VERGADERING

GEMEENTERAAD

 

 

datum Gemeenteraad

20 maart 2023

aanwezig

Yolande Avontroodt, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, schepenen; Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel, Rita Tutelaars, raadsleden; Tine Vervisch, algemeen directeur;

verontschuldigd

Marleen Struyf, raadslid;

Uur

20 uur

plaats

Raadzaal

 

NOTULEN

 

Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Notulen en zittingsverslag gemeenteraad

 

 

Juridische gronden

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278. Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Het huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag ter beschikking worden gesteld. Als een gemeenteraadslid daarom verzoekt, worden de notulen en het zittingsverslag elektronisch ter beschikking gesteld. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. Als de gemeenteraad bij spoedeisendheid is samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad van 27 februari 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Mededelingen CBS

 

 

Juridische gronden

Punt A - artikel 9 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

De voorzitter stelt de agenda van de vergadering op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld. Daarnaast bevat de agenda ook het volgende agendapunt: Mededelingen vanuit het college van burgemeester en schepenen, waaronder ook de opvolging van vragen vanuit raadsleden tijdens vorige zittingen is opgenomen.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen die meegegeven worden vanuit het college van burgemeester en schepenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Evaluatie en aanpak rapporteringen

 

 

Feiten en context

        Vanaf 2021 werkt het lokaal bestuur Schilde met kwartaalrapporteringen (beheersrapporten) voor:

        de dienstverlening in de vorm van het seizoenskompas;

        de opvolgingsrapportering over prioritaire doelstellingen;

        organisatiebeheersing.

        De aanpak van de beleidsrapporten (jaarrekening en aanpassing meerjarenplan) is verfijnd en gestructureerd.

        De beheers- en beleidsrapporten zijn geëvolueerd en worden telkens aangepast aan de noden van de organisatie.  Hierdoor is het  voor de medewerkers niet eenvoudig om het overzicht te behouden.

 

Juridische gronden

        Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur
De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau over:

        de vervulling van de volgende opdrachten: de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact en het debiteurenbeheer;

        de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten;

        de financiële risico's.

        Artikel 181 van het decreet lokaal bestuur
Het managementteam ondersteunt de coördinatie van de werking van de diensten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bij de beleidsvoorbereiding, de beleidsuitvoering en de beleidsevaluatie.  Het managementteam bewaakt de eenheid in de werking, de kwaliteit van de organisatie en de werking van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, alsook de interne communicatie, overeenkomstig het organisatiebeheersingssysteem, vermeld in artikel 217 tot en met 220.

        Artikel 219 van het decreet lokaal bestuur
Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgelegd door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemeen kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing.  Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

        Artikel 263 van het  decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.
Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 26 januari 2022

 

Argumentatie

        De afspraken omtrent en aanpak van de beleids- en beheersrapporten werden gebundeld in één overzichtsdocument.

        De verplichtingen uit de Leidraad Organisatiebeheersing en de geldende wettelijke bepalingen werden mee opgenomen in het overzichtsdocument.

        Er is een aangezet gegeven voor optimalisaties.

        Het is noodzakelijk de aanpak van de beheersrapporten te evalueren (verplichting in het kader van organisatiebeheersing).

 

Kennisname
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport over de aanpak en de evaluatie van de rapporteringen.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Organisatiebeheersing 2022

 

 

Voorgeschiedenis

        Op 15 juni 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het geïntegreerd kader voor organisatiebeheersing goed.

        Op 21 september 2020 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het meerjarenplan organisatiebeheersing goed.

        Op 21 februari 2022 keurden de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn het aangepaste kader voor organisatiebeheersing goed.

        Op 6 maart 2023 werd het rapport organisatiebeheersing 2022 toegelicht tijdens de raadscommissie.

 

Feiten en context

        Monitoring is het systematisch en continu verzamelen van relevante gegevens om gericht op te volgen of de (beleids)doelstellingen gerealiseerd worden en de dienstverlening goed verloopt. Dit stelt het bestuur in staat om te weten of het op koers zit om de doelstellingen te bereiken.

        Een adequaat en effectief monitoringsysteem voor lokale besturen voldoet onder andere aan volgende doelstellingen rond organisatiebeheersing:

        de organisatie weet over welke informatie en rapporten ze wil beschikken om de realisatie van haar doelstellingen en haar dienstverlening op te volgen;

        de organisatie gebruikt de gerapporteerde informatie als sturingsinstrument.

        Een goed functionerende organisatie realiseert drie doelstellingen met haar aanpak van organisatiebeheersing:

        de organisatie hanteert een kader voor organisatiebeheersing;

        de organisatie kent haar belangrijkste verbeterpunten en risico's voor de management- en de ondersteunende processen, ze hanteert een strategie om deze te beheersen en volgt deze strategie op;

        de organisatie evalueert regelmatig de manier waarop ze werkt aan haar organisatiebeheersing en stuurt die bij.

 

Juridische gronden

Titel II, hoofdstuk 5 van het decreet lokaal bestuur dat bepalingen vastlegt inzake organisatiebeheersing en audit

        Artikel 218. Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het OCMW wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de diensten.

        Artikel 219. Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 26 januari 2022

 

Argumentatie

        De organisatie beschikt over rapporten waarmee ze een duidelijk zicht heeft op de interne werking en de dienstverlening.

        Leidinggevenden krijgen periodieke rapportages met betrouwbare gegevens die belangrijk zijn om de werking en de output van hun dienst op te volgen.

        De organisatie stuurt bij op basis van de evaluatie van de rapportagegegevens.

        De tussentijdse rapporten organisatiebeheersing worden besproken in het managementteam.

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

BBC - Opvolgingsrapportering vierde kwartaal 2022

 

 

Feiten en context

De opvolgingsrapportering bevat de stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (schema J1 en T2). De rapportering bevat ook de wijzigingen die het bestuur mogelijks heeft doorgevoerd in de assumpties bij de opmaak van het (aangepaste) meerjarenplan en eventuele wijzigingen in de financiële risico’s. Daarnaast is het bestuur vrij om zelf nog extra elementen in de opvolgingsrapportering op te nemen. 

 

Juridische gronden

Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd.

Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Inspraak en advies

Managementteam van 26 januari 2022

 

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering van het vierde kwartaal van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Aanvullend politiereglement fiets-en schoolstraten

 

 

Voorgeschiedenis

        22 november 2021: het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het voorstel van de verkeerscel voor de inrichting van fiets- en schoolstraten en beslist hieraan goedkeuring te verlenen en een participatietraject op te starten.

        31 januari 2022: het college van burgemeester en schepenen verleent goedkeuring aan het plan van aanpak en de opbouw van het participatietraject fiets- en schoolstraten op het participatieplatform Schilde Schittert.

