VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

15 juni 2020

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marijke Dillen, Tara Godts, raadsleden;

 

 

Laurenz Van Ginneken, verlaat de zitting vanaf agendapunt 14, artikel 27

Laurenz Van Ginneken, vervoegt de zitting vanaf agendapunt 15

Leen Scholiers, verlaat de zitting vanaf agendapunt 20, artikel 27

Leen Scholiers, vervoegt de zitting vanaf agendapunt 21

 

 

OPENBAAR VERSLAG

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Verslag gemeenteraad 15 mei 2020

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 mei 2020 goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Organisatie-audit met begeleide zelfevaluatie - Rapport

 

 

Voorgeschiedenis

          13 november 2019: openingsmeeting
Gemeente en OCMW Schilde kregen een toelichting over de auditdoelstelling, de auditreikwijdte, methodologie en voorziene timing

          13 november 2019 - 7 januari 2020: terreinwerk

          interviews met de algemeen directeur, de waarnemend financieel directeur, medewerkers en de burgemeester

          inwinnen van informatie over de organisatiebeheersing door analyse van de door de organisatie aangereikte documentatie

          testen in een aantal financiële processen

          7 januari 2020: afsluitend gesprek met de algemeen directeur

          5 februari 2020: de organisatie ontvangt het ontwerprapport

          17 februari 2020: exitmeeting
Toelichting over de belangrijkste bevindingen uit het rapport en het bespreken van opmerkingen/vragen van de organisatie

          4 maart 2020: Audit Vlaanderen voegde de managementreactie van gemeente en OCMW Schilde toe aan het rapport

          4 mei 2020: toelichting van het rapport door Audit Vlaanderen aan de raadscommissie

 

Feiten en context

Organisatie-audits gaan na of een organisatie over de sturings- en beheersinstrumenten beschikt om goed te functioneren. Vooral de managementprocessen en de ondersteunende processen komen aan bod. Ze creëren immers de voorwaarden om de kernprocessen goed te kunnen uitvoeren. De Leidraad organisatiebeheersing is voor de auditoren het referentiekader voor organisatie-audits.

 

Juridische gronden

Artikel 221 van het decreet lokaal bestuur
In elke gemeente en in elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt periodiek een audit uitgevoerd door Audit Vlaanderen, vermeld in artikel 34, §1, van het kaderdecreet bestuurlijk beleid van 18 juli 2003.
Audit Vlaanderen bezorgt de verslagen van de audits aan de voorzitter van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn, die ze bezorgt aan de leden van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

          Het rapport van de organisatie-audit bevat aanbevelingen. Het doel van de aanbevelingen is het vervullen van een signaalfunctie dat een risico een bedreiging kan vormen voor de goede werking van de organisatie. Het is de verantwoordelijkheid van het management om gepaste beheersmaatregelen te nemen zodat de risico's beperkt worden. Audit Vlaanderen gaat de realisatie ervan steekproefsgewijs na.

          Als hoogste orgaan van het lokaal bestuur, moeten de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de aanbevelingen opvolgen. In het kader van de verplichte jaarlijkse rapportage over de organisatiebeheersing, kan de raad in principe de realisatie van de geformuleerde aanbevelingen monitoren. Daarnaast kunnen raadsleden steeds de organisatie opvolgen door vragen te stellen. Daarom bezorgt de voorzitter dit rapport aan alle raadsleden, zodat zij over de informatie beschikken om hun taak te kunnen uitvoeren.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport van de "Organisatie-audit met begeleide zelfevaluatie gemeente en OCMW Schilde" van 9 maart 2020.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Organisatiebeheersing - Rapportering 2019

 

 

Feiten en context

          De algemeen directeur moet jaarlijks over de organisatiebeheersing rapporteren. Een goede rapportering vertrekt vanuit een goed onderbouwde aanpak van de organisatiebeheersing, namelijk een algemeen kader.

          De rapportering organisatiebeheersing 2019 werd toegelicht tijdens de raadscommissie voor gemeente- en OCMW-raadsleden op 2 juni 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur
Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 27 mei 2020

 

Argumentatie

          De rapportering gebeurt vanuit een overkoepelend strategisch standpunt dat het volledige bestuur bevat.

