VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

18 maart 2019

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Valérie Van Genechten, Lynn Cuppens, Mats Geismar, raadsleden;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Verslag gemeenteraad van 18 februari 2019

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

1 onthouding: Leen Scholiers

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het verslag van de vergadering van de gemeenteraad van 18 februari 2019, mits aanpassingen, goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          Actualiteitsvragen;

          Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Reglement van openbare orde voor alle verkiezingen

 

 

Voorgeschiedenis

Het reglement van openbare orde verkiezingen werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van 27 augustus 2018.  Dit reglement regelt de openbare orde voor de verkiezingen van de provincie- en gemeenteraad.

 

Feiten en context

          Zondag 26 mei 2019 zijn het verkiezingen voor de Kamer, het Europees Parlement en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen.

          Het is efficiënter het reglement in de toekomst voor alle verkiezingen te laten gelden.

          Voor de gemeentelijke openbare aanplakborden dient er een aanpassing te gebeuren aan de locaties. Er zijn 13 locaties voorzien waar aanplakborden geplaatst worden door gemeentediensten. Bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 werd door de gemeentelijke diensten vastgesteld dat de aanplakborden op volgende plaatsen overbodig zijn:

          Pater Nuyenslaan (hoek Turnhoutsebaan);

          Wijnegemsteenweg ter hoogte van Treemblok;

          Frans Pauwelslei ter hoogte van parking gemeentelijke lagere school "De Wingerd".

 

Juridische gronden

Artikel 41, 2°van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad kan bij reglement bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen behalve het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

          De gemeentediensten zullen de aanplakborden opstellen in de verschillende wijken van de gemeente, om er het propagandamateriaal op aan te brengen van de politieke partijen die aan de verkiezingen deelnemen.

          Het gebruik van de aanplakborden dient geregeld te worden, evenwel zonder te raken aan het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting.

          De voorschriften dienen opgesteld te worden met het oog op de openbare orde, om bij te dragen tot het ordelijk verloop van de verkiezingscampagne en tot het goede uitzicht van de openbare wegen en pleinen.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist het aangepast reglement van openbare orde voor alle verkiezingen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Aanvullende verordening inzake politie op het wegverkeer n.a.v. bestendiging enkelrichting Molenstraat tussen Ommegangstraat 31 en Molenstraat 76

 

 

Feiten en context

          In de Molenstraat werd op 1 juli 2017 gestart met een proefopstelling. In het gedeelte tussen Ommegangstraat 31 en Molenstraat 76 werd enkelrichting ingesteld.

          Het college van burgemeester en schepenen neemt op 11 februari 2019 kennis van de resultaten van de enquête over de proefopstelling en beslist een aanvullend politiereglement voor te leggen aan de gemeenteraad om de proefopstelling te bestendigen en bijkomend een bord "opgepast fietsers" te plaatsen ter hoogte van Ommegangstraat/Molenerf.

 

Juridische gronden

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I, hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen

          Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald

          Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

          Het betreft een gemeenteweg.

          Uit de enquête die afgesloten werd op 15 oktober 2018 blijkt dat  een duidelijke meerderheid van de buurtbewoners voor het behoud van de proefopstelling is (45 stemmen voor, 12 stemmen tegen, 1 onpartijdig).

          De proefopstelling heeft nu ruim 1,5 jaar gefunctioneerd.

          Het doel van de proefopstelling was de verkeersveiligheid aan het Molenerf te verhogen.

          De bestendiging van de enkelrichting tussen Ommegangstraat 31 en Molenstraat 76 moet ondersteund worden door een aanvullend politiereglement.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. In de Molenstraat tussen Ommegangstraat 31 en Molenstraat 76 wordt enkelrichting ingesteld in de richting naar Molenstraat 73A/B. Fietsers en bromfietsers klasse A mogen de weg in beide richtingen gebruiken.

Artikel 2. Deze maatregel  wordt ter kennis gebracht met volgende verkeersborden:

          F 19 met onderbord M5 aan Ommegangstraat 31;

          C1 met onderbord M3 aan Molenstraat 76;

          bord "opgepast fietsers" ter hoogte van de Ommegangstraat/Molenerf.

Artikel 3. De bepalingen van artikel 2 zijn niet van toepassing voor de voertuigen van de hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politievoertuigen.

Artikel 4. Afschrift van huidig besluit wordt overgemaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen, de Heer Procureur des Konings te Antwerpen, rechtbank van eerste aanleg en politierechtbank.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Patrimonium - Aankoopakte - Salamander 15

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van dit onroerend goed gelegen aan de Salamander 15 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 F10 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 6.000 euro of 36,585 euro per m². De gemeenteraad heeft in de vergadering van 17 september 2018 besloten om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 5.740 euro of 35 euro per m².

 

Feiten en context

Het verlijden van de notariële akte.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

5.740 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 5.740 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Salamander 15 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Patrimonium - Aankoopakte - Friedadreef 17

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de vergadering van 6 juni 2016 beslist om wegens de problematiek op het Schildestrand (staat van de constructies, verkrotting) de onroerende goederen in deze zone aan te kopen tegen een maximum prijs van 35 euro per m², dit ongeacht het schattingsverslag opgesteld door een beëdigd schatter. De eigenaar van de Friedadreef 17 met de kadastrale gegevens afdeling 1, sectie A, 471 M 18 wenst deze eigendom te verkopen aan de gemeente. Deze eigendom is geschat aan de totaalprijs van 8.150 euro of 33,67 euro per m².

 

Feiten en context

Het verlijden van de notariële akte.

 

Juridische gronden

Artikel 41,11° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Om de aankoop definitief te maken dient de notariële akte getekend te worden door de betrokken partijen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

1419/5/1/11/4

Algemene rekening

22100000

Beleidsveld

0621

Bedrag

Visum financieel beheerder

8.150 euro

N.V.T.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van deze eigendom aan de prijs van 8.150 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de aankoopakte voor de eigendom gelegen aan de Friedadreef 17 goed.

Artikel 3. De gemeenteraad mandateert de burgemeester en de algemeen directeur om de aankoopakte te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Kerkelei 39 en 41 - het bouwen van een meergezinswoning met 4 woonentiteiten - zaak van de wegen - OMG 2018/606

 

 

Voorgeschiedenis

  • Stedenbouwkundige vergunning(en)

o        garage - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 11 september 1970 - 1970/108

o        veranderingswerken - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 31 januari 1933 - 1933/4

o        2 slaapkamers - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 28 september 1946 - 1946/61

o        slopen van 2 woningen - weigering door de deputatie - 16 juni 2011 - 2011/83

o        slopen van 2 woningen - vergunning door stedenbouw - 7 augustus 2012 - 2012/110

o        slopen van een vrijstaand verenigingenlokaal - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 5 mei 2014 - 2014/71

o        plaatsen van 2 tijdelijke prefab chirolokalen - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 4 augustus 2014 - 2014/72

o        het bouwen van 5 woongelegenheden (nieuwbouw appartementsgebouw) - weigering door college van burgemeester en schepenen - 2 mei 2016 - 2015/272

 

Feiten en context

  • Op 21 december 2018 werd een dossier ingediend voor het bouwen van een meergezinswoning met 4 woonentiteiten.
    Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 9 januari 2019. De uiterste beslissingsdatum is 23 juni 2019.
  • Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft loopt gedeeltelijk in de zone voor openbare wegenis (artikel 2) volgens het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA Dorpskom Zuid deel 1 goedgekeurd op 25 februari 1959).