        13 juni 2022: de resultaten van het participatietraject worden kenbaar gemaakt aan het college van burgemeester en schepenen en gepubliceerd op het participatieplatform Schilde Schittert.

        5 september 2022: het college van burgemeester en schepenen beslist principieel goedkeuring te verlenen aan het voorstel voor de realisatie van fiets- en schoolstraten mits enkele aanpassingen.

        7 november 2022: het college van burgemeester en schepenen beslist principieel fiets- en schoolstraten te realiseren.

  

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen verleende goedkeuring aan het realiseren van fiets- of schoolstraten in volgende straten:

        Hoevedreef;

        Den Heuvel vanaf Oelegemsteenweg tot aan het Groot Schijn;

        Lijsterbeslaan;

        Hagedoornlaan tussen Hoevedreef en De Loock;

        Oudaen;

        Turnhoutsebaan tussen Vloeyenbergdreef en Wijnegem (ventweg);

        Termaelenbaan tussen Hoevedreef en Bremboslaan;

        Heidedreef tussen Pater Nuyenslaan en kruispunt Lijsterbesdreef + gedeelte vanaf Seringenlaan tot halverwege Heidedreef richting Kluisdreef;

        Kerkelei;

        Heidedreef voor de school (schoolstraat/fietsstraat);

        Oudebaan vanaf De Rest tot de grens met Zoersel;

        Frans Pauwelslei;

        Kleinveldweg tussen Kerkelei en Kwekerijstraat.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van verkeerstekens.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het invoeren van fiets- en schoolstraten.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het realiseren van fiets- of schoolstraten in volgende straten:

        Hoevedreef;

        Den Heuvel vanaf Oelegemsteenweg tot aan het Groot Schijn;

        Lijsterbeslaan;

        Hagedoornlaan tussen Hoevedreef en De Loock;

        Oudaen;

        Turnhoutsebaan tussen Vloeyenbergdreef en Wijnegem (ventweg);

        Termaelenbaan tussen Hoevedreef en Bremboslaan;

        Heidedreef tussen Pater Nuyenslaan en kruispunt Lijsterbesdreef + gedeelte vanaf Seringenlaan tot halverwege Heidedreef richting Kluisdreef;

        Kerkelei;

        Heidedreef voor de school (schoolstraat/fietsstraat);

        Oudebaan vanaf De Rest tot de grens met Zoersel;

        Frans Pauwelslei;

        Kleinveldweg tussen Kerkelei en Kwekerijstraat.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met verkeersborden F111 en F113.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd via de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Aanvullende verordening - Kwekerijstraat

 

 

Voorgeschiedenis

        28 november 2022: overleg met afvaardiging kleuter- en lagere school Wonderwijzer

        19 december 2022: beslissing college van burgemeester en schepenen betreffende logistieke en infrastructurele ingrepen schoolomgeving Wonderwijzer

        13 februari 2023: het college van burgemeester en schepenen beslist een parkeer- en stationeerverbod in te voeren in de Kwekerijstraat vanaf de Kleinveldweg tot Kwekerijstraat 17 op werkdagen via een tijdelijke verordening

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de                 toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de                                                         gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder                                           meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, Titel II over de plaatsing van de verkeerstekens.

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het definitief invoeren van parkeer- en stationeerverbod in de Kwekerijstraat vanaf de Kleinveldweg tot Kwekerijstraat 17 op werkdagen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan het invoeren van parkeer- en stationeerverbod in de Kwekerijstraat vanaf de Kleinveldweg tot Kwekerijstraat 17 op werkdagen.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met verkeersborden E3 met onderbord "van maandag t/m vrijdag". Deze bepaling is niet van toepassing voor de voertuigen van de hulpdiensten zoals ziekenwagens, brandweerwagens en politievoertuigen.

Artikel 3. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Aanvullende verordening - parkeerplaatsen e-laden

 

 

Feiten en context

        De Vlaamse regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische voertuigen aanmoedigen. Publieke laadpalen vormen een belangrijke aanvulling op het thuisladen en laden op het werk.

        De parkeerplaatsen ter hoogte van laadpalen voor het elektrisch laden van voertuigen worden aangeduid door verkeersborden E9a met pictogram van laden van elektrische voertuigen.

        Op plaatsen voorzien van een publieke laadinfrastructuur, moeten de elektrische of hybride elektrische voertuigen geconnecteerd zijn met de laadinfrastructuur.

        Voor de plaatsing van signalisatie voor het parkeren van elektrische voertuigen is een aanvullend reglement vereist.

 

Juridische gronden

        Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur

 De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de

 toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de

 gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder

 meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid.

        Wet betreffende politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk besluit van 16 maart 1968, titel I hoofdstuk 2 over de aanvullende reglementen.

        Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968, titel II over de plaatsing van verkeerstekens.

        Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, artikel 23 en volgende over het parkeren.

        Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Argumentatie

De verkeerssituatie moet aangepast worden omwille van het inrichten van parkeerplaatsen als oplaadplaats voor elektrische voertuigen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist één of twee parkeervakken voor te behouden voor het laden van elektrische of hybride elektrische voertuigen op grondgebied Schilde.

Artikel 2. Deze maatregel wordt ter kennis gebracht door verkeersborden E9a met pictogram laden van elektrische voertuigen.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist een uitzondering op de duurtijd op parkeren in een blauwe zone toe te staan voor het laden van elektrische voertuigen zolang het voertuig geconnecteerd is met een laadpaal.

Artikel 4. Afschrift van huidig besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke website en overgemaakt aan het loket lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Omgeving - Dwarsdreef 44 - OMG 2022/692

 

 

Voorgeschiedenis

Omgevingsvergunning(en) - stedenbouwkundige handelingen en/of exploitaties

        het afbreken van een bijgebouw en het bouwen van een ééngezinswoning - weigering door deputatie - 26 september 2022 - OMG 2021/800

 

Feiten en context

        Op 19 december 2022 werd een dossier ingediend voor het afbreken van een bijgebouw, het bouwen van een ééngezinswoning het afbreken van de bestaande overwelving, het aanleggen van een nieuwe overwelving en afschaffing van een voetweg nummer 54.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 12 januari 2023. De uiterste beslissingsdatum is 26 juni 2023.

        De aanvraag betreft de wijziging van buurtweg nummer 54 te Schilde, Dwarsdreef, kadastraal gekend, 3de afdeling, sectie A, nummers 185B2.

