel zones waar snelheidsbeperkingen gelden van 30 tot 50 kilometer per uur, wordt vandaag nauwelijks gecontroleerd. Via de GAS-boetes krijgen lokale besturen nu zelf een tool in handen om handhaving te garanderen. Bijvoorbeeld in schoolzones of zones waar veel kinderen voorbijkomen. Zeker nu, als binnen twee weken het nieuwe schooljaar van start gaat en veel kinderen met de fiets naar school gaan.   Met GAS-boetes in zones 30 en 50 pakken we hardrijders aan. De middelen die daaruit voortvloeien kan Schilde dan gebruiken voor lokale investeringen in verkeersveiligheid.

Uit vorige gemeenteraden hebben wij begrepen dat de politiezone het GAS-regelement herbekijkt. Wat is op dit moment de stand van zaken hierover?

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen beslist heeft om het GAS-reglement af te stemmen in het politiecollege om op die manier uniformiteit te creëren tussen de verschillende lokale besturen. Dit afgestemde voorstel zal opnieuw worden besproken op het college van burgemeester en schepenen van 7 september 2020 in aanwezigheid van de sanctionerend ambtenaar van Igean. Ook de insteken die tijdens deze en de voorbije gemeenteraden werden aangehaald, zullen op die vergadering besproken worden.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) komt op dit dossier terug.

Mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) neemt aan dat het GAS-reglement ook op de politieraad zal besproken worden.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) bevestigt dit en vult aan dat er zal worden voorgesteld om de procedure administratief te vereenvoudigen.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Schoolstraat, problematische verkeerssituaties (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Tijdens de gemeenteraad van juni werd zone 30 goedgekeurd in de Eugeen Dierckxlaan en Kerkelei. Hier staan wij als CD&V uiteraard volledig achter. Dat tijdens deze gemeenteraad werd de zone 30  opgeheven ter hoogte van de voormalige Sint-Wijbrecht school. Dat kunnen wij alleen betreuren.   Daarom vragen wij als CD&V snel werk te maken van de invoering van zone 30 in de Schoolstraat, vanaf het kruispunt met de Turnhoutsebaan tot aan de Van de Wervelaan.  Uiteindelijk is de Schoolstraat een drukke weg die zowel door fietsers, auto’s, bussen en vrachtverkeer wordt gebruikt. De fietssuggestiestrook die er nu is biedt niet de minste bescherming voor de fietsers op deze toch al niet te brede straat.  Verder heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat de inpakt met bijhorende kwetsuren, aan een snelheid van 30 Km/u aanzienlijk minder is dan met 50 Km/u. Verkeersministers en verkeersdeskundigen uit 140 landen hebben in Zweden onlangs (februari) de Stockholm Declaration ondertekend. Daarmee tekenden zij voor de invoering van een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur in bebouwde gebieden.

Een bijkomend  kritisch punt aan de Schoolstraat voor fietsers is met het kruispunt aan de Turnhousebaan/Brasschaatsebaan. In principe moeten de fietsers op de rijbaan blijven om het kruipunt over te steken, dit is een levensgevaarlijke situatie tussen de auto’s en vrachtwagens. Door gebrek aan infrastructuur moeten de fietsers voor hun eigen veiligheid op het voetpad. Dat betekent afstappen om reglementair in orde te zijn met de verkeersregels. Dit kan uiteraard niet de bedoeling zijn voor een gemeente die hoog inzet op fietsveiligheid.  Daarom dringen wij vanuit CD&V eropaan om structurele maatregelen te nemen op deze plaats. De plantenbakken zouden kunnen plaatsmaken voor een fietspad? Ook een duidelijke wegmarkering voor fietsers die aansluit op het fietspad van de Brasschaatsebaan lijkt voor ons een oplossing.

Hoe dan ook, ik denk dat het bestuur lessen heeft getrokken door te lang te wachten met ingrepen ter bevordering van de verkeersveiligheid voor fietsers. Of moet er eerst iets gebeuren alvorens een snelheid hoger te schakelen om maatregelen te nemen? 

