VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

17 oktober 2022

aanwezig

Valérie Van Genechten, wnd voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Ilse Konings, wnd algemeen directeur;

verontschuldigd

Yolande Avontroodt, voorzitter; Pieter-Jan Fraussen, raadslid; Tine Vervisch, algemeen directeur;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Notulen gemeenteraad 19 september 2022

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  17 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Philippe Verschueren, Marleen Struyf, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

5 onthoudingen: Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Leen Scholiers, Micheline Duysens en Tara Godts

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 19 september 2022 mits volgende aanvulling op agendapunt 3 van het zittingsverslag goed: "Verder, biedt dit project geen precedent om dit binnen gebied verder te ontwikkelen met nog meer ontsluiting op Kerkelei, via Ventweg?  Of een ontsluiting te voorzien op bijvoorbeeld de Eugeen Dierckxlaan? Deze straat is vergelijkbaar met Kerkelei. Maar ik denk ook aan binnen gebieden tussen Turnhoutsebaan en Oudebaan, waar er een ontsluiting zou kunnen zijn op de Oudebaan.
Deze beslissing gaat in tegen elke vorm van de huidige visie op mobiliteit! Moet men niet als bestuur de kleine smalle straten hoeden en ontmoedigen voor veel verkeer?  Ik vraag mij dan ook af of hier een verkeersdeskundige ter plaatse is geweest of er een mobiliteit studie is gemaakt?
Samengevat, ik begrijp niet dat een bestuur die als prioriteit veilige schoolomgevingen vooropstelt dit project zou goedkeuren?

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad
De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook de volgende agendapunten:

          actualiteitsvragen;

          mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Beheersovereenkomst gemeente en OCMW - evaluatie

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 12 maart 2015 keurde de OCMW-raad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 20 april 2015 keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 29 oktober 2015 keurde de OCMW-raad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        Op 16 november 2015 keurde de gemeenteraad het stappenplan voor de uitvoering van de beheersovereenkomst gemeente en OCMW goed.

        De OCMW-raad van 14 juni 2018 en de gemeenteraad van 28 mei 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed voor de samenwerking van de diensten ICT en informatieveiligheid, in uitvoering van het samenwerkingsprotocol.

        De gemeenteraad van 18 juni 2018 en de OCMW-raad van 14 juni 2018 keurden de beheersovereenkomst financiën in het kader van de integratie gemeente en OCMW Schilde goed.

        De gemeenteraad van 19 november 2018 en de OCMW-raad van 18 oktober 2018 keurden de beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde betreffende de samenwerking van de diensten personeel & organisatie en communicatie & onthaal goed.

        Op 22 februari 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de specifieke beheersovereenkomst tussen het gemeentebestuur en het OCMW Schilde goed betreffende de samenwerking tussen de facilitaire diensten.

        Op 17 mei 2021 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de geactualiseerde beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW goed.

 

Feiten en context

De beheersovereenkomst voorziet een jaarlijkse evaluatie voor 30 juni.

 

Juridische gronden

Artikel 196, §2 van het decreet lokaal bestuur

Tussen de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient kunnen beheersovereenkomsten worden gesloten over het gemeenschappelijk gebruik van elkaars diensten.

In de beheersovereenkomst kan worden opgenomen dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden. Tegelijk kan worden bepaald dat de bevoegde organen hun beslissings- en ondertekeningsbevoegdheid kunnen toevertrouwen aan de personeelsleden van het andere bestuur binnen de grenzen vastgesteld in dit decreet.

 

Inspraak en advies

Advies van het managementteam van 8 september 2022: het is niet nodig om de beheersovereenkomst aan te passen.

 

Argumentatie

        De beheersovereenkomst voorziet dat de sociale dienstverlening enkel kan uitgevoerd worden door maatschappelijk werkers die personeelslid van het OCMW zijn.  Naar aanleiding van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne werden ook personeelsleden van de gemeente ingeschakeld.  Bij de eerstvolgende aanpassing van de beheersovereenkomst kan hieromtrent een bepaling opgenomen worden.

        Er werd een project opgestart omtrent de inkomende en uitgaande briefwisseling.  De registratie van de briefwisseling blijkt in de praktijk nog onvoldoende afgestemd te zijn.

        De secretariaatsfunctie voor het OCMW moet mogelijk versterkt worden. 

        Op het vlak van gebouwenbeheer zal een nog meer doorgedreven integratie opgezet worden.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de evaluatie van de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW. 

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

BBC - Opvolgingsrapportering tweede kwartaal 2022

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijk heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 8 september 2022

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het tweede kwartaal van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Jaarrekening 2021 gemeente en OCMW - goedkeuring

 

 

Feiten en context

De jaarrekening van de gemeente en het OCMW werd voorgelegd aan de toezichthoudende overheid voor akkoord.

 

Juridische gronden

        Artikel 260, §3 van het decreet lokaal bestuur
De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

        Artikel 262, §1 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van de jaarrekening, met toepassing van artikel 286, §1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

        Artikel 262, §2 van het decreet lokaal bestuur
De toezichthoudende overheid kan bij de goedkeuring bepaalde verrichtingen als onregelmatig bestempelen en beslist dan over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Ze brengt de betrokkenen onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing met een aangetekende brief of een andere melding die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2281 van het Burgerlijk Wetboek, en die een bewijs oplevert van die melding, van het tijdstip waarop ze is verricht en van de authenticiteit en de integriteit van de verwerkte gegevens. In voorkomend geval wordt daarbij een verzoek gevoegd om het vastgestelde bedrag aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te betalen. Een afschrift van de beslissing van de toezichthoudende overheid wordt bezorgd aan de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, al naargelang het geval.