        De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden, waarbij de bevoegdheid bij de gemeenteraad ligt.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden geen adviezen ontvangen, specifiek met betrekking tot het rooilijnplan of de zaak der gemeentewegen.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 13 september 2022 tot 12 oktober 2022.
Er werd een digitaal bezwaar ingediend.
De gemeenteraad neemt kennis van het ingediende bezwaard. Het bezwaar heeft geen betrekking op de zaak van de wegen en valt hierdoor niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

        De voetweg nummer 54 wordt in de bestaande toestand niet gerealiseerd.

        De bestaande toestand van de betrokken voetweg stemt niet overeen met de realiteit. Het is in het algemeen belang dat het buurtwegennet wordt weergegeven overeenkomstig de bestaande realiteit. Het is dan ook aangewezen om de voetweg af te schaffen conform de bestaande toestand.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het bezwaar ontvangen tijdens het openbaar onderzoek.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen, het afschaffen van voetweg nummer 54, goed.

Artikel 3. De gemeenteraad keurt het rooilijnplan, zoals opgesteld op 12 september 2022 door beëdigd landmeter Koen Wouters en zoals toegevoegd aan de vergunningsaanvraag met kenmerk OMW_2019040542 en met naam “schilde-dwarsdreef 44-afschaffing voetweg nr. 54-6-opmetingsplan” goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Omgeving - Turnhoutsebaan 472 - OMG 2022/567

 

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige vergunning(en)

        slopen van een woning, het rooien van enkele bomen en het bouwen van een winkel met bijhorende parking - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 28 november 2011 - 2011/203

        plaatsen van reclames - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 8 oktober 2012 - 2012/198

        regulariseren van onvergunde gevelde bomen en het bouwen van een hoogspanningscabine voor een winkel met bijhorende parking - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 25 februari 2013 - 2012/173

        slopen van een dancing - vergunning door college van burgemeester en schepenen - 16 maart 2009 - 2009/26

        bouwen van een winkel met bijhorende parking - stilzwijgende weigering door college van burgemeester en schepenen - 8 maart 2011 - 2010/329

 

Feiten en context

        Op 7 oktober 2022 werd een dossier ingediend voor het verbouwen en uitbreiden van een supermarkt , het aanpassen van het openbaardomein en een kleinhandelsactiviteit.
Het dossier werd volledig en ontvankelijk verklaard op 5 november 2022. De uiterste beslissingsdatum is 19 april 2023.

        Het goed ligt in woongebied en woongebied volgens Gewestplan Antwerpen, goedgekeurd op 3 oktober 1979.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.

        Op 12 januari 2023 diende de aanvrager gewijzigde plannen in om tegemoet te komen aan het ongunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer.

        De aanvraag voorziet het gedeeltelijk heraanleggen van de gemeenteweg, ventweg langs de Turnhoutsebaan. Alsook het verbreden van 3,50m naar 5,80m om dubbel verkeer mogelijk te maken. De weg wordt aangelegd in asfalt. De zachte wegberm, tussen de rijbaan en de rooilijn, wordt versmald van 5,00m naar 3,40m.

        De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak van de wegen vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen.

 

Juridische gronden

        Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning
De gemeenteraad is bevoegd voor de zaak van de wegen

        Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur
Beslissingen die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

 

Inspraak en advies

        Er werden adviezen ontvangen, met betrekking tot de zaak der gemeentewegen.

        Administratie Wegen en Verkeer District 123 Brecht
Het advies van Administratie Wegen en Verkeer District 123 Brecht afgeleverd op 14 december 2022 onder referentie AV/123/2022/01331, luidt: ongunstig.
Vastlegging ten opzichte van de bestaande as van de gewestweg (N0120001 van 14.3 + 57 tot 14.4 + 56):

        De rooilijn valt samen met grens openbaar domein volgens plan C/7347 (innames 18-19 akte dd. 9 juli 1973).

        De zone van achteruitbouw bedraagt 8m.

        De minimaal te respecteren bouwlijn ligt op 8m achter de grens openbaar domein volgens plan C/7347.

Publiciteit:

        Geen.

Ongunstig advies

        Onwenselijk omwille van doelstellingen en zorgplichten
Conform artikel 4.3.4. VCRO kan de vergunning worden geweigerd of moeten er voorwaarden opgelegd worden in de vergunning indien uit het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van de doelstellingen en zorgplichten van het Agentschap.
“Een vergunning kan worden geweigerd indien uit een verplicht in te winnen advies blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van doelstellingen of zorgplichten die gehanteerd worden binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening.”
In casu is de vergunningsaanvraag onwenselijk omwille van volgende doelstellingen en zorgplichten van het Agentschap: Onwenselijk omwille van de verkeersveiligheid en de vlotte doorstroming op de gewestweg.
Zoals de uit/inrit nu ingetekend werd, zullen de gemeenteweg (Louis Mariënlaan), het kruispunt met de gewestweg en de gewestweg zelf (Turnhoutsebaan N12) regelmatig geblokkeerd worden gezien het onmogelijk is voor in- en uitrijdende vrachtwagens om vlot de bocht naar de ventweg of naar de gewestweg te nemen.
Een inrijdende vrachtwagen blokkeert heel de ontsluitende vent- en gemeenteweg zodat inrijdend verkeer op de gewestweg wordt geblokkeerd. Een uitrijdende vrachtwagen heeft ook de ruimte op de afslagstrook nodig. Hier kunnen auto's staan te wachten waardoor alles vast zit.  Dit veroorzaakt hinder op zowel de gemeente- als gewestweg en heeft een impact op de verkeersveiligheid. Verkeer dat komt vanuit de kant van Schilde en wil indraaien naar Aldi zal in conflict komen met het verkeer dat op de ventweg staat te wachten richting het kruispunt.  Bovendien zullen chauffeurs zich richten op het verder kunnen doorrijden en minder alert zijn op de fietsers die daar evengoed rijden met alle risico's van dien.
Het gaat hier om een druk gebruikte gewestweg waar ook heel wat lijnbussen rijden. Elke belemmering van de doorstroming heeft een rechtstreekse impact op het openbaar vervoer. Bij een combinatie van bus, in- en uitrijdende vrachtwagens ontstaat er bovendien een moeilijk te ontwarren verkeersknoop.
Het is dus belangrijk hier een betere oplossing te vinden om de doorstroming en de verkeersveiligheid te garanderen.
Het lijkt dan ook aangewezen dat vrachtwagens het kruispunt recht kunnen aanrijden zodat deze comfortabel de linkse of rechtse bocht kunnen nemen. Dit houdt dan wel in dat de vrachtwagens zouden ontsluiten achteraan. Het ontvlechten van de verkeersstromen (cliënteel - leveringen) is nodig gezien dit leidt tot een betere doorstroming (want geen terugslag op de gewestweg) en een grotere verkeersveiligheid (chauffeurs willen snel invoegen of afslaan en hebben daarbij minder aandacht voor de zwakke weggebruiker)
Het zeer beperkte aantal vrachtwagens kan geen overlast bezorgen voor een aparte ontsluiting langs de gemeenteweg. Deze ontsluiting hoeft ook niet ver in de gemeenteweg te liggen. Het Agentschap bezorgde een voorstel van een ontsluiting (blauwe vlak op de tekening) voor vrachtwagens die naar onze mening geen overlast geeft voor de bewoners van de gemeenteweg maar die vrachtwagens wel toestaan het kruispunt recht aan te rijden. De bezorgdheden die ze hadden met betrekking tot de doorstroming werden nog niet opgelost vandaar het ongunstige advies.
Doorstroming op deze gewestweg is belangrijk (ook voor openbaar vervoer) dus moet er ten allen tijde een oplossing uitgewerkt worden die zowel veiligheid als doorstroming maximaal laat renderen.