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Ook dhr. O. Verhulst (Open VLD) noemt de fietsveiligheid op deze locatie een pijnpunt. Gelukkig zitten er momenteel twee grote projecten in de pijplijn die een oplossing kunnen bieden. Enerzijds is er de heraanleg van de dorpskern en anderzijds de heraanleg van de Schoolstraat en Oelegemsteenweg. Voor deze laatste heraanleg staat er een overleg gepland op 24 september 2020 waar gevraagd zal worden naar een precieze timing van de werken en naar subsidies vanuit de Vlaamse overheid. Wanneer blijkt dat er in de nabije toekomst geen heraanleg mogelijk is, zal er in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer worden bekeken op welke manier het kruispunt veiliger kan worden gemaakt. Dezelfde maatregel als langs de Brasschaatsebaan is daarbij een optie, al hoopt dhr. O. Verhulst (Open VLD) dat voornoemde projecten snel doorgang kunnen vinden.

Ook dhr. H. Hanssen (CD&V) hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van een betere fietsveiligheid op dit punt. Het is ondertussen gebleken dat een ongeval snel gebeurd is.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Bronbemaling (Pieter-Jan Fraussen -  Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Ik heb gezien in de verslagen van het college dat er enkele bijkomende voorwaarden werden toegevoegd wanneer er bij bouwprojecten water wordt opgepompt.

 

De volgende bijzondere milieuvoorwaarden:

Het bronbemalingssysteem dient uitgerust te worden met een vergaarbak met zandvang. De vergaarbak moet de mogelijkheid bieden voor het aftappen van water door een dompelpomp of ander systeem. De exploitant dient zelf te voorzien in een dompelpomp of ander systeem en voldoende afvoerslangen om het opgepompte water maximaal op het perceel zelf te infiltreren. De bewoners/eigenaars van percelen die liggen in de invloedssfeer van de bronbemaling, moeten op eenvoudig verzoek en kosteloos ook gebruik kunnen maken van dit systeem.

 

VRAGEN:

 

          Is dit een aanbeveling van onze gemeente of effectief een verplichte maatregel die wordt opgelegd?

          We krijgen nog steeds mails binnen van buurtbewoners die melden dat er bij bouwprojecten water wordt weggepompt rechtstreeks in de riolering. Is dat omdat deze projecten al lopende zijn? Kunnen de voorwaarden ook aan hen onmiddellijk worden opgelegd?

          Welke bijkomende maatregelen treft onze gemeente nog om de waterverspilling, waterschaarste en extreme droogte tegen te gaan?

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) is blij dat dhr. P-J. Fraussen (Groen) opmerkt dat het college van burgemeester en schepenen de daad bij het woord voegt: het is inderdaad zo dat er bij bouwprojecten voorwaarden worden opgelegd om eventueel opgepompt water zo veel mogelijk te recupereren. Bij een bronbemaling geldt een meldings- of, vanaf een bepaald debiet, een vergunningsplicht. Aan beide verplichtingen worden voortaan bindende voorwaarden gekoppeld. Deze voorwaarden worden ook gehandhaafd: dit gebeurt zowel steekproefgewijs als na een melding. De voorwaarden zijn niet van toepassing op de bouwprojecten die reeds lopende waren. Het gemeentebestuur wil echter nog een stap verder gaan en een actieve communicatie voeren zodat het gangbaar wordt dat eigenaars van nabijgelegen percelen opgepompt water aftappen. Verder zullen er bij grote projecten, en na overleg met de aannemer, bijzondere maatregelen op maat worden uitgewerkt en opgelegd.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) geeft nog mee dat Vlaams minister Zuhal Demir via LinkedIn een oproep heeft gedaan aan lokale besturen om duurzame initiatieven te ondersteunen en om streng toe te zien op de lozing van grondwater in het riool. De minister zal nagaan of de Vlaamse wetgeving op dat vlak aangescherpt kan worden, want hergebruik van water moet nog meer de regel worden. Bij het afleveren van een vergunning heeft een gemeentebestuur een belangrijke rol te spelen: waar mogelijk moet er retourbemaling worden opgelegd of moet er worden aangeduid in welke waterloop er geloosd kan worden. Zeker voor grotere werven is een onderzoek aan de orde naar de haalbaarheid van buffer en hergebruik. Gemeentebesturen die een goed hemelwaterplan hebben opgemaakt, kunnen daarop verder bouwen. Uiteraard is toezicht en handhaving noodzakelijk, alsook een goede communicatie naar bouwheren en aannemers.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Openbare werken vs Covid-19 (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Heeft de Covid-19 crisis gevolgen gehad voor de algemene timing van werken die aan de gang waren of die nog gepland zijn in onze gemeente? Welke projecten hebben vertraging opgelopen of worden uitgesteld?