 

Argumentatie

        Uit het onderzoek van de jaarrekening blijkt niet dat ze onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

        De jaarrekening over het financiële boekjaar 2021 van de gemeente en het OCMW Schilde werd goedgekeurd door de gouverneur.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2021 van de gemeente en het OCMW door de gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Evaluatie beheersovereenkomst AGB Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

        Het Autonoom Gemeentebedrijf Schilde, KBO 0693 894 844, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in publiekrechterlijke vorm werd opgericht bij gemeenteraadsbesluit van 20 november 2017 op grond van de artikelen 225-244 van het gemeentedecreet.

        In zitting van 21 december 2017 besliste het College van de Dienst Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken om een voorafgaande beslissing of ruling te verlenen over de btw-aspecten van de vestiging van een zakelijk recht en uitbating van een gemeenschapscentrum en een sportcomplex.

        De oprichting van het AGB Schilde werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding op 22 februari 2018.

        De beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB Schilde werd goedgekeurd op 17 december 2018.

        De gemeenteraad van 17 juni 2019 heeft een evaluatie van de beheersovereenkomst opgemaakt. De raad van bestuur van het AGB Schilde heeft op 17 juni 2019 kennisgenomen van de evaluatie van de beheersovereenkomst.

        De aangepaste beheersovereenkomst werd goedgekeurd door de raad van bestuur van het AGB Schilde van 17 juni 2019.

        Op 20 augustus 2019 besliste de gemeenteraad de aangepaste beheersovereenkomst met AGB Schilde goed te keuren.

        Op 18 augustus 2020 keurde de gemeenteraad de evaluatie van de beheersovereenkomst goed.

        Op 20 september 2021 keurde de gemeenteraad de evaluatie van de beheersovereenkomst goed.

        Op 26 september 2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een actieplan op te maken om de bezettingsgraad te verhogen.

 

Feiten en context

        Per legislatuur sluiten het AGB en de oprichtende gemeente een beheersovereenkomst, waarin de taken en doelstellingen van het AGB concreter worden omschreven en waarvoor de gemeente een aantal middelen (financiën, personeel, logistiek, …) toekent. De beheersovereenkomst eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

        Het decreet lokaal bestuur verplicht om minstens te voorzien in een jaarlijks rapport betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

Juridische gronden

        Artikel 234, §3 van het decreet lokaal bestuur
Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd. Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na de verlenging, vermeld in het derde lid, of als een beheersovereenkomst is ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen voor aangelegenheden, vermeld in de beheersovereenkomst. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

        Artikel 10, §1 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017 waarin bepaald is dat minstens de volgende aangelegenheden in de beheersovereenkomst moeten geregeld worden:

        de concretisering van de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

        de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het AGB;

        binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het AGB worden toegekend;

        de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financiering mogen

        de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

        de gedragsregels inzake de dienstverlening door het AGB;

        de voorwaarden waaronder het AGB andere personen kan oprichten, erin deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

        de informatieverstrekking door het AGB aan de gemeente;

        de wijze waarop het AGB zal voorzien in een systeem van interne controle;

        de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

        de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

        Artikel 10, §4 van de statuten van het AGB, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 november 2017
De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan wordt jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal de raad van bestuur rapporteren aan, dan wel een toelichting verzorgen voor de gemeenteraad omtrent de beheersovereenkomst. Het AGB legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie (3) maanden uitspreekt.

 

Argumentatie

        Op dit ogenblik is de exploitatie- en beheersopdracht van het AGB Schilde beperkt tot Werf 44.

        De impact van covid-19 op het AGB bleef in 2021-2022 groot.

        De administratieve impact op de gemeentelijke diensten blijft zeer groot.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de evaluatie van de beheersovereenkomst AGB Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Maaltijdcheque - jaarlijkse vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 20 december 2021 werd in de gemeenteraad het bedrag van de maaltijdcheque voor 2022 vastgesteld op 8 euro.

        Op 26 september 2022 werd in het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om het bedrag van de maaltijdcheque voor 2023 te behouden op 8 euro.

 

Juridische gronden

        Koninklijk besluit van 26 mei 2015 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 juni 2014 tot wijziging van artikel 19bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders
Dit koninklijk besluit brengt het maximumbedrag van de maaltijdcheque op 8 euro.

        Artikel 218 van de rechtspositieregeling
De waarde van de maaltijdcheque wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld.

 

Inspraak en advies

Op 3 oktober 2022 werd het voorstel om het bedrag van de maaltijdcheque vast te leggen op 8 euro besproken tijdens het syndicaal overleg. Het bijzonder onderhandelingscomité gaat akkoord met dit voorstel.

 

Argumentatie

De waarde van de maaltijdcheque dient jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om voor dienstjaar 2023 het bedrag van de maaltijdcheque vast te stellen op 8 euro (werkgeversbijdrage 6,91 euro en werknemersbijdrage 1,09 euro).

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Natuurplan

 

 

Voorgeschiedenis

        Het college van burgemeester en schepenen keurde op 20 mei 2019 de startnota goed voor de opmaak van een natuurplan.

        Het college van burgemeester en schepenen besliste op 18 november 2019 om eerst een procesnota te laten opstellen om tot een kwaliteitsvol natuurplan te komen.

        Het college van burgemeester en schepenen keurde op 21 september 2020 de procesnota tot aanpak van de opmaak van een natuurplan voorwaardelijk goed.

        Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 oktober 2020 om principieel akkoord te gaan om voor de opmaak van het bestek en de coördinatie bij de opmaak van het natuurplan een samenwerkingsovereenkomst met het Regionaal Landschap de Voorkempen te onderschrijven.

        Op 16 november 2020 besliste de gemeenteraad om de overeenkomst met het Regionaal Landschap de Voorkempen VZW goed te keuren.