        Administratie Wegen en Verkeer District 123 Brecht (op basis van een gewijzigde projectinhout)
Het advies van Administratie Wegen en Verkeer District 123 Brecht afgeleverd op 21 februari 2023, luidt: voorwaardelijk gunstig.
Vastlegging ten opzichte van de bestaande as van de gewestweg (N0120001 van 14.3 +57 tot 14.4 +56):

        de rooilijn valt samen met grens openbaar domein volgens plan C/7347 (innames 18 - 19 akte dd. 09/07/1973).

        de zone van achteruitbouw bedraagt 8 meter.

        de minimaal te respecteren bouwlijn ligt op 8 meter achter de grens openbaar domein volgens plan C/7347.

Publiciteit:

        geen

GUNSTIG ADVIES ONDER VOORWAARDEN
Onwenselijk omwille van doelstellingen en zorgplichten
Conform artikel 4.3.4. VCRO kan de vergunning worden geweigerd of moeten er voorwaarden opgelegd worden in de vergunning indien uit het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van de doelstellingen en zorgplichten van het Agentschap.
“Een vergunning kan worden geweigerd indien uit een verplicht in te winnen advies blijkt dat het aangevraagde onwenselijk is in het licht van doelstellingen of zorgplichten die gehanteerd worden binnen andere beleidsvelden dan de ruimtelijke ordening.”
In casu is de vergunningsaanvraag onwenselijk omwille van volgende doelstellingen en zorgplichten van het Agentschap:
verkeersveiligheid
Aan de Louis Mariënlaan dient een verplichte rechtsaf voorzien te worden. Mensen die linksaf willen moeten gebruik maken van de ventweg richting Lierselei. Ter hoogte van de aansluiting van de Louis Mariënlaan met de Turnhoutsebaan (N12, gewestweg) is er namelijk, op de gewestweg, een afslagstrook om links af te slaan.
Bestuurders die vanuit de Louis Mariënlaan naar links willen rijden, dienen niet enkel de rijbaan over te steken maar kruisen ook deze afslagstrook. Indien er reeds wagens staan te wachten om deze afslagstrook te verlaten om de Mariënlaan in te rijden of naar de Aldi te gaan, kan dit snel leiden tot conflicten. Het risico is bovendien groot dat wachtende auto's uit de Louis Mariënlaan op het fietspad gaan staan om de rijbaan vlotter te kunnen oversteken. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie voor de zwakke weggebruiker.
voorwaarden Werven
Voorafgaand aan de installatie van de werf dient een tegensprekelijke plaatsbeschrijving te worden opgemaakt. Bij het ontbreken van een dergelijke plaatsbeschrijving wordt het openbaar domein geacht zich in perfecte staat te bevinden. In de plaatsbeschrijving moeten volgende elementen minstens worden beschreven:

        Toestand van de open gracht ter hoogte van de inrit

        Toestand van de bestaande inrit

        Toestand van de aanwezige beplanting

        Toestand van het fietspad

        Opmeting van de bestaande horizontale signalisatie

Indien er voor deze toegangsweg hinder is voor de openbare weggebruikers dan dient een signalisatieplan worden opgemaakt en dient dit goedgekeurd te worden door AWV en de lokale politie.
Bijkomende aandachtspunten:
De vergunninghouder is verantwoordelijk voor de netheid van de gewestweg in en ten gevolge van de werfzone.
Op het einde van de werken moet het openbaar domein in zijn originele staat worden hersteld, zoals beschreven in de plaatsbeschrijving , dit ten laste van de vergunninghouder.
bijkomende voorwaarde: De aanpassingswerken aan het openbaar domein dienen eerst te gebeuren voor men de bouwwerken van de nieuwbouw start Het nieuwe inplantingsplan houdt rekening met de opmerkingen die gegeven zijn, de weg wordt niet verbreed en de toegang naar de laad- en loskades bevindt zich in de Louis Mariënlaan. De verkeersstromen worden bijgevolg ontvlecht wat leidt tot een betere doorstroming en een grotere verkeersveiligheid.
BESLUIT:
Om deze redenen adviseert het Agentschap Wegen en Verkeer VOORWAARDELIJK GUNSTIG.
Hierbij werden volgende voorwaarden voorgesteld:

        Aan de Louis Mariënlaan dient een verplichte rechtsaf voorzien worden. Mensen die linksaf willen moeten gebruik maken van de ventweg richting Lierselei.

        Er dient vóór de start van de werken een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt te worden. Bij het ontbreken van een dergelijke plaatsbeschrijving wordt het openbaar domein geacht zich in perfecte staat te bevinden.

        Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 15 november 2022 tot 14 december 2022.
Er werden 10 digitale bezwaren ingediend.
De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende bezwaren en behandelt deze, in zoverre deze betrekking hebben op haar bevoegdheid, als volgt:

        Een bezwaar handelt over de verkeersveiligheid. De bezwaarindieners vrezen dat op de hoek van de Turnhoutsebaan met de Louis Mariënlaan bij momenten een verkeersinfarct met een zeer groot risico op ongevallen zal ontstaan.
De verkeersveiligheid is het de bevoegdheid van de gemeente om na te gaan of eventuele bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn. Het Agentschap Wegen en verkeer stelt a in haar advies van 21 februari 2023 voor om verkeer komende van de Louis Mariënlaan naar de Turnhoutsebaan verplicht rechtsaf te laten slaan om eventuele conflicten te voorkomen.
Om deze redenen kan het bezwaar niet gevolgd worden.