          Audit Vlaanderen en VVSG hebben vastgelegd uit welke elementen de jaarlijkse rapportering minstens moet bestaan.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering organisatiebeheersing 2019.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Organisatiebeheersing - Geïntegreerd kader

 

 

Voorgeschiedenis

In 2014 werd het kader voor organisatiebeheersing van de gemeente vastgesteld.

 

Feiten en context

          Sinds 1 januari 2019 is het verplicht om over een geïntegreerd kader voor organisatiebeheersing te beschikken.

          Het algemeen kader werd toegelicht voor de gemeente- en OCMW-raadsleden tijdens de raadscommissie van 2 juni 2020.

 

Juridische gronden

Titel II, hoofdstuk 5 van het decreet lokaal bestuur dat bepalingen vastlegt inzake organisatiebeheersing en audit

          Artikel 218. Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het OCMW wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten.

          Artikel 219. Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 27 mei 2020

 

Argumentatie

Het decreet lokaal bestuur definieert organisatiebeheersing als het geheel van maatregelen en procedures om een redelijke zekerheid te verschaffen dat de organisatie:

          de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

          de wetgeving en procedures naleeft;

          over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

          efficiënt en effectief werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

          de activa beschermt en fraude voorkomt.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het geïntegreerd kader voor organisatiebeheersing goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Organisatiebeheersing - Jaarplanning

 

 

Feiten en context

Om tegemoet te komen aan alle wettelijke verplichtingen omtrent rapporteringen is het noodzakelijk een jaarplanning op te maken en deze ter goedkeuring voor te leggen aan de bevoegde bestuursorganen.

 

Juridische gronden

          Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur
De financiële directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen en aan het vast bureau:

          de vervulling van de opdrachten met betrekking tot de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole en het debiteurenbeheer;

          de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten;

          de financiële risico’s.

De financieel directeur stelt tegelijkertijd een afschrift van de rapportering ter beschikking van de algemeen directeur.

          Artikel 218 van het decreet lokaal bestuur

Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het OCMW wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten.

          Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.
 

Inspraak en advies

Managementteam van 27 mei 2020

 

Argumentatie

          De voorgestelde jaarplanning gaat uit van een gestructureerde aanpak.

          Het is noodzakelijk de jaarplanning minstens jaarlijks te evalueren.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de jaarplanning, inclusief de opvolgingsrapportering over het meerjarenplan, goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Overzicht samenwerkingsverbanden

 

 

Feiten en context

Het decreet lokaal bestuur voerde een nieuwe verplichting in aangaande het bijhouden van een geactualiseerd overzicht. Dit overzicht werd opgemaakt.

 

Juridische gronden

Artikel 56, §6 van het decreet lokaal bestuur

Het college van burgemeester en schepenen houdt een volledig en geactualiseerd overzicht bij van:

          alle extern verzelfstandigde agentschappen van de gemeente, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben afgesloten met de gemeente;

          alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin de gemeente deelneemt;

          alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben afgesloten met de gemeente.

Minstens eenmaal per jaar wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van het geactualiseerd overzicht met een toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.

 

Argumentatie

Omdat het de eerste keer dat het overzicht wordt geagendeerd, is er geen toelichting van alle wijzigingen die zich sinds de vorige toelichting hebben voorgedaan.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het overzicht  van de samenwerkingsverbanden.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Corona - Samenwerkingsovereenkomst pre-triage centrum AZ Sint-Jozef Malle

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Jaarrekening 2019 - gemeente

 

 

Feiten en context

          In 2019 werden geen leningen opgenomen, maar wel gebudgetteerd (ook de kosten ervan).

          Het budgettair resultaat van de rekening 2019: -3.177.969 euro. Het gecumuleerd budgettair financieel resultaat bedraagt 6.407.232 euro (zie schema J5).

          Exploitatie-uitgaven: (zie schema J5)

          rekening: 21.005.540 euro;

          initieel budget: 23.187.605 euro;

          eindbudget (na budgetwijzigingen): 23.464.179 euro.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §1, §3 en §4 van het decreet lokaal bestuur
De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur
Nadat de rekeningen van de boekhouding, vermeld in artikel 253, in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.
De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

          Artikel 261 van het decreet lokaal bestuur
De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.
De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.
De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2019 van de gemeente vast.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Jaarrekening 2019 - OCMW

 

 

Feiten en context

          De jaarrekening is een van de beleidsrapporten voor algemene doeleinden in het kader van de beleids- en beheerscyclus.