 

Juridische gronden

  • Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
    De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen
  • Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
    Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Argumentatie

  • Het perceel is gelegen binnen de grenzen van het goedgekeurde BPA Dorpskom Zuid deel 1, goedgekeurd op 25 februari 1959. Een deel van het perceel is gelegen in de zone van artikel 2: openbare wegenis.
  • Het gedeelte van het perceel van circa 18,67m² dient kosteloos te worden overgedragen aan de gemeente. Alle kosten verbonden aan de grondafstand, notariële akte inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.
  • De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing over de omgevingsvergunning kan nemen.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat het gedeelte van het perceel van circa 18,67m² kostenloos moet worden overgedragen aan de gemeente.

Artikel 2. De kosten van de grondafstand, notariële kosten inbegrepen, vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Renovatie en aanpassingswerken GLS De Wingerd - 2019-015/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Voorgeschiedenis

          Kennisname door college van burgemeester en schepenen op 5 februari 2018 van het project 'subsidie naschools openstellen van de schoolsportinfrastructuur' voor GLS De Wingerd.

          Beslissing door college van burgemeester en schepenen van 5 maart 2018 voor akkoord met subsidieaanvraag bij Sport Vlaanderen voor renovatie turnzaal GLS De Wingerd.

          Kennisname door college van burgemeester en schepenen op 2 juli 2018 van toekenning van de subsidie van 78.200,86 euro voor renovatie turnzaal.

          Toewijzing aan architect Van Soens van prijsvraag 2018-065/TDU voor de opmaak van het bestek op 12 november 2018

 

Feiten en context

Bestek voor renovatie en aanpassingswerken aan de sanitaire- en sportvoorzieningen van GLS De Wingerd voor naschoolse activiteiten.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Financiële gevolgen

 

Actie

005/001/014/003

Algemene rekening

22102500

Beleidsveld

0800

Bedrag

Visum financieel beheerder

173.867,47 incl. btw (78.200,86 euro subsidie recupereerbaar)

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-015/TDU en de raming voor de opdracht “renovatie en aanpassingswerken GLS De Wingerd” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 173.867,47 incl. btw (78.200,86 euro subsidie recupereerbaar).

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Fietssuggestiestrook Heidedreef - 2019-004/TDU - Lastvoorwaarden en gunningswijze

 

 

Voorgeschiedenis

Beslissing door college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2018 voor de inrichting van de schoolomgeving van Sint-Ludgardis in de Heidedreef.

 

Feiten en context

Bestek voor het aanbrengen van fietssuggestiestroken in de Heidedreef ter verbetering van de verkeersveiligheid in de omgeving van Sint-Ludgardis.

 

Juridische gronden

          Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
§ 1. Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.
§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.

          Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

          Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

          Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet)

          Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

          Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Financiële gevolgen

 

Actie

005/001/010/002

Algemene rekening

22400007

Beleidsveld

0200

Bedrag

Visum financieel beheerder

61.710 euro incl. btw

wordt aangevraagd bij gunning

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. Het bestek met nr. 2019-004/TDU en de raming voor de opdracht “fietssuggestiestrook Heidedreef” worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 61.710 euro inclusief 21% btw.

Artikel 2. Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Overeenkomst ZomerIntPark

 

 

Voorgeschiedenis

Aanvraag ontvangen via de evenementenapplicatie op 13 november 2018

 

Feiten en context

          Op 13 november 2018 diende vzw Ummugumma de aanvraag in voor een jaarlijks wederkerend evenement ZomerIntPark in juli en augustus 2019.

          Op 17 december 2018 verleende het college van burgemeester en schepenen een principiële goedkeuring.

 

Juridische gronden

Artikel 41 23° van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

 

Inspraak en advies

          Positief advies cultuurraad

          Positief advies seniorenraad

 

Argumentatie

De gemeente ondersteunt initiatieven die het sociale contact tussen inwoners bevorderen.

 

Financiële gevolgen

 

Actie

4683

Algemene rekening

0719

Beleidsveld

64930000

Bedrag

Visum financieel beheerder

9.000 euro

NVT

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de overeenkomst met vzw Ummagumma voor ZomerIntpark in juli en augustus 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

PIDPA - Algemene vergadering van 25 maart 2019 en aanduiding vertegenwoordigers

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging PIDPA.  Een opdrachthoudende vereniging is een samenwerkingsverband met beheersoverdracht waaraan de deelnemende gemeenten de uitvoering van een of meer duidelijk omschreven bevoegdheden met betrekking tot een of meer beleidsdomeinen toevertrouwen (artikel 398 §1 van het decreet lokaal bestuur).

 

Feiten en context

          De opdrachthoudende vereniging beschikt over een algemene vergadering, een raad van bestuur en adviescomités.

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers.

          De raad van bestuur bestaat uit ten hoogste 15 stemgerechtigde bestuurders.  Op initiatief van de ontslagnemende raad van bestuur werd een voorstel geformuleerd omtrent de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur rekening houdend met de statutair bepaalde criteria. 
Aan de vergaderingen van de raad van bestuur kan worden deelgenomen door ten hoogste één rechtstreeks door verschillende gemeentelijke deelnemers aangeduide afgevaardigde die lid is met raadgevende stem.  Deze bestuurders met raadgevende stem worden door de gemeenteraad verkozen uit de raadsleden van de oppositie.  Indien de gemeenteraad het nuttig acht, kan hiervoor een kandidaat voorgedragen worden.

          De gemeente is vertegenwoordigd in adviescomité A (watervoorziening).  Indien de gemeente het nuttig acht, kan hiervoor een kandidaat voorgedragen worden.  Dit betekent niet dat de kandidaat automatisch zal worden benoemd omdat het aantal leden is vastgesteld op minimum 7 en maximum 25.

          De oproeping van 6 februari 2019 tot de buitengewone algemene vergadering van PIDPA van 25 maart 2019 bevat volgende agendapunten:

          nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

          benoeming van de nieuwe bestuurders;

          bepaling van de rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem;

          benoemingen leden adviescomités;

          goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Juridische gronden

          Artikel 432  van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers van de algemene vergadering bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad.  De vaststelling van het mandaat wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Statuten van PIDPA, zoals laatst gewijzigd door de algemene vergadering van 17 december 2018

          artikel 12 dat bepaalt dat PIDPA bestuurd wordt door een raad van bestuur van 15 stemgerechtigde leden;

          artikel 22 dat bepaalt dat in functie van de huidige bevolkingscijfers en kapitaalinbreng iedere gemeente recht heeft op een effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Het voorstel van samenstelling van de raad van bestuur houdt rekening met volgende criteria:

          de geografische spreiding;

          de vertegenwoordiging van de politieke fracties rekening houdend met het resultaat van de lokale verkiezingen;

          de vertegenwoordiging van personen verkozen in gemeenten die houder zijn van zowel aandelen A als aandelen B.

          Er gelden decretale onverenigbaarheden voor de leden van de algemene vergadering en de raad van bestuur.

          De vertegenwoordigers voor de algemene vergadering mogen niet voorgedragen worden als kandidaat-lid voor de raad van bestuur.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Geheime stemming: (Hendrik Bellens - effectief lid algemene vergadering) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Peter Mendonck - plaatsvervangend lid algemene vergadering) 20 stemmen voor, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (Marleen Struyf - mandataris met raadgevende stem raad van bestuur) 19 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Hendrik Bellens - lid adviescomité A) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Dirk Bauwens - lid raad van bestuur) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van PIDPA van 25 maart 2019 goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de algemene vergadering:

          als effectief lid: Hendrik Bellens;

          als plaatsvervangend lid: Peter Mendonck.