        Op 15 maart 2021 gaf de gemeenteraad haar goedkeuring aan het door het Regionaal Landschap de Voorkempen opgestelde bestek 2021/02- Opmaak Natuurplan Schilde.

        Op 28 juni 2021 gunt het college van burgemeester en schepenen de opdracht tot "Opmaak natuurplan voor Schilde" aan Mieco-effect BV.

        Op 4 oktober 2021 beslist het college van burgemeester en schepenen om een burgerparticipatie van Avanza op te starten over de twee speerpunten van het klimaatplan met name: groenblauwe netwerken van open ruimte tot in de kern en klimaatvriendelijke mobiliteit.

        Het college van burgemeester en schepenen neemt op 15 november 2021 kennis van de voorgestelde data voor de participatiemomenten met de verschillende doelgroepen.

        Op 17 november 2021 vond het eerste participatiemoment plaats voor de professionelen en vrijwilligers van natuur- en landschapsverenigingen.

        Op 24 januari 2022 vond het tweede participatiemoment plaats voor de landeigenaren.

        Op 28 februari 2022 vond het derde participatiemoment plaats voor de inwoners. Dit moment was eveneens het startmoment voor het participatieproject met Avanza tot opmaak van het klimaatplan.

 

Feiten en context

        De opmaak van het natuurplan voor Schilde werd gegund aan Mieco-effect BV. Samen met het Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) werd er een stappenplan uitgewerkt en bepaald welke stakeholders van belang zijn om het natuurplan mee vorm te geven.

        Avanza werd door IGEAN aangesteld om het participatietraject rond het klimaatplan te trekken.

 

Juridische gronden

        Artikel 56, §3, 1° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor: de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

        Burgemeesterconvenant 2030
Punt 1. Lokale besturen engageren zich om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese unie te behalen.

 

Argumentatie

        Het natuurplan werd uitgewerkt in 4 deelrapporten, met name:

        deelrapport 1 - Inventarisatie

        deelrapport 2 - Visie

        deelrapport 3 - Actieplan

        deelrapport 4 - Opvolging

 en een kaartenbundel.

        Het natuurplan vormt een onderdeel van het klimaatplan, met name het onderdeel rond "Groenblauwe netwerken".

        Het natuurplan werd als onderdeel van het klimaatplan ter bespreking voorgelegd op de raadscommissie van maandag 3 oktober 2022.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de 4 deelrapporten (Inventarisatie, visie, actieplan en opvolging), de kaartenbundel en de synthesekaart van het natuurplan goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Klimaatactieplan

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 3 december 2020 ondertekende gemeente Schilde het burgemeesterconvenant 2030.

        Op 6 april 2021 werd de startnota "Burgemeesterconvenant 2030" aan de raadscommissie voorgesteld.

        Op 12 april 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen om deel te nemen aan de burgerparticipatie van Avansa.

        Op 30 augustus 2021 stelde Igean samen met provincie Antwerpen de eerste aanzet voor van het klimaatplan voor Schilde aan het kernteam klimaat van Schilde.

        Op 6 september 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen akkoord te gaan met de toelichting van het klimaatplan aan de adviesraden.

        In 2022 vonden er verschillende participatiemomenten met de inwoners en de jeugdraad plaats rond de thema's groen-blauw en mobiliteit.

 

Feiten en context

        IGEAN staat samen met de provincie in voor het voorbereiden en uitwerken van gemeentelijke klimaatactieplannen (SECAP) bestaande uit volgende elementen:

        event met de officiële ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030;

        startoverleg met betrokken schepenen en ambtenaren;

        toelichting voor de adviesraden;

        workshop mitigatie en adaptatie in samenwerking met de provincie Antwerpen;

        opstart stuurgroep klimaat met stakeholders;

        opmaak klimaatimpactanalyse en risico- en kwetsbaarheidsanalyse in samenwerking met provincie Antwerpen;

        burgerparticipatie;

        uitwerken van klimaatactieplannen op gemeentelijk niveau.

        Het gemeentelijk klimaatplan bevat acties uit:

        het meerjarenplan;

        het natuurplan;

        input inwoners uit participatietraject Avansa.

        De acties uit het toekomstige gemeentelijk klimaatplan, werden besproken met de verantwoordelijke voor de thema's groen-blauw, mobiliteit, duurzaamheid, ondernemen en stedenbouw.

 

Juridische gronden

        Akkoord van Parijs 2015

        Europese Green Deal 2050

        Burgemeestersconvenant 2030

        Nationaal klimaat- en energieplan 2021 - 2030

        Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013 - 2020

 

Inspraak en advies

Op 27 september 2022 werd het gemeentelijk klimaatplan voorgesteld aan de GECERO.

Op 28 september 2022 werd het gemeentelijk klimaatplan voorgesteld aan de milieuraad.

 

Argumentatie

        Gemeente Schilde ging met de ondertekening van het Burgemeesterconvenant 2030 het engagement aan om:

        de uitstoot van CO2 (en eventueel van andere broeikasgassen) in Schilde tegen 2030 met ten minste 40 % terug te dringen ten opzichte van referentiejaar 2012, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen;

        de gemeentelijke veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

        Om de doelstellingen van het Burgemeesterconvenant 2030 te behalen, dient gemeente Schilde een sterk klimaatbeleid na te streven, door een gemeentelijk klimaatplan op te maken.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist om het gemeentelijk klimaatplan goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Omgeving - Oudaen 9-19 - OMG 2022/292

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Kader ondersteuning kinderopvanginitiatieven

 

 

Voorgeschiedenis

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 november 2021 om de vzw De Pilchards niet te erkennen als jeugdvereniging. Dit omdat de vereniging niet voldoet aan de minimumvereisten opgesomd in het erkenningsreglement voor verenigingen, deelreglement Jeugd.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2022 om vzw De Pilchards te ondersteunen door het opmaken van de attesten voor ouders in het bekomen van een belastingsvermindering voor kosten gemaakt voor kinderopvang, Vak I, conform de richtlijnen opgesteld door de FOD Financiën. Dit voor de activiteiten tot en met 31 december 2022. Toestemming aan vzw De Pilchards om de Liebaert te huren conform dezelfde voordelen als gebruikersgroep C tot en met 31 december 2022.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 31 januari 2022 om de ondersteuning van kinderopvanginitiatieven in een kader uit te werken.

        Goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen van 19 september 2022
van het voorgestelde kader aangaande ondersteuning van "Kinderopvanginitiatief vakantiewerking" en beslissing om dit kader te agenderen op de gemeenteraad van 17 oktober 2022 in de vorm van een nieuw beleidsthema "Kinderopvanginitiatief vakantiewerking" binnen het reglement "erkenning verenigingen".

 

Feiten en context

        Het college van burgemeester en schepenen besloot op 31 januari 2022 dat er een kader moet uitgewerkt worden om de ondersteuning van kinderopvanginitiatieven zoals vzw De Pilchards, De Speelvogels gelijk te behandelen.

        Binnen dit kader kan het college van burgemeester en schepenen bindende vereisten stellen waaraan toekomstige aanvragen van soortgelijke initiatieven uniform kunnen worden behandeld, dit kader dient in een reglement goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

        Na bevraging bij de specifieke aanbieders binnen de gemeente blijkt dat de grote noden bestaan uit nood aan een betaalbare locatie, ondersteuning aangaande communicatie en het kunnen aanbieden van fiscale attesten.

        Voor het uitreiken van fiscale attesten dienen de opvanginitiatieven erkend te zijn door het gemeentebestuur.

        In het voorstel van het kader worden de minimumvereisten voor verenigingen die erkend willen worden als een kinderopvanginitiatief vakantiewerking vastgelegd op de volgende voorwaarden:

        een vereniging die als doel heeft vrijetijdsactiviteiten te organiseren voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar gedurende schoolvrije momenten;

        voldoen aan de algemene erkenningsvoorwaarden zoals opgenomen in het erkenningsreglement;

        de opvangactiviteiten gaan door in de gemeente Schilde;

        de opvangactiviteiten worden georganiseerd met een pedagogische visie in het achterhoofd;

        minstens 75% van de kinderen die opgevangen worden, wonen in gemeente Schilde;

        minstens gedurende twee schoolvakanties een volledige vakantie met activiteiten organiseren;

        minstens 1 begeleider is in het bezit van een animatorattest, educatieve bekwaamheid of pedagogisch diploma tijdens de activiteiten;

        de vereniging biedt een kansentarief aan via de UiTPAS Sociaal Tarief voor zijn doelgroep en communiceert dit actief via openbare kanalen (website, sociale media, gedrukte materialen, etc.) naar de inwoners van de gemeente Schilde;

        een werkingsjaar is de periode van 1 september tot 31 augustus van het volgende kalenderjaar.

        Bij dit nieuwe beleidsdomein zal geen subsidiekader worden gecreëerd of nieuwe adviesraad worden opgericht.

 

Juridische gronden

        Artikel 56, §3, 1° van het decreet over het lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

        Artikel 40, §3 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Artikel 41, 2° van het decreet over het lokaal bestuur
De volgende bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

        Deze initiatieven worden georganiseerd om activiteiten aan kinderen aan te bieden maar komen niet in aanmerking voor erkenning als jeugdvereniging doordat zij meestal enkel in de schoolvakanties actief zijn. Hierdoor komen zij niet aan de erkenningsvereiste om minstens gedurende een periode van 8 maanden 1 activiteit per maand organiseren.

        Met een kader kunnen soortgelijke organisaties op een gelijkwaardige manier behandeld worden om zo het gelijkheidsprincipe te kunnen hanteren.

        Door een nieuw kader voor erkenning op te nemen binnen het bestaande erkenningsreglement verenigingen, worden deze initiatieven in eenzelfde systeem geplaatst als de andere verenigingen zonder de nood aan een volledig nieuw reglement.

        Het college van burgemeester en schepenen wil kinderopvanginitiatieven ondersteunen.

        Erkende verenigingen kunnen rekenen op een voordeeltarief bij het gebruiken van gemeentelijke zalen en lokalen, krijgen een printcode met voordeeltarief voor drukwerk alsook communicatieve ondersteuning vanuit de gemeente.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het kader aangaande ondersteuning van "Kinderopvanginitiatief vakantiewerking" goed.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist om geen bijkomend adviesorgaan in te richten en geen subsidiereglement te creëren voor dit beleidsdomein.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het reglement erkenning verenigingen goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Punt bijlagen/links Erkenningsreglement_update.pdf Download
Toevoeging aan C - kinderopvanginitiatief vakantiewerking.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Subsidielijn veiligheid jeugdfuiven

 

 

Voorgeschiedenis

        Brief van Jeugdraad Schilde ontvangen op 27 april 2022 met de vraag aangaande subsidies voor gebruik van security op evenementen van erkende jeugdverenigingen.

        Kennisname van het college van burgemeester en schepenen van 16 mei 2022
van de vraag van de Jeugdraad Schilde aangaande subsidies voor gebruik van security op evenementen van erkende jeugdverenigingen en beslissing dat er eerst inzicht moet gegeven worden in de manier waarop dit financieel mogelijk kan gemaakt worden.