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat de werf aan de Gillès de Pélichylei de enige werf is die als gevolg van de coronacrisis vertraging heeft opgelopen, namelijk een vertraging van ongeveer zes weken. Bovendien heeft het zeer warme weer een aantal weerverletdagen met zich meegebracht. Dit neemt niet weg dat de werken eind september kunnen worden afgerond. Het beton dat gegoten werd in de Dennenlaan hardt momenteel uit wat betekent dat de ellende voor de bewoners bijna voorbij is. Voor de overige werven voorziet dhr. P. Mendonck (N-VA) geen problemen: de werken aan de Ring- en Cirkellaan zitten bijvoorbeeld op schema.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Tussentijdse evaluatie Shop-lokaal/cadeaubon (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Wat is de respons bij handelaar en inwoner? Werd er reeds massaal gebruikt gemaakt van de bon? Indien niet, is dan geen bijkomende communicatie of verlenging van de termijn nodig – zeker nu de covid-19 crisis nog steeds verre van bedwongen is?

 

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) geeft volgende stand van zaken mee wat betreft de #shoplokaal_bon: er werden 5.128 bons opgeladen wat overeenstemt met een bedrag van 121.590 euro. Inmiddels werden er 3.031 aankopen verricht, goed voor een bedrag van ongeveer 54.000 euro. Dit betekent dat er nog wel wat bons moeten worden opgeladen en aankopen moeten worden verricht, maar er gebeurt sowieso nog een communicatie via 2970 info en mevr. M. Van Alphen (Open VLD) zal de administratie vragen om ook via andere kanalen de inwoners aan te zetten om de #shoplokaal_bon uit te geven.

Mevr. V. Van Genechten (Open VLD) heeft de indruk dat minder dan de helft van de inwoners 2970 info leest en spoort mevr. M. Van Alphen (Open VLD) dan ook aan om inderdaad ook andere kanalen in te zetten zoals Hoplr en andere sociale media. Het zou namelijk spijtig zijn dat de #shoplokaal_bon zijn doel mist: spijtig voor de inwoners, maar ook voor de lokale handelaars voor wie de bon toch ook bedoeld was. Ze heeft overigens nog geen antwoord gekregen op de vraag of de #shoplokaal_bon kan worden verlengd.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) vraagt dit na. Ze heeft hier momenteel geen zicht op aangezien ze net terug is uit vakantie. Ze wijst er nog op dat meer dan de helft van de #shoplokaal_bons inmiddels werden opgeladen, namelijk 5.128 van de ruim 8.000.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

WINDMOLENS ECOPOWER (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

De gemeente Ranst heeft net een gunstig advies gegeven voor de bouw van drie windturbines op het terrein van Water-link aan het Albertkanaal in Oelegem: https://www.gva.be/cnt/dmf20200807_94865336/licht-op-groen-voor-drie-windturbines-ondanks-708-bezwaarschriften-gezondheidsrisico-s-te-herleiden-tot-ergernis-en-stress

 

VRAAG:

 

• Kan het college kort toelichten waarom zij officieel een bezwaar indienden?