          De jaarrekening geeft de werkelijke situatie op 31 december van het betrokken boekjaar weer.

 

Juridische gronden

          Artikel 249, §1, §3 en §4 van het decreet lokaal bestuur

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

Elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer delen die hij aanwijst. In dat geval mag de betrokken raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de raad. Als de andere raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt die raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

          Artikel 260 van het decreet lokaal bestuur

Nadat de rekeningen van de boekhouding, vermeld in artikel 253, in overeenstemming zijn gebracht met de gegevens van de inventaris van al de bezittingen, rechten, vorderingen, schulden en verplichtingen, van welke aard ook, van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden ze samengevat opgenomen in het ontwerp van de jaarrekening.

De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar

waarop de rekening betrekking heeft.

          Artikel 261 van het decreet lokaal bestuur

De beleidsevaluatie van de jaarrekening geeft het beleid weer dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en evalueert de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt.

De financiële nota van de jaarrekening geeft de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weer.

De toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de jaarrekening van 2019 van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt de jaarrekening in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Jaarrekening 2019 - AGB

 

 

Feiten en context

          Het budgettair resultaat van de rekening 2019: -81.953 euro. Het gecumuleerd budgettair

financieel resultaat bedraagt 805.156 euro (zie schema J5).

          Exploitatie-uitgaven: (zie schema J5)

          rekening: 312.891 euro;

          initieel budget: 502.507 euro;

          eindbudget (na budgetwijzigingen): 561.300 euro.

 

Juridische gronden

Artikel 243, §1 en §2 van het decreet lokaal bestuur
De raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

De gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, tenzij de gemeenteraad ervoor gekozen heeft om alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur.

Als de gemeenteraad geen advies heeft verstuurd aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het gemeentebestuur, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de rekening van 2019 van het AGB goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Verzoekschrift Jos Vanderhoven over subsidies voor de aankoop van ecologisch waardevolle gronden - Ontwerpantwoord

 

 

Voorgeschiedenis

          Mail van de heer Vanderhoven van 8 mei 2020

          Beslissing van de gemeenteraad van 18 mei 2020 dat het college van burgemeester en schepenen een antwoord moet voorbereiden

 

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 2 juni 2020 het ontwerpantwoord goed.

 

Juridische gronden

          Artikel 304, §2 en §5 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020
Overeenkomstig 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

          Artikel 69, §2 en §4 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 21 januari 2019
De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
Het gemeentelijk bestuursorgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het antwoord op het verzoekschrift van de heer Vanderhoven over subsidies voor de aankoop van ecologisch waardevolle gronden goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer naar aanleiding van wijziging zone 30 Schoolstraat en omgeving

 

 

Voorgeschiedenis

          23 augustus 2004: de gemeenteraad beslist:

          zone 30 in te voeren in de schoolomgeving Wonderwijzer in de :

          Schoolstraat vanaf de Petrus Bogaertslaan tot aan Schoolstraat 34;

          Leopold Gabriëlslaan vanaf de Schoolstraat tot aan Leopold Gabriëlslaan 3;

          Petrus Bogaertslaan vanaf de Schoolstraat tot aan Petrus Bogaertslaan 12;

          in de Schoolstraat variabele signalisatie te gebruiken die enkel oplicht bij het begin en einde van de lessen.

          3 juni 2019: het college van burgemeester en schepenen beslist het bord zone 30 (...) ter hoogte van de voormalige afdeling van school Wonderwijzer te verwijderen aangezien de school al geruime tijd verhuisd is van de Schoolstraat naar de Kerkelei;

          24 februari 2020: het college van burgemeester en schepenen beslist het volgende voor te leggen aan de gemeenteraad:

          opheffen van de zone 30 in de Schoolstraat;

          verwijderen van de variabele signalisatie in de Schoolstraat;

          invoeren van zone 30 in de Eugeen Dierckxlaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei.

 

Feiten en context

Het bord zone 30 is nog blijven staan om het decor voor de opnames van het tweede seizoen van De Luizenmoeder niet te verstoren.