Artikel 3. De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel betreffende de samenstelling van de raad van bestuur en beslist de voorgestelde mandatarissen voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur:

          Fabienne Blavier (Mechelen);

          Nicole Boonen (Retie);

          Kris Gebruers (Olen);

          Tine Gielis (Laakdal);

          Wim Jordens (Malle);

          René Lauwers (Aartselaar);

          Mieke Van den Brande (Bonheiden);

          Lieve De Block (Kapellen);

          Sven Deckers (Brecht);

          Dirk Bauwens (Schilde); voorgedragen na geheime stemming door de gemeenteraad van Schilde;

          Katusha Vervloesem (Rumst);

          Pieter Verhesen (Geel);

          Savannah Van Dongen (Turnhout);

          Bert Rousseau (Putte).

Artikel 4. De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat aan de vergaderingen van de raad van bestuur kan worden deelgenomen door één lid met raadgevende stem die dient te behoren tot de oppositie. Volgend gemeenteraadslid wordt na geheime stemming voorgedragen als kandidaat-mandataris met raadgevende stem voor de raad van bestuur Van PIDPA: Marleen Struyf.

Artikel 5. De gemeenteraad draagt na geheime stemming Hendrik Bellens voor als kandidaat-lid voor het adviescomité A van PIDPA.

Artikel 6. De vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering op 25 maart 2019, wordt opgedragen het stemgedrag af te stemmen op de beslissingen conform dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

IGEAN MV - Algemene vergadering van 20 maart 2019 en aanduiding vertegenwoordigers

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEAN Milieu en Veiligheid. Een dienstverlenende vereniging is een samenwerkingsverband zonder beheersoverdracht dat tot doel heeft een duidelijk omschreven ondersteunende dienst te verlenen aan de deelnemende gemeenten, eventueel voor verschillende beleidsdomeinen (artikel 398 §3 van het decreet lokaal bestuur).

 

Feiten en context

          De dienstverlenende vereniging beschikt over een algemene vergadering, een raad van bestuur, een adviescomité veiligheid en een adviescomité milieu.

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze aangeduid door de gemeenteraden onder hun leden (artikel 432 van het decreet lokaal bestuur).

          Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximum vijftien. Overeenkomstig de statuten heeft een vergadering van burgemeesters drie formateurs aangesteld die als opdracht hadden om in overleg met de deelnemers te komen tot een lijst van vijftien kandidaat-bestuurders.

Naast de gewone leden van de raad van bestuur voorzien de statuten eveneens in de aanduiding van kandidaat-bestuurders met raadgevende stem. Het gaat hier om een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Per regio (noord, midden, zuid en stad Antwerpen) kan er maximaal een bestuurder met raadgevende stem worden benoemd. Elke gemeente mag een kandidaat voordragen. Indien er meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan maakt de algemene vergadering een rangorde op basis van volgende criteria: het geslacht dat het minst vertegenwoordigd in de raad van bestuur, de eenparigheid van stemmen waarmee betrokkene door de gemeenteraad werd aangeduid, de jongste kandidaat.

          Elke deelnemer duidt een vertegenwoordiger aan voor het adviescomité veiligheid.

          Elke deelnemer duidt een vertegenwoordiger aan voor het adviescomité milieu.  Overeenkomstig de statuten van IGEAN Milieu en Veiligheid bestaat het adviescomité milieu uit de schepenen van leefmilieu.

          De oproeping van 8 februari 2019 tot de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Milieu en Veiligheid van 20 maart 2019 bevat de volgende agendapunten:

          benoeming van de leden van de raad van bestuur.

 

Juridische gronden

          Statuten van IGEAN Dienstverlening

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor de algemene vergadering bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad. De vaststelling van het mandaat wordt herhaald voor elke vergadering.

 

Argumentatie

          Bij het voordragen van de kandidaat-bestuurders is rekening gehouden met de bindende criteria voorzien in het decreet lokaal bestuur en de statuten (indeling in regio's, aantal inwoners en geslacht).

          Er bestaat een onverenigbaarheid tussen de vertegenwoordiger van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur of lid van een adviescomité.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Geheime stemming: (Laurenz Van Ginneken - effectief lid algemene vergadering) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Philippe Verschueren - plaatsvervangend lid algemene vergadering) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Liesbeth Verstreken - lid raad van bestuur) 19 stemmen voor, 1 stem tegen, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (Hans Hanssen - lid met raadgevende stem raad van bestuur) 19 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Philippe Verschueren - adviescomité veiligheid) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Olivier Verhulst - adviescomité milieu) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Milieu en Veiligheid van 20 maart 2019 goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de algemene vergadering:

          als effectief lid: Laurenz Van Ginneken;

          als plaatsvervanger: Philippe Verschueren.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt de benoeming goed van volgende leden voor de raad van bestuur:

          Carl Geeraerts (Antwerpen)

          Dirk Crollet (Boechout)

          Kristof Van de Velde (Borsbeek);

          Eline Peeters (Brecht);

          Sofie De Leeuw (Edegem);

          Brigitte Quick (Essen);

          Maarten De Bock (Kalmthout);

          Koen Helsen (Kapellen);

          Harry Debrabandere (Lint);

          Erik Broeckx (Mortsel);

          Benjamin De Roeck (Rumst);

          Ivo Wynants (Wijnegem);

          Frank Gys (Wommelgem);

          Maria Van Rompaey (Zandhoven);

          Liesbeth Verstreken (Zoersel) - de gemeenteraad duidt na geheime stemming Liesbeth Verstreken aan om de gemeente te vertegenwoordigen tot en met 31 december 2024.

Artikel 4. De gemeenteraad draagt na geheime stemming Hans Hanssen voor als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur.

Artikel 5. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 Philippe Verschueren aan voor het adviescomité veiligheid.

Artikel 6. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 Olivier Verhulst, schepen van leefmilieu, aan voor het adviescomité milieu.

Artikel 7. De vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de buitengewone

algemene vergadering op 20 maart 2019, wordt opgedragen het stemgedrag af te stemmen op de beslissingen conform dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

IGEAN  DV - Algemene vergadering van 20 maart 2019 en aanduiding vertegenwoordigers

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IGEAN Dienstverlening.  Een dienstverlenende vereniging is een samenwerkingsverband zonder beheersoverdracht dat tot doel heeft een duidelijk omschreven ondersteunende dienst te verlenen aan de deelnemende gemeenten, eventueel voor verschillende beleidsdomeinen (artikel 398 §3 van het decreet lokaal bestuur).

 

Feiten en context

          De dienstverlenende vereniging beschikt over een algemene vergadering, een raad van bestuur, een beleidsgroep energie en een stuurgroep wonen.

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers.  Voor de gemeenten worden ze aangeduid door de gemeenteraden onder hun leden (artikel 432 van het decreet lokaal bestuur).

          Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximum vijftien.  Overeenkomstig de statuten heeft een vergadering van burgemeesters drie formateurs aangesteld die als opdracht hadden om in overleg met de deelnemers te komen tot een lijst van vijftien kandidaat-bestuurders.
Naast de gewone leden van de raad van bestuur voorzien de statuten eveneens in de aanduiding van kandidaat-bestuurders met raadgevende stem.  Het gaat hier om een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.  Per regio (noord, midden, zuid en stad Antwerpen) kan er maximaal een bestuurder met raadgevende stem worden benoemd.  Elke gemeente mag een kandidaat voordragen.  Indien er meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan maakt de algemene vergadering een rangorde op basis van volgende criteria: het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur, de eenparigheid van stemmen waarmee betrokkene door de gemeenteraad werd aangeduid, de jongste kandidaat.