 

Feiten en context

        Tijdens jeugdfuiven georganiseerd door de jeugdbewegingen zijn er de voorbije jaren meerdere situaties voorgevallen waarbij vrijwilligers zich verwondden of in conflict kwamen met bezoekers van de fuif.

        Deze situaties waren niet te wijten aan de organisatie of de vrijwilliger maar aan bezoekers die plots geweld wensten te gebruiken.

        De aankomsttijd van de preventiediensten van PZ Voorkempen zorgt ervoor dat de vrijwilligers zelf moeten tussenkomen om ergere situaties te voorkomen. Ze worden bij dergelijke situaties in een positie gedwongen waarbij ze moeten ingrijpen en zichzelf in gevaar brengen.

        Vrijwilligers voeren momenteel tijdens jeugdfuiven beveiligingsactiviteiten uit zonder een duidelijk kader, noch wordt er voldaan aan wettelijke vereisten zoals bijvoorbeeld het inzenden van een namenlijst.

        Professionele bewakingsagenten verrichten beveiligingsactiviteiten en zijn opgeleid om adequater om te gaan met geweld.

        Het huidige subsidiereglement Jeugd heeft zes deelreglementen die elkaar opvolgen. Elk deelreglement heeft een geraamde begroting waarvan het resterende bedrag, na uitbetaling van de goedgekeurde aanvragen binnen het deelreglement, overvloeit naar het daaropvolgende deelreglement.

        Twee van deze deelreglementen zijn voor alle inwoners van de gemeente die voldoen aan de leeftijdsvereiste van het subsidiereglement Jeugd.

        Vier van deze deelreglementen zijn alleen voor de erkende jeugdverenigingen die ook aan de subsidievoorwaarden van het specifieke deelreglement voldoen.

        De volgorde van de waterval is als volgt: werkingssubsidies, kampvervoer, interne vorming, kadervorming, jeugdvakanties, milieu-acties, infrastructuur, projecten en als laatste uitleendienst.

        Er kan door de aard van het subsidiereglement zonder extra uitgaven een extra deelreglement toegevoegd worden om aan de nood van de erkende jeugdverenigingen te voldoen

        Het nieuwe deelreglement "Ondersteuning Voor Veiligheid jeugdfuiven" wordt als volgt opgesteld:

        Deelreglement 6: Veiligheid jeugdfuiven

        Artikel 1: Doelstelling van het reglement
Dit deelreglement regelt de ondersteuning van jeugdwerkinitiatieven voor de kosten van het inhuren van professionele bewakingsondernemingen gedurende jeugdfuiven met als doel de veiligheid van de organisatoren alsook bezoekers van deze jeugdfuiven te verhogen.

        Artikel 2: Wie komt in aanmerking
Enkel erkende jeugdverenigingen van Schilde die een jeugdfuif organiseren, komen in aanmerking om gesubsidieerd te worden voor de veiligheid van jeugdfuiven. De jeugdvereniging organiseert deze jeugdfuif als nevenactiviteit en niet als hoofdactiviteit. De subsidie kan slechts twee keer aangevraagd worden per werkjaar.

        Artikel 3: Voorwaarden waaraan het initiatief moet voldoen:

        De erkende jeugdvereniging organiseert een fuif met als doelpubliek jongeren van 16 tot en met maximaal 26 jaar.

        Deze fuif is toegankelijk voor elke jongere ongeacht lidmaatschap van de vereniging.

        Er mag inkomgeld gevraagd worden aan de jongeren die wensen deel te nemen aan de fuif.

        Tijdens de jeugdfuif wordt er minstens één bewakingsagent van een vergunde, professionele bewakingsonderneming ingeschakeld.

        Er wordt tussen de erkende jeugdvereniging en de bewakingsonderneming een overeenkomst met contract afgesloten.

        Professionele bewakingsagenten dragen tijdens de fuif een uniform en identiteitsbewijs conform de geldende wettelijke verplichtingen.

        Er mag aanvullend een beroep gedaan worden op vrijwillige beveiliging wanneer aan volgende eisen voldaan wordt:

        De organisator heeft toestemming van de burgemeester, na advies van de korpschef, om vrijwilligers in te zetten.

        De ingezette vrijwilligers:

        zijn lid van de jeugdvereniging of hebben een rechtstreekse band;

        zijn minimaal 18 jaar;

        hebben geen correctionele veroordelingen opgelopen en moeten voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden;

        zijn onderdaan van een lidstaat van de EU of  hebben minstens 3 jaar de wettige hoofdverblijfplaats in België;

        zijn niet geschrapt uit het Rijksregister zonder een nieuw adres achter te laten;

        zijn geen professionele bewakingsagenten, wapenhandelaren en politieagenten;

        zijn sinds 3 jaar geen lid geweest bij een politiedienst;

        zijn herkenbaar via een fluovest of ander herkenningsmiddel;

        voeren de bewakingsactiviteit vrijwillig en onbezoldigd uit;

        kunnen slechts 4 keer per jaar dienst doen als vrijwilliger in deze context;

        mogen enkel statische bewaking van roerende of onroerende goederen en toezicht op en controle van het publiek uitvoeren.

        Tijdens de fuif is er een kopie van de toestemming van de burgemeester op de plaats waar de vrijwilligers hun taken uitoefenen alsook een lijst met daarop de vermelding van de namen, voornamen, het rijksregisternummer en het adres van de ingezette vrijwilligers.

        Artikel 4: Berekening van de subsidies
Het college van burgemeester en schepenen gaat, op advies van de dienst gezin en welzijn, over tot de berekening, de vaststelling en de toekenning van de subsidies. Op basis van de overeenkomst en de factuur die de jeugdvereniging wordt er een bedrag uitbetaald.