        Een bezwaar handelt over sluipverkeer. Het verkeer van en naar de Louis Mariënlaan is enkel toegelaten voor bewoners en bezoekers. Er werd hiervoor een aangepast verkeersbord geplaatst. Maar gezien de te verwachten drukte bij momenten zullen veel chauffeurs voor de gemakkelijkste weg kiezen nl. van de Louis Mariënlaan naar de Liersebaan en vice versa.
Aan de Louis Mariënlaan is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer.
Om deze redenen kan het bezwaar niet gevolgd worden.

        Het tweede openbaar onderzoek werd gehouden naar aanleiding van een wijzigingslus door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 3 februari 2023 tot 4 maart 2023.
Er werden 14 schriftelijke bezwaren en een digitaal bezwaar ingediend.
De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende bezwaren en behandelt deze, in zoverre deze betrekking hebben op haar bevoegdheid, als volgt:

        Een bezwaar handelt over de overbelasting en onveiligheid van het kruispunt aan Lukoil. Door de klanten van Aldi de keuze te geven om rechts- of links af te slagen zal het kruispunt nog drukker en onveiliger worden. Het zal nog langer aanschuiven worden om de Turnhoutsebaan op te geraken met een verminderde verkeersveiligheid, hogere geluidsoverlast, files en verhoogde luchtvervuiling als gevolg.
De verkeersveiligheid is het de bevoegdheid van de gemeente om na te gaan of eventuele bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn. Het Agentschap Wegen en verkeer stelt a in haar advies van 21 februari 2023 voor om verkeer komende van de Louis Mariënlaan naar de Turnhoutsebaan verplicht rechtsaf te laten slaan om eventuele conflicten te voorkomen.
Om deze redenen kan het bezwaar niet gevolgd worden.

 

Argumentatie

        Ter hoogte van de aansluiting van de Louis Mariënlaan met de Turnhoutsebaan (N12, gewestweg) is er, op de gewestweg, een afslagstrook om links af te slaan.
Bestuurders die vanuit de Louis Mariënlaan naar links willen rijden op de Turnhoutsebaan dienen niet enkel de rijbaan over te steken maar kruisen ook deze afslagstrook. Indien er reeds wagens staan te wachten om deze afslagstrook te verlaten om de Louis Mariënlaan in te rijden of naar de ventweg te gaan, kan dit snel leiden tot conflicten. Het risico is bovendien groot dat wachtende auto's uit de Louis Mariënlaan op het fietspad gaan staan om de rijbaan vlotter te kunnen oversteken. Dit zorgt voor een gevaarlijke situatie voor de zwakke weggebruiker. Om de verkeersveiligheid te waarborgen dient een verplichte rechtsaf voorzien te worden voor verkeer komende vanaf de Louis Mariënlaan. Mensen die linksaf willen kunnen gebruik maken van de ventweg richting Liersebaan.

        Een middelgrote supermarkt (Aldi) is een verkeersgenererende activiteit.

        Bij het kruispunt van de ventweg en de Liersebaan geld voorrang van rechts. Dit veroorzaakt conflicten een bijkomende file op de Liersebaan. En dit vooral voor verkeer dat wenst rechtsaf te slaan op de Turnhoutsebaan.

        Op 14 oktober 2019 besliste het college van burgemeester en schepenen op basis van snelheidsmetingen in de Louis Mariënlaan en Koeputten om geen ingrepen te doen vanwege de aanvaardbare V85-score (V85 - Louis Mariënlaan = 44 en V85 - Koeputten = 41).

        Voor het wijzigen van verkeerssituaties dient een politiereglement opgemaakt te worden.

 

BESLUIT

Stemming:  22 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

2 onthoudingen: Pieter-Jan Fraussen en Margot Van Overtveldt

Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van het bezwaar ontvangen tijdens de openbaar onderzoeken en beslist de bezwaren voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk maar ongegrond te verklaren.

Artikel 2. De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen, het heraanleggen en verbreden van de ventweg (Turnhoutsebsaan) ter hoogte van het perceel van de aanvraag goed.

Artikel 3. De gemeenteraad beslist dat ter hoogte van het perceel van de aanvraag tweerichtingsverkeer toegestaan is.

Artikel 4. De gemeenteraad beslist om op het kruispunt van de Louis Mariënlaan met de Turnhoutsebaan een verplichte rechtsaf te voorzien voor verkeer komende vanuit de Louis Mariënlaan.

Artikel 5. De gemeenteraad beslist dat de weg dient aangelegd te worden volgens het standaardbestek 250. Het bestek met uitvoeringsmodaliteiten en keuzen van de aannemer dienen voorafgaand aan de werken ter goedkeuring voorgelegd te worden aan het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 6. Alle studiekosten, afspraken en synergiekosten voor de nutsleidingen en kosten voor de aanleg vallen ten laste van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Overeenkomst Wiegwijs consultatiebureau Schilde

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen van 28 maart 2022 beslist een samenwerkingsovereenkomst op te maken als basis voor de toekenning van de nominatieve toelage voor: Toerisme Voorkempen, Centen voor instrumenten vzw, ontspanningskosten mindervaliden, reis- en ontspanningskosten senioren, Kind en preventie.

 

Feiten en context

        Wiegwijs vzw heeft een erkenning van de Vlaamse Regering voor de organisatie van het consultatiebureau Kind en Gezin in de Kerkelei.

        Wiegwijs vzw ontvangt subsidies van het Agentschap Opgroeien voor de organisatie en beheer van het consultatiebureau.

        Wiegwijs vzw heeft een uitgebreide vrijwilligerswerking voor het openen van het consultatiebureau, het wegen en meten van de kinderen.

        Jaarlijks ontvangt Wiegwijs vzw een nominatieve toelage van 750 euro van de gemeente.

 

Juridische gronden

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247.

 

Inspraak en advies

Overleg met voorzitter en penningmeester van Wiegwijs consultatiebureau Schilde voor het opmaken van de overeenkomst op 8 februari 2023.

 

Argumentatie

        Enkel organisaties met een unieke werking, die niet passen binnen een reglement, krijgen een toelage op naam.

        Het lokaal bestuur wil maximaal inzetten op het afsluiten van een convenant of samenwerkingsovereenkomst met organisaties die een nominatieve toelage ontvangen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de overeenkomst tussen gemeente Schilde en Wiegwijs vzw consultatiebureau Schilde goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Aansluiting leersteuncentrum VOKAN

 

 

Voorgeschiedenis

Op 20 februari 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de aansluiting bij het leersteuncentrum Vokan goed en besliste dit te laten bekrachtigen door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

        Het decreet over leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn school voor gewoon basisonderwijs.