          Elke deelnemer waarvoor IGEAN energieleningen afsluit, duidt een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan voor de beleidsgroep energie.

          Elke deelnemer die deel uitmaakt van een interlokale vereniging lokaal woonproject (IVLW) duidt een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan voor de stuurgroep wonen.

          De oproeping van 8 februari 2019 tot de buitengewone algemene vergadering van IGEAN Dienstverlening van 20 maart 2019 bevat de volgende agendapunten:

          benoeming van de leden van de raad van bestuur.

 

Juridische gronden

          Statuten van IGEAN Dienstverlening

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor de algemene vergadering bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad.  De vaststelling van het mandaat wordt herhaald voor elke vergadering.

          Samenwerkingsovereenkomst energiehuis

          Statuten IVLW

 

Argumentatie

          Bij het voordragen van de kandidaat-bestuurders is rekening gehouden met de bindende criteria voorzien in het decreet lokaal bestuur en de statuten (indeling in regio's, aantal inwoners en geslacht).

          Er bestaat een onverenigbaarheid tussen de vertegenwoordiger van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur of lid van een adviescomité.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

Geheime stemming: (Laurenz Van Ginneken - effectief lid algemene vergadering) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Philippe Verschueren - plaatsvervangend lid algemene vergadering) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Dirk Bauwens - lid raad van bestuur) 20 stemmen voor, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (Hans Hanssen - lid met raadgevende stem raad van bestuur) 19 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Valérie Van Genechten - effectief lid beleidsgroep energie) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Laurenz Van Ginneken - plaatsvervangend lid beleidsgroep energie) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Valérie Van Genechten - effectief lid stuurgroep wonen) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Olivier Verhulst - plaatsvervangend lid stuurgroep wonen) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20 maart 2019 goed te keuren. 

Artikel 2. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de algemene vergadering:

          als effectief lid: Laurenz Van Ginneken;

          als plaatsvervanger: Philippe Verschueren.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt de benoeming goed van volgende leden voor de raad van bestuur:

          Eddy Vermoesen (Aartselaar);

          Ann De Smedt (Boom) - na drie jaar: Jeroen Baert;

          Goele Fonteyn (Brasschaat);

          Jenne Meyvis (Hemiksem);

          Koen Volckaerts (Hove);

          Cindy Verbaeden (Kontich);

          Harry Hendrickx (Malle) - na drie jaar: Sanne Van Looy;

          Bart Van der Velde (Niel);

          Johan De Ryck (Ranst);

          Vera Goris (Schelle);

          Dirk Bauwens (Schilde) - de gemeenteraad duidt na geheime stemming Dirk Bauwens aan om de gemeente te vertegenwoordigen tot en met 31 december 2024;

          Walter Brat (Schoten);

          Rik Frans (Stabroek);

          Dieter Wouters (Wuustwezel);

          Ann Van Damme (Zwijndrecht).

Artikel 4. De gemeenteraad draagt na geheime stemming Hans Hanssen voor als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur.

Artikel 5. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de beleidsgroep energie:

          als effectief lid: Valérie Van Genechten;

          als plaatsvervanger: Laurenz Van Ginneken.

Artikel 6. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de stuurgroep wonen:

          als effectief lid: Valérie Van Genechten;

          als plaatsvervanger: Olivier Verhulst.

Artikel 7. De vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering op 20 maart 2019, wordt opgedragen het stemgedrag af te stemmen op de beslissingen conform dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

IKA - Algemene vergadering van 19 maart 2019 en aanduiding vertegenwoordigers

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse.  Een dienstverlenende vereniging is een samenwerkingsverband zonder beheersoverdracht dat tot doel heeft een duidelijk omschreven ondersteunende dienst te verlenen aan de deelnemende gemeenten, eventueel voor verschillende beleidsdomeinen (artikel 398 §1 van het decreet lokaal bestuur).

 

Feiten en context

          De dienstverlenende vereniging beschikt over een algemene vergadering en een raad van bestuur.

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers.  Voor de gemeenten worden ze aangeduid door gemeenteraden onder hun leden (artikel 432 van het decreet lokaal bestuur).

          De leden van de raad van bestuur worden, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering.  Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximaal vijftien.

          De oproeping van 21 januari 2019 tot de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 19 maart 2019 bevat de volgende agendapunten:

          vaststelling van de voordrachten van de gemeenteraden voor de benoemingen aan de algemene vergadering van de deelnemers;

          statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

 

Juridische gronden

          Statuten van IKA, meer in het bijzonder de bepalingen betreffende de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor de algemene vergadering bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad.  De vaststelling van het mandaat wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

          Er gelden decretale (artikel 434 §4 en 436 van het decreet lokaal bestuur) en statutaire onverenigbaarheden (artikel 10 van de statuten).

          De vertegenwoordigers voor de algemene vergadering mogen niet als kandidaat-lid voorgedragen worden voor de raad van bestuur.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

1 onthouding: Marijke Dillen

Geheime stemming: (Kristof Droessaert - effectief lid algemene vergadering) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Yolande Avontroodt - plaatsvervangend lid algemene vergadering) 17 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 3 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA van 19 maart 2019 goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de algemene vergadering:

          als effectief lid: Kristof Droessaert;

          als plaatsvervangend lid: Yolande Avontroodt.

Artikel 3. De vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting op 19 maart 2019, wordt opgedragen het stemgedrag af te stemmen op de beslissingen conform dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Fluvius - Algemene vergadering van 27 maart 2019 en aanduiding vertegenwoordigers

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is voor meerdere activiteiten (netbeheer elektriciteit, netbeheer gas en (kabel)netwerken) aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.  Een opdrachthoudende vereniging is een samenwerkingsverband met beheersoverdracht waaraan de deelnemende gemeenten de uitvoering van een of meer duidelijk omschreven bevoegdheden met betrekking tot een of meer beleidsdomeinen toevertrouwen (artikel 398 §1 van het decreet lokaal bestuur).

 

Feiten en context

          De opdrachthoudende vereniging beschikt over een algemene vergadering, een raad van bestuur en een regionaal bestuurscomité.

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers.

          Elke gemeente heeft het recht om één kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité (artikel 17 punt 2 van de statuten van Fluvius).

          De deelnemende gemeenten hebben het recht om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen.  Het moet om dezelfde personen gaan als diegenen die worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité.  De algemene vergadering benoemt de leden van de raad van bestuur.

          De oproeping van 4 januari 2019 tot de (buitengewone) algemene vergadering van Fluvius van 27 maart 2019 bevat volgende agendapunten:

          statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

 

Juridische gronden

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De deelnemende gemeenten dienen hun vertegenwoordigers voor de algemene vergadering bij gemeenteraadsbesluit aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad.  De vaststelling van het mandaat wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Artikel 18 van de statuten van Fluvius
Alle huidige mandaten bij Fluvius Antwerpen vervallen onmiddellijk na de algemene vergadering van 27 maart 2019 en er moet overgegaan worden tot een algehele vervanging van de bestuursorganen.

 

Argumentatie

          De voorgedragen kandidaat-bestuurders moeten 'onafhankelijke bestuurders' zijn in de zin van artikel 1.1.1 §2, 74° van het Energiebesluit van 19 november 2010. 