        De gemaakte kosten voor het inzetten van een professioneel bewakingsbedrijf worden, op basis van de factuur, volledig terugbetaald tot een maximum van 500,00 euro per aanvraag.

        Veiligheid jeugdfuiven wordt per jeugdvereniging maximaal 2 keer per jaar gesubsidieerd.

        Er worden subsidies gegeven zolang de daarvoor bestemde kredieten voorradig zijn.

        Artikel 5: Hoe de subsidie aanvragen
Aan de hand van een formulier dat te verkrijgen is op de dienst vrije tijd en welzijn, binnen de twee maanden na de jeugdfuif waarvoor subsidies gevraagd worden. De bijlagen op het formulier dienen toegevoegd te zijn. Dit formulier wordt ondertekend door de aanvrager die daarmee de juistheid van de gegevens bevestigt.

        Artikel 6: Hoe en wanneer worden de subsidies uitbetaald
Na indiening van het formulier en de nodige bijlagen wordt de subsidie berekend. Na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen wordt het bedrag binnen de maand op het gegeven rekeningnummer van de vereniging gestort.

        Artikel 7: Voorbestemming van eventuele overschotten op het voorziene bedrag
Het resterend bedrag van de “subsidie veiligheid jeugdfuiven” wordt toegevoegd aan de “subsidie uitleendienst”.

.

Juridische gronden

        Artikel 40, § 3 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

        Artikel 56, §3, 3° van het decreet over het lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het financiële beheer, met behoud van de toepassing van de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        Artikel 24 van de wet tot regeling van de Private en Bijzondere Veiligheid van 2 oktober 2017
Een vereniging kan, bij een evenement of ter gelegenheid van een occasionele dansgelegenheid die ze zelf organiseert, de bewakingsactiviteiten, zoals bedoeld in artikel 3, 7°, en elke vorm van statische bewaking, controle en toezicht op het publiek in een occasionele dansgelegenheid, laten uitoefenen door de effectieve leden van de vereniging of door de personen die een effectieve en aanwijsbare band hebben met de vereniging, voor zover:

        de vereniging geen winstoogmerk beoogt en een ander doel nastreeft dan de organisatie of het faciliteren van evenementen;

        de voor bewakingsactiviteiten ingezette leden geen enkele vorm van betaling ontvangen en deze activiteit slechts sporadisch uitoefenen;

        de burgemeester hiertoe, na het advies van de korpschef van de lokale politie, op een door de minister van Binnenlandse Zaken bepaalde wijze, zijn toestemming heeft verleend.

        Koninklijk besluit van 25 april 2021 betreffende de minimumvereisten inzake personeel en organisatorische, technische en infrastructurele middelen van bewakingsondernemingen, interne bewakingsdiensten en veiligheidsdiensten.

 

Inspraak en advies

Brief van Jeugdraad Schilde ontvangen op 27 april 2022 met de vraag aangaande subsidies voor gebruik van security op evenementen van erkende jeugdverenigingen

 

Argumentatie

        Vrijwilligers mogen geen beveiligingsactiviteiten verrichten en zijn niet opgeleid om met geweld om te gaan.

        Professionele bewakingsagenten, wapenhandelaren en politieagenten kunnen nooit ingezet worden als vrijwilliger voor bewakingsactiviteiten en moeten dus via een bedrijf ingehuurd worden.

        Personeel van professionele bewakingsondernemingen zijn opgeleid om evenementen in goede banen te leiden, onveilige situaties preventief op te merken, in te grijpen bij probleemsituaties zoals vechtpartijen, etc.

        Door de prijs van beveiligingsbedrijven is het niet financieel haalbaar om in het huidige subsidiemodel diensten van deze bedrijven in te roepen op fuiven.

        Het watervalmodel van de jeugdwerksubsidies geeft de mogelijkheid om flexibel nieuwe subsidievormen te integreren in het reglement.

        De subsidies voor jeugd en erkende jeugdverenigingen heeft de financiële mogelijkheid om een nieuwe subsidielijn voor erkende jeugdverenigingen te faciliteren.

        Het financieel tussenkomen voor security bij jeugdfuiven van erkende jeugdverenigingen zorgt ervoor dat vrijwilligers, bezoekers en organisatoren van deze evenementen minder of geen slachtoffers van geweld worden.

        Binnen het watervalmodel van de subsidies voor erkende jeugdverenigingen is er de mogelijkheid om 4.000,00 euro beschikbaar te stellen en een nieuwe subsidielijn toe te voegen.

        Elke subsidielijn binnen het watervalmodel wordt apart geraamd vanuit het beschikbare subsidiebedrag werkingssubsidies Jeugd ten bedrage van 70.000,00 euro.

        Het uiteindelijk te betalen bedrag wordt berekend, volgens de regels binnen het specifieke deelreglement.

        Wanneer er gelden van deelreglementen overblijven, vloeien de resterende bedragen over het volgende deelreglement. Dit principe wordt herhaald tot het laatste deelreglement (Uitleendienst Jeugdraad).

 

Financiële gevolgen

MJP

MJP001427

Actie

AC000201

Algemene rekening

6493000000

Beleidsveld

0750

Bedrag

4.000,00 euro (jaarlijks)

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de wijze van financiering van de voorgestelde nieuwe subsidielijn "veiligheid jeugdfuiven" binnen het subsidiereglement Jeugd door middel van het vastleggen van een jaarlijkse raming ten bedrage van 4.000,00 euro.

Artikel 2. De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat deze extra subsidielijn budgetneutraal is door middel van toevoeging aan het subsidiereglement Jeugd binnen het voorziene budget voor deze werkingssubsidies.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor jeugdverenigingen en jongeren goed.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Punt bijlagen/links Subsidiereglement jeugdverenigingen en jongeren_update.pdf Download
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Kerkfabriek Sint-Catharina - Jaarrekening 2021

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Catharina goed.