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) en dhr. P. Verschueren (Open VLD) lichten het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen kennis heeft genomen van de adviezen die zijn verleend in het kader van de aanvraag van de drie windmolens. Het gemeentebestuur van Ranst heeft ondanks de vele bezwaren, waaronder het bezwaar van het gemeentebestuur van Schilde, gemeend positief te moeten adviseren. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) heeft hierover in de pers gelezen dat het gemeentebestuur van Ranst zichzelf innovatief noemt omdat het voluit kiest voor groene energie. Hij vindt dit goedkoop aangezien het de buurman is, in dit geval Schilde, die de nadelen van de innovatieve maatregel zal moeten dragen. De gemeenteraad heeft namelijk vandaag het beheerplan Schildehof unaniem goedgekeurd. Het Schildehof is een park waar de Schildenaren fier op zijn, maar dat vlak aan de te bouwen windmolens ligt. Dit betekent dat zowel de visuele als de geluidshinder enorm zullen zijn. Hetzelfde geldt voor de hinder op de natuurwaarde: in het park is een natuurgebied gelegen met beschermde diersoorten. Dit alles maakt dat het gemeentebestuur van Schilde besloten heeft om bezwaar in te dienen en zich ook zal blijven verzetten tegen de komst van de drie windmolens. Bovendien heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie geoordeeld dat het Vlaams toetsingskader wat betreft windmolens onwettig is. De Vlaamse overheid heeft dit opgelost door snel een decreet te stemmen, maar dit geeft aan dat het toetsingskader op losse schroeven staat. Bij gelijkaardige projecten in omliggende gemeenten, denk aan Schoten, Zoersel en Malle, gebeurt overigens hetzelfde: bepaalde actoren willen her en der windmolens realiseren, maar vinden geen draagvlak bij de gemeentebesturen en de inwoners. Het college van burgemeester en schepenen wacht vandaag het besluit van het provinciebestuur af. Het zal dit dossier van zeer nabij opvolgen en niet nalaten om, telkens wanneer het hiertoe de kans heeft, aan te geven dat het niet gediend is met de eventuele komst van de windmolens. Mocht het provinciebestuur een vergunning afleveren dan zal dhr. O. Verhulst (Open VLD) voorstellen aan het college van burgemeester en schepenen om zich tegen deze vergunning te verzetten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Hij onderstreept ten slotte dat het gemeentebestuur van Schilde een voorstander is van groene energie, maar niet ten koste van het groen.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) meent dat het standpunt van Groen in deze materie duidelijk is. Hij werpt tegen dat er naast de honderden bezwaren ook honderden positieve reacties zijn en noemt de tegenargumenten die dhr. O. Verhulst (Open VLD) aanhaalt zwak en allen te klasseren onder de ‘Not In My Backyard’-reflex. De argumenten die Ranst daarentegen aanhaalt, tonen duidelijk aan dat de voordelen groter zullen zijn dan de nadelen en dat de windmolens een goede zaak zullen zijn voor de omliggende gemeenten en hun inwoners. Ook het Schildehof zal weinig hinder ondervinden. Kijkend naar het groter geheel en wetende wat er op ons afkomt, is dhr. P-J. Fraussen (Groen) blij dat het gemeentebestuur van Ranst de moed had om gunstig te adviseren.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) deelt de mening van dhr. P-J. Fraussen (Groen) niet: hij vindt dat er betere locaties zijn om windmolens te zetten dan naast een natuurpark. Hij is dan ook blij met de reactie van dhr. O. Verhulst (Open VLD) en hoopt dat het provinciebestuur de juiste beslissing zal nemen.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) benadrukt dat het gemeentebestuur inzet op hernieuwbare energie: in het meerjarenplan zijn bijvoorbeeld middelen voorzien om zonnepanelen te plaatsen op het dak van Werf 44 en op de nieuwe voertuigenloods. Hij acht dit soort projecten positiever dan de windmolens waarvan sprake.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Noodhulp voor de getroffen Libanese bevolking (Yolande Avontroodt - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Op 4 augustus troffen krachtige explosies Beiroet en haar bevolking.