          Er gelden decretale (artikel 434 §4 en 436 van het decreet lokaal bestuur en artikel 3.1.16 van het Energiebesluit van 19 november 2010) en statutaire onverenigbaarheden (artikelen 12.4, 17.3 en 24.1).

          De vertegenwoordigers voor de algemene vergadering mogen niet voorgedragen worden als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité of de raad van bestuur.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

1 onthouding: Marijke Dillen

Geheime stemming: (Hendrik Bellens - effectief lid algemene vergadering) 18 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 2 onthoudingen

Geheime stemming: (Peter Mendonck - plaatsvervangend lid algemene vergadering) 18 stemmen voor, 1 stem tegen, 3 onthoudingen

Geheime stemming: (Dirk Bauwens - lid regionaal bestuurscomité) 19 stemmen voor, 3 onthoudingen

Geheime stemming: (Dirk Bauwens - lid raad van bestuur) 19 stemmen voor, 3 onthoudingen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen van 27 maart 2019 goed te keuren.

Artikel 2. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan voor de algemene vergadering:

          als effectief lid: Hendrik Bellens;

          als plaatsvervangend lid: Peter Mendonck.

Artikel 3. De gemeenteraad draagt na geheime stemming Dirk Bauwens voor als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité vanaf de algemene vergadering van 27 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in 2025.  Dezelfde persoon wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur vanaf de algemene vergadering van 27 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in 2025.

Artikel 4. De vertegenwoordiger van de gemeente, die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting op 27 maart 2019, wordt opgedragen het stemgedrag af te stemmen op de beslissingen conform dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

CIPAL - Algemene vergadering van 22 maart 2019 en aanduiding vertegenwoordigers

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging CIPAL (dv).  Een dienstverlenende vereniging is een samenwerkingsverband zonder beheersoverdracht dat tot doel heeft een duidelijk omschreven ondersteunende dienst te verlenen aan de deelnemende gemeenten, eventueel voor verschillende beleidsdomeinen (artikel 398 §1 van het decreet lokaal bestuur).

 

Feiten en context

          De dienstverlenende vereniging beschikt over een algemene vergadering en een raad van bestuur.

          De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers.  Voor de gemeenten worden ze aangeduid door gemeenteraden onder hun leden (artikel 432 van het decreet lokaal bestuur).

          De leden van de raad van bestuur worden, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering.  Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximaal vijftien.  De uittredende voorzitter van CIPAL dv heeft een voorstel uitgewerkt na een uitgebreide consultatie- en overlegronde.

De mogelijkheid bestaat om een afgevaardigde met raadgevende stem voor te dragen voor de raad van bestuur.  Deze afgevaardigde moet verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

          De oproeping van 23 januari 2019 tot de bijzondere algemene vergadering van CIPAL dv van 22 maart 2019 bevat de volgende agendapunten:

          benoeming van de leden van de raad van bestuur;

          akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde;

          goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Juridische gronden

          Statuten van CIPAL dv, zoals laatst gewijzigd en goedgekeurd door de algemene vergadering van 14 december 2018

          Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur
De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers.

De vaststelling van het mandaat wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

          Artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden bepaalt voor de toepassing van de in house-exceptie.

 

Argumentatie

          Indien zowel de gemeente als het OCMW deelnemer zijn van CIPAL dv, kan dezelfde persoon als vertegenwoordiger (of plaatsvervanger) worden aangeduid.

          Er bestaat een onverenigbaarheid tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van de raad van bestuur.  De onverenigbaarheden, vermeld in artikel 436 van het decreet lokaal bestuur, zijn ook van toepassing op de vertegenwoordigers van de algemene vergadering.

          De vertegenwoordigers (en plaatsvervangers) kunnen voor de volledige duur van de legislatuur worden aangeduid.

          Bij de opmaak van de gezamenlijke voordrachtslijst voor de raad van bestuur is rekening gehouden met de decretale en statutaire bepalingen, de geografische verdeling, de politieke verdeling (systeem D'Hondt), de bevolkingscijfers, de man/vrouw verhouding en continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur.

          Het is belangrijk dat de deelnemers van CIPAL dv beroep kunnen doen op de in house-exceptie en opdrachten kunnen toevertrouwen aan CIPAL dv zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.  De in house-exceptie houdt onder meer in dat de besluitvormingsorganen van CIPAL dv moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

BESLUIT

Stemming:  21 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Patrick Lievens, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt en Yolande Avontroodt

1 onthouding: Marijke Dillen

Geheime stemming: (Philippe Verschueren - effectief lid algemene vergadering) 21 stemmen voor, 1 onthouding

Geheime stemming: (Laurenz Van Ginneken - plaatsvervangend lid algemene vergadering) 20 stemmen voor, 1 stem tegen, 1 onthouding

Geheime stemming: (Koen Paredaens - lid raad van bestuur) 18 stemmen voor, 4 onthoudingen

Geheime stemming: (Marleen Struyf - lid met raadgevende stem raad van bestuur) 17 stemmen voor, 4 stemmen tegen, 1 onthouding

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van CIPAL dv van 22 maart 2019 goed.

Artikel 2. De gemeenteraad duidt na geheime stemming en tot en met 31 december 2024 volgende personen aan:

          als effectief lid van de algemene vergadering: Philippe Verschueren;

          als plaatsvervanger in de algemene vergadering: Laurenz Van Ginneken.

Artikel 3. De gemeenteraad neemt kennis van de gezamenlijke voordrachtslijst van vijftien kandidaat-bestuurders en beslist deze goed te keuren:

          Wim Dries (Genk);

          Karolien Eens (Tessenderlo);

          Lore Fourie (Landen);

          Greet Geypen (Mechelen);

          Pietro Iacopucci (Waregem);

          Lieven Janssens (Vorselaar);

          Dieter Mannaert (Dendermonde);

          Steven Matheï (Peer);

          Jan Moons (Heist-op-den-Berg);

          Koen Paredaens (Zoersel) - de gemeenteraad duidt na geheime stemming Koen Paredaens aan om de gemeente te vertegenwoordigen tot en met 31 december 2024;

          Francis Stijnen (Turnhout);

          Heidi Thijs (Zutendaal);

          Lawrence Vancraeyenest (Edegem);

          Sofie Vandeweerd (Dilsen-Stokkem);

          Paul Verbeeck (Nijlen).

Artikel 4. De gemeenteraad draagt na geheime stemming Marleen Struyf voor als kandidaat-lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur.

Artikel 5. De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de bijzondere algemene vergadering van CIPAL dv van 22 maart 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit.  Indien de algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien de algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Vraag betreffende de kostprijs voor het verbruik in de Werf 44 voor verenigingen (Marijke Dillen - Vlaams belang) - Toegevoegd punt

 

 

In het verleden mochten verenigingen van onze gemeente die gebruik maakten van de gemeentelijke infrastructuur zelf zorgen voor het aanschaffen van dranken bij een brouwer of drankenhandel.  Dit is thans gewijzigd sinds AGB Schilde verantwoordelijk is voor de uitbating van de Werf 44.  De verenigingen worden verplicht om de dranken af te nemen van de brasserie wat duurder is dan wanneer ze zelf dranken afnemen van een brouwer.  Verschillende verenigingen melden dat de tarieven van het drankverbruik hierdoor aanzienlijk zijn gestegen.