        Een dergelijk LSC biedt leersteun aan scholen voor gewoon onderwijs (gewoon basisonderwijs en gewoon secundair onderwijs) die leerlingen hebben met:
 een GC-verslag (verslag gemeenschappelijk curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot leersteun bij een gemeenschappelijk curriculum, vermeld in artikel 16 van het decreet basisonderwijs en artikel 352 van de Codex Secundair Onderwijs);
  IAC-verslag (verslag individueel aangepast curriculum, dit is een verslag dat toegang geeft tot een individueel aangepast curriculum, vermeld in artikel 15 van het decreet basisonderwijs en in artikel 294, §2, 1° van de Codex Secundair Onderwijs) of;
 OV4-verslag (dit is het verslag vermeld in artikel 294, §2, 2° van de Codex Secundair Onderwijs).

        Het schoolbestuur heeft de volgende school voor gewoon basisonderwijs: GBS De Wingerd, Frans Pauwelslei 19 / Hindelaan 22 / 2970 ‘s-Gravenwezel.

        Deze school heeft leerlingen met de hierboven vermelde verslagen.

        Een dergelijk LSC kan deel uitmaken van een school voor buitengewoon onderwijs of kan een zelfstandige instelling zijn.

        Een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7 is een leersteuncentrum dat deel uitmaakt van een school voor buitengewoon onderwijs en dat alleen leersteun biedt voor leerlingen met een GCverslag, IAC-verslag of OV4-verslag type 4, type 6 of type 7, in het gewoon basisonderwijs en het gewoon secundair onderwijs.

        Het schoolbestuur is momenteel aangesloten bij het ondersteuningsnetwerk Vokan.

        Deze LSC’s komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken. Volgens de ontwerptekst van de memorie van toelichting kiest de Vlaamse Regering hiermee voor een nieuw ondersteuningsmodel.

        Mensen, middelen en expertise worden geconcentreerd in deze nieuwe leersteuncentra, die anders georganiseerd zijn dan de huidige ondersteuningsnetwerken.

        Er wordt gekozen voor een beperkt aantal leersteuncentra die de mogelijkheden maximaal bundelen én garanderen met een voldoende kritische massa.

        Scholen voor gewoon onderwijs kiezen vrij het leersteuncentrum waarbij ze willen aansluiten (los van het net of de koepel waartoe ze behoren) en nemen een belangrijke rol op in de leersteunraad. Jaarlijks kunnen ze kiezen om hun middelen in dat leersteuncentrum onder te brengen waar hun noden optimaal beantwoord worden.

        De Vlaamse Regering heeft met de representatieve verenigingen van inrichtende machten (waaronder OVSG) en het gemeenschapsonderwijs een protocol afgesloten over waar de LSC’s mogen worden opgericht en door welke besturen (protocol landschap LSC).

        Het schoolbestuur moet zijn keuze meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan Agodi uiterlijk een maand na de publicatie van dit protocol landschap LSC.

        Het LSC waarbij het schoolbestuur wenst aan te sluiten is de zelfstandige instelling Vokan Pastorijstraat 6 2930 Brasschaat.

         

Juridische gronden

        Artikel 38 van het decreet basisonderwijs Ieder schoolbestuur bepaalt de inhoud van het basisonderwijs in zijn scholen en bepaalt vrij zijn eigen pedagogische en onderwijskundige methodes

        Artikel 41 5° van het decreet over het lokaal bestuur De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten.

 

Inspraak en advies

De schoolraad geeft positief advies om verder te werken met de huidige partner en dus aan te sluiten bij leersteuncentrum Vokan Brasschaat.

 

Argumentatie

        Het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij het LSC Vokan om voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen school te voorzien in professionele leersteun.

        Deze leersteun komt in de plaats van de ondersteuning door het huidige ondersteuningsnetwerk Vokan dat ophoudt te bestaan.

        Dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het voorlopig erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025.

        Dit LSC is een zelfstandige instelling.

        Het schoolbestuur voldoet aan de voorwaarden voor aansluiting zoals omschreven in de onderwijsreglementering.

        Het schoolbestuur moet zijn keuze meedelen aan het betrokken leersteuncentrum en aan Agodi uiterlijk een maand na de publicatie van het vermelde protocol landschap LSC.

        Door deze zeer strakke timing washet college van burgemeester en schepenen genoodzaakt om bij hoogdringendheid een voorlopige beslissing te nemen.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad beslist dat de gemeentelijke basisschool op 1 september 2023 aansluit bij het leersteuncentrum Vokan en bekrachtigt hiermee de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 februari 2023.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Herziening subsidiereglement sportinfrastructuur

 

 

Voorgeschiedenis

        Goedkeuring door college van burgemeester en schepenen van 8 april 2019 om een subsidiereglement voor ondersteuning van sportinfrastructuur uit te werken voor sportverenigingen van Schilde

        Goedkeuring door de gemeenteraad van 18 januari 2021 van het subsidiereglement sportinfrastructuur voor sportverenigingen

        Beslissing van de gemeenteraad van 18 januari 2021 om na een jaar te evalueren en te bekijken of de tussenkomst vanuit het gemeentebestuur kan worden opgetrokken naar 75 procent.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 januari 2022 om akkoord te gaan met de bevraging sportinfrastructuurbeleidsplan bij sportclubs.

        Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 januari 2023 om het subsidiereglement sportinfrastructuur te herwerken en het investeringskrediet van 2022 over te dragen naar 2023.

 

Feiten en context

Het subsidiereglement sportinfrastructuur werd aangepast met volgende zaken:

        als voorwaarde voor het verlenen van de subsidie moet de sportvereniging de infrastructuur gratis openstellen voor activiteiten van gemeentelijke diensten;

        het subsidiebedrag wordt aangepast naar 75% van de gemaakte kosten;

        niet gebruikt krediet wordt overgedragen naar het daaropvolgende jaar en wordt, samen met niet-aangewend krediet van het huidige jaar, ingezet voor grotere infrastructuurwerken van de clubs, op basis van het sportinfrastructuurbeleidsplan;

        het college van burgemeester en schepenen bepaalt de grootte van het subsidiebedrag, maximum 75% van de gemaakte kosten komt in aanmerking voor subsidiëring.

 

Juridische gronden

Artikel 41 2° van het decreet lokaal bestuur

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

 

Argumentatie

        De gemeente kampt met een tekort aan sportinfrastructuur en sportclubs hebben nood aan vernieuwde of uitgebreide sportinfrastructuur.

        Los van het investeringskrediet dat voorzien werd in het meerjarenplan, is er 50.000 euro subsidie beschikbaar dat clubs kunnen aanwenden voor de verbetering van de sportinfrastructuur.

        Het lokaal bestuur wil de voorziene subsidie integraal aanwenden voor het verbeteren van sportinfrastructuur.