Honderden doden en nog veel meer gewonden, 300.000 daklozen, overvolle ziekenhuizen … een ware catastrofe voor dit al pijnlijk getroffen land.

Libanon is al geconfronteerd met een aantal zware crisissen,een armoedepeil in vrije val, met als gevolg dat meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens .

Onnodig toe te voegen dat de COVID-19 dit alles onoverkomelijk maakt.

Alleen lokale ngo’s en vrijwilligers kunnen Libanon helpen!

Het eerste dringendste doel is het lenigen van een eerste dringende basisbehoefte: voedsel voor deze mensen om te overleven!

 

Het Rotary ILC (Interlandencomite Belux-Libanon) maakt zich sterk dat uw bijdrage volledig ter plaatse komt en beheerd en verdeeld wordt.

 

Naast basisvoorzieningen is er een rechtstreekse samenwerking met SMEL (société medicale euro-libanaise)om ook de medische ondersteuning te voorzien voor de slachtoffers.

 

U kan overschrijven op BE84 7320 4352 4759

 

Mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) licht het agendapunt toe en vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om financiële steun te verlenen.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) antwoordt dat dit bekeken zal worden. Ze geeft verder mee dat ook Artsen Zonder Grenzen en Oxfam-Solidariteit deze vraag hebben gesteld via de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en dat er ook voor die aanvragen nog een beslissing zal volgen.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Toegankelijkheid fietspaden (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Is er een plan om de fietspaden in Schilde toegankelijk en veilig te houden?

Er wordt duidelijk meer gefietst en jammer genoeg meer geklaagd over de fietspaden.

 

Mevr. R. Tutelaars (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) heeft vandaag een lijst laten trekken door de administratie waaruit blijkt dat er dit jaar 40 interventies hebben plaatsgevonden om fietspaden vrij te maken. Deze materie wordt dus opgevolgd. Hij kan deze lijst laten bezorgen.

Mevr. R. Tutelaars (Open VLD) kaart de levensgevaarlijke situatie van het fietspad langs de Fortsteenweg richting ’s-Gravenwezel aan.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) heeft geen zicht op de planning, maar geeft de melding door aan de administratie.

Volgens mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) moet er dringend beter gecontroleerd worden op het volgen van de rijrichting, vooral langs de Wijnegemsteenweg. Ze vraagt wanneer hiervan werk gemaakt wordt.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) laat deze vraag opnemen in de opvolgingslijst.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Grachten Noorderlaan Schilde (Philippe Verschueren - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

In bijlage kan u enkele foto’s terugvinden van de staat van de grachten in de Noorderlaan in

Schilde. Ik moet er geen tekening bijmaken dat het er niet goed uitziet. Bij de minste

regenbui staat alles onder water.

VRAAG:

1) Wanneer was het de de laatste keer dat deze grachten door Pidpa werden geruimd?

2) Wanneer wordt dit volgens hun planning opnieuw gedaan?

 

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat de grachten, die hij op de foto’s ziet, perfect in orde zijn. In de grachten staat alles wat nodig is om het water op een natuurlijke en zeer trage manier te laten infiltreren, namelijk onkruid, gras, bloemen, enzoverder. De vraag van de inwoners is irrelevant voor de natuur en louter een esthetische kwestie. Wat de angst voor overstroming betreft: het waterpeil in de grachten wordt continue gemonitord, zowel door de gemeentelijke diensten als door Pidpa, zodat er eventueel tijdig andere kanalen kunnen worden opengezet.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) wil weten of dhr. P. Mendonck (N-VA) de foto’s überhaupt gezien heeft?

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat hij de foto’s samen met de gemeentelijke diensten en Pidpa heeft bekeken en dat alle partijen oordelen dat het hier louter een esthetisch probleem betreft.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) werpt tegen dat de grachten tot aan de rand van de onderbuizingen gevuld zijn met vuiligheid. Hij ziet niet in hoe er nog water door kan.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) antwoordt dat het geen vuiligheid betreft, maar slib, zand, enzoverder. Hij herhaalt dat het een louter esthetisch probleem betreft dat Pidpa in de loop van 2021 zal verhelpen wanneer de grachten kruidvrij worden gemaakt.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) wil graag exact weten wanneer dit voor de laatste keer gebeurd is en opnieuw zal gebeuren.