 

Feiten en context

Op 26 september 2022 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Catharina over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

        Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

        Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

        De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

        De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

        een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

        een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

        de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

        de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

        een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

        de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

        de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

        de andere waarderingsregels.

        Uit de jaarrekening 2021 blijkt een cumulatieve overschot van 19.236,62 euro exploitatiebudget en een tekort van 120,25 euro investeringsbudget. 

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Catharina.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Kerkfabriek Sint-Guibertus - Jaarrekening 2021

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Guibertus goed.

 

Feiten en context

Op 26 september 2022 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Guibertus over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

        Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

        Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen
De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.
De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

        De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

        De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

        een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

        een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

        de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

        de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

        een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

        de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

        de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

        de andere waarderingsregels.

        Uit de jaarrekening 2021 blijkt een cumulatieve overschot van 164.505,07 euro exploitatiebudget en een overschot van 19627,18 euro aan investeringsbudget.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Sint-Guibertus.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Kerkfabriek OLVTen Hemel Opgen - Jaarrekening 2021

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 augustus 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen goed.

 

Feiten en context

Op 26 september 2022 maakte het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen over aan het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

        Artikel 54 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De kerkraad stelt jaarlijks de rekening van de kerkfabriek van het voorgaande jaar vast en dient ze voor 1 maart in bij het centraal kerkbestuur.

        Artikel 55, §1 en §2 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van erediensten en latere wijzigingen

De rekening wordt jaarlijks voor 1 mei tegelijkertijd bij de gemeenteoverheid en bij de provinciegouverneur ingediend door het centraal kerkbestuur waaronder de kerkfabrieken ressorteren.

De rekeningen zijn onderworpen aan het advies van de gemeenteraad en aan de goedkeuring door de provinciegouverneur.

        Omzendbrief BB 2013/01 betreffende de boekhouding besturen van de eredienst

 

Argumentatie

        De jaarrekening bestaat uit een financieel gedeelte en een toelichting.

        De toelichting van de jaarrekening bevat de verplichte documenten:

        een bewijsstuk van de kastoestand waaruit blijkt dat de cijfers van de boekhouding overeenstemmen met de saldi van de financiële rekeningen en de kassen van het bestuur van de eredienst (opgemaakt door de penningmeester);

        een overzicht van de interne kredietaanpassingen die gedurende dat financiële boekjaar werden doorgevoerd;

        de geactualiseerde investeringsfiches voor de investeringen waarvoor gedurende het financiële boekjaar een of meer verrichtingen werden geregistreerd;

        de wijzigingen in de inventaris in vergelijking met de toestand van de inventaris bij de voorgaande jaarrekening;

        een lijst van de openstaande schulden en vorderingen en een lijst met de oninbaar verklaarde bedragen, die overeenkomstig artikel 33 van het reglement opgenomen worden in de inventaris;

        de staat van het vermogen, waarin de waarde van de elementen uit de inventaris die gewaardeerd werden, wordt opgenomen;

        de verdeelsleutels, als het bestuur van de eredienst daarvan gebruik maakt;

        de andere waarderingsregels.

        Uit de jaarrekening 2021 blijkt een cumulatieve overschot van 41.391,62 euro exploitatiebudget en een overschot van 122,67 euro investeringsbudget.

 

BESLUIT

Stemming:  23 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Marleen Struyf, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist positief advies te geven over de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek Onze Lieve Vrouw ten Hemel Opgenomen.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Verzoekschrift vereniging buurtcomité Kerkelei

 

 

Feiten en context

        Mail van dhr. Pascal Mallien van 16 september 2022

        Vraag van dhr. Bert Goyvaerts betreffende de visie van de verkeersveiligheid in de Kerkelei op de gemeenteraad van 19 september 2022

 

Juridische gronden

        Artikel 304, §2 en §5 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2020
Overeenkomstig 28 van de Grondwet, heeft iedereen het recht verzoekschriften in te dienen bij de organen van de gemeente en bij de organen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.

        Artikel 76 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 20 juni 2022
De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een raadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
Het gemeentelijk bestuursorgaan verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker.

 

BESLUIT

Stemming:  19 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Kristof Droessaert, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Valérie Van Genechten, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

1 stem tegen: Marijke Dillen

3 onthoudingen: Hans Hanssen, Marleen Struyf en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het verzoekschrift van dhr. Pascal Mallien over de vraag naar inspraak aangaande de komende parkeerproblematiek naar aanleiding van de heraanleg van gewestweg N0120001.

Artikel 2. De gemeenteraad beslist het verzoekschrift te verwijzen naar het college van burgemeester en schepenen voor het formuleren van een voorstel van antwoord.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Fluvius - Buitengewone Algemene Verg.