 

Juridische gronden

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I, hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgenden over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

          Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid (...)

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden in functie van de reële toestand en het creëren van een veilige schoolomgeving.

 

BESLUIT

Stemming:  (opheffen zone 30 Schoolstraat)  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

4 stemmen tegen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Stemming:  (invoeren zone 30 Eugeen Dierckxlaan)  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Stemming:  (splitsen van de stemming)  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist:

          de zone 30 in de Schoolstraat op te heffen;

          de variabele signalisatie zone 30 in de Schoolstraat te verwijderen;

          zone 30 in te voeren in de Eugeen Dierckxlaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei.

Artikel 2. De zone 30 in de Eugeen Dierckxlaan tussen de Schoolstraat en de Kerkelei wordt aangeduid met verkeersborden F4a en F4b.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Beleidsnota dorpskernen

 

 

Voorgeschiedenis

          8 december 2019: overleg met college van burgemeester en schepenen

          13 januari 2020: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het eerste voorstel ontwerp beleidsnota dorpskernen en beslist om de nota voor te leggen aan de raadscommissie, de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) voor advies en de dienst Omgevingsberoepen van de provincie

          21 januari 2020: vergadering van de Gecoro

          23 januari 2020: overleg dienst Omgevingsberoepen van de provincie Antwerpen

          3 februari 2020: raadscommissie

          10 maart 2020: vergadering van de Gecoro - tweede advies

 

Feiten en context

          De beleidsnota meergezinswoningen (versie 31 oktober 2017) werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 november 2017.

          De beleidsnota werd herwerkt naar een beleidsnota dorpskernen (versie 24 februari 2020).

 

Juridische gronden

Artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO)
Het vergunningverlenende bestuursorgaan houdt bij de beoordeling van het aangevraagde rekening met de in de omgeving bestaande toestand, doch het kan ook beleidsmatig gewenste ontwikkelingen in rekening brengen.

 

Argumentatie

          Het bestuur wenst in te zetten op een kwalitatieve en duurzame ontwikkeling van de dorpskernen.

          Om de ontwikkeling kwaliteitsvol en duurzaam te laten verlopen, wenst het bestuur met een beleidsmatig gewenste ontwikkeling een kader te schetsen voor toekomstige ontwikkelingen in de dorpskernen.

          Op lange termijn wordt er gewerkt aan een planologische oplossing door de opmaak van een verordening al dan niet aangevuld met een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

 

BESLUIT

Stemming:  (verdaging)  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

3 stemmen tegen: Hans Hanssen, Pieter-Jan Fraussen en Marleen Struyf

1 onthouding: Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de beleidsnota dorpskernen goed.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Vredegerecht - tijdelijke invulling

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing van het college van burgemeester en schepen van 10 februari 2020
Principieel akkoord met het concept "Het Tribunaal". Het concept vraagt nog om bijkomende uitwerking.

 

Feiten en context

          Op 1 mei 2018 sloot het vredegerecht in Schilde de deuren.

          Het gebouw van het voormalige vredegerecht staat momenteel leeg zonder dat deze een nieuwe bestemming heeft gekregen.

          Na onderzoek blijkt dat er in 1996 een controle op asbest door IGEAN werd uitgevoerd op de hele site "Gemeentehuis" waar het gebouw deel van uitmaakte als politiekantoor. Er werd bij deze controle geen asbest vastgesteld op het deel van de site dat gebruikt zal worden voor dit project.

          Na 1996 werd dit stuk van het gebouw verbouwd van een politiekantoor met garages naar een vredegerecht met verschillende kantoren en een rechtszaal. Er zijn geen meldingen van asbest of vaststellingen van asbest uit die periode te vinden.

          Het idee voor dit project groeide vanuit de vraag van de doelgroep jeugd en door een vraag van jongeren voor meer artistieke projecten binnen de gemeente in de gemeentelijke pop-up.

          Er is een vraag bij de doelgroep jeugd naar laagdrempelige ruimte om aan artistieke expressie te doen.

          Eén van de acties van Schilde Schittert, "Co-working plekken", is gericht op het samenbrengen van dynamische ondernemers, start-ups, of iedereen die de grote steden en files wil vermijden om te gaan werken.