Uit een analyse van het reglement blijkt dat inderdaad dit voor verenigingen een grote impact zal hebben op hun financiën. Deze problematiek blijkt reeds aangekaart te zijn maar er is nog geen oplossing  uit de bus gekomen.

Bestaat de mogelijkheid om een uitzondering te voorzien voor verenigingen van onze gemeente die reeds geruime tijd gebruik maken van onze infrastructuur ?  Is er bereidheid om een regeling uit te werken – al dan niet in samenwerking met de brasserie – waarbij deze culturele verenigingen kunnen genieten van een goedkoper tarief wanneer ze gebruik maken van een zaal in Werf 44 ?

 

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) licht het agendapunt toe.

Mevr. K. Krekels (N-VA) dankt mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) voor deze vraag. Mevr. K. Krekels (N-VA) bevestigt dat het reglement is opgesteld zoals mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) het heeft beschreven. Ze stipt aan dat het reglement moest worden goedgekeurd tijdens de raad van bestuur van februari om in orde te zijn voor de ruling. Hierdoor bevat het reglement elementen waarover de verenigingen nog niet geconsulteerd werden. Inmiddels is het participatieproces echter aan de gang. Er werden al een aantal voorstellen op tafel gelegd die worden bekeken en voorgelegd zullen worden aan het college van burgemeester en schepenen. Er is in ieder geval oor naar onder andere de bezorgdheden in verband met de brouwers. Er zal dan ook worden getracht om samen met de verenigingen, de brasserie en het college van burgemeester en schepenen tot goede oplossingen te komen. Deze oplossingen zullen uiteraard worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) vraagt zich af wanneer dit participatieverhaal rond zal zijn. Er wordt momenteel vrij actief gebruik gemaakt van de zalen, dus dit is geen dossier dat op de lange baan kan worden geschoven. Bovendien stelt ze zich de vraag of er al gesproken is over een gedifferentieerd tarief voor de verenigingen. Dit tarief zou uiteraard enkel gelden gedurende de periode dat er gebruik wordt gemaakt van de zaal.

Mevr. K. Krekels (N-VA) antwoordt dat de mogelijkheden in verband met het gedifferentieerd tarief worden bekeken. Er wordt hard gewerkt om het gehele participatieproces klaar te hebben tegen de raad van bestuur van april zodat het aangepast reglement snel in voege kan gaan. In het slechtste geval moet er worden uitgeweken naar de raad van bestuur van mei.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) neemt aan dat er in de gemeenteraad verslag wordt uitgebracht over het participatieproces, wat mevr. K. Krekels (N-VA) bevestigt.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Actualiteitsvragen

 

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Vraag betreffende noodweer van 10 maart 2019 (Marijke Dillen - Vlaams belang) - Toegevoegd punt

 

 

Ook in onze gemeente heeft de storm op 10 maart jl. veel schade aangericht.  Op talrijke plaatsen zijn er bomen omgewaaid op de openbare weg en op private domeinen. De website van de gemeente gaf zeer snel voldoende informatie aan de bevolking en volgde de situatie nauwgezet op wat zeer positief is.

Wel waren er problemen met de bereikbaarheid van het speciale noodnummer 1722.

1. Kan er een overzicht gegeven worden van het aantal interventies in onze gemeente ?

Aan welke knelpunten werd er prioriteit gegeven ?

Wanneer werden alle ingekomen meldingen die hinder hebben veroorzaakt op de openbare weg opgelost ?

2. Het noodnummer 1722 was lange tijd onbereikbaar.  Een alternatief hiervoor kan zijn een rechtstreekse mail te sturen naar de brandweer die het aangegeven schadegeval verder kan opvolgen.  Hiervan werd er geen melding gemaakt op de website.  Kan dit in de toekomst gebeuren ?

3. Er zijn ook meldingen gemaakt van bomen die dreigen om te vallen. Ook hier dient aandacht aan te worden besteed. Zal er hier een systematische controle gebeuren van bomen langs de openbare weg die een toekomstige bedreiging vormen en dringend dienen te worden geveld teneinde in de toekomst mogelijke schade te voorkomen ? 

Op de website werd de bevolking niet gewezen op deze mogelijke toekomstige risico’s.  Dit zou nochtans nuttig kunnen zijn.  Kan dit nog worden aangegeven om de bevolking hierop te wijzen ?

 

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) licht het agendapunt toe.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) beantwoordt het eerste deel van de vraag door te stellen dat de brandweer 144 oproepen heeft binnengekregen via de nummers 1722 (niet-dringende oproepen) en 112 (dringende oproepen). De provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen hebben samen een 45.000-tal oproepen binnengekregen. Hiermee werd de capaciteit overschreden wat inderdaad tot langere wachttijden heeft geleid.

Van de 144 oproepen werden er 110 nog dezelfde of de volgende dag afgehandeld. Hierbij werd prioriteit gegeven aan de veiligheid op de openbare weg, bomen die op woningen dreigden te vallen of gevallen waren en bomen die opritten versperden. Dhr. D. Bauwens (N-VA) wil de medewerkers graag een pluim geven voor onder andere de snelheid waarmee er gecommuniceerd werd. Er zijn uiteraard altijd nog zaken die voor verbetering vatbaar zijn, dus één en ander zal nog geëvalueerd worden.

Wat het tweede deel van de vraag van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) betreft, geeft dhr. D. Bauwens (N-VA) mee dat de manier waarop de brandweer meldingen kan en wil ontvangen, deel uitmaakt van de strategie van de brandweerzone zelf. Hij wil de vraag meenemen, maar hij kan zich voorstellen dat het ontvangen van meldingen via verschillende kanalen eerder in het nadeel dan in het voordeel speelt. Alle meldingen zijn binnengekomen, eventueel met vertraging. Ook is het zo dat de sociale media werden gemonitord zodat incidenten waarvan men nog niet op de hoogte was, toch werden meegenomen in de meldingslijst.

Om op het derde deel van de vraag van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) te antwoorden, herhaalt dhr. D. Bauwens (N-VA) dat er de nodige aandacht werd besteed aan bomen die dreigden om te vallen. Deze werden opgenomen in de meldingen. Situaties waarbij er sprake was van acuut gevaar werden op de dag zelf ontzenuwd. Wat het systematisch nazicht betreft: dhr. D. Bauwens (N-VA) geeft toe dat dit wenselijk is, maar niet evident gezien het grote aantal laanbomen. Ook is het gezondheidsonderzoek van bomen geen exacte wetenschap: zo duidde een boomspecialist, in aanloop naar de aanleg van het fietspad langs de Brasschaatsebaan, een boom aan als “veilig” die nu toch omgewaaid is. Om het risico van omvallende bomen uit te sluiten, moeten alle bomen preventief verwijderd worden wat natuurlijk niet de bedoeling is. De dienst der werken doet regelmatig controle: bomen worden in de gaten gehouden en bij dreiging wordt er ingegrepen.

Dhr. K. Droessaert (Open VLD) vult aan dat ook hij, vanwege de fractie, een pluim wil geven aan alle diensten die zich hebben ingezet: voornamelijk aan de brandweer, maar hij denkt ook aan de vele updates op de sociale media en aan burgers die het initiatief hebben genomen om zaken te delen op die sociale media. Zelf heeft dhr. K. Droessaert (Open VLD) gemeld dat er een verkeersbord loshing in de Rijsblokstraat en hij was verheugd om vast te stellen dat dit negen uur later alweer was bevestigd.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) wijst erop dat ook de gemeentelijke diensten niet over het hoofd mogen worden gezien: het aantal oproepen was zodanig hoog dat ook zij ondersteuning hebben geboden. Met verenigde krachten werd ervoor gezorgd dat de wegen op zeer korte tijd terug vrij waren.