Dhr. P. Mendonck (N-VA) laat de data weten via de opvolgingslijst.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Windturbines Ranst (Philippe Verschueren) - Toegevoegd punt

 

 

Onlangs vernamen we dat het schepencollege van Ranst licht op groen heeft gezet voor de bouw van drie windturbines op de site van Waterlink langs het Albertkanaal.

Ondanks 708 bezwaarschriften over slagschaduw, natuurschade, waardevermindering en gezondheidsrisico’s beweert de klimaatschepen van Ranst Luc Redig van Groen deze allemaal te hebben weerlegd.

Drie 150 meter hoge windmolens zijn dus voorzien tussen de installaties van de

drinkwatermaatschappij op de grens met Schilde achter een villawijk èn het Schildehof, een rustig park waarin de gemeente Schilde naar de toekomst toe aanzienlijk in wil investeren.

Nietegenstaande de Gemeente Schilde bezwaar heeft ingediend tegen dit project, wat zijn vandaag de acties die door het schepencollege van Schilde zullen ondernemen na kennis te hebben genomen van deze goedkeuring door het college van Burgemeester en Schepenen van Ranst?

 

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) en dhr. P. Verschueren (Open VLD) lichten het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen kennis heeft genomen van de adviezen die zijn verleend in het kader van de aanvraag van de drie windmolens. Het gemeentebestuur van Ranst heeft ondanks de vele bezwaren, waaronder het bezwaar van het gemeentebestuur van Schilde, gemeend positief te moeten adviseren. Dhr. O. Verhulst (Open VLD) heeft hierover in de pers gelezen dat het gemeentebestuur van Ranst zichzelf innovatief noemt omdat het voluit kiest voor groene energie. Hij vindt dit goedkoop aangezien het de buurman is, in dit geval Schilde, die de nadelen van de innovatieve maatregel zal moeten dragen. De gemeenteraad heeft namelijk vandaag het beheerplan Schildehof unaniem goedgekeurd. Het Schildehof is een park waar de Schildenaren fier op zijn, maar dat vlak aan de te bouwen windmolens ligt. Dit betekent dat zowel de visuele als de geluidshinder enorm zullen zijn. Hetzelfde geldt voor de hinder op de natuurwaarde: in het park is een natuurgebied gelegen met beschermde diersoorten. Dit alles maakt dat het gemeentebestuur van Schilde besloten heeft om bezwaar in te dienen en zich ook zal blijven verzetten tegen de komst van de drie windmolens. Bovendien heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie geoordeeld dat het Vlaams toetsingskader wat betreft windmolens onwettig is. De Vlaamse overheid heeft dit opgelost door snel een decreet te stemmen, maar dit geeft aan dat het toetsingskader op losse schroeven staat. Bij gelijkaardige projecten in omliggende gemeenten, denk aan Schoten, Zoersel en Malle, gebeurt overigens hetzelfde: bepaalde actoren willen her en der windmolens realiseren, maar vinden geen draagvlak bij de gemeentebesturen en de inwoners. Het college van burgemeester en schepenen wacht vandaag het besluit van het provinciebestuur af. Het zal dit dossier van zeer nabij opvolgen en niet nalaten om, telkens wanneer het hiertoe de kans heeft, aan te geven dat het niet gediend is met de eventuele komst van de windmolens. Mocht het provinciebestuur een vergunning afleveren dan zal dhr. O. Verhulst (Open VLD) voorstellen aan het college van burgemeester en schepenen om zich tegen deze vergunning te verzetten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Hij onderstreept ten slotte dat het gemeentebestuur van Schilde een voorstander is van groene energie, maar niet ten koste van het groen.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) meent dat het standpunt van Groen in deze materie duidelijk is. Hij werpt tegen dat er naast de honderden bezwaren ook honderden positieve reacties zijn en noemt de tegenargumenten die dhr. O. Verhulst (Open VLD) aanhaalt zwak en allen te klasseren onder de ‘Not In My Backyard’-reflex. De argumenten die Ranst daarentegen aanhaalt, tonen duidelijk aan dat de voordelen groter zullen zijn dan de nadelen en dat de windmolens een goede zaak zullen zijn voor de omliggende gemeenten en hun inwoners. Ook het Schildehof zal weinig hinder ondervinden. Kijkend naar het groter geheel en wetende wat er op ons afkomt, is dhr. P-J. Fraussen (Groen) blij dat het gemeentebestuur van Ranst de moed had om gunstig te adviseren.