          Het gebouw van het voormalig vredegerecht heeft in totaal vijf kamers die bruikbaar zijn om aan artistiek werk te doen of als bureauruimte voor een startup of mini-onderneming.

          Het voorstel is om het project "Het tribunaal" te noemen. Hierdoor is er een link naar de vroegere invulling van het gebouw.

          De doelgroep van dit project zijn jongeren van 16 tot en met 26 jaar.

          Er is een voorstel tot gebruiksovereenkomst opgesteld waarbij een maandelijkse bijdrage van 20 euro betaald moet worden door scholieren (leerlingen uit het secundair onderwijs en jongeren van 16 tot 18 jaar) en 40 euro door studenten (leerlingen uit het hoger of universitair onderwijs en jongeren tussen 18 en 26 jaar).

          In het project is plaats voor meer dan vijf jongeren die allen een bijdrage betalen.

          De jongeren dienen zelf hun ruimte in te kleden conform het huishoudelijk reglement.

          Het project zal worden gecommuniceerd met een oproep genaamd "Open Call" om jongeren op te roepen zich kandidaat te stellen.

          Een jury, bestaande uit de schepen van jeugd, de schepen van cultuur, de schepen van ondernemen, de themaconsulent cultuur, de doelgroepconsulent jeugd en de doelgroepcoördinator, selecteren de ingediende kandidaturen.

 

Juridische gronden

          Artikel 40, §3 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

          Artikel 41, 11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

          Momenteel staat het gebouw van het voormalig vredegerecht 24 maanden leeg.

          De coronacrisis zorgt ervoor dat zelfstandigen nood hebben aan extra ondersteuning om de periode na de sluiting terug actief te worden.

          Er is geen asbest in het gebouw vastgesteld gedurende de controle door IGEAN in 1996 of gedurende de verbouwingen van politiekantoor met garages naar vredegerecht.

          Volgens de handleiding "leegstand bestrijden" van het Agentschap Wonen Vlaanderen zijn er zeven redenen om leegstand te bestrijden waaronder:

          langdurige leegstand kan het onveiligheidsgevoel doen toenemen. Bewoonde woningen en gebruikte gebouwen zorgen voor een levendigere omgeving, voor meer sociale controle en een groter veiligheidsgevoel.

          veelvuldige leegstand brengt ook meer werk met zich mee voor de lokale overheid, bijvoorbeeld omdat buurten met een hoger onveiligheidsgevoel een grotere inzet van politie of veiligheidsdiensten vragen.

          leegstaande woningen en gebouwen verhogen het ruimtebeslag, terwijl de ecologische en maatschappelijke druk steeds groter wordt om hier zuinig mee om te gaan.

          Het project is van bepaalde duur en zal stopgezet worden indien het gebouw nodig is voor een andere bestemming.

          De gemeente zet in op een groene gemeente en duurzaamheid.

          De gemeente zet in op ondernemen door co-working plekken te creëren en leegstand aan te pakken in de dorpskernen.

          De gemeente zet in op participatie en klantvriendelijkheid.

          De ruimte kan met directe ingang, zonder aanpassingen, in gebruik genomen worden door de beoogde doelgroep.

          Het gebouw is voorzien van het nodige sanitair en elektriciteit.

          Er dienen geen structurele aanpassingen te gebeuren om het project te realiseren.

          In andere steden zoals Gent en Antwerpen krijgen leegstaande gebouwen een tijdelijke invulling.

          De gemeente Schilde wil met dit project een voortrekkersrol spelen in de regio.

          Aangezien de jongeren zich niet mogen laten domiciliëren of inwonen, is de huurwetgeving niet van toepassing.

          De jongeren dragen bij in de energiekosten van het gebouw.

          Het gebouw kan gebruikt worden in zijn huidige staat, met lek in het dak, waarvan de reparatie gepland staat.

          De jongeren kunnen op de ondersteuning rekenen van de centrummanager en de dienst vrije tijd en welzijn.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 onthouding: Leen Scholiers

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het project "Het Tribunaal" in het voormalige vredegerecht goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het wedstrijdreglement goed te keuren.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist de gebruikersovereenkomst goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Laatste versie beheersplan Sint-Guibertuskerk, kerkhof en

omgeving

 

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van gemeenteraad van 21 augustus 2018 om akkoord te gaan met de overeenkomst voor de coördinatie van de opmaak van het beheersplan funerair erfgoed ‘Pastorie en parochiekerk Sint-Guibertus met omgeving’ tussen Regionaal Landschap der Voorkempen en de gemeente Schilde.