        Door het sportinfrastructuurbeleidsplan is er zicht op de meeste investeringsplannen van de sportclubs.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt het subsidiereglement sportinfrastructuur verenigingen goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Verslag algemene vergadering Sportregio 2022

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen beslist op 12 maart 2018 om te participeren aan de actieve werking van de interlokale vereniging, sportregio Midden-Provincie.

 

Feiten en context

        Sportregio Midden Provincie is een sportieve samenwerking tussen Sport Vlaanderen en 13 gemeenten uit de provincie Antwerpen.

        De gemeenteraad dient jaarlijks het jaarverslag en de jaarrekening goed te keuren.

 

Juridische gronden

        Artikel 56 § 6, 3° van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen houdt een volledig en geactualiseerd overzicht bij van alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben gesloten met de gemeente.

        Artikel 396 § 1 van het decreet lokaal bestuur
Twee of meer gemeenten kunnen een samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid tot stand brengen om doelstellingen te verwezenlijken die behoren tot een of meer beleidsdomeinen.

 

Inspraak en advies

Algemene vergadering Sportregio Midden Provincie

 

Argumentatie

De algemene vergadering keurde het jaarverslag en de jaarrekening van 2022 en de jaarplanning en begroting voor 2023 goed op 15 februari 2023.

 

BESLUIT

Stemming:  24 stemmen voor: Dirk Bauwens, Olivier Verhulst, Kathleen Krekels, Peter Mendonck, Marian Van Alphen, Pascale Gielen, Marijke Dillen, Kristof Droessaert, Valérie Van Genechten, Hendrik Bellens, Annemie Laforce-Vergote, Hans Hanssen, Leen Scholiers, Philippe Verschueren, Laurenz Van Ginneken, Pieter-Jan Fraussen, Micheline Duysens, Tara Godts, Valerie Michel, Margot Van Overtveldt, Yolande Avontroodt, Frederik Goemaere, Stefan Van den Heuvel en Rita Tutelaars

Artikel 1. De gemeenteraad keurt de jaarrekening en jaarverslag 2022 van de interlokale vereniging Sportregio Midden-Provincie goed.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Aanduiding vertegenwoordiger - Europees netwerk

 

 

Feiten en context

        Laurenz Van Ginneken wenst zich aan te melden voor het Europees netwerk van regionale en lokale raadsleden uit de Europese Unie. 

        Het Europees netwerk van regionale en lokale raadsleden uit de Europese Unie biedt de leden van het netwerk:

        specifieke informatie via nieuwsbrieven, briefings, een speciale webpagina op de CvdR-website en de besloten groep op het Futuriumplatform “CvdR-groep voor raadsleden uit de EU" (“CoR EU Councillors"), die het belangrijkste forum voor informatie en evenementen moet worden;

        uitnodigingen voor CvdR-evenementen en links naar politieke debatten bij het CvdR;

        uitwisselingen en netwerkactiviteiten met CvdR-leden en -plaatsvervangers en andere raadsleden uit de EU.

        Het netwerk is vrijwillig en functioneert vanuit de basis (bottom-up). Er is geen selectieprocedure: alle politici die zich aanmelden worden lid van het netwerk.

 

Juridische gronden

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur

De gemeenteraad is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Argumentatie

        Raadslid Laurenz Van Ginneken motiveert zijn kandidatuur als volgt: "Doorheen de jaren ben ik professioneel in het Europese netwerk gerold, alwaar ik onder andere deelnam aan evenementen die gesteund werden vanuit het Komiteit van de Regio's, zoals de "European of Summit of Regions and Cities 2022" in Marseille. Door mijn verdere engagement, wil ik me verder inzetten op dit niveau, en kijken welke informatie en projecten we vanuit Europa naar Schilde en 's-Gravenwezel kunnen halen. Het is een opportuniteit voor onze gemeente om het netwerk dat ik heb opgebouwd, nu uit te diepen en te zien wat er mogelijk is op langere termijn."

        Er wordt geen financiële bijdrage gevraagd van het lokaal bestuur Schilde.

        Deelname van Laurenz Van Ginneken aan dit netwerk kan opportuniteiten scheppen voor het lokaal bestuur Schilde voor informatiedoorstroming en subsidies voor projecten.

 

BESLUIT

Geheime stemming: 23 stemmen voor, 1 stem tegen

Artikel 1. De gemeenteraad beslist na geheime stemming Laurenz Van Ginneken aan te duiden als vertegenwoordiger van het lokaal bestuur Schilde voor het Europees netwerk van regionale en lokale raadsleden uit de EU.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Bevraging vrijwilligers beweging.net - Toegevoegd punt

 

 

Geef ons ruimte: bevraging vrijwilligers, op zoek naar een geschikte locatie. Resultaten over de bevindingen en raadgevingen.
Ik heb de bevragingen en de resultaten gelezen over vrijwilligers en hun bekommernissen naar het vinden van geschikte locaties. Tijdens de week van de vrijwilliger (25 februari – 5 maart) worden vrijwilligers traditioneel in de bloemetjes gezet. Dit jaar wil beweging.net hen niet enkel bedanken voor hun inzet, maar gaat de organisatie een stapje verder.
Met ‘Geef ons Ruimte’ zet beweging.net een belangrijke uitdaging in de kijker: namelijk het vinden van een kwalitatieve en betaalbare ruimte voor vergaderingen, de dagelijkse werking van verenigingen, hun activiteiten, evenementen en opslag van materiaal.
Aan de hand van een online enquête, ingevuld door meer dan 700 vrijwilligers, over verschillende sectoren heen, werd gepolst naar de noden en uitdagingen inzake ruimtegebruik.
De resultaten uit de bevraging liegen er niet om. Vrijwilligers liggen vaak wakker van het vinden van een geschikte locatie. Daarom pakt beweging..net uit met een aantal aanbevelingen, gericht aan lokale besturen.
Heeft het bestuur weet van de enquête en zicht op de eventuele aanbevelingen?
Ik veronderstel dat het bestuur regelmatig overlegt met verenigingen en polst naar hun noden? Graag verneem ik of de gemeente zicht heeft op de voornaamste bekommernissen van onze verenigingen naar het vinden van geschikte ruimten voor hun activiteiten.
Alvast een tip aan de gemeente: houdt rekening met de grote verscheidenheid aan verwachtingen van verenigingen en garandeer zekerheid, zeker in een context waar bestaande ruimtes dreigen te verdwijnen of niet langer voldoen aan de noden. Uit de enquête blijkt dat onder andere het vinden van geschikte opslagruimte een probleem vormt.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Regenwaterplan/Droogteplan: elke druppel telt - Toegevoegd punt

 

 

We lezen in de media dat Zoersel geen gronden meer gaat onteigenen om grachten te graven bij rioleringswerken. Het kwam daarbij geregeld tot discussies met de eigenaars ivm het geld. De inwoners gaan nu zelf moeten instaan voor de opvang van water. Hoe regelt de gemeente Schilde dit? We weten dat het bestuur inzet op duurzaamheid (LEKP), waterhuishouding is hier een belangrijke factor.
 