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) stelt dat de storm schade heeft aangebracht aan de natuur. Ze vraagt zich dan ook af of er voorzien werd in een heraanplantingsplan.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) antwoordt dat het uiteraard niet aan de gemeente is om bomen op privéterrein te vervangen. Laanbomen worden uiteraard wel opnieuw aangeplant, al gaat het daarbij om jongere exemplaren.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) bedankt dhr. D. Bauwens (N-VA) uitdrukkelijk voor zijn antwoord en onderstreept dat ze heel veel respect heeft voor het werk van zowel de brandweer als de gemeentelijke diensten. Ze sluit af met twee kanttekeningen. Enerzijds heeft ze weet van oproepen die op de dag van de storm niet zijn doorgekomen. Een dag later lukte dit wel en werd het incident opgelost. Anderzijds komt haar suggestie in verband met communiceren met de brandweer via mail niet uit de lucht gevallen: het was de woordvoerder van Binnenlandse Zaken die deze optie heeft geopperd op het nieuws. Het schijnt simpel te zijn om deze optie in te voeren, dus ze stelt voor dat dhr. D. Bauwens (N-VA) zijn oor bij Binnenlandse Zaken te luisteren legt.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) ziet in het voorstel van de woordvoerder een vergoelijking van het niet optimaal werken van het noodnummer. Het monitoren van verschillende communicatiekanalen is volgens hem geen oplossing: ofwel wordt het moeilijker om problemen te beheersen, ofwel moeten er extra personeelsleden worden aangenomen. Hij denkt dat het verstandiger is om de werking van het noodnummer performanter te maken en weet dat er zowel uitgewerkte plannen voor bestaan als geld werd voorzien door Binnenlandse Zaken. Wanneer de plannen worden uitgevoerd, zal het systeem, ongeacht het aantal oproepen, werken omdat de oproepen onmiddellijk afgeleid worden naar de juiste locaties. Maar hij zal de suggestie van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) meenemen naar de evaluatie die gepland staat met de brandweerzone.

Mevr. Y. Avontroodt (Open VLD) wijst er op dat er langs de Sint Jobsteenweg veel oude bomen staan waaraan een veiligheidsrisico verbonden is. Ze vraagt zich dan ook af of er aan deze straat prioriteit kan worden gegeven wat preventie betreft. Een voormalig college van burgemeester en schepenen heeft dit in het verleden reeds gedaan middels een gezondheidsonderzoek van de bomen langs de Sint Jobsteenweg.

Dhr. D. Bauwens (N-VA) herhaalt dat het gezondheidsonderzoek van bomen geen exacte wetenschap is: zie het voorbeeld van de boom langs de Brasschaatsebaan die geëvalueerd werd als perfect gezond en tijdens deze storm toch is omgevallen.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Oversteekplaatsen Waterstraat (Tara Godts - N-VA) - Toegevoegd punt

 

 

Aangezien de waterstraat een zeer gevaarlijke plek is om over te steken, wil ik voorstellen om oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers te creëren aan volgende wegen: Torfhoeken, kroondreef, dwarsdreef en kruispunt Riemstraat-oude baan.

 

Mevr. T. Godts (N-VA) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) dankt mevr. T. Godts (N-VA) voor haar vraag. Hij wijst erop dat de Waterstraat relatief recent werd heraangelegd en dat onder andere deze suggestie daarbij in overweging werd genomen, maar niet werd weerhouden. Er werd niet gekozen voor oversteekplaatsen omdat er enerzijds een snelheidsbeperking geldt van 70 kilometer per uur. Een snelheidsbeperking die overigens strikt gehandhaafd wordt middels trajectcontrole. Deze snelheidsbeperking maakt het niet evident om in oversteekplaatsen te voorzien omdat het een vals gevoel van veiligheid creëert bij voetgangers. Anderzijds werd onderzocht hoe groot de vraag van voetgangers is naar oversteekplaatsen in de Waterstraat. Deze vraag bleek bijzonder klein te zijn aangezien er geen bushalte of andere aantrekpool aanwezig is. Oversteekplaatsen werden dus niet opportuun geacht. De vraag van mevr. T. Godts (N-VA) wordt wel opnieuw meegenomen naar de verkeerscel om grondiger te bekijken of er opportuniteiten zijn, al zal de uitkomst vermoedelijk ongewijzigd blijven. Indien er in de toekomst sprake is van een aantrekpool, wordt het dossier uiteraard herbekeken.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) wijst dhr. O. Verhulst (Open VLD) op een bestaande aantrekpool: wanneer FC Alberta in het weekend een wedstrijd speelt, staat de parking snel vol en wordt er geparkeerd in de Waterstraat. Op zo’n momenten wordt er dus wel regelmatig overgestoken.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat het hier een gewijzigd element betreft dat meegenomen zal worden naar de verkeerscel. Er zal worden bekeken of een bijkomende maatregel zich opdringt. Maar hij herhaalt dat de aanleg van een zebrapad bij een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur niet aangewezen is. Om dezelfde reden zijn er geen oversteekplaatsen op de Brasschaatsebaan.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) oppert dat er ook andere manieren zijn om voor meer veiligheid te zorgen en dit dan vooral tijdens de voetbalmatchen in het weekend. Wel zal één en ander moeten afgestemd worden met het gemeentebestuur van Zoersel omdat FC Alberta net over de gemeentegrens ligt.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Regenboogvlaggen IDAHOT (Laurenz Van Ginneken - Open VLD) - Toegevoegd punt

 

 

Vraag:

Kan de gemeenteraad besluiten dat de gemeente Schilde naast de openbare gebouwen en domeinen zoals het gemeentehuis en het Sociaal Huis ook regenboogvlaggen hangt aan het dorpshuis, Werf 44, kerkplein Schilde en het Lodewijk de Vochtplein op 17 mei?

 

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Van Alphen (Open VLD) neemt de suggestie van dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) zeker ter harte. Op twee locaties wordt er reeds een vlag voorzien die dit jaar niet één dag, maar een ganse week zal uithangen. Er wordt ook bekeken of er nog een andere locatie mogelijk is, eventueel in de dorpskern van ’s-Gravenwezel.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

De digitale tool FutureproofedCities (Margot Van Overtveldt en Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Op 1 maart verscheen er in de Morgen het volgend artikel:

https://www.demorgen.be/binnenland/een-op-de-vijf-vlaamse-gemeentes-gebruikt-spotify-voor-klimaatactie-b8d2fdb4/?referer=https://www.google.be/

Het gaat hier over de digitale tool FutureproofedCities die het verbruik van een stad of dorp in kaart zou brengen en ons zo dus zou helpen met het verkleinen van onze ecologische voetafdruk als een gemeente. Wij willen hierbij voorstellen om deze applicatie eens grondig te bekijken en hopelijk toe te passen in Schilde

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) dankt mevr. M. Van Overtveldt (Groen) voor haar waardevolle suggestie. Hij antwoordt dat het coalitieakkoord engagementen bevat om de CO2-uitstoot te reduceren. Hij denkt onder andere aan de LED-verlichting als straatverlichting en de aanleg van zonnepanelen waarin samen met de inwoners wordt geïnvesteerd. Er zijn ook al effectief stappen ondernomen: Igean weet bijvoorbeeld dat de gemeente het dak van Werf 44 ter beschikking wil stellen als mogelijke locatie voor zonnepanelen. Hij wil zich graag samen met de gemeenteraad engageren om niet enkel de normen van het burgemeestersconvenant te halen, maar om nog ambitieuzere maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot sterk naar beneden te halen. De tool die nu wordt voorgesteld, kan daarbij een zinvolle aanvulling zijn en wordt zeker bekeken.