          Beslissing van college en burgemeester en schepenen van 17 december 2018 met goedkeuring van de gunning van de offerte voor de opmaak van het beheersplan funerair erfgoed 'Pastorie en parochiekerk Sint-Guibertus met omgeving, beschermd cultuurhistorisch landschap' van de firma Antea - ARAT.

          Beslissing van college en burgemeester en schepenen van 11 mei 2020 met kennisname van de laatste versie van het beheersplan funerair erfgoed voordat dit ingediend zal worden bij de bevoegde instanties.

 

Feiten en context

De firma Antea - ARAT zit in de laatste fase van de opmaak van het beheersplan voor het funerair erfgoed Schilde en wil het beheersplan ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorleggen alvorens ze dit indienen bij de bevoegde overheidsinstanties. Het beheersplan is toegelicht tijdens de raadscommissie van 2 juni 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur

Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.

 

Argumentatie

Het beheersplan funerair erfgoed zal ingediend worden bij de bevoegde overheidsinstanties zodat deze dit kunnen goedkeuren. Als de goedkeuring definitief is, kan de gemeente Schilde van start gaan met het uitvoeren van het beheersplan en de nodige subsidies aanvragen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de laatste versie van het beheersplan funerair erfgoed.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

ZomerIntPark 2020 - overeenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

Sinds 2018 vindt ieder weekend in de zomermaanden juli en augustus het evenement ZomerIntPark van vzw Ummagumma plaats in de oranjerie van Schilde Park.

 

Feiten en context

          Omwille van de huidige coronacrisis en de bijhorende veiligheidsrisico's kan het evenement niet in zijn huidige vorm plaatsvinden.

          Beslissing van de federale regering om tot en met 30 juni een verbod op de organisatie van evenementen in te stellen.

          Ummagumma vzw wenst zelf hun evenement in het kader van de coronamaatregelen een andere invulling te geven in de vorm van een tijdelijke horecagelegenheid in de oranjerie. Hierbij zouden er geen activiteiten zijn en zou het enkel beperkt blijven tot een rustige horecagelegenheid waar mensen iets kunnen drinken en een kleine versnapering eten in een groene omgeving.

          Ummagumma vzw vraagt toestemming van de gemeente Schilde voor de organisatie van een aangepaste vorm van ZomerIntPark 2020.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Argumentatie

          De organisatie van een rustig evenement binnen het park van Schilde biedt de inwoners enig perspectief op verpozing in de zomerperiode.

          Ummagumma vzw heeft reeds enige ervaring in de organisatie van dergelijke evenementen.

          De organisatie van dit evenement dient gekoppeld te zijn aan de timing en voorwaarden die gesteld worden voor de opening van de horeca.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om de overeenkomst met Ummagumma vzw voor de organisatie van een aangepaste editie van ZomerIntPark 2020 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Cipal - algemene vergadering van 25 juni 2020

 

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

          De gemeenteraad van 18 maart 2019 duidt voor de algemene vergadering Philippe Verschueren aan als afgevaardigde en Laurenz Van Ginneken als plaatsvervangend lid tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

          De oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 25 juni 2020 met de volgende agendapunten:

          toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers;

          jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019;

          goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019;

          jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019;

          goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2019, afgesloten op 31 december 2019;

          kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2019;

          vervanging bestuurder;

          wijziging maatschappelijke zetel;

          goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

          De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

          De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

          Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

 

Juridische gronden

          De statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Dit artikel bepaalt de bevoegdheid van de gemeenteraad inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 25 juni 2020 goed.

Artikel 2. De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente om op de algemene vergadering van Cipal van 25 juni 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Windturbines achter Schildehof (Philippe Verschueren - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Ik krijg vanwege een aantal inwoners veel vragen rond drie windturbines die Ecopower wil bouwen op de site van het waterzuiveringsstations achter het Schildehof op het grondgebied RANST.