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Kapotgereden bloembakken - Toegevoegd punt

 

 

Graag wil ik jullie aandacht vragen voor een belangrijk probleem dat de bewoners van onze gemeente bezighoudt. Het gaat om de bloembakken die voor een versmalling zorgen van de gemeentelijke wegen, die regelmatig kapot worden gereden en niet worden hersteld. Dit leidt tot verontwaardiging onder de bewoners van Schilde en draagt niet bij aan het aanzicht van onze gemeente.
Graag zou ik willen weten of er snel actie zal worden ondernomen om de kapotte bloembakken te herstellen of te verwijderen.
 

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Werken aan de hoek Wijnegemsteenweg/Dianalaan - Toegevoegd punt

 

 

Er zijn momenteel werken gaande aan de hoek van de Wijnegemsteenweg en de Dianalaan waarvoor mobiele verkeerslichten ingezet zijn. Dit zorgt voor de nodige hinder in de vorm van lange files, zeker tijdens de spits. Wat is de timing van deze werken? En wat wordt er exact hersteld?
 

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Bronbemalingen - Toegevoegd punt

 

 

De afgelopen maanden hebben we opnieuw verschillende klachten ontvangen van bezorgde buurtbewoners die zich ergeren aan het oppompen van water tijdens bronbemalingen voor bouwprojecten. In de meeste gevallen wordt het grondwater gewoon weggepompt in de riolering. Gezien de recente droge jaren is het onverantwoord geworden om het grondwater niet meer te recupereren. Als je alle bouwprojecten optelt en alle bijhorende bronbemalingen zitten we binnen de kortste tijd zonder grondwater.

Vraag: Wanneer en hoe gaat de gemeente strenger toezien en een strenger beleid handhaven om de bouwheren te verplichten het grondwater te recupereren? Tot op heden krijgen de schildenaren de indruk dat er geen toezicht op wordt gehouden.

https://vilt.be/nl/nieuws/aanpak-recuperatie-werfwater-loont
 

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Voedselbos Hofse Velden - Toegevoegd punt

 

 

Naar verluidt zou het Voedselbos moeten verdwijnen? Kan het College toelichten wat het gedaan heeft om Voedselbos te redden en waarom dat niet gelukt is?

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Onderhoud verkeersborden - poetsbeurt - Toegevoegd punt

 

 

Verschillende verkeersborden in onze gemeente zijn overgroeit met groene algen/mos of zijn gewoon vuil. Dit is niet alleen slecht voor de uitstraling van onze gemeente (het geeft een verloederd aanzicht), maar sommige verkeersborden reflecteren zichtbaar minder goed door de vuile laag daarop. Dit kan gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid tijdens de donkere uren.
Wat is het huidige draaiboek betreffende het onderhoud van onze verkeersborden, en is er een timing voorzien waarop deze worden opgepoetst?
 

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Actualiteitsvraag

 

 

Vraag

Dhr. L. Van Ginneken (Open VLD) stelt dat de deadline om vragen in te dienen was vorige week dinsdag was maar dat hij een brief ontving van de brandweer na die deadline. Hij vraagt zich af of hij over deze brief een korte vraag mag stellen over de brief die gestuurd werd door de brandweer. Hij stelt vast dat het een onderwerp betreft dat al zeer lang leeft en stelt voor om, indien er nu niet direct op geantwoord kan worden, het dossier op de eerstvolgende gemeenteraadscommissie of degene daarna kunnen bespreken. Hij verduidelijkt dat het de bedoeling is om hier partijoverschrijdend aan te werken. Hij geeft mee dat hij van verschillende brandweerlui vernomen heeft dat het water hen aan hun lippen staat en dat ze langzaamaan hun geduld beginnen te verliezen. Hij is van mening dat dit een beroepsgroep, vrijwilligers zijn die het lokaal bestuur dient te koesteren.

Dhr. P-J. Fraussen (Groen) geeft aan geen idee te hebben waarover het gaat en ook geen brief te hebben ontvangen. Hij vraagt zich af of dit even kan worden toegelicht nu het toch ter sprake komt.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023
Overzicht punten

 

Gemeenteraad zitting van 20 03 2023

Decreet Lokaal Bestuur - Vaststelling waarnemers

 

 

Voorgeschiedenis

        Kennisname door de gemeenteraad van 28 mei 2018 van de aanstelling van rechtswege van Tine Vervisch als algemeen directeur

        Vaststelling van de waarnemers van de algemeen directeur door de gemeenteraad van 18 juni 2018

 

Feiten en context

Het is aan de gemeenteraad om vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur te regelen bij hun afwezigheid of verhindering.

Er wordt in elk geval in een waarneming van het ambt van algemeen directeur of financieel directeur voorzien als de afwezigheid of de verhindering van de algemeen directeur of financieel directeur langer dan honderdtwintig dagen duurt of als het ambt vacant wordt verklaard.

De waarnemend algemeen directeur en de waarnemend financieel directeur oefenen alle bevoegdheden uit die aan het ambt verbonden zijn.

 

Juridische gronden

Artikel 166 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd om de vervanging van de algemeen directeur en de financieel directeur te regelen in geval van afwezigheid of verhindering.

 

Argumentatie

        De vastgestelde vervangers voor de algemeen directeur, Ilse Konings en Linda Helsen, hebben reeds geregeld als vervanger gefunctioneerd. Ze hebben beiden aangetoond dat ze over de nodige competenties en inzicht in de organisatie beschikken om als vervanger op te treden.

        In geval van langdurige afwezigheid van de algemeen directeur en om de continuïteit te verzekeren, is het noodzakelijk om meer vervangers aan te duiden.

        Alle leden van het managementteam beschikken over de nodige competenties en inzicht in de organisatie om als vervanger op te treden.

 

BESLUIT

Geheime stemming: 23 stemmen voor, 1 stem tegen

Artikel 1. De gemeenteraad stelt na geheime stemming volgens onderstaande volgorde de volgende waarnemers voor de algemeen directeur aan:

        Ilse Konings;

        Linda Helsen;

        Filip De Clercq;

        Katrien Vrints;

        Jannick Exsteens.

 

 

Publicatiedatum: 24/05/2023