 

 

Het punt is verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Milieu, preventie, aanpak zwerfvuil - Toegevoegd punt

 

 

Milieu, zwerfvuil WePlog
Op 17 september was het WCD, ook Schilde nam i.s.m. “mooimakers” hieraan deel. ‘S-Gravenwezelcentrum en een stuk langs het antitankkanaal werd proper gemaakt. Uit zo een actie blijkt dat ook onze gemeente blijft kampen met het probleem zwerfvuil.
Het integreren van WePlog zou dit voor een groot stuk kunnen verhelpen.
WePlog is het enige platform dat de vrijwilligers efficiënt stuurt. Andere platformen registreren, zoals, routes, gegevens & meldingen, die informatie bieden aan de lokale overheden. Maar geen enkel ander platform zal vrijwilligers tonen waar straten recent geruimd werden. Geen enkel ander platform zal de vrijwilligers ‘nudgen’ naar de straten waar er meer kans op zwerfvuil is.
Een stad of gemeente werkt vaak met een meldingssysteem, zoals 3P, TOPdesk of GreenValley. Ik weet niet of Schilde hiermee werkt? WePlog koppelt zich gemakkelijk met deze systemen. Zo zullen de meldingen van de gebruikers automatisch behandeld worden via het meldingssysteem. Dit spaart veel tijd uit voor de administrators van WePlog. Zo weten vrijwilligers ook waar de gemeentediensten al zwerfvuil hebben geraapt, maar ook omgekeerd.
In veel steden en gemeenten zijn vrijwilligers actief in groepen (jeugdverenigingen, wandelclubs, sportverenigingen, natuurverenigingen, …) Vrijwilligers voelen zich meer aangesproken als ze de plogging activiteiten van hun eigen groep kunnen monitoren. De resultaten dragen uiteraard bij tot de netheidsgraad in de stad of gemeente. Verschillende steden kennen beloningen toe aan groepen voor bepaalde resultaten. Dat kan eenvoudig opgevolgd worden met WePlog. Er zijn op dit moment meerdere honderden WePlog groepen actief.
Veel gemeenten streven ernaar om CO2 neutraal te worden. WePlog helpt daarbij. WePlog werkt sinds kort samen met de NGO Eden Reforestation Projects (https://www.edenprojects.org/ ). Deze belonen de ploggers met het planten van bomen. Elke boom is goed voor 12 kg CO2 vermindering! Bij een volgende update van de app, zal elke WePlog vrijwilliger zien hoeveel bomen er in zijn naam geplant werden. Zo ook zal de gemeente/stad kunnen zien hoeveel CO2 er bespaard werd dankzij het verzamelen van het zwerfvuil.
Het uiteindelijke doel is streven naar propere straten en wegen, maar vooral naar een mentaliteitswijziging over zwerfvuil. Hoe meer vrijwilligers WePlog gebruiken, hoe sneller we samen ons doel zullen bereiken.
Ik zou nog tot in detail deze tool kunnen uitleggen, maar dan kom ik niet toe met de opgelegde 5 minuten spreektijd. Meer informatie kan je vinden in bijlage of via info@weplog.be
Ik stel voor dat het bestuur mijn voorstel onderzoekt en voorlegt aan de milieuraad. Ik stel ook voor dat de mogelijkheid wordt onderzocht dat de organisatie WePog zich voorstelt op een GRC.

 

Toelichting

Dhr. O. Verhulst (Open VLD) antwoordt dat WePog gekend is uit de coronatijden. De scouts van Schilde heeft hierrond toen een actie gedaan die het bestuur graag ondersteunde. Inwoners werden opgeroepen om te poggen, en zo kon er gezien worden waar en wanneer inwoners waren langsgeweest om zwerfvuil op te pikken. Er is zes jaar tijd om alle beloftes te realiseren, en het zwerfvuilbeleid komt nog aan bod. Hij hoopt dat WePog hier dan ook deel van kan uitmaken omdat het een open en eenvoudig platform is om positieve acties te ondernemen in verband met zwerfvuil.

 

Lot van het agendapunt

Het maken van een zwerfvuilbeleid is een actie die nog aan bod komt deze legislatuur, en waarvoor WePog opnieuw bekeken zal worden.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 17 10 2022

Onderwijs, gezondheid, gezonde voeding - Toegevoegd punt

 

 

Onderwijs/gezondheid: Oog voor lekkers en Snack & Chill

Is het bestuur van het volgende op de hoogte?
Sinds de jaren’70 trekt de Europese Unie geld uit om gezonde voeding bij leerlingen te promoten. Vroeger gebeurde dat met melk, maar sinds 2017 ligt de focus op fruit en groenten. Jaarlijks komen 5 miljoen subsidies naar België om via acties in scholen kinderen en hun ouders op een leuke en informatieve manier aan te zetten tot gezonde voeding. Dit ondersteuningsprogramma van Europese middelen wordt door de Vlaamse overheid uitgerold en staat bekent onder de campagnenaam ‘oog voor lekkers (basisscholen) en Snack en Chill (secundair onderwijs). Scholen kunnen subsidies aanvragen voor het uitdelen van (biologisch) fruit, groenten en melk op school. Ook fair-Trade is belangrijk in deze. Schilde behoort nu immers ook bij Fair-Trade gemeenten.
Hierbij vragen wij aan het bestuur om de scholen binnen onze gemeente te informeren over deze acties en eventueel ook te faciliteren. Deze lopen nog tot 31 oktober.
Meer informatie:
https://www.oogvoorlekkers.be/wat-oog-voor-lekkers/subsidies-en-steunhttps://www.gezondleven.be/projecten/snack-chill.

 

Toelichting

Mevr. K. Krekels (N-VA) antwoordt dat er niet zelf proactief met de scholen in gesprek is gegaan over dit gegeven. Wel komt dit tot bij de scholen via een nieuwsbrief van Schooldirect waar rechtstreeks dit soort communicatie wordt doorgegeven. Er werd nagevraagd of er scholen op het initiatief hebben ingetekend, maar hier kwam nog geen antwoord op. Tijdens het scholenoverleg zal dit nog eens worden nagevraagd. Als scholen een beleid hebben rond gezonde voeding, zullen ze de momenten vinden om op de subsidies in te gaan.

Dhr. H. Hanssen (CD&V) geeft de suggestie om volgende keer de scholen meer te informeren.

 

Lot van het agendapunt

Dit soort communicatie komt bij de scholen via de Schooldirect nieuwsbrief.

 

 

Publicatiedatum: 22/11/2022