Inwoners maken zich serieus zorgen over de geluidsoverlast dat deze turbines met zich mee zullen brengen en organiseren petities om voldoende om dit project niet te laten doorgaan.

Zeker op een plek waar de Schildenaar komt genieten van de rust en de natuur lijkt dit meer dan ooit een verkeerde plek om dergelijke turbines te bouwen.

In Schoten gaf de Provincie onlangs geen vergunning af voor de bouw van soortgelijke windturbines langs het Albertkanaal en dit na massaal protest.

Hoe staat de gemeente Schilde tegenover dit dossier? Ik heb gelezen in de verslagen van het College dat er een advocaat is aangesteld om het dossier op te volgen en eventueel bezwaar in te dienen.

Is dat zo? Wat is de stand van zaken in dit dossier tot op vandaag?

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Noodfonds: steun aan lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

De Vlaamse regering besliste om 87,3 miljoen vrij te maken voor lokale besturen als steun voor lokale sport, jeugd en cultuurverenigingen die financieel zijn getroffen door de coronamaatregelen.

Lokale besturen vormen voor ons als CD&V de frontlinie in ondersteuning van lokale sport, jeugd en cultuurverenigingen. Lokale besturen staan in principe dicht bij hun inwoners en verenigingen en kennen hun noden het best.

Door de Coronacrisis hebben verenigingen vaak inkomsten verloren omdat sporttornooien, optredens, concerten, quizzen en andere activiteiten om hun kas te spijzen niet konden doorgaan. Deze inkomsten zijn echter noodzakelijk om hun dagelijkse werking te blijven garanderen. Ten slotte vormen deze verenigingen het sociale bindmiddel binnen onze gemeente.  Als CD&V vinden wij het dan ook noodzakelijk dat het gemeentebestuur deze verenigingen maximaal blijft ondersteunen.

Door dit fonds kunnen steden en gemeenten zo een eigen invulling geven aan de heropleving van verenigingen en vrijetijdsbesteding.

Voor Schilde voorziet de Vlaamse regering ongeveer 200.000 euro.

Onze vraag: Hoe wil het bestuur deze gelden verdelen of wat zijn de voorwaarden tot het bekomen van deze vergoedingen? Gaat het bestuur in dialoog met deze verenigingen?

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Naar een versterkt functioneel fietsbeleid (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Van december 2019 tot maart 2020 werden de lokale besturen van het streekplatvorm Voorkempen in een kader van een externe consultancy-opdracht bevraagd naar hun diverse noden en behoefte inzage mobiliteit in het algemeen en fietsmobiliteit in het bijzonder.  In nagenoeg elk akkoord vormt fietsmobiliteit een speerpunt, ook hier in onze gemeente. Lokaal worden er budgetten voorzien en men merkt in deze dossiers een inhaalbeweging. Uiteraard vinden we dit als CD&V zeer positief.

 

Naar aanleiding van deze bevraging van het steekplatvorm Voorkempen is er een intergemeentelijk actieplan op tafel gelegd “naar een versterkt functioneel fietsbeleid”

Onze vragen zijn:

Wat zijn volgens het bestuur de noden en behoeften inzake fietsmobiliteit in onze gemeente?

Wat gaat Schilde concreet doen binnen dit actieplan?

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Crisiscommunicatie via gebruik van (mobiele) digitale infoborden (Kristof Droessaert - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Heeft de gemeente voorstellen ontvangen om te werken met (mobiele) digitale infoborden ter verbetering van de communicatie en deze bekeken?

Verschillende gemeente maakten hier in Corona tijdperk gretig gebruik van om de verschillende lokaal genomen maatregelen te communiceren, alsook updates van beslissingen van de veiligheidsraad kenbaar te maken.

Onze fractie benadrukt dat deze wijze van communicatie steeds goedkoper en steeds belangrijker wordt, in de evolutie om krachtig doelgericht te kunnen communiceren in tijden van crisis en daarbuiten.

 

Kan dergelijk project op de agenda gezet worden en grondig besproken worden, zodoende dat Schilde ook in dit dossier een schoolvoorbeeld wordt, naast die gemeenten die hierop vandaag reeds performant actief zijn.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Drones (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Op sociale media in de wijk Steynhoeve wordt er nog steeds melding gemaakt van drones die boven percelen blijven hangen.