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) vult aan dat de tool gebruikt kan worden door iedereen in de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Verkavelings- en betonstop (Margot Van Overtveldt en Pieter-Jan Fraussen - Groen) - Toegevoegd punt

 

 

Kunnen we tezamen met andere Belgische gemeenten en steden engageren om de verkavelings- en betonstop een realiteit te maken.

https://www.demorgen.be/binnenland/steden-en-gemeenten-willen-verkavelingsstop-b953ae18/

Door deze verkavelingsstop te initialiseren en eventueel verkavelingsrechten over te dragen naar andere percelen, zouden we het groen beleid van schilde kunnen bevorderen. Deze onderneming zou ook passen binnen het project van de groene 6

 

Mevr. M. Van Overtveldt (Groen) licht het agendapunt toe.

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) wijst er op dat de Vlaamse regelgever in deze materie werd teruggefloten door de Raad van State omdat onder meer het punt met betrekking tot de verhandelbare grondrechten niet voldoende was uitgewerkt. Voor een gemeentebestuur is het uiteraard moeilijk ageren zonder decretaal kader. Het is dus wachten tot dat kader, door de nieuwe Vlaamse Regering, zal worden geschetst. Hij wijst er echter op dat het dossier niet volledig in de ijskast mag liggen, temeer omdat de aankondiging van de betonstop net geleid heeft tot meer verharding in Vlaanderen. Dit vormt ook een bedreiging voor Schilde dat momenteel nog beschikt over 300 hectare onaangeroerd woongebied. Een lokaal antwoord dringt zich dus op. Het coalitieakkoord bevat dan ook een aantal duidelijke engagementen zoals een verderzetting van de verkavelingstop die al 18 jaar wordt gehanteerd, een natuurplan om het groene karakter te bestendigen en onthardingsprojecten. Een eerste project werd trouwens recent goedgekeurd in de gemeenteraad, namelijk de aankoop van een perceel in de Liersebaan. Samengevat is het voorlopig wachten op het regelgevend kader, maar is er voldoende ambitie aanwezig om in deze materie voorop te lopen waar mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 18 03 2019

Noden van de verenigingen en regelement gebruikers (Hans Hanssen - CD&V) - Toegevoegd punt

 

 

Als CD&V zijn wij begaan met de noden van de verenigingen. Door de voorlopige onduidelijkheid over het regelement  in verband met de huur van de zalen van Werf 44 zijn sommige van onze verenigingen genoodzaakt om uit te wijken naar andere zalen binnen onze gemeente.

 

Onze vraag is of er de mogelijk is om alle zalen te voorzien met een basisuitrusting? We denken hieraan borden, bestek, glazen, percolator voor koffie of warmwater, tapinstallatie en eventueel kleine keuken... 

 

Het valt ons op dat er weinig fuiven voor jeugd worden georganiseerd. Is dat omdat er weinig organisatie door jeugdverenigingen is, of omdat de voorwaarden wat betreft bijvoorbeeld de schadeclaim aan de vloer in zaal  van Werf 44 zo hoog is?  Durven deze jeugdverenigingen nog fuiven organiseren?

 

Ondertussen is het BOGC samen geweest en heeft deze een advies geformuleerd over het regelement. De burgemeester was aanwezig op deze vergadering en kent dus het advies. Als CD&V hopen we dat er met dit advies rekening wordt gehouden en dat dit ter goedkeuring op de agenda komt van de volgende raad.

 

Dhr. H. Hanssen (CD&V) licht het agendapunt toe.

Mevr. M. Struyf (CD&V) voegt toe dat ze blij is met agendapunt 18 van mevr. M. Dillen (Vlaams Belang), maar vraagt zich af waarom deze opmerking niet werd gemaakt op de raad van bestuur van februari. Op deze raad heeft mevr. M. Struyf (CD&V) de voorzet gegeven toen ze vroeg om het punt te verdagen zodat eerst de adviesraad gehoord kon worden. Zoals de procedure nu loopt, volgt ze een omgekeerde volgorde.

Mevr. M. Dillen (Vlaams Belang) repliceert dat ze begrijpt dat de gemeente niet het risico wilde lopen om last te krijgen met de ruling. Ze wijst erop dat mevr. M. Struyf (CD&V) perfect wist waarom de raad niet akkoord kon gaan met haar vraag om het punt te verdagen.

Mevr. M. Struyf (CD&V) wenst de discussie niet opnieuw te voeren, maar merkt op dat ze ervan uitgaat dat het probleem met de ruling niet uit de lucht kwam gevallen.

Mevr. K. Krekels (N-VA) antwoordt dat de reden waarom het reglement moest worden goedgekeurd vóór het participatieproces uitgebreid werd toegelicht tijdens de raad van bestuur van februari. Ze herhaalt dat de raad uiteraard eerst moest worden aangesteld in de raad van bestuur van januari. Vervolgens worden er stukken overgemaakt aan de adviesraden en krijgen deze zes weken tijd om hun advies te formuleren. Deze procedure kon dus onmogelijk gevoerd worden in de maand vóór de raad van bestuur van februari. Ze herhaalt tenslotte dat het reglement al moest worden goedgekeurd op de raad van bestuur van februari om geen problemen te krijgen met de ruling wat een enorme financiële impact zou hebben. Ze vat samen dat het participatieproces loopt, dat er zoveel mogelijk aan de wensen van de verenigingen zal worden tegemoet gekomen, dat er verslag zal worden gedaan van de procedure en dat ze hoopt met een verbeterd reglement te kunnen terugkomen naar de raad van bestuur.

Wat de vraag van dhr. H. Hanssen (Open VLD) in verband met de basisuitrusting van de zalen betreft, geeft mevr. K. Krekels (N-VA) toe dat de basisuitrusting van de Wip, Oudebaan en Den Bieshof inderdaad onbestaande of ondermaats is. De basisuitrusting van het Dorpshuis en Werf 44 is wel in orde. Het punt werd besproken tijdens het college van burgemeester en schepenen en wordt verder bekeken.

Wat tenslotte het organiseren van fuiven in Werf 44 betreft, geeft mevr. K. Krekels (N-VA) mee dat er inderdaad de nodige voorzorgsmaatregelen worden gevraagd, maar dat ze hier nog niet eerder over werd aangesproken. Winst maken is ook haalbaar, getuige de ene grote fuif die tot hiertoe in Werf 44 werd georganiseerd: de voorzorgsmaatregelen werden nageleefd en er was sprake van een mooie opbrengst. De maatregelen kunnen uiteraard altijd worden (her)besproken, maar om de zaal, die veel geld heeft gekost, in ere te houden, moeten er natuurlijk afspraken worden gemaakt. Dhr. H. Hanssen (CD&V) raakt hier wel een heikel punt aan: er is sowieso te weinig accommodatie in de gemeente voor de jeugd om fuiven te organiseren. Dit bestuur wil daar verandering in brengen en op zoek gaan naar andere locaties waaraan soepelere voorwaarden gekoppeld kunnen worden.

 

 

Publicatiedatum: 24/04/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.