Dhr. P. Verschueren (Open VLD) deelt de mening van dhr. P-J. Fraussen (Groen) niet: hij vindt dat er betere locaties zijn om windmolens te zetten dan naast een natuurpark. Hij is dan ook blij met de reactie van dhr. O. Verhulst (Open VLD) en hoopt dat het provinciebestuur de juiste beslissing zal nemen.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) benadrukt dat het gemeentebestuur inzet op hernieuwbare energie: in het meerjarenplan zijn bijvoorbeeld middelen voorzien om zonnepanelen te plaatsen op het dak van Werf 44 en op de nieuwe voertuigenloods. Hij acht dit soort projecten positiever dan de windmolens waarvan sprake.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Viering nationale feestdag - 21 juli (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Het is ons opgevallen dat er een zekere discrepantie was tijdens de plechtigheden van de Belgische nationale feestdag.

Eerst en vooral waren we verheugd dat er opnieuw enkele Belgische Vlaggen werden voorzien in het straatbeeld, samen met de vlaggen van de Vlaamse Gemeenschap.

De driekleuren werden echter na 11-juli uit het straatbeeld weggehaald, samen met de Vlaamse vlaggen.

Het is een spijtige zaak en we werden door verschillende inwoners aangesproken dat ze dit enigszins een slag in het gezicht vonden.

Graag zien we een oplossing door tot een betere verhouding te komen tussen de twee vlaggen, zoals het vroeger was.

Dan kunnen ze beiden blijven hangen tot na de Nationale feestdag.

 

Tenslotte waren er ook klachten over het Te Deum op 21 juli.

Aanwezigen vonden het affronterend dat de Vlaamse Leeuw door het koor gezongen werd en dat de Brabançonne alleen op de orgel gespeeld werd.

 

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) benadrukt dat er achter deze discrepanties geen complottheorieën gezocht moeten worden: hij was vooral bezig met het beheersen van de coronacrisis. Daardoor was het hem bijvoorbeeld niet opgevallen dat de vlaggen al verdwenen waren voor 21 juli. Ook het feit dat het Vlaamse volkslied wel en het Belgische volkslied niet werd gezongen op de viering van de Nationale feestdag, heeft dhr. D. Bauwens (N-VA) slechts ter plekke vastgesteld. Zelf vond hij de invulling van de Vlaamse feestdag eerder aan de sobere kant en heeft hij gemerkt dat een aantal inwoners niet rechtstond bij het Vlaamse volkslied en wel bij het Belgische. Hij wil echter niet in eindeloze discussies verzanden: hij zal doorgeven dat er moet worden toegezien op een respectvolle organisatie van beide vieringen waarbij de vlaggen worden uitgehangen zoals voorheen.

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) vermoedde al dat het gemeentebestuur in die periode andere katten te geselen had en dat er dus geen sprake is van kwaad opzet. Hij bedankt dhr. D. Bauwens (N-VA) voor het in de mond nemen van het sleutelwoord 'respect': het is belangrijk dat de inwoners elkaar respecteren, los van de gemeenschap waartoe ze behoren. Tenslotte zal België nooit kunnen bestaan zonder Vlaanderen en zal Vlaanderen nooit kunnen bestaan zonder België.

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 08 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 23/09/2020