Herhaaldelijk negatief gevolg door politie.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Rioleringswerken cirkellaan- Noorderlaan- Baron Delbekelaan (Rita Tutelaars - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Er heerst ongerustheid bij de buurtbewoners over de werken die weldra van start gaan.

Worden deze werken nauwlettend opgevolgd voor wat betreft de breedte van de weg want als deze breder worden zullen er misschien ook weer bomen beschadigd worden en moeten verdwijnen. Heeft de gemeente lessen getrokken uit datgene er gebeurd is op de Gilles de Pelichylei ?

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Shoplokaal-bon: Procedure terugbetaling aan de handelaars en de bestemming van de niet-gebruikte tegoeden (Marleen Struyf - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Welke procedure wordt gevolgd om de uitbetaling van de shoplokaal-bon aan de handelaars te regelen?

Graag verneem ik ook wat er gebeurt met de tegoeden van de Shoplokaal-bon wanneer die niet door inwoners uitgegeven wordt.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

HEMELWATERPLAN (TIJDENS DROOGTEPERIODES) (Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Vragen:

 

          Kan onze gemeente een oproep doen naar haar bewoners om spaarzaam om te gaan met leidingwater?

          Kan er vanaf vandaag aan elke bronbemaling (bij bouwwerven) een voorwaarde gekoppeld worden?

          Heeft onze gemeente eigenlijk een hemelwaterplan?

          Wordt er ondertussen werk gemaakt van een onthardingsbeleid?

 

Bijkomende bronnen bij deze interpellatie:

 

https://www.aquafin.be/nl-be/partners-en-bedrijven/water-lozen/lozen-van-bemalingswater

 

https://www.vmm.be/water/heffingen/bronbemalingen

 

https://www.knack.be/nieuws/belgie/door-haar-slabakkende-houding-organiseert-vlaanderen-zelf-het-droogteprobleem/article-opinion-1604899.html?fbclid=IwAR0p2NF6K7XQKsT_psvHN-dOEtaGtXh_FohNOzbFDpSfxmDMB4tNYhLVQw0

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Overleg bermmeesters (Micheline Duysens - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Graag had ik schepen Verhulst willen attenderen om een overleg in te plannen om bermmeesters ter sprake te brengen. Zwerfvuil blijft een probleem, ook in coronatijden.

Tevens word ik aangesproken door inwoners waar ze terecht kunnen met hun zwerfvuil.

Naar verluid zou er een container geplaatst worden op containerpark .

Graag meer informatie hierover.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Waterschaarste – Hoe kunnen bouwwerven hun steentje bijdragen aan een oplossing? (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Waterschaarste en een captatieverbod zijn elementen waar we de afgelopen jaren alsmaar meer mee te maken krijgen.

Verschillende inwoners vinden het spijtig dat opgepompt grondwater bij bouwwerven dan zomaar in de grachten verdwijnt of zelfs soms nog in het riool.

 

Er zijn vele voorbeelden bij andere steden en gemeenten waar opgepompt grondwater wordt gebruikt door de landbouw, of zelfs ter beschikking wordt gesteld aan particulieren.

Zelfs in onze eigen gemeente hebben we een voorbeeld gezien aan een bouwwerf op de Jachthoornlaan.

 

Hoe kunnen we als gemeente onze mensen en de bouw sensibiliseren om duurzamer om te gaan met grondwater?

 

Want duurzaamheid is een win-win situatie voor iedereen, waarbij onze gemeente een goede partner kan zijn om tot oplossingen te komen.

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Fietsstrook Victor Frislei (Valerie Michel - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

In het kader van een veilig schoolfietsroutenetwerk, vroeg ik me af of veiligere fietsomstandigheden in de Victor Frislei niet aangewezen zijn. In het deel van de straat in Schoten loopt een fietsstrook, die momenteel op de grens van 's-Gravenwezel abrupt stopt. Zouden we deze kunnen doortrekken?

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Opvolging werken brasschaatsebaan (Valérie Van Genechten - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

De toegangswegen tussen brasschaatsebaan en zijstraten zijn allemaal

Aangepakt behalve de dennenlaan. Wat is daar de reden voor?

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 15 06 2020

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 16/06/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.